Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12409

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στη μάχη της 48ωρης γενικής απεργίας!

Ανακοίνωση - κάλεσμα για «αποφασιστικό, μαχητικό αγώνα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας»


ΣΕΛ.  15
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο εγκυμονεί επικίνδυνες εξελίξεις

ΣΕΛ.  9

Σηκώνουν υποκριτικά τη σημαία κατά της διαπλοκής

...την ίδια ώρα που ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επίθεση και στηρίζουν απλόχερα το κεφάλαιο

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μέσα από τις διάφορες επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης.

Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι φοροαπαλλαγές, οι συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα κ.λπ. Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι εκτρέφονται και τα διάφορα σκάνδαλα.

Οι τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση για απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης φυσικού αερίου και ψήφισε πριν από μία βδομάδα καθώς και αυτή που απαλλάσσει τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις από πρόστιμα και τέλη είναι δείγματα της νόμιμης διαπλοκής και στήριξης του κράτους και των κυβερνήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η σαπίλα του συστήματος δεν γιατρεύεται με εξεταστικές επιτροπές και ημίμετρα.

Θα ψηφίσουμε υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει έλεγχος και για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης από το τραπεζικό σύστημα. Αλλά και στο πλήθος των θαλασσοδανείων και τις σκανδαλώδεις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, αλλά δεν έχουμε και αυταπάτες για τα αποτελέσματα.


ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπλοκή ΗΠΑ στο Αιγαίο...

Μια σειρά ρεπορτάζ αποκαλύπτουν νέα σχέδια των ΗΠΑ για βαθύτερη εμπλοκή και ανάπτυξη δυνάμεών τους στο Αιγαίο, με πρόσχημα τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και πριν από μερικές βδομάδες, άλλωστε, υπήρχε απευθείας συνεννόηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας με το διοικητή του 6ου Αμερικανικού Στόλου, για αποστολή εδώ τουλάχιστον ενός αμερικανικού πλοίου. Ολα κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που καλωσόρισε ήδη μια ΝΑΤΟική αρμάδα στο αρχιπέλαγος, τη SNMG2, για την οποία μέχρι σήμερα οι ίδιοι οι αστοί παραδέχονται ανοιχτά ότι δεν έχει συνεισφέρει τίποτε το ουσιαστικό στον έλεγχο - όπως λένε - των τέτοιων ροών.

Μόνο έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται και παραπέρα στον άξονα από Μαύρη Θάλασσα έως Αιγαίο, κουμπώνοντας και με άλλες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Συρίας (π.χ. την «Active Endeavour»), ελέγχοντας όλον τον διάπλου ρωσικών πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο των αδυσώπητων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τους με τη Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Μια δίνη όπου επιχειρεί να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αναβαθμίσει γεωστρατηγικά τη θέση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να διεκδικήσουν κατόπιν μεγαλύτερα κομμάτια στη μοιρασιά της λείας του κεφαλαίου, με θύματα πάντα τους λαούς, το δικό μας και τους υπόλοιπους της ευρύτερης περιοχής.

Παραπέρα, η συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με εναέρια και πλωτά μέσα, όπως αναφέρεται στα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ, ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, όπως εκδηλώνεται ήδη εδώ και πέντε μέρες, με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες οπλισμένων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Οι ΗΠΑ καμώνονται ότι θα 'ρθουν να ...πείσουν την Αγκυρα να ...δεχτεί περιπολίες του ΝΑΤΟ στα Δωδεκάνησα, τα οποία η Αγκυρα χαρακτηρίζει αποστρατιωτικοποιημένα, η δε λυκοσυμμαχία, αποδεχόμενη τις τουρκικές θέσεις, δεν έχει ξανοιχτεί νοτιότερα από την Ικαρία. Χώρια το γεγονός ότι αποφεύγει συστηματικά να ελλιμενιστεί και να ανεφοδιαστεί σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα επ' ουδενί προστατεύονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μόνο παγιώνεται εκεί η αμφισβήτησή τους από πλευράς Αγκυρας, λαμβάνοντας η τέτοια αμφισβήτηση και διεθνικό, τρόπον τινά, χαρακτήρα, στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής διακρατικής συμμαχίας του κεφαλαίου.

Οι Αμερικανοί έρχονται παγιώνοντας το δικαίωμά τους στην επιδιαιτησία, ένα βρωμερό ενδοαστικό παζάρι, πάνω στο ποιος καλύπτει τι στο Αιγαίο, ένα δούναι και λαβείν όπου μετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, συνολικά η εγχώρια αστική τάξη, οπωσδήποτε με τις επιμέρους αντιθέσεις των διαφόρων τμημάτων της, επιδιώκοντας κέρδη που κερδίζονται πάντα με το αίμα των λαών. Αυτό δηλαδή με το οποίο πρέπει να πληρώσουν οι λαοί και πάλι για το κεφάλαιο, καθώς και τα τέτοια κομπρεμί, παζάρια και ανταγωνισμοί δεν είναι τίποτε άλλο παρά άλλη μια όψη της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα, όπως αυτά αγγίζουν στη συγκεκριμένη περίπτωση και τη σφαίρα της κυριαρχίας, κάνοντας για άλλη μια φορά σαφή την υποχρέωση του λαού, το μόνο δρόμο που έχει, να εντείνει, να οργανώσει, να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, ενάντια στις συμμαχίες του, ΝΑΤΟ και ΕΕ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 19/4 για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - καμία απόλυση αναπληρωτών

Κάλεσμα για συνέχεια και κλιμάκωση απηύθυναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από τα πανό, τα συνθήματα και τη δυναμική τους παρουσία στη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις.


ΣΕΛ.  17


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Χειρότερη η κατάσταση από χρόνο σε χρόνο

ΣΕΛ.  10
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις προκλητικές διώξεις μελών και στελεχών του ΚΚ Πολωνίας

ΣΕΛ.  18
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πάνω από 50.000 οι εγκλωβισμένοι

ΣΕΛ.  8


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org