Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11794

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ κρύβουν ότι ΕΕ σημαίνει μνημόνια διαρκείας

ΣΕΛ.  3
ΣΗΜΕΡΑ η τελευταία προθεσμία για μεταδημοτεύσεις και εγγραφές στους ετεροδημότες

Λήγει σήμερα η προθεσμία εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών για νέους εκλογείς 18 ετών


ΣΕΛ.  24

Εμπαιγμός τα μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας

Το 72% των ανέργων είναι πάνω από 12 μήνες χωρίς δουλειά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν πρέπει να δεχθούν ότι θα ζήσουν μόνιμα στην ανασφάλεια, με μισθούς πείνας ή αναζητώντας μια εργασία με ημερομηνία λήξης. Χρειάζεται οργάνωση και πάλη για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, που μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

  • Νέα κινητοποίηση διοργανώνουν ταξικά σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο έλεγχος της τρόικας

Η προχτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση για τον «έλεγχο της τρόικας» ήρθε να επιβεβαιώσει την έγκαιρη εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι περίφημες μνημονιακές πολιτικές δεν είναι τίποτα άλλο από κεντρικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ με ή χωρίς μνημόνιο, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου, προαποφασισμένες πολύ πριν από την κρίση. Υπενθύμισε, επίσης, την εκτίμηση ότι το τέλος των μνημονίων δεν σημαίνει τέλος της αντιλαϊκής πολιτικής, πολύ περισσότερο που επίσημα τόσο η Ελλάδα όσο και άλλα κράτη έχουν τεθεί από το Γενάρη του 2014 σε μόνιμη επιτήρηση στο πλαίσιο της ΕΕ.

Αλλωστε, σε αυτό που έγινε κριτική από πλευράς των επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου είναι το κατά πόσο νομιμοποιείται θεσμικά ή τρόικα, αν υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και αν χρειάζονται θεσμικοί μηχανισμοί εποπτείας. Θυμίζουμε ότι πριν από μια βδομάδα σε ενισχυμένη επιτήρηση από την Κομισιόν τέθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει σε μείζον θέμα την επιτροπή ελέγχου της τρόικας, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι δεν την αξιοποιεί ως όφειλε. Η«Αυγή», χτες, σημείωνε ότι η έκθεση είναι «αιχμηρή κατά των μνημονίων με... στρογγυλεμένες γωνίες». Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής κατήγγειλε «δυνάμεις που σήμερα μέσω της έκθεσης νομιμοποιούν την τρόικα και δικαιολογούν τις πολιτικές της», λες και θα μπορούσε μια επιτροπή της ΕΕ να κάνει κάτι διαφορετικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: Τις δηλώσεις Τσίπρα που υμνολογούσε το Ευρωκοινοβούλιο - τον «πιο δημοκρατικό ευρωπαϊκό θεσμό» όπως είχε πει αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την επιτροπή ελέγχου της τρόικας. Αλλά και την ευχή Λαφαζάνη που είχε προσπαθήσει να καλλιεργήσει ελπίδες ότι «κάτι καλό θα βγει από αυτήν την υπόθεση», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, για να βελτιώσει τη θέση της και την προοπτική της».

Με αφορμή την έκθεση για την τρόικα και τη συζήτηση που έγινε, αποδεικνύεται ότι τόσο τα ευρωενωσιακά επιτελεία όσο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στο σύνολό τους δεν έχουν κάνει βήμα πίσω από την κεντρική στόχευση: Να αθωώσουν τα μονοπώλια, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και την αστική τάξη στα κράτη - μέλη της για την αντιλαϊκή βαρβαρότητα, παρουσιάζοντας την τρόικα (της οποίας τα 2/3 είναι η ΕΕ) για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ομως σήμερα, που ο άξονας μετατοπίζεται από τις πολιτικές με δημοσιονομικό περιεχόμενο στην υλοποίηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εργασία, άνοιγμα αγορών κ.λπ., αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο ότι η κυβέρνηση με τις υποδείξεις της τρόικας υλοποιεί στρατηγικές του κεφαλαίου, κατευθύνσεις που ισχύουν από τη δεκαετία του 1990. Αυτό δείχνει η ΔΕΗ, οι ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια, οι αναδιαρθρώσεις του κρατικού μηχανισμού. Οποιος ανακάλυψε όλα αυτά μετά το 2010, κοροϊδεύει το λαό. Βεβαίως οι εξελίξεις αυτές ανατρέπουν το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων σοσιαλδημοκρατών ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει από τα μέσα, να γίνει φιλολαϊκή.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή αυτό που λέει το ΚΚΕ εξαρχής: Οτι μόνη διέξοδος για το λαό δεν είναι να περιμένει ο «λύκος να γίνει αρνάκι», αλλά να αποτινάξει τα δεσμά της ΕΕ, να επιβάλει την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους με τη δική του εξουσία.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεδριάζει αύριο με μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών

Στόχος της συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας, είναι «να γίνει ουσιαστική συζήτηση και να έλθει και η θετική πείρα αλλά και οι αδυναμίες από την πλούσια δράση μας, πώς παλέψαμε το κύριο καθήκον του στόχου της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος».

Θα συμμετάσχουν εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη από όλους τους κλάδους και από όλη τη χώρα, από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, τοπικές Γραμματείες, συνδικάτα και αγωνιστικά ψηφοδέλτια που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής συμπίπτει φέτος με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, που έγινε στις 3 Απρίλη του 1999.


ΣΕΛ.  13

Την Κυριακή η συγκέντρωση στο Σπόρτιγκ

Συγκέντρωση της Τομεακής Οργάνωσης της Α' Αθήνας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Σπόρτιγκ στις 16 Μάρτη, ώρα 19.00, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα χαιρετίσουν ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιώργος Πέρρος.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «COCA-COLA»
Η πολιτική τους δράση επιτρέπεται μόνο με έγκριση της εργοδοσίας!

ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητά «αντιπυραυλική ασπίδα» στην ΕΕ

ΣΕΛ.  7
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κορυφώνεται στρατιωτικά και διπλωματικά η ένταση

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ