Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτό που τους «φοβίζει»...

11+1 μέρες απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές και στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης κυριαρχεί το lifestyle, το ποιος θα έχει τα πρωτιά στην «κεντροαριστερά» ...και το ζύγισμα της φέτας!

Απέναντι στον αποπροσανατολισμό βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ, που αναδεικνύει τους ενόχους για τα πραγματικά προβλήματα που καίνε τον λαό: Την ΕΕ των μονοπωλίων και την πολιτική της, την κυβέρνηση της ΝΔ που την υλοποιεί και τα κόμματα που στηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της, προσφέροντάς της συναίνεση.

Αντί να πουλάει φούμαρα για «συνταγές» που θα αντιμετωπίσουν τάχα την ακρίβεια χωρίς να πειράξουν τρίχα από τις πραγματικές αιτίες της, το ΚΚΕ είναι το μόνο που λέει ότι για να πάρει ο λαός ανάσα από την ακρίβεια πρέπει να χάσουν τα μονοπώλια, να πληγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αντί να μυξοκλαίει για την Ευρώπη που είναι ...ουραγός στις διεθνείς εξελίξεις, να ορκίζεται πίστη στην «ιερή αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ και στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο, το ΚΚΕ είναι το μόνο που μιλάει για την «ΕΕ του πολέμου».

Λέει ότι η ειρήνη και ασφάλεια περνάει μέσα από τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα σχέδια ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσει η φρεγάτα από την Ερυθρά.

Αντί να δίνει όρκους στην «ευρωπαϊκή δημοκρατία», στο «κράτος δικαίου» και στους «θεσμούς», αναδεικνύει τη σαπίλα της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, των λόμπι, που για όλους τους άλλους αποτελούν «ζωτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Το ΚΚΕ δείχνει την επόμενη μέρα και καλεί τον λαό να παρέμβει και με την ψήφο του στις εξελίξεις, ώστε να είναι αυτός πιο δυνατός στις 10 του Ιούνη και όχι η ΕΕ και η ΝΔ, που με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων ετοιμάζονται να φορτώσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα στην πλάτη του.

Δείχνει ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ζήσει ο λαός καλύτερα, επιλέγοντας τον δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με τους εργαζόμενους να έχουν στα χέρια τους την εξουσία, να κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Ο «εκλογικός οδηγός» που εξέδωσαν οι όμιλοι, όμως, καλώντας τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κόμματα «υπέρ της ΕΕ και των αξιών της», δεν αντέχει τέτοιες «παραφωνίες».

Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους, και επειδή η φωνή και η δράση του ΚΚΕ είναι παραφωνία στην ομοφωνία τους και ενοχλεί, η προεκλογική δραστηριότητα των υποψήφιων ευρωβουλευτών και των στελεχών του αποσιωπάται συστηματικά από τα ΜΜΕ, διαστρεβλώνεται από τα διάφορα παπαγαλάκια της ΕΕ και του ευρωατλαντισμού.

Και όχι μόνο αυτό... Στη μονότονη προβολή των θέσεων των άλλων κομμάτων, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, τα ίδια παπαγαλάκια αναλαμβάνουν το «δύσκολο έργο» να ανακαλύψουν «διαφορές» και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, για να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και να τροφοδοτούν διεργασίες στο πολιτικό σύστημα κατά τα συμφέροντά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, προμοτάρουν εμμέσως και την επιλογή της αποχής από τις κάλπες, την οποία κατά τ' άλλα ξορκίζουν στα λόγια, αφού γνωρίζουν ότι την επόμενη μέρα θα ερμηνευτεί ως ανοχή στη σημερινή κατάσταση.

Με κριτήριο λοιπόν το τι είναι αυτό που πραγματικά τους φοβίζει, οι εργαζόμενοι μπορούν να είναι σίγουροι ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη επιλογή στήριξης της πάλης τους, των διεκδικήσεών τους, της πραγματικής διεξόδου προς όφελός τους.

Ο λαός και η νεολαία, άλλωστε, έχουν πείρα πρώτα απ' όλα από την αποσιώπηση και τη συκοφάντηση των δικών του αγώνων, που στρίμωξαν την κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο και έδειξαν τη δύναμη και τη δυναμική της πραγματικής λαϊκής αντιπολίτευσης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γι' αυτό και τώρα μπορούν να νιώθουν σίγουροι ότι εκεί βρίσκεται η δύναμή τους: Για να ξεσκεπάζεται το αντιλαϊκό έργο όλων των άλλων δυνάμεων και της ΕΕ, αλλά και για να το αντιπαλεύουν με καλύτερους όρους από την επομένη των ευρωεκλογών, με πολύ πιο αδύναμα τα κόμματα του κεφαλαίου και πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ!



ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

Θέμα ... τύχης να φτάσει ο φάκελος στην κάλπη!

Σοβαρές καταγγελίες ψηφοφόρων του εξωτερικού, που επιβεβαιώνουν το διάτρητο της διαδικασίας


ΣΕΛ.  4


50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Επιστρέφει για δύο βράδια στον γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης

Εκδηλώσεις την Παρασκευή 31 Μάη και το Σάββατο 1 Ιούνη


ΣΕΛ.  15


ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Δέκατη μέρα του εμβληματικού απεργιακού αγώνα


ΣΕΛ.  23


ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Νέες θηριωδίες κατά αμάχων στη Ράφα


ΣΕΛ.  26   -   27



ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Αμεσα μέτρα απαιτούν οι εργαζόμενοι


ΣΕΛ.  22


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΡΙΧΝΟΥΝ «ΛΑΔΙ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ»!

«Πολεμικό συμβούλιο» στις Βρυξέλλες! Κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία

  • Μετά τον Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, και ο Μπορέλ της ΕΕ ανάβει «πράσινο φως» για χτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας με «δυτικά» όπλα. Για «σοβαρές συνέπειες», που οδηγούν σε γενίκευση του πολέμου, προειδοποιεί ο Πούτιν
  • Με ισχυρό ΚΚΕ, να καταδικαστεί και στην κάλπη η ΕΕ του πολέμου, τα κόμματα που στηρίζουν την ελληνική εμπλοκή

ΣΕΛ.  3,    25


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 9 Ιούνη σημαδεύουμε σωστά! ΚΚΕ πιο δυνατό για την επόμενη μέρα

  • Δεν παίρνει άλλη αναβολή για όποιον θέλει να κόψει τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην μπορεί από τις 10 του Ιούνη να μιλάει για ανανέωση της λαϊκής εντολής, όταν θα φέρνει νομοσχέδια που θα τσακίζουν κι άλλο το εισόδημα και τα δικαιώματά σας. Αλλά και για όποιον αισθάνονται αριστερός, προοδευτικός και δεν μπορεί πια να ανέχεται τον πολιτικό εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Οπως συναντηθήκαμε σε όλες τις μεγάλες μάχες, να συναντηθούμε και στις κάλπες των ευρωεκλογών, για να μη σκορπίσει η δυναμική που υπάρχει! Μπορούμε να ταράξουμε τα νερά. Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες του λαού. Να ριχτούμε από την επόμενη μέρα με άλλους όρους, με άλλη ορμή στους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

ΣΕΛ.  12   -   14


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Με τίποτα

Αλήθεια, πόσο θράσος έχουν μερικά παπαγαλάκια να εμφανίζουν την ΕΕ «οργισμένη» για τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα και έτοιμη να πάρει μέτρα, σε αντίθεση μάλιστα με τις ΗΠΑ, που «σιωπούν» και στηρίζουν το Ισραήλ; Ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και την προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με ισχυρά πετρελαιο-κεφάλαια στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, η στάση της απέναντι στο Ισραήλ την καθιστά συνένοχη, μαζί με την κυβέρνηση Νετανιάχου, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στη σφαγή 35.000 Παλαιστινίων και στα εγκλήματα πολέμου που συνεχίζονται. Θυμίζουμε ότι η ΕΕ ήταν η πρώτη που έβγαλε ψήφισμα καταδίκης του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ενώ σε κάθε φάση του πολέμου στάθηκε πολιτικά και στρατιωτικά στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου, χωρίς να δίνει δεκάρα για τα χιλιάδες νεκρά γυναικόπαιδα. Θυμίζουμε επίσης ότι η ΕΕ διατηρεί ναυτική δύναμη στην Ερυθρά, υποστηρικτικά στο Ισραήλ, πολεμώντας τους Χούθι, που εξαπολύουν επιθέσεις σε δυτικά εμπορικά καράβια, αλλά και προς το έδαφος του Ισραήλ. Οσοι λοιπόν προσπαθούν να ξεπλύνουν την ΕΕ από τις εγκληματικές ευθύνες της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού - ανάμεσά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις του προέδρου του από τη Δυτική Οχθη - δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα. Η ΕΕ του πολέμου έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού ως στυγνός συνεργός στη σφαγή των Παλαιστινίων και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.



Χορηγοί

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που ανήκει στην ευρωομάδα του ΕΛΚ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές του κόμματος Λεπέν. Η Λεπέν απηύθυνε πρόσκληση στο εθνικιστικό κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Μελόνι να συνεργαστούν στη νέα Ευρωβουλή και να συγκροτήσουν κοινή ευρωομάδα. Η Μελόνι στη χώρα της συγκυβερνά με την ακροδεξιά Λίγκα, η οποία συμμετέχει στην ίδια ευρωομάδα με την Λεπέν. Μπέρδεμα; Καθόλου! Η ευκολία με την οποία δεξιά, φιλελεύθερα, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα απευθύνουν πρόσκληση το ένα στο άλλο για συνεργασία, ενώ σε ορισμένες χώρες συγκυβερνούν κιόλας, δείχνει ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, που μεταγγίζονται το ένα στο άλλο, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αν στην εξίσωση βάλει κανείς και τη σοσιαλδημοκρατία, που ως κυβέρνηση σε χώρες της ΕΕ υιοθετεί με άνεση θέσεις της ακροδεξιάς, ειδικά στο Μεταναστευτικό, με τη δικαιολογία ότι «δεν θέλει να της χαρίσει όσους ανησυχούν», τότε έχει όλη την εικόνα στο πιάτο: Οι «δημοκρατικές» δυνάμεις στην ΕΕ είναι οι καλύτεροι χορηγοί των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Κι επειδή η πολιτική τους βγαίνει από την ίδια μήτρα, του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες της πολεμικής προπαρασκευής, που τέτοιες δυνάμεις είναι περισσότερο χρήσιμες στο κεφάλαιο. Μόνο οι λαοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά και τις φασιστικές δυνάμεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην ΕΕ, στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που τις γεννά και τις τρέφει.



Προσμονές

Στην 6η θέση απορροφητικότητας των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα. Μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν λάβει περίπου το 30% των επιδοτήσεων και το 27% των δανείων. Προκειμένου να απορροφηθεί το 70% των επιδοτήσεων του προγράμματος στους 27 μήνες που απομένουν, θα πρέπει να εκταμιευθούν 13,13 δισ. ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ τον μήνα ή 6 δισ. τον χρόνο. Στο δανειακό σκέλος, έχουν κατατεθεί 700 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 24,2 δισ. ευρώ. Από αυτά 10 δισ. είναι χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης, 8,2 δισ. είναι δάνεια των τραπεζών και 6 δισ. ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Από τις αιτήσεις έχουν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια ύψους 11,15 δισ. ευρώ. Ομως εκεί που οι όμιλοι βλέπουν «ζεστό» χρήμα, ο λαός βλέπει νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση της κάθε επόμενης δόσης. Επομένως, όση προσμονή έχουν η κυβέρνηση και το κεφάλαιο να μεγαλώσει η πίτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλο τόσο πρέπει να προετοιμάζεται ο λαός για την επίθεση που θα συνεχίζεται από τις 10 Ιούνη, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, που έχουν ψηφίσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Γι' αυτό χρειάζεται ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ! Και για τον λόγο ότι η κυβέρνηση έχει από τώρα το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα μνημόνια των μνημονίων: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης και το μέλλον του προϋπολογισμού της ΕΕ», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο Ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ζητώντας την προετοιμασία ενός νέου Ταμείου μετά το 2026...



Ισόρροπη

«Η Αριστερά στην Ελλάδα έχει πολλές φορές υιοθετήσει αμάσητα το παλαιστινιακό δράμα (...) Πολλοί έχουν χρησιμοποιήσει τους Παλαιστινίους για να το παίξουν ανθρωπιστές». Αυτά ξεστόμισε τη Δευτέρα σε τηλεοπτική εμφάνιση ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, την ώρα που οι Παλαιστίνιοι μάζευαν ακόμα διαμελισμένα γυναικόπαιδα από τον κρατήρα που άφησε ο βομβαρδισμός καταυλισμού στη Ράφα. Τέτοιες κατάπτυστες δηλώσεις «ταιριάζουν γάντι» στον υπουργό Μετανάστευσης, αφού ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι αυτός που γεννάει την προσφυγιά και ο Καιρίδης τον υπερασπίζεται με τον πιο άθλιο τρόπο. Ισχυρίστηκε μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ότι η στάση της κυβέρνησης είναι «ισόρροπη» ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, όταν στους μεν αναγνωρίζουν το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και στους δε το «δικαίωμα» στη ...γενοκτονία! Κατά τ' άλλα, είπε ότι από την «καταστροφή στην περιοχή» της Μέσης Ανατολής, «ο μόνος που χαίρεται είναι ο Πούτιν», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «διαβάζει» τις εξελίξεις με «εγχειρίδιο» τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, τα οποία υπερασπίζεται φανατικά με την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο πλευρό της κυβέρνησης Ζελένσκι και του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.



1453 Ο οθωμανικός στρατός καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη.

1824 Καταστροφή της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο.

1912 Υπογράφεται στη Σόφια το Σύμφωνο Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Δημιουργείται η Βαλκανική Συμμαχία.

1917 Γεννιέται ο Τζον Κένεντι, Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή καλεί τους εργάτες και τους αγρότες σε γενική επιστράτευση στον Κόκκινο Στρατό.

1922 Γεννιέται ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης.

1924 Ιδρυτική συνέλευση της ΑΕΚ.

1927 Η ευρεία Ολομέλεια της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς ψηφίζει τις θέσεις «Μπρος στον κίνδυνο του πολέμου» με κεντρικό σύνθημα: «Υπεράσπιση της κινέζικης και ρώσικης επανάστασης».

1927 Γεννιέται ο ηθοποιός Θανάσης Βέγγος.

1945 Φτάνει στην Αθήνα, ύστερα από 9 χρόνια κράτησής του σε ελληνικές φυλακές και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου της Γερμανίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης.

1953 Ο Νεοζηλανδός σερ Εντμοντ Πέρσιβαλ Χίλαρι και ο Νεπαλέζος Σέρπα Τένζινγκ Νόργκεϊ κατακτούν το Εβερεστ.

1971 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις δίκες που ανήγγειλε η χούντα σε βάρος των στελεχών του ΚΚΕ και του ΠΑΜ Κώστα Λίτσα, Στρατή Τσαμπή κ.ά.

1980 Θύμα δολοφονικής απόπειρας πέφτει ο υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων Βέρνον Τζόρνταν, ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά στο Φορτ Γουέιν της Ιντιάνα.

1994 Πεθαίνει στη Χιλή, όπου είχε καταφύγει διωκόμενος, ο πρώην ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ (81 ετών), ΓΓ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας από το 1971 έως το 1981 και Πρόεδρος της χώρας από το 1976 έως το 1989.



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο «Στρογγυλό» στην παραλία της Χαλκίδας.

- Την Παρασκευή 31 Μαΐου θα επισκεφτεί το εργοτάξιο του Ελληνικού. Στις 9.15 θα πραγματοποιήσει συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στις οικιστικές αναπτύξεις στην παραλία του Αγ. Κοσμά.

Στις 10.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφ. Ποσειδώνος.

Στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στο Μενίδι.

- Το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Μεϊντάνι (πεζόδρομος Ιδης).



«ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αποφάσεις «μπαρούτι» με υπογραφή της κυβέρνησης

Υπουργός Αμυνας: «Τιμή» στην επέτειο για τα 45 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ οι αποφάσεις για «λάδι στη φωτιά» του πολέμου!

Με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ετοιμότητα για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΕΕ και ΝΑΤΟ από την Ερυθρά έως τη Μαύρη Θάλασσα κι από τα Βαλκάνια έως την Αφρική, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ευρωένωσης, ένα πραγματικά... πολεμικό συμβούλιο, όπως έδειξαν και οι αποστροφές Μπορέλ και της Ολλανδής υπουργού Αμυνας που άναψαν το «πράσινο φως» για χτυπήματα των Ουκρανών και μέσα στη Ρωσία με οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ (βλέπε και σχετικό θέμα σελίδα 25).

Στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ήταν εξάλλου και η παραπέρα «στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία», όπως κι ο απολογισμός των «διαφόρων εν εξελίξει στρατιωτικών πρωτοβουλιών», ανάμεσά τους και οι συνεχείς αποστολές όπλων και πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο - συνήθως συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη και ξεκινούν από εκεί τα φορτία σιδηροδρομικώς ή οδικώς για Κίεβο.

Αλλωστε και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τονίζεται ότι προκειμένου η ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει στην κυβέρνηση του Κιέβου «όλη την απαραίτητη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο εντατικά χρειαστεί, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της».

Παραπέρα, οι υπουργοί Αμυνας επικεντρώθηκαν στις «δράσεις» στο πλαίσιο της διαβόητης Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όπως και στην ευρωενωσιακή «Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης» (Rapid Deployment Capacity). Θυμίζουμε, η λεγόμενη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ (εγκρίθηκε το 2022, κείμενο - πολεμικό δόγμα της ΕΕ, αντίστοιχο της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ) προβλέπει τη «δημιουργία» μόνιμης στρατιωτικής δύναμης, ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης, επιτρέποντας στην ΕΕ να στείλει έως και 5.000 στρατιώτες σε «μη ανεκτικά (non-permissive) περιβάλλοντα για διαφορετικούς τύπους κρίσεων». Εχει μπει στόχος η EU RDC να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το αργότερο έως το 2025. Θα συντονίζεται κατά περίπτωση από τα 5 Στρατηγεία της ΕΕ, ένα από τα οποία και το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ) στη Λάρισα, από όπου σήμερα διευθύνεται η μεγαλύτερη ναυτική επιχείρηση στην ιστορία της ΕΕ, η «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποστολή εκεί της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», την οποία ετοιμάζεται να σκατζάρει η «ΨΑΡΑ».

Η πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να βάλει πλάτη σε αυτά τα σχέδια, διεκδικώντας μερτικό από την καπιταλιστική λεία, εκθέτοντας τον λαό σε ανυπολόγιστους κινδύνους, φάνηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Δένδια, ο οποίος προσερχόμενος στο ΣΕΥ χαιρέτισε τη χτεσινή, 45η επέτειο από την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, λέγοντας ότι «τιμάμε αυτή την επέτειο, νομίζω με τον πιο κατάλληλο τρόπο, γιατί συμπίπτει με το Συμβούλιο με σύνθεση υπουργών Αμυνας που θα συζητήσει για κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Ενα τρίτο μεγάλο ευρωπαϊκό βήμα. Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα», απαρίθμησε επιβεβαιώνοντας το... ποιόν της ιμπεριαλιστικής ένωσης της εκμετάλλευσης και του πολέμου.

Οπως είπε, για να πραγματοποιηθεί αυτό το «πολύ μεγάλο βήμα» πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι. «Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας», παραπέμποντας επ' αυτού στην πρόσφατη πρωτοβουλία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Πολωνίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. «Tο δεύτερο είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων Αμυνας και Τεχνολογίας Αμυνας», είπε παραπέμποντας στην ψήφιση στη Βουλή την προηγούμενη βδομάδα του νόμου για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των φασιστοειδών «Σπαρτιατών».

Σε περιοχή που «βράζει» έχει στείλει η κυβέρνηση την «Υδρα»

Καθώς συζήτηση στο ΣΕΥ έγινε και για την «Aspides», ο υπουργός υπογράμμισε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει την ηγεσία και έχει και την επιχειρησιακή ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την Επιχείρηση». Αυτή είναι η έγνοια τους, να ενισχύσουν άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και της διαμετακόμισης, την ίδια ώρα που συνεχίζουν να σιωπούν σχετικά με το πολύ επικίνδυνο και ιδιαιτέρως ανησυχητικό περιστατικό με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία πριν λίγες μέρες βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου» στον Κόλπο του Αντεν, που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησε μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα.

Το γεγονός άλλωστε ότι εκεί η θάλασσα «βράζει», επιβεβαιώθηκε και χτες, όταν το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Laax» (μεταφοράς χύδην φορτίου, με σημαία Νήσων Μάρσαλ) δέχτηκε επίθεση με τρεις πυραύλους ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και συγκεκριμένα του λιμανιού Χοντέιντα. Το πλοίο πήρε κλίση και έμπασε νερά. Κατευθύνθηκε κατόπιν προς λιμάνι των ΗΑΕ, όπου αναμένεται αξιολόγηση της ζημιάς.

Τέλος, ο Δένδιας είχε προγραμματισμένες διμερείς συναντήσεις και με τους ομολόγους του από Μοζαμβίκη, Ρουάντα και Πράσινο Ακρωτήρι. «Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, έχοντας σημαντικές ένοπλες δυνάμεις, να παρέχει γνώσεις και δυνατότητες σε χώρες με τις οποίες μπορεί να αναπτύξει μια εγκάρδια σχέση», έλεγε σχετικά.

Θυμίζουμε, Ελληνες στρατιωτικοί στάλθηκαν στην «Εκπαιδευτική Αποστολή» της ΕΕ (European Union Training Mission Mozambique/ EUTM - MOZ) στη Μοζαμβίκη, ζώνη όπου ευρωενωσιακά μονοπώλια συγκρούονται με ρωσικούς και κινεζικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, είναι πάντα σε ισχύ η περιλάλητη «στρατηγική συμφωνία» Ελλάδας - Γαλλίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων «συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».

Στο μεταξύ, μπρος στη νέα σφαγή που διεξάγει το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ κι ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει πλάτη όλα αυτά τα χρόνια στην υποστήριξη και εκπαίδευση των Ισραηλινών, ο Μητσοτάκης ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης και υποκρισίας εξέφρασε τον ...«ισχυρότατο προβληματισμό» της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Γάζα και στη Ράφα. Θύμισε, δε, ότι η ντόπια αστική τάξη έχει «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ, ξανάβαλε τις γνωστές ενστάσεις, τις βγαλμένες από το ευρωΝΑΤΟικό τεφτέρι, ότι «η καταδίκη του Ισραήλ θα πρέπει να συνοδεύεται από τη ρητή καταδίκη της Χαμάς και το αίτημα της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων», και παρέπεμψε την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους στις ελληνικές καλένδες, αποφαινόμενος ότι δεν είναι ο «σωστός χρόνος» τώρα για την ίδρυσή του.



Σελίδα4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ»

Στο επίκεντρο ο ανταγωνισμός των Ευρωατλαντικών με τη Ρωσία

Με βασικό ομιλητή τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα στο Ζάππειο το 4ο Διεθνές Συνέδριο των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τον Πομπέο προλόγισε στο συνέδριο - που έχει θέμα «τη Θρησκευτική Ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» - ο Τζον Κατσιματίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Θρησκευτικής Ελευθερίας των «Αρχόντων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική.

Η ομιλία του ήταν χαρακτηριστική του «τόνου» του συνεδρίου, που σκιαγραφεί τον ρόλο της Εκκλησίας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς: «Εάν οι ΗΠΑ δεν σταθούν δυναμικά, δεν θα υπάρχει Ευρώπη. Η Ρωσία ευθυγραμμίζεται με την Κίνα και με το Ιράν, και αυτό αποτελεί ένα τρομερό πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Η χώρα μας πρέπει να επιβιώσει, ώστε να επιβιώσει ο υπόλοιπος ελεύθερος κόσμος».

Με τη σειρά του ο Πομπέο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι ιερός, δεν είναι θρησκευτικός. Είναι πόλεμος κατάκτησης. Πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας, όπως έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης το 2019, όταν χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς».

Επεσήμανε μάλιστα ότι επί των ημερών του η κυβέρνηση των ΗΠΑ πήρε θέση υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, για να προσθέσει: «Η Αμερική είχε υποχρέωση να το κάνει. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Και η κυβέρνηση της Μόσχας, και όχι του Κιέβου, είναι αυτή που χρησιμοποιεί την Εκκλησία για να δικαιολογήσει τον πόλεμο».

Ακόμα, χαρακτήρισε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη «πρόκληση» και συμπλήρωσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ο ίδιος πρόκληση. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή ο λαός της Τουρκίας θα εκλέξει αρχές - Πρόεδρο και δημάρχους Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης - που θα σέβονται τις θρησκευτικές ελευθερίες. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση».

Στη χθεσινή δεύτερη μέρα του συνεδρίου μίλησε επίσης η Δέσποινα Χατζηβασιλείου - Τσοβίλη, γενική γραμματέας της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δ. Χατζηβασιλείου είπε ότι «δεν είναι μυστικό το πρόβλημα που υπάρχει με το Πατριαρχείο Μόσχας, ιδιαίτερα μετά τον Τόμο Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Φοβάμαι ότι η προπαγάνδα της Μόσχας δεν θα σταματήσει. Εμείς, το Συμβούλιο της Ευρώπης, προσπαθούμε συνεχώς να ερχόμαστε σε επαφή με τη ρωσική κοινωνία και τους Ρώσους πολίτες. Αξίζουν περισσότερα».

Επίσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγινε γνωστό ότι η οργάνωση των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» θα απονείμει το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Αθηναγόρας» για το 2024 στην Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, η οποία διεκδικεί ρόλο στη ρωσική αντιπολίτευση και αξιοποιείται αντίστοιχα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η απόφαση ελήφθη με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την έγκριση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, και η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη.

Το Σώμα των «Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου» στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, που διοργανώνει το συνέδριο, αποτελούν πάνω από 1.200 επιχειρηματίες, εφοπλιστές, λομπίστες, κληρικοί κ.ά. σε ολόκληρο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 740 προέρχονται από τις ΗΠΑ.



Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα»!

Συνεχίζεται το «κύμα» επιστολών στρατευμένων ενάντια στην εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους μεγάλους κινδύνους

Εγκληματικό να συνεχίζει να αφήνεται ακόμα και τώρα να πλέει η φρεγάτα «Υδρα» στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο ελληνικός λαός αναρωτιέται τι κερδίζει ο ίδιος από την αποστολή αυτοκτονίας των παιδιών του για συμφέροντα ντόπιων και ξένων εφοπλιστών ανάμεσα σε πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα που σκάνε κυριολεκτικά δίπλα τους. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Υδρα»! Να μην αποπλεύσει η φρεγάτα «Ψαρά»!

Σμηνίτης Παπαδάκης Ωρίων

***

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της αποστολής της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, οι νέοι στρατευμένοι εκφράσαμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους και ιδιαίτερα στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από τους Ισραηλινούς δολοφόνους.

Αναπόφευκτα η φρεγάτα «Υδρα», που έστειλαν στο στόμα του λύκου, θα γινόταν στόχος, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς την ανησυχία μας για τους κινδύνους στους οποίους μπαίνει η χώρα μας αλλά και οι Ελληνες στρατιωτικοί. Αποδείχθηκε ξανά ότι η φρεγάτα και το προσωπικό της δεν βρέθηκαν εκεί δήθεν για «ειρηνευτική αποστολή», αλλά για να προστατευθούν με κάθε κόστος τα συμφέροντα των εφοπλιστών που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό κράτος!

Οι ευθύνες της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων, που στηρίζουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές αποστολές τους, είναι βαρύτατες.

Πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η εμπλοκή μας στους πολέμους, τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στην Ουκρανία. Να επιστρέψουν άμεσα όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται εκτός συνόρων και να σταματήσουν οι αποστολές όπλων στα πολεμικά μέτωπα.

Αλλιώς ο κίνδυνος να δεχτεί η χώρα μας περισσότερα αντίποινα μεγαλώνει εφιαλτικά.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να τιμωρήσει στρατιώτες και αξιωματικούς που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επικίνδυνες εξελίξεις.

Στρατιώτης (ΠΒ) Ευσταθίου Δημήτρης, 98 ΜΑ/ΑΠ, Λέσβος

***

Την ίδια ώρα που οι Ελληνες φαντάροι υπηρετούμε τη θητεία μας με σκοπό να προστατέψουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η κυβέρνηση για λογαριασμό των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων εντείνει την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, στέλνει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία. Εδώ και μήνες έχει στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα και τώρα θέλει να στείλει εκεί τη φρεγάτα «Ψαρά».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας δεν έχουν καμία δουλειά σε αποστολές εκτός συνόρων, δεν έχουν καμία δουλειά σε σχεδιασμούς που δεν σχετίζονται με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Τέτοιες αποστολές και σχεδιασμοί, όπως και η παρουσία και η επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας, μετατρέπουν τον λαό μας σε θύμα και τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών.

Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα «Υδρα» από την Ερυθρά Θάλασσα.

Να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να μην αποσταλεί η φρεγάτα «Ψαρά».

Δεκανέας Πεζικού Γιώργος Τσουγγάρης, ΕΛΔΥΚ



ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ «METRON ANALYSIS»

Το 43% έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ

Σε υψηλά ποσοστά παραμένει η αποδοκιμασία της ΕΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Metron Analysis» που παρουσιάστηκε χτες. Στην έρευνα, αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει το 43% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% αποτυπώνει αρνητική άποψη και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το 58% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ψηφίσει για να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το 34% που δηλώνει ότι θα στείλει μήνυμα στήριξής της. Ακόμα, το 40% θέλει με την ψήφο του να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με τον Μάη του 2019. Οι ψηφοφόροι θεωρούν μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την ακρίβεια, την οικονομία και την ανεργία.



Σήμερα παρουσιάζονται τα απομνημονεύματα του Πάμπλο Νερούδα

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Gutenberg» τα απομνημονεύματα του Πάμπλο Νερούδα, με τίτλο «Τη ζωή μου, ομολογώ, την έζησα». Η μετάφραση και οι σημειώσεις είναι του Γιώργου Κεντρωτή, καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στα συγκλονιστικά απομνημονεύματα του Νερούδα η αφήγηση είναι σχεδόν γραμμική, με τα αναγκαία για την κάθε περίπτωση φλας μπακ. Ξεκινάει από τις μέρες που ο ποιητής είδε το φως σε ένα φτωχό χωριό της Χιλής και φτάνει έως τη δολοφονία του Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγες μέρες πριν από τον δικό του θάνατο. Ο περιπετειώδης βίος του στη χώρα του, σε όλη την αμερικανική ήπειρο και στην Κούβα, στην Απω Ανατολή, στην Ινδία και στην Κεϋλάνη, στην Ισπανία, στη Γαλλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι γνωριμίες του με τους κορυφαίους λογοτέχνες και καλλιτέχνες της εποχής του, γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου. Από εδώ δεν λείπει ούτε η πολιτική ούτε η ποιητική, όπως δεν λείπουν καθόλου οι κωμικές και οι αυτοσαρκαστικές νότες. Η αφήγηση μάλιστα γίνεται μερικές φορές πυκνό ποιητικό δοκίμιο, πράγμα που καταδηλώνει αναμφισβήτητα ότι οι μεγάλοι ποιητές είναι ποιητές σε όλα όσα γράφουν.

Η νέα έκδοση θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη 29 Μάη, στις 7 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, θα μιλήσουν η Μαρία Φαραντούρη και ο Γιώργος Κεντρωτής. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Νικήτας Τσακίρογλου. Θα συντονίσει η Σεμίνα Διγενή.



Απίστευτες καταγγελίες για τη διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Στο Μπέρμιγχαμ, στο ίδιο σπίτι ο ένας φάκελος του ζευγαριού χάθηκε από τη μεταφορική στο «πήγαινε» και ο άλλος στο «γύρνα»!

Συνεχίζουν να έρχονται «βροχή» οι καταγγελίες από εκλογείς που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, με τα πολύ σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να εκχωρήσουν τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου στις εταιρείες κούριερ, περιοριζόμενοι μόνο σε «συστάσεις». Η κυβέρνηση (οι υπηρεσίες της οποίας μάλιστα έχουν «κατεβάσει τηλέφωνα» για τις σχετικές καταγγελίες που πληθαίνουν) έχει, όπως γράφαμε και χτες, τεράστιες ευθύνες και πρέπει εδώ και τώρα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταφέρουν να ψηφίσουν όλοι οι εκλογείς!

Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά, πραγματικά «απίστευτο» (;) περιστατικό έρχεται από τη Βρετανία και συγκεκριμένα το Μπέρμιγχαμ: Εκεί, σε ζευγάρι που μένει στο ίδιο σπίτι, με τον άντρα μάλιστα υποψήφιο με το ΚΚΕ στις προηγούμενες εκλογές, χάθηκαν από τη μεταφορική εταιρεία και οι δύο φάκελοι! Το ακόμα πιο απίθανο; Ο ένας φάκελος δεν έφτασε ποτέ, με την εταιρεία μετά από τις επίμονες ερωτήσεις να δηλώνει ότι κάνει προσπάθειες... να τον εντοπίσει και ο δεύτερος ήρθε μεν, η γυναίκα ψήφισε, αλλά... χάθηκε στην επιστροφή!

Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά, αφού συνεχίζουν να έρχονται καταγγελίες για φακέλους που αφήνονται από τις μεταφορικές εταιρείες σε... γείτονες και μπακάλικα, περιπτώσεις όπου το barcode δεν λειτουργεί, περιστατικά όπου οι μεταφορικές ζητάνε τέλη εκτελωνισμού επειδή η Βρετανία δεν είναι στην ΕΕ. Κάπως έτσι «διευκολύνουν» η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα που έβαλαν το χεράκι τους το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού να ψηφίζουν, έχοντας μάλιστα καταργήσει τις κάλπες του εξωτερικού και την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες και προξενεία.



Σελίδα5 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ψήφος στο ΚΚΕ για να καταδικαστεί η ΕΕ των πολέμων και της αδικίας

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

-- Γραμματέα καλωσορίσατε, ευχαριστώ που είστε μαζί μας, στο δελτίο μας.

-- Να 'στε καλά.

-- Θα ξεκινήσω με το θέμα της ακρίβειας. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα, αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι αν κάποιος διαθέτει τη λύση. Και θέλω να σας ρωτήσω τι προτείνει το ΚΚΕ για τη λύση του προβλήματος, γιατί η κριτική είναι εύκολη.

-- Δεν είναι απλό ζήτημα, είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, όπως έχω πει επανειλημμένα, και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Για παράδειγμα, εκτός από άμεσα μέτρα ανακούφισης, που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και χτες, νομίζω, όπως είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, Ενέργεια κ.λπ., αυτά θα μπορούσαν να είχαν γίνει...

-- Εχουν κόστος αυτά βέβαια...

-- Εχουν κόστος, θα μπορούσαν να είχαν γίνει όμως και θα ανακούφιζαν τη λαϊκή οικογένεια, γιατί κυρίως το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι η κερδοφορία κάποιων λίγων ομίλων, αλλά πρώτα απ' όλα το πώς ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς και, βεβαίως, χωρίς αυτά τα μέτρα δεν γίνεται. Δεν λύνουν το πρόβλημα, όμως, κ. Χατζηνικολάου, αυτά. Αυτά μπορεί να σημαίνουν ανακούφιση...

-- Αυτή η επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός στην φον ντερ Λάιεν, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σας βρίσκει σύμφωνο ως προς το περιεχόμενό της; Χρειάζεται να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

-- Κοιτάξτε να δείτε, την επιστολή αυτή εγώ τη χαρακτήρισα κάτι σαν γελοιότητα, διότι, μην κοροϊδευόμαστε, και η κα φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν καλά - αν δεν ξέρουν, τι να πω; Θα έλεγα καμιά βαριά κουβέντα και δεν θέλω να την πω - ότι το 1992 η υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που σήμανε την ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, εκεί θα οδηγούσε, διότι εδώ υπάρχουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι σε όλη την Ευρώπη, πολύ ισχυρότεροι απ' ό,τι είναι οι εγχώριοι, οι ελληνικοί ας το πούμε έτσι, που ανεβάζουν τις τιμές, μονοπωλούν τις τιμές, και αυτό εκτινάσσει τις τιμές στα ράφια των καταστημάτων, σε όλα τα εμπορεύματα.

Ξέρουν επίσης ότι η πολιτική αυτή, που ήταν σαν συνέχεια αυτής ακριβώς της Συνθήκης που έφτιαξε την ΕΕ, με την επεκτατική πολιτική, όπως είναι ο όρος στην πολιτική οικονομία, τέλος πάντων, να μην μπερδεύω τους τηλεθεατές, με το «ζεστό» χρήμα που δίνει σε μονοπωλιακούς ομίλους και με τους χαμηλούς, εύκολους δανεισμούς, πάλι για λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, όμως, και όχι για τα λαϊκά συμφέροντα και για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, εκεί οδηγεί. Γιατί εκτινάσσει, μεγαλώνει τη μάζα του χρήματος, που δεν μπορεί να ακολουθήσει η μάζα των εμπορευμάτων που παράγεται. Και αυτό, βεβαίως, οξύνει, εκτινάσσει τον πληθωρισμό, που μεταφράζεται σε τιμές αυξημένες στα καταστήματα.

-- Επομένως, μου λέτε, δομικό πρόβλημα η ακρίβεια.

-- Δομικότατο. Η «πράσινη μετάβαση», που είναι ένα μεγάλο διακύβευμα για όλη την ΕΕ, έτσι παρουσιάζεται. Κι απ' όλες τις κυβερνήσεις, και την ελληνική, τα τελευταία χρόνια. Η «πράσινη μετάβαση», με τον τρόπο που γίνεται, με την «απελευθέρωση» δηλαδή της αγοράς Ενέργειας, με το γεγονός ότι έχει δοθεί βάρος στις ΑΠΕ, που έχουν εκτινάξει το κόστος του ρεύματος για τη λαϊκή οικογένεια, αλλά και την οικονομία συνολικότερα. Αν βάλεις εδώ και το εμπάργκο στη Ρωσία για το φυσικό αέριο και τη στροφή προς το αμερικάνικο LNG, που είναι πανάκριβο, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, που πρέπει να καταργηθεί, δείχνουν όλο αυτό το «παζλ» των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στην οικονομία οι επιλογές που έγιναν.

Η εκτίναξη, για παράδειγμα, των λιπασμάτων, λόγω ακριβώς της μονοπώλησης των τιμών κ.λπ., είναι επόμενο να μετακυλίεται στο κόστος παραγωγής, ένας απ' τους λόγους που είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής στην αγροτική παραγωγή, και αυτό βεβαίως μετακυλίεται τουλάχιστον στο κρέας, στο γάλα, στο τυρί, που έγινε συζήτηση και αυτές τις μέρες, κλπ. Και όταν πάρουμε υπόψη ότι υπάρχει αυτό το τρίπτυχο της ακρίβειας, είναι οι τιμές που είναι πολύ ψηλά, είναι οι μισθοί που είναι πολύ χαμηλά, παρότι έχουμε περάσει σε φάση οικονομικής ανάκαμψης μετά τη μεγάλη κρίση που περάσαμε, και βεβαίως οι φόροι, η φορολογία, οι έμμεσοι - πρώτα απ' όλα - αλλά και οι άμεσοι φόροι, που αυτά σημαίνουν ότι στενεύει το λαϊκό εισόδημα, η δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, δημόσιος υπάλληλος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης να πάει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει ή σε άλλους τομείς όπου θέλει να αγοράσει εμπορεύματα.

Πάμε σε φάση αποσταθεροποίησης στην περιοχή

-- Γραμματέα, θέλω ένα σύντομο σχόλιο δικό σας για τα εθνικά μας θέματα, για να πάω μετά στις ευρωεκλογές. Πείτε μου σας παρακαλώ, εδώ φαίνεται να μαζεύονται σύννεφα γύρω απ' την Ελλάδα. (...) Τι γίνεται και πώς αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το φάσμα;

-- Πράγματι, είναι ένα μπαράζ επιθέσεων και προκλήσεων και από την τουρκική άρχουσα τάξη και από την αλβανική και από τη Βόρεια Μακεδονία, και εκφράζεται με όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι πάμε σε φάση αποσταθεροποίησης της περιοχής. Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι μπαρουταποθήκη. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Β. Μακεδονίας, που γι' αυτό έγινε η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν ήταν για να επιλύσει ζητήματα ουσιαστικά, διαφορών των δύο κρατών.

-- Εσείς την είχατε καταψηφίσει την Συμφωνία...

-- Εμείς την είχαμε καταψηφίσει τη Συμφωνία, θα καταψηφίζαμε και σήμερα, και με βάση τα αποτελέσματα, αλλά και τις προβλέψεις μας. Διότι, όπως θα θυμόμαστε, είχαμε πει και μέσα στη Βουλή και αμέσως μετά την ψήφιση της Συνθήκης ότι και από το όνομα Βόρεια Μακεδονία - που είπαμε ότι θα χρησιμοποιείται με σύνθετη ονομασία, αλλά μόνο ως αυστηρά γεωγραφικός προσδιορισμός και θα 'ναι erga omnes οπωσδήποτε - λέγαμε και προβλέψαμε ότι αυτό σε μια πορεία θα φύγει και θα δείτε ότι θα μιλάνε οι γείτονες μόνο με τη Μακεδονία, γιατί άλλωστε και «μακεδονική» εθνικότητα αναγνωρίζεται και από τη Συνθήκη, και «μακεδονική» γλώσσα έχει μείνει κ.λπ.

Αυτό έγινε, όλη αυτή η ιστορία, πολύ εσπευσμένα τότε, να ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ακριβώς ήθελαν να τη βάλουν στο ΝΑΤΟ. Αυτός ήταν ο λόγος. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν λύνει προβλήματα, σύμμαχοι είναι όλοι αυτοί. Στο ΝΑΤΟ είναι και η Τουρκία, και η Β. Μακεδονία και η Αλβανία, τέτοιο προσανατολισμό έχουν, και ο κ. Ράμα βέβαια, προκλητικά, γιατί έχει συμφέροντα η δική του αστική τάξη. Δεν λέω που ήρθε εδώ, γιατί θα μπορούσε σαν αρχηγός κόμματος να πάει σε μια γειτονική χώρα όπου έχει μετανάστες που είναι από τη δική του χώρα, να μιλήσει. Πάμε κι εμείς, δεν είναι εκεί το ζήτημα. Αλλά η στιγμή που ήρθε, αυτά που είπε, με ό,τι ακολουθεί, μας κάνει να λέμε ότι αυτά τα «ήρεμα νερά» που λέει η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με άλλες χώρες των Βαλκανίων, που είναι τάχα και σύμμαχοί μας, θα γίνουν σύντομα φουρτούνα. Διότι και ο ίδιος ο Ερντογάν δεν θα σταματήσει τις προκλήσεις. Ακόμα και την ώρα που υποτίθεται ότι γινόταν διάλογος με τον Ελληνα πρωθυπουργό στην Τουρκία, βγήκε στη δήλωση και είπε πάλι για τουρκική μειονότητα στη Θράκη, βγήκε και μίλησε για δύο κράτη στην Κύπρο και την ίδια ώρα είχε μιλήσει για το ότι θα κάνει τζαμί στην ουσία τη Μονή της Χώρας, όπου κάνει τώρα επανορθώσεις και θα είναι, λέει, επισκέψιμη. Μα και η Αγιά Σοφιά είναι επισκέψιμη, και με εισιτήριο μάλιστα, αλλά είναι τζαμί, και είναι μνημείο βυζαντινό της UNESCO.

Οποιος θέλει να καταδικάσει την ΕΕ μπορεί να το κάνει μόνο με ΚΚΕ

-- Κλείνω, γιατί ο χρόνος που μας έμεινε είναι λίγος. Το ερώτημα είναι απλό, σε έναν αριστερό ψηφοφόρο, ο οποίος σκέφτεται τι να ψηφίσει και είναι μπροστά του 3-4 επιλογές: Είναι το ΚΚΕ, αλλά είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι και τα μικρότερα κόμματα που προέκυψαν από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, κ.λπ. Τι θα του λέγατε;

-- Θα του έλεγα απλά ότι αν θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του, την οργή του, αν θέλει να καταδικάσει αυτήν την ΕΕ, η οποία μας έχει οδηγήσει κάτω από τα λόμπι της διαφθοράς, με εκμετάλλευση, με σωρεία αντιλαϊκών - αντεργατικών κατευθύνσεων και αποφάσεων που μετά έρχονται και γίνονται νόμοι του ελληνικού κράτος, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με το ΚΚΕ. Γιατί πάντα η αριστερά έβλεπε τον «λάκκο των λεόντων», όπως τον έλεγε, από τους πολύ παλιούς αριστερούς της ΕΔΑ προδικτατορικά μέχρι και μετά τη δικτατορία, όλα αυτά τα 50 χρόνια που πλέον βιώνουμε, και ιδιαίτερα όταν έγινε η ΕΕ αυτών των καπιταλιστικών κρατών και των μονοπωλίων, πού οδηγείται η κατάσταση και ποιος επιβεβαιώθηκε στις εκτιμήσεις του. Γιατί ούτε με χρυσά κουτάλια φάγαμε, ούτε λύθηκαν προβλήματα, αλλά αντίθετα οξύνθηκαν τα προβλήματα και μεγάλωσαν οι ανισότητες ανάμεσα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, ανάμεσα στον ελληνικό λαό και άλλους λαούς, και οξύνονται συνεχώς οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, τα βλέπουμε και στην πράξη.

Η Ευρώπη των πολέμων, της αδικίας, πρέπει να καταδικαστεί, και βεβαίως πρέπει να καταδικαστούν και αυτοί οι οποίοι υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε όλους τους τομείς, για παράδειγμα οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση σήμερα της ΝΔ, αυτοί που κυβέρνησαν πριν, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποτίθεται, που δεν κάνουν όμως ουσιαστική αντιπολίτευση στη βάση αρχών, θέσεων και πολιτικών προτάσεων, στα περισσότερα συμφωνούν με τις Οδηγίες της ΕΕ και ψηφίζουν εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, βάζοντας κάποιους αστερίσκους. Και, βεβαίως, θα λέγαμε ότι όποιος πραγματικά θέλει να δυναμώσει αυτό το ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κυρίαρχης αντιλαϊκής, της αντιδραστικής πολιτικής, πρέπει να ψηφίσει μόνο το ΚΚΕ. Η ψήφος σε οποιοδήποτε από τα άλλα κόμματα θα είναι χαμένη ψήφος. Και, κυρίως, οι Ελληνες ψηφοφόροι πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, γιατί η αποχή δεν είναι θέση, δεν είναι στάση, δεν βοηθά κανέναν, γιατί το βράδυ της 9ης Ιουνίου και οι ευρωβουλευτές θα βγουν, και τα ποσοστά θα βγουν, και τα κόμματα θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί.

-- Από αυτούς που θα ψηφίσουν, και όχι από αυτούς που θα απουσιάζουν.

-- Και αυτός που δεν θα ψηφίσει, βεβαίως, δεν θα εκφράζεται στο συνολικό αποτέλεσμα. Να πάνε να ψηφίσουν, λοιπόν, και να ψηφίσουν ΚΚΕ.

-- Ευχαριστώ θερμά τον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, για τη χαρά και την τιμή να τον έχω στο δελτίο μας.



Σελίδα6 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Η ΕΕ και η πολιτική της βαθαίνουν την ανισοτιμία των γυναικών που παίρνει σήμερα νέες μορφές

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της Χρ. Σκαλούμπακα

Πίσω από όλα τα μεγάλα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτισσών, των συνταξιούχων, των νέων μητέρων, των φοιτητριών βρίσκονται η ΕΕ και οι πολιτικές της κατευθύνσεις, τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα στην παρέμβασή της και πρόσθεσε: «Η "ισότητα των φύλων", ιδιαίτερα με τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ το 1997, ενσωματώθηκε στις βασικές κατευθύνσεις της ως κεντρική αποστολή της, προκειμένου να εξυπηρετήσει τη στρατηγική της.

Στην πραγματικότητα αποτέλεσε και αποτελεί το αντιλαϊκό όχημα, τον οδοστρωτήρα που έχει έναν στόχο: Να απαξιώσει και να ισοπεδώσει τις πρόσθετες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας, την ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας της μητρότητας, που απαιτούν βέβαια και την αντίστοιχη στήριξη από το κράτος, τα αντίστοιχα θετικά μέτρα.

Η έννοια της "ισότητας" χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις με περιεχόμενο βαθιά αντιδραστικό. Στο όνομα της "ίσης μεταχείρισης" και των "ίσων ευκαιριών" για τα δύο φύλα, λαμβάνονται και εφαρμόζονται αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες αλλά και συνολικά τους εργαζόμενους. Οι γυναίκες μέσα από αυτόν τον δρόμο γίνονται η γέφυρα για να γενικευτούν στη συνέχεια σε όλους τους εργαζόμενους αντεργατικές ρυθμίσεις που είτε ενισχύουν τα κέρδη των ομίλων, είτε μειώνουν τις κρατικές δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες.

Ετσι επεκτάθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους οι "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν αρχικά ότι αφορούν τις γυναίκες για να συνδυάσουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Ετσι εξισώθηκαν προς τα πάνω για άνδρες και γυναίκες τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (...)

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις μετατρέπουν λοιπόν την "ισότητα" σε μοχλό πίεσης, σε πολιορκητικό κριό, προκειμένου να ισοπεδώσουν δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και να πείσουν τις γυναίκες να συναινέσουν σ' αυτήν την πολιτική.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση γίνεται συστηματική προσπάθεια να εξωραΐσουν την ΕΕ και τις επιπτώσεις της στρατηγικής της στις γυναίκες με τη συμμετοχή γυναικών στις κυβερνήσεις, στα Κοινοβούλια, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα άλλα όργανα της ΕΕ.

Ομως, η ανάδειξη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε "πρώτη γυναίκα πρόεδρο" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις γυναίκες να αποτελούν τα μισά σχεδόν μέλη της (13 γυναίκες σε σύνολο 27 επιτρόπων), ο καθορισμός "ειδικής επιτρόπου για την Ισότητα" δεν την έκαναν πιο φιλολαϊκή, δεν συνετέλεσαν στη βελτίωση της ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Αντίστοιχα η συμμετοχή των γυναικών στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές αποστολές που προωθείται με ψηφίσματα και αποφάσεις σε όλα τα κράτη - μέλη, όπως και στη χώρα μας, δεν μπορεί να "ξεπλύνει" τα εγκλήματα της ΕΕ, που σπέρνει τον πόλεμο, τη δυστυχία και την προσφυγιά σ' ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορεί να μεταμφιέσει τα γεράκια του ευρωατλαντισμού σε περιστέρια ειρήνης (...)

Πίσω από κάθε μορφή της γυναικείας ανισοτιμίας βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ

Πίσω από κάθε αδικία και κάθε μορφή της γυναικείας ανισοτιμίας βρίσκεται η πολιτική της ΕΕ, οι Οδηγίες, οι Κανονισμοί, οι Συνθήκες που ψηφίζουν στις Βρυξέλλες και μετά γίνονται νόμοι στη χώρα μας.

Ετσι:

-- Οδηγίες της ΕΕ επιβάλλουν τα εξουθενωτικά, ακανόνιστα ωράρια, τη μερική απασχόληση, τη δουλειά τις Κυριακές, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν οι γυναίκες να προγραμματίσουν τη ζωή τους, χωρίς τη δυνατότητα να επιλέξουν πότε και αν θα γίνουν μητέρες (...)

-- Η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή που στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων" ρίχνει στις πλάτες μας ως ατομική - οικογενειακή υπόθεση την ευθύνη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ (...)

-- Η πολιτική και τα προγράμματα της ΕΕ επιφυλάσσουν για τα παιδιά μας υποβαθμισμένες υπηρεσίες φύλαξης βρεφών και νηπίων (...)

-- Με κατευθύνσεις της ΕΕ μετατρέπονται η Ασφάλιση και η σύνταξη σε ατομική υπόθεση (...)

Η πολιτική και οι Οδηγίες της ΕΕ αφήνουν τις γυναίκες και τις οικογένειές τους απροστάτευτες και εκτεθειμένες, αντιμέτωπες με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία (...)

Ολα στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Η πολιτική της ΕΕ βρίσκεται πίσω απ' όλα τα πρόσωπα και τις μορφές βίας κατά των γυναικών. Βρίσκεται πίσω απ' όλες τις σημερινές συνθήκες και τους όρους ζωής των γυναικών. Οσο αυτές οι συνθήκες επιδεινώνονται τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να ξεφύγουν από μια βίαιη, παθογόνα διαπροσωπική σχέση. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Μπροστά στη μεγάλη έξαρση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας οι κακοποιημένες γυναίκες παραμένουν απροστάτευτες, χωρίς ουσιαστική στήριξη με όλες τις αναγκαίες δωρεάν δομές και υπηρεσίες που θα είναι στελεχωμένες με μόνιμο και επαρκές προσωπικό, στις οποίες θα μπορούν να καταφύγουν για να έχουν βοήθεια οικονομική, νομική, ψυχολογική οι γυναίκες και για τα παιδιά τους (...)

Ολα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτήν τη ζυγαριά μπαίνει και το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών. Τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου αποτιμούν το κόστος της σε 290 δισ. ευρώ τον χρόνο. Βάζουν στόχο να το μειώσουν σε 250 δισ. Πρόκειται από τη μία πλευρά για το κόστος που σχετίζεται με την αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, την αυξημένη χρήση της ποινικής Δικαιοσύνης (αστυνομία και εισαγγελείς), τις υπηρεσίες προστασίας των παιδιών. Ομως, αυτό που κυρίως λογαριάζουν είναι η χαμηλή παραγωγικότητα των κακοποιημένων γυναικών, τα χαμένα μεροκάματα που μειώνουν τα κέρδη των ομίλων.

Η τελευταία Οδηγία της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών κυρίως μέσω του διαδικτύου προκλητικά συνεχίζει στον ίδιο δρόμο καθώς

- Ρίχνει στα "μαλακά" τους δράστες - "τέρατα" της κυβερνοβίας κατά των γυναικών προβλέποντας πολύ μικρές ποινές.

- Φορτώνει στη γυναίκα που έχει υποστεί βία και παρενόχληση μέσω διαδικτύου το βάρος της απόδειξης κατά των δραστών.

- Δίνει τη δυνατότητα στις πλατφόρμες διακίνησης πορνογραφικού υλικού να μην αφαιρούν υλικό με προσωπικές στιγμές μιας γυναίκας, που διακινείται διαδικτυακά χωρίς τη συναίνεσή της, με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του διαδικτύου.

- Εξασφαλίζει δωρεάν νομική συνδρομή μόνο σε όσες γυναίκες ζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

- Υποχρεώνει τις κακοποιημένες γυναίκες να πληρώνουν για τη φιλοξενία τους στους ξενώνες (...)

Πιο ισχυρό ΚΚΕ που παλεύει τα αιτήματα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος

Αποδεικνύεται ότι η ΕΕ και η πολιτική της βαθαίνουν την ανισοτιμία των γυναικών που παίρνει σήμερα νέες μορφές. Ενεργό ρόλο σ' αυτήν την υπόθεση έχουν όλα τα κόμματα στη χώρα μας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας) που βαδίζουν στις ράγες της.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί όλες τις γυναίκες του μόχθου να μαυρίσουν με την ψήφο τους τα κόμματα αυτά στις 9 Ιούνη, όχι μόνο για ό,τι έκαναν ως τώρα, αλλά και για τα νέα εγκλήματα που ετοιμάζουν σε βάρος τους.

Να στηρίξουν το ΚΚΕ, το κόμμα που αποκαλύπτει και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κάθε απόφαση, κάθε Οδηγία, κάθε Κανονισμό της ΕΕ που συνιστά χτύπημα στην υπόθεση της γυναικείας ισοτιμίας, το κόμμα που μεταφέρει και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος και κυρίως τα παλεύει στον δρόμο του αγώνα.

Με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να στείλουμε το πιο ισχυρό μήνυμα χειραφέτησης από τα δεσμά της ΕΕ, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων».



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με έντονο ενδιαφέρον, παρουσία δικηγόρων, εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και της Τομεακής Οργάνωσης Δικαιοσύνης Αττικής του Κόμματος με θέμα «Ο μύθος του "κράτους δικαίου" της ΕΕ και ο δρόμος για την ανατροπή της αδικίας και της εκμετάλλευσης». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»).

Ακολούθησε η θεματική εισήγηση «Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η συνεχόμενη επίθεση στους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης», από την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και Προσφύγων, υποψήφια ευρωβουλευτή.

Παρεμβάσεις έκαναν:

Η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της ΟΓΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, με θέμα «Η πολιτική της ΕΕ περί "ισότητας των φύλων" σημαίνει επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών και μητέρων».

Η Μαρίνα Λαβράνου, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και τις Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «"Κράτος δικαίου" της ΕΕ: Οι λαϊκές ελευθερίες στο στόχαστρο».

Το άνοιγμα έκανε ο Ανέστης Προυσανίδης, Γραμματέας της ΤΟ Δικαιοσύνης, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα της εκδήλωσης επελέγη για να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και τις θέσεις του ΚΚΕ, ως κριτήριο ψήφου για τις ευρωεκλογές. Τόνισε πως το ΚΚΕ προχωρά προς τις εκλογές χωρίς να υποστέλλει τη σημαία των αγώνων. Επεσήμανε ότι «δίνουμε τη μάχη με αισιοδοξία» και στάθηκε σε θετικά βήματα που γίνονται και στους εργαζόμενους στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπως ο τριπλασιασμός των αγωνιστικών δυνάμεων στις πρόσφατες εκλογές στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθήνας, η απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, οι μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η ενίσχυση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων με νέες εγγραφές μελών, ενώ αναπτύσσει τη δράση του, κ.λπ.

***

«Η επίκληση του "κράτους δικαίου της ΕΕ" εξακολουθεί να έχει την τιμητική της στην κάλπικη αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων», τόνισε αρχικά ο Μ. Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε:

«Απ' τη μια ο Μητσοτάκης δηλώνει περήφανος γιατί η κυβέρνησή του αποκατέστησε την ευρωπαϊκή κανονικότητα στη χώρα.

Απ' την άλλη το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος τον εγκαλούν ότι παραβιάζει το "κράτος δικαίου της ΕΕ". Και το κάνουν σχεδόν σε κάθε ζήτημα, από την υπόθεση των υποκλοπών μέχρι τη διερεύνηση του εγκλήματος στα Τέμπη.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε πολύ συνοπτικά τι είναι Δίκαιο και ποιον υπηρετεί το κράτος.

Για να απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να ξεκινήσουμε από το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα κάθε Δικαίου, που δεν είναι άλλο από το συμφέρον της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης, το οποίο υπηρετεί. Γι' αυτό εξάλλου το εκάστοτε Δίκαιο προστατεύεται, διαμορφώνεται και επιβάλλεται από την οργανωμένη κρατική δύναμη της τάξης που έχει την εξουσία τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Ηδη στην εποχή του ο Μαρξ εξήγησε το πώς εμφανίζεται στον καπιταλισμό υψωμένη σε νόμο η βούληση της αστικής τάξης, η οποία πάντοτε φροντίζει να εμφανίζει τα δικά της συμφέροντα ως τα γενικά συμφέροντα της κοινωνίας. (...)

Ολες οι λειτουργίες κάθε αστικού κράτους υπηρετούν αυτόν τον στόχο.

Ολόκληρο το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, το σύνολο των κοινοτικών Οδηγιών και δεσμεύσεων, που αφορά την οικονομική λειτουργία των κρατών - μελών της ΕΕ, υπηρετεί με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών».

***

Στη δική της παρέμβαση η Μαρίνα Λαβράνου τόνισε: «Ο ίδιος ο ορισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κράτος δικαίου, είναι διαφωτιστικός, αφού λέει πως αυτό "προστατεύει τους πολίτες και καθορίζει τις συνθήκες για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς". Είναι αυτή, η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές τους, οι πολεμικοί σχεδιασμοί που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα, που διαμορφώνουν μια αληθινή μέγγενη για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Το "κράτος δικαίου της ΕΕ" έρχεται λοιπόν να εξασφαλίσει αυτήν την αναγκαία επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, για τη στοίχιση των εργαζομένων στους αντιδραστικούς στόχους και τις πολεμικές επιδιώξεις της ΕΕ, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά, μέσα από παραδείγματα, στο πώς την τελευταία πενταετία «η πανδημία στην αρχή και ο πόλεμος ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας στη συνέχεια αξιοποιήθηκαν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και από όλες τις κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, ανεξαρτήτως απόχρωσης, για να επιταχυνθούν αντιδραστικές αλλαγές. Αλλαγές και στον τρόπο νομοθέτησης και στο περιεχόμενό της, με συγκεκριμένο στόχο: Τη νομιμοποίηση της μαζικής και προληπτικής παρακολούθησης εκατομμυρίων ανθρώπων, την ενίσχυση και αποτελεσματικότερη διασύνδεση των μηχανισμών καταστολής, συνολικά την ένταση της καταστολής, που φτάνει μέχρι την ποινικοποίηση όχι μόνο της ριζοσπαστικής δράσης αλλά και της σκέψης, για να μη φτάσει στην αμφισβήτηση του συστήματος, στην αποφασιστική αναμέτρηση μαζί του, ιδιαίτερα σε συνθήκες που στρώνεται το έδαφος για μια τέτοια αναμέτρηση».



Σελίδα7 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ψήφος στο ΚΚΕ ενάντια στην κοροϊδία των αστικών επιτελείων για το περιβόητο «κράτος δικαίου»

Αποσπάσματα από τη θεματική εισήγηση της Κ. Γεράκη

Στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν μήνα, οι εργασίες από την πλευρά του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ξεκίνησαν με την εκδήλωση με θέμα: «Justice, Economy and Investments /Δικαιοσύνη, Οικονομία και Επενδύσεις» (...)

Τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν ήταν: Οι σοβαρές δυσλειτουργίες του κράτους δικαίου, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, και συνεπώς για την ανάπτυξη. Η ανάγκη για τομές και ολιστική προσέγγιση, παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία ειδικών τμημάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η θέσπιση αντικινήτρων στην ανέξοδη κλιμάκωση υποθέσεων και η ευρύτερη χρήση της εξωδικαστικής διαιτησίας (...)

Η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης για την ταχύτερη εξεύρεση των απαραίτητων στοιχείων μιας υπόθεσης, αλλά ακόμα και στη λήψη των αποφάσεων.

Μήπως σας θυμίζουν κάτι όλα τα παραπάνω; Οπως τις αιτιολογικές εκθέσεις των νόμων για τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης όλα τα προηγούμενα χρόνια; Οπως τις συνεντεύξεις των υπουργών Δικαιοσύνης όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων; Προφανώς!

Εάν, μάλιστα, συνεχίσετε τη σύγκριση με τις συστάσεις για τη Δικαιοσύνη που περιλαμβάνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όλα διαδοχικά τα μνημόνια και την έκθεση Πισσαρίδη για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, τότε θα βρείτε πολλές καταπληκτικές ομοιότητες.

Ομοιότητες, ταυτίσεις και συναντιλήψεις που αποδεικνύουν ότι η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, νομοθετούν και διαμορφώνουν το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης σύμφωνα με τις επιταγές των καπιταλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγάλων επενδυτών κ.λπ. Με λίγα λόγια, ο τομέας της Δικαιοσύνης έχει κι αυτός, όπως όλα τα πεδία, τα δικά του λόμπι.

Στο όνομα της απονομής της δικαιοσύνης συρρικνώνονται δικαιώματα

Οι κύριες κατευθύνσεις για τη Δικαιοσύνη έχουν τεθεί εδώ και δεκαετίες και υπηρετούν τη διαμόρφωση του λεγόμενου ευρωπαϊκού «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης» (ΧΕΑΔ). Με τη μορφή συμπερασμάτων και συστάσεων, αναδεικνύονται μέσα από τους ετήσιους πίνακες αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη. Προωθούνται και υλοποιούνται μέσα από τα διάφορα σχέδια δράσης και προγράμματα για τη Δικαιοσύνη, όπως τα τρία πολυετή σχέδια του Συμβουλίου για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη ή το πρόγραμμα που τρέχει αυτή την περίοδο, «Δικαιοσύνη» 2021 - 2027 (...)

Μια αναδρομή στην τελευταία εικοσαετία και οι διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις στο σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης, από τον νόμο για τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής διαμεσολάβησης επί ΠΑΣΟΚ, τις εκτεταμένες αλλαγές όλων των βασικών Κωδίκων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το νέο Δικαστικό Χάρτη της ΝΔ, αποδεικνύουν το διαρκές σχετικό ενδιαφέρον των αστικών επιτελείων, τη «συνέχεια του κράτους». Κάθε κυβέρνηση βάζει το δικό της λιθαράκι για να προχωρήσει η επόμενη (...)

Οχημα για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής της αστικής δικαιοσύνης είναι ανέκαθεν η «επιτάχυνσή» της (...)

Στο όνομά της, προωθούνται αλλαγές υπέρ του κεφαλαίου, συρρικνώνονται δικαιώματα (και δικονομικά), εισάγονται αντιδραστικοί θεσμοί (π.χ. ποινική διαπραγμάτευση και συνδιαλλαγή), αυξάνεται το κόστος προσφυγής για τα εργατικά και λαϊκά στρώματα (...)

Οπωσδήποτε, το πρόβλημα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη είναι σοβαρό. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί την καθυστέρηση στην εκδίκαση αγωγών για δεδουλευμένους μισθούς, για οικογενειακές διαφορές, δημοσιοϋπαλληλικές ή κοινωνικοασφαλιστικές υποθέσεις. Ομως, πάντοτε τα κεντρικά αιτήματα, που μπορούν να φέρουν την πραγματική επίλυση του προβλήματος, μένουν ανεκπλήρωτα, ζυγιασμένα και αυτά στον κυνισμό του κόστους - οφέλους. Τέτοια είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δικαστήρια με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η βελτίωση της υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής των δικαστηρίων με ευθύνη του κράτους και όχι μέσω ΣΔΙΤ, η κατάργηση παραβόλων και τελών, η ενίσχυση των συστημάτων δωρεάν νομικής αρωγής με ευθύνη του κράτους κ.ά. (...)

Οι κύριες κατευθύνσεις της αστικής στρατηγικής για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης είναι:

-- Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης, με την εισαγωγή ψηφιακών εφαρμογών για τη λειτουργία των δικαστηρίων και την ηλεκτρονική διεκπεραίωση υπηρεσιών (...) Η ενίσχυση των εξωδικαστικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η ιδιωτική διαμεσολάβηση, η διαιτησία κ.λπ. (...) Η καθιέρωση των λεγόμενων «πιλοτικών» δικών. Τα ανώτερα δικαστήρια, των οποίων η ηγεσία διορίζεται, θα ασχολούνται με τα λεγόμενα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντας, κρίνοντας άπαξ για τη νομιμότητα των μνημονίων, τις συνταξιοδοτικές περικοπές, τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, τη ρήτρα του ελβετικού φράγκου στα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ. (...)

-- Μια Δικαιοσύνη σύγχρονη και ανοιχτή στην εποχή της «πράσινης και «ψηφιακής μετάβασης», που θα αξιολογείται διαρκώς και θα προσαρμόζεται ανάλογα (...)

-- Ο νέος δικαστικός χάρτης της Δικαιοσύνης, που προβλέπει συγχωνεύσεις και συγκέντρωση δικαστηρίων, νέα δικαστικά μέγαρα με ΣΔΙΤ κ.ά. (...)

Βασική κατεύθυνση παραμένει η πλήρης απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται ευχερέστερα κατανοητός ο πραγματικός χαρακτήρας των σταδιακών αλλαγών που έχουν επέλθει στα νομικά επαγγέλματα, ευρύτερα στους εργαζόμενους στη Δικαιοσύνη, όλα τα προηγούμενα χρόνια.

-- Ιδιαίτερα σχετικά με το δικηγορικό επάγγελμα, καθοριστική τομή ήταν οι πολιτικές της λεγόμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος (...)

Τα μέτρα ήταν το έδαφος για τη γιγάντωση των δικηγορικών εταιρειών. Βασική κατεύθυνση παραμένει η πλήρης απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών, που συνδέεται και με πλευρές σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων. Αλλωστε, οι εν τοις πράγμασιν πολυεπαγγελματικές εταιρείες, η διεύρυνση της λεγόμενης παρα-legal απασχόλησης, είναι ήδη εδώ.

Στην άλλη πλευρά και στο πλαίσιο πάντα του πολυπόθητου ανταγωνισμού, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα καταλήστευσης του εισοδήματος των επαγγελματιών, βρίσκονται η συμπίεση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, η διεύρυνση της μισθωτής εργασίας.

Ολες αυτές οι αλλαγές αποτυπώνονται στον Κώδικα Δικηγόρων, ήδη από την εκτεταμένη τροποποίησή του το 2013 και στη συνέχεια. Δεν είναι διόλου τυχαία, επομένως, η διατήρηση της διάταξης στον Κώδικα περί του λειτουργηματικού χαρακτήρα του δικηγορικού επαγγέλματος, που αποκλείει τη μισθωτή σχέση. Το σκόπιμο παραπλανητικό μύθευμα για την ανάγκη διαφύλαξης της επιστημονικής αυτοτέλειας των μισθωτών συναδέλφων δεν πείθει πλέον κανέναν. Γιατί οι μισθωτοί επιστήμονες πρέπει να έχουν εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση, το δικαίωμα στην απεργία. Η συγκρότηση και η δράση του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων έχουν, επομένως, τεράστια και καθοριστική σημασία.

-- Αντίστοιχες αλλαγές διαπιστώνουμε και στα επαγγέλματα των δικαστικών επιμελητών, των συμβολαιογράφων. Ο ρόλος του δικαστικού επιμελητή ως οργάνου επίδοσης συνεχώς αποδυναμώνεται, μέσα και από τα μέτρα για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις, ενώ ενδυναμώνεται ο ρόλος του ως οργάνου εκτέλεσης. Οι δε συμβολαιογράφοι καθίστανται ολοένα και περισσότερο θεματοφύλακες των εισπράξεων φόρων και άλλων βαρών στα ακίνητα, των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Κανόνας και εδώ γίνονται σιγά σιγά οι μεγάλες εταιρείες, που μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο τοπίο.

-- Οι δικαστικοί υπάλληλοι, τέλος, καλούνται να αντεπεξέλθουν και να αξιολογούνται στο νέο ψηφιακό περιβάλλον της Δικαιοσύνης και στον ευέλικτο και συγκεντρωτικό νέο δικαστικό χάρτη, που γίνονται άλλοθι της μόνιμης υποστελέχωσης και της άρνησης προσλήψεων. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν και αυτοί τις συνολικές περικοπές στους δημόσιους υπαλλήλους, την επέκταση των διαφόρων «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και στο Δημόσιο.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης

Η αστική στρατηγική και οι κατευθύνσεις της ΕΕ στην Δικαιοσύνη, που υπηρετούνται σταθερά από τις διαδοχικές αστικές κυβερνήσεις, πρέπει να είναι κριτήριο για την ψήφο των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών, όπως και των δικαστικών υπαλλήλων, στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Γιατί το «κράτος δικαίου» των λόμπι, της εκμετάλλευσης και των πολέμων προσφέρει μεν αποτελεσματικές και ευέλικτες νομικές υπηρεσίες για λογαριασμό του κεφαλαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τα δίκια των λαών. Το ΚΚΕ καταβάλλει σταθερά μια μεγάλη προσπάθεια για την αποκάλυψη όλων των παραπάνω κατευθύνσεων και πολύ περισσότερο στηρίζει τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στον χώρο είναι πρωτοπόροι σε όλους τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί, καταθέτουν τις δυνάμεις τους για την άνοδο του κοινού τους αγώνα ενάντια στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση. Ψήφος στο ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές είναι ψήφος ενάντια στην κοροϊδία των αστικών επιτελείων για το περιβόητο «κράτος δικαίου», ψήφος υπεράσπισης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων στη Δικαιοσύνη.



Σελίδα8 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Συνώνυμη της άγριας εκμετάλλευσης η πολιτική της ΕΕ

Σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Πάτρα περιόδευσε τη Δευτέρα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος Κ. Παπαδάκης

Το μήνυμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη, αλλά και στους καθημερινούς αγώνες και μετά από αυτές για να δυναμώσει η δράση των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε όλα τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, μετέφερε ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του κόμματος και εκ νέου υποψήφιος, κατά την περιοδεία του τη Δευτέρα στην Πάτρα σε χώρους δουλειάς.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Αχαΐας, βρέθηκε το πρωί στη ΔΕΥΑΠ, όπου αναφέρθηκε στις διαχρονικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση αγαθών όπως το νερό, από τα μέτρα του ΤΑΙΠΕΔ και του λεγόμενου υπερταμείου μέχρι τη Ρυθμιστική Αρχή σήμερα. Εξήγησε ότι η πολιτική της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση» και τις αυξημένες τιμές στην Ενέργεια διαμόρφωσε το έδαφος για τη δημιουργία χρεών στις ΔΕΥΑ (σε όποιες δεν είχαν ήδη) και τις συνολικές δυσκολίες στη λειτουργία τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνέχισε, ακολουθείται μια επιθετική πολιτική από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, μαζί με όσα κόμματα συμφωνούν με αυτή, με σχέδια συγχωνεύσεων ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ ανά νομό, στο πλαίσιο της «ελευθερίας κίνησης αγαθών». Κάτι που θα έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο για τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβους λογαριασμούς, όσο και για τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους, με τσάκισμα των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Στο εργοστάσιο Μετάλλου «Οκτώ», στη συζήτηση κυριάρχησε η ανάγκη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Σημειώθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα με τους μετανάστες εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και το γεγονός ότι απαιτείται να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σήμερα και των δυσκολιών να βγουν πιο γρήγορα στη σύνταξη οι εργάτες σε έναν τέτοιο κλάδο, με μεγάλη καταπόνηση.

Στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και σε «δυναμικές», με ανάπτυξη επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο Κ. Παπαδάκης στην παρουσία του κλιμακίου στη βιομηχανία φαρμάκου «ΒΙΑΝΕΞ». Εξήγησε πως είτε οι επιχειρήσεις εμφανίζονται να έχουν αυξημένα κέρδη είτε μείωσή τους, τα προβλήματα των εργατοϋπαλλήλων δεν λιγοστεύουν. Αυτά έχουν να κάνουν με το ότι επιχειρήσεις που εμφανίζουν κερδοφορία μπορεί να αφήσουν τους εργαζομένους τους στον δρόμο, ή να επιβάλουν υπερεργασία, ή να τους πληρώνουν με ψίχουλα, επιβάλλοντας επίσης περικοπή δικαιωμάτων, στο όνομα κάθε φορά του ανταγωνισμού ή της «επιβίωσης» κάθε ομίλου. Σημειώθηκε ότι πρόκειται για μέτρα που στηρίζονται όχι μόνο από τις κυβερνήσεις στο σύνολο της ΕΕ, αλλά και από τα αστικά κόμματα στις χώρες - μέλη.

Αντίστοιχη συζήτηση άνοιξε στο μεγάλο εργοτάξιο της πρώην «ΑΒΕΞ», με οικοδόμους, μηχανικούς κ.ά. εργαζόμενους του κλάδου των Κατασκευών. Η υπερεντατική δουλειά, η μη εφαρμογή της ΣΣΕ, τα μέτρα ασφαλείας κ.λπ., ήταν θέματα που απασχόλησαν.

Περιοδεία και συζήτηση έγινε και στις δομές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), όπου επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού και πόρων που να διατίθενται για τις ανάγκες των ανέργων. Επιπλέον, αναφέρθηκαν οι πολιτικές τιμωρίας που επιβάλλει η ΕΕ στους ανέργους, με κατευθύνσεις που δίνει και υλοποιούνται στις χώρες - μέλη, προκειμένου να περιορίσει και τα όποια δικαιώματα έχουν, με διάφορα προσχήματα κάθε φορά. Αναδείχθηκε ότι είναι τα προγράμματα της ΕΕ αρχικά που έχουν αυτές τις Οδηγίες, εφόσον οι προτεραιότητες που τίθενται είναι με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων, που μένουν άνεργοι ή δουλεύουν σε αυτές τις υπηρεσίες και δομές.

Σχεδόν σε όλους τους χώρους απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις με τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται.

Ο,τι κέρδισε ο λαός το κέρδισε με τους αγώνες του, με τους κομμουνιστές μπροστά

Στις παρεμβάσεις του ο Κ. Παπαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα τους, να σκεφτούν το δικό τους συμφέρον για τις ανάγκες που έχουν σήμερα, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να δυναμώσει η αμφισβήτηση στην κυρίαρχη πολιτική, να βαθαίνει το ρήγμα για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργαζομένων, των αγροτών, των λαών, όπου κουμάντο θα κάνουν όσοι παράγουν τον πλούτο.

«Εχουν επιθετικούς σχεδιασμούς, αυτά τα μέτρα θέλουν να προχωρήσουν και την επόμενη μέρα των εκλογών. Και γι' αυτά η ΝΔ ζητά σταθερότητα, προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, όπως έκανε με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που αν έχεις πληρώνεις, αν όχι περιμένεις στην αναμονή, κινδυνεύεις», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τόνισε ότι απέναντι στην επίθεση της ΕΕ και της κυβέρνησης ΝΔ στα εργασιακά δικαιώματα, με την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών αλλά και την πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, λύση δεν μπορεί να είναι ούτε η «ξαναζεσταμένη σούπα» της σοσιαλδημοκρατίας των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς κ.λπ., ούτε οι διάφοροι ακροδεξιοί «κομπογιαννίτες», αλλά η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, καθώς άλλωστε - υπενθύμισε - στο σύνολό τους τα αστικά κόμματα συμφωνούν σε ποσοστά άνω του 54% στις Οδηγίες και Κατευθύνσεις της ΕΕ που υλοποιούνται και στην Ελλάδα.

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ο,τι κερδίσαμε δεν το έδωσε καμιά κυβέρνηση, αλλά ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού, με τους κομμουνιστές μπροστάρηδες, σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Στην Πάτρα, οι κομμουνιστές δίνουν δείγματα γραφής μέσα από την πάλη τους στο Εργατικό Κέντρο, στη δημοτική αρχή, σε κάθε πτυχή της ζωής των εργαζομένων και του λαού», επεσήμανε, τονίζοντας ότι όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατοί θα είναι και οι αγώνες της επόμενης μέρας των εκλογών, ενώ υπογράμμισε και τι πέτυχαν οι εργατοϋπάλληλοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως η ΛΑΡΚΟ και η COSCO, οι οικοδόμοι κ.ά.

Σε αυτόν τον δρόμο, κατέληξε, και την επομένη των εκλογών κρίνεται το πόσο πιο ισχυρός θα είναι ο λαός, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.



Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σήμερα Τετάρτη

- Στις 7 μ.μ. στην Καστοριά, στην πλατεία Μακεδονομάχων. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ρίζος Μαρούδας και Τίνα Κουζιάκη.

- Στις 7.30 μ.μ. στο Αίγιο, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσουν ο Κώστας Μουγκογιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δήμος Κουμπούρης, ο Γιώργος Μποδιώτης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αχαΐας, και η υποψήφια ευρωβουλευτής Βάνα Πατρινού.

Αύριο Πέμπτη

- Στις 8 μ.μ. στη Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Βαγγέλης Κατσακούλης.

- Στις 8 μ.μ. στη Λιβαδειά, στην κεντρική πλατεία, Θα μιλήσουν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 8 μ.μ. στη Φλώρινα, στην κεντρική πλατεία «Κανόνια». Θα μιλήσουν η υποψήφια ευρωβουλευτής Τίνα Κουζιάκη και ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

- Στις 8.30 μ.μ. στον Βόλο, στον πεζόδρομο Αγίου Νικολάου. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μαρία Γαβαλά και Ανέστης Τσουκαράκης.

- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Ρίζος Μαρούδας.

Την Παρασκευή 31 Μάη

- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο Ανέστης Τσουκαράκης.

- Στις 7.30 μ.μ. στον Πεζόδρομο της Κατερίνης. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

- Στις 8 μ.μ. στην Καλαμάτα, στην πλατεία Οθωνος. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Γουλιάμος.

- Στις 8 μ.μ. στα Χανιά, στο Παλιό Λιμάνι, στα Νεώρια. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

- Στις 8 μ.μ. στην Κόρινθο, στην πλατεία Φλοίσβου (δίπλα στο Πανεπιστήμιο). Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Ρίζος Μαρούδας και Πόπη Μπούτα.

- Στις 9 μ.μ. στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Κώστας Μπασδέκης, Παναγιώτης Πολίτης και Βικτωρία Κούτση.



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Τις αξίες και την Ιστορία ο λαός δεν τις χαρίζει για προεκλογικό εμπόριο!

Σε δήλωσή του από την Ηλεία, όπου περιόδευσε χτες, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, με αφορμή και τη σημερινή παρουσία του Στ. Κασσελάκη στον νομό και την προαναγγελία της επίσκεψής του στο Μουσείο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, τόνισε:

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν πλέον πείρα από τέτοιου είδους παιχνίδια και από το εμπόριο και την καπηλεία της Ιστορίας και των αγώνων του λαού μας, που οργανώνουν κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της αντιλαϊκής διακυβέρνησης της ΝΔ.

Θυμάται πολύ καλά ο λαός μας την πρώτη μέρα διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, προκατόχου του κ. Κασσελάκη, με την επίσκεψή του, ως πρωθυπουργός, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θυμάται τι ακολούθησε αυτήν την κίνηση, με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ τότε, με την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τους δολοφόνους των λαών όπου Γης, εν συνεχεία.

Σήμερα, έρχεται ο κ. Κασσελάκης, που αφού το κόμμα του προώθησε την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος - κατακτητή Ισραήλ, που επιβάλλει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, και αφού για 4 χρόνια άφησε στα αζήτητα την απόφαση της Βουλής για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στάση που συνεχίζει και η ΝΔ, να κάνει λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, επίσκεψη στην Παλαιστίνη. Ντράπηκε και η ντροπή!

Ανάλογα προεκλογικά τρικ ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Αμαλιάδα, όπου ανακοίνωσε επίσκεψη στο Μουσείο του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη επιχειρώντας να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στη στήριξη και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και πολέμων ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, την εμπλοκή της χώρας μας και τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ "Ιερή Συμμαχία"!

Πρόκειται για στάση που καμιά σχέση δεν έχει με τη θυσία του κομμουνιστή - ήρωα Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Τις αξίες και την Ιστορία ο λαός δεν τις χαρίζει για το προεκλογικό εμπόριο της αντιλαϊκής πολιτικής κανενός! Στις 9 Ιούνη δίνουμε απάντηση με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ».



Σελίδα9 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΤΤΙΚΗ

Μήνυμα αισιοδοξίας για ενίσχυση του ΚΚΕ στέλνουν οι μαζικές συγκεντρώσεις

Πιο ψηλά και με διψήφια ποσοστά, για να μεγαλώσει το «κόκκινο ρήγμα» στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας

Μήνυμα αισιοδοξίας για ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στέλνουν οι μαζικές, μαχητικές συγκεντρώσεις που απλώνονται σε κάθε δήμο της Αττικής.

Τέτοιο μήνυμα έστειλε η μαζική προεκλογική συγκέντρωση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ηλιούπολη, την Κυριακή 26 Μάη στην πλατεία Φλέμινγκ.

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό από την Ιωάννα Κολοβού, υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς που έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα φτάνουν τους 500 τη μέρα. Μετέφερε την προσωπική της περιπέτεια με τον πλειστηριασμό της πρώτης και μοναδικής κατοικίας της, τις προσπάθειες έξωσης που κατέληξαν στο να συλλάβουν την ίδια και τον γιο της.

Σημείωσε ότι «την επόμενη μέρα, στις 10 Ιούνη, θα είναι εδώ οι πλειστηριασμοί των σπιτιών και της περιουσίας. Θα είναι εδώ οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που θα αφήνουν απροστάτευτο το βιος μας στα "κοράκια"! Θα είναι εδώ το "ιδιώνυμο αδίκημα" που δεν θα μας αφήνει να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, το δικαίωμά μας να έχουμε ένα σπίτι, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με όσους σήμερα φιγουράρουν στη Νέα Αριστερά, και φυσικά συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ.

Αλλά θα είμαστε εδώ και εμείς! Για να προστατεύουμε τα σπίτια του λαού. Γιατί τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός! Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός!».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Ξεκίνησε με το διακύβευμα των ευρωεκλογών, αν θα βγουν πιο ενισχυμένοι οι εκμεταλλευτές του μόχθου του λαού «ή θα βάλουμε ένα ΣΤΟΠ σε αυτήν την κατρακύλα, με δυνατό ΚΚΕ». Στα ψηφοδέλτια του Κόμματος - τόνισε - βρίσκονται αγωνιστές του κινήματος, μαχητές για τα δικαιώματα του λαού.

«Το σύστημα και τα επιτελεία του ξέρουν καλά τον πραγματικό τους αντίπαλο. Ξέρουν ότι δεν θα τη βγάλουν καθαρή με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, με περισσότερες λαϊκές δυνάμεις να συμπορεύονται μαζί του μέσα στους αγώνες. Ακριβώς επειδή το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στα λόμπι και στα συμφέροντα των λίγων, είναι εγγύηση μαχητικής αντιπολίτευσης και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή, όπου παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, και κυρίως στον δρόμο του αγώνα, όπου ανατρέπονται», επεσήμανε.

Πιο δυνατό ΚΚΕ, ώθηση σε κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση

Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Βύρωνα, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην πλατεία Ταπητουργείου). Μίλησε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υποψήφια ευρωβουλευτής, και αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών, στη μάχη που δίνουν μέλη και φίλοι του Κόμματος για να φτάσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

«Αυτό που κρίνεται είναι η παραπέρα ενίσχυση του ΚΚΕ, όρος και προϋπόθεση για να δυναμώσουν το κίνημα και οι αγώνες. Κρίνεται πόσο ψηλά θα βρεθεί το ΚΚΕ για να μπορεί ο λαός μας την επομένη μέρα να παλεύει από καλύτερες θέσεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα της ζωής του, για να μπορεί να εμποδίζει μέτρα, για να μπορεί να παίρνει ανάσες μέσα από την ασφυξία της βάρβαρης πολιτικής τους. Και την ίδια ώρα να δυναμώνει ο αγώνας για την πραγματική και ρεαλιστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης και της αδικίας, των πολέμων και της φτώχειας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός - συνέχισε - προσπαθεί να διαφημίσει ότι ο ίδιος θα διαπραγματευτεί με την ΕΕ, «όμως δεν θα διαπραγματευτεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια από την ακρίβεια, ούτε για να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, να πάρουν πίσω οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι όλα όσα έχασαν τα χρόνια της κρίσης. Δεν θα διαπραγματευτεί για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί - βασικό προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης - σε όλες τις λαϊκές γειτονιές, και εδώ στον Βύρωνα, και να σωθούν τα σπίτια του λαού από τα "κοράκια" των funds, που ξεσαλώνουν, αξιοποιώντας τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Δεν θα διαπραγματευτεί ούτε για την Παιδεία και την Υγεία, που τις ακριβοπληρώνει η λαϊκή οικογένεια, γιατί η ΕΕ έχει κάνει επιστήμη το πώς θα πλουτίζουν τα "κοράκια" της Παιδείας και της Υγείας».

Οσο για τα υπόλοιπα κόμματα, που δήθεν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και εσχάτως ανακάλυψαν το 41% της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Χρ. Παναγιωτακοπούλου υπενθύμισε ότι «οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ούτε για μια στιγμή δεν υπολόγισαν αυτό το 41%. Από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη για τα δικαιώματα του λαού μας και κόντυναν αυτό το 41%. Το ΚΚΕ έμπαινε μπροστά στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές. Εκεί, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, κόντυνε το 41%, εκεί στριμώχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, εκεί ξεβρακώθηκαν η ΕΕ και όσοι την έχουν για εικόνισμα».

Κλείνοντας τόνισε τη σημασία τού να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται στις ευρωεκλογές το ΚΚΕ, που είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό «θα δώσει ώθηση σε κάθε εργατικό - λαϊκό αγώνα και διεκδίκηση, όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ με όλες τις δυνάμεις του. Αυτός είναι ο φόβος τους, γι' αυτό και αποσιωπάται η δράση του ΚΚΕ. Πάμε, λοιπόν, να κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα!».

Μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα

Μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι Οργανώσεις Ελληνικού και Αργυρούπολης του ΚΚΕ το Σάββατο, στην Αργυρούπολη, με ομιλητές την Σεμίνα Διγενή, βουλευτή Νότιου Τομέα του Κόμματος, και τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Η Σ. Διγενή ανέδειξε το πλατύ κάλεσμα του ΚΚΕ το οποίο μπορεί να σπάσει το κλίμα του αποπροσανατολισμού και των κάλπικων διλημμάτων, που θέτουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι ο σημερινός κυβερνητικός διαχειριστής, στην Ελλάδα, των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ, δεν έχει λευκή επιταγή από μας για να συνεχίσει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο.

Νιώθει ήδη την ανάσα του λαϊκού παράγοντα, την πίεση των αγώνων του. Ο ελληνικός λαός θα αποδοκιμάσει, εκτός από την Κομισιόν και την πολιτική της ΝΔ, και εκείνες τις δυνάμεις και τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, άλλα μικρότερα κόμματα - και τα οποία προσπαθούν να αναθερμάνουν επικίνδυνες αυταπάτες, ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση και επίλυση των λαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, μέσα σε αυτήν την Ενωση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επένδυση στο Ελληνικό, λέγοντας: «Από εδώ, από την Αργυρούπολη, ξαναλέμε πως το παράδειγμα του Ελληνικού είναι από τα πιο ενδεικτικά και αποδεικτικά για τον εχθρικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης προς τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού, του πυρήνα δηλαδή της πολιτικής της ΕΕ, που υιοθετούν και εφαρμόζουν από κοινού η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ (1 και 2), το ΠΑΣΟΚ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα - ουραγοί».

Στην κεντρική ομιλία ο Θοδωρής Κωτσαντής ανέδειξε ότι στις 9 Ιούνη υπάρχει μία επιλογή για τον λαό: «Να κάνουμε το ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στην Ευρωβουλή, και εκεί που ανατρέπονται, στους αγώνες.

Ρίχνουμε "κόκκινο στη νύχτα", στο μαύρο σκοτάδι του πολέμου, της αδικίας και της φτώχειας, του φασισμού και του ρατσισμού.

(...) Πολλοί συμφωνούν με όσα λέμε, αλλά μας ρωτούν: "Μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα;".

"Ναι, μπορούμε!", τους απαντάμε με το χέρι στην καρδιά.

Οπως έκαναν οι βιοπαλαιστές αγρότες στα μπλόκα του αγώνα, φτάνοντας μέχρι τις Βρυξέλλες, αμφισβητώντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που τους ξεκληρίζει.

Οπως έκαναν οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους, σώζοντας λαϊκά σπίτια και μαγαζιά από τους πλειστηριασμούς, υπογράφοντας σε χώρους δουλειάς ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

Οπως έκαναν οι υγειονομικοί ενάντια στο σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, οι υγειονομικοί που ήταν ήρωες στην πανδημία αλλά σήμερα ο υπουργός Υγείας, ο ανεκδιήγητος Γεωργιάδης, τους λέει "ανθρωπάκια", επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα και του χαλάνε τις φιέστες!

Οπως κάναμε όλοι μαζί στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, να μην μπαζωθεί η αλήθεια, να μη ζήσουμε "νέα Τέμπη" εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές».



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Απένειμε το τρόπαιο του πρωταθλήματος Vintage Μεικτό Α' της ΕΣΠΕΔΑ

Στο Δημοτικό Κλειστό Γήπεδο «Γ. Κασιμάτης» στη Δραπετσώνα, όπου διεξήχθη ο τελικός αγώνας του πρωταθλήματος Vintage Μεικτό Α' της Ενωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Δυτικής Αττικής (ΕΣΠΕΔΑ) μεταξύ των ομάδων ΑΑΣΚΔ «Κότινος» - ΑΟ Παλλήνης, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Πειραιά του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκο Αμπατιέλο.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αθλητισμού του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Στράτος Δασκαλάκης.

Ο Δ. Κουτσούμπας απένειμε το τρόπαιο του πρωταθλήματος στην νικήτρια ομάδα ΑΑΣΚΔ «Κότινος», η οποία κέρδισε με 3-0 σετ τη δευτεραθλήτρια ΑΟ Παλλήνης.

Κατά την απονομή του κυπέλλου, ο Δ. Κουτσούμπας συγχάρηκε τους αθλητές και τις αθλήτριες των δύο ομάδων και τους ευχήθηκε επιτυχίες εντός και εκτός του γηπέδου. Από την πλευρά της η ΑΑΣΚΔ «Κότινος» χάρισε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μία αναμνηστική φανέλα της ομάδας με το όνομά του.



Σελίδα10 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΚΕ ξανά τρίτο κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά

Στην Καλαμαριά μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Λ. Νικολάου - Αλαβάνος και Β. Τομπουλίδης

«Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό μπορεί να χαμογελάσει ο λαός. Δυναμώνουμε την ελπίδα που ανθίζει στον δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στοχεύοντας τον πραγματικό ένοχο, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το σύστημά τους», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, μιλώντας στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, όπου στις εθνικές εκλογές το Κόμμα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του στη Θεσσαλονίκη.

«Σήμερα, εδώ, από την Καλαμαριά της φτωχολογιάς, της προσφυγιάς, της εργατιάς, δηλώνουμε καθαρά: Την Κυριακή στις 9 Ιούνη οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι νέες και οι νέοι πρέπει να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα που θα ακουστεί σε όλη τη χώρα και σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, στους Ελληνες εργαζόμενους και σε όλους τους λαούς στο εξωτερικό!

Ενα ισχυρό "φτάνει ως εδώ" με αποδέκτη την κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα που της έβαλαν πλάτη και την έβγαλαν λάδι όποτε χρειάστηκε. Μήνυμα που μπορεί να συγκλονίσει τις Βρυξέλλες, όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών, όπως οι μεγάλες απεργίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε όλη την ΕΕ», συνέχισε, για να καταλήξει:

«Μπορούμε να τους κάνουμε να σαστίσουν, να τα χάσουν. Με ΚΚΕ ξανά τρίτο κόμμα στη Θεσσαλονίκη, με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά. Να τους κάνουμε να χάσουν τον ύπνο τους, γιατί το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, το έχουμε αποδείξει και στη Βουλή, και στην Ευρωβουλή, και στους λαϊκούς αγώνες!».

Στη συνέχεια, στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Τομπουλίδης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς αναφέρθηκε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών ομίλων, που αποτελεί όπως είπε «βασική ευρωπαϊκή επιταγή».

Με αφορμή δε τον πρόσφατο βανδαλισμό του εκλογικού περιπτέρου του ΚΚΕ από φασιστοειδή, ξεκαθάρισε: «Δεν χωράνε σ' αυτές τις γειτονιές τέτοιοι ρατσιστές, που τα στελέχη τους χαρακτηρίζουν κάθε μετανάστη - πρόσφυγα "λάθρο" και συγχαίρουν, αν δεν συμπράττουν με τους κυνηγούς κεφαλών στον Εβρο. Το ξέρουν ότι δεν έχουν καμία θέση στην προσφυγική Καλαμαριά, και αυτοί και οι άλλοι, τα απομεινάρια της ναζιστικής ΧΑ, τα άλλα τσιράκια του συστήματος και των αφεντικών, που τολμάνε μόνο νύχτα να βγουν για να βανδαλίσουν το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, οι θρασύδειλοι, όταν δεν τους βλέπει κανείς, γιατί ξέρουν και φοβούνται ότι όχι εμείς, ο ίδιος ο λαός της Καλαμαριάς θα τους πάρει στο κυνήγι και θα τους στείλει και πάλι στον αγύριστο».



ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Στις 9 Ιούνη να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και εντείνονται οι προσπάθειες των Οργανώσεων του ΚΚΕ να φτάσει το Κόμμα όσο πιο ψηλά γίνεται, να αξιοποιηθούν οι υπαρκτές δυνατότητες αποφασιστικής ενίσχυσής του. Σημαντικό για να επιτευχθούν τα παραπάνω είναι να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες. Με κάθε μέσο να οργανώσουν εγκαίρως τη μετακίνησή τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για κάθε πληροφορία και βοήθεια οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 2105282535 και 2105282637, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.



Ομιλίες υποψήφιων ευρωβουλευτών

Σήμερα, Τετάρτη

- Στη 1.30 μ.μ. σε σύσκεψη της ΤΟ ΑΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ στην αίθουσα ΔΙΑΛ 2 του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά.

- Στις 7.30 μ.μ., στις 40 Εκκλησιές (στάση Παύλου Μελά), με τον Βασίλη Τομπουλίδη.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Καισαριανής του ΚΚΕ, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής (μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης). Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ, στην πλατεία Τερζάκη. Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Κωτσαντής, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Ιωάννα Κολοβού.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Κορωπίου, στην πλατεία Αγάλματος, στο Κορωπί. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Παπάγου - Χολαργού, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Θα μιλήσουν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Ταύρου του ΚΚΕ, στον Πεζόδρομο 3ου Δημοτικού Ταύρου. Θα μιλήσει η Στέλλα Βαλαβάνη.

Αύριο, Πέμπτη

- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη και Κορυδαλλού, στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό. Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, και η Δήμητρα Σταματέλου.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Πετραλώνων, στην πλατεία Μερκούρη. Θα μιλήσουν η Κατερίνα Γεράκη και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Αμπελοκήπων Αθήνας, στα Κουντουριώτικα (Γεροστάθη και Πιτάνης), στους Αμπελόκηπους. Θα μιλήσουν η Χριστίνα Σκαλούμπακα και η Ιωάννα Κολοβού.

- Στις 8 μ.μ., η ΚΟ Περάματος, στην πλατεία Ηρώων. Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης και ο Μάρκος Μπεκρής.

- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου (σταθμός μετρό «Αιγάλεω»). Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Στεφανάκης.

- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Αμαρουσίου, στην πλατεία Ευτέρπης (σταθμός ΗΣΑΠ «Μαρούσι»). Θα μιλήσουν η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής Β' Τομέα του ΚΚΕ, και ο Κώστας Γουλιάμος.

- Στις 8 μ.μ., οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων, στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ (Τριπόλεως και Αγ. Αναργύρων). Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.

- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Ιλίου του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία Ιλίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας.



ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Να ακουστεί δυνατά το «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο»

Μαζικό κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη στάλθηκε από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, με ομιλητές τον Κώστα Γουλιάμο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Θανάση Παφίλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Κ. Γουλιάμος, αναδεικνύοντας τον αντιλαϊκό και επικίνδυνο χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους λαούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «ΕΕ των λόμπι, της διαφθοράς, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, της οικονομικής ολιγαρχίας και των πολέμων (...) τώρα εφαρμόζει και τη λειτουργία "οικονομίας πολέμου", παραθέτοντας παραδείγματα όπως της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πανεπιστημίων, που σε Εκθεση τον Γενάρη του '24 σηματοδότησε την εμπορευματοποίηση και στρατιωτικοποίηση των ΑΕΙ, αφού ζήτησε την ερευνητική τους εμπλοκή με την πολεμική βιομηχανία και ομίλους υψηλής τεχνολογίας, ενώ οι στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ άγγιξαν τα 380 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας ότι η οικονομία έχει πλέον πολεμικό πρόσημο».

Συνεχίζοντας τόνισε πως «όλος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας συμπλέει με την πολιτική της ΝΔ για μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, αποκαλώντας μάλιστα διά φωνής Κασσελάκη το ΝΑΤΟ ως "ιερή αμυντική συμμαχία", την ώρα που ένας νέος εργαζόμενος έχει εξαντλήσει τον μισθό του στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Την ώρα που η Ελλάδα - παρά τη μαύρη προπαγάνδα περί ανάπτυξης - συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις σε όλους ανεξαιρέτως τους δείκτες φτώχειας, υλικής στέρησης και κοινωνικής δυστυχίας στην ΕΕ. Την ώρα που ο μέσος ετήσιος μισθός αποτυπώνεται ως ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και η εργοδοσία προχωρούσε σε 809.713 απολύσεις εργαζομένων στο πρώτο τετράμηνο του έτους».

Ο Θανάσης Παφίλης κάλεσε τον λαό της περιοχής σε πανστρατιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. «Οργώνουμε τους χώρους δουλειάς, τις λαϊκές γειτονιές, για να φτάσει το Κόμμα ακόμα πιο ψηλά! Να το κάνουμε όπως οι φοιτητές, που για 3η συνεχόμενη χρονιά ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

(...) Γιατί ο λαός μας δεν έχει ανάγκη από ευρωβουλευτές που θα στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και θα την εφαρμόζουν, αλλά από ευρωβουλευτές που θα συγκρούονται με αυτή, θα πρωτοστατούν στην αποκάλυψή της και στην οργάνωση του αγώνα. Και αυτό το έχουν κάνει ήδη και θα το ξανακάνουν αυτοί που βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ! Για αυτό οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, έχουν επιλογή για να πιάσει τόπο η οργή και η αγανάκτηση, για να γίνει δύναμη αντίστασης, αγώνα, διεκδίκησης και ανατροπής... Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!».

Και υπογράμμισε πως «με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ βροντοφωνάζουμε το σύνθημα που ακούστηκε από το Κολούμπια μέχρι τα Προπύλαια: "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"! Διατρανώνουμε το δίκιο: Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. (...) η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και ο Βελόπουλος ψήφισαν τον περασμένο Οκτώβρη το απαράδεκτο ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που άναψε κυριολεκτικά το πράσινο φως στο Ισραήλ για το αιματοκύλισμα (...) ΚΚΕ λοιπόν, για να ακουστεί δυνατά το "Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο"».



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Παραίτηση με αιχμές κατά Βελόπουλου

Με σκληρές δηλώσεις κατά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, παραιτήθηκε από το κόμμα ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μαργαρίτης Κίρκος.

Ο υποψήφιος βουλευτής των εκλογών του 2023 του κόμματος Βελόπουλου στον Εβρο και επί χρόνια βασικό κομματικό στέλεχος δημοσίευσε επιστολή του, στην οποία κάνει γνωστή την παραίτησή του, χαρακτηρίζοντας τον Κ. Βελόπουλο ως έναν «υπέροχο θεατρίνο, πολιτικό απατεώνα» και «πατριδοκάπηλο».

Ο Μ. Κίρκος κατηγορεί τον Βελόπουλο και το στενό του επιτελείο για τη μεθόδευση προώθησης της υποψηφιότητας του Παράσχου Παπαδάκη (ο οποίος και εκλέχτηκε με την Ελληνική Λύση στον Εβρο, όπου το κόμμα σημείωσε το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό σε όλη την Ελλάδα) εις βάρος του ίδιου αλλά και την προώθηση «φυτευτών», όπως τις αποκαλεί, υποψηφίων, που δεν είχαν εμφανιστεί ξανά στον νομό Εβρου, όπως και τον αποκλεισμό άλλων υποψηφίων.



Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η απάντηση στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι πιο δυνατό ΚΚΕ!

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο, αντίθετα έχει συμφέρον να δυναμώσει το ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που εκπροσωπεί τα συμφέροντά του, άμεσα και μακροπρόθεσμα. Εχει συμφέρον να μπει μπροστά για να οργανωθεί η μεγάλη λαϊκή αντεπίθεση, η σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής του συστήματος που εκμεταλλεύεται τη δουλειά του, εμπορεύεται και βάζει σε μεγάλες περιπέτειες τη ζωή του.

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν μέσα από την εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, την Κυριακή, με θέμα «Αλεξανδρούπολη: Εμπορικός, ενεργειακός και στρατιωτικός κόμβος για ποιον; Οι θέσεις του ΚΚΕ στον αντίποδα των επικίνδυνων σχεδίων της πολεμικής εμπλοκής της χώρας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και χαιρέτισε ο Βασίλης Μπέλλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Στον χαιρετισμό του ο Β. Μπέλλος επεσήμανε την αντίφαση ανάμεσα στο πώς θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί η περιοχή με βάση τις δυνατότητες της εποχής και στο τι συμβαίνει τελικά, στη σημερινή κοινωνία του κέρδους.

Με τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα, συνέχισε, είναι εφικτό να έχουμε μια Περιφέρεια πλήρως ανεπτυγμένη σε όλους τους τομείς, με υποδομές στις Μεταφορές και στην Ενέργεια, με ουσιαστική Πολιτική Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με πραγματικά φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση των φυσικών πόρων, με ένα σύστημα Υγείας που να καλύπτει όλες τις λαϊκές ανάγκες, με ποιοτική Εκπαίδευση για όλους. Αντί όμως να έχουμε ισόμετρη ανάπτυξη, η ελληνική άρχουσα τάξη έχει δώσει έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι τα «εξωστρεφή» στοιχεία του Τουρισμού, των Μεταφορών και του Επισιτισμού, τα οποία αναπτύσσει όχι με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον αλλά γιατί θεωρεί ότι σε αυτούς τους τομείς οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν το πλεονέκτημα στη διεθνή σκακιέρα των ανταγωνισμών.

Κλείνοντας τόνισε ότι συνεχώς σε αυτήν τη ζωή και σε αυτές τις εκλογές, αλλά και την επομένη των εκλογών, κονταροχτυπιούνται δύο στρατηγικές. Η μία, όλων των υπόλοιπων κομμάτων, που παρά τις μικροδιαφορές συγκλίνουν στις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης, και η άλλη, η πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, ο σοσιαλισμός.

Ορμητήριο σφαγής άλλων λαών και στρατιωτικός στόχος αντιποίνων

Η ζωή αποδεικνύει καθημερινά ότι οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και στρατιωτικό κόμβο είναι οι όμιλοι, για τις κερδοφόρες επενδύσεις τους, τα επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η αμερικάνικη πρεσβεία, συνολικά η άρχουσα τάξη, που θέλει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική θέση της στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος.

«Ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, όταν κλείσουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι εδώ. Οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και οι απαιτήσεις για ματωμένα πλεονάσματα θα είναι εδώ. Οι κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ για βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο θα είναι εδώ.

Θα τις προωθούν όλα τα κόμματα του συστήματος και όσοι παριστάνουν τους αντισυστημικούς, όπως ο Βελόπουλος, που έχει συμφωνήσει με την ΚΑΠ, με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και της ΕΕ, με την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά ενεργειακά σχέδια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντι, ποιος μπορεί να αντιπαλέψει την πολιτική που ματώνει τον λαό. Και η απάντηση είναι ΚΚΕ, μόνο ΚΚΕ. Η απάντηση είναι πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού, και στις κάλπες των ευρωεκλογών».

Αναφερόμενος στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο, είπε:

«Στη διάπραξη αυτού του εγκλήματος διαρκείας σε βάρος των λαών η Αλεξανδρούπολη έχει δυστυχώς την τιμητική της. Σε όλες τις σοβαρές ευρωατλαντικές αναλύσεις το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης χαρακτηρίζεται ήδη "πλατφόρμα προβολής της ΝΑΤΟικής στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Ευρώπη". Τονίζεται ότι χωρίς αυτό το λιμάνι "η διατλαντική στρατιωτική ασφάλεια είναι είναι νεκρή".

Βλέπουμε ήδη την αξιοποίηση του λιμανιού για τις μεταφορές μεγάλων ποσοτήτων βαρέος οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αναφέρεται ότι "το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έγραψε Ιστορία, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης βαριάς ταξιαρχίας στην Ελλάδα, στις 11 Μαρτίου 2024". (...)

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τον λαό της περιοχής; Σημαίνουν ότι η Αλεξανδρούπολη έχει ήδη μετατραπεί σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ για τη σφαγή άλλων λαών και μπορεί να μετατραπεί σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων αν κλιμακωθεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Μπορεί δηλαδή να συμβεί μια καταστροφή πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που ήδη γνωρίσαμε στο δάσος της Δαδιάς.

Οποιος αναρωτιέται μήπως κινδυνολογούμε υπερβολικά, ας αναζητήσει τις πρόσφατες δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Τι ομολόγησε ο υπουργός; Οτι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν επενδύσει γεωστρατηγικά στην περιοχή, και γι' αυτό υπάρχει ιδιαίτερο ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας και απαιτείται η γρήγορη αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του κρατικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. (...)

Η εμπλοκή στον ενεργειακό πόλεμο

Εξίσου μεγάλη είναι η εμπλοκή της χώρας μας και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο μεγάλο ενεργειακό πόλεμο, με βάση το ευρωατλαντικό σχέδιο για την "απεξάρτηση" της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. (...)

Σ' αυτό το πλαίσιο αναπτύσσεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ η "Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών" ("The Three Seas Intiative"), που ενισχύει τη συνεργασία κρατών πέριξ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας με φιλοατλαντικό προσανατολισμό. (...)

Η Ελλάδα εμπλέκεται τόσο σε σχέδια αγωγών μεταφοράς από την Ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ όσο και στη διοχέτευση του μεταφερόμενου με πλοία LNG, με αγωγούς στα Βαλκάνια και στην ΕΕ.

Τα σχέδια αυτά δεν αφορούν μόνο τον εκτοπισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από το εισαγόμενο απ' τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά και την εξασθένιση του κινεζικού δρόμου μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων προς την ΕΕ.

Απέναντι στον οικονομικό διάδρομο της Κίνας, "Belt and Road Initiative" (BRI), οι ΗΠΑ στηρίζουν ως αντίβαρο τον οικονομικό διάδρομο σύνδεσης Ινδίας - Μέσης Ανατολής - ΕΕ, τον διάδρομο IMEC. Ο συγκεκριμένος ινδικός διάδρομος περιλαμβάνει τη χερσαία διαδρομή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Σαουδική Αραβία - Ιορδανία - Ισραήλ. Για την επιτυχία του οι ΗΠΑ έκαναν μεγάλη προσπάθεια για την υπογραφή των σχετικών "Συμφωνιών του Αβραάμ". Ωστόσο, η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό υποχρέωσε τις αραβικές ηγεσίες σε προσωρινή αναδίπλωση.

Το ατλαντικό σχέδιο περιλαμβάνει υπέργειους και υποθαλάσσιους αγωγούς που μπορούν να συνδέσουν το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ταυτόχρονα αυξάνεται η δυναμικότητα αποθήκευσης LNG και γενικότερα φυσικού αερίου, με την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης FSRU της Αλεξανδρούπολης, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση συνδυάζεται και με την αξιοποίηση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Στη συνέχεια, το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB. Ο στόχος είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου του μεγάλου σχεδίου για τον "Κάθετο Διάδρομο" της ΕΕ (Vertical Corridor), που θα συνδέει Ελλάδα - Βουλγαρία - Ρουμανία και θα ακολουθούν 2 κλάδοι, ο ανατολικός προς Μολδαβία - Ουκρανία και ο δυτικός προς Ουγγαρία - Σλοβακία. (...)

Εγκλημα διαρκείας σε βάρος του λαού

Είναι επομένως φανερό ποιος ωφελείται και ποιος θα ωφεληθεί ακόμα περισσότερο από τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό γιατί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν οι όμιλοι, η άρχουσα τάξη, οι ΗΠΑ.

Ο λαός όμως δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει.

Απέναντί του βρίσκεται ένα εχθρικό κράτος, που μπορεί να διαθέτει εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει αυτά τα επενδυτικά σχέδια, αλλά δηλώνει ότι "δεν αντέχει" να δώσει στους αγρότες πλήρεις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και να διασφαλίσει αντιχαλαζική προστασία.

Ενα κράτος που αντέχει να δαπανά 0,5 εκατ. ευρώ τη μέρα για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα, για να προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, αλλά "δεν αντέχει" να δώσει άμεσα τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Ενα κράτος που μπορεί να διασφαλίζει φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες, στους στρατηγικούς επενδυτές, αλλά παριστάνει ότι δεν αντέχει να στελεχώσει με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, και αναρτά τιμοκαταλόγους για τα απογευματινά χειρουργεία και τις ιατρικές επισκέψεις. Μας ανακοινώνει δηλαδή ότι αν δεν έχουμε να πληρώσουμε ως πελάτες στα δημόσια νοσοκομεία θα παίξουμε "κορόνα - γράμματα" τη ζωή μας, περιμένοντας μήνες για μια εξέταση.

Αυτήν την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας και υλοποιεί τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υλοποιούν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις και τη στηρίζουν όλα τα κόμματα του συστήματος. (...)

Με το ΚΚΕ, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση

Είμαστε η μόνη πραγματική, μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση και στα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, το κεφάλαιο και τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Οργανώνουμε τον αγώνα για ΣΣΕ, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και μείωση του χρόνου εργασίας, για μέτρα κατά της ακρίβειας, για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. (...)

Πάνω απ' όλα οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να μη γίνουν η νεολαία, ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής "κρέας για τα κανόνια", για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων. Για να απεμπλακεί η χώρα μας από τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να γυρίσουν πίσω οι φρεγάτες, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να σπάσουμε τα ευρωατλαντικά δεσμά, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για να σταματήσει η στήριξη του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ.

Είμαστε εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, μπροστά στις ράγες των τρένων, για να εμποδίσουμε την αποστολή βαρέων όπλων του ΝΑΤΟ που σκορπούν τον θάνατο στο έδαφος της Ουκρανίας. (...)

Ελάτε μαζί μας.

Για να στείλουμε από την Ελλάδα ένα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και αντεπίθεσης στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη.

Να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε και θέλουμε να σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ. Οτι μπορούμε και θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, θα τα δώσουμε όλα και θα τα καταφέρουμε.

Καλή δύναμη και καλό βόλι, σύντροφοι και φίλοι».



Σελίδα12 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Με οργάνωση κι αγώνα, τόλμη, καρδιά, σηκώνουμε το Κόμμα ακόμα πιο ψηλά»... Με αυτό το σύνθημα, ανάμεσα σε άλλα, να δίνει το πρόταγμα της μάχης στην τελική ευθεία για την κάλπη, με κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε η μαζικότατη συγκέντρωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ χτες βράδυ, στο Αλσος, με κεντρικό ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Εκατοντάδες Γιαννιώτες, εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες, άνθρωποι των γραμμάτων έδωσαν το «παρών», αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που σφράγισαν με την ορμή και τη μαχητικότητά τους τη συγκέντρωση.

Παρεμβάσεις έκαναν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Τάσος Τόκας και Γιάννης Τασιούλας. Επίσης, χαιρέτισε ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Παραβρέθηκαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, ο βουλευτής Ιωαννίνων του Κόμματος, Νίκος Εξαρχος. Παραβρέθηκαν ακόμα τα παλιά στελέχη του Κόμματος, Κώστας Αλυσσανδράκης και Στάθης Βαμβέτσος.



Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Το βράδυ της 9ης Ιούνη ο λαός μας μπορεί να νιώθει και να είναι πολύ πιο δυνατός. Το λέμε και το πιστεύουμε. Αρκεί να το πιστέψετε και όλοι εσείς. Ολοι και όλες εσείς που στηρίξατε το ΚΚΕ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, εκλέγοντας κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα μετά από χρόνια.

Εσείς που στηρίξατε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στις εκλογές του Οκτώβρη. Εσείς, επίσης, που σκεφτόσασταν να το κάνατε αλλά τελικά δεν το αποφασίσατε. Τώρα είναι η ώρα να κάνετε αυτό που σκέφτεστε, να φτάσετε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Δεν παίρνει άλλη αναβολή, έτσι κι αλλιώς όλα τα υπόλοιπα δοκιμάστηκαν.

Ολοι εσείς που έχετε δώσει μαζί με τους κομμουνιστές δύσκολες μάχες στους χώρους δουλειάς, που έχετε στηρίξει τις δυνάμεις του ΚΚΕ όπου έχουν στηθεί κάλπες τα τελευταία χρόνια. Στο εργατικό κίνημα, κάνοντας το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπως και δεκάδες άλλα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων. Στις φοιτητικές εκλογές, όπου η «Πανσπουδαστική», που στηρίζουν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη πανελλαδικά για τρίτη συνεχή χρονιά. Και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τέταρτη χρονιά, γιατί κάποιοι πάντα ανοίγουν τον δρόμο...

Ολοι εσείς που παρακολουθείτε τη δράση του ΚΚΕ, εκτιμάτε τη σταθερότητα των θέσεών του, πάντα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, εκτιμάτε τη σοβαρότητα των αναλύσεών του, ακόμα κι αν υπάρχουν ζητήματα στα οποία έχετε διαφορετικές προσεγγίσεις. Ολοι εσείς που θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας, ακόμα και αντίθεσης σε αυτήν την ΕΕ, που αλλιώς σας τα έλεγαν τα κόμματα του κεφαλαίου και αλλιώς τελικά είναι. Και δεν άργησε βέβαια να αποκαλυφθεί ο αντιλαϊκός, ο αντιδραστικός της χαρακτήρας.

Αντί για Ενωση των λαών της Ευρώπης, είναι μια Ενωση των μονοπωλίων και των λόμπι της διαφθοράς, των πολέμων και, φυσικά, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων κάθε απόχρωσης. Τέτοια βέβαια ήταν πάντα, και ξέρετε ότι το ΚΚΕ σάς είπε από την πρώτη στιγμή την αλήθεια.

Ολοι εσείς που θέλετε να κόψετε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην μπορεί ο Μητσοτάκης από τις 10 του Ιούνη να μιλάει για ανανέωση της λαϊκής εντολής, όταν θα φέρνει νομοσχέδια που θα τσακίζουν κι άλλο το εισόδημα και τα δικαιώματά σας.

Αλλά και όλοι εσείς που αισθάνεστε αριστεροί, προοδευτικοί και δεν μπορείτε πια να ανέχεστε τον πολιτικό εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με μια ηγεσία που πλέον δηλώνει απροκάλυπτα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πέρα από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, χρησιμοποιώντας ακριβώς τις ίδιες λέξεις με τα στελέχη της ΝΔ. Ολοι εσείς και όλοι εμείς μαζί αποτελούμε μια πολύ μεγάλη δύναμη!

Και όπως συναντηθήκαμε σε όλες τις μεγάλες μάχες εδώ στα Γιάννενα, στις μεγάλες απεργίες σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά, στο Πανεπιστήμιο, στα σχολεία, τώρα να συναντηθούμε και στις κάλπες των ευρωεκλογών. Για να μην σκορπίσει, αυτή η δυναμική που υπάρχει, σε διάφορες κατευθύνσεις, για να πετύχουμε αυτό που όλοι οι άλλοι ξορκίζουν, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ΚΚΕ και σε αυτήν την κάλπη. Μπορούμε να ταράξουμε τα νερά. Να τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες του λαού. Να ριχτούμε από την επόμενη μέρα με άλλους όρους, με άλλη ορμή στους μεγάλους αγώνες που έχουμε να δώσουμε.

Δεν μπορείς να καταδικάσεις την πολιτική της ΝΔ χωρίς να καταδικάσεις και την πολιτική της ΕΕ

Θα έχετε ακούσει πολλές φορές να σχολιάζουν στα μέσα ενημέρωσης ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές, συζητάμε περισσότερο για τα εγχώρια θέματα και όχι για τα λεγόμενα ευρωπαϊκά.

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει τους τσακωμούς ανάμεσα στη ΝΔ και στα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, για το ποιος μπορεί να μας φέρει «πιο κοντά στην Ευρώπη». Το έχουν κάνει και σλόγκαν πλέον...

Και, βέβαια, όταν όλοι αυτοί μιλάνε για Ευρώπη, μιλάνε πάντα για την πολυαγαπημένη τους ΕΕ των λόμπι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο παραπλανητικό, γιατί όλα αυτά τα δύσκολα, τα βασανιστικά που ζουν ο λαός και η νεολαία στη χώρα μας εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, άλλων κυβερνήσεων παλιότερα, δεν διαχωρίζονται από τις Κατευθύνσεις, τις Οδηγίες, τους Κανονισμούς, τις Αποφάσεις της ΕΕ.

Αντίθετα, είναι ακριβώς αυτό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους. Αυτά που ψηφίζουν και συνδιαμορφώνουν όλα τα άλλα κόμματα παρέα στο Ευρωκοινοβούλιο έρχονται μετά και γίνονται νόμοι στην ελληνική Βουλή, πριν περάσουν στις ζωές μας.

Επομένως, δεν μπορείς να τιμωρήσεις, να καταδικάσεις την πολιτική της ΝΔ χωρίς να καταδικάσεις ταυτόχρονα και την πολιτική της ΕΕ, ούτε βέβαια και το αντίστροφο. Δεν υπάρχει ίσως πιο εμβληματικό παράδειγμα από αυτό του εργάσιμου χρόνου. Τις λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», που διαπερνούν τις θέσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και με βάση τις οποίες διεκδικούν την ψήφο των εργαζομένων.

Τι εννοούν ως «βέλτιστο»; Τη δουλειά ήλιο με ήλιο, τα ανύπαρκτα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου, τη μεγέθυνση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, με τις υπερωρίες που αμείβονται με ρεπό, τη διάλυση του όποιου προγραμματισμού για τους εργαζόμενους. Μιλάμε για κανονικό «ελευθέρας» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει, με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ετσι, σήμερα, 138 χρόνια από την Πρωτομαγιά του Σικάγο, όταν οι εργάτες κατέκτησαν το 8ωρο, και ενώ πλέον είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό, με βάση την ασύλληπτη άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, αντί γι' αυτό έχουμε να αναμετρηθούμε με τα 13ωρα, με τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου» και όλα εκείνα τα εργαλεία που μας γυρνούν στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Και αυτό το ονομάζουν πρόοδο, εκσυγχρονισμό στην ΕΕ. Τη σύγχρονη σκλαβιά. Αυτή είναι όμως η κανονικότητα της ΕΕ, τέτοιοι νόμοι έχουν περάσει σε όλα τα κράτη - μέλη, στα περισσότερα μάλιστα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι στην Ελλάδα.

Ο στόχος τους δεν είναι βέβαια άλλος από τη μεγιστοποίηση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η βελτίωση της θέσης τους στον ανταγωνισμό με άλλα μονοπώλια. Τα 12ωρα, η 6ήμερη και 7ήμερη εργασία, την οποία αντιπαλεύουν οι εργαζόμενοι στο «Ζαγόρι» εδώ στα Γιάννενα και σε πολλούς ακόμα χώρους δουλειάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «σπαστά» ωράρια στο Εμπόριο, οι 60 ώρες δουλειάς τη βδομάδα στους νοσοκομειακούς γιατρούς, Ολα έχουν τη «σφραγίδα» της ΕΕ και των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της, που τα έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει όλα αυτά.

Η «πράσινη μετάβαση» βασική αιτία της ενεργειακής φτώχειας

Και, φυσικά, δεν είναι μόνο ο εργάσιμος χρόνος. Οποια πέτρα κι αν σηκώσει ο λαός των Ιωαννίνων, από κάτω θα βρει και μια αντιλαϊκή Οδηγία της ΕΕ.

Κατεύθυνση της ΕΕ είναι η παραγωγή προϊόντων, και ειδικά αγροτικών - κτηνοτροφικών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, με στόχο τις εξαγωγές και όχι την κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε διατροφικά προϊόντα. Και αυτή είναι η περιβόητη «εξωστρέφεια» της οικονομίας, για την οποία μιλούν όλα τα άλλα κόμματα. Και μετά τσακώνονται ο Μητσοτάκης με τον Κασελλάκη για την τιμή της φέτας, αλλά για την πολιτική της ΕΕ τσιμουδιά...

Από την άλλη, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος και άλλων προϊόντων, που δυσκολεύουν την επιβίωση των κτηνοτρόφων, δεν είναι παρέκκλιση από την πολιτική της ΕΕ, είναι η καρδιά και η κανονικότητα της ΕΕ. Είναι οι γνωστές «ελευθερίες» του Μάαστριχτ, που πριν 32 χρόνια ψήφιζαν όλοι μαζί, πλην ΚΚΕ, και υπόσχονταν ευημερία και στους αγρότες και κτηνοτρόφους, σε ολόκληρο τον λαό. Και δεν άργησε να αποκαλυφθεί πως οι ελευθερίες για το κεφάλαιο είναι αλυσίδες για τους εργαζόμενους.

Και εδώ στα Γιάννενα, σε όλη την Ηπειρο, όλοι όσοι ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην άναρχη επέλαση των ΑΠΕ, όσοι έδωσαν μάχες για την υπεράσπιση της φυσικής ομορφιάς του τόπου τους, όσοι τρομάζουν να ανοίξουν τον λογαριασμό του ρεύματος, πρέπει να γνωρίζουν ότι η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ, ψηφισμένη από όλα τα άλλα κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο, και βασική αιτία της ενεργειακής φτώχειας.

Ολα για την κερδοφορία των ομίλων, ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών

Και έχουμε και συνέχεια: «Λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν - κατά την ΕΕ και τα κόμματά της - για προσλήψεις στην Υγεία, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές κλίνες στα νοσοκομεία και να φτιαχτούν κι άλλες, για τη λειτουργία των ΜΕΘ, για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, των Κέντρων Υγείας στα χωριά, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ για τους ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας και για τις ΜΚΟ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.

Για παράδειγμα, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στα Γιάννενα υποχρεώνεται να παρέχει στέγη στις ΜΚΟ και σταδιακά αυτές αναλαμβάνουν να αντικαταστήσουν και υπαρκτές δημόσιες δομές, όπως έγινε με την Υπηρεσία Εγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η στρατηγική της ΕΕ στην Υγεία είναι που ορίζει τη δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοτελώς χρηματοδοτούμενων μονάδων» όπως λένε, σαν επιχειρήσεις δηλαδή.

Μη σας ξεγελούν τα όσα λέει ο Μητσοτάκης για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που πάνε στην Υγεία.

Καθένα από τα λίγα ευρώ που δίνονται στην Υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, από αυτό το υπερμνημόνιο της ΕΕ με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, προορίζεται να δώσει ώθηση στην κερδοφορία κατασκευαστικών και ενεργειακών ομίλων, με τις περιβόητες ενεργειακές αναβαθμίσεις σε νοσοκομεία. Σε νοσοκομεία όμως που δεν έχουν γιατρούς και νοσηλευτές, δεν έχουν προσωπικό καθαριότητας, δεν έχουν όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό. Και η λίστα δεν έχει τέλος...

Με δυο λόγια, την ΕΕ και την πολιτική της την ξέρουμε όλοι και όλες καλύτερα και από αυτό που μπορεί να πιστεύουμε. Τη ζούμε κάθε μέρα στο πετσί μας, σε όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν, που μας κρατούν απομονωμένους από τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Ολα για την κερδοφορία των ομίλων, ψίχουλα για τις ανάγκες των πολλών. Αυτή είναι η ΕΕ και η πολιτική της. Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των άλλων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα «ευρωπαϊκά» και τα «ελληνικά» θέματα για τα οποία ψηφίζουμε στις 9 Ιουνίου. Και με την ψήφο στο ΚΚΕ μπορούμε να τους πούμε «ως εδώ». Να δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα σε αυτήν την πολιτική και σε όσους την υπηρετούν.

Ψήφος με τον νου μας στις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις

Κανείς δεν μπορεί να πάει στις κάλπες τη μεθεπόμενη Κυριακή, χωρίς να έχει στο μυαλό του τις επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις, τους δύο πολέμους που μαίνονται στην περιοχή μας και στους οποίους η ΕΕ πρωταγωνιστεί, με εμπλοκή και της χώρας μας.

Η ΕΕ του πολέμου έχει δώσει ήδη εξοπλισμούς αξίας 100 δισ. ευρώ, από το υστέρημα των λαών της, στο καθεστώς του Ζελένσκι στην Ουκρανία.

Εχει αποφασίσει τη μετατροπή της οικονομίας της σε «πολεμική οικονομία». Αρχηγοί κρατών - μελών της μιλούν πλέον ανοιχτά για αποστολή στρατευμάτων, αν και από ό,τι φαίνεται αυτά είναι ήδη εκεί.

Η ΕΕ έχει στείλει πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προς υποστήριξη του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ, που συνεχίζει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή παίζει η χώρα μας, που έχει εκεί τη φρεγάτα «Υδρα» και έχει αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης.

Με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των άλλων, κάθε μέρα που περνάει, ο λαός μας χρεώνεται μισό εκατομμύριο ευρώ για αυτή την αποστολή της φρεγάτας. Μισό εκατομμύριο που λείπει από τις δικές μας ανάγκες, λείπει από τα σχολεία, από τα νοσοκομεία, από την προστασία της ίδιας μας της ζωής.

Κάθε μέρα που περνάει, επίσης, το ελληνικό έδαφος, με τις ΝΑΤΟικές βάσεις, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που αξιοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς, γίνεται ορμητήριο πολέμου εις βάρος άλλων λαών.

Από εδώ περνούν τόνοι πολεμικού εξοπλισμού, ενώ οι αποθήκες των ελληνικών στρατοπέδων αδειάζουν για να τροφοδοτείται η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πόλεις μας γίνονται δυνητικοί στόχοι αντιποίνων από τους αντιπάλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το ίδιο ισχύει για την Ηπειρο, όπου υπάρχει η ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου στην Πρέβεζα, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που επίσης αξιοποιείται για αυτούς τους σκοπούς.

Και όλα αυτά, γιατί;

Για να εκπληρώνει η χώρα τις συμμαχικές, τις ΝΑΤΟικές δηλαδή, υποχρεώσεις της και να μπορεί να υπολογίζει, όπως λένε, στη στήριξη των συμμάχων.

Ποιων συμμάχων; Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας; Που αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας;

Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Αλβανίας; Με τις γνωστές πρόσφατες προκλήσεις του Ράμα;

Της ΝΑΤΟικής συμμάχου Βόρειας Μακεδονίας; Η ηγεσία της οποίας επανέφερε πλέον, κανονικά και με τον νόμο, την αλυτρωτική ονομασία «Μακεδονία» για το κράτος της;

Και καλά θα κάνει να μην παριστάνει τον δικαιωμένο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Γιατί ποτέ δεν αμφισβήτησε τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το μόνο που έκαναν ήταν να ψαρεύουν στα βρώμικα νερά του εθνικισμού και μόλις έγιναν κυβέρνηση την κάνανε ευαγγέλιο, ακριβώς επειδή είναι ΝΑΤΟική.

Ούτε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και παραμύθιαζε τον κόσμο, ακόμα και προοδευτικούς ανθρώπους με τίμιες προθέσεις, ότι με τη συμφωνία αυτή θα λυθούν δήθεν τα προβλήματα και θα συνυπάρξουν αρμονικά οι λαοί. Λες και έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο εκεί που πατάει το πόδι της, ή μάλλον την μπότα της, η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ...

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει σαφές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Γι' αυτό λέμε: Η ψήφος μας στις 9 του Ιούνη πρέπει να έχει πολύ ψηλά στα κριτήριά της όλα τα παραπάνω, όσο κι αν προσπαθούν τα κόμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να μας πείσουν ότι δεν ψηφίζουμε για αυτά, ακριβώς επειδή θέλουν να θεωρούνται δεδομένα.

Εχουμε, βέβαια, από πάνω και διάφορους, από τη ΝΔ μέχρι τη Νέα Αριστερά, να μας λένε ότι η ΕΕ πρέπει να «ξυπνήσει», να πετύχει τη «στρατηγική της αυτονομία», να πάψει να «σέρνεται πίσω από το ΝΑΤΟ», να φτιάξει τον δικό της στρατό κ.λπ. Λες και αυτά που κάνει μέχρι σήμερα η πολεμοκάπηλη ΕΕ, της οποίας τα 20 από τα 27 μέλη είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν είναι αρκετά. Θέλουν κι άλλα οι συγκεκριμένοι που τα λένε αυτά και κάποιοι τα παρουσιάζουν και για αριστερά και προοδευτικά. Θέλουν, δηλαδή, ακόμα περισσότερα λεφτά των λαών για εξοπλισμούς, ακόμα περισσότερες πολεμικές αποστολές της ΕΕ, σε τελική ανάλυση, ακόμα περισσότερο πόλεμο, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ».

Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει σαφές αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα. Μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται και πρώτα από όλους στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης.

Πήγε και ο Κασσελάκης στην Παλαιστίνη. Να κάνει και να πει τι; Οτι οι ευρωβουλευτές του ψήφισαν στην ΕΕ το ψήφισμα για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ τον Νοέμβρη, δίνοντας «πράσινο φως» για το ματοκύλισμα; Οτι ο ίδιος ήταν έτοιμος να συναντηθεί στις ΗΠΑ με το μεγαλύτερο αντιδραστικό ισραηλινό λόμπι; Να πει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - με υπουργούς της Νέας Αριστεράς - αναβάθμισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δολοφόνους; Μήπως τους έπιασε ο πόνος για το δράμα των Παλαιστινίων; Απλά φοβήθηκαν μην τους πάρει κι αυτούς και τους σηκώσει η οργή του λαού μας, που από την πρώτη μέρα μια φράση έχει στο στόμα: «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Με τους αγώνες μας, με το ΚΚΕ μπροστά, έχουμε πετύχει πολλά

Είναι μεγάλη υπόθεση ότι, κόντρα στις δυσκολίες και στο ρεύμα των καιρών, στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανό εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με σταθερά βήματα ανασυντάσσεται, δυναμώνει, απλώνεται σε περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης, σε περισσότερες γειτονιές, συντονίζεται πανελλαδικά. Οτι βελτιώνεται ο συσχετισμός δυνάμεων εντός του.

Οτι υπάρχει και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, το οποίο έχει αρχίσει να αποτυπώνεται πλέον πιο διακριτά και στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Οτι μένει αναμμένη η φλόγα της διεκδίκησης μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου η καπιταλιστική βαρβαρότητα, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, θα αποτελούν παρελθόν και οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς το άγχος της επιβίωσης.

Η πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Να είστε σίγουροι ότι πολλοί θα ήθελαν να είχαν ξεμπερδέψει με όλα αυτά, να μην ακούγονται καν. Θα ήθελαν να υπάρχει ομοφωνία γύρω από τις βασικές επιλογές και τις κατευθύνσεις της άρχουσας τάξης των εκμεταλλευτών, των πολιτικών της εκπροσώπων, των υποκριτών και κάθε λογής σαλτιμπάγκων. Αλλά δεν τους έχει περάσει και ούτε πρόκειται. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για αυτό.

Μέχρι σήμερα, με τους αγώνες μας, με το ΚΚΕ μπροστά, έχουμε πετύχει πολλά.

Για την ακρίβεια, μόνο με τους αγώνες μας πετύχαμε το οτιδήποτε.

Τίποτα ποτέ δεν χαρίστηκε στον λαό από τις κυβερνήσεις, όπως κι αν αυτές πλασαρίστηκαν στον λαό, ούτε από την ΕΕ.

Με τους αγώνες τους οι εργαζόμενοι έχουν επιβάλει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μια σειρά κλάδους. Εχουν καθυστερήσει την εφαρμογή των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την παρεμπόδιση της λειτουργίας των συνδικάτων.

Με τους αγώνες τους οι υγειονομικοί έχουν βάλει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, στα οποία θέλησαν να στείλουν μέχρι και ογκολογικούς ασθενείς εδώ στα Γιάννενα, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Με τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις, με την τεράστια απεργία της 28ης Φλεβάρη, με την προσπάθεια του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή και φυσικά με τον μεγάλο αγώνα των συγγενών των θυμάτων, έχει ηττηθεί το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ που ήθελε να αποδώσει το έγκλημα των Τεμπών αποκλειστικά σε ένα ανθρώπινο λάθος, έχει μείνει το θέμα ψηλά και έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό οι πραγματικές ευθύνες, παρά την εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης.

Με τον αγώνα τους οι φοιτητές κουρέλιασαν το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η μάχη για τη μη εφαρμογή του είναι ανοιχτή. Και όλοι ξέρουν πως οι νόμοι έτσι όπως ψηφίζονται, έτσι μπορούν και να μείνουν στα χαρτιά.

Και ο νόμος Χατζηδάκη ψηφίστηκε, αλλά σε μεγάλο μέρος του είναι ήδη ένα κουρελόχαρτο, και ο νόμος για τις απαγορεύσεις στις διαδηλώσεις ψηφίστηκε, κι αυτός έμεινε στα χαρτιά...

Με τον αγώνα τους οι βιοπαλαιστές αγρότες κέρδισαν τη συμπαράσταση όλου του λαού, απέσπασαν κάποια μέτρα έστω ανακούφισης.

Στις λίγες μέρες που έμειναν, να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις!

Οι αγώνες που έχουμε μπροστά μας είναι πιο πολλοί και πιο μεγάλοι. Θα τους δώσουμε κι αυτούς όλοι μαζί. Αλλωστε, στις 10 του Ιούνη θα είναι εδώ όλα τα μεγάλα προβλήματα, θα είναι εδώ η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Θα είναι εδώ και οι ανάγκες μας, που δεν μπορούν να περιμένουν.

Γι' αυτό, στις 9 Ιουνίου αξιοποιούμε το όπλο που έχουμε στα χέρια μας και σημαδεύουμε σωστά. Ρίχνουμε ένα ηχηρό χαστούκι στην ΕΕ, στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε όσα μας κάνουν τον βίο αβίωτο.

Ακυρώνουμε τις προσπάθειες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας να αναβιώσει τις ίδιες αυταπάτες, που τόσο πίσω μας κράτησαν, τόσο πολύτιμο χρόνο μας στέρησαν στο παρελθόν. Και που έφεραν τελικά πάλι τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο.

Ο λαός των Ιωαννίνων, με τη «βαριά» αγωνιστική ιστορία, με τους ΕΠΟΝίτες μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής που βρέθηκαν κρατούμενοι στο Νταχάου και τους οποίους τιμήσαμε πρόσφατα με την επίσκεψή μας εκεί, αλλά και τόσα άλλα ηρωικά παραδείγματα, ξέρει πού θα στείλει τους σαλτιμπάγκους της ακροδεξιάς και ξέρει ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ και ο αγώνας μας είναι που τους αφήνουν πίσω, στο περιθώριο. Πάμε, λοιπόν, στις λίγες μέρες που έμειναν, να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί το ΚΚΕ όσο γίνεται ψηλότερα.

Να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο δοκιμασμένους αγωνιστές, που θα αποτελούν τη φωνή των πολλών, που θα δίνουν λόγο μονάχα στους εργαζόμενους, στον λαό και όχι στα λόμπι και στα κάθε λογής παράσιτα που του κλέβουν τον πλούτο.

Να δώσουμε κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης που αγωνίζονται, σαλπίζουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση.

Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των λαών, του σοσιαλισμού!

ΚΚΕ δυνατό, η ελπίδα είναι εδώ!

Καλή δύναμη, θα τα καταφέρουμε!



Σελίδα14 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΑΣΟΣ ΤΟΚΑΣ

Μόνο με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να βρει διέξοδο η οργή που υπάρχει στον λαό

Είμαστε πια στην τελική ευθεία. Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την κάλπη της 9ης του Ιούνη. Εχουμε, λοιπόν, και εδώ στα Γιάννενα, την ευκαιρία να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του Κόμματός μας, που έχει καταγραφεί σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις: Στις βουλευτικές, που ανέδειξαν βουλευτή, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, τον σ. τον Νίκο τον Εξαρχο, στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές, στις εκλογικές διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και πρόσφατα στις φοιτητικές εκλογές με τη μεγάλη πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» (...)

Να βρει διέξοδο η οργή που υπάρχει στον εργατόκοσμο και στον λαό μας συνολικά, γι' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ που υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια τόσο από τη σημερινή, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Από τα κόμματα που μας παρουσιάζουν την ΕΕ ως μονόδρομο.

Και πώς να μην υπάρχει οργή όταν σε κάθε απαίτηση για ικανοποίηση λαϊκών αναγκών συναντάμε την απάντηση: Δεν υπάρχουν χρήματα.

Πρώτοι οι γονείς βιώνουμε από «πρώτο χέρι» τα τεράστια προβλήματα στην Εκπαίδευση, ως απόρροια της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ. Του σχολείου των δεξιοτήτων και της ημιμάθειας. Της πολιτικής της υποχρηματοδότησης που και στην πόλη μας έχει οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης των σχολικών υποδομών.

- Το 50% των κτιρίων των Νηπιαγωγείων έχουν κατασκευαστεί πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985 και μόνο το 7% έχει κατασκευαστεί με τον κανονισμό του 2000.

- Μόνο 6 σχολεία από τα 39 της πόλης έχουν χτιστεί με τον κανονισμό του 2000 που θεωρείται ασφαλής σήμερα.

Κυβερνήσεις και ΕΕ θεωρούν ατομική ευθύνη τις ανάγκες του παιδιού, τη φροντίδα του, τη μόρφωσή του, το μέλλον του και, στο πλαίσιο αυτό, η σχολική στέγη και συνολικά οι εκπαιδευτικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως κόστος και βαρίδι στους «αναπτυξιακούς» προϋπολογισμούς, αρνητικός παράγοντας στα πρωτογενή πλεονάσματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και δεν είναι όλα τα παραπάνω ελληνικό φαινόμενο και παρέκκλιση της ευρωπαϊκής κανονικότητας, σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, τον κ. Ανδρουλάκη και τους υπόλοιπους της αντιπολίτευσης (...)

Αν θέλει όμως να δει κάποιος τη βαρβαρότητα της πολιτικής της ΕΕ σε όλο της το μεγαλείο, δεν έχει παρά να επισκεφτεί ένα οποιοδήποτε Ειδικό Σχολείο στην Ηπειρο: Εκεί θα αντικρίσει την εικόνα της απόλυτης αδιαφορίας για τα ΑμεΑ, καθώς η υποστελέχωση, οι τραγικές υποδομές, οι τάξεις - κλουβιά και οι ελλείψεις σε βασικούς χώρους Εκπαίδευσης είναι καθεστώς: Σχολεία που μέσα σε μια τάξη 20 τετραγωνικών, κάνουν ταυτόχρονα μάθημα 2 και 3 τμήματα. Κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι που κάνουν συνεδρίες με μαθητές και γονείς σε διαδρόμους, νοσηλευτές που περιθάλπουν μαθητές σε γραφεία και το προσωπικό των σχολείων να δίνει τιτάνιο αγώνα - μαζί με τους γονείς - να σώσουν ό,τι σώζεται, καθώς η Εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση των παιδιών δεν μπορεί να περιμένει (...)

Ιδια η κατάσταση και στα νοσοκομεία της πόλης, όπου κυριαρχούν οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, με τον υπουργό Υγείας να λέει κατάμουτρα - πρόσφατα - στους συμβασιούχους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ότι δεν τρέχει και τίποτα αν απολυθούν, μπορούν να πιάσουν δουλειά ως σερβιτόροι. Τους συμβασιούχους που εργάζονται ανελλιπώς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σχεδόν 5 χρόνια (...)

Οποιος αγανακτεί με τα όσα καθημερινά ζει τόσο στη δουλειά του, όσο και σε κάθε πτυχή της ζωής του, δεν έχει άλλο δρόμο παρά στις 9 του Ιούνη να ψηφίσει ΚΚΕ και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην ΕΕ και στα κόμματα που την στηρίζουν.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

Να γίνει κριτήριο ψήφου η ίδια η πείρα της ζωής των εργαζομένων

Στις 9 Ιούνη ο λαός μας έχει μια δυνατότητα, μια ευκαιρία, να δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Οσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά για την επόμενη μέρα των εκλογών, που τα προβλήματα θα παραμείνουν, που η επίθεση κεφαλαίου, κυβέρνησης, των κομμάτων της ΕΕ και του συστήματος θα συνεχιστεί (...)

Η ψήφος του λαού στο ΚΚΕ επιστρέφει πάλι στον λαό. Η ψήφος στα άλλα κόμματα πάει στην αγκαλιά του κεφαλαίου, που στέλνει ραβασάκια με τις απαιτήσεις του και τα υλοποιούν μέχρι κεραίας τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, που επειδή άλλαξε όνομα νομίζει ότι ξεχάσαμε πως μαζί με αυτούς που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και δεν χάλασαν κανένα χατίρι στο κεφάλαιο.

Ολοι τους ομογνωμούν και ψηφίζουν για να διαιωνίζεται ο βασικός κανόνας του συστήματος. Εμείς οι πολλοί, οι δουλευτάδες, να πληρώνουμε για όλα, να μην μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα γιατί ο μισθός μας γίνεται «φύλλο και φτερό» πριν καλά καλά κλείσει το πρώτο 15ήμερο του μήνα, και οι λίγοι να μετράνε κέρδη από τον ιδρώτα της δουλειάς μας, να έχουν προνόμια και απαλλαγές (...)

Απευθυνόμαστε σε όσους προβληματίζονται, σε όσους αμφισβητούν, σε όσους δεν βολεύονται με όσα σερβίρουν τα σαΐνια του συστήματος για καλή ΕΕ, για μονόδρομους και άλλα τόσα που ακούμε.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν όλα τα άλλα κόμματα ορκίζονται πίστη στο σύστημα, όταν ψηφίζουν από κοινού όσα φορτώνονται στις πλάτες μας, εμείς ήμασταν μαζί με τον λαό, αυτοί απέναντί του.

Στους μεγάλους αγώνες για το μεροκάματο, τις ΣΣΕ, για εργατικές κατακτήσεις. Μαζί στις μεγάλες απεργιακές μάχες, στις πύλες των εργοστασίων, στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς για να σπάσει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Μαζί απέναντι στην εγκληματική πολιτική του κόστους - οφέλους, που αφήνει πίσω της καταστροφές και απώλειες ανθρώπινης ζωής. Μαζί για να μη συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που παλεύουν χρόνια απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που τώρα έβγαλε στους δρόμους και άλλους, πολιορκώντας με τρακτέρ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μαζί απέναντι στους πλειστηριασμούς από τα κοράκια των τραπεζών για να σωθούν λαϊκά σπίτια. Δίπλα δίπλα με τα παιδιά μας για δημόσια, δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Μαζί για να έχουμε Υγεία και Πρόνοια, νοσοκομεία στελεχωμένα με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές. Μαζί να μετράμε τις πληγές μας. Τους σακατεμένους και τους σκοτωμένους στους χώρους δουλειάς, που έχουν γίνει «αρένες» θανάτου και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από τους κυβερνώντες, σημερινούς και προηγούμενους. Χτες είχαμε ακόμη έναν οικοδόμο που έχασε την ζωή του στην Αρίστη Ζαγορίου, στον τόπο δουλειάς που έχει γίνει τόπος μαρτυρίου για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι. Η οργή μας να γίνει δύναμη αγώνα.

Να γίνει κριτήριο ψήφου η ίδια η πείρα της ζωής των εργαζομένων. Η δυσαρέσκεια που υπάρχει να γίνει αποτελεσματική απόφαση για την επόμενη μέρα. Με δυνατό ΚΚΕ είναι δυνατός ο λαός.

Σε όλους αυτούς που ρωτάνε «Και τι θα αλλάξει αν ενισχυθεί το ΚΚΕ;», που αναρωτιούνται «Τι θα γίνει;», τους το λέμε καθαρά: Αυτό που γίνεται στο εργατικό κίνημα και στα συνδικάτα όπου έχουν την ευθύνη οι κομμουνιστές.

Εκεί, που δεν αφήνουν την εργοδοσία και την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί, όπως εδώ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, στους οικοδόμους, στους μεταλλεργάτες, στην «efood», στη ΛΑΡΚΟ, εκεί που καθημερινά μετράνε αποτελέσματα και νίκες. Που δίνουμε χαστούκια στα σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Που δυναμώνει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση. Οχι με λόγια, αλλά με πράξεις.



ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

Ο λαός και η νεολαία να δημιουργήσουν νέες εστίες αγώνων και αντεπίθεσης

Μετά από 70 και πλέον χρόνια «ευρωπαϊκής ευδαιμονίας» που μας προσέφερε η «ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη», όπως πλασματικά την παρουσίαζαν οι εμπνευστές της στην ιδρυτική της διακήρυξη, οι λαοί της γηραιάς ηπείρου έχουν νιώσει πλέον στο πετσί τους τον πραγματικό λόγο της ύπαρξης και διαιώνισής της!

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη συμπόρευση και τον συντονισμό όλων των Ευρωπαίων καπιταλιστών ώστε αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει τη λεία από τα χέρια του άλλου, να εφαρμόζουν κοινή στρατηγική, μέσα από την παραπλανητική αρχή του «ελεύθερου ανταγωνισμού», ξεζουμίζοντας από κοινού τους λαούς και ελέγχοντας τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές (...)

Οταν η άρχουσα τάξη της χώρας μας και τα αστικά κόμματα πανηγύριζαν από κοινού το 1981 και διοργάνωναν φιέστες για την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και 20 χρόνια αργότερα στην ΟΝΕ, μονάχα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εναντιώθηκε και με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα ενημέρωνε τον λαό για τα δεινά που τον περιμένουν και για τους αγώνες που έχει μπροστά του να αντιπαλέψει! Και βγήκε αληθινό σε όλες του τις προβλέψεις!

Ιδιαίτερα για τον ευαίσθητο τομέα της αγροτοκτηνοτροφίας, που ήταν ο παραγωγικός καθρέφτης της Ηπείρου και η μοναδική πηγή ζωής για τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, το ΚΚΕ είχε προβλέψει πως αυτήν την ανισότητα που τη βίωναν οι λαοί της Ευρώπης από το 1962, όταν εφαρμόστηκε η «Πρώτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τον έλεγχο παραγωγής των τροφίμων», θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της περιοχής μας και της χώρας μας γενικότερα, με κίνδυνο φτωχοποίησης των απασχολούμενων στον κλάδο, προς όφελος των ολιγοπωλίων. Και βέβαια επιβεβαιώθηκε!

Και σαν κερασάκι στην τούρτα μάς προέκυψε πρόσφατα η αναθεωρημένη ΚΑΠ, που τσακίζει, ακόμα περισσότερο, τους βιοπαλαιστές αγρότες, αναγκάζοντάς τους να βγουν στους δρόμους, για άλλη μία φορά, διεκδικώντας το αυτονόητο: Να πληρώνονται οι κόποι τους για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και όχι να γεμίζουν τις τσέπες των διαφόρων καρτέλ, που, με τις ευλογίες των Βρυξελλών, λυμαίνονται τον χώρο! (...)

Τελικά, υπάρχει τρόπος αντίδρασης και αναχαίτισης αυτής της καταστροφικής πολιτικής; Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ο λαός και η νεολαία δημιουργήσουν νέες εστίες αγώνων και αντεπίθεσης (...)

Με το κόκκινο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι θα πρέπει να δώσουμε να καταλάβουν, ακόμα κι εκείνοι που διατηρούν διαφορετικές απόψεις με το Κόμμα μας σε συγκεκριμένα ζητήματα, πως την επομένη των εκλογών, όταν θα εξαφανιστούν οι σέλφις, τα TikTok και οι σελέμπριτις, μόνο το ΚΚΕ θα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό του λαού και θα παλεύει, απ' όλα τα μετερίζια, για τα δίκαια αιτήματά του, όπως κάνει εδώ και έναν αιώνα!



Σελίδα15 - ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

Με την πλούσια ιστορία του στην Πανεπιστημιούπολη συναντιέται το Φεστιβάλ την Παρασκευή 31 Μάη και το Σάββατο 1 Ιούνη

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει ήδη το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Τρίτος σταθμός του Φεστιβάλ, μετά την Καισαριανή και την Γκράβα, είναι η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, το διήμερο 31 Μαΐου-1 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δίνοντας ξανά τώρα ραντεβού στην Πανεπιστημιούπολη, το 50ό Φεστιβάλ λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους νέους και τις νέες της Αττικής να κάνουν τη διαφορά, με πιο δυνατό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο έχει ως εξής:

Παρασκευή 31 Μαΐου
  • Συζήτηση για τις ευρωεκλογές με τη συμμετοχή των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία. Θα μιλήσουν οι:

- Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

- Eva Garcia De Madariaga, Γενική Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία.

- Θανάσης Θεοδωρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ και πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

  • Μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι του Θάνου Μικρούτσικου. Επιμέλεια: Ιάσονας Μανούσος. Φιλική συμμετοχή: Θύμιος Παπαδόπουλος και Πολυξένη Καράκογλου. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Κ. Αβραμίδης, Μ. Κακαβα, Ι. Μανούσος, Γ. Ντόκου, Π. Σπανός, Θ. Χατζηαθανασίου, Ελ. Ψαρούλη.
  • Μεγάλη συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.
  • Παραδοσιακό γλέντι - οδοιπορικό με τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Γιαννούλης Μαργώνης (κιθάρα), Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Αντρέας Νιάρχος (κρουστά), Δημήτρης Ρέντας (λαούτο - φωνή), Χρήστος Χάρης (κλαρίνο), Αχιλλέας Χαχάμης (φωνή).
Σάββατο 1 Ιουνίου
  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.
  • Μουσικό αφιέρωμα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό τραγούδι. Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σπύρος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δάικος, Βιολέτα Ικαρη, Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Δημήτρης Μητσοτάκης, Μιρέλα Πάχου.
  • Συναυλία με τους Banda Entopica.
Μακρά και πλούσια ιστορία στην Πανεπιστημιούπολη

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για 10 χρόνια, από το 23ο Φεστιβάλ το 1997 έως το 34ο Φεστιβάλ το 2008, συνδέθηκαν με την Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, τα βήματα που έχει κάνει η ΚΝΕ μετά την ανασυγκρότησή της την καθιστούν και πάλι μια μαζική Οργάνωση Νεολαίας, που δένεται με τις μάζες και αυτό εκφράζεται χρόνο με τον χρόνο και στα Φεστιβάλ της. Ετσι, η «μετακόμιση» του Φεστιβάλ στα Ιλίσια συμπίπτει και με την εντυπωσιακή άνοδο της μαζικότητάς του. Εχοντας ξεπεράσει τα χρόνια της κρίσης, το Φεστιβάλ δεν νοσταλγεί πια το παρελθόν του, αλλά συγκρίνεται μ' αυτό, συνεχίζοντας με την ίδια δυναμική την πορεία του προς το μέλλον.

Τα παραπάνω δεν εκφράζονται μόνο στη μαζικότητα με την οποία το αγκαλιάζει η νεολαία, αλλά παράλληλα στον εμπλουτισμό του προγράμματός του, που αφουγκράζεται και δένεται με την επικαιρότητα. Ετσι, π.χ. το 25ο Φεστιβάλ το 1999 μετατράπηκε σε μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους σεισμόπληκτους, αφού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τον φονικό σεισμό της Αθήνας και τα έσοδά του διατέθηκαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ως μια συμβολική κίνηση για την αποκατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων που επλήγησαν. Το 2001, λίγο μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, η μία από τις συζητήσεις του 27ου Φεστιβάλ αφιερώνεται στην «επόμενη μέρα» και το τι αναμένεται για τους λαούς. Το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οργανώνονται δύο συζητήσεις για τον Αθλητισμό καθώς και Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων (Πανεπιστημιούπολη - Ομόνοια - Πανεπιστημιούπολη) κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων κ.ο.κ.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ πια περιλαμβάνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ελληνική μουσική σκηνή. Το 1997, με τη μετακόμιση του Φεστιβάλ στα Ιλίσια, η αξέχαστη Μαρία Δημητριάδη κάνει ένα αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, ενώ αφιέρωμα γίνεται και στην Σωτηρία Μπέλλου που είχε πεθάνει έναν χρόνο πριν. Εμβληματικοί καλλιτέχνες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος περνούν από την κεντρική σκηνή στα Ιλίσια και «δένονται» ξανά με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αξέχαστες μένουν επίσης οι συναυλίες των Πυξ Λαξ, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, των αδελφών Κατσιμίχα, του Γιώργου Νταλάρα και τόσων άλλων! Στο 26ο Φεστιβάλ το 2000, τη μουσικοποιητική παράσταση για τον Γιάννη Ρίτσο «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις» παρακολούθησε κατασυγκινημένη η συντρόφισσά του Φαλίτσα και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη παρακολούθησε η γυναίκα του Ουρανία, που η ΚΝΕ τους απένειμε τιμητικές πλακέτες. Αντίστοιχα, τιμητική βραδιά οργανώθηκε στη Λαϊκή Σκηνή για τον Κώστα Βίρβο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη που ήταν παρόντες!

Ενδιαφέρουσες συναυλιακές συμμετοχές όμως υπάρχουν και από το εξωτερικό, όπως στο 24ο Φεστιβάλ, το 1998, την ορχήστρα από τη Δανία αποτελούμενη από 27 γυναίκες και άντρες εργάτες, οικοδόμους, πυροσβέστες, εκπαιδευτικούς κ.τ.λ. Το 2005 και το 2006, το ιταλικό συγκρότημα Banda Bassotti με τους σκα ρυθμούς του, τους Βάσκους Skalariak, τους Τούρκους καλλιτέχνες Ρενάν Μπιλέκ και Ντιλέκ Κοτς κ.ά.

Ακόμα, το 1998 ξαναμπαίνει κινηματογράφος στο Φεστιβάλ, όπου προβάλλονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες για παιδιά, ενώ το 2005 επιστρέφει και το θέατρο στις σκηνές του για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση.

Σημαντικές είναι και οι συμμετοχές ξένων Οργανώσεων Νεολαίας, που σε κάποια Φεστιβάλ στα Ιλίσια φτάνουν έως και τις 40, ενώ στο 29ο Φεστιβάλ, το 2003, λειτουργεί για πρώτη φορά στη Διεθνούπολη ένα αυθεντικό κουβανέζικο μπαρ και επίσημοι προσκεκλημένοι - που συμμετείχαν και σε σχετική συζήτηση για το Νησί της Επανάστασης - ήταν οι Ολυμπιονίκες Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρό.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» επέστρεψε στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια το 2020 λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του κορονοϊού, που επέτρεπαν μαζικές εκδηλώσεις κάτω από συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ με μεράκι και ευρηματικότητα κράτησαν το Φεστιβάλ δυνατό μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, διαμορφώνοντας τους χώρους παίρνοντας υπόψη την προστασία της υγείας των επισκεπτών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός σε όλες τις εκδηλώσεις.



Σελίδα16 - ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

Στις 9 Ιούνη να το κάνουμε όπως οι φοιτητές!

Δεν θα μπορούσε από μια εκδήλωση του Φεστιβάλ που έγινε αμέσως μετά τις φοιτητικές εκλογές να λείπουν η αναφορά στη νίκη της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και οι σχετικοί πανηγυρισμοί.

«Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε» έλεγε το πανό που άνοιξαν στη σκηνή οι φοιτητές, μαζί με καπνογόνα και κάλεσαν τους νέους και στις 9 Ιούνη στις ευρωεκλογές να... το κάνουν όπως οι φοιτητές!



50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ!

Το τσιμέντο καλύφθηκε από τις αφίσες... Τα κάγκελα κοκκίνισαν από τις σημαίες... Το τοπίο φωτίστηκε από τα βεγγαλικά... Και η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ. Γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ επέστρεψε!

Το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας γέμισε το περασμένο Σάββατο με νιάτα στην εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που πέρασε από εκεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που κάνει σε όλα τα μέρη της Αττικής όπου έχει πραγματοποιηθεί κεντρικό Φεστιβάλ στην 50χρονη ιστορία του.

Από νωρίς οι νέοι περιηγούνταν στην έκθεση, που ήταν αφιερωμένη κυρίως στους μαθητές, καλώντας τους η πρώτη τους ψήφος στις 9 Ιούνη να είναι κόκκινη, έδιναν τις μάχες τους στα τραπέζια του πινγκ πονγκ, περιηγούνταν στην έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», συζητούσαν, αντάλλαζαν εμπειρίες και εκτιμήσεις από την πρόσφατη μάχη των φοιτητικών εκλογών, μέχρι που σήμανε η έναρξη για το πλούσιο πρόγραμμα που ξεδιπλώθηκε μέσα στο θεατράκι του σχολικού συγκροτήματος...

Και η γειτονιά αντήχησε τραγούδια και συνθήματα. Τραγούδια για την αλληλεγγύη. Συνθήματα για τον αγώνα.

Στην Γκράβα το απόγευμα του Σαββάτου η νεολαία πέρασε πύλες ξαναστολισμένες με το σήμα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Και τώρα έγραφε 50. Και τραγούδησε αυτά για τα οποία παλεύει και σήμερα και που ακόμα ονειρεύεται.

Εκεί ήταν και οι γενιές των κομμουνιστών των Πατησίων, της Κυψέλης και του Γαλατσίου, που τόσα χρόνια πέρασαν μέσα από την Γκράβα. Που στα σχολεία και στους αγώνες τους συναντήθηκαν ως ΚΝίτες μαθητές, ως κομμουνιστές εκπαιδευτικοί, ως γονείς. Και τραγούδησαν και αυτοί τους ίδιους αγώνες και τα ίδια όνειρα.

Κάποιοι από αυτούς ήταν εκεί και το 1990. Αλλοι ήρθαν αργότερα. Κάποιοι έχουν φύγει, δυστυχώς δεν πρόλαβαν αυτό το όμορφο Σάββατο. Ομως τη θέση τους πήραν νέα παιδιά. Περισσότερα παιδιά. Παιδιά αγκαλιασμένα.

Και οι κόκκινες σημαίες παρατάχτηκαν. Και η Γκράβα ήταν πιο όμορφη από ποτέ. Μέχρι την επόμενη φορά!



Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά

Μια αναφορά των καλλιτεχνών από τη σκηνή στο πρώτο μέρος των συναυλιών hip hop έδωσε το έναυσμα για να απλώσει στις κερκίδες ένα γιγαντοπανό, να ανάψουν καπνογόνα και να δονηθεί το θεατράκι από το σύνθημα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά».



Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Διεκδικητικά! Ανυπότακτα! Με πολλά κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες στις 9 Ιούνη!

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισε η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Από την Γκράβα, όπου κάνει τη δεύτερη στάση του το μεγάλο ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", στέλνουμε μήνυμα μαχητικής αισιοδοξίας. Οτι οι μαθητές και οι μαθήτριες, η νεολαία της Αθήνας, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα! Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε το άδικο και να χτίζουμε το αύριο! Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ θα αλλάξουμε τα δεδομένα. Γιατί μαζί μάθαμε να παλεύουμε και μαζί ξέρουμε να νικάμε!», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ η Κλειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Μίλησε για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό το μήνυμα μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, το χαστούκι στην κυβέρνηση να πονέσει διπλά, με ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη!

Γιατί αυτό που απέδειξαν και οι φοιτητικές εκλογές είναι ότι υπάρχει αντίπαλο δέος στην εγκληματική πολιτική της ΕΕ, που υλοποιεί η κυβέρνηση και στην οποία έχει συνένοχους τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, την Ελληνική Λύση και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, που συμφωνούν σε όλα τα μεγάλα και κρίσιμα.

Αυτός που πραγματικά μπορεί να τα βάλει με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη είναι το ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας.

Γιατί αυτό που κουρέλιασε το 41% της Νέας Δημοκρατίας τον τελευταίο χρόνο:

Είναι ο μεγαλειώδης αγώνας φοιτητών και μαθητών, που με τα τεράστια συλλαλητήρια και τις καταλήψεις για 2 μήνες καθυστέρησε τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τότε που η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι δίκαιο να μπαίνεις στην Ιατρική όχι με 19.000 μόρια, αλλά με 9.000 αν πληρώσεις 19.000 ευρώ...

Είναι η συγκλονιστική απεργία της 28ης Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες έδωσαν μαζικό "παρών", για να εξασφαλίσουν ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Για να μην ξαναθρηνήσουμε συμμαθητές και συμφοιτητές μας που πήραν το τρένο και "δεν έφτασαν ποτέ", επειδή αυτό είναι ιδιωτικοποιημένο - "απελευθερωμένο" στη γλώσσα της ΕΕ - και λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

Είναι οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σφαγή στην Παλαιστίνη, που έκαναν τη νεολαία της Ελλάδας κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, η οποία αγκαλιάζει όλο τον κόσμο.

Είναι οι μεγάλοι αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών στα μπλόκα, οι αγώνες των εργαζομένων μαζί με τα σωματεία τους για ΣΣΕ και πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ο αγώνας για να σωθεί κάθε λαϊκό σπίτι από τα "κοράκια" των τραπεζών και των funds.

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα. Στον αγώνα κόντρα στην πολιτική της ΕΕ των λόμπι, της εκμετάλλευσης, των πολέμων. Και όχι στις ξαναζεσταμένες αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων που μαζί με τη ΝΔ συνδιαμορφώνουν αυτήν την πολιτική στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επεσήμανε ακόμα ότι «το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ και σε επιχειρηματικά συμφέροντα, και γι' αυτό μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί τον λαό για τις αντιδραστικές της αποφάσεις, να τον ενημερώνει και κυρίως να μπαίνει μπροστά, να οργανώνει τον αγώνα για να τις αντιπαλέψει μέσα σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές.

Ισως κάποιος να νομίζει πως με την αποχή του εκφράζει την αγανάκτησή του για όσα ζει. Πως είναι μια πράξη σύγκρουσης και αμφισβήτησης της πολιτικής που δεν τον εκφράζει. Τον καλούμε να προβληματιστεί. Την επόμενη μέρα, τα κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος θα ερμηνεύσουν την αποχή όπως τους βολεύει.

Αντίθετα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν νοθεύεται, δεν παρερμηνεύεται, δεν παραποιείται! Είναι η ψήφος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα την καταδίκη των νέων στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

«Στις 9 Ιούνη, λοιπόν, κάνουμε τον φόβο τους πραγματικότητα! Πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι!», κάλεσε. Γιατί - συνέχισε - «η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αμφισβήτησης του σάπιου εκμεταλλευτικού κόσμου τους, είναι ψήφος ενίσχυσης των αγώνων για να ζήσουμε καλύτερα, να κατακτάμε τα δικαιώματά μας, είναι ψήφος αντιπολεμική σε μια ΕΕ που συμμετέχει αλλά και δημιουργεί εστίες πολέμου, είναι ψήφος αυθεντική, γιατί διαλέγουμε να ψηφίσουμε ανθρώπους σαν κι εμάς, είναι ψήφος - μαχαιριά στην καρδιά της ακροδεξιάς και του φασισμού, είναι ψήφος ελπίδας ότι οι λαοί σε όλη την Ευρώπη έχουν δύναμη να αλλάξουν τα πράγματα».

Και κατέληξε: «Ψηφίζουμε όπως αγωνιζόμαστε! Διεκδικητικά! Ανυπότακτα! Με πολλά κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες στις 9 Ιούνη!

Πάμε λοιπόν το ΚΚΕ όσο πιο ψηλά γίνεται, την ΚΝΕ κάθε μέρα όλο και πιο δυνατή! Θα νικήσουμε, τα δεδομένα θα αλλάξουν, θα τα αλλάξουμε εμείς!».



Με διαδραστικό τρόπο και ζωντανή συζήτηση ξεδιπλώθηκε η εκδήλωση για το μπούλινγκ και τον ρατσισμό

Με διαδραστικό τρόπο, και συμμετοχή του κοινού μέσα από μια σχεδιασμένη εφαρμογή, στην οποία είχε πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου, ξεδιπλώθηκε η συζήτηση με θέμα «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας», που άνοιξε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Σαββάτου.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, άνοιξε αυτήν τη συζήτηση οδηγώντας τους νέους να σκεφτούν και να απαντήσουν «γιατί δεν κουμπώνουν οι νέοι στο παρόν;» και μέσω της εφαρμογής συνέχιζαν να τίθενται ερωτήματα και να απαντιούνται από τους μαθητές.

Στο ερώτημα «Ποιο είναι το πιο κοινό συναίσθημα των μαθητών για το σχολείο;» η πιο κοινή απάντηση των μαθητών από το κοινό ήταν το «βαριέμαι τις περισσότερες ώρες μέσα στο μάθημα», μια απάντηση που δεν δικαιολογείται για τους 15χρονους που «βράζει το αίμα τους», αλλά δείχνει το υπόβαθρο που δημιουργεί τα φαινόμενα της βίας, του μπούλινγκ κ.λπ.

Στο επόμενο ερώτημα για το τι χρειάζεται για να εξαλειφθεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών απάντησε το «να μπουν οι ανάγκες των μαθητών στο επίκεντρο του σχολείου σε μια κοινωνία που θα έχει εξαλειφθεί το κυνήγι του κέρδους». Ομως εκεί ο Κ. Ιωαννίδης ανέδειξε ότι στα σχολεία σήμερα υπάρχουν μόνο 2.181 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για 3.500 σχολικές μονάδες, ότι 20 εκατ. παιδιά στην ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού κ.λπ.

Η Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε σε θεωρίες που με βιολογικούς όρους προσπαθούν να εξηγήσουν τη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά έως και τις γυναικοκτονίες, ενώ οι μαθητές από την πλευρά τους με τη συμμετοχή τους από την εφαρμογή απάντησαν στην πλειοψηφία τους ότι ένας έφηβος γίνεται επιθετικός αντιδρώντας στις δυσκολίες που βιώνει και την πίεση που του ασκείται. Εδωσαν έτσι τη σκυτάλη στην Μ. Καλτικοπούλου να αναφερθεί στους νόμους και τις εγκυκλίους του υπουργείου που ονομάζουν βία τις μαθητικές κινητοποιήσεις και να τονίσει, στον αντίποδα, ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ «παλεύουμε ώστε η αντιμετώπιση των φαινομένων επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών να είναι πρώτα και κύρια υπόθεση των συλλόγων γονέων, των σωματείων, των εκπαιδευτικών και φυσικά των ίδιων των μαθητών μέσα από τα μαθητικά τους συμβούλια. Στη θέση της καλλιέργειας κλίματος γενικής απειλής να μπαίνει το σύνθημα "ένας για όλους και όλοι για έναν" κι έτσι το σχολείο με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ και την πάλη τους να γίνεται ασπίδα προστασίας για τον καθένα που έχει ανάγκη».

Στο θέμα των εξαρτήσεων στάθηκε ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, παραθέτοντας στοιχεία για τη διακίνηση ουσιών, τις συμμορίες ανηλίκων και τις αιτίες που οδηγούν τους νέους σε αυτά.

Ενώ κατέληξε ότι δεν είναι ελευθερία η χρήση και η τοξικομανία, γιατί εξάρτηση σημαίνει φραγμός στην κοινωνική δράση. Πρόοδος είναι να κρατάς τη ζωή στα χέρια σου κι όχι να τους την παραδίνεις. Να έχεις το κεφάλι ψηλά, να καθορίζεις εσύ τη ζωή σου, να μπορείς να σχεδιάζεις και να ονειρεύεσαι το μέλλον.

Ο Παναγιώτης Βαλάκος, φιλόλογος στο 52ο Γυμνάσιο - 52ο ΓΕΛ Αθηνών και μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής, μίλησε για την καθημερινότητα του σημερινού σχολείου και τη βία του, για τους μαθητές που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις εκδρομές, για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο χωρίς κολατσιό, για τους καθηγητές που κάθε χρόνο αλλάζουν και δεν μπορεί να διαμορφωθεί μια σταθερή σχέση με τα παιδιά, για τους μαθητές που έχουν να αντιμετωπίσουν φασιστικές ομάδες όπως η «ΠΡΟΠΑΤΡΙΑ» κ.λπ. Αλλά φέρνοντας και παραδείγματα για το πώς ένας εκπαιδευτικός μπορεί να σταθεί απέναντι σε όλα αυτά σπέρνοντας τον σπόρο της αλληλεγγύης και του αγώνα για την υπεράσπιση των ξεριζωμένων, των κάθε είδους αδυνάτων, για να έρθουν οι μέρες του φωτός, για να φτιάξουμε μια άλλη κοινωνία.



Καλλιτεχνικό πρόγραμμα που μιλούσε στην καρδιά της νεολαίας

Με ρυθμούς hip hop πλαισιώθηκε η εκδήλωση του 50ού Φεστιβάλ στην Γκράβα, με τους νέους να κατεβαίνουν από τις εξέδρες και να γεμίζουν τον χώρο μπροστά από τη σκηνή.

Αρχικά, τη σκυτάλη πήραν διαδοχικά ο Κίσσα γκρι, ο Drugitiz, ο Dason και ο Retro, που ξεσήκωσε κανονικά το κοινό με τη «Φωτιά στα προάστια» κι ακολούθησε από το κοινό το σύνθημα «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», για να πάρει τη σκυτάλη ο Frank the Zapper και να συνεχίσει με τους ρυθμούς του, κλείνοντας με ένα συγκινητικό κομμάτι για τους πρόσφυγες και της Γης τους κατατρεγμένους.

Επειτα ήρθε η σειρά του Κώστα Μαλιάτση - Σάλα, που σε μια ξεκαρδιστική παράσταση stand up comedy κατάφερε να κάνει τον κόσμο να γελάσει με τα πάντα: Τον COVID, τις παραλίες της... ταλαιπωρίας, τα fancy ξενοδοχεία που για να βγάλει νερό το ντους πρέπει να λύσεις μια εξίσωση... Αλλά και τις ατάκες και τις συνήθειες των ηλικιωμένων, τη μόδα στα 90's, την κακή τηλεόραση, τους γιατρούς του ΙΚΑ, τα παλιά παγωτά και παιχνίδια κ.ά. Κι έκλεισε καλώντας για ένα χειροκρότημα στο Φεστιβάλ «που οργάνωσε όλη αυτή τη φασάρα»!

Το μικρόφωνο πέρασε μετά στον McYinka, που πυροδότησε το κλίμα με τους υπέροχους στίχους του και την ερμηνεία του, τραγουδώντας όλο νόημα «χαιρετώ με σεβασμό τον δικό σου αγώνα, παίρνω φως και τραγουδώ τη δικιά σου εικόνα».

Ακολούθησαν Ζωγράφος και Ghetto Rock δηλώνοντας ότι δεν φοβούνται τη βροχή, καθώς ψιχάλες είχαν αρχίσει να πέφτουν...

Κι όμως κανένας δεν κουνήθηκε απ' τη θέση του!

Και τη σκυτάλη πήρε ο Raibo, που... δικαιολογήθηκε αν κάνει κοκοράκι η φωνή του, καθώς την Τετάρτη είχε φωνάξει πολύ γιατί... τους τα πήραμε όλα! Με ένα κοινό που είχε ήδη ζεσταθεί για τα καλά, δεν ήταν δύσκολο το hip hop να κάνει... χαμό! Ο οποίος συνεχίστηκε κι όταν στη σκηνή ανέβηκε Το Σφάλμα με full band και το κοινό χτυπιόταν στους ρυθμούς του και ενάλλασσε τα συνθήματα με τους στίχους του, όπως το «οι φίλοι μου λιοντάρια παντός καιρού, ποδοπατάν το τέρας του φασισμού», που ακολουθήθηκε από το σύνθημα «είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά - τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Το κλείσιμο της βραδιάς όμως επεφύλασσε κάτι διαφορετικό. Ο «λόγος» δόθηκε στα μπουζούκια και την κιθάρα των «Ρεμπετωραίων», που έκαναν την εισαγωγή τους με τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη κι έπειτα άρχισαν τα ζεϊμπέκικα και οι καρσιλαμάδες, με αγαπημένα ρεμπέτικα και άλλα λαϊκά τραγούδια, που παρέσυραν τους χορούς στην πίστα.



Σελίδα18 - ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνέχιση του αγώνα για να αποκτήσουν τα παιδιά με αναπηρία αυτά που τους αξίζουν

Μαχητική συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο για τα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια

Μαζική μαχητική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο γονείς, εκπαιδευτικοί και ΑμεΑ, απαιτώντας εδώ και τώρα λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργατικά σωματεία και φορείς, στηρίζοντας έμπρακτα τις διεκδικήσεις τους.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Εξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι γονείς και οι εργαζόμενοι ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, με κυρίαρχο αυτό της σχολικής στέγης, καθώς τα Ειδικά Σχολεία είναι ελάχιστα για να στεγάσουν τις ανάγκες των ΑμεΑ, υπερπλήρη και στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα: Στεγάζονται σε καταστήματα πολυκατοικιών, χωρίς αυλή, σε πολυώροφα κτίρια χωρίς ασανσέρ, σε πρώην βιομηχανικούς χώρους κ.λπ.

Επίσης κατήγγειλαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας, και τον αποκλεισμό πολλών μαθητών και ενήλικων με αναπηρίες από την Εκπαίδευση, την εργασία, τις υπηρεσίες Υγείας και τις ειδικές θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Για την κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί κατήγγειλαν ως υπεύθυνη την πολιτική «κόστους - οφέλους» και εμπορευματοποίησης που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Με συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολεία για όλα τα παιδιά, ούτε αποθήκες ούτε μαγαζιά», «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Θέλουμε δομές, όχι στη λιτότητα και στις περικοπές» και «Το μέλλον μας δεν μπαίνει στη ζυγαριά - Θέλουμε υγεία, μόρφωση, δουλειά», διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση καλούσαν: Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης (εκπροσωπεί όλα τα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης), το Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΕΚΕΚ - ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Λακκιά) και οι Α' και Δ' ΕΛΜΕ.

Τεράστιο βάρος στην οικογένεια από τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους

Από το βήμα η Αλτα Πανέρα, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων 1ου ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης και μέλος του Συντονιστικού των ΕΕΕΕΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Εμείς, οι γονείς των παιδιών με αναπηρία, νυχθημερόν προσπαθούμε να καλύψουμε τις αυξημένες και επιτακτικές ανάγκες των παιδιών μας, αντιμέτωποι με τις ατελείωτες ανεπάρκειες του κράτους. Γιατί η απουσία κατάλληλων κρατικών δομών ξεκινά από τη γέννηση ενός παιδιού με αναπηρία και ακολουθεί κάθε βήμα των γονιών και της οικογένειάς του στον μοναχικό τους αγώνα σε αχαρτογράφητα νερά, αναγκάζοντάς μας σε συνεχή υπέρβαση των ορίων μας. Η θεραπεία, φροντίδα, καθημερινότητα, εκπαίδευση και υγεία των παιδιών είναι αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά της δυνατότητας των γονιών και της οικογένειας να παλέψουν γι' αυτά».

Πρόσθεσε πως «οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε υψηλά ποσοστά ανεργίας, γιατί πώς θα δουλέψεις όταν το 17χρονο παιδί σου ακόμα σχολάει από το σχολείο στις 12.30 μ.μ., όπως και όταν ήταν στα νήπια, και δεν μπορεί μόνο του ούτε λεπτό, και όταν ξενυχτάς δίπλα του τα βράδια; Στην πλειοψηφία μας επίσης είμαστε μονογονεϊκές οικογένειες».

Αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι «οι μαθητές δεν αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την ομαλή τους ένταξη στον επαγγελματικό βίο, και καταδικάζονται στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αγωνιστικά θα τους αναγκάσουμε να χτίσουν σχολεία, να είναι δωρεάν και επαρκείς οι ειδικές θεραπείες, να υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να καλύπτονται πλήρως όλοι οι απαραίτητοι εξοπλισμοί και τα βοηθήματα, να υπάρχουν στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. (...) Ας ξεκινήσουν από τα σχολεία της ντροπής τώρα!».

Η Γεωργία Κάκαρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε προσωπικό, στις εργασιακές σχέσεις και στα εμπόδια που βρίσκουν οι εργαζόμενοι να κάνουν όπως πρέπει τη δουλειά τους.

«Εμάς που δεν μας αφήνουν να φροντίσουμε τους ανθρώπους σας με επιστημονική παρέμβαση και εκπαιδευτικό προγραμματισμό, εμάς που δενόμαστε με τα παιδιά σας και εκείνοι - η κάθε λογής εργοδοσία, το ίδιο το κράτος μέσα από τις πολιτικές του - μας πετάνε ένα ωραίο πρωί έξω από τη δουλειά μας, δηλώνοντάς μας απερίφραστα ότι είμαστε αναλώσιμοι».

Αναρωτήθηκε πώς προβάλλεται ότι είναι ψηλά στην ατζέντα και αναγορεύεται σε εθνική στρατηγική η αναπηρία «όταν το προσωπικό στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΗΦ δεν φτάνει για τις ανάγκες, πληρώνεται με ψίχουλα, δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γίνονται τα πτυχία και οι γνώσεις του κουρελόχαρτα».

Και ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι μαζί με τους γονείς «θα δώσουμε μάχη ενάντια στην πολιτική αυτή και σε όσους την εφαρμόζουν, μέχρι να τους αναγκάσουμε να πάρουν μέτρα».

Ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «ο μαζικός αγώνας τώρα είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσουν τα παιδιά μας, συνολικά οι άνθρωποι με αναπηρία και οι εργαζόμενοι στον κλάδο, αυτά που τους αξίζουν! Τα εκρηκτικά προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία και στις δομές Πρόνοιας είναι ντροπιαστικά για το σύνολο της κοινωνίας μας, όμως αυτοί που τα δημιούργησαν δεν αισθάνονται ντροπή. Αντιθέτως, έχουν το θράσος να κάνουν κάθε τόσο φιέστες για την αναπηρία. Οι γονείς και τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει πια να κάνουν τους χειροκροτητές εκείνων που θεωρούν την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια είτε κόστος είτε ευκαιρία για κέρδη!».

Ο Στέλιος Καζεπίδης, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η ΣΕΑΑΝ στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης: «Τώρα στον καιάδα ο ανταγωνισμός, και όχι τα ΑμεΑ και ο εργαζόμενος».

Σημαντική η πείρα του αγώνα για το 2ο ΕΕΕΕΚ

Η Χρύσα Κοφίνα, πρόεδρος της Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που στον χώρο ευθύνης της έχει 7 σχολεία Ειδικής Αγωγής, με πάμπολλα προβλήματα, ανέδειξε ότι το πέρασμα των αρμοδιοτήτων για τη συντήρηση των σχολείων από το κράτος στην Τοπική Διοίκηση και το πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολικά κτίρια έχει φέρει στα όριά της τη σχολική στέγη συνολικά, και ακόμα περισσότερο τα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Αναφέρθηκε στην περίπτωση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, που στην αρχή της σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε ότι θα κλείσει, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. «Το κλείσιμο αυτό τελικά το ακυρώσαμε, με τους πολύμηνους και συντονισμένους αγώνες μας, εκπαιδευτικοί, ειδικό προσωπικό και γονείς. Και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να χτιστεί επιτέλους δημόσιο κτίριο, κατάλληλο και ασφαλές για τα παιδιά και τους εργαζόμενους Ειδικής Αγωγής, όπου να καλύπτονται όλες οι εκπαιδευτικές και θεραπευτικές ανάγκες».

Η εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα είναι ότι σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στον δήμο Θέρμης νέο σχολικό συγκρότημα για τη στέγαση δύο Ειδικών Σχολείων, του 1ου και του 2ου ΕΕΕΕΚ, καθώς επίσης του 2ου Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου (2ο ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα κτίρια.

Ο δήμος Θέρμης θα παραχωρήσει στην ΚΤΥΠ ΑΕ έκταση 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Ν. Ρυσίου για την ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος. Η ΚΤΥΠ ΑΕ θα αναλάβει να δημοπρατήσει το έργο με τη μέθοδο Μελέτη - Κατασκευή και το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.

Παράλληλα, ο δήμος Θέρμης ξεκινά τις διαδικασίες για τη μίσθωση κατάλληλου κτιρίου προκειμένου να φιλοξενήσει το 2ο ΕΕΕΕΚ, προσωρινά, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολικού συγκροτήματος.

Οι γονείς παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, επεσήμανε η Μελπομένη Δημητριάδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΕΕΕΕΚ. Στον χαιρετισμό της είπε ότι «η χρονιά κοντεύει να τελειώσει και ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Γονείς και παιδιά είμαστε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ολο υποσχέσεις, χτυπήματα στην πλάτη και καμία απόφαση ότι αύριο θα μεταστεγαστούμε σε ένα καινούριο σχολείο. Αν δεν μεταστεγαστούμε σε άλλο σχολείο, θα πρέπει να γίνει διαμοιρασμός των παιδιών. Αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει. Φτάνουν τα ψέματα και οι υποσχέσεις. Θέλουμε σχολείο. Τέλος».

Συντονισμένα απέναντι σε αιτίες και ενόχους

Ο Θέμος Βασιλείου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια συντονισμού της πάλης.

«Τα 6 από τα 7 ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια. Μπροστά στο εκρηκτικό πρόβλημα, οι γονείς αποφάσισαν να κάνουν κάτι όλοι μαζί και αυτό είναι ένα πρώτο κέρδος: Αντί να παλεύει μόνος του ο καθένας για το σχολείο του, ένωσαν τις δυνάμεις τους με όλα τα σχολεία που έχουν πρόβλημα και δημιούργησαν το Συντονιστικό.

Αυτό στη συνέχεια έκανε κάλεσμα σε εργαζόμενους στον κλάδο, εκπαιδευτικούς και στους εργαζόμενους άλλων κλάδων, καθώς και σε γονείς των Γενικών Σχολείων και άλλων Ειδικών Σχολείων. Αυτό οδήγησε σε μια πολύ πετυχημένη ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 15 φορείς. Εκεί περιγράφηκαν τα εκρηκτικά προβλήματα, οι αιτίες, που είναι κοινές, και οι ένοχοι, που είναι οι κυβερνήσεις διαχρονικά και οι πολιτικές για την Υγεία - Πρόνοια.

Αποφάσισαν ότι δεν πάει άλλο. Είπαν, όχι πια συνδιαλλαγές, όχι πια ραντεβουδάκια σε γραφεία πίσω από κλειστές πόρτες, όχι πια "θα" και υποσχέσεις από δημάρχους και περιφερειάρχες, που κάνουν τις ευθύνες μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Ολοι αυτοί που μαζί υλοποιούν την ίδια πολιτική θα μας βρουν απέναντί τους, ώστε να επιβάλουμε ο τεράστιος πλούτος που παράγει ο εργαζόμενος λαός να πάει πρώτα και κύρια σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους ανθρώπους με αναπηρίες».

Τέλος, θύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα και πάλι οι γονείς, με τον συντονισμένο αγώνα τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους άλλων κλάδων, κατάφεραν να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ιστορικού κτιρίου της Σχολής Τυφλών από την κυβέρνηση.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι απαιτούν: Ισότιμη πρόσβαση στην κοινωνία για τους ανθρώπους με αναπηρία, δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία, με προσαρμογή των εργασιακών χώρων, εύκολη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, θεραπείες και υλικοτεχνική υποστήριξη με βάση τις ανάγκες και όχι την τσέπη τους.

Ειδικότερα, διεκδικούν:

  • Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού και Θέρμης.
  • Να ξεκινήσει συνολικό σχέδιο νέων σχολικών κτιρίων σε όλη την περιοχή όπου είναι υπερπλήρη.
  • Να μην κλείσει το μοναδικό Ειδικό Νηπιαγωγείο για αυτισμό του δήμου Θεσσαλονίκης.
  • Στελέχωση των Ειδικών Σχολείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με κάλυψη όλων των κενών.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στήριξη των φοιτητών με αναπηρία (διερμηνέων νοηματικής, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, προσωπικών βοηθών).

Διεκδικούν επίσης κάλυψη των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία και προστασία των εργαζομένων στον κλάδο.



Σελίδα19 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με συγκίνηση και σεβασμό ο αποχαιρετισμός στην συντρόφισσα Μαρία Κεφαλληνού

Με συγκίνηση και σεβασμό έγινε, χτες το μεσημέρι, στο Γ΄ Νεκροταφείο, στη Νίκαια, ο αποχαιρετισμός στην συντρόφισσα Μαρία Κεφαλληνού.

Στην πολιτική κηδεία για να απευθύνουν το ύστατο «αντίο» παρευρέθηκαν σύντροφοι και φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοί της από τα εργοστάσια που είχε δουλέψει όπως και από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Παρευρέθηκαν επίσης τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παρασκευάς, Λουίζα Ράζου, Γιάννης Πρωτούλης και Θοδωρής Χιώνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ και μέλη της ΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Χρήστος Κατσώτης. Ακόμη, ο Δημήτρης Γόντικας και ο Γιώργος Πέρρος, μέλη της ΚΕ, όπως και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος.

Οι σύντροφοί σου σε αποχαιρετάνε με μια σφιγμένη γροθιά

Στον επικήδειο λόγο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Πολύτιμη συντρόφισσά μας Μαρία,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ σε αποχαιρετάμε με πόνο και θλίψη, γνωρίζοντας καλά ότι προσέφερες μέχρι και την τελευταία σου στιγμή και έδωσες με παλικαριά και περηφάνια και την τελευταία σου μάχη.

Η απλότητά σου, όλη η στάση σου, στη δουλειά, στον αγώνα, στο Κόμμα, στη ζωή σου, είναι ο λόγος που σήμερα όποιος και όποια σε γνώριζε νιώθει βαριά την απώλειά σου, νιώθει τυχερός που σε γνώρισε.

Η συντρόφισσα Μαρία Κεφαλληνού γεννήθηκε το 1950 στη Ζάκυνθο από εργατική οικογένεια. Ερχόμενη στην Αθήνα ξεκίνησε να δουλεύει ως εργάτρια στον χώρο του ιματισμού. Η πείρα που απέκτησε δουλεύοντας στα μεγάλα εργοστάσια ιματισμού, η σκληρή πραγματικότητα που βίωναν οι εργάτες και οι εργάτριες την οδήγησαν να ενταχθεί το 1975 στο κόμμα της πρωτοπορίας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Μια απόφαση που τίμησε έως το τέλος της ζωής της. Στα χρόνια που η Μαρία δούλευε στα εργοστάσια του ιματισμού πήρε δεκάδες παράσημα από τους συντρόφους και συναδέλφους της. "Εχω πολλές και καλές κοινωνικές σχέσεις όπου και να έχω εργαστεί μέχρι σήμερα", έγραφε σε ένα παλαιότερο βιογραφικό της. Πήρε όμως και παράσημα από την εργοδοσία γι' αυτό και απολύθηκε δηλαδή δεκάδες φορές. Στο βιογραφικό της έγραφε: "Εχω τελειώσει το Δημοτικό. Δούλευα έως το 1984 στον ιματισμό, πολλά χρόνια άνεργη". Μετά από κάθε απόλυση ξεκίναγε η αναζήτηση για την επόμενη δουλειά. "Και τι να έκανα; Να με έπαιρνε από κάτω; Το θέμα είναι να ξυπνήσουν οι εργάτες. Αυτή είναι η αποστολή μας", μας έλεγε χρόνια αργότερα.

Τη δεκαετία του '70 συμμετείχε στις μεγάλες απεργίες στα εργοστάσια ιματισμού όπου δούλευε, όπως στο εργοστάσιο πλεκτών "Τρικόπι", στην "Κλερμάτ", στο εργοστάσιο της "Asics Tiger". Στη μεγάλη απεργία τον Γενάρη και τον Φλεβάρη στο εργοστάσιο πλεκτών "Τρικόπι" η Μαρία ήταν πρωτεργάτρια (...)

Αν κάτι διέκρινε την Μαρία περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα είναι η κομμουνιστική της σεμνότητα.

Οταν μετά από χρόνια έγραφε για τη μεγάλη απεργία στο "Τρικόπι" έσπευσε να μας διευκρινίζει ότι έκανε ό,τι και οι υπόλοιποι εργάτες και σύντροφοι. "Σαν απεργό με συνέλαβαν το 1976 μαζί με όλους τους εργαζόμενους και μας πήγαν στη Γενική Ασφάλεια (...) Ολοι οι σύντροφοι καθώς και εγώ δεν κάναμε καμία δήλωση ούτε υποχώρηση".

Το 1984 η Μαρία προσλήφθηκε στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο ως εργάτρια ιματισμού απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Η ειδικότητά της ήταν κόπτρια - ράπτρια. Δεν έλειψε ποτέ από κανέναν μικρό και μεγάλο αγώνα, και στον χώρο εργασίας της. Την θυμόμαστε μπροστάρισσα στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Υγεία. Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, με έναν μαχητικό, ασυμβίβαστο συνδικαλισμό που είχε πάντα στο επίκεντρο ασθενείς και εργαζόμενους.

Αυτό όμως που ήταν το πιο εντυπωσιακό από όλα ήταν πως είχε καταφέρει να τη σέβονται πανεπιστημιακοί καθηγητές Ιατρικής, καθόλου εύκολοι "συνάδελφοι". Αυτή η εκτίμησή τους δεν ήταν αποτέλεσμα έκπτωσης ή συνδιαλλαγής, αλλά ίσα ίσα, το αντίθετο, ήταν αποτέλεσμα συνέπειας και αταλάντευτης στάσης της Μαρίας, εργατικότητας και ενός χαμόγελου και μίας επιμονής που την έχουν όσοι έχουν ακουμπήσει τον όμορφο και μεγάλο τίτλο του κομμουνιστή. Και κάπως έτσι μία ράφτρα ήταν σημείο αναφοράς για ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο, για γιατρούς, νοσηλευτές, υγειονομικούς.

Μετά τη σύνταξη η Μαρία γύρισε στη γειτονιά της, τον Κολωνό, όπου συνέχισε τη δράση της. Συνέβαλλε καθημερινά με το προσωπικό της παράδειγμα στην περιοχή του Κολωνού, στη χρέωση του γραφείου της ΚΟΒ μέχρι και την πρόσφατη εκλογοαπολογιστική διαδικασία. Συνέχισε να είναι παράδειγμα για όλους τους νέους συντρόφους, για όλα όσα θα συναντήσουν, η ίδια καθημερινά έβγαινε στις φαρμακαποθήκες στην περιοχή του Κολωνού με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι.

Οταν έμαθε για την αρρώστιά της πάλι με το χαμόγελο μας το ανακοίνωσε. "Θα το παλέψουμε κι αυτό. Τίποτα δεν είναι. Θα περάσει", μας έλεγε.

Στην οργανωμένη της ζωή ανέλαβε πολλές στελεχικές χρεώσεις (μέλος Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αθήνας, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής και του Αχτιδικού Γραφείου του 3ου - 4ου Διαμερίσματος, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας). Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας την περίοδο 1989 - 1991, στάθηκε στη σωστή πλευρά, υπερασπίστηκε το Κόμμα, τον επαναστατικό του χαρακτήρα και την αταλάντευτη πάλη για τη νέα κοινωνία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. "Στην κομματική ζωή πρέπει να λες τη γνώμη σου λεύτερα και με σαφήνεια, με αποφασιστικότητα και χωρίς ταλαντεύσεις να μπαίνουν στη ζωή οι αποφάσεις του Κόμματος κάτω από όποιες δυσκολίες", έγραφε το 2009.

Παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε στο τέλος της ζωής της ποτέ δεν σταμάτησε να συμμετέχει στην οργανωμένη ζωή, να δρα ως κομμουνίστρια (...)

Μαράκι, οι σύντροφοί σου σε αποχαιρετάνε με μια σφιγμένη γροθιά γνωρίζοντας ότι σήμερα αποχαιρετούν μία μεγαλόκαρδη συντρόφισσα.

Το Κόμμα σου σε αποχαιρετά με την ίδια αγάπη που κι εσύ το αγάπησες, θα μας λείπεις. Θα βάλουμε τα δυνατά μας, όλοι, για να εκπληρωθούν τα ιδανικά που σε όλη σου τη ζωή τίμια πάλεψες, για έναν κόσμο, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, αδικία, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Αγάπη για την εργατική τάξη - αδιάλλακτη με τον αντίπαλο

Η Χριστίνα Τσεντούρου, στέλεχος του Κόμματος, φίλη και συνάδελφος της Μαρίας, την αποχαιρέτησε με μερικά στιγμιότυπα από τη δράση και τη στάση της ως κομμουνίστριας εργάτριας. Στιγμές όπως όταν ξέφυγε τη σύλληψη στη μεγάλη απεργία στο «Τρικόπι» το 1976, το 1980 στην «Κλερμάτ» όπου η Μαρία ανέβηκε στην τραπεζαρία για να μιλήσει στις εργάτριες προσπερνώντας τα εμπόδια που έστηνε η εργοδοσία κ.ά.

«Οι αξίες του Κόμματός μας διαπερνούσαν όλη της τη ζωή σε όλα. Απεριόριστη πίστη και σιγουριά για τους στόχους μας. Πείσμα, ανησυχία, επιμονή. Καμιά ταλάντευση. Αγάπη για την εργατική τάξη, αδιάλλακτη με τον αντίπαλο», τόνισε η Χρ. Τσεντούρου,

Η Ειρήνη Κουκνά, εκ μέρους της ΚΟΒ Κολωνού, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου τίμησες και με το παραπάνω την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση της παρέμβασης της Κομματικής μας Οργάνωσης στην περιοχή του Κολωνού και ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς. Πάντα σεμνή, μαχητική, ακούραστη και γεμάτη ζωντάνια και αισιοδοξία έμπαινες μπροστά στην οργάνωση της δουλειάς, σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα (...) Η στήριξη που πρόσφερες απλόχερα σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα, ειδικά στους νεότερους στο Κόμμα και στην ΚΝΕ, η έγνοιά σου για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζαμε, αυτά τα μάτια τα γεμάτα καλοσύνη, αγάπη και νοιάξιμο θα τα θυμόμαστε πάντα(...) Νιώθουμε περήφανοι που δουλέψαμε μαζί σου και τυχεροί για όσα μας δίδαξες με τη στάση και τη δράση σου».

Η Εφη Ρογκάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, αποχαιρέτησε την Μαρία τονίζοντας πως «τίμησε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που της έδειχναν οι εργαζόμενοι», «Ηταν μπροστάρισσα σε όλες τις μάχες, μικρές και μεγάλες, εντός και εκτός νοσοκομείου, με ένα πρόσωπο που χαμογελούσε αληθινά», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι ήταν αταλάντευτη και ανυποχώρητη όταν αντιλαμβανόταν σχέδια και προθέσεις που ήταν εις βάρος των εργαζομένων, της ίδιας της ύπαρξης του νοσοκομείου. «Συντρόφισσα, συναδέλφισσα Μαρία, τα κόκκινα γαρύφαλλα που θα σκεπάσουν το φθαρτό σου σώμα σήμερα έχουν ρίξει ήδη τον σπόρο τους στις καρδιές και το μυαλό πολλών», σημείωσε.

Με εμφανή συγκίνηση μίλησε ο ανιψιός της Μαρίας, Νίκος Χρυσικόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις παιδικές του και άλλες αναμνήσεις μαζί της, στις συζητήσεις που είχαν και οι οποίες διαμόρφωσαν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Επισήμανε ότι από παιδί θαύμαζε τη στάση της «να σέβεται την άποψη του άλλου, χωρίς όμως να κάνει χιλιοστό πίσω από αυτό που πιστεύει ότι είναι το σωστό». «Ησουν πάντα εκεί για όλους μας (...) και πάντα τα έντυνες, τα τύλιγες με μια μητρική φροντίδα», τόνισε. Στάθηκε επίσης στην αστείρευτη αγάπη προς τη νεολαία. «Μαρία, υπήρξες πολλά πράγματα για όλους μας, πριν από όλα υπήρξες άνθρωπος (...) Είχες όλες τις πλευρές του νέου τύπου ανθρώπου που πρέπει δημιουργηθεί για την κοινωνία του μέλλοντος, που σου υποσχόμαστε θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε», ανέφερε.

Η αδελφή της Κούλα απήγγειλε ένα απόσπασμα από «Το τραγούδι της αδελφής μου» του Γιάννη Ρίτσου.

Τέλος, ο αδελφός της Παναγιώτης μίλησε για τη ζωή της, τη βιοπάλη και τον αγώνα, την περίοδο που μάθαινε να γίνει μοδίστρα, τα πρώτα και κατοπινά βήματά της στον στίβο της δουλειάς ενώ ανάμεσα σε άλλα υπογράμμισε πως ήταν από πολύ μικρή προστάτιδα για τα αδέλφια και την οικογένειά της.



Σελίδα20 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέσεις που στηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για τους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή της χώρας σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ θέτει σε κίνδυνο Ελληνες υπαξιωματικούς και αξιωματικούς και καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων.

Ιδιαίτερα σοβαρούς κινδύνους αντιμετωπίζει το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» (και κάθε επόμενης) με τη συμμετοχή της στην πολεμική επιχείρηση της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, που κάνει «πλάτες» στο Ισραήλ, σε συνεργασία με άλλη όμοια των ΗΠΑ. Με ισχυρό ΚΚΕ, με περισσότερους βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο την 9ηΙούνη, δυναμώνει η φωνή του ελληνικού λαού, που δεν θέλει να συμπεριφέρεται ως θύτης άλλων λαών, που σφαγιάζονται προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ειδικά, η συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας, σε έναν πόλεμο που γενικεύεται, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού μας, αλλά τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των ομίλων διαμετακόμισης.

Ολα τα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Βελόπουλος, στηρίζουν την ΕΕ. Αξίζει επίσης να θυμηθούμε ότι ως διάττοντας αστέρας εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη του 2015 αναλαμβάνοντας την κυβερνητική εξουσία, σε συνεργασία (συγκυβέρνηση) με τους Ανεξάρτητους Ελληνες (ΑΝΕΛ). Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως ΣΥΝ (πολιτικός πρόγονός του) συνέπραξε μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά στην επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που μετέτρεψε τη λυκοσυμμαχία σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) (από ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και ΕΥΡΑΤΟΜ). Το 2015 εμφανίστηκε ως ο απόλυτος κυρίαρχος υποτίθεται για να ανατρέψει την πολιτική που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ (Αντώνη Σαμαρά) που είχε παραλάβει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Γιώργου Παπανδρέου), με μια μικρή αλλαγή προσώπων - όχι όμως και πολιτικής - στα διαστήματα 2011 - 2012 (κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου) και 2012 (κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου).

Και να ήταν μόνο αυτό; Με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία όπως προειπώθηκε στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ επιδιώκει να γίνει ισχυρή διακρατική ιμπεριαλιστική στρατιωτική λυκοσυμμαχία. Στον στόχο αυτό, πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς είχαν καταθέσει διαχρονικά τα διαπιστευτήριά τους, συστρατεύτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα αστικό κόμμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει ωσάν σφουγγάρι των λαϊκών αντιδράσεων, για τα σχέδιά της που θα υλοποιούσε.

Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ΕΕ συμμετείχε μαζί με το ΝΑΤΟ σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία (για τονμ διαμελισμό της), στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη, ενώ εμπλέκεται ακόμη και σε επιχειρήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο, στην περιοχή του Σαχέλ, στην Αφρική για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, στο μέτωπο των ανταγωνιστών ιμπεριαλιστών (Κίνα, Ρωσία, Τουρκία). Σήμερα ανά την υφήλιο η ΕΕ διατηρεί 24 αποστολές, από τις οποίες 13 «πολιτικές», 10 στρατιωτικές, και μια «στρατιωτική - πολιτική». Εχει συγκροτήσει τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation - PESCO) με τη συμμετοχή 25 από τα 27 κράτη - μέλη της, πάνω σε περισσότερα από 40 στρατιωτικά προγράμματα.

Οπως αναφέρθηκε ήδη, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σχεδιάσει και υλοποιεί τη μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στα χρονικά της, με τον τίτλο «EUNAVFOR ASPIDES» (12μηνης διάρκειας αρχικώς με δυνατότητα επέκτασης), στην Ερυθρά Θάλασσα. Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από τη φρεγάτα που έχει στείλει επιτόπου, έχει παραχωρήσει, μετά βαΐων και κλάδων, τη Λάρισα (Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ στην 1η Στρατιά) προκειμένου να λειτουργήσει το «Επιχειρησιακό Στρατηγείο» της «EUNAVFOR ASPIDES», με διοικητή Ελληνα ναύαρχο. Τις αποφάσεις αυτές στήριξαν όλα τα αστικά κόμματα πλην ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σιγοντάρισε από δίπλα. Ο ναύαρχος Αποστολάκης, τομεάρχης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη την 1.2.2024 ξεδιπλώνει όλο το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ: «(...) Η απόφαση ένταξης της αποστολής φρεγάτας υπό την αιγίδα της ΕΕ αποτελεί μια θετική εξέλιξη (...) Εκεί πάμε να προστατεύσουμε τα εμπορικά πλοία κατά την κίνησή τους στην εν λόγω εμπόλεμη περιοχή (...) Απ' ό,τι θυμάστε, η πρώτη επιχείρηση "Atalanta", μετά τον πόλεμο στον Κόλπο, που είχαμε στείλει πλοία κάτω... αν οι ανάγκες μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να πάμε σε αυτές τις επιλογές και εάν κάνει τις σωστές επιλογές η κυβέρνηση, θα το υποστηρίζουμε...». Αυτό δεν αποτελεί όμως υποστήριξη των συμφερόντων του λαού, της άμυνας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε, με όλες του τις δυνάμεις, την ΕΕ και τους σχεδιασμούς της, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο, στηρίζοντας κανονισμούς, ψηφίσματα και Οδηγίες, όσο και εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου ψηφίζοντας νόμους. Στην κοινωνία όμως, θέλοντας να διατηρήσει το κατ' επίφαση αριστερό του πρόσημο, εμφανιζόταν παραπλανητικά ως αντίθετος, αντιδρώντας μόνο επικοινωνιακά ή/και φραστικά. Ψήφισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 για τις πολεμικές δαπάνες, ως παλιά μου τέχνη κόσκινο, τις δαπάνες δηλαδή για εξοπλιστικά προγράμματα με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, παρά τις κορόνες που έβγαζε. Πώς το παρουσίασε στην κοινή γνώμη; Οτι δεν μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση». Εμ βέβαια. Μη χάσει η Βενετιά βελόνι. Μη χάσει τα εύσημα. Τι θα απογίνει μετά χωρίς εύσημα; Πώς θα επιβιώσει; Στηρίζει την αστική τάξη. Στηρίζει τις αποφάσεις της ΕΕ για αύξηση των δαπανών για ενίσχυση των εθνικών στρατών, άρα και της ΕΕ (ως μέλος της), μέχρι να δημιουργηθεί ο ευρωστρατός, προκειμένου να υπάρξει αυτοδύναμη στρατιωτική δύναμη. Στηρίζει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, ως μέλος του. Εφθασε μάλιστα ο επικεφαλής του να το ονομάζει «ιερή συμμαχία», στο πνεύμα ίσως (;) του Μέτερνιχ που αντιδρούσε στις αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις της εποχής του, εναντίον των φεουδαρχών! Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ, για την αγορά υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, με επιχείρημα τον γείτονα. Ελα όμως που και ο γείτονας είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλους αυτούς, για να στηρίξουν όλοι αυτοί στη συνέχεια τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι του δίπολου. Ολα είπαμε στον βωμό της ανάγκης να μπορεί το κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί και μονοπωλιακοί όμιλοι να αυγατίζουν την κερδοφορία τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα όλων αυτών με το άλλοθι του «αριστερού». Οι ψευδεπίγραφες κορόνες που βγάζει πού και πού, είναι για εσωτερική κατανάλωση στο κοινό του, που προσπαθεί να κρατήσει. Ενας κόσμος που πλέον αντιλαμβάνεται ποιος είναι, αντιλαμβάνεται τον πολιτικό και οργανωτικό εκφυλισμό του, αλλά και ποιος ήταν από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Οκτώβρη του 2023 με την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γάζα και τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό, πόλεμος που συνεχίζεται μέχρις τις μέρες μας και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 34.000 άμαχους Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων χιλιάδες παιδιά και γυναίκες, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση υπερψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο ένα κατάπτυστο ψήφισμα, με το οποίο η ΕΕ, στα χνάρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, εξέφρασε κυνικά τη στήριξή της στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» με τον ...αστερίσκο να το ασκεί στο πλαίσιο του... διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ντροπή και μόνο ντροπή!

Ηταν μόνο αυτό; Μόνο σε αυτό το ψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της κυνικότητας της ΕΕ; Οχι βέβαια. Και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία αυτό έγινε. Τον Οκτώβρη του 2022, έβαλε την υπογραφή του, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σε ένα άλλο πολεμικό ντελίριο - ψήφισμα, οπότε και αποφασίστηκε η μαζική αποστολή υπερσύγχρονων όπλων στο αντιδραστικό καθεστώς του Ζελένσκι. Ηδη, έχουν αποσταλεί προς την Ουκρανία 2.100 ρουκέτες RM-70, 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG, 40 ΤΟΜΑ BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αφαιρέθηκαν από τις ακτές των νησιών του Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις αποφάσεις του προ πολλού. Ταύτισε τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα ισχυρών ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών. Της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του κεφαλαίου. Τράβηξε διαχωριστική γραμμή με τα συμφέροντα του λαού μας. Ο λαός μας, από την πολιτική που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και εφαρμόζει ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, μόνο δεινά καταγράφει. Η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τη συμμετοχή και της ΕΕ, μετατρέπει τον λαό σε θύτη άλλων λαών και καθιστά τη χώρα στόχο αντιποίνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα πλην ΚΚΕ, έχει μερίδιο ευθύνης. Ο λαός μας έχει πλέον καταγράψει την ευθύνη αυτή και θέτει μέρα με τη μέρα στο περιθώριο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καθένας που δακρύζει για τους πνιγμένους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθένας που οργίζεται με τους θανάτους χιλιάδων παιδιών και άλλων αμάχων, με τους τραυματίες, καθένας που οργίζεται αντικρίζοντας καταστροφές, πείνα και δυστυχία. Κάθε οργισμένος με ό,τι συμβαίνει λαϊκός άνθρωπος, είναι ώρα να αναλογισθεί ποια πολιτική εγκρίνει με την ψήφο του στις εκλογές της 9ης Ιούνη.

Το ΚΚΕ, έχοντας στο νου το συμφέρον των λαών, συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τα Κοινοβούλια (εθνικό και ευρωπαϊκό), μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στους φορείς, στα σωματεία, στους συλλόγους, να αγωνίζεται ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς. Αγωνίζεται για να σταματήσουν οι αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας και την άμυνα της χώρας μας. Για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Για να μπορέσει ο λαός μας να ανασάνει. Να γίνει ο πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει.


Του
Ανέστη ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ*
*Ο Ανέστης Τσουκαράκης είναι συνταγματάρχης ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Στρατιωτικών (ΠΟΜΑΣ), επίτιμος πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ



Σελίδα21 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Ολάντ, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ευρωεκλογές...

Και «μέσα στην τούρλα» της προεκλογικής περιόδου, να και το «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας», που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), σε συνεργασία μάλιστα με το Economist.

Το θέμα του; «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα άστατο οικονομικό περιβάλλον». Δηλαδή, καμία σχέση με το περιβάλλον των αυτοαπασχολούμενων που άλλα τους καίνε.

Κεντρικός ομιλητής ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν τα περιφερόμενα λείψανα της σοσιαλδημοκρατίας με την αυτοαπασχόληση στην Ελλάδα; Καμία. Εχουν όμως με τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, όπως θα δούμε παρακάτω.

Παρεμπιπτόντως, επειδή τέτοιοι «εκλεκτοί» ομιλητές δεν έρχονται με το αζημίωτο, ούτε οι σάλες των ξενοδοχείων είναι δωρεάν, ας αναρωτηθούν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΕΕΑ και της ΓΣΕΒΕΕ πού καταλήγουν οι συνδρομές τους, οι οποίες μάλιστα, για το ΕΕΑ, μετατρέπονται σε χρέη προς το Δημόσιο αν τις καθυστερήσουν.

Συνδικαλιστικές πλειοψηφίες με ...χαρακτήρα

Τίποτα το παράδοξο σε αυτό το συνέδριο, τίποτα το καινοτόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που γίνεται παρόμοια εκδήλωση από την ΓΣΕΒΕΕ. Ο προσεκτικός παρατηρητής εύκολα αναγνωρίζει σε αυτήν την πρωτοβουλία πλευρές της δράσης και των θέσεων της πλειοψηφίας.

Για παράδειγμα, η δήθεν ευρωπαϊκή προοπτική των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σταθερά στην ατζέντα της πλειοψηφίας. Στον ορίζοντα των μικροεπιχειρήσεων δεν υπάρχει κάτι τέτοιο βεβαίως, αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ το παίζει «μάνα του λόχου», ότι βρήκε τη χρυσή τομή στην «επιχειρηματικότητα ευκαιρίας» και την «επιχειρηματικότητα ανάγκης». Ετσι τουλάχιστον ισχυρίζεται.

Το τι κάνει στην πράξη είναι «άλλου παπά ευαγγέλιο». Ετσι, μπορεί να ξιφουλκούν κατά της «έκθεσης Πισσαρίδη», αλλά αποκρύπτουν ότι είναι συνέπεια της πάγιας εκτίμησης των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η αυτοαπασχόληση στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα».

Θαυμάστε τίτλο τραπεζιού συζήτησης: «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πώς θα μεγαλώσουν». Αλήθεια, σε ποιους απευθύνονται; Μπορεί η μεγέθυνση να αποτελεί ίσως μύχιο πόθο κάθε μικροεπιχειρηματία, αλλά αυτός είναι ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος; Να υποθάλπει τις αυταπάτες; Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη... η εξέλιξη οδηγεί στη μονοπώληση και η ευρωενωσιακή πολιτική την διευκολύνει. Λίγες, πιο δυναμικές επιχειρήσεις μπορούν να μεγαλώσουν. Οσο για τον κάθε αυτοαπασχολούμενο; Πέρα από το αν έχει φαντασιώσεις ή όχι, τον ζώνουν οι καθημερινές ανάγκες και δουλεύει σκληρά για να τις καλύψει όπως - όπως.

Αλλο τραπέζι: «Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία - κλιματική αλλαγή και πράσινη ανάπτυξη». Σιγά μην έλειπε η κεντρική πολιτική των ευρωπαϊκών μονοπωλίων από το πανηγύρι. Αλλά, άντε να εξηγήσεις στον αυτοαπασχολούμενο που πληρώνει τα σπασμένα αυτής της πολιτικής στους λογαριασμούς ρεύματος, πού βρίσκεται η ευκαιρία και ποιος θησαυρίζει από αυτήν στην πλάτη του...

Με τέτοιες προδιαγραφές, ήταν φυσικό να λείπουν από τη θεματολογία βασικά προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η ακρίβεια κ.λπ. Αλλά το σημαντικότερο που λείπει είναι η αγωνιστική προοπτική για την υπεράσπιση των αναγκών των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν ευδοκιμεί σε τέτοιου είδους συνέδρια.

Μπορεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να ενσωματώνει σήμερα και συνδικαλιστές της ΝΔ, δεν τους χωρίζει άλλωστε και άβυσσος απόψεων, αλλά είναι ξεκάθαρη η γραμμή της σοσιαλδημοκρατίας στην πρακτική και τις θέσεις της: Αυταπάτες για «εξανθρωπισμό» του καπιταλισμού, κάλπικες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, εξωραϊσμός των αντιλαϊκών πολιτικών, αξιόπιστος συνομιλητής κάθε κυβέρνησης. Το επιχείρημα περί «οικονομικής δημοκρατίας» που προβάλλει η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ ως απαύγασμα της πολιτικής της ανάλυσης, προσκρούει στην κοινή λογική και τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα διαστροφής των λέξεων και αντίστροφης της πραγματικότητας, σοσιαλδημοκρατικής κοπής. Ταυτόχρονα, υπονόμευση της συλλογικής δράσης, απαξίωση κάθε αγωνιστικής προοπτικής. Με άλλα λόγια, ιμάντας ενσωμάτωσης τμήματος των αυτοαπασχολούμενων στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, τη βασική αίτια των προβλημάτων τους. Να ποιος είναι ο βασικός ρόλος των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και στο κίνημα των ΕΒΕ.

Με αυτές τις περγαμηνές ο κεντρικός ομιλητής τούς έρχεται γάντι. Η παρουσία του Φρανσουά Ολάντ δεν εξυπηρέτησε τίποτα άλλο από το να δηλώσει εμφατικά τους δεσμούς αίματος της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας, ακόμα και του συνδικαλιστικού της βραχίονα, με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή και βεβαίως με τον ίδιο τον πυρήνα της ευρωενωσιακής πολιτικής που αυτή υπηρετεί.

Προεκλογική ζύμωση

Ενα τέτοιο συνέδριο, αυτήν την περίοδο, προσφέρεται και σαν προεκλογικό μπαλκόνι, κάτι που, από ό,τι φαίνεται, δεν ήταν έξω από τις προθέσεις των διοργανωτών.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην τους έκανε το χατίρι να παρευρεθεί, όμως ο υπουργός Ανάπτυξης μια χαρά ανέλυσε το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «ανάπτυξης και σταθερότητας». Οταν, βέβαια, τεθεί το ερώτημα «ανάπτυξη για ποιους;», οι αναλύσεις καταρρέουν παταγωδώς. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που προκρίνουν ΕΕ, κυβέρνηση και «συμπολιτευόμενοι», απευθύνεται αποκλειστικά στις μεγάλες επιχειρήσεις. Οσο για τη σταθερότητα, θα την βιώσουν επώδυνα οι αυτοαπασχολούμενοι με τα νέα ληστρικά φορολογικά μέτρα, που απ' ό,τι φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση μπορεί να αποφεύγει κάθε αναφορά στο φορολογικό, όπως έκανε και στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι, παρότι είχε τον νόμο στο συρτάρι, αλλά μετά τις ευρωεκλογές ο λογαριασμός έρχεται.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έκθετος από το κυβερνητικό έργο του κόμματός του. Οσο και να κάνει κριτική προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι στραγγίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κανένας δεν ξεχνά τα ματωμένα πλεονάσματα του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι όχι μόνο δεν κατάργησε, αλλά αύξησε τη φορολογία επί των ημερών του. Μέσα στην αερολογία που διακρίνει τον χώρο, ούτε κουβέντα για το τρίτο μνημόνιο που η κυβέρνησή του φόρτωσε στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ομοίως και οι τωρινές υποσχέσεις του θα αποδειχθούν και πάλι «γραμμένες στην άμμο». Οι αυτοαπασχολούμενοι θυμούνται την κυβέρνησή του και για τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, που με τις μετέπειτα πινελιές Αχτσιόγλου και Βρούτση καρατόμησε τα ασφαλιστικά δικαιώματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Πάνω σε αυτόν τον νόμο πατάει η σημερινή κυβέρνηση και σιγοψήνει τη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Φυσικά, παρόν και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό μπορεί να μην έχει να επιδείξει κάτι καινούργιο, πέρα από το ξαναζέσταμα της ίδιας πολιτικής με τη Νέα Δημοκρατία, όμως, ας θυμίσουμε ορισμένα γεγονότα από το πρόσφατο παρελθόν. Πέρα από τα μνημόνια που ψήφισε (3 τον αριθμό), η κυβέρνηση Παπαδήμου, στην οποία υπουργός Οικονομικών ήταν ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θεσμοθέτησε το περιβόητο «τέλος επιτηδεύματος» που ακόμα πληρώνουμε. Τότε καταργήθηκε και το αφορολόγητο στους αυτοαπασχολούμενους. Η κυβέρνηση Σαμαρά που στήριξε το ΠΑΣΟΚ, θέσπισε τον ΕΝΦΙΑ και κατάργησε τα Δώρα των συνταξιούχων. Αυτός είναι ο βίος και η πολιτεία του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα άλλα πολλά και αντιλαϊκά.

Δεν έχουμε «μνήμη χρυσόψαρου». Αυτός είναι ο κόσμος της «επιχειρηματικότητας» και αυτοί είναι οι πολιτικοί του χορηγοί και πρέπει να απορριφθούν.

Το ΚΚΕ στυλοβάτης των λαϊκών αγώνων

Υπάρχει όμως και ένας άλλος κόσμος. Αυτό υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Η πραγματικότητα των λαϊκών αναγκών.

Για τον κάθε μικροεπαγγελματία που έχει κάνει το μαγαζί του δεύτερο σπίτι δουλεύοντας ατέλειωτες ώρες, γιατί τα σούπερ μάρκετ είναι ακριβά, τα νοίκια στον θεό, η Υγεία κοστίζει και το σχολείο των παιδιών απαιτεί έξοδα, το οχτάωρο δεν φτάνει. Οδηγείται έτσι σε αδιέξοδο. Η εφορία τον περιμένει στη γωνία, βγαίνει δεν βγαίνει, και τα λειτουργικά έξοδα πολλαπλασιάζονται.

Σε αυτόν τον κόσμο οι «επιχειρηματικές ευκαιρίες» συνεδρίων όπως τα παραπάνω ακούγονται παράταιρες. Πώς μπορεί να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του επαγγελματία ώστε να εμπιστευτεί τον δρόμο του αγώνα. Να απαιτήσει συλλογικά αυτά που του στερούν, όσα δεν μπορεί να καταφέρει στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού - φυλακής. Οι περισσότερες από τις καθημερινές του ανάγκες έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, είναι ίδιες με των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και μόνο στην κοινωνική πάλη μπορούν να διεκδικηθούν αποτελεσματικά. Με όρους ρήξης και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που προωθούν όλα τα αστικά κόμματα και η ΕΕ.

Σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει η συλλογική δράση. Χρειάζονται αγώνες, γιατί οι κυβερνήσεις θα είναι απέναντι και την επομένη των εκλογών και μόνο από μαζικές αντιδράσεις καταλαβαίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητη η αλλαγή συσχετισμών στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί οι σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες τού βάζουν τρικλοποδιές, τον αποπροσανατολίζουν.

Σε αυτόν τον δρόμο θα δει και ο ίδιος ποιοι είναι οι φίλοι του και ποιοι οι εχθροί του. Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του, όπως βρέθηκε σε κάθε αγώνα που αναπτύχθηκε για το εισόδημα, ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο - έκτρωμα, σε κάθε πλειστηριασμό σπιτιού ή και επαγγελματικής στέγης.

Την ίδια στιγμή το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι βουλευτές του και οι ευρωβουλευτές του κατέθεσαν αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, προτάσεις νόμου, τροπολογίες για τη διαγραφή χρεών, την επιστροφή στο αφορολόγητο, την αύξηση των συντάξεων κ.λπ., προτάσεις που όλα τα κόμματα - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παλιός και νέος - αρνήθηκαν να υλοποιήσουν ή να στηρίξουν, στο όνομα των δημοσιονομικών αντοχών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα: Αλλοι είναι με τις ανάγκες των πολλών, με τον κόσμο της δουλειάς που παλεύει καθημερινά για τις ανάγκες του, άλλοι είναι με τον κόσμο του κεφαλαίου που θησαυρίζει με κάθε ευκαιρία στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

Ψήφο στις ευρωεκλογές για να αρχίζουν να τρίζουν τα θεμέλια της αντιλαϊκής πολιτικής, ενίσχυση στους αγώνες που μπορούν να τις ανατρέψουν. Μαζί με το ΚΚΕ, τώρα και μετά τις ευρωεκλογές, αυτή είναι η μόνη διέξοδος για κάθε επαγγελματία.


Του
Βασίλη ΜΑΜΑΗ*
*Ο Βασίλης Μαμάης είναι μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του προεδρείου του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ



Σελίδα22 - ΥΓΕΙΑ

Μετακινήσεις - μπαλώματα που εγείρουν ζητήματα ασφάλειας

Αυστηρές προειδοποιήσεις και από την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία

Για την εγκληματική, μεθοδευμένη και διαχρονική υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης παίρνει θέση και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία (ΕΑΕ).

Σημειώνει ότι τα προβλήματα που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παίδων και τα οποία απαξιώνει η κυβέρνηση «είναι αυτά για τα οποία έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας με επανειλημμένα υπομνήματά μας και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση».

«Ως Επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί τους αναισθησιολόγους της Ελλάδας», τονίζει τα εξής:

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας ο αριθμός των εξειδικευμένων στην Παιδοαναισθησία αναισθησιολόγων υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων και οι οργανικές θέσεις με τη σειρά τους υπολείπονται του αριθμού που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν το φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερεφημέρευση και υπερεργασία), οι οποίες, παράλληλα με την αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης και τους χαμηλούς μισθούς, καθιστούν το ΕΣΥ μη ελκυστικό για τους ιατρούς».

Σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η αποφασιστικότητα των εργαζομένων, το υπουργείο Υγείας, αργά χτες το απόγευμα, με δελτίο Τύπου επιχείρησε να πείσει πως «κάνει ό,τι μπορεί», επικαλούμενο τις «άγονες προκηρύξεις».

Ενώ για μια ακόμα φορά καταφεύγει στις μετακινήσεις αναισθησιολόγων από τα εξίσου υποστελεχωμένα Νοσοκομεία Κορίνθου, Τζάνειο, «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό».

Ομως, όπως προειδοποιεί η Αναισθησιολογική Εταιρεία, «η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας, καθώς η άσκηση της παιδιατρικής αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά»!

Ενώ για την απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» να προβεί σε αναστολή της ολιγοήμερης εκπαιδευτικής άδειας αναισθησιολόγου, ως «μέτρο» για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αναισθησιολόγων, η ΕΑΕ σημειώνει ότι «η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για τους αναισθησιολόγους να διεκδικήσουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Οι ασθενείς θα αντιμετωπίζονται ισότιμα, με κριτήριο πραγματικού επείγοντος

Περήφανη στάση από το προσωπικό κόντρα στη λειτουργία VIP

Για την άρνηση του συνόλου του προσωπικού στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» να εφαρμόσει τις απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές οδηγίες της κυβέρνησης, δηλαδή να εξυπηρετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα οι επίσημοι του τελικού του Conference Cup, ενημέρωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου στα Επείγοντα τους ασθενείς που περίμεναν επί ώρες να εξεταστούν.

Υπενθυμίζεται ότι από χτες μέχρι και αύριο ο «Ευαγγελισμός» έχει τεθεί, με εντολή κυβέρνησης και διορισμένης διοίκησης, σε 24ωρη ετοιμότητα «για την αντιμετώπιση των VIP (διαπιστευμένων και φιλάθλων) που θα διαμένουν στα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρετανία", "Grand Hyatt" και "Marriot Athens"», οι οποίοι «θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέτασή τους και διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων, εφόσον χρειαστεί».

Το Σωματείο ξεκαθάρισε ότι η παραπάνω οδηγία βρίσκει απέναντι όλους τους υγειονομικούς, οι οποίοι θα εξετάζουν όλους τους ασθενείς ισότιμα και όχι με βάση το αξίωμα, την τσέπη ή την αναγνωρισιμότητά τους.

Την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη η στάση εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι έχουν αποφασίσει επαναλαμβανόμενες στάσεις. Παρά τις προσπάθειες του Σωματείου να πραγματοποιηθεί συνάντηση, η διοίκηση ανέβαλε για πολλαπλή φορά το προγραμματισμένο ραντεβού, αφού, όπως έχει αποδείξει, προτεραιότητά της είναι τα εγκαίνια «στα τυφλά» δομών που ήδη μετρούν χρόνια στο νοσοκομείο και η έλλειψη προσωπικού τις κρατά κλειδωμένες.



ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Στο πόδι» οι υγειονομικοί για την ενίσχυση με προσωπικό

Στάσεις σήμερα και τη Δευτέρα, κόντρα στην προσπάθεια ποινικοποίησης | 3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής, αλλά ο υπουργός κατηγορεί τους γιατρούς για «ομηρία»

Την ποινικοποίηση και τον «κοινωνικό αυτοματισμό» επιχειρεί να επιστρατεύσει η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τους αγώνες των υγειονομικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επικίνδυνη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις διαχρονικές ελλείψεις που γιγαντώνονται, τα χιλιάδες παιδιά που παραμένουν εδώ και μήνες στις λίστες της ντροπής, με τη ζωή τους να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν προσφυγής της κυβέρνησης το δικαστήριο έκρινε παράνομη τη στάση εργασίας των αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στις 27/5, την οποία στήριζαν ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, απαιτώντας τα αυτονόητα:

Να γίνουν άμεσα ταυτόχρονες προκηρύξεις για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων από μόνιμο προσωπικό, αντί για τη στοχευμένα αποσπασματική προκήρυξη προσλήψεων ενός ελάχιστου αριθμού, που δεν καλύπτουν ούτε τις οξυμένες και πάγιες ανάγκες και βγαίνουν άγονες. Να ανοίξουν τα κλειστά χειρουργικά τραπέζια, να ενισχυθεί η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη με κρατικούς πόρους και προσωπικό.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των μικρών ασθενών, καταφεύγει στην καταστολή, σέρνοντας στα δικαστήρια τους νοσοκομειακούς γιατρούς και συνολικά τους υγειονομικούς, στοχοποιώντας τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Μάλιστα ο υπουργός «εμπορίου της Υγείας», Α. Γεωργιάδης, έσπευσε χθες να καλλιεργήσει και τον «κοινωνικό αυτοματισμό»: Ενώ η κυβέρνηση ευθύνεται για τα πάνω από 3.000 παιδιά που είναι σε αναμονή για χειρουργεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία, εκείνος έριξε το φταίξιμο στους γιατρούς, κατηγορώντας τους ότι ...κρατούν σε ομηρία τους ασθενείς!

Είναι προφανές ότι ο πόλεμος της κυβέρνησης σε ασθενείς και προσωπικό γίνεται «για τα μάτια» των επιχειρηματικών ομίλων, που άλλωστε «έχουν να λαμβάνουν» από τη ραγδαία υποβάθμιση των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων, τόσο από την απόσπαση πελατείας όσο και από τις μπίζνες που αναπτύσσουν μέσα στις δημόσιες μονάδες.

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούμαστε...»

Την απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου καταγγέλλει το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά και προκηρύσσει στάση εργασίας σήμερα (8 π.μ. - 1 μ.μ.) για τους αναισθησιολόγους του «Αγλαΐα Κυριακού».

Επίσης, αποφάσισε στάση εργασίας τη Δευτέρα 3 Ιούνη (8 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στα παιδιατρικά νοσοκομεία στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του προσωπικού στο «Αγία Σοφία», όπου συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων από τα Νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς τα προβλήματα είναι κοινά και αφορούν το σύνολο των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων. Στη συνέλευση αποφασίστηκε η συμμετοχή στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προκήρυξε η ΕΙΝΑΠ για τη Δευτέρα, ενώ στη 1 μ.μ. εκείνη τη μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για την κλιμάκωση του αγώνα.

«Η "παράβαση" των συναδέλφων ήταν ότι τόλμησαν να καταγγείλουν τις επισφαλείς συνθήκες με βάση τις οποίες λειτουργεί και εφημερεύει το Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου», καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ σχολιάζοντας τις διώξεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνει, η δύναμη του εν λόγω Αναισθησιολογικού Τμήματος από τον Γενάρη του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά 4 αναισθησιολόγους (2 προς συνταξιοδότηση και 2 παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/5), με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών.

Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (Ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο Ογκολογικό Τμήμα «Ελπίδα 2», Αναισθησιολογικό Ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο Τμήμα.

«...έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε»

«Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του Αναισθησιολογικού Τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς, είναι αιτήματα δίκαια. Η προσπάθεια του υπουργού Υγείας να αποδώσει πολιτικά κίνητρα στους γιατρούς, αντί να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων, θα πέσει στο κενό, γιατί υποστηρικτές τους θα είναι όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι γονείς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τρομοκρατούμαστε!

Προτεραιότητά μας είναι οι ασθενείς μας και όταν υπάρχουν 3.000 χειρουργεία σε αναμονή στα 2 παιδιατρικά νοσοκομεία έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων!», προσθέτει η ΕΙΝΑΠ.

ΑΣΥ: Να δοθεί λύση τώρα

«Δεν τρομοκρατούμαστε από τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, που τολμά να μιλά για κινητοποιήσεις με πολιτικά κίνητρα λόγω ευρωεκλογών την στιγμή που οι εργαζόμενοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία εδώ και 2 χρόνια βρισκόμαστε σε συνεχείς κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Θυμίζει δε τις μεγάλες κινητοποιήσεις, όπως για το Παιδοογκολογικό πέρυσι, για τα χειρουργεία το 2022 κ.ο.κ. «Το κράτος επιλέγει να οδηγήσει εκατοντάδες γονείς στην απελπισία και στα νύχια της "υγιούς επιχειρηματικότητας" των "εμπόρων Υγείας", ώστε τελικά πάλι η λαϊκή οικογένεια να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βγουν κερδισμένοι», προσθέτει.

Και καλεί στη συγκέντρωση της Δευτέρας: «Οι εργαζόμενοι να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα συλλογικά, μαζί με τους γονείς των μικρών ασθενών, την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και άλλους Συλλόγους Γονέων, μαζί με σωματεία εργαζομένων».



Σελίδα23 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ

Πάγωσαν οι σχεδιασμοί της COSCO για το car terminal

Το πάγωμα των σχεδίων της για τη μετατροπή του μόλου της ΔΕΗ, στο Κερατσίνι, σε car terminal, ανακοίνωσε ο ΟΛΠ/COSCO μετά τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Ζώνη, του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και του Σωματείου Κατεργασίας και Ναυπηγοξυλουργών, που απαιτούν να μη γίνει καμιά αλλαγή χρήσης στον μόλο της ΔΕΗ μέχρι να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση για το πάγωμα των σχεδίων αυτών έγινε χτες και αφού είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα, σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ/COSCO, στην οποία συμμετείχαν και τα σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή χρήσης στόχο έχει την κατάργηση της ναυπηγοεπισκευαστικής χρήσης και τη μετατροπή του χώρου για τη διαμετακόμιση αυτοκινήτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τη ναυπηγοεπισκευή.

Τα σωματεία δίνουν εδώ και δεκαετίες πραγματική μάχη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία, υπερασπιζόμενα τον χώρο δουλειάς τους και τη μη μετατροπή του από παραγωγικό χώρο σε αποθήκη αυτοκινήτων. Σημειώνουν ότι το πάγωμα των σχεδίων αποτελεί νίκη του αγώνα τους, καλούν ωστόσο σε ετοιμότητα και επιφυλακή.



ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Στάση εργασίας αύριο για τη ΣΣΕ και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) πραγματοποιούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα προβάλλοντας τα αιτήματά τους για την υπογραφή ΣΣΕ και τη διατήρηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο κόπηκε τον Δεκέμβρη του 2023.

Την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, τονίζοντας ότι είναι ένας αγώνας που «πρέπει να δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί σαν μια γροθιά, αορίστου χρόνου και εργολαβικοί, για το κοινό τους μέλλον» και καλώντας στη συγκέντρωση που θα γίνει στη διάρκεια της στάσης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37).

Το Συνδικάτο απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα όλων των εργαζομένων, αορίστου χρόνου και εργολαβικών, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και τους σχεδιασμούς που υπηρετούν πολεμοκάπηλα σχέδια τα οποία πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. «Είμαστε», σημειώνει, «ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που δεν θέλει τα ΕΑΣ για την άμυνα της χώρας, αλλά για να εξυπηρετεί τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία».



ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Ανυποχώρητοι συνεχίζουν για δέκατη μέρα τον εμβληματικό αγώνα

Στριμώχνουν κυβέρνηση και εργοδοσία οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο έργο της χώρας

Δέκα μέρες απεργιακού αγώνα κλείνουν οι εργατοτεχνίτες στα εργοτάξια της επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα, και συνεχίζουν!

Δέκα μέρες ενός αγώνα που έχει παγώσει τους μετροπόντικες στο μεγαλύτερο έργο στην Ελλάδα, για το οποίο καμαρώνουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός όμιλος που έχει πάρει τη «χρυσή» αυτή εργολαβία, η κατασκευαστική «ΑΒΑΞ».

Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, και μάλιστα με καθολική συμμετοχή, που αποφάσισαν χθες οι εργαζόμενοι, σε μία ακόμα μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου, δίνει απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στο να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στο προσωπικό και να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας.

Σημειωτέον, αυτές οι διεκδικήσεις ξεδιπλώνονται σε ένα έργο στο οποίο «συμπυκνώνεται» όλο το αφήγημα της «σταθερότητας» και των επενδύσεων που προπαγανδίζει η κυβέρνηση. Μιλάμε δηλαδή για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δηλαδή «ζεστό» χρήμα για τον κατασκευαστικό όμιλο από την ΕΕ, με τους εργάτες να δουλεύουν σε πολύ σύνθετο περιβάλλον, στις υπόγειες σήραγγες, και με ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Κι όμως, ακόμα και εκεί η εργοδοσία, με την - εποπτεύουσα το έργο - κυβέρνηση να της ζεσταίνει την πλάτη, αρνείται τα αυτονόητα, απαιτώντας από το προσωπικό να παίζει τη ζωή του «κορόνα - γράμματα» για μεροκάματα πείνας.

Η συνέλευση έγινε λοιπόν χθες στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, με τους εργαζόμενους να στέλνουν καθαρό μήνυμα ότι σαν μια γροθιά προχωρούν μπροστά, αποφασιστικά και αταλάντευτα.

Με τον τρόπο αυτό οι απεργοί ακυρώνουν στην πράξη τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κάμψει τις αγωνιστικές τους διαθέσεις. Τελευταίο επεισόδιο της απαράδεκτης στάσης της, αφού προτιμάει να κρατάει το έργο «παγωμένο» αντί να ανταποκριθεί στις δίκαιες διεκδικήσεις, ήταν όταν χθες υπαναχώρησε από τη δέσμευσή της να συναντηθεί σήμερα με το Σωματείο για να συζητηθούν τα αιτήματα.

Οταν πρόκειται για τα κέρδη «πνίγονται», αλλά για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων ...δεν βιάζονται

Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κλουβάτος, πρόεδρος του Σωματείου στο έργο, είπε ότι όταν είναι να στηρίξουν τα κέρδη τους «λένε ότι πνίγονται» και πιέζουν για ένταση της εργασίας. Τώρα όμως που οι εργάτες απεργούν για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας, ούτε «πνίγονται» ούτε βιάζονται.

Σήμερα λοιπόν, παρά την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού, οι απεργοί, που βρίσκονται στη δέκατη μέρα του απεργιακού αγώνα τους, θα κάνουν συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της «ΑΒΑΞ» στο Μαρούσι. Παράλληλα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, στηρίζοντας τον αγώνα τους, προχωρά σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας και συμμετέχει στη συγκέντρωση.

Χθες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο έργο του Ελληνικού, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, και ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Στους χαιρετισμούς τους στη Γενική Συνέλευση τόνισαν ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, και ιδιαίτερα για τον κλάδο των Κατασκευών είναι ένας αγώνας που παλεύει να «σπάσει» την πολιτική χαμηλών μισθών που προωθούν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωποι του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων ΕΜΠ, εκ μέρους του οποίου μίλησε ο Γιάννης Βερβεσός, μεταφέροντας την αλληλεγγύη των φοιτητών στον αγώνα των εργαζομένων.

Μετά τη Γενική Συνέλευση οι απεργοί αποφάσισαν να μεταβούν στα γραφεία της «Ελληνικό Μετρό» (πρώην «Αττικό Μετρό», εταιρεία του Δημοσίου), της επιβλέπουσας του έργου δηλαδή, προκειμένου να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους. Ωστόσο οι υπεύθυνοι της «Ελληνικό Μετρό» έδωσαν εντολή να κλείσουν οι είσοδοι του κτιρίου όπου στεγάζεται και φώναξαν την αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων και κυβερνήσεων «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»...



ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ

Παρεμβάσεις στα υπουργεία για τους εργολαβικούς και την καταβολή των μισθών

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έκαναν χτες αντιπροσωπείες των Σωματείων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων 45 εργολαβικών συναδέλφων τους και της μισθοδοσίας συνολικά του προσωπικού, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων και άλλοι συνδικαλιστές.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνάντηση που είχε με τα Σωματεία στις 13 Μάη, ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι θα γίνει σεβαστή η προσωρινή διαταγή που έχει εκδώσει το δικαστήριο και όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στη δουλειά τουλάχιστον μέχρι τις 18 Ιούνη, οπότε έχει οριστεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε πράξη για 45 εργολαβικούς εργαζόμενους που βρέθηκαν στην ανεργία. Η χτεσινή ήταν η δεύτερη παρέμβαση για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ανάλογη πρωτοβουλία είχαν πάρει τα σωματεία στις 21 Μάη.

Επιπλέον, τα Σωματεία καταγγέλλουν πως η δέσμευση του πρωθυπουργού να παραμείνει το προσωπικό στις θέσεις του, ως έχει, μέχρι την ημερομηνία εκδίκασης δεν γίνεται πραγματικότητα, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να δώσουν εντολή στην ειδική διαχείριση να διαχειριστεί τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύνολο των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης απειλούνται να τιναχτούν «στον αέρα». Μετά τις θέσεις εργασίας των εργολαβικών, προκύπτει ζήτημα και με την καταβολή της μισθοδοσίας συνολικά των εργαζομένων, οπότε απειλείται στάση πληρωμών στις συνολικές δαπάνες, που περιλαμβάνουν τη διατήρηση ζωτικής σημασίας υπηρεσιών, όπως είναι τα ιατρεία των οικισμών.

«Υπάρχουν προβλήματα. Αν δεν λυθούν, οι 45 εργαζόμενοι σε εργολαβία θα παραμείνουν απολυμένοι, οι υπόλοιποι το επόμενο διάστημα θα μείνουμε απλήρωτοι, θα κλείσουν τα ιατρεία», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεων στα δύο υπουργεία, όπου δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση.

Τα Σωματεία στάθηκαν αναλυτικά στα ζητήματα που είναι επείγον να επιλυθούν και να ρυθμιστούν, ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργείων επιφυλάχθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. «Την Παρασκευή κάνουμε Γενική Συνέλευση. Εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», τόνισε ο Π. Πολίτης, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία περιμένουν να διαπιστώσουν αν θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ή αν οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν θα διαψευστούν. Στο φόντο αυτό, θα συζητήσουν για την κλιμάκωση του αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.



Νέα κινητοποίηση σήμερα στην «doValue»

Σε κινητοποίηση στην εταιρεία «doValue» σήμερα Τετάρτη στις 4 μ.μ. καλεί το ΠΑΜΕ, με σκοπό την προστασία βιοπαλαιστών και ευάλωτων νοικοκυριών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της κατοικίας τους.

«Η σταθερότητα που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ για την οικονομία είναι οι 90.000 πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Είναι οι εξώσεις και οι διώξεις, είναι η καθημερινή αγωνία των οφειλετών μην ξαφνικά μπουκάρουν στα σπίτια τους αστυνομικές δυνάμεις και τους πετάξουν έξω. Η σταθερότητά τους είναι η αγωνία της επιβίωσής μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο έγκλημα που καθημερινά συντελείται απέναντι σε αδύναμους συνανθρώπους μας. Ανάπηροι, καρκινοπαθείς, οικογένειες με μικρά παιδιά ζητούν τη στήριξή μας, να μη χάσουν τα σπίτια τους, να μη βρεθούν στον δρόμο. Καλούμε σωματεία και φορείς των γειτονιών της Αθήνας σε συμπαράσταση».



Σελίδα24 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κινητοποίηση αύριο για μέτρα προστασίας στα εργοτάξια

Κατάπτυστες οι δηλώσεις του περιφερειάρχη με τις οποίες ξεπλένεται η εταιρεία - εργολάβος

«

Ευθύνες για το έγκλημα έχουν η ανάδοχος κατασκευαστική εταιρεία, η Περιφέρεια Ηπείρου ως εποπτεύουσα το έργο, το ΣΕΠΕ και η παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών». Τα παραπάνω καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του για το αποτρόπαιο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αρίστη Ζαγορίου.

«Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τη ζωή των εργατών», επισημαίνει και καλεί σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, το Συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του και δίνει υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη του εργοδοτικού εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τον 15ο νεκρό οικοδόμο από την αρχή της χρονιάς, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο ενόσω μαζί με συνάδελφό του εργαζόταν σε έργα αποχέτευσης στην Αρίστη Ζαγορίου. Ο άτυχος εργάτης καταπλακώθηκε από χώματα που υποχώρησαν την ώρα που άνοιγαν χαντάκι, χωρίς να έχει τοποθετηθεί ούτε ένα υποστύλωμα ως μέτρο προστασίας.

Κατάπτυστες δηλώσεις συγκάλυψης του εγκλήματος

Στην υπόθεση παρενέβη ο ο περιφερειάρχης Ηπείρου, με προκλητικές δηλώσεις, που βολεύουν την εργολάβο εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε περί «έμπειρου εργαζόμενου», επιδιώκοντας ουσιαστικά τη συγκάλυψη του εγκλήματος.

Σε οργισμένη ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων υπογραμμίζει ότι ο Α. Καχριμάνης «φρόντισε να ψάξει να μάθει αν ο εργαζόμενος που βρήκε τραγικό θάνατο στο εργοτάξιο της κοινοπραξίας "Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ - Αμφίαλος ΟΕ" ήταν έμπειρος ή άπειρος, όμως δεν φρόντισε να μάθει αν υπήρχε οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής του στο εργοτάξιο». Τονίζει δε ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της και στη διαπίστωση της έλλειψης μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων να σταματήσει τις εργασίες, για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να επιβάλουν την προστασία των εργαζομένων.

«Ο περιφερειάρχης, αντί να καταδείξει την εταιρεία ως μοναδικό και αποκλειστικό υπεύθυνο για τον θάνατο ενός εργάτη, "δίνει σήμα" να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια. Αυτό βολεύει την εταιρεία, αυτό κάνει κι αυτός», συμπληρώνει η ανακοίνωση και καταλήγει ότι «δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον εκπρόσωπο των εργολάβων στην Ηπειρο, που συνηθίζει μάλιστα να επιβλέπει μόνος του τα έργα της Περιφέρειας».

Τραυματίστηκε εργάτης και στη Λάρισα

Αλλά και στη Λάρισα, εργάτης έπεσε από σκαλωσιά κατά τη διάρκεια της εργασίας του στη Γιάννουλη και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης με τραύματα στο κεφάλι.

Το εργατικό «ατύχημα» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο 50χρονος εργάτης βρέθηκε στο έδαφος την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε κατάστημα με είδη υγιεινής.

Δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες της πτώσης, ούτε αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες ασφαλείας.



Συνεχίζονται οι εκδικητικές απολύσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Τη συνέχιση των απολύσεων, και μάλιστα κατά δεκάδες, από την εταιρεία «Viva» και τη στοχοποίηση εργαζομένων με συνδικαλιστική δράση καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής. Στα τέλη Μάρτη η εταιρεία, που είχε διαφημιστεί ως μια «εμβληματική επένδυση», προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις σε διάφορα τμήματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 24 Μάη έγιναν νέες απολύσεις περίπου 20 εργαζομένων στη χώρα μας, ενώ η εργοδοσία έχει σκοπό να τις συνεχίσει, μειώνοντας δραστικά το προσωπικό. «Στόχος τους να μείνουν οι μισοί εργαζόμενοι από τους περίπου 1.200 που απασχολούσε τον Μάρτιο, χωρίς βεβαίως να μειωθεί η κερδοφορία τους», αναφέρει το Σωματείο.

Μάλιστα η εργοδοσία έχει στοχοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, απολύοντας τρία μέλη της νεοσύστατης Σωματειακής Επιτροπής. Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, οι συγκεκριμένες απολύσεις είναι εκδικητικές και στοχευμένες, καθώς «έχουν ως μοναδικό κριτήριο τη δράση τους στον χώρο δουλειάς και πρόσχημα τις περικοπές λόγω κόστους». Τα μέλη της Επιτροπής έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να διεξαχθεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία και να παρθούν πίσω οι απολύσεις.

«Αν νομίζει η διοίκηση ότι με την επιστροφή στον Μεσαίωνα θα καταργήσει κάθε φωνή αντίστασης, θα διαψευστεί πολύ σύντομα από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη», σημειώνει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά ενάντια στις «ματωμένες Παρασκευές» των απολύσεων που προηγήθηκαν και σ' αυτές που σχεδιάζει η εργοδοσία για το μέλλον. «Δεν είμαστε κόστος και αναλώσιμοι, συλλογικά μπορούμε να τους σταματήσουμε και θα τους σταματήσουμε!», ξεκαθαρίζει και απαιτεί να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να μπει τέρμα στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο Φάρμακο

Το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει την παράνομη, καταχρηστική, εκδικητική, τρομοκρατικού τύπου απόλυση, από την εταιρεία «Cream Team», νεοεκλεγμένου μέλους του ΔΣ του Συνδικάτου, στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Οπως αναφέρει, «η εταιρεία, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου στον χώρο, προχώρησε σε χτύπημα πρωτοπόρου μέλους του σωματείου, απολύοντας την.

Μάλιστα, σε τελευταία επικοινωνία Συνδικάτου και εταιρείας, επί της ουσίας απαγόρευσε τη διεξαγωγή των εκλογών στις εγκαταστάσεις της και μάλιστα εκείνη τη μέρα είχε κλειδαμπαρωμένες τις πόρτες. Βέβαια πήρε πληρωμένη απάντηση από τους εργαζόμενους, που μετά το σχόλασμα έδωσαν το "παρών" με τη συμμετοχή τους.

Η απόλυση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι χτύπημα συνολικά στα σωματεία και στα δικαιώματά μας. Θέλουν με αυτόν τον τρόπο να τσακίσουν κάθε αντίσταση (...) ιδιαίτερα στον συγκεκριμένο χώρο, όπου η εντατικοποίηση "σπάει κόκαλα".

Το Συνδικάτο δεν πρόκειται να δεχτεί την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και τη σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει ο κάθε εργοδότης! Απαιτεί την επαναπρόσληψη της συναδέλφου και υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις».

Τη διοίκηση της «Cream Team» καταγγέλλει για την απόλυση και η Ομοσπονδία Φαρμάκου - Καλλυντικού (ΟΕΦΣΕΕ), στηρίζοντας τον αγώνα του Συνδικάτου. Κάνει λόγο για «προσπάθεια να χτυπηθούν τα σωματεία, η συλλογική οργάνωση των εργαζομένων και η πάλη για τα δικαιώματά μας, προκειμένου να τσακίσουν κάθε αντίσταση. Θέλουν τους εργαζομένους μακριά από την οργανωμένη πάλη, ώστε να προχωρούν τα σχέδιά τους για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία χωρίς εμπόδια, όπως και στη συγκεκριμένη εταιρεία, διασφαλίζοντας την κερδοφορία της, ύψους άνω των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ».

Η ΟΕΦΣΕΕ απαιτεί να ξαναγυρίσει η απολυμένη στη δουλειά και προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει καμία απόλυση, πόσο μάλλον εργαζομένων που στοχοποιούνται για τη συνδικαλιστική τους δράση.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ

Με στάσεις εργασίας διεκδικούν ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις

Διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ Εργοστασίου Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους. Την περασμένη Πέμπτη 23/5 πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες, παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία κατέθεσε αγωγή για να κηρυχθούν παράνομες και να χτυπηθεί η διεκδίκησή τους.

Η αγωγή εκδικάστηκε και τελικά απορρίφθηκε από το δικαστήριο στο σύνολό της ως ουσιαστικά αβάσιμη, καθώς έκρινε πως όλα τα αιτήματα του Σωματείου προς σύναψη νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης για το 2024 είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διαφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων εργασιακών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του, και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να θεωρηθούν ότι ασκούνται καταχρηστικά.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, τριετίες και επιδόματα και απαντούν μαζικά και μαχητικά στην προσπάθεια τρομοκράτησής τους και στον εκφοβισμό στους εποχικούς εργαζόμενους, προκειμένου να δεχθούν να εργαστούν σε δωδεκάωρες βάρδιες, υπό την απειλή της «μη ανανέωσης» των συμβάσεων εργασίας τους. Επίσης καταγγέλλουν την πρακτική της εταιρείας να πλησιάζει εργαζόμενους, δελεάζοντάς τους με αυξήσεις αν διαγραφούν από το Σωματείο.

Περιγράφοντας μάλιστα την κατάσταση του Ομίλου, το Σωματείο που προχωρά στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από το 2020, που "έκλεισε" με κύκλο εργασιών 109.000.000 ευρώ, στο 2021 που αυξήθηκε κατά 30%, σε 141.500.000 ευρώ, στο 2022 που είχε αύξηση πωλήσεων 21%, στα 171.000.000 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων το 2021 ανέρχονταν σε 6.000.000 ευρώ, και το 2022 σε 10.000.000 ευρώ!».

Στον αντίποδα, «οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας έχουν δει τα τελευταία έτη τους μισθούς τους να χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, ενώ οι όποιες αυξήσεις δίνονται, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν επαρκούν για να καλύψουν την άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Και ενώ και το 2023 υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και του τζίρου, αλλά και των κερδών, η εταιρεία έρχεται "με σκληρό πρόσωπο" στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας για το 2024, υποσχόμενη αυξήσεις που μετά βίας καλύπτουν "τη χασούρα" των προηγούμενων τριών ετών για τους εργαζόμενους, χωρίς να συζητά κανένα άλλο από τα αιτήματά μας χαρακτηρίζοντάς τα παράλογα και εκτός πραγματικότητας».



Σελίδα25 - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Εγκρίθηκε οριστικά ο νόμος περί «ξένης επιρροής»

Η ΕΕ εξετάζει «όλες τις επιλογές»

Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας παρέκαμψε χτες το προεδρικό βέτο και υιοθέτησε οριστικά τον νόμο περί «ξένης επιρροής» με ψήφους 84 υπέρ έναντι 4 κατά, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα τη στιγμή της ψηφοφορίας, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η «φιλοδυτική» Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουραμπισβίλι, είχε ασκήσει βέτο στον νόμο, αλλά μετά τη χτεσινή ψηφοφορία αναμένεται να επικυρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο νόμος απαιτεί από τους οργανισμούς που λαμβάνουν από το εξωτερικό πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους να καταγραφούν ως δυνάμεις «ξένης επιρροής». Εισάγονται επίσης βαριά πρόστιμα για παραβάσεις, καθώς και απαιτήσεις αποκάλυψης.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ κατήγγειλαν τον νόμο και απείλησαν τη Γεωργία με διακοπή χρηματοδότησης και άλλες κυρώσεις, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε πολιτικούς που στηρίζουν τον νόμο.

Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, και η Κομισιόν.

Σημειώνουν ότι η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα πως ο νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο της Γεωργίας αντίκειται στις ευρωενωσιακές «βασικές αρχές» και «αξίες». Η θέσπισή του οδηγεί σε οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον 3 από τα 9 βήματα που ορίζονται για το καθεστώς υποψηφιότητας που ενέκριναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία της Γεωργίας προς την ΕΕ.

«Προτρέπουμε τις αρχές της Γεωργίας να αναστρέψουν αυτήν την τάση και να επιστρέψουν σταθερά στον δρόμο της ΕΕ. Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αλλάξει η δυναμική - αλλά απαιτείται ισχυρή δέσμευση από τις κυβερνητικές αρχές», υπογραμμίζουν.



ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Χτυπήματα στη Ρωσία με «δυτικά» όπλα συζητούν οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ

Ο Ζ. Μπορέλ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «ισορροπήσουν» πάνω στο τεντωμένο σκοινί της γενίκευσης του πολέμου

Μετά τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ήρθε η σειρά του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, να υποστηρίξει τα ουκρανικά πλήγματα με «δυτικά» όπλα σε ρωσικό έδαφος, με τη Μόσχα να προειδοποιεί ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» και να απειλεί με ανταποδοτικά χτυπήματα, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου, είναι απολύτως δυνατό και δεν υπάρχει αντίφαση, μπορώ να απαντήσω ή να πολεμήσω εναντίον αυτού που μου επιτίθεται από το έδαφός του», δήλωσε ο Μπορέλ πριν από την έναρξη της χτεσινής συνόδου των υπουργών Αμυνας της ΕΕ.

Κάλεσε μάλιστα τα κράτη - μέλη να βρουν «μια ισορροπία ανάμεσα στον κίνδυνο κλιμάκωσης και την ανάγκη των Ουκρανών να αμυνθούν».

Οι υπουργοί της ΕΕ συζητούν αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει στόχους βαθύτερα μέσα στο ρωσικό έδαφος με όπλα που έχουν σταλεί από κράτη - μέλη, παίζοντας με τη «φωτιά» του πολέμου που απειλεί να γενικευτεί, να εξελιχθεί σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ο δε Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η χρήση όπλων από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις για πλήγματα στη Ρωσία «δεν θα καταστήσει το ΝΑΤΟ και τα μέλη του μέρος της σύγκρουσης», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς».

«Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις. Δεν είναι αποφάσεις του ΝΑΤΟ», είπε. «Ορισμένοι σύμμαχοι δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στα όπλα που έχουν παραδώσει. Αλλοι έχουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι όσοι σύμμαχοι αποφάσισαν να μην έχουν περιορισμούς, δεν κάνουν το ΝΑΤΟ συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση και αυτό φυσικά θα ισχύει και για άλλους συμμάχους», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ.

«Ελπίζω ότι όλες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα μέσα θα δώσουν άδεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Αμυνας, Χ. Πέβκουρ, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία ήδη πλήττει στόχους στο ρωσικό έδαφος με δικά της drones. «Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό οι Ρώσοι να επιτίθενται από πολύ βαθιά μέσα στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι στην πλάτη», τόνισε, σύμφωνα με το «Bloomberg».

Οι υπουργοί Αμυνας της Λετονίας και της Ολλανδίας εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην ιδέα. «Ουδέποτε το απέκλεισα (...) και ελπίζω πως άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση, θα την αλλάξουν», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κ. Ολονγκρεν. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι από τις χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η Γερμανία μέχρι στιγμής αρνείται να στείλει πυραύλους «Taurus», με βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης και την ανάγκη να χειριστούν οι Γερμανοί στρατιώτες τα συστήματα στο έδαφος.

«Η Γερμανία έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση», επανέλαβε χτες η Γερμανίδα υφυπουργός Αμυνας, Ζ. Μέλερ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του καγκελαρίου της Γερμανίας, Στ. Χέμπεστρεϊτ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα κράτος που δέχεται επίθεση μπορεί γενικά να αμυνθεί με πλήγματα εναντίον στόχων και εκτός των συνόρων του, επειδή αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο. «Και στη συνέχεια τίθεται πάντα το ζήτημα της αναλογικότητας της συγκεκριμένης επίθεσης», πρόσθεσε.

Βέλγιο: F-16 μόνο για το έδαφος της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δεσμεύτηκε χτες να παραδώσει 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο μέχρι το 2028, με το πρώτο αμερικανικό μαχητικό να αναμένεται να φτάσει φέτος.

«Τα όπλα που παραδίδουμε, όπως αναφέρεται σαφώς στη συμφωνία που υπογράψαμε, προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλ. Ντε Κρόο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας» Βελγίου - Ουκρανίας, με τον Ντε Κρόο να τονίζει πως «ό,τι καλύπτεται από αυτήν τη συμφωνία είναι στρατιωτικό υλικό, στρατιωτικός εξοπλισμός και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος».

Η συμφωνία «περιλαμβάνει τουλάχιστον 977 εκατ. ευρώ σε βελγική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία φέτος», ανήγγειλε ο Ζελένσκι.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για τα F-16 και τη συμφωνία ασφαλείας είναι η επόμενη κυβέρνηση να συμφωνήσει, καθώς το Βέλγιο οδεύει προς εκλογές στις 9 Ιούνη.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είχε επισκεφτεί την Ισπανία, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Π. Σάντσεθ, και υπέγραψαν «συμφωνία ασφαλείας».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία δεσμεύει στρατιωτική βοήθεια, αξίας 1 δισ. ευρώ, εντός του 2024.

Η στρατιωτική βοήθεια που παρείχε μέχρι τώρα η Μαδρίτη στο Κίεβο θεωρείται περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, η Ισπανία είχε δεσμευτεί μέχρι τώρα για 330 εκατ. ευρώ.

Η Ισπανία υποσχέθηκε επίσης να βοηθήσει να ενισχυθεί η απόδοση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας και να μελετήσει ευκαιρίες κοινής παραγωγής, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για να αποτρέψουν οποιαδήποτε παράνομη κυκλοφορία «αμυντικού» υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία.

Κίεβο και Παρίσι συζητούν για Γάλλους εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Το Κίεβο αναζητεί «Δυτικούς» εκπαιδευτές για τον ουκρανικό στρατό και ήδη είναι σε συζητήσεις με τη Γαλλία για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ρ. Ουμέροφ.

Το Κίεβο έχει προτείνει να μη στέλνονται πλέον Ουκρανοί στρατιώτες για εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά να εκπαιδεύονται εντός Ουκρανίας.

Προηγουμένως, ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων, στρατηγός Ολ. Σίρσκι, είχε πει ότι έχει υπογράψει έγγραφα «που θα επιτρέψουν στους πρώτους Γάλλους εκπαιδευτές να επισκεφθούν σύντομα τα ουκρανικά στρατιωτικά κέντρα για να εξοικειωθούν με τις υποδομές και το προσωπικό τους».

Η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν «Δυτικοί» μισθοφόροι στην Ουκρανία, δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν. Πρόσθεσε πως οι Ρώσοι στις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών ακούν συχνά άλλες γλώσσες, όπως γαλλικά και πολωνικά.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ρωσίας στο Λουγκάνσκ αναφέρθηκε σε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία περισσότεροι από 1.000 Γάλλοι μισθοφόροι, λεγεωνάριοι, βρίσκονται στο Ντονμπάς, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικές μονάδες μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται τώρα στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Πούτιν: Ακόμη ένα βήμα προς παγκόσμια σύγκρουση

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης λόγω των «δυτικών» προκλήσεων και κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να σκεφτούν «με τι παίζουν».

Τα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος με «δυτικά» όπλα είναι δυνατά μόνο με τη βοήθεια ειδικών από χώρες του ΝΑΤΟ, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.

«Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Ποιος διευθύνει αυτά τα όπλα; Ποιος τα χειρίζεται; Φυσικά, αυτοί οι εκπαιδευτές είναι που είναι μεταμφιεσμένοι σε μισθοφόρους. Είναι εκεί (σ.σ. στην Ουκρανία) και έχουν απώλειες», είπε ο Πούτιν. «Και γίνεται όλο και πιο δύσκολο γι' αυτούς να κρύψουν αυτές τις απώλειες».

Είπε ότι η «Δύση» αγνόησε τις προειδοποιήσεις σχετικά με το χτύπημα της Ουκρανίας εντός του ρωσικού εδάφους, στο Μπέλγκοροντ, και ότι αυτό προκάλεσε το άνοιγμα ενός νέου μετώπου προς το Χάρκοβο για να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» για τη Ρωσία.

Πολωνία: Αγορά αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση ύψους 735 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για την προμήθεια πυραύλων JASSM-ER, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, με φόντο την κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε τη σημασία που έχει η δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων εναντίον στόχων πολύ απομακρυσμένων από τη γραμμή του μετώπου και η εμβέλεια των πυραύλων που θα αποκτηθούν είναι περίπου 1.000 χλμ.», ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Αμυνας.

Οι παραδόσεις των πυραύλων AGM-158 JASSM-ER θα γίνουν μεταξύ 2026 και 2030, διευκρίνισε.

Η Πολωνία διαθέτει ήδη πυραύλους JASSM εμβέλειας 370 χιλιομέτρων, μέρος του οπλισμού των αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της.

Η Βαρσοβία δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, κυρίως από ΗΠΑ και Νότια Κορέα, με στόχο να «χτίσει» τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη και αύξησε ραγδαία τον «αμυντικό» προϋπολογισμό της, που πλέον ανέρχεται σε περίπου 4% του ΑΕΠ - το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών του NATO.



Σελίδα26 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΥΕΜΕΝΗ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα

Πλήγμα σε ελληνόκτητο πλοίο από πυραύλους των Χούθι

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη φουντώνει τους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για γενικότερη ανάφλεξη.

Χτες, οι Χούθι επιτέθηκαν με τρεις πυραύλους ανοιχτά των ακτών της Υεμένης και συγκεκριμένα του λιμανιού Χοντέιντα, καταφέροντας πλήγμα στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «Laax», μεταφοράς χύδην φορτίου, με σημαία Νήσων Μάρσαλ.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι το σκάφος, που είναι της ναυτιλιακής εταιρείας «Grehel Ship Management», με έδρα τον Πειραιά, εξέπεμψε σήμα κινδύνου διευκρινίζοντας ότι το αμπάρι έχει υποστεί ζημιές και έχει αρχίσει να βάζει νερά, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός μελών του πληρώματος.

Το σκάφος κατευθυνόταν προς την περιοχή Φουτζέιρα των ΗΑΕ. Σύμφωνα με το σήμα, το πλοίο έχει πάρει κλίση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας «Ambrey». Και η περίπτωση αυτή δείχνει τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουν τους ναυτεργάτες τα εφοπλιστικά συμφέροντα, που στέλνουν πλοία σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι ανησυχίες της Κίνας για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Νωρίτερα, με αφορμή τη 10η υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών που ξεκινά και επίσημα αύριο, Πέμπτη, στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, συναντώντας τον ομόλογό του από την Υεμένη, ζήτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που γίνονται σε αντίποινα της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και να διασφαλιστεί εκεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο Ουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα χτες το σινικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι Κίνα και ΗΠΑ είχαν διαβουλεύσεις για ναυτιλιακές υποθέσεις την περασμένη Παρασκευή, στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να διαχειριστούν τους κινδύνους.



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

«Περιορισμένη επιχείρηση» βλέπουν οι ΗΠΑ στο μακελειό στη Ράφα!

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα «περιορισμένη επιχείρηση» (!) δήλωσε χτες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Sabrina Singh, με φόντο τις νέες πολύνεκρες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον καταυλισμών αμάχων, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο το «ξέπλυμα» της γενοκτονίας στη Γάζα στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η ίδια εξάλλου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η βοήθεια ασφαλείας συνεχίζει να ρέει», επιβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να εξοπλίζει το κράτος - δολοφόνο για το μακελειό στη Γάζα, αλλά και για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, καλά κρατεί και η υποκρισία των ΗΠΑ για τις σφαγές Παλαιστινίων αμάχων, με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, να δηλώνει μεν χτες ότι η λέξη «τραγικό» δεν μπορεί να περιγράψει τα αποτελέσματα της προχτεσινής επίθεσης εναντίον καταυλισμού αμάχων στη Ράφα, αλλά την ίδια ώρα να μην απαντά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα συνιστούν παραβίαση της λεγόμενης «κόκκινης γραμμής» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ.

Το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χτες τη «βαθύτατη θλίψη του» για τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Ράφα, σημειώνοντας ότι αναμένονται τα αποτελέσματα της έρευνας του ισραηλινού στρατού, με την ελπίδα ότι η έρευνα αυτή θα γίνει «γρήγορα και με διαφάνεια». Κι αυτό όταν ήδη ο κατοχικός στρατός κάνει λόγο για «δευτερογενή έκρηξη που προκλήθηκε από το αρχικό χτύπημα σε μια περιοχή εκτός της καθορισμένης ανθρωπιστικής ζώνης» και ισχυρίζεται ότι αυτή «πιθανότατα προκλήθηκε από αποθηκευμένα πυρομαχικά ή όπλα της Χαμάς»...

Σε εφαρμογή η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Στη διπλωματική αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους προχώρησαν χτες, όπως είχαν προαναγγείλει, οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.

Πλέον, οι χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης αυξήθηκαν σε 145 (σε σύνολο 193 μελών του ΟΗΕ).

Στην ΕΕ αναγνωρίζουν επίσης το κράτος της Παλαιστίνης η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία, ενώ τον ίδιο δρόμο μπορεί να ακολουθήσουν σύντομα η Σλοβενία και η Μάλτα.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Ρ. Γκόλομπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα αποφασίσει για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους αύριο Πέμπτη και θα προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο για έγκριση στη Βουλή.

Ανοιχτό είναι το ίδιο ενδεχόμενο και από τις κυβερνήσεις Βρετανίας και Αυστραλίας.

Αντίθετα, η Γαλλία δηλώνει ότι η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία «δεν είναι κατάλληλη» και η Γερμανία έχει ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ, με το «επιχείρημα» ότι το Παλαιστινιακό μπορεί να λυθεί μόνο «μέσω διαλόγου» μεταξύ των δύο πλευρών.

Επίσης, χτες, το Κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε νομοσχέδιο το οποίο τασσόταν υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους μετά από εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στον ΟΗΕ το μακελειό στο Ταλ αλ Σουλτάν

Αργά χτες, μετά τις 22.30 (ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί εκτάκτως συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών, με επίκεντρο τη σφαγή στο Ταλ αλ Σουλτάν της Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Το σχετικό αίτημα υπέβαλε η Αλγερία για λογαριασμό και άλλων αραβικών χωρών, ενώ νωρίτερα ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, αντιδρώντας στη σφαγή δεκάδων αμάχων στη Ράφα το βράδυ της Κυριακής διαπίστωσε ξανά ότι «δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα» και ότι «ο τρόμος πρέπει να σταματήσει». Νέα συνεδρίαση του Σώματος για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναμένεται σήμερα.

Ο δε επικεφαλής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπ. Νετανιάχου, περί «τραγικού λάθους» αναφορικά με τον θάνατο δεκάδων αμάχων στο Ταλ αλ Σουλτάν από ισραηλινή επίθεση, τόνισε ότι το να αποκαλείς ένα τέτοιο γεγονός «λάθος» είναι «σαν να μη σημαίνουν τίποτε εκείνοι που σκοτώθηκαν, εκείνοι που θρηνούν και εκείνοι που προσπάθησαν να σώσουν ζωές».



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Νέες σφαγές αμάχων στη Ράφα από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και άλλων Ευρωατλαντικών «συμμάχων», το Ισραήλ εντείνει τις δολοφονικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού στη Ράφα και συνολικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, μετατρέποντας τις υποτίθεται «ασφαλείς» περιοχές σε «σφαγεία».

Χτες το μεσημέρι (λιγότερο από ένα 48ωρο από το μακελειό της Κυριακής στο Ταλ αλ Σουλτάν με τους 45 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες που κάηκαν ζωντανοί) ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων στο αλ Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 12 ήταν γυναίκες.

Δεκάδες άλλοι, ανάμεσά τους και παιδιά, τραυματίστηκαν από τον βάρβαρο βομβαρδισμό σε πυκνοκατοικημένη περιοχή γεμάτη σκηνές εκτοπισμένων αμάχων.

Ηδη πριν από τη νέα σφαγή στο αλ Μαουάσι, οι νεκροί Παλαιστίνιοι, μετά από 235 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έφτασαν τους 36.096 και οι τραυματίες τους 81.136.

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανέπτυξε χτες πολυάριθμα άρματα μάχης που έφθασαν μέχρι το κέντρο της πόλης της Ράφα. Ορισμένα από τα τανκς εθεάθησαν κοντά στο τέμενος Al-Awda, κεντρικό ορόσημο της πόλης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για δραματική αύξηση του αριθμού των αμάχων που χάνουν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera», τα άρματα μάχης προέλασαν χτες βαθιά στο κέντρο της Ράφα σε δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος κατά μήκος του στρατηγικού «Διαδρόμου Φιλαδέλφεια» προς το κέντρο της πόλης και ο δεύτερος στην ανατολική Ράφα κατά μήκος της περιοχής που είναι γνωστή ως Αλ Αουντα. Ολμοι πυροβολικού έπεσαν για ακόμη ένα 24ωρο πολύ κοντά στο Κουβεϊτιανό Νοσοκομείο της Ράφα που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι πολύπαθοι κάτοικοι του καταυλισμού Ταλ αλ Σουλτάν που βομβαρδίστηκαν ανηλεώς την Κυριακή από το Ισραήλ με αμερικανική βόμβα 2.000 κιλών, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, δήλωσαν ότι δέχτηκαν επίσης επιθέσεις και το περασμένο 24ωρο από ισραηλινά άρματα μάχης. «Πολλές οικογένειες έφυγαν από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα επειδή οι επιθέσεις συνεχίζονταν όλη τη νύχτα», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος κάτοικος της περιοχής σε δημοσιογράφο του πρακτορείου «Ρόιτερς».

Υπαίθρια νοσοκομεία στη δυτική Ράφα, συμπεριλαμβανομένων του Ινδονησιακού, του Κουβεϊτιανού και του Εμιρατινού, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα πλήθος αρρώστων και τραυματιών που έχουν απομείνει στην πόλη να μην ξέρουν πού να αποτανθούν για λίγη βοήθεια.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές σε δυτικές συνοικίες της Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Οι ισραηλινές βόμβες έπεσαν και σε σκηνές με ανάπηρους και ανήμπορους ανθρώπους, εξαντλημένους από τις συνεχείς επιθέσεις, την πείνα, τη δίψα και τις άλλες κακουχίες του πολέμου.

Στο μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, «Ταξιαρχίες αλ Κουντς», ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως βομβάρδισε στρατιώτες του ισραηλινού κατοχικού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες.

Η ίδια οργάνωση δημοσιοποίησε χτες βράδυ ένα σύντομο βίντεο με τον 28χρονο Ισραηλινορώσο όμηρο Σάσα Τρουπάνοφ, ο οποίος κρατείται στη Γάζα. Εκεί ο Τρουπάνοφ φαίνεται να λέει ότι τις επόμενες μέρες «θα πει όλη την αλήθεια» για ό,τι συνέβη στον ίδιο και στους άλλους ομήρους. Η μητέρα του, η γιαγιά του και η φίλη του που είχαν απαχθεί μαζί με αυτόν στις 7 Οκτώβρη, αφέθηκαν ελεύθερες κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας που επιτεύχθηκε στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, με την τότε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Νέος απολογισμός θυμάτων από τον ΠΟΥ

Χτες, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ παρουσίασε νέα στοιχεία για τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον υγειονομικών και δομών Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανακοίνωσε ότι από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 723 εργαζόμενοι δομών και υπηρεσιών Υγείας και έχουν τραυματιστεί πάνω από 924 άλλοι.

Οι επιθέσεις σε κλινικές, νοσοκομεία, δομές Υγείας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 450.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων) υποφέρουν από μολυσματικές ασθένειες, όπως η ανεμοβλογιά ή ο ίκτερος.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΠΟΥ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει ακόμη και τη μεταφορά ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, καθώς οι διακομιδές έχουν σταματήσει εντελώς από τότε που άρχισε η ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα, στις 6 Μάη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «σχεδόν 10.000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν για να υποβληθούν στην ιατρική θεραπεία την οποία τόσο πολύ χρειάζονται».

Μεταξύ αυτών, περισσότεροι από 6.000 υποφέρουν από τραυματισμούς και τουλάχιστον 2.000 έχουν προσβληθεί από σοβαρές χρόνιες νόσους.

Πριν από τη διακοπή τους, ο ΠΟΥ είχε λάβει την άδεια να προχωρήσει σε 5.800 διακομιδές ασθενών, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ αυτών που έχουν ζητηθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος, πριν από σχεδόν 8 μήνες. Τελικά, μόνο 4.900 ασθενείς κατέστη δυνατόν πράγματι να διακομισθούν.

Μακελειό σε βάρος και των δημοσιογράφων

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές της έρευνες δείχνουν πως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι η πιο θανατηφόρα περίοδος για τους δημοσιογράφους από τότε που η οργάνωση άρχισε να συλλέγει δεδομένα, το 1992.

Ο διευθυντής προγράμματος της CPJ, Κάρλος Μαρτίνες ντε λα Σέρνα, τόνισε ότι «από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, οι δημοσιογράφοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα - τη ζωή τους - για το ρεπορτάζ τους. Χωρίς προστασία, εξοπλισμό, διεθνή παρουσία, επικοινωνίες ή τροφή και νερό, εξακολουθούν να κάνουν την κρίσιμη δουλειά τους για να πουν στον κόσμο την αλήθεια».

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι ως τις 27 Μάη είχε επιβεβαιωθεί πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 107 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, εκ των οποίων 102 Παλαιστίνιοι, 2 Ισραηλινοί και 3 Λιβανέζοι. Επίσης, τραυματίστηκαν 32 δημοσιογράφοι, αγνοούνται άλλοι 2 και συνελήφθησαν άλλοι 38. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές οργανώσεις, ο αριθμός των θυμάτων δημοσιογράφων είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Καταγράφηκε επίσης μπαράζ επιθέσεων, απειλών, κυβερνοεπιθέσεων, λογοκρισίας και δολοφονιών μελών οικογενειών δημοσιογράφων.

Απειλές της Μοσάντ στην πρώην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», που δεν διαψεύστηκε από τις ισραηλινές αρχές, αναφέρει πως ο Γιόσι Κόεν, πρώην επικεφαλής της Mossad και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απείλησε την πρώην γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Φατού Μπενσούντα, ενώ στη διάρκεια μυστικών συναντήσεων προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου που ξεκίνησε επίσημα το 2021.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο Κόεν είχε βάλει ανθρώπους να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις τηλεπικοινωνίες της Μπενσούντα, του συζύγου της και άλλων μελών της οικογένειάς της, με σκοπό να συγκεντρωθούν «αξιοποιήσιμα στοιχεία» που θα μπορούσαν να την «εκβιάσουν» και να την αναγκάσουν να σταματήσει τις έρευνες σε βάρος του κράτους - δολοφόνου...

Η οργανωμένη δράση του Κόεν για τον εκφοβισμό και την υπονόμευση του ΔΠΔ διήρκεσε αρκετά χρόνια ενώ η εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι εντάσσεται σε στρατηγικό σχέδιο του Ισραήλ προκειμένου να μην απειληθεί το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας και να μη λογοδοτήσει για όσα εγκλήματα διαπράττονται στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Στο μεταξύ, στο φόντο όλων αυτών των εξελίξεων, ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν στη σκιά του πολέμου πως μία από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες του Ισραήλ, η «Elbit Systems», σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 11,5% μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω των αυξημένων αναγκών του πολέμου. Η εταιρεία «Elbit Systems» πουλά στον ισραηλινό στρατό όπλα και πυρομαχικά, αλλά και drones, συστήματα πυροβολικού, όπλα λέιζερ, κ.ά.

Ισραηλινές επιθέσεις και συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη

Την ίδια μέρα, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 22 ανθρώπους (μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πρώην φυλακισμένους).

Παράλληλα, στην πόλη Μπέιτ Εϊνούν κοντά στη Χεβρώνα, δύο Ισραηλινοί επιτέθηκαν με μαχαίρι σε έναν Παλαιστίνιο πατέρα και τον γιο του τραυματίζοντάς τους.



ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Φουντώνουν διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο απέναντι στις νέες ισραηλινές κτηνωδίες

«Στέλνουμε ειρήνη και αγάπη από την απεργιακή μας κινητοποίηση εδώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στον λαό της Παλαιστίνης.

Κερδίζουμε τη δύναμή μας από τη δύναμή σας, την επιμονή μας από την επιμονή σας και την αξιοπρέπειά μας από την αξιοπρέπειά σας!».

Πανεπιστημιακός ερευνητής απηύθυνε τα παραπάνω χαρακτηριστικά λόγια αλληλεγγύης από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς παράλληλα με τις συνεχιζόμενες αγωνιστικές διαμαρτυρίες φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενισχύονται κινητοποιήσεις συνδικάτων και εργαζομένων, ενάντια στη σφαγή από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αλλά και ενάντια στο όργιο καταστολής με το οποίο αντιμετωπίζονται οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Το συνδικάτο UAW 4811, το οποίο εκπροσωπεί 48.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, βοηθούς καθηγητές, ερευνητές και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει ξεκινήσει απεργία καταγγέλλοντας την άγρια καταστολή των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αυτές.

Το συνδικάτο ξεκίνησε την απεργία από τις εγκαταστάσεις του UC Santa Cruz, ενώ από χτες η απεργία επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις του UCLA και του UC Davis.

Οπως υπογραμμίζει το UAW 4811, οι πειθαρχικές διώξεις του πανεπιστημίου ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έχουν αποκλείσει σε ορισμένους την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και σε άλλους την πρόσβαση στις φοιτητικές εστίες. Η διοίκηση του πανεπιστημίου προσέφυγε εναντίον της απεργίας, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη και να τερματιστεί. Η αρμόδια κρατική αρχή απέρριψε μεν την προσφυγή, απευθύνοντας όμως συστάσεις στο συνδικάτο για έλλειψη «καλή τη πίστη» συνεργασίας με τη διοίκηση του πανεπιστημίου...

Να σημειωθεί ότι πάνω από 200 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν από την πανεπιστημιακή αστυνομία στις 30 Απρίλη στο UCLA, αλλά δεν συνελήφθη κανείς από τους «αντι-διαδηλωτές», τις ομάδες κρούσης που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, δίνοντας το πάτημα για το όργιο καταστολής που ακολούθησε...

Στη Νέα Υόρκη, φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην τελετή αποφοίτησης της Νομικής Σχολής του City University of New York (CUNY), με συνθήματα αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, ανεμίζοντας πανό με αντίστοιχα συνθήματα όταν ανέβαιναν στη σκηνή για την τελετή. Παράλληλα, γύρισαν μαζικά την πλάτη τους κατά τη διάρκεια της ομιλίας της κοσμήτορα της Σχολής, καταδικάζοντας την απόφασή της να ακυρώσει τις ομιλίες αποφοίτων που είχαν επιλεγεί από τους συμφοιτητές τους, καθώς και τις ομιλίες καλεσμένων, για να τους αποτρέψει να μιλήσουν ενάντια στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα. Μετά την απονομή των τελευταίων πτυχίων, φοιτητές αποχώρησαν από την τελετή οργανωμένα για να προχωρήσουν σε συγκέντρωση σε κοντινή πλατεία, συνοδευόμενοι και από καθηγητές και καλεσμένους...

Αλλά και στο πανεπιστήμιο Swarthmore της Πενσιλβάνια, η τελετή αποφοίτησης μετατράπηκε σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και καταγγελίας των ισραηλινών εγκλημάτων.

Διαμαρτυρίες συνεχίζονται όμως αποφασιστικά και στην Ευρώπη, μετά και από τις νέες κτηνώδεις επιθέσεις σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Γάζα.

Μεταξύ άλλων, στο Whitworth Hall του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, όπου οι φοιτητές ξεδίπλωσαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία, καταγγέλλοντας τη σφαγή στη Ράφα.

«Συνοδευόμενοι» από νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης

Αλλά και εκτός πανεπιστημιακών χώρων, η οργή ενάντια στους σφαγείς και η αλληλεγγύη με τον λαό της Παλαιστίνης «φουντώνει»: Στο Οσλο (Νορβηγία), διαδηλωτές προχώρησαν σε σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή, λέγοντας «Οχι στη γενοκτονία».

Νέες μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε Παρίσι, Βαρκελώνη, Ρότερνταμ.

Νέα κινητοποίηση έγινε και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Τόκιο (Ιαπωνία) διαδηλωτές περικύκλωσαν την πρεσβεία του Ισραήλ.

Ξεχωριστά ήταν τα στιγμιότυπα και από διαδήλωση στη Χιλή, στο Σαντιάγο, ενώ συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από την έναρξη αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας Παλεστίνο, οι παίκτες της οποίας μπήκαν στο γήπεδο «κρατώντας» τα χέρια νεκρών παιδιών της Γάζας, ενώ μετά έβγαλαν τις φόρμες τους για να αποκαλύψουν, από κάτω, μπλούζες με τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας.

Στη Γάζα τα παιδιά επιμένουν να ζωγραφίζουν!

Ολα αυτά ενώ στη ματοβαμμένη Γάζα τα παιδιά επιμένουν ότι θα ζήσουν.

Σε προσφυγικούς καταυλισμούς, τα παιδιά που έχουν δει τριγύρω τους όλα να βομβαρδίζονται, «χτίζουν» ελπίδα. Βρίσκουν κουράγιο και μπογιές, ζωγραφίζουν πολιτιστικά μνημεία που πριν κάποιους μήνες ήταν όρθια στις πόλεις και τα χωριά τους, αλλά μετά ισοπεδώθηκαν από τον κατακτητή. Οπως το Κασρ Αλ-Μπάσα του 13ου αιώνα που παλιότερα στέγαζε ένα μουσείο αρχαιοτήτων...

Μέχρι τις αρχές του Απρίλη, η UNESCO είχε εξακριβώσει ζημιές σε 43 πολιτιστικά τοπόσημα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται θρησκευτικοί χώροι, κτίρια ιστορικού ή/και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και ένα μουσείο.



Σελίδα28 - ΔΙΕΘΝΗ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Στις κάλπες καλούνται σήμερα 29 Μάη δεκάδες εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί ψηψοφόροι, για έβδομη φορά από το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ το 1994. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο να χάσει όχι την πρωτιά, αλλά την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλιζε εδώ και 30 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν περίπου 40%, από 62,1% που είχε δέκα χρόνια πριν (2014) και 57,5% στις εκλογές του 2019.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών (AIVD) και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (NCTV), Ντικ Σουφ, πρόκειται να γίνει ο πρωθυπουργός της νέας «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης της Ολλανδίας, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.



ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τρέχουν ραγδαίες «αποσταθεροποιητικές» εξελίξεις

Σε «συνδεδεμένο μέλος» του ΝΑΤΟ αναβαθμίστηκε το Κόσοβο

Τον δρόμο για περαιτέρω αξιοποίηση του προτεκτοράτου του Κοσόβου από το ΝΑΤΟ ανοίγει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΚΣ) της λυκοσυμμαχίας να εγκρίνει πρόταση για την αναγνώρισή του ως «συνδεδεμένου μέλους», από «παρατηρητής» που ήταν έως τώρα.

Σε προχτεσινή ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση στη Σόφια μόλις μία αντιπροσωπεία καταψήφισε και άλλες 14 χώρες έκαναν αποχή (περιλαμβανομένης της Κύπρου). Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ συμμετέχουν τα κοινοβούλια όχι μόνο των 32 κρατών - μελών αλλά και κοινοβούλια εννιά «συνδεδεμένων χωρών» (στα οποία περιλαμβάνονται Σερβία, Κύπρος κ.τ.λ.).

Η Κοσοβάρα Πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι σχολίασε ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μαζί με τους συμμάχους μας για να προωθήσουμε την πορεία μας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Από τη μεριά της, η σερβική αντιπροσωπεία στην ΚΣ χαρακτήρισε την εξέλιξη «επικίνδυνο προηγούμενο», ενώ ο επικεφαλής του Γραφείου Κοσόβου της σερβικής κυβέρνησης Πέταρ Πέτκοβιτς υποστήριξε ότι «οι μεγάλες δυνάμεις υποστηρίζουν ανοιχτά την τρομοκρατία του Κούρτι και είναι έτοιμες να κλείσουν τα μάτια σε όλες τις κακοτοπιές του καθεστώτος στην Πρίστινα, εάν αυτό ταιριάζει στα γεωπολιτικά τους συμφέροντα (...) δική μας δουλειά είναι να προστατεύσουμε την ειρήνη και τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες».

Η νέα αυτή εξέλιξη οξύνει περαιτέρω την αντιπαράθεση για τους όρους συνεργασίας Κοσόβου - Σερβίας, για τους οποίους ΗΠΑ και ΕΕ διεκδικούν το «πάνω χέρι» και ενώ η «απόσταση» γενικότερα του Βελιγραδίου με τη Δύση παραμένει, όπως έδειξε και η πρόσφατη ανακήρυξη «Μέρας για τη Γενοκτονία» στη Σρεμπρένιτσα, με τις συντριπτικές ψήφους ΗΠΑ και συμμάχων τους, την περασμένη βδομάδα στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Οργή Ουάσιγκτον κατά Ντόντικ

Στο μεταξύ, αντιδρώντας στις ανακοινώσεις με τις οποίες η «Σερβική Δημοκρατία» υποδέχτηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα και είπε ότι θα καταθέσει σχέδιο «ειρηνικής διάσπασης» στην Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (τη δεύτερη από τις δύο οντότητες που συνθέτουν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην οποία πλειοψηφούν μουσουλμάνοι Βόσνιοι και Κροατοβόσνιοι), η αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο κατήγγειλε την ηγεσία Ντόντικ για σχέδια «απόσχισης με άλλο όνομα», που είναι «επικίνδυνα και ανεύθυνα».

Υποστήριξε ότι «οι ενέργειες του κ. Ντόντικ θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μέσα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς που επιθυμεί ο λαός της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, περιλαμβανομένου του λαού της "Σερβικής Δημοκρατίας"».

«Δεν θα καταγγείλω» τις Πρέσπες, λέει η Σιλιάνοφσκα

Διαβεβαιώσεις ότι η Βόρεια Μακεδονία αποτελεί όντως «αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» έδωσε στο μεταξύ η Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, που ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί πραγματικότητα» και ως τέτοια πρέπει να τηρηθεί.

Σε νέες της δηλώσεις, η προερχόμενη από το κόμμα VMRO-DPNE νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι «εγώ ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία των Πρεσπών». Επανέλαβε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία με τις προσφωνήσεις της χώρας της ως «Μακεδονίας» και ότι επέκρινε τη Συμφωνία των Πρεσπών «λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της μη συμφωνίας της με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» αλλά - υπογράμμισε - «αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, αποτελεί πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι η χώρα της άλλαξε και έγγραφα για εσωτερική χρήση (π.χ. διαβατήρια, ταυτότητες) για να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια στιγμή, προμηνύοντας νέα όξυνση παζαριών (σε συνθήκες που όλα δείχνουν ότι ανατροφοδοτούνται και αλυτρωτισμοί, εθνικισμοί) η Σιλιάνοφσκα πρόσθεσε: «Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες, αλλά νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής "win-win", να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς». Εξέφρασε δε παράπονο ότι «όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει Σκόπια, και μάλιστα σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ. ΠΓΔΜ-FYROM)», καταλήγοντας «να μην αναφερθώ στα Μνημόνια»...

Από την άλλη, η Σιλιάνοφσκα είπε και ότι πιστεύει «στην ελευθερία της έκφρασης της σκέψης, στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού».

Στο μεταξύ, χτες, νέος πρόεδρος της Βουλής εκλέχτηκε ο αλβανικής καταγωγής Αφρίμ Γκάσι, αρχηγός ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό της (μέχρι πρότινος) αλβανικής αντιπολίτευσης, «Αξίζει».



G7

Απειλή για την «οικονομική ανθεκτικότητά» του η Κίνα

Την ανησυχία της Δύσης για τη λεγόμενη «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της Κίνας εξέφρασαν οι χώρες του G7, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι θα εξετάσουν και τη λήψη μέτρων για την «προστασία» τους.

Μετά από διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών, στη Στρέσα της βόρειας Ιταλίας, οι «7» εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εκφράζουμε ανησυχίες για την ολοκληρωμένη χρήση από την Κίνα πολιτικών και πρακτικών μη εμπορεύσιμων που υπονομεύουν τους εργαζόμενους, τις βιομηχανίες και την οικονομική μας ανθεκτικότητα». Τονίζει δε ότι οι αξιωματούχοι «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζανέτ Γέλεν δήλωσε ότι «η βιομηχανική πολιτική της Κίνας μπορεί να φαίνεται μακρινή», αλλά «αν δεν ανταποκριθούμε στρατηγικά και με ενιαίο τρόπο, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τόσο στις χώρες μας όσο και σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο», είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι «μπροστά σε αυτήν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, είναι ζωτικής σημασίας το G7 και η Ευρώπη να μείνουν ενωμένες. Η Ευρώπη πρέπει να επιβεβαιώσει την οικονομική της δύναμη».

Από τη δική της πλευρά, μέτρα για να διαφυλάξει την αναβαθμισμένη παρουσία των μονοπωλίων που εκπροσωπεί, παίρνει η Κίνα.

Ετσι, πριν λίγες μέρες επισημοποιήθηκε και η ίδρυση νέου Επενδυτικού Ταμείου από το Πεκίνο, με αρχικό κεφάλαιο 344 δισεκατομμύρια γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια), που είναι γνωστό ως «Big Fund III» και θα εστιάσει σε επενδύσεις στον κλάδο παραγωγής μικροτσίπ.



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

«Σήμα κινδύνου» για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό από Σολτς και Μακρόν

Επενδύσεις, «πράσινη μετάβαση» και πόλεμος στο επίκεντρο των συνομιλιών

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο οποίος από την Κυριακή πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και ενώ εντείνεται ο παγκόσμιος οικονομικός, εμπορικός και τεχνολογικός ανταγωνισμός.

Σε κοινό τους άρθρο στους «Financial Times», ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς και ο Μακρόν προειδοποιούν ότι η ΕΕ πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της Ευρώπης και τις θυσίες που καλούνται να κάνουν.

Σε μια έμμεση αναφορά στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής Ενέργειας, μεταξύ των απαιτούμενων «πράσινων» μεταρρυθμίσεων αναφέρουν τις προσπάθειες για «απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα», σεβόμενοι τις επιλογές των κρατών - μελών σχετικά με το πώς θα φτάσουν στην επίτευξη του στόχου.

«Για να τονώσουμε τις επενδύσεις, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με μια πραγματικά ολοκληρωμένη χρηματοπιστωτική αγορά. Γαλλία και Γερμανία προτείνουν νέα ώθηση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να εναρμονίσει το εταιρικό δίκαιο αφερεγγυότητας, το φορολογικό δίκαιο, και να δημιουργήσει επενδυτικά προϊόντα σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρουν.

Μιλώντας σε νέους στη Δρέσδη, ο Μακρόν προειδοποίησε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια πρωτοφανή στιγμή της Ιστορίας της», που την υποχρεώνει να σκεφτεί μόνη της «την άμυνα και την ασφάλειά της».

Η ευρωπαϊκή ήπειρος, είπε, μπορούσε να υπολογίζει επί σειρά ετών στον «σύμμαχο» ΗΠΑ, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να απωθήσει τη ρωσική επίθεση.

Ομως οι ΗΠΑ «έχουν πλέον τα μάτια στραμμένα προς την Κίνα», τον πρώτο στρατηγικό και οικονομικό τους αντίπαλο, και η πιθανή νίκη του Ντ. Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη περιπλέκει περισσότερο «την εξίσωση».

Η ΕΕ, παγιδευμένη ανάμεσα στους δύο γίγαντες, πρέπει «να βγει από την αφέλεια» και «να προστατευτεί καλύτερα» στον εμπορικό τομέα, «να διπλασιάσει» τον προϋπολογισμό της και να αναλάβει το κόστος των επενδύσεων για «την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση», πρόσθεσε ο Μακρόν.



ΡΩΣΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Συμφωνία για πυρηνικό εργοστάσιο και φυσικό αέριο

Το Ουζμπεκιστάν επισκέφτηκε χθες και προχθές ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε ένα σημαντικό βήμα ώστε να αυξηθεί η επιρροή της Μόσχας στην Κεντρική Ασία, περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ιμπεριαλιστών «παικτών».

Ηταν το τρίτο ταξίδι του Πούτιν, μετά την Κίνα και τη Λευκορωσία, από την επανεκλογή του, με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Σ. Μιρζιγιάγεφ, να διαβεβαιώνει ότι η Τασκένδη βλέπει τη Ρωσία ως «βασικό στρατηγικό σύμμαχο».

Μεταξύ άλλων συμφωνιών, Ρωσία και Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν μνημόνιο με βάση το οποίο η Μόσχα θα κατασκευάσει ένα μικρό πυρηνικό εργοστάσιο στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.

Ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν χαρακτήρισε το έργο «ζωτικής σημασίας», σημειώνοντας ότι η χώρα του έχει μεγάλα αποθέματα ουρανίου. Αν εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία το εργοστάσιο θα γίνει το πρώτο στην Κεντρική Ασία, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή, σχολιάζει το «Associated Press». Την ίδια ώρα, το Ουζμπεκιστάν θα μπορεί να κατασκευάζει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, σε μια περίοδο που οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εντείνονται.

Η Ρωσία είναι επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος του Ουζμπεκιστάν, μετά την Κίνα, με τον εμπορικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 19,8% σε ετήσια βάση, στα 2,4 δισ. δολάρια, το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οσον αφορά τη διεύρυνση συγκεκριμένων οικονομικών σχέσεων, η παρουσία του Ουζμπεκιστάν ως παρατηρητή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση αυξάνει τις προοπτικές συνεργασίας.



Σελίδα29 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εντοπίστηκε νέο φορτίο με κοκαΐνη

Αλλο ένα φορτίο κοκαΐνης εντοπίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά σε κοντέινερ με καλαμαράκια από το Περού. Πρόκειται για 109 κιλά και 600 γραμμάρια κοκαΐνης, σε 100 συσκευασίες που βρέθηκαν σε ένα εμπορευματοκιβώτιο με προορισμό την Κροατία. Τις τελευταίες μέρες περισσότερα από 300 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στο λιμάνι σε 13 εμπορευματοκιβώτια προερχόμενα από χώρες της Λατινικής Αμερικής.



ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία από τον θάνατο της 17χρονης που έπεσε από τη γέφυρα του ΒΟΑΚ

Σοκαρισμένη παραμένει η κοινωνία του Ηρακλείου από τον άδικο θάνατο μιας 17χρονης μαθήτριας την προηγούμενη βδομάδα. Η 17χρονη, από τον Μοχό της Χερσονήσου, έπεσε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τη γέφυρα του ΒΟΑΚ, στο ύψος της Σταλίδας, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.

Το πόρισμα της αστυνομίας δεν έχει βγει ακόμα, ωστόσο η βασική εκδοχή που προβάλλεται για τον θάνατο της μαθήτριας είναι η αυτοχειρία. Η κηδεία της 17χρονης έγινε τις προηγούμενες μέρες μέσα σε κλίμα οδύνης, με τα ερωτήματα των συγγενών να είναι αναπάντητα για τον άδικο χαμό της. Ταυτόχρονα, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας προκάλεσε η στάση της τοπικής εκκλησίας να μην ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία στην κηδεία, λόγω ενδεχόμενης αυτοχειρίας.

Σε σχόλιό της για τον άδικο χαμό της 17χρονης μαθήτριας του ΓΕΛ Μοχού η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, εκφράζοντας και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, επισημαίνει: «Το τραγικό συμβάν του θανάτου της 17χρονης μαθήτριας χρειάζεται άμεσα να διερευνηθεί ως προς τις αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατό της. Αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και την απουσία κρατικής ευθύνης και δομών υποστήριξης στις σχολικές μονάδες και στην κοινωνία.

Το ίδιο εχθρικό προς τον εργαζόμενο λαό κράτος που επιβάλλει τη βία της ακρίβειας, των μισθών πείνας, της ανεργίας, της υποβάθμισης του δικαιώματος σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας είναι αυτό που στερεί την απαραίτητη στήριξη στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς: Παραχωρεί έναν (1) συμβασιούχο ψυχολόγο, ο οποίος βρίσκεται στα Γυμνάσια και στα ΕΠΑΛ (όχι στα ΓΕΛ) μόλις για μία (1) μέρα τη βδομάδα και προσλαμβάνεται ακόμα και Νοέμβρη ή Δεκέμβρη, δεν προβλέπει κοινωνικό λειτουργό στα σχολεία, διαθέτει σχολικό νοσηλευτή μόνο σε ορισμένα από αυτά.

Η εγκατάλειψη αυτή γίνεται ακόμα πιο κραυγαλέα επειδή συμβαίνει σε ένα εντελώς υποτυπώδες πλαίσιο εξωτερικής στήριξης των σχολείων: ΚΕΔΑΣΥ με ελλείψεις προσωπικού, χωρίς παιδοψυχίατρο, κλειστή η μόνη Παιδοψυχιατρική κλινική στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (του ΠΑΓΝΗ), υπολειτουργία του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου του Βενιζελείου, ΠΦΥ χωρίς ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους κ.ά., χωρίς να συνυπολογιστεί η τεράστια πίεση που υφίστανται τα παιδιά μέσα από ένα αγχωτικό εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η θλίψη και η οργή από τον άδικο χαμό της 17χρονης πρέπει να γίνουν διεκδίκηση για πλήρη και ουσιαστική κάλυψη και στήριξη των σχολικών μονάδων με μόνιμους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σχολικούς νοσηλευτές σε ΚΑΘΕ σχολείο, γιατρούς ανά ομάδα σχολείων, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με διάρθρωση και διασύνδεση της κάλυψης και στήριξης των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών».

Η εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους που ασκεί η κυβέρνηση, καθώς και όλες οι προηγούμενες, με βάση τις αντιλαϊκές Οδηγίες της ΕΕ, οφείλει να βρει μπροστά της την αποφασισμένη, συνειδητή, οργανωμένη αντίσταση του λαού, να διεκδικηθεί η κρατική ευθύνη για την πρόληψη, την επιστημονική παρακολούθηση και υποστήριξη.

Το ΚΚΕ εύχεται θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».



ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Βρέθηκε οστό θύματος στο ιδιωτικό οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν μπάζα

Για εγκλήματα και μετά τη σύγκρουση των τρένων κάνει λόγο ο Σύλλογος Συγγενών των Θυμάτων

Νέα δεδομένα στην εισαγγελική έρευνα για τη μεταφορά χωμάτων από τον τόπο του εγκλήματος στα Τέμπη, της μετωπικής σύγκρουσης των τρένων στις 28/2/2023, σε ιδιωτικό οικόπεδο στα «Πηγάδια» δημιουργούν τα ευρήματα στα εργαστήρια της αστυνομίας, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, βρέθηκε οστό θύματος, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ακόμα επίσημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», στην έκθεση της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον εφέτη ανακριτή, Σωτ. Μπακαΐμη, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι από την ανάλυση DNA προσδιορίστηκε γενετικός τύπος που ταυτίστηκε με τον γενετικό τύπο ηλικιωμένου επιβάτη θύματος.

Σε περίπτωση που αυτό ισχύει, καταρρίπτεται ο αρχικός ισχυρισμός των κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι τα χώματα που μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό οικόπεδο προήλθαν μόνο από τη διαμόρφωση χώρου σε όμορο εγκαταλελειμμένο αγρό, προκειμένου να επιχειρήσουν γερανοί και δεν προήλθαν από τον τόπο της τραγωδίας.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι το βιολογικό υλικό ταυτοποιήθηκε σε θραύσμα (τμήμα) οστού ανθρώπου που εντοπίστηκε κατά τη διαλογή ευρημάτων από «κόσκινο» μετά την έρευνα στα χώματα που μεταφέρθηκαν στα «Πηγάδια» και όχι - κατά μία εκδοχή που εξετάζεται - από την έρευνα των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρία ακόμα οστά που εντοπίστηκαν επίσης κατά τη διαλογή χωμάτων θα εξεταστούν άμεσα από ειδικό (ανθρωπολόγο), αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν φαίνεται να είναι οστά ανθρώπων.

Υπενθυμίζεται πως, έπειτα από παραγγελία της αντεισαγγελέως Εφετών Λάρισας, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών διενεργεί κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί ποιος υπηρεσιακός παράγοντας είναι αυτός που έδωσε εντολή, από την 1η Μαρτίου 2023, να μεταφερθούν με φορτηγά μεγάλες ποσότητες χωμάτινων όγκων από τον τόπο του δυστυχήματος στα «Πηγάδια» του Ευαγγελισμού του δήμου Τεμπών και ειδικότερα στο ιδιωτικό οικόπεδο Λαρισαίου ιδιοκτήτη χωματουργικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας κλήθηκαν ήδη και κατέθεσαν ως μάρτυρες αρκετοί αξιωματικοί διαφόρων Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και υπηρετούντες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας, όπως κατέθεσαν και στελέχη της εταιρείας με τα χωματουργικά μηχανήματα.

Μηδενικός σεβασμός στους δολοφονημένους και παντελής αδιαφορία για το δράμα των ζωντανών συγγενών

Σε ανακοίνωσή του, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 28-2-2023» σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά υπογραμμίζονται με τον πιο κυνικό τρόπο τα εγκλήματα που συντελέστηκαν και μετά τη σύγκρουση των τρένων: Η συγκάλυψη των αιτίων της έκρηξης και της φωτιάς και η πρωτοφανής ασέβεια στους νεκρούς.

Μηδενικός σεβασμός στους δολοφονημένους και παντελής αδιαφορία για το δράμα των ζωντανών συγγενών, γονιών, αδερφών, συντρόφων που μέσα στο πένθος τους γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν την οδύνη της δεύτερης ταφής.

Κάποιοι, που κατονομάζονται στις μηνύσεις που καταθέσανε οι συγγενείς, μεταφέρανε μέλη των νεκρών μας, μαζί με το μολυσμένο με τους εύφλεκτους διαλύτες χώμα, και τα σκόρπισαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.

Γι' αυτούς ήταν ασήμαντα μπροστά στον ιδιοτελή σκοπό τους. Πόσα ακόμη πρόκειται να βρεθούν; Πόσες ταφές ακόμη θα χρειαστούν; Και πόσα να είναι αυτά που δεν θα βρεθούν ποτέ;».



ΔΙΚΗ Ρ. ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ

Καταθέσεις γιατρών για την αδικοχαμένη Μαλένα

Την άποψη ότι η Μαλένα Δασκαλάκη ήταν νεκρή όταν εκείνος έφτασε στο δωμάτιο για να κάνει ανάνηψη εξέφρασε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο εντατικολόγος Κων. Τζιούβας στη δίκη της μητέρας από την Πάτρα Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία των άλλων δύο παιδιών της (έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία της μεγαλύτερης κόρης της).

Περιγράφοντας ένα παιδί με εξαιρετική κλινική εικόνα και χαρακτηρίζοντας απρόσμενο τον θάνατο της Μαλένας, κατέθεσε η πρώην διευθύντρια του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», Μαργαρίτα Μπάκα. «Με πήραν και μου είπαν "έφυγε η Δασκαλάκη". Εμεινα άναυδη. Εμένα 40 χρόνια δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν», είπε και συνέχισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο το παιδί να είχε υποστεί ηπατική ανεπάρκεια.

Επίσης, στο δικαστήριο έχει καταθέσει και η παιδίατρος Μαρίνα Σερβιτζόγλου. «Οι εξετάσεις της ήταν άριστες, δεν ήταν το παιδί που έβλεπες τις εξετάσεις του και προβληματιζόσουν. Η λευχαιμία της ήταν χαμηλού κινδύνου καλής πρόγνωσης», τόνισε η γιατρός, η οποία είχε κάνει μυελόγραμμα στο παιδί. Και αυτή η μάρτυρας απέκλεισε την ηπατική ανεπάρκεια εξηγώντας πως θα είχε συμπτώματα. Σημειωτέον, την επιβεβαίωση ότι ο θάνατος της Μαλένας ήταν αιφνίδιος, αφού η πρόγνωση για τη λευχαιμία από την οποία έπασχε ήταν πολύ καλή, κατέθεσε και η νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία ήταν παρούσα όταν πέθανε το παιδί. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση της παιδιάτρου Σμαράγδας Παπαχρηστίδου, η οποία είχε εξετάσει την Μαλένα στο παρελθόν, που «πήγαινε παρά πολύ καλά».



Νέα στοιχεία για τη συγκάλυψη

Ενα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών είδε χτες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, στις 3/3/2023, λίγες μέρες μετά το έγκλημα, έγινε σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων, παρουσία επιχειρησιακών παραγόντων και στελεχών των εταιρειών (ΤΡΕΝΟΣΕ, ΟΣΕ) στον τόπο του δυστυχήματος και εκεί δόθηκαν οι οριστικές κατευθύνσεις για το μπάζωμα.

Το συγκεκριμένο στοιχείο έρχεται να προστεθεί σε αυτό που είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», ότι δηλαδή στις 3/3/2023, και ενώ μια επιβάτισσα, η 23χρονη Εριέτα Μόλχο, αγνοείται και δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ταυτοποίησης στους συγγενείς των θυμάτων, δίνεται η εντολή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, αφού έχει προηγηθεί η σύσκεψη (2/3) με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τριαντόπουλο, να απομακρυνθούν τα συντρίμμια και τα βαγόνια!

Και στη συνέχεια, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καν η έρευνα από τους πραγματογνώμονες που διερευνούν το δυστύχημα και χωρίς να υπάρχει εισαγγελική εντολή, αρχίζει η απομάκρυνση του επιφανειακού χώματος μέχρι βάθος 1 περίπου μέτρου. Ενα μέρος των χωμάτων μεταφέρθηκε στο Κουλούρι και το υπόλοιπο προς άγνωστο προορισμό.

Μετά την απομάκρυνση του χώματος, ο χώρος καλύπτεται από στρώματα από κροκάλα, χαλίκι, άμμο και στρώνονται άσφαλτος και πίσσα. Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί μόλις μία βδομάδα μετά το δυστύχημα! Οι ενέργειες αυτές έγιναν χωρίς να υπάρχει άδεια από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Θυμίζουμε, για όλα αυτά ο πρωθυπουργός τι έλεγε; Οτι «η δουλειά έγινε από τους επιχειρησιακούς παράγοντες όσο καλύτερα μπορούσε να γίνει»...



Σελίδα30 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΦΩΤΟ

Σήμερα, 29 Μαΐου 2024, συμπληρώνονται 11 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος σύζυγος και πατέρας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ηρωικό ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αμφιάλης.

Η γυναίκα του Τασία και τα δύο παιδιά του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της ΕΥΣΤΑΘΙΑΣ ΜΠΟΥΓΕΛΗ τα παιδιά της, Γεράσιμος και Θωμάς, και ο εγγονός της, Θάνος, προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, το Κόμμα που στήριζε και ενίσχυε πάντα, «για το σωστό και το δίκιο», μέσω ΚΟΒ Πολιτισμού.



Σελίδα31 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

CONFERENCE LEAGUE - TΕΛΙΚΟΣ

Ωρα τροπαίου για τον Ολυμπιακό

Οι «ερυθρόλευκοι» διεκδικούν απόψε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Ιστορίας τους, κόντρα στη Φιορεντίνα στην «ΟPAP Arena»

Μπροστά στην πιο ιστορική στιγμή των 99 χρόνων ύπαρξής του βρίσκεται απόψε ο Ολυμπιακός, διεκδικώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό του τίτλο στο ποδόσφαιρο ανδρών. Στον τελικό του φετινού Conference League στην «OPAP Arena» κόντρα στη Φιορεντίνα (22.00 - Μega / Cosmote Sport 1) οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν να φτάσουν στη μεγαλύτερη μέχρι τώρα διάκριση για τον σύλλογο και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων. Είναι άλλωστε η μόλις δεύτερη φορά που ελληνική ομάδα διεκδικεί ευρωπαϊκό τρόπο, μετά τον Παναθηναϊκό, ο οποίος το 1971 αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, κόντρα στον Αγιαξ.

Με πίστη για την υπέρβαση

Με εφαλτήριο την πορεία στο φετινό Conference League και κυρίως τη σπουδαία πρόκριση επί της Αστον Βίλα στα ημιτελικά της διοργάνωσης, στον Ολυμπιακό θέλουν αυτό το ευρωπαϊκό ταξίδι να ολοκληρωθεί με τον πιο ιδανικό τρόπο. Η υπέρβαση πλέον θεωρείται πιο εφικτή από ποτέ για την ομάδα του Πειραιά, βάσει και της εντυπωσιακά βελτιωμένης αγωνιστικής εικόνας που έχει δείξει το τελευταίο δίμηνο, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι τόνοι κρατιούνται μεν χαμηλά ενόψει του αποψινού τελικού, υπάρχει όμως αισιοδοξία για την επίτευξη μιας μοναδικής επιτυχίας.

Στις δηλώσεις του μπροστά στον τελικό ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Χοσέ Μεντιλίμπαρ, χαρακτήρισε το ματς ιστορική στιγμή για τον σύλλογο του Πειραιά και γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Βάσκος προπονητής έπλεξε το εγκώμιο της Φιορεντίνα, κάνοντας λόγο για μια δυνατή ομάδα, που προέρχεται από ένα υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εικόνα της δικής του ομάδας, ενώ επεσήμανε ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει και στον τελικό να δείξει τη νοοτροπία νικητή που είχε σε κάθε ματς της διοργάνωσης μέχρι τώρα.

Στην ελληνική ομάδα δεν υπάρχουν προβλήματα απουσιών, με τον Μεντιλίμπαρ να έχει όλους τους παίκτες του στη διάθεσή του.

Η δεύτερη ευκαιρία της Φιορεντίνα

Από την πλευρά της η Φιορεντίνα επιζητεί στη Νέα Φιλαδέλφεια, στη δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή της σε τελικό Conference League, να πετύχει αυτό που της στέρησε πέρυσι η Γουέστ Χαμ. Κόντρα στον Ολυμπιακό η ιταλική ομάδα διεκδικεί το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ιστορίας της, μετά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961.

Για μία ακόμα σημαντική στιγμή στην Ιστορία της ομάδας του, όπου οι παίκτες του θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, μίλησε ο τεχνικός των «βιόλα», Βιτσέντζο Ιταλιάνο, στις δηλώσεις του ενόψει του τελικού. Οι παίκτες του, είπε, μετά την περσινή παρουσία τους θα εμφανιστούν πιο έμπειροι φέτος για τις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Και χαρακτήρισε δύσκολη την αποστολή της ομάδας του, κόντρα σε έναν δυνατό αντίπαλο που έχει αποδείξει την αξία του.

Εκτός αποστολής της ιταλικής ομάδας, αν και ταξίδεψε στην Αθήνα, είναι ο Ρικάρντο Σοτίλ, λόγω τραυματισμού του στην πλάτη.

Απροσπέλαστη η Νέα Φιλαδέλφεια

Την ίδια ώρα, ενόψει του αποψινού τελικού στην «OPAP Arena» τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί καθιστούν απροσπέλαστη τόσο την ίδια τη Νέα Φιλαδέλφεια όσο και τις όμορες περιοχές (Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Νέα Χαλκηδόνα, Ριζούπολη, Λαμπρινή), επιφέροντας σημαντική αναστάτωση στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής. Με βάση τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, ο κύριος όγκος των φιλάθλων των δύο ομάδων θα μετακινηθεί με συρμούς του ΗΣΑΠ, με αφετηρίες το Φάληρο γι' αυτούς του Ολυμπιακού και το ΟΑΚΑ για τους Ιταλούς. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ., οι συρμοί του ΗΣΑΠ από τις 18.00 σήμερα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά φιλάθλων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης από άλλους πολίτες.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Ιωνία, ενώ ειδικά στην πρώτη, κάτοικοι και εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να κινηθούν εντός των ζωνών ασφαλείας που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να το κάνουν φέροντας σχετική άδεια. Φυσικά, ενόψει του αγώνα θα υπάρξουν και σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις για την κίνηση και στάθμευση, τόσο σε κεντρικούς δρόμους κοντά στο γήπεδο όσο και σε κοντινή απόσταση απ' αυτό.



Σελίδα32 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εφοπλιστές παζαρεύουν νέα προνόμια και κρατικό χρήμα

Σε κυρίαρχη θέση συνεχίζει να βρίσκεται σε παγκόσμιο επίπεδο το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 20% και πλέον του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε χωρητικότητα - dwt και είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, με σταθερή εξέλιξη της κερδοφορίας του. Την τελευταία μάλιστα δεκαετία, η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου, που αποτελείται από 5.543 πλοία, έχει αυξηθεί κατά 53,5%.

Τα πλοία υπό παραγγελία ανέρχονται σε 384, με συνολική χωρητικότητα 34 εκατ. dwt, σημειώνοντας σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε σχέση με το 2023, τα πλοία υπό παραγγελία είναι περισσότερα κατά 60% ως προς τον αριθμό και κατά 79% ως προς τη χωρητικότητα, ενώ σε σύγκριση με το 2021 είναι σχεδόν 4 φορές περισσότερα ως προς τον αριθμό και πάνω από 2 φορές στη χωρητικότητα. Η μέση χωρητικότητα ενός ελληνόκτητου υπό ναυπήγηση πλοίου είναι 88.748 dwt, έναντι 62.237 dwt για τον παγκόσμιο στόλο.

Οι τεράστιες επενδύσεις των εφοπλιστών για την αύξηση του στόλου τους ακολουθούν την εξέλιξη του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, που έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε λιγότερο από 25 χρόνια, φθάνοντας τους 12,3 δισεκατομμύρια τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών γίνεται από πλοία χύδην ξηρού φορτίου (44,2%) και δεξαμενόπλοια (25,2%).

* * *

Στην ετήσια έκθεση, οι εφοπλιστές διαφημίζουν τη «συμβολή» τους στην ελληνική οικονομία, χωρίς να αναφέρουν βέβαια τις δεκάδες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν, με την προστασία του Συντάγματος, την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται Ελληνες και ξένοι ναυτεργάτες στα καράβια τους, το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του στόλου τους πλέει με άλλη σημαία και όχι την ελληνική, και ότι δηλώνουν ως έδρα των εταιρειών τους εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.

Πάνω απ' όλα, όμως, το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο υπερασπίζεται τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην υπεράσπιση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Θυμίζουμε ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι σήμερα ο βασικός μεταφορέας του αμερικανικού LNG στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδίου για την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία.

«Κατέχοντας πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, είμαστε η ραχοκοκαλιά ενός κλάδου στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ. Μέσω της ναυτιλίας μεταφέρονται τα τρία τέταρτα του ευρωπαϊκού εμπορίου με τρίτες χώρες. Με έναν εμπορικό στόλο που δραστηριοποιείται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η ΕΕ διαθέτει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στις σχέσεις της με τις υπόλοιπες οικονομίες», σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης η πρόεδρος της ΕΕΕ και προσθέτει ότι η κυρίαρχη θέση της ελληνικής ναυτιλίας «ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ στις συζητήσεις της με τρίτες χώρες για το εμπόριο και για την επίλυση άλλων θεμάτων».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι το ποσοστό της ΕΕ στην παγκόσμια χωρητικότητα εμφανίζει πτωτική τάση, με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. «Επομένως, η πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αναστροφή αυτής της τάσης και να βοηθήσει τη ναυτιλία της να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, διατηρώντας έτσι αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημά της», αναφέρει η ετήσια έκθεση των εφοπλιστών.

* * *

Τα παραπάνω είναι μόνο ο πρόλογος, για να προχωρήσουν οι εφοπλιστές στο «διά ταύτα» των αξιώσεών τους από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τα συμφέροντά τους ως «εθνικά συμφέροντα» (δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό από τη φρεγάτα «Υδρα» που πολεμάει στην Ερυθρά για τα κέρδη τους και για τη «δεσπόζουσα θέση» τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό).

«(...) Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος μας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η περαιτέρω αναγνώριση του αναντικατάστατου ρόλου της ναυτιλίας. Η αναγνώριση αυτή συνδέεται με την αναβάθμιση της θέσης της ναυτιλίας, τόσο θεσμικά, όσο και στην οριζόντια στρατηγική της Ενωσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κλάδων της», αναφέρει η έκθεση. Πώς επιτυγχάνεται όμως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας; Αρχικά με «πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και επαρκή χρηματοδότηση», η οποία «αποτελεί το κλειδί για τη βιωσιμότητα και την ισχυρή διεθνή παρουσία της ναυτιλίας της ΕΕ».

Και επειδή η ελληνική ναυτιλία διαδραματίζει «καταλυτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ, καθώς μέσω αυτής θα μεταφερθούν τα νέα προϊόντα χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, όπως και οι πρώτες ύλες για την παραγωγή τους, από και προς την Ευρώπη», οι εφοπλιστές απαιτούν από την ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό σχετικά με την «πράσινη μετάβαση», προκειμένου να μην πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών...

* * *

«Η απαλλαγή του κλάδου από τον άνθρακα συνεπάγεται υψηλό κόστος μετάβασης και αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών καυσίμων», σημειώνει η έκθεση, και προσθέτει: «Οι υφιστάμενες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα απαιτούνται επιπλέον 8 - 28 δισ. δολάρια κάθε χρόνο για την απανθρακοποίηση των πλοίων έως το 2050. Επίσης, περισσότερες επενδύσεις, με το ύψος τους να κυμαίνεται από 28 έως 90 δισ. δολάρια ετησίως, θα χρειαστούν για την ανάπτυξη υποδομών για καύσιμα πλήρως μηδενικών εκπομπών έως το 2050».

Παράλληλα, τονίζεται ότι η ένταξη της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων της ΕΕ, το EU ETS, «θα οδηγήσει σε δυσανάλογη, τόσο διοικητική όσο και κυρίως οικονομική, επιβάρυνση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων».

Με άλλα λόγια, το εφοπλιστικό κεφάλαιο διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις άλλες πηγές χρηματοδότησης, ανταγωνιστικά προς άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η Ενέργεια και η ψηφιακή τεχνολογία, που χρηματοδοτούνται κατά βάση από το Ταμείο. Επικαλούμενοι τον ρόλο τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ανοίγουν την ατζέντα της περαιτέρω στήριξης από το κράτος και την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας ότι νέες θυσίες περιμένουν τον λαό για να θωρακίζονται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους...


Δ. Μ.