Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000 - αριθ. φύλλου: 7701

ΝΕΑ ΚΙΟΣ
Η κυβέρνηση υποθάλπει το ρατσισμό

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που υποθάλπει και τροφοδοτεί τις ρατσιστικές εκδηλώσεις, κατήγγειλε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Τσιγγάνους της Νέας Κίου και ζητά την άρση των παράνομων αποφάσεων και την αποκατάσταση του καθεστώτος ισοπολιτείας


ΣΕΛ.  21
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Επιμένουν αποπροσανατολιστικά

Εμμένουν στο δρόμο της τεχνητής καλλιέργειας της έντασης και του λαϊκού διχασμού, η κυβέρνηση και η ηγεσία της Εκκλησίας, με την τελευταία να πραγματοποιεί σήμερα τη δεύτερη «λαοσύναξη» στην Αθήνα


ΣΕΛ.  11

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΕΝΤΑΞΗ
Νέα ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ με την ΟΝΕ

Οι πανηγυρισμοί και οι φιέστες, τα συγχαρητήρια και οι κολακείες όλων των δυνάμεων του ευρωενωσιακού προσανατολισμού, από τα πολιτικά κόμματα έως την Ιερά Σύνοδο και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τέλειωσαν χτες. Τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται για τους λαούς, ενώ αρκετά μόλις τώρα ξεκινάνε.

Η επικύρωση της ένταξής μας στη ζώνη του ευρώ, από το Συμβούλιο Κορυφής στη Φέιρα της Πορτογαλίας, σημαίνει ότι ο λαός μας μπαίνει σε νέα σκληρότερη φάση λιτότητας. Πίσω από τις διάφορες μεγαλοστομίες κρύβονται νέα, πιο βάρβαρα και απάνθρωπα μέτρα, που ισχυροποιούν το κεφάλαιο και προκαλούν περισσότερη δυστυχία και προβλήματα στους εργαζόμενους, ενώ η μετα-ΟΝΕ πορεία οδηγεί σε στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης σε βάρος των λαών και στη δημιουργία χωρών πολλών ταχυτήτων, εντείνοντας τις υπάρχουσες ανισότητες.

Μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι η διαμόρφωση ισχυρής αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας σε εθνικό επίπεδο και ο συντονισμός τους σε πανευρωπαϊκό, ώστε να αντιπαλέψουν και ανατρέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό είναι σήμερα το κάλεσμα του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  6   -   10

Associated Press

ΠΟΡΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων 25 χρόνων!

Με μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, που ανάγκασε τα πορτογαλικά ΜΜΕ να εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην πόλη από το 1974, μετά δηλαδή την «επανάσταση των γαριφάλων», οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ΟΝΕ και στις πολιτικές που αυτή συνεπάγεται.

Εκείνος που έσπευσε να δώσει εξήγηση γι' αυτή τη μαζική καταδίκη της ΟΝΕ και της ΕΕ από το λαό της Πορτογαλίας, ήταν ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος στη... βαθυστόχαστη τοποθέτησή του είπε ότι, ακόμα κι αν τα λαϊκά στρώματα διαδηλώνουν κατά της ΟΝΕ, αυτό «δε σημαίνει κάτι για την ΟΝΕ, γενικά», αφού «το συμπέρασμα ότι η ΟΝΕ είναι θετική, είναι αδιαμφισβήτητο»!


ΣΕΛ.  6   -   7

Θα απαντήσει ο κ. Σημίτης;

«...Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός έπεσε από τα σύννεφα όταν άκουσε τη Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συνάντηση της Παρασκευής και μετά τη λαοσύναξη της Θεσσαλονίκης, να εκδηλώνεται ενθέρμως υπέρ των απόψεων του Αρχιεπισκόπου, να ζητεί διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Ιεραρχία και να μέμφεται την κυβέρνηση επειδή βαδίζει σε αντιεκκλησιαστικό δρόμο!». Αυτά γράφει στο... αξιόπιστο «Βήμα της Κυριακής» ο Ι. Κ. Πρετεντέρης.

Φυσικά, γνωρίζοντας το ποιόν του συγκεκριμένου κυρίου, αμέσως σκεφτήκαμε ότι τέτοιες ψευδολογίες δεν μπορεί να τις είπε ο πρωθυπουργός ούτε οι στενοί συνεργάτες του, τους οποίους επικαλείται ο κ. Πρετεντέρης. Παρ' όλα αυτά, όμως, επειδή πολλά λέγονται αυτό το διάστημα, θα περιμέναμε μια απάντηση από το γραφείο του κ. Σημίτη...




Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ