Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12361

ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Επιθέσεις του πυροβολικού της Τουρκίας σε συριακά εδάφη


ΣΕΛ.  19

Μετά το συλλαλητήριο συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο!

Με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει όσους συμμετείχαν στη διήμερη κινητοποίηση στην Αθήνα

«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους "πρόθυμους" που αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Κλίμα ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας στα μπλόκα, που συνεδριάζουν για να αποτιμήσουν την πανελλαδική κινητοποίηση και να αποφασίσουν τη συνέχεια.

Πρόγραμμα δράσης από την Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας, που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει νέα πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων για την ερχόμενη Πέμπτη, στην οποία θα γίνει συζήτηση και θα παρθούν αποφάσεις για την παραπέρα πορεία του αγώνα.


ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολύ επικίνδυνες εξελίξεις

Ολο και περισσότερο πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πολύ πιο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ενώ εδώ και 5 χρόνια συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που έχει οδηγήσει σε προσφυγιά, φτώχεια και καταστροφή της χώρας. Η Τουρκία από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε βομβαρδισμούς από το έδαφός της σε συριακό έδαφος κατά θέσεων των Κούρδων και του συριακού στρατού, ενώ δηλώνει ότι στο όνομα της «ασφάλειάς της θα είναι αποφασιστική», υπονοώντας και χερσαία επέμβαση. Ανάλογες κινήσεις φαίνεται να ετοιμάζει και η Σαουδική Αραβία (με άλλες χώρες του λεγόμενου ισλαμικού συνασπισμού) με αποστολή στρατού, 150.000 ανδρών, στο έδαφος της Συρίας. Η Συρία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και πετρελαιομοναρχιών της περιοχής με «αιχμή του δόρατος» τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τους τζιχαντιστές, για να πέσει η μη αρεστή κυβέρνηση του Ασαντ, τείνει να μετατραπεί σε μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη που απειλεί όλη την περιοχή. Η επέμβαση των πρώτων έφερε και την επέμβαση της Ρωσίας σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση, που από το Σεπτέμβρη του 2015 άλλαξε τα δεδομένα σε στρατιωτικό επίπεδο, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή.

Οι αστικές τάξεις - και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους - των χωρών της Δύσης, της Τουρκίας, των μοναρχιών του Κόλπου, όπως και της Ρωσίας, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Αυτό που υπηρετούν με τις κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, η εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, ο έλεγχος ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτό που γίνεται στη Συρία, το είδαμε πριν στη Λιβύη, στην Τυνησία, το βλέπουμε στην Ουκρανία.

Οι συμμαχίες που δημιουργούνται, που στην πραγματικότητα είναι λυκοσυμμαχίες, είναι ένας πόλεμος όλων με όλους για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους. Την ίδια ώρα που στήνονται τα διπλωματικά τραπέζια, μεταξύ εκπροσώπων των κεφαλαιοκρατών, η κάθε δύναμη, η κάθε αστική τάξη προσπαθεί να κατοχυρώσει στο έδαφος και με στρατιωτικά μέσα το δικό της χώρο επιρροής. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Γιαλτσίν Ακντογάν, που είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής γιατί «δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτε παίζοντας αμυντικά και, αντίθετα, μπορείς να χάσεις ό,τι έχεις». Φυσικά, αυτό υιοθετούν και οι άλλες αστικές τάξεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, όπως και η ελληνική, που μέσω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το παραμύθι της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», μετέχει μέχρι τα μπούνια σε αυτές τις εξελίξεις. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων γίνεται κατανοητό ότι ενέργειες, όπως αυτή της απόφασης για επιτήρηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων από ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη με τη μετατροπή του Αιγαίου σε «γκρίζα ζώνη», σηματοδοτούν επικίνδυνες προοπτικές για την όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή του Αιγαίου με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις στη Συρία, ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η στάση της κυβέρνησης κάνουν επιτακτικό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων. Να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την εμπλοκή της χώρας μας σε νέα ιμπεριαλιστικά μακελειά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ
Τιμάμε τον λαϊκό, ηρωικό ΔΣΕ, εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του

Ενα ξεχωριστό μνημείο, αντάξιο της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας το Φλεβάρη του 1949, αποκαλύφτηκε την Κυριακή 14 Φλεβάρη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στη Φλώρινα.

  • Δημοσιεύουμε σήμερα την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση.

ΣΕΛ.  12   -   14


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αποτιμούν την απεργία και αποφασίζουν κλιμάκωση

ΣΕΛ.  16
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Στα σκαριά τα αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής

ΣΕΛ.  3
ΑΡΘΡΟ
Για τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων ενάντια στο αντιασφαλιστικό προσχέδιο

ΣΕΛ.  17
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Φως στον ορίζοντα για το λαό μόνο με αγώνες και ανασύνταξη του κινήματος με γραμμή σύγκρουσης

Στη συνεστίαση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το Σάββατο


ΣΕΛ.  6  -  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org