Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2020 - αριθ. φύλλου: 13432

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Κυνική ομολογία για χιονοστιβάδα πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής κατοικίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις προκλητικές δηλώσεις Γεωργιάδη


ΣΕΛ.  3
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων υπέρ του λαού απαιτεί απεγκλωβισμό από ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ στη συνεστίαση της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


ΣΕΛ.  7

Αλχημείες και ψέμα πάνω στο ψέμα για παλιούς και νέους ασφαλισμένους

  • Ολοι στις συγκεντρώσεις μεθαύριο, Πέμπτη 6 Φλεβάρη, για να πάρει απάντηση η κοροϊδία!
  • Η πολιτική της ΝΔ «θωρακίζει» το νόμο Κατρούγκαλου για να κλιμακώσει την επίθεση, κυρίως σε βάρος των νέων εργαζομένων
  • Διαφημίζουν «αυξήσεις στις συντάξεις», αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται: Το νέο Ασφαλιστικό αφήνει ανέγγιχτα τα ποσοστά αναπλήρωσης από 4.500 έως 9.000 ένσημα. Δηλαδή, για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών «ελαστικά» εργαζομένων, μισοάνεργων και κακοπληρωμένων, που αν βγουν ποτέ στη σύνταξη, θα πρέπει να ζήσουν με λιγότερα από 450 ευρώ το μήνα!
  • Μιλάνε για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 0,5% του ΑΕΠ για αναδρομικά, κρύβουν όμως ότι τα χρήματα που προϋπολογίζονται φέτος για τις συντάξεις είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι!
  • Προαναγγέλλουν «μειώσεις» στις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, όμως αυτές αφορούν μόνο τα ανώτερα στρώματα, με μεγάλα εισοδήματα. Για τη μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 80%) υπάρχει αύξηση εισφορών.

ΣΕΛ.  12  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμμαχίες...

Ενα από τα επιχειρήματα που καταρρίπτονται με πάταγο στα Ελληνοτουρκικά είναι και αυτό: «Ευτυχώς που είμαστε στο ΝΑΤΟ. Φανταστείτε πού θα έφτανε η επιθετικότητα της Τουρκίας αν δεν ήμασταν μέλη της ίδιας συμμαχίας».

Δεν είναι μόνο οι τελευταίες εξελίξεις, αλλά και ολόκληρη η ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από το 1952 που οι δύο χώρες έγιναν ταυτόχρονα μέλη του ΝΑΤΟ, που αποδεικνύουν ότι η συνύπαρξή τους στην ιμπεριαλιστική συμμαχία δεν άμβλυνε τις αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις των δύο κρατών, ούτε βέβαια κατοχύρωσε σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Το ακριβώς αντίθετο συνέβη, οι αμφισβητήσεις εντάθηκαν.

Στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, οι αντιθέσεις της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης έγιναν πιο σύνθετες. Δεν πρόκειται απλώς για «διμερείς διαφορές» αλλά συνδέθηκαν με τους σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, με την επιθετικότητά της ενάντια στην ΕΣΣΔ και τα σοσιαλιστικά κράτη παλιότερα, με μέτωπο στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σήμερα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και παίρνοντας πάντα υπόψη τον ισχυρότερο στρατιωτικό και πολιτικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, προωθούνται η λογική της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης, το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου, η υιοθέτηση δηλαδή τουρκικών αξιώσεων υπό την επιδιαιτησία ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματά της συνειδητά αποδέχονται και ενεργητικά προωθούν τέτοιους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στο όνομα της ΝΑΤΟικής «συνοχής» και της «εύρυθμης λειτουργίας» της νοτιοανατολικής στρατιωτικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Οι στόχοι και σήμερα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας» περνάνε μέσα από την ενεργό συμμετοχή και στήριξη των σχεδιασμών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παίρνει η ελληνική αστική τάξη μέρος σε ένα σύνθετο παζάρι ανταγωνισμού, όξυνσης και συμβιβασμού με την τουρκική αστική τάξη.

Αλλωστε, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνιστούν κυνικά στη «σύμμαχο» Ελλάδα να αντιμετωπίσει την Τουρκία με βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της συνοχής του ΝΑΤΟ, ως αναγκαία προϋπόθεση για να διατηρήσει την ισχύ του έναντι των ανταγωνιστών, Κίνας και Ρωσίας.

Η συμμετοχή λοιπόν στο ΝΑΤΟ, όπως και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική συμμαχία, δεν λύνει, δεν αντιμετωπίζει τέτοιες αντιθέσεις, ούτε προστατεύει κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ επαναλαμβάνουν μονότονα το «βρείτε τα», την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα παραδέχονται κυνικά ότι στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής εμπλοκής - που θα αξιοποιηθεί έτσι κι αλλιώς για την επιτάχυνση του συμβιβασμού και της συνεκμετάλλευσης - δεν περιμένουν καμία βοήθεια από τους υπόλοιπους ΝΑΤΟικούς συμμάχους.

Σήμερα οι αντιθέσεις στο ΝΑΤΟ οξύνονται, σε βαθμό που η Γαλλία να το χαρακτηρίζει «εγκεφαλικό νεκρό». Κατά τον ίδιο τρόπο μεγαλώνει η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, παρά τις προσπάθειες να εμφανιστούν ως ένας αρραγής συνασπισμός απέναντι στους ανταγωνιστές τους.

Και μιας και μιλάμε για συμμαχία, πού ακούστηκε αλήθεια μία χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ να διαφημίζει τις σχέσεις της με μία άλλη ως «εγγύηση» ότι θα απαντηθεί αποφασιστικά η επιθετικότητα μιας τρίτης, στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, όπως κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας τη «στρατηγική συμμαχία» με τη Γαλλία;

Το ΝΑΤΟ είναι συμμαχία ανάμεσα σε «λύκους», είναι μια επιθετική ιμπεριαλιστική συμμαχία. Η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει συνειδητά, δραστήρια και ενεργά, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της, τα κέρδη της από διάφορες μπίζνες στην περιοχή. Δεν μπορεί, ούτε πρόκειται ποτέ μια ιμπεριαλιστική συμμαχία, που διαλύει χώρες, που ενισχύει εθνικισμούς και θρησκευτικές αντιθέσεις, να κατοχυρώσει σύνορα και κυριαρχικά διακαιώματα.

Επιλογή για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού είναι η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τα εγκληματικά τους σχέδια, το δυνάμωμα της πάλης για να κατακτήσει ο ίδιος την εξουσία.


ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν πολύμορφα τον αγώνα επιβίωσης μετά το μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
  • Με την αλληλεγγύη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και φοιτητών, διαδήλωσαν μαχητικά το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».
  • Συνεχίζουν με διάφορες μορφές τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ, που όπως όλες οι προηγούμενες αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΕΛ.  14   -   15


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κανάλια «διευθετήσεων» μέσω ΜΟΕ και στο βάθος Χάγη

ΣΕΛ.  5
ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ»
Νέο έγκλημα με τέσσερις σοβαρά τραυματίες

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας


ΣΕΛ.  17
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι!

Με μαζική συγκέντρωση των συνδικάτων πήρε άμεση απάντηση η δολοφονική εργοδοτική τρομοκρατία σε βάρος μεταναστών εργατών γης


ΣΕΛ.  16
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Επιβεβαίωση της άθλιας κατάστασης που είχε αναδείξει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  17
ΜΑΘΗΤΕΣ
Κινητοποιήσεις χτες σε δήμους της Αττικής

ΣΕΛ.  25
ΛΕΣΒΟΣ
Καταστολή με χημικά της διαμαρτυρίας προσφύγων και μεταναστών

ΣΕΛ.  21
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Κάλπικη εικόνα «θωράκισης» με νοσοκομεία «στο κόκκινο»

ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org