Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Μάρτη 2000 - αριθ. φύλλου: 7617

Ειδικό 24σέλιδο ένθετο

Σελίδες πολιτισμού, επιστήμης, αθλητισμού, διηγήματος, ιστορίας και άλλα ενδιαφέροντα.

Εθιμα της Αποκριάς, τα γεφύρια που χάνονται, οι «ομιλίες» της Ζάκυνθος. Γράφουν ο Γ. Χουρμουζιάδης και ο Γ. Κακουλίδης.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος στηρίζει το ΚΚΕ

Και ο Δημήτρης Μητροπάνος συνυπογράφει το κείμενο υποστήριξης του ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Απρίλη, που έχουν δώσει στη δημοσιότητα ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Διονύσης Τσακνής.


ΣΕΛ.  9

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μεγάλη ΔΥΝΑΜΙΚΗ συσπείρωσης

Αυξάνεται συνεχώς ο κατάλογος αυτών που «με αίσθημα ευθύνης, ευαισθησίας και χρέους, που πρέπει να χαρακτηρίζουν τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος, της επιστήμης και της τέχνης», συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ και δηλώνουν την πολύπλευρη υποστήριξή τους, είτε μέσα από τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του, είτε μέσα από ανακοινώσεις, δηλώσεις, επιστολές, μέσα από την καθημερινή συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αυτή τη βδομάδα εξάλλου, δόθηκαν στη δημοσιότητα, ορισμένα από τα ονόματα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και των υποψηφίων Επικρατείας. Τόσο τα ονόματα των υποψηφίων όσο και τα μηνύματα συμπαράστασης, αποτελούν μια ακόμα απόδειξη και έκφραση ευρείας συσπείρωσης και πλατιάς συμπαράταξης με το ΚΚΕ.


ΑΝΕΡΓΙΑ
«Θερίζει» όλο και περισσότερους

Το 13% έχει φτάσει και ξεπεράσει η επίσημη ανεργία στη χώρα μας. Ποσοστό, που αντιστοιχεί σε 600.000 περίπου ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι άνεργοι είναι αρκετά περισσότεροι και η κατάσταση επιδεινώνεται συστηματικά.

Κι ενώ, τα διάφορα κυβερνητικά «πυροτεχνήματα» και «γιατρικά» διαδέχονται το ένα το άλλο, η ζωή δικαιώνει καθημερινά και περισσότερο τη θέση του ΚΚΕ: Δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντιμετώπισης της ανεργίας από το χτύπημα στη ρίζα της, δηλαδή το σημερινό κοινωνικό σύστημα, το οποίο τη δημιουργεί και τη θρέφει


«Μαγειρεμένες» δημοσκοπήσεις

Ηδιαπίστωση, ότι οι δημοσκοπήσεις αποσκοπούν στη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος και όχι στην αντικειμενική καταγραφή των όποιων τάσεων της στιγμής, επιβεβαιώνεται και πάλι στην τωρινή προεκλογική περίοδο, όπου οι δημοσκοπήσεις κάνουν θραύση. Κι ενώ όλες ανεξαίρετα εμφανίζονται περίπου ίδιες, για κάθε μία στήνεται ολόκληρη επιχείρηση προβολής της. Μόλις το ΜΜΕ, που την παράγγειλε την ανακοινώσει, αμέσως, σύσσωμα τα υπόλοιπα - κρατικά και ιδιωτικά - αναλαμβάνουν να την αναπαράγουν επί 2 και 3 μέρες, βομβαρδίζοντας κυριολεκτικά τους ακροατές, τηλεθεατές και αναγνώστες.

Από το χορό προβολής των «στημένων» δημοσκοπήσεων δεν μπορούσαν, βεβαίως, να λείψουν και οι «στημένες» συζητήσεις, όπου περισπούδαστοι αναλυτές, που δε δείχνουν να σέβονται την επιστημονική τους ιδιότητα, αναλαμβάνουν να... εξηγήσουν εκείνο που χρειάζεται να προπαγανδιστεί και όχι το πραγματικό.

Ιδιαίτερη κακοποίηση υφίσταται το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου υπέρ του ΚΚΕ. Το εμφανίζουν τόσο, όσο χρειάζεται να το εμφανίσουν, για να εξυπηρετηθούν οι σκοπιμότητες του δικομματισμού, και όχι μόνο.

Αλλά όσο συνεχίζουν, τόσο θα ρεζιλεύονται. Η αναξιοπιστία των δημοσκοπήσεων είναι διάχυτη στο λαό. Και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη το βράδυ των εκλογών.



ΚΟΥΡΔΟΙ
«Πότε θα γυρίσουμε πίσω..;»

Οι Κούρδοι είναι λαός περήφανος και αγωνιστής. Το 'χουν αποδείξει στην πράξη. Αρκετοί απ' αυτούς ζουν ανάμεσά μας, σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές. Συνθήκες, που γίνονται χειρότερες, καθώς η κυβέρνηση αδιαφορεί και το νομικό καθεστώς «εκσυγχρονίζεται»


ΣΕΛ.  15  -  17
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κέντρο», αλλά προς όφελος ποιων;

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μετατρέπονται σε «μητροπολιτικό» κέντρο και «πύλη» των Βαλκανίων, αλλά τα μεγάλα αυτά λόγια δεν αφορούν τους εργαζόμενους της περιοχής και την ανάπτυξή της προς όφελος του λαού


ΣΕΛ.  24  -  25

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ