Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11786

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συγκεντρώσεις αύριο για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στην Αθήνα, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια. Ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις.


ΣΕΛ.  13
ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή ο αγωνιστικός γιορτασμός

Στις 12 μ. στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, καλεί η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.


ΣΕΛ.  12

Καμία εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην Ουκρανία

Ανησυχία για τις εξελίξεις και το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτές, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη Ε. Βενιζέλου στο Κίεβο

  • Εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσία με επίκεντρο την Κριμαία.
  • Δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΕΕ στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή σ' αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμών με τη Ρωσία.
  • Ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Καπιταλιστική κρίση και ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι πάνε χέρι-χέρι και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

ΣΕΛ.  4  -  6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξίδι ... περαιτέρω εμπλοκής

Την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαιώνει το πρόσφατο ταξίδι του Ε. Βενιζέλου, υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, στην Ουκρανία. Σε μια χώρα, όπου, λόγω της εσωτερικής ενδοαστικής διαπάλης και του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία, ο λαός της συνθλίβεται στις «συμπληγάδες πέτρες» των συμφερόντων των καπιταλιστών, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίστηκε δήθεν να ...συστήνει «ψυχραιμία και ρεαλιστικές λύσεις».

Ο Ε. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, που εκτελεί χρέη Προέδρου και κατέθεσε λουλούδια στη λεγόμενη πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, εκεί όπου συγκρούστηκαν οι νεοναζιστικές ομάδες κρούσης με τις δυνάμεις καταστολής. Κινήσεις με συμβολικό χαρακτήρα, που σηματοδοτούν στήριξη στις πολιτικές δυνάμεις που, και με την ανοιχτή επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ, ανέτρεψαν τη φιλορωσική κυβέρνηση του Γιανουκόβιτς και συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση.

Η «πρόταση» που κόμισε ο Βενιζέλος ήταν να γίνει μια διεθνής διάσκεψη δωρητών για οικονομική «βοήθεια» στην Ουκρανία, όπου μπορούν να συμμετέχουν το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα ευαγή ιδρύματα. Οπως ο ουκρανικός λαός βγαίνει χαμένος όσο μπαίνει κάτω από ξένες αστικές σημαίες, έτσι και ο ελληνικός λαός θα βγει χαμένος αν στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου να «παίξει» ανάμεσα στους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - Γερμανίας και Ρωσίας.

Τα πολύμορφα καλέσματα από αστούς αναλυτές ότι η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, να αξιοποιήσει τις αντιθέσεις, για να κατοχυρώσει τη θέση της στην περιοχή μόνο σε μπελάδες μπορούν να βάλουν τον ελληνικό λαό. Σε αυτόν τον ντορό συναινούν όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να «είναι, για μια ακόμη φορά, ουραγός» των εξελίξεων, χαρακτηρίζει την επίσκεψη Βενιζέλου «μόνο για επικοινωνιακή χρήση», κρίνει ως «ανεδαφικές» τις «προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης». Θυμίζουμε ότι επανειλημμένως στελέχη του έχουν εκφράσει την κριτική ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» της χώρας στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα, σπέρνει αυταπάτες ότι είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να υπάρξει βιώσιμη λύση για τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει αυτήν την αναγκαιότητα στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει». Ομως, οι «διεθνείς οργανισμοί» που συμμετέχει η Ελλάδα είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ κ.ά., ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που έχουν συγκροτηθεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών - μελών τους.

Το ζήτημα είναι, βεβαίως, ότι όσο βαθύτερα εμπλέκεται η Ελλάδα σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα υπάρχει κίνδυνος άμεσος να την πληρώσει ο ελληνικός λαός, μαζί με άλλους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό, άλλωστε, στη χώρα μας υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα.ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Εκδηλώσεις και περιοδείες για τη Μέρα της Γυναίκας

Με εξορμήσεις, εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες κορυφώνεται το πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ, με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας. Την Παρασκευή 7 Μάρτη, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.


ΣΕΛ.  12


ΔΙΑΠΡΑΓΜΕΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΪΚΑ
Απαιτήσεις του κεφαλαίου, πολιτική της ΕΕ τα αντεργατικά μέτρα

ΣΕΛ.  11
«Εφυγε» ο κομμουνιστής δημοσιογράφος Θανάσης Γεωργίου (Βόρειος)

ΣΕΛ.  8
ΚΚΕ
Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία

ΣΕΛ.  15
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αντιλαϊκός ο απολογισμός της

ΣΕΛ.  8
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στις εκλογές ο λαός να μετρήσει τη δύναμή του, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας. Σήμερα η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συγκέντρωση της ΤΕ Μεσσηνίας στις 19.00, στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας, στην Καλαμάτα.


ΣΕΛ.  7
ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ
Το Σάββατο το αφιέρωμα για τη Μάνα στο έργο του Μπρεχτ

ΣΕΛ.  12


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org