Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία

«Ετοιμος» για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι δήλωσε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, και δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει την ετοιμότητά του. Το υπουργείο Εργασίας είναι από τους πρωταγωνιστές στην κατάθεση και ψήφιση νομοσχεδίων που χτυπάνε στην καρδιά τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Από αυτήν τη σκοπιά, και με δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες τίθενται σε εφαρμογή πολλά από τα ψηφισμένα μέτρα, κύρια σε βάρος των συντάξεων, ο Γ. Βρούτσης και συνολικά η κυβέρνηση μπορούν να επιχαίρουν για την «παραγωγικότητά» τους σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που σχετίζονται άμεσα με τη στήριξη της στρατηγικής του κεφαλαίου για την «ανάκαμψη».

Το μενού περιλαμβάνει: Φτήνεμα της εργατικής δύναμης, με μείωση των μισθών και ελαστικοποίηση της εργασίας, απαλλαγή του κράτους από το «κόστος» του συστήματος Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ωστόσο, οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι πολλές. Και ανάμεσα στις βασικές, είναι ο νέος νόμος για το συνδικαλισμό και για την απελευθέρωση των απολύσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση δεν κρύβει λόγια. Χαρακτηρίζει «παρωχημένο» το σημερινό νομικό πλαίσιο (1264/82), προαναγγέλλει σαρωτικές αλλαγές, αξιοποιώντας προπαγανδιστικά τη σαπίλα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για παράδειγμα, προβάλλοντας περιπτώσεις κατάχρησης, στις οποίες εμπλέκονται εκπρόσωποι του εργατοπατερισμού, σχεδιάζει να μεγαλώσει τα εμπόδια στη λήψη συνδικαλιστικής άδειας, που είναι αναγκαία για να ανταποκριθεί κάποιος στοιχειωδώς στα καθήκοντά του, κυρίως όταν μιλάμε για δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Καθόλου τυχαία, όμως, η κυβέρνηση εστιάζει τις αλλαγές στο ζήτημα της απεργίας και στον τρόπο που αυτή θα αποφασίζεται στο εξής από τα συνδικάτα. Ολα τα σενάρια, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως σήμερα, προμηνύουν την κατάργηση επί της ουσίας του δικαιώματος στην απεργία, αφού τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων, ακόμα και οι Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, αν δεν έχουν συγκεκριμένη απαρτία, δε θα μπορούν να αποφασίζουν την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης.

Μπορεί σήμερα το κίνημα να είναι σε υποχώρηση, η αστική τάξη, όμως, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, δεν παραιτούνται από την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, να δυσκολέψουν την ανάπτυξη κινητοποιήσεων, βάζοντας στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο τις ταξικές δυνάμεις.

Γι' αυτό, άλλωστε, ακόμα και σήμερα, εννιά στις δέκα απεργίες κρίνονται παράνομες και η κυβέρνηση επιστρατεύει τον έναν κλάδο μετά τον άλλο. Γι' αυτό, στην πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων, ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένη λέξη ή ζουν και βασιλεύουν «σωματεία» απολύτως ελεγχόμενα από την εργοδοσία.

Αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα δίνουν στο εξής τη μάχη από πολύ χειρότερες θέσεις. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιηθεί άμεσα.
ΚΚΕ: Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ επιβάλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα


ΣΕΛ. 3


Το ΝΑΤΟ δημιουργεί δύναμη υψηλής ετοιμότητας για ταχύτατες επεμβάσεις

Εκδήλωση χτες της ΕΕΔΥΕ στην Αθήνα κόντρα στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης του ΠΣΕ


ΣΕΛ. 8-9


ΙΡΑΚ

Η Γερμανία εμπλέκεται εξοπλίζοντας τους Κούρδους


ΣΕΛ. 17


Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους


ΣΕΛ. 4


40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Πετυχημένη έναρξη της θεατρικής συνάντησης στο Γκάζι για τον Μάνο Κατράκη

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας


ΣΕΛ. 13


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ

Επιβεβαίωσε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ


ΣΕΛ. 6 - 7


Χρήμα - προνόμια - ασυλία στο κεφάλαιο

Αποφασίστηκαν στο «Κυβερνητικό Συμβούλιο για την Απασχόληση»

Με στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την αξιοποίησή της προς όφελος των εργοδοτών, κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις, έχοντας τη στήριξη της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξασφαλίζοντας ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα από μια πληθώρα επιδοτούμενων προγραμμάτων και το ΕΣΠΑ.

ΚΚΕ: «Ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος αντίπαλος για τους ανέργους και τη νεολαία είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ανακυκλώνει την ανεργία, τσακίζει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα ελάχιστων, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας».


ΣΕΛ. 5


ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Εμπαιγμός για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία από το 2013 για άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και στις Αστικές Οδικές Συγκοινωνίες στο 50% καθώς και για δωρεάν μετακίνηση ανέργων, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών. Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, χρειάζεται ένας ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών, που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό εισιτήριο, με προστασία των εργαζομένων και κάλυψη όλων των αναγκών στις μεταφορές.


ΣΕΛ. 20


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Ανοίγουν νέους Καιάδες

Μια από τις πολλές χαρακτηριστικές περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και χρόνια πασχόντων που γίνονται θύματα των «σφαγείων» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), είναι και η ακόλουθη: 67χρονος συνταξιούχος οικοδόμος με πνευμονεκτομή - εξαιτίας καρκίνου έχει αφαιρεθεί ο δεξιός του πνεύμονας - και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πήρε ποσοστό αναπηρίας 55%, με την αιτιολογία ότι δεν έχει παρουσιάσει κάποια επιδείνωση, όπως μετάσταση! Ολα τα προηγούμενα χρόνια έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, με αποτέλεσμα να δικαιούται μια σειρά κοινωνικές παροχές, ελαφρύνσεις και προνοιακό επίδομα. Τώρα κι αυτές τις ελάχιστες παροχές τις χάνει. Ο «παραλογισμός» βγάζει μάτι, αλλά δεν είναι μια «αστοχία» του συστήματος. Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή κυβέρνησης και ΕΕ, με την οποία προωθείται η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της Υγείας και της Πρόνοιας, η μετατροπή τους σε ατομική υπόθεση. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ανοίγουν νέους Καιάδες για τους ανάπηρους.Ποιο το όφελος για το λαό;

Εγραψε το ηλεκτρονικό «Βήμα», 29/8/2014: «Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου (πλοία 100 κόρων και άνω), ανήλθε σε 44.587.504 κόρους και παρουσίασε αύξηση 1,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χωρητικότητα του Ιουνίου 2013, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν σημαντική αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των διεθνών μεταφορών (εισπράξεις μείον πληρωμές στο εξωτερικό από ναυτιλιακές επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην Ελλάδα) κατά 19,5% στο πρώτο εξάμηνο 2014. Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν τότε η αύξηση του πλεονάσματος των διεθνών μεταφορών αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ το 2014 κατά 0,6% περίπου, δηλαδή λίγο χαμηλότερη από την άμεση θετική επίπτωση των εισπράξεων από τον εξωτερικό τουρισμό». Ετσι και σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, αυξάνει τζίρους και κέρδη. Και αυτό το παρουσιάζουν ως επίτευγμα... Ομως, οι εφοπλιστές συνεχίζουν να έχουν τεράστιες φοροαπαλλαγές, την ώρα που το κράτος φοροληστεύει το λαό. Οι Ελληνες ναυτεργάτες πνίγονται στην ανεργία, τους καταργούν τις συμβάσεις. Κανένα όφελος για τους εργαζόμενους από τους τζίρους και τα κέρδη των εφοπλιστών.Οι τούμπες...

Διαβάζουμε στο «Βήμα» 31/8/2014: «...οι ανόητοι Μπους και Μπλερ εκπόνησαν τα ατυχή σχέδια των δύο πολέμων του 1993 και του 2003 στις αφιλόξενες ερήμους της Μεσοποταμίας. Την ίδια στιγμή, Αμερικανοί και Εγγλέζοι υπό το βάρος των προηγούμενων εμπειριών από την περιοχή, αποφεύγουν να δεσμευθούν ότι θα αναλάβουν στρατιωτική δράση στη Συρία. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι νιώθουν ευθέως την απειλή, ο Λίβανος και η Ιορδανία τρέμουν στην ιδέα μιας εισβολής τζιχαντιστών, η Λιβύη περνάει στα χέρια αντίστοιχων ισλαμικών ομάδων και η Αίγυπτος, παρότι διαθέτει αξιόμαχο στρατό, ζει καθημερινά με τον εφιάλτη μιας γενικευμένης ισλαμικής εξέγερσης. Κατά τα φαινόμενα, η Δύση έχει χάσει την μπάλα στην ευρύτερη αυτή ζώνη». Η αστική προπαγάνδα είναι μανούλα στις τούμπες. Γιατί, όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που τώρα υποτίθεται κατηγορεί, η Δύση τους στήριξε όπως και όλες τις άλλες επεμβάσεις σαν αυτές που βάφτισε «Αραβική Ανοιξη», που θα έφερνε «ελευθερία και δημοκρατία», αλλά έφερε νέους πολέμους και σφαγές. Πότε έλεγαν την αλήθεια τότε ή τώρα;Πτωτικές τάσεις...

Το ηλεκτρονικό «Βήμα» έγραψε ότι «...ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Αύγουστο στις 50,7 μονάδες, από 51,8 τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Markit οι επιπτώσεις των εντεινόμενων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ γίνονται όλο και πιο ορατές. Ο γερμανικός ΡΜΙ υποχώρησε τον Αύγουστο σε χαμηλά επίπεδα 11 μηνών, στις 51,4 μονάδες, ενώ ο γαλλικός PMI υποχώρησε στις 46,9 μονάδες». Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Οτι η βιομηχανία της Ευρωζώνης παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Γεγονός που επιδρά αντίστροφα στην επιδίωξη για ανάκαμψη από την οικονομική καπιταλιστική κρίση. Βεβαίως, είτε με κρίση είτε με ανάκαμψη, οι εργαζόμενοι θα ζουν στην ίδια κόλαση, αφού οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις είναι μόνιμες.1872 Πραγματοποιείται στη Χάγη το 5οΣυνέδριο της Α' Διεθνούς (2 - 7/9/1872), που χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή σύγκρουση σοσιαλιστών (Κ. Μαρξ) και αναρχικών (Μ. Μπακούνιν) και το οποίο έληξε με νίκη των σοσιαλιστών και την αποβολή του Μπακούνιν από τη Διεθνή. Ως συνέπεια, οι αναρχικοί ανακήρυξαν το συνέδριο άκυρο και προχώρησαν στη σύγκληση χωριστού συνεδρίου λίγες μέρες αργότερα στο Σεν Ιμιέρ.

1877 Πεθαίνει ο μπουρλοτιέρης της Επανάστασης του 1821 Κωνσταντίνος Κανάρης, κατόπιν ναύαρχος και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1901 Γεννιέται ο σημαντικός υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1918 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή κηρύσσει τη Σοβιετική Δημοκρατία ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Συγκροτείται Επαναστατικό Πολεμικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας.

1920 Με τη νίκη της επανάστασης στην Μπουχάρα ιδρύεται η Λαϊκή Σοβιετική Δημοκρατία της Μπουχάρας (που αργότερα ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν).

1944 Οι δυνάμεις κατοχής και οι ντόπιοι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους δολοφονούν 149 κατοίκους του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης (Ολοκαύτωμα Χορτιάτη).

1944 Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς και 1 υφυπουργό. Η «Κυβέρνηση Εθνικής» ενότητας ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία, κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1945 Το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Λαοκρατική Δημοκρατία, με πρώτο Πρόεδρο τον κομμουνιστή ηγέτη Χο Τσι Μινχ.

1945 Υπογράφεται πάνω στο αμερικανικό θωρηκτό «Μισούρι», που ναυλοχούσε στον κόλπο του Τόκιο, η πράξη για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Με την υπογραφή της πράξης αυτής ολοκληρώθηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Απω Ανατολή και στη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού σηματοδοτώντας τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1969 Πεθαίνει ο Χο Τσι Μινχ (ψευδώνυμο του Νγκουέν Τατ Τχαν). Επιφανής προσωπικότητα του βιετναμέζικου και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Φοίτησε στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Ανατολής της ΕΣΣΔ (όπου είχε φοιτήσει, μεταξύ άλλων, και ο Νίκος Ζαχαριάδης), υπήρξε αντιπρόσωπος στο 5ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1924, ενώ διετέλεσε για χρόνια Α' Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Ο Χο Τσι Μινχ ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη νίκη της επανάστασης, τον Αύγουστο του 1945, εκλέχτηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Βιετνάμ. Υπό την καθοδήγησή του, ο λαός του Βιετνάμ διεξήγαγε το σκληρό αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ και κατήγαγε περιφανή νίκη.

1973 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας Τζον Τόλκιν.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στο Σουργκούτ για τον Ν. Ζαχαριάδη

Θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Στις 7 Σεπτέμβρη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος και τους Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και Θανάση Λεκάτη, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», θα επισκεφτεί το Σουργκούτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών, για να λάβει μέρος σε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Ζαχαριάδη, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, αναμένεται να τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα για τον Νίκο Ζαχαριάδη στην πόλη του Σουργκούτ.

Οπως είναι γνωστό, πριν από τρία χρόνια η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος (Β' τόμος, 1949-1968) αποκατάστησε στο Κόμμα τον Νίκο Ζαχαριάδη, ηγέτη και Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, την περίοδο 1931-1956.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Αναδείχτηκε ο νικητής του διαγωνισμού αφίσας

Αναδείχθηκε ο νικητής του διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε η «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων» με θέμα: «Η πάλη των λαών της Ευρώπης ενάντια στην ΕΕ και άλλες διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις». Ο διαγωνισμός, που έλαβε μέρος από τον Μάρτη έως και τον Μάη του 2014, είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ υπήρξαν πολλές συμμετοχές από διάφορες χώρες. Ο νικητής που εκλέχθηκε τελικά από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας είναι ο Σαράντης Γεωργίου.

Στην ιστοσελίδα της «Πρωτοβουλίας» (http://www.initiative-cwpe.org/) είναι αναρτημένες όλες οι συμμετοχές στο διαγωνισμό αφίσας.Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 6/9, την Κυριακή 7/9 και την Δευτέρα 8/9, στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Το Σάββατο 6/9:

-- 18.00 Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Την Κυριακή 7/9:

-- 10.30 Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αρνισσας.

-- 12.30 Σύσκεψη με αγρότες στο Μακροχώρι Ημαθίας (Παλιό Δημαρχείο).

-- 19.30 Συγκέντρωση της ΤO Ημαθίας του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Νάουσας.

Τη Δευτέρα 8/9:

-- 10.00 Επίσκεψη ΔΕΘ - Συνάντηση με Διοίκηση ΔΕΘ - HELEXPO.

-- 11.30 Συνέντευξη Τύπου (αίθουσα C, Ν. Γερμανός).ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

Παζάρια για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ολόκληρη η γκάμα των πάγιων αντιλαϊκών απαιτήσεων του κεφαλαίου στο νέο κύκλο διαβουλεύσεων που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι

Στο Παρίσι αναμένεται να βρεθεί από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη το κλιμάκιο των υπουργών της συγκυβέρνησης (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης) για την έναρξη του νέου κύκλου των διαβουλεύσεων με την τρόικα. Τα παζάρια περιστρέφονται γύρω από ολόκληρη την γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής, τα «διαχρονικά ζητήματα» και τις αξιώσεις των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως για «τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό». Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται επίσης η διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος των αντιλαϊκών φόρων και της φορολογικής πολιτικής, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, τα μέτρα τόνωσης της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου στο φόντο της γενικότερης διαπάλης και των νέων αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στα κράτη της Ευρωζώνης.

«Επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλιστεί ότι δε θα αντιστραφούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times». Τόνισε μάλιστα ότι η πολιτική αυτή «θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας». Και βέβαια πρόκειται για λεονταρισμούς, χωρίς κανένα αντίκρισμα για το λαό. Με ή χωρίς τρόικα, απόλυτα δεδομένη είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία διασφαλίζεται και από τους μηχανισμούς της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε αυτά υπάγονται σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής στήριξης είτε όχι.

Ο Γκ. Χαρδούβελης, ενόψει της διαβούλευσης, επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από τους όποιους νέους επαχθείς στόχους». Παράλληλα, βλέπει οφέλη για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, εξαιτίας της διαφαινόμενης «επεκτατικής νομισματικής πολιτικής», που θα διαμορφώνει «τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα». Σε ό,τι αφορά το μείγμα της φορολογικής πολιτικής, έκανε λόγο για την πιθανότητα «διορθώσεων», όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με κριτήριο φυσικά το γεγονός ότι «υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου»... Στο «διά ταύτα» σημείωσε ότι η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας»...

Μετά από χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «η συζήτηση στο Παρίσι είναι ένας πρόδρομος για το τι θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου» και ακόμη ότι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής αφορούν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, μέσω της οποίας «μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια».

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, μέσω δηλώσεων εκπροσώπου της, επισημαίνει ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι δεν είναι να εξεταστούν το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή τα ζητήματα «βιωσιμότητας» του χρέους, τα οποία θα εξεταστούν το φθινόπωρο.

Στις 12 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), όπου θα συζητηθεί και το «πρόγραμμα προσαρμογής» της Ελλάδας, ενώ μέσα στο β' δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας προγραμματίζεται να επανέλθουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της «αξιολόγησης».

ΑΕΠ: Υποχώρηση 0,3% το β' τρίμηνο

Στο μεταξύ, ρυθμό υποχώρησης κατά 0,3% (έναντι 0,2% της πρώτης εκτίμησης) κατέγραψε το β' τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, στο 12μηνο του 2014 εκτιμάται ότι θα υπάρξει οριακή ανάκαμψη 0,6% (έναντι βύθισης του ΑΕΠ κατά 23% την εξαετία 2008 - 2013), η οποία θα αρχίσει να εκδηλώνεται από τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, κόπωση των ρυθμών ανάκαμψης, αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες εμφανίζονται στις οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης, γεγονός που κατεβάζει τον πήχη των προηγούμενων προβλέψεων σχετικά με τη διαμόρφωση του ΑΕΠ και άλλων βασικών δεικτών μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ επιβάλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι λεονταρισμοί του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης απέναντι στην τρόικα έχουν στόχο να κρύψουν από τον ελληνικό λαό:

Πρώτον, ότι και χωρίς τρόικα τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν, γιατί επιβάλλονται από τα μνημόνια διαρκείας και τη μόνιμη επιτήρηση της ΕΕ.

Δεύτερον, ότι οι όποιες αντιθέσεις κυβέρνησης - τρόικας αφορούν τη "συνταγή" για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και όχι τα λαϊκά δικαιώματα που πλήττονται όλο και περισσότερο».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκεντρώσεις το Σάββατο και στην Αττική

Σε δήμους και συνοικίες, από τις Λαϊκές Επιτροπές

Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, μέρα του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής καλούν το λαό σε συγκεντρώσεις, στα εξής σημεία:ΠΑΜΕ

Συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία

Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, προκειμένου να καταλήξει το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα. Το σχέδιο δράσης θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί στις 5 και 6 Σεπτέμβρη, στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη (αίθουσα πρώην κινηματογράφου «Αλέξανδρος», Εθνικής Αμύνης 1, πίσω από τη ΧΑΝΘ), με τη συμμετοχή στελεχών από Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη (11 π.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης), η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ μαζί με τους άλλους φορείς της Κοινωνικής Συμμαχίας (ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ) θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Πρόγραμμα δράσης και οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος και των συνδικάτων το επόμενο διάστημα, μπροστά στις εξελίξεις».Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Οι τοπικές Γραμματείες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΠΑΜΕ συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ. Για τη μετακίνηση των διαδηλωτών, προγραμματίζεται να αναχωρήσουν πούλμαν από τα εξής σημεία: Αλεξανδρούπολη, 1 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο, Κομοτηνή, 1.30 μ.μ., Μακεδονίας 2 και Δημοκρίτου, Ξάνθη, 2 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Καβάλα, 2.30 μ.μ. Δημοτικός Κήπος, Δράμα, 2.30 μ.μ. κεντρική Πλατεία. Επίσης:

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με τετράωρη στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και με προσυγκέντρωση στις 5.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Τσιμισκή.

-- Γενική Συνέλευση για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο και για την οργάνωση των αγώνων το επόμενο διάστημα, διοργανώνει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

-- Στην Κοζάνη, το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας έχει ήδη ανακοινώσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο με αναχώρηση στις 3 μ.μ. από το Δημαρχείο.

-- Για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. του Σαββάτου, από το τέρμα της οδού Βενιζέλου (κάτω από τον Αγιο Αχίλλειο).

-- Η Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ Θεσσαλονίκης καλεί σε προσυγκέντρωση στις 5.45 μ.μ., στο Ηλέκτρα Παλλάς.

-- Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Νάουσας. Η αναχώρηση για το συλλαλητήριο θα γίνει στις 4 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.Πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ στη Μαγνησία

Τον προγραμματισμό δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος της περιοχής για το επόμενο διάστημα παρουσίασαν, σε συνέντευξη Τύπου στο Βόλο, εκπρόσωποι της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται μαζική συμμετοχή εργαζομένων της Μαγνησίας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ. Τα λεωφορεία από το Βόλο θα αναχωρήσουν στις 2 μ.μ., από το δημαρχείο Βόλου.

Επίσης, μεγάλη συγκέντρωση στις αρχές Οκτώβρη κι άλλες κινητοποιήσεις για την ανεργία, ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει ιδιαίτερα την περιοχή, καθώς στην πόλη του Βόλου ο ένας στους τρεις είναι άνεργος. Θα οργανωθούν παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για τη διεκδίκηση μέτρων, όπως η κατάργηση των δημοτικών τελών για τους ανέργους, να τους παρέχεται δωρεάν νερό από τη ΔΕΥΑΜΒ για όλο το διάστημα της ανεργίας τους και άλλα αιτήματα.

Μ' αφορμή, τέλος, τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα και τη δολοφονία μετά από λίγες μέρες του Παύλου Φύσσα, τα ταξικά συνδικάτα της Μαγνησίας θα διοργανώσουν την Πέμπτη 18/9, στην παραλία του Βόλου, εκδήλωση με τίτλο «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, είναι σάρκα από τη σαπισμένη σάρκα του καπιταλισμού». Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν μαθητικά συγκροτήματα.Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Το Σάββατο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους το αγωνιστικό ραντεβού εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, γυναικών και νεολαίας

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ και οι άλλες δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Ολα τα μέτρα που ήρθαν (κατασχέσεις, φορολογικό, ασφαλιστικό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, επαγγελματική μίσθωση, κυριακάτικη αργία κ.ά.) δεν επιδέχονται μερεμέτια. Ηρθαν για να μείνουν και όταν φύγουν τα μνημόνια, με ή χωρίς πλεόνασμα, με ή χωρίς ανάπτυξη! Τώρα πια ξέρεις! Δεν υποφέρουμε όλοι από τα μέτρα. Από τη μια είναι οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι με το 26%, τις κατασχέσεις και τη φτώχεια, απ' την άλλη τα μεγάλα συμφέροντα και τα μονοπώλια με τις φοροαπαλλαγές και τα "επενδυτικά κίνητρα".

Η ανοχή και η σιωπή δεν ωφέλησαν. Τα μονοπώλια δεν χορταίνουν θυσίες, θεριεύουν απ' αυτές. Μην τους δίνεις ανοχή. Οσο θα μειώνεις τις απαιτήσεις σου, τόσο θα έρχονται βροχή τα νέα μέτρα. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό εκτός και αν αποφασίσεις να τους κόψεις τη φόρα. Αυτός ο "δρόμος ανάπτυξης" έφερε τα υπερκέρδη των μονοπωλίων, τα προνόμια, τα θαλασσοδάνεια, τις μίζες και τελικά την κρίση.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νεολαία. Ολοι όσοι υποφέρουν από τη δίψα των μονοπωλίων για κέρδη είναι σύμμαχοί μας. Είμαστε με αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτού του τόπου και όχι με αυτούς που τον κλέβουν. Στο δίλημμα, λοιπόν, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι απαντάμε: Πάμε με το λαό που αγωνίζεται, έχοντας το κεφάλι ψηλά και όχι με το κεφάλαιο, σκυφτοί και εξαθλιωμένοι! Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει. Η κοινωνική συμμαχία είναι η δική μας ελπίδα.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Να απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να επιβάλουμε τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Να δυναμώσουμε τα σωματεία, το κίνημα σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά».Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο (τιμο)κατάλογος της ευελιξίας

Το γνωστό κατάλογο με τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης. Πρόκειται για προγράμματα γνωστά όχι μόνο από τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά και από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή τους.

Σύμφωνα με τον ...τιμοκατάλογο της κυβέρνησης και του υπουργείου, η χρηματοδότηση τόσο μέσω του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, όσο και μέσω εθνικών πόρων, για την «ανάσχεση» της ανεργίας την τριετία 2014 - 2016, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Οι «εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την ονομασία «Απασχόληση Μπροστά», θα αφορούν περισσότερους από 214.000 «ωφελούμενους», όπως αποκαλούν τους ανέργους που παίρνουν μέρος σε αυτά, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 756 εκατομμύρια ευρώ.

Οι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι ενδεικτικοί για το πού καταλήγουν τα εκατομμύρια της κοινοτικής και κρατικής χρηματοδότησης. Στο πλαίσιό του σχεδιάζονται και υλοποιούνται προγράμματα και δράσεις όπως τα παρακάτω: Πρακτική άσκηση, δηλαδή δουλειά χωρίς μισθό για τις επιχειρήσεις μέσα από τα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου», πεντάμηνα «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους και άλλους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, επέκταση της μαθητείας στο σύνολο των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης, προγράμματα κατάρτισης για την προσαρμογή των «δεξιοτήτων» των ανέργων στις ανάγκες των εργοδοτών, προώθηση των «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝΣΕΠ), για να γίνουν οι άνεργοι «κοινωνικοί επιχειρηματίες».

Η χρηματοδότηση ρέει άφθονη, ώστε να διευρύνεται ο αριθμός των εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο από τα προγράμματα της «Επιταγής Εισόδου» και της «Κοινωφελούς Εργασίας» που ήδη «τρέχουν» ή θα πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, 100.000 άνεργοι θα δουλέψουν χωρίς να έχουν στοιχειώδη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, το επίδομα ανεργίας εξαντλείται στα ψίχουλα των 360 ευρώ, κι αυτά τα δικαιούνται ελάχιστοι, ούτε καν 1 στους 10 από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους.«Ντίλερ» στα προγράμματα της ανεργίας η ΓΣΕΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση, με αφορμή τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, το γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Εχουν αποφασίσει να ταΐσουν με περισσότερο κρατικό χρήμα (από αυτό που συγκεντρώνουν από την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, από αυτό που υφαρπάζει με πολλούς τρόπους από το Λαό μας) και το κάνουν κυβέρνηση και ΓΣΕΕ χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους και τη νεολαία.

Αντί για αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αντί για επέκταση του επιδόματος σε όλους τους ανέργους, αντί μαζικών προσλήψεων μόνιμων εργαζομένων για την κάλυψη των τεράστιων κενών ιδιαίτερα στους τομείς Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας - αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αντί για προστασία των ανέργων από τη φοροληστεία, τη λεηλασία από τις τράπεζες, χωρίς ντροπή συμφώνησαν να ενισχύσουν τα προγράμματα επιδοτούμενης φτηνής έως τσάμπα εργασίας στις πολυεθνικές και στους μεγαλοκαπιταλιστές. Αλλωστε, η ΓΣΕΕ λειτουργεί ως ντίλερ προώθησης τέτοιων προγραμμάτων.

Εκμεταλλεύονται την ανάγκη για δουλειά εκατοντάδων χιλιάδων νέων, την ανάγκη για κάποιο εισόδημα και προσφέρουν ιδιαίτερα τους νέους βορά στο κεφάλαιο, κρύβοντας ότι την ανεργία τη γεννά και την αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστημα που το στηρίζουν κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Προσπαθούν να μπολιάσουν τη συνείδηση των νέων ανθρώπων, με την πεποίθηση ότι αυτό είναι το μέλλον τους και να τους μάθουν να είναι ευχαριστημένοι με αυτήν την αθλιότητα των προγραμμάτων.

Απάντηση στη συνεχιζόμενη αυτή αθλιότητα των πολιτικών εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να δώσουν οι άνεργοι και ιδιαίτερα η νεολαία με οργάνωση παντού, με δράση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων για μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα. Να απαντήσουν με οργάνωση στα σωματεία, με επιτροπές, με στήριξη του ΠΑΜΕ».Η θέση του ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος αντίπαλος για τους ανέργους και τη νεολαία είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που ανακυκλώνει την ανεργία, τσακίζει εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και προσφέρει νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, στο όνομα ελάχιστων, προσωρινών και κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας».ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Χρήμα, προνόμια και ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ρήτρες και δράσεις στα μέτρα των εργοδοτών αποφασίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση, όπου επιβεβαιώθηκε και ο ρόλος της ΓΣΕΕ

Με διττό στόχο την ανακύκλωση της ανεργίας και την αξιοποίησή της προς όφελος των εργοδοτών, κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις, έχοντας τη στήριξη της ΓΣΕΕ, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους μονοπωλιακούς ομίλους, εξασφαλίζοντας ευέλικτο και φθηνό εργατικό δυναμικό μέσα από μια πληθώρα επιδοτούμενων προγραμμάτων και του ΕΣΠΑ. Διαλύουν και μ' αυτόν τον τρόπο ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργατικά δικαιώματα.

Η συμφωνία αυτή είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων των «κοινωνικών εταίρων», που αξιοποιείται από την κυβέρνηση για να εμφανιστεί στη ΔΕΘ ως ο υπέρμαχος της απασχόλησης και να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό ότι θα ωφεληθεί από την ενδεχόμενη «ανάπτυξη» και ότι θα μειωθεί θεαματικά η ανεργία. Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι η ανεργία «είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της κοινωνίας» και «έταξε» 770.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.

Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας, αφού ισχυρίστηκε ότι «η ελληνική οικονομία περνάει σε έναν ανοδικό κύκλο ανάπτυξης», είπε πως μέσα από τη συμφωνία «επιδιώκουμε ένα ισχυρό κοινωνικό μέρισμα απασχόλησης». Στην πράξη, βέβαια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να κατοχυρώσει νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και, πέρα από τα συγκεκριμένα προγράμματα που θα φέρουν τζάμπα χρήμα και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, να εξασφαλιστούν νέες φοροαπαλλαγές και κίνητρα, μαζί με την εκ νέου μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας πρότεινε τη δημιουργία του «λευκού μητρώου επιχειρήσεων». Οι επιχειρήσεις που θα εμπίπτουν στο «λευκό μητρώο», όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης,«θα έχουν μια μειωμένη παρέμβαση όσον αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ (!) και ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει», υπονοώντας ότι στις «καλές επιχειρήσεις» - όπως η «υγιής επιχειρηματικότητα» στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ - θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

Πάντως, η επιβράβευση των «καλών επιχειρήσεων» με το δώρο της κατάργησης των ελέγχων εκ μέρους των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που έτσι και αλλιώς είναι ελάχιστοι, είναι σήμα για παραπέρα ασυδοσία στην αγορά εργασίας, η οποία θα αναπτύσσεται πλέον και με τη βούλα της κυβέρνησης.

Νέα προνόμια για τους εργοδότες

Ως μια «σημαντική οικονομική και κοινωνική καινοτομία» παρουσίασε την πρότασή του για θεσμοθέτηση της «ρήτρας απασχόλησης» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτή, εάν κάποια επιχείρηση αυξάνει την απασχόληση «μπορεί να προβλεφθούν εκπτώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων», που ενδέχεται να επεκταθεί και στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις ή εναλλακτικά «να προβλεφθεί πρόσθετη έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές) για όσες επιχειρήσεις αυξήσουν την απασχόληση (σε μέση ετήσια βάση)».

Η ίδια ρήτρα μπορεί να εφαρμοστεί και στα επενδυτικά σχέδια, καθώς η αύξηση της απασχόλησης «μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό κριτήριο μοριοδότησης προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, Περιφερειακής Συνοχής κ.λπ.)».

Επί της ουσίας, με προτάσεις σαν κι αυτές και με προκάλυμμα την αύξηση της απασχόλησης, η κυβέρνηση θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά πακέτα στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, θα στηρίξει εκείνους τους κλάδους που οι επιχειρήσεις έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα προωθεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την εκδίωξη από την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα δώρα της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις έγιναν δεκτά με ικανοποίηση από τον ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου, Θ. Φέσσας, σημείωσε: «Ανταποκρινόμαστε πολύ θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστή ιδέα, ούτως ώστε οι νομοταγείς και συνεπείς επιχειρήσεις να επιβραβεύονται έμπρακτα για την απασχόληση που δημιουργούν και για τις εισφορές που πληρώνουν».

Στα προγράμματα ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ επικέντρωσε το ενδιαφέρον των μεγαλοξενοδόχων ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης. Οπως είπε, θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τουρισμό «να γίνουν καλύτεροι και πιο ανταγωνιστικοί για να μπουν στις επιχειρήσεις», δηλαδή να γίνουν πιο φθηνοί και πιο παραγωγικοί και με το ξεζούμισμά τους να αυξήσουν πολλαπλάσια τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων.

Για την ανάγκη «κοινωνικής συμφωνίας» κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, επικροτώντας και αυτός «την αναγνώριση, έμπρακτα του συνεπούς εργοδότη», όπως είπε. Στα προγράμματα σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ανέργων εστίασε το ενδιαφέρον του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, μαζί με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και την έλλειψη ρευστότητας.

Ο ρόλος της ΓΣΕΕ

Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα χρηματοδότησης και προνομίων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αυτό που βρήκε να πει είναι ότι «το Συμβούλιο αυτό θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά και το θετικό που εκπέμπει είναι ότι οι πόροι που υπολογίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας, μπορούμε να πούμε ότι με ένα συστηματικό τρόπο μπορούν να μαζευτούν».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τα προγράμματα αυτά, που εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις και διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα, θα έχουν και τη βούλα της ΓΣΕΕ, κάτι που είχε συνομολογηθεί και με την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2014.

Οπως είπε ο Γ. Παναγόπουλος, επιβεβαιώνοντας τον άθλιο ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, «αυτό που συμφωνήθηκε είναι να ενισχυθούν τα προγράμματα και η υλοποίηση και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που αφορούν το νέο εθνικό, στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, με την παρουσία των κοινωνικών φορέων, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Είναι κάτι που μπορεί να δώσει και ποιότητα και έλεγχο στα προγράμματα για την ανεργία». Δηλαδή, ο ανασκολοπισμός των εργαζομένων και η εκμηδένιση των δικαιωμάτων τους πλέον θα γίνονται και με την επίβλεψη της ΓΣΕΕ.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αποφάσεις προώθησης των μονοπωλιακών συμφερόντων σε όλα τα μέτωπα

Επιβεβαιώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της λυκοσυμμαχίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή

Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ σε όλα τα μέτωπα σηματοδοτούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο κείμενο των «Συμπερασμάτων» της Συνόδου. Μεταξύ άλλων, η κλιμάκωση της επέμβασης της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και η αξιοποίηση του προσχήματος της δράσης των «τζιχαντιστών» σε Ιράκ και Συρία για την προώθηση των σχεδιασμών των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή σηματοδοτούν νέους κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Βαθαίνει η επέμβαση της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως αναφέρει στα «Συμπεράσματά» του, «θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ουσιαστικές περαιτέρω ενέργειες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή».

Μάλιστα, προτρέπει αρμόδια όργανα της ΕΕ να αρχίσουν «επειγόντως προπαρασκευαστικές εργασίες» ώστε να υποβάλουν «εντός εβδομάδος προτάσεις προς εξέταση» για παραπέρα κυρώσεις. Ταυτόχρονα, ζήτησε να περιληφθεί στις προτάσεις αυτές διάταξη «βάσει της οποίας θα καταχωρίζονται στους σχετικούς καταλόγους όλα τα πρόσωπα και οι φορείς που έχουν σχέσεις με τις αυτονομιστικές ομάδες στο Ντονμπάς (σ.σ. περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ)».

Σχετικά με τις κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της Ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στους παραγωγούς που καταστράφηκαν λόγω του ρωσικού εμπάργκο και στους οποίους δόθηκαν ψίχουλα αντί για αποζημιώσεις, όπως στους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς, εξέφρασε «την ικανοποίησή του για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ΕΕ, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων ενωσιακών γεωργικών προϊόντων».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου εξάλλου εκφράζεται η ανησυχία της ΕΕ για την απρόσκοπτη τροφοδότησή της με ρωσικό φυσικό αέριο και απευθύνονται συστάσεις «σε όλα τα μέρη να στηρίξουν και να διευκολύνουν τη σταθερή και ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων, ιδίως του φυσικού αερίου». Η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αναφορά στο τελικό ανακοινωθέν ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή Ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης με τη Ρωσία, καθώς ενισχύει την πρόσφατη σχετική πρωτοβουλία της.

Σε ένα απροκάλυπτο σιγοντάρισμα της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου καταδικάζονται «η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» και «η αυξανόμενη ροή μαχητών και όπλων από την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και η επίθεση ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος» και καλείται «η Ρωσική Ομοσπονδία να αποσύρει αμέσως όλα τα στρατιωτικά μέσα και τις δυνάμεις της από την Ουκρανία». Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του στο «ειρηνευτικό σχέδιο» του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο.

Αξιοποιούν το πρόσχημα των «τζιχαντιστών»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σε Ιράκ και Συρία, η δράση των «τζιχαντιστών» φαίνεται να αποτελεί πρώτης τάξεως πρόσχημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σε μια περιοχή - πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια που διαγκωνίζονται για τον έλεγχο του ενεργειακού της πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ότι «είναι σημαντικό να αναληφθεί συντονισμένη δράση από τις χώρες της περιοχής», ενώ σε μια προφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατηγορεί την «αστάθεια στη Συρία, που προκλήθηκε από τον βάναυσο πόλεμο του καθεστώτος Ασαντ κατά του ίδιου του λαού του», ως υπεύθυνη για την εξάπλωση του «Ισλαμικού Κράτους» και τάσσεται υπέρ μιας «πολιτικής μετάβασης στη Συρία».

Επικαλούμενο τον κίνδυνο για την «ασφάλεια των ευρωπαϊκών χωρών» απ' την «εξαγωγή τρομοκρατίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές», δηλώνει πως η ΕΕ «είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά το ISIL και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στο Ιράκ και τη Συρία» και «χαιρετίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και άλλων εταίρων (...) Στηρίζει την απόφαση που έλαβαν ορισμένα κράτη - μέλη να παράσχουν στρατιωτικό υλικό στο Ιράκ, μεταξύ άλλων και στις κουρδικές περιφερειακές αρχές».

Εχει αξία να σημειωθεί ότι στο όνομα της αντιμετώπισης των «τζιχαντιστών» το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεσκονίζει τις αποφάσεις που το ίδιο είχε πάρει τον Ιούνη του 2013 και ζητά την ταχύτερη εφαρμογή τους «με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών των κρατών - μελών, ιδίως σε ό,τι αφορά την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, την αποδοτικότερη ανταλλαγή πληροφοριών - μεταξύ άλλων με ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες -, την αποθάρρυνση, τον εντοπισμό και την αποτροπή ύποπτων ταξιδιών, καθώς και τη διερεύνηση της δράσης αλλοδαπών μαχητών και τη δίωξή τους».

Δικαιώνει το Ισραήλ

Σχετικά με τη Γάζα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δίνει νέο ορισμό του κυνισμού όταν κατηγορεί τους Παλαιστίνιους, απαιτώντας «να τεθεί τέρμα στην απειλή που συνιστούν για το Ισραήλ η "Χαμάς" και άλλες ένοπλες ομάδες στη Γάζα» και «όλες οι τρομοκρατικές ομάδες στη Γάζα να αφοπλιστούν», ενώ ρίχνει «στα μαλακά» το Ισραήλ, απ' το οποίο ζητά να άρει τον αποκλεισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη καλεί «όλες τις πλευρές στη Λιβύη να αποδεχθούν άμεση κατάπαυση του πυρός, να θέσουν τέρμα στα δεινά του πληθυσμού και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε πολιτικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».«Σήμα» επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Η διαπάλη για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης διαπερνά τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ

Συνέχιση της πολιτικής λιτότητας για τους λαούς και ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, είναι τα σημεία όπου ομονόησαν το περασμένο Σάββατο, οι 28 αρχηγοί των κρατών - μελών της ΕΕ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του νέου του προέδρου τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, που έδωσε ευθύς αμέσως το στίγμα υπερασπιζόμενος μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα οποία αναπόφευκτα θα συνοδεύονται από συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Πολωνίας, υποστήριξε πως έχει αποδείξει ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν «η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσης την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι, για τη θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ενώ οι «28» φέρεται να συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.

Παρότι στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου ήταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εντούτοις τα αρνητικά σημάδια στην οικονομία ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποτυπώσει στα συμπεράσματα της Συνόδου τη σοβαρή του ανησυχία για το γεγονός ότι παρά τις «διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών - μελών» η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη «είναι ασθενής, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή». Οι σχετικές διαπιστώσεις «προλογίζουν» το «σήμα» που δίνεται για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων που τσακίζουν τα δικαιώματα των λαών με στόχο να βοηθηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθούν τρεις σύνοδοι των ηγετών της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και την απασχόληση. Η Ιταλία θα φιλοξενήσει την πρώτη σύνοδο στις 7 Οκτώβρη «για θέματα ανάπτυξης» και «απασχόλησης». Στα τέλη Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί σύνοδος αφιερωμένη στην Ευρωζώνη, την οποία έχει ζητήσει η Γαλλία. Τέλος, μια τρίτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη, όπου η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις της υπέρ των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Διαπάλη για το αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης

Στη σκιά της διαπάλης για το κατάλληλο αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης που μπορεί να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη, καθώς και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης της ΕΕ, την Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ, που έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά, θα συζητήσει για πιθανά παραπέρα μέτρα νομισματικής πολιτικής, ενώ το Βερολίνο φέρεται δυσαρεστημένο απ' την πρόταση Ντράγκι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μέτρα τόνωσης των καπιταλιστικών οικονομιών.

«Η ΕΚΤ έχει τη σαφή εντολή να εγγυάται τη νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη», δήλωσε σχετικά ο Β. Σόιμπλε.«Ολοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή», πρόσθεσε.

Τη σφραγίδα αυτής της αντιπαράθεσης φέρουν και οι διαβουλεύσεις για τη σύνθεση της νέας Κομισιόν, ιδίως για κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως των νομισματικών υποθέσεων. Για τη θέση αυτή επικρατέστερος φέρεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Π. Μοσκοβισί, το Βερολίνο όμως φέρεται να θέτει όρους για να συμφωνήσει, όπως - σύμφωνα με το «Der Spiegel» - το να «επιτηρείται» ο Π. Μοσκοβισί από «έναν "ειδικό στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, από τη βόρεια Ευρώπη" ο οποίος θα αναλάβει αντιπρόεδρος της Κομισιόν».

Στο πλαίσιο αυτής της διαπάλης για το μείγμα διαχείρισης εντάσσεται και το άρθρο των Β. Σόιμπλε και Κ. Λάμερς (Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρώην εκπρόσωπος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, αντίστοιχα) στους «Financial Times» που υπερασπίζεται την καθιέρωση θέσης Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να απορρίπτει εθνικούς προϋπολογισμούς, εφόσον αυτοί δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί. Επαναφέρουν επίσης την ιδέα για ένα «Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιβεβαίωσε τον ιμπεριαλιστικό αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη Σύνοδο Κορυφής

Σε σχόλιό του, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επέμβασης της ΕΕ στα εσωτερικά της Ουκρανίας, με στόχο τη στήριξη της εθνικιστικής αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ και Ρωσίας πλήττει πρώτα απ' όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, προκειμένου να ωφεληθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των δύο πλευρών. Γι' αυτό το λόγο και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, απαιτώντας καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ο ιμπεριαλιστικός αντιδραστικός χαρακτήρας της ΕΕ, η οποία επιτίθεται σε βάρος των λαών της Ευρώπης και πρωταγωνιστεί σε επιθετικούς σχεδιασμούς, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σφοδρές μάχες με υποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου

Συνέχεια στο διπλωματικό παζάρι στο Μινσκ και των απειλών ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Ρωσίας

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση και ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, από τη μια, και την καπιταλιστική Ρωσία, από την άλλη, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και την πόλη της Μαριούπολης. Συνεχείς βομβαρδισμοί σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Ντονέτσκ, ενώ χτες σημειώνονταν συγκρούσεις του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων γύρω από το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ, ενώ οι τελευταίοι ισχυρίζονται ότι έχουν αιχμαλωτίσει 700 στρατιώτες.

Βυθίστηκε πλοίο του ουκρανικού ναυτικού στην Αζοφική Θάλασσα

Στο μέτωπο των μαχών στην ίδια την Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν τη βύθιση ενός περιπολικού σκάφους τους στην Αζοφική Θάλασσα, την Κυριακή, επίθεση που αποδίδουν στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες. Οκτώ ναύτες είναι οι τραυματίες και αγνοούνται άλλοι 2. Το ανακοινωθέν του στρατού σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επειτα από ανάλυση της κατάστασης, πιστεύουμε ότι η επίθεση προήλθε από το σύστημα πυροβολικού, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τον τόπο από όπου προήλθαν τα πυρά».

Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει σημαντική υποχώρηση των δυνάμεων κάτι που απέδωσε στη «συμμετοχή Ρώσων στρατιωτών στις μάχες». Είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο:

«Ευθεία και ανοικτή σύγκρουση έχει εξαπολυθεί κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος. Αυτό έχει μεταβάλει την κατάσταση στη ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο». Επίσης, προανήγγειλε ότι έπειτα από τις ήττες που υπέστησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αιματοκύλισμα και διαπραγματεύσεις στο Μινσκ

Την ώρα που συνεχίζεται το αιματοκύλισμα του ουκρανικού λαού στα Ανατολικά, χτες πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας η λεγόμενη «ομάδα επαφής» για την Ουκρανία, με εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ αναμενόταν να πάρουν μέρος για πρώτη φορά και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων πολιτοφυλακών. Για αυτές τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν από θέσεις από τις οποίες μπορούν να πλήξουν μη στρατιωτικούς στόχους στην ανατολική Ουκρανία και ότι οι σημερινές συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη άμεσης και άνευ όρων εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. «Υπολογίζω πολύ στο ότι οι σημερινές συνομιλίες θα αφιερωθούν πάνω από όλα στο στόχο της επίτευξης συμφωνίας για άμεση και άνευ όρων εκεχειρία», είπε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος σε φοιτητές στη Μόσχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Δεν θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, τασσόμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης της σοβαρής αυτής κρίσης, αυτής της τραγωδίας», είπε.

Ο πρόεδρος, δε, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή έκανε αναφορές σχετικά με την ανάγκη συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουκρανία, για το πώς πρέπει να είναι η «πολιτική και κρατική οντότητα ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών που μένουν στην περιοχή». Αυτές οι δηλώσεις εμφανίστηκαν από δυτικά ΜΜΕ ως παρέμβαση για «ανεξάρτητο κράτος στα ανατολικά» κάτι που όπως διευκρινίστηκε αργότερα δεν ισχύει και ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι θέση της Ρωσίας είναι ότι «οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να παραμείνουν τμήμα της χώρας» και χαρακτήρισε τη διένεξη «εγχώρια».

Κυρώσεις της ΕΕ και απάντηση της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, πάντως, επανήλθε χτες και μετά την απειλή νέων κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ «κλείνουν τα μάτια» στις στρατιωτικές ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων που βάλλουν κατά αμάχων. Οι ουκρανικές δυνάμεις «πλήττουν ευθέως κατοικημένες συνοικίες», είπε και «δυστυχώς, πολλές χώρες, ανάμεσά τους και ευρωπαϊκές, προτιμούν να το αγνοούν», και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι αρνείται την έναρξη «πολιτικού διαλόγου» με τους ρωσόφωνους του ανατολικού τμήματος της χώρας.

Απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και την ΕΕ σχετικά με τις νέες κυρώσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει και ότι θα ενεργήσουμε κατά κανονικό και σύγχρονο τρόπο, και ότι, ούτε εμείς ούτε οι εταίροι μας, θα υποστούν το κόστος αυτών των αμοιβαίων χτυπημάτων».

Για το ίδιο θέμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, παραδέχτηκε ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία ενδεχομένως να πλήξει τη γερμανική οικονομία, αλλά είπε ότι «δεν αποτελεί επιλογή» η αδράνεια απέναντι στην επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας. «Εχω δηλώσει, σημείωσε, ότι οι κυρώσεις πιθανόν θα έχουν συνέπειες και για τις γερμανικές εταιρείες. Αλλά πρέπει να πω ότι υπάρχουν συνέπειες και όταν επιτρέπεται σε κάποιον να μετακινεί τα σύνορα στην Ευρώπη και να επιτίθεται σε άλλες χώρες με τα στρατεύματά του».

Στο ίδιο κλίμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναγκαστεί να δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό του πληθυσμού της Κριμαίας από τη Ρωσία», και συνέχισε «πιθανοί ρωσικοί ισθμοί ή χερσαίοι διάδρομοι θα ήταν εντελώς αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και καταδικαστέοι όπως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις είπε επίσης «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τελευταίο στάδιο της κλιμάκωσης», δηλαδή «στην άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», κάτι που «πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο».

Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε χθες ότι αναμένει οι ηγέτες της Ουκρανίας, δηλαδή η αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζει η λυκοσυμμαχία και τη στηρίζουν εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις, μετά τις εκλογές στις 26 Οκτώβρη να κάνουν το βήμα να καταργήσουν το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους, βήμα που μπορεί να οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο Ράσμουσεν επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα φροντίσει ώστε χιλιάδες στρατιώτες να μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα στην ανατολική Ευρώπη, ώστε να είναι «πιο ορατοί» και να «χτυπούν σκληρά», αν είναι απαραίτητο με βάση το σχέδιο άμεσης αντίδρασης (RAP).

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, που θα διαδεχθεί τον Βαν Ρομπάι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προειδοποίησε χτες για τον κίνδυνο ενός πολέμου «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία», και μάλιστα το έκανε σε ομιλία του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας. Ετσι, κάλεσε ανοιχτά το ΝΑΤΟ να αποφασίσει συγκεκριμένα μέτρα και μάλιστα στην επικείμενη αυτή τη βδομάδα Σύνοδο στην Ουαλία.

Η Κίνα, από την πλευρά της, αντιτάχθηκε στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, κρίνοντας ότι η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να προετοιμάσει νέα μέτρα απλώς και μόνο θα περιπλέξει την κρίση. «Μια πολιτική λύση είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, οι κυρώσεις δε θα βοηθήσουν να επιλυθούν τα θεμελιώδη προβλήματα στην Ουκρανία», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και πρόσθεσε: «Μπορεί να δημιουργήσει νέους, πιο περίπλοκους παράγοντες».Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕΔΥΕ

Εκδηλώσεις σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Χανιά

Τιμώντας τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει εκδήλωση στα Χανιά, με αφορμή και την επέτειο των 40 χρόνων από την εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου, αλλά και το Διεθνές Ετος 2014 για την Παλαιστίνη, σήμερα Τρίτη, στις 20.00, πίσω από το Γυαλί Τζαμισί.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν, ως καλεσμένοι της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, συντονιστής Μέσης Ανατολής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) προγραμματίζει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Στο πλαίσιο της συμμετοχής στην καθιερωμένη διοργάνωση «Βαλκανική Πλατεία» (στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών, 1-7/9), διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις πληρώνονται με το αίμα των λαών», σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο χώρο της «Βαλκανικής Πλατείας». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Νίκος Ζώκας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ο Μπάμπης Βέλλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΔΥΕΘ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μιχάλης Σπυριδάκης, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

-- Επίσης, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο δολοφονημένο, από τη χούντα, αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη, μέλος του ΚΚΕ, Γραμματέα της «Νεολαίας Λαμπράκη» Αμπελόκηπων και μέλος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ), την Πέμπτη 4/9, στις 8 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων με ομιλητή τον Μιχάλη Σπυριδάκη, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και συναγωνιστή του Γιάννη Χαλκίδη.ΝΑΤΟΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δημιουργούν «αιχμή του δόρατος» ενάντια στους λαούς

Τους άξονες του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης» για επεμβάσεις όπου Γης περιέγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας

Τη δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης κρούσης, «πολύ υψηλής ετοιμότητας», με ικανότητα ανάπτυξης και στρατιωτικής επέμβασης μέσα σε ελάχιστες μέρες σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη την «καλούν» τα συμφέροντα των ευρωατλαντικών μονοπωλίων, προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας που πραγματοποιείται στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα την επικίνδυνη για τους λαούς όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για τα μερίδια των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, μέσα στο έδαφος της ίδιας της Ευρώπης, ο Α. Φ. Ράσμουσεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πιο ορατή, για όσο διάστημα χρειαστεί».

«Η Σύνοδος Κορυφής στην Ουαλία θα λάβει χώρα σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει (...) Αρα αναμένω να είναι μια κρίσιμη σύνοδος στην ιστορία του ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε ο Α. Φ. Ράσμουσεν, προσθέτοντας ότι «είναι μια εποχή πολλαπλών κρίσεων σε μια σειρά από μέτωπα. Στα ανατολικά η Ρωσία επεμβαίνει απροκάλυπτα στην Ουκρανία. Στο νότο, βλέπουμε την αυξανόμενη αστάθεια, με εύθραυστα κράτη, άνοδο του εξτρεμισμού και θρησκευτικές διαμάχες».

Σχέδια ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής «Δύναμης Αντίδρασης»

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου τα σχέδια ενίσχυσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας του ΝΑΤΟ σε κάθε σημείο του πλανήτη, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανέφερε ότι «οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε φτάνουν πολύ μακριά από τα σύνορά μας. Γι' αυτό και η προσέγγισή μας για τα θέματα ασφάλειας φτάνει πέρα από τα σύνορά μας επίσης». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουαλία «θα συμφωνήσουμε σε ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης (Readiness Action Plan), έτσι ώστε να κάνουμε το ΝΑΤΟ πιο ευκίνητο από ποτέ». Το σχέδιο αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα απαντά στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας, αλλά και θα εξοπλίζει τη Συμμαχία ώστε να απαντά σε όλες τις προκλήσεις ασφάλειας, οπουδήποτε και αν αυτές προκύπτουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Α. Φ. Ράσμουσεν ανακοίνωσε την ενίσχυση της ήδη υπάρχουσας «Δύναμης Αντίδρασης» της λυκοσυμμαχίας, μέσα από τη δημιουργία «αυτού που θα αποκαλούσα μια αιχμή του δόρατος μέσα στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, μια δύναμη πολύ υψηλής ετοιμότητας, ικανή να αναπτύσσεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

«Αυτή η αιχμή του δόρατος», πρόσθεσε, «θα παρέχεται κυκλικά από τους Συμμάχους και θα αποτελείται από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμους να ανταποκριθούν όπου απαιτείται, με στήριξη αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών δυνάμεων». Ο γγ του ΝΑΤΟ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ακριβές μέγεθος της δύναμης, ωστόσο σύμφωνα με ΝΑΤΟική πηγή που επικαλούνται οι «Financial Times» σχεδιάζεται να αποτελείται από 4.000 στρατιώτες με δυνατότητα ανάπτυξης εντός 48 ωρών.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της λυκοσυμμαχίας είναι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Φ. Ράσμουσεν, η δύναμη αυτή «να ταξιδεύει ελαφρά, αλλά να χτυπά δυνατά» (travel light, strike hard). Για να γίνει δυνατό κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, «θα απαιτηθούν υποδομές υποδοχής σε ΝΑΤΟικά εδάφη και προτοποθετημένος εξοπλισμός και προμήθειες», καθώς και «πιθανές αναβαθμίσεις σε εθνικές υποδομές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αεροδρόμια και λιμάνια που θα μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω ενισχύσεις, αν αυτό απαιτηθεί».

Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης», ο Α. Φ. Ράσμουσεν πρόσθεσε ότι θα περιλαμβάνεται και «η αναβάθμιση της συλλογής και διαμοιρασμού πληροφοριών», καθώς και «η ενίσχυση του προγράμματος εκπαίδευσης με περισσότερες ασκήσεις, περισσότερων τύπων, σε περισσότερα μέρη, πιο συχνά».

Επανερχόμενος εξάλλου στο ζήτημα της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας ανέφερε ότι «η ετοιμότητα δράσης απαιτεί πόρους, άρα στην Ουαλία περιμένω μια δέσμευση στην αύξηση των αμυντικών επενδύσεων καθώς οι οικονομίες μας ανακάμπτουν».

Να σημειωθεί ότι, παράλληλα με όσα ανακοίνωσε χτες ο Α. Φ. Ράσμουσεν για την «αιχμή του δόρατος» της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, σε δημοσίευμά τους την περασμένη Παρασκευή οι «Financial Times» έκαναν λόγο για σχέδιο της Βρετανίας και άλλων 6 χωρών της βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής (Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία) για δημιουργία ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, μεγέθους τουλάχιστον 10.000 στρατιωτών, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και πραγματοποίησης συχνών και τακτικών ασκήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εν λόγω δύναμη θα διαθέτει στρατό ξηράς, αεροπορία και ναυτικό και θα τελεί υπό βρετανική διοίκηση, ενώ αναφέρεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντ. Κάμερον, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Παραπέρα διείσδυση σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη

Την ίδια ώρα, την πρόθεση του ΝΑΤΟ για πιο ενεργή και άμεση εμπλοκή στην κρίση της Ουκρανίας, καθώς και συνολικότερα για παραπέρα διείσδυση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, σε σύγκρουση με τις αντίστοιχες επιδιώξεις των ρωσικών μονοπωλίων, επιβεβαιώνουν οι χτεσινές δηλώσεις του Α. Φ. Ράσμουσεν σε σχέση με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: «Κατανοώ ότι η τρέχουσα πολιτική ηγεσία στο Κίεβο σκοπεύει, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, το νέο Κοινοβούλιο να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας εξάλλου, εκτός από τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συμμετοχή του Ουκρανού Προέδρου, Π. Ποροσένκο, το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας με τους ομολόγους τους από τις 4 υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (Γεωργία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ).

Με τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις αλλεπάλληλες επαφές της, ενόψει και της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αμυνας με τον Βρετανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν αμυντικά θέματα ενόψει της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία».

Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ και σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν τα αιτήματα των ΗΠΑ για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνικά αεροδρόμια, καθώς και η επέκταση αρμοδιοτήτων δομών όπως η βάση της Σούδας. Οι σχεδιασμοί αυτοί προφανώς δεν είναι καθόλου άσχετοι με τα όσα ανέφερε, όπως σημειώσαμε παραπάνω, ο Α. Φ. Ράσμουσεν για «αναβαθμίσεις σε εθνικές υποδομές» και «προτοποθετημένο εξοπλισμό» σε «υποδομές υποδοχής σε ΝΑΤΟικά εδάφη», ενώ η δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου από τις ΗΠΑ ότι συζητήθηκε «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ο ρόλος που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας» επιβεβαιώνει τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης να μπει ακόμα πιο βαθιά σε αυτούς τους σχεδιασμούς.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι άλλοι ομιλητές

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Οι ανταγωνισμοί όλο και οξύνονται. Η ένταση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κορυφώνεται. Αλλεπάλληλες φωτιές πολέμου ανάβουν γύρω μας, ενώ πολεμικές προετοιμασίες κάθε μορφής γίνονται σ' όλο σχεδόν τον πλανήτη.

Ετσι προκύπτει το καθήκον όσων ασχολούνται με τα θέματα ειρήνης: Οφείλουμε να συνεγείρουμε τους συμπολίτες μας σχετικά με το ενδεχόμενο του πολέμου, να τους μιλήσουμε για τις αιτίες και τους υπαίτιους, προτείνοντας τρόπους αντίδρασης. Το ενδεχόμενο ενός γενικότερου πολέμου απαιτεί παγκόσμιο συντονισμό για την ορθή αντιμετώπισή του. Συγχαρητήρια σ' αυτούς που διατηρούν ζωντανό 65 τώρα χρόνια αυτό τον παγκόσμιο συντονισμό των φιλειρηνικών δυνάμεων, βαθαίνοντάς τον και πλαταίνοντάς τον συνεχώς, κρατώντας σταθερά το τιμόνι στο δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

Ο Χρίστος Κ. Κουρτελλάρης, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, 40 χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα κατά της Κύπρου και μάλιστα εν μέσω άγριας καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και μπροστά στο φάσμα της μόνιμης διχοτόμησης, η λύση και επανένωση της πατρίδας, του λαού, των εδαφών, της οικονομίας, συνιστά την αιχμή του δόρατος του αγώνα του Κυπριακού λαού για επιβίωση. Ο αγώνας αυτός μια μορφή μπορεί να έχει και αυτή είναι η αντιιμπεριαλιστική.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης μέσα στις παρούσες συνθήκες της τρόικας, των αντιλαϊκών βάρβαρων μνημονίων, των ενεργειακών ευρημάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία του για πιθανή λύση που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και καμία σχέση δεν θα έχει με την εξυπηρέτηση των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων των Κυπρίων».

Ο Ακελ Τακάζ, Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και συντονιστής Μέσης Ανατολής του ΠΣΕ, είπε: «Η Παλαιστίνη υπήρξε επί δυο μήνες το θύμα μιας νέας ισραηλινής επίθεσης, ενός ακόμη κύματος βάρβαρης επιθετικότητας που διαρκεί πάνω από 60 χρόνια. Αυτήν τη φορά ακόμη πιο βάρβαρα, στοχεύοντας καθαρά στόχους άμαχου πληθυσμού με καταστροφικές συνέπειες. Αυτός ο μονομερής πόλεμος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί δίχως την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, χωρίς την εγκληματική σιωπή των συμμάχων τους στην περιοχή».ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

Συμμετείχε στην Μέρα Παγκόσμιας Δράσης κατά του ΝΑΤΟ

Διοργάνωσε εκδήλωση χτες, όπου μίλησαν εκπρόσωποι φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων και με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από φιλειρηνικές - αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, έγινε χτες το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Το ΠΣΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις και κινήματα του πλανήτη να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης του λαού και ανακήρυξε την 30ή Αυγούστου Μέρα Παγκόσμιας Δράσης κατά της λυκοσυμμαχίας. Με τη χτεσινή εκδήλωση η ΕΕΔΥΕ τίμησε ταυτόχρονα τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΣΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Ομιλητές ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γγ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ, ο Χρίστος Κουρτελλάρης, γγ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, και ο Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστής Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, στον Ευάγγελο Μαχαίρα, επίτιμο πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οι αντιθέσεις οξύνονται

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι ανατροπές στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - 1991 απελευθέρωσαν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, φανέρωσαν το φρικαλέο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Το Διεθνές Δίκαιο, όπως το γνώρισαν οι λαοί στην περίοδο της ενεργής παρουσίας και δράσης του σοσιαλιστικού συστήματος, υποκαταστάθηκε από το ιμπεριαλιστικό δόγμα του προληπτικού χτυπήματος, της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας. Ο ΟΗΕ μετατράπηκε σε εργαλείο νομιμοποίησης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, όχι μόνο δε διαλύθηκε αλλά διευρύνθηκε. Η επιθετικότητα του καπιταλιστικού συστήματος μεγάλωσε στον κοινωνικό τομέα με γενικευμένη επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με ένταση της εκμετάλλευσης, με αφαίρεση των όποιων στοιχειωδών κατακτήσεων υπήρχαν.

Αυτή η επιθετικότητα εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα μετά το 2008, με τη μεγάλη καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία οξύνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, τις αντιπαραθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Χαρακτηριστικό και κραυγαλέο παράδειγμα είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής, Περσικού Κόλπου, Βαλκανίων και Κασπίας, όπου εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί παλιών και νέων δυνάμεων και που μπορεί στην πορεία ο πόλεμος να αγκαλιάσει ολόκληρη αυτή την περιοχή.

Η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει πως τόσο ο Α΄ όσο και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, οι οποίες οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από την οικονομική κρίση και την ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι εξελίξεις διέλυσαν τους μύθους που καλλιεργήθηκαν πως η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Η ΕΕ ήταν και παραμένει ιμπεριαλιστική ένωση, επιθετική κατά των λαών, γεννήθηκε για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ο υποτιθέμενος πολυπολικός κόσμος με τις νέες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις οξύνει ακόμη περισσότερο τους ανταγωνισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί σε αυτόν συμμετέχουν και νέα μονοπώλια αυτών των κρατών και τα ίδια τα κράτη, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό παγκόσμιο τοπίο.

Τι κίνημα χρειάζεται

Οι λαοί δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή. Χρειάζεται ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό, μαζικό, που θα συσπειρώνει το λαό παλεύοντας καθημερινά και έχοντας στο στόχαστρό του την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση, το φασισμό, τους πολέμους.

Απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, στους λαούς όλης της Γης και τους καλούμε να συμπορευτούν σε έναν κοινό αντικαπιταλιστικό - αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, να αγωνιστούν για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε, με αφορμή την καμπάνια του ΠΣΕ κατά του ΝΑΤΟ, πως η θέση για διάλυση του ΝΑΤΟ μπορεί και πρέπει να συνοδεύεται με την πάλη κάθε κινήματος στη χώρα του για έξοδο από το ΝΑΤΟ, γιατί γνωρίζουμε πως οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί δεν διαλύονται από μόνοι τους, παρά μόνο όταν ηττηθούν.

Να αγωνιστούν για την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων και των πυρηνικών. Κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Για την απεμπλοκή κάθε χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Να σταθούν αλληλέγγυοι σε κάθε δοκιμαζόμενο λαό.

Θα ήθελα τελειώνοντας να εκφράσω εκ μέρους του ΠΣΕ τη δεδομένη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, που δεκαετίες τώρα κυριολεκτικά δολοφονείται από τον ιμπεριαλισμό. Να εκφράσουμε και πάλι την αυτονόητη θέση πως οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν τη δική τους ανεξάρτητη πατρίδα.

Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό που ζει δύσκολες στιγμές, να τονίσουμε και πάλι τη θέση του ΠΣΕ για Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. Γνωρίζουμε πως είναι δύσκολος ο δρόμος μας. Η υπόσχεσή μας στα 65 χρόνια δράσης του ΠΣΕ είναι να τον συνεχίσουμε. Δεν αποτελεί υποχρέωση. Είναι αντικειμενική ανάγκη. Ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει».Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραστηριότητα Ελ. Γερασιμίδου

Σήμερα, Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μαζί με την Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτή του Κόμματος, στις 10.30 π.μ., θα παραβρεθεί στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 149 τραγικά θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

Στις 7.30 μ.μ. θα επισκεφτούν αγροτοπαραγωγούς στα χωριά Ριζό και Αρσένι του Δήμου Σκύδρας στην ΠΕ Πέλλας σχετικά με τη μεγάλη ζημιά στα ροδάκινα και στα άλλα αγροτικά προϊόντα, που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο, λόγω των μέτρων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, καθώς και τη συνολική πολιτική της ΕΕ που οδηγεί τη φτωχή αγροτιά σε καταστροφή.Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7.9.2014, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές, αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί. Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 697.4278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 697.7120.661). Επίσης, στους κατά τόπους Συλλόγους της ΟΓΕ.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Νέες «διευκολύνσεις» στους μεγαλοεξαγωγείς

Νέες φορο-ελαφρρύνσεις και απλοποιήσεις στις προβλεπόμενες διαδικασίες βάζει στα σκαριά η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει την ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεξαγωγέων. Με αυτό το πλαίσιο και υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη, συνεδρίασε χτες η «Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας», στην οποία παρουσιάστηκε προσχέδιο νόμου για τη «διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου». Οι προωθούμενες διατάξεις περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για εξαγορές εμπορευμάτων «διπλής χρήσης», δηλαδή για προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτική χρήση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε άλλη διάταξη προβλέπεται «η απαλλαγή από δασμούς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των πλοίων που επισκευάζονται ή μετασκευάζονται ή έχουν κατασχεθεί σε ελληνικούς λιμένες και αγκυροβόλια». Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά σε απαλλαγές από κάθε είδους φόρους για καύσιμα, λιπαντικά κ.ά., οι οποίες ήδη ισχύουν για τον τομέα των εργασιών συντήρησης. Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, οι εφοδιασμοί πλοίων αποτελούν δυναμική εξαγωγική αγορά, και η επιβολή τυχόν δασμών και φόρων ή ενός πολύπλοκου εσωτερικού νομικού πλαισίου, «καθιστά τον ελληνικό χώρο ακριβό, μη ανταγωνιστικό και νομικά επισφαλή».«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙΣ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Νέα «αξιολόγηση» σε κλάδους με σχετικά μεγάλη διασπορά

Παραπέρα «απελευθερώσεις» επαγγελμάτων και υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από τη σχετική μεγάλη διασπορά δραστηριότητας προωθεί η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, συγκροτείται Διυπουργική Ομάδα Εργασίας, με αντικείμενο, όπως αναφέρεται, την «αξιολόγηση των έως τώρα νομοθετικών και διοικητικών ενεργειών, για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την καταγραφή υπαρχόντων περιορισμών και την διατύπωση προτάσεων, για περαιτέρω απελευθέρωση όπου αυτό κριθεί επ' ωφελεία του δημοσίου συμφέροντος».

Στην Υπουργική Απόφαση δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι κλάδοι. Ωστόσο, είναι φανερό το γεγονός ότι η νέα «αξιολόγηση» περιλαμβάνει επιστημονικά επαγγέλματα, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, τεχνικά επαγγέλματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα ΤΕΕ (μηχανικοί κ.ά.), ορκωτοί εκτιμητές, τα επαγγέλματα που ταξινομούνται στον κλάδο των υπηρεσιών, όπως οδηγοί ταξί, φορτοεκφορτωτές και μια σειρά από άλλα. Ο πραγματικός στόχος είναι η συγκέντρωση, σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Στις αρμοδιότητες της κυβερνητικής «Ομάδας Εργασίας» είναι τα παρακάτω:

-- Σύνταξη πλήρους επικαιροποιημένου καταλόγου όλων των επαγγελμάτων / οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας κάθε υπουργείου / Γενικής Γραμματείας καθώς και η καταγραφή της κείμενης νομοθεσίας.

-- Καταγραφή και αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών/προϋποθέσεων για την έναρξη και άσκηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων/οικονομικών δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της μη εισαγωγής διακρίσεων.

-- Υποβολή προτάσεων σχετικά με τις νομοθετικές ή διοικητικές ενέργειες που είναι απαραίτητες για την άρση των δυσανάλογων περιορισμών και τη μείωση του διοικητικού φόρτου.Σενάρια και διαψεύσεις

Το όνομα του Φραγκούλη Φράγκου, πρώην αρχηγού ΓΕΣ, «παίζει» τις τελευταίες μέρες στα σενάρια για τους πιθανούς αντικαταστάτες του Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που «μετακομίζει» στην Κομισιόν. Το σενάριο δεν είναι άσχετο από τις διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα για την αναμόρφωσή του, στο πλαίσιο της οποίας ενταγμένη είναι και η προσπάθεια για ενίσχυση του δίπολου.

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ είχε εμπλακεί στα σενάρια δημιουργίας κόμματος «δεξιά» της ΝΔ. Επαφές μαζί του φέρεται να είχε προς τούτο ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος. Για τον προσεταιρισμό του προσπαθεί, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα», εδώ και καιρό ο Αντ. Σαμαράς, προτείνοντάς του διάφορες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με το «Βήμα» μια τέτοια απόφαση, εφόσον τελικά ληφθεί, εκτός απ' το στόχο της διάσπασης των δυνάμεων που σχεδιάζουν κόμμα - «σφήνα» ανάμεσα σε ΝΔ και Χρυσή Αυγή, θα υπηρετεί και το στόχο κατευνασμού του στρατεύματος όπου παρατηρείται ένταση λόγων των μισθολογικών περικοπών.

Ο Κ. Καραμανλής διέψευσε, μέσω του Ν. Κακλαμάνη, το σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο ορέγεται την Προεδρία της Δημοκρατίας (ΠτΔ). Ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι συναντήθηκε με τον Κ. Καραμανλή πριν τον δεκαπενταύγουστο και ότι ο τελευταίος τού δήλωσε ότι δεν έχει καμία βλέψη για την ΠτΔ δίνοντάς του μάλιστα το ελεύθερο να δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη στιχομυθία.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες γράφτηκε στον Τύπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός σκέφτεται να μην είναι καν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, καταφέρνοντας έτσι ένα πλήγμα στη σημερινή ηγεσία του κόμματος και προετοιμάζοντας την επάνοδό του είτε ως πρόεδρος της ΝΔ είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το σενάριο ενέπλεκε και τον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς του γνώση των σχεδιασμών και σκέψεις να προτείνει ο ίδιος τον Κ. Καραμανλή για την ΠτΔ.

Η «εξουσιοδότηση» στον Κακλαμάνη ερμηνεύεται σαν ένδειξη της ενόχλησης του πρώην πρωθυπουργού για διαρροές που εκτιμά ότι έχουν στόχο την αποδυνάμωσή του.«Εφυγε» ο Τάκης Στάβερης

Η ΚΟΒ Γαλλίας του ΚΚΕ ανακοινώνει με βαθιά οδύνη το θάνατο του συντρόφου Τάκη Στάβερη, την περασμένη Παρασκευή 29 Αυγούστου.

Ο εκλιπών γεννήθηκε από γονείς Κεφαλονίτες το 1927 και μεγάλωσε στου Γκύζη. Εγινε δραστήριο μέλος της ΕΠΟΝ. Στο δρόμο για το βουνό, το φθινόπωρο του 1943, για να γίνει αντάρτης του ΕΛΑΣ, συνελήφθη από τους Ιταλούς, που τον παρέδωσαν στους Γερμανούς. Μεταφέρθηκε ως αιχμάλωτος πολέμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη βόρεια Γερμανία.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη του 1945 κι ήρθε μετανάστης στο Παρίσι το 1954. Απέκτησε οικογένεια κι εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος έως τη συνταξιοδότησή του. Το 1968 τάχθηκε υπέρ των αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας, όπως και την περίοδο της αντεπανάστασης '90-'91 στάθηκε αταλάντευτος στις μάχες ενάντια στον οπορτουνισμό για την υπεράσπιση του χαρακτήρα του Κόμματος. Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική, αντιδικτατορική δράση όπως και στο μαζικό μεταναστευτικό κίνημα. Πρόσφερε στην ΚΟΒ Γαλλίας με όλες του τις δυνάμεις παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε μέχρι το τέλος.

Ο σύντροφος Τάκης Στάβερης θα κηδευθεί με πολιτική κηδεία την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη, στις 14.15 (Crematorium du Pere Lachaise, είσοδος από την place Gambetta).

Η KO εκφράζει στη συντρόφισσά του Τασία καθώς και στο γιο και την κόρη του τα θερμά της συλλυπητήρια.Τιμούν τους εκτελεσθέντες στο μπλόκο της Καλαμαριάς

Αντιφασιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο μπλόκο της Καλαμαριάς, στις 13 Αυγούστου του 1944, διοργανώνουν το Παράστημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Καλαμαριάς και η ΚΝΕ, την Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (δημαρχείο).Εκδήλωση για τη μάχη της Λαμπούσας

Αύριο, Τετάρτη 3/9, στις 7 μ.μ., στο μνημείο της μάχης της Λαμπούσας η ΑΕ Νότιας Εύβοιας του ΚΚΕ και τα παραρτήματα Εύβοιας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού, τη νίκη του ΕΛΑΣ στη συγκεκριμένη μάχη, τον Βασίλη Μήτρου και στο πρόσωπό του όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.Σελίδα 11 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ

Αναζητά συνεταίρους για την άσκηση της διαχείρισης

«Ανοιγμα» ξανά στους ΑΝΕΛ από τον Ν. Παππά, «δεξί χέρι» του Αλ. Τσίπρα

«Ανοίγματα» που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ κοντύτερα στην πολυπόθητη αυτοδυναμία προαναγγέλλει ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, σε συνέντευξή του στη «Real news», κάνοντας καθαρό ταυτόχρονα ότι σε κάθε περίπτωση θα συνεργαστούν με όποιον πρόθυμο να συμπράξει στην άσκηση της αστικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από ένα διάστημα κατηγορηματικών αρνήσεων κάθε ενδεχομένου συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, δηλώνει: «Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από ευρύτερες δυνάμεις».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επανέλαβε (στο ΑΠΕ - ΜΠΕ) χτες: «Από όλα τα στελέχη μας έχει διατυπωθεί η εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν οι προγραμματικές προϋποθέσεις για μια συνολική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Ο Ν. Παππάς αποφεύγει να πάρει θέση στην προεδρολογία με επίκεντρο τον Φ. Κουβέλη, ενώ ερωτηθείς για τον Κ. Καραμανλή δηλώνει ότι ο καθένας κρίνεται και απ' το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που εκπέμπει. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι γνωστές. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο καθένας χαρακτηρίζεται από τις πολιτικές του θέσεις και από το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού που εκπέμπει», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ φημών που θέλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το λεγόμενο «καραμανλικό» στρατόπεδο της ΝΔ.

Στο όνομα της σωτηρίας του κεφαλαίου

Επιθετικός ωστόσο εμφανίστηκε απέναντι στον Φ. Κουβέλη ο Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία. Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης; Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σ' έναν άλλο χρόνο». Και παρακάτω επανήλθε θέτοντας διλήμματα σε βουλευτές αλλά και στον ελληνικό λαό: «Θα είναι, λοιπόν, κάποιοι που θα κλείσουν τα μάτια μπροστά στην καταστροφή της χώρας και θα δώσουν το "πράσινο φως" στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει να εξαπατά και ουσιαστικά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Και αυτή η ευθύνη είναι και συλλογική, αλλά και ξεχωριστή για το κάθε μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Στις δηλώσεις Παππά αντέδρασε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, δηλώνοντας «δεν γινόμαστε ουρά κανενός» και κατηγορώντας μεταξύ άλλων τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φλερτάρει με στελέχη του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ. Σφυρίζει αδιάφορα στα περισσότερα που αφορούν το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, προφανώς για να "ψαρεύει" ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και έχει, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, καταστεί συνομιλητής (...) στον Σόιμπλε, στον Ράιχενμπαχ, στον Τόμσεν...».

Αντιδράσεις όμως προκλήθηκαν και στο ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Δ. Καρύδη, να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ανοίγματα άνευ αρχών στους ΑΝΕΛ και για «χάιδεμα της τετραετίας Καραμανλή».

Με τον ΣΕΤΕ χτες, με τον ΣΕΒ σήμερα

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, συναντήθηκε χτες με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ενόψει ΔΕΘ. Σήμερα μάλιστα θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ. Λεπτομέρειες απ' τη συνάντηση δεν έγιναν γνωστές, καθώς η Κουμουνδούρου αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ο Αλ. Τσίπρας εξέθεσε στους εκπροσώπους του τουριστικού κεφαλαίου, που θησαυρίζει απ' τη βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό και κατέθεσε ευχές για την προστασία των εργασιακών σχέσεων και την αξιοπρεπώς αμειβόμενη απασχόληση.ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Στήριξη σε οποιαδήποτε κυβέρνηση

Τη διαθεσιμότητά του να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, αρκεί αυτή να μην περιλαμβάνει «φασίστες», ούτε αμφισβητίες της ΕΕ, διαμηνύει ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, με συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Αν κι έτσι παραδέχεται ότι το κόμμα του κάνει όρεξη να γίνει δεκανίκι σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις που θα σχηματίσουν υπάρχουσες δυνάμεις, με δεδομένο το κοινό στρατηγικό πλαίσιο που μοιράζονται, την ίδια στιγμή υποδεικνύει ότι η χώρα «χρειάζεται μια νέα ηγεσία», ότι «δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί που έφεραν τη χώρα σε κίνδυνο, να θέλουν τώρα να μας σώσουν» και πως το κόμμα του δεν είναι όπως τα υπόλοιπα!

«Και δεν είμαστε κίνημα διαμαρτυρίας. Το Ποτάμι θέλει να αλλάξει κάτι, εν ολίγοις, θέλουμε να κυβερνήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, αλλά θα σχηματίσουμε μια συμμαχία, μια συνωμοσία του καλού»!

Κάνοντας λιανά το τι εννοεί, σε άλλη παρέμβαση, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λέσβο, ο Στ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι «το Ποτάμι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με ακροδεξιό υπουργό. Αλλά ούτε και σε κυβέρνηση με υπουργό κάποιον που θα εκπροσωπεί έναν χώρο που είναι εναντίον της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας αλλά και της έννοιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».ΔΗΜΑΡ

Η «προεδρολογία» τροφοδοτεί νέα αντιπαράθεση

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος απ' την απροθυμία του Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει τη θέση του

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ και ο ίδιος προσωπικά, σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος το περασμένο Σάββατο, όπου επανέλαβε ότι «το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων», ότι «θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα» και ότι «θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται».

Η αμφισημία του προκάλεσε περαιτέρω αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο, όπου ήδη τρεις βουλευτές (Πανούσης, Ρεπούση, Ξηροτύρη) έχουν διαφωνήσει με την προοπτική να είναι ο Φ. Κουβέλης η πρόταση της συγκυβέρνησης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ πολλά άλλα στελέχη τον μέμφονται ότι «ροκανίζει» το χρόνο ελπίζοντας σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία, κατά την οποία να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να αποδεχτεί την πρόταση.

Η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη επέκρινε χτες τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ δηλώνοντας (ρ/σ «Αθήνα 9,84») «θεωρούμε ότι η εμπλοκή του ονόματος του Φώτη Κουβέλη στα σενάρια για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο βλάπτει τη Δημοκρατική Αριστερά και γίνεται εκ του πονηρού. Θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει άμεσα όλο αυτό το ζήτημα. Αντίθετα, η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή ήταν σαν να είναι εξωτερικός παρατηρητής και σαν να μην εμπλέκεται το όνομά του σε όλη αυτή τη συζήτηση...».

Αλλωστε, 17 μέλη της ΚΕ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Κυρίτσης, Πανούσης και Γιαννακάκη, ζήτησαν χτες με κοινή τους δήλωση απ' τον Φ. Κουβέλη να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχτεί ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά τα λοιπά η ΚΕ αποφάσισε τη χρονική μετάθεση του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί από 2 έως 5 Οκτώβρη, στη σκιά της έντονης αντίδρασης της μειοψηφούσας «Μεταρρυθμιστικής Τάσης», η οποία ζήτησε αναβολή του και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα πάρει μέρος στις εργασίες του. Η Κεντρική Επιτροπή πάντως ενέκρινε τα κείμενα θέσεων, τον κανονισμό προσυνεδριακών διαδικασιών και το σχέδιο καταστατικού του Συνεδρίου.

Θέλει «Σχέδιο Μάρσαλ» και «τρίτο πόλο»

Ο Φ. Κουβέλης με την ομιλία αξίωσε άμεσα «αλλαγή του μείγματος» ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό υπερασπίστηκε ως «κρίσιμο ζήτημα τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους» καθώς, όπως είπε, «από αυτήν άλλωστε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα της χώρας να ανακάμψει». Προέτρεψε ακόμα την κυβέρνηση «να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα "τύπου Μάρσαλ" με ενίσχυση - και όχι μείωση - των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά, με χρηματοδότηση της οικονομίας από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες και με την προσέλκυση σοβαρών και μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων». Μάλιστα, ζήτησε τα θέματα αυτά «να αποτελέσουν αντικείμενο εθνικής διεκδίκησης και να συγκροτηθούν ευρύτερες συμπαρατάξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθησή τους».

Σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της ΔΗΜΑΡ στο αστικό πολιτικό σύστημα δεν έκρυψε τη φιλοδοξία «να επηρεάσουμε την πορεία των πολιτικών πραγμάτων» και για το λόγο αυτό «θα επιμείνουμε στο διάλογο για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, επιδιώκοντας τη συνάντηση των δυνάμεων της προοδευτικής κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας».ΠΑΣΟΚ

Στα «χαρακώματα» Βενιζέλος - Παπανδρέου

Ηχηρό «παρών» έδωσε χτες στο Ζάππειο το «παπανδρεϊκό» ΠΑΣΟΚ συμμετέχοντας στα εγκαίνια της έκθεσης - αφιερώματος στον Α. Παπανδρέου με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», του ιδρύματος Α. Παπανδρέου, με βασικό ομιλητή τον Γ. Παπανδρέου. Σε μια σύναξη με προφανή στόχευση τη δήλωση παρουσίας και συμμετοχής στις διεργασίες ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας και αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αποδοκιμάστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε αποδοκιμασίες από μερίδα συγκεντρωμένων, όταν σχολίασε το σύνθημα που απηύθυναν στον Γ. Παπανδρέου «Γερά, να φύγει η Δεξιά»: «...Θα τα πούμε όμως την Τετάρτη πώς φτάσαμε στο σημείο να συγκυβερνούμε με τη Νέα Δημοκρατία».

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί από μέρες καθώς η Χαριλάου Τρικούπη εξέλαβε την εκδήλωση ως προσπάθεια υπονόμευσης αυτής που διοργανώνει στον ίδιο χώρο, στο Ζάππειο, αύριο Τετάρτη, για το γιορτασμό της επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα συμμετάσχει επικαλούμενος ανειλημμένη υποχρέωση στο εξωτερικό.

Σαν το «ήτανε στραβό το κλήμα»...

Απ' την πλευρά τους οι λεγόμενοι «παπανδρεϊκοί» δήλωναν πως η μόνη έγνοια της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είναι η ψηφοθηρία με την καλλιέργεια νοσταλγίας σε έναν κόσμο, την ώρα που διαλύει το κόμμα σε θολά σχήματα, όπως η Ελιά ή η Δημοκρατική Παράταξη.

Κι αν επισήμως η προσπάθεια ήταν να πέσουν οι τόνοι και να καλλιεργηθεί μια εικόνα ενότητας, το πραγματικό κλίμα αποτυπώθηκε σε ένα μπαράζ συνεντεύξεων, άρθρων και δηλώσεων με τα οποία στελέχη της κάθε πλευράς επέκριναν την άλλη. Για παράδειγμα, ο Λ. Γρηγοράκος, συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, δήλωσε «ο καθένας λοιπόν θα μπορούσε να κάνει και μια άλλη εκδήλωση, αλλά μετά την 3η του Σεπτέμβρη (...) Αλλά να την κάνουμε δυο μέρες πριν και μετά να φεύγουμε στο εξωτερικό... δεν το βλέπω λογικό».

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, του στενού παπανδρεϊκού περιβάλλοντος, έγραψε «θλιβερή, αλλά αναπόφευκτη είναι η διαπίστωση ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει στρατηγική επιλογή την κεντροδεξιά - νεοφιλελεύθερη στροφή, δεν έχει πια σχέση με τα οράματα του ιστορικού του ηγέτη και τις αρχές εκείνου του προοδευτικού, λαϊκού, ριζοσπαστικού Κινήματος που εξέφρασε η 3η του Σεπτέμβρη του 1974».Σελίδα 12 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Προβολές στον Πειραιά

Συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα οι προβολές δωρεάν θερινού σινεμά της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ, που γίνονται στο Σινέ «Κατερίνα» (Κερατσίνι - Ευγένεια, οδός Βύρωνος και Χιλής), στις 9.30 το βράδυ και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Αύριο Τετάρτη: «Η λίστα του Σίντλερ», του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη: «Λούφα και Παραλλαγή», του Νίκου Περάκη.Μαθητική συναυλία στη Μεταμόρφωση

«

Μετεξεταστέοι θα μείνουνε αυτοί... Εμείς θα περάσουμε με αγώνα», είναι το σύνθημα της συναυλίας που κάνει η Οργάνωση Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Σκεπαστό της Αττικής Οδού στη Μεταμόρφωση, συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες ενάντια στην «τράπεζα θεμάτων» για τις εξετάσεις του Λυκείου, που τα αποτελέσματά της φάνηκαν δραματικά φέτος που πρωτολειτούργησε.

Στη συναυλία θα παίξουν οι «Orbital Device» από το 1ο και 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και οι μαθητές θα απαιτήσουν:

-- Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων».

-- Οι εξετάσεις να έχουν αποκλειστικά ενδοσχολικό - προαγωγικό χαρακτήρα, με την ευθύνη των εκπαιδευτικών.

-- Να μη ληφθεί υπόψη για τους μαθητές της Α' Λυκείου ο βαθμός που διαμορφώθηκε με την «Τράπεζα Θεμάτων», ούτε για τις προαγωγικές (δηλαδή μόνο οι ερωτήσεις του εκπαιδευτικού να ληφθούν υπόψη για την προαγωγή), ούτε για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (καθηγητές, βιβλία, δωρεάν μεταφορά, σίτιση), ώστε να στηριχτούν οι μαθητές και οι οικογένειές τους.Από το Ιόνιο και τη Βόρεια Ελλάδα πέρασε το Φεστιβάλ

Πολιτικές - πολιτιστικές γιορτές σε όλη τη χώρα κάνει το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», οδεύοντας προς την κορύφωσή του στην Αθήνα, στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.

Στο πλαίσιο αυτό έγιναν πετυχημένες εκδηλώσεις την περασμένη Παρασκευή στη Λευκάδα. Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με σύντομο χαιρετισμό από την Αφροδίτη Μπόμπολη, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Πρέβεζας - Λευκάδας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια, για δεύτερη χρονιά φέτος, η Αθλητική Γυμναστική Ακαδημία TAE KWON DO «Ευκλέας» Λευκάδας παρουσίασε επιδείξεις με πολυπληθή ομάδα μαθητών, υπό την εποπτεία του δασκάλου της και διεθνούς εκπαιδευτή Ευστάθιου Καββαδία. Ακολούθησε μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ Λευκάδας, αλλά και στον Νίκο Μπελογιάννη, με ταυτόχρονες προβολές. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, που αναφέρθηκε στο ιστορικό του Φεστιβάλ από το 1975 μέχρι σήμερα, μίλησε για την πολιτική επικαιρότητα σήμερα και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Παίρνουμε σήμερα δυνάμεις από την επιτυχία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ κι εδώ στη Λευκάδα και με μεγαλύτερη ορμή κι απαιτητικότητα μπορούμε να δεσμευθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και σε προσωπική βάση εμείς οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος, όσοι προσμένουν από το ΚΚΕ. Θα κάνουμε περισσότερα στο χώρο μας στους συναδέλφους, στον περίγυρό μας, ο λαός να σηκώσει κεφάλι, να ανέβει ο βαθμός οργάνωσής του για να συγκρουστεί με αποφασιστικότητα με τον αντίπαλο και να βγει νικητής». Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με λαϊκό γλέντι και χορό με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κορακάκη.

Αντίστοιχα, το περασμένο Σάββατο το Φεστιβάλ πέρασε και από τη Ζάκυνθο. Το πρόγραμμά του ξεκίνησε με τουρνουά σκακιού, όπου πήραν μέρος μικροί και μεγάλοι φίλοι της ΚΝΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξαν τα μαθητικά χιπ-χοπ συγκροτήματα «Σκοτεινοί Ιχνηλάτες» και «Rise Up», που έστειλαν μήνυμα κατά των ναρκωτικών μέσω των τραγουδιών τους. Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία beatboxing, από μαθητή του Νυχτερινού Λυκείου Ζακύνθου, που ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Τίμο Φαραό, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς και Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Ζακύνθου της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης στα σχολεία και στις σχολές, να μπουν χιλιάδες ακόμα στον αγώνα, με πρώτους τους νέους, και τόνισε ότι «τα μέλη της ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ θα δίνουν καθημερινά τη μάχη για να έρχονται όλο και περισσότεροι νέοι σε επαφή με τις θέσεις της Οργάνωσης για τη δημιουργία της νέας κομμουνιστικής κοινωνίας, που θα γκρεμίσει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού». Το πρόγραμμα έκλεισε με παρουσίαση παραδοσιακών και δημοτικών χορών από νεανική ερασιτεχνική ομάδα χορού και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο παρουσιάστηκαν έκθεση φωτογραφίας για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ και έκθεση σκιτσογραφίας με θέμα «45 χρόνια ΚΝΕ». Επίσης λειτούργησαν παιδότοπος, που φιλοξένησε τους λιλιπούτειους φίλους της ΚΝΕ, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και μπαρ.

Στις Σέρρες, στη Νάουσα και τα Γιαννιτσά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε Νάουσα, Σέρρες και Γιαννιτσά.

Εκατοντάδες νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Παπαλουκά» στις Σέρρες. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ήταν πλούσιο, με μαθητικά συγκροτήματα, ροκ συναυλίες από τοπικούς καλλιτέχνες, ρεμπέτικο λαϊκό γλέντι αλλά και χορευτικό από ποντιακό πολιτιστικό σύλλογο της περιοχής. Ξεχώρισε το αφιέρωμα από μέλη της ΚΝΕ στον Νίκο Μπελογιάννη, κάνοντας το σύνθημα του Φεστιβάλ «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, συνεχίζουμε...» να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Ο παιδότοπος προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μικρών φίλων, ενώ οι μαθητές είχαν το δικό τους στέκι όπου οργάνωσαν σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις με την «τράπεζα θεμάτων» αλλά και την οργάνωση της πάλης τους τη νέα χρονιά. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώθηκαν με την κεντρική ομιλία από τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Νάουσα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Επαναστάτης», με τους Παναγιώτη Τσαβδαρίδη - Αμπατζόγλου, Γιάννη Κακούλη και Κυριάκο Μαυρομάτη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Λειτούργησε χώρος για ζωγραφική με θέμα ενάντια στον πόλεμο και τα ναρκωτικά, όπου συμμετείχαν μαθητές. Επίσης λειτούργησε παιδότοπος με εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων με τους Κωνσταντία Αμπατζόγλου, Παναγιώτη Τσαβδαρίδη - Αμπατζόγλου, Δέσποινα Τσαβδαρίδου - Αμπατζόγλου και Γιάννη Κακούλη. Στην εκδήλωση μίλησε η Θεοδώρα Καραθάνου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στα Γιαννιτσά, το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο. Μίλησε ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενώ οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με χιπ χοπ από το μαθητικό συγκρότημα «PIXELS» και λαϊκό γλέντι.Σελίδα 13 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών

Οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (τόσο οι προφεστιβαλικές σε γειτονιές και χωριά, όσο και τα κεντρικά Φεστιβάλ πόλεων) συνεχίζονται αυτές τις μέρες και συγκεκριμένα είναι προγραμματισμένες οι εξής:

Σήμερα Τρίτη, στην Πτολεμαΐδα, οι κεντρικές εκδηλώσεις γίνονται στην κεντρική πλατεία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αντιφασιστικό αφιέρωμα, μαθητικό συγκρότημα, ομιλία από τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι. Παράλληλα, θα γίνονται graffiti ενάντια στο φασισμό.

Αύριο Τετάρτη, στην Ελασσόνα στην πλατεία απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο, αντιφασιστική εκδήλωση με αφιέρωμα στον Ερνεστ Τέλμαν, ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ κ.ά.

Την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, στη Δράμα οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στον κήπο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία από την Ε. Καραμέτου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, συναυλίες με τα συγκροτήματα «Κατά φαντασίαν μουσικοί» και «Route 66», μουσικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, τουρνουά σκάκι σιμουλτανέ και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχουν: Εκθεση φωτογραφίας με θέμα την ανεργία από φωτογραφική ομάδα, παιδότοπος, έκθεση βιβλίου κ.ά.

Την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, στην Καστοριά, οι κεντρικές εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Μακεδονομάχων και το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει: Συζήτηση για νέους εργαζόμενους, μαθητικό συγκρότημα και ομιλία από τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ακόμα την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, στη Λάρισα θα γίνει εκδήλωση για τον Αθλητισμό στο κλειστό γυμναστήριο του Αλκαζάρ (ΕΑΚΛ - αίθουσα βαρέων αθλημάτων). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 6 μ.μ. γνωριμία με μαχητικά αθλήματα και την άρση βαρών (συμμετέχουν: το τμήμα πάλης του «ΕΑΛ Πήγασος», «Ατλας Λάρισας» και «ΣΒΑ Λάρισας») και στις 8 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Η πρόταση του ΚΚΕ για την φυσική αγωγή και τον αθλητισμό» με τον Πέτρο Κρίκη, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, αρχίζει επίσης το διήμερο Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη που θα γίνει στο Πάρκο ΙΚΑ (Επάνω Σκάλα), από τις 8 μ.μ. και τις δύο μέρες. Το πρόγραμμά του, την πρώτη μέρα, περιλαμβάνει: Μουσικό αφιέρωμα με τους Μυρσίνη Κουτσκουδή, Μιχάλη Κουτσκουδή και Δημήτρη Σκλεπάρη. «Κόμμα "παντός καιρού"», βιβλιοπαρουσίαση από τον Γιάννη Πατσή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρετισμός από την Νάσια Σούκουλη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ. «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον», θεατρική παράσταση. Λαϊκό Πρόγραμμα. Το Σάββατο, 6 Σεπτέμβρη, το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας περιλαμβάνει: Μουσική ομάδα του πανεπιστημίου, Neverland. Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη. Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό Γλέντι με το συγκρότημα της Γιώτας Μιχαλέλλη.

Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στα Τρίκαλα στο Μύλο Ματσόπουλου, με: Συναυλία metal από τους «LastRaw», μαθητικό σχήμα του Μουσικού λυκείου. «Μουσικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ από το μουσικό σχήμα της ΚΝΕ. Στις 21.15, κεντρική πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Συναυλία από τους «KollektivA». Λαϊκό γλέντι από τους «Sevdalim Aman». Στον παιδότοπο θα γίνει παρουσίαση του τραγουδιού του Μ. Λοΐζου «O Μέρμηγκας» και δραματοποίηση του παραμυθιού της Ζ. Σαρρή «Το κουκί και το ρεβίθι», από θεατρική ομάδα μαθητών, καθώς και ζωγραφιές για «έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων». Στο μαθητικό στέκι θα παρουσιαστούν τα ερωτηματολόγια της ΚΝΕ για την τράπεζα θεμάτων και προβολή βίντεο. Στο εργατικό στέκι θα γίνει συζήτηση για την ανεργία. Θα υπάρχουν ακόμα έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» και φωτογραφικό αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.Ξεκίνησε το θεατρικό τριήμερο αφιερωμένο στον Μάνο Κατράκη

Την παράσταση «5 1/2 ιστορίες για την κρίση» παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ξεκίνησε χτες το απόγευμα το τριήμερο θεατρικών εκδηλώσεων στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι που διοργανώνει η ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και είναι αφιερωμένο στον μεγάλο κομμουνιστή καλλιτέχνη Μάνο Κατράκη.

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με ένα βίντεο με τον Μάνο Κατράκη να απαγγέλλει με το μοναδικό του ύφος, προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό, που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων.

Καλωσορίζοντας τον κόσμο, εκ μέρους της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, η Βαγγελιώ Κυριαζίδου, μέλος του ΚΣ, αναφέρθηκε σ' αυτήν την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, εξηγώντας ότι στόχος ήταν να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος σε όλες τις μορφές τέχνης που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες, ηθοποιούς και θεατρικές ομάδες να προβληματίσουν και να προβληματιστούν.

Στη συνέχεια, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το έργο του Γιώργου Σεβαστίκογλου «Αγγέλα», δίνοντας τον καλύτερό της εαυτό. Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έκλεισε με το έργο «5 1/2 ιστορίες για την κρίση» από την θεατρική ομάδα «ΑντίχειραΣ».

Στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «5 1/2 ιστορίες για την κρίση».

Οι σημερινές παραστάσεις

Το θεατρικό τριήμερο συνεχίζεται σήμερα στο «Σύγχρονο Θέατρο» στο Γκάζι (Ευμολπιδών 45, τηλ. 210.3464.380) με τις παραστάσεις:

Αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., είναι προγραμματισμένη η παράσταση «Σαν Αϋλο Πετούμενο», δραματοποιημένη ποίηση της Γ. Φωτιάδου - Μπαλαφούτη που παρουσιάζει η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθήνας «Δρυός Τόποι». Και στις 9 μ.μ. θα παιχτεί και πάλι η «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.Σελίδα 14 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ: Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης εγκύου από την εταιρεία «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ» (Σουλιώτης), πέτυχε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναφέρει ότι «η εργοδοσία παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση εργασίας (25/08/2014) ισχυριζόμενη ότι έγινε λάθος! Είναι ένα από τα πολλά «λάθη!» που κάνουν οι εργοδότες, τα οποία όμως όλως τυχαίως είναι πάντα σε βάρος των εργαζομένων! Το σωματείο μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι της συναδέλφου, καλώντας την να διεκδικήσει την ακύρωση της απόλυσής της, να διεκδικήσει το δίκιο της.

ΚΤΕΛ: Εμπρακτη συμπαράσταση στο Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, με αφορμή την πρώτη πανελλαδική απόλυση οδηγού με το Προεδρικό Διάταγμα 94/13-8-2014, που προβλέπει αναιτιολόγητη απόλυση με προειδοποίηση, καταβάλλοντας τη μισή αποζημίωση, εξέφρασαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη Μεσσηνία.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ - ΑΛΜΥΡΟΣ: «Στην επιχείρηση αυτή εγώ κάνω κουμάντο και θα αυθαιρετώ για την επιβίωσή της»! Μ' αυτά τα λόγια, απάντησε ο διευθυντής προσωπικού του δήμου Αλμυρού στους εκπροσώπους του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας, που τον επισκέφτηκαν και, παρουσία των καθαριστριών των σχολικών κτιρίων του δήμου, διαμαρτυρήθηκαν για τη βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων και ειδικοτήτων, που κάνει η δημοτική αρχή. Στις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστών να δώσει εξηγήσεις και να δεσμευτεί ότι θα σταματήσει η παραβίαση ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης εργατικής νομοθεσίας, αντί άλλης απάντησης κάλεσε την αστυνομία.

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ: Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας παίρνει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, να οργανώσει δωρεάν μαθήματα σε έναν αριθμό μαθητών γυμνασίου - λυκείου παιδιά ανέργων, κυρίως στα Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα γραφεία του ΕΚΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6, 2ος όροφος) μέχρι την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη, από τις 8 π.μ έως τις 3 μετά το μεσημέρι, πρέπει να συνοδεύονται με αντίγραφο της κάρτας ανεργίας, των ανέργων (του ενός ή και των δύο γονέων αν είναι άνεργοι).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Από χτες Δευτέρα μπορούν οι δικαιούχοι με δύο παιδιά να υποβάλλουν αίτηση για το οικογενειακό επίδομα του ΟΑΕΔ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η ημερομηνία έναρξης των αιτήσεων ξεκινάει την 1 Οκτώβρη και λήγει στις 31 Γενάρη 2015. Οσοι έχουν τρία παιδιά και πάνω, έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 14 Ιούλη να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που κατατίθενται μέσω εργοδότη, ΚΕΠ ή ταχυδρομείου θα παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες ανεξάρτητα από των αριθμό παιδιών. Η φετινή χρονιά θα είναι η τελευταία που χορηγείται το οικογενειακό επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ενώ θα είναι μειωμένο κατά 50%.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: «Η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ σε ξενοδοχείο της Aldemar ανάγκασε σε μια νύχτα τον μεγαλοξενοδόχο Αγγελόπουλο να πάρει πίσω υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και να καταβάλει δεδουλευμένα. Το συμπέρασμα είναι πολύτιμο: οι ξενοδόχοι τρέμουν την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων. Φοβούνται γιατί ξέρουν καλά πως τα ξενοδοχεία δουλεύουν αποκλειστικά χάρη στους εργαζόμενους, γνωρίζουν τη δύναμή τους». Αυτά σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο και αναδεικνύει την ανάγκη να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα στον κλάδο, να πάρουν ζωή τα σωματεία με οργάνωση σε κάθε ξενοδοχείο και όμιλο» με απομόνωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστών.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Αδικοι και δυσβάσταχτοι είναι οι φόροι που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τονίζει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ. Απαιτεί την πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.Απολύσεις στα πρακτορεία Τύπου

Τις απολύσεις 6 εργαζομένων από το πρακτορείο «ΑΡΓΟΣ» καταγγέλλει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς, πιέσεις ή παζάρια. Καμία θέση εργασίας δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση! Η αντεργατική επίθεση δεν έχει τέλος, θα επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα, αφού στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να καταστήσουν την εργατική μας δύναμη ακόμα φθηνότερη. Αμφισβητούνται εκ νέου ασφαλιστικά δικαιώματα, αρνούνται την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Μονόδρομος για εμάς είναι η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση».Υπερασπίζονται την κυριακάτικη αργία

Ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΝΟΤΟΣ COM. ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ», στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας μαζικά στις 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που κήρυξε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε έξω από το κατάστημα, το πρωί της Κυριακής.

Η εργοδοσία, τις προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι από την Κυριακή 31 Αυγούστου και κάθε Κυριακή το κατάστημα θα λειτουργεί στο πλαίσιο εφαρμογής της απόφασης της κυβέρνησης για λειτουργία των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης όλο το χρόνο.

Οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν και αποφάσισαν οι ίδιοι να προχωρήσουν σε κινητοποίηση με τη στήριξη του κλαδικού σωματείου εμποροϋπαλλήλων με αίτημα: Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, όχι στην λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Στο πλευρό των απεργών βρεθήκαν μαζικά το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία της πόλης καθώς και η ΠΟΕΕΠ.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση της επόμενη Κυριακή, 6 Σεπτέμβρη. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για τη ΔΕΘ.Οδός Τάκη Τσιόγκα στη Λάρισα

Εκδήλωση, με αφορμή τη μετονομασία της οδού Καλλιθέας σε οδό Τάκη Τσιόγκα, οργανώνει, σήμερα Τρίτη, 2 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, (ΕΚΛ), μπροστά από το χώρο του οικοπέδου που προορίζεται για νέο Εργατικό Κέντρο (δίπλα από το Τεχνικό Επιμελητήριο). Το αίτημα για να πάρει η οδός Καλλιθέας το όνομα του αξέχαστου Τάκη Τσιόγκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, επί χρόνια προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, είχε διατυπώσει η διοίκηση του ΕΚΛ στο Δημοτικό Συμβούλιο και έγινε αποδεκτό.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Μαζικό λαϊκό γλέντι με εργαζόμενους και άνεργους

Εγινε την περασμένη Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της πόλης

Με μαζική συμμετοχή εργαζόμενων, ανέργων και λαϊκών οικογενειών έγινε το γλέντι αλληλεγγύης που διοργάνωσε η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης την περασμένη Τετάρτη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πήραν την επιτυχημένη αυτή πρωτοβουλία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος. Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Χρήστος Δούβλης, μέλος της Γραμματείας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σε δεκάδες χώρους δουλειάς εκδηλώθηκε από το ΠΑΜΕ η αλληλεγγύη και η στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων: Στην Ανακύκλωση, τη μεταλλοβιομηχανία "Spider", τα σούπερ μάρκετ "Αρβανιτίδη", στα δημόσια νοσοκομεία. Η οργάνωση του πανηπειρώτικου συλλαλητηρίου τον Μάη για την ανεργία έβαλε στο επίκεντρο τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους και ενάντια στη φτώχεια. Πρέπει και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. Να πάρουμε όλοι νέα δύναμη και ορμή γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα δεν σταμάτησαν να πέφτουν βροχή ούτε για μία μέρα, ενώ έρχονται και άλλα».

Κανένας μόνος του. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Το ΠΑΜΕ δεσμεύεται να πυκνώσει τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του για το ζήτημα της αλληλεγγύης. Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης και όλους τους λαούς που τους αιματοκυλούν για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Ζητάμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».Σελίδα 15 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Διαμαρτυρίες για τη φοροληστεία του λαού

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, οργανώνουν η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, την Τετάρτη στις 8.30 π.μ., στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Επίσης, με σύνθημα «Οχι στη φοροληστεία του λαού - Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», η Γραμματεία Πρέβεζας του ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Εφορία της πόλης, την Τετάρτη στις 9 το πρωί. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί: Πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.Πλεόνασμα διαπιστώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ

Και ...πλεόνασμα παρουσιάζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για να νομιμοποιήσει τις δραματικές περικοπές στις παροχές, που συνοδεύονται με αυξημένες συμμετοχές των αρρώστων στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, υποστηρίζει με χτεσινή ανακοίνωση ότι «ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 έκλεισε χωρίς να δημιουργηθούν νέα ελλείμματα. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της τρέχουσας χρήσης η υπέρβαση των προϋπολογισθέντων εξόδων (6.768.879.635 ευρώ) σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα έσοδα (6.395.132.155) - διαφορά περίπου 373 εκατ. ευρώ - υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά διαθέσιμα (υπερβαίνουν τα 400 εκατ. ευρώ) του Οργανισμού που υπήρχαν στις 31/12/2013, όπως προβλέπεται άλλωστε από την κείμενη και ισχύουσα νομοθεσία».

Η διοίκηση του Οργανισμού παρουσιάζει και πλεόνασμα, ενώ υποχρέωσε τους άρρωστους να πληρώσουν 1 δισ. ευρώ απ' την τσέπη τους για φάρμακα και το ίδιο προδιαγράφεται και για το 2014. Επίσης, πληρώνουν εξολοκλήρου απ' την τσέπη τους όσες εξετάσεις εξαιρούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ ή πληρώνουν συμμετοχή 15% για τις εξετάσεις που κάνουν στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας υπολειτουργεί και στα δημόσια νοσοκομεία οι ουρές είναι ατέλειωτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τρίτους, από τη σύστασή του (1.1.2012) ανήλθαν τον Ιούλη 2014 στο ποσό των 670.094.844,48 ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 598.459.283,25 ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του Ιούνη του 2014, όταν έφτασε τα 1.268.554.127,73 ευρώ. Επιπρόσθετα, οι εισπραχθείσες και μη αποδοθείσες εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονταν τον Ιούλη του 2014 σε 539.176.955 ευρώ.Να στελεχωθούν πλήρως όλες οι κλινικές στο Τζάνειο

Κινητοποίηση χτες από συλλόγους της ΟΓΕ και σωματεία, με αφορμή τα σενάρια για λουκέτο στη Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Τζάνειο Νοσοκομείο έκαναν χτες το πρωί οι σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ των περιοχών του Πειραιά και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ενάντια στο ενδεχόμενο να κλείσει η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, καθώς και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου από το υπουργείο Υγείας, την ΥΠΕ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας (ΨΝΑ) στο νοσοκομείο, ώστε να μεταφερθούν σε αυτό κλίνες από το ΨΝΑ, στο πλαίσιο της «αποασυλοποίησης» και του προωθούμενου από την ΕΕ λουκέτου στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η σχεδιαζόμενη μεταφορά στο χώρο όπου λειτουργεί η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική, πυροδότησε την αντίδραση των εργαζομένων και των μαζικών φορέων ενάντια στο ενδεχόμενο αυτή να κλείσει.

Ηδη η κλινική υπολειτουργεί, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το πρόβλημα της υποβάθμισής της αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των φορέων με το διοικητή του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλινική αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις εφημερίες, ενώ τα τακτικά της ιατρεία λειτουργούν χωρίς μαία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, με την οποία οργανώνουν καθημερινά εξορμήσεις, οι σύλλογοι της ΟΓΕ στον Πειραιά σημειώνουν: «Σε μια κλινική που με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς έχει μόλις 3 (και ο ένας είναι ο διευθυντής), λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους και σε λίγα χρόνια δεν θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό.

Ταυτόχρονα, η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί εδώ και πολλούς μήνες (όταν ο τελευταίος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε) και εκκρεμεί η λειτουργία του Νεογνολογικού τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας (...)

Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, προκειμένου να λειτουργήσουν το Μαιευτικό - Γυναικολογικό Τμήμα, η Παιδοχειρουργική Κλινική και το Νεογνολογικό Τμήμα στο Τζάνειο». «Η Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική λειτουργεί με την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων, αφού το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου την έχουν αφήσει με λειψό προσωπικό και εξοπλισμό», σημειώνει στη δική της ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Τζάνειου».Με φουρτούνα ταξίδεψαν ξανά ταχύπλοα και σαπάκια

Απανωτά κρούσματα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΜΥ

Τα «επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα» το Σαββατοκύριακο, για τα οποία προειδοποίησε έγκαιρα η ΕΜΥ, δεν εμπόδισαν ούτε αυτήν τη φορά ακτοπλοϊκές εταιρείες και λιμενικές αρχές να στείλουν μεσοπέλαγα ταχύπλοα και σαπάκια, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και ναυτεργατών.

Τη νύχτα της Παρασκευής, οπότε και ξεκίνησε η κακοκαιρία, το ταχύπλοο «ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν κατάφερε να προσεγγίσει στην Αμοργό, επειδή κρίθηκε «επισφαλής η προσέγγιση λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών». Το ταχύπλοο είχε αποπλεύσει από Ραφήνα για Τήνο, Μύκονο, Νάξο, Αμοργό, Κουφονήσι, Θήρα.

Την επόμενη νύχτα, 30 Αυγούστου, το ταχύπλοο «ΣΙ ΤΖΕΤ 2» δεν κατάφερε να πιάσει στο ίδιο λιμάνι λόγω «των δυσμενών καιρικών συνθηκών» σύμφωνα με το υπουργείο. Είχε αποπλεύσει από Πειραιά για Μήλο, Ιο, Θήρα, Αμοργό, Κουφονήσι και ξανά Πειραιά.

Σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών, πλοίαρχος παραιτήθηκε από ταχύπλοο της εταιρείας που δρομολογεί τα δύο παραπάνω πλοία, όταν του είπαν ότι πρέπει να αποπλεύσει, ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Επίσης, την Κυριακή, το 40χρονο «EUROPEAN EXPRESS» της εταιρείας ΝΕΛ, προερχόμενο από Πειραιά, «λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών» δεν κατάφερε να καταπλεύσει στα λιμάνια Αγ. Κήρυκος Ικαρίας και στους Φούρνους.

Το πρόβλημα με τον απόπλου των πλοίων, ενώ υπάρχουν προειδοποιητικά δελτία της ΕΜΥ, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου και Χρ. Κατσώτης.

Οπως τόνιζαν στην Ερώτηση, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, «η ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση βαραίνει την κυβέρνηση που το 2005 με υπουργική απόφαση, υλοποιώντας απαιτήσεις των εφοπλιστών, κατάργησε το "απαγορευτικό" που ίσχυε μέχρι τότε για τα επιβατηγά ακτοπλοϊκά, όταν έπνεαν άνεμοι από 8 μποφόρ και πάνω και έριξαν την ευθύνη για τον απόπλου των πλοίων στην κρίση του πλοιάρχου, γνωρίζοντας ότι αφ' ενός δύσκολα θα φέρει αντιρρήσεις στην εταιρεία και αφ' ετέρου θα έχει αυτός την ευθύνη για ό,τι συμβεί».

Ρωτούσαν «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων όταν υπάρχουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για την προστασία και την ασφαλή μετακίνηση επιβατών και ναυτεργατών». Ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατέθεσε στη Βουλή γραπτή απάντηση στην οποία επί της ουσίας κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να πάρει κανένα μέτρο για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και πως αν γίνει το κακό, η ευθύνη θα είναι του πλοίαρχου!

Ετσι, αφού παραθέτει μία ολόκληρη ανάλυση για το Εγχειρίδιο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και το ύψος του κύματος σε περιοχές του Αιγαίου, καταλήγει: «Οταν το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι ο πλοίαρχος αποφασίζει αν θα αποπλεύσει ή όχι, εφόσον η καιρική κατάσταση που επικρατεί ή αναμένεται να επικρατήσει είναι δυσμενέστερη από αυτή που περιγράφει το δελτίο της ΕΜΥ ή βρίσκεται στα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια».Σελίδα 16 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας ανέργων εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οργάνωσε, χτες το μεσημέρι, η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Εκπαιδευτικών Μαγνησίας. Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί της με την διευθύντρια επέδωσαν υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους, στις οποίες περιλαμβάνονται:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο.

-- Μαζικοί διορισμοί για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

-- Καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολικής μονάδας. «Οχι» στα 30άρια τμήματα. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

-- Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς τους περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας που έχουν ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται του επιδόματος. Αύξηση του επιδόματος στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του μισθού με επαναφορά του βασικού μισθού στα 715 ευρώ και παράλληλη κατάργηση όλων των νόμων που ακύρωσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται σαν συντάξιμος χρόνος.

-- Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

-- Απαγόρευση της διακοπής παροχής ύδρευσης, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Κατά το διάστημα της ανεργίας, οι άνεργοι να καταβάλλουν κατά 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των σταθερών τηλεφώνων. Να παρέχεται δωρεάν νερό από τη ΔΕΥΑΜΒ για όλο το διάστημα της ανεργίας τους. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

-- Δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

-- Ενταξη των ανέργων σε πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

-- Δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

-- Πάγωμα των δανείων για όλο το διάστημα της ανεργίας. Απαγόρευση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας. Επιδότηση ενοικίου στην κύρια κατοικία για κάθε οικογένεια ανέργων.Παραιτήθηκε ο Κ. Κουκοδήμος

Την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας υπέβαλε ο Κ. Κουκοδήμος, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Στη σχετική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Προσωπικοί και μόνον λόγοι με υποχρεώνουν σήμερα να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δηλώνω ότι στηρίζω ως βουλευτής της παράταξης της ΝΔ με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο κι εσάς προσωπικά στην τεράστια προσπάθεια που κάνετε για την ανάταξη της χώρας».ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

Διαμαρτυρία για τη φύλαξη από εταιρεία σεκιούριτι

Κάλεσμα στους φοιτητικούς συλλόγους μέσα από συλλογικές διαδικασίες να απαντήσουν στην ανάθεση της φύλαξης των σχολών του Πανεπιστημίου Αθήνας σε εταιρεία σεκιούριτι απευθύνουν οι Επιτροπές Αγώνα ΕΚΠΑ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η εταιρεία security έχει αναλάβει από τις αρχές Αυγούστου τη φύλαξη σε όλες τις σχολές του ΕΚΠΑ και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ σημειώνουν σχετικά ότι «μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική στιγμή που η πρυτανεία πήρε αυτήν την απόφαση», αφού δεκάδες εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου πετάχτηκαν στο δρόμο με το μέτρο της διαθεσιμότητας, μειώνεται και άλλο η χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια από το κράτος, ενώ παράλληλα προωθείται η λογική της «αυτοχρηματοδότησης» των Ιδρυμάτων, προχωράει η ψήφιση των νέων Οργανισμών των Ιδρυμάτων και με απόφαση του υπουργείου Παιδείας διαγράφονται χιλιάδες φοιτητές λαϊκών οικογενειών που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους.

«Με λίγα λόγια, η εταιρεία security μπήκε στις σχολές μας την ώρα που εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, που το Πανεπιστήμιο είναι ανοικτό μόνο στις επιχειρήσεις και σε όσους αντέχουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θέλουν και με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν το Πανεπιστήμιο ΑΕ και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που θα μπουν στις σχολές. Θέλουν να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές, προκειμένου να μη διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να δεχθούν με σκυμμένο κεφάλι κάθε επίθεση στην Παιδεία. Είναι ένα ακόμα χτύπημα στο φοιτητικό κίνημα. Δεν θα τους περάσει», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, καταγγέλλοντας τη συγκεκριμένη ενέργεια.

«Η στάση μας αυτή υπαγορεύεται από τη συνολική εναντίωσή μας στην ιδιωτικοποίηση πτυχών της Πανεπιστημιακής λειτουργίας», σημειώνει το ΜΑΣ καλώντας τους φοιτητές και τους εργαζόμενους των Πανεπιστημίων να μην ανεχτούν αυτήν την εξέλιξη: «Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις στους Προέδρους, στους Κοσμήτορες και στην Πρυτανεία και να απαιτήσουμε να φύγει τώρα η εταιρεία security από τις σχολές μας, να μη γίνει καμία απόλυση διοικητικού προσωπικού, να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι που να καλύπτουν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου».ΚΟΖΑΝΗ - ΦΛΩΡΙΝΑ

Χωρίς σίτιση οι φοιτητές

Χωρίς σίτιση είναι από χτες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Κοζάνη και Φλώρινα, καθώς δεν εγκρίθηκε ο σχετικός διαγωνισμός από το ελεγκτικό συνέδριο για την ανάθεση της σίτισης σε ιδιώτη επιχειρηματία.

Αμεση επίλυση του προβλήματος και δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές απαίτησαν με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη διοίκηση του πανεπιστημίου, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Νέα κινητοποίηση προγραμματίζουν για την Παρασκευή, 5 Σεπτέμβρη, οπότε συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου.

Θυμίζουμε ότι ήδη στη Φλώρινα έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια και σιτίζονται δωρεάν μόλις 500 φοιτητές, ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν 2 ευρώ το γεύμα, ενώ η διοίκηση του πανεπιστημίου σχεδιάζει την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων και στην Κοζάνη.ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Καμπάνια αλληλεγγύης για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, οργανώνουν καμπάνια αλληλεγγύης για τα παιδιά της Παλαιστίνης συγκεντρώνοντας χρήματα, τετράδια και γενικότερα γραφική ύλη. Με αφίσα φιλοτεχνημένη με την Γκουέρνικα του Πικάσο στο φόντο της και τις συγκλονιστικές φωτογραφίες ενός κοριτσιού που ψάχνει στα ερείπια του σπιτιού της βιβλία και τετράδια, και με μια ανάλογη ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ απλώνει την καμπάνια του στα σχολεία της χώρας μας. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συνάδελφε, συναδέλφισσα, μαθητή, μαθήτρια,

Θυμάσαι πριν λίγες μέρες την εικόνα με το κοριτσάκι που μετά το βομβαρδισμό του σπιτιού του έψαχνε στα ερείπια να βρει το βιβλίο του; Εμείς τι να πούμε;

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις!

Η απανθρωπιά, η βαρβαρότητα, η ιμπεριαλιστική θηριωδία δεν έχουν τελειωμό! Μέχρι στιγμής 565 μαθητές έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 3 χιλιάδες τραυματίστηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς 277 σχολεία. Ισραήλ - Ευρωπαϊκή Ενωση - ΝΑΤΟ αιματοκυλούν το λαό της Παλαιστίνης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλάι της δολοφονικής κυβέρνησης του Ισραήλ. Υπογράφει μαζί της συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, είναι συνένοχη.

Μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη των λαών μπορεί να σταματήσει το δολοφονικό χέρι των ιμπεριαλιστών.

Ενας για όλους και όλοι για έναν!

Αλληλεγγύη τώρα στην πάλη των λαών

Καλούμε τώρα όλους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, να μετατρέψουν το κάθε σχολείο, τη κάθε γειτονιά σε ορμητήριο αλληλεγγύης για τα παιδιά και το λαό της Παλαιστίνης.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους και τις ΕΛΜΕ, να ανταποκριθούν στην καμπάνια αλληλεγγύης, που γίνεται με πρωτοβουλία της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), της FISE (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών), σε συνεργασία με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών.

Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν επικίνδυνα στη γειτονιά μας. Τα μονοπώλια, προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση τους, για να σώσουν και να αυγατίσουν τα κέρδη τους, δε διστάζουν να αιματοκυλίσουν τους λαούς. Η συνταγή παλιά και δοκιμασμένη. Σήμερα στην Παλαιστίνη, στην Ουκρανία, στο Ιράκ, χτες στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν κ.α. Αύριο πού; Πάντα ο ίδιος ο εχθρός.

Ενότητα τώρα ενάντια στα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ που σφαγιάζουν τους λαούς. Να σηκώσουμε το ανάστημά μας!

Πάρε κι εσύ θέση.

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!»Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ

Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκολάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες μάχες μεταξύ των συριακών δυνάμεων και αντάρτικων ομάδων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» σημειώθηκαν και χτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου οι ισλαμιστές προέλασαν και μέσα στην πόλη Κουνέιτρα, σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα το «Μέτωπο αλ Νούσρα» κατέλαβε το συνοριακό φυλάκιο της Κουνέιτρα (που βρίσκεται πάνω στα σύνορα που χωρίζουν τη Συρία με τα υπό ισραηλινή κατοχή υψώματα του Γκολάν) τραυματίζοντας μάλιστα έναν Ισραηλινό στρατιώτη και προκαλώντας τον ισραηλινό βομβαρδισμό δύο θέσεων του συριακού στρατού. Χτες, οι ισλαμιστές κατέλαβαν και την περιοχή Νταουάρ αλ Αλαμ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός έχει αρχίσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» στην Κουνέιτρα. Την Κυριακή, το «Μέτωπο αλ Νούσρα» ανέλαβε την ευθύνη για την αιχμαλώτιση 44 κυανοκράνων του ΟΗΕ (που ανήκουν στη διεθνή δύναμη που επιτηρεί την ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν) από τα νησιά Φίτζι σε αντίποινα για τη «συνεργασία των ΗΕ» με τη συριακή κυβέρνηση. Τέλος, ο ΟΗΕ και η φιλιππινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι από 70 Φιλιππινέζοι κυανόκρανοι που είχαν εγκλωβιστεί σε δύο περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν από τους ισλαμιστές μαχητές είναι πλέον ασφαλείς.ΙΡΑΚ

Η Γερμανία στέλνει εξοπλισμό στους Κούρδους

Βαθαίνει την εμπλοκή της, στο όνομα της «διεθνούς κινητοποίησης» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Αντίστοιχη απόφαση και από την Αυστραλία

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Να στείλει όπλα αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ στους Κούρδους που μάχονται στο βόρειο Ιράκ τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, στο όνομα της ανάγκης «διεθνούς κινητοποίησης» κατά των «τζιχαντιστών». Η απόφαση του Βερολίνου είναι χαρακτηριστική καθώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία απέφευγε να εμπλακεί «ενεργά» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και, αν και προς το παρόν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθεται να στείλει στο Ιράκ χερσαίες δυνάμεις, η επιλογή της επιβεβαιώνει πόσο γοργά βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την κυριαρχία σε μια περιοχή κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας, πλούσια σε ενεργειακούς πόρους.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στους Κούρδους του Ιράκ 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 8.000 επιθετικά τουφέκια και 40 πολυβόλα. Ακόμα, περίπου 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, 700 ασύρματοι, 680 κιτ εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και ανιχνευτές ναρκών επίσης είναι έτοιμα προς αποστολή στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, θα αποσταλούν χειροβομβίδες, μαχαίρια εκστρατείας, σκηνές κ.ά. Το Βερολίνο ανακοίνωσε συμπληρωματικά πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των ΗΠΑ. Η Αυστραλία θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στην παροχή εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής προσπάθειας, την οποία θα συντονίζουν το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο Αμποτ.

Προωθούν «διεθνή κινητοποίηση»

Μια σειρά δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα στρώνουν το έδαφος για την ανάληψη «διεθνούς δράσης» κατά των «τζιχαντιστών», στο πλαίσιο προώθησης ευρύτερων ή επιμέρους σχεδιασμών που συμφέρουν τα μονοπώλια (βλέπε και ρεπορτάζ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη σελίδα 6).

Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας (μιας από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στη στήριξη και δημιουργία οργανώσεων όπως το ΙΚ με στόχο την προώθηση στην περιοχή «ισορροπιών» ευνοϊκών για τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρήσεων) τόνισε σε ξένους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τζέντα ότι «η τρομοκρατία αυτή τη στιγμή είναι μια εχθρική δύναμη που πρέπει να καταπολεμηθεί με σοφία και ταχύτητα (...) Και αν παραμεληθεί είμαι σίγουρος ότι ένα μήνα αργότερα θα φτάσει στην Ευρώπη και ένα μήνα μετά στην Αμερική».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως το ΙΚ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του.

Στην ίδια κατεύθυνση, της «κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας» για την προώθηση των αναπροσαρμοσμένων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, αξιοποιήθηκε και η συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, μετά από αίτημα της Βαγδάτης. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι μόνο τον Αύγουστο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι «τζιχαντιστές», χωρίς να περιλαμβάνονται η επαρχία Αλ-Ανμπαρ (δυτικό Ιράκ) και όλες οι περιοχές που δεν ελέγχει η ιρακινή κυβέρνηση.

«Η γη της αρχαίας Βαβυλώνας δέχεται απειλές πρώτα για την ίδια την ανεξαρτησία της, αποπειρώνται να αλλάξουν τη δημογραφική και πολιτισμική σύνθεσή της», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, συμπληρώνοντας ότι το ΙΚ «είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τα έθνη και προκαλεί έναν επικείμενο κίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, αψηφά όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου». Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συζήτησης πως τόσο οι ισλαμιστές όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες τους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.

Τέλος, η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» έκανε γνωστό ότι δεκάδες γυναίκες από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι που το ΙΚ αιχμαλώτισε στο Ιράκ εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και έπειτα «πουλήθηκαν» προκειμένου να παντρευτούν με τη βία στη Συρία άνδρες της οργάνωσης.

Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Στο πεδίο των μαχών, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να σπάσουν τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί από το ΙΚ και μπήκαν στην πόλη ακολουθώντας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που συνέχισε στη διάρκεια της νύχτας ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις και κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στην Αμερλί, είχε προηγηθεί η ρίψη φορτίων με νερό, τρόφιμα και φάρμακα από αεροσκάφη των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γαλλίας και Βρετανίας, καθώς οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν τώρα να εμφανιστούν «ανθρωπιστές»... στηρίζοντας όσους απειλούνται από οργανώσεις που έστησαν και δυνάμωσαν οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, χτες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν την πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ (κοντά στην Αμερλί) ενώ οι Κούρδοι «Πεσμεργκά» ανακατέλαβαν την πόλη Ζούμαρ.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» μίλησε ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, καταδικάζοντας τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος περίπου 30 εταιρειών, τραπεζών και προσώπων, που η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι βοηθούν το Ιράν να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις και να επεκτείνει το πυρηνικό οπλικό του πρόγραμμα. Ο Ροχανί δήλωσε ότι η κίνηση υπονομεύει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Με τις κυρώσεις «στοχοποιούνται» και φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Συλλήψεις διαδηλωτών και μικροτραυματισμοί σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια συμπλοκών της αστυνομίας με αντιδιαδήλωση που οργανώθηκε με αφορμή συγκέντρωση ακροδεξιών που φώναζαν «Η Σουηδία για τους Σουηδούς». Σε δύο βδομάδες θα γίνουν γενικές εκλογές και διάφορα αστικά στρατόπεδα αξιοποιούν το ζήτημα της μετανάστευσης προκειμένου να καπηλευτούν την οργή που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από τις ταξικές αιτίες των προβλημάτων.

ΣΑΝΑΑ.-- Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις βομβιστών αυτοκτονίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επαρχία Σάμπουα της νότιας Υεμένης. Η οργάνωση «Ανσαρ αλ Σαρία», η οποία συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» ανέφερε ότι εξαπέλυσε μια «εκτεταμένη εκστρατεία» στη συγκεκριμένη επαρχία. Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε εικόνες από βίντεο όπου ένας άνδρας που φέρεται να είναι Βρετανός, εργαζόμενος σε πετρελαϊκή εταιρεία, και να έχει απαχθεί από το Φλεβάρη στη συγκεκριμένη χώρα, να καλεί σε βοήθεια δηλώνοντας «είμαι αιχμάλωτος επί επτά μήνες και η κατάστασή μου δεν είναι καλή».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Μίχαελ Σπίντελεγκερ από τη θέση του αρχηγού του κόμματος, του υπουργού αλλά και του αντικαγκελαρίου στην κυβέρνηση που συγκροτεί το Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες. Αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος ανέλαβε ο Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπουργός Οικονομίας και Επιστημών. Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έγιναν και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, συγκεκριμένα στα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών και Υποδομών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τους επτά έφτασαν οι νεκροί (ανάμεσά τους τρία παιδιά) από την κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου σε προάστιο του Παρισιού προχτές, ύστερα από έκρηξη που, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Εντεκα άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα τέσσερα σοβαρά, ενώ οι πυροσβέστες συνέχιζαν να αναζητούν έναν 50χρονο, ο οποίος έμενε στο ισόγειο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ανδρας οπλισμένος με μαχαίρι εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο της πόλης Σιγιάν στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, επιτέθηκε σε οκτώ μαθητές και έναν καθηγητή, ενώ στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Οι τρεις από τους μαθητές κατέληξαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εντεκα άτομα σκοτώθηκαν συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όταν μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Σεμπάμπ» επιτέθηκαν την Κυριακή εναντίον του αρχηγείου και μιας φυλακής υψίστης ασφαλείας της υπηρεσίας πληροφοριών της Σομαλίας στο κέντρο του Μογκαντίσου.

ΑΜΠΟΥΖΑ.-- Σφοδρή επίθεση στην πόλη Γακμπόρου Γκάλα στα βορειοδυτικά της Νιγηρίας, στα σύνορα με το Καμερούν, εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ». Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οργάνωση κατέλαβε τις αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη μετά από μάχες, μεταξύ άλλων αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να καταφύγουν σε περιοχές που είναι κοντά στο γειτονικό Καμερούν.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΑΜΠΟΥΖΑ.-- Δεν έχει προσβληθεί από τον ιό «Εμπολα» ο άνδρας που μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης με υψηλό πυρετό. Στη Νιγηρία, ανακοινώθηκε ότι έχασε τη ζωή της από τον ιό «Εμπολα» μία ακόμα γιατρός, σύζυγος γιατρού. Από την αρχή της χρονιάς, μεταξύ των άνω των 1.500 ατόμων που έχει σκοτώσει ο ιός, πάνω από 120 είναι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας. Σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα, τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι ελλείψεις είναι τεράστιες ακόμα και σε υλικά όπως μάσκες και γάντια.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό άλλων 8 εργατών (ήδη 22 έχουν διασωθεί) από τις στοές του χρυσωρυχείου Ελ Κόμαλ της εταιρείας «Hemco» στην πόλη Μπονάνσα της βόρειας Νικαράγουας, μετά την κατάρρευση μέρους του ορυχείου την περασμένη Πέμπτη. Οι εργάτες που αγνοούνται είναι ηλικίας από 18 έως 42 ετών.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός 48χρονου που πυροβόλησε και σκότωσε δύο εργαζόμενους σε Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, χτες το πρωί, στην πόλη Ασμπάρτον, στη Ν. Ζηλανδία. Ο δράστης φέρεται να δηλώνει πρόσφατα σε τοπικά ΜΜΕ ότι παλιότερα είχε δουλέψει σε ανθρακωρυχεία και πάσχιζε να βρει τρόπο να επιβιώσει.ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ

Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού

Τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κίνα και γενικά στις ασιατικές αγορές, εγκαινίασε χτες στη Γιακουτία της Σιβηρίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, που θα έχει συνολικό μήκος 4.000 χιλιόμετρα και θα μπορεί να μεταφέρει 61 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, ξεκινούν μερικούς μήνες μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν το Μάη Μόσχα - Πεκίνο. Σύμφωνα με αυτήν, η Γκαζπρόμ - από το 2018 - θα διοχετεύει προς την Κίνα ετησίως 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Από τη μεριά της Κίνας, στην τελετή παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ζανγκ Γκαολί, που δήλωσε ότι η κατασκευή του κινεζικού τμήματος του αγωγού θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2015.ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΑΞΟΝΙΑ

Είσοδος των «ευρωσκεπτικιστών» στην τοπική Βουλή

Εκλογές στην τοπική Βουλή της Σαξονίας (ομόσπονδο κρατίδιο στα ανατολικά) πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Γερμανία. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του πρωθυπουργού Στάνισλαβ Τίλιχ, με ποσοστό 39,4% (μειωμένο κατά 1% σε σχέση με το 2009) ήρθαν πρώτοι σε μια εκλογική διαδικασία όπου η αποχή κυμάνθηκε στο 50%. Δεύτερο έρχεται το ρεφορμιστικό διαχειριστικό κόμμα της «Λίνκε» (αριστερά) με 18,9%, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με ποσοστό 12,4%, σημειώνοντας πτώση δύο μονάδων σε σχέση με το ποσοστό του 2009. Το νεοεμφανιζόμενο λεγόμενο «ευρωσκεπτικιστικό» κόμμα της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), που εκφράζει τμήμα του κεφαλαίου που αντιτίθεται στο ευρώ, πήρε ποσοστό 9,7% και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 2013, μπαίνει σε τοπική Βουλή, κάτι που εμφανίζεται ως πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές το 2017. Το κόμμα αυτό, που δημιουργήθηκε από επιχειρηματίες, εκφράζει θέσεις που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και αποτελούν εναλλακτική για το κεφάλαιο και όχι για το λαό, παρόλο που καταφέρνει και χειραγωγεί ένα τμήμα του.

Στην τοπική Βουλή επίσης εισήλθαν (υπάρχει πλαφόν 5%) οι Πράσινοι με 5,7%, ενώ εκτός έμειναν το νεοναζιστικό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα, με 4,9%, που ήταν πρωτύτερα σε αυτή, και το συμμαχικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, Ελεύθεροι Δημοκράτες με 3,9%.Στην Ιαπωνία ο Ινδός πρωθυπουργός

Σύσφιξη της διμερούς οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας

ΤΟΚΙΟ.--

Η σύσφιξη της οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών κυριάρχησε στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι στην Ιαπωνία, όπου ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη το Σάββατο, συνοδευόμενος από πολλούς μεγαλοεπιχειρηματίες.

Σε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ο Μόντι συμφώνησε στην ενίσχυση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, εκ των οποίων ορισμένες γίνονται και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. «Οι δύο πρωθυπουργοί επαναβεβαίωσαν τη σημασία των αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ινδίας στο πλαίσιο της στρατηγικής τους σχέσης και αποφάσισαν να τις αναβαθμίσουν και ενισχύσουν» σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών. Το BBC μετέδωσε επίσης πως ο Μόντι επιδοκίμασε τις αλλαγές στο ιαπωνικό Σύνταγμα που, μεταξύ άλλων, αίρουν περιορισμούς στην εξαγωγή στρατιωτικού υλικού και σχετικής τεχνολογίας (αλλά και την ανάληψη δράσης εκτός συνόρων από τον ιαπωνικό στρατό).

Επιπλέον, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για τη συνεργασία τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, κάνοντας λόγο για «σημαντική πρόοδο» (το Τόκιο προωθεί την πώληση πυρηνικών αντιδραστήρων στο Νέο Δελχί).

Στο οικονομικό πεδίο, καταλήχτηκε η προμήθεια της Ιαπωνίας με «σπάνιες γαίες» (σ.σ. πρώτες ύλες με ευρεία χρήση σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας αλλά και των νέων τεχνολογιών όπως τα κινητά τηλέφωνα) από την Ινδία. Το BBC ανέφερε ότι η Ιαπωνία θα εξασφαλίζει το 15% των αναγκών των ιαπωνικών επιχειρήσεων από την Ινδία, καθώς αναζητά εναλλακτικές στην Κίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει πολύ τις σχετικές εξαγωγές.

Επιπλέον, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν οι ιαπωνικές επενδύσεις στην Ινδία, σε κλάδους όπως οι Κατασκευές (στο πλαίσιο και των εξαγγελιών για εκσυγχρονισμό των οδικών, σιδηροδρομικών, λιμενικών υποδομών της χώρας) και έργα όπως η σιδηροδρομική σύνδεση της Ινδίας με άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας στην Ινδία, ο καθαρισμός μεγάλων ποταμών όπως ο Γάγγης. Επιπλέον, έχει εκφραστεί ιαπωνικό ενδιαφέρον για δημιουργία «βιομηχανικής ζώνης» μεταξύ Νέου Δελχί και Μουμπάι, αλλά και «έξυπνων πόλεων». Πρόκειται για όρους που και στη μία και στην άλλη περίπτωση αναφέρονται σε «ειδικές» περιοχές όπου τα μονοπώλια εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τη δράση τους, όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, ενισχυμένα δίκτυα υποδομών, δικτύων μεταφορών κ.τ.λ.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Στηρίζουμε τις προσπάθειες για «δύο ιδρυτικές πολιτείες», τόνισε από τα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για δικοινοτική, πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ», δήλωσε χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα Κατεχόμενα όπου επέλεξε να πραγματοποιήσει το πρώτο του επίσημο ταξίδι ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας. «Οσο δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο πολιτειών δεν είναι δυνατόν να το δούμε αυτό ποτέ θετικά. Τη δομή της ομοσπονδίας την αποδεχόμαστε μόνο χτίζοντας πάνω της», σημείωσε, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου και ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του Ερογλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι έλαβε επιστολή από τον Κύπριο Πρόεδρο για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στα Κατεχόμενα μαζί με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», για το οποίο η Αγκυρα «δέσμευσε» προχτές για έρευνες τον κόλπο της Αλεξανδρέττας, από σήμερα μέχρι και τις 10 Νοέμβρη. Μάλιστα, ο Ερντογάν δήλωσε πως ό,τι αποθέματα εντοπιστούν πρέπει να ωφελήσουν από κοινού όλους τους Κύπριους.

Κατά την αποχώρησή του από την Τουρκία, ο Ερντογάν είχε σημειώσει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν προσέγγισε θετικά τις συνομιλίες, ενώ η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου μετείχε σε αυτές επιζητώντας μία δίκαιη λύση» συμπληρώνοντας ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να είναι πολύ πιο δραστήρια» και ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ομοεθνείς μας θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ με την παροχή ύδατος σε μερικούς μήνες με τρόπο υποθαλάσσιο και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που θα ακολουθήσει».

Εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της Νίκος Χριστοδουλίδης, αποδοκίμασε κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου Προέδρου που «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου '77 και '79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, έκανε λόγο για «παράνομη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου» και «απογοητευτικές δηλώσεις».ΙΣΡΑΗΛ

Νέα πρόκληση με διεύρυνση των εποικισμών

Το Ισραήλ εξακολουθεί να προκαλεί μετά και το μακελειό που προκάλεσε για 50 μέρες στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας. Αυτήν τη φορά ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι θα προχωρήσει σε επέκταση του εβραϊκού οικισμού Ετζιόν, κοντά στη Βηθλεέμ. Γίνεται λόγος για 4.000 στρέμματα, δηλαδή επιπλέον κλοπή παλαιστινιακής γης που έρχεται να προστεθεί στους άλλους εποικισμούς που σιγά - σιγά επιδιώκουν την εκδίωξη των Παλαιστινίων. Τα εδάφη σε αυτήν την περιοχή είναι τμήμα αυτών που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

Επίσης, αυτές τις μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα νέος απολογισμός για το έγκλημα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σημειώνει ότι: Από τις 6 Ιούλη έως τις 26/8 όποτε συμφωνήθηκε στο Κάιρο μόνιμη εκεχειρία, έχουν σκοτωθεί 2.136 Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους 563 παιδιά, έχουν τραυματιστεί 11.000, και οι ισραηλινές βόμβες άφησαν 40.000 κατεστραμμένα σπίτια, 9.600 μερικώς κατεστραμένα, 141 σχολεία και άλλα 136 του ΟΗΕ, με μεγάλες ζημιές, 10 χτυπημένα νοσοκομεία και 7 κλινικές, 16 ασθενοφόρα κατεστραμμένα, 83 τραυματίες είναι οι γιατροί, και 23 νοσηλευτές νεκροί. Υπήρξαν επιθέσεις κατά θρησκευτικών χώρων, 70 τζαμιά διαλυμένα και άλλα 197 με σημαντικές ζημιές, 2 χριστιανικές εκκλησίες και ένα νεκροταφείο επίσης έχουν υποστεί ζημιές. Συνολικά 600.000 κόσμος το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Γάζας αναγκάστηκαν να αφήσουν τις κατοικίες τους, και συνολικά όλος ο πληθυσμός σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό έχουν ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και τεράστιες καταστροφές σε πάνω από 17.000 κτίρια με αποτέλεσμα πάνω από 100.000 οικογένειες άστεγες.

Πάντως, η νέα απειλή για επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, ανάγκασε τόσο τις ΗΠΑ όπως και τη Βρετανία, να μιλήσουν για «απερίσκεπτη απόφαση που έρχεται σε μια περίοδο όπου η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να εδραιωθεί η εκεχειρία στη Γάζα» και διαβλέπουν ότι «θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην υπόληψη του Ισραήλ στη διεθνή κοινότητα». Πρόκειται, φυσικά, για «κροκοδείλια δάκρυα» που οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η στάση του Ισραήλ, που θέλει να έχει και την δική του αυτοτελή δράση, κάποιες φορές δυσχεραίνει τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή. Αυτός είναι ο καημός των ιμπεριαλιστών και όχι η ουσία της ισραηλινής κατοχής σε όλη την Παλαιστίνη, που ενισχύουν.ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Σημάδια έντασης της ενδοαστικής «κόντρας»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Χαρακτηριστικά κλιμάκωσης της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην οποία εγκλωβίζονται λαϊκά στρώματα παίρνει η έκρυθμη κατάσταση στο Πακιστάν. Γίνονται διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης που τις τελευταίες μέρες στρέφονται εναντίον μιας σειράς κρατικών κτιρίων με αιτήματα όπως η παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ.

Χτες, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού PTV στο κέντρο της πακιστανικής πρωτεύουσας και ακολούθησε η επέμβαση του στρατού και παραστρατιωτικών δυνάμεων. Το Σάββατο, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έριξε δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. Σύμφωνα με ανακοινώσεις δύο νοσοκομείων (του PIMS και του Polyclinic) έγιναν συνολικά 234 εισαγωγές τραυματιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση των συγκεκριμένων διαδηλώσεων φέρονται να διαδραματίζουν ο πρώην παίκτης του κρίκετ και νυν ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης «Pakistan Tehreek-e-Insaf» Ιμραν Χαν και ο Πακιστανο - Καναδός πνευματικός ηγέτης Ταχιρ ούλ Κάντρι.

Εκτός από την περιοχή έξω από το κοινοβούλιο, εντάσεις επικράτησαν και σε άλλα σημεία, κοντά σε περιοχή που θεωρείται «ασφαλής ζώνη» και φιλοξενούνται πολλές πρεσβείες, όπως των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Από τη μεριά του, ο Σαρίφ ξεκαθάρισε σε επίσημη ανακοίνωση ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Χτες, είχε συνάντηση με τον αρχηγό του στρατού Ραχέλ Σαρίφ, ο οποίος κάλεσε σε επίλυση της κρίσης μέσα από συνομιλίες.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εκδήλωση για την Παλαιστίνη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σας προσκαλεί την Τετάρτη, 3 Σεπτέμβρη 2014, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της, Ηπείρου 5, 5ος όροφος (απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο), σε εκδήλωση για την Παλαιστίνη. Θα μιλήσει ο Aqel Takaz, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης.ΛΙΒΥΗ

Η διαπάλη ένοπλων ομάδων συνεχίζεται

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το χάος που έσπειρε η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη το 2011, με την ανατροπή της κυβέρνησης Καντάφι, έχει οδηγήσει σε μια παρατεταμένη σύγκρουση ένοπλων ομάδων και ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι η λεγόμενη κυβέρνηση του Αμπντάλα Αλ Θάνι (που διορίστηκε χτες από τη λεγόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ την προηγούμενη βδομάδα ο ίδιος είχε παραιτηθεί) παραδέχεται ότι δεν ελέγχει πολλά υπουργεία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που έχουν καταληφθεί από τις ένοπλες ομάδες της Μισράτα.

Αυτόν τον αστό πολιτικό, πρώην υπουργό Αμυνας και στρατιωτικό καριέρας, στηρίζουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του σημείωσε «την ανάγκη ενός εθνικού διαλόγου για την συμφιλίωση». Δηλαδή, οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, που εξόπλισαν τους ισλαμιστές και κάθε είδους μισθοφόρους, εμφανίζονται σήμερα ως «γεφυροποιοί».

Οι ισλαμιστικές ομάδες δεν αναγνωρίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Αλ Θάνι και έχουν το δικό τους Εθνικό Γενικό Συμβούλιο (CGN) ενώ ισχυρίζονται ότι κατέχουν όλη την Τρίπολη. Χτες επίσης ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη. Οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους στην Τρίπολη στις 26 Ιούλη.

Επίσης χτες σε συγκρούσεις ισλαμιστών και δυνάμεων του απότακτου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 45, στην ανατολική Λιβύη.ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΑΡΤΑΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Αρτας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά του Παλαιστινιακού λαού και διοργανώνει συγκέντρωση αλληλεγγύης, σήμερα στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Κιλκίς. Τα αιτήματα που προβάλλει είναι τα εξής:Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Ανάγκη λαϊκής οργάνωσης

Η πυρκαγιά στα χωριά Αμυγδαλοκεφάλι, Λιβάδια Κισσάμου Χανίων, που έκαψε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, πάνω από χίλια στρέμματα ελαιόδεντρα, δασικές εκτάσεις πάνω από δύο χιλιάδες στρέμματα, έφερε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον, το βιος και η ζωή του λαού, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

«Οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό είναι μεγάλες, η χρηματοδότηση των δήμων για μέτρα πρόληψης είναι μηδαμινές. Το ΚΚΕ καιρό τώρα προειδοποιούσε με παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή, τόσο την κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες για την επικινδυνότητα της κατάστασης, για το ενδεχόμενο νέων καταστροφών, για τη λήψη μέτρων δασοπροστασίας καθώς και αντιπλημμυρικών έργων. Οι ευθύνες που τους βαραίνουν είναι μεγάλες. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αποφασιστικά τη λήψη νέων μέτρων και τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής που θα συμβάλει στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Υποστηρίζει την άμεση στήριξη και αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Η πείρα που έρχεται από τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αδιαφορία ή κωλυσιεργία.

Για άλλη μια φορά - τονίζει - τέθηκε εκ των πραγμάτων η ανάγκη της λαϊκής οργάνωσης και η σημασία της λαϊκής επαγρύπνησης και παρέμβασης που φάνηκε με την αυτοθυσία των κατοίκων της περιοχής δίπλα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που με αυτοθυσία έδωσε και αυτό τη μάχη της πυρόσβεσης».

Οι πυροσβέστες

Ανακοίνωση για τους αλλεπάλληλους σοβαρούς τραυματισμούς των πυροσβεστών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εξέδωσε και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Ανάμεσα σε άλλα, καταγγέλλει την αδιαφορία της κυβέρνησης προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που με την πολιτική της αφήνει εκτεθειμένο στους κινδύνους που προκαλούνται από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Επίσης, καλούν την πανελλήνια Ομοσπονδία των πυροσβεστικών υπαλλήλων και τα πρωτοβάθμια σωματεία της χώρας, να πραγματοποιήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ουσιαστική στήριξη των τραυματισθέντων συναδέλφων μας και των οικογενειών τους, μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους και να εξαγγείλουν άμεσα την έναρξη συνεχόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με στόχο τη διεκδίκηση των βασικών αιτημάτων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.Αποκλείουν παιδιά ανέργων από βρεφονηπιακούς σταθμούς!

Τεράστια προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαϊκές οικογένειες, μετά και την ανακοίνωση των τελικών πινάκων για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που αφορά τη φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, χωρίς οι γονείς τους να πληρώνουν τροφεία. Οπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), οι αιτήσεις των γονέων που έγιναν για συμμετοχή στο πρόγραμμα έφτασαν τις 91.921 (79.967 για το 2013) και οι οποίες αφορούσαν 112.282 παιδιά. Ο «πονοκέφαλος» για χιλιάδες νέα ζευγάρια δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι αποκλείστηκαν από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί δήμοι έχουν απορρίψει αιτήσεις επειδή οι μητέρες είναι άνεργες, με το σκεπτικό ότι μπορούν οι ίδιες να φροντίσουν τα παιδιά τους στο σπίτι!!! Πέρα από το απαράδεκτο αυτό σκεπτικό εάν σκεφτεί κανείς ότι σε πολλές από αυτές τις οικογένειες είναι άνεργος και ο πατέρας, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Δήμου Ηλιούπολης. Η δημοτική αρχή απέρριψε συνολικά 147 αιτήσεις επειδή οι μητέρες είναι άνεργες ή επειδή δεν μπορούσαν να καταθέσουν βεβαίωση από τον εργοδότη επειδή προφανώς δουλεύουν ανασφάλιστες. Αυτή η απαράδεκτη απόφαση του δήμου αποκλείει κάθε πιθανότητα σε αυτές τις μητέρες να αναζητήσουν δουλειά και να συμπληρώσουν το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Πρόβλημα που οξύνεται ακόμα περισσότερο εάν και ο πατέρας είναι άνεργος.

Γι' αυτά ακριβώς τα ζητήματα τον περασμένο Ιούνη η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης είχε πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμαρχο της πόλης, όπου είχε προβληθεί η προτεραιότητα εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών των άνεργων οικογενειών και ειδικότερα της άνεργης μητέρας. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος είχε προσπαθήσει να προκαλέσει τεχνητή αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενων και άνεργων μητέρων και επικαλούμενος νομικά προβλήματα επέμεινε στην άρνηση του δικαιώματος εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών των ανέργων, λέγοντας πως η νομοθεσία προβλέπει να γίνονται δεκτά μόνο παιδιά εργαζόμενων μητέρων και πως ο ίδιος δεν θα παρανομήσει γιατί κινδυνεύει να κηρυχθεί έκπτωτος του αξιώματός του.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Κυριακής, ανακοινώθηκαν οι τελικοί πίνακες των δικαιούχων του προγράμματος και το πόσα παιδιά θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικούς και δημοτικούς.

Σημειώνεται, όμως, πως δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες σχετικά με την τριήμερη διαδικασία των ενστάσεων, οικογενειών είτε που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα είτε που ζητήθηκαν συμπληρωματικά - διευκρινιστικά στοιχεία. Ετσι κι αλλιώς το περιθώριο των τριών ημερών ήταν μικρό. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι εάν κάποιος ήθελε να υποβάλει ένσταση ή να ζητήσει διευκρινίσεις δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή να στείλει έγγραφα με φαξ. Κι αυτό γιατί οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούσαν. Ετσι, πολλοί γονείς μπήκαν σε μπελάδες προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν δικαιολογητικά ή να κάνουν ένσταση, αφού οι μόνοι τρόποι ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η παρουσία στις υπηρεσίες των δήμων ή η αποστολή μέσω κούριερ με σημαντική οικονομική επιβάρυνση..!Αυξάνεται το κόστος των μετακινήσεων, παραμένει ο αποκλεισμός για ανέργους και φτωχολογιά

Εξόρμηση από χτες το πρωί κάνουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και νέοι από Λαϊκές Επιτροπές διαφόρων περιοχών, για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις αυξήσεις του κόστους των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα, που η κυβέρνηση πλασάρει ως μειώσεις. Το ΠΑΜΕ διεκδικεί μεταξύ άλλων: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση τις ώρες αιχμής, δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ, ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών και φοιτητών, των στρατευμένων νέων, να σβηστούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να μην πάει κανένα πρόστιμο στην εφορία.

Ενδεικτικά, στην ανακοίνωση της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ σημειώνεται: Η κατάργηση της μηνιαίας κάρτας για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ, που κόστιζε 20 ευρώ και αντικαθίσταται από τη νέα ενιαία κάρτα για όλα τα Μέσα, αξίας 30 ευρώ (από 45 που κόστιζε), έχει αποτέλεσμα να πλήττονται άμεσα όσοι χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους μόνο το λεωφορείο και το τρόλεϊ (συμπληρωματικά και το τραμ). Οι επιβάτες αυτοί θα πρέπει πλέον, όπως τονίζεται, να πληρώνουν για τη μηνιαία κάρτα 30 αντί για 20 ευρώ (αύξηση 50%). Η συγκεκριμένη τροποποίηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν είναι τυχαία, αναφέρεται, αν σκεφτεί κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθημερινών μετακινήσεων με τα ΜΜΜ της πρωτεύουσας γίνεται μέσω λεωφορείων και τρόλεϊ.

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «παραμένει ο αποκλεισμός για ανέργους και φτωχολογιά που δεν μπορούν να πληρώσουν καθόλου εισιτήριο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι έλεγχοι για τον περιορισμό της λεγόμενης "εισιτηριοδιαφυγής"».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΣ

Εμπαιγμός για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα

Σε ανακοίνωση για τις «μειώσεις» στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εμπαιγμός για την εργατική τάξη και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα. Στην ουσία, με την κυβερνητική ρύθμιση, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που χρησιμοποιεί λεωφορεία και τρόλεϊ, επιβαρύνεται με αύξηση 50%, αφού θα πρέπει να πληρώνουν για τη μηνιαία κάρτα 30 ευρώ αντί για 20 ευρώ, που πλήρωναν μέχρι τώρα. Ενώ την ίδια στιγμή, η μείωση του χρόνου του ενιαίου εισιτηρίου - από 90 στα 70 λεπτά της ώρας - σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις, οδηγεί σε αύξηση του κόστους των μετακινήσεων για τους επιβάτες.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η κατάργηση λεωφορειακών γραμμών και οι απανωτές αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στην τιμή των εισιτηρίων, δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη μετακίνηση των λαϊκών - εργατικών οικογενειών.

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι με τη μεγάλη ανεργία, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη φοροληστεία και τα άλλα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα έχουν ως αποτέλεσμα οι άνεργοι και μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μην μπορούν να πληρώσουν εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία από το 2013 για άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς και στις Αστικές Οδικές Συγκοινωνίες στο 50% καθώς και για δωρεάν μετακίνηση σε ανέργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.

Για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταφορών χρειάζεται ένας ενιαίος κρατικός φορέας μεταφορών, που μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό εισιτήριο, με προστασία των εργαζομένων και κάλυψη όλων των αναγκών στις μεταφορές».ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την προστασία του προσωπικού της Πυροσβεστικής

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τους πρόσφατους τραυματισμούς πυροσβεστών:

«Οι πρόσφατοι τραυματισμοί των τριών πυροσβεστών, στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας και στο Δενδροχώρι Καστοριάς, αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά το μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Πυροσβεστικής, στην αντιμετώπιση των συμβάντων.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί ουσιαστικά για την προστασία του προσωπικού και για την αναγκαιότητα έγκρισης του ΠΔ για την Υγιεινή και Ασφάλεια. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα πάντα με τις ίδιες στερεότυπες και γενικόλογες απαντήσεις στις ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή, ενώ ήδη έχουν μεσολαβήσει έντεκα χρόνια από την ψήφιση του Ν. 3144/2003 περί Υγιεινής και Ασφάλειας.

Το αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας, παρά τα επανειλημμένα κρούσματα παρόμοιων τραυματισμών, είναι να υποχρεώνονται πυροσβέστες να επιχειρούν κατ' επανάληψη κατασβέσεις μέσα σε πεδία βολής και σε περιοχές, όπου γίνονται ρίψεις νερού από ιπτάμενα μέσα.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων του προσωπικού της Πυροσβεστικής για άμεση ένταξη του επαγγέλματος στα Βαρέα - Επικίνδυνα και Ανθυγιεινά, για το προσωπικό του επιχειρησιακού τομέα πυρόσβεσης, καθώς και να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του ΠΔ για την Υγιεινή και Ασφάλεια».Καταδικάστηκε το φασιστοειδές

Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή καταδικάστηκε χτες, η υποψήφια βουλευτής της «Χρυσής Αυγής», Θέμις Σκορδέλη, για το αδίκημα της κατοχής εκρηκτικών υλών. Η Θ. Σκορδέλη, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και για επικίνδυνη σωματική βλάβη που αφορά στη συμμετοχή της σε δολοφονική επίθεση εναντίον Αφγανών μεταναστών, μία υπόθεση που έχει αναβληθεί οκτώ φορές από το αρμόδιο δικαστήριο. Τέλος, για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, η Θ. Σκορδέλη είχε κριθεί προφυλακιστέα, αλλά είχε αποφυλακιστεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καταβάλλοντας εγγύηση 3.000 ευρώ.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Πρωτεύουσας σημασίας η θωράκιση του μνημείου

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα έρχονται στο φως κάθε μέρα με τις ανασκαφικές εργασίες που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, στο λόφο Καστά, στην Αμφίπολη, από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Με την αφαίρεση χωμάτων από τον προθάλαμο, στο χώρο πίσω από τον τοίχο των Σφιγγών, αποκαλύφθηκε τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου, με λευκά, μικρά ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου, σε κόκκινο φόντο, σωζόμενο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Στο κατώφλι του πρώτου διαφραγματικού τοίχου των Σφιγγών, εντοπίστηκαν επί της νωπογραφίας η οποία το κάλυπτε, ίχνη μπλε χρώματος. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι και στους τρεις χώρους, μετά από τον τοίχο σφράγισης, υπάρχει χαλαρή αμμώδης επίχωση, ως το μέγιστο ύψος της θόλου. Οι τρεις χώροι, που δημιουργούνται από την κατασκευή των εγκάρσιων διαφραγματικών τοίχων, κατά μήκος της θόλου, φαίνεται ότι καταχώθηκαν κατά τη σφράγιση του ταφικού μνημείου. Οι τοίχοι, εν μέρει, λειτουργούν και ως στοιχεία αντιστήριξης των χαλαρών επιχώσεων. Τόσο το κενό στον εξωτερικό τοίχο σφράγισης όσο και οι οπές στα επόμενα διαφράγματα, που πιθανόν να έχουν προέλθει από αφαίρεση λίθων ή και από μη τοποθέτηση λίθων, φαίνεται ότι αποτελούν μέρος σχεδίου σφράγισης του τάφου.

Η διαπίστωση, μέχρι σήμερα, ύπαρξης τριών χώρων, κατά μήκος της θόλου, αποτελεί ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μνημείου, το οποίο αποκαλύπτεται στον λόφο Καστά. Ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος, μετά την είσοδο, έχει αποκαλυφθεί μόνον ως το ιωνικό επιστύλιο, το οποίο διακοσμείται με τους οκτάφυλλους ανάγλυφους ρόδακες. Στο ακραίο ανατολικό τμήμα του επιστυλίου εμφανίστηκε το ανώτατο τμήμα πλευρικής παραστάδος. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι λείπει το ακραίο δυτικό τμήμα του επιστυλίου, όπως και οι υπερκείμενοι αυτού λίθοι. Οπως έχουμε ήδη αναφέρει - δελτίο της 25ης Αυγούστου - επί του διαφραγματικού τοίχου θα υπάρχει η είσοδος, η οποία θα οδηγεί στο δεύτερο χώρο του μνημείου. Η μορφή της εισόδου θα αποκαλυφθεί μετά την αφαίρεση των χωμάτων, κατά τις αμέσως επόμενες μέρες.

Παράλληλα, με την πρόοδο της ανασκαφικής έρευνας, εξελίσσονται, με εντατικούς ρυθμούς, η ολοκλήρωση των εργοταξιακών υποδομών καθώς και η θωράκιση του μνημείου και του ευρύτερου χώρου του, από απρόσμενες καιρικές συνθήκες. Για την προστασία του μνημείου από τη βροχή, εκτός από την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο και ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε περιφερειακά του μνημείου, η διαμόρφωση αγωγών απορροής των ομβρίων υδάτων. Για την αφαίρεση των χαλαρών αμμωδών επιχώσεων απαιτήθηκε δομοστατική και γεωτεχνική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει: Τον πλήρη εγκιβωτισμό των διαφραγμάτων με ξύλινα στοιχεία. Τη διαμόρφωση «παταριών», σε ικρίωμα εργασίας βαρέως τύπου, τα οποία επιτρέπουν την υποστήλωση της θόλου, με τη δημιουργία κατάλληλου νάρθηκα και την ομαλή πρόσβαση από χώρο σε χώρο, καθώς και την ασφαλή υλοποίηση της αποχωμάτησης των χώρων. Την ισχυρή αντιστήριξη του δεύτερου διαφραγματικού χώρου για την αντιμετώπιση των ισχυρών ωθήσεων από τις γαίες του επόμενου χώρου. Την εξωτερική αντιστήριξη της εισόδου με τις Σφίγγες, για την ασφάλεια του διαφράγματος και έδραση αντιστηρικτικών στοιχείων, που ενδεχομένως να απαιτηθούν, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών.Προστίθεται μια παράσταση ακόμη

Λόγω της αυξημένης ζήτησης εισιτηρίων για τη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου, σήμερα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, μία ακόμη εμφάνιση της δημοφιλούς ερμηνεύτριας προστίθεται, αύριο, στον ίδιο χώρο.

Τα εισιτήρια προπώλησης της Τρίτης 2 Σεπτέμβρη έχουν εξαντληθεί και θα διατεθούν εισιτήρια στην είσοδο τη μέρα της παράστασης για όσους δεν πρόλαβαν. Σήμερα και αύριο, λοιπόν, η Νατάσσα Μποφίλιου επιλέγει την Τεχνόπολη, τη σκηνή με την οποία ταυτίστηκαν οι καλοκαιρινές εμφανίσεις της από το 2009 κι έπειτα, για να παρουσιάσει δύο παραστάσεις, εφ' όλης της «προσωπικής» της ύλης. Τα τραγούδια που σφράγισαν την έως τώρα πορεία της τριάδας Μποφίλιου - Ευαγγελάτου - Καραμουρατίδη, αποτελούν τη βάση ενός ολοκαίνουργιου καλοκαιρινού προγράμματος, που στόχο έχει να συγκινήσει και να διασκεδάσει τους πολυάριθμους φίλους της μουσικής τους.Ο Β. Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μ. Θεοδωράκη

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη, σήμερα Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, στο Ηρώδειο, σε ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου και της Μπέττυς Χαρλαύτη.

Με τίτλο εμπνευσμένο από τον διαχρονικό στίχο του Ανδρέα Κάλβου «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», ξεκινάει ένα μουσικό ταξίδι με σταθμούς τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με την προσωπική επιμέλεια και φροντίδα του ίδιου του συνθέτη. Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη γνωριμία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο Παρίσι, που οδήγησε στην επίσημη έναρξη της συνεργασίας τους το 1976, ο δημοφιλής ερμηνευτής και κατεξοχήν «συναυλιακός» καλλιτέχνης με την νεανική ορμή, την ώριμη τρυφερότητα και το μοναδικό ροκ στιλ συμπράττει επί σκηνής με τη δεκαμελή Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζοντας μια ανατρεπτική συναυλία - γεγονός με κοινωνική ευαισθησία καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού μηχανικής υποστήριξης της Μονάδας Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού.

Η βραδιά θα κυλήσει με τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών που έχουν αφήσει το στίγμα τους, όπως «Αξιον Εστί», «Τα τραγούδια του Αντρέα», «Τα τραγούδια του Αγώνα», καθώς και από τη δισκογραφική συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου: «Της Εξορίας», «Ο Εχθρός Λαός» και «Καρυωτάκης».Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεία στο Α' Νεκροταφείο. Ονομα θανόντα: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ετών 90.

Η σύζυγος: Κωνσταντίνα. Τα τέκνα: Ανδρέας και Ασπασία. Τα αδέλφια: Αριστοτέλης και Μαρία. Τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς.

Τηλ. επικοινωνίας: Γραφείο Τελετών Κυριακής Δέτση, 210.9215.198.

Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - SUPER LEAGUE

Εκπλήξεις και ανατροπές

Το στραβοπάτημα και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο, με την ισοπαλία κόντρα στον Παναιτωλικό να τον ρίχνει από την κορυφή μετά από 2,5 χρόνια, η σπουδαία ανατροπή του Παναθηναϊκού, που πήρε τη νίκη επί του Πανιωνίου με δύο γκολ στις καθυστερήσεις, και η επιβλητική νίκη του ΠΑΟΚ στην Κρήτη επί του Πλατανιά ήταν τα σπουδαιότερα γεγονότα στη 2η αγωνιστική της Super League. Στα αξιοσημείωτα και η νίκη του Ατρομήτου στο Βόλο επί της τοπικής Νίκης, που έφερε τους Περιστεριώτες μόνους πρώτους στο ρετιρέ της βαθμολογίας.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ατρόμητος 6, ΠΑΟΚ 4, Καλλονή 4, Ολυμπιακός 4, ΠΑΣ Γιάννινα 4, Παναθηναϊκός 4, Κέρκυρα 4, Αστέρας Τρίπολης 3, Βέροια 3, Πανιώνιος 3, ΟΦΗ 3, Λεβαδειακός 1, Πανθρακικός 1, Ξάνθη 1, Παναιτωλικός 1, Εργοτέλης 0, Νίκη Βόλου 0, Πλατανιάς 0. Σημ.: Δεν συμπεριλαμβάνεται ο αγώνας ΟΦΗ - Βέροιας.ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

Αλλαγές προσώπων

Με μια επιλογή - έκπληξη αλλά και ...ιστορική αποφάσισε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός, Κλαούντιο Ρανιέρι, να καλύψει το κενό από τον τραυματισμό του Γιάννη Μανιάτη στην αποστολή για τον αγώνα με τη Ρουμανία στην πρεμιέρα των προκριματικών του ΕURO 2016. Ο Ιταλός τεχνικός κάλεσε τον Πέτρο Μάνταλο της ΑΕΚ, με τον νεαρό παίκτη να είναι η τέταρτη περίπτωση στην ιστορία της Εθνικής ομάδας κλήσης παίκτη από τη Β' κατηγορία. Οι προηγούμενες ήταν αυτές των Δαβουρλή (Παναχαϊκή) το 1969, Καλαμπάκα (Πιερικός) το 1975 και Στράντζαλη (Δόξα Δράμας) το 1977. Επίσης, ο Γιώργος Τζαβέλλας πήρε τη θέση του επίσης τραυματία Νίκου Καράμπελα. Χτες η ομάδα πραγματοποίησε την πρώτη συγκέντρωσή της ενόψει του κυριακάτικου αγώνα στο «Γ. Καραϊσκάκης».ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Στην τέταρτη θέση οι νεάνιδες στο πόλο

Την τέταρτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέλαβε η εθνική νεανίδων, αφού στο μικρό τελικό της διοργάνωσης ηττήθηκε στα πέναλτι με 11-10 από την Ουγγαρία, αφού ο κανονικός αγώνας είχε λήξει 7-7. Μάλιστα, αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος αγώνας της εθνικής που πήγε στα πέναλτι, αφού ένα 24ωρο νωρίτερα είχε χαθεί η πρόκριση στον τελικό από τις ΗΠΑ και πάλι στα πέναλτι. Πάντως, η ελληνική ομάδα εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία του μικρού τελικού. Το χρυσό πήραν οι ΗΠΑ που νίκησαν στον τελικό τον Καναδά με 5-4.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: Την 6η θέση πήρε τελικά η ελληνική τετράκωπος άνευ (πηδαλιούχου) στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Αμστερνταμ. Την ομάδα αποτελούσαν οι Γιάννης Χρήστου, Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας, Διονύσης Αγγελόπουλος.

ΣΤΙΒΟΣ: Πρόωρο τέλος υποχρεώθηκε να βάλει στη φετινή σεζόν ο Λούης Τσάτουμας, αφού ο Ελληνας άλτης του μήκους δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε, εγκαταλείποντας τους επόμενους αγώνες του που είχαν προγραμματιστεί.

ΒΟΛΕΪ: Με μια έκπληξη... μεγατόνων άνοιξε η αυλαία του παγκόσμιου πρωταθλήματος ανδρών που διεξάγεται στην Πολωνία, αφού το Ιράν επικράτησε με 3-1 της Ιταλίας. Αλλα αποτελέσματα: Βενεζουέλα - Αργεντινή 0-3, Καμερούν - Αυστραλία 0-3, Βέλγιο - ΗΠΑ 2-3, Πουέρτο Ρίκο - Γαλλία 0-3.ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα των αναβολικών

Με αφορμή τις αποκαλύψεις που έγιναν μετά το διπλό φονικό στη Μεσσηνία και τη φερόμενη σχέση των γεγονότων με το παράνομο εμπόριο και διακίνηση αναβολικών ουσιών, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Δημόσιας Τάξης και επαναφέρει το θέμα της παραγωγής και διακίνησης αυτών των ουσιών στη χώρα μας. Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Γκιόκας, Ελ. Γερασιμίδου και Σπ. Χαλβατζής, επισημαίνονται τα εξής:

«Πριν ένα χρόνο το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση για το ρόλο της χώρας μας στην παραγωγή και διακίνηση αναβολικών ουσιών. Ζητούσαμε τότε να γίνει έρευνα όχι μόνο για την εισαγωγή αλλά και την παραγωγή και διακίνηση αναβολικών ουσιών από την Ελλάδα με αφορμή την κατάσχεση 1.630 σκευασμάτων αναβολικών στο Ρέντη.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Μεσσηνία αλλά και μια σειρά άλλα κρούσματα, που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χρειάζεται η έρευνα να εστιάσει στην ύπαρξη οργανωμένου δικτύου διακίνησης. Υπάρχουν ορισμένοι χώροι (γυμναστήρια, σχολές πολεμικών τεχνών) που αξιοποιούνται. Πέρα από το ότι μιλάμε για μια καλοστημένη επιχείρηση διακίνησης τέτοιων ουσιών που αποφέρει πολλά κέρδη, πρέπει να μας απασχολήσουν ιδιαίτερα οι συνέπειες τόσο στην υγεία νέων ανθρώπων αλλά και στο ότι αυτοί οι χώροι είναι εκκολαπτήρια φασιστικών και ρατσιστικών ιδεών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση;

Αν έχει ξεκινήσει η έρευνα και πού βρίσκεται μέχρι στιγμής;ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Λουκέτο» από χτες στα αθλητικά κέντρα

Από χτες, Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, έκλεισαν οι περισσότερες εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης που φιλοξενούν το σύνολο των αθλημάτων και χιλιάδες αθλητές από τη Βόρεια Ελλάδα, λόγω λήξης και μη παράτασης των αδειών λειτουργίας τους.

Ειδικότερα, έκλεισαν το Εθνικό και το Πoσειδώνειο Κολυμβητήριο, το «Σπίτι της Γυμναστικής» του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας, το κολυμβητήριο και το κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης, τα κλειστά γυμναστήρια Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης, ΕΚΟ και Βότση.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικών Γυμναστηρίων Νομών Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής και Ημαθίας τονίζει:

«Είναι τραγικό εθνικά γυμναστήρια και κολυμβητήρια που λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες να μην έχουν ακόμα μόνιμες άδειες λειτουργίας, ενώ είναι ακόμα πιο τραγικό να υπάρχουν εγκαταστάσεις χωρίς πολεοδομική άδεια, κάτι που θα μπορούσε να είχε λυθεί μόνο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση.

Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που απέμειναν να εργάζονται στα Εθνικά γυμναστήρια, με υπερβάλλουσες προσπάθειες, προσπαθούν να τα κρατήσουν ανοιχτά, γνωρίζοντας το κοινωνικό λειτούργημα που επιτελούν με γνώμονα πάντα την υγιεινή και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και των αθλουμένων σε αυτές.

Είναι λυπηρό τεράστιες εγκαταστάσεις, που υπηρετούν το μαζικό και εθνικό αθλητισμό, να μην μπορούν στοιχειωδώς να λειτουργήσουν και εδώ και χρόνια να υπάρχει η αβεβαιότητα του μένουν ανοιχτά ή κλείνουν (...)».

Σημειώνει ακόμη ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους, και απαιτεί:

«-- Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της νόμιμης αδειοδότησης των εθνικών γυμναστηρίων.

-- Να προβεί άμεσα η πολιτεία σε νομοθετικές ρυθμίσεις για να λυθεί το πρόβλημα των πολεοδομικών αδειών που μετά από 40 και 50 χρόνια λειτουργίας των αθλητικών κέντρων δεν θα έπρεπε να υφίσταται.

-- Να καλύψει άμεσα τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν λόγω έλλειψης προσωπικού, για τη σωστή λειτουργία των εθνικών γυμναστηρίων - κολυμβητηρίων, για τη σωστή συντήρηση των εγκαταστάσεων και τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εγκαταστάσεων και των αθλουμένων σε αυτές.

-- Να γίνει επιτέλους ο αθλητισμός πραγματικά κοινωνικό αγαθό που θα εξυπηρετεί όλο το λαό χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς».ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ - ΕΛΛΑΔΑ 79-90

Προκρίθηκε και πάει για... ψηλότερα

Την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Μουντομπάσκετ της Ισπανίας εξασφάλισε και μαθηματικά χτες η Εθνική ανδρών μετά την τρίτη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια, αυτή τη φορά επί του Πουέρτο Ρίκο με 90-79. Παράλληλα, η Ελλάδα, η οποία έχει ουσιαστικά κλειδώσει και την τρίτη θέση (μετά και τη χτεσινή ήττα της Κροατίας), έμεινε στο ρετιρέ της βαθμολογίας θέτοντας σοβαρή υποψηφιότητα για την πρώτη θέση στο τέλος της Α' φάσης. Επόμενος αντίπαλος της Εθνικής είναι η Κροατία αύριο Τετάρτη.

Στο ίσως πιο δυνατό παιχνίδι που έχει δώσει μέχρι τώρα η Ελλάδα, έχοντας κατά διαστήματα πολύ καλή απόδοση, ανέβασε ρυθμούς από τα μισά της δεύτερης περιόδου (μετέτρεψε το 20-19 του δεκαλέπτου σε 41-33 στο ημίχρονο) ενώ στην τρίτη προηγήθηκε και με 19 πόντους (42-61) βρίσκοντας τις λύσεις κοντά στο καλάθι με τον Μπουρούση (10 π. σε αυτό το διάστημα) αλλά και τον Καϊμακόγλου. Ωστόσο η βελτίωση της άμυνας των Πορτορικανών αλλά και οι επιθετικές ενέργειες των Μπαρέα και Μπάλκμαν άλλαξαν τις ισορροπίες αφού ροκάνισαν τη διαφορά σε 79-71 3 λεπτά πριν το τέλος. Ενα καθοριστικό τρίποντο του Ζήση καθώς και ένα κλέψιμο και στη συνέχεια καλάθι και φάουλ του Αντετοκούνμπο ήταν αυτά που κλείδωσαν οριστικά τη νίκη για την ελληνική ομάδα.

Πουέρτο Ρίκο: Κλεμέντε 6, Μπαρέα 21 (4), Φράνκλιν 1, Ριβέρα 10 (2), Σάντσεζ 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγκο 6.

Ελλάδα: Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19 (4), Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5 (1), Καϊμακόγλου 9, Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

75 χρόνια μετά - Χρήσιμα συμπεράσματα

Σαν χτες, συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την τυπική έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας την 1η Σεπτέμβρη του 1939 κατά της Πολωνίας, μετά από μια προβοκάτσια που έστησαν το προηγούμενο βράδυ τα επιτελεία των Ες-Ες με επίθεση δήθεν Πολωνών στη μεθοριακή γερμανική πόλη Γκλάιβιτς και την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού. Αυτή ήταν η αφορμή για το μακελειό που ακολούθησε τόσο στην Πολωνία, όσο και σε ολόκληρη την ήπειρο, σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ωστόσο, είχε προετοιμαστεί καλά ουσιαστικά αμέσως μετά τη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και την ταπεινωτική ήττα της Γερμανίας. Ο Χίτλερ και ο φασισμός δεν προέκυψαν ξαφνικά, αλλά ήταν προϊόν του ίδιου του καπιταλισμού, στηρίχτηκε από τους μονοπωλιακούς ομίλους της εποχής, όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρου του καπιταλιστικού κόσμου. Αυτό που είχε προκύψει μετά τον πρώτο ιμπεριαλιστικό πόλεμο ήταν η συγκλονιστική για την Ιστορία της ανθρωπότητας, πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση, η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και η δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της Σοβιετικής Ενωσης. Ο πόλεμος είχε προετοιμαστεί, επομένως, χρόνια πριν το 1939. Ηταν το αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της παγκόσμιας κρίσης του 1929 - 1933, η οποία και δεν ξεπεράστηκε, ήταν το μέσο για το ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ στόχευε και στη συντριβή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους.

Πριν από την επίθεση στην Πολωνία, είχαν προηγηθεί ορισμένα σημαντικά γεγονότα: Το Νοέμβρη του 1936, η Γερμανία και η Ιαπωνία υπέγραψαν το «αντικομμουνιστικό σύμφωνο» (ενάντια στη Γ' Κομμουνιστική Διεθνή), στο οποίο το 1937 προσχώρησε και η Ιταλία. Εγινε εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα (άρχισε το 1931), εισβολή της Ιταλίας στην Αιθιοπία (1935 - 1936) και γερμανοϊταλική επέμβαση στην Ισπανία (1936 - 1939), η Γερμανία το Μάρτη του 1938 κατέλαβε την Αυστρία και στη συνέχεια την Τσεχοσλοβακία.

***

Ενα ζήτημα που αξίζει να θυμηθούμε, για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και για τις μέρες μας, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επίσης ξαναμοιράζουν τον κόσμο, είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ναζιστική Γερμανία (ο Χίτλερ αναδείχτηκε με εκλογές) εξοπλίστηκε και έφτιαξε τη φονική της μηχανή, παρά τον όρο της ήττας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο να μην μπορεί να εξοπλίζεται. Αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί χωρίς τη στήριξη από τα άλλα καπιταλιστικά κράτη της εποχής.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε και το λεγόμενο «παράξενο πόλεμο», δηλαδή το γεγονός ότι ενώ Αγγλία και Γαλλία είχαν κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία για την εισβολή στην Πολωνία, το Σεπτέμβρη του 1939, μπήκαν στον πόλεμο μήνες αργότερα την άνοιξη του 1940. Σημειώνουμε μόνο ότι έχει μεσολαβήσει ο σοβιετο - φινλανδικός πόλεμος. Τότε, Αγγλία και Γαλλία είχαν στηρίξει την Φινλανδία ενάντια στην ΕΣΣΔ.

***

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι σύμφυτο του ίδιου του καπιταλισμού, στο ανώτερο και τελευταίο στάδιό του. Σήμερα, αυτό που βιώνουμε μπορεί να μην είναι μια γενικευμένη σύρραξη όπως αυτή της δεκαετίας του '40, ωστόσο η σύγκρουση στην Ουκρανία, οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή (Παλαιστίνη, Ιράκ, Συρία) στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη, Αίγυπτο), είναι τα δείγματα γραφής ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων για μερίδια αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Και σήμερα οι λαοί των καπιταλιστικών κρατών, είτε ως θύτες είτε ως θύματα, ματώνουν για τη θέση που θα κατακτήσουν τα μονοπώλια σε αυτόν το διαρκή ανταγωνισμό.

Τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, ή άλλες ανά τον κόσμο, τις ενώνει το ταξικό συμφέρον των καπιταλιστών να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ρίχνοντας τα βάρη στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Το γεγονός της ύπαρξης ενισχυμένων σχέσεων ανάμεσα στις καπιταλιστικές οικονομίες (π.χ. όπως εκδηλώνεται στο εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία) δεν σημαίνει καθόλου ότι το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου έχει εξαλειφθεί, όπως διατείνονται κάποιοι αστοί αναλυτές. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Οι πολλές «σπίθες» που ανάβουν σε πολλά μέτωπα λόγω ακριβώς του ανταγωνισμού κάνουν πιο πιθανό το γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, όταν πια η «ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο» δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό ιστορικά επιβεβαιώνεται από τους δύο προηγούμενους πολέμους.

Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι μοναδικό φρένο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους, είναι η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη. Αυτή η πάλη σημαίνει η εργατική τάξη και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα να χαράξουν, με τη λαϊκή συμμαχία τους, τη δική της αυτοτελή πορεία έξω από τα αστικά συμφέροντα, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες.


Δ.Κ