Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Απρίλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11816

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εντείνεται η πολύμορφη δραστηριότητα

ΣΕΛ.  8  -  10
«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  3

Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ενάντια στα δεσμά των μονοπωλίων και της ΕΕ

Ψηφίζουμε - δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, γιατί δύναμη είναι και ελπίδα του λαού

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές του Μάη.

Δ. Κουτσούμπας: Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι το μόνο που μπορεί να εκφράσει γνήσια τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ, την αντίθεση του λαού στην πολιτική αυτής της καπιταλιστικής ένωσης. Το ΚΚΕ παραμένει η μοναδική συνεπής πολιτική δύναμη, με την πιο καθαρή θέση: Αποδέσμευση από την ΕΕ - Μονομερής διαγραφή του χρέους - Κοινωνικοποίηση του πλούτου, με το λαό στην εξουσία.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε για την έξοδο στις αγορές. Και αυτά τα δανεικά, όπως και τα προηγούμενα, θα πάνε για τη στήριξη του κεφαλαίου, την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, και όχι για τις λαϊκές ανάγκες.

Στις ευρωεκλογές να τιμωρηθεί ο πυρήνας της πολιτικής και της δράσης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η επιλογή τους υπέρ των μονοπωλίων, υπέρ του μονόδρομου της ΕΕ. Δε συνιστά πραγματική τιμωρία η μετακίνηση από το ένα κόμμα του ευρωμονόδρομου στο άλλο, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που εξαπατά το λαό ότι η ΕΕ, από τα μέσα και από τα πάνω, θα μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Ενωση των λαών».


ΣΕΛ.  4  -  7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η έξοδος και οι θυσίες

«Η επιτυχής έξοδος στις αγορές είναι αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν πρέπει να πάνε χαμένες». Το επιχείρημα αυτό προβάλλεται αυτές τις μέρες συστηματικά από τη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Λίγο - πολύ γίνεται προσπάθεια να περάσει στους εργαζομένους η άποψη ότι τα βάσανά τους τελειώνουν, ότι με την καπιταλιστική ανάκαμψη που θα έρθει θα ζήσουν σε συνθήκες ευημερίας, οι θυσίες θα δικαιωθούν.

Είναι αλήθεια ότι οι εργαζόμενοι έχουν κάνει πολλές και βαριές θυσίες, όχι όμως μόνο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Εχει αξία να θυμηθούμε ότι η ελληνική καπιταλιστική οικονομία το 2004 σημείωνε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τότε το ΚΚΕ υπογράμμιζε ότι οι μεγάλοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς του μέσου όρου της Ευρωζώνης, συνοδεύονταν από επιδείνωση της θέσης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με χαρακτηριστικά: την υποβάθμιση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, εξαιτίας της μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης, επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά εισοδήματα, εξαιτίας των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς Ενέργειας, Υδρευσης κ.α. του μεγάλου κόστους των Ολυμπιακών έργων. Υπογραμμιζόταν η ένταση της εκμετάλλευσης με τη δυσμενή διευθέτηση του συνολικού χρόνου της μισθωτής εργασίας και της πληρωμής της, με την επίσημη ανεργία να ξεπερνά τότε το 12%.

Αυτές οι θυσίες λοιπόν μεγάλωσαν την πίτα του ελληνικού κεφαλαίου (που υποτίθεται ότι θα μοιράζονταν δίκαια), εξασφάλισαν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, στήριξαν την προσπάθεια του ελληνικού κεφαλαίου να διεκδικήσει καλύτερη θέση στα Βαλκάνια και στη Ν/Α Μεσόγειο. Οι θυσίες αυτές δεν απέτρεψαν την εκδήλωση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γιατί την οικονομική κρίση την έφεραν ακριβώς οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Την περίοδο 2009-2013 ο ελληνικός λαός υποβλήθηκε σε ακόμα περισσότερες θυσίες με την προώθηση αναδιαρθρώσεων που, σύμφωνα με τους διάφορους παράγοντες του κεφαλαίου και των αστικών πολιτικών κομμάτων θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία 1998-2008 αλλά που για διάφορους λόγους καθυστέρησαν. Εξαιτίας της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Οι θυσίες των εργαζομένων όμως θα συνεχιστούν τόσο εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων που έχουν προωθηθεί το προηγούμενο διάστημα όσο και γιατί η όποια ανάκαμψη θα συνοδευτεί από τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, θα συνεχιστεί η υποτίμηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, η μη αποκατάσταση εισοδημάτων που είναι αναπόφευκτη. Ενώ βεβαίως θα είναι πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο η ανάκαμψη να οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε νέα κρίση με ό,τι αυτό θα σημάνει για τους εργαζομένους.

Το συμπέρασμα είναι ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στην ΕΕ οι θυσίες του λαού για το κεφάλαιο δεν θα έχουν τέλος είτε στη φάση της κρίσης είτε στη φάση της ανάκαμψης. Είτε με αυτήν είτε την άλλη διαχείριση, είτε με έξοδο στις αγορές τώρα όπως λέει η κυβέρνηση είτε μετά όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος, ένας φαύλος κύκλος για τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι εξελίξεις λοιπόν ας γίνουν αφορμή ώστε οι εργαζόμενοι να πειστούν για την ανάγκη να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος...


ΚΝΕ
Πλήθος μαθητικών φεστιβάλ αυτές τις μέρες

Συνεχίζονται σήμερα και το Σαββατοκύριακο τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα «ΕΕ vs Νεολαία - Σπάμε τα δεσμά» και με μεγάλη ποικιλία στις εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν.


ΣΕΛ.  16


ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματία, στρατιωτικές κινήσεις και «πόλεμος» της Ενέργειας

ΣΕΛ.  17
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

ΣΕΛ.  16
ΔΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Δεν μπορούν να λερώσουν τον ηρωικό τους αγώνα

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα στιγμιότυπα από τη δίκη που τελείωσε προχτές και ολοκληρώθηκε με την καταδίκη 24 από τους κατηγορούμενους. «Δεν θέλουν να δικάσουν εμάς. Θέλουν να δικάσουν την απεργία».


ΣΕΛ.  13
KK ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει το κάψιμο των γραφείων του από τους φασίστες

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ