Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11974

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπερψηφίστηκε η νέα Κομισιόν και τα νέα μέτρα στήριξης των μονοπωλίων

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Η νέα Επιτροπή θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση την αντιλαϊκή επίθεση.


ΣΕΛ. 4

Πνίγουν με ...δόσεις τα λαϊκά νοικοκυριά

Μέχρι 100 δόσεις συζητά η συγκυβέρνηση με την τρόικα, για 84 μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, που εξακολουθούν να απογειώνονται στα κιτάπια της εφορίας, βρίσκεται στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Σήμερα, καταθέτει η κυβέρνηση το σχετικό νομοσχέδιο. Ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Διέξοδος για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι η πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των χαρατσιών και των φόρων, για διαγραφή και πάγωμα χρεών για ανέργους, φτωχούς μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, για αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου.

ΣΕΛ. 5

«Ατμομηχανή» κερδών

Η παρουσία του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών στο συνέδριο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και οι παρεμβάσεις τους επιβεβαίωσαν την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχιστεί η πολύμορφη κρατική στήριξη στους κεφαλαιοκράτες του κλάδου. Η πολιτική αυτή δεν είναι καινούρια. Οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τον Τουρισμό ως την «ατμομηχανή της ανάπτυξης» του ελληνικού καπιταλισμού. Και οι εκπρόσωποι των τουριστικών ομίλων του κλάδου, ντόπιων και ξένων, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους.

Πράγματι, παρά την καπιταλιστική κρίση, ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, για το 2013, έφτασαν σε περίπου 12 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ το 2012, ποσοστό αύξησης κατά 15,4%. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ξένων τουριστών για το 2013 έφτασε σε 17,9 εκατομμύρια από 15,5 εκατ. το 2012, αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια άτομα και σε ποσοστό κατά 15,5%. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου διαμορφώνεται, αντίστοιχα, σε 10,15 δισ. ευρώ, από 8,6 δισ. ευρώ το 2012. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος του 2014, με τις εισπράξεις να φτάνουν στα 9,7 δισ. ευρώ και τις εκτιμήσεις να μιλάνε για 20 εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

Ποιος, όμως, ωφελήθηκε και ωφελείται απ' αυτήν την ανάπτυξη που τόσο διαφημίζουν κυβερνήσεις και καπιταλιστές; Ποιο ήταν το κέρδος για τους εργαζόμενους του κλάδου και τους αυτοαπασχολούμενους στον Τουρισμό;

Την ίδια στιγμή που ο Τουρισμός διαγράφει μια θεαματική τροχιά, στις τουριστικές επιχειρήσεις επιβάλλεται εργασιακό καθεστώς γαλέρας. Ο αστικός μύθος ότι αν μεγαλώσει η «πίτα» θα φάνε ψωμί και οι εργάτες δεν επιβεβαιώνεται. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.

Η αύξηση των κερδών των μεγάλων τουριστικών ομίλων φέρνει νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου. Ο Τουρισμός είναι από τους κλάδους - πρωταγωνιστές στην «ευελιξία». Η υποαπασχόληση, που μπορεί να είναι μόλις μια μέρα τη βδομάδα, εναλλάσσεται με την υπερεργασία, η οποία ούτε καν πληρώνεται. Οι καταστρατηγήσεις των ωραρίων και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων (ασφάλιση, άδειες, επιδόματα) δίνουν και παίρνουν. Ο κλάδος έχει μετατραπεί σε «θερμοκήπιο» της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και ειδικά για νέους, που, με το πρόσχημα της «πρακτικής» και της «εκπαίδευσης», ξεζουμίζονται στην κυριολεξία. Αλλωστε, αποτέλεσμα αυτού του ξεζουμίσματος είναι και τα κέρδη που καταγράφονται.

Ταυτόχρονα, επιδεινώνεται η θέση των μικρών οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και σε άλλες υπηρεσίες τουριστικού ενδιαφέροντος. Στην πραγματικότητα, ενισχύθηκε ακόμα παραπέρα η τάση συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, με τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να αρπάζουν τη «μερίδα του λέοντος» και να μοιράζουν την τουριστική λεία, με τους διεθνείς tour operators. Η κυριαρχία τους επιβάλλει, παράλληλα, την άναρχη και ανισόμετρη τουριστική ανάπτυξη, με υπερσυγκέντρωση της δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές και καταστροφικές επιβαρύνσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών αυτών, που διαπιστώνουν την επιβάρυνση των υποδομών και τη λεηλασία φυσικών πόρων. Να προσθέσουμε, επίσης, ότι ολοένα και λιγότερες εργατικές - λαϊκές οικογένειες μπορούν να κάνουν διακοπές.

Αν αυτό συμβαίνει σε ένα κλάδο της οικονομίας που βρίσκεται σε ανακαμψη γιατί δεν θα συμβεί και σε όλους τους άλλους όταν και αν μπουν σε αντίστοιχη φάση; Τι έχουν να πουν όσοι υπόσχονται στο λαό ότι η ανάκαμψη (με το ένα ή άλλο μείγμα) θα φέρει ευημερία;

Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι για το λαό. Είναι μόνο για τους καπιταλιστές. Είναι «ατμομηχανή» για τα καπιταλιστικά κέρδη, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Συνεχίζονται οι σημαντικές επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Συνεχίστηκαν και χτες στην Αβάνα οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που βρίσκεται στην Κούβα, προσκεκλημένη του ΚΚ Κούβας.


ΣΕΛ. 3


Μερεμέτια - κοροϊδία στη φορολόγηση των αγροτών

ΣΕΛ. 13
ΑΡΘΡΟ
Μια απάντηση στις διαστρεβλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΕΛ. 7
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διήμερο αγωνιστικής δράσης για τη στέγαση των σπουδαστών

ΣΕΛ. 15
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίθεση με εμπρηστικούς μηχανισμούς στα γραφεία του ΚΚ και της ΚΝ

Η επίθεση εντάσσεται σε «ανάπτυξη σχεδίου της Δεξιάς να εκφοβίσει, να αποθαρρύνει και να χτυπήσει τις δυνάμεις του λαϊκού επαναστατικού κινήματος», αναφέρει το ΚΚ Βενεζουέλας. Το ΚΚΕ καταδικάζει την αντικομμουνιστική εγκληματική ενέργεια και εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα και την ΚΝ της Βενεζουέλας, προς τους αγώνες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τα δικαιώματά τους.


ΣΕΛ. 18

Διαβάστε στο «Ρ»


Ο καιρός

23°C
Κυρίως νεφελώδης
Κυρίως νεφελώδης
άνεμοι νότιοι 6 μποφόρ
18°C
Κυρίως νεφελώδης
Κυρίως νεφελώδης
άνεμοι βόρειοι 1 μποφόρ