Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12071

ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ενέσεις» για να μείνει ζωντανή η εκεχειρία

Η αντιπαράθεση ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μπαίνει σε άλλα επίπεδα


ΣΕΛ.  9

Ανοίγει το δρόμο για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τις διαδηλώσεις το 2012 ενάντια στην δανειακή σύμβαση

Motion Team

Από τις διαδηλώσεις το 2012 ενάντια στην δανειακή σύμβαση
Κατέθεσε τελικά, χτες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αίτημα για παράταση της «δανειακής σύμβασης». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η συνεδρίαση της Ευρωομάδας Εργασίας. Σήμερα, είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.

ΚΚΕ: «Ανεξάρτητα απ' την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης, η επιστολή Βαρουφάκη και το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης ανοίγουν το δρόμο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και της αυστηρής εποπτείας, στη βάση ενός αντιλαϊκού προγράμματος - "μνημονίου". Καμία ανοχή, καμία αυταπάτη».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μηδέν εις το πηλίκον!

Το μνημόνιο πέθανε. Ζήτω το «Master Financial Assistance Facility Agreement»! Με τα λόγια της ίδιας της κυβέρνησης: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση, διά μέσου του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παρ' όλες τις φραστικές προσαρμογές, η ενδοαστική διαπάλη σε σχέση με αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ, στοιχείο της οποίας είναι η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου συνεχίζεται. Οσον αφορά όμως τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που τα προηγούμενα χρόνια εξαπατήθηκαν από το αποπροσανατολιστικό - για το λαό - δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» πρέπει να γίνεται καθαρό ότι το μενού που τους σερβίρουν δεν πρόκειται να φέρει ανάκαμψη των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, δε θα φέρει καν ανάκτηση των απωλειών. Η κυβέρνηση - σύμφωνα πάντα με τα δικά τους κείμενα - «δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», δεν αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις, δεσμεύεται για κάθε είδους κίνητρα προς το κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, η στρατηγική υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου σε βάρος του λαού, που υπηρετήθηκε και με το μνημόνιο, θα συνεχίζεται με άλλους όρους. Συνεπώς, μηδέν εις το πηλίκον για τους εργαζόμενους.

Ηδη, με τις πρώτες αναγγελίες για τα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν, η κυβέρνηση ομολογεί ότι προέχει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ακόμα και γι' αυτό το ελάχιστο των 751 ευρώ κατώτερου μισθού αναγγέλλει ότι πρώτα θα δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, για να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και αν μετά από αυτό ευαρεστηθούν οι εργοδότες να υπογράψουν νέες συμβάσεις, τότε ίσως σταδιακά οι κατώτεροι μισθοί να αυξηθούν κάπως. Το μόνο βέβαιο - πάντα με τα δικά τους λόγια - είναι να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου, δηλαδή πάντα θα είναι ένα το κρατούμενο η διασφάλιση των κερδών. Γι' αυτό διάφοροι κύκλοι του κεφαλαίου δηλώνουν: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή μας»!

Ενας ακόμα δείκτης ότι η πολιτική στήριξης των στόχων του κεφαλαίου θα συνεχιστεί εις βάρος του λαού είναι και αυτή η εμπιστοσύνη. Είναι ένας ακόμα λόγος για την εργατική τάξη όχι μόνο να κουμπωθεί, αλλά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να οργανώσει την πάλη της κάτω από τις δικές της σημαίες και όχι τις σημαίες αντιτιθέμενων πλευρών της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ο «οδικός χάρτης» για μια τέτοια πορεία είναι όλο εκείνο το πλαίσιο αιτημάτων που πρόσφατα παρουσίασε το ΠΑΜΕ, το πλαίσιο που δεν κάνει βήμα πίσω από το αίτημα για ανάκτηση των απωλειών, ανοίγει δρόμο και για κατακτήσεις. Η συγκυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινες γραμμές» τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που ζητούν περισσότερη ρευστότητα για την ανάκαμψη, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στέλεχός της. Για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις χρειάζεται δημόσιο χρήμα. Η ανάκτηση των απωλειών, η διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, το ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου είναι οι πραγματικές «κόκκινες γραμμές» για τους εργαζόμενους.

Από αυτούς τους στόχους, πράγματι, δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω. Για να μπορούν αρχικά να σταθούν στα πόδια τους οι εργαζόμενοι, για να υπάρξουν στην πορεία προϋποθέσεις για συνολική ανατροπή της σημερινής κατάστασης.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λαϊκή αγωνιστική απάντηση στους ΝΑΤΟικούς μακελάρηδες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συνέδριο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η ΕΔΥΕΘ

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνταν το ΝΑΤΟικό Συνέδριο, με θέμα τη «Συγχρονισμένη Εκπαίδευση», πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).


ΣΕΛ.  8

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει εκτάκτως αύριο Σάββατο.ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παροχή διαβεβαιώσεων στην κυβέρνηση του Κιέβου

ΣΕΛ.  8
ΑΡΘΡΟ
Οι μισθοί, η ανταγωνιστικότητα και η θεωρία του «λιτού βίου»

ΣΕΛ.  14
ΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κατέπεσε το κατηγορητήριο - αθώοι κρίθηκαν οι τρεις συνδικαλιστές

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org