Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόκκινη ψήφος της νεολαίας

Στις 9 Ιούνη, οι νέες και οι νέοι έχουν μια επιλογή: Πιο ισχυρό ΚΚΕ! Γιατί πίσω από κάθε έγκλημα που μαυρίζει τη ζωή της νεολαίας, πίσω από κάθε αδικία σε βάρος της, βρίσκονται η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που υλοποιούν, στηρίζουν και «ξεπλένουν» την πολιτική της! Αυτούς πρέπει να στοχεύσουν και με την ψήφο τους οι νέοι, ψηλώνοντας ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ «γράφει» πάνω το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», που συγκλόνισε στις μαζικές νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Γράφει όμως και «δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία», που έβγαλε χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική! Γιατί το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους, που υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.

Γιατί οι νέοι και οι νέες έχουν χορτάσει από γιαλαντζί «αντισυστημικούς» όλων των αποχρώσεων, που δίνουν καθημερινά εξετάσεις στο σύστημα, στηρίζοντας αντιλαϊκούς νόμους, την πολεμική εμπλοκή, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χαστούκι στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της, που καταδικάζει τη νεολαία σε εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και σε μισθούς «τρεις κι εξήντα». Πίσω από κάθε νόμο για την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, που πλήττει κυρίως τους νέους εργαζόμενους, κρύβεται η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, ο θεμέλιος λίθος της ΕΕ.

Οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις, ειδικά για τους νέους, γενικεύονται σε όλα τα κράτη - μέλη. Αυτή είναι η περιβόητη «σύγκλιση», που αποδείχτηκε μύθος.

Τελικά, η μόνη σύγκλιση που υπάρχει στην ΕΕ, είναι όλων προς τα κάτω, μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στην «κανονικότητα» της μισοδουλειάς - μισοζωής για τους νέους και στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιούνται ολόπλευρα οι σύγχρονες ανάγκες τους!

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη γνήσια αντιπολεμική ψήφος, γιατί ξεσκεπάζει τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και θα επιστρέψει εκεί που πονάει περισσότερο την πολεμοκάπηλη ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματά της: Στην οργάνωση της πάλης του λαού και της νεολαίας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή. Στον αγώνα για αποδέσμευση από τις συμμαχίες του κεφαλαίου, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Είναι ψήφος ενάντια στην πολιτική που κάνει τα πανεπιστήμια - παραρτήματα των πολυεθνικών ομίλων και της βιομηχανίας του πολέμου να παράγουν έρευνα για τα κέρδη και για τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, αντί για νέα γνώση στην υπηρεσία του λαού.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει την οργή της νεολαίας για τη σφαγή στην Παλαιστίνη, την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», που ακούστηκε από χιλιάδες νεολαιίστικα στόματα στις κινητοποιήσεις του τελευταίου 8μηνου.

Με ψήφο στο ΚΚΕ, οι νέες και οι νέοι θα έχουν έναν ισχυρότερο σύμμαχο στο πλευρό τους την επόμενη μέρα, στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, ενάντια στους «κόφτες» των «δημοσιονομικών ορίων» και των «αντοχών της οικονομίας».

Ειδικά οι νέοι που βλέπουν την αποχή ως στάση διαμαρτυρίας και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, πρέπει να το ξανασκεφτούν! Την επόμενη μέρα, τα κόμματα και τα επιτελεία του συστήματος θα ερμηνεύσουν την αποχή όπως τους βολεύει και θα επιχειρήσουν να την ενσωματώσουν στις αντιδραστικές διεργασίες στο πολιτικό σύστημα.

Αντίθετα, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη που δεν νοθεύεται, δεν παρερμηνεύεται, δεν παραποιείται! Είναι η ψήφος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα, νέτα σκέτα, την καταδίκη των νέων στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος ελπίδας και προοπτικής! Για να πάρουν εκδίκηση τα όνειρά τους από το σάπιο σύστημα, την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τα κόμματά της, που σαν σύγχρονος Προκρούστης τούς υποχρεώνουν να κοντύνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους για μια καλύτερη ζωή. Να γίνουν εργαζόμενοι, λαός και νεολαία πρωταγωνιστές στον αγώνα για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με «οδηγό» τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.



ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Ο αγώνας έσπασε την εργοδοτική αδιαλλαξία


ΣΕΛ.  19


ΗΠΑ

«Αφοσιωμένο μέλος» του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία


ΣΕΛ.  8


50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Το Σάββατο στην Γκράβα το νέο ραντεβού


ΣΕΛ.  22


ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Ξανά στο «κόκκινο» τα χειρουργεία

ΚΚΕ: Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού


ΣΕΛ.  21



Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη

«Εφυγε» χτες από τη ζωή ο σεμνός αγωνιστής - κομμουνιστής, γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη


ΣΕΛ.  7


ΠΟΛΥ ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Στις 9 Ιούνη, με ισχυρό ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι να βγάλουν «κόκκινη κάρτα» στην πολιτική της ΕΕ και στα κόμματά της

Από το Πειραιά στο Περιστέρι, άνεμος ενίσχυσης του ΚΚΕ! | Χαιρέτισαν η Κωνσταντίνα Κούνεβα και η Ιωάννα Κολοβού, υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  9   -   11


ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΞΕΡΟΥΝΕ ΝΑ ΝΙΚΑΝΕ!

«Πανσπουδαστική» πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Θ. Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ: Μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημίων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό της αποτύπωμα. Στις 9 Ιούνη πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της νεολαίας!

Στο κενό η οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τους γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική! Απέρριψαν τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαίτησαν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα. Ηττήθηκαν και οι παρατάξεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, που έχουν τις δικές τους ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια.


ΣΕΛ.  16   -   17


Σελίδα2 - ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ναφθαλίνη

Το γουδί το γουδοχέρι έχουν πιάσει τις τελευταίες μέρες διάφοροι δημοσιογράφοι, που ρωτάνε όλο ...απορία τους υποψήφιους του ΚΚΕ αν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτική» και «αριστερή» δύναμη. Δεν χρειάζεται πάντως να ανατρέξει κανείς στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να αναζητήσει την ...προοδευτικότητα στην πολιτική του. Μόνο τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρός του έχει καταφέρει να «σπάσει τα ταμπού», καταγράφοντας τις εξής «προοδευτικές» και «αριστερές» επιδόσεις: Αποκάλεσε το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία». Υποστήριξε ότι το κεφάλαιο «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται», επειδή είναι «εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων». Επικρότησε τη συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας στον πόλεμο στην Ερυθρά. Είναι ο πρόεδρος του κόμματος που βλέπει «κρίση στη Γάζα» και όχι γενοκτονία από το κράτος του Ισραήλ, στο οποίο μάλιστα αναγνωρίζει από την πρώτη στιγμή της σφαγής το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τού «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», όπως μας έλεγε ο βουλευτής του Π. Παππάς. Που δεν χαρίζει το «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» στη «δεξιά», υιοθετώντας το ως σύνθημα για να ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που οι βουλευτές του έχουν δηλώσει πως «δεν έχουν ταμπού» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στα δίδακτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Τόσο «προοδευτική» είναι λοιπόν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον λαό και τα πραγματικά του συμφέροντα, που αν πλησιάσεις, δεν μπορείς να σταθείς από τη μυρωδιά της ναφθαλίνης.



Ουδέν πρόβλημα

Δεν συνεργάζεται - είπε ο Βελόπουλος - με τη ΝΔ που εφαρμόζει «πολιτική ακραίου νεοφιλελευθερισμού», ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επειδή διαφωνεί μαζί τους. Δεν εξήγησε ωστόσο τι ακριβώς τον χωρίζει με όλους αυτούς... Για παράδειγμα, ο Βελόπουλος υπήρξε πρώην στέλεχος της ΝΔ και στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζουν κατά 54% τα ίδια. Αντίστοιχα στη Βουλή έχει υπερψηφίσει ή τοποθετηθεί με «παρών» τουλάχιστον στις μισές προτάσεις νόμων της κυβέρνησης. Απογειώνοντας την κοροϊδία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα (άκουσον άκουσον!) των καπιταλιστών. Πάει πολύ όμως να το παίζει ο Βελόπουλος ...αντικαπιταλιστής, όταν ο ίδιος διαφημίζει ως δυνατό του σημείο ότι ξέρει από επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει τους ελληνικούς ομίλους να αναπτυχθούν, ενώ στις Ερωτήσεις και στις παρεμβάσεις του αποτυπώνεται πάντα η έγνοιά του για τα πιο «δυναμικά» τμήματα της αστικής τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας τους. Θυμίζουμε, επίσης, για την ιστορία, ότι η Ελληνική Λύση στην Ευρωβουλή ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το σκανδαλώδες ψήφισμα που αναγνωρίζει ως «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» την παρέμβαση των γιάπηδων από τα λόμπι των ομίλων για να επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ. Τέλος, προσπάθησε ο Βελόπουλος να πείσει ότι σπαράζει η καρδιά του που η κυβέρνηση «έκλεισε τους λιγνίτες», με συνέπειες στο κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους. Οταν όμως ψήφιζε, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΑΠ και κάθε της αναθεώρηση, που σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τότε «ουδέν πρόβλημα» για τον δήθεν αντισυστημικό βαστάζο της πολιτικής της ΕΕ.



Κόφτες...

Αν κάτι επιβεβαιώνεται με την απειλή για νέες περικοπές στις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα, είναι η δεδηλωμένη στρατηγική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων ότι οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς και συνολικά η Κοινωνική Ασφάλιση αποτελεί «κόστος», που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί στο έσχατο σημείο. Γι' αυτό οι συντάξεις ποτέ δεν έπαψαν να βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της. Γι' αυτό και οι δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισαν κατά σειρά και εφάρμοσαν οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώθηκαν δραστικά όλες οι συντάξεις, ιδιωτικοποιήθηκε η Επικουρική Ασφάλιση. Πότε με πρόσχημα τους δημοσιονομικούς «κόφτες» και πότε με το δημογραφικό, ο λογαριασμός στέλνεται στους εργαζόμενους. Τώρα, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συμπληρώσεις που επήλθαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ, στις συντάξεις χηρείας σχεδιάζεται να επιβληθεί νέο χαράτσι. Μετά λοιπόν την πάροδο της πρώτης τριετίας από τον θάνατο, κατά την οποία ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, η σύνταξη θα περιορίζεται στο 35% του αρχικού ποσού, στην περίπτωση που ο ίδιος εργάζεται ή έχει σύνταξη «εξ ιδίου δικαιώματος». Με δεδομένο ότι η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου δεν ξεπερνά τα 570 ευρώ μεικτά, γίνεται φανερό πως η εφαρμογή αυτής της σκληρής μνημονιακής διάταξης θα οδηγήσει τις συντάξεις χηρείας σε εξαφάνιση.



... και διλήμματα

Αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα κριτήριο ψήφου ειδικά για τους συνταξιούχους, με το δίλημμα να μπαίνει ως εξής: Θα δώσουν συγχωροχάρτι και «διαβατήριο» για ακόμα χειρότερα μέτρα σε εκείνες τις δυνάμεις που ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, τους οδήγησαν σε αυτήν την ανυπόφορη κατάσταση, λεηλατώντας τους κόπους μιας ζωής; `Η θα ενισχύσουν το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που με συνέπεια δίνει μάχες σε Βουλή και Ευρωβουλή, αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα, ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική που λογαριάζει ως κόστος την Ασφάλιση, τη σύνταξη, την Υγεία, διεκδικώντας σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, αυξήσεις στις συντάξεις και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης;



1875 Ξεκινά τις εργασίες του στην Γκότα το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (23-26/5/1875). Το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χαζενκλέβερ και τον Τέλκε.

1906 Πεθαίνει ο Νορβηγός δραματικός συγγραφέας και ποιητής Ερρίκος Ιψεν.

1911 Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στο πλαίσιο του αστικού εκσυγχρονισμού.

1917 Γεννιέται ο Αμερικανός μετεωρολόγος Εντουαρντ Λόρεντζ, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας».

1920 Η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση της Ινδονησίας μετασχηματίζεται σε Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδονησίας υπήρξε το πρώτο ΚΚ από την ασιατική ήπειρο που έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1924 Συνέρχεται το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων), το πρώτο Συνέδριο χωρίς τον Β. Ι. Λένιν, ο οποίος είχε πεθάνει στις 21 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου. Γενικός Γραμματέας της ΚΕ επανεκλέχθηκε ο Ι. Β. Στάλιν.

1941 Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η ελληνική κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο.

1960 Πεθαίνει ο Γάλλος χημικός Ζορζ Κλοντ, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός των Εργατικών Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών βρίσκεται ήδη μια βδομάδα σε εξέλιξη.

1967 Με γράμμα του προς την Κομματική Οργάνωση (μ.λ.) Τασκένδης ο Νίκος Ζαχαριάδης εκφράζει την αντίθεσή του με την πολιτική του ΚΚ Κίνας.

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1986Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).



Σελίδα3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τα εξής:

-- Σήμερα Πέμπτη στις 20.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Γέρακα.

-- Αύριο Παρασκευή στις 19.30 θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε σύσκεψη μαζικών φορέων του Αιγάλεω, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω «Δημήτριος Τρέπας» (Ιερά Οδός 362, Αιγάλεω).

-- Την Κυριακή 26 Μάη στις 11.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κολωνό, στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος (Θεατράκι).



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

«Υπερενισχυμένα μνημόνια» φέρνει η ΕΕ την επόμενη μέρα

Με υπερενισχυμένα μνημόνια, κατά τα πρότυπα του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ...ξημερώσει η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Αυτό ξεκαθάρισε η απερχόμενη και εκ νέου διεκδικήτρια της προεδρίας της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στους «Financial Times», λέγοντας ότι πρέπει να συνδεθεί η εκταμίευση των κοινοτικών πόρων με την υποχρέωση των χωρών - μελών της ΕΕ να υλοποιούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι βλέπει την επιβολή όρων στα Ταμεία Συνοχής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων και στη «γενναιόδωρη» Κοινή Αγροτική Πολιτική του μπλοκ ως έναν πιθανό τρόπο για να βελτιωθεί η υποτονική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών.

Η επιβολή όρων παραπέμπει ευθέως στην υιοθέτηση των κανόνων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο οι εκταμιεύσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εκπλήρωση οροσήμων. Αλλωστε, τα ορόσημα είναι αυτά που δυσχεραίνουν την απορροφητικότητα του Ταμείου, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο ότι τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν στο σύνολό τους έως τον Αύγουστο του 2026, όταν και λήγει η προθεσμία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ουσία θέτει ζήτημα μιας πιθανής παράτασης του Ταμείου Ανάκαμψης πέραν του 2026 που ζητούν αρκετές χώρες, σε συνάρτηση με την αλλαγή των όρων στο ΕΣΠΑ και στην ΚΑΠ, καθώς και τη μείωση των προϋπολογισμών τους και τη μεταφορά των κονδυλίων σε άλλες «προτεραιότητες», όπως, για παράδειγμα, η αμυντική βιομηχανία.

Επιπλέον, η υιοθέτηση των όρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα σημάνει μια ευρεία επιστροφή πόρων στην ΕΕ, καθώς τα προαπαιτούμενα με την πάροδο του χρόνου θα είναι ολοένα και δυσκολότερα στην εκπλήρωσή τους.

Ολα αυτά, μια μόλις μέρα απ' όταν σε απάντηση στην «επιστολογραφία» της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι αυτή «θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της ενιαίας αγοράς», αποκαλύπτοντας έτσι πως «ο κύβος ερρίφθη» για την επιτάχυνση της πολιτικής που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα σε όλα τα επίπεδα: Από την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές έως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό έως τη φοροληστεία και τη φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.

Θυμίζουμε πως η έκθεση Ντράγκι καλεί σε «μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας», ζητώντας την ακόμα μεγαλύτερη «ολοκλήρωση» της κοινής αγοράς, σε τομείς όπως οι κοινές στρατιωτικές προμήθειες, οι τηλεπικοινωνίες, η Ενέργεια, η «ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων» κ.ο.κ., προετοιμάζοντας έτσι για έναν ακόμα γύρο εμπορευματοποίησης και «απελευθέρωσης» που θα πληρώσουν πολύ βαριά οι λαοί. Παράλληλα προβλέπει τη στήριξη των παραπάνω στόχων του κεφαλαίου με νέα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους και δάνεια που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των λαών της ΕΕ με φοροληστεία και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που προτείνει η φον ντερ Λάιεν, ενώ δείχνει προς την παραπέρα ένταση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίκεντρο «την εξασφάλιση της προμήθειας βασικών πόρων και εισροών», τον έλεγχο πόρων, Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και αγορών.



Σελίδα4 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ

Να μη χαθεί ούτε μία κόκκινη ψήφος

Σε πλήρη κινητοποίηση είναι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος από τους ετεροδημότες. Το ΚΚΕ τούς καλεί να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να φτάσουν μέχρι το εκλογικό κέντρο και να στηρίξουν μαζικά το Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ως ετεροδημότες, στον τόπο διαμονής τους (και ΟΧΙ στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι), ψηφίζουν όσοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Απρίλη. Για κάθε πληροφορία και βοήθεια, οι ετεροδημότες μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241) καθημερινά στα τηλέφωνα 210.5282.535 και 210.5282.637, ώρες 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.

Θυμίζουμε ότι για να μην υπάρχουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αυτοί που ζήτησαν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες (ή να διαγραφούν από ετεροδημότες), όσοι είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση στις προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εγκαίρως πού ψηφίζουν, στην ιστοσελίδαhttps://mpp.ypes.gov.grτου υπουργείου Εσωτερικών.

Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν εκλογείς από μια σειρά περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων προς:

  • Αθήνα - Λαμία - Λάρισα - Θεσσαλονίκη - Σέρρες.
  • Αθήνα - Πάτρα - Αγρίνιο - Αρτα - Ηγουμενίτσα - Γιάννενα.


Βασικές οδηγίες για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη

Εχει μεγάλη σημασία έγκαιρα να δουν όλοι πού ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία στο ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ.

Οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώθηκαν πλήρως μέχρι τα μέσα Μάη (και με τις αλλαγές της επιστολικής ψήφου και των ετεροδημοτών).

Χρειάζεται προσοχή στα εξής:

1. Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση για τις τοπικές εκλογές και δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια από τότε, θα ψηφίσουν στον δήμο/Περιφέρεια που ήταν υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές. Επομένως χρειάζεται άμεσα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να μεταβούν στον τόπο που θα ψηφίσουν.

Αντίθετα, εάν έκαναν κανονική μεταδημότευση έως τις 29 Φλεβάρη ή αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες έως τις 30 Απρίλη, θα ψηφίσουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

2. Οσοι έκαναν αίτηση να ψηφίσουν ως ετεροδημότες έως τις 30 Απρίλη θα ψηφίσουν στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

3. Οσοι έκαναν αίτηση να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, ιδιαίτερα οι εκλογείς εσωτερικού, θα αρχίσουν ήδη να ειδοποιούνται για να παραλάβουν τον εκλογικό φάκελο. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωσή του. Μέσα στον φάκελο που θα παραλάβουν υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Ηδη έχουμε δημοσιεύσει σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της επιστολικής ψήφου σε «Ριζοσπάστη» και «902.gr» (βλέπε και https://shorturl.at/HByEN).



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ το βράδυ των εκλογών να δεχθεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

-- Να καλωσορίσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Γραμματέα, καλή σας ημέρα.

-- Καλημέρα σας, κ. Χατζηνικολάου. Καλημέρα και σε όλους τους ακροατές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα απ' τα επικίνδυνα ζητήματα

-- Θα ξεκινήσω τη συζήτησή μας από τα εθνικά θέματα και θα πάω μετά στα άλλα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Θέλω να έχω ένα πρώτο σχόλιό σας για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στη σχέση μας με τη γειτονική χώρα της Βόρειας Μακεδονίας μετά την απόφαση της νέας Προέδρου της χώρας αυτής να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της και όχι το συνταγματικό όνομα της χώρας. Πώς το είδατε; Πώς βλέπετε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης; Τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνουμε;

-- Αν θα θυμόσαστε και πολύ καλά, θα θυμάστε, κ. Χατζηνικολάου, και κατά την κύρωση της Συμφωνίας της Συνθήκης των Πρεσπών στη Βουλή και σε συνέχεια είχαμε τοποθετηθεί ως ΚΚΕ πολύ καθαρά κι εγώ προσωπικά, ότι αυτή η Συμφωνία είναι απαράδεκτη, την είχαμε χαρακτηρίσει επαίσχυντη. Μάλιστα, με πολύ βιαστικό, εσπευσμένο τρόπο ήρθε στη Βουλή.

-- Αλήθεια είναι αυτό, το ΚΚΕ είχε πολύ καθαρή θέση στο θέμα αυτό.

-- Ναι, μόνο και μόνο για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, αυτή ήταν η ουσία και δεν έλυσε ουσιαστικά ζητήματα διμερών διαφορών. Αυτά που ισχυρίζονταν δηλαδή οι γείτονες όσον αφορά τη μακεδονική γλώσσα, τη μακεδονική εθνότητα, τα ζητήματα της Ιστορίας, τα ζητήματα των σχολικών βιβλίων επί της ουσίας, των μνημείων και μια σειρά άλλα και υποτίθεται ότι έλυσε το όνομα μόνο, με μία σύνθετη ονομασία, στο οποίο φυσικά και εμείς, όπως και άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν είχαμε καμία διαφωνία, μόνο που λέγαμε ότι ο όρος «Μακεδονία» αν υπήρχε, όπως και υπάρχει σε αυτό το επίσημο όνομα, θα έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και θα ισχύει έναντι όλων και διεθνώς και παντού κ.λπ. Βέβαια, να σας θυμίσω, επίσης, και στους ακροατές κυρίως, εσείς θα το θυμάστε καλά, ότι είχαμε πει ότι «εδώ είμαστε και θα δούμε αρκετά σύντομα, με αλλαγές στους συσχετισμούς που θα γίνουν και στη γειτονική χώρα πιθανόν με άλλα πολιτικά κόμματα ή από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, θα φύγει και το "Βόρεια" ως προσδιορισμός και θα μείνει σκέτο "Μακεδονία"», όπως μένει σκέτο «Μακεδονία» στο εσωτερικό τους, αλλά και διεθνώς, έχουμε ακούσει πολλούς Βόρειους γείτονές μας διπλωμάτες να μιλάνε διεθνώς για μακεδονική γλώσσα, για μακεδονικά βιβλία, για μακεδονική ιστορία κ.λπ., κ.λπ.

-- Και σε αθλητικές δραστηριότητες τους βλέπουμε να πηγαίνουν.

-- Βεβαίως. Αρα, δεν λύθηκαν τέτοια ζητήματα που συνιστούν εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, όλα αυτά τα επικίνδυνα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών από τη μεριά του γειτονικού κράτους και βεβαίως το ΝΑΤΟ που, ως γνωστόν, για εμάς σημαίνει αποσταθεροποίηση και όχι σταθερότητα της περιοχής. Και ήδη, το βλέπουμε αυτό στα Βαλκάνια. Θα είναι το άλλο μέτωπο στην περιοχή, πέρα από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που θα ανοίξει τα επόμενα χρόνια. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πυριτιδαποθήκη. Το είδαμε πρόσφατα και με το Κόσοβο, τις αντιθέσεις με τη Σερβία, με την Αλβανία το βλέπουμε κ.λπ. Και αυτά συντονίζονται και ενιαιοποιούνται σε μία πολιτική συνεργασιών περιφερειακών άλλων δυνάμεων, πιο ισχυρών από αυτές τις γειτονικές χώρες, όπως είναι, για παράδειγμα, η τουρκική άρχουσα τάξη που κάνει τις συμμαχίες της και άλλοι διεθνείς παίκτες για τα δικά τους συμφέροντα.

-- Λέτε ότι μπορεί πίσω από αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα και εννοώ και την πρόσφατη επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα και την ομιλία του εδώ σε ομοεθνείς του, σε συμπατριώτες του, όπου έθεσε ακόμη και θέμα Τσάμηδων ή αυτό που ζούμε με τη Λιβύη, η οποία θυμήθηκε ξαφνικά να διαμαρτυρηθεί για έρευνες που γίνονται κοντά στην Κρήτη, σε μία περιοχή με την οποία καμία σχέση δεν μπορεί να έχει. Λέτε ότι αυτά μπορεί να ενορχηστρώνονται από την Αγκυρα, κ. Γραμματέα;

-- Ναι, δεν θα το έλεγα ακριβώς έτσι, αλλά είναι σίγουρο όμως ότι δημιουργούνται στο πλαίσιο των διαφορετικών συμφερόντων, ανταγωνισμών κ.λπ. εδώ στην περιοχή, άξονες και αντιάξονες, αυτό είναι το ζήτημα. Κι εδώ η Τουρκία παίζει έναν ισχυρό ρόλο και απέναντι στις χώρες που αναφέρατε, επηρεάζει δηλαδή τις εξελίξεις, τις τοποθετήσεις τους και τις συμμαχίες τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Για παράδειγμα, η επίσκεψη Ράμα, τη στιγμή που έγινε, ήταν προκλητική. Το επισημάναμε και εμείς. Οχι ότι δεν μπορεί ως πρωθυπουργός μιας χώρας, ως αρχηγός ενός κόμματος μιας γειτονικής χώρας να πάει εκεί και να μιλήσει στους ομοεθνείς του, στους ανθρώπους που εργάζονται, που είναι μετανάστες εδώ στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Αλλωστε, αυτό κάνουμε κι εμείς. Κι εμείς πάμε όπου έχουμε Ελληνες ομογενείς ή με καταγωγή ελληνική, πάμε και τους μιλάμε και συζητάμε και προεκλογικά κ.λπ. Το ζήτημα είναι ότι εργαλειοποιούνται αυτοί οι άνθρωποι με βάση τα συμφέροντα, τα οποία οδηγούν στη σύγκρουση και όχι στη φιλία και αλληλεγγύη τους δύο γειτονικούς λαούς. Και σε αυτό παίζει ρόλο η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, η κυβέρνηση Ερντογάν.

Αντίστοιχα και στη Λιβύη. Σας άκουγα πριν με το ρεπορτάζ που είχατε για τη χτεσινή ανακοίνωση της Λιβύης και τον ρόλο που παίζει στην περιοχή για ένα ζήτημα που ούτε της πέφτει λόγος σε τελευταία ανάλυση, αλλά που βεβαίως ευνοεί τη θέση και τις απόψεις της Τουρκίας.

Δεν ξεδιαλύνεται με επιστολές το κουβάρι της ακρίβειας

-- Τώρα έρχομαι στο άλλο μεγάλο ζήτημα. Ερχομαι στο ζήτημα της ακρίβειας, στο ζήτημα των τιμών στο ράφι του σούπερ μάρκετ, των τιμών στο βενζινάδικο. Τι θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να κάνει διαφορετικά η κυβέρνηση; Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα;

-- Καλά, οπωσδήποτε, άμεσα αυτό που θα μπορούσε να γίνει και να είχε γίνει και χτες, είναι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, σε Ενέργεια κ.λπ., τροπολογία που έχει φέρει το ΚΚΕ στη Βουλή και δεν την έχει ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και άλλα κόμματα. Φτάνοντας σε άλλα που αφορούν τα ζητήματα, εκτός από τους έμμεσους φόρους, και των άμεσων φόρων που πληρώνει και επιβαρύνεται έτσι ο ελληνικός λαός. Και όλα αυτά φυσικά ξέρουμε ότι μετακυλίονται, εκτός από το ότι αδυνατίζει το λαϊκό εισόδημα και φαίνεται πιο βαριά στα ράφια των καταστημάτων η αύξηση των τιμών, όταν δεν έχει ο άλλος, διότι πληρώνει διάφορους φόρους και άμεσους, λέω εκτός από τους έμμεσους, είναι το ζήτημα των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων. Γιατί άλλο να παίρνεις έναν μισθό πολύ υψηλό, για παράδειγμα 1.200, 1.500 ευρώ και βάλε και να πας στο ράφι να ψωνίσεις και άλλο να παίρνεις έναν μισθό των 800, των 600 ή ακόμα λιγότερο, με τις «ελαστικές» σχέσεις και την περιστασιακή εργασία που πολλές οικογένειες, πολλοί άνθρωποι, συμπατριώτες μας ζουν.

Και από εκεί και πέρα, φυσικά, αφορούν γενικότερα, ουσιαστικότερα ζητήματα. Για παράδειγμα, τα θέματα που αφορούν την «πράσινη μετάβαση». Εδώ έχουμε το ενεργειακό μείγμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που είναι πάρα πολύ υψηλό στην Ελλάδα και έχει οδηγήσει σε μεγάλο κόστος, αύξηση της τιμής της Ενέργειας, είναι το μεταφερόμενο LNG, είναι τα ζητήματα του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, που κατά την άποψή μας πρέπει να καταργηθεί, γιατί όλα αυτά πυροδοτούν πληθωρισμό, ακρίβεια. Είναι τα ζητήματα, για να πάω στο ουσιαστικότερο και στην πραγματική αιτία, που έχει να κάνει με τη συμφωνία που υπογράφηκε για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ και τη μετατροπή της ΕΟΚ τότε σε ΕΕ, εννοώ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπου υπάρχει η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων κ.λπ. Η κυριαρχία, κ. Χατζηνικολάου, μονοπωλιακών ομίλων, για παράδειγμα, στην πώληση τροφίμων και σε πάρα πολλούς άλλους κλάδους και της εγχώριας και της διεθνούς οικονομίας πιέζει τις τιμές προς τα πάνω. Και ταυτόχρονα, βέβαια, εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στην ΕΕ, στους ομίλους αυτούς. Επίσης, αυτό που λέμε επεκτατική πολιτική στην οικονομία της ΕΕ, δηλαδή να το πω απλά, λαϊκά, το «ζεστό» χρήμα που δόθηκε για τη στήριξη ομίλων και με αφορμή την πανδημία πριν και την οικονομική κρίση πιο πριν, εκτίναξε τον πληθωρισμό οπωσδήποτε στα ύψη. Ολα αυτά, μαζί με το εμπάργκο που προκάλεσε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, το εμπάργκο στη ρωσική Ενέργεια μετά τον πόλεμο και την αντιπαράθεση ΕΕ - ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με τις ακριβότερες εισαγωγές, αν τα συνδυάσουμε, οδήγησαν σε νέο γύρο αύξησης της τιμής της Ενέργειας. Και βέβαια αυτό το εμπάργκο και η πανάκριβη Ενέργεια που σας έλεγα μόλις τώρα, έχουν εκτινάξει και τις τιμές τις διεθνείς των λιπασμάτων, που σημαίνει μεγάλο αγροτικό κόστος, το οποίο φυσιολογικά συμπαρασύρει τις τιμές τουλάχιστον σε προϊόντα, όπως το γάλα, το κρέας κ.λπ. Ολα αυτά είναι ένα κουβάρι και αυτά δεν λύνονται με επιστολές προς την κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ υπερασπίζεται την επιτάχυνση της πολιτικής που προκάλεσε τον πληθωρισμό

-- Διαφωνείτε, Γραμματέα, με το περιεχόμενο αυτής της επιστολής του πρωθυπουργού; Δεν πρέπει η Ευρώπη να κάνει κάποιες κινήσεις απέναντι στις πολυεθνικές οι οποίες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως «Ελντοράντο»;

-- Η Ευρώπη θα τις είχε κάνει αν ήθελε να τις κάνει, διότι σήμερα πλέον έχουμε και την απάντηση - κοροϊδία στην επιστολή του κ. Μητσοτάκη, όπου μιλά στην ουσία για επιτάχυνση της πολιτικής που προκάλεσε τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Οταν απαντά, για παράδειγμα, ότι θα υποστηριχθεί η οικονομία με βάση την Εκθεση Ντράγκι για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και από την Εκθεση Λέτα, για το μέλλον της ενιαίας αγοράς, που σημαίνει ένταση αυτών των ανταγωνισμών μεγάλων εταιρειών. Μιλάει στην ουσία για τον έλεγχο των πόρων, της Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, όταν η Εκθεση Λέτα τα λέει αυτά, και ο Ντράγκι λέει για εμπορευματοποίηση και απελευθέρωση πάλι της αγοράς, που θα πληρώσουν πάλι οι λαοί αυτήν την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση βεβαίως, γιατί για τους λαούς αναφέρεται. Τα πακέτα, επίσης, σε ομίλους και τα δάνεια που φορτώνονται πάλι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, η φοροληστεία, τα αντιλαϊκά μέτρα και τα προαπαιτούμενα αυτά λένε οι εκθέσεις κι αυτό απάντησε. Αρα, λοιπόν, μην κοροϊδευόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί η Ελλάδα είναι μικρή οικονομία, έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, υπάρχουν όμιλοι που έχουν μεγάλα συμφέροντα, υπάρχουν πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, ενδιαφέρονται για τα κέρδη τους, έτσι γίνεται. Οι πολυεθνικές και τα καρτέλ που φτιάχνουν μεταξύ τους και συνεννοούνται για τις τιμές, αλλού τις ρίχνουν για να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα πώλησης εμπορευμάτων, γιατί εκεί υπάρχουν, βλέπετε, ανταγωνιστές αντίστοιχοι, μεγάλοι, και μπορούν να το κάνουν και εδώ ή σε άλλες τέτοιες χώρες, όπως η Ελλάδα, ανεβάζουν τις τιμές στα ύψη, πάλι για να έχουν κέρδη. Λοιπόν, μιλάμε για έναν μύλο, για ένα ντόμινο ζητημάτων που η αιτία βρίσκεται στην ίδια την καπιταλιστική αγορά και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Η ΝΔ κυβερνά και με τη στήριξη της αντιπολίτευσης - Να τους αποδοκιμάσει ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ

-- Τώρα, το ερώτημα ενός ψηφοφόρου: Γιατί να ψηφίσω ΚΚΕ στις ευρωπαϊκές εκλογές - ενός αριστερού ψηφοφόρου - και όχι ΣΥΡΙΖΑ ή ένα από τα άλλα μικρότερα κόμματα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς; Τι απαντάτε σε αυτό το ερώτημα και επίσης στο ερώτημα, μήπως το ΚΚΕ είναι μία δύναμη αντιευρωπαϊκή και επομένως στις ευρωπαϊκές εκλογές η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος κατά της Ευρώπης;

-- Γι' αυτό λέμε ότι το βράδυ των εκλογών θα πρέπει να έχουν δεχτεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ, που είναι ενάντια στον ελληνικό λαό, και η κυβέρνηση, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που είναι ο σημερινός κυβερνητικός διαχειριστής στην Ελλάδα των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ. Θα πρέπει - λέμε εμείς - να την κοντύνει πάρα πολύ ο λαός, για να μην ισχυρίζεται ότι έχει λευκή επιταγή για να συνεχίσει ακάθεκτη αυτό το αντιλαϊκό έργο. Να νιώθει ακόμα περισσότερο, δηλαδή, την ανάσα του λαϊκού παράγοντα, την πίεση των αγώνων του. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν την ίδια στιγμή αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός, εκτός από την Κομισιόν και την πολιτική της και την πολιτική της ΝΔ, να αποδοκιμάσει και εκείνες τις δυνάμεις, τα πολιτικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση σήμερα στη χώρα μας, αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, σε άλλα μικρότερα κόμματα, που προσπαθούν να ξαναζεστάνουν μια σούπα νέων αυταπατών, ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση και επίλυση των λαϊκών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, μέσα σε αυτήν την Ενωση με αυτές τις πολιτικές.

Και φυσικά, θέλω εδώ να πω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κυβερνά μόνο μέσα από το 41%, που πήρε πέρσι τον Ιούνη, αλλά κυβερνά και με τη στήριξη που της προσφέρει μια τέτοια αντιπολίτευση, συναινετική αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα και ψηφοφορίες και στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουμε δώσει τα στοιχεία των ψηφοφοριών. Συνεπώς η πραγματική καταδίκη - εμείς λέμε - της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να γίνει μέσα από την αναζήτηση δήθεν κάποιων σωτήρων τύπου Κασσελάκη, οι οποίοι έχουν αντιδραστικές θέσεις και χαρακτηριστικά τέτοια και δεν αναφέρομαι μόνο στο lifestyle, αλλά στην ουσία των θέσεων που εκπέμπει αυτός ο κύριος, αλλά και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ...

-- Αντιδραστικές θέσεις λέτε; Οχι αριστερές;

-- Αντιδραστικές θέσεις. Ναι. Μάλιστα που αγκαλιάζονται σε κάποια σημεία με τον τραμπισμό θα έλεγα, για να μην ξεχνάμε και τον αμερικανόφερτο λόγο του κ. Κασσελάκη. Και φυσικά ούτε λύση από την άλλη μεριά, να το πω ταυτόχρονα κι αυτό, είναι η αναστήλωση του αμαρτωλού ΠΑΣΟΚ. Και από κει και πέρα, διότι εμφανίζονται και κάποιες άλλες δυνάμεις τώρα, οι οποίες προβάλλονται κιόλας, όπως είναι οι δυνάμεις τύπου Βελόπουλου, ή ακόμα και της κας Κωνσταντοπούλου, το μόνο που κάνουν είναι αυτά τα λαϊκίστικα σόου, αυτές οι δύο κυρίως δυνάμεις μέσα στη Βουλή. Γιατί - πολύ απλά να το πω - δεν έχουν καμία σχέση με τις ζωντανές διεργασίες, με τους αγώνες των εργαζομένων, τις προσδοκίες του λαού μας και θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ειδικά η στάση του κ. Βελόπουλου σε ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο είναι απαράδεκτη. Είναι ταύτιση κατά 55% με ό,τι ψηφίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ κ.λπ., άρα ας μην το παίζει αντισυστημικός, γιατί ουσιαστικά εκεί πηγαίνει η ψήφος του, διότι οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις που ψηφίζονται στο Ευρωκοινοβούλιο, έρχονται μετά και γίνονται νόμοι και του ελληνικού κράτους, άρα υπονομεύεται η πραγματική θέληση, οι ανάγκες και τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων βρίσκονται απέναντι.

Και απέναντι σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό υπάρχει το ΚΚΕ, το οποίο έχει ξεκάθαρες τοποθετήσεις, έχει συνέπεια στις θέσεις του, που επιβεβαιώνονται και είναι συνεπής αντίπαλος αυτής της πολιτικής και της ΕΕ και των κομμάτων της.

Το ΚΚΕ θέλει τον λαό σύμμαχο και αρωγό μιας πραγματικής λαϊκής διακυβέρνησης

-- Συχνά το ΚΚΕ δέχεται κριτική ότι δεν δημιουργεί, με τον τρόπο που κινείται πολιτικά, κυβερνητική προοπτική. Οτι δεν συνεργάζεται με κανέναν, δεν είναι διατεθειμένο να μπει σε ένα ευρύτερο μπλοκ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια μελλοντική κυβερνητική λύση. Τι απαντάτε σε αυτό;

-- Καλά, γιατί οι άλλοι συνεργάζονται μεταξύ τους; Η ΝΔ με ποιον συνεργάζεται; Κυβερνητική πλειοψηφία πήρε και μάλιστα επειδή την πρώτη φορά δεν την πήρε λόγω του εκλογικού νόμου, παρότι πήρε το ίδιο ποσοστό (κι ίσως και λίγο μεγαλύτερο), ξαναέκανε και δεύτερο γύρο σε έναν μήνα, ταλαιπώρησε τον ελληνικό λαό, για να ξαναπάρει τις περιβόητες έδρες, κλέβοντάς τες από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν συνεργάστηκε με κανένα. Ούτε με αυτούς που ψήφισαν κατά 95% τα νομοσχέδιά της στη συνέχεια, όλη την τετραετία που πέρασε. Λοιπόν, κοροϊδευόμαστε τώρα; Γιατί ο Κασσελάκης με ποιον συνεργάζεται; Απευθύνει εκκλήσεις τώρα στον Βαρουφάκη και στην Κωνσταντοπούλου, με ποιον θα κάνει κυβέρνηση; Γιατί ο Ανδρουλάκης με ποιον λέει ότι θα συνεργαστεί; Ο Βελόπουλος με ποιον;

Αυτή είναι μια ιστορία που απευθύνεται στο ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που δεν θα έπρεπε να απευθύνεται αυτή η απορία απ' τους ακροατές, απ' τους απλούς ανθρώπους, διότι είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι: Το ΚΚΕ δεν μπαίνει σε κυβέρνηση αστική, σε κυβέρνηση που θα υπηρετεί τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ, όπως κάθε κόμμα, θέλει να πάρει την εξουσία, θέλει να έχει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι πραγματική λαϊκή διακυβέρνηση, με βάση το πρόγραμμα που προτείνει. Για παράδειγμα, για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια και την αντιμετώπιση των πολυεθνικών καρτέλ, των μονοπωλίων και την πολιτική της ΕΕ, απέναντι σε αυτά τα ζητήματα που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα και την ίδια τη ζωή του ελληνικού λαού, σας είπαμε συγκεκριμένες προτάσεις τι θα κάναμε. Μεθοδευμένα και καθαρά, από την κατάργηση νόμων που αφορούν φορολογία, σε συνέχεια αυξήσεις μισθών, μέχρι την αποδέσμευση από Συνθήκες του Μάαστριχ που μιλάνε για απελευθέρωση των αγορών. Για χτύπημα των μονοπωλίων και αυτό θα γίνει με κοινωνικοποίηση αυτών, είναι μια ολόκληρη πολιτική, αυτό σημαίνει ένα κεντρικό σχέδιο που θα έχει μια τέτοια διακυβέρνηση, μια τέτοια εξουσία, με τον λαό μάλιστα, στο πόδι, να είναι δίπλα του, εξεγερμένο, επαναστατημένο και πραγματικό σύμμαχο και αρωγό μιας τέτοιας διακυβέρνησης, μιας τέτοιας εξουσίας. Και όχι να κάθεται στον καναπέ να περιμένει, να βλέπει την τηλεόραση, για να του επιλύουν διά της αναθέσεως διάφοροι πολιτικοί τυχάρπαστοι, τυχοδιώκτες και με αντιλαϊκές πολιτικές τα ζητήματα της καθημερινότητάς του.



Σελίδα6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ανατριχιαστική η ομοφωνία των αστικών κομμάτων

«Η κατάθεση του νομοσχεδίου γίνεται σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί χτυπούν κόκκινο», υπενθύμισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης. Με αφορμή δε τα διθυραμβικά σχόλια με τα οποία το υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, σχολίασε ότι η ομοφωνία τους είναι ανατριχιαστική.

«Δρομολογείται στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας ένα φαγοπότι εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης, με αφορμή τη σχετική διάταξη που προωθεί την άμεση διαπλοκή με τις πολεμικές βιομηχανίες, σε βάρος των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, ενώ σε ό,τι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» της λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών, τον οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο, ανέδειξε ότι οι σπουδαστές θα κάνουν διδακτορικά σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα τα οποία με τη σειρά τους συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ.

Σχετικά με τη σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής, υπογράμμισε ότι στοχεύει στην ομογενοποίηση της μεθοδολογίας που ακολουθούν αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς. Σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι ένα από τα «μοντέλα» είναι η αντίστοιχη ισραηλινή υπηρεσία που έχει αναλάβει την τεράστια επιχείρηση προπαγάνδας και παραπληροφόρησης για τη σφαγή στη Γάζα, τόνισε ότι «είναι ντροπή και μόνο ντροπή».

Ως προς το άρθρο που αφορά προγράμματα θητείας τα οποία συνδυάζονται με φοίτηση στα ΑΕΙ, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για άρθρο - έκτρωμα, μέσω του οποίου η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους για να στρατολογεί νέα παιδιά, υιοθετώντας τα ανατριχιαστικά πρότυπα των ΗΠΑ.

«Την ώρα που δαπανώνται δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, οι ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για μια ακόμα φορά δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες», επεσήμανε και έκανε αναφορά στα αιτήματα των στρατιωτικών, τα οποία έχει αναδείξει το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το ΚΚΕ απέναντι στην πολεμική εμπλοκή που υπηρετούν όλοι οι άλλοι

Την ευθυγράμμιση του νομοσχεδίου με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να υπηρετηθεί η επιθετική και δολοφονική πολιτική τους, ανέδειξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Πρόσθεσε ότι το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να αναπτυχθεί η πολεμική βιομηχανία συνδέεται και με σχετικές ευρωενωσιακές αποφάσεις για στροφή στη στήριξή της, επισημαίνοντας και δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών περί προετοιμασίας για γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη, ενώ εξυπηρετεί και συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Σημείωσε ακόμα ότι η επιστήμη σήμερα τίθεται στην υπηρεσία της βαρβαρότητας, με τους επιστήμονες να σκέφτονται και να δουλεύουν για το πώς θα εξοντώσουν τον άνθρωπο και όχι πώς θα τον βοηθήσουν.

Αναφέρθηκε ακόμα στη σφαγή που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη, για την οποία ότι όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να νομιμοποιήσουν το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ψηφίζοντας και στο Ευρωκοινοβούλιο την καταδίκη του Παλαιστινιακού λαού. Πρόσθεσε ότι όλα τα κόμματα τάσσονται με τη βαρβαρότητα και με την εμπλοκή της Ελλάδας «με ή χωρίς ενστάσεις», σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που βρίσκεται απέναντι, με τους λαούς, και δεν θα κάνει πίσω. Και κάλεσε τον λαό να βγάλει συμπεράσματα και στις 9 Ιούνη να ψηφίσει ΚΚΕ, ώστε την επόμενη μέρα να χαμογελάει και να είναι περήφανος που ένα ΚΚΕ ανεβασμένο θα μπει μπροστά για τους αγώνες του.



Γ. ΜΑΡΙΝΟΣ

Η κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Στην ομιλία του στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Ο εισηγητής μας, Νίκος Παπαναστάσης, παρουσίασε τεκμηριωμένα την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και θα ήθελα να θέσω ορισμένα ζητήματα.

Πραγματικά, όπως ανέφερε ο εισηγητής μας, το νομοσχέδιο που συζητάει η Βουλή υπηρετεί το βάθεμα της ενσωμάτωσης της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα πολιτικο-στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της στρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αυτές οι επιδιώξεις καταγράφονται από το υπουργείο Αμυνας ως απάντηση στις "γεωπολιτικές προκλήσεις" και ως προσαρμογή στη "νέα εποχή". Αλλά η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την ουσία της αντιπαράθεσης για το πραγματικό διακύβευμα του νομοσχεδίου.

Ποια είναι τα ουσιαστικά δεδομένα, που καθόρισαν τη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου και θα καθορίσουν και τα επόμενα κυβερνητικά βήματα;

Πρώτο, είναι η ονομαζόμενη "Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας", που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και υλοποιεί η ΝΔ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, η οποία προβλέπει την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και τη βαθύτερη ένταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Δεύτερο, σ' αυτήν την κατεύθυνση, η εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε παραπέρα με την υλοποίηση των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και εκτοξεύτηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιούλη του 2023, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που προκαλεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΝΑΤΟ - καπιταλιστικής Ρωσίας, στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο, χρησιμοποιείται για την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπλων και πυρομαχικών στην Ανατολική Ευρώπη και στην πορεία στην Ουκρανία, ενώ με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη των άλλων κομμάτων, η χώρα μας παραχωρεί ή πουλάει όπλα στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι, διαμέσου της Τσεχίας ή άλλων καναλιών.

Τρίτο, η εξέλιξη του φονικού πολέμου - για τα συμφέροντα των αμερικανικών, ευρωπαϊκών, ρωσικών και ουκρανικών μονοπωλίων - με θύματα τους λαούς, η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων σε νέες θέσεις και οι αδυναμίες του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο, έχουν πυροδοτήσει την κούρσα της ευρωατλαντικής οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής στήριξης στην Ουκρανία.

Αυτό εκφράζει και η πολύ επικίνδυνη θέση Μακρόν, για άμεση αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται οι "πιέσεις" - ας τις ονομάσουμε έτσι - στην κυβέρνηση να στείλει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 ή Πάτριοτ", που ήδη έχει προμηθεύσει η ΝΔ στη Σαουδική Αραβία, στον ανταγωνισμό με το Ιράν.

Τέταρτο, η εμπλοκή της Ελλάδας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς καταγράφεται στη στήριξη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, στη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και στη συμμετοχή της φρεγάτας "Υδρα" στην επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" της ΕΕ, στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το ΚΚΕ απαιτεί να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα, να απεμπλακεί η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να αναγνωρίσει η Ελλάδα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Εχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό και τη χώρα. Οι συνέπειες της εμπλοκής εκφράζονται τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου ενισχύονται οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης στην όξυνση των σχέσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δηλαδή, τα προβλήματα των διεθνών σχέσεων της χώρας οξύνονται μέσα στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο και με πλήθος στοιχείων καταρρίπτονται οι μύθοι περί ΝΑΤΟ - εγγυητή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν καθορίσει τον προσανατολισμό και τον σχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας. Πολεμική προετοιμασία με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, σε οπλικά συστήματα, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, στη δομή του στρατού ξηράς, στη συνολική διάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τις αλλαγές στην ελληνική πολεμική βιομηχανία, στην οποία τίθεται πιο επιθετικά η είσοδος επιχειρηματικών συμφερόντων και ιδιωτικών κριτηρίων.

Για το θέμα του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, τη δημιουργία Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, τη σύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με τα πανεπιστήμια σημειώνουμε σύντομα ότι ήδη είναι σε εξέλιξη επικίνδυνα ΝΑΤΟικά προγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια και με το νομοσχέδιο θα επεκταθούν.

Ενώ η κυβέρνηση βαδίζει στον δρόμο που έχει χαράξει το ΝΑΤΟ, το οποίο ανακοίνωσε το πρώτο Επενδυτικό Ταμείο για την τεχνολογική καινοτομία, όπως αναφέρεται, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί start up επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα δίκτυο επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού Επιταχυντή Αμυντικής Καινοτομίας, με ελληνική συμμετοχή το Ερευνητικό Κέντρο "Δημόκριτος" και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στην Κρήτη.

Σε παράλληλη πορεία κινείται η αποκαλούμενη Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (EDIS), που διαμορφώνει η ΕΕ σε συνάρτηση με το νέο πολεμικό σκηνικό και την ιμπεριαλιστική της επεκτατική πολιτική.

Επομένως οι θέσεις του ΚΚΕ και η κριτική που ασκεί αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση και είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τα συμφέροντα του λαού και την ανησυχία του για τους κινδύνους της πολιτικής της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων».



ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»

Με μπούσουλα την εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Με τις θετικές ψήφους από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Σπαρτιάτες» και παρών από την Πλεύση Ελευθερίας, τόσο επί του συνόλου όσο και επί της αρχής, ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το ευθυγραμμισμένο με τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας «Ιδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις».

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΚΑΚ ΑΕ», που θα εποπτεύεται από τον υπουργό Αμυνας και θα λειτουργεί «κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», με στόχο την άκρατη ιδιωτικοποίηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με βασικό κίνητρο της κυβέρνησης τις αμερικανοΝΑΤΟικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για τροφοδοσία π.χ. της κρεατομηχανής στην Ουκρανία. Για τον ίδιο λόγο προβλέπεται η τροποποίηση προηγούμενου νόμου (3978/2011) για έσοδα «από την αξιοποίηση μη επιχειρησιακά αναγκαίου στρατιωτικού εξοπλισμού», ενώ σε ό,τι αφορά τον «εκσυγχρονισμό» της λειτουργίας των στρατιωτικών σχολών προβλέπεται η δυνατότητα να διοργανώνουν διδακτορικά «σε συνεργασία με επιχείρηση ή βιομηχανία που εδρεύει ή παράρτημά της λειτουργεί στην ημεδαπή». Παράλληλα, συστήνεται Κοινό Σώμα Πληροφορικής για την «ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας», ενώ στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ συστήνεται Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», με το βλέμμα ενάντια στον λαό.

Οπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Αμυνας Ν. Δένδια πρόεδρος του ΕΛΚΑΚ ορίζεται ο αντιναύαρχος ε.α. Π. Λυμπέρης, ενώ στο 10μελές ΔΣ περιλαμβάνονται ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ι. Μπούρας, και ο γενικός διευθυντής Καινοτομίας, υποστράτηγος Γ. Πανούσης.

Απαντώντας σε αναφορές των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκη, και του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μπιάγκη (όπως αναμενόταν, περιόρισαν την κριτική τους στα επουσιώδη), ο Ν. Δένδιας εξέφρασε τη συμφωνία του στο να υπάρχει υποχρεωτική ετήσια ακρόαση του ΕΛΚΑΚ από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Οι «πάσες» άλλωστε μεταξύ τους έβγαζαν μάτι. Χαρακτηριστικά, ο Δ. Μπιάγκης αναγνώρισε την «πιθανή θετική επίδραση και την προστιθέμενη αξία του ΕΛΚΑΚ και της αναβάθμισης της στρατιωτικής εκπαίδευσης». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν απόλυτα σε 49 από τα 76 άρθρα του νομοσχεδίου, δίνοντας από κοινού θετική ψήφο, ενώ μικροδιαφορές είχαν στα υπόλοιπα, με κάποια σποραδικά «παρών» ή «όχι» από τους δύο εκφραστές της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.



Σελίδα7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εφυγε» ο σύντροφος Γιώργος Λαμπράκης

Με μεγάλη θλίψη τον αποχαιρετά το ΚΚΕ | Ανακοινώσεις και συλλυπητήρια από την ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ και άλλους φορείς | Αύριο Παρασκευή η πολιτική κηδεία του

«Αποχαιρετάμε τον πολύτιμο σύντροφο Γιώργο Λαμπράκη, σεμνό αγωνιστή - κομμουνιστή, μαχητή της ζωής, που έδωσε με παλικαριά και την τελευταία του μάχη. Και αυτό μας γεμίζει θλίψη, επειδή ο σ. Γιώργος είχε ακόμη πάρα πολλά να προσφέρει».

Μ' αυτά τα λόγια, το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Λαμπράκη, που έφυγε χτες από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 χρονών, γεμίζοντας θλίψη τους συντρόφους του στο Κόμμα και όλους όσους συμπορεύτηκαν μαζί του στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπου δρούσε μέχρι την τελευταία του πνοή.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ αναφέρει επίσης: «Ο σ. Γιώργος γεννήθηκε το 1959, γιος του βαλκανιονίκη, γιατρού, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη. Φεύγει την ίδια ακριβώς μέρα με τη δολοφονία του πατέρα του, 61 χρόνια μετά.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1983 στην ΚΟΒ εργαζομένων Δήμου Πειραιά, όπου εργαζόταν. Ως συνδικαλιστής και για χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου οδηγών - μηχανικών και εργατών καθαριότητας του δήμου Πειραιά, είχε την αμέριστη εκτίμηση των συναδέλφων του ως συνεπής και πρωτοπόρος σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα.

Στις δύσκολες στιγμές που πέρασε το Κόμμα μας το 1991, στάθηκε στη σωστή πλευρά υπερασπιζόμενος το Κόμμα και την αταλάντευτη πάλη για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και μέχρι και σήμερα αντιπρόεδρός της. Ο σύντροφος Γιώργος βάδισε χιλιάδες χιλιόμετρα της Ειρήνης και του Αγώνα, περπάτησε σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, ένας πραγματικός μαραθωνοδρόμος.

Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην γυναίκα του, συντρόφισσα Δέσποινα, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Η πολιτική κηδεία του Γιώργου Λαμπράκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 11.30 στο Γ' Νεκροταφείο, και θα ακολουθήσει η τελετή καύσης στη Ριτσώνα, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Η ΕΕΔΥΕ αποχαιρετάει τον αντιπρόεδρό της

Με βαθιά θλίψη και σεβασμό, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη αποχαιρετάει τον αντιπρόεδρό της και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην γυναίκα του, στα παιδιά του, στα εγγόνια του και σε όλους τους οικείους του.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «ο Γιώργος Λαμπράκης γεννήθηκε το 1959 και ήταν γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, βαλκανιονίκη, γιατρού, βουλευτή της ΕΔΑ και αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρη Λαμπράκη, που σαν σήμερα (σ.σ. χθες), στις 22 Μαΐου 1963, δέχτηκε δολοφονική επίθεση στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιώργος Λαμπράκης από μικρή ηλικία έδειξε ότι είχε μια καρδιά που δεν σήκωνε την αδικία και την εκμετάλλευση. Σε όλη του τη ζωή στάθηκε στο πλευρό των αδύναμων, των καταπιεσμένων. Πήρε θέση και αγωνίστηκε έως το τέλος μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος για να ξημερώσουν για τον λαό μας καλύτερες μέρες, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Μέσα από την πρωτοπόρα δράση που ανέπτυξε καταξιώθηκε στη συνείδηση των συναδέλφων του στον δήμο Πειραιά, όπου εργαζόταν. Πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων ως πρόεδρος του σωματείου του.

Η επαφή του με το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με την ΕΕΔΥΕ, ξεκίνησε το 1983, όταν ο συναθλητής του Γρηγόρη Λαμπράκη, Σωτήρης Νάνος, τον έφερε σε επαφή με τους συνοδοιπόρους του Γρηγόρη Λαμπράκη, Παντελή Γούτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο και Ανδρέα Μαμμωνά. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Για περισσότερα από 40 χρόνια, από το 11ο έως και το 19ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Λαμπράκης διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της δράσης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του για τη διατήρηση του αντιιμπεριαλιστικού χαρακτήρα και την ανασυγκρότηση της ΕΕΔΥΕ τη δεκαετία του 1990, όταν μαζί με τον τότε οργανωτικό γραμματέα της, Γρηγόρη Πετρόπουλο, γυρνούσαν ολόκληρη την Ελλάδα για τις πορείες Ειρήνης.

Ο Γιώργος Λαμπράκης μαζί με μια ομάδα συναγωνιστών εκείνη την εποχή συνέβαλαν όχι μόνο στο να κρατηθεί όρθια η ΕΕΔΥΕ, αλλά σιγά - σιγά να αναπτύξει τη δράση της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Λαμπράκης περπάτησε σε όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης από τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα. Ξεχωρίζει η συνεισφορά του στις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Με τη σεμνότητα που τον χαρακτήριζε, ο Γιώργος τίμησε στην πράξη με τη δράση του τη μνήμη του πατέρα του και των άλλων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος. Υψωσε το ανάστημά του στην προσπάθεια αλλοίωσης και καπηλείας της ιστορικής μνήμης και παρακαταθήκης τους.

Οπως σημείωνε ο ίδιος στην ανοιχτή επιστολή του το 2013 με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη: "Η τιμή στον Γρηγόρη Λαμπράκη συμβάλλει και ατσαλώνει τη διαπαιδαγώγηση των νέων, αν συνδέεται στην πράξη με την ανυπακοή στην κυρίαρχη πολιτική, με τον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας και των αιτιών που την προκαλούν, με τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η τιμή στον Γρηγόρη Λαμπράκη είχε και έχει περιεχόμενο πάλης, συνειδητής και συγκεκριμένης, και επειδή η μήτρα των αιτιών της δολοφονίας του υπάρχει και εξακολουθεί το ίδιο «έργο», η καλύτερη τιμή σε εκείνον είναι η πάλη για την εξάλειψή της. Ολα τα άλλα - και δεν θα το θέλαμε - θα είναι ένα «μνημόσυνο» και μια «επάλειψη» με άλλοθι «τα χρόνια εκείνα», «όρκων» που δεν κρατήθηκαν και «χρεών» που παραμένουν ανεξόφλητα.

Είναι για «μνημόσυνα» - έστω και «λαμπρά» - ο άνθρωπος που κατέβηκε από τον Τύμβο του Μαραθώνα με αυτήν την περπατησιά;

Οσοι ανατρίχιασαν και ανατριχιάζουν μπροστά στο βλέμμα που είναι αποτυπωμένο σε εκείνη τη φωτογραφία, και μπορούν να «δουν» τον δρόμο που άνοιξε και περπάτησε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ας σκεφτούν...".

Ιδιαίτερη ήταν η ανησυχία του και το ενδιαφέρον του για τη νέα γενιά, και για το πώς αυτή θα ενταχθεί ακόμη περισσότερο στον αγώνα και στο κίνημα. Με τη στάση του βοηθούσε τους νέους συναγωνιστές να παίρνουν πρωτοβουλίες, να μελετάνε την Ιστορία του κινήματος, να αναδεικνύονται στην πρώτη γραμμή της πάλης.

Ακούραστος, με το πλατύ του χαμόγελο, πραγματικός εργάτης στην υπηρεσία της πάλης του λαού μας, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πάλη της ΕΕΔΥΕ, στην πάλη του λαϊκού κινήματος.

Οι αγωνίστριες και οι αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σκύβουμε το κεφάλι και αποχαιρετάμε με μεγάλο σεβασμό τον σύντροφο και συναγωνιστή Γιώργο, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για μια κοινωνία με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, με σχέσεις αμοιβαίου οφέλους ανάμεσα στους λαούς. Γιατί με τον τρόπο αυτόν ξέρουμε ότι τιμάμε στην πράξη τους αγώνες τους δικούς του και όλων των υπόλοιπων αγωνιστών του κινήματος.

Η ΕΕΔΥΕ εκφράζει τα πιο βαθιά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του, Δέσποινα, στα παιδιά του, στα εγγόνια του και σε όλους τους οικείους του.

ΠΑΜΕ: Πάντα πρωτοπόρος στους αγώνες

Τον Γιώργο Λαμπράκη αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη και το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας τα πιο βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «από μικρή ηλικία ως εργαζόμενος πρωτοστάτησε στην οργάνωση των εργατών του κλάδου του, πρώτα ως μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στον δήμο Πειραιά και στη συνέχεια ως πρόεδρος του σωματείου των εργατών καθαριότητας, αναπτύσσοντας πρωτοπόρα δράση στους εργατικούς αγώνες και στις διεκδικήσεις των συναδέλφων του».

Και προσθέτει: «Ο Γιώργος Λαμπράκης, πέρα από όλες τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης που περπάτησε από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, στήριξε και συμμετείχε στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Στη μεγάλη πορεία για την ανεργία, Πάτρα - Αθήνα, το 2016, συμμετείχε, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πως θα μπορούσα να λείψω από μια τέτοια πορεία, που στις σημαίες της γράφει το διαχρονικό σύνθημα "Ειρήνη και δουλειά ζητάει η εργατιά";».

  • «Οποιος συμμετείχε στις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης, τον θυμάται να πορεύεται μπροστάρης, ακάματος, αλύγιστος, γελαστός. Εμείς που συνεργαστήκαμε μαζί του σε διάφορες φάσεις της δράσης μας, τον εκτιμήσαμε για την ολύμπια ηρεμία του, την ασίγαστη αισιοδοξία του, την πίστη του για την τελική νίκη των λαών της Γης», σημειώνει η ΕΕΔΔΑ αποχαιρετώντας τον Γ. Λαμπράκη.


Αναφορά στη μνήμη του και στη Βουλή από το ΚΚΕ

Συλλυπητήρια εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον θάνατο του Γιώργου Λαμπράκη εξέφρασε ο Θανάσης Παφίλης, βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως είπε, ο Γιώργος Λαμπράκης ήταν ένας σεμνός αγωνιστής της Ειρήνης, πρωτοπόρος στους αγώνες, που έχει κάνει όλες, μετά τη μεταπολίτευση, τις Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης: «Ηταν μέλος του ΚΚΕ και ένας σεμνός αγωνιστής που δούλευε εργάτης δήμου στα σκουπιδιάρικα. Είναι ένα δείγμα τι αγωνιστής ήταν και να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του και γενικότερα. Είναι κρίμα που χάθηκε πρόωρα. Μεγάλος αγωνιστής και κομμουνιστής. Γιώργος Λαμπράκης, αιώνια η μνήμη του».

Παράλληλα, απότισε φόρο τιμής εκ μέρους της ΚΟ του ΚΚΕ και στον Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος δολοφονήθηκε από παρακρατικές οργανώσεις στις 22 Μάη 1963. Ο Θ. Παφίλης υπενθύμισε ότι ο Γρ. Λαμπράκης «πάλευε για την Ειρήνη με συνθήματα "Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις"» και πρόσθεσε πως «ορισμένοι που έχουν υπογράψει με 88 υπογραφές και τα δύο και μάλιστα θεωρούν και το ΝΑΤΟ "ιερή συμμαχία", καλό είναι να είναι συμμαζεμένοι».



Σελίδα8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ

«Αφοσιωμένο μέλος» του ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία

«Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε τη Βόρεια Μακεδονία ο απερχόμενος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφορούσε αποκλειστικά την ένταξη της γειτονικής χώρας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και όχι την επίλυση των άλλων προβλημάτων.

«Εχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που δημοσιεύτηκε στη «δεξαμενή σκέψης» «Atlantic Council».

Ο Γκ. Εσκομπάρ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, έκανε λόγο για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού. «Στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Ετσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ», είπε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο «Open» ...εκτίμησε ότι η πολιτική της κυβέρνησης της Β. Μακεδονίας «θα τους οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση», και βάζοντας τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη» αλλά την στηρίζουν ΕΕ και ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο ίδιος είπε χτες ότι «είμαστε, δυστυχώς, σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι εθνικισμοί ξυπνάνε πάλι στα Βαλκάνια», δείχνοντας πόση αξία είχαν όσα φούμαρα πούλαγαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τώρα, περί τάχα ασφάλειας που φέρνουν οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της» και πρόσθεσε ότι «στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω, σε καμία περίπτωση. Το όνομα της χώρας είναι "Βόρεια Μακεδονία" και όσο κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας" θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι», καλώντας τους «να σεβαστούν μία διεθνή Συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο».

Να καταγραφεί και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Επικρατείας του οποίου Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, υπερασπίστηκε τη Συμφωνία που, όπως είπε, «έλυνε πολλά και χρονίζοντα προβλήματα, που τώρα έρχονται ξανά προς συζήτηση, λόγω της ολιγωρίας αυτής της κυβέρνησης».

Χτες, στο μεταξύ, ήταν η σειρά του ηγέτη του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» ξανά, αυτήν τη φορά σε ανάρτησή του για συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό πρέσβη στα Σκόπια, ευχαριστώντας τη Βιέννη για τη στήριξη στον «δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».



ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Και παζάρι και «υπαρξιακή απειλή»

Το πλαίσιο όπου διεξάγεται το ΝΑΤΟικής κοπής παζάρι στα Ελληνοτουρκικά περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο «Open».

Παρουσιάζοντας ως κατόρθωμα ότι η σύμμαχος στο ΝΑΤΟ Τουρκία το τελευταίο διάστημα δεν έχει προχωρήσει σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, στάθηκε στο γεγονός ότι έβαλαν «ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι το θέμα «δεν θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη», καλώντας την Αγκυρα να δεχτεί ως βάση διαλόγου το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο κόβεται και ράβεται κάθε φορά αναλόγως πώς βολεύει τα σχέδια του κεφαλαίου και τις λυκοσυμμαχίες του, μέχρι τον επόμενο γύρο σύγκρουσης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας.

Για το γεγονός, δε, ότι η τουρκική αστική τάξη θέλει «λύση - πακέτο» για όλα τα θέματα που βάζει στο παζάρι, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι η Αθήνα συζητά μία μόνο διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση «Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας» (βλ. ρεπορτάζ σε άλλη στήλη), ανέφερε ότι «η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Οταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας - και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων - και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας», είπε ο υπουργός Αμυνας, για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».



ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τίμησαν τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 61 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το αστικό κράτος και τους παρακρατικούς μηχανισμούς, πραγματοποίησε χτες η ΕΕΔΥΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αττική η συμβολική εκδήλωση έγινε στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, που έχει ανεγείρει η ΕΕΔΥΕ προς τιμήν του στον Μαραθώνα. Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ μίλησε ο πρόεδρός της, Στ. Τάσσος, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά αποχαιρετώντας με μεγάλη θλίψη τον εκλιπόντα αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Γιώργο Λαμπράκη. Ακόμη, χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών Ν. Μάκρης - Μαραθώνα (μέλος της ΟΓΕ) η Σμαρώ Κυριακίδου, και ο Σπύρος Ηλίας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μαραθώνα - Ν. Μάκρης και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος.

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι εκδήλωση μπροστά στο μνημείο στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Εκεί μπροστά στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, η Ιωάννα Αγοράστη, μέλος του Προεδρείου της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη δολοφονική επίθεση που οδήγησε στον θάνατό του και στα διδάγματα για το σήμερα. Οπως είπε, «εξήντα ένα χρόνια μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη τα τύμπανα του πολέμου ηχούν πολύ δυνατά στην περιοχή μας.

(...) Πάνω από 7 μήνες συνεχίζεται η ανείπωτη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Γίνεται μία πραγματική γενοκτονία ενός ηρωικού λαού, που για 75 χρόνια μάχεται ανυποχώρητα για να αποκτήσει τη δική του πατρίδα. Πάνω από δύο χρόνια μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία, κλιμακώνεται επικίνδυνα, απειλείται η γενίκευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, έχει εμπλέξει τη χώρα μας σε δύο πολέμους ταυτόχρονα. Απογυμνώνει την άμυνα της χώρας και στέλνει ασταμάτητα οπλισμό στην Ουκρανία, στηρίζει το δολοφονικό καθεστώς του Ισραήλ και συμμετέχει με φρεγάτες και με άλλους τρόπους στην πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Θέτει σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον του λαού μας».

Κάλεσε τον λαό, τιμώντας τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών, να δυναμώσει την πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Να σταματήσουν αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα εκτός συνόρων. Καμία συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία.

Ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αποχαιρέτησε τον συνοδοιπόρο και συναγωνιστή Γιώργο Λαμπράκη, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στην επέτειο της μέρας που ο πατέρας του δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, του Γιώργου Λαμπράκη και των άλλων αγωνιστών κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της ΕΔΥΕΘ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.



ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Εντείνονται παζάρια με μοχλό και τη Λιβύη

Διάβημα της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά στον Ελληνα πρέσβη για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη

Διάβημα στον Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη, Νικόλαο Γαριλίδη, για τις έρευνες που πραγματοποιεί η «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης, επέδωσε η «διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διάβημα επιδόθηκε την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη διαμαρτυρία η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά έχει προχωρήσει και παλιότερα, επικαλούμενη το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και το πώς αυτό «καθορίζει» τα όρια ΑΟΖ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το διάβημα έρχεται με φόντο και τα παζάρια της ΕΕ με τη Λιβύη με άξονα και τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αντιπροσωπεία της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης με τον επικεφαλής της, Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά, όπου συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».

Η συνάντηση - σύμφωνα με τη «Libya Herald» - έγινε την Τετάρτη 15 Μάη, για να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει ειδικά σε αυτούς τους δύο τομείς, με τον Ντμπεϊμπά να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής της, ειδικά στον τομέα «της εναλλακτικής Ενέργειας, λόγω της σημασίας του τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από τη μεριά της, η ντερ Λάιεν «χαιρέτισε την πρόοδο», που - φέρεται να - έκανε η Τρίπολη ειδικά στον τομέα της «παράτυπης μετανάστευσης» και στη συνεργασία Λιβύης - ΕΕ, αναγγέλλοντας μάλιστα και σχετική «Διεθνή Διάσκεψη για την Παράνομη Μετανάστευση και την Ασφάλεια των Συνόρων», που θα γίνει στη Λιβύη στα μέσα Ιούλη. Για την Ενέργεια, η ντερ Λάιεν στάθηκε ειδικά στην πρόοδο που έχει η συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Μάλτας - Ιταλίας. Σημειωτέον, από 15 έως 21 Μάη έγινε στην Τρίπολη Διεθνής Εκθεση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα υπογράφτηκαν μια σειρά από οικονομικές συνεργασίες, όπως αυτές για την Ενέργεια που «έκλεισαν» ανάμεσα στο λιβυκό υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών και το ιταλικό υπουργείο Εταιρειών και Βιομηχανίας.

Δυσαρέσκεια Λευκωσίας για την κινεζική CPP

Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν προχτές, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Λίου Γιαντάο, για «το αδιέξοδο», όπως μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ, «που προκαλεί με τη στάση της η κινεζική κρατική εταιρεία CPP στην κατασκευή του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό».

Η CPP επιλέχτηκε το 2019 για την κατασκευή του σταθμού που πολλοί εμφανίζουν ως «έργο τεράστιας εθνικής σημασίας» για την Κύπρο, στο πλαίσιο σχεδίων που της αναθέτουν κρίσιμο ρόλο για νέους δρόμους «ενεργειακού εφοδιασμού» όλης της Ευρώπης. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη φέρεται να εξετάζει τη διακοπή της ισχύος του συμβολαίου με την CPP και την καταγγελία της εταιρείας για άρνηση εκτέλεσης υποχρεώσεων και για εκπρόθεσμες ενστάσεις της CPP, τις οποίες συνδέει και με πιθανή «κακοπιστία».



Σελίδα9 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΠΟΛΥ ΜΑΖΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Σε μαζική μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία δημαρχείου στο Περιστέρι μίλησε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιες με το ευρωψηφοδέλτιο του Κόμματος Ιωάννα Κολοβού και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, άνθρωποι του μόχθου απ' τις εργατογειτονιές στα δυτικά, εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και μεγαλύτεροι, άντρες και γυναίκες έδωσαν μαχητικά το «παρών», σε μια ανάπαυλα στην τελική ευθεία έως τις εκλογές, ανανεώνοντας τη δέσμευση ότι με μεγαλύτερο πείσμα θα τη συνεχίσουν τις μέρες που απομένουν προκειμένου να μη χαθεί καμία κόκκινη ψήφος, να βγει απ' την κάλπη πιο δυνατό το ΚΚΕ, ισχυρός ο λαός.

Παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Θέμης Γκιώνης και Γιάννης Πρωτούλης, τα μέλη της ΚΕ Στέφανος Λουκάς και Γιώργος Σιδέρης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιστερίου, η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, οι Γιώργος Στεφανάκης και Νίκη Χρονοπούλου, υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο Νίκος Καραγιάννης, Γραμματέας της ΚΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών, η Σπυρέττα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών.

Ακόμα οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος.



Ο λαός και η νεολαία των δυτικών συνοικιών να «καρφώσουν» το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ κόντρα σε όσους και όσα τους ταλαιπωρούν

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Την Κυριακή 9 Ιουνίου ο λαός και η νεολαία του Περιστερίου, όπως και όλων των δυτικών συνοικιών της Αθήνας, έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να ακουστούν δυνατά.

Να πάνε στην κάλπη περήφανοι και χαμογελαστοί, όπως πάνε κάθε μέρα στη δουλειά τους, όπως αγωνίζονται ατομικά και συλλογικά για να ζήσουν τις οικογένειές τους εδώ σ' αυτές τις λαϊκές γειτονιές, αλλά και για να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στη ζωή.

Να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι και να το «καρφώσουν» αποφασιστικά, κόντρα σε όσους και όσα τους ταλαιπωρούν, να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία.

Νομίζουν ότι θα σας ξεγελάσουν τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ, με τα ψεύτικα διλήμματα, τους εκβιασμούς, τους γελοίους καβγάδες που στήνουν στο «tik tok», ενώ κάνουν «μόκο» για τα σοβαρά ζητήματα, αυτά που καθορίζουν τις ζωές μας και που κρίνονται σε αυτές τις εκλογές.

Λες και δεν είναι η χώρα μας και ο λαός μας μπλεγμένοι σε δύο πολέμους στην περιοχή, που έχουν τη σφραγίδα της ΕΕ, που δεν είναι φυσικά το περιστέρι της ειρήνης, αλλά γεράκι του πολέμου.

Λες και δεν είναι η ΕΕ, οι Οδηγίες, οι κατευθύνσεις της - που τις ψηφίζουν όλοι μαζί πλην του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο - πίσω από κάθε έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας, πίσω από κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά στη ζωή του: Στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στη στέγαση, στην προσπάθειά του να έχει πρόσβαση στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Για όλα αυτά ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές!

Νομίζουν ότι θα αποτρέψουν την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ με την αποσιώπηση, το προκλητικό «θάψιμο» της καθημερινής δράσης του, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντηση των θέσεών του.

Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο: Τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που είναι η φωνή του ΚΚΕ παντού σε όλες τις γειτονιές και στην Ανθούπολη, και στον Λόφο και στο Μπουρνάζι, παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις μεγάλες βιομηχανίες στον Κηφισό, και στο Εμπόριο και στον Επισιτισμό, παντού.

Είναι βαθιά γελασμένοι! Την πάτησαν! Εδώ στα Δυτικά, εδώ πέρα από το ποτάμι, δεν περνάνε αυτά.

Γιατί εδώ ο λαός έχει και μυαλό και καρδιά. Γνώση και πείρα, πείρα που μπορεί πολύ καλά να την αξιοποιήσει.

Γιατί έχει φάει με το κουτάλι τους διάφορους «σωτήρες», τους δήθεν «καλούς διαπραγματευτές», σαν τον κύριο Μητσοτάκη και λοιπούς χαρτογιακάδες, και ξέρει πώς καταλήγουν κάθε φορά τα ωραία λόγια τους...

Γιατί αηδιάζει με την επίδειξη πλούτου και το «life style» του αριστερού εφοπλιστή εξ Αμερικής...

Τόσο αριστερού, μάλιστα, που θεωρεί και το ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία», την ώρα που ένας νέος εργάτης δίνει τον μισό του μισθό στο ενοίκιο για να ζει μέσα σε μια τρύπα με υγρασία.

Το ίδιο και με τα επίσης στημένα βιντεάκια στο «tik tok» της κυρίας Αχτσιόγλου, της Νέας Αριστεράς, που εκλέγεται μάλιστα εδώ στον Δυτικό Τομέα, και σκέφτηκε να κάνει επίδειξη στις εργαζόμενες μητέρες, που τρέχουν και δεν φτάνουν για να τα φέρουν όλα πέρα, πόσο ικανή είναι εκείνη και προλαβαίνει να πηγαίνει και στο γυμναστήριο και στον φίλο της τον μανάβη...

Τεράστια η συμβολή του λαού της περιοχής για να είναι το ΚΚΕ τρίτο κόμμα στην Αττική

Τους κομμουνιστές ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τους δει και να τους μάθει από τα στημένα δελτία ειδήσεων.

Τους βλέπει κάθε μέρα δίπλα του, να αγωνίζονται μαζί του, στον χώρο δουλειάς, στον κλάδο, στη γειτονιά, στο πανεπιστήμιο και το σχολείο.

Βλέπει τα μέλη και τα στελέχη, τους βουλευτές, τους φίλους του ΚΚΕ, να παρατάνε τις δουλειές τους και να τρέχουν να υπερασπιστούν τα λαϊκά σπίτια από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, που παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, χάρη στους νόμους που ψήφισαν όλοι τους. Δηλαδή, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του οι «αθώες ψυχούλες» της Νέας Αριστεράς, που ήταν όλοι τους υπουργοί στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Γι' αυτούς τους λόγους και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Περιστέρι έδωσε στο ΚΚΕ ένα πολύ υψηλό ποσοστό, πάνω από 12%.

Το ίδιο και ολόκληρος ο Δυτικός Τομέας, απόδειξη ότι υπάρχει κι ενισχύεται το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων της.

Ηταν τεράστια η συμβολή του λαού της περιοχής για να είναι το ΚΚΕ τρίτο κόμμα στην καρδιά της χώρας, στην Αττική, πάνω από το ΠΑΣΟΚ, και για να σημειώσει πανελλαδικά μια σημαντική άνοδο.

Γι' αυτό στις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν δεύτερη δύναμη σε αυτές τις γειτονιές, αγγίζοντας το 20%, ενώ εδώ στα Δυτικά εκλέχθηκαν δύο κομμουνιστές δήμαρχοι, στην Πετρούπολη ο Βαγγέλης Σίμος και στο Χαϊδάρι ο Μιχάλης Σελέκος.

Μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ κόβεται η φόρα της κυβέρνησης

Χάρη στη δύναμη του ΚΚΕ, η ΝΔ μιλάει για το 41%, αλλά εδώ στον Δυτικό Τομέα πήρε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά.

Και τώρα πρέπει να πάρει ακόμα χαμηλότερο. Να της κοπεί η φόρα και η αλαζονεία. Να τρέμει τον λαό όταν θα σκέφτεται να φέρει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Και αυτό, βέβαια, δεν γίνεται με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στη Νέα Αριστερά ή στον Βελόπουλο και στους υπόλοιπους, δηλαδή στις δυνάμεις που σιγοντάρουν, η καθεμία με τον τρόπο της, αυτή την πολιτική.

Πολιτική που υπηρέτησαν και από τη θέση της κυβέρνησης και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Γι' αυτό και θα τρέξουν να αναπληρώσουν τις απώλειες της ΝΔ, υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδιά της ή θα της κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, καλώντας τη να «συμμορφωθεί» με τις αντιλαϊκές Οδηγίες της ΕΕ.

Η φόρα της κυβέρνησης της ΝΔ κόβεται μόνο με την ενίσχυση του πραγματικού αντιπάλου της πολιτικής τους, του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που ήταν αντίπαλος της ΕΕ από την εποχή της ίδρυσής της μέχρι σήμερα.

Αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει

Πριν από έναν χρόνο περίπου, από αυτήν εδώ την πλατεία, σας λέγαμε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει παντοδύναμη όταν είναι δυνατό το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και ότι σ' αυτήν τη χώρα υπάρχει δυνατό ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση ότι θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του.

Σήμερα, μπορούμε να σας κοιτάζουμε ίσια στα μάτια, με την πεποίθηση ότι κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε και δεν σας απογοητεύσαμε. Γιατί στον έναν χρόνο που μεσολάβησε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι αντιπολίτευση στη χώρα υπάρχει και δυναμώνει, όπως και ένα σημαντικό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Φάνηκε στις μεγάλες απεργιακές μάχες. Στις 21 Σεπτέμβρη, ενάντια στον νόμο Γεωργιάδη για τη 13ωρη εργασία.

Στις 28 Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, για να μην ξεχαστεί ούτε αυτό, ούτε οι αιτίες του, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Για να μην ξαναθρηνήσουμε συνανθρώπους μας, νέα παιδιά που πήραν το τρένο και δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, επειδή αυτό είναι ιδιωτικοποιημένο - «απελευθερωμένο» στη γλώσσα της ΕΕ - και λειτουργεί ανεξέλεγκτο, με πρώτο κριτήριο το κέρδος, πάνω από την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

Φάνηκε στις 17 Απρίλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις, για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας.

Οπως και πριν λίγες μέρες, την Πρωτομαγιά, με τις κόκκινες σημαίες της εργατικής τάξης και τις πολύχρωμες σημαίες του βασανισμένου λαού της Παλαιστίνης να ανεμίζουν ξανά στο Σύνταγμα.

Γιατί εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα, στη γενοκτονία που ήδη μετρά 35.000 νεκρούς, όπως θέλει να μας κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια ΝΔ που στηρίζει απροκάλυπτα το καθεστώς του εγκληματία πολέμου, όπως τον αποκάλεσε ακόμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Νετανιάχου, ενώ όλα τα άλλα κόμματα της δίνουν άλλοθι με την κατάπτυστη στάση τους.

Αυτό το ρεύμα φάνηκε και στα μπλόκα των αγροτών, που έδωσαν επί ενάμιση μήνα έναν τίμιο και δίκαιο αγώνα για την επιβίωσή τους, κόντρα στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που έχουν ψηφίσει όλοι τους: Και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, και η Ελληνική Λύση.

Οι Ελληνες αγρότες εισέπραξαν την αδερφική αλληλεγγύη του λαού της Αθήνας, στο ιστορικό συλλαλητήριο της 20ής Φλεβάρη στο Σύνταγμα.

Φάνηκε επίσης στους αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού, ενάντια στο σχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, ενάντια στις τραγικές ελλείψεις και την εξάντληση των γιατρών, των νοσηλευτών, που ήταν ήρωες στην πανδημία, αλλά οι ίδιοι είναι ήρωες και σήμερα.

Κι ας έπαψε πλέον η κυβέρνηση της ΝΔ να τους χειροκροτεί ως «ήρωες» και να τους λέει τώρα «ανθρωπάκια», διά στόματος του ανεκδιήγητου υπουργού της, επειδή διεκδικούν τα αυτονόητα και του χαλάνε τις φιέστες!

Εμείς συνεχίζουμε να τους χειροκροτούμε και σήμερα. Αλλωστε, σε αυτούς βασιζόμαστε στην περίπτωση που μας τύχει κάτι.

Και ο λαός του Περιστερίου ξέρει πολύ καλά ποια κατάσταση έχει να αντιμετωπίσει, αν βρεθεί στα επείγοντα του «Αττικού» Νοσοκομείου, που επισκέφθηκε τις προάλλες σαν τον κλέφτη, για 8 λεπτά, ίσα - ίσα να κάνει δηλώσεις στις κάμερες και να φύγει, ο κ. Μητσοτάκης, την ώρα που, μέσα στο κτίριο, 30 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ράντζα. Αυτούς δεν πέρασε να τους δει και να τον δουν!

Βλέπετε, εσάς δεν σας θεωρούν VIP, όπως τους πλούσιους που θα έρθουν από το εξωτερικό για να δουν τον τελικό του Conference Cup σε λίγες μέρες, ώστε να σας βάλει ο κύριος Γεωργιάδης σε λίστα «απόλυτης προτεραιότητας» στον «Ευαγγελισμό». Ελεος!

Εχει και η ντροπή τα όριά της! Αλλά ποιος την έχασε, για να τη βρουν όλοι αυτοί...

Το ότι υπάρχει αντιπολίτευση, φάνηκε και στα τεράστια συλλαλητήρια και τις καταλήψεις των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Τότε που η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη προσπαθούσε να μας πείσει:

-- Οτι είναι δίκαιο να μπαίνεις στην Ιατρική όχι με 19.000 μόρια αν είσαι από το Περιστέρι, αλλά μόνο με 9.000 αν πληρώσεις 19.000 ευρώ για κάποιους που τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους...

-- Οτι είναι δίκαιο να έχεις εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αγοράζοντας ένα πτυχίο ιδιωτικού πανεπιστημίου, αν έχει λεφτά η οικογένειά σου, αλλά να μην έχουν κανένα αναγνωρισμένο επαγγελματικό δικαίωμα οι φοιτητές, για παράδειγμα, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Την παίρνει, όμως, ξανά σήμερα την απάντησή του και αυτός και η παράταξή του στα πανεπιστήμια, η κυβερνητική ΔΑΠ.

Γιατί, όπως δείχνουν τα πρώτα μηνύματα, η παράταξη της ΚΝΕ, η «Πανσπουδαστική», θα είναι πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχή χρονιά!

Σταθερό και πολύτιμο στήριγμα των αγώνων του λαού οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Είμαστε περήφανοι που σε όλες αυτές τις μάχες οι δυνάμεις του ΚΚΕ αποτέλεσαν τον νου, την καρδιά και τον οργανωτή.

Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αποτέλεσαν σταθερό και πολύτιμο στήριγμά τους. Με την παρουσία τους έξω στους δρόμους του αγώνα, μαζί με τον λαό και τη νεολαία, αλλά και με τη στάση τους και την ψήφο τους μέσα στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εγκαιρα αποκάλυπταν στον λαό αυτά που τους ετοίμαζε η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Σταθερά καταψήφιζαν καθετί αντιλαϊκό. Με εκατοντάδες παρεμβάσεις, ομιλίες, Ερωτήσεις, προτάσεις, έφερναν εκεί μέσα τα αιτήματά τους, τα πραγματικά προβλήματα. Αποτελούσαν έτσι τη φωνή των πολλών, των αδικημένων, και όχι των επιχειρηματικών λόμπι, που όλα τα άλλα κόμματα ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αποτελούν μάλιστα και «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»!

Ποιοι; Ολοι αυτοί οι ρεμπεσκέδες της διαφθοράς!

Ο,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα, το κερδίσαμε μαζί. Και μαζί θα προχωρήσουμε.

Γιατί στις 10 Ιουνίου θα είναι εδώ όλοι οι μεγάλοι βραχνάδες για τους εργαζόμενους, και θα προστεθούν κι άλλοι αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας.

Γιατί, αλήθεια, νομίζετε ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να σας εκβιάσει με την απειλή της πολιτικής σταθερότητας αν η ΝΔ δεν πιάσει το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη και καλύτερη ομολογία για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα όσων ετοιμάζουν.

Και βέβαια κυβέρνηση θα υπάρχει στις 10 Ιουνίου.

Απλώς θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα, να μην έχουν τον κόσμο στον δρόμο να διαδηλώνει, όπως ομολογούν μόνοι τους.

Τη σταθερότητα αυτού του συστήματος την ξέρετε καλά

Αλήθεια, αν αυτά που ετοιμάζονται να κάνουν είναι προς όφελος του λαού, τότε γιατί φοβούνται κάτι τέτοιο; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα...

Τη σταθερότητά τους, τη σταθερότητα αυτού του συστήματος, την ξέρετε καλά.

-- Σταθερότητα είναι η ακρίβεια «στον θεό», οι παγωμένοι μισθοί και οι συντάξεις.

-- Σταθερότητα είναι το ματωμένο υπερπλεόνασμα των 3,2 δισ. που έβγαλαν το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Με αυτήν τη σταθερότητα θα συνεχίσουν και από εδώ και πέρα, όπως έχει αποφασίσει η ΕΕ και έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων.

Το νιώθετε στο πετσί σας πώς βγαίνουν αυτά τα πλεονάσματα. Βγαίνουν από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανθρώπων που παλεύουν να κρατήσουν ένα μικρό μαγαζί σε αυτές εδώ τις γειτονιές και ετοιμάζονται να τους φορολογήσουν φέτος από το πρώτο ευρώ, για εισοδήματα που δεν έχουν καν.

Αλλά όταν τους λες να φορολογήσουν τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, κάνουν λες και τους πάτησες τον κάλο και σου βρίσκουν στα γρήγορα δέκα λόγους για τους οποίους αυτό δεν μπορεί να συμβεί!

Είναι βέβαια κι αυτό μια ομολογία ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης που υπηρετούν δεν παίρνει από καλλωπίσματα, παίρνει μόνο από ανατροπή.

Και κάπως έτσι ο λαός καταλήγει να πληρώνει το 95% των φορολογικών εσόδων και οι μεγάλοι όμιλοι, που πάνε από το ένα ρεκόρ κερδοφορίας στο άλλο, μόνο το 5%.

Τα πλεονάσματα βγαίνουν επίσης από τις περικοπές σε έργα πραγματικής πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά. Και αυτό το ξέρετε καλά εδώ, που βλέπετε τους δρόμους της πόλης σας να πλημμυρίζουν κάθε φορά με την πρώτη βροχή.

Πρόσφατα μάλιστα αφαίρεσαν από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ακόμα και τα ελάχιστα που προορίζονταν για αντιπλημμυρικά.

Αφού πολιτική της ΕΕ είναι τα όποια έργα να γίνονται μόνο με το κριτήριο του κόστους - οφέλους. Αν και εφόσον, δηλαδή, το κόστος τους δεν ξεπερνάει την οικονομική ζημιά που θα γλιτώσουν σε περίπτωση καταστροφών. Τίποτε άλλο δεν τους ενδιαφέρει!

Δεν αφαίρεσαν όμως από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 85% των κονδυλίων αυτού του υπερμνημονίου της ΕΕ, με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που πάνε «καρφί» στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε την επόμενη γυναικοκτονία

Τα πλεονάσματα βγαίνουν από την υποχρηματοδότηση κάθε τομέα που αφορά τη ζωή του λαού και αντιμετωπίζεται ως κόστος, όπως η προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Σε ολόκληρο τον Δυτικό Τομέα, στην περιοχή δηλαδή όπου δολοφονήθηκε πριν λίγες βδομάδες η 28χρονη Κυριακή έξω από το αστυνομικό τμήμα, λειτουργεί μόνο ένα συμβουλευτικό κέντρο για γυναίκες, το οποίο βρίσκεται εδώ στο Περιστέρι, και αυτό δουλεύει με τρεις εργαζόμενους όλους κι όλους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης!

Και μετά, κάθε φορά που έρχεται και μια καινούργια γυναικοκτονία, κάθε φορά που ένας δράστης - τέρας αφαιρεί τη ζωή μιας ανυπεράσπιστης γυναίκας, επειδή στο σάπιο μυαλό του τη θεωρεί ιδιοκτησία του, που μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει, η κυβέρνηση μάς λέει λίγο - πολύ ότι της είχε δώσει το panic button αλλά αυτή δεν το χρησιμοποίησε...

Σαν δεν ντρεπόμαστε...

Τα ίδια και με την 40χρονη εργάτρια στο Μενίδι, την Ενκελέιντα, πριν από λίγες μόλις μέρες...

Δεν θα καθίσουμε όμως με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε την επόμενη γυναικοκτονία. Οι ραγισμένες καρδιές, γι' αυτά και για όλα τα υπόλοιπα εγκλήματα σε βάρος του λαού, τώρα πρέπει να γίνουν σφιγμένα χείλη και γροθιές, για να υψώσουμε τείχος προστασίας σε κάθε γυναίκα.

Για να παλέψουμε μαζί για όλα αυτά που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του με αξιοπρέπεια.

ΚΚΕ στην κάλπη για να πάρει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το σύστημά τους, μήνυμα αντίστασης

Στις 9 Ιούνη οι εργαζόμενοι μπορούν να κάνουν πράξη αυτό που όλοι τους φοβούνται, να βγάλουν «κόκκινη κάρτα» στην πολιτική της ΕΕ και στα κόμματά της.

Να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Να βγάλουν «κόκκινη» κάρτα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, σε όσους έρχονται από το παρελθόν κουβαλώντας τις ίδιες γνωστές αυταπάτες της σοσιαλδημοκρατίας.

Οτι δήθεν με μια άλλη κυβέρνηση δική τους, αλλά εφαρμόζοντας τις ίδιες πολιτικές της ΕΕ, κάνοντας όλα τα χατίρια των εκμεταλλευτών, των κοινωνικών παράσιτων που τους ονομάζουν και «επενδυτές», θα δει και ο λαός άσπρη μέρα.

Να βγάλουν «κόκκινη κάρτα» σε όσους παρουσιάζονται σαν δήθεν σωτήρες που τάχα «θα τα αλλάξουν όλα» χωρίς να αλλάξουν τίποτα, κάτι σαν εργολάβοι «λύσεων», με τον λαό μια ζωή στο περιθώριο ή το πολύ - πολύ σε ρόλο χειροκροτητή και follower.

Η πανηγυρική διάψευση όλων των παραπάνω στο παρελθόν, και όχι μονάχα μια φορά, ήταν αυτή που επανέφερε τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη καβάλα στο άλογο.

Στις 9 Ιούνη ο καθένας και η καθεμιά καλείται να τα βάλει κάτω και να διαλέξει.

Οι επιλογές, σε τελική ανάλυση, είναι δύο: 'Η δίνουμε έγκριση και ανοχή στη βαρβαρότητα που ζούμε ώστε να συνεχιστεί και κλιμακωθεί, ή δηλώνουμε «Φτάνει, ως εδώ»!

Εγκριση είναι η ψήφος είτε στην κυβέρνηση της ΝΔ, είτε στη συναινετική αντιπολίτευση των κομμάτων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Των κομμάτων που και εδώ στον δήμο Περιστερίου έχουν γίνει κυριολεκτικά ένα και στηρίζουν από κοινού την ίδια αντιλαϊκή δημοτική αρχή.

Εγκριση ή και ανοχή είναι και η αποχή.

Γιατί ό,τι κι αν νομίζει ο καθένας ότι δηλώνει με την αποχή, το βράδυ της 9ης Ιούνη το αποτέλεσμα θα βγει, θα καταγραφεί, τα ποσοστά των κομμάτων και οι ευρωβουλευτές θα μοιραστούν κανονικά, όσοι κι αν έχουν ψηφίσει.

Και αν κάποιος σκέφτεται ότι δεν αλλάζει και τίποτα με την ψήφο στις ευρωεκλογές, εμείς του λέμε: Ναι, δεν αλλάζει τίποτα μόνο με την ψήφο στις ευρωεκλογές.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ την ψήφο που θα του δώσεις θα την καταθέτει κάθε μέρα και κάθε ώρα εκεί που αλλάζουν τα πάντα: Στους αγώνες και στις μάχες για τη ζωή μας.

Και εκεί πρέπει να βρεθείς κι εσύ. Γιατί μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Γι' αυτό, αξιοποίησε σωστά και αυτό το όπλο που έχεις και μην το χαραμίσεις.

Και όσοι αισθάνεστε αριστεροί, προοδευτικοί, αντιφασίστες, δημοκράτες και δεν μπορείτε να βλέπετε αυτούς τους ακροδεξιούς σαλτιμπάγκους να σηκώνουν κεφάλι, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε: Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι αυτή που θα τους αφήσει όλους αυτούς πίσω, στο περιθώριο.

Πάμε λοιπόν, στις μέρες που έμειναν, να φέρουμε τα πάνω - κάτω.

Εσείς που είστε σήμερα εδώ, μαζί με πολλούς ακόμα που στηρίζουν το Κόμμα μας και θέλουν να το δουν να ανεβαίνει πιο ψηλά, είστε μια δύναμη που μπορεί αυτές τις δυόμισι βδομάδες να σαρώσει ολόκληρο το Περιστέρι και τον Δυτικό Τομέα.

Να φτάσει παντού με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Και τελικά αυτό να γεμίσει τις κάλπες.

Για να πάρουν η κυβέρνηση, η ΕΕ και το σύστημά τους μήνυμα αντίστασης.

Για να πάρουν ο ελληνικός λαός και όλοι οι λαοί της Ευρώπης μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Για όλα αυτά που θα κατακτήσουμε αύριο με τον αγώνα μας και με το ΚΚΕ μπροστά, στην πρώτη γραμμή.

Για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη. Για την Ελλάδα και την Ευρώπη των λαών. Την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, θα τα καταφέρουμε.



Σελίδα11 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Με ψηλά το κεφάλι, με ζεστή καρδιά και καθαρό μυαλό να ψηλώσουμε το μπόι του ΚΚΕ

Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι ανάμεσά σας.

Δηλώνω «παρούσα» για να δώσουμε ξανά άλλη μια μεγάλη και κρίσιμη μάχη, αυτή των ευρωεκλογών, στις 9 Ιούνη. Με αισιοδοξία για το θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να επιτευχθεί για τους εργαζόμενους, τον λαό, τις νέες και τους νέους! Απευθύνω ξεχωριστό κάλεσμα σε καθέναν και καθεμία που οργίζεται με την πραγματικότητα που βιώνουμε!

Πόσοι από εσάς έχετε άγχος για το πώς θα βγάλετε τον μήνα; Πόσοι από εσάς θέλετε ανθρώπινα ωράρια, για να είστε ελεύθεροι για ξεκούραση και δημιουργία; Εχετε χρόνο για τα παιδιά σας, για να τα μεγαλώσετε, να τους μάθετε τη ζωή ή κάποια τέχνη; Τραγουδάτε μαζί; Ξέρει το παιδί σας τη χαρά και την αγάπη; Μόνο με φιλί για καληνύχτα πώς να τα μάθει αυτά;

Πόσοι σκέφτεστε ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να γίνει και προβληματίζεστε γι' αυτό; Τώρα, καταλαβαίνετε τη σκέψη σας από το ένστικτο που σας λέει «πάω να ψηφίσω και θα ψηφίσω ΚΚΕ»! Τώρα είναι η ώρα της απόφασης! Τώρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να δυναμώσει ο ίδιος ο εργαζόμενος λαός, και τα παιδιά του! Βγάλτε όλα απ' τη μέση!

Βάλτε προτεραιότητα σε αυτά και πάμε μαζί την Κυριακή στις 9 Ιούνη να συναντηθούμε στην κάλπη, ...όπως κάναμε και στους αγώνες, με γεμάτο κίνητρο και βεβαιότητα, ψηλά το κεφάλι, με ζεστή καρδιά και καθαρό μυαλό, επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ!

Για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ, για να είναι την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών περισσότεροι οι ευρωβουλευτές που στηρίζουν το δίκιο των λαών της Ευρώπης και όλου του κόσμου μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο!

Για να είναι περισσότεροι οι ευρωβουλευτές που θα αποκαλύπτουν την ΕΕ των λόμπι και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Να αναδεικνύουν τα μεγάλα προβλήματα αξιοποιώντας ακόμα και έρευνες, να παλέψουν ώστε τα δίκαια αιτήματά μας να ακουστούν. Να καλύψουν και να ψηφίζουν σε περισσότερες επιτροπές για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού μας και κατά της γενίκευσης του πολέμου.

Συμπορεύομαι με το ΚΚΕ με τιμή και αξιοπρέπεια. Γιατί τα μέλη του ΚΚΕ είναι η ψυχή και η καρδιά των συνδικάτων. Γιατί είναι το Κόμμα που αποκαλύπτει τα εργατικά «ατυχήματα», παλεύει ενάντια στους πλειστηριασμούς, είναι το Κόμμα που σταθερά και έμπρακτα αντιπαλεύει τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Από κάθε εκδήλωση του ΚΚΕ, φωνάζουμε δυνατά ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί μπροστά στο έγκλημα. Η επίθεση του κράτους - δολοφόνου οδηγεί σε γενοκτονία. Βομβαρδίζουν μαιευτήρια, νοσοκομεία, σχολεία. Τα καύσιμα είναι εξαιρετικά ελλιπή.

Και μόνο το ΚΚΕ ανοιχτά και καθαρά από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, όταν όλοι οι άλλοι δικαιολογούσαν την επίθεση και κατοχή του κράτους του Ισραήλ.

Από αυτό το βήμα θα ήθελα να στείλω ένα ξεχωριστό μήνυμα, στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους από τα εργοδοτικά εγκλήματα που βαφτίζονται «ατυχήματα», στις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών και τους χιλιάδες που σταθήκαμε πλάι τους, στις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις που συντάραξαν όλη τη χώρα και την Αθήνα, δίνοντας υπόσχεση ότι το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί.

Σε όλους τους εργαζόμενους που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη της επιβίωσης, στους ανθρώπους της δουλειάς, που δέχονται επίθεση, τους κλέβουν τα ένσημα, ακόμα και το μεροκάματο, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, ακόμα και στα δικαστήρια του περίφημου «κράτους δικαίου» στη χώρα μας και σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ γίνεται αυτό!

Το δίκιο θα κερδίσει και τίποτα δεν μπορεί να το εμποδίσει!

Οσο εμείς όλοι συζητάμε, οργανωνόμαστε και ενωνόμαστε, τόσο πιο γρήγορα θα επιτύχουμε τους στόχους μας για μια καλύτερη ζωή, για να μπορούμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Ούτε τα μπαζώματα στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών, ούτε η τρομοκρατία, ούτε τα χημικά, ούτε το βιτριόλι μπορούν να σταθούν εμπόδιο. Το κλάμα, ο πόνος και η οργή που νιώθουμε γίνονται δύναμη για αγώνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Μάγδας Φύσσα.

Απευθύνω ιδιαίτερα, από αυτήν την εκδήλωση, ένα ξεχωριστό κάλεσμα σε όλους τους αριστερούς, τους αγωνιστές, σε όλους τους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες, τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Σε όλους τους ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια πίστεψαν ή βρέθηκαν να στηρίζουν άλλους πολιτικούς χώρους, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους ήταν μαζί του στα ίδια υπουργικά συμβούλια και σήμερα ονομάζονται Νέα Αριστερά, αλλά είναι δήθεν αριστερά κόμματα, που κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν για τους εργαζόμενους και τη ζωή μας.

Σημασία έχει να κοιτάξουμε το όραμα που έχουμε για τη ζωή μας, το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας. Γι' αυτό, με ενδιαφέρον για το αύριο και το τι κοινωνία θα αφήσουμε στα παιδιά μας, με συμμετοχή του καθενός μας, χωρίς φόβο, όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας.

Σας καλεί η συνδικαλίστρια, που για χρόνια, βίαια προσπάθησαν να κλείσουν τη φωνή μου.

Να μην επιτρέψουμε με την αποχή, αλλά και με τη διασπορά της ψήφου μας, να δοθεί το δικαίωμα στο σύστημα και τις κυβερνήσεις του να παίρνουν ανάσες και να εμφανίζεται η ΝΔ ως ο απόλυτος κυρίαρχος.

Πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στην εγκληματική πολιτική είναι μόνο το ΚΚΕ! Και το βράδυ της 9ης Ιούνη αυτό που θα μετρήσουν όλοι όσοι μάς μαυρίζουν τη ζωή θα είναι το μπόι του ΚΚΕ!

Ολοι στις κάλπες για να ψηλώσουμε πολύ το μπόι του ΚΚΕ. Σας περιμένουμε στις κάλπες, όλους!



ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

Οποιος ζει με την αγωνία του ξεσπιτώματος έχει μία επιλογή: ΚΚΕ!

H δουλειά μου, τα προηγούμενα χρόνια, μου επέτρεψε να ταξιδέψω πολύ στην Ευρώπη και να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια αυτό που πολλά από τα ίδια τα στοιχεία δείχνουν: Οτι από τον βορρά μέχρι τον νότο της ΕΕ διπλασιάστηκαν οι λαϊκές οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους από το 2010 έως το 2020, πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι αντιμετώπισαν «σοβαρή στέρηση στέγης», οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ 2010 και 2022.

Είτε νεοφιλελεύθερες, είτε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ χτυπάνε ανελέητα τα δικαιώματά μας, βγάζουν τα σπίτια μας «στο σφυρί».

Το σχέδιο της ΕΕ είναι κοινό παντού... Η κατοικία, η μικροϊδιοκτησία αλλάζει χέρια. Περνάει στα χέρια των λίγων, των τραπεζιτών, των funds. Πλουτίζουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και όμιλοι.

Το ίδιο συμβαίνει και στη δική μας χώρα! Οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τον μέσο Ελληνα σε εξαθλίωση, που δεν του φτάνει ο μισθός ούτε για τον μήνα, τώρα τον απειλούν και με τον τρόμο της έξωσης. Είναι απίστευτο πόσοι πλειστηριασμοί γίνονται κάθε μήνα στην Ελλάδα: 500 με 600!

Πέρα όμως από αυτά, διαπίστωσα και κάτι ακόμα. Δεν τους αρκεί να σου πάρουν το σπίτι. Πρέπει να σε τσακίσουν, να σε ποδοπατήσουν, να μην τολμήσεις να σηκώσεις ανάστημα. Προσωπικά τόλμησα να σηκωθώ, να φωνάξω, να καταγγείλω. Και τότε είδα το ωμό πρόσωπο της κρατικής βίας, να στέκεται συμπαραστάτης στον άρπαγα του σπιτιού μου. Μπήκαν στο σπίτι μου, το λεηλάτησαν, έκλεψαν, μόλυναν, κατέστρεψαν με την ανοχή - αν όχι με την παρότρυνση - του άρπαγα, κι εμένα με το παιδί μου μας οδήγησαν σιδηροδέσμιους στην Ασφάλεια.

Ομως δεν ήμουν μόνη. Το ΚΚΕ στάθηκε δίπλα μου στις κρίσιμες αυτές ώρες. Τα παιδιά του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ στάθηκαν απέναντι στα ΜΑΤ και στην ωμή κρατική βία. Οι γυναίκες της ΟΓΕ Ζωγράφου άπλωσαν ένα προστατευτικό δίχτυ πάνω σε εμένα και το παιδί μου, αφού έτσι όπως μας έσυραν, δεν προλάβαμε να πάρουμε από το σπίτι ούτε καν τα ρούχα μας, ούτε καν τα φάρμακά μας! ΝΑΙ, το ΚΚΕ το έκανε αυτό! Δεν επέτρεψε να με διαλύσει η βαρβαρότητα! Κράτησε ψηλά τη ζωή μου και την αξιοπρέπειά μου! Την επόμενη μέρα, στις 10 Ιούνη θα είναι εδώ οι πλειστηριασμοί των σπιτιών και της περιουσίας της φτωχολογιάς... Το ξέρετε καλά και εδώ στο Περιστέρι, που τα κοράκια των τραπεζών και funds γυρνοβολάνε σαν αρπαχτικά. Εκβιάζουν, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα...

Θα είναι εδώ οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που θα αφήνουν απροστάτευτο το βιος μας στα κοράκια! Θα είναι εδώ το ιδιώνυμο αδίκημα που δεν θα μας αφήνει να υπερασπιστούμε το αυτονόητο, το δικαίωμά μας να έχουμε ένα σπίτι, που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με όσους σήμερα φιγουράρουν στη Νέα Αριστερά, και φυσικά συνέχισε παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ.

Αλλά θα είμαστε εδώ και εμείς! Για να προστατεύουμε τα σπίτια του λαού. Γιατί τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός! Κανένας μόνος! Παντού ξεσηκωμός!

Αυτό πρέπει να ακουστεί σε κάθε γειτονιά δυνατά, καθαρά, αποφασιστικά! Και αυτό μπορεί να γίνει χωρίς «ναι μεν αλλά...» από αυτούς που με υποκρισία διαφημίζουν τις νέες πολυτελείς κατοικίες τους στο Κολωνάκι, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, και την ίδια στιγμή είχαν το θράσος να μου απευθυνθούν για να με φιλοξενήσουν! Ποιοι; Αυτοί που με τους νόμους και τις υπογραφές τους, με την ΕΕ τους ξεσπιτώνουν τον κοσμάκη.

Αλλά και οι άλλοι, που τόσα χρόνια είχαν μαζί τους υπουργικές θεσούλες και τώρα κάνουν σαν να ανακάλυψαν την Αμερική... Μιλάνε για «ελληνική πρωτοτυπία», διαφημίζουν «επιδόματα - ψίχουλα» μήπως γλιτώσουν το λιντσάρισμα. Εχει και η υποκρισία τα όριά της...!

Οποιος θέλει να δυναμώσει η ασπίδα προστασίας της λαϊκής στέγης...

Οποιος βλέπει ότι τελικά δεν είναι οι κομμουνιστές που παίρνουν τα σπίτια του λαού, αλλά τα κοράκια, και ότι οι κομμουνιστές υπερασπίζονται τον λαό ώστε να έχει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του...

Οποιος είναι κάτω από το βάρος της απειλής των δανείων, του ξεσπιτώματος, ζει με αυτή την αγωνία.

Εχει μία και μόνη επιλογή: Στις 9 Ιούνη να ενισχύσει το ΚΚΕ!

Το ΚΚΕ έχει και πρέπει να έχει θέση με όσους περισσότερους ευρωβουλευτές στο αντιδραστικό Ευρωκοινοβούλιο, ακριβώς γιατί δεν έχει δεσμεύσεις από τα μεγάλα συμφέροντα και υπερασπίζεται και εκεί και στους δρόμους του αγώνα τα συμφέροντα του λαού. Επειδή δεν φοβάται να λέει την αλήθεια. Γιατί έδινε, δίνει και θα δίνει το αγωνιστικό «παρών» απέναντι στην ΕΕ των μονοπωλίων.

Προσωπικά αγωνίζομαι δίπλα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, και στον δρόμο, στους αγώνες, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω αν εκλεγώ στην Ευρωβουλή που μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με επιλέξουν ως υποψήφια. «Για να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση», όπως έλεγε συχνά ο Μίκης Θεοδωράκης, ομνύοντας στο «Αξιον Εστί».



Σελίδα12 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να δεχτούν πλήγμα οι διαχειριστές της πολιτικής της ΕΕ

Σχόλιο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

«Η παρουσία του πρωθυπουργού στην περιοχή μας, αν κάτι σηματοδοτεί, είναι η πιο αποφασιστική προώθηση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, η επίθεση στα δικαιώματα του λαού», τονίζει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή.

Επιβεβαίωσε, σημειώνει η ανακοίνωση της ΕΠ, «ότι η ψήφος στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές "θα της δώσει μια παραπάνω ώθηση για να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα στον δρόμο αυτών των μεγάλων αλλαγών" όπως ανέφερε».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός ότι η πολιτική της ΕΕ έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην περιοχή. Μόνο που το αποτύπωμα αυτό είναι η ενεργειακή φτώχεια, η ανεργία και η μετανάστευση, η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω ανεξέλεγκτης και άναρχης εγκατάστασης ΑΠΕ, το διαλυμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, η ερημοποίηση κ.ά.

Η προσπάθεια να παρουσιάσει μια "μαγική εικόνα" για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο, το οποίο "επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται", προσκρούει στην άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας με την υποστελέχωση που έχει οδηγήσει κλινικές στα όριά τους (π.χ. ΜΕΘ, Παιδιατρική κ.ά.). Κρύβει ότι διαμορφώνει υποδομές με χρήματα από τη φοροαφαίμαξη του λαού για να στεγάσει τις ιδιωτικοποιημένες και εμπορευματοποιημένες υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Οι διακηρύξεις για ψηφιακούς πίνακες, για ψηφιακό φροντιστήριο όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση για τους μαθητές των εργατικών - λαϊκών οικογενειών αλλά εντάσσονται στην πολιτική μεγαλύτερης διαφοροποίησης των σχολείων και έντασης των ταξικών φραγμών. Η αναφορά δεν είναι τυχαία στην περιοχή μας, που αποτελείται από ορεινό όγκο με πολλές μικρές κοινότητες και μεγάλες αποστάσεις. Στη λογική κόστους - οφέλους σκοπεύουν να απαλλάξουν το κράτος από την ευθύνη να εξασφαλίσει διά ζώσης Εκπαίδευση για τα παιδιά όλου του λαού.

Αποκαλυπτικός ήταν και όσον αφορά τη ΔΕΗ ΑΕ. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής που έχει εκτινάξει τα κέρδη των μετόχων της, πάνω στα σμπαράλια των εργασιακών σχέσεων, την ακρίβεια στο ρεύμα κ.ά.

Διαφήμισε τη φθηνή θέρμανση από την έλευση του φυσικού αερίου στη Φλώρινα τη στιγμή που κλείνουν τον σύγχρονο ΑΗΣ Μελίτης, ακυρώνοντας τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση η περιοχή σε φθηνή τηλεθέρμανση.

Οι αναφορές στις αστειότητες με την επιστολή του στην Κομισιόν για την ακρίβεια, βάζοντας "τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα", δεν απαντάνε στις αγωνίες των χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, των βιοπαλαιστών αγροτών που δίνουν τη μάχη για την επιβίωση, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τους τσακίζει η φοροαφαίμαξη.

Τα "αποφασιστικά μηνύματα" προς τους γείτονες της Βόρειας Μακεδονίας για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η διαφήμιση του κοινού πολεμικού ταμείου της ΕΕ σηματοδοτούν την πιο αποφασιστική προώθηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, που βάζουν τον λαό μας σε μεγάλους κίνδυνους.

Αν βγαίνει ένα συμπέρασμα, είναι η ανάγκη για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις προσεχείς ευρωεκλογές, ώστε να δεχτούν πλήγμα η πολιτική της ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ ως σημερινός διαχειριστής των αντιλαϊκών κατευθύνσεών της.

Ο λαός έχει ανάγκη από ένα πολύ δυνατό ΚΚΕ την ώρα που οι δεσμεύσεις της ΕΕ είναι εδώ, η χώρα μας συμμετέχει σε δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας ως προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, την ώρα που η οικονομία της ΕΕ μετατρέπεται σε πολεμική φορτώνοντας νέα βάρη στον λαό μας.

Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ, που δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους και λόμπι, θα τον ενημερώνει για τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, θα μπαίνει μπροστά στην οργάνωση των αγώνων του λαού για να αποσπά κατακτήσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για να σπάσουν τα δεσμά της ΕΕ και της εκμετάλλευσης».



ΤΙΝΑ ΚΟΥΖΙΑΚΗ

Σταθερότητα για τον λαό η σταθερότητα στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Περιοδεία στη Φλώρινα πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του Κόμματος

Στις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, στη Σχολή του ΔΕΔΔΗΕ, στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Φλώρινας περιόδευσε η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στις υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμου εκφράστηκε η έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των εργαζομένων για την έλλειψη προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας, για τους μισθούς που δεν φτάνουν, για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και στη συζήτηση που άνοιξε, η Τίνα Κουζιάκη ανέδειξε το αίτιο που δημιουργεί αυτή την κατάσταση, που δεν είναι άλλο από την πολιτική της ΕΕ, που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Την πολιτική που θέλει ένα Δημόσιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως κόστος. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα τους. Η δίκαιη αγανάκτηση και οργή, ανέφερε, δεν μπορεί να απαντηθεί με την αποχή, ούτε με την ψήφο στα κόμματα εκείνα που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ελληνική Βουλή.

Στον ΔΕΔΔΗΕ, η Τίνα Κουζιάκη κάλεσε τους εργαζόμενους - εκπαιδευόμενους της σχολής να «κλείσουν τα αυτιά τους» στις διακηρύξεις για «σταθερότητα» και «κανονικότητα».

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την «κανονικότητα» του πολέμου και της πολεμικής εμπλοκής, από τη «σταθερότητα» των καθηλωμένων μισθών, από την «κανονικότητα» να σκοτώνεται στους χώρους δουλειάς ένας εργαζόμενος κάθε 3 μέρες, από τη «σταθερότητα» στην αντιλαϊκή πολιτική της «πράσινης μετάβασης», που κλείνει τον ΑΗΣ Μελίτης κ.ά. Αντίθετα, σημείωσε, «σταθερότητα για τον λαό είναι η σταθερότητα στον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική, που για τα κέρδη των λίγων θυσιάζει τις ανάγκες του λαού».

Τέλος η υποψήφια του Κόμματος απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, ώστε να βρεθεί όσο πιο ψηλά γίνεται και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, για να μπορέσει ο λαός μας την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.



ΒΟΙΩΤΙΑ

Σε κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ οι συγκεντρώσεις σε Δίστομο και Ορχομενό

Σε κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, πραγματοποιήθηκαν οι προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στο Δίστομο και τον Ορχομενό Βοιωτίας, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Κώστα Μπασδέκη και Ρίζο Μαρούδα αντίστοιχα.

Στο μαρτυρικό Δίστομο το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε η Ελισσώ Ιωαννίδου, Γραμματέας της ΚΟ Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Νότης Μαριάς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ανέδειξε την κοινή πολιτική όλων των άλλων κομμάτων που έχει βάση τη στρατηγική της ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως η στήριξή τους στην εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Τόνισε επίσης την κοινή τους γραμμή σε μια σειρά ζητήματα όπως η ΚΑΠ, οι εργασιακές σχέσεις, η διαχρονική υποβάθμιση της ΛΑΡΚΟ και κατέληξε ότι το ΚΚΕ είναι η μοναδική επιλογή για να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ και των άλλων κομμάτων. Στάθηκε ιδιαίτερα στον εμβληματικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που μετράει 4,5 ολόκληρα χρόνια, τονίζοντας ότι «στον αγώνα αυτόν, το ΚΚΕ διέθεσε και διαθέτει όλες του τις δυνάμεις» και απευθύνοντας κάλεσμα ενίσχυσης στο ΚΚΕ στην κάλπη των ευρωεκλογών στις 9 Ιούνη, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που σταθερά και αταλάντευτα μπήκε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως άλλωστε εδώ και δεκαετίες κάνει, υπερασπιζόμενο τα δίκαια των εργαζομένων και του λαού».

Στον Ορχομενό

Στη Βοιωτία βρέθηκε και ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο οποίος συναντήθηκε με αγρότες στον Διόνυσο και στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Ορχομενό.

Ο Ρίζος Μαρούδας ανέδειξε τη σημασία των ευρωεκλογών, τονίζοντας ότι στην Ευρωβουλή παίρνονται αποφάσεις που είναι καθοριστικές για τη ζωή του λαού, με τη συντριπτική μάλιστα συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων, παρά τις εγχώριες «κοκορομαχίες» τους.

Στάθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις και στα μπλόκα των αγροτών, λέγοντας πως το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα. Ανέδειξε τη συνενοχή όλων των άλλων κομμάτων για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς «όλοι τους ψήφισαν και στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τώρα υποκριτικά δηλώνουν συμπαράσταση στους αγώνες των αγροτών».

Καταλήγοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ στέκεται στη σωστή πλευρά και παλεύει με γνώμονα μόνο τα συμφέροντα του λαού σε όλα τα θέματα, εγχώρια και διεθνή, γι' αυτό όλοι πρέπει να σκεφτούμε ποιος θα είναι δίπλα του την επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς όλα τα προβλήματα και οι αντιλαϊκές πολιτικές θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις 10 Ιουνίου».



ΚΩΣΤΑΣ ΙΝΤΖΕΣ

Περιοδεία στα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας

Το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ μετέφερε στους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία της Βέροιας και της Νάουσας ο Κώστας Ιντζές, υποψήφιος ευρωβουλευτής, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους που παλεύουν με την εντατικοποίηση εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε κρίσιμες υποδομές, τόνισε ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη ψήφος που θα επιστρέψει μετά τις εκλογές στους αγώνες. Ανέδειξε ότι τα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι αποτέλεσμα των Οδηγιών της ΕΕ που ενσωματώνονται στην εθνική νομοθεσία. Αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα βάλει ταφόπλακα σε ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού της Νάουσας, που απέτρεψαν την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης το 2015.



Σελίδα13 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Δραστηριότητα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

- Στις 5.30 μ.μ. η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας καλεί σε σύσκεψη γυναικών στο cafe «Nuevo», με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Ριζούπολης καλούν στην πλατεία Φειδά. Θα μιλήσουν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη στο δημαρχείο Αιγινίου με τον Ρίζο Μαρούδα.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Εμμανουήλ Παππά (Β' ΚΑΠΗ, οδ. Ελευθερίας) Αμπελοκήπων, με την βουλευτή Λιάνα Κανέλλη και τον Ανέστη Τσουκαράκη.

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Μεταμόρφωσης καλούν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Θα μιλήσουν ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και ο Νίκος Αγγελίδης.

- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Ελευσίνας καλούν στην πλατεία Ευμολπιδών. Θα μιλήσουν ο Δήμος Κουμπούρης και ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στη συνοικία Φαναρίου Καρδίτσας. Θα μιλήσει η Πόπη Μπούτα.

- Στις 8 μ.μ. η ΚΟΒ Τυρνάβου καλεί σε σύσκεψη γυναικών στο cafe «Ναυάγιο», με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά.

- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Νέας Ιωνίας καλούν στον πεζόδρομο Παλαιών Πατρών Γερμανού. Θα μιλήσουν ο Κώστας Παπαδάκης και η Βικτωρία Κούτση.

- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Καλλιθέας καλούν στην πλατεία Δαβάκη. Θα μιλήσουν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και η Ιωάννα Κολοβού.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Μαντουδίου Εύβοιας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας.

- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Αγαλμα Λιγνιτωρύχου στο Αλιβέρι. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Πολίτης.

- Στις 8.30 μ.μ. συγκέντρωση στο Μενίδι Αμφιλοχίας (cafe «Profil»). Θα μιλήσουν η Βάνα Πατρινού και ο Τίμος Παπανικολάου, μέλος της ΕΟΕ της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

- Στις 8 μ.μ. στη Σιάτιστα, στην πλατεία Γεράνειας, θα μιλήσει η Τίνα Κουζιάκη.

Αύριο Παρασκευή

- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη με αγρότες στα Παλατίτσια Ημαθίας. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στις Συκιές, στο Πάρκο Αφαλή (Ελπίδος), με την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Ανέστη Τσουρακάκη.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στο πρώην δημαρχείο Πολίχνης, με την Λιάνα Κανέλλη και τον Κωστή Ιντζέ.

- Στις 7.30 μ.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας στην Ανω Πόλη, με την βουλευτή Σεμίνα Διγενή και τον Βασίλη Τομπουλίδη.



ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Ισχυρό ΚΚΕ για μαχητική και ακλόνητη λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα

Πλούσια συζήτηση έγινε στη μαζική σύσκεψη της ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής και της ΚΟ Αιγάλεω για την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων σε βάρος των εργαζόμενων, άνεργων, αυτοαπασχολούμενων και συνταξιούχων γυναικών, με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Τμήματος για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας και βουλευτή του Κόμματος.

Στην αρχή της ομιλίας της κάλεσε όσους και όσες συμμετείχαν στη σύσκεψη να συμβάλουν ώστε να σπάσουν το κλίμα αποπροσανατολισμού και των «κάλπικων διλημμάτων» από τα άλλα κόμματα, η προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών αιτίων για τη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, όπως και η επιδίωξη αποσιώπησης και διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ.

Θέτοντας το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, τόνισε: «Στις 9 Ιούνη εξαρτάται αν θα πάρει "πράσινο φως" η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των "χορηγών" της, δηλαδή των κομμάτων της συμπολιτευόμενης "αντιπολίτευσης", που καλούν τις γυναίκες να συμφιλιωθούν με την ''ευρωπαϊκή κανονικότητα" της εργασιακής ζούγκλας, των σπαστών και ακανόνιστων ωραρίων, της τραγικής έλλειψης μέτρων προστασίας της μητρότητας, είτε με δυνατό ΚΚΕ θα σταλεί αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης της ΕΕ της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας».

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά στον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ και έφερε ως παράδειγμα τα ευρωπαϊκά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα, που «χτίζονται» από τη φορολογία του ελληνικού λαού και των άλλων λαών των κρατών της ΕΕ, αλλά στις «επιλέξιμες δαπάνες» τους είναι η στήριξη των επιχειρηματικών κολοσσών σε συγκεκριμένους κλάδους.

Παράλληλα μίλησε για την Υγεία, τονίζοντας ότι «από τα 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την Υγεία, ούτε ένα ευρώ δεν πάει για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία. Τα Κέντρα Υγείας θα είναι "ενεργειακά αναβαθμισμένα", αλλά τραγικά υποστελεχωμένα».

Αποκαλύπτοντας τα κάλπικα διλήμματα των κομμάτων της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς, αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας, που μιλάνε για «ευρωπαϊκή δημοκρατία» και «κράτος δικαίου», η ομιλήτρια τόνισε ότι «στο "κράτος δικαίου" της ΕΕ "το περιπολικό δεν είναι ταξί" για να προστατέψει τις γυναίκες από την πολύμορφη βία».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Β. Δάγκα κάλεσε όσες κι όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη «με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι να συμβάλουν στην ενίσχυση του ΚΚΕ για να υπάρχει μαχητική, ακλόνητη, σταθερή λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα, που θα παλεύει μέσα στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα που μας "πνίγει", για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».



Ο λαός κάνει ήδη «ταμείο» από την ΕΕ και όσους την υπηρετούν

Σε κλίμα μαχητικότητας και αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη στον Αλιμο, στην Κλούβα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος, και η Στέλλα Βαλαβάνη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και δημοτική σύμβουλος Ταύρου - Μοσχάτου.

Η Σεμίνα Διγενή στην ομιλία της σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Ο νότιος τομέας της Αττικής συνολικά, όπως και η πόλη του Αλίμου, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα όσον αφορά τα περιβόητα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. και την κατεύθυνση που έχουν.

Δηλαδή, κατευθύνονται αποκλειστικά σε έργα κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της λεγόμενης "πράσινης" ανάπτυξης, που είναι μαύρη για την τσέπη των λαών και για το περιβάλλον. Των ψηφιακών και έξυπνων πόλεων, που θα κατοικούνται όμως από εργαζόμενους που θα δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα».

«Γι' αυτό και προκρίνονται "έργα" τα οποία περνούν μέσα από τις δημοτικές διοικήσεις και τους προϋπολογισμούς, όπως οι σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και τα βιοκλιματικά δημαρχεία. Οταν όμως φτάνουμε στα αντιπλημμυρικά, στην αντιπυρική προστασία, στην αντισεισμική θωράκιση, εκεί πέφτουμε στον τοίχο της λογικής "κόστους - οφέλους" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κοιτάζει αν μας συμφέρει να αποζημιώνουμε, αντί να προλαμβάνουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενη και στα αιτήματα γονιών και εκπαιδευτικών της περιοχής για αντισεισμικό έλεγχο και ανέγερση νέων σχολείων, στα αντιπλημμυρικά που δεν γίνονται κ.τ.λ.

«Για την κατάσταση αυτή οι ευθύνες βαραίνουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και τα οποία υλοποίησαν κατά γράμμα τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του ξεπουλήματος γης, ακτών και θαλασσών. Οι κάτοικοι της περιοχής και ο λαός της Αττικής "κάνουμε ήδη ταμείο" από τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις στο παραλιακό μέτωπο, τα μεγάλα επενδυτικά πλάνα και τα σχέδια για την "Αττική Ριβιέρα"», συνέχισε και αναφέρθηκε στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και υποδομών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Και κάλεσε σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ «για να μπορεί να αποκαλύπτει, να προειδοποιεί, να προετοιμάζει τον λαό γι' αυτές και κυρίως για να μπορεί να μπαίνει μπροστά στον αγώνα για να τις ανατρέψει. Αρα το σημαντικό, λοιπόν, που τώρα κρίνεται, είναι να ενισχυθεί ο πραγματικός αντίπαλός τους: Το ΚΚΕ».

Κανένα συγχωροχάρτι σε όσους διαμορφώνουν ένα δύσκολο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας

Η Στέλλα Βαλαβάνη, ανάμεσα σε άλλα, ανέδειξε στην ομιλία της τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στη ζωή χιλιάδων μαθητών και γονιών. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στον κόσμο των παιδιών και των εφήβων, η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ δεν αποτελεί ένα θεωρητικό σχήμα. Πίσω από τις διακηρύξεις και τα ντοκουμέντα για τα βήματα προώθησης του Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης, διανθισμένες με όμορφες - πολλές φορές - λέξεις και έννοιες κρύβεται η απομόνωση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας από το δικαίωμα στην ολόπλευρη επιστημονική μόρφωση αλλά και από τις κατακτήσεις της επιστήμης.

Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που η ικανοποίηση όχι μόνο των σύγχρονων αλλά και των πιο στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών μπαίνει στο ζύγι του οφέλους. Και είναι αυτή η στρατηγική που παράγει και προτεραιότητες. Προτεραιότητες χρηματοδότησης αλλά επιλεκτικής υποχρηματοδότησης».

Φώτισε τα παραπάνω με παραδείγματα από μία σειρά χώρες της ΕΕ, όπως ότι «στο Βέλγιο, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τα 13.000 σχολικά κτίρια τα μισά χρήζουν σοβαρών επισκευών και τα 500 πρέπει να κατεδαφιστούν. Σε μια άλλη χώρα, μέλος του G8 αυτή, στην Ιταλία, μια έρευνα σε 5.300 σχολικά κτίρια σε όλη τη χώρα έδειξε ότι μόνο το 9% κατασκευάστηκε για να αντέχει σε σεισμούς και το 60% δεν είχε πιστοποιητικό πυρασφάλειας.

Στη Γαλλία, με αφορμή ένα βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την κατάσταση στα σχολεία των προαστίων του Παρισιού, αναδείχτηκαν τα εξής: Πάνω από τα μισά σχολεία μέσης εκπαίδευσης είναι ανεπαρκώς μονωμένα και το 30% των σχολείων είναι μολυσμένα από παράσιτα.

Στη Γερμανία επίσης αναδεικνύεται ότι τα μεγέθη των τάξεων είναι τόσο μεγάλα, που μερικές φορές πάνω από 30 παιδιά βρίσκονται σε μια τάξη σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Ενώ αναφερόμενη στα πάνω από 3,1 δισ. που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα κάθε χρόνο για την εκπαίδευση των παιδιών τους, τόνισε πως η αιτία βρίσκεται αλλού: Βρίσκεται στη γραμμή της Συμφωνίας της Λισαβόνας από το 2000, που έλεγε ότι η Εκπαίδευση πρέπει να συνεισφέρει ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στα προϊόντα γνώσης. Βρίσκεται στην επιδίωξη κέρδους σε μια τεράστια αγορά εκπαιδευτικών προϊόντων που προσεγγίζει τα 20 δισ. ευρώ τον χρόνο για τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Στέλλα Βαλαβάνη έκλεισε την ομιλία της αναδεικνύοντας το τι κρίνεται στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, σημειώνοντας:

«Αν ρωτήσουμε λοιπόν τους εαυτούς μας τι θέλουμε για τα παιδιά μας, κανένας μας δεν θα απαντήσει: Θέλω το λιγότερο κακό. Ολοι θα πούμε το καλύτερο!

Ετσι να σκεφτούμε και για την κοινωνία που διαμορφώνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούνε τα παιδιά μας. Γιατί το λιγότερο κακό πάντα οδηγεί στο χειρότερο... και το χειρότερο στις τραγωδίες.

Ετσι και τώρα, μπροστά στις εκλογές. Κανένας να μη δώσει συγχωροχάρτι στα κόμματα που διαμορφώνουν ένα δύσκολο παρόν και ένα δυσοίωνο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας και στην ΕΕ», τόνισε.



Σελίδα14 - 2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

- Στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αλεξάνδρειας με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση.

- Στις 7.30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων (σταθμός μετρό «Αγία Σοφία») με τον βουλευτή Γιάννη Δελή.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ 2ου Διαμερίσματος Λάρισας καλεί σε σύσκεψη στο «Μπαράκι του μύλου», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ελασσόνας καλεί σε σύσκεψη με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στη Σίνδο, μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στα Λεχαινά (πλατεία). Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση της ΤΕ Ηλείας στη Ζαχάρω (πλατεία). Θα μιλήσει ο Χρήστος Γιάνναρος, Γραμματέας της ΤΕ.

- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟΒ Υγείας Τρικάλων στο Λαογραφικό Μουσείο (είσοδος στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου) με τίτλο: «Η στρατηγική της ΕΕ στην Ψυχική Υγεία - Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Απαντήσεις στα αδιέξοδα που δημιουργεί ένα σύστημα που σαπίζει». Θα μιλήσει η Σοφία Σκλαβενίτη, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις εκπροσώπων τοπικών φορέων.

- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Καλαμπάκας στην ταβέρνα «Δούρειος» - δίπλα στο ΚΤΕΛ - για τη θέση και το μέλλον των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων ΕΒΕ απέναντι στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων. Θα μιλήσει η Μαριλένα Χαχάμη, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας.

- Στις 9 μ.μ., η ΚΟΒ Καλαμπάκας του ΚΚΕ στη Βασιλική. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τσιούτρας, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Πολιτικής της ΚΕ.

- Στις 6.30 μ.μ., οι συνταξιούχοι του Βύρωνα καλούν σε σύσκεψη στα γραφεία του ΚΚΕ (Χιμάρας και Αϊδινίου).

- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας καλούν σε σύσκεψη στην πλατεία Χρυσαλλίδας. Θα μιλήσει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ στο Καλοχώρι. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης.

- Στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Καλλιράχης Θάσου θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα θα συναντηθεί με φορείς και κατοίκους της περιοχής για το ζήτημα του νερού στην Καλλιράχη.



ΛΑΡΙΣΑ

Οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν το κόμμα τους, το ΚΚΕ

«Είμαστε κομμάτι σας και σας ζητάμε να ψηφίσετε το Κόμμα σας», τόνισε στις δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους της «Μπεττίνα» η Μαρία Γαβαλά, υποψήφια ευρωβουλευτής και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία της στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Λάρισα.

Σημείωσε ότι «μας είδατε μαζί σας στις πλημμύρες, στις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και σας ζητάμε να πάτε να ψηφίσετε και να ψηφίσετε το ΚΚΕ, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να χαμογελούν την επόμενη μέρα».

Οπως υπογράμμισε, «υπάρχει διέξοδος με το ΚΚΕ και για αυτό πρέπει να δυναμώσει κι άλλο». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται αποφασιστικότητα μαζί με το ΚΚΕ να βγούμε στον αγώνα για τα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά».

Ψηφίζεις ΚΚΕ και η ψήφος σου μένει στο ΚΚΕ, δεν γίνεται κάτι άλλο, ανέφερε η Μαρία Γαβαλά, επισημαίνοντας τις στρατηγικές ταυτίσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι κόμματα, όπως του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου επίσης συμφωνούν στα βασικά, οπότε είναι ανώδυνες επιλογές για το σύστημα.



ΠΑΤΡΑ

Δυνατό ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει η πάλη για Υγεία λαϊκό αγαθό και δικαίωμα

Σε νοσοκομεία της πόλης περιόδευσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Δ. Σταματέλου

Περιοδεία σε νοσοκομεία της Πάτρας και συσκέψεις με εργαζόμενους σε διάφορα Τμήματα πραγματοποίησε την Τετάρτη η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Δήμητρα Σταματέλου, επικεφαλής κλιμακίου της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του Κόμματος. Συμμετείχαν ακόμα ο Βαγγέλης Κατσακούλης, επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η αντιδήμαρχος Πατρέων Βίβιαν Σαμούρη.

Στο ΠΓΝΠ του Ρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα μαγειρεία με εργαζόμενους στη σίτιση και στην καθαριότητα, όπου άμεσα απασχολεί η απόφαση του υπουργείου να μεταφέρει το συγκεκριμένο προσωπικό σε ιδιώτες εργολάβους από 1η Γενάρη 2025. Πρόκειται για εργαζόμενους που δούλευαν και παλιότερα με το ίδιο καθεστώς, εν συνεχεία οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν σε ΙΔΟΧ - κάτι που είχε παρουσιάσει ως μεγάλο «επίτευγμα» η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενη τη μονιμοποίησή τους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα - και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ τούς επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς τους.

Ακολούθησε σύσκεψη στις Παθολογικές κλινικές, όπου υπογραμμίστηκαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού. Τονίστηκαν η υπερεργασία και τα εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και των ασθενών, παρά και τις προσπάθειες των υγειονομικών. Περιοδεία και συζητήσεις με προσωπικό πραγματοποιήθηκαν και στις Διοικητικές Υπηρεσίες.

Στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων, όπου επισημάνθηκαν τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στέγαση του φαρμακείου του νοσοκομείου σε κοντέινερ!

Πρόκειται για ζητήματα που έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού και στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, κάτι που τονίστηκε και στην περιοδεία στα ΤΕΠ, στο Ακτινολογικό και σε άλλα Τμήματα. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε επίσης στα μαγειρεία, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν ζητήματα που αναφέρθηκαν και στο αντίστοιχο Τμήμα του ΠΓΝΠ του Ρίου.

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ έγινε αναφορά στην «απογείωση» της επίθεσης στη δημόσια Υγεία από την κυβέρνηση της ΝΔ, που ενισχύει την επιχειρηματική δράση και στα δημόσια νοσοκομεία, όπως με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών αστικών κομμάτων που δηλώνουν την πίστη τους στην ΕΕ και στις κατευθύνσεις της, κινούμενα στις ίδιες «ράγες».

Υπογραμμίστηκε ότι είναι διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ, των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της και όλων των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομά της να μη δίνουν ούτε ευρώ για να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, όπως συμβαίνει και στην Πάτρα, επίσης για να πραγματοποιηθούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να χρηματοδοτηθούν επαρκώς τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες δημόσιες δομές Υγείας. Και απευθύνθηκε κάλεσμα για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, καθώς αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο δέος στη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, για Υγεία λαϊκό αγαθό, δικαίωμα διασφαλισμένο για όλους.



ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Ισχυροποίηση του ΚΚΕ για να δυναμώσουν και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τουρισμό!

Σε ξενοδοχεία του νησιού βρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Να κάνουν το αποφασιστικό βήμα, αξιοποιώντας τη μέχρι και σήμερα πείρα τους, να στηρίξουν δυναμικά το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη, κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους στον τουρισμό ο Γιώργος Στεφανάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος.

Επικεφαλής κλιμακίου της ΤΕ Ζακύνθου, περιόδευσε σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα της πόλης, του Λαγανά και του Τσιλιβί, πραγματοποιώντας συζητήσεις σε πολλούς χώρους με εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι με το «καλημέρα» της θερινής περιόδου βιώνουν ήδη άγρια εκμετάλλευση στον κλάδο, που αποκαλείται και «θαύμα» για τα κέρδη που φέρνει στους μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, στους τουρ οπερέιτορ, στους εφοπλιστές κι άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Να δούμε πώς θα βγάλουμε το καλοκαίρι», ήταν ένα από τα ερωτήματα που απεύθυναν σκωπτικά εργαζόμενοι, σημειώνοντας ότι η κατάσταση ήδη «χτυπά κόκκινο», λόγω της εξαντλητικής δουλειάς και της κούρασης που συσσωρεύεται.

Επισημάνθηκε και η προσπάθεια της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς να επιβάλει τις ατομικές «συμφωνίες - πακέτο», χωρίς επιδόματα, προϋπηρεσία, ωράρια εργασίας, άδειες, ρεπό κι άλλα δικαιώματα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα να συζητήσει με το κλαδικό συνδικάτο για υπογραφή τοπικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτά την ώρα που οι μεγαλοξενοδόχοι ετοιμάζονται για νέα ρεκόρ αφίξεων και κερδών, «καμαρώνοντας» ότι συνολικά πέτυχαν αύξησή τους κατά 22% το 2023 σε σχέση με το 2022!

Αναφορές έγιναν και στη στήριξη που απολαμβάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου από τις κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ, που υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, σμπαραλιάζοντας ουσιαστικά τις εργασιακές σχέσεις στον τουρισμό, με θύματα τους εργαζόμενους και τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν. Την ίδια ώρα, οι εργοδότες επικαλούνται έλλειψη εργατικών χεριών και αναζητούνται εργαζόμενοι ακόμη και από τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», με μηδενικά δικαιώματα.

Σημειώθηκε ότι σε αυτήν την πολιτική, εκτός απ' την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, που μέσω και του βουλευτή της στο νησί «τρέχει» να διοργανώσει ημερίδες για το πολυδιαφημισμένο Ναυάγιο, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα ξενοδοχειακών ομίλων κ.ά. που ζουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, συνένοχα είναι και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς, Ελληνικής Λύσης κ.ά., που αποδέχονται την ΕΕ ως αναγκαιότητα, δίνοντας «αέρα» και στη συνολικά εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική.

«Την ώρα που οι εργατοϋπάλληλοι στον τουρισμό "λιώνουν" για ένα μεροκάματο προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και τον χειμώνα, μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, τουρ οπερέιτορ, εφοπλιστές κι άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες αυγατίζουν τα κέρδη τους, με τις πλάτες των Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ, που υλοποιούνται και από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα που την υποστηρίζουν, παρότι θέλουν να εμφανιστούν σήμερα ότι προέρχονται από "παρθενογένεση", προκειμένου να θωρακιστεί και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και του συγκεκριμένου χώρου, εμείς παλεύουμε να μη ναυαγήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Στεφανάκης.

Θύμισε επιπλέον πως ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, ήταν από την οργάνωσή τους, με την πάλη τους μέσα από το κλαδικό Συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή, δύναμη που θα επιστρέψει πολλαπλάσια σε αυτούς και με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Τόνισε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι κομμουνιστές στην προσπάθεια για ισχυροποίηση του κλαδικού Συνδικάτου στο νησί, αλλά και για την ανάπτυξη της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς.

Εξήγησε, επίσης, πως στη συνολική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, οφείλεται και η μεγέθυνση σειράς λαϊκών προβλημάτων, όπως αυτό της υδροδότησης, που αποτελεί βραχνά για κάθε λαϊκό σπίτι, με πρόσφατη τη διείσδυση πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Συνολική και μοναδική απάντηση σημειώθηκε ότι αποτελεί το ΚΚΕ, που με συνέπεια, καθημερινά, παλεύει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στη χώρα και διεθνώς, σπάζοντας τα δεσμά της, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργατών, των αγροτών, των λαών.



Σελίδα15 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Δέσμευση ότι θα συνεχιστούν οι μαύρες μέρες για τα λαϊκά νοικοκυριά

Το «μαύρο άσπρο» προσπάθησε να κάνει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του χτες το πρωί στο «Open», επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα της ακρίβειας, παραπέμποντας για ανακούφιση σε ημίμετρα και επιδόματα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται επ' ουδενί να διακινδυνέψει την περιλάλητη «δημοσιονομική σταθερότητα» και ζητώντας, τέλος, από τον λαό να τον επιβραβεύσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Χαρακτηριστικά, ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας από την ΕΕ», ότι απλά έχουμε «ένα πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, στοχευμένο στον πληθωρισμό κυρίως των τροφίμων», ενώ κότσαρε από δίπλα και το φάρμακο διά πάσαν νόσον, όπως αποδεικνύεται, την «κλιματική κρίση που είναι ένα δομικό πρόβλημα σχετικά με το κόστος των τροφίμων παγκόσμια», όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προκρίνει, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από έναν χρόνο», ζητώντας ταυτόχρονα από τον λαό να συμβιβαστεί με τα χειρότερα, αφού όπως είπε «η μείωση του πληθωρισμού είναι μια πραγματικότητα, όχι η μείωση των τιμών», επομένως στην καλύτερη περίπτωση «θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποιες στοχευμένες μειώσεις τιμών, καθώς και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σε λίγο», βάζοντας ξανά μπροστά τη λογική του «ζήσε Μαύρε μου».

Ως μέτρο κατά της ακρίβειας παρουσίασε και την επιστολή του στην Κομισιόν για έλεγχο υποτίθεται στις πολυεθνικές, όταν η επιστολή όχι μόνο δεν έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα καλεί σε επιτάχυνση της πολιτικής που την προκαλεί σε όλα τα επίπεδα: Από την «πράσινη» και «ψηφιακή μετάβαση», την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας που εκτοξεύει τις τιμές έως τις πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις στο πλαίσιο των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, και από την «επεκτατική πολιτική» που μπούκωσε με «ζεστό» χρήμα τους ομίλους εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό έως τη φοροληστεία και τη φυσιολογικότατη «λειτουργία της αγοράς» με την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων που τσακίζει μισθούς και εισοδήματα.

Καμία περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ

Κι όχι μόνο αυτά. Ενόψει της συζήτησης για το θέμα αύριο στη Βουλή, απέρριψε ξανά κάθε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ έστω σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά» και ότι «σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει πια να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα», όπως είπε, επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας. Δείχνοντας, εξάλλου, ότι οι θυσίες για τον λαό δεν έχουν τέλος, είπε ότι «είμαστε σε ένα περιβάλλον πιο δύσκολο από αυτό που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γενικευμένης ακρίβειας, δεσμεύτηκε μόνο για επιδόματα «στοχευμένα, με κοινωνικό πρόσημο», ωστόσο επιβεβαίωσε ότι έχουν «συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών», συγκεκριμένα μειώσεις «στη φορολόγηση της εργασίας» (εργοδοτικές εισφορές), δείχνοντας ξανά ότι έγνοια τους είναι πάντα το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγαλοεργοδοσία.

Με το ίδιο θράσος απευθυνόμενος σε νεολαίους φοιτητές, τους προέτρεψε στη συγκατοίκηση (για να μειώσουν τα έξοδα) και στην εργασία αφού «παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους είτε για το χαρτζιλίκι τους. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και το κάνουν και πάρα πολλά νέα παιδιά», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι σε αυτήν τη φάση της ζωής τους, δουλειά τους είναι οι σπουδές τους.

Θέλοντας, τέλος, να σφραγίσει όλα τα παραπάνω με τη λαϊκή ψήφο, είπε ότι «θέλουμε να επανεπιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και να μην δώσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να ισχυριστεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου ότι έχουν αλλάξει δραστικά οι πολιτικοί συσχετισμοί». Κι αυτό «γιατί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και με μία ακόμα ισχυρή λαϊκή νωπή εντολή».

Λίγο αργότερα, μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), δείχνοντας ποιοι κερδίζουν πραγματικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου ο λαός στριμώχνεται ακόμα και για τα βασικά της επιβίωσης, είπε ότι «οι επενδύσεις, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές, βρίσκονται σε μεγάλη άνθηση».

Ξεχώρισε, την Ενέργεια, λέγοντας ότι «ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους καταγράψαμε την πιο εντυπωσιακή, θα έλεγα, πρόοδο», ξεχωρίζοντας την κατάργηση του λιγνίτη από το μείγμα και την επέκταση των ΑΠΕ, κλείνοντας το μάτι στα μονοπώλια, αφού, όπως τόνισε, βλέπει «σημαντικές ευκαιρίες» στην «ενεργειακή μετάβαση».

Με τον λαό, δε, να την έχει χρυσοπληρώσει, και διασφαλισμένο το ρευστό να τρέχει άφθονο για τους ομίλους του κλάδου, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι για την κυβέρνηση «ο κύριος "πονοκέφαλός" μας είναι πώς θα διαχειριστούμε το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα».



ΣΥΡΙΖΑ

Ξαναζεσταμένες αυταπάτες για φιλολαϊκή διαχείριση

Ξαναζεσταμένες αυταπάτες για τη δυνατότητα φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος σέρβιρε για μια ακόμα φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στο «Kontra», όπου όμως υποκλίθηκε μεγαλοπρεπώς σε όλα όσα συνθέτουν την αιτία των βασάνων του λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε για όλα τα δεινά του λαού την παρούσα κυβέρνηση με «το έλλειμμα σε πολιτική ηγεσία», ενώ υπερασπίστηκε την ΕΕ. Οχι μόνο την έβγαλε απ' τον κάδρο των ενόχων, αλλά την υπέδειξε και σαν ...λύση στο πρόβλημα, λέγοντας πως «εμείς αποκλίνουμε αυτή τη στιγμή με την τωρινή κυβέρνηση από την Ευρώπη» και άρα «χρειάζεται ένα τελείως διαφορετικό μείγμα πολιτικής»! Προς διάψευσή του έρχεται η πραγματικότητα στα κράτη - μέλη της ΕΕ να επιβεβαιώσει ότι η κοινή στρατηγική που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, μεταφράζεται σε ενίσχυση της φτώχειας για τα λαϊκά στρώματα παντού.

Ο Στ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε ακόμα πως αυτό το ...διαφορετικό μείγμα πολιτικής θα φέρει «βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι με μια βίαιη μετατροπή των παραγωγικών μονάδων της χώρας στο όνομα της απολιγνιτοποίησης που κλείνουν μονάδες όπως είναι στην Πτολεμαΐδα, της ΔΕΗ, μια σύγχρονη μονάδα, πριν καλά - καλά αποσβέσει τη δαπάνη του το κράτος»! Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η απολιγνιτοποίηση είναι τμήμα της στρατηγικής της ΕΕ για «πράσινη μετάβαση», την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με αφοσίωση, υποστηρίζοντας ότι «η πράσινη μετάβαση είναι στον πυρήνα της αριστεράς» και κομπάζοντας ότι ως κυβέρνηση είχε εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα 15ετίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την ανάπτυξη ευρωστρατού, ώστε η ΕΕ να μπορεί και αυτόνομα να υπερασπίζεται με τα όπλα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, ανεξάρτητα δηλαδή απ' το ΝΑΤΟ. Οπως είπε, «θεωρώ ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ πρέπει να βασιστεί στην αμυντική θέση της χώρας μας ως μέρος του ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα θεωρώ ότι η σχέση μας πρέπει να είναι με την Ευρωπαϊκή Ενωση στρατιωτικά - αμυντικά και να έχουμε αυτάρκεια ως Ευρωπαϊκή Ενωση...».

Σε ερώτηση αν με τον όρο αυτάρκεια εννοεί τον ευρωστρατό, απάντησε «βεβαίως»!

Κατά τα λοιπά, αξίωσε απ' τον λαό να ξεχάσει τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «εάν δεν είναι ικανοποιημένος από την καθημερινότητά του, δεν πρέπει να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ή ακόμα και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ. Ας κατηγορήσει την κυβέρνηση των τελευταίων πέντε ετών». Αλλωστε, κατά το αφήγημά του αυτή φταίει που «δεν λειτουργεί σωστά η ελεύθερη αγορά στην Ελλάδα» και που «υπάρχουν στρεβλώσεις στη λειτουργία των αγορών στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχουν πρόστιμα».

Τέλος, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο Στ. Κασσελάκης έκανε άνοιγμα στο ΜέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας, εγκωμιάζοντας μάλιστα την πρόεδρό του Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και στο «προοδευτικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ», λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χώρος για όλους.



ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καταγγέλλει τη βεβήλωση μνημείων της πόλης από θρασύδειλους φασίστες

«Κάνε αυτό που φοβούνται: Πιο δυνατό ΚΚΕ» το κάλεσμα του Κόμματος στον λαό και τη νεολαία της περιοχής

Τη βεβήλωση μνημείων με ναζιστικά σύμβολα, του Ν. Τεμπονέρα (έξω από το ομώνυμο σχολικό συγκρότημα), των εκτελεσμένων από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Γηροκομειό (στην ίδια περιοχή) και του Πολυτεχνείου (στην παραλιακή οδό), από θρασύδειλους φασίστες, καταγγέλλει στον λαό της Πάτρας η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

«Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικό τείχος απέναντι στην ΕΕ, στις αντιδραστικές ιδέες της και στο καπιταλιστικό σύστημα που τροφοδοτούν φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις, αντιλήψεις και πρακτικές», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης να καταδικάσουν με τη δράση και με την ψήφο τους «όλους αυτούς που θρέφουν διαχρονικά το αυγό του φιδιού, αυτούς που "γλυκοκοιτάζουν" φασίστες ψαρεύοντας ψήφους σε θολά νερά».

Καταλήγοντας τονίζει: «Στις 9 του Ιούνη στέλνουμε ηχηρό μήνυμα με ισχυρό ΚΚΕ, γιατί την επόμενη μέρα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά θα συνεχίσουν να προσκυνούν την ΕΕ που έχει κάνει σημαία της τη θεωρία των "δύο άκρων", μυξοκλαίγοντας ταυτόχρονα για την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού, που είναι εργαλείο του συστήματος, σάρκα από τη σάρκα του και γι' αυτό τον "κανακεύουν" η ΕΕ και όλες οι αστικές δυνάμεις.

Η ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και οι αγώνες του λαού μας τους τρομάζουν και τους κάνουν να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους χυδαιότητες! Κάνε αυτό που φοβούνται: Πιο δυνατό ΚΚΕ για το δίκιο και την πραγματική ελπίδα των λαών!».

  • Τους βανδαλισμούς καταδίκασε η δημοτική αρχή Πάτρας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Ο φασισμός είναι καταδικασμένος αμετάκλητα στη συλλογική μνήμη του πατραϊκού λαού και όλων των λαών».


Σελίδα16 - 2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη χρονιά!

Πιάνοντας το νήμα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της νεολαίας, οι φοιτητές ανέδειξαν ξανά πρώτη την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής ότι η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών θα βρίσκει απέναντί της ένα ακόμα πιο μαχητικό φοιτητικό κίνημα με «σημαία» του τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας έστειλαν οι κάλπες των φοιτητικών εκλογών που έγιναν χθες στους Συλλόγους σε όλη τη χώρα.

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, που έπιασαν το νήμα από τις ελπιδοφόρες, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται πολύμορφα και δείχνουν ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να καταδικάσουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, την παράταξή της, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων. Να δυναμώσουν τους Φοιτητικούς Συλλόγους, που αποδείχθηκαν η δύναμή τους.

Η ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» εκφράζει τον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα όλων όσων απαιτούν ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία! Οσων απαιτούν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Οσων υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Οσων στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παίρνουν αγωνιστική, αποφασιστική θέση για τις ανάγκες και τη ζωή τους!

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», το 2022 και το 2023, με το γκρέμισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε σημαντικές κατακτήσεις για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών Φοιτητικών Συλλόγων.

Ετσι συνεχίζουν οι φοιτητές, με 1η δύναμη την «Πανσπουδαστική» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, γιατί όπως λέει το σύνθημά της «Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε»!

Από το πρωί στο «πόδι» οι φοιτητές

Και αυτό το κλίμα φάνηκε από το πρωί στις σχολές που πλημμύριζαν με κόκκινα γαρίφαλα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα ενίσχυσης του συλλογικού αγώνα.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε σε δήλωσή του χθες το πρωί ο Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής αναφερόμενος στις εκλογές που ήταν σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια της χώρας:

«Σήμερα μιλάει η πλειοψηφία των φοιτητών, που απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και διεκδικεί δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες σπουδές και πτυχία με αξία!

Σήμερα θα ακουστεί δυνατά πως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν ξεχνούν και δε θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Σήμερα τα ελληνικά Πανεπιστήμια πλημμυρίζουν με φωνές αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετάσχουν μαζικά στις φοιτητικές εκλογές, όπως μαζικά αγωνίστηκαν όλη την χρονιά!

Με την ανάδειξη της "Πανσπουδαστικής ΚΣ" ξανά σε 1η δύναμη να δώσουν ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που επιχειρεί να αλλοιώσει τη φωνή των φοιτητών.

Μαζί μάθαμε να παλεύουμε, μαζί ξέρουμε να νικάμε!

Με την ορμή των μεγάλων αγώνων, Πανσπουδαστική 1η δύναμη ξανά»!

Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε από τα πρώτα αποτελέσματα από τις καταμετρήσεις όταν έκλεισαν οι κάλπες. Παρά την πρωτοφανή προσπάθεια της ΝΔ και της παράταξής της της στα Πανεπιστήμια, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, να αντιστρέψουν το κλίμα στέλνοντας non paper στα ΜΜΕ, ότι τάχα η ΔΑΠ ήταν 1η δύναμη. Κι αυτό, πριν καν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και πριν ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης σε εκατοντάδες σχολές, με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, ενώ κάποια ηλεκτρονικά μέσα έσπευσαν άκριτα να το αναπαράγουν χωρίς καν να ρίξουν μια ματιά στην ώρα για να καταλάβουν ότι δεν είχαν ξεκινήσει οι καταμετρήσεις! Βέβαια, το ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΝΔ έχουν πάρει διαζύγιο από τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και από την αλήθεια και τη λογική είναι γνωστό!

Ο παλμός, τα συνθήματα, ο ενθουσιασμός στις μεγάλες σχολές της Αθήνας όλο και φούντωνε όσο περνούσαν οι ώρες και συνεχίζονταν οι καταμετρήσεις. Τα νέα έφταναν από τη μια στην άλλη σχολή για την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» και οι πανηγυρισμοί δεν σταματούσαν: «Αυτό δεν είναι κάλπη είναι περιβόλι - "Πανσπουδαστική" έχουν ψηφίσει όλοι»!

Στην Πάτρα

Με αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα για την ανάδειξη του ψηφοδελτίου με το γαρύφαλλο της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη συνολικά στα δύο ΑΕΙ της Πάτρας δινόταν από χθες το πρωί η μάχη στους Συλλόγους τους.

Αυτό δηλωνόταν και από όλους όσοι είδαν όλο το προηγούμενο διάστημα την ΠΚΣ στην πρώτη γραμμή των φοιτητικών και νεανικών αγώνων, από το να μην συγκαληφθεί τίποτα για το έγκλημα στα Τέμπη, μέχρι τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τους αγώνες απέναντι στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας, αλλά και απέναντι στην ποινικοποίηση των αγώνων.

Αυτό εκφραζόταν και στο μαχητικό κλίμα που υπήρχε και στα δύο σχολεία που χρησιμοποιήθηκαν ως εκλογικά κέντρα στο κέντρο της Πάτρας για τις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και στο χώρο του πρώην ΤΕΙ για τις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και όσες του Πατρών στεγάζονται εκεί.

Αυτό το μαχητικό και αισιόδοξο κλίμα συνεχίστηκε και με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από σχολές, μέσα σε δικαιολογημένους πανηγυρισμούς στους χώρους των εκλογικών κέντρων, με τις πρωτιές της «Πανσπουδαστικής» και μάλιστα με αυτοδυναμία, στις σχολές Λογοθεραπείας και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αντίστοιχο ενθουσιασμό, προκάλεσε και η πρωτιά με αυτοδυναμία της ΠΚΣ στις σχολές Μηχανικών Περιβάλλοντος και Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με έδρα το Αγρίνιο.

Τα συνολικά αποτελέσματα αναμένονταν έως αργά το βράδυ, αφού και οι κάλπες έκλεισαν αργότερα από τις 7 μ.μ. προκειμένου να διευκολυνθεί και η συμμετοχή των φοιτητών.

Στη Λάρισα

Στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα η «Πανσπουδαστική» αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη, στέλνοντας έτσι ισχυρό μήνυμα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν, μήνυμα διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών της νέας γενιάς. Μάλιστα οι δυναμικοί και πολύμορφοι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες αλλά και στην ενίσχυση της ΠΚΣ.

Ξεχώρισε η κατάκτηση, για πρώτη φορά, της πρωτιάς στο σύλλογο φοιτητών Βιοχημείας, όπου δεκάδες φοιτητές που βρέθηκαν στην καταμέτρηση ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και φώναζαν συνθήματα όπως, «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά». Σε όλες τις σχολές η πρωτιά και η άνοδος της ΠΚΣ πανηγυρίστηκε με συνθήματα και πυρσούς μέχρι αργά το βράδυ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πανηγυρικό κλίμα επικράτησε στις σχολές που η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατέγραψε πρωτιές, όπως σε Μαθηματικό, Φυσικό, Χημικό, Φαρμακευτική, Δασολογία, Παιδαγωγικό, Ιταλικό, Εικαστικό, Μουσουλμανικών Σπουδών, Γερμανικό.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, καταγράφοντας πρωτιές και στις σχολές της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχθηκε πρώτη και αυτοδύναμη σε όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας, που πρόσφατα εντάχθηκαν στο ΔΠΘ, καθώς και στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αλεξανδρούπολη και στα Τμήματα Eλληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας στην Κομοτηνή.



Πρωτιές σε πολλούς συλλόγους και ιδρύματα

Πρωτιά της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. έδειχναν τα αποτελέσματα χτες το βράδυ στα εξής πανεπιστημιακά ιδρύματα: ΕΚΠΑ, ΠαΔΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίννων, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΣΚΤ και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, πρωτιές κατέγραψε η Πανσπουδαστική και στους παρακάτω συλλόγους:

Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Εικαστικων και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΠΑΝ. ΑΠΘ, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, Μαθηματικών ΑΠΘ, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠθ, Φυσικής ΑΠΘ, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Οικονομίας και Διοίκησης ΔΙ.ΠΑ.Ε., Σύλλογος Επιστημών Υγείας ΔΙ.ΠΑ.Ε., Σχολή Μηχανικών (Σίνδος) ΔΙ.ΠΑ.Ε., Πληροφορικής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Φυσικής ΔΙ.ΠΑ.Ε., Πληροφορικής ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ., Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ., Σχολή Τεχνολογίας (τμήματα Ψηφιακών και Ενέργειας) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Σχολή Επιστημών Υγείας ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Φυσικοθεραπείας ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ, Νοσηλευτικής ΠΑΝ. ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, Φαρμακευτικής ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, Λογοθεραπεία ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ , Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Μεσογειακών Σπουδών ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών ΠΑΝ. ΑΙΓΑΙΟΥ, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Γεωπονίας ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Χημείας ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Φυσικής ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΩΝ, Μαθηματικών ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, Σχολή Επιστημών Υγείας ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Σχολή Επιστημών Τροφίμων ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ, Μαθηματικών ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ, Φυσικής ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ, Κοινωνιολογίας ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ, Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος ΠΟΛ/ΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΣΚΤ, Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ.



Σελίδα17 - 2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ξέρουν να νικάνε!»

Δήλωση του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

Σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, σημείωσε χτες το βράδυ τα εξής:

«Οι φοιτητικές εκλογές, με την 3η συνεχόμενη νίκη της "Πανσπουδαστικής", στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, που και στον χώρο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συνολικά στη ζωή των φοιτητών αφήνει το αντιλαϊκό κι αντιδραστικό της αποτύπωμα.

Παρ' όλη την οργανωμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να υπονομεύσουν τη συμμετοχή και να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τους γύρισαν την πλάτη και καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική.

Μετά τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τώρα και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών, χιλιάδες νέοι και νέες απέρριψαν τον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, απαίτησαν ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.

Η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών θα βρίσκει απέναντί της ένα ακόμα πιο μαχητικό φοιτητικό κίνημα με "σημαία" του τις σύγχρονες ανάγκες και την πάλη για ριζικές ανατροπές.

Στις φοιτητικές εκλογές, εκτός από την κυβερνητική παράταξη, ηττήθηκαν και οι παρατάξεις εκείνων των κομμάτων που έχουν τις δικές τους ευθύνες για την προώθηση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια. Κυριολεκτικά εξαφανίστηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατόρθωσε να έχει ούτε έναν υποψήφιο σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα οι φοιτητές γύρισαν την πλάτη στις παρατάξεις των κομμάτων - συμπληρωμάτων στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, όπως οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

Στις 9 Ιούνη, στις ευρωεκλογές, η νέα γενιά μπορεί να κάνει ξανά τη διαφορά!

Οι αγώνες των φοιτητών, η προσπάθεια για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, με την πρωτιά της "Πανσπουδαστικής", μπορεί να βρει συνέχεια μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Για να φάει ξανά ένα γερό χαστούκι η κυβέρνηση, η πολιτική της ΕΕ και τα άλλα κόμματα που την στηρίζουν. Για να δυναμώσει η μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις - στην Ευρωβουλή - και εκεί που ανατρέπονται - στους δρόμους του αγώνα.

Στις 9 Ιούνη πάμε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της νεολαίας!».



Σελίδα18 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

«ΕΡΓΑΝΗ» - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Πάνω από 800.000 απολύσεις σε ένα μόλις τετράμηνο!

Στις 809.713 έφτασαν οι απολύσεις εργαζομένων μόλις το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», επιβεβαιώνοντας το «ελεύθερο» που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από τους μισθωτούς κατά το δοκούν και να ανακυκλώνουν το προσωπικό τους, θωρακίζοντας την κερδοφορία τους. Την ίδια περίοδο το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν θετικό κατά 188.587 θέσεις εργασίας, χωρίς αυτό να αναιρεί βέβαια την τεράστια ευελιξία που έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στην αγορά εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με την «Εργάνη» το διάστημα Γενάρης - Απρίλης το 34,45% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης, το 8,84% εκ περιτροπής εργασίας και το 56,71% ήταν πλήρους απασχόλησης, όμως σε αυτές ένα σημαντικό μέρος τους είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης.

Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλη, έγιναν 354.231 προσλήψεις και 221.897 απολύσεις, παρουσιάζοντας θετικό ισοζύγιο κατά 132.352 θέσεις εργασίας, λίγο πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (θετικό ισοζύγιο 123.079 θέσεις). Ενα αποτέλεσμα που - κάθε χρόνο - συνδέεται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας και αντανακλά τις μαζικές προσλήψεις που πραγματοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ετσι η δραστηριότητα των καταλυμάτων έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 73.707 θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα στη δίνη του δυσθεώρητου κόστους ζωής συνεχίζουν να βρίσκονται τα εκατομμύρια μισθωτών. Ετσι, στο σύστημα «Εργάνη» τον ίδιο μήνα καταχωρήθηκαν 21 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούσαν 7.683 εργαζόμενους χωρίς την παραμικρή αύξηση, ενώ ακόμα 10 επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 5.562 μισθωτούς είχαν αύξηση κατά 4,36%.



Σήμερα η ημερίδα για τον ορυκτό πλούτο με αφορμή τη ΛΑΡΚΟ

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), σε συνεργασία με επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ερευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, με αφορμή τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ», σήμερα, Πέμπτη, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18). Στην οργανωτική επιτροπή μαζί με την Ομοσπονδία συμμετέχουν το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και ο Ενιαίος Σύλλογος Τέως Υπαλλήλων ΙΓΜΕ (ΕΣΤΥ).



ΕΜΠΟΡΙΟ

Συνθήκες Μεσαίωνα απαιτεί η εργοδοσία με βάση τους αντεργατικούς νόμους

Αποκαλυπτική καταγγελία νεοσύστατου Σωματείου σε μεγάλο σούπερ μάρκετ για τις απαράδεκτες εργοδοτικές απαιτήσεις

Αντιμέτωποι με ατομικές συμβάσεις που χειροτερεύουν τους όρους εργασίας τους έρχονται τις τελευταίες μέρες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα «Μασούτης», όπως καταγγέλλει το νεοσύστατο Σωματείο τους.

Σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του τι επικρατεί στον κλάδο του εμπορίου και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, η εργοδοσία, πατώντας στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, αξιώνει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, μετατρέποντας οποιαδήποτε συλλογική κατάκτηση μέσα από την κλαδική Σύμβαση σε «οικειοθελή παροχή», παρεμβαίνοντας και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου.

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «όσον αφορά τον χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση αναφέρει: "Αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να μεταβάλλει ελεύθερα τις ημέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας...". Αναφέρει επίσης πως "συμφωνείται ότι ο εργοδότης μπορεί να εισαγάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης είτε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης είτε σύστημα πενθήμερης απασχόλησης... και να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο... διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε" και συνεχίζει: "...παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο...", για να καταλήξει ότι "ο εργαζόμενος, εφόσον το αξιώσει ο εργοδότης, έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασία, ...νύκτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες".

Οσον αφορά τον τόπο παροχής εργασίας αναφέρει: "Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί μονομερώς τον εργαζόμενο, πρόσκαιρα ή μόνιμα... σε οποιαδήποτε από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον εντός του ίδιου νομού. Τυχόν άρνηση μετάθεσης ή μετακίνησης από πλευράς εργαζομένου αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης".

Σχετικά με την ειδικότητα και τα καθήκοντα του εργαζομένου η τροποποίηση αναφέρει πως "θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη, καθώς σε αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσδιορίζει εκάστοτε το είδος απασχόλησης του εργαζομένου...". Δηλαδή αν θέλει η εργοδοσία σήμερα είσαι ταμίας, αύριο αποθήκη, μεθαύριο delivery κ.ο.κ.

Σχετικά με τον μισθό, τον χωρίζει σε "νόμιμο" και "συμφωνημένο". "Νόμιμο" χαρακτηρίζει τον "Νομοθετικά Προβλεπόμενο Κατώτατο Μισθό" και το υπόλοιπο μέχρι το συνολικό ποσό που παίρνουν οι συνάδελφοι με βάση την ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβαση τον χαρακτηρίζει "συμφωνημένες αποδοχές". Δηλαδή αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ ο "νόμιμος" μισθός είναι ο βασικός (830 - χωρίς επιδόματα κ.λπ.) και ο υπόλοιπος μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι ο "συμφωνημένος". Στα "ψιλά γράμματα" όμως της υποπαραγράφου για τον "συμφωνημένο" μισθό αναφέρει πως "οι προαναφερόμενες παροχές που του δίνονται επιπλέον των προβλεπόμενων από κανονιστικές διατάξεις αποδοχών συνιστούν πάντοτε οικειοθελείς παροχές, τις οποίες η εργοδότρια δικαιούται να τις παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα".

Στο ίδιο πνεύμα και το ζήτημα της κανονικής άδειας. "Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί την άδεια αυτή κατά την κρίση της...". Παρακάτω αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεσμεύεται να έχει για ευαγγέλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας, πως μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, παύει να ισχύει οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και πως για οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, ο εργαζόμενος αν δεν τις αποκρούσει εντός 15 ημερών, τότε θεωρείται ότι τις αποδέχεται. Ακόμα και αν δεν υπογράψει, η τροποποίηση ισχύει».

Το Σωματείο σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω είναι η «κανονικότητα» των κυβερνήσεων και των μεγάλων αφεντικών. Πατάνε πάνω στο πλαίσιο που έχουν ψηφίσει, διατηρήσει και εμπλουτίσει διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Είναι αυτό που ονομάζουν «διευθυντικό δικαίωμα», «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», «νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου», «νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη», «αντοχές της οικονομίας».

Καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σύμβαση και ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να συσπειρωθούν στο νεοσύστατο Σωματείο, να παλέψουν όχι μόνο για να μην περάσει η παραπάνω τροποποίηση των όρων εργασίας, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για «ακόμα καλύτερες συμβάσεις από αυτές με τις οποίες ήδη δουλεύουν, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας συνολικά».



Νέο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του αιολικού πάρκου Βερμίου

Ακόμα ένας εργαζόμενος προστέθηκε στον ατελείωτο κατάλογο των σακατεμένων στους χώρους δουλειάς. Τη Δευτέρα 20 Μάη εργαζόμενος της «Intrakat» στο εργοτάξιο του αιολικού πάρκου Βερμίου τραυματίστηκε σοβαρά όταν κατά τη διάρκεια εργασιών έσπασε τον αστράγαλο.

Το νέο «ατύχημα» σημειώνεται πριν περάσουν 2 μήνες από τον θάνατο εργαζόμενου στο ίδιο εργοτάξιο. Και έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι εργαζόμενοι κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις ελλείψεις μέτρων υγείας και ασφάλειας παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης αναφέρει ότι «για την αντιμετώπιση του περιστατικού και ενώ υπάρχει ασθενοφόρο στον χώρο του εργοταξίου, νοσηλευτής και γιατρός, που τοποθετήθηκαν έπειτα και από την παρέμβαση του Συνδικάτου, κλήθηκε το ΕΚΑΒ με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρονική καθυστέρηση». Και θέτει το ερώτημα αν «θα προσλάβει η εταιρεία οδηγό για το ασθενοφόρο ώστε να γίνει άμεσα η οποιαδήποτε διακομιδή απαιτηθεί ή θα περιμένουμε τα χειρότερα;».

Επίσης, με αφορμή πρόσφατη κοινοβουλευτική Ερώτηση για το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που έγινε πριν από δύο μήνες, αποκαλύπτεται ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δεν είχε διενεργηθεί έλεγχος για θέματα ασφάλειας & υγείας κατά το παρελθόν, καθώς η έναρξη εργασιών ουδέποτε γνωστοποιήθηκε από την κατασκευαστική εταιρεία στο αρμόδιο ΤΕΑΥΕ Ημαθίας, όπως προβλέπει η σχετική εργατική νομοθεσία.

«Αναδεικνύονται και από αυτό το περιστατικό οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες που έχουν αφήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν εκπτώσεις στην τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας καθώς τα αντιμετωπίζουν ως κόστος», σημειώνει το Συνδικάτο.

Καλεί τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο, να διεκδικήσουν:

- Να πυκνώσουν οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας και την τήρησή τους στο εργοτάξιο. Να γίνουν προσλήψεις επιθεωρητών στο ΣΕΠΕ.

- Να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, να μπει τέρμα στην εντατικοποίηση της εργασίας.

- Να είναι πλήρως στελεχωμένο το ασθενοφόρο στο εργοτάξιο.

- Να χορηγούνται σε όλους τους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.



Σελίδα19 - ΕΡΓΑΤΙΚΑ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Σε εξέλιξη οι συνελεύσεις των παραρτημάτων

Σε εξέλιξη είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των παραρτημάτων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Μετά την επιτυχημένη εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου, και ενόψει των αρχαιρεσιών, σειρά παίρνουν τα κατά τόπους παραρτήματα, με το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να έχει ως εξής:

Σήμερα, Πέμπτη:

Τα Παραρτήματα: Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγ. Βαρβάρας, 6.30 μ.μ., Ελλης 37, Αιγάλεω. Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου, 7 μ.μ., Περιάνδρου 18, Ζωγράφου. Μενιδίου - Φυλής, 6.30 μ.μ., Δεκελείας 42. Περιστερίου, 7 μ.μ., 40 Εκκλησιών 20.

Κυριακή 26/5:

Τα Παραρτήματα: Βορείων - Βορειοανατολικών: 11 π.μ., Λεονταρίου 4, Παλλήνη (4ο Δημοτικό). Κέντρου, 10 π.μ., Βερανζέρου 1, 2ος όροφος. Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης, 10 π.μ., Μενελάου 33, Ιλιον. Καλλιθέας, 11 π.μ. Αριστείδου 32.

Τη Δευτέρα 27/5, το Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, στις 6 μ.μ., Νισύρου 20 (Ν. Ιωνία).



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Ο αγώνας των απεργών έσπασε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Τέταρτη μέρα απεργίας σήμερα, με τους εργαζόμενους να αποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους

Την αδιαλλαξία της εργοδοσίας έσπασε το αγωνιστικό σθένος των απεργών εργατοτεχνιτών και μηχανικών στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 του Μετρό, της εταιρείας «ΑΒΑΞ», οι οποίοι σήμερα συμπληρώνουν τέσσερις μέρες απεργίας και χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της στο Μαρούσι.

Εκεί, κάτω από την πίεση των απεργών, η εργοδοσία στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας, όπως αυτοδιαφημίζεται, η οποία μέχρι τώρα απέρριπτε κάθε συζήτηση για τα αιτήματα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν, εκφράζοντας τη στήριξή τους στον μεγάλο αυτό αγώνα τους, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Παναγιώτης Γάκιας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μαζί με μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), και ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Πριν τη συγκέντρωση, μάλιστα, απεργοί είχαν δώσει ραντεβού στον σταθμό του Μετρό στην Κατεχάκη και από εκεί πραγματοποίησαν μοτοπορεία μέχρι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Στη συνάντηση η εργοδοσία προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, αλλά και να καλλιεργήσει διαιρέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Τις μεθοδεύσεις αυτές ακύρωσε η αντιπροσωπεία των απεργών, εκφράζοντας καθαρά τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και τη συσπείρωση γύρω από το Σωματείο τους.

Σήμερα, τέταρτη μέρα απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Εργο προχωρά σε Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν για την παραπέρα δράση τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι σε προηγούμενες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις έχουν αποφασίσει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 20 Μάη, απαιτώντας: 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο - 8ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Τονίζουν ότι δεν θα ανεχτούν να δουλεύουν 12ωρα - 13ωρα και 6ήμερα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, στο λιοπύρι ή στο βάθος μιας «γαλαρίας», την ίδια στιγμή που βλέπουν τους κατασκευαστικούς ομίλους προκλητικά να ανακοινώνουν τα νέα ρεκόρ κερδών, τα οποία σπάνε το ένα μετά το άλλο.



Σε περισσότερους χώρους δουλειάς απλώνεται η μάχη για τις ΣΣΕ

Απεργούν στις 27 Μάη στην «Teleperformance», στάσεις εργασίας στη ΜΙΝΕΡΒΑ

Απόφαση για 24ωρη απεργία και Γενική Συνέλευση στις 27 Μάη πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στην «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) με βασικά αιτήματα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με 20% αύξηση για όλους, κανένας άνεργος, απορρόφηση όλων έγκαιρα σε άλλο τμήμα, κανείς να μη μένει απλήρωτος.

Σε συνέχεια των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, το ΣΕΤΕΠ σημειώνει ότι η εργοδοσία συνεχίζει να εφαρμόζει «το downsizing, σε πολύ υψηλούς στόχους που δεν πιάνονται, καθημερινές απολύσεις, αναγκάζει συναδέλφους σε παραίτηση λόγω της μεγάλης εντατικοποίησης. Την ίδια στιγμή για τους περισσότερους από μας ο μισθός που παίρνουμε δεν φτάνει ούτε τον μισό μήνα και όλα αυτά γίνονται για να τσεπώσουν περισσότερα κέρδη».

Ταυτόχρονα, η εταιρεία «κάνει τα πάντα για να καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση Συλλογικής Σύμβασης» και προσπαθεί να περιορίσει τη δράση του σωματείου και να απομονώσει τους εργαζόμενους.

«Εμείς», τονίζει το ΣΕΤΕΠ, «απαντάμε με απεργία στις 27 Μάη και συνέλευση την ίδια μέρα, για να συζητήσουμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, ανάλογα και με την απάντηση της εταιρείας στα δίκαια αιτήματά μας, μέχρι τότε, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του σωματείου». Ακόμα, διοργανώνει πάρτι αλληλεγγύης στις 31 Μάη για τη στήριξη του αγώνα τους.

Το ΣΕΤΕΠ καλεί σε ενίσχυσή του, ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι να γίνουν μέλη του, σε στήριξη των δράσεών του, στις μαζικές περιοδείες σε όλα τα κτίρια, στις συσκέψεις με όλα τα τμήματα κ.ά.

Στάσεις εργασίας στη ΜΙΝΕΡΒΑ

Με στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ», στο Σχηματάρι, διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει φρένο στις δίκαιες διεκδικήσεις τους με αυξήσεις - ψίχουλα. Οι χτεσινές στάσεις έγιναν με επιτυχία, ενώ η κινητοποίηση συνεχίζεται και σήμερα, Πέμπτη.

Τη στάση της εργοδοσίας μάλιστα καταγγέλλει το συνδικάτο του κλάδου, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, αξίωσε από το σωματείο και τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με τις αυξήσεις - ψίχουλα που προτείνει, ως προϋπόθεση για να ανακοινώσει την πρότασή της. «Εφτασε μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τους εργαζόμενους που κάνουν ΓΣ στο εργοστάσιο, ενώ έκανε επίθεση στον πρόεδρο της εργοστασιακής επιτροπής που πήρε άδεια για να παραβρεθεί στη συνάντηση», υπογραμμίζει. Το σωματείο καταγγέλλει τον εμπαιγμό της εργοδοσίας, που την τελευταία πενταετία προχωρά σε εξαγορές άλλων εταιρειών και επενδύσεις και την ίδια στιγμή αρνείται να παραχωρήσει αυξήσεις στο προσωπικό.

«Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε την πείρα. Οταν είμαστε ενωμένοι μια γροθιά, συσπειρωμένοι μέσα από το σωματείο μας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η αλαζονεία της εταιρείας θα σπάσει από τον αγώνα των εργατών. Το έχουμε κάνει και θα το ξανακάνουμε. Θα παλέψουμε και θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την υπογραφή μιας ΣΣΕ που θα ανακουφίζει εμάς και τις οικογένειές μας», ξεκαθαρίζει το σωματείο.

Ενέκριναν την υπογραφή Σύμβασης στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»

Την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς ενέκριναν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, τη Δευτέρα 20 Μάη, οι εργαζόμενοι στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Με τη μαζική τους συμμετοχή στη συνέλευση οι εργαζόμενοι εξουσιοδότησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού Σωματείου να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις 4,7% για όλο το προσωπικό από 31/12/2023. Επίσης, η νέα ΣΣΕ περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές για τους εργαζόμενους ρυθμίσεις, όπως η καταβολή φυλάκτρων τέκνων στους γονείς, η βελτίωση του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος, η αύξηση στα έξοδα διατροφής που αφορούν τη διανυκτέρευση.

Παρέμβαση για την καταβολή δεδουλευμένων

Παρέμβαση στη ναυτολογία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά έκαναν μέλη της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, κατόπιν πληροφορίας ότι η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΣ προχωράει σε κλείσιμο ναυτολογίου, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ», χωρίς να έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των ναυτεργατών - μελών του πληρώματος του πλοίου, όπως προβλέπει η ΣΣΕ. Μετά από την παρέμβαση, η εταιρεία εξόφλησε τις δεδουλευμένες αποδοχές στους ναυτεργάτες. «Καλούμε τους ναυτεργάτες οργανωμένα να διεκδικούμε την εφαρμογή των ΣΣΕ, τα κεκτημένα δικαιώματά μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στην επιθετικότητα των εφοπλιστών», τονίζει η ΠΕΜΕΝ.



Στην Αθήνα αύριο οι απολυμένοι της «Βαρβαρέσος»

Σε κλιμάκωση του αγώνα τους με κάθοδο στην Αθήνα, αύριο, Παρασκευή, προχωρούν οι απολυμένοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα. Πιο συγκεκριμένα, στις 10 π.μ. θα βρεθούν έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προκειμένου να διεκδικήσουν την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 4.000 ευρώ για να μπορέσουν να καλύψουν άμεσες τρέχουσες πάγιες ανάγκες, καθώς απολύθηκαν χωρίς να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει η εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι επιπλέον διεκδικούν: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ. Να μη μείνει κανένα σπίτι άνεργου χωρίς ρεύμα, νερό, να παγώσουν οι λογαριασμοί και να μην εκπλειστηριαστεί κανένα σπίτι. Να θεωρηθεί συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας και να παρθούν μέτρα προστασίας για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Να ενταχθούν οι απολυμένοι σε προγράμματα εργασίας, με πλήρη δικαιώματα. Να βγουν στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρωμένα 10.500 ένσημα.

Και, τέλος, να μη χαθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα και καμία θέση εργασίας σε περίπτωση που έρθει κάποιος επενδυτής και επιδιώξει πονηρά να ανοίξει το εργοστάσιο «καθαρό» από εργαζόμενους.



Σελίδα20 - ΥΓΕΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ «ΥΠΟΔΟΧΗ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»

Το νοσοκομείο το κρατάνε όρθιο οι εργαζόμενοι και όχι οι «δωρητές»

Με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, που κατέκλυσαν ολόκληρο το «Θριάσιο» Νοσοκομείο, επιχείρησε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους και τους φορείς τους που διαδήλωσαν χθες με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού «εμπορίου της Υγείας», Αδ. Γεωργιάδη, στο Νοσοκομείο.

Ο λόγος της παρουσίας Γεωργιάδη στο υπό κατάρρευση νοσοκομείο ήταν η προεκλογική φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για να τιμήσει τις ...«δωρεές» των μεγαλοεπιχειρηματιών, που κάθε χρόνο βέβαια τσεπώνουν κάμποσα δισεκατομμύρια «ζεστού» κρατικού χρήματος. Αυτήν τη φορά είχαν σειρά τα εγκαίνια της Μονάδας Νευρομυικών Παθήσεων, μιας μονάδας που λειτουργεί εδώ και μήνες, όμως η κυβέρνηση επέλεξε να την εγκαινιάσει δυο βδομάδες πριν τις ευρωεκλογές.

Το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, συνδικάτα και φορείς της περιοχής, μαζί τους και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης, πραγματοποίησαν μία πολύ μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάρρευση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χάρη στην αποφασιστικότητά τους οι εργαζόμενοι κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην αίθουσα εκδηλώσεων, που επειδή οι «ευεργέτες» δεν έφταναν για να τη γεμίσουν η διοίκηση τηλεφωνούσε σε εργαζόμενους του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων, για να τους «προσκαλέσει» στη φιέστα.

«Το σύστημα Υγείας το στηρίζουν οι εργαζόμενοι, με θάρρος και χωρίς να λογαριάζουν κούραση, παρά τους χαμηλούς μισθούς και την επαγγελματική εξουθένωση. Δεν το κρατάει κανένας δωρητής. Εμείς το κρατάμε το νοσοκομείο, είτε το θέλετε είτε όχι» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια με τα οποία παρενέβη ο γιατρός Γ. Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ.

Μετά την αποφασιστική παρέμβαση των εργαζομένων και των φορέων, στον χώρο της εκδήλωσης πήρε τον λόγο ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου του «Θριασίου», κάνοντας φύλλο και φτερό κάθε ψέμα που επιστράτευσε η κυβέρνηση, κάτι που μάλιστα προκάλεσε αμηχανία και δυσφορία στους «υψηλούς προσκεκλημένους» της - δεν είναι και λίγο να ακούνε οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων π.χ. για τα εργοδοτικά εγκλήματα που έχουν συγκλονίσει την περιοχή και το ίδιο το νοσοκομείο.

«Καλούμε τον υπουργό να επισκεφτεί τις υποστελεχωμένες μονάδες και κλινικές του νοσοκομείου, όπου υπάρχουν 310 κενές οργανικές θέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μ. Βαρδαβάκης. Και μετέφερε μία προς μία τις σοβαρές ελλείψεις, με τη «σούμα» να δείχνει ότι ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία έχει μειωθεί κατά 23.000 μέσα σε μια δεκαετία.

Μίλησε για τους εκατοντάδες συμβασιούχους και τους εργολαβικούς που είναι «στον αέρα», για τους 1.400 ασθενείς που παραμένουν σε λίστα αναμονής επειδή λειτουργούν μόνο οι μισές χειρουργικές αίθουσες, κ.ο.κ.

«Είμαστε το μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, δίπλα στα διυλιστήρια - δεν ξεχνάμε τα εργοδοτικά εγκλήματα, όσο κι αν νομίζουν ορισμένοι ότι με δωρεές θα ξεχάσουμε τους νεκρούς σε "Πετρόλα" και "Motor Oil" - και δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, οι ασθενείς φορτώνονται σε ασθενοφόρα για να τους πάμε σε ιδιωτικά κέντρα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε οι εργαζόμενοι που διεκδικούμε, είμαστε κάτι πολύ παραπάνω, είμαστε οι εργαζόμενοι που κρατάμε όρθιο το σύστημα Υγείας παρά τους πετσοκομμένους μισθούς μας, παρότι δεν είμαστε ενταγμένοι στα ΒΑΕ και μας έχουν κόψει επιδόματα».



Τα ΑμεΑ και οι χρόνιοι πάσχοντες στον «καιάδα» της ΕΕ και των κομμάτων της

Τα τελευταία στοιχεία των Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 50% των οικογενειών ΑμεΑ - χρόνιων πασχόντων στην Ελλάδα και το 30% στο σύνολο των χωρών της ΕΕ ζει στο όριο της φτώχειας. Εκφραση αυτής της τραγικής πραγματικότητας στη χώρα μας είναι ότι πολύ συχνά οικογένειες που χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς είναι οικογένειες με ΑμεΑ ή χρόνιο πάσχοντα. Θυμίζουμε τις περιπτώσεις σε Ζωγράφου, Ανω Πετράλωνα και Χαλκιδική. Η αναπηρία καταλήγει να είναι τελικά μια βασική αιτία φτωχοποίησης.

Η υγειονομική περίθαλψη είναι συχνά υπερβολικά δαπανηρή, βρίσκεται μακριά από τα ΑμεΑ και προϋποθέτει μεγάλο χρόνο αναμονής. Αποτέλεσμα, να μην κάνουν σωστά ή να σταματάνε τις θεραπείες τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα, είτε αυτά είναι μεταφοράς και παραμονής σε άλλη πόλη για να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες - εξετάσεις - επεμβάσεις, είτε είναι οι πληρωμές στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας. Οι συνέπειες του σμπαραλιασμένου δημόσιου συστήματος Υγείας προβάλλουν σε αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού πιο έντονες και οξυμένες, κοστίζουν ζωές...

Τα φάρμακα είναι δωρεάν μόνο για την κύρια νόσο και όχι τη δευτερεύουσα. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) τα πληρώνουν 100% και ας είναι άκρως απαραίτητα (π.χ. αντιόξινα, παυσίπονα, κρέμες για την αντιμετώπιση των κατακλίσεων και όχι μόνο). Αυτά για τους ασφαλισμένους, αφού οι ανασφάλιστοι είναι εντελώς στον ...αέρα. Πρόσφατα, οι συμμετοχές σε άκρως απαραίτητα σκευάσματα ανέβηκαν από το 0% στο 25%. Οι ελλείψεις φαρμάκων επίσης οδηγούν στην απελπισία ανθρώπους, όπως έγινε με τον πάσχοντα από καρκίνο στην Κρήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του.

Οι εργοδότες, από την άλλη, έχουν ξεσαλώσει. Με όπλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο Χατζηδάκη, Γεωργιάδη και των προκατόχων τους, με ρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, τσακίζουν παραπέρα τα εργασιακά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό πυκνώνουν και οι απολύσεις ΑμεΑ και χρόνιων πασχόντων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει ως επίτευγμα την «ένταξη στην αγορά εργασίας 200 ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού», με τις ανάλογες επιδοτήσεις προς την εργοδοσία φυσικά, όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους ξεπερνά το 95%!

***

Πίσω από όλα τα βάσανα και τα μεγάλα προβλήματα, πίσω από τη βαρβαρότητα που ζουν τα άτομα με κάποια αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες στη χώρα μας βρίσκεται η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου για μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του και φέρει τη σφραγίδα των Οδηγιών, των Κανονισμών, των Συνθηκών της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία μετά το 2020 τη στήριξαν όλα μαζί τα ελληνικά αστικά κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου και οι ευρωβουλευτές τους, με ή χωρίς αναπηρία. Ολοι τους πλην του ΚΚΕ. Γιατί:

  • Είναι Οδηγία της ΕΕ η λεγόμενη «προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών». Ποια προσβασιμότητα μπορούν να έχουν τα παιδιά με αναπηρία, οι ανάπηροι και οι χρόνια πάσχοντες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας; Μιλάνε για προσβασιμότητα την ώρα που αρνούνται να επιχορηγήσουν τον ανάπηρο για να κάνει προσβάσιμο το ίδιο του το σπίτι μετά από ένα ατύχημα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, πολύ περισσότερο όταν πλειστηριάζουν και ξεσπιτώνουν ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, όταν ακόμα και κτίρια που στεγάζουν Ειδικά Σχολεία είναι μη προσβάσιμα.
  • Είναι Οδηγία της ΕΕ η αποϊδρυματοποίηση, αποασυλοποίηση. Πίσω από τη σημαία της αποϊδρυματοποίησης κρύβεται η προσπάθεια του κράτους να αποποιηθεί την ευθύνη προστασίας πληθυσμών που το έχουν ανάγκη όπως είναι τα ΑμεΑ, οι βαριά ψυχιατρικοί πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα εγκαταλελειμμένα ή απροστάτευτα παιδιά, μειώνοντας το κόστος και κλείνοντας τέτοιου είδους δομές, ενώ, ταυτόχρονα, μετακυλίεται αυτή η ευθύνη σε ΜΚΟ και ιδιώτες. «Ασυλα» ονομάζουν τις δομές οι κυβερνώντες όταν είναι δημόσια, γι' αυτό τα απαξιώνουν και τα συκοφαντούν αλλά όταν είναι ιδιωτικά τα ονομάζουν ευαγή ιδρύματα της «υγιούς» επιχειρηματικότητας.
  • Είναι η περιβόητη κάρτα αναπηρίας και η ψηφιακή πιστοποίησή της. Η ψηφιοποίηση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η κάρτα αναπηρίας της ΝΔ σε τίποτα δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα τους ως μηχανισμών περικοπών. Η αναμονή συνεχίζει να είναι 8 με 10 μήνες για μια αξιολόγηση. Ενώ οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000, επίδομα αναπηρίας παίρνουν μόνο οι 150.000, όταν δε ξεκίνησαν να λειτουργούν τα ΚΕΠΑ, επίδομα αναπηρίας έπαιρναν 230.000. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ ήταν στο 14% του συνόλου των συνταξιούχων και σήμερα έχουν μειωθεί κάτω από το 5%, όταν κράτος και ΕΕ αναγνωρίζουν ότι οι ανάπηροι ανέρχονται περίπου στο 10% του πληθυσμού.
  • Οσο για το πυροτέχνημα του «προσωπικού βοηθού»: Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής, το πιλοτικό πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού»«έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και έως το '25 αναμένεται περισσότεροι από 1.800 ωφελούμενοι να έχουν αποκτήσει τον προσωπικό τους βοηθό». Την ίδια στιγμή βέβαια οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας υπολογίζονται σε 500.000! Για ακόμα μια φορά η διαδικασία έγκρισης «προσωπικού βοηθού» προβλέπει «κόφτες» και περιορισμούς αφού οι «ενδιαφερόμενοι» θα πρέπει να ταλαιπωρηθούν και να «αξιολογηθούν» για άλλη μια φορά από τις γνωστές επιτροπές, που στόχο δεν έχουν την αξιολόγηση των αναγκών τους αλλά τον περιορισμό των δικαιούχων, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα πείρα και αυτού του προγράμματος. Από τη μια λοιπόν «κόφτες» και από την άλλη ο «προσωπικός βοηθός» συνεχίζει να αξιοποιείται ως αντιπερισπασμός στον σχεδιασμό για το κλείσιμο των ελάχιστων δημόσιων κλειστών δομών. Το κόστος και πάλι στις λαϊκές οικογένειες των αναπήρων.
***

Η πολιτική της ΕΕ, των ελάχιστων δικαιωμάτων, οδήγησε σε ένα ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας, πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για λίγους και για λίγο. Ετσι, κάθε λαϊκή ανάγκη συνθλίβεται στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Η αποκατάσταση της υγείας του λαού θεωρείται κόστος. Για τα κέρδη των λίγων θυσιάζουν τις ζωές των πολλών.

Το ΚΚΕ με 100 σχεδόν Ερωτήσεις μόνο από το 2022 ανέδειξε και στη Βουλή τα μεγάλα προβλήματα των ΑμεΑ και διεκδίκησε λύσεις.

Στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο τα αιτήματα που διεκδικεί το αναπηρικό κίνημα.

Το ΚΚΕ διεκδικεί πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, να εξασφαλίζεται το δικαίωμα για δουλειά, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σε όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους και, με ευθύνη του κράτους, να λειτουργούν προστατευόμενα παραγωγικά εργαστήρια για ανθρώπους με νοητική υστέρηση, με αυτισμό και για ψυχικά πάσχοντες.

Τα άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση πρέπει να απολαμβάνουν τη θετική διάκριση της κοινωνίας ώστε να καταφέρουν με αυτόν τον τρόπο να αναπληρώσουν το έλλειμμα που δημιουργεί η αναπηρία ή η χρόνια πάθηση. Τα κοινωνικά, αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των ΑμεΑ, οι ανελαστικές και πρόσθετες ανάγκες τους μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Για όλα τα παραπάνω, η στάση όλων των υπόλοιπων κομμάτων που στηρίζουν την αντιλαϊκή, αντιαναπηρική και τελικά απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, πρέπει στις 9 του Ιούνη να γίνει κριτήριο ψήφου για όλο τον λαό.

Με ψήφο στο ΚΚΕ μπορεί και να καταδικαστεί η πολιτική του «καιάδα» που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αλλά και να ενισχυθεί η αποφασιστική διεκδίκηση για κάθε δικαίωμα που μπορούν σήμερα να απολαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, όμως τους το στερεί η εγκληματική λογική του κόστους - οφέλους.


T. Y.



Σελίδα21 - ΥΓΕΙΑ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εδώ και τώρα να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απαράδεκτη κατάσταση στα Νοσοκομεία Παίδων σημειώνει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μπροστά στο ενδεχόμενο την 1η Ιουνίου να ανασταλούν τα τακτικά χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων "Αγία Σοφία" και Αγλαΐα Κυριακού. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη για προσλήψεις με το σταγονόμετρο αποτελούν ευχολόγια που θέλουν να καθησυχάσουν και όχι να λύσουν το βασικό ζήτημα, σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως αυτόν της παιδιατρικής περίθαλψης.

Αλλωστε, το πρόβλημα της υποστελέχωσης των συγκεκριμένων παιδιατρικών νοσοκομείων με ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό στα χειρουργεία και στη ΜΕΘ Παίδων, είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, από την πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της κυβέρνησης της ΝΔ. Αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για τους γονείς και τους μικρούς ασθενείς που, θέλουν δεν θέλουν, στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα. Την ώρα που η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν στα όρια της εξάντλησης, η κυβέρνηση συνεχίζει να μπαλώνει τις τρύπες με συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των υγειονομικών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδιατρική περίθαλψη, γιατί είναι υπόθεση όλου του λαού».



ΚΟΒ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ» ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τα ψεύτικα εγκαίνια των 32 κλινών ΜΕΘ

Την αλήθεια απέναντι στα ...ψεύτικα εγκαίνια των 32 κλινών ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» που έκανε προχτές «σαν το κλέφτη» ο υπουργός Υγείας, και μάλιστα σε μέρα απεργίας, αποκαλύπτει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ.

«Μάλλον το διαχρονικό ζήτημα της νοσηλείας εκατοντάδων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ δεν κατάφερε να τους συγκινήσει τόσο όσο η ανάγκη να εξυπηρετήσουν την ολοένα βαθύτερη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων. Γι' αυτό και μας φαίνεται ύποπτη η συγκυρία του υποτιθέμενου "ανοίγματος νέων κλινών" από στελέχη και εκπροσώπους αυτής της πολιτικής, που εν έτει 2024 αφήνουν ανθρώπους να πεθαίνουν σε καρότσες αγροτικών, δηλώνουν ευθαρσώς ότι "δεν χρειάζονται περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά καλύτερη διαχείριση των περιστατικών", εναποθέτουν το βάρος της ανθρώπινης ζωής στο εξαθλιωμένο υγειονομικό προσωπικό που παλεύει σε τριτοκοσμικές συνθήκες να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ που αυτοί καθημερινά αποψιλώνουν», σημειώνει η Οργάνωση του Κόμματος.

Και θέτει τα ερωτήματα για υπουργικά στελέχη - φαντομάδες: «Γιατί άραγε, οι κ. υπουργός, υφυπουργός Υγείας και διοικητής επέλεξαν την ημέρα που οι εργαζόμενοι απεργούν, για να κάνουν άλλη μια "φιέστα" κεκλεισμένων των θυρών στο Νοσοκομείο; Γιατί δεν ήθελαν να (ξανα)εγκαινιάσουν τα ίδια κρεβάτια, παρουσία των εργαζομένων που εκφράζουν καθημερινά το άγχος για τη λειτουργία των Μονάδων με όλο το απαραίτητο και εξειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που το υπάρχον δυναμικό δεν επαρκεί ούτε καν για την ασφαλή λειτουργία των ήδη υφιστάμενων κλινών (31);».

Οπως σχολιάζει η ΚΟΒ του «Ευαγγελισμού», «διόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας, πόσω δε μάλλον τη στιγμή που τους είχε μείνει "απωθημένο" η "φιέστα" για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους χάλασαν δίνοντας μαχητική απάντηση στις 14/3. Ούτε τότε τόλμησε ο λαλίστατος στα κανάλια υπουργός μας να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους. Τόσο περήφανοι είναι (όπως διατυμπανίζουν σε δελτία Τύπου και "παράτες") για το καλό έργο που προσφέρουν στη δημόσια Υγεία.

Το ΚΚΕ διαχρονικά και με Επερωτήσεις στη Βουλή, αλλά και μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς παλεύει για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και το απαραίτητο, επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, αντιστοιχισμένα στις δυνατότητες του σήμερα και όχι σε προηγούμενους αιώνες. Παλεύει για την υγεία και ασφάλεια όλου του λαού και όχι για απόλυτες προτεραιότητες στους V.I.P's».

Η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» καλεί στις 9 Ιουνίου να «ψηφίσουμε και καταδικάζουμε όλους αυτούς που πίνουν νερό στην ...υγειά της ΕΕ, που επιλέγουν η χώρα να ξοδεύει μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για να περιφρουρεί η φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα τα συμφέροντα των εφοπλιστών, από το να δώσουν χρήματα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

Καλούμε σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ - καλούμε σε συμπαράταξη όλων με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ώστε οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και η περίθαλψη του λαού να πάψουν να είναι έννοιες ασυμβίβαστες τον 21ο αιώνα».



ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΞΑΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Με κλιμάκωση των διεκδικήσεων απαντούν στις κυβερνητικές προκλήσεις οι εργαζόμενοι

Απαιτούν μόνιμες προσλήψεις αντί για προσωρινά μπαλώματα, ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα τα χειρουργεία

Με τα χειρουργεία στα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι ξανά «στον αέρα» λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και των ελλείψεων αναισθησιολόγων, και με τους γιατρούς και νοσηλευτές να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την υγεία των μικρών ασθενών, ξεπερνούν κάθε όριο οι προκλήσεις του υπουργού «εμπορίου της Υγείας».

Αντί να απαντήσει τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλιστεί διά παντός η απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ο Αδ. Γεωργιάδης έφτασε στο σημείο να στοχοποιεί τους υγειονομικούς που διαμαρτύρονται για τις τραγικές ελλείψεις. «Ευαίσθητα θέματα δεν τα βάζουμε στην πολιτική διαμάχη», δήλωσε, σε μια προσπάθεια να κουκουλωθεί η αλήθεια, επαναλαμβάνοντας το γνωστό κλισέ της αποποίησης ευθυνών, ότι «το υπουργείο έχει προκηρύξει όλες τις κενές οργανικές θέσεις» αναισθησιολόγων. Οπως είπε, «σε δύο μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αν έχουν μείνει κάποιες κενές θέσεις, θα τις επαναπροκηρύξουμε».

Ως «λύση» μάλιστα παρουσιάστηκε προχθές, με χαρακτήρα ...εξαιρετικά επείγοντα, η μετακίνηση δύο αναισθησιολόγων, από τον «Ευαγγελισμό» και το «Λαϊκό» προς το Παίδων «Α. Π. Κυριακού» για 15 μέρες έκαστος, μπας και αποφευχθεί την ύστατη στιγμή το λουκέτο στα χειρουργεία. Πάλι λύσεις - μπαλώματα, δηλαδή, που όπως έχει αποδειχθεί αφενός δεν εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία, αφετέρου δημιουργούν νέα προβλήματα στις δομές από όπου αποχωρούν οι υγειονομικοί.

«Μιλάμε για προκηρύξεις αναισθησιολόγων που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη και τέσσερις μήνες μετά δεν έχει διοριστεί κανείς. Το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει να έχει προσληφθεί ήδη όλο το αναγκαίο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και όλων των κλάδων. Δεν είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι που λείπουν. Το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν κι άλλοι γιατροί, π.χ. στον χειρουργικό τομέα. Και δεν υπάρχει μέριμνα ούτε καν να αντικατασταθούν, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες παιδιά είναι στη λίστα αναμονής και περιμένουν να χειρουργηθούν», λέει στον «Ριζοσπάστη» η Ηρώ Αποστολοπούλου, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Σχετικά με τις μετακινήσεις αναισθησιολόγων, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι λύση το μπάλωμα στο Παίδων, ούτε η παραπέρα αποδυνάμωση των νοσοκομείων προέλευσης, δηλαδή τού "Λαϊκού" και του "Ευαγγελισμού". Τώρα που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, η κυβέρνηση τάχα παίρνει "μέτρα" τα οποία επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάσταση. Οι εργαζόμενοι απαιτούμε άμεσες, κατεπείγουσες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού», τόνισε.

Στο πλαίσιο των παραπάνω, με πρωτοβουλία της 5μελούς Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση εργαζομένων την Τρίτη 28 Μάη, στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που διεκδικούν την ενίσχυση του νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενάντια στο ενδεχόμενο της συγχώνευσης των Αναισθησιολογικών Τμημάτων των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων, εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η ΟΓΕ καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης, που πιστή στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, «με αποτέλεσμα την επικίνδυνη υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου Παίδων "Αγ. Σοφία"». Στο έδαφος αυτής της βάρβαρης πολιτικής, είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσουν την 1η Ιούνη τα τακτικά χειρουργεία.

«Είναι απαράδεκτο τα τελευταία 4 χρόνια χειρουργικές αίθουσες να παραμένουν κλειστές εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές) και να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων, αλλά και να καθυστερούν τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας. Οπως απαράδεκτη είναι και η πρόταση από πλευράς διοίκησης του νοσοκομείου για κοινή λειτουργία των Αναισθησιολογικών Τμημάτων των δύο νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν προσχηματικά τα κενά που υπάρχουν», τονίζει η Ομοσπονδία. «Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πέρα από τα όριά τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης και υπερεργασίας, σε συνθήκες εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου», προσθέτει. Διεκδικεί να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προκηρυχθεί με επείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών θέσεων σε νοσηλευτές ΜΕΘ, αλλά και σε νοσηλευτές των υπόλοιπων Εντατικών Μονάδων (Μονάδες Νεογνών, Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα).



Σελίδα22 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Αναφαίρετο το δικαίωμα στην Εκπαίδευση

Παρεμβάσεις Συλλόγων Γονέων για λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια

«Θέλουμε σχολείο». Με αυτές τις δύο λέξεις και με τα λόγια των ίδιων των μικρών μαθητών αποτυπωμένα στο πανό που άνοιξαν μπροστά στη Βουλή, οι γονείς του 5ου και 6ου Δημοτικού Ζωγράφου απαίτησαν χτες το αυτονόητο: Να λειτουργήσει με ασφάλεια το σχολείο τους που από τις 15 Μαρτίου είχε κλείσει λόγω προβλήματος στη στατική επάρκεια, με τους μαθητές να έχουν μοιραστεί σε άλλα σχολεία της πόλης.

Οι Σύλλογοι Γονέων των δύο σχολείων προχώρησαν στη χτεσινή παρέμβαση, ζητώντας σχολείο ασφαλές και ανοιχτό από Σεπτέμβρη «και όχι να μας κοροϊδεύουν ακόμα και σήμερα, παρέχοντας μόνο ένα πούλμαν για τη μεταφορά», όπως είπαν.

Στο πλευρό τους χτες βρέθηκε η Στ. Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, που δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους, προσθέτοντας: «Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που όπου σταθεί λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα για τις λαϊκές ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών μας, την ίδια στιγμή που με τους νόμους της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν προκλητικές φοροαπαλλαγές και φορολογούνται εθελοντικά, οι τραπεζίτες απολαμβάνουν φορο-ασυλία με τον αναβαλλόμενο φόρο, οι βιομήχανοι και οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο καταγράφουν 25 δισ. κέρδη μέσα σε έναν χρόνο!

Βέβαια, όλοι μαζί, κυβέρνηση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση έχουν βρει λεφτόδεντρο για την αποστολή της φρεγάτας "Υδρα" 3.500 χλμ. μακριά από τα σύνορα της χώρας, που κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ τη μέρα.

Ας σκεφτεί κάθε γονιός, εκπαιδευτικός, μαθητής, πόσα σχολεία, πόσες επισκευές και ανακαινίσεις, πόσοι έλεγχοι θα μπορούσαν να γίνουν με αυτά τα χρήματα»...

Για το 3ο Δημοτικό Κηφισίας

Μέτρα για τη λειτουργία του σχολείου των παιδιών τους με ασφάλεια απαίτησαν χτες το πρωί και οι γονείς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κηφισιάς, μετά και το περιστατικό πτώσης της καγκελόπορτας πάνω σε 9χρονο μαθητή, ενώ στο ίδιο σχολείο πριν λίγο καιρό υπήρχαν προβλήματα στην ψευδοροφή.

Τα προβλήματα του σχολείου αναδεικνύουν θέματα όπως η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων, η προτεραιοποίηση έργων όπως η «ενεργειακή αναβάθμιση» στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», σε βάρος στοιχειωδών εργασιών κ.ά.

Τη στήριξη στις διεκδικήσεις των γονιών εξέφρασε και με την παρουσία της στην κινητοποίηση η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στέλλα Βαλαβάνη. «Δεν πάει άλλο! Παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που απαιτεί: «Αμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση για τον έλεγχο των σχολικών κτιρίων. Για να προχωρήσουν οι αντισεισμικοί έλεγχοι, οι έλεγχοι στατικής επάρκειας, να συντηρηθούν και να επισκευαστούν οι εστίες κινδύνου μέσα στα σχολικά κτίρια. Να ανεγερθούν σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, να αντικατασταθούν οι αίθουσες κοντέινερ που καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες παιδιά σε όλη την Αττική».



50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Επόμενο ραντεβού το Σάββατο στην Γκράβα

Με σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!», το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του στα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 49 χρόνια.

Αυτό το Σάββατο, 25 Μάη, επιστρέφει στην Γκράβα, όπου βρέθηκε το 1990, σε μια δύσκολη περίοδο, που κορυφωνόταν η κρίση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, με τις αντεπαναστατικές ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ευρώπης.

Η ΚΝΕ καλεί τους νέους στην εκδήλωση του Σαββάτου και απευθύνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Αττικής, έχοντας ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει:

Στις 19.00 - 20.00 συζήτηση για το μπούλινγκ και τη ρατσιστική βία με τίτλο: «Μαγκιά δεν είναι να στοχοποιείς τον "αδύναμο", αλλά να αγωνίζεσαι κόντρα στο σύστημα της αδικίας».

Στη συζήτηση θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετάσχουν από τον χώρο της εκδήλωσης μέσα από ειδικά διαμορφωμένη εφαρμογή.

Θα μιλήσουν οι:

Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Μυρτώ Καλτικοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, επικεφαλής της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ.

Παναγιώτης Κατηφές, επικεφαλής του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων.

Παναγιώτης Βαλάκος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

Στις 20.15 χαιρετισμό θα απευθύνει η Κλειώ Χριστοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα ως εξής:

20.30 - 21.30 Κίσσα γκρι, Drugitiz, Dason, Retro, Frank the Zapper

21.30 - 22.00 Κώστας Μαλιάτσης - Stand up comedy

22.00 - 00.00 Raibo, Ζωγράφος - Ghetto Rock, McYinka, Το Σφάλμα full band

00.00 - 01.00 Ρεμπετωραίοι

Στον χώρο θα λειτουργούν εκθέσεις, περίπτερο κατά των ναρκωτικών, θα διεξαχθούν τουρνουά σκακιού και πινγκ πονγκ και άλλες δραστηριότητες.



ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Σε τροχιά ολοκλήρωσης στην Κεντρική Μακεδονία

Με το σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο, με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα», τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα στην Κεντρική Μακεδονία.

Το μεγάλο μαθητικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη δίνεται στο κέντρο της πόλης αύριο Παρασκευή, στην Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΣΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Βασιλειάδης. Το πρόγραμμά του, που ξεκινάει στις 7.30 μ.μ., περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από μαθητές Λυκείων της περιοχής. Επίδειξη πολεμικών τεχνών. Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα της πόλης και από τον Αθάνατο Θνητό από τους ΔΠ, τους Rast Maqam και τον LAP. Στον χώρο του Φεστιβάλ θα γίνει αντιπολεμικό δρώμενο και θα λειτουργούν στέκι των ΕΠΑΛ, έκθεση για τις ευρωεκλογές, Qluedo Γυμνασίων «Βρες τον επαναστάτη που κρύβεις μέσα σου», τουρνουά σκάκι και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Μαθητικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο 25 Μάη, στις 7 μ.μ., στην Πολίχνη.



ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΣΕΑΑΝ

«Ορθώνουμε ανάστημα, οργανώνουμε τον αγώνα»

Τα προβλήματα και οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή αναδεικνύονται από γονείς και τη ΣΕΑΑΝ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν όσα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Ειδικής Αγωγής με σύγχρονους όρους, για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους, δήλωσαν εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων Ειδικών Σχολείων της Αθήνας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες μαζί με τη ΣΕΑΑΝ. Εφεραν μπροστά στις ευθύνες τους κυβέρνηση και δημοτική αρχή, παραθέτοντας τα απαράδεκτα προβλήματα με τα οποία συμβιώνουν καθημερινά και κάλεσαν επιτακτικά από τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή έναρξη και λειτουργία των Ειδικών Σχολείων σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέμβρη.

«Ο δήμος Αθηναίων είναι ο δήμος με τα λιγότερα Ειδικά Σχολεία και ο πιο πυκνοκατοικημένος. Επιπρόσθετα, η φοίτηση των μαθητών με αναπηρία σε δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης βάσει στατιστικών δεδομένων αυξάνεται», σημείωσε εκ μέρους του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας η Π. Μαυρίδου, ρωτώντας: «Είναι τόσο δύσκολο να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις και να πλαισιωθούν τα παιδιά μας αξιοπρεπώς σε σύγχρονα σχολεία αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους;». Αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε βιβλία, στην απουσία εκπαιδευτικών συγγραμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε παιδιού και ειδικού λογισμικού σε όλες τις βαθμίδες. Ιδιαίτερα στάθηκε στην αναγκαία μονιμοποίηση του προσωπικού των Ειδικών Σχολείων, με κάθε τάξη να απαρτίζεται από δάσκαλο και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

«Σχολείο - φάντασμα», χαρακτηρίστηκε από τους εκπροσώπους των Ειδικών Σχολείων το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αθηνών, το οποίο έχει ιδρυθεί στα χαρτιά, αλλά δεν λειτουργεί. Οπως σημείωσε η Μ. Κακολύρη, από το 6ο Δημοτικό Σχολείο, σήμερα περίπου 150 μαθητές του μεγαλύτερου δήμου της χώρας αναγκάζονται καθημερινά να «ταξιδεύουν» σε Ηράκλειο, Αγ. Δημήτριο, Αιγάλεω, Πειραιά προκειμένου να παρακολουθήσουν μαθήματα σε ΕΕΕΕΚ. Οι γονείς καλούν να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Αθήνας, ει δυνατόν από τον Σεπτέμβρη του 2024. Την εμπειρία από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο μαθητής που αναγκάζεται να μετακινείται έτσι μετέφερε ο Στρ. Κάντζος, πατέρας μαθητή από το Αιγάλεω, που ανέφερε ότι παιδιά ξεκινούν μαθήματα μετά τις γιορτές, επιστρέφουν σπίτι κουρασμένα κ.λπ.

Το μεγάλο ζήτημα των μεταφορών αναδείχτηκε με την παρουσίαση του κειμένου που συνυπογράφεται από μια σειρά Συλλόγων Γονέων: «Φέτος μέχρι και τον Μάρτη, είχαμε περίπου 100 παιδιά ΑμεΑ εκτός δρομολογίων στην Αττική», τονίστηκε από την Β. Βέρτη, από το 10ο Δημοτικό Σχολείο. Εγινε αναφορά στις επιπτώσεις τού να βασίζεται η μεταφορά σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς της Περιφέρειας προς ιδιώτες, στο προβληματικό πλαίσιο ως προς τους συνοδούς και ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα.

Από τους γονείς αναδείχτηκε η ανάγκη για βασικά μέτρα στην κατεύθυνση της κοινωνικοποίησης των παιδιών: Με πρόσβαση στα summer camp, δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες με το αντίστοιχο προσωπικό. Με δημιουργία στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης, που θα απαντούν στη μεγάλη αγωνία των γονιών για ένταξη των παιδιών τους σε ένα πλαίσιο όταν πλέον οι ίδιοι δεν θα είναι σε θέση να τα υποστηρίξουν.

Τονίζοντας τη σημασία των παραπάνω, η Μ. Κακολύρη μίλησε για τη μεγάλη ανάγκη στήριξης της οικογένειας, ειδικά στις μητέρες στις οποίες πέφτει το μεγαλύτερο βάρος, ώστε να μπορούν να εργαστούν, να αποφορτιστούν, «να είναι οι γονείς φροντισμένοι για να μπορούν σωστά να υποστηρίξουν ένα παιδί».

Ο Γ. Μπίλης, πρόεδρος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, δήλωσε τη συλλογική στήριξη στα αιτήματα των γονιών, για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των παιδιών, κόντρα στα μέτρα που φέρουν την υπογραφή της ΕΕ, της τωρινής και προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να μπουν στο επίκεντρο οι σύγχρονες ανάγκες», τόνισε εκ μέρους της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ ο Χ. Χουρδάκης. Πρόσθεσε πως σήμερα, πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα, μαζί με το αγωνιστικό εκπαιδευτικό - γονεϊκό, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να υψωθεί ασπίδα προστασίας για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Συλλαλητήριο το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο συλλαλητήριο για την Ειδική Αγωγή και Πρόνοια θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μάη, στις 11 το πρωί, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε μέσα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Συλλόγων Γονέων/Κηδεμόνων ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας και της ΣΕΑΑΝ Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σύλλογοι γονέων/κηδεμόνων από 9 Ειδικά Σχολεία, από την Ενωση Γονέων/Κηδεμόνων Πυλαίας - Χορτιάτη, εργαζόμενοι από δύο σωματεία του ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί από τις Α', Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και από τον ΣΕΠΕΑ. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας.

Απαιτούν από την κυβέρνηση: Να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση νέων κτιρίων για τα ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη, Κορδελιού και Θέρμης, να υπάρξει σχέδιο για νέα σχολικά κτίρια σε όλη την περιοχή, να μην κλείσει το μοναδικό Ειδικό Νηπιαγωγείο για αυτισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, να στελεχωθούν τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό κ.λπ.



Σελίδα23 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συλλήψεις για διαφθορά στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Στη σύλληψη 5 συνολικά υπαλλήλων της ΔΟΥ Χαλκίδας, καθώς και δύο ιδιωτών με την κατηγορία της διαφθοράς και της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, προχώρησαν αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι διευθυντικά στελέχη της ΔΟΥ Χαλκίδας, ενώ οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, όπου ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας «εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά (...) Συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ' επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ' εξακολούθηση και όπλα».



ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η «εύφλεκτη ύλη» της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της είναι εδώ και τη φετινή αντιπυρική περίοδο

«Προκλητική και θρασύτατη» χαρακτηρίζει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ την επίκληση της ατομικής ευθύνης των κατοίκων της πολύπαθης Εύβοιας από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε προεκλογικού χαρακτήρα συσκέψεις για την αντιπυρική περίοδο, στη Χαλκίδα.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στην πόλη της Χαλκίδας για να μετάσχει σε συσκέψεις για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, όπου πρόβαλε την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, αλλά και επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη αυτοπροστασίας και εγρήγορση των κατοίκων.

Σε σχόλιό της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ τονίζει ότι η πραγματικότητα στην Εύβοια είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζουν ο υπουργός και η κυβέρνηση, αναφέροντας:

«Η "εύφλεκτη ύλη" της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, είναι και φέτος εδώ! Αυτή η διαχρονική πολιτική έχει φτάσει:

- Το μόνιμο προσωπικό της Πυροσβεστικής μειώνεται και γερνά συνεχώς καθώς εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις.

- Φέτος προσλήφθηκαν λιγότεροι εποχικοί πυροσβέστες από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι στο ΠΚ Καρύστου προσλήφθηκαν μόλις 8 εποχικοί από 22 το 2022.

- Η δημιουργία σώματος δασοκομάντο (ΕΜΟΔΕ) είναι σταγόνα στον ωκεανό των τεράστιων ελλείψεων. Για ολόκληρη τη Στερεά και Εύβοια δημιουργήθηκε μόνο μια μονάδα ΕΜΟΔΕ με έδρα τη Λαμία και με προσωπικό ορισμένου χρόνου (7ετές), που πριν προσλαμβάνονταν ως εποχικό σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Κλιμάκια.

- Τα εναέρια μέσα που με αυτοθυσία πετούν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ελλιπή και πανάρχαια, 30 και 40 ετών. Ετσι, το μέτρο της άμεσης απογείωσης, σύμφωνα με το πολυδιαφημισμένο "νέο δόγμα", δεν θα συμβάλει κάπου, καθώς, ήδη στις περιόδους αιχμής, όλα τα διαθέσιμα ιπτάμενα μέσα βρίσκονται στον αέρα.

- Συνεχίζει να υπάρχει ο αντιεπιστημονικός - εγκληματικός διαχωρισμός της πρόληψης (Δασαρχείο) από την καταστολή (Πυροσβεστική) των δασικών πυρκαγιών, καθώς και οι τεράστιες ελλείψεις σε εργατικό και επιστημονικό προσωπικό στα δασαρχεία της Εύβοιας.

- Αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμοί πραγματοποιούνται μόνο στην περιοχή του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και σε τμήμα του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Ακόμα και αυτά τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικής διεκδίκησης των επιτροπών αγώνα των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας, που κατάφεραν την 7ετή απασχόληση των πυρόπληκτων ρετσινάδων στα δασαρχεία της περιοχής, αντί των ολιγόμηνων προγραμμάτων ανεργίας, και την αύξηση της χρηματοδότησης για τη διαχείριση του δάσους.

- Τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού προς τους δήμους της Εύβοιας για τον καθαρισμό της αγροτικής οδοποιίας δεν επαρκούν ούτε για τον καθαρισμό της μισής. Οι καθαρισμοί αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη, δηλαδή μετά τα μισά της αντιπυρικής περιόδου».

Και προσθέτει:

«Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη ο λαός της Εύβοιας μπορεί να αξιοποιήσει την πείρα του τόσο από την πολιτική που τον έχει κάψει, όσο και από τους δικούς του αγώνες που έχουν βάλει δύσκολα στην αντιλαϊκή πολιτική, έχουν αποσπάσει ορισμένα μέτρα προστασίας, αποκατάστασης και αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές.

Να καταδικάσει τη ΝΔ και τους χρήσιμους συνοδοιπόρους της, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την αντιλαϊκή πολιτική τους και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ».



ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αδιανόητες συκοφαντίες από τους κυβερνητικούς κλόουν του ΣΚΑΪ

Στην υπηρεσία της συγκάλυψης της βάρβαρης αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, με αφορμή το έγκλημα της Πύλου

Με αδιανόητες συκοφαντίες ότι το ΠΑΜΕ «στηρίζει τους διακινητές» αναφέρθηκαν στην προχτεσινή κινητοποίηση σωματείων και φορέων της Μεσσηνίας με αφορμή τη δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, οι σχολιαστές της πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Η κινητοποίηση των φορέων οργανώθηκε με αφορμή τη δίκη για το ναυάγιο που έγινε στις 14/6/2023 και είχε συγκλονίσει όλη τη χώρα, όταν το υπερφορτωμένο σαπιοκάραβο που κατευθυνόταν από τη Λιβύη στην Ιταλία βυθίστηκε, με αποτέλεσμα τον πνιγμό άνω των 600 ανθρώπων. Με την πρωτοβουλία τους οι διαδηλωτές καταδίκασαν τη βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο. Ζήτησαν να καθίσουν στο εδώλιο οι πραγματικοί ένοχοι, και όχι οι 9 Αιγύπτιοι που δικάζονταν με κατηγορίες οι οποίες στήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα, για τη διαμαρτυρία τους αυτή δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ.

Πώς είδαν στον ΣΚΑΪ τα παραπάνω; «Το ΠΑΜΕ και άλλοι λοιποί δικαιωματιστές πήγαν να προστατεύσουν 9 διακινητές», αποφάνθηκαν. Οσο για την καταστολή, «τα γνωστά τζέρτζελα», όπως περιέγραψαν τη βίαιη επίθεση στους διαδηλωτές, έγιναν επειδή οι τελευταίοι μάλλον δεν κάθονταν «ήσυχα και φρόνιμα».

Τα συκοφαντικά σχόλια «των δύο γνωστών κυβερνητικών κλόουν που παριστάνουν τους δημοσιογράφους στον ΣΚΑΪ» στηλιτεύει το ΠΑΜΕ. «Προσπαθώντας να συγκαλύψουν αυτό το έγκλημα και να "ξεπλύνουν" τις κυβερνητικές ευθύνες για την πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση του ναυαγίου που οδήγησε στον υδάτινο τάφο εκατοντάδες μετανάστες, γυναίκες και παιδιά, υπερασπίζονται χωρίς προσχήματα την πολιτική που έχει μετατρέψει τη θάλασσα σε θάλασσα νεκρών», τονίζει.

«Είναι τιμή να πιάνουν με αυτό το ύφος και με αυτήν τη γλώσσα όσους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους κατατρεγμένους και ανέδειξαν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που ενισχύει το δουλεμπόριο ανθρώπων με πλωτά φέρετρα - σκυλοπνίχτες και κάνει πιο επικίνδυνες τις διαδρομές, μετατρέποντας τη Μεσόγειο σε υδάτινο νεκροταφείο», προσθέτει το ΠΑΜΕ.



ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Δομή στρατιωτικής οργάνωσης

Με τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχαήλ Σπουρδαλάκη, που έχει μελετήσει τη δομή και τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για άλλη μια φορά για «κόμμα και δομή στρατιωτικού τύπου», σημειώνοντας ότι το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι «η άσκηση βίας για πολιτικούς σκοπούς». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι την προεκλογική περίοδο «υπήρχε απόλυτη ιεραρχική δομή, στολές όμοιες, σε διάφορες εκδηλώσεις». «Διαφέρουν από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί είναι οργανωμένοι στρατιωτικά, με πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα, πειθαρχία και χρησιμοποιούν τη συχνά βίαιη δράση για πολιτικούς σκοπούς. Στο πεδίο της θεωρίας των κομμάτων, παρατηρούμε τι γεννά η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα και βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Θεωρητικοποιούμε κάποια κοινωνικά φαινόμενα. Η ΧΑ παρουσίαζε απολύτως αυτό το μοντέλο, αντίστοιχο με την εμπειρία των ναζιστικών κομμάτων από τον Μεσοπόλεμο και μετά», πρόσθεσε. Από την προσωπική του εμπειρία, μάλιστα, μέσω παρατήρησης εκδηλώσεων της ΧΑ, «αποτυπωνόταν απολύτως το "κόμμα πολιτοφυλακή", και αυτό εμπίπτει στον ιδεότυπο της στρατιωτικής δομής». Για την ιεραρχία και τη δομή, ανέφερε πως φαίνονται από τον τρόπο που απευθύνονται ο ένας στον άλλον. «Θυμάμαι όταν εισήλθαν στη Βουλή, με αναφορές που θύμιζαν στρατιωτική δομή». Μάλιστα, κατέθεσε, «αν το δει κανείς το καταστατικό, έχει και δεύτερο μέρος, που λέει "όρκος τιμής" ή κάπως έτσι. Οι αυστηροί κανόνες πια για τα μέλη. Εχω δει πάρα πολλά καταστατικά, πριν χρόνια είχαμε σχολιάσει και δημοσιεύσει για τα καταστατικά όλων των κομμάτων, δεν έχει καμία σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στους οικονομικούς πόρους της ΧΑ, λέγοντας ότι η πολυσχιδής δραστηριότητά της (γραφεία, παρουσιάσεις, εφημερίδα) δεν ανταποκρινόταν στα ποσά της δημόσιας στήριξης που λάμβανε: «Η εντύπωσή μου είναι ότι η δραστηριότητα του συγκεκριμένου κόμματος δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και χωρίς κρατική χρηματοδότηση μέχρι τότε».



Πυρκαγιά σε τουριστικό λεωφορείο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, χτες το μεσημέρι, σε τουριστικό λεωφορείο που κινούνταν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της σήραγγας Στυλίδας, στο ρεύμα προς Ράχες.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ξέσπασε στο πίσω μέρος όπου βρίσκεται η μηχανή και ενώ το βαρύ όχημα βρισκόταν μέσα στη σήραγγα. Ωστόσο, ο οδηγός κατάφερε να το οδηγήσει εκτός του τούνελ, προκειμένου να μπορούν να βγουν με ασφάλεια τόσο ο ίδιος όσο και οι 5 επιβάτες. Μάλιστα, την εκκένωση ακολούθησαν εκρήξεις.

Αστυνομία και Πυροσβεστική έφτασαν στο σημείο προκειμένου να διευθετηθεί η κυκλοφορία - που προσωρινά διακόπηκε - αλλά και να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν όλο το λεωφορείο.



Σελίδα24 - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

ΙΡΑΝ

Σήμερα ολοκληρώνονται οι τελετές για τον εκλιπόντα Πρόεδρο Ραϊσί

Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, οι τελετές αποχαιρετισμού του εκλιπόντα Προέδρου της χώρας Ε. Ραϊσί, του ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλων ατόμων που σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη συντριβή ελικοπτέρου που τους μετέφερε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε προσευχής στην εξόδιο ακολουθία, ενώ ακολούθησε πομπή μέχρι την πλατεία Ενγκελάμπ, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Επίσημους εκπροσώπους στις τελετές στην Τεχεράνη έστειλαν διάφορες χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράκ, αλλά όχι σε επίπεδο αρχηγού κράτους. Ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, παρέστησαν στην τελετή.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες τελετές τις προηγούμενες μέρες στην Ταμπρίζ, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο σημείο του δυστυχήματος, και στην πόλη Κομ, νότια της πρωτεύουσας. Η ταφή του Ραϊσί γίνεται σήμερα στη γενέτειρά του, Μασχάντ.

Υπενθυμίζεται ότι καθήκοντα προσωρινού Προέδρου έχει αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ενώ οι προεδρικές εκλογές αποφασίστηκε να διεξαχθούν στις 28 Ιούνη.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν χτες οι δηλώσεις που έκανε στο ιρανικό πρακτορείο IRNA ο Γκολάμ Χοσεΐν Ισμαϊλί, προσωπάρχης του εκλιπόντος Προέδρου, και οι οποίες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πληροφορίες για πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του δυστυχήματος την ώρα που συνετρίβη το ελικόπτερο.

Ο Ισμαϊλί επέβαινε σε ένα από τα άλλα δύο ελικόπτερα που ακολουθούσαν εκείνο του Ραϊσί, τα οποία δεν αντιμετώπισαν προβλήματα.

«Ο καιρός ήταν αίθριος και δεν ενέπνεε καμία ανησυχία», είπε ο Ισμαϊλί, τονίζοντας ότι μισή ώρα μετά την έναρξη της πτήσης «παρατήρησαν έναν μικρό αριθμό νεφών, αλλά καθόλου ομίχλη». Ανέφερε επίσης ότι «υπήρχε ομίχλη στο έδαφος, αλλά όχι ψηλά στον αέρα, όπου προχωρούσαμε με τα ελικόπτερα».

Σύμφωνα με τον Ισμαϊλί, ο πιλότος του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ραϊσί έδωσε οδηγίες σε όλα τα ελικόπτερα να ανέβουν ψηλότερα, πάνω από τα σύννεφα, κάτι που έκαναν, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα συνειδητοποίησαν ότι είχε εξαφανιστεί το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου.

Οι θάνατοι του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν οδήγησαν σε παύση στις συνομιλίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την Τεχεράνη, δήλωσε χτες στο πρακτορείο «Reuters» ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Ρ. Γκρόσι, επισημαίνοντας ότι αυτές θα συνεχιστούν μόλις τελειώσει η περίοδος πένθους.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών Μαχντί Σαφαρί στην Αστάνα του Καζακστάν, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Εκεί, πέρα από τα συλλυπητήρια του Πεκίνου προς την ιρανική ηγεσία, ο Γουάνγκ Γι τόνισε ότι «ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία με το Ιράν, να προστατεύει τα κοινά συμφέροντα και να καταβάλλει προσπάθειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη».



ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Σε αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης προχωρούν Ισπανία, Νορβηγία και Ιρλανδία

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν χτες πως θα αναγνωρίσουν στις 28 Μαΐου το κράτος της Παλαιστίνης.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών, με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ Μιχόλ Μάρτιν να επισημαίνει πως «όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την παρούσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με βάση τον μόνιμο πληθυσμό ανθρώπων εντός των καθορισμένων συνόρων, και σε αυτή την περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967». Πρόσθεσε πως πρόκειται για «ένα καθορισμένο έδαφος που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Οχθη και μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ».

Η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνιστά μια «ιστορική στιγμή», ανακοίνωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή θριάμβου του ελεύθερου κόσμου (...) έπειτα από μακρές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, βασάνων, πόνου, ρατσισμού, φόνων, καταπίεσης, κακομεταχείρισης και καταστροφής στις οποίες υποβλήθηκε ο λαός της Παλαιστίνης», ανέφερε ο Χουσέιν αλ Σέιχ, γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO.

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Ραμάλα χαιρέτισε τις ανακοινώσεις, καλώντας και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος «για να επιτευχθεί λύση στη βάση των δύο κρατών, διεθνών αποφάσεων και των συνόρων του 1967».

Ικανοποίηση για το γεγονός της επικείμενης αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την Ισπανία, τη Νορβηγία και την Ιρλανδία εξέφρασε και η Χαμάς, που την είδε επίσης ως «σημαντικό βήμα προς την επικύρωση του δικαιώματός μας στη γη και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα».

Σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ

Εντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατς, κάλεσε προκειμένου να διαμαρτυρηθεί τους πρέσβεις των τριών χωρών, αναγκάζοντας (κατά δήλωσή του) τους διπλωμάτες να παρακολουθήσουν «βίντεο με τη βάρβαρη και σκληρή απαγωγή των θυγατέρων μας από τους τρομοκράτες της Χαμάς, για να επισημάνουμε τη διαστρεβλωμένη απόφαση που πήραν οι κυβερνήσεις τους». Παράλληλα ανακάλεσε στο Ισραήλ τους πρέσβεις της χώρας του σε Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, έκανε χτες το πρωί προκλητική εμφάνιση στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας πως όλος ο χώρος «ανήκει στο ισραηλινό κράτος». «Πρέπει να ελέγξουμε αυτό το πιο σημαντικό μέρος από όλα! Για να ανακτήσουμε τους ομήρους, πρέπει να σταματήσουμε τελείως τα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε κατά την εμφάνισή του στον χώρο μαζί με δεκάδες άλλους ακροδεξιούς εποίκους υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε πως σταματά τη μεταφορά φόρων προς την Παλαιστινιακή Αρχή μέσω Νορβηγίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς το Οσλο, υποστηρίζοντας πως η αναγνώριση θα ερμηνευτεί από τη Χαμάς ως κίνηση «επιβράβευσης».

Το ίδιο δήλωσε μετά και ο υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως οι τρεις χώρες «στέλνουν μήνυμα στους Παλαιστίνιους και σε όλο τον κόσμο πως η τρομοκρατία αποδίδει». «Είναι σαν να δίνουν βραβείο στη Χαμάς και το Ιράν», συμπλήρωσε, ισχυριζόμενος πως η εξέλιξη θα δυσκολέψει περαιτέρω τις δήθεν προσπάθειες της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Αντιδράσεις σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ουάσιγκτον

Ανακοίνωση - σχόλιο για την κίνηση αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τρεις ευρωπαϊκές χώρες έκανε χτες το απόγευμα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν επιχείρησε πάλι να «διαγράψει» τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας πως ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να ιδρυθεί «μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ μερών και όχι με μονομερή αναγνώριση». Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως ο Τζο Μπάιντεν «είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών σε όλη του τη σταδιοδρομία», όταν στην πραγματικότητα η Ουάσιγκτον προωθεί ένα «μονοπάτι» (όπως το ονομάζει) για ένα μελλοντικό προτεκτοράτο που δεν έχει καμία σχέση με ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως «ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος παραμένει σταθερός στόχος της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής αλλά μέσω διαδικασίας διαλόγου».

Στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στ. Σεζουρνέ, δήλωσε πως η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες «σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο» στη διαδικασία που αποσκοπεί στη λύση των δύο κρατών. «Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», ανέφερε, προσθέτοντας «πως θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά». Ο Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε χτες στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, δήλωσε «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση της Παλαιστίνης όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.

Ποιοι έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών ενδέχεται να βρει στη συνέχεια μιμητές και από άλλες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Παλαιστινιακό Κράτος (π.χ. Σλοβενία, Μάλτα).

Εως τώρα, 8 χώρες από τις 27 της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη: Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σουηδία, Σλοβακία, Κύπρος.

Τον Δεκέμβριο του 2015 η ελληνική Βουλή με ομόφωνο ψήφισμά της είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η απόφαση αυτή δεν έχει υλοποιηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι οποίες επιπλέον έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία με το κράτος - δολοφόνο.

Συνολικά 143 χώρες του ΟΗΕ από το σύνολο των 193 έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος.

Η απόφαση των τριών ευρωπαϊκών χωρών για επικείμενη αναγνώριση της Παλαιστίνης προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο και στις κυβερνήσεις χωρών, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ομάν.

Εύσημα στις τρεις χώρες έδωσε και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Τζασίμ αλ Μπουντάουι, θεωρώντας πως συνιστά «στρατηγικό βήμα προς την επίτευξη λύσης στη βάση δύο κρατών».

Η αντίδραση αυτή έγινε ανήμερα της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ και GCC στη Σαουδική Αραβία, όπου οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούσαν να προωθήσουν ένα αμερικανικό σχέδιο «ενισχυμένης ασφάλειας» στις χώρες της περιοχής, με αφορμή το σύμφωνο ασφάλειας που προωθούν εδώ και καιρό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων απέναντι σε περιφερειακούς και διεθνείς ανταγωνιστές τους όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά.



ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Με διαρκείς επιθέσεις και μπλοκάρισμα κάθε βοήθειας εντείνεται το ισραηλινό έγκλημα

Με αμείωτη σφοδρότητα ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε και χτες τις επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων και τα δεινά που βιώνουν οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και πεινασμένοι Παλαιστίνιοι.

Μετά από 229 μέρες ισραηλινών επιθέσεων, ο απολογισμός θυμάτων του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες 35.709 νεκρούς Παλαιστίνιους και 79.990 τραυματίες. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 62 άτομα και τραυματίστηκαν 138 άλλα.

Ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνέχισαν το αιματοκύλισμα αμάχων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, εντείνοντας τις επιθέσεις σε νοσοκομεία, όπως το Καμάλ Αντουάν και το Αουντα από αέρος, από εδάφους και με πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτά τα δύο νοσοκομεία, που ήταν και τα τελευταία που λειτουργούσαν, κατελήφθησαν από τον στρατό χτες το μεσημέρι, μολονότι υπήρχαν εκεί πάνω από 200 ασθενείς.

Ο ΠΟΥ, με αφορμή τις νέες επιθέσεις των Ισραηλινών σε νοσοκομεία, ανέφερε ότι ξεπερνούν τις 450 οι επιθέσεις που έχουν γίνει σε δομές Υγείας και ότι στη διάρκειά τους σκοτώθηκαν πάνω από 720 Παλαιστίνιοι.

Οι ισραηλινές δολοφονικές επιθέσεις εξαπολύονται παράλληλα με το μπλοκάρισμα της εισόδου και της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες 16 μέρες.

Στελέχη του Πενταγώνου επιβεβαίωσαν χτες ότι καμία απολύτως βοήθεια δεν προωθήθηκε στον πληθυσμό της Γάζας από τους 569 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έφθασαν από την αρχή της βδομάδας στην περιοχή μέσω της πλωτής αποβάθρας που έφτιαξε ο αμερικανικός στρατός.

Η Αμπίρ Ετίφα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP), δήλωσε χτες ότι καταρρέουν πλέον οι βασικές γραμμές προώθησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, με συνέπειες που θα αυξήσουν την πείνα εάν συνεχίσουν να μην εισέρχονται στην περιοχή μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Εδώ και καιρό αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποιούν πως περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας, κάπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, πεινά και βρίσκεται ήδη στο χείλος του λιμοκτονίας.

Ο Στ. Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το πέρασμα της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό. Εξήγησε πως αυτό εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων.

Πρόσθεσε ότι το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ παραμένει ανοιχτό, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά δεν λειτουργεί ουσιαστικά καθώς δεν περνά καμία βοήθεια επειδή οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά.

Βορειότερα, το πέρασμα του Ερετς που άνοιξε από την 1η έως τις 9 Μάη, παραμένει έκτοτε κλειστό.

Ικανοποίηση ΗΠΑ για τις... «στοχευμένες» επιθέσεις στη Ράφα

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για τις δήθεν... «στοχευμένες» επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, εκτιμώντας ότι είναι «αποτέλεσμα» των διαβουλεύσεων που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε χτες ότι οι Ισραηλινοί «ενσωμάτωσαν στα επιχειρησιακά σχέδια πολλές αλλαγές», δείχνοντας πως υπολογίζουν «σοβαρά» τις προτάσεις ή συστάσεις της Ουάσιγκτον.

Ολα αυτά την ώρα που εξαπολύονται καθημερινά νέες δολοφονικές ισραηλινές επιδρομές στη Ράφα, με νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και ενώ από τις 6 Μάη έχουν ήδη εκτοπιστεί εκ νέου από τη Ράφα πάνω από 960.000 άμαχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» μετέδωσε χτες πως ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν σε πυκνοκατοικημένη περιοχή στην «καρδιά της Ράφα», μετά από ολονύχτιες σφοδρές επιθέσεις και βομβαρδισμούς. Κάτοικοι και μαχητές της Χαμάς είπαν σε δημοσιογράφους ότι ο κατοχικός στρατός κατέλαβε νέες περιοχές πιο δυτικά, σε απόσταση από τα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, και ότι άρματα μάχης αναπτύχθηκαν στη συνοικία Γίμπνα στο κέντρο της πόλης. Αμαχοι είπαν επίσης πως ισραηλινά drones δεν σταμάτησαν το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη να βομβαρδίζουν συνοικίες της Ράφα, σφυροκοπώντας ασταμάτητα.

Η Οργάνωση Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επισήμανε ότι έχει σταματήσει η διανομή τροφίμων στη Ράφα λόγω έλλειψης προμηθειών, καθώς υπηρεσίες του οργανισμού δεν μπορούν να πλησιάσουν τις αποθήκες τροφίμων λόγω των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού.

Την ίδια ώρα, καθώς συνεχίζεται η αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα, χτες ανακοινώθηκε ότι άλλοι 3 στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έπεσαν νεκροί στη διάρκεια συγκρούσεων στη Βόρεια Γάζα. Ο θάνατός τους αυξάνει σε 286 τους νεκρούς του ισραηλινού κατοχικού στρατού από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας στις 26 Οκτώβρη.

Νέες καταγγελίες για απάνθρωπα βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Νέες αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονται Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι και συλληφθέντες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έστησαν οι ισραηλινές αρχές μετά την έναρξη της εισβολής στη Γάζα φέρνει στη δημοσιότητα το βρετανικό δίκτυο BBC.

Επικαλούμενο στοιχεία από Ισραηλινούς υγειονομικούς, το βρετανικό δίκτυο επιβεβαίωσε άλλες μαρτυρίες που δημοσιοποιούνται εδώ και μήνες από ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ, πως δηλαδή οι κρατούμενοι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, με δεσμά σε χέρια και πόδια 24 ώρες το 24ωρο, με δεμένα μάτια, γυμνοί ή ημίγυμνοι, στερούνται ακόμη και το δικαίωμα πρόσβασης σε τουαλέτες και τους αναγκάζουν να φορούν πάνες μιας χρήσης...

Καταγγέλλεται επίσης η άρνηση χορήγησης φαρμάκων και παυσίπονων σε ασθενείς και τραυματίες, ακόμα και αναισθησίας κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Αναφέρεται επίσης ότι αιχμάλωτοι ασθενείς και τραυματίες κρατούνται σε πρόχειρες στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς δεν γίνονται δεκτοί στα δημόσια νοσοκομεία του Ισραήλ. Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για ακρωτηριασμό λόγω σοβαρής μόλυνσης και κινδύνου σηψαιμίας, από τις άθλιες συνθήκες κράτησης που περιγράφονται παραπάνω.

Ανάλογα βαριές καταγγελίες για φριχτά βασανιστήρια είχαν δημοσιοποιηθεί τον Φλεβάρη από έκθεση της ισραηλινής ΜΚΟ «Physicians for Human Rights in Israel».

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από αυτές τις καταγγελίες, καθώς και από τις χτεσινές ανακοινώσεις αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης από τρία ευρωπαϊκά κράτη, οι ισραηλινές αρχές έδωσαν χτες στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει 5 Ισραηλινές στρατιωτίνες αιχμάλωτες της Χαμάς, τραυματισμένες και δεμένες, να δέχονται απειλές καθώς μεταφέρονται στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη.

Ισραηλινά σχέδια επανεποικισμού σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επανέφερε στο προσκήνιο το σχέδιο για διωγμό των Παλαιστινίων και επανεποικισμό της Λωρίδας της Γάζας «μετά τον πόλεμο».

Αναφέρθηκε στον διωγμό των Παλαιστινίων αποκαλώντας τον «εθελοντική μετανάστευση», λέγοντας ότι αυτή «θα πρέπει να ενθαρρυνθεί» προκειμένου να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί στο έδαφος της περιοχής (μετά την αποχώρησή τους το 2005) και να το εποικίσουν πλήρως επιβάλλοντας «ολοκληρωτικό ισραηλινό έλεγχο». Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία να μεταβεί εκεί και να ζήσει «μετά το τέλος του πολέμου».

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αρνήθηκε ότι προωθεί σχέδια επανεποικισμού της Λωρίδας της Γάζας, υποστηρίζοντας πως το σχέδιο για την «επόμενη μέρα» στην περιοχή είναι «πολύ καθαρό» και προβλέπει «απαλλαγή από τη Χαμάς».

Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κόμματός του βέβαια (Λικούντ), συμμετέχουν σε συνάξεις και πρωτοβουλίες που προωθούν τον επανεποικισμό της Γάζας...

Την ίδια ώρα, εξάλλου, είναι χαρακτηριστική η χτεσινή απόφαση του ισραηλινού στρατού να δώσει άδεια σε εκατοντάδες Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις πρώην εποικισμούς στη Δυτική Οχθη, όπου τους είχε απαγορευθεί να μπουν μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το 2005. Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το Κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005.

Δυτική Οχθη: Συνεχίστηκε η επιδρομή στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέχισε, χτες, για δεύτερο 24ωρο, την εισβολή και τις καταστροφές στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας μέσα σε δύο μέρες τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πάνω από 20. Δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά οι λεηλασίες σε σπίτια και περιουσίες Παλαιστινίων και οι καταστροφές υποδομών, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη διακοπή ύδρευσης στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης.

Το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει στόχος (ξανά...) ασθενοφόρα της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ενώ προσπαθούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε τραυματίες...

Παράλληλα, οι κατοχικές δυνάμεις ισοπέδωσαν παλαιστινιακή γη στη συνοικία Σεΐχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ενόψει της εθνικής εκδήλωσης την επόμενη βδομάδα.



Σελίδα26 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στη μικρή πόλη Γκρίνφιλντ της Αϊόβα στις ΗΠΑ ανεμοστρόβιλος, καθώς ισοπέδωσε δεκάδες κτίρια και προκάλεσε τον τραυματισμό και τον θάνατο πολλών ατόμων, τον αριθμό των οποίων οι τοπικές αρχές δεν ήταν χτες σε θέση να προσδιορίσουν.



ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Χρηματοδοτεί αδρά τις βάναυσες απωθήσεις μεταναστών στις αφρικανικές ερήμους

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται στη «μέση του πουθενά» με χρήματα και εξοπλισμό που παρέχει η ΕΕ σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες συνελήφθησαν και εγκαταλείφθηκαν στην έρημο σε Μαρόκο, Τυνησία και Μαυριτανία, με την οικονομική στήριξη της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μετανάστευσης!

Οπως αποκαλύπτει πολύμηνη δημοσιογραφική έρευνα της «συλλογικότητας δημοσιογράφων» Lighthouse Reports, της γαλλικής «Le Monde», της αμερικανικής «Washington Post» και άλλων διεθνών ΜΜΕ, με βάρβαρες μεθόδους απωθούνται μετανάστες και πρόσφυγες, συχνά αφήνονται σε ερήμους στη μέση του πουθενά, παραβιάζοντας ακόμη και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Lighthouse Reports ανέφερε ότι πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 50 μετανάστες που κατάγονταν από χώρες της υποσαχάριας ή της ανατολικής Αφρικής και έπεσαν θύματα αυτής της μεταχείρισης σε Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία, όπου «συλλαμβάνονται, επιβιβάζονται σε λεωφορεία και μεταφέρονται στη μέση του πουθενά, συχνά σε ζώνες έρημες και άνυδρες», χωρίς νερό και τρόφιμα. Ορισμένοι οδηγούνται σε μεθοριακές ζώνες, όπου «οι αρχές τούς πουλούν σε διακινητές ανθρώπων και σε συμμορίες που τους βασανίζουν για να αποσπάσουν λύτρα».

Αυτά τα τρία αφρικανικά κράτη είναι κομβικά σημεία διέλευσης των κύριων μεταναστευτικών διαδρομών προς την Ευρώπη: Της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου, που συνδέει τις ακτές της Τυνησίας με το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, της Δυτικής Μεσογείου, από τη Βόρεια Αφρική προς την Ισπανία, και της Διαδρομής του Ατλαντικού, από τις ακτές της Σενεγάλης και της Δυτικής Σαχάρας προς τα Κανάρια Νησιά.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις βάρβαρες απωθήσεις

Από το 2015, οι τρεις χώρες έχουν λάβει μόνο μέσω του Emergency Trust Fund (EUTF) πάνω από 400 εκατ. ευρώ για τη «διαχείριση των συνόρων». Το Ταμείο αυτό ξεκίνησε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση στη Μάλτα, υπενθυμίζει το ρεπορτάζ της «Le Monde».

Τον Ιούλη του 2023, η ΕΕ υπέγραψε ακόμη μια συμφωνία με την Τυνησία, που προβλέπει 105 εκατ. ευρώ «για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», ενώ λίγο πριν, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας είχε δεσμεύσει 25 εκατ. ευρώ για την Τύνιδα, για να ενισχύσει τον «έλεγχο της μετανάστευσης», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Συνολικά η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας προβλέπει πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια προκειμένου η αφρικανική χώρα να «σταθεροποιήσει» την οικονομία της, να «διαχειριστεί» τη μετανάστευση, να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής επιπλέον 900 εκατ. ευρώ σε μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια.

Τον Φλεβάρη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε πακέτο 210 εκατ. ευρώ για τη Μαυριτανία, εν μέρει για τη «διαχείριση» της μετανάστευσης.

Η έρευνα των ΜΜΕ αναφέρει:

  • Στο Μαρόκο, σχεδόν 59.000 μετανάστες συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2023, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Ορισμένοι απελάθηκαν στα νότια και στην ενδοχώρα.
  • Στη Μαυριτανία, πολλά λεωφορεία φτάνουν στις άνυδρες εκτάσεις των συνόρων με το Μάλι κάθε βδομάδα, εγκαταλείποντας ομάδες μεταναστών.
  • Στην Τυνησία, 13 μαζικές απελάσεις στα σύνορα της Λιβύης και της Αλγερίας, που οργανώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ Ιούλη 2023 και Απρίλη 2024, βγήκαν στην επιφάνεια χάρη σε αυτόπτες μάρτυρες, ηχογραφήσεις και βίντεο. Καταγγελίες για εκατοντάδες βίαιες απωθήσεις προς τα σύνορα με την Αλγερία έχει κάνει και η ΜΚΟ «Τυνησιακό Φόρουμ για τα Οικονομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» (FTDES).

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στην έρημο της Λιβύης από τον Ιούνη του 2023, σύμφωνα με έκθεση της Αποστολής Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2024. Το διάστημα Γενάρη - Απρίλη 2024 οι αρχές της Τυνησίας εμπόδισαν 21.545 μετανάστες να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία, δηλαδή κατά 22,5% περισσότερους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχτηκε προχτές τη ...«δύσκολη κατάσταση». «Πρόκειται για μια κατάσταση δύσκολη, ασταθή, στην οποία θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

«Κάποιες φορές, η κατάσταση είναι δύσκολη στις χώρες - εταίρους μας» αλλά «παραμένουν κυρίαρχα κράτη και ελέγχουν τις εθνικές δυνάμεις τους», σχολίασε η Αννα Πισονέρο, εκπρόσωπος της ΕΕ. Πάντως, «οι εταίροι της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»...



ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στις 4 Ιούλη πρόωρες εκλογές

Βουλευτικές εκλογές στις 4 Ιούλη προκήρυξε χτες το απόγευμα ο Βρετανός Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τις πρόσφατες ειδήσεις περί μείωσης του πληθωρισμού στη χώρα με στόχο να μειώσει κατά το δυνατόν τις μεγάλες διαρροές ψηφοφόρων κυρίως προς τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, οι οποίοι προηγούνται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις κατά τουλάχιστον 20%.

Ο Σούνακ μίλησε για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του στη «βελτίωση» της οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνώντες Συντηρητικοί «αντιμετώπισαν τον πληθωρισμό, έλεγξαν το χρέος, μείωσαν τη φορολογία των πολιτών και αύξησαν τις συντάξεις».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης θα σταματήσει τις συνεχιζόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων προς το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι η χώρα αντιμετώπισε «καιρούς με τις πιο μεγάλες προκλήσεις από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Τόνισε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια «κρίσιμη καμπή», μπροστά σε επικείμενες σημαντικές εξελίξεις, και υποσχέθηκε πως ποτέ δεν θα αφήσει «τον λαό να αντιμετωπίσει μόνος τις πιο σκοτεινές μέρες».

Λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Σούνακ για διάλυση της Βουλής και διεξαγωγή εκλογών, ο αρχηγός των σοσιαλδημοκρατών Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κυκλοφόρησε βιντεοσκοπημένο μήνυμα τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για αλλαγή», αφού «14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Τόρις, πλέον δεν δουλεύει τίποτε».



ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη» λέει ο Ατάλ

Ζητούμενο είναι «να διεξαχθεί διάλογος με στόχο την επίτευξη τοπικής συμφωνίας», είπε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, απαντώντας σε ερώτηση που έγινε στη Βουλή για την κατάσταση στη Νέα Καληδονία, κτήση που βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στην οποία η γαλλική πλουτοκρατία επενδύει πολύπλευρα για τη διασφάλιση της γεωπολιτικής επιρροής της στον Ινδο-Ειρηνικό και όχι μόνο.

Η συζήτηση στη Βουλή έγινε ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμενόταν να φτάσει από ώρα σε ώρα στη Νουμεά, την πρωτεύουσα της κτήσης, μετά τις πολυήμερες διαμαρτυρίες που προκάλεσαν στον γηγενή πληθυσμό (Κανάκ) οι αλλαγές για τη διεξαγωγή εκλογών εκεί. Ενώ το Παρίσι έστειλε στην Καληδονία και άνδρες της χωροφυλακής, που μαζί με άνδρες της αστυνομίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, προτάχθηκαν για την «αποκατάσταση της τάξης», οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής επιμένουν ότι οι αλλαγές αποσκοπούν στην αλλοίωση της βούλησης της πλειοψηφίας των ντόπιων, που δεν θέλουν παραμονή υπό γαλλική επικυριαρχία.

Καθώς τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και Κανάκ, ενώ η περιοχή έχει κηρυχτεί σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης», ο Ατάλ είπε χτες ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη» και ισχυρίστηκε ότι «θα σταθούμε δίπλα στη Νέα Καληδονία για την ανοικοδόμησή της».

Θυμίζουμε ότι το Παρίσι έχει μιλήσει ανοιχτά για «εξωτερική ανάμειξη» στα γεγονότα, κατηγορώντας ευθέως το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο διασταυρώνει τα ξίφη του στην περιοχή του Καυκάσου, με φόντο την ευρύτερη αντιπαράθεση «Δύσης» - Ρωσίας.



ΚΙΝΑ

Κυρώσεις σε αμερικανικούς κολοσσούς ως απάντηση για «μονομερή εκφοβισμό»

Κυρώσεις σε βάρος αμερικανικών κολοσσών, όπως «Lockheed Martin» και «Raytheon», ανακοίνωσε χτες η κινεζική κυβέρνηση, ως απάντηση σε «μονομερή εκφοβισμό και οικονομικό καταναγκασμό που πλήττει σοβαρά τα θεμιτά και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα κινεζικών επιχειρήσεων, θεσμών και προσώπων», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Ακόμα, το Πεκίνο κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι «επιβάλλουν αδιακρίτως παράνομες και μονομερείς κυρώσεις εναντίον κινεζικών εταιρειών που δήθεν συνδέονται με τη Ρωσία». Πρόσθεσε δε ότι «σε όλη αυτήν τη χρονική διάρκεια οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν», πωλήσεις οι οποίες «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της μίας και μόνης Κίνας (...) και αποτελούν σοβαρή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της».

Οι κυρώσεις αφορούν μεταξύ άλλων 10 υψηλόβαθμα στελέχη.

Την Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στις βιομηχανικές πολιτικές της Κίνας «με στρατηγικό και ενιαίο τρόπο», ώστε να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των κατασκευαστών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οπως μετέδωσε το «Reuters», η Γέλεν, από τη Φρανκφούρτη όπου βρέθηκε, μίλησε για τη σημασία της αμερικανοευρωπαϊκής συμμαχίας και είπε ότι η «πλεονάζουσα βιομηχανική ικανότητα» της Κίνας απειλεί τόσο τις αμερικανικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.



ΓΕΡΜΑΝΙΑ - AFD

Παραίτηση ευρωβουλευτή που εκθειάζει τα Ες Ες

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), Μαξιμίλιαν Κρα, μετά από δηλώσεις του το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι τα Ες Ες (SS, Schutzstaffel) των ναζί «δεν ήταν όλοι εγκληματίες, ανάμεσά τους υπήρχαν και πολλοί αγρότες».

Η AfD δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο, όμως ο Κρα αποχώρησε από την ηγετική ομάδα της. Τον Απρίλη οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν συνεργάτη του στη Δρέσδη για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας. Ο Κρα αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά απέπεμψε τον βοηθό του.

Η δήλωση πυροδότησε την πλήρη ρήξη με το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, μετά από αλλεπάλληλες αντιπαραθέσεις και για άλλα ζητήματα. Η RN, που προηγείται δημοσκοπικά για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον στην ίδια πολιτική οικογένεια με την AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα εθνικιστικά - ναζιστικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αυτήν τη στιγμή διαιρεμένα ανάμεσα στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ντε φάκτο επικεφαλής των οποίων είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και την ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID), με επικεφαλής το κόμμα της Λεπέν.

Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της χρειάζεται να «διακόψει ξεκάθαρα» από την AfD που «άγεται και φέρεται από εξτρεμιστικά στοιχεία στους κόλπους της».



Σελίδα27 - ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

ΕΕ - ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας

Σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας με την ΕΕ υπέγραψε η Μολδαβία και έγινε η πρώτη χώρα που υπογράφει μια τέτοια συμφωνία με τους «27», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Η συμφωνία εντάσσεται στις επιδιώξεις της ΕΕ να αυξήσει τη γεωπολιτική της επιρροή στη Μολδαβία, σε βάρος της Ρωσίας, επωφελούμενη από τη διακυβέρνηση της «φιλοδυτικής» Προέδρου Mάγια Σάντου.

«Αυτή η εταιρική σχέση θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας. Θα επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, να καταστήσουμε την εμπλοκή μας πιο αποτελεσματική και να διερευνήσουμε νέους τομείς συνεργασίας», σημείωσε ο Μπορέλ.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ντ. Ρετσεάν, δήλωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα είναι ο καλύτερος «μηχανισμός για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας για τους πολίτες της Μολδαβίας».

«Μέχρι τότε, η υπογραφή της εταιρικής σχέσης ασφάλειας και άμυνας ΕΕ - Μολδαβίας είναι ένα βήμα προς τα εμπρός», έγραψε.

Τον Μάρτη, η Σάντου υπέγραψε συμφωνία «αμυντικής» συνεργασίας με τη Γαλλία, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να «αποσταθεροποιήσει» τη Μολδαβία και ότι αν «δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει».

Η ΕΕ σκοπεύει να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για ένταξη της Μολδαβίας και της Ουκρανίας ήδη από τις 25 Ιούνη, ανέφερε το «Politico», επικαλούμενο διπλωμάτες.

Σύμφωνα με το «Politico», τα κράτη - μέλη ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη, αλλά διαφώνησε η Ουγγαρία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι μια διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ - Ουκρανίας έχει προγραμματιστεί για τις 25/6, με στόχο να σημειωθεί κάποια πρόοδος στο θέμα της διεύρυνσης επειδή από 1η Ιούλη αναλαμβάνει η Ουγγαρία την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε στις 12 Μάρτη ότι είχε αναπτύξει έναν οδηγό - πλαίσιο για τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία και θα τον παρουσιάσει στο Συμβούλιο της ΕΕ.



Διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον για χτυπήματα στη Ρωσία με πυραύλους των ΗΠΑ

Επιστολή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών προς το Πεντάγωνο αναφέρει το «Politico»

Εχει ανοίξει για τα καλά στην Ουάσιγκτον η συζήτηση του να επιτραπεί στο Κίεβο να επιτίθεται σε ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα, με τη Ρωσία να τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου και θα τη «νομιμοποιούσε» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Σε επιστολή προς τον υπουργό Αμυνας Λ. Οστιν, Αμερικανοί βουλευτές - Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι - ζητούν η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα, ανέφερε προχθές το «Politico».

Το δημοσίευμα επικαλείται επιστολή που ζητά από το Πεντάγωνο να εξουσιοδοτήσει «τη χρήση όπλων που παρέχονται από τις ΗΠΑ για να πληγούν στρατηγικοί στόχοι εντός της ρωσικής επικράτειας υπό ορισμένες συνθήκες».

«Είναι σημαντικό η κυβέρνηση Μπάιντεν να επιτρέπει στη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας τη δυνατότητα να διεξάγει ένα πλήρες φάσμα των απαραίτητων επιχειρήσεων», αναφέρουν οι βουλευτές.

Η επιστολή συντάχθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο Μάικ Τέρνερ και τους Δημοκρατικούς Τζιμ Χάιμς και Τζέραλντ Κόνολι.

Νωρίτερα η «Wall Street Journal», επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι η Ουκρανία ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εντοπίσει στόχους στο ρωσικό έδαφος τους οποίους θα μπορούσε να χτυπήσει ο ουκρανικός στρατός. Σύμφωνα με αυτήν, το Κίεβο είχε επίσης ζητήσει από την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο φόντο, προχθές ξεκίνησε η πρώτη φάση των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, με πυραύλους «Iskander» και «Kinzhal». Οι εν λόγω ασκήσεις ανακοινώθηκαν από τη Μόσχα ως απάντηση στη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντ. Κάμερον ότι το Κίεβο έχει το «δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αλλά και στις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν για ενδεχόμενη αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα - σε μια πιο «ασαφή» δήλωση - ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν είπε την περασμένη βδομάδα ότι οι ΗΠΑ δεν ενθαρρύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να χτυπούν στόχους στη Ρωσία, ωστόσο αυτό είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λάβει το Κίεβο...

Σε κάθε περίπτωση, Ουάσιγκτον και Κίεβο βρίσκονται σε σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως επιβεβαίωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφτεί τις ΗΠΑ για συνομιλίες.

Σε μια φάση που η Ρωσία κλιμακώνει στρατιωτικά στο πεδίο, σημειώνοντας εδαφικά κέρδη στο Χάρκοβο, στα ανατολικά και στα νότια, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο συζητά πώς θα εντείνει τη στήριξη του Κιέβου άμεσα και μακροπρόθεσμα, ενώ μεγαλώνει η απειλή επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ευρώπη.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο άνοιξε και η συζήτηση για «αεράμυνα τύπου Ισραήλ», δηλαδή να τοποθετηθούν αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα σε ΝΑΤΟική επικράτεια κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, σε Πολωνία και Ρουμανία, αλλά και να αναπτύσσονται «δυτικά» μαχητικά αεροσκάφη για να βοηθούν την Ουκρανία να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones. Η Ρωσία θα μπορούσε τότε να χτυπήσει ΝΑΤΟικό έδαφος, θεωρώντας «νόμιμους στόχους» τα αντιπυραυλικά συστήματα και τα αεροσκάφη.

Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα χρηματοδοτούν τον ουκρανικό στρατό

Παράλληλα εντείνεται ο «οικονομικός πόλεμος» Δύσης - Ρωσίας, με την ΕΕ, μετά από πολύμηνα παζάρια, να ανάβει προχθές το «πράσινο φως» ώστε μέρος των κερδών που αποφέρουν τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας τα επόμενα χρόνια και για επενδύσεις ανοικοδόμησης.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7, όπου οι ΗΠΑ προωθούν άλλο σχέδιο και Γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται έτοιμοι να το υποστηρίξουν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το «Bloomberg».

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ έλαβε προχθές την τελική απόφαση, επιβεβαιώνοντας τη συμφωνία των κρατών - μελών στις 8 Μάη «να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κέρδη από τα ακινητοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την υποστήριξη της στρατιωτικής αυτοάμυνας και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Από τους τόκους και τα κέρδη των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας μπορούν να αντληθούν περίπου 2,5 - 3 δισ. ευρώ ετησίως. «Αυτή η κίνηση θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 3 δισ. ευρώ φέτος, το 90% των οποίων θα διατεθεί στον στρατό της Ουκρανίας», τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ, ενώ το 10% θα διατεθεί για επενδύσεις.

Περίπου 280 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία έχουν ακινητοποιηθεί από το G7, με τις κυρώσεις που επέβαλε κατά της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Περισσότερα από τα 2/3 αυτών κρατούνται στην ΕΕ μέσω του κολοσσού διακανονισμού «Euroclear», με έδρα το Βέλγιο. Από πέρυσι έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη περίπου 3,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ, η Ουκρανία θα λάβει τα καθαρά κέρδη που υπολογίζονται από τις 15 Φλεβάρη και μετά, με 159 δισ. ευρώ δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων να έχουν αποφέρει καθαρά κέρδη 557 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της «Euroclear». Τα κέρδη πριν από τις 15 Φλεβάρη θα παρακρατηθούν από τη «Euroclear» για τη διαχείριση τυχόν κινδύνων από νομικές ενέργειες στη Ρωσία.

Εντός του καλοκαιριού η ΕΕ αναμένεται να εκταμιεύσει από τα έκτακτα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων στην ΕΕ το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν προωθήσει ένα ξεχωριστό σχέδιο, που θα αξιοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξει ένα δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία. Αν το G7 εγκρίνει τη συμφωνία, θα αντικαταστήσει την πρωτοβουλία της ΕΕ.

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν χρειάζεται να κατασχεθούν ή να δημευτούν, αλλά αντίθετα να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν ένα εκτεταμένο δάνειο στην Ουκρανία, στο οποίο οι τόκοι θα πληρώνονταν από τα ετήσια κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας ενδέχεται να αποτελέσει κρίσιμο βήμα που φέρνει την Ουάσιγκτον και τους «συμμάχους» πιο κοντά στην εξασφάλιση ενός νέου μεγάλου πακέτου για το Κίεβο, διασφαλίζοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοέμβρη και κάμπτοντας τις αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικάνων.

Καθώς τα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κερδίζει έδαφος, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο επιδιώκει να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για το Κίεβο και να εντείνει την οικονομική πίεση προς τη Μόσχα.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι δεν αναμένεται τελική συμφωνία πριν τη συνάντηση των ηγετών του G7 στις 13 - 15 Ιούνη, ενώ η εφαρμογή της αναμένεται ακόμα πιο μετά, μέσα στο 2025.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η Ρωσία θα εξετάσει την κατάσχεση εσόδων από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της στην ΕΕ ως παραβίαση όλων των κανόνων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, και ότι αργά ή γρήγορα η ΕΕ θα αναγκαστεί να επιστρέψει τα «κλεμμένα».

Αναθεώρηση των ρωσικών συνόρων στη Βαλτική

Στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, η Μόσχα ανακοίνωσε αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας και άλλων ΝΑΤΟικών χωρών της Βαλτικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος, με ημερομηνία 21 Μάη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ, με τον ισχυρισμό ότι η προηγούμενη μέτρηση του συνόρου, το 1985, χρησιμοποιούσε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ού αιώνα και δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Δεν καθίσταται σαφές πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και αν έγιναν διαβουλεύσεις με άλλα κράτη της Βαλτικής. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, δεν υπάρχει «τίποτα πολιτικό», αν και «μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά ΜΜΕ σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε χθες ο Φινλανδός Πρόεδρος Αλ. Στουμπ.

Η Φινλανδή ΥΠΕΞ Ελ. Βαλτόνεν υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Μόσχα να «σπέρνει σύγχυση».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε πως «η Ρωσία δεν μπορεί να αποφασίζει μονομερώς για νέα σύνορα». Ο δε Λιθουανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η οποία «πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη, αυστηρή απάντηση».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σουηδίας προειδοποίησε για άλλη μια φορά σχετικά με τις «ρωσικές φιλοδοξίες» στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ, και συνολικά στη Βαλτική Θάλασσα.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή στο κατώφλι μας και να την κάνει να μοιάζει με ατύχημα», είπε, για παράδειγμα «με κάποιο παλιό ρωσικό πετρελαιοφόρο».

Στη συνέχεια, πάντως, σύμφωνα με το «Reuters», η πρόταση του ρωσικού υπουργείου διεγράφη από την επίσημη ιστοσελίδα εγγράφων της Ρωσίας.



Σελίδα28 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΛΑΪΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Στην 21η κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου (Τρίτη 21 Μάη), κληρώθηκε ο αριθμός 16040, που στη σειρά 7, στοιχείο Ε κερδίζει 200.000 ευρώ. Ο ίδιος αριθμός, σειρά 7, στοιχεία Α+Β+Γ+Δ κερδίζει 50.000 ευρώ. Στη σειρά 8, με στοιχεία Α-Ε έγινε ΤΖΑΚ ΠΟΤ. Ποσό 23.222 ευρώ μεταφέρεται στον τρίδυμο λαχνό της επόμενης κλήρωσης. Στη σειρά 6, ο ίδιος αριθμός, με στοιχεία Α-Ε κερδίζει 25.000 ευρώ. Σε όλες τις άλλες σειρές, εκτός των 7ης, 8ης και 6ης ο αριθμός 16040 κερδίζει 15.000 ευρώ.

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 55937 κερδίζει 5.000 ευρώ.

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

7980 10764 26732 31910 38797 43014 46163 63084 71853

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 200 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

3937 13816 20635 25013 35745 51470 58838 67846 74087 78598

Από 100 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

711 1232 1313 1594 2165 2996 4388 5139 5870 6047 6808 7519 8701 9182 9853 11415 11886 12497 13048 14679 16030 16790 17541 18292 19043 19814 21426 22047 22998 23719 24391 25435 26027 26051 27523 28004 28615 29306 30017 30698 31229 32681 33492 34073 34964 36532 36963 37674 37885 38556 39718 40269 40820 41231 41722 42393 43935 45176 46934 47715 48426 49087 49918 50719 52181 52932 53663 54344 54395 55906 56084 56825 57396 58007 59379 60110 60891 61642 62393 63835 64716 65347 65958 67035 68707 69038 69859 70670 71421 71982 72234 72705 73426 74838 75719 76266 78027 79179 79930

Από 50 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

2911 6060 11367 15834 18735 22981 27743 31750 33984 38495 43834 47877 50661 53713 60532 64910 66629 71807 75642 78694

Επίσης κερδίζουν: Από 10 ευρώ όλοι οι αριθμοί που λήγουν σε ΖΥΓΟ αριθμό (0,2,4,6,8).



ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγαπημένου μας εγγονού ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΥ, του Γρηγόρη και της Αμαλίας, που σαν σήμερα 23/5/2023 «έφυγε» για το μεγάλο ταξίδι, προσφέρουμε για ενίσχυση στο ΚΚΕ 100 ευρώ στην ΚΟΒ Πετραλώνων.

Σταύρος και Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου



Σελίδα29 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΑΜΙΑ

Αναστέλλεται η λειτουργία της εταιρείας που ενέχεται στη δηλητηρίαση

Την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της «Γιαννίτσης ΑΕ» αποφάσισε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία της Λαμίας, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας

Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις της «Γιαννίτσης Group» στη Λαμία τυλίχτηκαν στις φλόγες το βράδυ της Κυριακής, λίγες ώρες πριν από έλεγχο που είχε προγραμματίσει κλιμάκιο του ΕΦΕΤ σχετικά με την παρασκευή των σχολικών γευμάτων τα οποία προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές.

Στην απόφασή του ο ΕΦΕΤ κάνει γνωστό ότι κρίθηκε σκόπιμο να ανασταλεί «η έγκριση της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε., μέχρι να διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέπουν την ασφαλή παραγωγή ειδών τροφίμων». Με βάση αυτό ο ΟΠΕΚΑ, υπεύθυνος για τα προγράμματα διανομής σχολικών γευμάτων, αποφάσισε με τη σειρά του την αναστολή της διανομής γευμάτων στα σχολεία του δήμου Λαμιέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτή η απόφαση όμως στην ουσία έρχεται να τιμωρήσει τους μαθητές και τις οικογένειές τους, καθώς τους πετά εκτός προγράμματος, χωρίς καμία πρόβλεψη και μέριμνα να συνεχιστεί η διανομή με κάποια άλλη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Εισαγγελίας Λαμίας, μετά την παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο για την τροφική δηλητηρίαση όσο και για την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της εταιρείας.



ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με δυναμική κινητοποίηση σε κυβερνητική φιέστα διεκδίκησαν αποζημιώσεις

Με δυναμική κινητοποίηση σε προεκλογική φιέστα της κυβέρνησης στη Λάρισα οι αγρότες της Αγιάς απαίτησαν χτες να ενταχθούν στις αποζημιώσεις λόγω «Daniel» οι δεντροκαλλιέργειες της περιοχής τους. Η κυβέρνηση «υποδέχτηκε» τους αγρότες με τα ΜΑΤ, εμποδίζοντας την είσοδο αντιπροσωπείας που ζητούσε συνάντηση με τον Λ. Αυγενακη.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, έγινε συνάντηση για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος, επικαλούμενος την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ. Υπό την ποίηση των αγροτών και των κινητοποιήσεών τους, όμως, δεσμεύτηκε για επανεξέταση του αιτήματος και για διαβούλευση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Υπό την πίεση του μεγάλου συλλαλητηρίου που έγινε στην Αγιά και της κινητοποίησης στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ο υφυπουργός δέχτηκε να δοθεί απάντηση τις επόμενες μέρες.

Οι δεντροκαλλιεργητές της Αγιάς δεν έχουν λάβει ούτε καν προκαταβολή για αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη από τον «Daniel», ενώ οι συνάδελφοί τους από τη γειτονική Μαγνησία έλαβαν προκαταβολή αποζημίωσης.

Παρέμβαση και στο δημαρχείο Τρικάλων

Να αναλάβει ο δήμος Τρικκαίων τη συλλογή των γκρεμισμένων σπιτιών και αποθηκών από την πλημμύρα του Σεπτέμβρη διεκδικεί ο Σύλλογος Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, που χτες προχώρησε σε νέα κινητοποίηση στο δημαρχείο Τρικάλων.

8 μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο απομάκρυνσης των ερειπίων, ή για το γκρέμισμα όσων ακινήτων έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα». Το κράτος σε όλα τα επίπεδα κωλυσιεργεί και οι πλημμυροπαθείς εκφράζουν φόβους ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τα γκρεμισμένα σπίτια θα αποτελέσουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στο αρμόδιο υπουργείο παρέπεμψε για την καθυστέρηση ο δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την απομάκρυνση των ερειπίων. Εφόσον η κυβέρνηση είναι αυτή που καθυστερεί, τότε η δημοτική αρχή να την καταγγείλει δημόσια, είπαν οι πλημμυροπαθείς προς τον δήμαρχο, που απάντησε ότι ...«δεν γίνονται αυτά»!

Το επόμενο βήμα είναι να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο συντονισμός των πλημμυροπαθών όλης της Θεσσαλίας για να υλοποιηθούν έγκαιρα τα αυτονόητα, όπως η απομάκρυνση των γκρεμισμένων σπιτιών, οι αποζημιώσεις στο 100% και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.



ΚΕΠΥ

Εκδήλωση για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα

Εκδήλωση με θέμα «Εμπόλεμες συρράξεις και δημόσια Υγεία: Η περίπτωση του πολέμου στη Γάζα» διοργανώνει σήμερα, Πέμπτη 23 Μάη, στις 6 - 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Τριαρίδης» του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το Κέντρο Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, στην Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και την Πολιτική Υγείας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Την εκδήλωση συντονίζουν οι Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, και Αλέξης Μπένος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Βασίλης Στραβαρίδης, επικεφαλής της Επείγουσας Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, και Νίκος Χατζαράκης, επίκουρος καθηγητής στο The New School for Social Research στη Νέα Υόρκη.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

Θέτει σοβαρά ζητήματα για την ανακύκλωση

Επίσης για τις αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης

Να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Μάη το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων στον τομέα της ανακύκλωσης συσκευασιών, ζητά εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λ. Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Κώστας Πελετίδης.

Στην επιστολή του, που κοινοποιείται προς τα μέλη του ΔΣ, τονίζει:

«Ολοι γνωρίζουμε ότι η ανακύκλωση συσκευασιών είναι σε κατάρρευση με βασική ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Η εισφοροδιαφυγή των υπόχρεων εταιρειών ήταν και συνεχίζει να είναι τεράστια, πράγμα που επιδεινώθηκε με τις αποφάσεις της διοίκησης του ΕΟΑΝ, που είναι σε βάρος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ) και ευνοεί στην κατανομή των εισφορών το "ανταγωνιστικό" σύστημα της ανταποδοτικής που επιπλέον επιχορηγήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για τα "σπιτάκια" που συλλέγουν τον "αφρό" των συσκευασιών».

Παράλληλα, εξηγεί: «Με την ανοχή ή και ενθάρρυνση της κυβέρνησης, η ΕΕΑΑ ΑΕ δεν ανανεώνει τις συμβάσεις με τις οποίες γινόταν η ανακύκλωση συσκευασιών για πολλά χρόνια και προτείνει στους δήμους λεόντειες συμβάσεις, που είναι χειρότερες ακόμη και από τις τύπου Β, αφού στον δήμο Πάτρας δεν προβλέπεται η παροχή κάδων και απορριμματοφόρων. Το προβλεπόμενο τίμημα προς τους δήμους καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος του κόστους συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων. Τέλος, ένας κρατικός φορέας με τις γνωστές διαδικασίες, όπως ο δήμος, δεν είναι δυνατό να εμπορεύεται τα ανακυκλώσιμα, που οι τιμές τους παίζονται στο χρηματιστήριο. Είναι άδικο και προκλητικό να χαρατσώνονται οι δημότες που δεν ευθύνονται για το βάλτωμα της ανακύκλωσης, όταν είναι φανερή η ασυλία που παρέχουν οι κυβερνήσεις στις υπόχρεες εταιρείες».

Αναφέρεται στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής προς κάθε αρμόδιο φορέα και ότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί. «Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν λαμβάνει τα μέτρα να εφαρμοσθεί η νομοθεσία που και η ίδια ψήφισε μαζί με άλλα κυβερνητικά κόμματα», τονίζει και προσθέτει:

«Οπως προκύπτει από τον νόμο 4819/2021, στο πλαίσιο της "διευρυμένης ευθύνης" το συνολικό κόστος της ανακύκλωσης από τη συλλογή μέχρι τη διαλογή και τη διάθεση πρέπει να καλύπτεται από τους παραγωγούς».

Ετσι, καλεί το ΔΣ να μη μείνει στις διαπιστώσεις και υπογραμμίζει: «Η ΚΕΔΕ είναι μεγαλομέτοχος της ΕΕΑΑ ΑΕ και συμμετέχει στο ΔΣ του ΕΟΑΝ. Είναι η ώρα της δράσης, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση με πράξεις την υλοποίηση όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής μας. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφασίζει να οργανώσει πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης του λαού. Να κάνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ με βασική κατεύθυνση την κεντρική λειτουργία αξιόπιστου συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών σε πρώτη φάση και μεσοπρόθεσμα όλων των ανακυκλώσιμων, και μέχρι τότε την (αναστολή) κατάργηση του τέλους ταφής. Αμεσα να απαιτήσουμε την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στην από 1/8/2023 έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ».

Προτείνει τώρα το ΔΣ της ΚΕΔΕ να αποφασίσει να καλέσει την κυβέρνηση «να εφαρμόσει τη νομοθεσία και επιπλέον να επιβάλει ειδική φορολογία στις επιχειρήσεις παραγωγής ανακυκλώσιμων, που να καλύπτει συνολικά το κόστος ανακύκλωσης. Να θέσει σε άμεση εφαρμογή αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης της υψηλής εισφοροδιαφυγής, όπως:

Διασύνδεση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και με Εθνικό Μητρώο Παραγωγών του ΕΟΑΝ, επιβολή προστίμων σε γνωστές περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής με δημοσιοποίηση, εφαρμογή της υποχρέωσης των αλυσίδων λιανικής πώλησης να μην έχουν στα ράφια τους προϊόντα παραγωγών που εισφοροδιαφεύγουν. Η βεβαίωση συμμετοχής σε σύστημα να περιληφθεί στις προϋποθέσεις εισαγωγών από τρίτες χώρες. Να καλυφθούν τώρα τα κενά χρηματοδότησης της ΕΕΑΑ που προέκυψαν εξαιτίας της μεγάλης εισφοροδιαφυγής. Η ΕΕΑΑ ΑΕ (εταιρεία που ελέγχεται από μεγαλοπαραγωγούς συσκευασιών) να αναλάβει τη συνολική ευθύνη υλοποίησης των υποχρεώσεων των παραγωγών, όπως προκύπτει από τη νομοθεσία (συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών)».

Παρέμβαση στο συνέδριο των Περιφερειών

Την ανάγκη διασάφησης των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους διάφορους βαθμούς της Τοπικής Διοίκησης, της εξάλειψης αλληλοεπικαλύψεων και τη μεταφορά ή όχι νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους επισήμανε στον χαιρετισμό του στο θεματικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιείται στην πόλη, ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

«Αυτά τα ζητήματα, τα συναντάμε συχνά στην καθημερινή λειτουργία δήμων και Περιφερειών και σωστά αναζητείται η επίλυσή τους. Δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά, έξω από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη πολιτική, όπως έγινε στο παρελθόν με διάφορες μεταρρυθμίσεις, "Καποδίστριας", "Καλλικράτης", "Κλεισθένης"», τόνισε, εξηγώντας, με αφορμή και την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια Υγεία:

«Χρειάζεται ανάλυση, αναζήτηση της αιτίας, όπως π.χ. (και λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας) γιατί η Υγεία του λαού "ασθενεί"; Γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η Δευτεροβάθμια δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις διευρυμένες ανάγκες; Γιατί δεν φτάνουν οι επιστημονικές κατακτήσεις, η πρόοδος σε τεχνικά μέσα, στα πλατιά λαϊκά στρώματα;

Η μεταφορά της αρμοδιότητας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες, εκτός της κατάργησης του ενιαίου χαρακτήρα των υπηρεσιών Υγείας, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, γιατί η αιτία των προβλημάτων βρίσκεται στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη μη καθολική και δωρεάν κάλυψη από το κράτος. Γι' αυτό, με θάρρος πρέπει να αναζητηθούν τα πρωτόγνωρα επιτεύγματα του σοβιετικού συστήματος Υγείας, ο τρόπος που ήταν οργανωμένο. Θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε αν τα εφαρμόσουμε».

Κάλεσε, τέλος, να λυθούν και μια σειρά από άλλα θέματα, «όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων, η Πολιτική Προστασία, να διευθετηθούν οι συγχύσεις γύρω από το ποιος κάνει τι, όχι όμως ως απλά τεχνοκρατικά ζητήματα, αλλά στην ολότητά τους. Να βγει στην επιφάνεια η αναγκαιότητα προσωπικού, μηχανολογικού εξοπλισμού, επαρκούς χρηματοδότησης κ.ο.κ.».



Σελίδα30 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

EUROLEAGUE - ΦΑΪΝΑΛ 4

Πτήση υψηλών προσδοκιών για τους «αιώνιους»

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναχώρησαν χθες για το Βερολίνο

Στους ρυθμούς του Φάιναλ 4 της Euroleague μπήκαν για τα καλά από χθες Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, που αναχώρησαν για το Βερολίνο, όπου το τριήμερο 24 - 26 Μάη θα αναδειχθεί ο φετινός πρωταθλητής Ευρώπης. Θυμίζουμε ότι στους αυριανούς ημιτελικούς ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τη Φενερμπαχτσέ στις 19.00 και ο Ολυμπιακός τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 22.00 (σε ένα ριμέικ του περσινού τελικού, που βρήκε νικητές και τροπαιούχους τους Ισπανούς). «Πράσινοι» και «ερυθρόλευκοι» διεκδικούν τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό της Κυριακής (21.00).

Ο Ολυμπιακός, που πέταξε πρώτος για Βερολίνο, θα γράψει στη γερμανική πρωτεύουσα την τρίτη του συνεχόμενη συμμετοχή σε Φάιναλ 4, αισιοδοξώντας πως θα πετύχει ό,τι δεν κατάφερε τις δύο προηγούμενες χρονιές, δηλαδή την κατάκτηση του τροπαίου. Κατά την αναχώρηση των «ερυθρολεύκων» ο τεχνικός τους, Γιώργος Μπαρτζώκας, εξέφρασε την ελπίδα του για «λίγο περισσότερη τύχη» αυτήν τη φορά, ενώ εκτίμησε ότι ο αυριανός ημιτελικός με τη Ρεάλ θα είναι δύσκολο ματς, απέναντι σε μια ισχυρή αντίπαλο, που θέλει να διατηρήσει τα κεκτημένα της, και γι' αυτό ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα.

Με καλή ψυχολογία, λόγω και της αγωνιστικής εικόνας που έδειξε στη φετινή διοργάνωση, και αισιοδοξία ότι μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του 7ου ευρωπαϊκού τροπαίου του, αναχώρησε για Βερολίνο ο Παναθηναϊκός. Μιλώντας για την αποστολή ο τεχνικός των «πρασίνων», Εργκίν Αταμάν, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το μυαλό όλων στην ομάδα βρίσκεται μόνο ο ημιτελικός με τη Φενερμπαχτσέ, όπου θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι βλέψεις του «τριφυλλιού» για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης. Ο Τούρκος τεχνικός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της επιστροφής του Παναθηναϊκού σε Φάιναλ 4 μετά από 12 χρόνια, που το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι οι Σλούκας και Χ. Ερνανγκόμεθ - που πρόσφατα ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους - θα είναι σε θέση να αγωνιστούν.



BASKET LEAGUE

Κλείνει η τετράδα στην Πάτρα

Το τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά διεκδικούν σήμερα Προμηθέας και Αρης

Η εναπομείνασα θέση στην ημιτελική φάση των φετινών πλέι οφ της Basket League βρίσκει κάτοχο σήμερα στην Πάτρα, όπου ο Προμηθέας υποδέχεται τον Αρη στον 3ο και καθοριστικό αγώνα της μεταξύ τους προημιτελικής σειράς (20.15 - EΡΤ3). Οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες 1-1 στις νίκες και έτσι ο σημερινός νικητής θα είναι αυτός που θα βρεθεί στα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό (Ολυμπιακός - Περιστέρι το άλλο ζευγάρι της ημιτελικής φάσης).

Ο γηπεδούχος Προμηθέας θέλει να επανακάμψει μετά την ήττα του στο δεύτερο ματς, στη Θεσσαλονίκη, και με όπλο την έδρα του να σφραγίσει την πρόκριση στα ημιτελικά. Από την άλλη ο Αρης, με ανεβασμένη ψυχολογία μετά τη σπουδαία επικράτηση στο Αλεξάνδρειο, που τον διατήρησε ζωντανό στη διεκδίκηση της εισόδου στην τετράδα, ψάχνει το μεγάλο «διπλό».



ΧΑΝΤΜΠΟΛ - PREMIER

Πρώτο βήμα για τον Ολυμπιακό

Το πρώτο βήμα πρόκρισης στους τελικούς της Premier χάντμπολ ανδρών έκανε ο Ολυμπιακός, καθώς χωρίς να δυσκολευτεί νίκησε 41-29 τη Δράμα στην Ηλιούπολη, στον πρώτο αγώνα της μεταξύ τους σειράς ημιτελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 1-0 στις νίκες και πλέον χρειάζονται άλλη μία, στη Δράμα, για να προκριθούν στη σειρά των τελικών, όπου βρίσκεται ήδη η ΑΕΚ, η οποία απέκλεισε με 2-0 νίκες τον ΠΑΟΚ.

Επιπλέον ο Ολυμπιακός κέρδισε και μια απαραίτητη ψυχολογική τόνωση ενόψει της μεθαυριανής κρίσιμης αναμέτρησής του με την ισλανδική Βαλούρ στο ΣΕΦ για τον δεύτερο τελικό του EHF Cup, όπου η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει την ανατροπή του σε βάρος της 30-26 από τον πρώτο τελικό και την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου.



SUPER LEAGUE 2

Παρέμεινε ο Καμπανιακός

Ο Καμπανιακός ήταν ο μεγάλος κερδισμένος στη 10η και τελευταία αγωνιστική των πλέι άουτ του 1ου ομίλου της Super League 2. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε την παραμονή της στην κατηγορία, χάρη στη σπουδαία νίκη της με 2-1 επί του συμπολίτη Ηρακλή. Αντίθετα, από τον ίδιο όμιλο αποχαιρέτησαν την κατηγορία η Αναγέννηση Καρδίτσας, μετά την εντός έδρας ήττα της με 4-2 από τον ΠΑΟΚ Β', και η Κοζάνη, καθώς νίκησε μεν τον ήδη υποβιβασμένο Αιολικό με 4-1, αλλά το αποτέλεσμα αυτό δεν έφτασε για να την κρατήσει στην κατηγορία, μετά τη νίκη του Καμπανιακού.

Για τα πλέι άουτ του 2ου ομίλου Γιούχτας και Διαγόρας Ρόδου έμειναν στο 0-0, σε βαθμολογικά αδιάφορο ματς. Στο πλαίσιο του ίδιου ομίλου σήμερα γίνονται στις 16.00 οι αγώνες Παναθηναϊκός Β' - Ολυμπιακός Β' και Αιγάλεω - Παναχαϊκή.



ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εκανε το νταμπλ ο ΠΑΟΚ

Μετά το πρωτάθλημα ο «Δικέφαλος του Βορρά» πανηγύρισε και το Κύπελλο

Στα βήματα των ανδρών, που κατέκτησαν το πρωτάθλημα της Super League, βάδισε χτες και η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, κατακτώντας το Κύπελλο και πραγματοποιώντας το νταμπλ, καθώς μια βδομάδα πριν είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα. Στον τελικό Κυπέλλου, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου, ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ με 5-4 στα πέναλτι, μετά από ισοπαλία 1-1 στην κανονική διάρκεια, όπου τα γκολ σημείωσαν η Παπαδοπούλου για τον ΠΑΟΚ (20') και η Στεφανάτου για την ΑΕΚ (50'). Στη διαδικασία των πέναλτι καθοριστική για τον «Δικέφαλο του Βορρά» ήταν η απόκρουση της Νοϊχάους στο χτύπημα της Νίκα, με την Γιαννακά να σκοράρει στο τελευταίο πέναλτι και την ομάδα της Θεσσαλονίκης να κατακτά το τρόπαιο.

Αυτό ήταν το 7ο Κύπελλο που κατακτά η γυναικεία ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ έχει - μαζί με το φετινό - και 19 πρωταθλήματα.



ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το δικαίωμα της νεολαίας στην άθληση είναι ανεκτίμητο

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με μέλη της διοίκησης του Ερασιτέχνη ΟΦΗ | Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιστορικό σωματείο

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Δανδάλη, τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Αποστολάκη, και το μέλος της διοίκησης Γιώργο Κορτσιδάκη, του Ερασιτέχνη ΟΦΗ, πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα Περιοχής Κρήτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή, και τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερασιτέχνης ΟΦΗ σε επίπεδο υποδομών, όπου αφενός έχουν τεράστιο κόστος συντήρησης και αφετέρου οι υπάρχουσες δεν επαρκούν να στεγάσουν τη δραστηριότητα που απαιτούν τα αθλητικά τμήματα. Επίσης, συζητήθηκαν οι οικονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη δραστηριότητα όλων των τμημάτων, κυρίως στις μετακινήσεις, στη διαμονή, κ.ο.κ.

Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του Αθλητισμού βαρύνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και όλες τις προηγούμενες (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) μιας και οι κρατικές επιχορηγήσεις - ψίχουλα έχουν οδηγήσει στο στραγγάλισμα του σωματειακού αθλητισμού και παράλληλα ανοίγουν τον δρόμο για την παράδοσή του στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη μετατροπή της άθλησης σε πολυτέλεια για λίγους, εξαιτίας του κόστους.

Ο Μ. Συντυχάκης δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ στη Βουλή και θα έχει τη στήριξη του ΚΚΕ, γιατί η στήριξη των αθλητικών σωματείων, η δυνατότητα να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στη νεολαία μας το δικαίωμα στην άθληση είναι κάτι το ανεκτίμητο.

Ο Σάββας Βασιλειάδης τόνισε ότι όσο ο αθλητισμός είναι ένα εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πρόσβαση θα αφορά λίγους. Αλλωστε, το συνεχές ψαλίδισμα των κρατικών επιχορηγήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες από τις κυβερνήσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για όσο το δυνατόν λιγότερο κράτος στον αθλητισμό, όπως ορίζουν οι επιταγές της ΕΕ (π.χ. «Λευκή Βίβλος»).

Κάλεσε τα αθλητικά σωματεία να κάνουν κριτήριο ψήφου τα προβλήματα που βιώνουν από την πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της ΕΕ, καταψηφίζοντας τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της ΕΕ που έχουν στηρίξει αυτήν την πολιτική και να στείλουν καθαρό μήνυμα με ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που βρέθηκε απέναντι από την ΕΕ και δίπλα στις διεκδικήσεις τους.



Σελίδα31 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευκαιρίες για καλό κινηματογράφο δίνουν οι επανεκδόσεις

Κινηματογραφική βδομάδα με τα μάτια στραμμένα στις Κάννες που δυστυχώς πέραν ελάχιστων εξαιρέσεων - βλέπε Κέιτ Μπλάνσετ και Ομάρ Σι - έχουν επιβάλει σιγή νεκροταφείου για το παλαιστινιακό ζήτημα. Το φεστιβάλ ρίχνει αυλαία το Σάββατο και ευελπιστούμε να δούμε λίγο φως στον ορίζοντα, αλλιώς θα μιλάμε για το πιο πολιτικό φεστιβάλ, μετά από εκείνο της εμφάνισης Ζελένσκι, με την αρνητική έννοια όμως.

Αυτή η βδομάδα, από άποψη διανομής, κυριολεκτικά έχει δυο ταινίες που ακόμα και αυτές κυμαίνονται λίγο πάνω από τη μετριότητα, «Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας» και «Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ». Ομως, οι ευκαιρίες για καλό κινηματογράφο είναι πολλές αφού έχουν ανοίξει τα θερινά που προβάλλουν κλασικές επανεκδόσεις και μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://summercinemas.gr/ και επιπλέον ξεκινάει και το αγαπημένο μας ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ, στον κινηματογράφο ΑΣΤΥ, από σήμερα 23 Μάη μέχρι τις 19 Ιούνη με πολλές καλές ταινίες των Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Ναγκίσα Οσιμα, Βιμ Βέντερς, Μάριο Μονιτσέλι, Λουίς Μπουνιουέλ, Ορσον Ουέλς, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Σάρλοτ Γουέλς, Τζόελ και Ιθαν Κοέν, Ζακ Τατί, Ιλντικο Ενιέντι, Μαρσέλ Καρνέ, Λάζλο Νέμες, Ρόι Αντερσον, Αμπντελατίφ Κεσίς, Ρομπέρ Μπρεσόν, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, Ακίρα Κουροσάβα, Πάμπλο Λαραΐν και Πατρίσιο Γκουσμάν. Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του κινηματογράφου https://www.amafilms.gr/. Επίσης, τη Δευτέρα 27 Μάη ξεκινάει και το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας - FeCHA, που θα μας κρατήσει συντροφιά με πρόσφατες ταινίες των ισπανόφωνων χωρών μέχρι και τις 5 Ιούνη στους κινηματογράφους «Ελληνίς Cinemax Europa Cinemas», «Αελλώ Cinemax», ενώ προβολές θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Ελληνοαμερικανική Ενωση. Περισσότερες πληροφορίες στο https://fecha.gr. Ο κινηματογράφος «STUDIO new star art cinema» επίσης φιλοξενεί στο πρόγραμμά του υπέροχες επανεκδόσεις των Ναγκίσα Οσίμα, Κιμ Κι - Ντουκ, Ρομάν Γκουπίλ, Βιτόριο Ντε Σίκα και Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος της εισαγωγής. Το γυναικείο συγκρότημα Maustetytοt, που μας μάγεψε στα «Πεσμένα Φύλλα» του Ακι Καουρισμάκι, έρχεται στην Αθήνα για μια συναυλία την Παρασκευή 31 Μάη στο «GAZARTE Ground Stage». Δυο λόγια για τις Φινλανδές αντιστάρ. Maustetytοt στα φινλανδικά σημαίνει Spice Girls και οι ίδιες δηλώνουν εθισμένες στο διάβασμα εφημερίδων και όχι στα σόσιαλ μίντια και ασχολούνται με «δύσκολα» θέματα, όπως ο αλκοολισμός, η βία, οι ψυχικές ασθένειες και ο πόλεμος. Ο τίτλος του τρίτου τους άλμπουμ, «Maailman onnellisin kansa» («Happiest Nation in the World») ειρωνεύεται την ταμπέλα που εδώ και αρκετά χρόνια αποδίδουν στους Φινλανδούς οι μετρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για τους «πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον πλανήτη».

Οι «Φανταστικοί Φίλοι», του Τζον Κρασίνσκι, είναι τρυφεροί και μας δείχνουν ότι σε όλες τις ηλικίες κρύβουμε μέσα μας την παιδική αθωότητα, όμως δεν καταφέραμε να βρούμε σε ποια ηλικία πραγματικά απευθύνονται. Είναι μια παιδική ταινία που δεν είναι παιδική γιατί πρωταγωνιστεί μια έφηβη και δεν απευθύνεται σε καμία περίπτωση σε ενήλικες. Αυτό που το Χόλιγουντ θέλει να πιάσει όλες τις ηλικίες δεν είναι τόσο απλό τελικά. Στο «Λυσάρι της Ζωής», του Μισέλ Γκοντρί, παρακολουθούμε έναν σκηνοθέτη να κλέβει το υλικό της ταινίας του από τους παραγωγούς της και πηγαίνει κάπου κρυφά να την τελειώσει, όταν κινδυνεύει να μην έχει τον πρώτο λόγο στη μορφή που θα πάρει. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια προβλήματα γιατί οι σκηνοθέτες δεν έχουν καμία χρηματοδότηση για τις ταινίες τους, οπότε δεν συμπάσχουμε, αλλά ακόμα κι αν είχαμε χρηματοδότηση, τέτοιες τραγελαφικές καταστάσεις που μας δείχνει ο σκηνοθέτης τραβηγμένες από τα μαλλιά δεν θα μπορούσαμε να τις φανταστούμε. Οσο για τα «Κρυμμένα Μυστικά», του Ανταμ Κούπερ, με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου, προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα γιατί η εταιρεία διανομής δεν έκανε μια δημοσιογραφική ή έστω μια online προβολή για μας τους πτωχούς κριτικούς, όμως θα προβάλει την ταινία στα σινεμά... Τα «Κενά Αέρος», του Χάφστιν Γκούναρ Σίγκουρσον, που πραγματεύονται τη φοβία ορισμένων ανθρώπων για το αεροπλάνο, δυστυχώς δεν διαθέτουν ούτε ολοκληρωμένο σενάριο ούτε δουλεμένους χαρακτήρες και ενώ μιλάνε για ένα σημαντικό ζήτημα δεν καταφέρνουν ούτε καν να μας ευαισθητοποιήσουν...

Το Μυστικό της Μαύρης Βαλίτσας / La Extorsion / Μαρτίνο Ζαϊντέλις / 2023 / 100 λεπτά

Ο Αλεχάνδρο είναι ένας έμπειρος πιλότος πολιτικής αεροπορίας. Λατρεύει τη δουλειά του αλλά κρύβει ένα μυστικό. Οταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών ανακαλύπτουν το πρόβλημα αρχίζουν να τον εκβιάζουν. Ο Αλεχάνδρο εξαναγκάζεται, χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις, να μεταφέρει μυστηριώδεις μαύρες βαλίτσες στη συνηθισμένη του διαδρομή μεταξύ Μπουένος Αϊρες και Μαδρίτης.

Σε αυτήν τη συμπαθέστατη ταινία από την Αργεντινή κλίνει κανείς το ουσιαστικό πράκτορας σε όλες τις πτώσεις, γιατί ανάμεσα στους πράκτορες υπάρχουν κι εκείνοι που δεν είναι διεφθαρμένοι. Ας μην αναλύσουμε περισσότερο αυτό το ζήτημα... Ενα ωραίο σενάριο με τάσεις θρίλερ και κωμωδίας ταυτόχρονα, το έχουν αυτό οι ισπανόφωνες ταινίες, με εξαιρετική πλοκή, γεμάτη ανατροπές, που όμως οδηγεί σε ένα προκαθορισμένο τέλος. Η διαφθορά στον καπιταλισμό, ένα εγγενές στοιχείο του, δεν λύνεται έτσι απλά, με δυο μάρτυρες και έναν εισαγγελέα. Εάν λύνονταν τόσο απλά όλα αυτά τα κομβικά ζητήματα, δεν θα λέγαμε ότι το κέρδος είναι η βαθιά ρίζα των προβλημάτων του σάπιου συστήματος. Στην περίπτωσή μας ένα σχετικά αθώο μυστικό εξαναγκάζει τον πιλότο να κάνει μια υποχώρηση από τις αρχές του και να γίνει κομμάτι του προβλήματος. Ομως, ταυτόχρονα εκεί που θεωρούσε ότι βρήκε τη λύση μπλέκει σε έναν κυκεώνα ακόμα βαθύτερο από εκείνον που προσπάθησε να αποφύγει, διατρέχοντας ακόμα και κίνδυνο για τη ζωή του. Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη, για να δανειστούμε και μια έκφραση από το ελληνικό σινεμά, για να κοιμάται κανείς ήσυχος ακόμα κι όταν υποκύπτει στον εκβιασμό. Πραγματικά, η πιο ολοκληρωμένη ταινία της βδομάδας με έναν Γκιγιέρμο Φρανκέλα εξαιρετικό στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μέντιουμ / Χριστίνα Ιωακειμίδη / 2023 / 100 λεπτά

Στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης και έχοντας χάσει πρόσφατα τη μητέρα της, η Ελευθερία επισκέπτεται την ετοιμόγεννη μεγάλη της αδερφή στην Αθήνα. Περιπλανώμενη στο αυγουστιάτικο καμίνι μιας άγνωστης μεγαλούπολης, γνωρίζει το ξύπνημα της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρόσωπο του αινιγματικού Αγγελου, ο οποίος την παρασύρει στον εκκεντρικό του κόσμο.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Συμπάρδη και είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους της σκηνοθέτιδας. Το «Μέντιουμ» είναι μια καλή προσπάθεια, που καταφέρνει να συγκεντρώσει καλές ερμηνείες και σίγουρα αποτελεί έκπληξη η συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα, που είναι πολύ αξιόλογη και σε αυτό το πεδίο, αλλά... Το σενάριο ενώ έχει μια καλή δομή, δεν έχει δουλεμένους χαρακτήρες και δυστυχώς δεν κλείνει κανέναν κύκλο από όσους ανοίγει. Ουσιαστικά καμία από τις σχέσεις που διαμορφώνονται κατά τη διάρκειά του δεν ολοκληρώνεται με κάποιον τρόπο, μένουν όλα μετέωρα. Αυτό το αφηγηματικό κενό δύσκολα αναπληρώνεται στον θεατή που δεν τον ενδιαφέρουν τόσο πολύ τα τεχνικά ζητήματα, που είναι άρτια στην προκειμένη περίπτωση, όσο ενδιαφέρουσα πλανοθεσία, φωτογραφία, καλλιτεχνική επιμέλεια κι αν έχει γίνει τελικά. Περιμένουμε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση από την Χριστίνα Ιωακειμίδη γιατί φαίνεται ότι έχει τις δυνατότητες για ένα σινεμά καρδιάς.

Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ / Freud's Last Session / Ματ Μπράουν / 2023 / 108 λεπτά

Ο Φρόιντ προσκαλεί τον εμβληματικό συγγραφέα Κ. Σ. Λιούις να συζητήσουν. Η συζήτηση κυμαίνεται από την ύπαρξη - ή μη, κατά τον Φρόιντ - του Θεού, την ιδιόρρυθμη σχέση του Φρόιντ με την κόρη του, μέχρι την αντισυμβατική σχέση του Λιούις με τη μητέρα του καλύτερού του φίλου.

Λέγεται ότι λίγο πριν πεθάνει ο Φρόιντ συναντήθηκε με έναν υφηγητή της Οξφόρδης. Δεν γνωρίζουμε εάν ήταν ο Λιούις. Ομως, η περίπτωση της συνάντησης του ανθρώπου που θεμελίωσε την ψυχανάλυση με τον χριστιανό συγγραφέα είναι ενδιαφέρουσα γιατί η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη του Θεού και από το κατά πόσο η σεξουαλικότητα κινεί τις ζωές των ανθρώπων. Η συζήτηση αυτή έχει αρκετά σημεία που προβληματίζουν αλλά είναι κάπως «χλιαρή» φιλοσοφικά, με το «χλιαρή» εννοούμε ότι θα μπορούσε να είναι πολύ πιο βαθιά και πολύ πιο σκληρή η μάχη μεταξύ ενός άθεου κι ενός βαθιά θρησκευόμενου. Περισσότερο θυμίζει μια «παιδική» αντιπαράθεση γύρω από την ύπαρξη του Θεού, ενώ συνολικά η κουβέντα μοιάζει πιο πολύ με ψυχανάλυση και των δύο πλευρών παρά με φιλοσοφικό διαξιφισμό, αφού και οι δύο αναγκάζονται να παραδεχτούν τις αδυναμίες τους. Ο Αντονι Χόπκινς είναι υπέροχος στον ρόλο του Φρόιντ, «κατεβάζει» τον μύθο του ψυχαναλυτή στα «ανθρώπινα» δεδομένα κι αυτό είναι πολύτιμο από μόνο του για μια τέτοια προσωπικότητα.


Π. Α.





Σελίδα32 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «δυτικές αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο

Ο νεομακαρθισμός στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά ενάντια σε όποιον διαδηλώνει την αλληλεγγύη του στον λαό της Παλαιστίνης και καταγγέλλει τα εγκλήματα του Ισραήλ, παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ειδικά στα πανεπιστήμια, που είναι το επίκεντρο των διαμαρτυριών για τη σφαγή στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Θύματα συκοφάντησης και καταστολής δεν είναι μόνο οι χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν μαζικά στα προαύλια των κατειλημμένων πανεπιστημίων, αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί, που είτε δηλώνουν συμπαράσταση στους φοιτητικούς αγώνες είτε εκφράζουν δημόσια την άποψή τους ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Ετσι, την ώρα που στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό και τα 12 πανεπιστήμια που λειτουργούσαν εκεί μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη και έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 90 καθηγητές, η «εξόντωση» των ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους γίνεται συνήθως με την απόλυσή τους, η οποία παρουσιάζεται από τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως «διακοπή της συνεργασίας», με την κατηγορία του αντισημιτισμού.

* * *

Από τις δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις, που έχουν τελεσιδικήσει ή βρίσκονται υπό διερεύνηση, ξεχωρίζει η δίωξη ενός επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia, που η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε στο τέλος του περασμένου εξαμήνου. Η απόλυσή του ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, όταν κλήθηκε σε ακρόαση από το Κογκρέσο, σχετικά με «κρούσματα αντισημιτισμού» στην πανεπιστημιούπολη.

Ποιο ήταν το αδίκημα του καθηγητή, που μετά την απόλυσή του μπήκε σε ...παγκόσμια μαύρη λίστα; Μια ανάρτησή του στο Facebook, όπου καλούσε σε αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό. Αυτό ήταν αρκετό για να διασυρθεί ως αντισημίτης και, κάτω από την πίεση των μεγάλων χορηγών του Πανεπιστημίου, που διατηρούν στενές σχέσεις με το εβραϊκό λόμπι, να βρεθεί απολογούμενος και τελικά απολυμένος και άνεργος, μετά από 20 χρόνια ακαδημαϊκής καριέρας σε διάφορα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο.

Αλλοι καθηγητές πανεπιστημίου που δηλώνουν συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, μπαίνουν στο στόχαστρο της καταστολής και της «περαιτέρω έρευνας», που μπορεί να οδηγήσει ως και στην απόλυσή τους. Τέτοια σοβαρά κρούσματα καταγράφηκαν, για παράδειγμα, στο New School της Νέας Υόρκης, όπου οι καθηγητές αντέδρασαν μαζικά στην επέμβαση της αστυνομίας για να διαλύσει τη διαμαρτυρία των φοιτητών κατά του Ισραήλ και υπέρ της Παλαιστίνης. Καθηγητές και φοιτητές συνελήφθησαν όλοι μαζί στα τέλη Απρίλη, με αβέβαιο το μέλλον πολλών εξ αυτών.

* * *

Μετά από 18 χρόνια στην ίδια θέση, ένας καθηγητής του City University of New York ενημερώθηκε από τη διεύθυνση ότι η σύμβασή του δεν θα ανανεωθεί, παρά το γεγονός ότι θεωρείται «εξαιρετικός και βραβευμένος δάσκαλος», σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή των συναδέλφων του που τον υπερασπίζονται. Το δικό του αδίκημα ήταν ότι κατήγγειλε τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Το ίδιο πανεπιστήμιο έχει τερματίσει τη σχέση του με τουλάχιστον έναν ακόμα καθηγητή, επειδή κατήγγειλε τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Καθοριστικό ρόλο στις διώξεις παίζουν διάφορες φιλοϊσραηλινές οργανώσεις, που ως σύγχρονοι «κυνηγοί κεφαλών» αλιεύουν δηλώσεις από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και «λοκάρουν» τα θύματά τους, μέχρι να τα εξοντώσουν ηθικά, οικονομικά και επαγγελματικά. Τέτοιες είναι, για παράδειγμα, η Canary Mission και η Antisemitism.org, που «εξειδικεύονται» στη δίωξη καθηγητών και φοιτητών, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο.

Οι διασυνδέσεις τους με τον κρατικό μηχανισμό επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι με βάση τις δικές τους καταγγελίες, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης διέταξε τον περασμένο Οκτώβρη έρευνα για «αντισημιτισμό στο CUNY».

* * *

Αυτά κι άλλα πολλά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, στη λεγόμενη «μητρόπολη του καπιταλισμού» και στα πανεπιστήμιά της, που διαφημίζονται ως το «λίκνο» της «δημοκρατίας» και της «φιλελεύθερης σκέψης». Τα όρια όμως και των δύο φτάνουν μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα συμφέροντα της αμερικανικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.

Αυτός ο ανταγωνισμός καθιστά το Ισραήλ έναν πολύτιμο σύμμαχο στη Μέση Ανατολή και προμετωπίδα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Γι' αυτό δεν επιτρέπεται ούτε «κιχ» υπέρ των Παλαιστινίων στα πανεπιστήμια, όχι μόνο από τους φοιτητές, αλλά και από τους καθηγητές, που καλούνται να αυτολογοκριθούν μπροστά στη σφαγή, για να μη χάσουν τη δουλειά τους... Οι «δυτικές αξίες» σε όλο τους το μεγαλείο!


Κ. Μ.