Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10473

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανάγκη να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Συζήτηση για το ρόλο του ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία έγινε στο πλαίσιο των πολλών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Σήμερα η κεντρική πολιτική ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  16  -  17

ΛΑΪΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΟΣ με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές

Το σχολικό συγκρότημα της Χωράφας, στο Περιστέρι, επισκέφτηκε χτες, μέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μιλώντας στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στη χειροτέρευση της εκπαίδευσης για τα παιδιά του λαού, στη σφιχτή πρόσδεσή της στις ανάγκες του κεφαλαίου, στο αντιδραστικό περιεχόμενο των βιβλίων, στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Σχετικά με τις εκλογές, είπε ότι πρέπει να κοιτάξετε το σύνολο της πολιτικής. Αντικειμενικά μπαίνει το θέμα: Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον. Σ' αυτήν την εκλογική μάχη μπορεί να γίνει ένα βήμα μπρος. Τα δύο κόμματα πρέπει να χάσουν. Οχι με την αποχή. Αυτή πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη. Το ποιοτικό στοιχείο θα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ. Ο ένας πόλος, ο συντηρητικός, υπάρχει. Τώρα, να αρχίσει να φαίνεται και ο λαϊκός ριζοσπαστικός πόλος. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν αντίθεση προς τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Δηλώνουν ότι μετά τις εκλογές θα δουν τα προγράμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θα συζητήσουν αν θα πάνε μαζί τους. Αυτό σημαίνει ότι λένε στον κόσμο πως ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μπορεί να διορθωθούν. Ομως, δε διορθώνονται, δεν πρόκειται να αλλάξουν χαρακτήρα και ταξική πολιτική.


ΣΕΛ.  6  -  7

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο πλευρό των 5 Κουβανών αγωνιστών

Μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν ξεχνάμε πως στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια άδικου εγκλεισμού σε φυλακές των ΗΠΑ των 5 Κουβανών πατριωτών, Χεράρντο Ερνάντεζ, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλεζ, Ραμόν Λαμπανίνιο και Ρενέ Γκονζάλεζ, επειδή προσπάθησαν να προστατεύσουν το λαό τους από τις ενέργειες εγκληματικών συμμοριών που δρουν ανενόχλητες στο έδαφος των ΗΠΑ.


ΣΕΛ.  23

Αυτοδύναμος λαός

Η προπαγάνδα από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αστικά επιτελεία και ΜΜΕ, ότι οι εκλογές γίνονται μόνο για κυβέρνηση, συνοδεύεται από εκβιαστικά διλήμματα (το παραμύθι της ακυβερνησίας), παραπλάνηση (ότι η μάχη κρίνεται ανάμεσα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), κούφιες υποσχέσεις (πολιτική και μέτρα για ανάπτυξη που ωφελούν και το λαό), για να υποτάξουν το λαό στην αντιλαϊκή πολιτική. Οι εκλογές θα βγάλουν κυβέρνηση, αλλά πρώτα απ' όλα διαμορφώνουν το συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στα κόμματα. Ο λαός πρέπει να ψηφίσει με κριτήριο τη δημιουργία προϋποθέσεων δυναμικής διεκδίκησης των αναγκών του. Στις εκλογές θα κριθεί η ικανότητα αντιπολίτευσης του λαού απέναντι στην κυβέρνηση, απέναντι στα κόμματα εξουσίας του κεφαλαίου, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Που κρίνεται μέσα στο λαό με όρους ανάπτυξης του κινήματος. Γι' αυτό λέμε «λαϊκή αυτοδυναμία», χειραφέτηση από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου. Να εκφραστεί στην κάλπη με τσάκισμα των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δυνατό ΚΚΕ. Τότε ο λαός θα έχει πετύχει μια πρώτη νίκη, το κίνημά του θα ισχυροποιηθεί, μεγαλώνοντας τα εμπόδια στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων. Προετοιμάζοντας την αντεπίθεση, τη ρήξη με το σύστημα.




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ