Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996

Ροκανίζει μισθούς - φέρνει ακρίβεια η "απελευθέρωση" της αγοράς

Νέο άλμα έκανε το Μάρτη ο επίσημος τιμάριθμος, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό στο 9,1% (από 8,1%). Στο τρίμηνο, ο τιμάριθμος αυξήθηκε κατά 3%, οι μισθοί και οι συντάξεις παρέμειναν "παγωμένοι"


ΣΕΛ.  15

ΠΛΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ" ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΜΕΡΕΣ
ΠΑΘΩΝ
για τον "Ευαγγελισμό"

Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλει με ερώτηση βουλευτών του το ΚΚΕ, το οποίο προτείνει την άμεση λήψη μέτρων

Οικονομικό αδιέξοδο προκαλεί η πολιτική λιτότητας στον "Ευαγγελισμό", ένα νοσοκομείο της "πρώτης γραμμής" για όλη τη χώρα, και ήδη η απειλή του "λουκέτου" είναι επί θύραις.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου προειδοποιούν ότι είναι αδύνατη, μέσα στον Απρίλη 1996, η πληρωμή των προμηθευτών, η οποία καθυστερεί πλέον των 15 μηνών. Ηδη, ορισμένες εταιρίες αρνούνται να εφοδιάσουν το νοσοκομείο με φαρμακευτικό, υγειονομικό και καρδιοχειρουργικό υλικό. Οι οικονομικές υπηρεσίες του νοσοκομείου προτείνουν την άμεση επιχορήγηση του "Ευαγγελισμού" με τρία δισ., ώστε να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις του,ενώ, παράλληλα, ζητούν να χορηγείται ολόκληρη η μηνιαία νομαρχιακή επιχορήγηση για τη μισθοδοσία.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου και πώς τοποθετείται απέναντι στις προτάσεις για την άμεση επιχορήγηση, καθώς, και τα ασφαλιστικά Ταμεία αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


ΣΕΛ.  19

"Συγκρατημένες" ήταν οι τιμές των αμνοεριφίων χτες στην αγορά, καθώς κυμάνθηκαν μεταξύ 1.500 και 2.000 δρχ. το κιλό στην κεντρική κρεαταγορά. Πρόκειται για τιμές, βέβαια, ιδιαίτερα υψηλές σε σχέση με τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων καταναλωτών.

Πάντως, το "παιχνίδι" για την τελική διαμόρφωση των τιμών αναμένεται να "παιχτεί" ουσιαστικά σήμερα και αύριο.


ΣΕΛ.  20  -  21

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ "Τσουκάλι" Μπραχαμίου, 100.000 δρχ., στη μνήμη των 200 αγωνιστών συγκρατουμένων του στο Χαϊδάρι, όπου ήταν όμηροι το 1944 και τους οποίους οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην Καισαριανή την 1η Μάη.
  • Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Λογοτεχνών, 100.000 δρχ.
  • Ο ΚΩΣΤΑΣ και η ΛΙΤΣΑ Ζαγγανά - ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ,προσφέρουν 100.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λαμπρινής, στη μνήμη των γονιών τους Λεωνίδα Κοκκινόπουλου, ανάπηρου του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912, τον οποίον δολοφόνησαν κατάκοιτο παρακρατικοί το 1948. Μαρίας Κοκκινοπούλου, που σφαγιάστηκε στην Γκιώνα το 1948 στη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, που κατέφυγε μαζί με πολλούς άλλους άοπλους κοντά στα τμήματα του ΔΣΕ Ρούμελης. Εκεί βρέθηκε το σώμα της χωρίς κεφάλι. Χρήστου και Παναγιώτη Ζαγγανά, που πέθαναν το 1979 ύστερα από εξορία και ταλαιπωρίες. Ηταν γονείς πέντε μαχητών του ΔΣΕ, από τους οποίους οι δύο θυγατέρες τους, αδελφές μας Κούλα και Ελένη Ζαγγανά, μαχήτριες του ΔΣΕ, σκοτώθηκαν το 1949. Οι παραπάνω νεκροί ήταν από το χωριό Περιστέρι Φθιώτιδας.

Οσφυοκάμπτες

Οτι το λαϊκό κίνημα χαιρέτισε τον ερχομό των αιρετών νομαρχών στη θέση των διορισμένων κυβερνητικών, είναι γνωστό. Οτι οι αιρετοί θα διέψευδαν τόσο γρήγορα τις λαϊκές προσδοκίες, δεν ήταν αναμενόμενο, όσο κι αν οι συσχετισμοί και οι κυρίαρχες πολιτικές δεν άφηναν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.

Δυστυχώς για τους αιρετούς, το συνέδριο των νομαρχών στην Αλεξανδρούπολη δικαίωσε όσους από την αρχή επισήμαναν πως αν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε σταθεί πλάι στο λαό, αν δε συγκρουστεί με τις πολιτικές που παράγουν την ανεργία, που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή, που μετατρέπουν τη χώρα σε παραγωγικό νεκροταφείο, τότε αυτή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δε θα είναι τίποτα άλλο από ένα ακόμα γρανάζι της αντιλαϊκής κρατικής μηχανής. Ο,τι ήταν, δηλαδή, και χτες. Δε θα κάνει τίποτα άλλο από το να παρέχει άλλοθι στην όποια κυβέρνηση, να περνά την πολιτική της διά μέσου των αιρετών.

Και κάτι ακόμη. Καθώς το συνέδριο γινόταν στον Εβρο, ένα νομό που ερημώνει από μια πολιτική που απαγορεύει στους αγρότες να είναι αγρότες, στους κτηνοτρόφους να είναι κτηνοτρόφοι, στους φοιτητές να σπουδάζουν σ' ένα πανεπιστήμιο αντάξιο του τίτλου του, οι νομάρχες είχαν μια καταπληκτική ευκαιρία να σταθούν όρθιοι. Δεν είπαν κουβέντα για ό,τι έβλεπαν να συμβαίνει γύρω τους. Προτίμησαν να σκύψουν τη μέση...



ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΚΟ
Ολοταχώς στο μαζικό ξεπούλημα

Τριάντα έξι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, το "φιλέτο" του ελληνικού δημοσίου, προωθεί (κατ' αρχάς) για ιδιωτικοποίηση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή


ΣΕΛ.  15
Εξοντωτικό ωράριο απαιτούν οι μεγαλέμποροι

Ούτε συζήτηση για κάποια πλαίσια στο ωράριο της λειτουργίας των καταστημάτων δε θέλουν οι "μεγάλοι" του εμπορίου, ενώ ευθυγραμμισμένες ουσιαστικά με την απελευθέρωση εμφανίζονται οι ηγεσίες της Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων και της κλαδικής ομοσπονδίας. Αντίθετοι εμποροϋπάλληλοι - ΓΣΕΒΕΕ ΣΕΛΙΔΑ 13

ΤΕΣΤ ΕΪΤΖ

Καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του υπουργείου

Με βάση τα διεθνή δεδομένα, και όχι συγκεκριμένο έλεγχο, για την προβληματικότητα του τεστ ΕΪΤΖ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας. Διιστάμενες οι απόψεις για τον επανέλεγχο ορισμένων εθελοντών αιμοδοτών και ομάδων υψηλού κινδύνου. Αδυναμία συνολικά των υπηρεσιών προστασίας της δημόσιας υγείας ομολογεί ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας


ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ