Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11980

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αμεσα - επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών

ΣΕΛ. 12
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διαβεβαιώσεις για ενεργό ρόλο στη λυκοσυμμαχία

ΣΕΛ. 6

Από κάθε γωνιά της χώρας, αύριο όλοι στο Σύνταγμα

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι δηλώνουν: «Δε θα ζήσουμε με ψίχουλα»

  • 933 οι οργανώσεις και φορείς, που είχαν μέχρι χτες αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, αύριο, Σάββατο, στις 12 μ., στο Σύνταγμα. Οι εκατοντάδες οργανώσεις ενώνονται κάτω από το σύνθημα «Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα». Δίνουν παράλληλα στην απαίτηση αυτή το ιδιαίτερο «χρώμα» του δικού τους χώρου, των προβλημάτων και των διεκδικήσεών τους. Οργανώνουν τη μεγάλη κινητοποίηση, στρέφοντας το βλέμμα στα επόμενα βήματα της πάλης τους και στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.
  • Στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα του συλλαλητηρίου από μια σειρά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες.

ΣΕΛ. 4-5

Καμία εμπλοκή!

Την αποφασιστικότητά της να εμπλέξει τη χώρα ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας την περιβόητη «ενεργειακή» και «στρατιωτική» διπλωματία, επιδεικνύει η συγκυβέρνηση για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, διαγκωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα αυτήν την αντιλαϊκή στρατηγική, μέσω του ενεργού ρόλου στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και της συγκρότησης συμμαχιών όπως ο άξονας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ, ως απάντηση στις αντίστοιχες βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Είναι χαρακτηριστικές οι χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον νέο γγ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «να είναι αξιόπιστο και ενεργό μέλος της συμμαχίας, γιατί η ευρωατλαντική πολιτική είναι ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα». Θυμίζουμε την πρόσφατη διαβεβαίωση από τον Αλ. Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», με την οποία συμπλήρωσε το περιβόητο «η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στο δυτικό πλαίσιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν αμφισβητείται», που είχε δηλώσει κατηγορηματικά πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάη.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι από αυτό το «παιχνίδι» οι λαοί όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, αλλά μπαίνουν σε πολύ επικίνδυνες περιπέτειες.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι εξετάζει την αναβάθμιση της παρουσίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ στην ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή, εκτός της πυραυλακάτου που ήδη πλέει στα ανοιχτά της Κύπρου, μιας επιπλέον φρεγάτας και ενός υποβρυχίου, είναι χαρακτηριστικές για την επικίνδυνη όξυνση των εξελίξεων στην περιοχή. Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου και τους δρόμους μεταφοράς του, ο αυξανόμενος συνωστισμός πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας στα ίδια νερά, είναι προφανές ότι δεν προμηνύει τίποτα θετικό για τους λαούς της περιοχής.

Οι εξελίξεις σε όλο το τόξο από την ανατολική Ευρώπη έως την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική προσφέρονται για σειρά συμπερασμάτων, πολύτιμων για την πάλη των εργαζομένων ενάντια σε όσους επιχειρούν να τους στοιχίσουν κάτω από ξένες σημαίες:

Επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αποτελούν παράγοντες εγγύησης της ασφάλειας, της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών. Αντιθέτως, πρωτοστάτησαν στο ματοκύλισμα λαών, σε επεμβάσεις με στόχο την αλλαγή συνόρων, το ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων με βάση τα συμφέροντά τους και τους εξελισσόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Η - «σύμμαχος» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ - Τουρκία, εντείνει τις στρατιωτικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ο γγ του ΝΑΤΟ χτες από την Αθήνα κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»...

Αποδείχτηκε ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, οι ενεργειακοί πόροι, για τους οποίους πολλά γράφονται ότι τάχα «μπορούν να συμβάλουν στη συνεργασία, στην ειρήνη, στη σταθερότητα», στην πραγματικότητα γίνονται «μήλον της Εριδος» για τα μονοπώλια. Οι ενεργειακοί δρόμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία ήδη βάφονται με αίμα, η εύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έγινε «εργαλείο» επίλυσης του Κυπριακού, αντίθετα οι αλληλοσυγκρουόμενοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί περιέπλεξαν το πρόβλημα.

Καλώντας τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όλη αυτήν την πείρα, το ΚΚΕ τονίζει: Η λύση για τους λαούς είναι ο απεγκλωβισμός των χωρών τους από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανισμούς, η οργάνωση της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τα μονοπώλια που όσο υπάρχουν θα φέρνουν την κρίση και τον πόλεμο.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
«Δε συμμορφωνόμαστε με τις αντιλαϊκές υποδείξεις της κυβέρνησης»

Μαζική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας, όπου η δημοτική αρχή, συνοδευόμενη από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα, ο οποίος την είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις για την άρνησή της να στείλει στοιχεία για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων.

Στάση εργασίας από το κλαδικό σωματείο και τα σωματεία εργαζομένων στο Δήμο.


ΣΕΛ. 13


ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Στημένο σκηνικό μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών

ΣΕΛ. 15
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ψηφίζουν για την αγωνιστική συνέχεια του κλάδου

ΣΕΛ. 16
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

ΣΕΛ. 13
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι λαοί της περιοχής

Συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, με θέμα τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την τουρκική επιθετικότητα στην Κύπρο κ.ά.


ΣΕΛ. 6-7

Διαβάστε στο «Ρ»


Ο καιρός

13°C
Αραιές νεφώσεις
Αραιές νεφώσεις
άνεμοι βόρειοι 3 μποφόρ
11°C
Κυρίως νεφελώδης
Κυρίως νεφελώδης
άνεμοι ΒΑ 2 μποφόρ