Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Μάη 2005 - αριθ. φύλλου: 9175

ΒΟΥΛΗ
Αναστάλθηκε η απόφαση για το βουλευτικό επίδομα

Την αναστολή της απόφασης της Βουλής για τη χορήγηση επιδόματος στους βουλευτές που δεν επανεκλέγονται, ανακοίνωσε χτες η πρόεδρός της, Α. Ψαρούδα - Μπενάκη. Είχαν προηγηθεί ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνταν η μη εφαρμογή της απόφασης και επανεξέταση του θέματος, και άλλες αντιδράσεις


ΣΕΛ.  9

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΡΩΣ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ευρωατλαντισμός και λαϊκό συμφέρον

Η εξωτερική πολιτική της χώρας, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, δεν είναι θέμα ικανότητας κάποιου προσώπου, αλλά γενικότερων προσανατολισμών και δεσμεύσεων της χώρας. Και είναι αναμφισβήτητο γεγονός, η ύπαρξη κοινής και σταθερής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόσο στην εξωτερική, όσο και στην εσωτερική πολιτική. Η στρατηγική αυτή ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έρχεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα και το ΚΚΕ διαφωνεί ριζικά και κατηγορηματικά μαζί της, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι πραγματικά ισχυρή Ελλάδα θα είναι αυτή, που θα συγκρούεται με την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Ο Κ. Καραμανλής έκανε καθαρό ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας θα παραμείνει «δεμένη» στις επιδιώξεις του ευρωατλαντισμού και ζήτησε την ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ως καλύτερος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, ενώ ο Αλ. Αλαβάνος έθεσε ευθέως θέμα επιλογής ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, επιχειρώντας να παρουσιάσει την τελευταία, ως φιλολαϊκό και φιλειρηνικό πόλο στο διεθνές σκηνικό.


ΣΕΛ.  6   -   7

ΚΚ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ - ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενισχύονται οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης

Διαψεύστηκαν όσοι καταστροφολογούσαν και επιδίωκαν να ξεμπερδεύουν με τα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα στην Ευρώπη, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο ντε Σόουσα, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην αίθουσα συνεδρίων του Περισσού (φωτό). Οπως συμπλήρωσε, το ΠΚΚ και το ΚΚΕ άντεξαν, συνεχίζουν και δυναμώνουν, γιατί έχουν το πλεονέκτημα της θεωρίας, έχουν ρίζες στο λαό και πρόγραμμα για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, το οποίο το τηρούν.

Χτες, επίσης, ο ΓΓ του ΠΚΚ είχε συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τη Γραμματεία και Τμήματα της ΚΕ του Κόμματος.


ΣΕΛ.  10   -   11


50ΧΡΟΝΑ ΕΕΔΥΕ
Αύριο η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από τον Τύμβο του Μαραθώνα ξεκινούν αύριο το πρωί οι μαραθωνοδρόμοι της ειρήνης, με σύνθημα «Εμπρός με τους λαούς ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό»


ΣΕΛ.  13   -   15
ΚΕΡΔΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το 2005 δείχνουν άλλη μια χρονιά σημαντικής κερδοφορίας για μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ο λαός πληρώνει την «ήπια προσαρμογή»


ΣΕΛ.  18
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Καλπονοθευτικές αλλαγές μεθοδεύει η κυβέρνηση

Ετοιμάζει την αποστολή ερμηνευτικής εγκυκλίου, ώστε να προσμετρώνται τα λευκά ως έγκυρα, ενισχύοντας το δικομματισμό και ληστεύοντας κι άλλο τα «μικρά» κόμματα


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ