Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2018 - αριθ. φύλλου: 12956

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κανένας εφησυχασμός μπροστά στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  6  -  7
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΕ
Μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μόνιμη «εποπτεία» με ή χωρίς μνημόνια

Ανησυχίες για νέο κύκλο καπιταλιστικής κρίσης εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδας


ΣΕΛ.  11

Εύσημα για τη συμβολή της Ελλάδας σε σχέδια που μυρίζουν μπαρούτι

Συγκαταλέγεται στα κράτη - μέλη με τις μεγαλύτερες αναλογικά στρατιωτικές δαπάνες και με σημαντική συνεισφορά σε προσωπικό και μέσα για τις βρώμικες ιμπεριαλιστικές αποστολές

  • Η ετήσια έκθεση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη σε στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και ανάμεσα στις μόλις τέσσερις χώρες που τηρούν απαρέγκλιτα το όριο του 2% επί του ΑΕΠ γι' αυτόν το σκοπό.
  • Στα τέλη του 2017, πάνω από 23.000 στρατιώτες απ' όλα τα κράτη - μέλη υπηρετούσαν στις αποστολές του ΝΑΤΟ όπου Γης, από 18.000 το 2014. Η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει και εδώ με μέσα και προσωπικό, με στελέχη του Στρατού σε στρατηγεία και διοικητήρια, αλλά και με πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου.
  • Η ελληνική εμπλοκή γεννάει μεγάλους κινδύνους για το λαό, στο φόντο των ανταγωνισμών που οξύνονται ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως φανερώνουν οι απειλές του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, με αφορμή την ένταση στις σχέσεις της με τη Βρετανία, αλλά και η πολεμική ρητορική του Τούρκου Προέδρου.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΝΑΤΟική ομοφωνία

Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολα «γεφυρώνονται» οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, όταν η κουβέντα πηγαίνει στα στρατηγικά προτάγματα της αστικής τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μπροστά στην οποία όλα τα αστικά κόμματα «ξεχνάνε» τους καβγάδες για τα σκάνδαλα και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

Μάλιστα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επιδεικνύουν αυτήν τη συμφωνία τους με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Αυτό έκανε τις προάλλες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, όταν για να «καθησυχάσει» τον Κυρ. Μητσοτάκη αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας - ΝΑΤΟ, του συνέστησε να ρωτήσει τον πρέσβη των ΗΠΑ, που διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη ΝΔ, ενώ συναντά συχνά και στελέχη των άλλων κομμάτων.

Αυτό έκανε όμως και ο Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, ότι «η Ελλάδα είναι φερέγγυος, σοβαρός, αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να πω ότι αυτή είναι μια πολιτική που υπηρέτησε και η σημερινή κυβέρνηση (...) σήμερα αναγνωρίζεται από σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα η σημασία της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ».

Αυτό που ενώνει τα αστικά κόμματα είναι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που συνδέεται και με τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της Ελλάδας στην περιοχή. Αυτόν το στόχο υπηρετούν αφενός η στήριξη σε επιχειρηματικά επενδυτικά σχέδια μονοπωλιακών ομιλών (σε Ενέργεια, μεταφορές, υποδομές κ.α.) και αφετέρου η ενεργός εμπλοκή σε στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Υπερθεματίζοντας για την πολιτική της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλούσε από τις ΗΠΑ «να εκμεταλλευτούμε τις νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής μας».

Γι' αυτό άλλωστε δεν ακούστηκε ούτε «κιχ» από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας τον περασμένο Οκτώβρη. Γι' αυτό όλοι παρακολουθούν με ικανοποίηση τις νέες βάσεις που στήνουν οι Αμερικανοί, τα ελληνικά πλοία που συνοδεύουν αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και πάει λέγοντας.

Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν ακούγεται κουβέντα και για την προκλητική στάση «Πόντιου Πιλάτου» που κρατάει το ΝΑΤΟ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι δύο υπουργοί της κυβέρνησης χαρακτήρισαν αυτήν τη στάση αναμενόμενη, «καλή» και «ισορροπημένη», «ξεπλένοντας» τον επικίνδυνο ρόλο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, την οποία παρουσιάζουν προκλητικά ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Τα στρατηγικά προτάγματα της αστικής τάξης στοιχίζουν όλα τα κόμματα στην ίδια γραμμή και απ' αυτό δεν θα μπορούσε να ξεφύγει η φασιστική «Χρυσή Αυγή». Πρόσφατη είναι η τοποθέτηση του χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λ. Φουντούλη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου εξυμνώντας τον Τραμπ έφτασε στο σημείο να περηφανευτεί που η Ελλάδα πιάνει το 2% των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και «μάλωσε» τις άλλες χώρες της ΕΕ που δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση απέναντι στην ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Την ώρα που όλα τα αστικά κόμματα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα με τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το ΚΚΕ πρωτοστατεί για να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι, να αναδειχθούν οι πραγματικές αιτίες και οι ευθύνες για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας. Να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων και του λαού απέναντι στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο λαός έχει την πείρα να δει ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει μόνο δολοφονικό παρελθόν, αλλά κυρίως βρώμικο παρόν και μέλλον. Οτι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με υπόβαθρο τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων τους, αυξάνει επικίνδυνα την ένταση σε όλο το τόξο από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Απ' αυτήν τη σκοπιά, κανένας εφησυχασμός και καμιά επανάπαυση δεν επιτρέπονται.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Οργανώνουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 20 Μάρτη
  • Ξεχωριστό σταθμό στο πρόγραμμα δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνονται με κάλεσμα του ΠΑΜΕ την Τρίτη 20/3, στην Αθήνα (6.30 μ.μ., Ομόνοια) και σε άλλες πόλεις.
  • Πανελλαδική απεργία στα Τρόφιμα - Ποτά στις 29 Μάρτη, κινητοποίηση την ίδια μέρα από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενώ χτες απήργησαν ηθοποιοί και μουσικοί στα μεγάλα ιδιωτικά θέατρα.

ΣΕΛ.  10,    21


ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συντονισμένη κλιμάκωση των απειλών στη Ρωσία

ΣΕΛ.  18
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Διαδηλώνουν απ' όλη τη χώρα στο υπουργείο Παιδείας

ΣΕΛ.  17
ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση σήμερα για πρόσφυγες και μετανάστες

ΣΕΛ.  15
ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Κοροϊδία το προσωρινό «πάγωμα» της «αξιολόγησης»

ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αγωνιστική απάντηση στη νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Συγκέντρωση την Τετάρτη 28/3 στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ., στην πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρης)


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ