Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2010 - αριθ. φύλλου: 10684

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επικίνδυνος ανταγωνισμός περιφερειακών δυνάμεων στην περιοχή

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και σχεδιασμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς υπάρχουσες και αναδυόμενες περιφερειακές δυνάμεις κονταροχτυπιούνται ανοιχτά για συμφέροντα και επιρροή.


ΣΕΛ.  6  -  7

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ αντικατάστασή τους με επίδομα εξαθλίωσης

Συντάξεις πτωχοκομείου για όλους, που θα κυμαίνονται κάτω από 500 ευρώ (!), δηλαδή στα σημερινά επίπεδα των κατώτατων συντάξεων και ακόμη χαμηλότερες, και μάλιστα μετά από 40 χρόνια δουλειάς, προωθεί η κυβέρνηση μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ενώ ταυτόχρονα το κράτος σταματά να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.


ΣΕΛ.  13

*

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΧΤΕΣ ΣΕ 55 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Κόντρα στα αντεργατικά μέτρα χιλιάδες λαού και νεολαίας
  • Μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ χτες σε 55 πόλεις της χώρας κόντρα στην πολιτική που χτυπά ανελέητα εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα. Στα συλλαλητήρια καταδικάστηκε η δολοφονική δράση του Ισραήλ.
  • Αλέκα Παπαρήγα: Τώρα πιο αποφασιστικά τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι λαοί. Η τραγωδία που προκάλεσε το κράτος του Ισραήλ και η τραγωδία των νέων μέτρων που έρχονται είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι λαοί δεν πρέπει να ανακόψουν την πορεία της αντεπίθεσης.

ΣΕΛ.  8  -  9

Αντιιμπεριαλιστική πάλη

Η άποψη της αστικής προπαγάνδας πως το κράτος του Ισραήλ με το δολοφονικό χτύπημα απομονώνεται - και αυτή είναι η καταδίκη του - αποπροσανατολίζει επικίνδυνα. Το Ισραήλ δολοφονεί δεκαετίες τον παλαιστινιακό λαό, που αγωνίζεται για την απόκτηση πατρίδας, άλλους λαούς της περιοχής (Λίβανος), στηριζόμενο από ΗΠΑ - ΕΕ. Το Ισραήλ δρα σαν ισχυρή περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη στην περιοχή, γι' αυτό και στηρίζεται από ΗΠΑ - ΕΕ. Η Τουρκία επίσης δρα ως τέτοια με αναβαθμισμένο ρόλο (π.χ., σχέσεις με Ιράν), διαμορφώνοντας στρατηγικές συμμαχίες με ιμπεριαλιστικά κράτη (π.χ., Ρωσία), όντας μέλος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, το 2004, με το σχέδιο της λεγόμενης «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», έθεσε ζήτημα πολύμορφων επεμβάσεων σε διάφορες χώρες δίνοντας ρόλο και στο Ισραήλ. Με τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή διαπλέκονται και ανταγωνισμοί περιφερειακών δυνάμεων, όπως Ισραήλ και Τουρκία. Το «Δόγμα Ομπάμα» στην περιοχή μοιράζει ρόλους. Το δολοφονικό χτύπημα του Ισραήλ σηματοδοτεί κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά του παλαιστινιακού λαού, των λαών της περιοχής. Οι συμφωνίες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το Ισραήλ, ο ρόλος που διεκδικούν για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας στην περιοχή που δρα και η Τουρκία, μας εμπλέκουν στη δίνη αυτών των ανταγωνισμών. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης να αποκτήσει πατρίδα. Τέρμα οι συμφωνίες Ελλάδας - Ισραήλ. Δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης του λαού μας μαζί με τους λαούς της περιοχής.



ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Αξιώνουν τριετές πάγωμα μισθών

ΣΕΛ.  3
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Τρομοκρατικές συλλήψεις στελεχών του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  11
ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Η διαδικασία των συμψηφισμών έχει αρχίσει

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ