Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10506

ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΟΓΝΩΝ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Θάνατοι νεογνών και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού

Τέσσερα πρόωρα βρέφη πέθαναν στη Μονάδα Νεογνών του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη σε διάστημα δυο μηνών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τεράστια έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό και σε υποδομές.


ΣΕΛ.  18
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΥΛΕ
«Εσπασαν» την απεργία στο λιμάνι

Η απόφαση της πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ, να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να παραδοθεί το λιμάνι στην COSCO. Εμπαιγμός ο διάλογος των συνδικαλιστικών στελεχών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  21

ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΕΙ Ο ΛΑΟΣ την αντιλαϊκή πολιτική
  • Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης εγκρίθηκαν από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • Το ΚΚΕ ανέδειξε τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό, σε αντίθεση με το κλίμα συναίνεσης και ανοχής που δημιούργησαν με τις τοποθετήσεις τους τα άλλα κόμματα
  • Το ΚΚΕ θα συμβάλει ώστε η κυβέρνηση να βρει το μάστορά της από το λαό, για να μην εφαρμοστούν οι προγραμματικές της διακηρύξεις. Θα αντιπαλέψει την κυβέρνηση, όπως αντιπάλεψε και τη ΝΔ, από τη σκοπιά της στρατηγικής του. Διαφωνεί ριζικά σε όλη την προγραμματική κατεύθυνση της κυβέρνησης και όχι στενά με τις προγραμματικές της δηλώσεις.
  • Το παραγωγικό «μοντέλο» που προβάλλει η κυβέρνηση, είναι καπιταλιστικό, συρρικνώνει ή περιθωριοποιεί παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα την κάνει ακόμη πιο εξαρτημένη και πιο εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της κρίσης. Η κυβέρνηση δεν καταργεί κανένα νόμο της ΝΔ όπως και η ΝΔ δεν κατάργησε τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Τις κατευθύνσεις της ΕΕ θα τις εφαρμόσει γιατί είναι αδιαπραγμάτευτες.
  • Η ΝΔ έδωσε στην κυβέρνηση σαφέστατο μήνυμα συναίνεσης, δηλώνοντας ότι θα την πιέζει αντιλαϊκά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας για άλλη μια φορά αυταπάτες, είπε ότι θα την ελέγχει για να γίνουν πράξη οι «μεγάλες ρήξεις και τομές για το δημόσιο συμφέρον», και «θετικές εξαγγελίες» της. Ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. απαίτησε μέτρα καταστολής των αγώνων.

ΣΕΛ.  7  -  14

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κοροϊδία η κατάργηση του νόμου «Πετραλιά» για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης

Παραπομπή στο άγνωστο μέλλον των θολών υποσχέσεων περί αλλαγής του νόμου «Πετραλιά», άσκηση τρομοκρατίας με τον μπαμπούλα των ταμειακών ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, εξαγνισμός της ανασφάλιστης εργασίας (stage) και διαιώνισή της, διατήρηση της επαίσχυντης «ενοικίασης» εργαζομένων, χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αυτή είναι η πολιτική του υπουργείου Εργασίας.


ΣΕΛ.  17

Για ποια ανάπτυξη;

Για αλλαγή «μοντέλου» ανάπτυξης κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, μιλά για ανάπτυξη σε όφελος «όλων των παραγωγικών τάξεων», δηλαδή και για τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις. Επικέντρωσε στην πράσινη ανάπτυξη με πρόσκληση ξένων επενδύσεων για να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Που τα ταυτίζει με τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κατασκευή έργων υποδομών για μεταφορές. Είναι ανάπτυξη αποκλειστικά σε όφελος του κεφαλαίου, ενώ υποβαθμίζει συνειδητά άλλους τομείς της οικονομίας που μπορούν να αναπτυχθούν με βάση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις, του μετάλλου, της ναυπηγοεπισκευής, του ξύλου. Αλλά και της κλωστοϋφαντουργίας, του ιματισμού, του δέρματος, που εμφανίζουν συρρίκνωση έως και εξαφάνιση. Και είναι κλάδοι που και πρώτες ύλες υπάρχουν και τεχνογνωσία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, αφού απ' αυτήν εξασφαλίζονται πρώτες ύλες (βαμβάκι, μαλλί, δέρμα κλπ.). Ομως δε συμφέρουν το κεφάλαιο γι' αυτό εγκαταλείπονται. Γιατί αφ' ενός υπάρχουν άλλοι κλάδοι με μεγαλύτερη κερδοφορία, αφ' ετέρου δεν είναι «ανταγωνιστικοί» λόγω κατακτήσεων των εργαζομένων. Η ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση μοντέλου, αλλά για ποιον γίνεται. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ανάπτυξη κερδών και όχι ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης χωρίς καμιά αναβολή

ΣΕΛ.  20
ΠΑΜΕ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΟΜΑΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα πογκρόμ κατά μεταναστών

ΣΕΛ.  23
ΙΡΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ (ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ)
Στο στόχαστρο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

ΣΕΛ.  31

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ