Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11784

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων η όποια ανάκαμψη

ΣΕΛ.  10
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Στο λαό για τις ανάγκες του το Ελληνικό και το παραλιακό μέτωπο

ΣΕΛ.  24

Επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία
  • Ναζιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν ρόλο στη νέα κυβέρνηση
  • Προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος
  • Απειλές ενάντια σε εθνικές μειονότητες
  • Το ΚΚΕ καταδικάζει τις ξένες επεμβάσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας. Καταγγέλλει τις τρομοκρατικές διώξεις και απειλές σε βάρος του ουκρανικού λαού, των μειονοτήτων, των κομμουνιστών της Ουκρανίας, που φτάνουν μέχρι σε σημείο ανοιχτών πολιτικών διώξεων και προσπάθειας απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας και του «Κόμματος των Περιοχών». Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και το λαό της Ουκρανίας και καλούμε τον ελληνικό λαό να σταθεί απέναντι σε κάθε απόπειρα απαγόρευσης της δράσης των κομμουνιστών, περιορισμού των λαϊκών δικαιωμάτων και διαστρέβλωσης της Ιστορίας για την πάλη των λαών ενάντια στο φασισμό.
  • Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ουκρανία δε συνιστά ούτε «ανατροπή», ούτε σηματοδοτεί κάποια αλλαγή πολιτικής υπέρ του ουκρανικού λαού.
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά ότι οι ναζιστικές οργανώσεις, όπως η ελληνική Χρυσή Αυγή, λειτουργούν ως όργανα του συστήματος, του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, σε βάρος των λαών. Ψευδεπίγραφος ο «αντιφασισμός» και ο «αντιρατσισμός» της ΕΕ, τη στιγμή που η ίδια παρέχει κάλυψη σε αυτές τις οργανώσεις.
  • Ο ουκρανικός λαός να οργανώσει τη δική του ανεξάρτητη πάλη ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακρως επικίνδυνη πολιτική

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται επικίνδυνα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή που συζητιέται νέα διχοτομική λύση για την Κύπρο και παραμένουν ανοιχτά τα μέτωπα της Μ. Ανατολής (Συρία, Αίγυπτος, Ιράκ κ.λπ.) και της Αφρικής (Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κ.λπ.).

Σε αυτές τις συνθήκες, έχει σημασία να δούμε πώς στέκεται η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό.

Η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί τη θέση του Προεδρεύοντος της ΕΕ για να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις. Εξασφάλισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, βιάζεται να κλείσει το Κυπριακό. Δηλώνει ετοιμότητα να πρωτοστατήσει στους σχεδιασμούς για την Ουκρανία. Στόχος να κατοχυρώσει τη θέση της στην περιοχή εις βάρος ανταγωνιστών της (π.χ. Τουρκία), η αναβάθμιση της συμμετοχής της στο μοίρασμα αγορών, στον έλεγχο κόμβων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για την ανάγκη αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας, για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει με όλους ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Εκφράζεται κριτική στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να έχει πιο ενεργό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ότι δεν αξιοποιεί σωστά την πλεονεκτική γεωστρατηγική της θέση, διαφωνίες για το πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Με σταθερό όμως στοιχείο την ανάγκη εμπλοκής στους διάφορους σχεδιασμούς με διάφορα προσχήματα.

Πρόκειται για επικίνδυνη γραμμή.

Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες προτροπές από τον αστικό Τύπο.

Να τι έγραφε άρθρο της «Καθημερινής» στις 25/2/2014: «Το νότιο τόξο της Μεσογείου είναι πλήρως αποσταθεροποιημένο ή διαλυμένο από πολέμους: Λιβύη, Αίγυπτος, Συρία. Ανατολικά, η ασταθής Τουρκία σε αυταρχική πολιτική στροφή. Στο βάθος, το διαλυμένο Ιράκ, το νεοπαγές Κουρδιστάν, το Ιράν που προσεγγίζεται από τις ΗΠΑ. Στα Βαλκάνια, η κληρονομιά κερμάτων του γιουγκοσλαβικού πολέμου: Κράτη φαντάσματα, όπως το Κόσοβο, και κράτη αδύναμα ή ασταθή, όπως η Βοσνία και τα Σκόπια. Και στη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου βρίσκεται η ευρασιατική ραφή, η ραφή Ευρώπης και Ρωσίας, έχει εκραγεί η Ουκρανία. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα, ακόμη και υπό την παρούσα βαθύτατη κρίση, είναι μια νησίδα σταθερότητας, σχετικής, αλλά ουσιαστικής».

Ενώ ο Ε. Βενιζέλος στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», στη Θεσσαλονίκη στις 19/2/2014, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περιοχές όπως Ουκρανία και Μολδαβία, τη ζώνη από Συρία μέχρι Τυνησία, ως πεδία ενδιαφέροντος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «εάν σκεφτεί κανείς πως ο ελληνισμός έχει την ιστορική και εθνική και φυσική σχέση με την Κύπρο, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μας να έχουμε την εικόνα όλου αυτού του χώρου, για να καταλάβουμε τη δυναμική που έχουν οι υποδομές σε όλους τους τομείς, τα δίκτυα σε όλους τους τομείς, στις μεταφορές, στην Ενέργεια, στην επικοινωνία, παντού».

Αλήθεια, πώς ακούγονται μέσα σε αυτό το πλαίσιο και οι πανηγυρισμοί για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα, αν όχι ως ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να αξιοποιηθεί στο να «παίξει» η Ελλάδα στα παιχνίδια της Ενέργειας, στα παιχνίδια των μεγάλων ανταγωνιστών (ΗΠΑ - Γερμανία - Ρωσία κ.λπ.);

Τι λέει, όμως, η Ιστορία της χώρας μας; Οτι κάθε φορά που η ελληνική αστική τάξη επέλεξε να παίξει σε χοντρά παιχνίδια διεκδικώντας μερίδια στις μοιρασιές, ανεξάρτητα αν η ίδια βγήκε ωφελημένη ή όχι, την πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται, λοιπόν, ετοιμότητα και επαγρύπνηση.


Motion Team


ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδήλωση στις 6 Μάρτη για τους ανέργους

Με εξορμήσεις σε καταστήματα και σχολές του ΟΑΕΔ, σε χώρους που απασχολούνται νέοι μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», σε στέκια νεολαίας και τόπους δουλειάς, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής προετοιμάζουν τη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Πέμπτη 6 Μάρτη, στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, διεκδικώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας.


ΣΕΛ.  13

Εξαιτίας της αργίας της Κ. Δευτέρας, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο, 1 Μάρτη, και το επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη, 5 Μάρτη.ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Μεγάλης «έκτασης» συνεκπαίδευση

ΣΕΛ.  9
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Καταδικάζουν την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

ΣΕΛ.  17
Συγχωνεύσεις μετά την επαναλειτουργία μονάδων του ΕΟΠΥΥ

ΣΕΛ.  12
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Τιμούν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Με συγκεντρώσεις την Παρασκευή 7 Μάρτη ετοιμάζονται να τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ. Κοινό πρόγραμμα δράσης και συγκεντρώσεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.


ΣΕΛ.  13


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org