Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνα σχέδια

Το «χαιρέτισμα» και η «πολιτική υποστήριξη», που απηύθυνε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο «συνασπισμό» ιμπεριαλιστών με στόχο την «αντιμετώπιση» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας. Η «αλληλεγγύη» στη νέα ιρακινή κυβέρνηση, δηλαδή τη νέα προσπάθεια συγκερασμού των συμφερόντων διαφορετικών μερίδων της αστικής τάξης, όπως και η χτεσινή επισήμανση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ο αποκεφαλισμός ενός ακόμα ομήρου από το ΙΚ πρέπει να ενισχύσει την «αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βουτά όλο και πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διεκδικώντας αναβάθμιση του ρόλου της και μεγαλύτερη λεία από τις κόντρες μονοπωλίων, σε μια περιοχή πλούσια σε ενεργειακούς και φυσικούς πόρους, με κρίσιμη γεωστρατηγική θέση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτοί που σήμερα εκφράζουν αποτροπιασμό για τις βαναυσότητες του ΙΚ είναι εκείνοι που σχεδιασμένα ενίσχυσαν τη δημιουργία και δράση τέτοιων οργανώσεων - οικονομικά αλλά και με άλλους τρόπους - αναζητώντας γεωπολιτικές αλλαγές που ευνοούν δικά τους μονοπώλια, όπως η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης στη Συρία. Αλλωστε, το ΙΚ «ανδρώθηκε» ως μία από τις παρατάξεις της συριακής αντιπολίτευσης, ηγέτες των οποίων μάλιστα συναντούσαν γνωστοί παράγοντες των ΗΠΑ, κρατών της ΕΕ κ.λπ.

Οσοι διακηρύσσουν νέο πόλεμο, στο όνομα της «σταθερότητας», κόπτονται μόνο και μόνο για τη «σταθερότητα» που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη δράση των μονοπωλίων που οι ίδιοι εκπροσωπούν, καλώντας τους λαούς να επιλέξουν δυνάστη, χαράσσοντας πάνω στο χάρτη νέες διαδρομές υπερεκμετάλλευσης των εργατών σε Ιράκ και όχι μόνο.

Αυτές είναι οι δυνάμεις, με τις οποίες η ελληνική αστική τάξη είναι αποφασισμένη να «συνασπιστεί» ακόμα μια φορά, εκφράζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου και στον ανταγωνισμό του με άλλα κράτη της περιοχής όπως η Τουρκία. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς «υποστήριξη» η συγκυβέρνηση θα παράσχει στο συνασπισμό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για εφησυχασμό, ούτε για αυταπάτες σχετικά με το τι αυτός επιδιώκει. Επιπλέον, η συγκρότηση «συνασπισμού» κατά του «ΙΚ» προχωρά, ενώ παραμένει η «κόντρα» στην Ουκρανία, οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων ανησυχούν από την οικονομική ύφεση ή στασιμότητα σε μια σειρά περιοχές, ανακοινώθηκε νέα «κούρσα» εξοπλισμών όπως έγινε στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πυκνώνουν, δηλαδή, τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα «τύμπανα του πολέμου» θα ηχούν όλο και πιο δυνατά.

Τώρα, είναι η ώρα που πρέπει να οργανωθεί απαιτητικά η συζήτηση με το λαό, για τις εξελίξεις και τι κρύβεται πίσω από αυτές. Οι κομμουνιστές έχουμε ξεχωριστή ευθύνη για τη λαϊκή επαγρύπνηση, για την οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης και συνολικά της πάλης που απαιτεί η απόκρουση των νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Τα συνδικάτα, οι εργατικές οργανώσεις, οι Λαϊκές Επιτροπές, όλοι οι φορείς του λαϊκού κινήματος οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, ώστε οι εργαζόμενοι, ο λαός να μη συναινέσουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ελληνικού κεφαλαίου.
ΙΡΑΚ

Στο επίκεντρο στρατηγικοί σχεδιασμοί της συμμαχίας των «προθύμων»


ΣΕΛ. 17


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Υπέγραψαν σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις

Από 22% έως 35% αυξάνονται τα κατώτερα μεροκάματα. Επίδομα σήραγγας 10% και άλλα θεσμικά περιλαμβάνει η συμφωνία


ΣΕΛ. 9


ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αύριο Τετάρτη οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Π.Φύσσα


ΣΕΛ. 11


Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο - κοροϊδία στο λαό

Συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο εκλεκτός του κεφαλαίου, ενώ την ίδια στιγμή τάζουν ψίχουλα στο λαό.


ΣΕΛ. 4-6


ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Συζήτησαν την πορεία προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη

Την πορεία προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο συζήτησαν, χτες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ


ΣΕΛ. 11


40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Αρχίζουν την Πέμπτη οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Αθήνα


ΣΕΛ. 13-14


«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΟΟΣΑ

Προκρίνει «νέο» αντιλαϊκό μείγμα στην Ευρωζώνη


ΣΕΛ. 7


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Ο εμπαιγμός των ανέργων

Το παραμύθι της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας - που βλέπει μόνο αυτό - συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας. Με αφορμή τη δημοσίευση των ροών απασχόλησης για το μήνα Αύγουστο, το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι μόνο το πρώτο οκτάμηνο του 2014 οι νέες πρόσθετες θέσεις μισθωτής εργασίας ανέρχονται σε 190.883! Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και τις 102.580 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας για το 2013, τότε προκύπτει ότι μόνο το τελευταίο 20μηνο στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες πρόσθετες θέσεις μισθωτής εργασίας! Ολα αυτά τη στιγμή που τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιμένουν να δίνουν την ανεργία μέχρι τον Ιούνη σε ποσοστά πάνω από το 27%, τον αριθμό των ανέργων στα 1,3 εκατομμύρια και την απασχόληση να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα το 2013 και 2014 (3,530 εκατ. θέσεις τον Ιούνη του 2013, 3,527 εκατ. θέσεις το φετινό Ιούνη). Πού βρίσκονται λοιπόν αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας; Πού κρύβονται όλοι αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι που αδυνατεί να τους εντοπίσει ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ; Ρητορικά τα ερωτήματα. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση συναγωνίζεται και πλειοδοτεί στις ανακοινώσεις της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια διαφορά: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ότι οι 300.000 θέσεις θα δημιουργηθούν μόνο αν αυτός έρθει στην εξουσία, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ λέει ότι τις έχει ήδη δημιουργήσει. Αυτή είναι και η μοναδική διαφορά τους στον εμπαιγμό που γίνεται και από τους δύο σε βάρος εργαζομένων και ανέργων.Το ΝΑΤΟ και...

Στη συνέντευξη, που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας προχτές την Κυριακή, ρωτήθηκε για τη θέση του κόμματός του σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Εκεί, λοιπόν, αφού εξήγησε ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δε χρειάζεται πια το ΝΑΤΟ, αφού αυτό ανήκει στην ψυχροπολεμική περίοδο που τώρα δεν υφίσταται (άρα, να υποθέσουμε εμείς ότι χρειαζόταν παλιότερα...) ότι πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα συστήματα διεθνούς ασφάλειας (δηλαδή να αντικαταστήσουμε του ΝΑΤΟικούς χωροφύλακες με άλλους, τον ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό με άλλον ίσως πιο ευρωπαϊκό!), μας τόνισε ότι δεν είναι προτεραιότητα το ζήτημα του ΝΑΤΟ για την επόμενη κυβέρνησή του! Δηλαδή, η Ελλάδα με «κυβέρνηση της αριστεράς» θα συνεχίζει να παίρνει μέρος σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που προκύπτουν από τις συμβάσεις και υποχρεώσεις, θα συνεχίζει να πραγματοποιεί εξοπλισμούς με κριτήρια τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, να διατηρεί βάσεις και στρατηγεία κ.λπ.... η ζημιά στο λαϊκό κίνημα

Και δε φτάνουν όλα αυτά, σε ερώτηση που του έγινε για το αν απευθύνεται σε δυνάμεις που έχουν ως θέση την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε λίγο - πολύ ότι όποιος δε στρατεύεται «άνευ όρων» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να στηρίξει την αλλαγή κυβέρνησης, και θέτει τέτοιου είδους ζητήματα όπως π.χ. το ζήτημα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ - που σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι της στιγμής - «κάνει κακό στον εαυτό του και στο λαϊκό κίνημα». Αυτά για όσους έχουν αυταπάτες και προσδοκίες...Ο «αντικαπιταλιστής»...

Εγραψε στο «Εθνος» 15/9/2014 ο Γ. Δελαστίκ: «Απολύτως συγκεκριμένες και πλήρως ελέγξιμες ανά πάσα στιγμή είναι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Ακούγοντας τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταλάβαμε καλύτερα, γιατί η κυβέρνηση απαγόρευσε στο θλιβερό όργανο προπαγάνδας της, την κρατική τηλεόραση, να μεταδώσει την ομιλία Τσίπρα με το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκριση των δεσμευτικών εξαγγελιών Τσίπρα με την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου λειτουργεί καταλυτικά εις βάρος των ηγετών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δεσμεύσεις αν υλοποιηθούν θα σηματοδοτήσουν μια τεράστια οικονομική ανακούφιση του λαού μας. Αρκούν οι αυτοβούλως αναληφθείσες εκ μέρους του δεσμεύσεις, για να διαμορφώσουμε σοβαρή άποψη για την ειλικρίνεια των προθέσεών του». Τέτοιοι ύμνοι από τον διευθυντή του «Πριν», στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λάβρο «αντικαπιταλιστή» (στα λόγια απ' ό,τι φαίνεται) σε ένα κόμμα διαχειριστή του καπιταλισμού! Είναι ο ίδιος, για τον οποίο προεκλογικά, σε τηλεοπτική εκπομπή, διευκρινίστηκε ότι... δεν είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Γιατί, απ' αυτά που έλεγε δεν έβγαζες άκρη!1687 Κατά το βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

1736 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1810 Το Μεξικό ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1893 Γεννιέται ο Ούγγρος γιατρός Αλμπερτ φον Σεντ Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ο οποίος ανακάλυψε τη βιταμίνη C (Νόμπελ Ιατρικής, 1937).

1918 Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

1920 Συνέρχεται το Εκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ(Κ), το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές και συντάσσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

1925 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ρίλεϊ Κινγκ (Μπι Μπι Κινγκ).

1944 Παλλαϊκή απεργία πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα. Συγκρούσεις μεταξύ του ΕΛΑΣ και των δυνάμεων κατοχής (και των ντόπιων συνεργατών τους) πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Οι δυνάμεις του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) κατακτούν την πλειοψηφία στη συνέλευση των εργατικών σωματείων του Πειραιά.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του συνεδρίου του ΕΑΜ καθώς και το γιορτασμό των 5χρονων από την ίδρυσή του.

1946 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους.

1948 Ξεκινά η μάχη της Μουργκάνας στην Ηπειρο. Τα τμήματα του ΔΣΕ διασπούν τη διάταξη του κυβερνητικού στρατού και περνούν στα Ζαγόρια και από εκεί στο Γράμμο.

1949 Ξεκινά στη Βουδαπέστη η δίκη των Λάζλο Ράικ, Λάζαρ Μπράνκοφ, κ.ά., οι οποίοι κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου και κατά του λαού, εσχάτη προδοσία και για την καθοδήγηση μιας οργάνωσης προς ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο Λ. Ράικ εκτελέστηκε, ενώ ο Μπράνκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια.

1960 Η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1961 Η ΕΔΑ καταθέτει στη Βουλή το «απόρρητο σχέδιο διενέργειας των προσεχών εκλογών», που είχαν επεξεργαστεί η ηγεσία της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και κρατικά όργανα. Επί της ουσίας επρόκειτο για τον προάγγελο του «σχεδίου Περικλής».

1977 Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1978 Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το Βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας το θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

1986 Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν, κατά τη διάρκεια της εξόρυξης, εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας το θάνατο 177 εργατών. Τα συνδικάτα, καταγγέλλοντας τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία χρυσού, πραγματοποιούν μια από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική (1/10/1986).Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σεμινάρια κυβερνοάμυνας πραγματοποιήθηκαν στο στρατηγείο, με το βλέμμα στις επόμενες επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας

Κινήσεις που σηματοδοτούν την περαιτέρω αναβάθμισή του στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφονται στο στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας στη Λάρισα, στην έδρα της 1ης Στρατιάς, δείγμα κι αυτό της συντονισμένης προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα κι από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία». Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι συντονίζει την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (επιχείρηση «EUFOR RCA»), πλέον το Στρατηγείο της Λάρισας φιλοξενεί ταυτόχρονα και σεμινάρια προετοιμασίας για ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αμυνας (EDA, όργανο της ΕΕ, το οποίο επισήμως έχει ως σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών») διοργάνωσε τρία σεμινάρια για την ετοιμότητα αντίδρασης στον «κυβερνοχώρο», στο αρχηγείο της επιχείρησης «EUFOR RCA», το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της EDA, είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω Υπηρεσία παρείχε αυτό το είδος υποστήριξης σε αποστολή της ΕΕ.

Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη και το Σεπτέμβρη σε ένα σύνολο 150 στελεχών στο στρατηγείο της ΕΕ. Οπως αναφέρει η EDA, τα σεμινάρια σχεδιάστηκαν ώστε να αυξήσουν την επίγνωση της κατάστασης, από την άποψη των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, κάθε μέλους του προσωπικού του αρχηγείου, καθώς και για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη των ικανοτήτων της ΕΕ στον εν λόγω τομέα. Τα σεμινάρια παρείχαν, επίσης, την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της κυβερνοάμυνας της επιχείρησης EUFOR RCA, καθώς και άλλων ευρωενωσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αλλωστε, όπως φέρεται να δήλωσε σχετικά ο επιτελάρχης του αρχηγείου, Ελληνας ταξίαρχος Χρ. Δρίβας, «η κυβερνοάμυνα είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από την EDA βασίζεται, φυσικά, στις τεχνικές γνώσεις της Υπηρεσίας στον τομέα αυτό. Αλλο ένα πλεονέκτημα θα είναι αν επωφεληθούμε από τα διδάγματα που αποκομίστηκαν κατά τη διενέργεια μιας τέτοιας εκπαίδευσης, και για άλλες επιχειρήσεις της ΕΕ στο μέλλον».

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν με την υποστήριξη και του ΝΑΤΟικού «Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence» που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας.ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παρουσία από ΗΠΑ έως Κόσσοβο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στο 21οΔιεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος (21st International Sea Power Symposium), το οποίο πραγματοποιείται στο Newport, Rhode Island, από σήμερα έως τις 19 Σεπτέμβρη, ανταποκρινόμενος σε επίσημη πρόσκληση του αρχηγού του Ναυτικού των ΗΠΑ, ναυάρχου Jonathan W. Greenert.

Οπως αναφέρεται από το ΓΕΝ, «το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Ισχύος αποτελεί το σημαντικότερο παγκοσμίως συνέδριο στο αντικείμενό του και διοργανώνεται σε ετήσια βάση εναλλάξ σε ΗΠΑ και Ιταλία, με συμμετοχή αρχηγών Ναυτικών από όλο τον κόσμο. Σκοπός του Συμποσίου είναι η δημιουργία ενός "forum" ανάπτυξης συνεργασίας επί ναυτικών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Το κεντρικό θέμα του φετινού Συμποσίου ("Global Solutions to Common Maritime Challenges") σχετίζεται με τις προκλήσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον μέσω πολυμερών συνεργασιών».

Στο ίδιο πλαίσιο, εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας άρχουσας τάξης, από 11 έως 15 Σεπτέμβρη, προσωπικό ενός μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού, το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, εντασσόμενο στην ελληνική δύναμη που έχει σταλεί εκεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR, εκπαιδεύτηκε σε αντικείμενα «Ειρηνευτικών Αποστολών» στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης στο Κιλκίς.«ATHENS FORUM 2014»

Αγωνίες αστών για θωράκιση της εξουσίας τους

Τις αγωνίες και τους στόχους τους για σταθερότητα και θωράκιση της αστικής εξουσίας και για εξασφάλιση της λαϊκής συναίνεσης στα προτάγματα του μεγάλου κεφαλαίου εξέφρασαν χτες μια σειρά αστοί παράγοντες στο «Athens Forum 2014: Democracy under pressure» («Η Δημοκρατία υπό πίεση»), το οποίο διοργανώνεται από τις εφημερίδες «International New York Times» και «Καθημερινή», και από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημοκρατία (UNDEF).

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, υπερασπίστηκε τη «φιλελεύθερη δημοκρατία», την ελευθερία με ταυτόχρονη επίδειξη «υπευθυνότητας». Παρουσίασε ως στόχο να υπάρχει «εμπιστοσύνη των πολιτών στον κοινό στόχο», «οι άνθρωποι να πιστεύουν στον εαυτό τους και στην κοινή προοπτική», με άλλα λόγια τα λαϊκά στρώματα να στοιχίζονται πίσω από τα μονοπώλια, θεωρώντας ότι έχουν ίδια συμφέροντα με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Κατηγόρησε τους «εχθρούς των μεταρρυθμίσεων», τον «εξτρεμισμό» και το «λαϊκισμό», τη «βία», όλα όσα οδηγούν σε «διάλυση της κοινωνικής συνοχής» και «κατάλυση της δημόσιας τάξης». Παρουσίασε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς μίμηση για τα όσα έγιναν εδώ τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είπε, από τις «απεργίες που ήταν καθημερινό φαινόμενο» η Ελλάδα έχει πλέον να παρουσιάσει αξιοσημείωτη άνοδο σε όλους τους δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Στη δική του εισήγηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, γνωμάτευσε ότι «στο δυτικό χώρο η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφίσταται την ισχυρή πίεση της οικονομικής κρίσης, της κρίσης του μοντέλου της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας, της μείωσης των ευκαιριών, της αμφισβήτησης της κοινωνικής συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Τασσόμενος υπέρ ενός άλλου μείγματος διαχείρισης υποστήριξε ότι «ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση σε πολλά κράτη - μέλη της τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ κοστίζει πολλά χρήματα, δεν δίνει απαντήσεις στις παραπάνω υπαρξιακές ανάγκες».

Μιλώντας στο φόρουμ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση των ποικίλων αιτιών της κρίσης στις διάφορες μορφές της απαιτεί νέους τρόπους λειτουργίας της κοινωνίας, ανακατανομή πόρων, διαρθρωτικές αλλαγές, «νέες μορφές κοινωνικών πολιτικών». Υπεραμύνθηκε εξάλλου μιας πολιτικής «που δεν προσφέρει μόνο γενικολογίες, ωραιοποιήσεις, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, αλλά διαπραγματεύεται με κοινωνική ευαισθησία συγκεκριμένα μέτρα, οικονομικά εφαρμόσιμα, με αποτίμηση των επιπτώσεων και της συνολικής συμβολής στην ανάπτυξη».

Επιδεικνύοντας τον επικίνδυνο και ανιστόρητο αντικομμουνισμό της, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι τα τρία ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα (κομμουνισμός, φασισμός, εθνικοσοσιαλισμός) «ξεφύτρωσαν από μεγάλες οικονομικές κρίσεις που έφεραν απόγνωση και ανασφάλεια στους πολίτες και αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ANT. ΣΑΜΑΡΑΣ

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι μπορεί να το υπηρετήσει καλύτερα

Διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατοχυρώσει την παραπέρα κερδοφορία του, παρείχε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real news».

Καταρχάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για νέα αναδιάρθρωση του χρέους (με «πιστοποίηση» της «βιωσιμότητάς» του), που θα δώσει, όπως είπε, ώθηση στις επενδύσεις και την ανάκαμψη, παραπέμποντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση επιπλέον κονδυλίων από την εξυπηρέτησή του για παραπέρα στήριξη των μονοπωλίων με νέες επιδοτήσεις και φτηνή δανειοδότηση.

Ερίζοντας με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να ασκήσει καλύτερα την αστική διακυβέρνηση, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι οι πολιτικές που εξαγγέλλει οδηγούν σε νέο μνημόνιο με πιο δυσβάσταχτους όρους: «Ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στο "λεφτά υπάρχουν" που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. Είναι λαϊκίστικες υποσχέσεις που οδηγούν μαθηματικά πίσω σε νέο μνημόνιο». Αποσιώπησε βέβαια (όπως κάνει και η Κουμουνδούρου) τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν για όλα τα κράτη - μέλη. Αθώωσε, δε, πλήρως τους καπιταλιστές για την κρίση και το αστικό κράτος που τους μπούκωνε με χρήμα, χρεώνοντας στο λαό και την κρίση και τα χρέη.

Εξάλλου, αναφερόμενος ο Αντ. Σαμαράς στη «δέσμευση» του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, μέμφθηκε τον Αλ. Τσίπρα για λαϊκίστικη πλειοδοσία, κάνοντας σαφές ότι η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονοπωλίων και οι ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας όχι μόνο δε συμβαδίζουν με την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, αλλά ούτε και με τα ψίχουλα που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Να ρωτήσω κι εγώ: Γιατί 751 και όχι 1.000 (ευρώ); Θέλετε να μπούμε σε τέτοια "πλειοδοσία"; Αντέχει η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας υψηλότερο βασικό μισθό; 'Η αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία; Το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξει ανάπτυξη, να μπορέσουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να παίρνουν σιγά σιγά αυξήσεις», είπε, κλείνοντας το μάτι στα μονοπώλια ότι θα συνεχιστούν τα αντιλαϊκά μέτρα για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και παρουσιάζοντας παράλληλα τους «ανταγωνιστικούς» μισθούς πείνας ως λύση στην ανεργία...

Την ίδια ώρα που η αντιλαϊκή φοροεπιδρομή κλιμακώνεται, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι φόροι... μειώνονται, ενώ παρουσίασε ως μέτρο που θα «ανακουφίσει» το λαό τη δυνατότητα για περισσότερες δόσεις αποπληρωμής των οφειλών του, λες και το πρόβλημα είναι ο αριθμός των δόσεων και όχι το ύψος των ασήκωτων χαρατσιών. Προαναγγέλλοντας μάλιστα την παραπέρα κλιμάκωση της επιδρομής στο λαϊκό εισόδημα, εκτίμησε ότι «η Ελλάδα του χρόνου (...) θα μπορεί να μηδενίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα».

Παρέχοντας εξάλλου διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την ικανότητα της κυβέρνησής του να περάσει τέτοια μέτρα, χαρακτήρισε μικρής σημασίας τις παραφωνίες και τα «στιγμιαία» ξεσπάσματα, όπως είπε, των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενάντια στον ΕΝΦΙΑ.

Κυβερνητική σταθερότητα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Αναγνωρίζοντας, βέβαια, ότι για να συνεχιστεί η λήψη μέτρων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε πολιτική αυτοκτονία τις πρόωρες εκλογές, καθώς, όπως σημείωσε, θα προκαλούσαν πολιτική ανωμαλία και αβεβαιότητα που θα κατέστρεφε ό,τι χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, στο γνωστό φόντο τρομοκράτησης των λαϊκών στρωμάτων και της επιχείρησης ταύτισης των λαϊκών συμφερόντων με αυτά των καπιταλιστών.

Στο ίδιο πλαίσιο, και αναφερόμενος στην προσπάθεια εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, απέφυγε μεν να αναφερθεί σε ονόματα, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ πιο πιθανή από όσο πριν από έξι μήνες η συγκέντρωση 180 ψήφων και προέβλεψε ότι σε δύο μήνες θα είναι ακόμη πιθανότερη. Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «αθλιότητες» όσα λέγονται περί εξαγορών ή εκβιασμών βουλευτών για να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή.

Για τα ενδοκυβερνητικά, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι έχουν κατορθώσει να συνεννοούνται και να κάνουν μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο πολλά για το «καλό του τόπου». Κάτι που δεν μπορεί να γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ισχυρίστηκε, εμφανιζόμενος να αποκλείει προσώρας το ενδεχόμενο «μεγάλου» κυβερνητικού συνασπισμού: «Με ποιον από όλους τους ΣΥΡΙΖΑ; Με εκείνον που λέει ότι θα βγει από το ευρώ ή με εκείνον που λέει ότι θα παραμείνει; `Η με εκείνον που ακόμα το... σκέπτεται; Με εκείνον που λέει ότι θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ ή με εκείνον που λέει ότι για την ώρα δεν πρέπει, ίσως αργότερα, θα δούμε; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν "μεγάλος συνασπισμός". Μάλλον το "Μεγάλο μας τσίρκο" θα θύμιζε!», είπε, αφήνοντας ωστόσο ένα παραθυράκι ανοιχτό στην Κουμουνδούρου, αν ...σοβαρευτεί.

Τέλος, στο πλαίσιο αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, ο Αντ. Σαμαράς μίλησε για πρωτοβουλία «ανασυγκρότησης της παράταξης με ηγετικό ρόλο ώστε να οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα», με πρόσωπα που «βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτός ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας. Και τώρα νιώθουν κοντά μας». Προανήγγειλε, δε, «αποκαλύψεις» στις εκδηλώσεις για τα 40χρονα της ΝΔ στις 4 Οκτώβρη.ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Βάζουν μπροστά νέα αντεργατικά μέτρα

Κάλεσμα σε «εθνική συστράτευση» πίσω από τους στόχους του κεφαλαίου απηύθυνε μετά τη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στον απόηχο της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, δέκα μέρες πριν επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οπότε θα συζητήσουν τη λήψη παραπέρα αντιλαϊκών μέτρων, και εν μέσω «γκρίνιας» στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης, η οποία εκδηλώθηκε πιο έντονα με αφορμή την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

Οι δυο τους συζήτησαν επίσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενόψει της ερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της αυριανής διακρατικής σύσκεψης στη Μαδρίτη για τη Λιβύη (την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Ευ. Βενιζέλος). Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, ο οποίος αποχώρησε μετά από την ενημέρωση που έκανε σε Σαμαρά και Βενιζέλο για τις επαφές που είχε στο Μιλάνο, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι το κύριο θέμα συζήτησης «ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ο συντονισμός της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση». Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για δημαγωγία και παροχολογία, «μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων». Κάλεσε δε σε «εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση», συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται «εθνική διαπραγμάτευση» και «εθνική συναίνεση».

Απαντώντας ουσιαστικά στις «γκρίνιες» που εκδηλώνονται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπε πως «είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα (σ.σ. του λαού), που στο κάτω κάτω είναι και δίκαια και λογικά. Αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος».

Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε νέα βάσανα για το λαό, μέσω των περιβόητων «διαρθρωτικών αλλαγών». Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για παραπέρα «αλλαγές» στο Ασφαλιστικό και στα Εργασιακά που θα συζητήσουν με το κλιμάκιο της τρόικας, ο Ευ. Βενιζέλος απάντησε: «Η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ανταγωνιστικό, κανονικό, στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης (...) Επίσης χρειαζόμαστε ένα νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο που κινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις, αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα, μας δίνει θέσεις εργασίας, δίνει εισόδημα και ευκαιρίες. Αρα, αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές που τις θέλουν οι πάντες και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης»...

«Προβληματισμοί» στο φόντο των νέων αντιλαϊκών παζαριών και μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως συνεχίζεται ο προβληματισμός τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε μια σειρά αστικά επιτελεία, σε ό,τι αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να περάσει το επόμενο διάστημα κρίσιμα για το κεφάλαιο αντιλαϊκά μέτρα (απελευθέρωση απολύσεων, μέτρα περιοριστικά της συνδικαλιστικής δράσης, διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων, κ.ά.), στο φόντο και των επίσης κρίσιμων για τα εγχώρια μονοπώλια διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του κρατικού χρέους.

Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι «λίγα λεπτά μετά την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ από τη Βουλή, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που ήταν παρόν στη διαδικασία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του είπε: "Πρόεδρε, έτσι δεν βγαίνει. Αν ανοίξει η Ολομέλεια και εξακολουθήσουμε να έχουμε το χάλι που είχαμε σήμερα, όχι έως το 2016 αλλά ούτε ως το Νοέμβρη δεν αντέχουμε"».

Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται μες στη βδομάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες «εκτόνωσης», προκειμένου να ρίξει τους τόνους στο εσωτερικό του κόμματος, έχοντας δεχτεί προς τούτο δύο εισηγήσεις: Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ή πραγματοποίηση δείπνων του πρωθυπουργού με ομάδες «γαλάζιων» βουλευτών.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως ο Αντ. Σαμαράς «έχει χρέος» να συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς μετά από χρόνια «υπεύθυνης στάσης» οι βουλευτές έχουν «προβληματισμούς» που «οφείλουμε να συζητήσουμε και να πάρουμε απαντήσεις».Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν οδηγεί στην ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει πλέον και επίσημα ότι δεν θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό, τη 13η και 14η σύνταξη για όλους. Δε θα ανακόψει το συνεχές ψαλίδισμα του μέσου μισθού σε κάθε κλάδο. Δε θα καταργήσει δεκάδες άλλους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίστηκαν πριν και μετά το μνημόνιο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, καθώς και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, προσωρινή και εκ περιτροπής εργασία θα συνεχίσουν να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανασφάλειας.

Τα όποια ψίχουλα εξαγγέλλονται προς την πιο ακραία φτώχεια θα εξανεμιστούν την ίδια στιγμή απ' τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική στη φορολογία, στο Ασφαλιστικό, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Πάνω από όλα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κι αυτή δεσμευμένη στο δρόμο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπου κριτήριο είναι τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι οι λαϊκές ανάγκες».ΣΥΡΙΖΑ

«Λεφτά υπάρχουν» για τους καπιταλιστές, για το λαό ψίχουλα

Εναντι «πινακίου φακής», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εξαγοράσει τη στήριξη του λαού στο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που εκπόνησε, για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.

Είθισται, άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται «κάτι παραπάνω» από την κυβέρνηση, παίζοντας στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής. Πριν από 5 χρόνια ο Γ. Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε ανάλογες υποσχέσεις προς το λαό, αποσκοπώντας να διαδεχτούν στην κυβέρνηση την τότε ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή.

Τα μέτρα που παρουσίασε για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αφορούν στην πραγματικότητα μέτρα διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας (πχ. τα συσσίτια, το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης κ.λπ.).

Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εντελώς απείραχτο όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, όλη τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ. Το κριτήριο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά ούτε καν η ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια. Κριτήριο είναι το «τι αντέχει η οικονομία», δηλαδή τι χωράει μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ο ισχυρισμός Τσίπρα ότι «δεν είναι όσα θέλαμε, αλλά όσα μπορούμε», είναι ψεύτικος, στην πραγματικότητα αποσκοπεί να κατέβει ακόμα περισσότερο ο πήχης των απαιτήσεων των εργαζομένων στο όνομα του «ρεαλισμού».

Στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε άφθονο χρήμα για τη στήριξη των επενδύσεών του, επιδοτήσεις για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη. Μίλησε ακόμα για «στοχευμένες ενέργειες με στόχο τη κάλυψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» όπως η ίδρυση «αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να αποδείξει πως τα μέτρα του είναι «κοστολογημένα» εξηγεί ότι αυτά θα χρηματοδοτηθούν και απ' το χρήμα που θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά, έπειτα απ' τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του λαού σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία! Θα πάρει δηλαδή απ' τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους... Σκέψη για «χέρι» στον αμύθητο πλούτο που έχουν σωρεύσει οι καπιταλιστές, ούτε για αστείο...

Συγκεκριμένα, μίλησε για σύσταση «ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων», ώστε να υπολογιστεί άμεσα τι μπορεί να εισπράξει το κράτος. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα ρυθμιστούν σε 84 μηνιαίες δόσεις έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη!

«Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Αποκαλυπτική του εμπαιγμού σε βάρος του λαού είναι και η συζήτηση που ακολούθησε τις εξαγγελίες Τσίπρα. Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρουν το «κοστολόγιο», υπερασπιζόμενα επί της ουσίας τη λογική που θέλει τις ανάγκες του λαού να συνθλίβονται στη μέγκενη των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλά και με τον Αλ. Τσίπρα να διαμαρτύρεται, την επομένη, απ' το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι δεν έκανε παροχές αλλά παρουσίασε ένα σχέδιο «ώστε να μην πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι γύρω μας» και «να μπορέσουμε και κάτι να εισπράξουμε από αυτά τα ανείσπρακτα, τις ανείσπρακτες οφειλές που κάθε μήνα διογκώνονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ»...

Την πρόκληση διόγκωσε παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας στο λαό «τις ευθύνες του» και εκβιάζοντάς τον ότι «στην επόμενη ΔΕΘ εάν έχει περάσει ένας ακόμη χρόνος και μένει αυτή η κυβέρνηση μπορεί αυτά που σας είπα χθες ... τότε να μην μπορούμε αυτά και να μπορούμε λιγότερα»!

Ο πιο καλός διαπραγματευτής

Το σύνολο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα ήταν στοχοπροσηλωμένο στο να πείσει το μεγάλο κεφάλαιο για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τόσο αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ένα μείγμα διαχείρισης ικανό να στηρίξει την κερδοφορία του. «Σ' ένα τέτοιο διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ρόλο γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων» που αρνείται «πεισματικά να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα».

Ιεραρχώντας ως τον υπ' αριθμόν 1 στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας απ' την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας επικρότησε τη «στροφή» που διαφαίνεται υπέρ ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ. Κόμπασε περί δικαίωσης του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος μάλιστα βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ κ.ά., αποφάσεις που δεν αναιρούν τα αντιλαϊκά «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας του λαού είναι το γεγονός ότι είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε συζητάει με την τρόικα, αλλά με θεσμοθετημένα όργανα όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Δηλαδή, δεν μιλάει με την τρόικα, αλλά με αυτούς που την απαρτίζουν (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ)!

Επικρότησε το γεγονός ότι η ΕΕ «συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης».

Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ως κυρίαρχη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού θα συμβάλει, όπως είπε, «στην ανάκαμψη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση» μέσα απ' την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια», αλλά και «στηρίζοντας τη βιομηχανία, επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος, επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία».

Εχοντας εγκαταλείψει διαπαντός τις «αντιμνημονιακές» κορόνες διεκδίκησε για το κόμμα του τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε: «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις (...) είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση (...) Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη; (...) Η κυβέρνηση Σαμαρά (...) είναι ακατάλληλη να διαπραγματευτεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εκλογές και «ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας», με τα κατάλληλα κάλπικα διλήμματα: «Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία»...

Γνωρίζοντας ότι, για να εφαρμόσει πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης χρειάζεται ενισχυμένα μέτρα χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως και το ...φιλότιμο του Ελληνα! «Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία (...) για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας (...) Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης, είναι η κινητοποίηση της κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα (...) με το πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητές του κάθε Ελληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», υποστήριξε.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρε κόσμε» ψίχουλα και κοροϊδία

1. Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε από τη ΔΕΘ «στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων», με «σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων». Η μόνη του δέσμευση, όμως, ήταν για άμεση αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Περιορίζει δηλαδή τους μελλοντικούς δικαιούχους της 13ης σύνταξης σε ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων που στο σύνολό τους φτάνουν τους 2.656.430 (ούτε καν στους μισούς). Αυτοί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, κατά μέσο όρο, θα πάρουν ένα επίδομα 400 ευρώ το χρόνο (1,1 ευρώ τη μέρα...) κι αυτό το βαφτίζει 13ο μισθό! Σημειώνουμε ότι το ύψος της δαπάνης για το σύνολο των συντάξεων (κύριες και επικουρικές) που δίνονται σε ένα χρόνο, ανέρχεται στα 27,6 δισ. ευρώ, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τώρα ότι θα δώσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 1,8% της συνολικής ετήσιας δαπάνης για τις συντάξεις! Κατά τ' άλλα, μίλησε αόριστα για «πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι η επαναφορά ακόμα και του 13ου μισθού/σύνταξης παραπέμπεται στη Δευτέρα Παρουσία, καθώς εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας. Καθόλου τυχαία, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δε λέει τίποτα για αποκατάσταση και του 14ου μισθού/σύνταξης, τον οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, έχει ξεγράψει οριστικά. Οπως έχει ξεγράψει οριστικά και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που επιβλήθηκαν μετά το 2010, αφού και γι' αυτούς δε λέει κουβέντα στις προγραμματικές του δηλώσεις.

2. Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πρόσθεσε ότι «επαναφέρουμε άμεσα μαζί με τον κατώτατο μισθό το πλαίσιο θεσμικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων που κατάργησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Επαναφέρουμε το θεσμό της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας. Καταργούμε τις ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κ.λπ.». Ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα αποσιωπά με ποιον τρόπο θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Δε λέει δηλαδή αν θα καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που επέβαλε μισθούς 586 και 511 ευρώ. Ακόμα, όμως, κι αν το κάνει, ποιος εγγυάται ότι τα 751 ευρώ θα γίνουν δεκτά από τους εργοδότες; Και ποιος διασφαλίζει ότι αν γίνουν διαπραγματεύσεις για νέα ΕΓΣΣΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ θα καταλήξουν σε επαναφορά του κατώτατου μισθού στο ύψος που ίσχυε πριν την ΠΥΣ; Η βελτίωση του εργατικού εισοδήματος μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού με νόμο, μοιάζει περισσότερο με ευχολόγιο. Πολύ περισσότερο που η επικέντρωση στον κατώτατο μισθό αφήνει απέξω όλο το καθεστώς της ευελιξίας («ευελφάλειας») στις εργασιακές σχέσεις, που επεκτάθηκε τα τελευταία χρόνια και έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην κατακρήμνιση του εισοδήματος των εργαζομένων. Το καθεστώς αυτό, που βασίζεται στο ευρωενωσιακό πλαίσιο για την αγορά εργασίας και στις σχετικές οδηγίες της ΕΕ, δεν αναιρείται από τα μέτρα που λέει ότι θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, τι θα γίνει με την εκ επιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, τις ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας; Θυμίζουμε μόνο ότι με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους παίρνει μισθό κάτω από 500 ευρώ μεικτά, κυρίως επειδή εργάζεται με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία! Επίσης, από τις προσλήψεις που έχουν γίνει το πρώτο οκτάμηνο του 2014 (1.020.887), το 47% (480.693) είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

3. Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «άμεσα ένα έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Το πρόγραμμα προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας - δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (...) Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφησή τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15 - 24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου. Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων (...) Αυτό (το πρόγραμμα), τον πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και κατά 500 εκατ. από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά εργαλεία. Ωστόσο, οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούν αυτά τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» είναι βραχύχρονες, υποαμειβόμενες και στηρίζονται κατά βάση στην επιδότηση των εργοδοτών. Τέτοιες θέσεις δημιουργεί, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από τα ΕΣΠΑ. Αλλωστε, τα ίδια τάζει και η σημερινή κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την ανεργία. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Αυγούστου, με τις ίδιες πηγές χρηματοδότησης, ο Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει 100.000 θέσεις εργασίας προγραμμάτων «κατάρτισης» και «κοινωφελούς εργασίας», διάρκειας πέντε έως έξι μηνών. Δύο ακόμα παρατηρήσεις: Με τους ανέργους να προσεγγίζουν σήμερα το 1,5 εκατ., ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται 300.000 θέσεις απασχόλησης σε δύο χρόνια. Παραδέχεται δηλαδή ότι ακόμα και μ' αυτές τις διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, όπου η μια θέση εργασίας μοιράζεται στα δυο και στα τρία, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική μείωση της ανεργίας, πόσο μάλλον αυτή να εξαλειφθεί στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Τέλος, με τις εξαγγελίες του ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ωμά σε εργαζόμενους και ανέργους να ξεγράψουν κάθε σκέψη και αίτημα για σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και να συμβιβαστούν με τη μισοδουλειά και τη μισοζωή.

4. Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «διεύρυνση» του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Είπε συγκεκριμένα: «Το πρόγραμμά μας για 300.000 νέες θέσεις εργασίας θα εξοικονομήσει πόρους, αφού ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία. Σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια». Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 460 ευρώ, από 361 που έγινε μετά τις περικοπές. Αντ' αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται διεύρυνση των κριτηρίων, ώστε περισσότεροι άνεργοι να δικαιούνται το επίδομα. Από τη μια επιμένει στα «κοινωνικά κριτήρια» για την παροχή του πενιχρού επιδόματος (δηλαδή όχι επιδότηση όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις) και από την άλλη ομολογεί ότι ο αριθμός των επιδοτουμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους σημερινούς δικαιούχους. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων τον περασμένο Ιούλη ήταν μόλις 89.850 άτομα, που αντιστοιχεί στο 9,2% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων (979.026 άτομα). Με βάση αυτά που είπε ο Αλ. Τσίπρας, στην καλύτερη περίπτωση, αυτό που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να συνεχίσει την ανακύκλωση των σημερινών ανέργων, που παίρνουν το επίδομα των 360 ευρώ.

5. Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους - Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες - της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη». Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για δωρεάν ιατρική περίθαλψη, αλλά δεν λέει αν αυτή θα καλύπτεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, το βάρος θα πέσει ξανά στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή τους ασφαλισμένους. Ούτε καν το 5ευρω δεν λέει ρητά ότι θα το καταργήσει. Διαβεβαιώνει επίσης ότι το φάρμακο θα συνεχίσει να είναι εμπόρευμα, με συμμετοχή του ασφαλισμένου, ενώ η όποια κατάργηση της συμμετοχής θα αφορά «ειδικές κατηγορίες», δηλαδή περιορισμένο αριθμό αρρώστων.


Γ. Π.Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση στο Μάλι - Μάδι

Εκδήλωση για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τιμώντας τις μεγάλες νίκες του στο Μάλι - Μάδι το Σεπτέμβρη του 1948, διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 21/9, στις 11 το πρωί.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μάλι - Μάδι, στο χώρο του μνημείου προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του Τ. Γεροζήση «Βίτσι, Αύγουστος - Νοέμβρης 1948».

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι, στις 12.30 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Δεντροχωρίου.Στερνό «αντίο» στην σ. Βάλια Σεχίδου

Με πολιτική κηδεία, την Παρασκευή 11/9, κηδεύτηκε στη Φλώρινα η συντρόφισσα Βάλια Σεχίδου, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών.

Η Β. Σεχίδου γεννήθηκε το 1918 στην Αλεξανδρούπολη της Ρωσίας. Το 1922 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά της. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Οργάνωσε τις γυναίκες του χωριού και βοηθούσαν στην Αντίσταση, μάζευαν τρόφιμα για τους αντάρτες, έκαναν μυστικές συσκέψεις σε σπίτια, στόμα με στόμα προσπαθούσαν να ενημερώσουν τον κόσμο και να τον οργανώσουν. Οταν ήρθαν οι Μπουραντάδες στο χωριό παρέταξε τις γυναίκες του χωριού με τραγούδια απέναντι στα όπλα τους.

Το 1944, εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της. Δραστηριοποιήθηκε σε διάφορους τομείς, κυρίως στο γυναικείο κίνημα. Το 1989 - 1991, για ακόμη μια φορά, καθοριστική υπήρξε η δράση της και η συμβολή της για την υπεράσπιση των μαρξιστικών - λενινιστικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, τόσο κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής διαπάλης στο 13ο Συνέδριο, αλλά και στην εκ νέου δράση για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Κόμματος.

Η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ αποχαιρετώντας την, σημειώνει: «Συντρόφισσα Βάλια στα 70 χρόνια της κομματικής ζωής ήσουν σταθερή και αταλάντευτη στα κομμουνιστικά ιδανικά και ιδεώδη, στην πάλη για μια άλλη κοινωνία, για το σοσιαλισμό.

Για μας τους νεότερους που είχαμε την τύχη να πορευτούμε μαζί σου είσαι παράδειγμα για την αγωνιστική σου στάση, πηγή άντλησης δυνάμεων.

Αυστηρή αλλά δίκαιη, βλέποντας με αισιοδοξία τη ζωή, μάς έδινες πάντα θάρρος.

Σου δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε, όπως εσύ πορεύτηκες σε όλη σου τη ζωή, τον αγώνα σου για μια άλλη κοινωνία, το σοσιαλισμό».ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ

Τιμούν την απελευθέρωση της Σπάρτης

Η Τομεακή Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα τιμήσουν την απελευθέρωση της Σπάρτης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το Σεπτέμβρη του 1944. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, στις 7.00 μ.μ.Συγκέντρωση στον Παλαμά Καρδίτσας

Σε συγκέντρωση, με θέμα «Οι συνέπειες από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020 στους μικρομεσαίους αγρότες - Εξελίξεις στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς - Οι προτάσεις διεκδίκησης και οι θέσεις του ΚΚΕ», που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας (αίθουσα «πολλαπλών χρήσεων» του δημαρχείου), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ - Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ

Πεδία επενδύσεων και εργαλεία χρηματοδότησης για το κεφάλαιο

Ιδιωτικοποιήσεις, «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» και επιδότηση επιτοκίων επιχειρηματικών δανείων στην ατζέντα των δύο υπουργών

Η ενεργοποίηση του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» για τη διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις ήταν στην ατζέντα χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, με αντιπροσωπεία βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο Ελληνας υπουργός έβαλε επίσης ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της επιδότησης του τραπεζικού επιτοκίου σε επιχειρηματικά δάνεια από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ, το οποίο όμως προσκρούει στους κανόνες του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προσαρμογή της «ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού» και των κρατικών ενισχύσεων στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το «επενδυτικό ταμείο» (στο οποίο μετέχει η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW) αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος Νοέμβρη, προκειμένου να «δανειοδοτούνται ευκολότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ως «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», βέβαια, ορίζονται από την ΕΕ οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους, ενώ η χρηματοδότησή τους θα γίνεται με κριτήρια βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, δηλαδή εκ των πραγμάτων αποκλείονται οι μικροεπαγγελματίες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης συναντήθηκε, επίσης, χτες και με στελέχη του μονοπωλίου της «Google», με αντικείμενο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, την εκ μέρους τους «παροχή τεχνογνωσίας», για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ψηφιακή καινοτομία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, έδωσε έμφαση στο μεγάλο «επενδυτικό ενδιαφέρον» για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τα «λιμάνια, τα αεροδρόμια και άλλες εταιρείες».«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΟΟΣΑ

Προκρίνει «εναλλακτικό» αντιλαϊκό μείγμα στην Ευρωζώνη

Νέα αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ

Οι ολοένα και χαμηλότερες «προσδοκίες» των αστικών επιτελείων σχετικά με τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη τροφοδοτούν τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις χτεσινές νεότερες προβλέψεις της «ενδιάμεσης έκθεσης» του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει στο 0,8% το 2014 (από 1,2% στις προβλέψεις του Μάη) και στο 1,1% το 2015 (από 1,2%). Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4% «βλέπουν» για το 2014 στην Ιταλία (έναντι ενίσχυσης 0,5% στην προηγούμενη εκτίμηση).

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ αναμένεται ενίσχυση 2,1% (από 2,6% στην προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ στις «αναδυόμενες οικονομίες», οι προβλεπόμενοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ για το 2014 διαμορφώνονται ως εξής: Κίνα 7,4%, Ινδία 5,7%, Βραζιλία 0,3%.

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης», τονίζεται στην «ενδιάμεση έκθεση» του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, «καλωσορίζονται» τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της «ποσοτικής χαλάρωσης». Επιπλέον, επισημαίνεται: «Με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν στον πλήρη βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι παραπάνω επισημάνσεις του ΟΟΣΑ, οργανισμού που έχει πρωτοστατήσει στο μέτωπο των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στις οποίες συμπίπτουν και άλλα αστικά κέντρα και επιτελεία, περιλαμβάνονταν λέξη προς λέξη και στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, το Σάββατο στη ΔΕΘ...

Η «Standard & Poor's» για την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο «οίκος αξιολόγησης» «Standard and Poor's» εκτιμά πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ανάκαμψη θα αρχίσει να καταγράφεται από το 2015, ενώ για το 2014 βλέπει ρυθμό οριακής υποχώρησης 0,2%. Περαιτέρω βλέπει χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την τρόικα και για τα επόμενα χρόνια τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Για το 2017, η «Standard & Poor's» το υπολογίζει στο 164,4% και η τρόικα στο 152%.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Στο μεταξύ, έντονες ανισομετρίες συνεχίζουν να εμφανίζονται στα εμπορικά ισοζύγια των κρατών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το α' εξάμηνο του 2014 η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 100,7 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Ολλανδία (31,1 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (17,6 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (17,3 δισ. ευρώ). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα καταγράφονται σε Βρετανία (60,2 δισ. ευρώ), Γαλλία (36,9 δισ. ευρώ), Ισπανία (11,9 δισ. ευρώ) και Ελλάδα (10,6 δισ. ευρώ). Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα για το μήνα Ιούλη διαμορφώθηκε σε 21,2 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ τον Ιούνη).Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα παραίτηση στη ΝΕΡΙΤ

Την παραίτησή του από τη θέση του μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ γνωστοποίησε χτες με επιστολή του ο Χρ. Χωμενίδης, καταγγέλλοντας «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση» σε ό,τι αφορά τη μη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Η εν λόγω παραίτηση έρχεται σε συνέχεια των παραιτήσεων στα τέλη της περασμένης βδομάδας του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Αντ. Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Ρ. Μορώνη.

Στην επιστολή παραίτησής του, ο Χρ. Χωμενίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «δεν πρόκειται για το εάν η ομιλία ή και η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ έπρεπε να μεταδοθούν απευθείας από την ΝΕΡΙΤ. Πρόκειται για την ευθεία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία αμφισβήτησε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ τη δυνατότητά του να επιλαμβάνεται ζητημάτων, που ανήκουν αποκλειστικά και μόνον στην αρμοδιότητα μιας Δημόσιας - και ανεξάρτητης από κόμματα και πολιτικά πρόσωπα - Ραδιοτηλεόρασης».ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Με προτάσεις εξυπηρέτησης του κεφαλαίου

Υποψήφιους για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έσπευσε να προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σε μια συντονισμένη προσπάθεια αστικών επιτελείων να ξεμπλοκάρει η όλη διαδικασία, να βρεθεί πρόσωπο που θα συγκεντρώσει τις αναγκαίες 180 ψήφους και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» (η οποία στο προηγούμενο φύλλο της είχε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Χρυσοχοΐδη να υποβάλλει προτάσεις ώστε να επιτευχθεί «συναίνεση» σε κάποιον υποψήφιο), ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε ως επόμενο Πρόεδρο τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο:«Είναι κορυφαίος συνταγματολόγος, κοσμοπολίτης και τολμηρός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακριβώς με τα ίδια κριτήρια θα μπορούσα να προτείνω και τον Σταύρο Τσακυράκη, αλλά επειδή μου έκανε την τιμή να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του Ποταμιού δεν θέλω να φανεί ότι προτείνω έναν "δικό μας"», είπε. Ανέφερε επίσης τα ονόματα των Γιάννη Μπουτάρη και Τάσου Γιαννίτση.

Προανήγγειλε, εξάλλου, ότι στις 21 Σεπτέμβρη θα εξειδικεύσει τις βασικές προτάσεις του κόμματός του και πρόσθεσε ότι ένας όρος που θα έθετε για να μετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι οι υπουργοί να έχουν κολλήσει ένσημα εκτός πολιτικής, λες και αυτό αποτελεί εχέγγυο άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής...ΠΑΣΟΚ

Κινήσεις ανασυγκρότησης με ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Τη συγκρότηση της «τρίτης λύσης» στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ με το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης»

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για ανασυγκρότηση της εγχώριας κεντροαριστεράς, ως αξιόπιστης «τρίτης λύσης» διαχείρισης της αστικής εξουσίας, με ταυτόχρονο ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο εσωτερικό του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε την Κυριακή πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου της λεγόμενης «Δημοκρατικής Παράταξης» (σχήμα που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο εγχείρημα της «Ελιάς»). Τα στελέχη αυτά αναλαμβάνουν την οργάνωση του συνεδρίου και θα μετάσχουν εκ μέρους του κόμματος στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή (ΕΟΕ). Νωρίτερα αναμένεται συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις που μετείχαν στην Ελιά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις κινήσεις του χώρου, ενώ εξηγώντας τη χρησιμότητά του στο σύστημα χαρακτήρισε «εθνική και ηθική υποχρέωση την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης, γιατί πρέπει να υπάρχει η τρίτη λύση, η εθνική στρατηγική, γιατί χωρίς τη δημοκρατική παράταξη η χώρα οδηγήθηκε σε τραγικά αδιέξοδα».

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, με αφορμή τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, τον κατηγόρησε για «ανευθυνότητα και παροχολογία». Με αφορμή, άλλωστε, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε «σεβασμό στους θεσμούς» και πρόσθεσε ότι κάποιοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την προεδρική εκλογή ως «όχημα αστάθειας».

Υπερασπίστηκε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, ανεξάρτητα από τη μορφή της, θα προβλέπει νέες θυσίες για το λαό: «Τι νομίζουν; Οτι θα πάρουν το "κούρεμα" του χρέους χωρίς όρους;», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος, στον Γ. Παπανδρέου, αλλά και σε άλλα στελέχη, όπως τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο ο μεταξύ τους καβγάς (ξανα)φούντωσε από την Παρασκευή, ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «προσωπικές συναλλαγές», «προσωπικές συμφωνίες», «παρασκήνιο» και «σκοτεινές σχέσεις». Αναφέρθηκε στις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχτεί από το 2007 από το εσωτερικό του κόμματος, «αμφισβητήσεις» και «χυδαιότητες». Προειδοποίησε ότι «τα "φαντάσματα" είναι παρόντα, οι "καλικάντζαροι" της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι». Αναφερόμενος δε στην κριτική που δέχεται για τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, απάντησε: «Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου».

Στη δική του τοποθέτηση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική στον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ότι «το "νέο" εκφράζεται στο ΠΑΣΟΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο, χωρίς αποφάσεις από τα όργανα». Ζήτησε, δε, έκτακτο «αναγεννητικό» συνέδριο για την «προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου». Στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη έσπευσαν να απαντήσουν ασκώντας του κριτική και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Νέα παρέμβαση από την πλευρά Παπανδρέου

Στο μεταξύ, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στις διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, παρέμβαση στις συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό επιχείρησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μέσω σχολίου του στενού του συνεργάτη Γ. Ελενόπουλου, και με αφορμή τα λεγόμενα Σαμαρά (σε συνέντευξή του στη «Real news») και Τσίπρα (στη ΔΕΘ).

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την αναφορά Σαμαρά στο περιλάλητο «λεφτά υπάρχουν», ο Γ. Ελενόπουλος υποστηρίζει ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν «το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας» (σε ό,τι αφορά τις πολιτικές παροχών) στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Οτι ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα «Ζάππεια 1, 2 και 3», αλλά και τα όσα «εξίσου ανεύθυνα» εξαγγέλλει ο αρχηγός της τωρινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατηγορεί, εξάλλου, τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν έχει «σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο».ΔΗΜΑΡ

Ολο και κοντύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ

Διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς με πρωταγωνιστές τους αποχωρήσαντες

Εσπευσε η ΔΗΜΑΡ να χειροκροτήσει τις εξαγγελίες Τσίπρα απ' τη Θεσσαλονίκη, με τον Δ. Χατζησωκράτη να εκφράζει την ικανοποίηση της Αγίου Κωνσταντίνου, επειδή «στις παρεμβάσεις του δεν υπήρχε αναφορά σε μονομερείς ενέργειες της μελλοντικής ελληνικής κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά στο χρέος, εφιστώντας συγχρόνως την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι ορισμένα «έστω και αυτονόητα (αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, προγράμματα ανεργίας, συγκρότησης επενδυτικής τράπεζας), θέτουν υπό αμφισβήτηση και πλήρη ανατροπή όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ και των δανειστών».

Πάντως, παρά την αποχώρηση της μειοψηφίας, το εσωκομματικό πεδίο δεν φαίνεται να έχει ηρεμήσει. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης και η Νίκη Φούντα, δηλώνοντας ότι «οι εξελίξεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα των εκλογών δυστυχώς δείχνουν εικόνα διάλυσης και όχι επανεκκίνησης. Στο συνέδριο δεν θα παραστώ (...) θεωρώ πως δεν έπρεπε να υπάρξει και προσωπικά δεν θα συμμετέχω άλλο σε διαδικασίες εσωτερικής χρήσεως».

Απ' την πλευρά τους, οι προσφάτως αποχωρήσαντες οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους, με τον Σπ. Λυκούδη να έχει ήδη συναντηθεί με τον Γ. Βούλγαρη, την Αννυ Ποδηματά αλλά και τον άλλοτε στενό συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κωνσταντόπουλου, Στ. Πιτσιόρλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη στήριξή τους φέρεται να δήλωσαν στον Σπ. Λυκούδη ο Αντ. Μανιτάκης και ο Π. Σκοτινιώτης.

Σ' αυτήν τη φάση αποκλείεται σύμπραξη είτε με τη «"βενιζελική" δημοκρατική παράταξη», είτε με «το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ε. Βενιζέλο ή τον Γ. Παπανδρέου» και εκφράζεται η εκτίμηση ότι «απ' το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει ...ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο Γρ. Ψαριανός δεν κλείνει εντελώς την πόρτα, λέγοντας «αν μιλούσαμε για συλλογική ηγεσία, μαζί και με κάποια άλλα πράγματα, ίσως, αλλά υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ, όχι».

Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Α. Παπαδόπουλος, απ' την ομάδα όσων αποχώρησαν, ενέπλεξε τα ονόματα του Αλ. Παπαδόπουλου και της Αννας Διαμαντοπούλου στην υπό συγκρότηση κίνησή τους με στόχο να συμβάλει στη συγκρότηση μιας κεντροαριστερής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, η κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» διοργανώνει αύριο εκδήλωση με τίτλο: «Αριστερά - Κεντροαριστερά: Ποια σχέση;», στην οποία -όπως λέγεται- θα συμμετέχουν εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ. Βουδούρης, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Μουτσινάς, Μ. Μπόλαρης, Θ. Παραστατίδης, Π. Τατσόπουλος, Θ. Τζάκρη και εκπρόσωποι άλλων κινήσεων (Κοινωνική Συμφωνία, ATTAC Ελλάδα, Αριστερή Προοπτική, Νέοι Σοσιαλιστές, ΠΡΑΤΤΩ, Οικολόγοι Πράσινοι).Σελίδα 9 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Υπέγραψαν σύμβαση με σημαντικές αυξήσεις

Από 22% έως 35% αυξάνονται τα κατώτερα μεροκάματα. Επίδομα σήραγγας 10% και άλλα θεσμικά περιλαμβάνει η συμφωνία

Παλεύοντας μέσα σε δύσκολες συνθήκες και έχοντας στο πλευρό του την Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων στις εταιρείες κατασκευής του Αττικό Μετρό πέτυχε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, υπογράφοντας σύμβαση με την κοινοπραξία των εργοδοτών («G&P Αβαξ», «Ghella SpA», «Alstom Transport SA»).

Μαζί με τα επιδόματα και τα «θεσμικά», οι αυξήσεις αυτές δίνουν μια ανάσα στους 300 και πλέον εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα έργα επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα. Η σύμβαση ισχύει αναδρομικά από 1/7/2014 και είναι διάρκειας ενός έτους. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, προβλέπει τα εξής:

Επίσης:

Με τη σφραγίδα των εργαζομένων

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύμβασης και τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι πέτυχαν την υπογραφή της, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Πρόκειται για σημαντική κατάκτηση, που φέρει τη σφραγίδα των ίδιων των εργαζομένων στα έργα επέκτασης του Μετρό. Με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων, συγκροτήθηκε σωματείο στο χώρο και πρωτοστάτησε στη μάχη της Σύμβασης.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Μάη και για την υπογραφή της οργανώθηκαν σημαντικοί αγώνες στα εργοτάξια. Το σωματείο κήρυξε αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας, τις οποίες αποφάσιζε και οργάνωνε μαζί με τους εργαζόμενους. Γι' αυτό η συμμετοχή ήταν καθολική, σε όλες τις βάρδιες. Μέχρι και ο μετροπόντικας σταματούσε στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, πράγμα που δεν είναι εύκολο να γίνει και για τεχνικούς λόγους.

Η βοήθεια της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων ήταν καθοριστική. Οι οικοδόμοι που πρωτοστάτησαν στη συγκρότηση και στη δράση του σωματείου στο Μετρό, ήταν εργάτες στους οποίους με πολλούς τρόπους σταθήκαμε δίπλα τους όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν άνεργοι. Αυτό βοήθησε ώστε με καλύτερους όρους να επιστρέψουν στο μεροκάματο, με ψηλά το κεφάλι.

Μπορεί ο φόβος και η μοιρολατρία να είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην οργάνωση των αγώνων, αλλά στην περίπτωση των εργαζομένων στα έργα του Μετρό μέτρησε η προηγούμενη εμπειρία από τον κλάδο των οικοδόμων για το πώς αποσπώνται κατακτήσεις.

Επιβεβαιώνεται ότι εκεί που υπάρχει μια αποφασισμένη πρωτοπορία, εκεί που η λειτουργία και η δράση του συνδικάτου αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους και παίρνει υπόψη τις δικές τους ανάγκες, εκεί όπου οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν μοιρολατρικά λύσεις από τα πάνω, αλλά διεκδικούν με τις δικές τους δυνάμεις, η εργατική τάξη μπορεί να εμποδίζει τα χειρότερα, ακόμα και να αποσπά κατακτήσεις, που της προσφέρουν μια κάποια ανακούφιση».Διαδηλώνουν ξανά οι συνταξιούχοι

Απάντηση στις νέες επώδυνες περικοπές στην Υγεία, στα σχέδια κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης και στην κοροϊδία των υποσχέσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δίνουν οι συνταξιούχοι, με παναττική συγκέντρωση στις 2 Οκτώβρη και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και ορίστηκε για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω των 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Επαναφορά των προγραμμάτων λουτροθεραπειών και κοινωνικού τουρισμού. Αμεση συνταξιοδότηση στους επαγγελματίες που θεμελιώνουν δικαίωμα. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα. Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί, φορομπηχτικοί νόμοι. Αποκατάσταση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Αποκλειστικά δημόσια - δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.Σχεδιάζουν να καταργήσουν και το ΕΚΑΣ

Πάνω από 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση θα χάσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι

Μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ από την αρχή του 2014 για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν τώρα την ολοκληρωτική κατάργησή του το επόμενο διάστημα για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους που το λαμβάνουν μέχρι τώρα. Με τον τρόπο αυτό, μεθοδεύεται η παραπέρα συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων και μάλιστα των πιο φτωχών, αφού σε περίπτωση κατάργησης του ΕΚΑΣ, θα χάσουν σε ετήσια βάση πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ.

Το παράθυρο στο νέο αυτό μέτρο «άνοιξε» στις συζητήσεις που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας. Εκεί, όπως είχε σημειώσει σε σχετικό ρεπορτάζ ο «Ριζοσπάστης», είχε τεθεί ανοιχτά «ζήτημα για τις δαπάνες για το ΕΚΑΣ, οι οποίες κρίνονται "υψηλές"».

Το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε το 1996 και υποτίθεται ότι ήρθε να «διορθώσει» την αποσύνδεση των κατώτερων συντάξεων από το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη, που είχε ως συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό συνταξιούχων (πάνω από το 25%) να κατρακυλήσει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η στόχευση κατά του ΕΚΑΣ, όπως και ενάντια σε όλα τα επιδόματα, είναι ευρύτερη και συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης για συνολική «αναδιάρθρωσή τους», δηλαδή κατάργηση και αντικατάσταση από ένα ενιαίο επίδομα, που θα δίνεται μόνο στους πιο εξαθλιωμένους. Αυτήν τη λογική εξυπηρετούσε παλιότερη μελέτη, που είχε ανατεθεί από το υπουργείο Εργασίας στον ΟΟΣΑ, για την αποτίμηση της «προνοιακής πολιτικής» στη χώρα μας. Εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Σύμφωνα με σχετική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, στις αρχές του χρόνου, ο προσωρινός απολογισμός είχε δείξει ότι η δαπάνη χορήγησης του ΕΚΑΣ για το 2013 ήταν 795 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 20 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2012. Το ποσό αυτό, μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, μπορεί να είναι μειωμένο, αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι για φέτος θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, με βάση το αρχείο της ΗΔΙΚΑ και μόνο για το ΙΚΑ, το ΕΚΑΣ χορηγείται συνολικά σε 195.897 συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ισχύουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα κλιμακώνεται από 30 έως 230 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων. Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης πρέπει να μην υπερβαίνει τα 850 ευρώ. Βασική προϋπόθεση, επίσης, είναι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους (εξαιρούνται οι περιπτώσεις με αναπηρία τουλάχιστον 80%).Σελίδα 10 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Ενας 46χρονος οικοδόμος έχασε τη ζωή του την Κυριακή, στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας, πέφτοντας από ταράτσα, την ώρα της δουλειάς.

«ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ»: Κινητοποίηση διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής», σήμερα στις 10 π.μ., στα γραφεία της επιχείρησης στα Εξάρχεια (Φειδίου 18), με αφορμή την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της. Στην κινητοποίηση καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η οποία καταγγέλλει ότι η διοίκηση έχει στα συρτάρια της αντεργατικά σχέδια, όπως μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις.

«ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ»: Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη και κινητοποίηση την ίδια μέρα στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), πήραν οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «Φειδάς ΑΕ». Την απεργία έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, μετά από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων. Την ώρα της κινητοποίησης είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, να σταματήσει η εκ περιτροπής εργασία κ.ά.

«ΜΙΝΕΡΒΑ»: Δίωρη στάση εργασίας έκαναν την περασμένη Πέμπτη οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μινέρβα Ελαιουργική» αντιδρώντας στην απόφαση της εταιρείας να προσλάβει εργαζόμενους μέσω γραφείου ενοικίασης. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, μετά από πρόταση της Πανελλήνιας Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε νέα Γενική Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε κλιμάκωση, αν η εταιρεία συνεχίσει στην ίδια τακτική. Η εταιρεία το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε μείωση του προσωπικού, και τώρα για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής προχωράει σε ενοικίαση εργαζομένων.

ALPHA BANK: Νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» ανακοινώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, αυτή τη φορά στην «Alpha Bank». Αν και το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 20% (2.000 - 2.200 σε σύνολο 11.000 εργαζομένων), κυρίως για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης στα ειδικά ταμεία ή βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση. Η ισχύς του προγράμματος ξεκίνησε χτες και λήγει στις 30 Σεπτέμβρη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Αλλη μια δίκη συνδικαλιστών στήνεται σήμερα, Τρίτη, στη Ζάκυνθο. Η δίωξη έγινε το Γενάρη του 2009 και αφορά τους Τάκη Στρούζα, πρόεδρο του ΕΚΖ, Δημήτρη Σούλη, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, και 21 ακόμα αγρότες, επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο λιμάνι, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Το ΕΚ Ζακύνθου καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού να συμπαρασταθούν στους διωκόμενους συνδικαλιστές, με συγκέντρωση στις 9 π.μ. στα δικαστήρια.

ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ: Παναττική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως λήξη του ωραρίου) πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, ο Σύλλογος Υπαλλήλων πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 12.30 μ.μ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παρότι ο ΟΕΚ καταργήθηκε (εντάχθηκε στον ΟΑΕΔ) οι εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται στο ακέραιο. Το 2013 πλήρωσαν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εστίας, 213 εκατομμύρια ευρώ χωρίς όμως αυτά τα χρήματα να διοχετεύονται για να δοθεί στέγη στις εργατικές οικογένειες. Ακόμα αναφέρεται πως δεκάδες χιλιάδες δάνεια παραμένουν χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

ΒΥΡΩΝΑΣ: Σε συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα σήμερα, Τρίτη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Ταπητουργείου).

ΔΗΜΟΣΙΟ: Σήμερα γίνεται η εξ αναβολής δίκη του συνδικαλιστή Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση, τη μέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Καθημερινές συσκέψεις και αποφάσεις συμμετοχής σε όλη τη χώρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, με αιχμή τα προβλήματα των ανέργων και όσων δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Τη συμμετοχή του στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) καθώς και τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 4 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην Ομόνοια αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Απόφαση συμμετοχής πήραν ακόμα η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο του δίμηνου δράσης, οργανώνει κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στις 3 Οκτώβρη, ενώ έχει ανακοινώσει συλλαλητήριο για τις 4 Οκτώβρη, στις 12 μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Αντίστοιχα, η Γραμματεία Κέρκυρας προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον ΕΝΦΙΑ στις 23 Σεπτέμβρη και σε συλλαλητήριο με αιχμή την ανεργία, στις 3 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.

Για το σχεδιασμό της δράσης ανά κλάδο και περιοχή, συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικές Συνελεύσεις και πλατιές συσκέψεις οργανώνουν:

16/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Καθαριστριών - Εργολαβιών Κ. Μακεδονίας, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λαμίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας, Ενωση Λογιστών Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λευκάδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, Ενωση Λογιστών Αθήνας (Γενική Συνέλευση), Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Κλωστοϋφαντουργίας Κεντρικής Μακεδονίας (Γενική Συνέλευση).

17/9: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (με τα επιχειρησιακά σωματεία και τις Σωματειακές Επιτροπές), Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Σωματείο Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Συνδικάτο ΚΙΔΕ Αττικής, ΠΕΜΕΝ, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Γρεβενά, Ηράκλειο Κρήτης και Χανιά, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας στις 17 Σεπτέμβρη και Γενική Συνέλευση τέλος Σεπτέμβρη, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Μυτιλήνης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κω, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κατερίνης, Κλαδικό Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Γάλακτος-Τροφίμων-Ποτών Ιωαννίνων, Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων Αθήνας.

18/9: Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καστοριάς, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Γρεβενών, τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε Κοζάνη και Καστοριά, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Σύλλογος γυναικών στην Πτολεμαΐδα.

20/9: Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις παραγωγής επισιτιστικών προϊόντων Κ. Μακεδονίας (σύσκεψη για το Ασφαλιστικό), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Σάμου.

21/9: Γραμματεία Φλώρινας του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

22/9: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

23/9: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας (Γενική Συνέλευση).

24/9: Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής (Γενική Συνέλευση).

25/9: Παράρτημα Λογιστών Πειραιά (Γενική Συνέλευση).

26/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών Ν. Χανίων (σύσκεψη).

27/9: Ομοσπονδία Οικοδόμων.

28/9: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων-Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής.

29/9: Σωματείο Εργαζομένων ΕΒΓΑ (Γενική Συνέλευση).

1/10: Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Αττικής (Γενική Συνέλευση στις 19/10).ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Στήνει στον τοίχο τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ

Αρνητική για τις 393 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη, στη συνεδρίαση του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα γίνει στις 23 Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρεοπαγίτης θα ζητήσει να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες επιβάλλοντας την επαναπρόσληψή τους.

Οπως διέρρευσε χτες, ο αρεοπαγίτης θεωρεί ότι το Πρωτοδικείο υπερέβη τη δικαιοδοσία του, καθώς οι καθαρίστριες δεν έχουν απολυθεί, αφού η κατάργηση των θέσεων και η περιαγωγή των καθαριστριών σε διαθεσιμότητα δεν συνιστά καταγγελία της ατομικής σύμβασης, αλλά «αποτελεί αυτοδίκαιη απόλυση υπό την αναβλητική αίρεση της μη μετατάξεως ή μετακινήσεως αυτών σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας».

Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, στην εισήγηση θα επισημαίνεται ακόμα ότι η κατάργηση των οργανικών θέσεων αφορούσε το σύνολο του κλάδου των καθαριστριών και «έγινε κατά νομοθετική εξουσιοδότηση, ως προσπάθεια ορθολογικής συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα κατά την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2013 - 2016». Τέλος, θα ισχυριστεί ότι η απόφαση του ΥΠΟΙΚ να αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιωτικά συνεργεία «ανάγεται στο πεδίο κυριαρχικής δράσης της δημόσιας διοίκησης και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού».

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, με την ίδια εισήγηση ο αρεοπαγίτης θεωρεί ότι η πολιτεία έχει την ευχέρεια να καταργεί οργανικές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, κυρίως όταν το προσωπικό που προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δεν καλύπτεται από τη συνταγματική εγγύηση της μονιμότητας.Σελίδα 11 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Συγκέντρωση - συναυλία στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - συναυλία ενάντια στο φασισμό, στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, διοργανώνουν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Ξεσηκωμός παντού για να τραβήξουμε νέες δυνάμεις στη μάχη

Την πορεία προς το πανελλαδικό συλλαλητήριο συζήτησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ

Με μαζική συμμετοχή έγινε χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η παναττική σύσκεψη σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, φορέων των αυτοαπασχολουμένων, των γυναικών και της νεολαίας, για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα και των ενδιάμεσων σταθμών. Οι συνδικαλιστές και οι συνδικαλίστριες που πήραν το λόγο μετέφεραν την πείρα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο χώρο τους, συνέβαλαν στον προβληματισμό για το πώς καλύτερα θα οργανωθεί το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ.

Τη σπουδαιότητα της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέδειξε εισηγητικά ο Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ.

«Δεν κάνουμε άλλο ένα συλλαλητήριο. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε την Αθήνα. Δυσκολίες θα υπάρχουν και πρέπει να σχεδιάσουμε πώς θα τις υπερνικήσουμε», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Η δίμηνη αγωνιστική καμπάνια χρειάζεται να αποτελέσει για όλες τις οργανώσεις αφορμή για ολοκληρωτική στροφή στη δουλειά μας κάτω, πλατιά στο χώρο δουλειάς, σπουδών και κατοικίας με αξιοποίηση κάθε εργαζόμενου, συνταξιούχου, αυτοαπασχολούμενου νέου και γυναίκας».

Απαριθμώντας τους σταθμούς της δίμηνης καμπάνιας, ο Χρήστος Κατσώτης στάθηκε στα εξής:

Πώς να δουλέψουμε

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα δουλειάς, ο Χρήστος Κατσώτης είπε: «Βασικό κριτήριο είναι η ένταξη νέων δυνάμεων στο κίνημα, με κάθε δυνατή μορφή και ειδικά από μεγάλους χώρους δουλειάς. Μέχρι τώρα έχουν συνεδριάσει αρκετά ΔΣ σωματείων που είναι στη δύναμη του ΠΑΜΕ, έγινε καλή συζήτηση. Κλαδικά συνδικάτα ακολούθησαν καλή πρακτική, έκαναν ΔΣ με τη συμμετοχή παραρτημάτων, επιχειρησιακών σωματείων, σωματειακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα. Η συζήτηση ήταν καλή, βοήθησε να προχωρήσει παρακάτω με συνελεύσεις - συγκεντρώσεις σε κάθε χώρο.

Θέλουμε, όμως, να συζητηθεί σε όλα τα σωματεία. Εκεί που είμαστε μειοψηφία να πάρουμε πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, συνδέοντάς τες με τα προβλήματα σε κάθε κλάδο. Να ζητάμε να συνεδριάσουν τα ΔΣ των οργανώσεων και αν αυτό δε γίνεται, να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους, όπως είναι το μάζεμα υπογραφών για να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις. Εχουμε δυνατότητες να φέρουμε στον αγώνα με το ΠΑΜΕ νέα σωματεία, νέες δυνάμεις.

Τα ζητήματα που θέτουμε για διεκδίκηση είναι τέτοια που δυσκολεύονται οι άλλες δυνάμεις να δικαιολογήσουν την άρνησή τους. Η τυχόν άρνηση να γίνει πλατιά γνωστή στους εργαζόμενους του χώρου, του κλάδου, της πόλης. Να παρθούν πρωτοβουλίες από τα κάτω, με υπογραφές σε κάλεσμα της επιτροπής των εκλεγμένων με ταξικά ψηφοδέλτια και άλλες πρωτοβουλίες, που θα συμβάλλουν στη συζήτηση, στη συσπείρωση και κινητοποίηση δυνάμεων.

Ο κάθε κλάδος, με βάση το γενικό σχέδιο, να πάρει τα δικά του μέτρα και τις δικές του αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που θα βοηθούν στην ενημέρωση, στη συσπείρωση, στη συμμετοχή. Να δημιουργείται αγωνιστικό κλίμα διεκδίκησης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, την εργοδοσία, το κράτος, τους Δήμους, τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Εχει μεγάλη σημασία να επιμείνουμε στην αυτοτελή λειτουργία και δράση των σωματείων. Να συζητήσουν, να σχεδιάσουν, να αξιοποιήσουν το δυναμικό στη δράση τους, να βάλουν στόχους.

Ολοι οι κλάδοι να προχωρήσουν με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις. Να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές για ενημέρωση των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των γυναικών. Κυρίως να δώσουμε βάρος στη συμμετοχή, στο σχεδιασμό όσο γίνεται περισσοτέρων. Να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί η πρωτοβουλία από τα κάτω, ιδιαίτερα στους κλάδους που είμαστε μειοψηφία».

Το βάρος πέφτει στους άνεργους

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «χρειάζεται να ανοίξουμε πλατιά δουλειά με τους άνεργους. Να συγκροτηθούν Επιτροπές Ανέργων στις γειτονιές, με τη φροντίδα των Λαϊκών Επιτροπών. Κάθε σπίτι έχει άνεργο, πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι να προσπαθήσουμε να τους φέρουμε στον αγώνα. Κάθε μέρα στις ουρές του ΟΑΕΔ βρίσκονται εκατοντάδες άνεργοι, απολυμένοι. Η επαφή μαζί τους, η συζήτηση και συλλογή υπογραφών στα αιτήματα που προβάλλουμε, είναι μια άλλη μορφή που μπορεί να συσπειρώσει, να βάλει στον αγώνα κόσμο.

Η 1η Νοέμβρη μπορεί να είναι μέρα απάντησης στο ερώτημα "και πού είναι οι άνεργοι;". Κάθε μέρα μπορεί να συναντούμε κόσμο στα κοινωνικά συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στις δομές των δήμων. Να πάρουμε μέτρα να φτάσουμε παντού με τα πανό, τα συνθήματα, την αφίσα. Να απευθυνθούμε με ξεχωριστό κάλεσμα στη νεολαία για μαζική συμμετοχή. Να μπει για απόφαση σε φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους και σχολές κατάρτισης, μαθητικά συμβούλια, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, παντού.

Να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ενοικιαζόμενους, εργαζόμενους στα προγράμματα, που το ποσοστό τους είναι πολύ μεγάλο. Περί τους 850.000 είναι απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Να σταθούμε δίπλα τους, να οργανώσουμε την πάλη τους. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με 300, με 500 ευρώ. Αγώνας τώρα για να μην παίρνει κανείς κάτω από 751 κατώτερο μισθό. Αγώνας για υπογραφή ΣΣΕ. Να σπάσουμε το φόβο, να ανέβουν οι διεκδικήσεις. Εχουμε παραδείγματα, όπως το επιχειρησιακό σωματείο των οικοδόμων στο Μετρό».

Δεν υπάρχουν λύσεις «από τα πάνω»

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ, ο Χρήστος Κατσώτης είπε: «Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν οδηγεί στην αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών του λαού. Ολα όσα είπε είναι αυτά που επιτρέπει, που αποδέχεται η ΕΕ, ο ΣΕΒ, η εργοδοσία. Δε θίγει κανένα προνόμιο του κεφαλαίου. Τον 21ο αιώνα, που η επιστήμη και η τεχνική έχουν ανεβάσει την παραγωγικότητα στα ύψη, που ο πλούτος που παράγεται είναι αμύθητος, αυτοί μας εγγυούνται το πολύ ένα κομμάτι ψωμί.

Πάνε περίπατο οι κατακτήσεις που είχαμε έως και το 2012. Τίποτε δεν επιστρέφουν. Παγιώνονται η λιτότητα, η φόρο-λεηλασία, η αθλιότητα της εργασιακής ζούγκλας, η ανακύκλωση της ανεργίας μέσα από τα προγράμματα, οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, η εμπορευματοποίηση στην Υγεία και στην Παιδεία, οι εκβιασμοί και η ομηρία από τις τράπεζες χιλιάδων εργαζομένων που πήραν ένα δάνειο.

Ολη αυτή η πολιτική είναι επεξεργασμένη και αποδεκτή από την αστική τάξη. Αποτελεί άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, είναι παράγοντας που συμβάλλει να πηγαίνει το κίνημα προς τα πίσω, να χαμηλώνει ο πήχης των απαιτήσεων, να διαιωνίζονται τα βάσανα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Συμβάλλει στη θωράκιση της κυριαρχίας των μονοπωλίων και της εξασφάλισης της κερδοφορίας τους.

Να μη μάθει η τάξη μας να ζει με τα ελάχιστα. Εχουμε χρέος, με τη δική μας συμβολή, να μπολιάσουμε την εργατική τάξη με τούτο: Κανένας νόμος, καμία κυβέρνηση δεν παραχώρησε ποτέ στην τάξη μας κανένα δικαίωμα. Χρειάζεται με ψυχή, με ευθύνη και καλή οργάνωση να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο πρόγραμμα που αποφασίζουμε και ιδιαίτερα στην κορύφωσή του το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Με μολύβι και χαρτί να βάλουμε στη μάχη της οργάνωσης, πλατύτερο κόσμο».Σελίδα 12 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Παρεμβάσεις για τα προβλήματα των σχολείων

Την παρέμβαση της δημοτικής αρχής Περάματος, στο πλαίσιο και των αρμοδιοτήτων της, για σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα σχολεία του δήμου, ζήτησε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Νίκος Πλουμπίδης», σε συνάντηση με το δήμαρχο, Γ. Λαγουδάκη.

Τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έθεσαν στη δημοτική αρχή τα ζητήματα της άμεσης εκταμίευσης των δόσεων που οφείλονται από προηγούμενες διοικήσεις στα σχολεία του δήμου, της κάλυψης των λειτουργικών αναγκών τους, της διεκδίκησης έκτακτης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα σχολεία. Προβάλλοντας παράλληλα τα αιτήματα για παύση πληρωμών όλων των λογαριασμών ΔΕΚΟ από τις σχολικές επιτροπές. Δωρεάν ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία. Να υλοποιήσει η τωρινή δημοτική αρχή την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου για ανάληψη της πληρωμής των λογαριασμών των ΔΕΚΟ από το δήμο, που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, ζήτησαν άμεση καταγραφή των επισκευών και συντηρήσεων που χρειάζονται τα σχολεία από την τεχνική υπηρεσία του δήμου χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών και σχολικών τροχονόμων με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ίδρυση του 3ου Νηπιαγωγείου, άμεσα να διατεθεί για τη σίτιση των μαθητών το κονδύλι των 300 χιλιάδων, που ενέκρινε η Περιφέρεια για το σχολικό έτος 2014 - 2015 μετά από πρόταση των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής, μακριά από χορηγούς.

Στη Σάμο, αντιπροσωπεία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από συνδικαλιστικά στελέχη του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και σωματείων, πραγματοποίησε παρέμβαση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τα προβλήματα των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Στην τελική ευθεία για την κορύφωση στην Αθήνα

Το «ταξίδι» του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις πόλεις όλης της χώρας ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα, τη σκυτάλη για τη μεγάλη νεολαιίστικη γιορτή παίρνει η Αθήνα, όπου το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Το Σάββατο 20 Σεπτέμβρη, στις 8.45 μ.μ., θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 8.30 μ.μ., χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι εργασίες στησίματος στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης». Οι σκαλωσιές έχουν υψωθεί, οι βασικές κατασκευές είναι πλέον στη θέση τους και μένει να ντυθούν με τα καλαίσθητα ταμπλό και τα πανιά τους. Με σεβασμό και με φροντίδα για το φυσικό κάλλος του πάρκου, τα συνεργεία της ΚΝΕ συνεχίζουν την εθελοντική δουλειά τους, ώστε όλα να είναι έτοιμα μεθαύριο, Πέμπτη, οπότε και ανοίγουν οι πύλες της μεγάλης γιορτής.

Το πραγματικά πλούσιο πρόγραμμα, αντάξιο των 40 χρόνων λαμπρής πορείας του Φεστιβάλ, θα ξεδιπλωθεί σε τρεις μεγάλες σκηνές (η μία εκ των οποίων θα στηθεί στο Μαθητικό Στέκι), σε μια θεατρική σκηνή, αλλά και στους ιδιαίτερους χώρους του Φεστιβάλ (Παιδότοπο, Εργατικό Στέκι, Διεθνούπολη, Χώρο Πολιτισμού, ΑΕΙ - ΤΕΙ, Αθλητισμού). Δεκάδες καλλιτέχνες συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, στις συναυλίες αλλά και στα ειδικά αφιερώματα που έχουν ετοιμαστεί για τα τεσσαρακοστά γενέθλια του Φεστιβάλ. Παράλληλα, ενδιαφέρουσες είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν στους χώρους του Φεστιβάλ και οι παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών που έχουν ετοιμάσει Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ για διάφορα θέματα.

Δυο ενδιαφέρουσες εκθέσεις θα τραβήξουν τα βλέμματα των επισκεπτών, ενώ για άλλη μια χρονιά φέτος θα δοθεί συνέχεια στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ θα συγκεντρώνονται γραφική ύλη, τετράδια, μολύβια, τσάντες, οτιδήποτε χρειάζονται μαθητές, που θα παραδοθούν σε λαϊκά φροντιστήρια τα οποία λειτουργούν Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και στο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της καμπάνιας του για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έκφρασης αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης θα χαιρετίσει το Φεστιβάλ την Παρασκευή ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, Marwan Emil Toubassi.

Το δικό τους χώρο θα έχουν όπως πάντα στο Φεστιβάλ οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ καθώς και Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, ενώ στον αγώνα κατά των ναρκωτικών θα είναι αφιερωμένος και ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χιλιομέτρων που θα γίνει το πρωί του Σαββάτου 20 Σεπτέμβρη από το πάρκο «Αντ. Τρίτσης» έως την κεντρική πλατεία Ιλίου.ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Σε τροχιά υποβάθμισης και συρρίκνωσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 6.30 το απόγευμα στη Βουλή από μια σειρά φορείς

Αλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε με ειδικά σχολεία να μην έχουν ανοίξει ή να υπολειτουργούν, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται οδηγεί γενικά τη δημόσια ειδική αγωγή σε συρρίκνωση και υποβάθμιση. «Δεν πάει άλλο!» δηλώνουν μια σειρά φορείς εργαζομένων, γονιών, ΑμΕΑ και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Δείχνοντας το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, ώστε:

Εικόνα υποβάθμισης

«Κλείνουν τα ειδικά σχολεία, αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση. Και αυτά που είναι ανοιχτά υπολειτουργούν χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς κτιριακές υποδομές και κατάλληλο υλικό για τη φοίτηση των παιδιών μας», επισημαίνουν οι παραπάνω φορείς και συσπειρώσεις στο κοινό τους κάλεσμα προς εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, μαθητές και γονείς ΑμΕΑ. Ενδεικτική της κατάστασης με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι η εικόνα που δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για ειδικά σχολεία της Αττικής:

Στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο - ΤΕΛ Εθνικού Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Αναπήρων, από τα 125 παιδιά, στον αγιασμό προσήλθαν μόλις 16, λόγω έλλειψης οδηγών για να τα μεταφέρουν. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βοηθητικό προσωπικό.

Αντίστοιχες ελλείψεις σε προσωπικό έχει και το Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, όπου επίσης αναμένονται αναπληρωτές και λύση στο ζήτημα της μεταφοράς.

Στο Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης, οι ελλείψεις ανέρχονται σε περίπου 58 διδακτικές ώρες, ενώ στρατιωτικοί εκτελούν χρέη οδηγών πούλμαν.

Χωρίς μεταφορά και με μόλις 22 εκπαιδευτικούς για 250 παιδιά ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην προσέρχονται μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

Με 81 μαθητές και υποδομές που επαρκούν μόνο για 35, ξεκινά η σχολική χρονιά στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου. Χωρίς μεταφορά και με ελλείψεις σε προσωπικό, η χρονιά ξεκινά με τρίωρα εν αναμονή λύσης.

Με λειτουργικά κενά και με τα δύο τρίτα των απαραίτητων δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών άνοιξε το δημοτικό σχολείο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ). Αναμένεται να καλυφθούν πέντε ακόμα δρομολόγια με απευθείας ανάθεση, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό για το οικοτροφείο.

«Μας οδηγούν στο Μεσαίωνα για να στηρίξουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματίες δουλεύουν με σχέδιο. Χρόνια τώρα με και χωρίς μνημόνια πετσοκόβουν δικαιώματα, συρρικνώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να ανοίξει ο δρόμος στις επιχειρήσεις σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς», σημειώνουν οι φορείς, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή τη συρρικνώνει, την υποβαθμίζει και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση.Σελίδα 13 - ΝΕΟΛΑΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Το μεγαλύτερο Φεστιβάλ των τελευταίων 25 χρόνων

Ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε το Σάββατο που κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, αγκάλιασαν τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντάς το ως το μεγαλύτερο Φεστιβάλ των τελευταίων 25 χρόνων.

Για τρεις μέρες, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», έσμιξαν σ' ένα πολιτικό - πολιτιστικό αντάμωμα ο ανυπότακτος αγώνας της εργατικής τάξης και της νεολαίας, με την τέχνη και τη δημιουργία νέων καλλιτεχνών.

Αντάμωσαν οι νέοι των σχολείων, των πανεπιστημίων, της δουλειάς, οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, που τα όνειρά τους δε χωράνε στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα και δήλωσαν μαχητικό «παρών» στο κάλεσμα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σάββατο, με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ερμήνευσε γνωστά και αγαπημένα τραγούδια. Μάλιστα, ξεκίνησε τη συναυλία με τον «τρίτο παγκόσμιο» που, όπως είπε επί σκηνής, το πρωτοπαρουσίασε με τον Μάνο Λοΐζο στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Τους χιλιάδες επισκέπτες συντρόφευσαν επίσης, το συγκρότημα της ΚΝΕ με το αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μετεώρων, μαθητικά συγκροτήματα, Μαρία Φραγκούλη - Βασίλης Πρατσινάκης - Νίκος Ταλέας, Βασίλης Κασούρας, «KAZOO» και «ΜΠΛΕ».

Την Παρασκευή, στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρέθηκε η συζήτηση με θέμα «Φανερές και αθέατες όψεις των αλλαγών στο αστικό πολιτικό σκηνικό», με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚE.

Ξεχώρισε η παράσταση «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας», από την ορχήστρα και τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε τους: Μίλτο Πασχαλίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου - Μελίνα Κανά, Βαγγέλη Κορακάκη, «Magic de spell» (guest Γιάννης Παλαμίδας), «Κίτρινα ποδήλατα», Νατάσα Χρηστίδου - Αποστόλη Δημητρακόπουλο - Βαγγέλη Κόντο, «3 LaLoun», Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Ο λαός να σηκώσει τη δική του σημαία

Ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημείωσε: «Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαράθεση στην οποία συμμετέχουν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, για το ποιος είναι ο καλύτερος και ικανότερος διαπραγματευτής για το κρατικό χρέος, εντός φυσικά των τειχών της ΕΕ και το ποιος έχει την καλύτερη συνταγή για να τονώσει την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι οι νέες παγίδες που στήνονται για το λαό.

Δε μαλώνουν για τα βάσανα του λαού.

Αυτή η αντιπαράθεση εκφράζει την αντιπαλότητα και τις αντιθέσεις που υπάρχουν και οξύνονται ανάμεσα σε ομάδες χωρών και μονοπωλιακών ομίλων. Αφορά στο πώς θα μοιραστούν οι ζημιές και ποιοι θα έχουν προβάδισμα στη στήριξη για την ανάκαμψη των κερδών τους.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάκαμψης πατάει πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της σταθερής δουλειάς, του ξεζουμίσματος του ιδρώτα και του μόχθου του λαού, την άγρια φορολογία και θα συνεχίσει να πατάει πάνω στα εκατομμύρια άνεργους και ανασφάλιστους, στα χιλιάδες λουκέτα των μαγαζιών, στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση για να τον διαχειριστεί.

(...) Και εδώ στην περιοχή σας έχετε πάμπολλα παραδείγματα για να πείσετε και τον πιο δύσπιστο ότι η στήριξη των επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ, οι κοινές πολιτικές της, η ανταγωνιστικότητα, ο δρόμος της ανάπτυξης εντός των τειχών της, είναι τα χειρότερα δεσμά για το λαό μας.

Από πού να ξεκινήσουμε και τι να θυμίσουμε πρώτο.

- Το τεράστιο οικονομικό κόστος που βιώνουν, πρόσφατα, οι αγροτοπαραγωγοί από το ρωσικό εμπάργκο, που προκάλεσαν με τα μέτρα τους οι ΗΠΑ και η ΕΕ;

- Τα μεγάλα έργα ανάσας για την περιοχή, όπως το ΜΕΤΡΟ, που εγκλωβισμένα και υποταγμένα στους σιδερένιους νόμους του κέρδους, του ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έχουν καταντήσει έργα εφιάλτης, χρυσοπληρωμένα πολύπλευρα από το μικροεπαγγελματία, τον εργαζόμενο, το λαό της Θεσσαλονίκης και ποτέ δεν τελειώνουν:

- Την κοινή αγροτική πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους, με το θάψιμο των προϊόντων, με τις τιμές - εκμετάλλευση των μονοπωλίων, τις ποσοστώσεις που νέκρωσαν ολόκληρες καλλιέργειες, όπως τα τεύτλα που μαζί τους παρασέρνουν στο κλείσιμο τα εργοστάσια ζάχαρης, τα πρόσφατα μέτρα για το γάλα.

- Την ΕΛΒΟ, μια κρίσιμη για την άμυνα βιομηχανία, που συρρικνώνεται και κλείνει, γιατί η ΕΕ αποφάσισε ότι αμυντικές βιομηχανίες μπορούν να έχουν μόνο τα μεγάλα μονοπώλια σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία.

- Την ΕΥΑΘ και την εμπορευματοποίηση του νερού, που η πορεία ιδιωτικοποίησής της έχει ενταχθεί στην επιχειρηματική εμπλοκή και τον ανταγωνισμό, ανάμεσα σε ιδιωτικά κεφάλαια, την επιχειρηματικότητα της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ.

- Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για το οποίο μονοπωλιακοί όμιλοι ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Ενα φιλέτο που θα αποτελέσει τη βάση για τη μετατροπή της περιοχής σε ορμητήριο για τον έλεγχο των μεταφορών και των δικτύων, βασισμένο σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας ανάλογες μ' αυτές της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και συνθήκες ασφυξίας για τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που κινούνται σήμερα γύρω από αυτό και θα αντικατασταθούν από τα θηριώδη ΛΟΤΖΙΣΤΙΚΣ, που νομοθετήθηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

- Τα νοσοκομεία που συρρικνώνονται ή κλείνουν, όπως το ΠΑΝΑΓΙΑ, για να δώσουν τη θέση τους στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που θησαυρίζουν κατακλέβοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, τον ιδρώτα των εργαζομένων, ξεζουμίζοντας τους χιλιάδες εργαζόμενους σ' αυτές, που μένουν σχεδόν στο σύνολό τους απλήρωτοι για πολλούς μήνες, όπως στον όμιλο της "Γιουρομέντικα" και αλλού».

Κάλεσε το λαό να χαράξει το δικό του αυτοτελή δρόμο: «Να μην μπει κάτω από τη σημαία του κεφαλαίου. Να σηκώσει τη δική του σημαία που θα γράφει μονομερής διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Εργατική - λαϊκή εξουσία. Σοσιαλισμός.

Σήμερα αυτός ο δρόμος για το λαό περνάει μέσα από τη ρήξη, την οργανωμένη σύγκρουση με τα μονοπώλια και το καπιταλιστικό σύστημα, με το κράτος και την εξουσία τους, με την καπιταλιστική εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».Σελίδα 14 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Νέα βίντεο

Το πλήθος των δεκάδων γνωστών καλλιτεχνών που θα περάσουν από τις σκηνές του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη, στις συναυλίες και τα ενδιαφέροντα αφιερώματά του, το έχει συγκεντρώσει η ΚΝΕ σε ένα καλαίσθητο βίντεο που «παίζει» από χτες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (http://efestival.kne.gr) στο κεντρικό θέμα για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η ΚΝΕ έχει εμπλουτίσει την ιστοσελίδα με ένα σύντομο όμορφο σποτ για το Φεστιβάλ.Μουσικό Διήμερο στο Μπαρουτάδικο

Βήμα σε νέους δημιουργούς και την προσπάθεια για πρωτότυπη δημιουργία, μικρόφωνο σε μουσικές λιγότερο συνηθισμένες, έδωσε το Μουσικό Διήμερο που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο η ΚΝΕ στο Μπαρουτάδικο, στο Αιγάλεω. Οι συναυλίες του Διήμερου δεν έδωσαν μόνο την ευκαιρία για διασκέδαση στη νεολαία της περιοχής, αλλά στάθηκαν και αφορμή για να ανανεωθεί το «ραντεβού» για τις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης».

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο σε τζαζ, swing και ethnic μουσική από τους «Gitante», Alekos Vretos quartet και τους Ασσους του Loui Salvador feat Νάσια Γκόφα. Την Κυριακή, μέρα αφιερωμένη στην ελληνική και ξένη ροκ σκηνή, τη σκυτάλη πήραν οι Γιώργος Μητρογιαννόπουλος, «Stop Rewind Play» και «Black body radiation». Η βραδιά έκλεισε με τον Αντώνη Μιτζέλο και την Ερωφίλη στην παράσταση «ΚΙΘΑΡΩΔΙΑ». Μαζί τους ήταν ο Θοδωρής Καρέλλας ενώ στα πλήκτρα τους συνόδευσε η Ευαγγελία Μαυρίδου.ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις

Στις μαζικότατες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα, μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλο πλήθος κόσμου με πιο έντονη βέβαια την παρουσία της νεολαίας, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, εκθέσεις και αφιερώματα, εκδηλώσεις φτιαγμένες με μεράκι από τα ίδια τα μέλη της ΚΝΕ, αλλά και γνωστοί καλλιτέχνες που συνέβαλαν ξεσηκώνοντας πολύ κέφι στις συναυλίες και στα λαϊκά γλέντια που στήθηκαν, χαρακτήρισαν το 40ό Φεστιβάλ στην Πάτρα, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο ΤΕΙ της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας οι δυνατότητες, οι υλικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αν ο λαός μας κινηθεί σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ανατροπής των μονοπωλίων, γιατί αυτά έχουν την εξουσία, γιατί αυτά έχουν στο χέρι το πολιτικό σύστημα. Ως παράδειγμα αυτών των δυνατοτήτων ας πάρουμε την Ενέργεια, ας πάρουμε τα κοιτάσματα, ας πάρουμε την αγροτική οικονομία, ας πάρουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας για βαριά βιομηχανία αλλά τα ναυπηγεία μένουν κλειστά, ας δούμε την πολεμική βιομηχανία που την τελειώνουν, την ίδια ώρα που οι ανάγκες υπάρχουν. Ας δούμε τα 200.000 ακατοίκητα και απούλητα νέα διαμερίσματα την ώρα που υπάρχουν τεράστιες ανάγκες και να εκσυγχρονιστούν κατοικίες αλλά και να μπουν μέσα και να ζήσουν νέα ζευγάρια και οι άστεγοι. Ριζικά διαφορετική προς όφελος του λαού μας θα ήταν η αξιοποίηση όλων αυτών των δυνατοτήτων, αν γινόταν όχι με βάση το κέρδος των μονοπωλίων και το κυνήγι του κέρδους του κεφαλαίου, αλλά μέσα από τα πλαίσια της κοινωνικοποιημένης και σχεδιασμένης οικονομίας, μέσα από τα πλαίσια των φορέων για κάθε τομέα της οικονομίας από τη λαϊκή εξουσία και την κυβέρνησή της.

Γι' αυτό και η δίκαιη λαϊκή απαίτηση που υπάρχει - τη βλέπουμε, δεν την παραγνωρίζουμε - να φύγουν αυτοί που έχουν φορτώσει το λαό μας με δεινά, θα πρέπει να δώσει δυναμική στη μαζική λαϊκή δράση για ριζικές ανατροπές. Να μην εγκλωβιστεί αυτή η δίκαιη αγανάκτηση σε κυβερνητικές λύσεις που φέρνουν από την πίσω πόρτα την ίδια πολιτική, την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια πλέον σε νέα χαμένα χρόνια, σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις από ό,τι στο παρελθόν. Η εκλογολογία αυτής της περιόδου, τα πολιτικά παιχνίδια και τα αλισβερίσια, με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τους σχεδιασμούς για τους 180 που θέλει η κυβέρνηση και τους 121 που θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός όλων των άλλων, οδηγούν το λαό μας να περιμένει από τα πάνω, αναχαιτίζουν την ανάγκη σήμερα να οργανωθεί η πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Ο λαός μας έχει τη δύναμη να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, στην αναγέννηση του κινήματος με τη συμμετοχή και την οργάνωσή του να βαδίσει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Μόνο στο πλαίσιο αυτού του δρόμου μπορεί να βάζει εμπόδια, να καθυστερεί, να αποσπά, να αποτρέπει αντιλαϊκές αποφάσεις, να παίρνει ανάσες.

Τέτοιες ανάσες θα παλέψουμε να πάρει ο λαός της Πάτρας που ανέδειξε δήμαρχο κομμουνιστή στον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Να πάρει ανάσες, διεκδικώντας, παλεύοντας, που εμπιστεύτηκε μια ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία τη διοίκηση του δήμου στα στελέχη του ΚΚΕ και σε συνεργαζόμενους συναγωνιστές. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή και στην Πάτρα και στους άλλους δήμους που αναδείχθηκε κομμουνιστής δήμαρχος ότι δεν αλλάζει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν ασφυκτικά οι δήμοι για να υλοποιούν απαρέγκλιτα, όπως θέλει η κυβέρνηση, την κυρίαρχη, τη δική της πολιτική. Δεν άλλαξε ο πολιτικός συσχετισμός ούτε στην Πάτρα, επειδή με μια σειρά παράγοντες που αξιοποιήθηκαν, οδήγησαν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυνατότητες, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει και μεγάλες δυσκολίες. Θα είμαστε και εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης δυναμική αντιπολίτευση στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που ουσιαστικά στραγγίζει οικονομικά τους δήμους, γενικεύει την ελαστική εργασία, στερεί πόρους για κοινωνικές δομές».Εναρξη του camp με τουρνουά μπάσκετ

Πάνω από 30 ομάδες συμμετείχαν στο τουρνουά ποδοσφαίρου 3 on 3 που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στα γήπεδα του Μπαρουτάδικου, στο Αιγάλεω, και εγκαινίασε τις δραστηριότητες του αθλητικού camp της ΚΝΕ. Το τουρνουά οργανώθηκε σε δυο κατηγορίες ομάδων με κριτήριο την ηλικία των παιχτών και νικήτριες αναδείχθηκαν στη μεγάλη κατηγορία η ομάδα της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του Πολυτεχνείου και στη μικρή κατηγορία η ομάδα μαθητών «Big three αήττητοι». Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Αθλητισμού, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».Σελίδα 15 - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Συζήτηση με κτηνοτρόφους

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων (καταρροϊκός πυρετός, εξισωτικές αποζημιώσεις κ.ά.), θέσεις διεκδίκησης και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ» στα Καλύβια Λιμεναρίων. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.Με ψίχουλα προσπαθούν να κρύψουν τη φτώχεια

Με ψίχουλα επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τη γύμνια από δημόσιες δομές που θα στηρίζουν αστέγους και απόρους. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης και της Γραμματείας Πρόνοιας, σχεδιάζονται πέντε προγράμματα ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα απευθύνονται στους πιο εξαθλιωμένους, οι οποίοι «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

α) Ενίσχυση φορέων που παρέχουν συσσίτια και γεύματα (4,5 εκατ. ευρώ).

β) Διάθεση τροφίμων με «Κοινωνική Επιταγή» σε 25.000 πολίτες με επαπειλούμενη αστεγία (4,5 εκατ. ευρώ).

γ) Δημιουργία και προσαρμογή Δομών Αστέγων (Μονάδα Φροντίδας Αστέγων, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Ημέρας, Κοινωνικοί ξενώνες κ.λπ.).

δ) Ανάπτυξη τηλεφωνικής Γραμμής «197» του ΕΚΚΑ για το συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων και

ε) Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» για 1.200 αστέγους (9,4 εκατ. ευρώ).

Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά άτομα και οικογένειες που είναι ήδη σε κοινωνικούς ξενώνες ή στηρίζονται από άλλες δομές αστέγων. Ολα αυτά όταν ήδη η κυβέρνηση κατάργησε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ με την αντιλαϊκή πολιτική της έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να κινδυνεύουν από το φάσμα της φτώχειας.Σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε πανελλαδική σύσκεψη καλούν τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Επιτροπή Αγώνα Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας. Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε: Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Να μη γίνει καμιά περικοπή στην εξισωτική αποζημίωση. Να παρθούν μέτρα στήριξης της ποιμενικής κτηνοτροφίας.Σε κίνδυνο η ζωή των μεταγγιζόμενων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη δραματική και επί δίμηνο έλλειψη αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας, όπου μεταγγίζονται σταθερά 130 πάσχοντες. Οι συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων, τονίζει ο ΠΑΣΠΑΜΑ, που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 20 μέρες, αλλά και η μη επαρκής ποσότητα αίματος (εξασφαλίζονται 10 μονάδες ενώ χρειάζονται 70-80), οδηγούν όχι μόνο στην ταλαιπωρία και στην αποδιοργάνωση της ζωής των πασχόντων, αλλά κυρίως στην επικίνδυνη πτώση του αιματοκρίτη τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία και τη ζωή τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δευτερογενείς επιπλοκές της νόσου. Ο ΠΑΣΠΑΜΑ κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς για να εξευρεθεί άμεση λύση.Νέα χειρουργεία με μόνιμες ελλείψεις στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση που θα διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του «Ευαγγελισμού» και της δημόσιας Υγείας οργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μια ώρα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάσει τα -άδεια από μόνιμο προσωπικό- νέα χειρουργεία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) καλεί σωματεία υγειονομικών και φορείς ασθενών να υποστηρίξουν τον αγώνα τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 5 μ.μ. στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6 μ.μ.). «Νέα σύγχρονα χειρουργεία ζητάμε εδώ και 20 χρόνια αλλά παλαιότερη υπόσχεση για κρατική χρηματοδότηση 14,5 εκ. ευρώ για το σχετικό έργο δεν υλοποιήθηκε» επισημαίνει ο ΣΕΝΕ. Τα νέα 14 χειρουργεία έγιναν με «δωρεά» της Εθνικής Τράπεζας.

Σήμερα λειτουργούν δώδεκα (12) αίθουσες χειρουργείων και λείπουν τουλάχιστον τριάντα άτομα μόνιμου προσωπικού, ενώ για να λειτουργήσουν τα νέα χειρουργεία χρειάζονται τουλάχιστον 55 άτομα μόνιμο προσωπικό. «Σε αυτή την επισήμανση η απάντηση της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ ήταν πως ...περιμένει 22 νοσηλευτές με επτάμηνη σύμβαση (Voucher) ενώ η βελτιωμένη πρόταση του Διοικητή του "Ευαγγελισμού" ήταν πως θα επαναφέρει κάποιους - λίγους - συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία», υπογραμμίζει ο ΣΕΝΕ.Κινητοποιήσεις σε Ιπποκράτειο - Γενική Κλινική

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι ειδικοί γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, θα αποκλείουν και την πρόσβαση στον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου. Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού και την πολύμηνη (6 μήνες) καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών. Εξάλλου, στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν χθες και οι εργαζόμενοι στην «Γενική Κλινική» που είναι απλήρωτοι από τρεις έως και πέντε μήνες. Αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων, με νέα στάση εργασίας και σήμερα.Μέρα Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.Απάντηση σε σχόλια του δημάρχου Μαραθώνα

Τις συστάσεις του νέου δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, προς τους εργαζόμενους του Δήμου, σχολιάζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Αν ένας Δήμαρχος έχει θέμα με την καθαριότητα, πάει μια βόλτα στο γκαράζ ή στο σταθμό μεταφόρτωσης και βλέπει αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και δημοτών και όχι αν είναι λουσμένοι. Αν ένας Δήμαρχος έχει θέμα με την εξυπηρέτηση του δημότη, πρέπει να δει την ανθρώπινη και ουσιαστική πλευρά της εξυπηρέτησης και όχι την εμφάνιση. Εξάλλου, ο κόσμος πια ξέρει ότι τα πιο λαμόγια και αυτοί που πλουτίζουν με διάφορους τρόπους από τον ιδρώτα του εργαζόμενου, φοράνε ίδια ωραία σακάκια, γραβάτες και μπόλικη κολόνια και βέβαια είναι και πάντα "ευγενέστατοι"». Οσο για το γεγονός ότι ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως είναι «μάνατζερ και όχι Δήμαρχος», το Συνδικάτο σημειώνει: «Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη τους κάθε λογής μάνατζερ συμφερόντων, αλλά δημοτικές αρχές στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της διεκδίκησης μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα».ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ

Ψήφο στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Αύριο και μεθαύριο, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Αύριο Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της Ενωσης στο 7ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που θα γίνει στο διάστημα 2 - 5 Οκτώβρη, όπου θα εκλεγεί και η νέα διοίκηση. Στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται να γίνει και το καταστατικό Συνέδριο για την τροποποίηση του Καταστατικού.

Με ανακοίνωση - διακήρυξη η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλεί σε μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της. Επισημαίνει τις ευθύνες των παρατάξεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ και ουσιαστικά διευκόλυναν το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων στον κλάδο.

Οσον αφορά την τροποποίηση του αναχρονιστικού Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, οι ίδιες πλειοψηφίες επιδόθηκαν σε κωλυσιεργία, επειδή στην πραγματικότητα δεν θέλουν αλλαγή του Καταστατικού, για να μπορούν να διαμορφώνουν πλαστούς συσχετισμούς με συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι».

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Αδαμίδου Σοφία, Αναστασόπουλος Αντώνης, Αναστασιάδης Πέτρος, Ασημακοπούλου Γεωργία (Γιούλη), Βογιατζάκη Θεοδώρα (Δώρα), Γούτσου Βαρβάρα, Δαράκης Γιώργος, Ευσταθίου Γιάννης, Ζαγγανάς Ιωάννης (Γιάννης), Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Ζύμαρη Αθηνά, Ζώνιος Δημήτρης, Θερμός Ανδρέας, Καζαντζή Παντία, Καλλιγέρη Μαρίνα, Καραγιάννης Γιώργος, Καρρέρ Αρης - Διονύσιος, Κασίμη Ερατώ, Κούλια Ζωή, Λεάνης Μιχαήλ (Μιχάλης), Λυμπεροπούλου Ελπινίκη, Μανταλόβας Χρήστος, Μηλιώνης Γιώργος, Μοσχόβου Αναστασία, Μουσγάς Γιώργος, Μπαΐλης Παναγιώτης, Μπαλοδήμας Αθανάσιος (Θανάσης), Μπίτσικα Παναγιώτα, Μπόλκας Θεοχάρης (Χάρης), Μυρίλλα Δήμητρα, Νιέρρη Βασιλική, Πηγαδάς Νικόλαος, Ράμμος Παναγιώτης, Ριζοπούλου Χριστίνα, Ροββά Αικατερίνη (Κατερίνα), Σακαρέλος Ανδρέας, Σέγκος Αδαμάντιος (Τάκης), Σελαλματζίδης Χρυσόστομος (Μάκης), Στρεβίνα Ιωάννα, Τράϊου Ελένη, Τσίλης Κώστας, Τσουρμπατζόπουλος Χαράλαμπος (Μπάμπης), Φιλιππάκης Γεώργιος.Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Αλλαγή σκυτάλης στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Αλλαγή στη σκυτάλη της αστικής διαχείρισης δείχνουν οι εκλογές (βουλευτικές και τοπικές) που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Σουηδία. Το έως τώρα κυβερνητικό κεντροδεξιό κόμμα των «Μετριοπαθών» του Σουηδού πρωθυπουργού Φρέντερικ Ράινφελντ παραδέχτηκε την ήττα του (πήρε 23%) έναντι των σοσιαλδημοκρατών με 31,2%. Σημαντική ήταν η άνοδος του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος των «Δημοκρατών της Σουηδίας» που πήραν 12,9%, και αποδεικνύεται ότι αυτού του είδους τα κόμματα του κεφαλαίου αξιοποιούνται σε περιόδους δυσκολιών της διαχείρισης ως ανάχωμα για τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι στη Βουλή των 349 μελών πλειοψηφία συγκεντρώνουν το άθροισμα των λεγόμενων κεντροαριστερών δυνάμεων δηλαδή σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές του Κόμματος της Αριστεράς (5,7%), Πράσινο Κόμμα (6,8%) όμως για κυβέρνηση θα χρειαστούν αρκετά παζάρια για να φτάσουν τις 175 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας. Τα υπόλοιπα κόμματα του ως τώρα κεντροδεξιού συνασπισμού πήραν το Κέντρο 6,1%, οι Φιλελεύθεροι 5,4%, οι Χριστιανοδημοκράτες 4,6%, ενώ το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα των Φεμινιστριών με 3,1% δεν έπιασε το πλαφόν 4% για είσοδο στη Βουλή. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του ΚΚ Σουηδίας, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες χειραγώγησης και καλλιέργειας αυταπατών από τους οπορτουνιστές, έδωσε τη μάχη για τον ταξικό προσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το βέβαιο με αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι θα ενταθεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και με άλλο μείγμα διαχείρισης.

Το «σουηδικό μοντέλο» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Στη Σουηδία, παρ' όλο που δεν είναι στο ευρώ, εφαρμόζεται η ίδια φιλομονοπωλιακή πολιτική όπως και σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια έχει εξαφανιστεί και το λεγόμενο «σουηδικό κοινωνικό μοντέλο», που τόσο προβλήθηκε από τους σοσιαλδημοκράτες και τους οπορτουνιστές ως ένα δείγμα ...ανθρώπινου καπιταλισμού. Φυσικά, ο λεγόμενος και «τρίτος δρόμος για το σοσιαλισμό» που αξιοποιήθηκε όσο υπήρχε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και η ΕΣΣΔ - τότε υπήρξαν κάποιες παραχωρήσεις - όταν υπήρχαν στις σοσιαλιστικές χώρες σημαντικές κοινωνικές λαϊκές κατακτήσεις για τους εργαζόμενους. Αποδείχτηκε ότι ο «τρίτος δρόμος» ήταν μια διαδικασία ενσωμάτωσης των εργαζομένων στην καπιταλιστική εκμετάλλευση που σήμερα δείχνει ξεκάθαρα τα «δόντια της». Ετσι, λοιπόν, στη Σουηδία του δήθεν ανθρώπινου καπιταλισμού, που και οι «αριστεροί» με τον αντικομμουνισμό και το συμβιβασμό τους συνέβαλαν τα μέγιστα, ισοπεδώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις. Το 12% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η συγκαλυμμένη ανεργία της μερικής απασχόλησης κάνει θραύση με πάνω από 50% στους νέους, ο συντελεστής φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου έχει πέσει από το 40% τη δεκαετία του '90 στο 20% και θα πέσει την επόμενη χρονιά στο 15%. Η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στη Σουηδία συνεχίζεται και το 1% κατέχει το 40% του πλούτου, συνεχίζονται οι ιδιωτικοποιήσεις των πάντων και της Υγείας και της Παιδείας, προγραμματίζεται αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 υποχρεωτικά και στα 69 προαιρετικά. Αυτά είναι τα ...καλά του «σουηδικού μοντέλου», δηλαδή καραμπινάτος καπιταλισμός!ΤΟΥΡΚΙΑ

Δε σταματούν οι θάνατοι εργατών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Λίγες μόνο μέρες μετά το νέο «σχέδιο» με το οποίο η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ενίσχυε τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου κάλεσε τους εργοδότες να μην ξεχνούν να παίρνουν τα απαιτούμενα μέτρα, πέντε ακόμα εργάτες σκοτώθηκαν στην Τουρκία, αναδεικνύοντας πώς διασφαλίζεται η «οικονομική ανάπτυξη».

Την Κυριακή, τέσσερις εργάτες άφησαν την τελευταία τους πνοή μετά από πτώση από μεγάλο ύψος και ένας πέμπτος όταν χτυπήθηκε από το ρεύμα. Ανάμεσά τους, ένας 23χρονος για τον οποίο ειδικοί που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - είπαν ότι θα μπορούσε να σωθεί αν ήταν δεμένος με ζώνη. Επίσης, ένας 49χρονος σκοτώθηκα σε τόπο δουλειάς όπου οι εργάτες δε φορούσαν καν κράνη.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, δέκα εργάτες σκοτώθηκαν σε εργοτάξιο στην Κωνσταντινούπολη, μετά από «ελεύθερη πτώση» ανελκυστήρα από τον 32ο όροφο.ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΑΝΔΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΘΟΥΡΙΓΓΙΑ

Νέα ενίσχυση των «ευρωσκεπτικιστών» διαχειριστών

ΠΟΤΣΔΑΜ.--

Εκλογές σε δύο κρατίδια της Γερμανίας, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία στην πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, έγιναν την Κυριακή, δύο βδομάδες μετά από αυτές της Σαξονίας, στην ανατολική περιοχή. Αυτό που επιβεβαιώνουν τα νέα αποτελέσματα είναι ο εγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων στις διάφορες παραλλαγές της αστικής διαχείρισης και ένα σημαντικό κομμάτι που στρέφεται προς το λεγόμενο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που εμφανίζεται αντίθετο στο ευρώ και διεκδικεί άλλου τύπου καπιταλιστική ένωση. Η AfD, που στήθηκε το 2013 από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου που θέλουν επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, στο Βρανδεμβούργο παίρνει 12% και στη Θουριγγία 10% ενώ στη Σαξονία είχε 9,74%.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα, τις εκλογές στη Θουριγγία κέρδισαν για άλλη μια φορά οι Χριστιανοδημοκράτες με 33,5%. Δεύτερο αναδείχθηκε το οπορτουνιστικό διαχειριστικό κόμμα της Αριστεράς (28,2%) (συμπροεδρεύει στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς), τρίτοι οι Σοσιαλδημοκράτες (12,4%), ενώ πίσω από την AfD (10,6%) είναι οι Πράσινοι με 5,7%. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το σχηματισμό της τοπικής κυβέρνησης, με όλα τα ενδεχόμενα και τα παζάρια των διαχειριστών ανοιχτά.

Στο Βρανδεμβούργο, όπου μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού αδιάλειπτα από το 1990 κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες, αναδείχθηκαν και πάλι νικητές με 31,9% και οριακές απώλειες σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Αισθητές απώλειες υπέστη το συγκυβερνών στο εν λόγω κρατίδιο κόμμα της Αριστεράς, που με 18,6% χάνει τη δεύτερη θέση από τους Χριστιανοδημοκράτες που φτάνουν στο 23%.ΣΥΝΟΔΟΣ «ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗ»

Σχέδια συνεργασίας για μπίζνες και «ασφάλεια»

ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.--

Με μια σειρά προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση κοινών επενδύσεων κυρίως στους κλάδους των Τροφίμων, της Ενέργειας, των Μεταφορών και του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, αλλά και για την «ασφάλεια» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ολοκληρώθηκε η 14η Σύνοδος της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη» (SCO), στο Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν το περασμένο Σάββατο.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την κρίση και οι σημερινοί πολιτικοί κίνδυνοι, οι διάφοροι περιορισμοί και τα σύνορα επιδρούν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Αναδεικνύοντας μπίζνες που ήδη προωθούνται, ο ίδιος χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη» τη δημιουργία ενός μεταφορικού δικτύου που θα συνδέει όλα τα μέλη της SCO, συμπεριλαμβανομένου του Υπερσιβηρικού αλλά και της γραμμής Μπαϊκάλ - Αμούρ που συνδέονται - όπως εξήγησε ο Πούτιν - με τα σχέδια της Κίνας να αναπτύξει το «Δρόμο του Μεταξιού».

Επιπλέον, καθώς η προώθηση επενδύσεων πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της (για τα μονοπώλια) «ασφάλειας», η τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται στην ανάγκη για «συντονισμένες ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και θα διευθετούν παγκόσμιες προκλήσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Αλλωστε, η «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν απασχόλησαν τόσο τη Σύνοδο γενικά όσο και μια σειρά διμερείς συναντήσεις, ενώ για το ίδιο θέμα ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν ειδικές συναντήσεις τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Περιοδεία Τζινπίνγκ

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιοχή, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χτες βρέθηκε στις Μαλδίβες, οι οποίες - όπως επισήμανε - αποτελούσαν σημαντικό «σταθμό» στον αρχαίο «Δρόμο του Μεταξιού». Πρόκειται για μια πολύ μικρή νησιωτική χώρα που βρίσκεται ανατολικά της Ινδίας, σε θέση που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό πέρασμα.

Σήμερα, ο Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα και αύριο το πρόγραμμα προβλέπει άφιξη στην Ινδία (η οποία φέτος υπέβαλε αίτηση ένταξης στην SCO).Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ανταλλαγή πυρών και διπλωματικό παζάρι

ΚΙΕΒΟ.--

Με επανάληψη των συγκρούσεων στο Ντονέτσκ και διπλωματικό παρασκήνιο στο Παρίσι συνεχίζεται η ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, ενώ αναμένονται και οι αντικυρώσεις της τελευταίας μετά την επιβολή των κυρώσεων που μπήκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή. Οι κυρώσεις αυτές πλήττουν εταιρείες πετρελαίου, αμυντικής βιομηχανίας και τον τραπεζικό τομέα αλλά και αξιωματούχους της Ρωσίας, της Κριμαίας και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Παρά τον προσωρινό συμβιβασμό με την συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες από τις 5 Σεπτέμβρη, οι αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν και αφορούν στη διαπάλη για μερίδια αγοράς, ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Την Κυριακή και χτες έγινε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου σύμφωνα με τους ρωσόφωνους σκοτώθηκαν από σφαίρες του στρατού, 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15 όλοι άμαχοι. Επίσης, χτες έγινε μια ακόμα ανταλλαγή 73 κρατουμένων και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο ενός από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας. Ταυτόχρονα, από χτες ξεκίνησε νέα άσκηση του ΝΑΤΟ αυτή την φορά στη Δυτική Ουκρανία στο πλαίσιο και της στρατιωτικής έντασης με τη Ρωσία. Σε αυτή συμμετέχουν 1.300 στρατιώτες από διάφορα σώματα και συνολικά 15 χώρες, με τις ανατολικές να κυριαρχούν, ενώ επικεφαλής είναι οι ΗΠΑ.

Συναντήσεις στο Παρίσι διαφοροποιήσεις στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, το διπλωματικό παζάρι συνεχίζεται. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο της διάσκεψης στο Παρίσι για την «αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους» και συζήτησαν για την Ουκρανία, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς είπαν.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, προώθησε χτες σχέδιο νόμου, που δίνει κάποιες αυξημένες αρμοδιότητες σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δυνατότητα εκλογής τοπικών εκπροσώπων στις 9 Νοέμβρη και χρήσης της ρωσικής γλώσσας. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ρωσόφωνοι θα δεχτούν τέτοιου είδους μέτρα.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο διαφαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Ποροσένκο και των προσωρινού πρωθυπουργού Α. Γιατσενιούκ και προέδρου της Βουλής Ο. Τουρτσίνοφ που συνέστησαν νέο αστικό κόμμα το «Λαϊκό Μέτωπο». Ο Τουρτσίνοφ απειλεί για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις ανατολικές περιοχές αν αποτύχει «το ειρηνευτικό σχέδιο», ενώ ο Γιατσενιούκ μιλώντας το Σάββατο σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Κίεβο, για προπαγανδιστικούς λόγους, μίλησε για τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «επιχειρεί να επανασυστήσει την ΕΣΣΔ».

Σε αυτό το κλίμα, έγινε το Σαββατοκύριακο παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας (200 φορτηγά) από τη Ρωσία στο Λουγκάνσκ. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Α.Λισένκο, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι υπήρξε συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν.ΣΥΡΙΑ

Ανακατάληψη χωριών από κουρδικές δυνάμεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συριακές κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, γνωστές ως ΥΡΚ, κατέλαβαν χτες, μετά από σφοδρές τριήμερες συγκρούσεις με τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», τουλάχιστον 14 χωριά πέριξ της επαρχίας Χασακέχ της βορειοανατολικής Συρίας.

Η είδηση αρχικά ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο και στη συνέχεια από τον Ναουάφ Κχαλίλ, εκπρόσωπο του συριακού «Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης» (ΡΥD).

Το ίδιο 24ωρο, οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι πυροτεχνουργοί και ειδικές δυνάμεις του συριακού στρατού ανατίναξαν γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και κατέλαβαν σειρά από τούνελ στην ευρύτερη περιοχή, που οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις.ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ»

Αξιοποιείται το «ανθρωπιστικό» πρόσχημα από τους ιμπεριαλιστές

Διοργανώθηκε χτες στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαβουλεύσεις με στόχο ένα πρώτο σχέδιο για την «αντιμετώπιση» των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε διεθνή συνδιάσκεψη στο Παρίσι, με τη συμμετοχή δεκάδων ξένων αξιωματούχων από τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δυτικές ιμπεριαλιστικές και αραβικές χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Η διάσκεψη επιβεβαίωσε τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνδιάσκεψης οι αξιωματούχοι από περίπου 30 χώρες διαβεβαιώνουν πως θα πάρουν «όλα τα απαραίτητα μέτρα» κατά των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» και θα παράσχουν στο Ιράκ τη «δέουσα στρατιωτική βοήθεια». Ωστόσο, στο ανακοινωθέν αποφεύγονται σαφείς αναφορές στο είδος της «στρατιωτικής βοήθειας» αλλά και στα «απαραίτητα μέτρα» κατά των «τζιχαντιστών», που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι δικό τους δημιούργημα, υποστηρίχτηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από μυστικές υπηρεσίες ιμπεριαλιστών για την επέμβαση στη Συρία.

Ο οικοδεσπότης της συνδιάσκεψης του Παρισιού, Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επιχείρησε να συσπειρώσει δυτικούς και Αραβες συμμάχους σε αυτή τη νέα «συμμαχία των προθύμων» (όπως είχε κάνει άλλοτε, πριν 11 χρόνια, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, για να ανατρέψει την κυβέρνηση του τότε Ιρακινού Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν) προτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν τους «τζιχαντιστές», τους οποίους χαρακτήρισε «παγκόσμια απειλή» σημειώνοντας ότι συνιστούν απειλή «όχι μόνο για το Ιράκ, ή τη Μέση Ανατολή». Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης, γαλλικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν «αναγνωριστικές» πτήσεις πάνω από το Ιράκ, έχοντας εξασφαλίσει άδεια από τις ιρακινές αρχές...

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεγκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός «να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά απέναντι στους τρομοκράτες», σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα παράσχει στρατιωτική και άλλη βοήθεια στο Ιράκ στον αγώνα κατά των τρομοκρατών, όπως παρέχει και στη Συρία, «που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από τρομοκράτες», και σε άλλους εταίρους, όπως «η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Υεμένη, η Ιορδανία»...

Η Τουρκία, από την άλλη, φάνηκε να «περιορίζεται» στην παροχή «διευκολύνσεων» σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες επιμελητηριακής υποστήριξης, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του ΙΚ στο Ιράκ, παζαρεύοντας περαιτέρω ανταλλάγματα.

«Ηχηρές» απουσίες από Συρία και Ιράν...

Είναι πάντως ενδεικτικό ότι στο χτεσινό κοινό ανακοινωθέν της συνδιάσκεψης αποφεύγεται σαφής αναφορά σε βομβαρδισμό θέσεων του ΙΚ στη Συρία, εκπρόσωπος της οποίας απουσίαζε από τη συνδιάσκεψη αφού, φυσικά, ο στόχος των ιμπεριαλιστών της Δύσης και των πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου είναι η ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Επίσης, η απουσία σαφούς αναφοράς στο επίμαχο ζήτημα βομβαρδισμού των «τζιχαντιστών» του ΙΚ στη Συρία προέρχεται από τις επιφυλάξεις κάποιων εκ των χωρών που συμμετέχουν στην υπό συγκρότηση συμμαχία των «προθύμων», λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί η απαίτηση των ΗΠΑ να βομβαρδίζουν δίχως να εξασφαλίσουν την άδεια των συριακών αρχών. Ως γνωστόν, η Συρία και η σύμμαχός της Ρωσία έχουν σημειώσει ότι κάτι τέτοιο θα είναι παράνομο αφού θα συνιστά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών συριακών δικαιωμάτων.

Από τη συνδιάσκεψη του Παρισιού μεγάλος απών, εκτός από τη Συρία, ήταν και το Ιράν, που παρά τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης, αρνήθηκε την πρόσκληση. Μάλιστα, χτες, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέρριψε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο Ιράκ σημειώνοντας ότι αυτή ζητήθηκε από τις πρώτες μέρες της ιρακινής κρίσης (αρχές περασμένου Ιούνη) μέσω του Αμερικανού πρέσβη στη Βαγδάτη, τονίζοντας: «Από τις πρώτες μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στο Ιράκ, ζήτησαν μια συνεργασία εναντίον του Ντάεχ (αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους"). Αρνήθηκα διότι έχουν τα χέρια λερωμένα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης προσωπικά από τον (Ιρανό ομόλογό του) Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και αυτός αρνήθηκε».

Ο Χαμενεΐ τόνισε, σε επόμενο σημείο, πως οι ΗΠΑ αναζητούν «ένα πρόσχημα για να κάνουν στο Ιράκ και τη Συρία αυτό που κάνουν στο Πακιστάν: Να βομβαρδίζουν όπου θέλουν χωρίς έγκριση» από την πακιστανική κυβέρνηση.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χαμενεΐ, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε «μία αντιπαράθεση με το Ιράν» γιατί «δεν... είναι εποικοδομητικό».

Νέος αποκεφαλισμός ξένου υπηκόου, «νερό στο μύλο» «τζιχαντιστών» και ιμπεριαλιστών

Στο μεταξύ, ένα 48ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τον αποκεφαλισμό του 44χρονου Σκοτσέζου Ντέιβιντ Χέινς, μέλους ΜΚΟ (που είχε υπηρετήσει για 10 χρόνια στη Βρετανική Αεροπορία) από ένοπλο του ΙΚ, που φαίνεται ότι είναι Βρετανός πολίτης, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, βρήκε την ευκαιρία για νέες «αντιτρομοκρατικές» κορόνες. Πάντως, ο Κάμερον απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα συμμετάσχει στην αεροπορική εκστρατεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και τη Συρία. Επίσης, απέφυγε να ανακοινώσει αποστολή χερσαίων δυνάμεων, όπως έπραξε νωρίτερα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, που μιλώντας προχτές στο CBS διέψευσε, επί του παρόντος, το ενδεχόμενο επιστροφής αμερικανικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο πιο δεκτική στη συμμετοχή στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς στο Ιράκ, ανακοινώνοντας την αποστολή 600 Αυστραλών στρατιωτών και 8 - 10 στρατιωτικών αεροπλάνων, τύπου «Χόρνετ», στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να συμμετάσχουν στο βομβαρδισμό θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ. Ο Αμποτ πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν «συγκεκριμένης παράκλησης» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι στους 600 Αυστραλούς θα συμπεριλαμβάνεται και μία μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων SAS, η οποία «θα παράσχει οδηγίες και συμβουλές στους Ιρακινούς στρατιώτες και τους Κούρδους Πεσμεργκά». Ας σημειωθεί ότι τη συμμετοχή της Αυστραλίας στις επιχειρήσεις κατά του ΙΚ στο Ιράκ ενέκρινε και η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Σκοτία για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο οι δημοσκοπήσεις είναι διφορούμενες. Αλλες δίνουν μπροστά το «όχι» και άλλες το «ναι». Αυτό βέβαια που δεν αμφισβητείται παρά την ενδοαστική αντιπαράθεση είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, και άρα δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές για τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά, το αποτέλεσμα έχει σημασία για τους αστούς γιατί μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενο «ντόμινο», για διεκδικήσεις ανεξαρτητοποίησης από τμήματα του κεφαλαίου και σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Καταλονίας. Για το δημοψήφισμα της Σκοτίας παρέμβαση έκανε και η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ, που προέτρεψε τους ανθρώπους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά για το μέλλον». Δήλωση που το «στρατόπεδο» του «όχι» θεώρησε ευνοϊκή για το ίδιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε απεργία προχώρησαν από χτες πιλότοι που εργάζονται στην «Air France», αντιδρώντας σε «αναπτυξιακά σχέδια» που προωθεί μεταξύ άλλων η θυγατρική εταιρεία του ομίλου («Air France-KLM») «Transavia». Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αφορμή για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής δράσης του αμερικανικού στρατού και στη δυτική Αφρική με πρόσχημα τη δραματική επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει χώρες της περιοχής από τον περασμένο Φλεβάρη προκαλώντας 2.400 νεκρούς, βρήκε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του για την «ενίσχυση» της συμμετοχής των ΗΠΑ στον «αγώνα» για την καταπολέμηση του ιού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Στρατιωτικό όχημα που μετέφερε ομάδα κυανόκρανων του ΟΗΕ από το Τσαντ στο Κιντάλ του βορειοανατολικού Μάλι, έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τέσσερις. Είναι το δεύτερο δυστύχημα με θύματα κυανόκρανους, καθώς στις 2 Σεπτέμβρη παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή με τέσσερις κυανόκρανους νεκρούς και 15 τραυματίες.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χτες, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο αεροδρόμιο της πόλης Ντίβατσα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σλοβενίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη η συνέχιση της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, στην οποία αναμένεται να επιχειρηθεί δεύτερη φορά η εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Χτες το πρωί, μεγάλος αριθμός φοιτητών απέκλεισε την είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Πρίστινας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Ραμαντάν Ζεϊνουλάχου στη θέση του πρύτανη, κατηγορώντας τον ότι εξελέγη με αδιαφανείς διαδικασίες και με τη βοήθεια συγγενούς εξ αγχιστείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, επιφανής αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής, που είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε νόμο περί συμμετοχής σε κινητοποιήσεις δίχως την άδεια των αρχών και είχε καταδικαστεί ερήμην τον Ιούνη σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι της περιοχής Μπας Λέικ στην κεντρική Καλιφόρνια, που πλήττεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αναγκάστηκαν χτες να εκκενώσουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που έως τώρα έχουν κάψει εκατοντάδες εκτάρια χορτολιβαδικής έκτασης και μερικές δεκάδες κτίρια.

ΜΠΑΝΚΙ.-- Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανέλαβε χτες τα ηνία διοίκησης των περίπου 4.800 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες στη χώρα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαλλικής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μαχητικά αεριωθούμενα πραγματοποίησαν χτες επιδρομές κατά θέσεων ισλαμιστών ενόπλων νοτίως της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης. Το ίδιο 24ωρο ο στρατηγός ε.α. Καλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη απείλησε να βομβαρδίσει το λιμάνι της πόλης εάν οι αρχές δεν το κλείσουν για να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό ακραίων ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία».ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Νέα προσπάθεια αναγνώρισης κράτους στον ΟΗΕ

ΜΑΛΑ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ζητά από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να υποστηρίξουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και τη σύνταξη ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ανακοίνωσε χτες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, με αφορμή την έναρξη διαβουλεύσεων από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενόψει των προετοιμασιών για την υποβολή σχετικού σχεδίου απόφασης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα υποβάλει επίσημα το αίτημα περί διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, στο Παρίσι, κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή, πριν αναχωρήσει για την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ενόψει σχετικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 24 τρέχοντος μηνός. Σημείωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι εάν αυτό απορριφθεί τότε ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) θα υποβάλει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με λεκτική διατύπωση σύμφωνη με τα αποτελέσματα πρόσφατων επαφών που είχε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. «Εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης, αυτό σημαίνει πως δεν είναι σοβαρές και πως έρχονται σε αντίφαση με τις δικές τους θέσεις και λέξεις», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο Ισραήλ ο σάλος που προκάλεσε την Παρασκευή η δημόσια επιστολή 43 μελών της επίλεκτης «Μονάδας 8200» στρατιωτικής «αντικατασκοπείας», με την οποία αρνούνται πλέον τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία καταγγέλλοντας ότι δρα ως «μέσο κατοχής μίας ξένης χώρας, βλάπτει αθώους ανθρώπους και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για σκοπούς πολιτικής δίωξης παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, απέρριψε τις καταγγελίες των μελών της Μονάδας 8200, της οποίας η δράση συσχετίζεται συχνά με αυτήν της αμερικανικής NSA, ως «ανόητες και προσβλητικές».ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Εκατοντάδες νεκροί - χιλιάδες εγκλωβισμένοι

ΠΑΚΙΣΤΑΝ.--

Εικόνες από χωριά που έχουν βυθιστεί στα νερά και χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταφέρουν ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων από το ινδικό αλλά και πακιστανικό Κασμίρ. Μετά τις βροχοπτώσεις και τα ορμητικά νερά που ξεχύθηκαν σε περιοχές καταδικασμένες από την άναρχη δόμηση και τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 480 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200.000 είναι ακόμα παγιδευμένοι στα νερά.

Σκαρφαλωμένοι στις στέγες των σπιτιών τους, πολλοί περιμένουν τη σωτηρία από αέρος, ενώ διάφοροι καταγγέλλουν ότι οι κυβερνήσεις έστειλαν διασώστες επιλεκτικά, μόνο για τουρίστες.

Μόνο στην πολιτεία Τζασμού Κασμίρ της Ινδίας έχουν στηθεί δεκάδες καταυλισμοί, στους οποίους ο φόβος για τις επιδημίες και το χειμώνα που έρχεται μεγαλώνει συνέχεια.ΑΥΣΤΡΙΑ

Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι

Την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, η δίκη σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη στις 27 Οκτώβρη του 2013, όταν περίπου 30 άτομα, μέλη γνωστού ναζιστικού συνδέσμου οπαδών ποδοσφαίρου, επιτέθηκαν, κάποια οπλισμένα με ξύλα και μεταλλικά αντικείμενα, στο χώρο στέγασης ενός πολιτιστικού συλλόγου μεταναστών, στον οποίο εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Κομμουνιστικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (KOMintern). H Κομμουνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία - Διεθνής KOMintern είναι μια κομμουνιστική - διεθνιστική συσπείρωση και συνδικαλιστική συμμαχία εργαζομένων, εκλεγμένων στα εργοστασιακά συμβούλια, ανέργων και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα της Αυστρίας. Παλεύει για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, κόντρα στον κοινωνικό εταιρισμό και τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου που καλλιεργούν την υποταγή των εργαζομένων.

Κατά την επίθεση εκείνη, τραυματίστηκε σοβαρά ένας συνδικαλιστής, αλλά κινδύνεψαν επίσης οικογένειες μεταναστών με μικρά παιδιά, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο.

Στη δίκη που γίνεται δε δικάζονται όμως μόνο οι δράστες, αλλά και τα ίδια τα θύματα της επίθεσης, καθώς τα φασιστοειδή που συνελήφθησαν κατέθεσαν μηνύσεις εις βάρος συνδικαλιστών και μεταναστών για σωματική επίθεση. Η αστήρικτη και γελοία αυτή κατηγορία βασίζεται στο γεγονός ότι, αφού οι συνδικαλιστές κατόρθωσαν με θάρρος να απωθήσουν τους εισβολείς από το κτίριο και καθώς συνέχιζαν να δέχονται επιθέσεις με μπουκάλια, καθώς και ρατσιστικές βρισιές, τους καταδίωξαν, μαζί με την βοήθεια περαστικών και κατοίκων της λαϊκής - εργατικής συνοικίας, που αντιλήφθηκαν το γεγονός, προκειμένου να τους εμποδίσουν να ξαναεπιτεθούν και να μπορέσουν στη συνέχεια να τους παραδώσουν στην αστυνομία.

Αυτή η προκλητική και απαράδεκτη ταύτιση θύτη και θύματος, την οποία οι αρχές δέχθηκαν χωρίς καμία ένσταση, έχει ως συνέπεια σήμερα να δικάζονται - στην ίδια μάλιστα δίκη - εφτά φασίστες τραμπούκοι και δύο κομμουνιστές συνδικαλιστές. Το αστικό κράτος δεν είναι καθόλου άμοιρο ευθυνών. Μάλιστα, η εισαγγελία έδειξε από την πρώτη μέρα της δίκης τις «συμπάθειες», αλλά κυρίως της «αντιπάθειές» της, προσπαθώντας, ανταγωνιζόμενη σε ζήλο το συνήγορο υπεράσπισης των φασιστών, να αποδυναμώσει τις καταθέσεις των συνδικαλιστών, τόσο σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν όσο και με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.Σελίδα 19 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Ενας νεκρός από την πλημμύρα

Ενας 49χρονος έχασε τη ζωή του το βράδυ της Κυριακής, όταν το όχημά του, παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο στην περιοχή του Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη. Ο 49χρονος και ο 19χρονος γιος του, πήγαν να προστατεύσουν από την καταιγίδα τις κυψέλες με μελίσσια που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή της Λητής.

Ο θάνατος του 49χρονου έφερε για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, με δραματικό τρόπο, την έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Ο Δήμος Ωραιοκάστρου ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει σε χαρτογράφηση της κατάστασης των ρεμάτων στην περιοχή του Δήμου Ωραιοκάστρου και στον καθαρισμό τους.

Η βραδινή καταιγίδα έπληξε συνολικά την περιοχή (Δρυμό, Λητή, Μελισσοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δήμο Καλλιθέας, κ.ά.) και η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων.Κηδεύτηκε ο πυροσβέστης

Ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»

Κηδεύτηκε χτες στις 4 το απόγευμα στη Λάρισα ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάντζιος, ο οποίος έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να απεγκλωβίσει δύο άτομα από διαμέρισμα πολυκατοικίας που τυλίχτηκε στις φλόγες. Οπως διαπιστώθηκε, ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία. Με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» τονίζει πως το τραγικό συμβάν είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών ευθυνών των εκάστοτε κυβερνήσεων, που υποβαθμίζουν, συρρικνώνουν και κατηγοριοποιούν με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες το σύστημα πυρασφάλειας της χώρας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη αντίξοες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του.

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» «εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια και την βαθύτατη θλίψη της στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου μας. Το νέο τραγικό συμβάν, που λαμβάνει χώρα στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αυξάνει τον μακρύ κατάλογο των νεκρών και μόνιμα σακατεμένων εργαζόμενων πυροσβεστών».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «η τεράστια έλλειψη μόνιμου προσωπικού που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα (πάνω από 4.000 κενές θέσεις) αποτυπώνεται σε εντονότερη μορφή στις υπηρεσίες της Αττικής και ιδιαίτερα στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, όπου υπηρετούσε ο άτυχος συνάδελφός μας. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα, σύγχρονο, αξιόπιστο και ασφαλή εξοπλισμό (όπου συγκαταλέγονται και οι αναπνευστικές συσκευές) έχουν ως αποτέλεσμα να μην τηρούνται βασικά μέτρα και κανόνες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας για τους πυροσβέστες, καθώς και για την αποφυγή των θανατηφόρων ατυχημάτων». «Ανάλογα τραγικά περιστατικά θα συνεχίσουν να εκτυλίσσονται σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο θα εφαρμόζονται οι πολιτικές που υποβαθμίζουν το δίκτυο πυροπροστασίας, όπως εντάθηκαν μετά το 1998, όταν παραχωρήθηκε η αρμοδιότητα της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, που θα συντελούσαν στην ουσιαστική αναβάθμισή του», αναφέρει η ανακοίνωση.Οι μετανάστες εξακολουθούν να πνίγονται στη Μεσόγειο

Δεν έχει τελειωμό το δράμα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών που πνίγονται στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η καπιταλιστική βαρβαρότητα στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ενα νέο ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε Αφρικανούς μετανάστες σημειώθηκε χτες στα ανοικτά της Λιβύης. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης υπολογίζει ότι μπορεί και να φτάνουν σε 500 τα άτομα που επέβαιναν σε αυτό, που εικάζεται ότι οι περισσότεροι είναι νεκροί καθώς συνέχεια βρίσκονται πτώματα να επιπλέουν. Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με το λιβυκό Ναυτικό, καθώς προσπαθούσε να φτάσει τις ευρωπαϊκές ακτές, ενώ γίνεται λόγος για 36 διασωθέντες ανάμεσά τους και 3 γυναίκες. Η τραγωδία συνέβη κοντά στην Τατζούεα, ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Από την άλλη πλευρά της Μεσογείου, την Ιταλία, το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επενέβη την Κυριακή για τη διάσωση επιβαινόντων σκάφους που βρισκόταν σε απόσταση 60 μιλίων από τις λιβυκές ακτές. Οι 95 μετανάστες που επέβαιναν σε εκείνο το σκάφος μεταφέρθηκαν σε χώρους κράτησης, όπως και άλλοι 9 που είχαν εντοπιστεί την ίδια μέρα στην περιοχή της Λαμπεντούζα.

Επίσης, το Σάββατο ναυάγησε άλλο σκάφος, 300 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Μάλτας, που επίσης μετέφερε μετανάστες από χώρες της Αφρικής. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για 30 ανθρώπους από τους οποίους διασώθηκαν 7 ανάμεσά τους και 2 μικρά παιδιά.ΜΕΝΙΔΙ

Γιόρτασαν μαζί

Ελληνες και μετανάστες βρέθηκαν μαζί το Σάββατο το βράδυ στη γιορτή ταξικής αλληλεγγύης που πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, με σύνθημα «Ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου», περιελάμβανε ομιλία από τον Μπάμπη Βαΐου, υπεύθυνο της Επιτροπής Μεταναστών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με συγκροτήματα από Ινδία και Πακιστάν και με εργατικό - λαϊκό τραγούδι.Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών ζητά το ΚΚΕ μέσα και από Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Στο κείμενο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται:

«1.800 μετανάστες κρατούνται στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης, για το "έγκλημά" τους να προσπαθήσουν να επιβιώσουν, εγκαταλείποντας τις χώρες τους, που στενάζουν από πολέμους, συγκρούσεις, πείνα και εξαθλίωση, αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο. Ζουν στοιβαγμένοι σε κοντέινερ, σε αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα, δεδομένων και προβλημάτων συντήρησης του κλιματισμού σε κάποια από αυτά. Το καλοκαίρι δε, συσσωρευμένα σκουπίδια έκαναν τη διαβίωσή τους αφόρητη, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες. Οπως καταγγέλλουν οι κρατούμενοι, δεν υπάρχει ζεστό νερό για να πλυθούν, ούτε καθαριστικά για να πλένουν τα ρούχα τους και να καθαρίζουν κοντέινερς και τουαλέτες, την ώρα που ο καθαρισμός γίνεται εκ περιτροπής από τους ίδιους. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υποτυπώδης, όταν πολλοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι ενδεικτικό, ότι ΜΚΟ κατά καιρούς υποκαθιστούν τις μεγάλες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί από τα τέλη Ιούνη, γιατί έληξε η σύμβασή τους. Ακόμη υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, χρειάζονται 5 ευρώ για μια τηλεκάρτα, με την οποία μιλάνε με τους συγγενείς τους για 2 λεπτά και οι περισσότεροι κρατούμενοι δεν έχουν χρήματα. Επίσης, το επισκεπτήριο δε διεξάγεται κανονικά.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν προσβλητικές και ταπεινωτικές συμπεριφορές, ακόμα και ξυλοδαρμό, όπως συνέβη στις 2/9/2014, που την ώρα της προσευχής των μουσουλμάνων σε έναν τομέα του κέντρου κράτησης, με πρόσχημα την καταμέτρηση, αστυνομικοί διέκοψαν την προσευχή και όταν οι κρατούμενοι αντέδρασαν τους ξυλοκόπησαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων μεταναστών και τη σύλληψη 13 ατόμων.

Η κυβέρνηση και η ΕΕ φέρουν τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Η Αμυγδαλέζα, όπως και τα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποτελούν χαρακτηριστική πλευρά της κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ, που συναποφασίζουν και υλοποιούν η ελληνική και οι άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της σε βάρος των μεταναστών και προσφύγων».

Μετά τα παραπάνω ζητείται η απάντηση του αρμόδιου υπουργού στα ερωτήματα: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, όπου άμεσα θα υπάρχει μια πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας και άμεσων αναγκών που έχουν. Να χορηγηθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες, να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.Αθλιες συνθήκες και τρομοκρατία καταγγέλλουν εργαζόμενοι μετανάστες

Στο πλευρό των εργαζομένων, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης, οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Μενίδι

Καλώντας την αστυνομία και εξαπολύοντας απειλές για μηνύσεις «υποδέχθηκε» η εργοδοσία στην επιχείρηση «Quick laundry», στο Μενίδι, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, συνδικαλιστές και εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, που ζήτησαν χτες το πρωί να συναντηθούν μαζί της. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στην οποία μεταξύ των άλλων μετείχαν η Γιούλη Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος, ο Νίκος Καλούτσης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Τραβασάρος, στέλεχος του ΚΚΕ, βρέθηκαν χτες το πρωί στο χώρο όπου στεγάζονται τα πλυντήρια. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων ότι το περασμένο Σάββατο η Επιθεώρηση Εργασίας μαζί με δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν σε έλεγχο και προσήγαγαν μετανάστες εργαζόμενους. Μάλιστα, 2 από αυτούς κρατούνται ακόμα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Οι καταγγελίες έκαναν ακόμα λόγο για έλεγχο που δεν έγινε τυχαία αλλά μετά από αντιδράσεις μερίδας των εργαζομένων στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα.

Αντί για απαντήσεις στα παραπάνω, η εργοδοσία επέλεξε να καλέσει πρώτα την αστυνομία και στη συνέχεια να εμφανιστεί μόνο για να εξαπολύσει απειλές. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι «κρυμμένη» στο υπόγειο οικοδομής. Σε αυτή εργάζονται μετανάστες, κυρίως από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Δουλεύουν για μεροκάματα της τάξης των 20 ευρώ και βάρδιες που φτάνουν ακόμα και τις 12 ώρες. Κάπως έτσι προκύπτει η «δυνατότητα» της εταιρείας «να προσφέρει τις πιο οικονομικές τιμές της αγοράς», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της. Παρά τις διαβεβαιώσεις προς το πελατολόγιό της, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μια σειρά ξενοδοχεία, για τις «σύγχρονες διαδικασίες και γραμμές παραγωγής» που διαθέτει, οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα άσχημες: Ο χώρος δε διαθέτει εξαερισμό, οι υποδομές είναι υποτυπώδεις, τα μηχανήματα ανεβάζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία σε επίπεδα που είναι δύσκολο να αντέξει κανείς. Σύμφωνα με όσα λένε εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, οι μετανάστες άλλοτε «φυγαδεύονται» άρον άρον σε περιπτώσεις ελέγχου, για να αποφευχθούν τυχόν πρόστιμα, ενώ όταν αρχίζουν να γίνονται «ενοχλητικοί» «παραδίδονται» στην αστυνομία.

Συνέχεια στην προσπάθεια να βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους, για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και για να παρθούν μέτρα για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στο χώρο της δουλειάς, σκοπεύουν να δώσουν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης.Σελίδα 20 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εφυγε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης

«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης σε ηλικία 88 ετών. Ο Γ. Σκαλενάκης ήταν γεννημένος το 1926 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 2 μ.μ. από το Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Σκαλενάκη:

«Μετά από δυο μήνες μάχης για τη ζωή "έφυγε" από κοντά μας ο σκηνοθέτης - δάσκαλος Γιώργος Σκαλενάκης. Ο Γιώργος Σκαλενάκης ήταν απόφοιτος της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας, γνωστός τόσο από το πλήθος των ταινιών του στον ελληνικό κινηματογράφο, όσο και από τις τηλεοπτικές σειρές του. Υπήρξε ο σκηνοθέτης, που επέλεξε η Κατίνα Παξινού για τη μοναδική ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, μιλώντας τη μητρική της γλώσσα, "Το νησί της Αφροδίτης". Παράλληλα, επί σειρά χρόνων δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου "Λυκούργος Σταυράκος".

Ο Γιώργος Σκαλενάκης πίστευε ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό. Γι' αυτό σε όλη του τη ζωή στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, δηλώνοντας απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξή του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του».ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Μέτρα προστασίας στον τρίτο θάλαμο του μνημείου

Την περασμένη Παρασκευή, έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, στην Αμφίπολη, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.

Από την επιτόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.

Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους. Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους - ανατολικό, δυτικό και βόρειο - στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δύο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο. Στο νότιο τοίχο - στο εμφανές μέρος του - δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. Εχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.

Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων, τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου.

Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας.Νύχτες Πρεμιέρας

Επετειακό το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 28 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, σε κεντρικές κινηματογραφικές αίθουσες. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις πρωινές προβολές παραμένουν στα 4 ευρώ, για τις απογευματινές στα 5 και για τις βραδινές - από τις 20.00 και μετά - στα 6 ευρώ. Οι κάρτες των 10 προβολών κοστίζουν 35 ευρώ, των 20, 60 και των 25, 75 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δύο ατομικών προσκλήσεων για την τελετή έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ). Για ακόμα μία χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.Εγκαινιάζεται σήμερα μια σημαντική έκθεση

Μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης), στο Θησείο. Μετά από 4 χρόνια, ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς παρουσιάζει, σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ.

Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακριλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος, «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», η «Σπορά», η «Συγκομιδή»... συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μια μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά. Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.Σελίδα 21 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΚΥΠΕΛΛΟ

Μετά την ολοκλήρωση της Α' φάσης καταρτίστηκαν χτες οι όμιλοι της Β' φάσης του ανανεωμένου αγωνιστικά θεσμού του Κυπέλλου. Αναλυτικά: 1ος: Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Φωστήρας, Παναχαϊκή. 2ος: ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Κέρκυρα, Απόλλων Καλαμαριάς. 3ος: ΟΦΗ, Ξάνθη, Νίκη Βόλου, Ζάκυνθος, 4ος: Λεβαδειακός, Πλατανιάς, Εθνικός Γαζώρου, Ηρακλής. 5ος: Ατρόμητος, Πανθρακικός, ΑΕΚ, Ηρακλής Ψαχνών. 6ος: Εργοτέλης, Βέροια, Ερμιονίδα, Απόλλων Σμύρνης. 7ος: Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΛ Καλλονής, Τύρναβος, Αιγινιακός. 8ος: Παναθηναϊκός, Παναιτωλικός, Χανιά, Ολυμπιακός Βόλου. Η 1η αγωνιστική θα γίνει 23 - 25 Σεπτέμβρη, τα παιχνίδια θα είναι μονά και θα διεξάγονται στις έδρες των αγωνιστικά ασθενέστερων του ομίλου. Οι δυο πρώτοι προκρίνονται στους «16» απ' όπου αρχίζουν τα νοκ άουτ.ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Το χρυσό στις ΗΠΑ

Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά (ιδιαίτερα μετά και τον αποκλεισμό της Ισπανίας) οι ΗΠΑ κατέκτησαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τον τίτλο στο φετινό Μουντομπάσκετ της Ισπανίας επικρατώντας άνετα στον τελικό της Σερβίας με 129 - 92. Ετσι κράτησαν τον τίτλο που είχαν κερδίσει στην προηγούμενη διοργάνωση ενώ έγιναν και η δεύτερη ομάδα που το κάνει αυτό μετά τη Γιουγκοσλαβία (1998 - 2002) και τη Βραζιλία (1959 - 1963). Οι ΗΠΑ, αν και αρχικά αιφνιδιάστηκαν από τους αξιόμαχους Σέρβους, που προηγήθηκαν με 15-7, μετά το τρίλεπτο ανέβασαν ρυθμούς και χάρη στην εκπληκτική απόδοση από την περιφέρεια (15/30 3ποντα) αλλά και την επιθετική πολυφωνία (σκόραραν και οι 12 παίκτες, 8 με διψήφιο αριθμό πόντων) κλείδωσαν τη νίκη από το ημίχρονο (67-41).ΠΟΛΟ

«Χρυσές»... γοργόνες

Μια ακόμη σπουδαία επιτυχία για το ελληνικό γυναικείο πόλο σημείωσε η Εθνική νέων γυναικών (με παίκτριες κάτω των 19 ετών) που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην Ιταλία επικρατώντας στον τελικό με 7-6 της οικοδέσποινας των αγώνων. Οι Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης έχουν πλέον φέρει στην Ελλάδα 39 μετάλλια, 21 αυτές των γυναικών. Η Ελλάδα έχει κατακτήσει τρία μετάλλια στις Νέες Γυναίκες, το χρυσό στη Ρώμη και στο Λουλ το 2002 και το αργυρό στο Μπάρι το 2004. Στο φετινό τελικό το ελληνικό συγκρότημα είχε τον έλεγχο του αγώνα απ' τα μισά του δεύτερου οκταλέπτου, όταν και προηγήθηκε με 5-3, ενώ ένα γκολ της Χαραλμπίδη 3 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα διαμόρφωσε το 7-4 και ήταν αυτό που ουσιαστικά κλείδωσε τη νίκη.

Tα οκτάλεπτα: 2-2, 1-3, 1-1, 2-1

Ιταλία: Σπαράνο, Τσίτινο, Πικότσι, Αβέγκνο, Μορβίλιο, Φίσκο, Γκαλάρντι 2, Καρέγκα 2, Γκρανιολάτι 1, Μαρλέτα, Σεντανίνι, Ιωάννου 1, Ρίσο.

Ελλάδα: Διαμαντοπούλου, Ε. Πλευρίτου, Ι. Χαραλαμπίδη 3, Χυδηριώτη 2, Β. Πλευρίτου, Ξενάκη, Καλογεράκου, Ελευθεριάδου, Σώρα, Σ. Χαραλαμπίδη 1, Ντάσιου, Νιαρχάκου 1, Τερεφού.ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Πρεμιέρα στα δύσκολα για Ολυμπιακό

Στα δύσκολα με το... καλημέρα των υποχρεώσεών του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μπαίνει απόψε ο Ολυμπιακός, που φιλοξενεί για την 1η αγωνιστική του 1ου ομίλου την Ατλέτικο Μαδρίτης (21.45, ΝS2).

Οι πρωταθλητές Ελλάδας καλούνται σήμερα να πάρουν ...θετικό βαθμό στην πλέον δύσκολη αποστολή του ομίλου κόντρα στην πρωταθλήτρια Ισπανίας και φιναλίστ του περσινού τελικού αλλά και να σπάσουν τη δυσμενή παράδοση που έχουν στις πρεμιέρες των αγώνων τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και ιδιαίτερα εντός έδρας (μόνο ήττες από το 2009).

Παρά το μέγεθος του αντιπάλου στον Ολυμπιακό δηλώνουν απόλυτα έτοιμοι για το σημερινό παιχνίδι, με τον τεχνικό της ομάδας, Μίτσελ, να εστιάζει στην ετοιμότητα και την εμπειρία των παικτών για τέτοιου είδους παιχνίδια. Ο προπονητής του Ολυμπιακού διευκρίνισε πως η νίκη παραμένει ζητούμενο για την ομάδα του και σκοπός της είναι να κάνει το παιχνίδι της ανεξαρτήτως αντιπάλου. Στο αγωνιστικό μέρος, μια θέση στην επίθεση φαίνεται να είναι ακόμα ανοιχτή για τη βασική ενδεκάδα και παίζεται ανάμεσα σε Μήτρογλου, Διαμαντάκο, Μπενίτες.

Χωρίς αγωνιστικά προβλήματα, με την ψυχολογία στα ύψη, μετά και τη νίκη επί της Ρεάλ για το πρωτάθλημα (2-1), έρχεται στο Φάληρο η Ατλέτικο Μαδρίτης με μόνο πρόβλημα την τιμωρία (από την ΟΥΕΦΑ) του τεχνικού της, Ντιέγκο Σιμεόνε, ο οποίος θα βρίσκεται στην εξέδρα και όχι στον πάγκο.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE

Η Βέροια και οι εκπλήξεις

Το απόλυτο της Βέροιας, που την κράτησε μόνη στην κορυφή, το... στραβοπάτημα των Ευρωπαίων Παναθηναϊκού και Αστέρα Τρίπολης σε Μυτιλήνη και Ν. Σμύρνη αντίστοιχα και η επιτυχημένη πρόβα τζενεράλε ενόψει Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού κόντρα στον ΟΦΗ ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν στην 3η αγωνιστική της Super League.

Εξάλλου, η 3η αγωνιστική σήμανε και το τέλος της συνεργασίας για δυο τεχνικούς, με τον Σάκη Τσιώλη να αποχωρεί από την Ξάνθη και τον Ολλανδό Φλουτ από τη Νίκη Βόλου.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Βέροια - Κέρκυρα 2-1, Καλλονή - ΠΑΟ 1-0, Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης 2-1, Ολυμπιακός - ΟΦΗ 3-0, ΠΑΟΚ - Νίκη Βόλου 3-0, Λεβαδειακός - Πανθρακικός 1-1, ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη 2-2, Ατρόμητος - Παναιτωλικός 0-0, Εργοτέλης - Πλατανιάς 0-3.

Η βαθμολογία: Βέροια 9, ΠΑΟΚ 7, Καλλονή 7, Ολυμπιακός 7, Ατρόμητος 7, Πανιώνιος 6, ΠΑΣ Γιάννινα 5, Κέρκυρα 4, Παναθηναϊκός 4, Αστέρας Τρίπολης 3, ΟΦΗ 3, Λεβαδειακός 3, Πλατανιάς 3, Πανθρακικός 2, Ξάνθη 2, Παναιτωλικός 2, Εργοτέλης 0, Νίκη Βόλου 0.Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Σοκ από το σοβαρό τραυματισμό φιλάθλου στην Κρήτη

Με το χειρότερο τρόπο άνοιξε η αυλαία του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, που σημαδεύτηκε από το σοβαρό τραυματισμό 46χρονου φιλάθλου στον αγώνα για τον 4ο όμιλο του πρωταθλήματος. Ολα έγιναν στο 84ο λεπτό της συνάντησης, όταν οπαδοί του Ηροδότου επιτέθηκαν στους περίπου 50 οπαδούς των Πειραιωτών που βρίσκονταν στις εξέδρες εκμεταλλευόμενοι και την παρουσία μόλις δύο αστυνομικών στο παιχνίδι, με τη σύρραξη να διαρκεί για περίπου 10 λεπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο βαριά τραυματισμένος φίλαθλος είναι οπαδός του Εθνικού που έμενε μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη και προσπάθησε να χωρίσει τις δυο πλευρές όταν δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο έδαφος και να μείνει αναίσθητος. Οπως αποδείχθηκε αργότερα τα χτυπήματα προκάλεσαν ρήξη σε ανεύρυσμα που υπήρχε στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία. Εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης ο 46χρονος μεταφέρθηκε επειγόντως στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας ενώ οι γιατροί διέψευσαν τα αρχικά σενάρια που τον ήθελαν κλινικά νεκρό. Η αστυνομία τόσο για το συγκεκριμένο συμβάν όσο και γενικότερα για τα επεισόδια έχει προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές ατόμων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού, Βαγγέλης Αγγελόπουλος, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3» κατήγγειλε τη στάση του διαιτητή του αγώνα, Σπυρίδωνα Κολύτα, που, όπως τονίζει, όχι μόνο δεν διέκοψε το παιχνίδι αλλά καλούσε πίσω τον γιατρό του αγώνα (που βρισκόταν στις εξέδρες για τις πρώτες βοήθειες στον συγκεκριμένο φίλαθλο) προκειμένου να συνεχιστεί το παιχνίδι. Παράλληλα επισήμανε και τη σημαντική καθυστέρηση στην έλευση του ασθενοφόρου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αργοπορία τουλάχιστον μισής ώρας. Από την πλευρά του ο Ηρόδοτος εξέδωσε ανακοίνωση όπου αφού καταδικάζει τα όσα συνέβησαν εκφράζει τη θλίψη για τον τραυματισμό του φιλάθλου τονίζοντας πως τα μεμονωμένα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια δεν εκπροσωπούν το σύλλογο.

Ανακοίνωση για τα επεισόδια εξέδωσε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην οποία εκφράζεται αποτροπιασμός και θλίψη ενώ, όπως επισημαίνει, ο «πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για τους υπεύθυνους».ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Γραπτές απολογίες από τους 11 κληθέντες

Γραπτές εξηγήσεις έδωσαν διά των δικηγόρων τους οι 11 παράγοντες του ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β. Μαρινάκης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γ. Σαρρής, στελέχη της ΕΠΟ (Α. Σταθόπουλος, Θ. Κουρίδης, Γ. Παπακωνσταντίνου), στελέχη της ΚΕΔ (Θ. Μπριάκος, Γ. Δούρος) καθώς και νυν διαιτητές (Aμπαρκιόλης, Ιωαννίδης, Καμπάξης). Ολοι κλήθηκαν ως ύποπτοι από τον αθλητικό εισαγγελέα Α. Κορέα, ο οποίος στο αίτημά του προς το Δικαστικό Συμβούλιο για συνένωση των δικογραφιών των στημένων πινάκων διαιτησίας με αυτή της έκρηξης του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα, έχει αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.ΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

«Στις λογικές του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου οι αιτίες»

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο του Ηροδότου μεταξύ της ομώνυμης ομάδας και του Εθνικού και το σοβαρό τραυματισμό του 46χρονου φιλάθλου η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ καταδικάζει το σοβαρό επεισόδιο που έγινε τη Κυριακή 14/09 στον αγώνα ποδοσφαίρου Ηροδότου - Εθνικού Πειραιά, στο γήπεδο του Ηροδότου στη Νέα Αλικαρνασσό, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό φιλάθλου του Εθνικού.

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες του αθλητισμού, όπως η ειρήνη, η πρόοδος, η αγωνιστικότητα, η συλλογικότητα, η πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες.

Είναι φαινόμενα που γεννιούνται στα πλαίσια του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και των "αξιών" της αγοράς, του σκληρού ανταγωνισμού, της λογικής του φανατισμού.

Τέτοιου είδους φαινόμενα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με τις οδηγίες της ΕΕ που έχει σκοπό τα παιδιά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να μην έχουν πρόσβαση στη Φυσική Αγωγή και στον Αθλητισμό, να μην έχουν πρόσβαση στις αξίες που καλλιεργεί.

Τα επεισόδια στα γήπεδα αποτελούν αντανάκλαση της βίας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος, ο άνεργος νέος.

Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους, τους νέους των λαϊκών οικογενειών να γυρίσουν την πλάτη στην τυφλή εκτόνωση της εξέδρας.

Να παλέψουν για την ενίσχυση του σχολικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και να απομονώσουν τέτοιου είδους φαινόμενα με συμπόρευση των αθλητικών σωματείων, φορέων, απλών ανθρώπων του αθλητισμού με τις Λαϊκές Επιτροπές στις συνοικίες, τα ταξικά σωματεία των εργαζομένων».Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Α.Τ.Ε.Ι.) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΔΑ: ΩΘΠΙ4691ΟΔ-311

Θεσσαλονίκη, 3-9-2014

Αριθ. Πρωτ.: ΔΦ10.1/3966

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Ο Πρόεδρος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης αφού έλαβε υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) του άρθρου 15 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173/τ.Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 2918/2001 (ΦΕΚ 114/τ.Α'), συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν.3027/2002 (ΦΕΚ 152/τ.Α') και τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/τ.Α').

β) του άρθρου 16 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173/τ.Α'), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114/τ.Α') και συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 3027/2002 (ΦΕΚ 152/τ.Α').

γ) του άρθρου 17 του Ν. 1404/1983 (ΦΕΚ 173/τ.Α') όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4α' του Ν. 2916/2001 (ΦΕΚ 114/τ.Α') και συμπληρώθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260/τ.Α').

δ) του Ν. 2431/1996 (ΦΕΚ 175/τ.Α') «Διορισμός ή πρόσληψη πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Δημόσια Διοίκηση».

ε) του άρθρου 11 του Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40/τ.Α') όπως ισχύει.

στ) τα άρθρα 9 και 19 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/τ.Α') «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

ζ) της περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 77 του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/τ.Α') «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 50 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24/τ.Α') «Οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

η) της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 4076/2012 (ΦΕΚ 159/τ.Α') «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις».

θ) της παρ. 13 του άρθρου 34 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24/ τ.Α') «Οργάνωση και λειτουργία ιδρύματος Νεολαίας και Δια Bίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις».

ι) του άρθρου 1 του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/τ.Α') «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα - Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α' 161) και λοιπές ρυθμίσεις».

ια) του ΠΔ 134/1999 (ΦΕΚ 132/τ.Α') «Διορισμός ή πρόσληψη πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Δημόσιες Υπηρεσίες του χώρου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ».

ιβ) του ΠΔ 63/2005 (ΦΕΚ 98/τ.Α' ) «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

ιγ) του ΠΔ 85/2012 (ΦΕΚ 141/τ.Α') «Ιδρυση και μετονομασία Υπουργείων, μεταφορά και κατάργηση υπηρεσιών» όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 118/2013 (ΦΕΚ 152/τ.Α').

ιδ) του ΠΔ 82/2013 (ΦΕΚ 123/τ.Α') «Συγχώνευση Σχολών - Μετονομοσία Τμημάτων - Συγχώνευση Τμημάτων - Κατάργηση Τμημάτων - Συγκρότηση Σχολών του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης».

ιε) του ΠΔ 89/2014 (ΦΕΚ 134/τ.Α') «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

ιστ) της υπ' αριθμ. 94654/ΣΤ5 (ΦΕΚ 1618/τ.Β'/19-6-2014) απόφασης του Πρωθυπουργού με θέμα «Καθορισμός αρμοδιοτήτων στους Υφυπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο και Κωνσταντίνο Κουκοδήμο».

9. Την υπ' αριθμ. Φ11/17601/Ε5/10-02-2011 εγκύκλιο του Υ.Π. Β.Μ.Θ. με θέμα «Επικαιροποιημένα δικαιολογητικά υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων Ε.Π. Τ.Ε.Ι.».

10. Την υπ' αριθμ. Φ.122.1/1137/145793/Β2/8-10-2013 (ΦΕΚ 2619/τ.Β'/16-10-2013) κοινή υπουργική απόφαση με θέμα «Ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης καθηγητών καθώς και κατάρτισης και τήρησης Μητρώων εσωτερικών και εξωτερικών μελών».

11. Τις υπ' αριθμ. Φ11/196295/Ε5/20-12-2013 και Φ.122.1/212/27086/Β2/25-2-2014 εγκυκλίους του Υ.Π.ΑΙ.Θ. αναφορικά με την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΑΠΕΛΛΑ».

12. To υπ' αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΠ. 11/85/8044/06-05-2011 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

13. Την υπ' αριθμ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15/οικ.8342/1-4-2014 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα «Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων».

14. Την παράγραφο 2 περ. α' της απόφασης της 1ης τακτικής Συνέλευσης του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. (ΦΕΚ 518/τ.Β'/29.2.2012) «Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών Ε.Π. έως τη δημοσίευση του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης».

15. Την υπ' αριθ. ΣΦ 10.1/143/13-3-2014 αίτηση εξέλιξης μέλους Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) του Τμήματος Μαιευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, από τη βαθμίδα του Καθηγητή Εφαρμογών, στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή.

9. Το υπ' αριθ. 9/23-5-2014 απόσπασμα πρακτικού της Συνέλευσης του Τμήματος Μαιευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης.

10. Το υπ' αριθ. 6/28-5-2014 απόσπασμα πρακτικού της Κοσμητείας / Διεύθυνσης της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

11. Το υπ' αριθ. 3/19-3-2014 απόσπασμα πρακτικού του Τομέα Μαιευτικής Φροντίδας και Κατεύθυνσης του Τμήματος Μαιευτικής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

12. Το υπ' αριθ. ΔΦ 10.1/2708/3-6-2014 έγγραφο του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

13. Το υπ' αριθ. Φ16/126583/Ε5/7-8-14 έγγραφο του ΥΠΑΙΘ με θέμα: «Ανακοίνωση έγκρισης προκήρυξης θέσης Ε.Π.»

14. Τον υπ' αρ. 00000214646 κωδικό ανάρτησης της προκήρυξης στο σύστημα ΑΠΕΛΛΑ

15. Το γεγονός ότι υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, αποφασίζουμε: Εγκρίνουμε την προκήρυξη της παρακάτω θέσης τακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Π.) του Τμήματος Μαιευτικής του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης ως εξής:

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΟΜΕΑΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

* Μιας (1) θέσης μέλους Ε.Π. βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή με γνωστικό αντικείμενο «Μαιευτική Φροντίδα και Διατροφή στην Αναπαραγωγική Υγεία».

Τα προσόντα των υποψηφίων αναφέρονται στο άρθρο 15 του Ν. 1404/1983, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 2916/2001 συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν.3027/2002 (ΦΕΚ 152 τ. Α') και τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 3404/2005.

Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επομένη της ημερομηνίας της τελευταίας δημοσίευσης στον ημερήσιο Τύπο, υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις των υποψηφίων σε θέσεις εκλογής ή εξέλιξης (αφού αυτοί έχουν προηγουμένως εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΠΕΛΛΑ), μαζί με όλα τα αναγκαία για την κρίση δικαιολογητικά.

Δικαιολογητικά που έχουν ήδη καταχωρίσει οι υποψήφιοι κατά την εγγραφή τους στο γενικό Μητρώο και δε χρήζουν επικαιροποίησης, εξαιρούνται από την εκ νέου ηλεκτρονική υποβολή.

Ολα τα δικαιολογητικά πρέπει να είναι ευκρινή φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων που εκδόθηκαν από τις υπηρεσίες και τους φορείς της περίπτωσης α', της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/ Α'/26-3-2014) ή ακριβή αντίγραφά τους.

Ομοίως γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από: α) αντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο

β) τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν επίσημη θεώρηση

γ) αντίγραφα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Τα ξενόγλωσσα δικαιολογητικά πρέπει να συνοδεύονται από νόμιμες μεταφράσεις και να έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο. Οι τίτλοι σπουδών του εξωτερικού πρέπει να συνοδεύονται από πράξη ή βεβαίωση του οικείου οργάνου με την οποία αναγνωρίζονται ως ισότιμοι προς τους τίτλους που απονέμονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής.

Συμπλήρωση (ηλεκτρονικά) των δικαιολογητικών της προκήρυξης μετά την κατάθεση και πρωτοκόλληση των αιτήσεων υποψηφιότητας, επιτρέπεται μόνο αν πρόκειται για διασαφηνιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν συμπληρωματικά από τα μέλη της επιτροπής επιλογής ή εξέλιξης ή από τους καθηγητές ή ερευνητές της αλλοδαπής που υποβοηθούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων και αφορούν σε δικαιολογητικά που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα.

Πλήρης προκήρυξη έχει αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας του Τμήματος Μαιευτικής, καθώς επίσης και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΑΤΕΙ-Θ www.teithe.gr για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.

Περισσότερες πληροφορίες δίδονται από την Γραμματεία του Τμήματος Μαιευτικής κ. Ιωαννίδου Σοφία στο τηλέφωνο 2310013520.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ-Θ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΣΑΜΙΔΗΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Από την υπ' αριθμ. 10127Γ'/12.09.2014 έκθεση επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή του Πρωτοδικείου Πειραιά Κων/νου Καλύβα προκύπτει ότι με επίσπευση του Παναγιώτη ΛΑΒΔΑ του Θεοδώρου, κατοίκου Αχαρνών (Ιμβρου 1 και Σάμου 88), επιδόθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τον Παναγιώτη Βουδούρη, πρώην κάτοικο Αθηνών, πλατεία Αμερικής αριθ. 2 και ήδη αγνώστου διαμονής, ακριβές αντίγραφο της από 11.07.2012 αγωγής, του Παναγιώτη Λάβδα, εναντίον του ανωτέρω εναγομένου, που απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και δυνάμει της οποίας ζητείται να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 14.187,78 Ευρώ. Η αγωγή έχει Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 8311/27.07.2012, δικάσιμος ορίστηκε αρχικά η 08-04-2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00 π.μ., αριθμός πινακίου Ζ-4, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών και μετ' αναβολήν η 18-12-2014, ημέρα Πέμπτη, (πιν. Π1' με αριθ. 1) και ώρα 9.00 π.μ., όπως ειδικότερα αναφέρεται και στην συγκοινοποιούμενη με την ανωτέρω αγωγή βεβαίωση του κ. Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, για να λάβει ο εναγόμενος γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενος να παραστεί κατά την ανωτέρω μετ' αναβολήν δικάσιμο.

Αθήνα, 12.09.2014

Η πληρεξούσια δικηγόρος

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Από την υπ' αριθμ. 10126Γ'/12.09.2014 έκθεση επίδοσης του Δικαστικού Επιμελητή του Πρωτοδικείου Πειραιά Κων/νου Καλύβα προκύπτει ότι με επίσπευση του Παναγιώτη ΛΑΒΔΑ του Θεοδώρου, κατοίκου Αχαρνών (Ιμβρου 1 και Σάμου 88), επιδόθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για την Ανδριάννα Κάββουρα, πρώην κάτοικο Αθηνών, επί της οδού Μαρκορά αριθ. 25 και ήδη αγνώστου διαμονής, ακριβές αντίγραφο της από 11.07.2012 αγωγής, του Παναγιώτη Λάβδα, εναντίον της ανωτέρω εναγομένης, που απευθύνεται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και δυνάμει της οποίας ζητείται να υποχρεωθεί η εναγομένη να καταβάλει στον ενάγοντα το ποσό των 11.304,06 Ευρώ. Η αγωγή έχει Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 8313/27.07.2012, δικάσιμος ορίστηκε αρχικά η 08-04-2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 09:00 π.μ., αριθμός πινακίου Ζ-6, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών και μετ' αναβολήν η 18-12-2014, ημέρα Πέμπτη, (πιν. Π1' με αριθ. 2) και ώρα 9.00 π.μ., όπως ειδικότερα αναφέρεται και στην συγκοινοποιούμενη με την ανωτέρω αγωγή βεβαίωση του κ. Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Αθηνών, για να λάβει η εναγομένη γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενη να παραστεί κατά την ανωτέρω μετ' αναβολήν δικάσιμο.

Αθήνα, 12.09.2014

Η πληρεξούσια δικηγόρος

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Χ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΘΕΙΣΑΣ ΑΓΩΓΗΣ - (άρθρο 135 ΚΠολΔ)

Μετά από παραγγελία του Παναγιώτη Α. Πυλαρινού, πληρεξουσίου δικηγόρου του Adel (Αντελ) Anjrini (Αντζρίνι) του Ahmad (Αχμάντ) και της Samira (Σαμίρα), κατοίκου Αγίου Δημητρίου Αττικής, οδός Αιόλου 14, εγώ η δικαστική επιμελήτρια του Πρωτοδικείου Πειραιά, Σοφία Δούκα του Γιάννη, κάτοικος Αθηνών, οδός Αριστοτέλους 98, επέδωσα νόμιμα στις 7/8/2014 με την υπ' αριθμόν 1358 έκθεση επίδοσής μου, στον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Κυριάκο Παπαϊωάννου, για τον εναγόμενο Αμπντέλ-Σαλλάμ Αλ Χαγιάνι του Ιμπραχήμ και της Ράντια, τέως κάτοικο Περιστερίου Αττικής, οδός Αγαθουπόλεως 23 και νυν αγνώστου διαμονής, πιστό αντίγραφο της από 29 Ιουλίου 2014 ΑΓΩΓΗΣ (προσβολής πατρότητας) - με Γενικό Αριθμό Κατάθεσης 90900/2014 και Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 12704/2014) του πρώτου κατά: 1) της Παναγιώτας Ρούση του Αθανασίου και της Δήμητρας, κατοίκου Αγίου Δημητρίου Αττικής, οδός Αιόλου 14, 2) του Αμπντέλ-Σαλλάμ Αλ Χαγιάνι του Ιμπραχίμ και της Ράντια, τέως κατοίκου Περιστερίου Αττικής, οδός Αγαθουπόλεως 23 και νυν αγνώστου διαμονής και 3) της Μαρίας Γαβαλά του Αντωνίου, κάτοικο Δάφνης Αττικής, οδός Χρυσίππου 8-10, ως προσωρινής ειδικής επιτρόπου του ανηλίκου αβάπτιστου θήλεος τέκνου της Παναγιώτας Ρούση, που γεννήθηκε την 27.9.2012, κατοίκου Αγίου Δημητρίου Αττικής, οδός Αιόλου 14, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Τακτική Μονομελούς), προς γνώση του και για όλες τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενος να παραστεί κατά τη συζήτηση της αγωγής στις 8.2.2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 9:00, στο Κτίριο 6 και αίθουσα 9 με αριθμό πινακίου Α4/8. Με την αγωγή ο εναγόμενος ζητεί (για όσους λόγους εκθέτει στο ιστορικό της) να γίνει δεκτή στο σύνολό της η αγωγή, να κηρυχθεί το ανήλικο αβάπτιστο τέκνο της πρώτης εναγόμενης που γεννήθηκε στην Αθήνα, την 27/9/2012 μη γνήσιο τέκνο του δεύτερου εναγόμενου και να αναγνωριστεί ότι ο δεύτερος εναγόμενος δεν είναι ο φυσικός-βιολογικός πατέρας αυτού και να καταδικαστούν οι εναγόμενοι, έκαστος από αυτούς αλληλεγγύως και εις ολόκληρον, σε ολόκληρη τη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου του ενάγοντος μετά του αναλογούντος ΦΠΑ.

Αθήνα, 15/9/2014, Σοφία Δούκα, Αριστοτέλους 98 - Αθήνα τηλ. 6933286950.

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με την με αριθμό 6880/10-09-2014 Εκθεσή μου επιδόσεως ήλθα και επέδωσα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, μετά από γραπτή παραγγελία του δικηγόρου Αθηνών Γεωργίου Καστάνη, για την καθ' ης υπό εκκαθάριση τελούσα εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΓΕΝΙΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΙ ROYAL GROUP ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΕ», που έδρευε στη Βούλα, οδός Λακωνίας αρ. 5 και είναι ήδη αγνώστου έδρας, ακριβές αντίγραφο της με αριθμό 1557/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αγωγής της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» με το διακριτικό τίτλο «ALPHA BANK», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 40, νόμιμα εκπροσ/μενης, εναντίον της, και το διατακτικό της οποίας Δικάζει ερήμην των εναγομένων, Ορίζει το παράβολο ερημοδικίας στο ποσό των (120) ευρώ, Δέχεται την Αγωγή, Υποχρεώνει τους εναγόμενους σε ολόκληρο έκαστον, να καταβάλουν στην ενάγουσα το ποσό των ευρώ (8.983,74), με το νόμιμο τόκο από την επόμενη της επιδόσεως της αγωγής μέχρι την εξόφληση, Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, Επιβάλλει στους εναγόμενους τα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας, τα οποία ορίζει στο ποσό των (300) ευρώ. Προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες. Καλείται όποιος γνωρίζει αυτή να ενεργήσει τα νόμιμα. Ο ενεργήσας την επίδοση Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Πειραιώς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΟΥΛΟΣ (210 32.29.152).

***

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΝΤΟΣ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με την με αριθμό 6879/10-09-2014 Εκθεσή μου επιδόσεως ήλθα και επέδωσα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, μετά από γραπτή παραγγελία του δικηγόρου Αθηνών Γεωργίου Καστάνη, για τον καθ' ου ΔΑΝΙΗΛ - ΒΙΤΑΛ ΚΟΥΝΙΟ του Αντωνίου, πρώην κάτοικο Βουλιαγμένης Αττικής, οδός Σαπφούς αρ. 24 και Βούλας Αττικής, οδός Λακωνίας αρ. 5, και ήδη αγνώστου διαμονής, ακριβές αντίγραφο της με αριθμό 1557/2014 ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Ειρηνοδικείου Αθηνών, η οποία εκδόθηκε κατόπιν αγωγής της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» με το διακριτικό τίτλο «ALPHA BANK», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 40, νόμιμα εκπροσ/μενης, εναντίον του, και το διατακτικό της οποίας Δικάζει ερήμην των εναγομένων. Ορίζει το παράβολο ερημοδικίας στο ποσό των (120) ευρώ, Δέχεται την Αγωγή, Υποχρεώνει τους εναγόμενους σε ολόκληρο έκαστον, να καταβάλουν στην ενάγουσα το ποσό των ευρώ (8.983,74), με το νόμιμο τόκο από την επόμενη της επιδόσεως της αγωγής, μέχρι την εξόφληση, Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή, Επιβάλλει στους εναγόμενους τα δικαστικά έξοδα της ενάγουσας, τα οποία ορίζει στο ποσό των (300) ευρώ. Προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες. Καλείται όποιος γνωρίζει αυτόν να ενεργήσει τα νόμιμα. Ο ενεργήσας την επίδοση Δικαστικός Επιμελητής του Πρωτοδικείου Πειραιώς ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΟΥΛΟΣ (210 32.29.152).

***

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ

Αριθμ. Πρωτ. 1199

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 την εισαγωγή πενήντα (50) φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) (υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας).

Το Π.Μ.Σ. του Τμήματος Βιολογίας χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις Εφαρμογές της Βιολογίας, με έμφαση σε:

1. Εφαρμοσμένη Γενετική και Βιοδιαγνωστική

2. Βιοτεχνολογία - Μοριακή και Μικροβιολογική Ανάλυση Προϊόντων και Τροφίμων

3. Υδατοκαλλιέργειες, Καινοτομία και Βιωσιμότητα

4. Αλιευτική Βιολογία και Διαχείριση

5. Οικολογία και Βιολογία Διατήρησης

Η διάρκεια του ΠΜΣ που οδηγεί σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) είναι 3 εξάμηνα.

Περιλαμβάνει υποχρεωτική παρακολούθηση διαλέξεων, εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών, εργαστηριακή άσκηση ή άσκηση πεδίου και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκδρομές ανάλογα με την κατεύθυνση. Επιπλέον, οι φοιτητές θα πρέπει να διαθέτουν το δικό τους φορητό υπολογιστή. Κατά τη διαδικασία εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να συνεπικουρούν στην εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος.

Προβλέπεται η οικονομική συμμετοχή των φοιτητών για την κάλυψη αναγκών του προγράμματος (εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, πρακτική άσκηση), ύψους 4.000,00 ευρώ για τις κατευθύνσεις 1 και 2 και 2.500,00 ευρώ για τις κατευθύνσεις 3, 4 και 5. Η συμμετοχή αυτή θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις, στην αρχή κάθε εξαμήνου.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι πτυχιούχοι Τμημάτων Βιολογίας και άλλων συναφών με τη Βιολογία επιστημών της ημεδαπής, καθώς και πτυχιούχοι ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει με εκτίμηση των παρακάτω κριτηρίων (η βαρύτητα % του κάθε κριτηρίου σε παρένθεση):

-- Βαθμός πτυχίου (20%)

-- Βαθμός τριών προπτυχιακών μαθημάτων συναφών με την κατεύθυνση (10%)*

-- Συναφής με την κατεύθυνση διπλωματική εργασία (20%)

-- Τυχόν ερευνητική δραστηριότητα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχή σε συνέδρια και σεμινάρια (σχετικά με την κατεύθυνση) (15%)

-- Προσωπική συνέντευξη (35%)

* Εκτιμάται η συνάφεια των προπτυχιακών μαθημάτων με τα παρακάτω (ανά κατεύθυνση):

1. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ: Μοριακή βιολογία, Βιολογία κυττάρου, Βιοχημεία, Μικροβιολογία, Γενετική, Βιολογία ανάπτυξης, Φυσιολογία

2. ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΜΟΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Μοριακή βιολογία, Βιολογία κυττάρου, Μικροβιολογία, Γενετική, Ανοσοβιολογία, Βιοχημεία, Βιολογία ανάπτυξης

3. ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Ζωολογία, Θαλάσσια Βιολογία, Φυσιολογία Ζώων, Υδατοκαλλιέργειες, Βιοχημεία και διατροφή θαλάσσιων ειδών, Ιχθυοπαθολογία

4. ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: Ιχθυολογία, Αλιευτική Βιολογία, Αλιευτική διαχείριση, Ωκεανογραφία, Θαλάσσια Βιολογία, Δυναμική πληθυσμών

5. ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ: Δομή βιοκοινότητας, Δυναμική πληθυσμών και βιοκοινοτήτων, Διαχείριση δασικών πληθυσμών και βιοκοινοτήτων, Διατήρηση Βιοποικιλότητας, Ανάλυση οικολογικών δεδομένων, Μακροοικολογία

Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλουν από 25-8-14 έως 30-9-14 στη Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1. Αίτηση (διαθέσιμη μόνο στην ιστοσελίδα του Τμήματος) όπου δηλώνονται και οι λόγοι επιλογής του προγράμματος από τον υποψήφιο.

2. Υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχονται να συνεπικουρούν στο εκπαιδευτικό έργο του Τμήματος (διαθέσιμη μόνο στην ιστοσελίδα του Τμήματος)

3. Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου (οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων αλλοδαπής υποχρεούνται να καταθέσουν βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ)

4. Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας (επικυρωμένο αντίγραφο)

5. Βιογραφικό σημείωμα

6. Αντίγραφο διπλωματικής εργασίας - όπου αυτή προβλέπεται σε προπτυχιακό επίπεδο - σε έντυπη μορφή (για μη συναφή αντικείμενα αρκεί μια περίληψή της)

7. Αποδεικτικό επαρκούς γνώσης (επίπεδο Β2) της Αγγλικής γλώσσας (απλό αντίγραφο)

8. Τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις

9. Κάθε άλλο στοιχείο που κατά τη γνώμη των υποψηφίων θα συνέβαλλε θετικά στην αξιολόγησή τους

Αντίγραφο της αίτησης και βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να σταλούν και με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@bio.auth.gr αναγράφοντας ως θέμα «Αίτηση για ΠΜΣ: κατεύθυνση».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ιστοσελίδα του Τμήματος Βιολογίας www.bio.auth.gr ή με μήνυμα στο info@bio.auth.gr.

Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου 2014

Από τη Γραμματεία του Τμήματος

***ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» τεύχος 163

(ΙΟΥΛΗΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2014)

Με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη και ρεπορτάζ για εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο διάστημα αυτό. Και πρώτα απ' όλα, με τις ομιλίες και παρεμβάσεις στην σημαντική εκδήλωση ημερίδα - στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι κίνδυνοι του Φασισμού στην Ευρώπη», που διοργάνωσε, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμώντας την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, κυκλοφόρησε το τεύχος 163 (ΙΟΥΛΗΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ). Στο τεύχος 163 υπάρχει αφιέρωμα στην επαναστάτρια - κομμουνίστρια Ηλέκτρα Αποστόλου, με αφορμή και την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατό της. Επίσης, δημοσιεύονται οι κοινή δήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Συγκεκριμένα, στα περιεχόμενα του παρόντος τεύχους, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται:

Οι Θέσεις μας:

-- Κοινή Δήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

-- Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τίμησε τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης με ημερίδα - στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι κίνδυνοι του Φασισμού στην Ευρώπη».

Επέτειοι:

-- Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και το Διάγγελμα προς το Εθνος.

-- Εβδομήντα χρόνια από τη μάχη της σοδειάς.

-- Η ιστορική ομιλία του Ι. Β. Στάλιν στις 3 Ιούλη 1941.

Αφιέρωμα στην ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

-- Η επαναστάτρια κομμουνίστρια.

-- Η εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από τη μαρτυρική δολοφονία της.

-- Αρθρο της Ηλέκτρας στη «Νέα Γενιά» (22.3.1943).

Σελίδες από τον ΔΣΕ:

-- Η θυσία των μαχητών του Αρχηγείου Τζουμερκων του ΔΣΕ στους Μελάτες.

-- Οι μαχητές του ΔΣΕ στη μακρινή Τασκένδη.

-- Η αντεπίθεση του ΔΣΕ στο Μάλι - Μάδι.

-- Η διάσωση των παιδιών από το ΔΣΕ.

Ρεπορτάζ

-- Εκδήλωση στη Μεσούντα και τους Μελάτες για τον ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη.

-- 70 χρόνια από τη σφαγή στο Δίστομο.

-- Το αντάμωμα των αγωνιστών στη Νάουσα.

-- Εκδήλωση για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι Βόλου.

Στα περιεχόμενα του τεύχους 163 περιλαμβάνονται, επίσης, οι στήλες: «Αναμνήσεις - Ηρωες - Μάρτυρες», «Βιβλιοπαρουσίαση», «Λογοτεχνία», «Αγωνιστές που Εφυγαν», «Αλληλογραφία» και άλλα «Ρεπορτάζ» για τις εκδηλώσεις που έγιναν στο τρίμηνο που πέρασε. Και, όπως πάντα, τα σημαντικά γεγονότα τριμήνου κλπ.

Το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» θα διατίθεται:

Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο περίπτερο των Αντιστασιακών Οργανώσεων, όλες τις μέρες.ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ

Το ημερολόγιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το 2015, που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης.

Με πλούσιο και μοναδικό φωτογραφικό - αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία για την τεράστια προσφορά του ηρωικού Κόκκινου Στρατού και του λαού της ΕΣΣΔ αλλά και των αντιστασιακών κινημάτων των λαών της Ευρώπης στα οποία πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, κυκλοφόρησε, ήδη, το Επετειακό Ημερολόγιο του 2015 της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), αφιερωμένο στα 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου προβάλλουν βασικά ιστορικά γεγονότα - σταθμοί και παρατίθενται στοιχεία για το Επος που έγραψε ο Σοβιετικός Λαός με τον Κόκκινο Στρατό του στον τιτάνιο αγώνα για την ήττα του φασιστικού τέρατος, καταδιώκοντας τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα μέχρι τη «φωλία» του ναζισμού, στο Βερολίνο, και τη συνθηκολόγηση. Παράλληλα με το μοναδικό φωτογραφικό υλικό που περιέχεται στο Ημερολόγιο 2015 της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλα στοιχεία, παρουσιάζεται και η προσφορά των αντιστασιακών κινημάτων που έδρασαν στα μετόπισθεν των κατεχόμενων χωρών της Ευρώπης, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Και, πρώτα απ' όλα, παρουσιάζεται η μεγάλη συνεισφορά του Ελληνικού Αντιστασιακού κινήματος -το μεγαλύτερο αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας-, του Επους του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κλπ. την περίοδο της τετράχρονης τριπλής κατοχής της χώρας. Του ΕΑΜικού Αντιστασιακού Επους, που οργανωτής, καθοδηγητής και ραχοκοκαλιά του ήταν το τιμημένο ΚΚΕ.

Το Ημερολόγιο θα διατίθεται στο χώρο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στο περίπτερο των Αντιστασιακών Οργανώσεων, όλες τις μέρες.

Επίσης, καθημερινά, θα διατίθεται:Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ξεμασκάρεμα των φασιστοειδών

Ποιος δε θυμάται την περίφημη εκείνη πρωτοσέλιδη φωτογραφία με τη γιαγιούλα και τον νταγλαρά χρυσαυγίτη να την περνά απέναντι για να πάει στο ATM τράπεζας, επειδή φοβόταν τους κλέφτες και τους μετανάστες; Μετά από αρκετό καιρό αποκαλύφθηκε ότι η ...κακόμοιρη γιαγιούλα ήταν η φυσική μητέρα στελέχους της Χρυσής Αυγής και υποψήφιου βουλευτή και το πλάνο δεν ήταν παρά μια σκηνοθετημένη οικογενειακή φωτογραφία. Βέβαια, πάνω σε αυτό το πλάνο είναι η αλήθεια ότι «χτίστηκαν» πολλές συνειδήσεις που έβλεπαν με άλλο μάτι τη φασιστική οργάνωση.

Μνημονεύσαμε αυτό το γεγονός για ένα λόγο. Το προφίλ της Χρυσής Αυγής, του ναζιστικού δολοφονικού αυτού μορφώματος, έχει χτιστεί πάνω σε δεκάδες τέτοια περιστατικά, για να φτιαχτεί ένα υποτιθέμενο αντισυστημικό προφίλ και να νομιμοποιηθούν η ύπαρξη και η δράση της στη συνείδηση κυρίως νέων ανθρώπων. Επίσης, ποιος δε θυμάται τα φασιστοειδή να κραυγάζουν στην «πάνω πλατεία» για «εκλογικές πελατείες», «διορισμούς ημετέρων», «οικογενειοκρατίες»... Για όλα αυτά, μάλιστα, μιλούσαν ακόμα και για κρεμάλες, για «300 στο Γουδή» και άλλα τέτοια δήθεν αντισυστημικά.

Το κατά πόσον βέβαια είναι αντισυστημική η Χρυσή Αυγή και το ποιος είναι ο πραγματικός της ρόλος το δείχνουν πολλά. Οπως, οι 145 Ερωτήσεις που κατέθεσαν για τα συμφέροντα των εφοπλιστών στο μικρό διάστημα της βουλευτικής τους διαδρομής. Και μιας και αναφερθήκαμε στις Ερωτήσεις, μόλις προχτές σε κυριακάτικη εφημερίδα υπήρξε καταγγελία πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα, που μιλά για «ταρίφα» που έπαιρναν τα φασιστοειδή για κάθε Ερώτηση που κατέθεταν...

* * *

Ας θυμηθούμε μερικά ακόμα.

-- Το Νοέμβρη του 2012, ο βουλευτής τους Παναγιώταρος, εμμέσως πλην σαφώς, ζητά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να επιδοτηθούν οι εφοπλιστές μέσω νέων φοροαπαλλαγών.

-- Το Φλεβάρη του 2013, ο ίδιος ο «αρχηγός» των νεοναζί, Μιχαλολιάκος, κατά τη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών, λέει: «Υπάρχει και ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος και αυτός (σ.σ. ο λαός) είναι το θύμα της υποθέσεως, από τη μια μεριά, δηλαδή, το κράτος, ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη, οι εργατοπατέρες, δεν είναι αθώοι, έτσι; Εχουν κάνει πολλά...». Επιχειρήματα ενάντια στους ναυτεργάτες που θα ζήλευαν το πρωθυπουργικό επιτελείο και η Ενωση Εφοπλιστών.

-- Στις 12 Μάρτη 2013, ο βουλευτής Γ. Λαγός λέει: «Τα ναυπηγεία κλείνουν (...) Γιατί τα αριστερίστικα εργατικά σωματεία φρόντιζαν τόσα χρόνια ώστε ο Ελληνας εργαζόμενος να χάσει όλα τα δικαιώματά του».

-- Τον Αύγουστο του 2013, κλιμάκιο χρυσαυγιτών βουλευτών, και συγκεκριμένα οι Γ. Λαγός, Ηλ. Παναγιώταρος, Ν. Μίχος, συνοδευόμενοι από κρανοφόρους τραμπούκους, εμφανίστηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και διακήρυτταν όλοι τους ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε».

Είναι ξεκάθαρο ότι παίζουν καλά το ρόλο τους ως μαντρόσκυλων ενός συστήματος που πίνει το αίμα του λαού, ως προστατών των συμφερόντων των αφεντικών, των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών.

* * *

Αυτή είναι η μία πολύ σοβαρή πλευρά για το τι εστί χρυσαυγίτες, που ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ έχει αναδείξει με ρεπορτάζ και αρθρογραφία πολλές φορές. Μόλις προχτές, βγήκαν στη φόρα νέα άπλυτα των φασιστοειδών. Καταγγέλλει χρυσαυγίτης από τη Λάρισα τους ομοϊδεάτες του: «Ζείτε σε βίλες με δάνεια της Βουλής και κάνετε ρουσφέτια. Ο ένας διορίζει την κόρη του αλλουνού». Τι εννοεί; Οτι χρυσαυγίτες βουλευτές διόριζαν συγγενείς και γνωστούς στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Και μάλιστα, για το ξεκάρφωμα δεν διόριζε ο καθένας την κόρη του ή το συγγενή του αλλά ο ένας βουλευτής διόριζε την κόρη του άλλου βουλευτή και αντίστροφα.

Αλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για χρυσαυγίτες βουλευτές που έκαναν χρήση βουλευτικών προνομίων και για δήθεν «αντισυστημικά» φασιστοειδή που νοίκιαζαν υπερπολυτελείς βίλες στην Πεντέλη. Για χρυσαυγίτες που όχι μόνο έπαιρναν κανονικότατα βουλευτικά αυτοκίνητα, αλλά τα χρησιμοποιούσαν και για επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου (σ.σ. Ηλιούπολη), όπως αποκαλύφθηκε χτες, κ.λπ.

* * *

Αυτή είναι η Χρυσή Αυγή. Κι όταν μιλά κάποιος για την αντιμετώπισή της, δεν μπορεί να την ξεχωρίζει από την αντιμετώπιση και την πάλη ενάντια στο σύστημα που τη θέλει, τη γεννά και τη θρέφει. Το σύστημα που - αν και ανάλογα με τις επιδιώξεις του μπορεί άλλοτε να την ξεδοντιάζει να τη συμμορφώνει και άλλοτε να την ενισχύει - τη χρειάζεται με στόχο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει, να χτυπήσει τον ίδιο το λαό και τους αγώνες του.


Κ. Πασ.