Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκτέλεση» σε δόσεις

Η κυβερνητική τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι εξόφθαλμες ομοιότητές της με την αντίστοιχη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνουν ότι τους απασχολεί μόνο ένα ζήτημα: Πώς θα καταφέρουν να εισπράξουν με κάθε τρόπο τις «οφειλές» των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να τις αποπληρώσουν.

Τόσο η τροπολογία της κυβέρνησης, όσο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δε «χαρίζουν» ούτε 1 σεντ από τα δυσβάσταχτα χαράτσια που φορτώθηκαν με μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους στις πλάτες του λαού, ως κομμάτι της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι επιπλέον δόσεις που «προσφέρουν» και οι μεν και οι δε δεν ανακουφίζουν το λαό, που δεν έχει να πληρώσει. Δεν είναι αυτή άλλωστε η στόχευσή τους: Το μόνο που τους απασχολεί είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «απογειώνονται» με ρυθμό 1 δισ. το μήνα. Η έγνοια τους είναι πώς θα εισρεύσει περισσότερο χρήμα στα κρατικά ταμεία για την παραπέρα στήριξη του εγχώριου κεφαλαίου και για άλλες κρατικές λειτουργίες, όπως η στήριξη του κρατικού μηχανισμού, η διαχείριση της ακραίας φτώχειας κλπ. Οπως άλλωστε με περισσότερη... ειλικρίνεια έλεγε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, η έναρξη καταβολής δόσεων από νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, είναι αυτή που θα χρηματοδοτήσει και τα όποια ψίχουλα τάζουν για την ακραία φτώχεια...

Η κυβερνητική τροπολογία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι και στην επόμενη φάση, οι περιβόητες «φοροελαφρύνσεις» θα αφορούν τα μονοπώλια, ενώ ο λαός θα καλείται να πληρώσει στο ακέραιο τα «χρέη» και τις «οφειλές» για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Ο πυρήνας των αντιλαϊκών φόρων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια θα παραμείνει σε ισχύ, οι όποιες αλλαγές στο μείγμα τους θα αφορούν σε κινήσεις για αύξηση της «αποδοτικότητάς» τους, των χρημάτων που θα εισρέουν στα κρατικά ταμεία. Η συνέχιση του ξεζουμίσματος του λαού είναι προϋπόθεση για τις φοροελαφρύνσεις του κεφαλαίου, για την προωθούμενη π.χ. παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών ομίλων στο 15%, που διατυμπανίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο πρωθυπουργός (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά τη διατύπωση του... «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος»). Η συνέχιση της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής είναι προϋπόθεση για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, στα οποία «ορκίζονται» τόσο η συγκυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κριτικάρει την κυβερνητική τροπολογία γιατί... κατατέθηκε «έπειτα από πάμπολλες καθυστερήσεις» (αυτό είναι το πρόβλημα για το λαό!), γιατί «συνεχίζεται η επιβολή επιτοκίου στο ποσό της οφειλής» (το ότι το ίδιο το ποσό της οφειλής παραμένει στο ακέραιο δεν τους ενοχλεί...), αλλά και γιατί «δε συνδέεται το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη». Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την ταρίφα των δόσεων στο 20%-30% του εισοδήματος του οφειλέτη, ώστε να του μένουν, όπως λέει, όσα χρειάζεται για «να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα»!

Η λύση όμως για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι η «εκτέλεση σε δόσεις», οι «ρυθμίσεις» τύπου... οικογενειακού μνημονίου για κάθε νοικοκυριό, που προτείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μοναδική λύση για το λαό είναι να οργανώσει την πάλη του για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, για πλήρη κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, «κούρεμα» χρεών για τα λαϊκά στρώματα, απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα πραγματικής ανακούφισης που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ. Να πληρώσει η πλουτοκρατία με φορολόγηση 45% στα κέρδη της και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών της.ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ


ΣΕΛ. 3


ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Βαθαίνουν οι κόντρες ψάχνοντας «συνολική λύση» που θα διασφαλίσει τις μπίζνες των μονοπωλίων


ΣΕΛ. 7


Μαθητική κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας


ΣΕΛ. 14


Σχεδιάζουν να βάλουν ταφόπλακα και στο ΕΚΑΣ


ΣΕΛ. 10


ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ

Απαίτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση


ΣΕΛ. 13ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό Σγουρού!

Επεσαν οι αντιμνημονιακές μάσκες στη χτεσινή συνεδρίαση. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έφερε η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, τον Π. Μαντούβαλο και στηρίχθηκε από τον Τζήμερο.


ΣΕΛ. 20ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Αγώνες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι προτάσεις και της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ πνίγουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν πραγματικά μέτρα ανακούφισης, όπως είναι η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το «κούρεμα» χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ.


ΣΕΛ. 8-9


Νέα αντεργατικά μέτρα συζητούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και χρηματοδότηση των μονοπωλίων είναι το μενού

Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και το ενεργειακό ζήτημα, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αναζητούν τον αναγκαίο συμβιβασμό για το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντεργατικής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Αυτό φάνηκε χτες το πρωί, στη λεγόμενη Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο με συμμετοχή εργοδοτών, εργατοπατέρων συνδικαλιστών και εκπροσώπων της ΕΕ με θέμα: «Τόνωση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», όπου ο Χ. Β. Ρομπάι είπε ότι «πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα μια ενεργειακή ένωση, μια ενιαία ψηφιακή αγορά και την καινοτομία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ».


ΣΕΛ. 5


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Θέλουν φοροελαφρύνσεις

Η «Ενωση Επιχειρηματιών» προτείνει στην κυβέρνηση σχέδιο για μείωση των φόρων των επιχειρήσεων. Κάνει λόγο για φόρο 10% στα έξτρα κέρδη τους και εκτιμά ότι θα φέρει σημαντικά οφέλη σε ανάπτυξη, απασχόληση, θα είναι κίνητρο για επενδύσεις, αφού θα μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, αλλά δε θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, ούτε θα αυξηθούν για κάποια άλλη κοινωνική ομάδα. Ποιο είναι το σχέδιο; Να οριστούν από την κυβέρνηση ως «εξτρά κέρδη» αυτά που είναι πάνω από τα κέρδη της κάθε επιχείρησης το 2008-2009, δηλαδή προ κρίσης, ή το έτος με το υψηλότερο κέρδος της επιχείρησης, των τελευταίων πέντε ετών. Ετσι, είτε με το ένα, είτε με το άλλο κριτήριο, να φορολογούνται με 26% αυτού του ύψους τα κέρδη, ενώ τα πάνω απ' αυτό το σημείο να φορολογούνται μόνο με 10%. («Τα Νέα», 23/10/2014). Διεκδίκηση καραμπινάτης φοροελάφρυνσης κερδών που ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από τους φόρους. Η άποψη ότι δε θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα και ότι δε θα πληρώσει άλλη κοινωνική ομάδα, είναι «υπόθεση στον αέρα». Οπως και να έχει, για την ανακούφιση του λαού απαιτείται ακριβώς το αντίθετο. Γενναίες φοροαπαλλαγές στο λαϊκό εισόδημα, γενναία φορολογία στο κεφάλαιο.Με τη θεωρία «των άκρων» στην πρώτη γραμμή

Είπε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γιούνκερ: «Οι πολίτες χάνουν την πίστη τους, οι εξτρεμιστές της αριστεράς και της δεξιάς δημιουργούν προσκόμματα στο έργο μας και οι ανταγωνιστές μας επωφελούνται. Είναι πλέον καιρός να δώσουμε νέα πνοή στο ευρωπαϊκό σχέδιο. Εάν θέλουμε να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο στο μέλλον, πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα. Από εμάς εξαρτάται να διασφαλίσουμε ότι το αποτύπωμα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα είναι εμφανές σε ό,τι κάνουμε. Διότι η Ευρώπη είναι η ασπίδα προστασίας για όλους εμάς που μπορούμε να θεωρούμε τη θαυμαστή αυτή ήπειρο σπίτι μας. Σας καλώ σε ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη». Με την επικίνδυνη αντιδραστική θεωρία των «δύο άκρων» στην πρώτη γραμμή, το «νέο» ξεκίνημα για την ΕΕ του Γιούνκερ.

Το «κοινωνικό μοντέλο» της ΕΕ είναι γνωστό: Τεράστια φτώχεια, τεράστια ανεργία, αφού είναι προαπαιτούμενα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Το πολύ πολύ κανένα ψίχουλο σαν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να μειώσουν λιγάκι την πείνα τους οι εξαθλιωμένοι. Γι' αυτό, άλλωστε, παίρνουν τα μέτρα τους, ιδεολογικά και κατασταλτικά, με σημαία τη «θεωρία των δύο άκρων» με το στόχαστρο στραμμένο στο εργατικό κίνημα, στην ταξική πάλη. Ετσι κι αλλιώς, το «άλλο άκρο» είναι παιδί τους και το έχουν εφεδρεία ...γιατί όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος...Υποκρισία...

Είπε, επίσης, ο Γιούνκερ: «Από την Ουκρανία ως τη Συρία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, η γειτονιά μας παραμένει ασταθής και ευμετάβλητη. Οι πολυάριθμοι πρόσφυγες που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μας υπενθυμίζουν ότι πρέπει να συνδυάσουμε την επίδειξη αλληλεγγύης με το αίτημα για ασφαλή σύνορα. Και οι διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, όπως η επιδημία του Εμπολα, δημιούργησαν στους πολίτες φόβους απόλυτα κατανοητούς. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε αυτά τα τεράστια προβλήματα, και δε θα το κάνουμε». Πράγματι, στις περιγραφές είναι πρώτοι. Ομως δεν είναι -και- η ΕΕ, που, ως διακρατική καπιταλιστική ένωση, με τις επεμβάσεις και τις παρεμβάσεις της για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αποτελεί έναν παράγοντα δημιουργίας αυτών των προβλημάτων; Τι ρόλο έπαιξε η ΕΕ στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Μ. Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική;

Πίσω από τα υποτιθέμενα στεναχωρημένα λόγια «συμπόνιας και αλληλεγγύης», κρύβεται η προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής για μια νέα επίθεση σε βάρος των λαών. Υποκρισία...Τα αεροδρόμια και τα κέρδη

«Πόσο μπορεί να επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα αν το κόστος των αερομεταφορών, μετά την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, κάνει ασύμφορη την άφιξη τουριστών; Πόσο θα επηρεαστεί η τουριστική βιομηχανία και οι συνδεδεμένοι με αυτήν τομείς; Νοιάζεται κανείς;». Αυτά έγραφε η «Αυγή» 22/10/2014, ως μερικά επιχειρήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων. Γιατί βεβαίως, εξετάζοντας την υπόθεση από την άποψη των καπιταλιστικών συμφερόντων, η απαίτηση για μεγάλη κερδοφορία των ιδιοκτητών των αεροδρομίων κατακτιέται βάζοντας μεγάλα τέλη στις αεροπορικές εταιρείες και μπορεί να πλήξει τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Αλλωστε τέτοια είναι η βάση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Ετσι, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αεροδρόμια πρέπει να είναι κρατικής ιδιοκτησίας, για να έχουν φτηνά τέλη ακόμη και με ζημιές, σαν κρατικές εταιρείες, προκειμένου να ενισχύονται τα κέρδη των τουριστικοεπιχειρηματιών, των αερομεταφορών κλπ. «Κράτος στρατηγείο» το έλεγε το ΠΑΣΟΚ, «κράτος εργαλείο αναπτυξιακού σχεδιασμού», το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά που νομίσατε ότι θέλει αεροδρόμια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών...1648 Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, με την οποία λήγει ο τριακονταετής ευρωπαϊκός πόλεμος.

1857 Γεννιέται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Πρόκειται για την αγγλική Σέφιλντ.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός κυριεύει την πόλη του Βορόνεζ (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1925 Διεξάγονται δημοτικές και κοινωνικές εκλογές, οι πρώτες στο διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας. Το ΚΚΕ σημειώνει σημαντικές νίκες σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, όπου ο Πάγκαλος ακυρώνει αυθαίρετα τις εκλογές και προκηρύσσει την επανάληψή τους.

1929 Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929-1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτώβρη 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο. Η κρίση αγκάλιασε όλους τους τομείς της οικονομίας: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη βιομηχανία, την αγροτική οικονομία, το εμπόριο και, βεβαίως, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η βιομηχανική παραγωγή στον καπιταλιστικό κόσμο μειώθηκε συνολικά κατά 38% (Γερμανία: -47%, ΗΠΑ: -46%, Ιταλία: -33%, Γαλλία: -31%, Βρετανία: -16,5%), ενώ οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 35 εκατομμύρια (ΗΠΑ: 16 εκατ., Γερμανία: 5,5 εκατ., Βρετανία: 3 εκατ., Ιαπωνία: 2,8 εκατ., Γαλλία: 2,3 εκατ.).

1930 Μεσούσης της καπιταλιστικής κρίσης εγκαθιδρύεται στη Βραζιλία δικτατορικό καθεστώς υπό τον Ζετούλιο Βάργκας.

1945 Ιδρύεται και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1946 Γεννιέται η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά.

1949 Ομιλία του Αντρέι Βισίνσκι, επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Πρώτης (Πολιτικής) Επιτροπής για το σταμάτημα των εκτελέσεων στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Οι παρεμβάσεις του συνεχίστηκαν στις 25 Οκτώβρη μέχρι 1η Νοέμβρη. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε τελικά σχετική απόφαση, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο σταμάτημα των μαζικών εκτελέσεων στην Ελλάδα.

1961 Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.

1963 «Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

2005 Πεθαίνει η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανή μοδίστρα που αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, γινόμενη σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Για τα διδάγματα από την κρίσιμη δεκαετία του '40

Οι Τομεακές Οργανώσεις Εκπαιδευτικών και ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 74 χρόνια από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου και τα 68 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με θέμα: «Μαθαίνουμε και διδασκόμαστε από την ιστορία της κρίσιμης δεκαετίας του '40-'49». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Μ. Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας.Στη συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Κύπρο

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συμμετέχει στη Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με θέμα «Οι εξελίξεις στη Ν. Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στη Λάρνακα της Κύπρου, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια του Τουρισμού

Σύνοδος των υπουργών Τουρισμού των κρατών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ) πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην περιφερειακή αυτή διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Κεντρικός άξονας των διαβουλίων ήταν η διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα μονοπώλια του κλάδου, με εισαγωγή νέων «προϊόντων» και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πάνω στα συντρίμμια εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΟΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία των κρατών της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, το 1999. Συμμετέχουν Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία. Καθεστώς «παρατηρητή» κατέχουν οι: ΗΠΑ, Αίγυπτος, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Τυνησία και από πλευράς ΕΕ η Κομισιόν. Επιπλέον, καθεστώς «εταίρου τομεακού διαλόγου» κατέχουν οι Βρετανία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Ιράν, Ν. Κορέα, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Σλοβενία.

Στη Σύνοδο της Αθήνας συμμετείχαν εκπρόσωποι και από τα 12 κράτη - μέλη, 2 συνδεδεμένα όργανα, 9 χώρες με καθεστώς παρατηρητή, καθώς και εκπρόσωποι από 6 χώρες με καθεστώς εταίρου τομεακού διαλόγου.

Στη διάρκειά της, εξάλλου, υπογράφτηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai, και του γγ του ΟΟΣΕΠ, Victor Tvircun. Δείγμα κι αυτό του διεθνούς ενδιαφέροντος για την περιοχή από μια σειρά λιμνάζοντα κεφάλαια του κλάδου.

Η Σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση Διακήρυξης, στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεση να προωθηθεί η περιοχή ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ως «ελκυστική περιοχή» για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Οπως επισήμανε η Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, συμφωνήθηκε η προώθηση και ενθάρρυνση στις χώρες του ΟΟΣΕΠ της ανάπτυξης ειδικών κι εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ., «γαστρονομικού» τουρισμού, «οινοτουρισμού»), που μπορούν να αμβλύνουν την εποχικότητα του τουρισμού (ζήτημα που καίει τους μεγαλοξενοδόχους) και να συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης. Αποσιώπησε, βέβαια, το γεγονός ότι η περιλάλητη αυτή απασχόληση γίνεται σε συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους του κλάδου, με μισθούς εξευτελιστικούς, απάνθρωπα ωράρια, ανασφάλιστη εργασία κ.ο.κ., ενώ οι άνθρωποι του μόχθου με εισόδημα πείνας δεν μπορούν να κάνουν διακοπές και αναψυχή.

Χαρακτηριστική εξάλλου ήταν και η αναφορά που έκανε η Ο. Κεφαλογιάννη στη σημασία της ανασκαφής της Αμφίπολης για τον τουρισμό, κάνοντας λόγο για «σωστή ανάπτυξη» της περιοχής, ώστε «να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα».ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Ενδιαφέρουσες συναντήσεις και επισκέψεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στη Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής (Escuela Latinoamericanica de Medicina) συνεχίστηκε χτες το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κούβα η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το πολύ σπουδαίο έργο που επιτελεί η Λατινοαμερικανική Σχολή Ιατρικής, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας και εκπαιδεύει εντελώς δωρεάν φοιτητές από κάθε γωνιά του πλανήτη, τους οποίους επιλέγουν οι χώρες προέλευσής τους.

Αυτήν την περίοδο, η Σχολή έχει πάνω από 3.000 φοιτητές από 85 χώρες (από Λατινική Αμερική, Αφρική και Ασία). Στα πρώτα δύο χρόνια της φοίτησης γίνεται προετοιμασία της γλώσσας και των αντικειμένων που έχουν σχέση με την Ιατρική. Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων χρόνων, οι φοιτητές ενσωματώνονται στις σχολές Ιατρικής μαζί με τους Κουβανούς συναδέλφους τους.

Η Σχολή διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, βιβλιοθήκη ιατρικών πληροφοριών, εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, άθλησης κ.τ.λ. Η λειτουργία της υλοποιεί πρόγραμμα της Κούβας που δημιουργήθηκε το 1998, μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν δύο κυκλώνες στην Κεντρική Αμερική και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει γιατρούς, επιστήμονες υψηλού επιπέδου, με αναπτυγμένο το αίσθημα της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Η μόνη δέσμευση που θέτει η Κούβα είναι οι γιατροί να επιστρέψουν στις χώρες τους και να βοηθήσουν τους λαούς τους.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Οσκαρ Μαρίνες Κορντοβές, αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος. Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως και η προσεχής Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πρόκειται να γίνει στα μέσα Νοέμβρη στο Εκουαδόρ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα συνάντηση στο Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών, στην οποία συμμετείχαν και συγγενείς των Πέντε Κουβανών ηρώων, τρεις εκ των οποίων (Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο) εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με στελέχη του ΚΚ Κούβας και της κουβανέζικης κυβέρνησης.

Σήμερα Παρασκευή, η αντιπροσωπεία αναμένεται να αναχωρήσει για την Ελλάδα.Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, επιδοτήσεις και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ολοκλήρωση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» και «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» στο επίκεντρο της «επόμενης μέρας»

Τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στην ελληνική «αγορά» για ελληνογαλλικά κοινοπρακτικά σχήματα, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ρευστότητάς τους από τον κρατικό κορβανά, και παράλληλη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, συζήτησαν στο Συνέδριο του Γαλλόφωνου Φόρουμ Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τίτλο: «Επενδύσεις και προγράμματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας». Συμμετέχουν μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και επιμελητηρίων από Ελλάδα και Γαλλία.

«Επιχειρηματικός επιταχυντής πρωτοβουλιών», όπως προβάλλεται το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων, «συμβάλλει στις ανταλλαγές μεταξύ οικονομικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Δημιουργήθηκε το 1987 στο πλαίσιο της Διάσκεψης κορυφής των γαλλόφωνων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και συσπειρώνει τους οικονομικούς παράγοντες των 77 κρατών του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας (η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος του από το 2006). Με παρουσία στις πέντε ηπείρους, το Γαλλόφωνο Φόρουμ Επιχειρήσεων παρουσιάζεται ως το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο επιχειρήσεων.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε τη Γαλλία «στρατηγικό εταίρο» της Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις εργάζονται «για την περαιτέρω τόνωση και αναβάθμιση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων». Ανέφερε ως «ενδεικτική της ολοένα στενότερης οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών» τη συμμετοχή της Γαλλίας, με 30 εκατ. ευρώ, στην ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG).

«Οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών, της Υγείας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, των υδάτινων πόρων και τεχνολογιών πληροφορικής (ΙΤ), παρέχουν ανεξάντλητες δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των γαλλικών και ελληνικών εταιρειών», σημείωσε, απαριθμώντας σειρά πεδίων κερδοφορίας όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ελληνογαλλικά μονοπώλια.

Αναφερόμενος δε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και από το καθεστώς εποπτείας της τρόικας» που έχει η κυβέρνηση, «καθώς στο τέλος της φετινής χρονιάς ολοκληρώνεται το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος». «Στόχος της κυβέρνησης», πρόσθεσε, «είναι το σχέδιο αυτό να καταστεί ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», ζήτημα που ιεραρχούν ψηλά στις προτεραιότητές τους τα μονοπώλια, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις προς αυτά.

Στο ίδιο πλαίσιο και παραπέμποντας στην εφαρμογή μνημονίων διαρκείας, που στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα φάση. Σε μια φάση "μετά το πρόγραμμα", διατηρώντας ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης. Η Ελλάδα, βεβαίως, σέβεται τους ισχύοντες κανόνες λειτουργίας της Ευρωζώνης και τους σχετικούς όρους και, όπως όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Ο Γκ. Χαρδούβελης

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη «ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και της δημοσιονομικής σύγκλισης», στο «συντονισμό και την εμβάθυνση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη». Παράλληλα, ως «βασικούς πυλώνες» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα ανέδειξε τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διοικητική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, τις σταδιακές φοροαπαλλαγές, που αφορούν κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος με την ταυτόχρονη άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαμήνυσε στους «εταίρους» της ΕΕ ότι «από το 2015 ξεκινάει μια νέα σχέση, που θα περιλαμβάνει τους παραπάνω στόχους, αλλά και την υποστήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση δυσκολιών άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές». Στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και την επόμενη περίοδο πρόσθεσε ότι «η συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειάς μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους που έχουμε αναλάβει».

Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο στην ΕΕ, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετικές» τις εξαγγελίες του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το «πακέτο» ύψους 300 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Εδωσε έμφαση και στο «μεγάλο ενδιαφέρον» που εκδηλώνει η συγκυβέρνηση σχετικά «με την κοινή δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων εκ μέρους της γαλλικής από κοινού με τη γερμανική κυβέρνηση», ενώ απέδωσε εύσημα και στην εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ζητήματα δηλαδή για τα οποία διεκδικούν μερίδια και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Ολοκληρώνονται οι εποπτικοί έλεγχοι

Εν μέσω συνεχιζόμενων «διαρροών», μεθαύριο Κυριακή ανακοινώνονται επισήμως τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι 4 ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία (Εθνική, Πειραιώς, Αλφα, Γιούρομπανκ) φαίνεται είτε να καλύπτουν τον πήχη της κεφαλαιακής επάρκειας είτε να έχουν ανάγκες σε «διαχειρίσιμα επίπεδα», ενώ στα εξεταζόμενα σενάρια είναι και η πιθανότητα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την αξιοποίησή του ως «απόθεμα» σε περίπτωση εμφάνισης νέων αναταράξεων. Συνάντηση για το θέμα πραγματοποίησαν χτες βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλούνται από την ΕΚΤ να συμφωνήσουν με τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων. Οσες από αυτές εντοπιστούν με «προβλήματα» θα υποβάλλουν τα επιχειρηματικά πλάνα τους (αυξήσεις κεφαλαίων, εξαγορές κ.ά.) στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό», το Νοέμβρη του 2014.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν από την ΕΚΤ, με βάση τα διάφορα σενάρια και υποθέσεις, αναμένεται να επιδέχονται ακόμη και διαφορετικού τύπου «αναγνώσεις», οπότε τα παζάρια θα συνεχιστούν και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις.ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Επί 70 χρόνια ψάχνουν να βρουν στοιχεία...

«Ο προσδιορισμός των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές αποζημιώσεις» ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Η σχετική ενημέρωση έγινε από τον συντονιστή και τον αναπληρωτή συντονιστή του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, Π. Καρακούση και Β. Μαλεσιώτη, αντίστοιχα.

Οι δύο συντονιστές κλήθηκαν στην Επιτροπή για να πουν ότι... δεν έχουν να πουν τίποτα! Για παράδειγμα, όπως σημειώθηκε από τον Π. Καρακούση, ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, προσπαθούν να βρουν μέσα σε αποθήκες ή διάφορα γραφεία στοιχεία που αφορούν ποια ακριβώς είναι τα ποσά που αφορούν τις γερμανικές επανορθώσεις. Οι επανορθώσεις σημειώνεται ότι αφορούν καταστροφές στις υποδομές της χώρας, δολοφονίες και εκτελέσεις ανθρώπων, λεηλασία, κλοπή πολιτιστικών θησαυρών και βέβαια το κατοχικό δάνειο.

Για το μόνο, όπως σημειώθηκε, που υπάρχουν κάποια στοιχεία είναι το κατοχικό δάνειο. Σύμφωνα με τον Β. Μαλεσιώτη, υπολογίζεται ότι το 1941 ήταν 213 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε με τον επιτοκισμό (ο οποίος έγινε με 10ετές ομόλογο) μέχρι τις 31/12/2014 προκύπτει ένα ποσό 12 - 13 δισ. δολαρίων.

Από τους ίδιους ξεκαθαρίστηκε ότι δεν έγινε κανένας υπολογισμός ούτε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ούτε από τους ξένους «εταίρους» για τις «απωθητικές απώλειες», όπως χαρακτηρίστηκαν οι δολοφονίες και εκτελέσεις από τους ναζί. Αναφέρθηκαν σε κάποιες απόρρητες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Νομικού Συμβουλίου, που αναφέρουν κάποια στοιχεία και εκτιμήσεις χωρίς να ειπωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο.

Βαθύτατα πολιτικό το ζήτημα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής απαίτησε να δοθούν στη Διακομματική Επιτροπή οι απόρρητες εκθέσεις. Και επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό και διαδικαστικό, αν και έχει τέτοιες πλευρές, αλλά «βαθύτατα πολιτικό. Ασφαλώς χρειάζονται στοιχεία οικονομικά που να στηρίζουν τις απαιτήσεις μας», όμως επί 70 χρόνια δεν γίνεται τίποτα.

Επισήμανε ότι από το 1974 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων και ανέφερε ενδεικτικά τις 22 Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις και τις 2 Επερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ από το 1993 μέχρι σήμερα κ.ά.

Τέλος, επισήμανε ότι «δεν θα συμφωνήσουμε με τη λογική που προβάλλει ο Μ. Γλέζος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσουμε τις γερμανικές αποζημιώσεις στην καλή διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Δηλαδή, να πληρώσει ως έναντι κάποιες δαπάνες υποτροφιών Ελλήνων σπουδαστών στη Γερμανία, καθώς και κάποιες δαπάνες εταιρειών που κατασκευάζουν διάφορα έργα στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις μπορεί να τορπιλίσουν την όλη απαίτηση διεκδίκησης».Διώξεις για απάτη με ευρωενωσιακά προγράμματα

Κακουργηματικές διώξεις για «σκάνδαλο» που στήθηκε πάνω σε κοινοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, εντός της ΕΕ με εμπλεκόμενους και Ελληνες υπαλλήλους της Κομισιόν και «πλοκάμια» σε όλη την Ευρώπη όπου διεξάγεται παράλληλη έρευνα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, πέντε χρόνια μετά την αρχική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF). Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία στις αρχές Οκτώβρη και με εντολή του προϊσταμένου Ηλ. Ζαγοραίου, ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς, οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των 4 νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εταιρειών που εμπλέκονται ποινικές διώξεις που αφορούν σε: Απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το συνολικό περιουσιακό όφελος και τη βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια, με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, από δράστες που ενεργούν κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.

Ειδικότερα, η εν λόγω υπόθεση στήθηκε πάνω στα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας» και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Στην Ελλάδα, φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι 4 ελληνικών εταιρειών. Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή και προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες, οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων. Για τις ενδείξεις που έχουν προκύψει και σε βάρος Ελλήνων υπαλλήλων της Κομισιόν, που ενέκριναν τα προγράμματα για να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ, έχει υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής από ελληνικής πλευράς.Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ

Αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός της ΕΕ, προορίζεται για ενίσχυση του κεφαλαίου

Σε ανακοίνωσή της για τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο του προϋπολογισμού της ΕΕ, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2015 είναι αντιλαϊκός και καθορίζεται από τις κατευθύνσεις του "Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020".

Το βασικό ζήτημα με τον προϋπολογισμό της ΕΕ δεν είναι απλά το ύψος των κονδυλίων του, που προέρχονται έτσι κι αλλιώς από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, αλλά η κατεύθυνσή τους. Είτε μειωμένα είναι τα κονδύλια, όπως προτείνει το Συμβούλιο, είτε αυξημένα, σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου, αυτά προορίζονται να χρηματοδοτούν προγράμματα, έργα, δράσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Η αύξηση του προϋπολογισμού που προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο αφορά τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στην υπηρεσία του κεφαλαίου, επιδοτήσεις των μονοπωλίων για επενδύσεις σε νέους κερδοφόρους κλάδους, όπως την Ενέργεια, την ψηφιακή αγορά. Την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της. Την αύξηση των κονδυλίων για τα πολυποίκιλα πολιτικό-στρατιωτικά μέσα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γι' αυτό η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο προϋπολογισμού και τις τροπολογίες που προτάθηκαν από τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της δραστικής μείωσης των προνομίων και των κάθε είδους υψηλών χρηματικών απολαβών των ευρωβουλευτών, που αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους που υποφέρουν από την αντιλαϊκή πολιτική, στην οποία πρωταγωνιστεί η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο».ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αγωνία για βάθεμα της κρίσης και Ενέργεια, εν μέσω παζαριών για νέο μείγμα διαχείρισης

Με έντονη την ανησυχία κυβερνήσεων και αξιωματούχων της ΕΕ για το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και έγνοια το πώς θα διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο ανεφοδιασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων με φτηνό καύσιμο, συνεδριάζει από χτες στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ).

Η Σύνοδος, που ολοκληρώνεται σήμερα, γίνεται στον απόηχο των προσπαθειών των ισχυρότερων κρατών, κύρια Γερμανίας και Γαλλίας, να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για επιμερισμό ζημιών και κερδών, σε συμφωνία στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης για την επόμενη φάση, που θα εμπεριέχει τόσο την τόνωση των επενδύσεων με νέα κονδύλια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και τη συνέχιση με αμείωτη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Ενδεικτικά ως προς τα παραπάνω είναι τα όσα ειπώθηκαν χτες το πρωί, στη λεγόμενη Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο που προηγήθηκε του ΕΣ, και όπου μετέχουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της ΕΕ, η Ενωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων «BUSINESSEUROPE», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εργοδοτών και Επιχειρήσεων που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες (CEEP), η Ευρωπαϊκή Ενωση Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME) και οι εργατοπατέρες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC).

Θέμα της Τριμερούς ήταν η «Τόνωση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας». Στις δηλώσεις του με το πέρας της, ο συμμετέχων, πρόεδρος του ΕΣ, Χ. Β. Ρομπάι εμφανίστηκε ανήσυχος από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε μια γενιά. Χωρίς ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η αυριανή θέση της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά, σηματοδοτώντας το πώς οι καπιταλιστές αντιλαμβάνονται τη ζωντανή εργασία ως πηγή πλούτου που τον καρπώνονται οι ίδιοι. Από αυτήν την άποψη, τους απασχολεί το μεγάλο ποσοστό αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην ήπειρο.

Νέα μέτρα, πρόσθετα κονδύλια υπέρ του κεφαλαίου

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ρομπάι επανέλαβε χιλιοειπωμένες θέσεις στα κορυφαία όργανα της ΕΕ, για «μείωση των φόρων στην εργασία» (μείωση των εργοδοτικών εισφορών) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις και για μεγαλύτερη «ευελιξία»στην «αγορά» εργασίας (αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων κλπ).

Παραπέρα, σκιαγραφόντας τις ανησυχίες τους για το διαφαινόμενο βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και καθώς αντικείμενο της Συνόδου είναι και η «οικονομική κατάσταση στην ΕΕ», είπε: «Είμαστε κοντά σε μια πρωτοφανή στασιμότητα του ονομαστικού ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι ένα συλλογικό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την ανάληψη δράσης από όλους. Ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός σε ένα πλαίσιο συνολικά υψηλού ιδιωτικού και δημόσιου χρέος εμποδίζει την ανάπτυξη για διάφορους λόγους. Αυξάνει τα επιτόκια και το βάρος του χρέους, δεδομένου ότι η πραγματική αξία του χρέους ανεβαίνει. Επίσης, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των τιμών για τις χώρες που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η οικονομική ανάπτυξη αναστέλλεται επίσης από την έλλειψη εσωτερικής ζήτησης, την έλλειψη πιστώσεων σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, την ασθενέστερη ανάπτυξη στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και την αβεβαιότητα που συνδέεται με γεωπολιτικούς κινδύνους, όπως το Ιράκ, τη Συρία, την Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία».

Πρόσθεσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες, τα οικονομικά στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα περισσότερα κράτη - μέλη πάσχουν από υψηλό χρέος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η στήριξη της ανάκαμψης απαιτεί την ανάληψη δράσης τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση. Φυσικά θα πρέπει να εντείνουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η παραγωγικότητα (αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων) και η δυναμική της ανάπτυξης (τα κέρδη των μονοπωλίων). Σε επίπεδο ΕΕ, θα πρέπει να αναπτύξουμε παραπέρα μια ενεργειακή ένωση, μια ενιαία ψηφιακή αγορά και την καινοτομία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ (νέες επιδοτήσεις στα μονοπώλια των αντίστοιχων κλάδων)».

Ετσι, από τη μια μιλούν για τόνωση στη ζήτηση ως μοχλό ανάπτυξης και από την άλλη για αναδιαρθρώσεις, ως μοχλό ανάπτυξης όταν αυτές μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης. Η δε παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνει την παραγωγή εμπορευμάτων στη μονάδα του χρόνου, άρα επιδρά στην αύξηση τς ανεργίας, γιατί αυξάνεται η παραγωγή με λιγότερους εργαζόμενους. Αλυτες αντιφάσεις στον καπιταλισμό. Επίσης, η κρίση δεν οφείλεται στη μείωση της ζήτησης, αλλά στην αναρχία της παραγωγής που είναι κοινωνική, ενώ τα αποτελέσματά της τα καρπώνονται οι καπιταλιστές. Ομως, το πρόβλημά τους για έξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου δεν είναι τόσο η τόνωση της ζήτησης, όσο οι επενδύσεις που για να γίνουν χρειάζονται παραπέρα καταστροφή κεφαλαίου και κρατική χρηματοδότηση.

Παραπέρα ξεζούμισμα του λαού

Αλλωστε, ο Ρομπάι υπογράμμισε ότι ως ΕΕ «πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις», που όπως είπε, «μειώθηκαν σημαντικά στη ζώνη του ευρώ κατά την έναρξη της κρίσης». Κάλεσε δε τα κράτη - μέλη να καλύψουν αυτό το «χάσμα», χωρίς ταυτόχρονα «να υπονομεύσουν τα δημόσια οικονομικά τους», όπερ σημαίνει συνέχιση των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων για τα λαϊκά στρώματα.

Τάχθηκε υπέρ των οικονομικών ενισχύσεων στους τομείς των Μεταφορών, της Ενέργειας και των ψηφιακών δικτύων και εμφανίστηκε σύμφωνος με το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, να εκταμιευτούν 300 δισ. ευρώ για τέτοιες επιδοτήσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

Υπέρ του «πακέτου Γιούνκερ» τάχθηκε, προσερχόμενη στο ΕΣ, και η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ, ζητώντας ωστόσο συνέχιση των μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ ζήτησε ανοχή στα ελλείμματα του προϋπολογισμού της χώρας του, επιμένοντας για τήρηση του διαβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας» με μια κάποια ...«ευελιξία».

Σημειωτέον, ειδική σχετική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και την ανεργία θα γίνει στο ΕΣ, σήμερα Παρασκευή. Επιπλέον, το μεσημέρι γίνεται η «Euro Summit», ξεχωριστή Σύνοδος των ηγετών των κυβερνήσεων από τα κράτη που μετέχουν στη ζώνη του ευρώ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, ο Ρομπάι στη συζήτηση στο ΕΣ για το Κλίμα και την Ενέργεια, στο σχέδιό τους να καταλήξουν σε μια συγκεκριμένη στρατηγική με ορίζοντα το 2030 (η σχετική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργά χτες το βράδυ), επανέλαβε τους στόχους της ΕΕ για αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ (η ΕΕ πάσχει από έλλειψη δικών της ενεργειακών πόρων, γεγονός που τη φέρνει σε μειονεκτική θέση συγκριτικά με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στο μεταξύ τους ανταγωνισμό), τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση των ενεργειακών διασυνδέσεων. Ολα αυτά με άξονα τη διασφάλιση του απρόσκοπτου ανεφοδιασμού με φτηνό καύσιμο για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Διαβεβαιώσεις Σαμαρά

Σημειωτέον, φτάνοντας χτες το πρωί στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησαν την πορεία του ελληνικού προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» και τα βήματα εξόδου από τα ισχύοντα προγράμματα «στήριξης».

Προσερχόμενος, εξάλλου, στο ΕΣ, ο Σαμαράς δήλωσε: «Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας, την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, τη συνετή έξοδο στην ομαλότητα», μην αφήνοντας αμφιβολίες για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν παντού στην ΕΕ.

Αλλωστε, κατά πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προχωρά με τους εταίρους τα παζάρια για τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης», προκειμένου να βγει η χώρα για δανεισμό στις «αγορές». Ενα ταμείο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου κάποιο «τεχνικό» ρόλο θα έχει και το ΔΝΤ.

Αυτή η ταμειακή ...εφεδρεία θα έχει διάρκεια ένα έτος, στη διάρκεια του οποίου θα γίνουν δυο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, με βάση τις οποίες, δυνατότητα δανειοδότησης για τη χώρα θα υφίσταται μόνο αν δε σημειωθεί παραγωγή νέων ελλειμμάτων, αν διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και αν συνεχιστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου

Μπροστά στην 28η Οκτωβρίου, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις:

-- Την Κυριακή 26/10, στις 11.30 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους (κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων).

-- Την Τρίτη 28/10, στις 10 π.μ., στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Καματερό (Λαμπράκη και Κορδάτου).Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διοργανώνουν οι Οργανώσεις Πιερίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 26/10, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.ΜΕΛΙΣΣΙΑ

Για τα διδάγματα του αγώνα ενάντια στη φασιστική κατοχή

Εκδήλωση με θέμα «Διδάγματα απ' τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική κατοχή» διοργανώνουν η ΚΟ Μελισσίων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 26/10, στις 11 π.μ., στο Θεατράκι «Μαγγίνα» στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ομιλητής θα είναι ο Π. Τσουκαλάς, μέλος του ΤΓ του Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής.ΤΕ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ

Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη

Εκδήλωση τιμής για τον Νίκο Πλουμπίδη διοργανώνει η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 26/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα, ενώ στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί, στις 9.30 π.μ., επίσκεψη και κατάθεση στεφάνων στον τόπο εκτέλεσης του Ν. Πλουμπίδη.Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρ. Π. Ντατ, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει, σήμερα Παρασκευή, η ΚΟ Θάσου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην καφετέρια του «Γιώργου Δρούγκα» στην Ποταμιά. Την παρουσίαση θα κάνει ο Ν. Φακιρίδης, μέλος της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ», οργανώνει, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού καφενείου Σκοπέλου, η ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ. Την παρουσίαση θα κάνει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Ο «Ριζοσπάστης» θεμελιακό στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη» μίλησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα «40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του "Ριζοσπάστη"», χτες βράδυ, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε προβολή βίντεο με υλικό από το αρχείο του «Ριζοσπάστη».

Επίσης, όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε σημαντικές στιγμές από την πορεία των 40 χρόνων από τη νόμιμη επανέκδοση της εφημερίδας το 1974, μέσα από την έκθεση που λειτούργησε στο χώρο του Πολυτεχνείου. Τόσο μέσα από την έκθεση όσο και μέσα από το υλικό του βίντεο παρουσιάσθηκαν ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία του «Ριζοσπάστη», του εργατικού - λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.

Ο Κ. Παπασταύρου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική διαδρομή του «Ριζοσπάστη», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι για ένα χρονικό διάστημα, «την περίοδο που ακόμα ήταν μια "δημοκρατική", αντιμοναρχική εφημερίδα, πριν ακόμα συνδεθεί με το εργατικό κίνημα, εκδιδόταν αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της λεγόμενης κυβέρνησης της "Εθνικής Αμυνας" του Ελ. Βενιζέλου έβγαινε κάθε δύο βδομάδες, όπου, μάλιστα, οι μοναρχικοί αξιωματικοί κατέστρεψαν τα γραφεία της και τραυμάτισαν το διευθυντή της. Τον Ιούλη του 1917, στις εφημερίδες της Αθήνας, δημοσιευόταν η παρακάτω αγγελία: "Η μόνη εφημερίς δημοκρατικών αρχών εν Ελλάδι "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" της Θεσσαλονίκης θα εκδίδεται και εν Αθήναις, καθημερινός, πρωινός, τετρασέλιδος και πεντάλεπτος"».

Αναφερόμενος στις απαιτήσεις που υπάρχουν σήμερα για την εφημερίδα και από την εφημερίδα, σημείωσε: «Το πρώτο και το θεμελιακό ζήτημα είναι τι σημαίνει όργανο, εφημερίδα, ενός επαναστατικού εργατικού κόμματος όπως το ΚΚΕ. Ο Λένιν σημείωνε πολύ χαρακτηριστικά ότι "εφημερίδα χωρίς κατεύθυνση είναι ένα πράγμα παράλογο, ανόητο, επονείδιστο και βλαβερό". Ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί θεμελιακό στοιχείο της ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ γι' αυτό άλλωστε και συγκεντρώνει πάντα τα πυρά της αστικής αλλά και οπορτουνιστικής επίθεσης ενάντια στο Κόμμα. Η ύπαρξη κομματικού Τύπου, κομματικής φιλολογίας, υπήρξε πάντα απαραίτητος όρος για τη διαμόρφωση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος (...) Ο Τύπος αυτός με την ευθύνη του καθοδηγητικού οργάνου, της ΚΕ, πρέπει καθημερινά να λύνει ζητήματα: Ενημέρωσης - αποκάλυψης - διαφώτισης - καθοδήγησης για δράση στην κατεύθυνση της προώθησης της πολιτικής του Κόμματος, της προβολής των θέσεών του».

Συμπλήρωσε πως ο «Ριζοσπάστης» φθάνει τη γνώμη της ΚΕ καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι ο καθημερινός καθοδηγητής, αρκεί βεβαίως να αξιοποιείται με τέτοιο τρόπο.

Ζητούμενο η συμβολή στην υλοποίηση των Αποφάσεων και του Προγράμματος του ΚΚΕ

Στη συνέχεια, ο Κ. Παπασταύρου τόνισε πως το σημερινό ζητούμενο για την εφημερίδα είναι πώς θα συμβάλλει πιο ουσιαστικά στην υλοποίηση των Αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στην προβολή του Προγράμματος του ΚΚΕ. Αφού αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, επισήμανε: «Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητό γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία η πολύμορφη ιδεολογική δουλειά, η ανάλυση, εξήγηση - αποκάλυψη των εξελίξεων, η γενίκευση της πείρας από τα θετικά βήματα στην οργάνωση του εργατικού κινήματος, αλλά και των αδυναμιών, των δυσκολιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο "Ριζοσπάστης" αποτελεί καθημερινό στήριγμα αυτής της προσπάθειας, εφοδιάζοντας με την κατάλληλη επιχειρηματολογία, κάνοντας προπαγάνδα, περνώντας τα συνθήματα του Κόμματος σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, διαμορφώνοντας όμως και κριτήριο σκέψης, μεθοδολογίας και δράσης για να εξουδετερωθεί η επίδραση της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής, που περνά μέσα από πολλούς δρόμους και από όλες τις αστικές και οπορτουνιστικές εφημερίδες (...)

Θέλει σύνθετη ιδεολογικοπολιτική δουλειά να μπορείς να δώσεις σήμερα το τι σημαίνει αποτελεσματικότητα των αγώνων σε συνθήκες μεγάλης υποχώρησης διεκδικήσεων, απώλειας κατακτήσεων και δικαιωμάτων (...) Θέλει επίσης μεγάλη ικανότητα, σύνθετη ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση να απαντήσεις στην αγωνία των εργαζομένων, που μπροστά στην απόλυση, στο κλείσιμο του εργοστασίου πιάνονται από τα μαλλιά τους, είναι έτοιμοι να δεχτούν ακόμα μεγαλύτερες θυσίες ή να οδηγηθούν σε αδιέξοδες επιλογές (...) Και όλα αυτά βεβαίως με ανάλογη εκλαΐκευση αλλά και χωρίς τσιγκουνιά σε θέματα θεωρητικά, που βοηθάνε να "ανοίξει" το μυαλό, να διαμορφωθεί ευρύτερο επίπεδο. Αρα λοιπόν θέλει καλό συνδυασμό ζωντανού ρεπορτάζ με στοιχεία επεξεργασμένα και όχι παρουσιασμένα αμάσητα και ταυτόχρονα αρθρογραφία, με άρθρα με βάθος, σύντομα και εύστοχα».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξιοποίηση και διακίνηση του «Ριζοσπάστη», στις δυσκολίες που καταγράφονται και στο πώς μπορούν να ξεπεραστούν. «Εχουμε», κατέληξε, «να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα στο να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη επάρκεια στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της καθημερινής ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης (...) Μπροστά μας τα καθήκοντα είναι πολλά. Με πίστη στο Κόμμα μας, στην ιδεολογία μας, στην πολιτική μας, βάζοντας ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων έχουμε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε».Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα Παρασκευή

-- Στις 11 π.μ., στο Μετρό Θεσσαλονίκης, θα περιοδεύσει ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στην Τράπεζα Ελλάδας θα περιοδεύσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Σε συγκέντρωση που οργανώνει η ΤΕ Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική Πλατεία της Αργαλαστής, θα μιλήσει ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Εκπαιδευτικών του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Καρδίτσας της ΚΝΕ οργανώνουν τιμητική εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου με θέμα: «Οι εκπαιδευτικοί στη λαϊκή αντίσταση και στους κοινωνικούς αγώνες», στις 7.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καταγγέλλει την ενίσχυση της καταστολής στο Μεξικό

Παρέμβαση με αφορμή τις μαζικές δολοφονίες και εξαφανίσεις αγωνιστών

Καταγγελία ενάντια στις μαζικές εξαφανίσεις και δολοφονίες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών εξέδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η καταγγελία έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ στην περασμένη ολομέλεια του ΕΚ είχε σε ανύποπτο χρόνο καταγγείλει τις δολοφονικές επιθέσεις στο Μεξικό σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Σήμερα, η κρατική καταστολή πολλαπλασιάζεται, παίρνει μαζικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί βάρβαρη καταστολή η από κοινού δράση αστυνομικών και πληρωμένων δολοφόνων, με πλήρη συντονισμό, και στην οποία εμπλέκονται η διοίκηση του δήμου της Iguala, η κυβέρνηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του κόμματος PRD στο κρατίδιο του Guerero όπως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Θύματα των δολοφονικών αυτών επιθέσεων είναι όσοι παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα στο Μεξικό, όσοι αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και μπαίνουν εμπόδιο στα σχέδια των μονοπωλίων.

Καταγγέλλουμε την καταστολή, τη βίαιη εξαφάνιση και τις δολοφονίες ενάντια στους εργαζομένους, φοιτητές, αγρότες και τις οργανώσεις τους, ενάντια στα στελέχη του ΚΚ Μεξικού. Να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Βαθαίνουν οι κόντρες ψάχνοντας «συνολική λύση» που θα διασφαλίσει τις μπίζνες των μονοπωλίων

Ενισχύονται οι αντιλαϊκές μεθοδεύσεις, όταν στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανοίξει πολλά αντιλαϊκά «μέτωπα», βαθαίνουν οι διεργασίες και οι αντιθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες παρεμβάσεις για την ανάγκη να βρεθεί μια «συνολική λύση» στο Κυπριακό τροφοδότησαν ο συνεχιζόμενος πλους του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ και η αποχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις συνομιλίες με το ψευδοκράτος. Πρέπει να είναι καθαρό ότι στο πλαίσιο της εξεύρεσης αυτής της «συνολικής λύσης» κονταροχτυπιούνται ήδη ισχυρά συμφέροντα μονοπωλίων και βαθαίνουν αντιθέσεις μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, ως μέρος της συνολικής όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου ειδικά αυτό το διάστημα είναι ανοιχτά πολλά αντιλαϊκά μέτωπα και παζάρια.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εντείνονται καθημερινά οι προσπάθειες να πειστούν οι λαοί της περιοχής, καταρχήν σε Ελλάδα - Κύπρο και Τουρκία, να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με αυτά των μονοπωλίων, αντί να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστές, στους σχεδιασμούς και τις συμμαχίες τους. Τέτοιες μεθοδεύσεις θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η όξυνση των αντιθέσεων συνεπάγεται και προσπάθειες της αστικής τάξης σε κάθε χώρα να εμπλακεί βαθύτερα σε διεθνείς και περιφερειακές διεργασίες και κόντρες, από την «αξιοποίηση» των οποίων οι λαοί έβγαιναν πάντα πολλαπλά χαμένοι.

Τα αντιλαϊκά παζάρια μεταφέρθηκαν χτες στην έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, όπου αργά το απόγευμα ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η κυπριακή κυβέρνηση διαμήνυε εδώ και μέρες ότι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει στήριξη έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Φυσικά, η στάση της ΕΕ περιπλέκεται από τα συγκρουόμενα συμφέροντα, με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες σταθμίζουν μια σειρά από παράγοντες στις σχέσεις τους με την Αγκυρα, ενώ κάθε χώρα επηρεάζεται και από τις «ειδικές» σχέσεις με τα τουρκικά κεφάλαια. Είναι χαρακτηριστικά τα εμπόδια που έβαλαν προ ημερών Βρετανία, Φινλανδία και Σουηδία, που μπλόκαραν διάβημα της ΕΕ προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες.

Με αφορμή τη Σύνοδο, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναμενόταν να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά από αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήθελε να θέσει την ανάγκη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζητά το Βερολίνο

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χτες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (ενν. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί», και επισημαίνοντας ότι αυτές «είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό». Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε: «Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι' αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων».

Από τη μεριά των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισε πάλι χτες ότι «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Μετά από συνάντηση που είχε με τον ειδικό του σύμβουλο Εσπεν Μπαρτ Αϊντε, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χτες «τόνισε την ανάγκη τα μέρη στην Κύπρο να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση» και «κάλεσε τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για παραγωγικές συνομιλίες». Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Μουν «εξέφρασε την ανησυχία του για τις εντάσεις που έχουν προκύψει σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων. Τόνισε την ανάγκη όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποκλιμακώσουν την κατάσταση, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω αστάθεια στην ήδη έκρυθμη περιοχή».

Στις Βρυξέλλες

Χτες το πρωί, η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι ο Κύπριος ηγέτης, Νίκος Αναστασιάδης, δε θα παραβρισκόταν στη Σύνοδο του Συμβουλίου λόγω προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, παρουσίασε παρατεταμένη ρινορραγία λόγω υπέρτασης και εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών, από όπου βγήκε αλλά οι γιατροί του συνέστησαν να μείνει κλινήρης για 48 ώρες. Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι τον Αναστασιάδη θα εκπροσωπήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ενώ το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος εισήχθη σε Ειδικό Ωτορινολαρυγγολογικό νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας με δική του πρωτοβουλία και για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της συζήτησης στη Σύνοδο. Ωστόσο, κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνταν «προσχέδιο συμπερασμάτων» που είχαν στη διάθεσή τους και σύμφωνα με το οποίο «η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», καλεί «την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» και υπογραμμίζει: «Υπό τις συνθήκες αυτές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να εξευρεθεί μια συνολική λύση για την Κύπρο, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τις εξελίξεις έκανε από την Αγκυρα, όπου μίλησε σε εκδήλωση με θέμα «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο νέο επικίνδυνο περιβάλλον ασφάλειας», στο Πανεπιστήμιο Ατιλίμ, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αυτό είναι απαράδεκτο. Και την ώρα που απευθύνομαι σε εσάς, τη νέα γενιά της Τουρκίας, θέλω να κάνω μια προσωπική σημείωση, δηλώνοντας ότι αυτού του είδους η αντίδραση είναι αναχρονιστική. Ανήκει στο παρελθόν». Σε ερώτηση για την αντίδραση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, η Ντ. Μπακογιάννη απάντησε: «Ετσι απαντάς στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας - μέλους της ΕΕ. Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης που στήριξε το σχέδιο Ανάν κόντρα στην κοινή γνώμη των Κυπρίων. Είναι από τους λίγους ηγέτες που φέρθηκαν αποφασιστικά και γι' αυτό τρέφω μεγάλο σεβασμό γι' αυτόν. Το όραμά του είναι να δει μια ενωμένη Κύπρο. Το μήνυμά μου είναι σαφές: Το να μην αποδέχεται κανείς την ύπαρξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μη ρεαλιστικό και αδιέξοδο», απάντησε. Φτάνοντας στην Αγκυρα, η Ντ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας «έντονη δυσφορία» (σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία) για την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο.

Τέλος, δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε χτες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά «πολλή γη» και πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να εξευρεθεί συμφωνία μέσω της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα». Είχε προηγηθεί, αργά το βράδυ της Τετάρτης, γραπτή δήλωση Αναστασιάδη προς την Αγκυρα, όπου υπογραμμιζόταν ότι η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Εντοπίστηκαν δύο σοροί

Στην Κύπρο, χτες το πρωί, εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο επιβαινόντων στο δικινητήριο αεροσκάφος, τύπου «Diamond DA42», το οποίο συνετρίβη προχτές βράδυ στη θαλάσσια περιοχή 45 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Λάρνακας. Πρόκειται για τον 54χρονο Κύπριο Αυγουστίνο Αυγουστή, ιδιοκτήτη σχολής πιλότων και έμπειρο στο πιλοτάρισμα (σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ), και τον 54χρονο Λιβανέζο Τζιορτζ Οπέκι. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Πάφο κατευθυνόμενο προς το Λίβανο, όταν σε ύψος 9.000 ποδιών επιχείρησε να κάνει αναστροφή (άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιους λόγους). Σε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ο πιλότος ανέφερε ότι υπάρχει ένα «μικρό πρόβλημα» που «αντιμετωπίζεται», αλλά ελάχιστο χρόνο μετά το σκάφος έπεσε στα 6.000 πόδια και στη συνέχεια «εξαφανίστηκε» από τα ραντάρ. Κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν χτες ότι ο πιλότος ήταν ιδιαίτερα έμπειρος, όπως και ότι το «πρόβλημα» που ανέφερε σχετιζόταν με μηχανική βλάβη. Ορισμένοι έκαναν λόγο για «καθυστερημένη αντίδραση» από τις αρμόδιες αρχές. Στην επιχείρηση εντοπισμού / διάσωσης έλαβαν μέρος δυνάμεις από Γερμανία και Βραζιλία (που βρίσκονταν στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΟΗΕ στο Λίβανο «Unifil»), Ισραήλ (που ενημερώθηκε από τη Λευκωσία καθώς υπάρχει ειδική διμερής συμφωνία) αλλά και Τουρκία, σύμφωνα με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Πάντως, δυσκολίες στον εντοπισμό των αιτιών για το συμβάν θα προκαλέσει το ότι - όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, Γιαννάκης Λοΐζου - το αεροσκάφος δεν ήταν εφοδιασμένο με μαύρο κουτί.Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Αρχή με... απόρριψη

Με ενστάσεις ως προς τη νομιμότητα παράστασης Πολιτικής Αγωγής από την πλευρά του Δημοσίου, άρχισε χτες η δίκη σε δεύτερο βαθμό των 17 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Τσοχατζόπουλος, για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα. Το δικαστήριο απέρριψε τις αντιρρήσεις συνηγόρων υπεράσπισης και δέχτηκε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής.ΣΥΡΙΖΑ

«Κινητοποίηση της εργασίας» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

«Είπαμε εμείς ποτέ ότι δεν θα πληρώσουμε το χρέος του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ είναι σχέση συγκεκριμένη. Τα ευρωπαϊκά είναι προς διαπραγμάτευση», δήλωσε, χτες, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης. Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, αφού από τη διευθέτησή του προσδοκά εξοικονόμηση πόρων για τη στήριξή της. Μάλιστα, χτες, ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ιστορικές επιλογές που πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα και που δεν μπορούν να γίνουν ερήμην του λαού, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για εκλογές.

Ωστόσο, οι τελευταίες παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος εναποθέτουν στο πλαίσιο της ΕΕ την όποια απόφαση για την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, αναφέροντας πλέον ότι είναι «ανοιχτοί» στις «τεχνικές» με τις οποίες θα γίνει αυτή (επιμήκυνση, «κούρεμα» κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κρύβει απ' το λαό ότι όπως κι αν τελικά καταλήξει η συζήτηση για ρύθμιση των χρεών που σώρευσε η πλουτοκρατία, όχι μόνο δεν θα ανακουφιστεί αλλά πρόσθετα βάρη θα του φορτωθούν, αφού με βάση την πείρα και από το «κούρεμα» αυτό πληρώνεται με πρόσθετα μέτρα, ενώ το ίδιο το χρέος το πληρώνει ο λαός.

Απ' την πλευρά του ο Γ. Μηλιός, επίσης βουλευτής και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του χτες στα «Νέα» ξιφουλκεί κατά του «ακραίου ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού» υποστηρίζοντας ότι αυτός «στραγγαλίζει την αναπτυξιακή δυναμική κάθε οικονομίας». Μάλιστα, υψώνει τη σημαία της αμφισβήτησης μιας μορφής διαχείρισης του καπιταλισμού, καλώντας τους λαούς να μην πάρουν θέση κάτω από αυτή (προφανώς να πάρουν θέση κάτω από άλλη διαχείριση του καπιταλισμού) και αποσιωπώντας ότι όποιο μείγμα κι αν αντικαταστήσει το σημερινό, δεν θα κάνει καμία διαφορά στη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

«Η συγκυρία είναι προνομιακή για την αλλαγή του κοινωνικού και του πολιτικού συσχετισμού σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και για την αμφισβήτηση συνολικά του νεοφιλελευθερισμού, με τρόπο κοινωνικά έγκυρο και αποτελεσματικό», γράφει ο Γ. Μηλιός, και προσθέτει: «Η αντιμετώπιση του υψηλού δημόσιου χρέους σε μια σειρά από χώρες της ζώνης του ευρώ αποτελεί πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό. Οι όποιες τεχνικές λεπτομέρειες είναι απλώς τα παρελκόμενα της αναμέτρησης διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων στο αστάθμητο φόντο των κοινωνικών ανταγωνισμών. Η κρίσιμη παράμετρος, επομένως, είναι η κινητοποίηση της εργασίας».

Στο μεταξύ, με τον Πρόεδρο της Αυστρίας συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Αυστριακού Προέδρου στην Ελλάδα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του εξέθεσε στον Πρόεδρο της Αυστρίας τις θέσεις τους για το χρέος, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ διέρρεαν την ικανοποίησή τους για τη συνάντηση, αφού πρόκειται για τον πρώτο - αυτού του επιπέδου - αξιωματούχο κράτους - μέλους της ΕΕ που συναντιέται με τον Αλ. Τσίπρα.Συνεχίζονται οι καταθέσεις

Στα πλαίσια της έρευνας που διενεργεί για τις καταγγελίες περί χρηματισμού βουλευτών, ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (η οποία έρευνα ξεκίνησε μετά τις σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη), ο εισαγγελέας καλεί την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη και τους επιχειρηματίες Α. Μαρτίνο και Σ. Κόκκαλη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δυο επιχειρηματίες καλούνται να καταθέσουν καθώς, σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας «Kontra News», σε δεξίωση για το γάμο των παιδιών τους φέρεται να ειπώθηκαν τα περί «κουμπαρά» για δωροδοκία βουλευτών.

Χτες, για το ίδιο θέμα κατέθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος.Ζητούν παρέμβαση του προέδρου της Βουλής

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, έστειλαν χτες ο γραμματέας και ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας και Κ. Τριαντάφυλλος, αντίστοιχα, με την οποία ζητούν την παραπομπή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με τις κατηγορίες της παραβίασης του κανονισμού της Βουλής και της επίθεσης συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος άλλων βουλευτών.

Η επιστολή στάλθηκε μετά τις καταγγελίες της Ζ. Κωνσταντοπούλου στις 21/10 στην Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του Κ. Τριαντάφυλλου ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, με χρήματα της Βουλής παρέθεσε γεύμα για προσωπικό όφελος, σε αντιπροσωπεία βουλευτών άλλων χωρών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή της δήλωση απάντησε ότι «το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά της Βουλής και φίμωσης του κοινοβουλευτικού λόγου, αφού πρώτα ευτέλισε κάθε έννοια λογοδοσίας, ανάληψης ευθυνών και πολιτικού διαλόγου».ΔΑΝΕΙΑ ΟΕΚ

Χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους

Χωρίς ωφέλιμο πρακτικό αντίκρισμα για τους δικαιούχους δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) είναι η τροπολογία που κατατέθηκε χτες σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών τους δανείων προς τις τράπεζες.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, αλλά δεν επιβάλλει τη χρονική επιμήκυνση ούτε και ορίζει το χρόνο επιμήκυνσης, σε αντίθεση με πρόσφατες δεσμεύσεις του ΟΑΕΔ ότι θα επιδιωχθεί η αποπληρωμή των δανείων να γίνεται σε 20 με 25 χρόνια αντί σε 15 που γίνεται σήμερα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων και να μειωθεί το ύψος των μηνιαίων ποσών που θα καταβάλλονται. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ ρίχνονται στα νύχια των τραπεζών και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Ακόμα χειρότερα, η τροπολογία, αδιαφορώντας για την οικονομική αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών, θέτει ως όρο για την επιμήκυνση να μη χρωστάνε πάνω από 6 μήνες δόσεις.

Στην παραπάνω εξέλιξη, εκτός από τη γενική οικονομική κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών, συνέβαλε και η ουσιαστική κατάργηση του ΟΕΚ από το 2012 και η μεταφορά των υπολειμμάτων του στον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, ενώ η εξέλιξη αυτή στέρησε σημαντικές παροχές από τους δικαιούχους του ΟΕΚ, οι οποίες έδιναν μια κάποια ανακούφιση σε ό,τι αφορά κυρίως το ζήτημα της κατοικίας, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν από τους μίζερους μισθούς τους την πάγια εισφορά προς στον Οργανισμό...ΕΝΦΙΑ

«Κόβονται» κι άλλα λαϊκά νοικοκυριά από εξαιρέσεις και απαλλαγές

Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά (μεταξύ των οποίων λαϊκά νοικοκυριά με άνεργους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες οικογένειες) χάνουν ακόμη και την προβλεπόμενη έκπτωση ή απαλλαγή από το χαράτσι του «Ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων» (ΕΝΦΙΑ).

Σε αυτήν τη νέα αντιλαϊκή εξέλιξη οδηγεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών να περιλαμβάνονται εισοδήματα όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δε φορολογούνται, επιδόματα ανεργίας, ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό πάνω από 80%. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα. Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας υπολογίζεται και το τεκμαρτό εισόδημα, σε περίπτωση που το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα ήδη χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που αποτελούν προϋπόθεση για τη χορήγηση των «ελαφρύνσεων».ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ

Στο στόχαστρο οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών

Κοινή στόχευση της κυβερνητικής τροπολογίας και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ η με κάθε τρόπο είσπραξη των «χρεών» που αδυνατεί να πληρώσει ο λαός

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες από τη συγκυβέρνηση η τροπολογία για τη ρύθμιση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Κεντρικό ζητούμενο είναι η διόγκωση των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, σε μια διεργασία που συντελείται μέσα και από το δυνάμωμα της αντιλαϊκής φοροληστείας. Σε αυτό το πλαίσιο, προτεραιότητα για την πολιτική του κεφαλαίου αποτελεί η είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια τα οποία προέρχονται από τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους.

Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή αντίστοιχη πρόταση νόμου, η οποία και αποκαλύπτει τις κραυγαλέες ομοιότητες με τη συγκυβέρνηση ακόμη και σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν για την πορεία των φορολογικών εσόδων του αστικού κράτους, τα οποία με τη σειρά τους «μεταφράζονται» σε νέες ελαφρύνσεις και ενισχύσεις για το κεφάλαιο, καθώς και σε «κοινωνικά μερίσματα» ελεημοσύνης για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Τι προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία

Αναλυτικά, η κυβερνητική τροπολογία προβλέπει τα παρακάτω:

-- Στο ακέραιο καταβάλλεται το αρχικό ποσό της οφειλής, όπως αυτό προσδιορίστηκε από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

-- Για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ, η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100 μηνιαίες δόσεις και μέχρι 72 δόσεις για οφειλές πάνω από 15.000. Στη ρύθμιση περιλαμβάνονται οφειλές μέχρι 1 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε αυτήν μπορούν να συμμετάσχουν και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες εξομοιώνονται με τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Η ελάχιστη μηνιαία δόση φτάνει στα 50 ευρώ. Ετσι, για χρέος ύψους 1.000 ευρώ, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλεγεί από ένα λαϊκό νοικοκυριό διαμορφώνεται τελικά στις 20 μηνιαίες.

-- Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτώβρη, όπως, για παράδειγμα, την τρέχουσα δόση του ΕΝΦΙΑ. Με το συγκεκριμένο, εκβιάζουν λαϊκά νοικοκυριά να ανταποκριθούν σε τρέχοντα χρέη, προκειμένου να ενταχθούν στα «ευεργετήματα» της ρύθμισης για τις παλαιότερης κοπής οφειλές.

-- Παρέχονται «εκπτώσεις» επί των προβλεπόμενων σήμερα προστίμων, που θα κλιμακώνονται από 20% μέχρι και 100%, αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη. Ειδικότερα, μείωση των προσαυξήσεων στο 100% προβλέπεται σε περίπτωση αποπληρωμής ολόκληρου του ποσού σε μια δόση, στο 90% μέχρι 12 δόσεις, 80% σε 24 δόσεις, 70% σε 36 δόσεις, 60% σε 48 δόσεις, 50% σε 60 δόσεις, 30% σε 72 δόσεις, 20% σε 100 δόσεις. Η προσαύξηση (επιτόκιο) για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση διαμορφώνεται σε 4,56% ετησίως για το χρόνο της καθυστέρησης (από 8,75%).

-- Τα «ευεργετήματα» της ρύθμισης χάνονται σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής δύο δόσεων στη διάρκεια ενός έτους. Σε περίπτωση «ανωτέρας βίας», ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την επανένταξη στη ρύθμιση, μόνο για μια φορά στη διάρκεια του προγράμματος.

-- Η εφορία θα συνεχίσει να έχει δυνατότητα συμψηφισμού χρηματικών απαιτήσεων μέχρι το 1/7 του ποσού που υπολείπεται.

-- Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την 1η Οκτώβρη 2014.

-- Αναστέλλονται η εφαρμογή «αναγκαστικών μέτρων» (κατασχέσεις κ.ά.) καθώς και η ποινική δίωξη των οφειλετών που εντάσσονται στη ρύθμιση.

-- Οι «συνεπείς» φορολογούμενοι που ήδη υπάγονται σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με επανυπολογισμό του επιτοκίου αναδρομικά στο 4,56%.

-- Δυνατότητα αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση προβλέπεται μέχρι το τέλος Μάρτη 2015.

Παρατείνεται το τάχα «έκτακτο» χαράτσι «αλληλεγγύης»

Σύμφωνα με άλλες διατάξεις, σε ισχύ παραμένει και για την επόμενη διετία (2015 - 2016) το χαράτσι για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη» που επιβάλλεται σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους κ.ά., το οποίο έληγε στο τέλος του 2014.

Σήμερα, εφαρμόζεται συντελεστής 1% στο κλιμάκιο 12.000 - 20.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Με τη νέα ρύθμιση, ο συντελεστής μειώνεται κατά 30% (δηλαδή στο 0,7% από 1%). Ετσι, από το 2015, το συγκεκριμένο χαράτσι για εισόδημα στα 13.000 ευρώ το χρόνο διαμορφώνεται σε 91 ευρώ (από 130 ευρώ). Μετά και την έκπτωση, τα πρόσθετα κρατικά έσοδα για την ερχόμενη διετία αναμένονται σε 1,53 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παράλληλα, για ένα έτος (2015) θα διατηρηθεί ο σημερινός συντελεστής ΦΠΑ για τον κλάδο της εστίασης (13%).

Ασφαλιστικές εισφορές

Αντίστοιχες με τις ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία είναι και οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις οφειλές των επαγγελματιών (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών κ.ά.) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (με εξαίρεση το ΝΑΤ).

Η τροπολογία όσον αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός όλων των άλλων, όπως και στην περίπτωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης μέσω του ΚΕΑΟ, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τον αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο που εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και μένουν οι ίδιοι ανασφάλιστοι, και τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που χρωστάνε στο ΙΚΑ. Η ταύτιση αυτή μόνο σε όφελος των φτωχών ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών δεν είναι. Το «ίσο μέτρο» στρέφεται ενάντια στους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες οι οποίοι ενώ έχουν κρατήσει τις εισφορές των εργαζομένων που απασχολούν, τις παρακρατούν για λογαριασμό τους και δεν τις αποδίδουν στο ΙΚΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτική για τις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι και η χτεσινή δήλωση του βουλευτή του κόμματος και τομεάρχη Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος «κατηγορεί» την κυβέρνηση για την «αποτυχία» της προηγούμενης ρύθμισης και για το γεγονός ότι φέρνει τώρα την τροπολογία «έπειτα από πάμπολλες καθυστερήσεις», δηλαδή ότι δεν φρόντισε έγκαιρα να εισπράξει από τα λαϊκά νοικοκυριά τα «μνημονιακά» χαράτσια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση είναι μεν ευνοϊκότερη από την υφιστάμενη, η οποία επί της ουσίας έχει αποτύχει καθώς ελάχιστοι οφειλέτες έχουν υπαχθεί σε αυτή».

Χαρακτηριστικά, η «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ αφορά αποκλειστικά και μόνο σε 2 σημεία: Στην επιβολή επιτοκίου προσαύξησης (4,56%) και στο ότι η ρύθμιση «δεν συνδέει το ποσό της δόσης με τη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη»...

Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

-- Η ρύθμιση των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνεται μέχρι και σε 84 μηνιαίες δόσεις, ενώ το σύνολο των ετήσιων καταβολών φτάνει στο 20% του ετήσιου εισοδήματος. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις τεχνικές χρονικής επιμήκυνσης, το σύνολο του ποσού (φόροι και άλλα χαράτσια) εξακολουθεί να παραμένει απαιτητό από την εφορία και μάλιστα για το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση. Σε περιπτώσεις ταυτόχρονης ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών η ταρίφα του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 30% του εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνουν, «παρέχεται η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν τα ληξιπρόθεσμα και τα τρέχοντα χρέη, να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και να συντηρηθεί στα απολύτως αναγκαία επίπεδα ο επαγγελματίας και η οικογένειά του»!

-- Τα... ευεργετήματα της ρύθμισης αλά ΣΥΡΙΖΑ παύουν να ισχύουν σε περίπτωση «καθυστέρησης» πάνω από ένα μήνα και για δύο συνεχόμενες δόσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, η ρύθμιση καταργείται και «η οφειλή εισπράττεται με τις γενικές ισχύουσες διατάξεις», δηλαδή με τα ήδη προβλεπόμενα ασήκωτα πρόστιμα και προσαυξήσεις...Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν είναι λύση η «εκτέλεση σε δόσεις» των λαϊκών στρωμάτων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ρύθμιση της κυβέρνησης δεν αφορά την πραγματική ανακούφιση του λαού, αλλά να εισπραχθούν, με κάθε τρόπο, οι οφειλές των λαϊκών οικογενειών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν διογκωθεί εξαιτίας των αβάσταχτων και άδικων φόρων, της ανέχειας και της ανεργίας.

Για τους εργαζόμενους, ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά το ότι δεν έχουν να πληρώσουν τους φόρους, τις εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, όλα τα χαράτσια, που είναι αντιλαϊκά και άδικα και γι' αυτό πρέπει να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που αυτά τα χαράτσια έχουν πλέον μονιμοποιηθεί και θα ξεζουμίζουν το λαό και για τα επόμενα χρόνια.

Παρόμοια πρόταση με αυτή της κυβέρνησης έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι και αυτός αναγνωρίζει τα "μνημονιακά" χαράτσια και τα άλλα χρέη και καλεί το λαό να τα πληρώσει. Αποδεικνύεται τελικά ότι όσοι ορκίζονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποδέχονται τα ευρωπαϊκά μνημόνια διαρκείας, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και την ενίσχυση του κεφαλαίου, το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι ορισμένα ψίχουλα, "ελαφρύνσεις" για την πιο ακραία φτώχεια, τη στιγμή που καλούν το λαό να συνεχίσει να "σφίγγει το ζωνάρι" και να μάθει να ζει με ακόμη λιγότερα.

Η λύση για τα λαϊκά στρώματα δεν είναι η "εκτέλεση σε δόσεις" που μας προτείνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Μοναδική λύση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, το σύνολο των λαϊκών οικογενειών είναι να οργανώσουν τους αγώνες τους για να βάλουν στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ξεκινώντας απ' την άμεση ανάκτηση απωλειών λόγω της κρίσης. Να διεκδικήσουν πραγματικά μέτρα ανακούφισης, όπως είναι η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών και άλλα μέτρα που περιέχονται στις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ. Να πληρώσει η πλουτοκρατία με φορολόγηση 45% στα διανεμόμενα και μη κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο».Σελίδα 10 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Συνταγματικές» οι περικοπές στις επικουρικές

Συνταγματικές έκρινε, κατά πλειοψηφία, το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Εκρινε επίσης ότι οι περικοπές είναι σύμφωνες προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Ωστόσο, η υπόθεση παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Πρόσφατα, το ίδιο Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικές και τις περικοπές των κύριων συντάξεων, παραπέμποντας και αυτή την υπόθεση στην Ολομέλεια για οριστική κρίση. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που διεκδικούσαν αποζημίωση για τη ζημιά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων που υπέστησαν το 2011 από τα ασφαλιστικά τους ταμεία (ΕΤΑΤ, ήδη ΕΤΕΑ) στο πλαίσιο του νόμου 4024/2011.ΚΛΑΔΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ

Αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης των εργαζομένων

Κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη απηύθυνε ο Θ. Κούτρας, χαιρετίζοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας. Επισήμανε ότι το συλλαλητήριο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση ενώ για το ζήτημα του ορυκτού πλούτου είπε ότι όσο βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών είναι σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Ανέδειξε τη σημασία του λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μία από τις κολόνες της λαϊκής οικονομίας και παρουσίασε τη θέση του ΠΑΜΕ για ένα ενιαίο δημόσιο φορέα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στην οποία έγινε φανερό ότι ο προσανατολισμός της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας είναι η αποδοχή της ανταγωνιστικότητας και η παροχή κρατικής στήριξης στις επιχειρήσεις του κλάδου ως δήθεν λύση που θα ωφελήσει τους εργαζόμενους. Ακόμα αναδείχθηκε και το ζήτημα της διάσπασης του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο παρά την ανάγκη για την ενιαιοποίηση και συντονισμό της δράσης των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή στον κλάδο των μεταλλείων υπάρχουν τρεις Ομοσπονδίες! Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τη διαρκή συρρίκνωση του ΙΓΜΕ ως προς το προσωπικό και το έργο του αλλά και τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ακόμα υπογραμμίστηκε η πλήρης απαξίωση των αρμόδιων κρατικών φορέων, όπως η Επιθεώρηση Μεταλλείων, που αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις τέσσερα άτομα προσωπικό σε όλη την Ελλάδα!Αθωώθηκαν οι ιδιοκτήτες ταξί

Αθώοι κρίθηκαν τελικά οι 255 ιδιοκτήτες ταξί που σύρθηκαν σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την απεργία που πραγματοποίησε ο κλάδος το 2011, ενάντια στην απελευθέρωση του επαγγέλματος. Ανάμεσα στις κατηγορίες, που τελικά κατέρρευσαν, ήταν η παρακώλυση συγκοινωνιών και η κατάληψη οδοστρώματος.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν και οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους.ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή την ποινή που επιβλήθηκε στη συνδικαλίστρια και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση να καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης η συνδικαλίστρια και πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου:

«Σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε η πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φλεβάρη του 2010, έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Η απαράδεκτη και προκλητική δικαστική απόφαση εντάσσεται στο δόγμα "νόμος και τάξη", κατά πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών επιταγών.

Ο λαός χρειάζεται να καταδικάσει την απαράδεκτη και προκλητική δικαστική απόφαση, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, έτσι ώστε να μην οργανώνονται, να μη διεκδικούν, να σκύβουν το κεφάλι, ακόμη κι όταν συνάδελφός τους απολύεται άδικα. Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να προστεθεί σε σωρεία αντιδραστικών άλλων αποφάσεων της Δικαιοσύνης, που υπηρετούν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, αυτά της μεγαλοεργοδοσίας και στοχεύουν ενάντια στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που με αυταπάρνηση προσπαθούν να οργανώσουν τους αγώνες των εργαζομένων και συνολικά του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Δε θα τους περάσει. Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στη διεκδίκηση, στην αλληλεγγύη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1ηΝοέμβρη, με αιχμή την ανεργία, μαζί με εκατοντάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και φοιτητών - σπουδαστών. Για να ακουστεί η δική μας φωνή! Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!».Σχεδιάζουν να βάλουν ταφόπλακα και στο ΕΚΑΣ

Στην παραπέρα συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων προχωρά βήμα - βήμα η συγκυβέρνηση, σχεδιάζοντας νέα μέτρα σε βάρος των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων. Και αυτό, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν τη θεαματική διόγκωση της φτώχειας στα λαϊκά νοικοκυριά και άρα τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.

Στο στόχαστρο, μετά την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, μπαίνει το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Παναγιώτη Κοκόρη, γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χτες, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», «στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την Κοινωνική Ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην Πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης».

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου αθώος. Η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από την Ασφάλιση και τη σύνταξη είναι επικίνδυνη. Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ δόθηκε στους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω των ανατροπών που επιβλήθηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Τώρα, ο χαρακτηρισμός του ως προνοιακό επίδομα, που μάλιστα θα αθροίζεται με άλλα τυχόν προνοιακά επιδόματα, θα οδηγήσει στη δραστική συρρίκνωσή του. Αλλωστε, ήδη η τρόικα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ύψος της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, που τη θεωρούσε υψηλή.

Ετσι, όπως φάνηκε και με τη θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και τη θεωρία ότι το πλαφόν της φτώχειας είναι τα 4.800 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, η «κατευθυντήρια γραμμή της ενοποίησης» των προνοιακών επιδομάτων οδηγεί στη δραστική συρρίκνωσή τους. Αυτό εξυπηρετούν και οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «διαφάνειας» και «αποτελεσματικότητας».ΒΟΥΛΗ

Δεν προβλέπει αύξηση των γιατρών Εργασίας η κυβέρνηση

Δεν θέλει γιατρούς εργασίας η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, γιατί αυτό έχει κόστος για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η απάντηση που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη ήταν σαφέστατη. Ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Θα αυξηθούν οι θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών εργασίας, ναι ή όχι;». «Οχι», απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε προκαλώντας ανοιχτά τους εργαζόμενους: «Από το 2011 αυξήθηκαν οι θέσεις. Για να καταλάβετε, οι θέσεις που έβγαιναν ήταν 20 και διπλασιάστηκαν, έγιναν 35». Δηλαδή, το γεγονός ότι υπάρχουν όλοι κι όλοι 35 γιατροί με την ειδικότητα αυτή για να καλύψουν ολόκληρη την Ελλάδα, ο υπουργός το παρουσίασε λίγο - πολύ ως επίτευγμα!

Πρόσθεσε για να μην αφήσει περιθώριο για παρερμηνείες ότι: «Αν με ρωτάτε αν στην παρούσα φάση εξετάζω το αντικείμενο να τις αυξήσω περαιτέρω (σ.σ. τις 35 θέσεις γιατρών εργασίας) σας απαντώ αρνητικά, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην παρούσα φάση. Θα σας πω ότι για εμένα το σημαντικό στην παρούσα φάση είναι το να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις».

Οι συγκεκριμένες διατάξεις στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός είναι ο κατάλογος που θα πρέπει να διατηρούν οι ιατρικοί σύλλογοι με τους γιατρούς που προσφέρονται να εκτελούν καθήκοντα γιατρού εργασίας ενώ έχουν άλλη ειδικότητα, ή είναι ανειδίκευτοι και «προσλαμβάνονται» από τις επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ενώ υπάρχουν και οι γνωστές ιδιωτικές εταιρείες Εξωτερικής Εξυπηρέτησης Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) που προσφέρουν «φτηνές» υπηρεσίες στους εργοδότες.

Ο υπουργός δεν έφερε καμία αντίρρηση απέναντι στις επισημάνσεις του Γ. Λαμπρούλη ότι για την κυβέρνηση είναι «πάρεργο η ειδικότητα της ιατρικής εργασίας» και ότι «η έλλειψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου συνδέεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Ετσι, τα όποια μέτρα λαμβάνονται, επιλέγονται με κριτήριο να μην αφαιρούν από την κερδοφορία των επιχειρηματιών και να κοστίζουν όσο το δυνατό λιγότερο στις υπηρεσίες που διατηρεί το κράτος. Να γιατί δεν θέλετε, τόσο οι επιχειρηματίες όσο και εσείς, την περαιτέρω ενίσχυση με ιατρούς εργασίας στη χώρα μας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι για το ΚΚΕ «ουσιαστικές λύσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο εάν τα ζητήματα αυτά της ασφάλειας στην εργασία αποτελέσουν πεδίο πάλης και διεκδίκησης των εργαζομένων και των σωματείων, ενταγμένα στην πάλη για αναχαίτιση της αντιλαϊκής επίθεσης».Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Από τις 10 Νοέμβρη οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Από τη Δευτέρα, 10 Νοέμβρη, έως την Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, που εκλέχτηκε στη Γενική Συνέλευση στις 12/10, οι εκλογές θα γίνονται στα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., ενώ τις πρωινές ώρες εκλογές θα γίνουν και σε χώρους δουλειάς.Στην τελική ευθεία για το πανελλαδικό συλλαλητήριο

Εφτασαν στους 787 οι φορείς που το συνδιοργανώνουν

Να μη μείνει κανείς που να μη μάθει για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, να πιαστούν όσοι περισσότεροι χώροι, να γίνουν οι συνελεύσεις και όπου δεν έχουν γίνει, να ενταθεί η πρωτοβουλία για την καλύτερη οργάνωση της καθόδου κάθε οργάνωσης στο συλλαλητήριο. Στη μία βδομάδα που απόμεινε μέχρι την 1η Νοέμβρη εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς μετρούν ήδη αντίστροφα το χρόνο. Κάθε μέρα, μέχρι το επόμενο Σάββατο, είναι μέρα εξόρμησης και ενημέρωσης εργαζομένων και ανέργων, μέρα κινητοποίησης και διεκδίκησης για τα οξυμένα προβλήματά τους, μέρα οργάνωσης της μαζικής συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο. Τα σωματεία και οι φορείς που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο και συνδιοργανώνουν την πανελλαδική κινητοποίηση, έφτασαν χτες τα 787.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει σήμερα γλέντι αλληλεγγύης, στις 9 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252). Την Πέμπτη 30/10 θα κάνει πικετοφορία, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Επίσης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση για την ανεργία, με συναυλία και λαϊκό γλέντι από τα μέλη του Σωματείου Μουσικών Λέσβου, τη Δευτέρα 27/10, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παλιού Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), προχωρά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εχει ήδη αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για την 1η Νοέμβρη, και καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, την επιτροπή ανέργων να διαδηλώσουν με τα πανό και τα αιτήματά τους.Μήνυμα αλληλεγγύης από την ΠΔΟΓ

Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ, μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, στέλνει η Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ). «Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενώνουμε τη φωνή μας σε αυτή τη μεγάλη καμπάνια που οργανώνει το ΠΑΜΕ», αναφέρει η ΠΔΟΓ και εκφράζει την υποστήριξή της στα αιτήματα για την προστασία των ανέργων.Συνέντευξη Τύπου και σύσκεψη από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Τουρισμός 2014 ή πώς οι "ναυαρχίδες" των κερδών γίνονται οι "γαλέρες" των εργατών», θα παραχωρήσουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής μαζί με τα επιχειρησιακά σωματεία, την Τετάρτη 29/10, στις 11 π.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

Επίσης, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής διοργανώνει σύσκεψη με θέμα τις ελαστικές μορφές εργασίας, την Κυριακή 26/10, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Καλλιρρόης 4). Καλεί τους εργαζόμενους, κάτω από αυτό το εργασιακό καθεστώς, να συμβάλουν με τη γνώμη και τον προβληματισμό τους στην καλύτερη οργάνωση και τη διαμόρφωση αιτημάτων.Ξεκινά αύριο το Συνέδριο της ΟΕΚΙΔΕ

Το 8ο τακτικό της Συνέδριο πραγματοποιεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ) στις 25 και 26 Οκτώβρη. Οι εργασίες του θα γίνουν στο ξενοδοχείο «OSCAR» (Φιλαδελφείας και Σάμου 25, Σταθμός Λαρίσης) και θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ., το Σάββατο. Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι των φτωχομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, των βιοτεχνών υποδηματοποιών και των σπουδαστών ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει: «Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε συνθήκες που συνεχίζεται η άγρια επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου και γενικότερα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων (...) Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι δυνάμεις της ΟΕΚΙΔΕ έδωσαν μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα, έβαλαν εμπόδια, οργάνωσαν κινητοποιήσεις, έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να σπάσουν ο φόβος και οι διαχειριστικές αυταπάτες, να δείξουν οι εργάτες τη δύναμή τους».Βάζουμε ψηλότερα τον πήχη

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, οργάνωσε τη δουλειά σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και σωματείων, προκειμένου σε αυτή τη δίμηνη καμπάνια να αναδειχθούν με πιο συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, με αιχμή τα ζητήματα των ανέργων και τις επιπτώσεις της ανεργίας στη λαϊκή οικογένεια. Να αναδειχθεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά συνολικά την εργατική τάξη. Τα ζητήματα που αφορούν το εισόδημα των εργαζομένων, τους μισθούς, τα μεροκάματα, την απλήρωτη εργασία, τη φοροληστεία και τη φοροεπιδρομή. Αλλά και τα ζητήματα της Υγείας, καθώς τα δυο νοσοκομεία που υπάρχουν στο νομό, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, υπολειτουργούν.

Γι' αυτά και για άλλα θέματα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου έδωσε κατεύθυνση στα σωματεία - μέλη του να αναπτύξουν δράση με συγκεκριμένο σχέδιο στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις όλο αυτό το διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν το άνοιγμα και τη δράση τους στους εργαζόμενους στις κατασκευές και τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού, στις υπηρεσίες και τις πρώην ΔΕΚΟ, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους εμποροϋπαλλήλους. Ιδιαίτερη δουλειά έγινε στους συνταξιούχους, που διοργάνωσαν και συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αγρινίου, η οποία στηρίχθηκε από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε τη δουλειά και στις συνοικίες της πόλης, με συγκεντρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του δίμηνου δράσης και της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το Δήμο Αγρινίου, με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με το Σωματείο των Οικοδόμων, ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα των συνθηκών εργασίας και των συχνών εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια. Μάλιστα, ζητήσαμε και πετύχαμε το θέμα να έρθει για συζήτηση στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο. Με μια σειρά πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με τη «φιλανθρωπία», αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη διεκδίκηση, την οργάνωση, την ταξική αλληλεγγύη.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την επαφή με τους εργαζόμενους δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όταν οργανωμένα παλεύουμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, έχουμε αποτελέσματα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν αφορούν μόνο αδυναμίες στη δική μας δουλειά, ούτε περιορίζονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν από τη μια με τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί σήμερα η αντιλαϊκή πολιτική, ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», «άντε λίγα ακόμα μέτρα να πάρουμε και θα βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση». Από την άλλη, με τις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια κυβερνητική αλλαγή με επικεφαλής τον ίδιο μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, στο «δε γίνεται τίποτα», στην αναμονή, οι ταξικές δυνάμεις έχουμε χρέος να αναδείξουμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, αλλά με οργανωμένο τρόπο να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αυτό απαιτεί σκληρή αναμέτρηση, καθημερινό αγώνα, ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, σύγκρουση με το κεφάλαιο, την πολιτική και τα κόμματά του. Με το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν», φιλοδοξούμε η εργατική τάξη της περιοχής να δώσει αγωνιστικό και μαχητικό «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνουμε τις προσπάθειές μας τις μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Νοέμβρη.


Μιχάλης ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΑγρινίουΑπεργούν σήμερα στη «Βιβλιοσυνεργατική»

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική». Την απεργία προκήρυξε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, για τους εργαζόμενους της επιχείρησης που διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων 5 μηνών.Αντιδράσεις για την παράνομη απόλυση

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των συνδικάτων για την παράνομη απόλυση του συνδικαλιστή Γιώργου Βασιλάκη, γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), από την πολυεθνική εταιρεία Πληροφορικής COMΜSQUΑRE. Υπενθυμίζεται ότι το ΣΕΤΗΠ οργανώνει τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, 11 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας κατά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Αγία Παρασκευή (Μεσογείων 427) και καλεί τα σωματεία και οργανώσεις εργαζομένων να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους με τη μαζική τους παρουσία και ψηφίσματα συμπαράστασης.

Μεταξύ άλλων ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν εκδώσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες Λογιστών, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμφιαλωμένων Ποτών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βραζιλίας, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ακόμα, η Ενωση Λογιστών Αθήνας, τα Σωματεία FORTHNET - NETMED, Δήμου Αγίας Παρασκευής, ΠΑΣΕΤΙΜ, Ομίλου INTRACOM, NSN Ελλάδας, 360 CONNECT, οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ στις επιχειρήσεις «Ωθηση» και«MEDIATEL» κ.ά.Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών

Εκδήλωση στις 31/10, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από τη μέρα που ξεκίνησε η απεργία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την έναρξη του ηρωικού αγώνα στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», η Επιτροπή Αγωνιστών Απολυμένων Χαλυβουργών Ασπροπύργου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας διοργανώνει εκδήλωση - λαϊκό γλέντι, την Παρασκευή 31/10, στις 7.30 μ.μ., στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας (Ιερά Οδός και Μουρίκη). Στο κάλεσμά τους οι χαλυβουργοί αναφέρουν:

«31/10/2011. Ημέρα που άρχισαν οι απολύσεις εργατών στη Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο. Οι εργάτες δε δίστασαν και εφάρμοσαν την ομόφωνη απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του ταξικού τους σωματείου, την απεργία. Από εκείνη τη μέρα και για 272 μέρες, ήταν ακοίμητοι φρουροί του δικαιώματός τους για μεροκάματο για όλους με πλήρη δικαιώματα. (...) Από τότε ως και σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στ' αυλάκι. Καταδίκες εργατών, απολύσεις οικειοθελείς, αλλά και με την υπογραφή του υπουργείου Εργασίας. Αλλά οι χαλυβουργοί είναι εδώ! Και παλεύουν ακόμα, μεταδίδοντας τον ταξικό αγώνα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν».ΦΑΡΜΑΚΑ

Εξαμηνιαίο χαράτσι 365 εκατ. ευρώ στους αρρώστους

Δυσβάσταχτες συμμετοχές για την αγορά φαρμάκων - που πολλές φορές είναι απαγορευτικές για την προμήθειά τους - πληρώνουν οι άρρωστοι, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν τα παιγνίδια των εταιρειών με τις αποσύρσεις φαρμάκων, ώστε να επιτύχουν τις τιμές που τους εξασφαλίζουν την επιθυμητή κερδοφορία.

Αποκαλυπτικά γι' αυτή τη δραματική κατάσταση στη φαρμακευτική περίθαλψη των αρρώστων είναι τα στοιχεία που παρουσίασε, χτες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε συνέντευξη Τύπου. Ο ΠΦΣ περιόρισε την εξέλιξη αυτή στην υποταγή στις επιταγές της τρόικας, αγνοώντας - ή και επικαλούμενος σε αρκετές περιπτώσεις - την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία τελικά οδηγεί σε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η συμμετοχή στα φάρμακα που πληρώνει ο ασφαλισμένος είναι 0%, 10% και 25% επί της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ), η οποία είναι ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σ' αυτές τις τιμές προστίθεται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) - δηλαδή της τιμής του φαρμάκου στο φαρμακείο της γειτονιάς - και της ΑΤ, όταν ο άρρωστος δεν επιλέξει το φάρμακο με την ΑΤ. Στην περίπτωση που το φάρμακο είναι πρωτότυπο και δεν έχει γενόσημο, τότε τη διαφορά ΛΤ - ΑΤ τη «μοιράζονται» ο ασθενής και ο ΕΟΠΥΥ. Για την εκτέλεση κάθε συνταγής, ο άρρωστος πληρώνει 1 ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Ολες αυτές οι συμμετοχές συνιστούν τη μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα που υπάρχουν στη λεγόμενη «θετική λίστα» και καλύπτονται - κατά ένα μέρος - απ' τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες η μεσοσταθμική συμμετοχή το Σεπτέμβρη του 2014 έφτασε στο 34,5% του τζίρου των φαρμάκων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Μέσω λοιπόν των ιδιωτικών φαρμακείων - της γειτονιάς δηλαδή - το πρώτο εξάμηνο του 2014 διακινήθηκαν φάρμακα αξίας 936,4 εκατ. ευρώ, στα οποία προστίθενται τα λεγόμενα claw back των εταιρειών αξίας 100,8 εκατ. ευρώ και τα rebates των φαρμακείων αξίας 19,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή η αξία των φαρμάκων το πρώτο εξάμηνο του 2014 ήταν 2.113,4 εκατ. ευρώ και οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν συμμετοχή 364,6 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες εκβιάζοντας για τις τιμές εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν την επιθυμητή κερδοφορία, προχωρούν σε αποσύρσεις φαρμάκων απ' την αγορά - συμπεριλαμβανομένων ακόμα και εμβολίων για παιδιά, όπως ο πνευμονιόκοκκος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΦΣ τα φαρμακεία της γειτονιάς παραλαμβάνουν μειωμένα από 61 έως 97% τα φάρμακα που παραγγέλνουν στις φαρμακαποθήκες. Τα υπόλοιπα απ' τα διατιθέμενα στην αγορά φάρμακα, οι έμποροι τα επανεξάγουν στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν υψηλότερες τιμές.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο σχεδόν 5.000 μικρομεσαία φαρμακεία της γειτονιάς.Κινητοποίηση χτες στο Δρομοκαΐτειο

Κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο έκαναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με αφορμή ημερίδα με θέμα: «Διπολική Συναισθηματική Διαταραχή», του υπουργείου Υγείας, παρουσία της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα. Εκπρόσωποι των εργαζομένων παραβρέθηκαν στην ημερίδα -όπου η υφυπουργός επιβεβαίωσε το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων- έθεσαν ερωτήματα και εξέφρασαν τα αιτήματά τους.

Σε ανακοίνωσή της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Δρομοκαΐτειου» τονίζει:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά ακάθεκτη στο κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει, πολιτική που εφαρμόζεται με πλήρη συμφωνία και συνεργασία με την ΕΕ, πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και ανεξάρτητα από τα μνημόνια». Το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο «σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους είναι για κατάργηση ή στην "καλύτερη" περίπτωση να μετατραπεί σε δικαστικό ψυχιατρείο, μέσης και υψηλής ασφάλειας».

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικεί:ΕΥΔΑΠ

Μεθοδεύσεις για την αλλοίωση των συσχετισμών

Το ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας σε βάρος των εργαζομένων στο Σύλλογο Προσωπικού Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ αποκαλύπτει και καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΚ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), μπροστά στις εκλογές που θα γίνουν στις αρχές Νοέμβρη.

Οπως αναφέρει η ΕΣΚ, «χρόνια τώρα αυτές οι δυνάμεις με τις πρακτικές τους εκφυλίζουν το εργατικό κίνημα. Είναι γνωστό ότι "μεταφέρουν" συναδέλφους από σύλλογο εργαζομένων σε σύλλογο εργαζομένων, ανάλογα με το ποιος έχει κάθε φορά αρχαιρεσίες. Αφού λοιπόν μετακόμισαν αρκετούς συναδέλφους σε διάφορους συλλόγους τώρα κάνουν καμπάνια να τους ξαναφέρουν πίσω στο Σύλλογο Προσωπικού, με στόχο να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ τους».

Η ΕΣΚ θέλοντας να βάλει τέλος σε αυτές τις μεθοδεύσεις κατέθεσε την πρόταση τη μέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, στις 28 Σεπτέμβρη, να κλείσει και το μητρώο, προκειμένου να αποτραπούν οι «μεταφορές». Η πρόταση έγινε με δεδομένο ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι - έτσι δεν αποκλείονται κάποιοι από τα συνδικάτα εκτός από τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους οποίους την ευθύνη φέρει η συνδικαλιστική πλειοψηφία που απορρίπτει σε μόνιμη βάση την πρόταση της ΕΣΚ για ένταξή τους στα σωματεία με πλήρη δικαιώματα.

Η πρόταση πέρασε καθώς την υπερψήφισε για πρώτη φορά και η ΠΑΣΚΕ. Να σημειωθεί πως τα προηγούμενα χρόνια ήταν υπέρ της «μεταφοράς», αλλά προφανώς σήμερα εκτιμά ότι δεν ευνοείται. Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι την πρόταση της ΕΣΚ την καταψήφισε όχι μόνο η ΔΑΚΕ, αλλά και η παράταξη ΣΕΚΕ (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) η οποία, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ «θέλει να διαιωνίσει τον εκφυλισμό».ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ - ΕΡΕΥΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στο 44,3% το ποσοστό φτώχειας το 2012

Ο συγκεκριμένος δείκτης φτώχειας υπολογίζεται με βάση ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων του 2007

Τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της φτώχειας και των συνθηκών διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα δεδομένα της Ερευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) του 2013, που δημοσιοποιήθηκαν από την Eurostat και αναφέρονται στην εισοδηματική κατάσταση του πληθυσμού το 2012.

Μάλιστα, όπως εκτιμά το Παρατηρητήριο του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι επιπτώσεις από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την αντιλαϊκή πολιτική στα εισοδήματα των νοικοκυριών εντάθηκαν το διάστημα 2013 - 2014, ενώ τα σημερινά επίπεδα φτώχειας είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με την εικόνα που αποτυπώνεται στα παραπάνω στοιχεία.

Ειδικότερα, τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι: Την τριετία 2010 - 2012 το διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο εισόδημα των ατόμων που βρίσκονται στο μέσο της εισοδηματικής κατανομής υποχώρησε από 915 σε μόλις 698 ευρώ. Σύμφωνα με τον δείκτη σχετικής φτώχειας (που αναφέρεται στο ποσοστό του πληθυσμού με ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο από το 60% του αντίστοιχου διάμεσου εισοδήματος των κατοίκων της χώρας), η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 20,1% το 2010 σε 23,1% το 2012. Η μείωση αυτή, όμως, αποκρύπτει την πραγματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, αφού το όριο φτώχειας για ένα άτομο έχει αντίστοιχα συρρικνωθεί από 549 ευρώ το 2010 σε 419 ευρώ το 2012.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού για την ίδια περίοδο (σε μόλις δύο χρόνια) ανήλθε από 27,7% σε 35,7%! Ακόμα χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις του δείκτη φτώχειας που υπολογίζεται με βάση ένα διαχρονικά σταθερό όριο φτώχειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων του 2007. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο δείκτη, το ποσοστό φτώχειας υπερδιπλασιάστηκε από 18% το 2010 σε 44,3% το 2012. Σύμφωνα με το δείκτη χάσματος (ή βάθους) φτώχειας, ακόμη και τα εισοδήματα των ίδιων των φτωχών συρρικνώθηκαν σημαντικά. Το 2012, 1 στους 2 φτωχούς είχε διαθέσιμο μηνιαίο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα μικρότερο από 282 ευρώ, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 30,6% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2010.

Ο δείκτης υλικής αποστέρησης, δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν τουλάχιστον 3 από τις 9 βασικές ανάγκες, ανήλθε στο 37,3% το 2013 σε σχέση με το 24,1% το 2010.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Προβολή της ταινίας «Η ζωή στους βράχους»

«Τις γυναίκες που πολέμησαν ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους εκμεταλλευτές, που έδωσαν τη ζωή τους για τη Λευτεριά και το δίκιο του λαού μας» τιμούν η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων - Πρακτικάριων Υγειονομικών, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής και τα Συνδικάτα εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά και καλούν στην προβολή της ταινίας«Η ζωή στους βράχους», της Αλίντα Δημητρίου. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 25 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι, ενώ στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο.Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σύσκεψη για τη δράση ενάντια στις απολύσεις

Κυριακή 26 Οκτώβρη, 11 π.μ., παλαιό Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων

Σε πλατιά σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων των Δήμων της Αττικής καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Αγίων Αναργύρων, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Ασπρόπυργου και Μάνδρας και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 26 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο παλαιό Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων (λεωφόρος Δημοκρατίας, απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων).

Στο κείμενο - πρόσκληση στη σύσκεψη, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση, με τον επανέλεγχο όλων των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των εργαζομένων στους δήμους, θέλει να πετάξει στον Καιάδα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους. (...) Οι δήμαρχοι δηλώνουν "υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας", γιατί θέλουν να ξεφορτωθούν εργαζόμενους με δικαιώματα και να διευρύνουν παραπέρα στις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει ανάγκη να δοθεί συνολική απάντηση ενάντια στις απολύσεις (...)».

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν στη σύσκεψη για τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων, προβάλλοντας το αίτημα: Οχι στο λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των ΙΔΑΧ. Καμία διαθεσιμότητα, καμία απόλυση. Κατάργηση του ν. 4250 περί «αξιολόγησης» και του λεγόμενου επανελέγχου των ΙΔΑΧ.

Στο μεταξύ, σε νέο κλείσιμο των υπηρεσιών του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις 27 συναδέλφων τους βάση έκθεσης του ΑΣΕΠ, στην οποία διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν παρατυπίες ως προς τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Η κυβέρνηση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προσπαθεί να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους και να τους διαιρέσει για να δικαιολογήσει τις μαζικές απολύσεις που θέλει να κάνει. Παράλληλα, με διάφορα ιδεολογήματα περί «αξιοκρατίας» και «διαφάνειας», προσπαθεί να συγκαλύψει ότι ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, αλλά είναι αυτός που γεννά και θρέφει την ανεργία.Στη μάχη της απεργίας σήμερα στη «Forthnet»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη «Forthnet-Netmed». Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, διεκδικούν να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις, να μπει τέρμα στο καθεστώς των επινοικιαζόμενων, να σταματήσουν οι απολύσεις και η εντατικοποίηση. Δίνουν ακόμα απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει «λοκ άουτ» και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να πάρουν σήμερα άδεια ή ρεπό για να μην πάρουν μέρος στην απεργία.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση ενημέρωσε αρχικά τους «ενοικιαζόμενους» ότι σήμερα, Παρασκευή, δε θα δουλέψουν, αλλά θα πάρουν άδεια. Στην απάντηση των εργαζομένων πως θα απεργήσουν, έδωσε σε όλους υποχρεωτικά ρεπό. Αντίστοιχα, σε μια σειρά τμήματα, στελέχη της εταιρείας καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια ή ρεπό. Αμεση ήταν η παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, που κατήγγειλε την προσπάθεια παρέμβασης στη συνδικαλιστική δράση. Υπενθύμισε ακόμα την «επιστράτευση» αστυνομικών δυνάμεων ενάντια στην απεργία τους τον περασμένο Φλεβάρη και κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην τρομοκρατία, όποια μορφή κι αν παίρνει.

«Η εργοδοσία αφού απέτυχε να εμποδίσει την συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, προσπάθησε παραβιάζοντας ακόμα και τους νόμους του αστικού κράτους να επιβάλει ρεπό ή υποχρεωτική άδεια σε όσους εργαζόμενους δήλωσαν πως θα απεργήσουν. Ενημερώνουμε τους υπεύθυνους της επιχείρησης πως ο νόμος 1264/82 δεν έχει ακόμα καταργηθεί!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ

Απαίτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου

Να δοθεί το εποχιακό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις συνθήκες της ανεργίας και της απληρωσιάς, διεκδίκησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας μαζί με τα Σωματεία των Ναυπηγοξυλουργών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας έχουν ήδη αποσπάσει θετική απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ μετά από τις παρεμβάσεις που οργάνωσαν. Χτες, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έφτασαν με πορεία στο υπουργείο, απαιτώντας ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, να προχωρήσει σε έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Με δύο λεωφορεία συμμετείχαν οι εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στους οποίους οφείλονται μισθοί 8 μηνών και βρίσκονται από τη Δευτέρα σε κινητοποίηση για να πληρωθούν.

Στην αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών αρχικά ανακοινώθηκε πως ο υπουργός απουσίαζε, όμως ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε όταν στο υπουργείο κατέφτασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Τελικά, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων, μια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υφυπουργό, Α. Μπέζα, ο οποίος περιορίστηκε στην υπόσχεση να μεταφέρει το αίτημα στον υπουργό και να κλείσει ραντεβού μαζί του. Τα σωματεία αποφάσισαν να συνεδριάσουν τη Δευτέρα και στην περίπτωση που δεν έχει προγραμματιστεί η συνάντηση θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση την επόμενη Πέμπτη.

Το εποχιακό επίδομα των 640 περίπου ευρώ δίνεται σε όσους εργαζόμενους έχουν «κολλήσει» από 50 έως 210 ένσημα το προηγούμενο έτος. Τα σωματεία διεκδικούν να δοθεί σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, καθώς η ανεργία και η απληρωσιά κυριαρχούν στον κλάδο της ναυπηγικής βιομηχανίας και οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε πως τα σωματεία δεν πρόκειται να παραιτηθούν από το αίτημά τους αλλά θα οργανώσουν νέα κινητοποίηση. Τόνισε πως δεν παλεύουν για «το ξεροκόμματο των 6 κατοστάρικων» αλλά για να έχουν δουλειά με δικαιώματα. «Δε φταίμε εμείς που δεν μπορούμε να ζήσουμε. Δεν κλείσαμε εμείς τα ναυπηγεία», υπογράμμισε. Οσο για τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούστηκε και στη χτεσινή κινητοποίηση: «Σε Κίνα και Τουρκία φτιάχνετε τα πλοία και μας καταδικάζετε στην ανεργία». Ο Σ. Πουλικόγιαννης κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδότες πως δεν τους έχουν «στο τσεπάκι τους», οργανώνοντας νέα παρέμβαση για το επίδομα αλλά και παίρνοντας μαζικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη, μαζί με εκατοντάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα.ΒΟΥΛΗ

Με επικύρωση οδηγίας της ΕΕ οι απολύσεις στους ΟΤΑ

Με τη συζήτηση κατ' άρθρο, ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του αντιδραστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, του οποίου οι διατάξεις ενσωματώνουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο τομέα, προκειμένου αυτός να προσαρμοστεί πλήρως στις επιταγές του κεφαλαίου, ενώ με πρόσχημα την «αξιοκρατία και τη διαφάνεια» στρώνει το δρόμο για νέα «σφαγή» σε βάρος των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στους ΟΤΑ. Σήμερα, θα γίνει στην Ολομέλεια ξεχωριστή συνεδρίαση για τις 11 (!) τροπολογίες του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα (...) προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (...) και άλλες διατάξεις».

Προβλέπει τον έλεγχο της «γνησιότητας» των βεβαιώσεων, όπως της ασφαλιστικής κάλυψης και πιστοποιητικών των δημοσίων υπαλλήλων από το 1994 έως σήμερα, δηλαδή σε βάθος 20ετίας. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων κυρίως στους ΟΤΑ, που τους ανάγκασαν δήμαρχοι και κυβερνήσεις να δουλεύουν για ένα διάστημα ακόμα και ανασφάλιστοι. Δηλαδή, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, «αναζητούνται εξιλαστήρια θύματα». Εκανε σαφές ότι: «Ως ΚΚΕ θεωρούμε κύριους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης τις κυβερνήσεις, τα διάφορα όργανα εξουσίας, το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα και όχι τους εργαζόμενους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα κόμματα που κυβέρνησαν και συγκυβερνούν δημιούργησαν αυτόν το δημόσιο τομέα με πανσπερμία εργασιακών σχέσεων με βάση και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, κάτι που στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τις άλλες δυνάμεις που λένε ότι θα κινηθούμε μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Απευθυνόμενος στην υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαίτησε να ξεκαθαρίσει τη θέση της κυβέρνησης για τα εξής: «Εκτός της απόλυσης όλων αυτών που από τον έλεγχο θα καταταχθούν στην κατηγορία των πλαστών δικαιολογητικών - που μπορεί να είναι και οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας - τι άλλο ζητάτε; Ζητάτε πίσω τις αποδοχές που καταβλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια που παρείχαν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι; Ζητάτε αυτά τα χρόνια να μην είναι συντάξιμα για όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Τι είναι αυτό που θέλει η κυβέρνηση;».

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου αντί απάντησης επιστράτευσε τον αποπροσανατολισμό και την επίθεση λέγοντας: «Ακουσα πάλι από το βήμα αυτό, με έναν ψηφοθηρικό λαϊκισμό εκτός ορίων, και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΚΕ τώρα, ότι η κυβέρνηση συνδέει και πάλι την αξιολόγηση με τις απολύσεις».

Ανάμεσα στα άλλα αντιδραστικά άρθρα του νομοσχεδίου υπάρχουν και αυτά που προβλέπουν ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/37 δημόσια έγγραφα και δεδομένα τίθενται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι η παράδοση των δεδομένων του Δημοσίου στους επιχειρηματίες όχι μόνο ανοίγει νέα πεδία κερδοφορίας αλλά και «νέους δρόμους δυσκολιών για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ως νέοι τρόποι στέρησης προσωπικών δεδομένων και ατομικών ελευθεριών». Να σημειωθεί ότι αυτά τα άρθρα τα βρήκαν θετικά όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ.Σελίδα 14 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών έγινε χτες το απόγευμα

Στα Προπύλαια συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής. Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ κάλεσαν χτες σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις με αιτήματα αιχμής την αύξηση της χρηματοδότησης της Εκπαίδευσης και μαζικούς διορισμούς ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις διαθεσιμότητες, στην κινητικότητα και την «αξιολόγηση», η οποία βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης από την κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και των σχολικών φυλάκων, που είναι σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί μαζί με φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, πορεύτηκαν μέσω της οδού Σταδίου προς τη Βουλή. Επειτα κατευθύνθηκαν προς το πολιτικό γραφείο του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, όπου συνάδελφοί τους που βρίσκονται εδώ και 15 μήνες σε διαθεσιμότητα πραγματοποιούσαν από νωρίς κατάληψη.

Την πολιτική που συμπιέζει το μορφωτικό δικαίωμα και τις εργασιακές σχέσεις στην Εκπαίδευση κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις από το μπλοκ τους. «Μόνιμη δουλειά - μόρφωση - Υγεία. Τώρα κάλυψη όλων των αναγκών», αναγραφόταν στο πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που κατήγγειλε για μια ακόμα φορά την πολιτική που αφήνει τα σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, τους εκπαιδευτικούς χωρίς δουλειά. Που σπέρνει υποσχέσεις για διορισμούς και κάλυψη των κενών τη στιγμή που οι διαθεσιμότητες - απολύσεις είναι ήδη πραγματικότητα στην Εκπαίδευση, που οι ελλείψεις ταλαιπωρούν ακόμα τα σχολεία, που χιλιάδες εκπαιδευτικοί δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις οι οποίες διευρύνονται και στο χώρο της Παιδείας. Που πετά τα παιδιά έξω από το «νέο» σχολείο που οικοδομείται, υλοποιώντας τη γραμμή των μονοπωλίων για στροφή της μεγάλης μάζας στην κατάρτιση.Ακόμα στον αέρα η μεταφορά μαθητών

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη

Η μεταφορά από και προς το σχολείο εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για μαθητές της Αττικής, καθώς παρά τις υποσχέσεις από πλευράς κυβέρνησης και Περιφέρειας, το πρόβλημα παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτο.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής συναντήθηκε προχτές με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Χρ. Καραμάνο, ωστόσο δεν έλαβε απαντήσεις για το πόσα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει, πόσα βρίσκονται σε εκκρεμότητα και πότε θα ξεκινήσουν κτλ. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, υπάρχουν δύο κατηγορίες δρομολογίων. Στη μία εντάσσονται τα 650 δρομολόγια που είχαν προκηρυχθεί στις αρχές του καλοκαιριού με βάση τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που έθετε η ΚΥΑ 24001. Από αυτά, τα 45 παραμένουν αδιάθετα και άλλα 50 δεν ξεκίνησαν λόγω διαφόρων εκκρεμοτήτων και κανείς δεν είναι σε θέσει να δηλώσει πόσα και ποια από τα υπόλοιπα 550 περίπου μεταφέρουν μαθητές. Παράλληλα, υπάρχουν και μία σειρά δρομολόγια τα οποία προκηρύχθηκαν επιπλέον των παραπάνω, μετά από τις τροπολογίες του Σεπτέμβρη. Σύμφωνα με τους γονείς, κάποια από αυτά έχουν ανατεθεί, ενώ κάποια δεν έχουν μπει καν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Από πλευράς της Ομοσπονδίας Γονέων, ζητήθηκε να αποζημιωθούν οι γονείς που μεταφέρουν με δικά τους μέσα τα παιδιά τους και να συναφθεί σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΟΑΣΑ, ώστε να δοθεί Ειδικό Μαθητικό Δελτίο στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κυρίως των ΕΠΑΛ) που αναγκάζονται να μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πρώτο η απάντηση από πλευράς Περιφέρειας ήταν ότι θα υπάρξουν αποζημιώσεις με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων και στο δεύτερο ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και κλήθηκαν οι γονείς να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση. Σημειώνεται ότι πολλοί μαθητές των ΕΠΑΛ αναγκάζονται να αναζητούν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει σε σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και να αλλάζουν δύο και τρεις συγκοινωνίες για να φτάσουν.

Η Ομοσπονδία Γονέων έθεσε και την ανάγκη σίτισης των μαθητών. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, έλαβε την απάντηση ότι υπάρχει κονδύλι 1 εκατομμυρίου ευρώ στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για σίτιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσω δομών αλληλεγγύης και της εκκλησίας. Οι γονείς απαίτησαν «άμεσα να δοθεί ένα δεκατιανό με ευθύνη της Περιφέρειας», αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές στους δήμους και την Περιφέρεια, αλλά και δημιουργώντας νέες υποδομές.Μαθητική κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Στη 1 το μεσημέρι καλούν μαθητές από δεκάδες σχολεία της Αττικής

Στο υπουργείο Παιδείας συγκεντρώνονται σήμερα στη 1 το μεσημέρι μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής, απαιτώντας: Να καταργηθεί η «τράπεζα θεμάτων». Οχι στο «νέο λύκειο». Καμία συγχώνευση σχολείου, τμήματος, ειδικότητας. Κανένα σχολείο με κενά σε εκπαιδευτικούς, κανένας μαθητής χωρίς βιβλία. Να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία με βάση τις ανάγκες. Θέρμανση το χειμώνα για όλα τα σχολεία. Εκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα, να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές. Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή με ευθύνη των δήμων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και καλούν μαθητές από δεκάδες σχολεία: 2ο, 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανίδειου, 1ο, 4ο, 6ο ΓΕΛ Καλλιθέας, 9ο Γυμνάσιο Καλλιθέας, 1ο ΓΕΛ Ταύρου, 4ο, 5ο, 6ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης, Ευαγγελική Νέας Σμύρνης, 1ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης, 3ο ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου, 2ο ΓΕΛ Αλίμου, 3ο - 4ο ΓΕΛ Αργυρούπολης, 5ο ΓΕΛ Γλυφάδας, 3ο ΓΕΛ Μπραχαμίου, ΕΠΑΛ Μπραχαμίου, 13ο, 1ο, 7ο - 10ο, 11ο, 14ο Λύκεια Περιστερίου, 2ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο Γυμνάσιο Περιστερίου, 2ο - 5ο ΓΕΛ Ιλίου, 2ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 1ο ΓΕΛ Πετρούπολης, 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου, 5ο - 6ο ΓΕΛ Αιγάλεω, 2ο ΓΕΛ Αγ. Βαρβάρας, 1ο, 2ο ΓΕΛ Ανω Λιοσίων, 2ο ΓΕΛ Μενιδίου, 1ο, 2ο ΓΕΛ Περάματος, 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας, ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 2ο, 3ο, 4ο, ΓΕΛ Κερατσινίου, 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 3ο, 4ο, 5ο ΓΕΛ Νίκαιας, 9ο Γυμνάσιο Νίκαιας, 8ο ΓΕΛ Πειραιά, 41ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, 15ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, 26ο Γυμνάσιο Αθηνών, 24ο Γυμνάσιο Αθηνών, 14ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αθηνών, 1ο ΓΕΛ Ηρακλείου, 2ο Γυμνάσιο Καισαριανής, 1ο ΓΕΛ Καισαριανής, 1ο ΓΕΛ Υμηττού, 1ο ΓΕΛ Ζωγράφου, 1ο, 3ο, 5ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, 1ο ΓΕΛ Βύρωνα, ΓΕΛ Μεγάλου Πεύκου, 1ο ΕΠΑΛ Ελευσίνας, 1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας.

Διαμαρτυρία σχολείων της Κυψέλης

Κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έκαναν χτες, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού τους και αποφάσεις συνελεύσεων και 15μελών, μαθητές από το 15ο, 41ο και 39ο Γυμνάσια - Λύκεια, τα οποία βρίσκονται στην Κυψέλη. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας και από εκεί κατήγγειλαν την πολιτική που υποβαθμίζει το σχολείο και πετά έξω τους μαθητές, ζήτησαν να καταργηθεί ο νόμος για το «νέο λύκειο» και η «τράπεζα θεμάτων», διεκδικώντας παράλληλα λύση των προβλημάτων υποδομής και στελέχωσης των σχολείων. Δήλωσαν πως ζητούν σύγχρονες και επαρκείς κτιριακές υποδομές στα σχολεία, σίτιση με ευθύνη του Δήμου, πρόσληψη φυλάκων και καθαριστριών στα σχολεία.

Οι μαθητές πορεύτηκαν προς τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας στη Λιοσίων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης και των «ανεξάρτητων» βουλευτών εγκρίθηκε, χτες το απόγευμα, από τις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, στη διάρκεια κοινής τους συνεδρίασης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ερευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις». ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «επιφύλαξη», δηλαδή ανοχή.

Οι αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ερευνας, την υποταγή της στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και ανοίγουν το δρόμο για την επιβολή της εργασιακής κόλασης σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ανέδειξαν και σύσσωμοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των ερευνητών, πριν από δύο μέρες, όταν είχαν κληθεί να τοποθετηθούν στην Επιτροπή. Για τη στάση τους αυτή, συνδικαλιστές, όπως κατήγγειλε χτες στη συνεδρίαση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δέχονται «απειλές και τρομοκρατία μέσω διαδικτύου και σε προσωπικό επίπεδο. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι μόνοι τους. Δεν θα περάσει του τάφου σιγή για πράγματα που έχουν σχέση με τη δουλειά τους».

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτυπώνει τις κατευθύνσεις της ΕΕ. «Η έρευνα και η ανάπτυξη, που σχετίζονται βέβαια μεταξύ τους, δεν είναι ταξικά ουδέτερες», σημείωσε. «Είναι δέσμιες των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής. Γι' αυτό διαμορφώνετε και το ρόλο του ερευνητή και τον οδηγείτε να έχει σαν επίκεντρο όχι το επιστημονικό έργο, αλλά την επιχειρηματική λειτουργία». Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό προωθείται η δραστική περικοπή κατά 30% του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού των Ερευνητικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί ακόμα και η μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ παρουσίασε τις διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης σε βάρος των εργαζομένων.

Τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου παρουσίασε ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Κόνσολας, σημειώνοντας ότι: «Για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται ότι πόροι των δημοσίων ερευνητικών ινστιτούτων μπορεί να προέρχονται και από συνέργιες με τον ιδιωτικό τομέα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η κριτική που άσκησε η εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, ήταν η εξής: «Η αδυναμία, η ατολμία, η κοντόφθαλμη σύλληψη αποστερεί από μια βασική προωθητική δύναμη για τη στήριξη και ενίσχυση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».Σελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Εκδρομή στα Αμπελάκια

Εκδρομή στα Αμπελάκια οργανώνει την Κυριακή 26 Οκτώβρη η Τομεακή Οργάνωση Υπαίθρου Λάρισας της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει επίσκεψη και ξενάγηση, στις 11 π.μ., στο «Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940-1949». Στη συνέχεια θα προβληθεί στο χώρο του Μουσείου βίντεο της ΚΝΕ για το «Πώς παρουσιάζεται η Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα σχολικά βιβλία» και θα ακολουθήσει συζήτηση. Το μεσημεριανό γεύμα θα γίνει στην πλατεία του χωριού και η αναχώρηση στις 4 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στο τηλέφωνο 2410.251.878.Χωρίς λεφτά και προσωπικό ανοίγουν νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ

Ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους ότι «είναι σε κίνδυνο όχι μόνο η επαγγελματική και επιστημονική μας υπόσταση, όχι μόνο η ασφάλεια των χορηγούμενων αλλά και η δημόσια Υγεία», έχουν υπερδιπλασιάσει την ένταση της εργασίας τους και κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, η κυβέρνηση αφήνει σκόπιμα τα προβλήματα του Οργανισμού να οξύνονται, ενώ διαφημίζει την πρόθεσή της να ανοίξει κι άλλες έξι μονάδες υποκατάστασης (Δράμα, Καβάλα, Κάλυμνο, Θράκη, Καστοριά, Μυτιλήνη).

Συγκεκριμένα, χτες η υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα συναντήθηκε με μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, όπου «συζητήθηκε η λειτουργία, η χρηματοδότηση και η στελέχωση έξι μονάδων». Την ίδια ώρα, υπάρχουν μονάδες στην επαρχία κυρίως χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη αναλώσιμα παραμένει (όπως είναι τα αντιδραστήρια για τον έλεγχο της παράλληλης χρήσης), μετατρέποντας τα προγράμματα υποκατάστασης σε χαμηλών προδιαγραφών, προκειμένου όλα τα παραπάνω να λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος για την παράδοση των υπηρεσιών και δομών του ΟΚΑΝΑ, αλλά και συνολικά του χώρου της τοξικοεξάρτησης από την πρόληψη μέχρι την κοινωνική ένταξη, στους ιδιώτες.Η αγορά της παγκόσμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Η κυρίαρχη πλέον αντίληψη σε παγκόσμιο επίπεδο (με ελάχιστες εξαιρέσεις, της Κούβας π.χ.) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα μεταπτυχιακά είναι ότι πρόκειται για προϊόν, που απευθύνεται σε πελάτες.

Αν μια τέτοια θέση είναι σωστή, τότε, παρά τις ιδιαιτερότητές του και την πρωτύτερη αίγλη του ως κοινωνικού αγαθού, το προϊόν αυτό οφείλει να υπακούει σε όλους τους κανόνες της παγκόσμιας αγοράς. Θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, καινοτόμο, κατάλληλης συσκευασίας, για να γίνει αποδεκτό από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τοπικών (εθνικών) αγορών και να «βελτιώνεται» με στόχο το περισσότερο κέρδος.

Στη χώρα μας, για ιστορικούς λόγους και κυρίως με την παρέμβαση του οργανωμένου φοιτητικού και λαϊκού κινήματος παλαιότερα, θεσμοθετήθηκαν κατακτήσεις, όπως δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, άσυλο πανεπιστημιακών χώρων κ.λπ. Κατακτήσεις, βέβαια, που χάνονται, καθώς ένας συνδυασμός κάμψης της αγωνιστικότητας και μαζικότητας των κινημάτων με την πολύπλευρη κυβερνητική επίθεση οικονομικού στραγγαλισμού οδηγεί, αργά αλλά σταθερά, στην επιχειρηματική αντίληψη για τη διατήρηση και λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατάργηση ασύλου, εμφάνιση διδάκτρων, χρηματοδοτούμενων «εδρών» σε πανεπιστήμια κ.λπ., λειτουργία «Ανοικτού Πανεπιστημίου» και «Διεθνούς» με δίδακτρα, προτροπή στη δημιουργία εταιρειών με σκοπό το κέρδος στα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων και ΤΕΙ (και χρηματική ενίσχυσή τους), βραβεύσεις καινοτομιών κ.λπ. είναι στοιχεία που διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα για την πλήρη προσαρμογή των ΑΕΙ στους κανόνες της αγοράς.

Στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και σε Τουρκία και Κύπρο, τα ιδιωτικά ΑΕΙ εμφανίζονται σαν μανιτάρια (ελάχιστα εδώδιμα, τα περισσότερα δηλητηριώδη).

Στις παραδοσιακές «αναπτυγμένες εκπαιδευτικά» χώρες, Βόρεια Αμερική, Δυτική Ευρώπη και τελευταία BRICS, η ταυτόχρονη παρουσία δημόσιων (ή πολιτειακών) και ιδιωτικών ΑΕΙ και η επιχειρηματική δραστηριότητά τους παίρνει νέες διαστάσεις.

Με τη βοήθεια του διαδικτύου και των μηχανημάτων πρόσβασης και διαδικτύωσης (ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ.), τα τελευταία δυο χρόνια εμφανίστηκαν εταιρείες που προσφέρουν τα MOOCs (Massive Open Online Courses), δηλαδή κάτι ως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο διαδίκτυο σε μαζική κλίμακα.

Οι πάροχοι των μαθημάτων MOOCs ξεφυτρώνουν με γρήγορους ρυθμούς, κυρίως είναι κοινοπραξίες διαφόρων πανεπιστημίων από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ευρωπαϊκές χώρες, Αυστραλία μαζί με εταιρείες λογισμικού, εκδοτικούς οίκους κ.λπ.

Ενας τέτοιος πάροχος, με το όνομα COURSERA (κοινοπραξία αμερικανικών πανεπιστημίων, όπως το Stanford, μαζί με το Πανεπιστήμιο του Τόκιο), κερδοσκοπικός στο χαρακτήρα, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι μέχρι τις αρχές Γενάρη 2014 είχε προσφέρει 571 μαθήματα σε 22.232.448 (!) πελάτες - φοιτητές από 190 χώρες! Ομως τα νούμερα που δείχνουν είναι υπερφουσκωμένα (για διαφήμιση), όπως δείχνει το παράδειγμα ενός μαθήματος Βιοηλεκτρισμού του Πανεπιστημίου Duke, στο οποίο γράφτηκαν 12.725 πελάτες, από τους οποίους οι 7.761 είδαν ένα σχετικό βίντεο, 345 εξετάστηκαν και 313 πέρασαν.

Τα πιο μαζικά προγράμματα αυτού του τύπου είναι τα κερδοσκοπικά COURSERA (Πανεπιστήμια Μέριλαντ, Βιρτζίνια, Στάνφορντ, Γουάρτον και Τόκιο) και UDACITY (Πολυτεχνείο Τζόρτζια, Παν. Σαν Χοζέ, Google, Facebook και άλλες συναφείς εταιρείες) και το διαφημιζόμενο ως μη κερδοσκοπικό edX ( ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Μπέρκλευ, Κιότο, Ντάρτμουθ, Πολυτεχνείο Βομβάης και δυο Αυστραλιανά Πανεπιστήμια).

Γιατί τα καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου τα δίδακτρα φοίτησης είναι πανάκριβα, προσφέρουν «δωρεάν» μαθήματα σε όποιον έχει υπολογιστή και πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πού αποσκοπεί η «εγγραφή» σε ένα μάθημα ενός γνωστού καθηγητή, ενός καλού πανεπιστημίου, εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών - πελατών από κάθε γωνιά του πλανήτη; Ενώ βέβαια διαφημίζεται δωρεάν η «εγγραφή», στη συνέχεια υπάρχει πληρωμή για την πιστοποίηση, αγορά ηλεκτρονικών βιβλίων κ.λπ. και όλα αυτά για ένα πιστοποιητικό κάποιων γνώσεων!

Ας δούμε τι γράφει η COURSERA για την «αποστολή» της: «Είμαστε μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με συνεργάτες κορυφαία πανεπιστήμια και οργανισμούς παγκοσμίως, που προσφέρει σε οποιονδήποτε δωρεάν μαθήματα. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση στην καλύτερη εκπαίδευση. Στόχος μας είναι με την εκπαίδευση που προσφέρουμε όλοι να καλυτερέψουν τη ζωή τους, τις ζωές των οικογενειών τους και τις κοινωνίες στις οποίες ζουν». Τι αγαθοεργίες!

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται σε αυτήν την επιχείρηση. Ανάλογες επιχειρήσεις στήνονται και για την προετοιμασία μαθητών από το ...νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη λυκείου (τα λεγόμενα σχολεία Κ-12). Μόνο γι' αυτά το 2012 επενδύθηκαν 425 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ (venture capitalists).

Ενδιαφέροντα στοιχεία μπορούν να βρεθούν στο τεύχος του Αυγούστου 2013 του περιοδικού «Scientific American». Για παράδειγμα, το ίδρυμα Gates επένδυσε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργηθεί το inBloom όπου συμμετέχει εταιρεία του μεγιστάνα των ΜΜΕ Μέρντοχ και η εταιρεία Κάρνεγκι. Σκοπός της επένδυσης αυτής είναι να συγκεντρώσουν διάφορα προσωπικά στοιχεία των μαθητών από 5 Πολιτείες και να τα «ανεβάσουν» στο «δικτυακό σύννεφο», το οποίο θα διαχειρίζεται η γνωστή Amazon. Μιλάμε για στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση, βαθμοί, συμμετοχή, προσαρμοστικότητα και άλλες λεπτομέρειες, που ούτε οι δάσκαλοι ούτε τα σχολεία μπορούν να δώσουν νόμιμα. Λεπτομερές ηλεκτρονικό φακέλωμα από το...νηπιαγωγείο!

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Στην εποχή της εξουσίας των αγορών, μπορεί να είναι και ένα επικίνδυνο εργαλείο. Οι τεχνολογίες Πληροφορικής εξελίσσονται ταχύτατα (κυρίως γιατί επενδύονται πολλά στη σχετική έρευνα και ανάπτυξη, και άρα υπόσχονται και εντέλει αποφέρουν τεράστια κέρδη). Το πώς χρησιμοποιούνται και πώς θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά όχι μόνο τους ειδικούς περί την εκπαίδευση, αλλά και όλο το λαό. Ο καπιταλισμός θα διαφημίσει κάποιες φιλολαϊκές εφαρμογές (σε Υγεία, Πληροφόρηση, Επικοινωνίες κ.λπ.) για να κρύψει τις άλλες (πολεμικής βιομηχανίας, «μεγάλου αδελφού» κ.λπ.).

Οσον αφορά στην εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις (αμιγείς ή πανεπιστήμια - επιχειρήσεις) χρησιμοποιούν αυτήν και άλλες τεχνολογίες για να κονσερβοποιήσουν το μάθημα - προϊόν (σαν «κόκα - κόλα» με την ίδια γεύση παντού), να καταστήσουν άχρηστους και άρα να απολύσουν δασκάλους και καθηγητές, να βγάλουν κέρδη και περισσότερα κέρδη, λανσάροντας κάθε φορά και νέα «μαθήματα - προϊόντα».

Καιρός για ενημέρωση και δράση!


Γιάννης ΜΙΣΙΡΛΗΣ
Καθηγητής Πανεπιστημίου ΠατρώνΣελίδα 16 - ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Πρωτοβουλία για την Υγεία των παιδιών

Σε κοινές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας.

Οι φορείς, με αφορμή το ότι πολλοί μαθητές των σχολικών μονάδων της περιοχής τους δεν είχαν προσκομίσει τα Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητών (ΑΔΥΜ), λόγω οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των γονιών τους, απευθύνθηκαν στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά και Αιγαίου. Σύμφωνα με τους φορείς, μετά από τις παρεμβάσεις τους, ο Υποδιοικητής της ΥΠΕ δεσμεύτηκε «για την άμεση συγκρότηση και αποστολή ιατρικού κλιμακίου στα σχολεία τα οποία εξέφρασαν ενδιαφέρον και δραστηριοποιήθηκαν προκειμένου να βρεθεί μια από κοινού λύση».Δικαιολογητικά για μετεγγραφές

Από χτες Πέμπτη, όσοι έκαναν αίτηση μετεγγραφής και ανήκουν στην κατηγορία πολυτέκνων, τριτέκνων και ειδικών κατηγοριών, μπορούν να ενημερώνονται για το τμήμα ή σχολή υποδοχής στο οποίο θα καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Μεταφοράς Θέσεων Εισαγωγής 2014 (https://solon.it.minedu.gov.gr).

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι οι πίνακες όσων αιτήθηκαν τη μεταφορά θέσης εισαγωγής ανά κατηγορία στάλθηκαν χτες προς τα Ιδρύματα και ότι εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που τα Τμήματα παραλάβουν τους ανωτέρω πίνακες, υποχρεούνται να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες στις οποίες θα δέχονται τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ ημέρες.ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ

Νικηφόρο αποτέλεσμα για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Πρωτιά και αυτοδυναμία στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης κατέκτησε για άλλη μια χρονιά το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», αυξάνοντας μάλιστα τις ψήφους και τα ποσοστά της σε σχέση με πέρσι. Συγκεκριμένα, έλαβε 107 ψήφους (ποσοστό 60,1%) και τέσσερις έδρες στο ΔΣ, από 78 ψήφους (ποσοστό 49,1%) και τέσσερις έδρες που είχε πέρσι.

Συνολικά, στις εκλογές που έγιναν στις 2 Οκτώβρη, ψήφισαν 186 εκπαιδευτικοί (από 169 πέρσι) και βρέθηκαν 8 άκυρα - λευκά ψηφοδέλτια (από 10 πέρσι). Οι υπόλοιπες δυνάμεις έλαβαν: «Πορεία Εκπαιδευτικών» 39 ψήφους, ποσοστό 21,9% και δύο έδρες στο ΔΣ (από 31 ψήφους, ποσοστό 19,5% και μία έδρα πέρσι) και «Συνεργασία» (Παρεμβάσεις) 32 ψήφους, ποσοστό 21,9% και μία έδρα στο ΔΣ (από 50 ψήφους, ποσοστό 31,4% και δύο έδρες πέρσι).Ατύχημα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε χτες, στις 10 το πρωί, στα εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Προκλήθηκε κατά τη διάρκεια πειράματος, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί φωτιά, η οποία σβήστηκε με φορητά πυροσβεστικά μέσα, από το ίδιο το προσωπικό του εργαστηρίου.

Επτά άτομα, σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκαν και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, το περιστατικό αποδίδεται σε αστοχία υλικού, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση για τη διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος.

Ειδικότερα αναφέρει ότι «λόγω αστοχίας υλικού γυάλινου εργαστηριακού περιέκτη, έγινε εκτόνωση και απαγωγή αερίου υπό πίεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί θραύση εργαστηριακού υλικού και μικρού βαθμού ανάφλεξη εργαστηριακού πάγκου, η οποία κατασβέστηκε άμεσα από το προσωπικό του εργαστηρίου, με τη χρήση φορητών πυροσβεστικών μέσων. Για προληπτικούς λόγους, οι φοιτητές και το προσωπικό που παρευρίσκονταν στο χώρο υποβλήθηκαν σε προληπτικό ιατρικό έλεγχο και αποχώρησαν χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα».Βήματα στην ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των ΑΕΙ

Αποστάσεις από τις ενέργειες του πρύτανη του ΕΚΠΑ φαίνεται να κρατάει το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς με ανακοίνωσή της αποφεύγει να τοποθετηθεί ανοικτά στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών και ζητά από την κυβέρνηση -με αφορμή τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων- τη διάθεση των απαραίτητων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζουμε ό,τι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικά αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της ταύτισης με την πολιτική της ΕΕ. Σχολές του ΕΚΠΑ που μοιάζουν με χωματερές μετά τις απολύσεις των καθαριστριών από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την καθαριότητα. Αφύλαχτες σχολές μετά την κατάργηση των φυλάκων κατά την τελευταία διαθεσιμότητα κάνουν ξεκάθαρο ότι κάθε απόλυση και οι συνέπειές τους, αποτελούν εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για την επιβολή ακόμη πιο αντιδραστικών μέτρων με στόχο τη συλλογική δράση φοιτητών και εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αστυνόμευσης αποτελεί το κλείδωμα των εργαζομένων στο κτίριο του ΕΚΠΑ, με απόφαση του πρύτανη, την περασμένη βδομάδα.

Σε μια προσπάθεια εξωραϊσμού της πραγματικότητας, χτες, ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ, υπερασπίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, την παράδοση υπηρεσιών του Πανεπιστημίου και αρμοδιοτήτων που ήταν ευθύνη του κράτους σε ιδιώτες.ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

«Οχι» στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας

Οι οξυμένες όσο ποτέ ανάγκες των φοιτητών και οι ρεαλιστικές προτάσεις τους έγιναν πανό, υπόμνημα και σύνθημα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο ένα διήμερο αγωνιστικής δράσης.

«Οχι στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας». «Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων». «Κανείς πρωτοετής με μεταγραφή να μη χάσει το εξάμηνο», είναι μόνο μερικά απ' όσα έθεσαν χτες ποικιλόμορφα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών και Επιτροπές Αγώνα του ΕΚΠΑ, απαντώντας παράλληλα και στο κλίμα των τελευταίων ημερών εκφυλισμού της συλλογικής δράσης, δηλαδή σε όσους σπεύδουν να εφαρμόσουν το δόγμα «νόμος και τάξη» με κατασταλτικά μέτρα αστυνόμευσης κι ελέγχου των πανεπιστημίων, αλλά κι εκείνους που ρίχνουν νερό στον κυβερνητικό μύλο αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα.

Αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσε υπόμνημα στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου. «Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και του ΕΚΠΑ με τη συναίνεση της προηγούμενης και της νέας πρυτανικής αρχής έχει οδηγήσει σε απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πώς η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων γίνεται εργαλείο για να μπαίνουν οι εταιρείες στις σχολές με αρνητικές συνέπειες για φοιτητές και εργαζόμενους. Αυτό το μέτρο κι άλλα παρόμοια, όπως η κατάργηση ασύλου, συνδέονται άμεσα με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλουν ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση στο οποίο δεν χωρούν οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους», σημείωσε αρχικά ο Ανδρέας Πατσιμάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μαθηματικού, ενώ ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος σπουδών, τη σίτιση και στέγαση, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, τις μεταγραφές και τις διαγραφές φοιτητών, το νέο Οργανισμό λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει και με την καθαριότητα των ιδρυμάτων υπενθύμισε ο Νίκος Σμυρνιούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εργολάβοι στην καθαριότητα σημαίνει απολύσεις και βρωμιά». Κατήγγειλε την «υπονόμευση της προσπάθειας να βρεθεί λύση από συνεργεία καθαριότητας αγνώστου ταυτότητας που καθαρίζουν επιφανειακά μια φορά την εβδομάδα», ενώ για το συνεργείο καθαρισμού που αποφάσισε να στέλνει μια φορά την εβδομάδα ο Δήμος Αθηναίων για τα στοιχειώδη, επισήμανε ότι «είναι μια μικρή νίκη που κατακτήθηκε κάτω από τις πιέσεις, που όμως δε λύνει το πρόβλημα».

Οι φοιτητές ανανεώνουν για σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού στη 1 το μεσημέρι μαζί με μαθητές και σπουδαστές στο υπουργείο Παιδείας, ενώ επόμενος σταθμός έχει οριστεί το μεγάλο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Πολύ επικίνδυνες αποφάσεις

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 20 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Βενιζέλου, καθόρισε τους άξονες της δράσης της λυκοσυμμαχίας για την επόμενη περίοδο.

Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνονται οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και τη Συρία.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των συμπερασμάτων που κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών είναι η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που επιχειρείται να καλυφθεί με τη χρησιμοποίηση πλήθους προσχημάτων που επιτρέπουν στην ΕΕ να ερμηνεύει τις εξελίξεις σύμφωνα με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και να κρύβει τους πραγματικούς λόγους της σχεδιασμένης επέμβασης στην περιοχή για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την καταλήστευση των λαών.

Ορισμένα παραδείγματα από το κείμενο των συμπερασμάτων.

«Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση στη Λιβύη και τις επιπτώσεις που έχει στον άμαχο πληθυσμό...»

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βία, όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα».

«Η ΕΕ υπογραμμίζει τη νομιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως τη μοναδική νομοθετική αρχή στη Λιβύη. Καλεί την κυβέρνηση της Λιβύης και όλα τα εκλεγμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να καλέσουν όλα τα μέρη να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε έναν περιεκτικό πολιτικό διάλογο, και να βρεθεί μια λύση στη θεσμική κρίση, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να είναι διαιρεμένη...»

Ποια είναι η ουσία;

Η ΕΕ κρύβει ότι η διαλυτική κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Λιβύη είναι αποτέλεσμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που εξαπόλυσαν ΕΕ - ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, το 2011 με πρόσχημα την αποκατάσταση της «δημοκρατίας»...

Κρύβει πως η πραγματική αιτία του πολέμου δεν ήταν αυτά που προσχηματικά επικαλείται η ΕΕ, αλλά η διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της ενεργειακής αγοράς της Λιβύης από τα ευρωαμερικάνικα μονοπώλια, απαντώντας στις κινήσεις Καντάφι που μείωσε την παρουσία του μονοπωλιακού ομίλου της Γαλλικής TOTAL και άλλων ομίλων, ενισχύοντας την παρουσία κινέζικων και ρωσικών μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην πράξη, η ιμπεριαλιστική επέμβαση επιδείνωσε την κατάσταση, οξύνθηκαν οι ενδοαστικές αντιθέσεις, οι εθνοτικές και φυλετικές συγκρούσεις σε βάρος του λιβυκού λαού.

Στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ περισσεύουν οι ιμπεριαλιστικές ευχές. Επί της ουσίας, μετά την επέμβαση, την κυβερνητική διαχείριση διεκδικούν δύο και περισσότερα «κέντρα εξουσίας», δύο κυβερνήσεις που ελέγχουν μέρος της χώρας. Η «Επιχείρηση Αξιοπρέπειας» που στηρίζεται, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, από την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και η «Επιχείρηση Αυγή», που στηρίζεται στο Κατάρ, στην Τουρκία και το Σουδάν.

Οι ανταγωνισμοί, δηλαδή, έχουν επεκταθεί με τη συμμετοχή και περιφερειακών δυνάμεων, που παρά τον υποδεέστερο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα εκπληρώνουν ιδιαίτερο ρόλο στους σχεδιασμούς ελέγχου του πλούτου της περιοχής και συμμετέχουν δραστήρια στην επίθεση κατά των λαών.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα, αν δεν επικρατήσει η «ιμπεριαλιστική ειρήνη» και δεν αποκατασταθούν οι ισορροπίες που προσδοκά η ΕΕ;

Τα συμπεράσματα μιλούν καθαρά.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να εφαρμόσει την Απόφαση 2174 του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει απειλές που κινούνται κατά της ειρήνης και της σταθερότητας της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων στο εμπάργκο όπλων...»

Νέα στρατιωτική επέμβαση. Πόλεμος στον πόλεμο. Αυτός είναι ο ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός και αυτό επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Για το Ιράκ και τη Συρία

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων αναφέρουν, μεταξύ των άλλων:

«Η ΕΕ ανησυχεί σοβαρά για την ανθρωπιστική κατάσταση και την ασφάλεια στη Συρία και Ιράκ και καταδικάζει ανεπιφύλακτα τις επιθέσεις, τις βαρβαρότητες, τις δολοφονίες και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την ISIL/Da'esh και άλλες τρομοκρατικές ομάδες και στις δύο χώρες, καθώς και από το καθεστώς του Ασαντ στη Συρία. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια, για να νικήσει αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες. Μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και μια χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διακυβέρνηση στο Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

«Η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες πάνω από εξήντα Κρατών να αντιμετωπίσουν την απειλή από την ISIL/Da'esh, συμπεριλαμβανομένων της στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο...»

«Οι πολιτικές αποκλεισμού στο Ιράκ, και η αστάθεια στη Συρία που προκαλείται από το καθεστώς του Ασαντ και το βάναυσο πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του, οι μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συστηματική παρεμπόδιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, επέτρεψαν στην ISIL/Da'esh να ανθίσει. Ως συνέπεια των πολιτικών και δράσεών του, το καθεστώς Ασαντ δεν μπορεί να είναι εταίρος στην καταπολέμηση της ISIL/Da'esh...»

«Η ΕΕ ενέκρινε σήμερα περαιτέρω κυρώσεις κατά του καθεστώτος Ασαντ, ορίζοντας άτομα και οντότητες που συνδέονται με το καθεστώς και που θα υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα. Το Συμβούλιο, επίσης, συμφώνησε σήμερα να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών στα καύσιμα αεριωθούμενων και των σχετικών πρόσθετων υλών που εξάγονται στη Συρία, όπως αυτά χρησιμοποιούνται από την αεροπορική δύναμη του καθεστώτος Ασαντ...»

«Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη της μετάβασης της Συρίας παραμένουν προτεραιότητα προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, διατηρώντας παράλληλα τον πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και πρακτική υποστήριξη στη μετριόφρονα αντιπολίτευση...»

Τι κρύβει η ΕΕ και οι υπουργοί της, πίσω από τις υποκριτικές ανησυχίες;

Κρύβουν πως πίσω από τον πόλεμο στο Ιράκ, τη σύγκρουση Σουνιτών - Σιιτών και το διαμελισμό της χώρας, βρίσκεται η αναμέτρηση τμημάτων της αστικής τάξης και η ιμπεριαλιστική επέμβαση για τον έλεγχο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Κρύβουν ότι η διαλυτική κατάσταση στο Ιράκ είναι συνέχεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που εξαπολύθηκε το 2003 με το πρόσχημα της καταστροφής των χημικών, βιολογικών όπλων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, που αποδείχθηκε ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό ψέμα.

Κρύβουν την ευθύνη τους για τη δημιουργία, τη στήριξη των θυλάκων των τζιχαντιστών που θέριεψαν με την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και επιπλέον της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας για να τους χρησιμοποιήσουν στα σχέδια κατά της Συρίας και σε άλλες βρώμικες αποστολές.

Κρύβουν ότι σχεδιασμένα προετοίμασαν την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία που διατηρεί σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν, στηρίζεται και στηρίζει τη «χεσμπολάχ» ενάντια στο Ισραήλ και αρνήθηκε να ακολουθήσει τα ευρωατλαντικά σχέδια για τους «αγωγούς».

Κρύβουν ότι μεθοδικά με την καθοριστική συμβολή της Τουρκίας συγκρότησαν τον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» στο δικό της έδαφος, στήριξαν πολύμορφα ακραίες ισλαμικές οργανώσεις και οργάνωσαν τη μετάβαση στη Συρία μισθοφόρων και «εθελοντών» από το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

Ποια είναι η στόχευση;

Η χρησιμοποίηση των τζιχαντιστών για την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ με στόχο την παραπέρα στήριξη των «μετριοπαθών» ισλαμικών δυνάμεων που προετοιμάζουν οι ευρωατλαντικές δυνάμεις ως διάδοχη λύση στη Συρία.

Συνολικά, εκδηλώνεται μια χρόνια ιμπεριαλιστική επιδρομή, διαμελίζονται κράτη, αλλάζουν τα σύνορα και η κατάσταση θα περιπλακεί, με νέο γύρο συγκρούσεων, με την αυτονόμηση των κουρδικών περιοχών στο Ιράκ και τη Συρία, με την ενίσχυση της τάσης για τη συγκρότηση κουρδικού κράτους.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση και είναι θέμα «ζωής ή θανάτου», να βγάλουν οι λαοί συμπεράσματα, να συγκροτηθούν ή να επανασυγκροτηθούν σε επαναστατική βάση Κομμουνιστικά Κόμματα στην περιοχή, να οργανωθεί το εργατικό κίνημα.

Πίσω από την όξυνση των προβλημάτων, τη φτώχεια των λαών, την κάθε λογής αντιλαϊκή αστική διαχείριση, πίσω από τις ενδοαστικές αντιθέσεις, τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, βρίσκεται το καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει πολέμους και δυστυχία, που θυσιάζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Η πείρα που έχει συγκεντρωθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο στα χέρια των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, και να επικρατήσει το ταξικό κριτήριο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι θρησκευτικές και εθνοτικές διαιρετικές αντιθέσεις που καλλιεργούνται και να προσανατολιστεί η εργατική - λαϊκή πάλη κατά του πραγματικού αντιπάλου, της πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα και του εκμεταλλευτικού συστήματος που βασανίζει τους λαούς.


Γ.Μ.ΑΣελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΜΗ.-- Το επενδυτικό ταμείο της Κίνας, που διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά διαθέσιμα ύψους 4 τρισ. δολαρίων της χώρας, αγόρασε το 2,001% των μετοχών της μεγαλύτερης ιταλικής επενδυτικής τράπεζας Mediobanca. Οι «Financial Times» στάθηκαν στο αυξανόμενο κινεζικό ενδιαφέρον για μακροχρόνιες επενδύσεις στην Ευρωζώνη. Πολλοί θεωρούν ότι η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, με τις συνολικές κινεζικές επενδύσεις να φτάνουν στη χώρα τα 5 δισ. ευρώ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε οκτώ συλλήψεις, ύστερα από συμπλοκές με διαδηλωτές στη συνοικία Μονγκόκ. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση, κατοχή επιθετικών όπλων και εμπρησμό.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένοπλοι καταδίωξαν και αφού ακινητοποίησαν λεωφορείο, εκτέλεσαν έναν - έναν τους επιβάτες, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν. Στην ίδια περιοχή, αργότερα εξερράγη βόμβα σε συγκέντρωση του μεγαλύτερου ισλαμιστικού κόμματος του Πακιστάν, Τζαμαάτ ε Ουλεμά ε Ισλάμ, του μουλά Φαζλούρ Ρεχμάν, με ένα νεκρό.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Κατά μισό εκατομμύριο αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν από φυματίωση, φτάνοντας το 2013 τα 9.000.000 από 8.600.000 που ήταν το 2012.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τουλάχιστον δύο γυναίκες και αδιευκρίνιστος αριθμός παιδιών βρέθηκαν όμηροι σε σπίτι όπου ταμπουρώθηκαν ένοπλοι ισλαμιστές και πολιορκούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας, στο Ουέντ Ελίλ, κοντά στην Τύνιδα. Προηγήθηκε ανταλλαγή πυρών με δυνάμεις ασφαλείας, κατά την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας αστυνομικός.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε σταθμό λεωφορείων στη βόρεια Νιγηρία αργά προχτές βράδυ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Χιονοπτώσεις και ισχυροί βοριάδες πλήττουν το τελευταίο 48ωρο περιοχές της δυτικής Σερβίας, με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες και στο σύστημα ηλεκτροδότησης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ΑΡ δήλωσε πως γαλλικά στρατεύματα, σε συνεννόηση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, κινούνται προς μεθοριακές περιοχές της Λιβύης (πιθανώς από γαλλικές βάσεις σε Αλγερία και Νίγηρα), με στόχο τον «έλεγχο» ή ανάσχεση ανεφοδιασμού φανατικών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στην περιοχή.ΡΩΣΙΑ

Ερευνες για τις συνθήκες θανάτου του Μαρζερί

ΜΟΣΧΑ.--

Ευρεία έρευνα έχει ξεκινήσει στη Μόσχα για τις συνθήκες που έγινε το ατύχημα, που τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης κόστισε τη ζωή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Total», Κριστόφ ντε Μαρζερί. Συνολικά πέντε άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση, ενώ παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου και ο αναπληρωτής του. Θυμίζουμε ότι για τον ξαφνικό θάνατο του Μαρζερί είχε κάνει δήλωση και ο πρόεδρος Πούτιν, εξαίροντας τη «συνεχή προσήλωση» του μεγαλοεπιχειρηματία «στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις». Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις Γαλλίας - Ρωσίας περνούσαν «δυσκολίες» λόγω της ουκρανικής «κρίσης», με αποκορύφωμα το «πάγωμα» της παραγγελίας των πολεμικών πλοίων τύπου «Μιστράλ», που η Γαλλία κατασκεύαζε για λογαριασμό της Ρωσίας.ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τους «ενώνουν» τα μονοπώλια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προγράμματα που θα ενθαρρύνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και θα προσελκύσουν επενδύσεις από ξένα μονοπώλια στα Δυτικά Βαλκάνια εξέτασαν χτες σε άτυπη συνάντησή τους στο Βελιγράδι οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομίας χωρών της περιοχής, με θέμα «Οικονομική διαχείριση και διασύνδεση».

Πέρα από τους υπουργούς των ενδιαφερόμενων βαλκανικών χωρών, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γίρκι Κατάινεν, ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο ειδικός απεσταλμένος της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, Αντρέα Ορίτσιο και ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς.

Τη Σερβία εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς και ο υπουργός Οικονομίας, Ζέλικο Σέρτιτς.

Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή υπουργών των Κοσοβάρων Αλβανών, ο εξωτερικών Ενβέρ Χοτζάι και Οικονομικής Ανάπτυξης, Φαντίλι Ισμαΐλι, καθώς χτες ήταν η πρώτη φορά που έφθασαν στο Βελιγράδι για επίσημες επαφές με τη σερβική κυβέρνηση οι Κοσσοβάροι υπουργοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας (που δεν αναγνωρίζει, βεβαίως, το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο αλλά τυπικά ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας) σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό τη φόρμουλα «Γκίμνιχ» χωρίς κρατικά σύμβολα και δίχως να εξεταστούν θέματα σχετικά με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Χονζάι, φτάνοντας στο Βελιγράδι, υποστήριξε ότι Βελιγράδι και η Πρίστινα «πρέπει να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία» πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ισχυριζόμενος πως η πλευρά του είναι έτοιμη «σε διάστημα τριών έως πέντε χρόνων» να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα με το Βελιγράδι. Εσπευσε, μάλιστα, να χαιρετίσει την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να εγκρίνει καθεστώς προσωρινού μέλους για το Κόσσοβο, λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτηση για ένταξη και σε άλλους αθλητικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών από Σερβία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ είχε συμφωνηθεί στο Βερολίνο τον περασμένο Αύγουστο σε διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια, που είχε διεξαχθεί με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, παρουσία των ηγετών των χωρών της περιοχής.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο Ποροσένκο δεσμεύεται για «μια κυρίαρχη Ουκρανία»

Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στήνονται στο φόντο μιας εύθραυστης εκεχειρίας

ΚΙΕΒΟ.--

«Είμαι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα είναι κυρίαρχη και ανεξάρτητη και τίποτα δε θα απειλήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Δε θα υπάρξει "παγωμένη σύρραξη" (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση μεταξύ πολέμου - ειρήνης) γιατί το Ντονμπάς δε θα επιβιώσει χωρίς την Ουκρανία», διαμήνυσε χτες από την Οδησσό ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, τρεις μόλις μέρες πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Ο Ποροσένκο ξεκαθάρισε ότι ο έλεγχος των ανατολικών περιοχών παραμένει για το Κίεβο σημαντικό ζήτημα, επιβεβαιώνοντας ότι και η συμφωνία που υπογράφτηκε στο Μινσκ για εκεχειρία απλά έδωσε νέα μορφή στις ισχυρές κόντρες και αντιθέσεις που παραμένουν.

Χτες, επίσης, ο υπουργός Αμυνας, Στεπάν Πολτόρακ, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σχεδόν πανέτοιμος να υποδεχτεί το χειμώνα και «το προσωπικό είναι έτοιμο να εκπληρώσει τις αποστολές του».

Από την άλλη μεριά, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, υποσχόταν κι αυτός ότι οι πολιτοφύλακες θα ανακτήσουν τον έλεγχο των πόλεων που βρίσκονται σήμερα «στα χέρια» του ουκρανικού στρατού.

Θυμίζουμε ότι τη μέρα που έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές, οι πολιτοφύλακες σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν ανακοινώσει την πραγματοποίηση προεδρικών, βουλευτικών και τοπικών εκλογών. Εξαγγελία που δείχνει ότι η ενδοαστική κόντρα με την κυβέρνηση της Ουκρανίας κάνει παραπέρα βήμα όξυνσης. Το Κίεβο είχε προτείνει τη διεξαγωγή μόνο τοπικών εκλογών στις 2 Νοέμβρη. Πριν αρχίσουν οι συγκρούσεις, οι δύο περιοχές συγκέντρωναν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε εκκρεμότητα το αέριο

Στο μεταξύ, νέα ώθηση στα παζάρια για τη ροή του ρωσικού αερίου προς την ουκρανική (αλλά και την ευρωπαϊκή) αγορά θα δώσουν η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην Ουκρανία (στους δέκα βαθμούς ενώ αναμένεται να φτάσει στο μηδέν τις επόμενες μέρες) και η χτεσινή ανακοίνωση του «πρωθυπουργού» Αρσένι Γιατσενιούκ πως «εξαιτίας της έκτακτης οικονομικής κατάστασης» θα καθυστερήσει η έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Θυμίζουμε ότι ήδη η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε νέο δάνειο από ΕΕ - ΔΝΤ 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει μέρος του χρέους προς τη Ρωσία και να ξεκινήσει η ροή αερίου. Φυσικά, πρόκειται για «κινητικότητα» που αφορά καταρχήν την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ ο λαός φορτώνεται ήδη με νέα οικονομικά βάρη.

Οσον αφορά τις ίδιες τις εκλογές, νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει στο «Μπλοκ» του Ποροσένκο 24,2%, στην «Πατρίδα» της Τιμοσένκο 10,4%, στο «Λαϊκό Μέτωπο» των Γιατσενιούκ - Τουρτσίνοφ 7,9%, στο «Ριζοσπαστικό Κόμμα» του αντικομμουνιστή Α. Λιάσκο 7,4%.

Τέλος, ο Ποροσένκο είχε χτες νέα τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, «για την κατάσταση στο Ντονμπάς» και «την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ

Κι άλλη «εισβολή» στο Λευκό Οίκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ερωτήματα προκαλεί ένα ακόμη περιστατικό παραβίασης των μέτρων ασφαλείας πέριξ και εντός του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, μετά την προχτεσινοβραδινή επιτυχή προσπάθεια του 23χρονου Ντομινίκ Αντεσάνια να μπει στον περίβολο του προεδρικού μεγάρου, ώσπου τον σταμάτησαν δύο αστυνομικοί σκύλοι...

Ο νεαρός συνελήφθη και κατηγορείται για τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Οπως έγινε γνωστό, κατάγεται από το Μπελ Ερ του Μέριλαντ, ήταν άοπλος όταν συνελήφθη στον περίβολο του Λευκού Οίκου, αφού τα σκυλιά της Μυστικής Υπηρεσίας τον σταμάτησαν και του επιτέθηκαν.

Το συμβάν σημειώθηκε περίπου ένα μήνα, αφού ένας άλλος εισβολέας, πρώην βετεράνος του στρατού στο Ιράκ, κρατώντας μαχαίρι, πέρασε στις 19 Σεπτέμβρη το φράχτη του Λευκού Οίκου, προκαλώντας ερωτήματα για την ασφάλεια στο αυστηρά φρουρούμενο κτίριο, αλλά και την παραίτηση της Τζούλια Πίρσον, της διευθύντριας της Μυστικής Υπηρεσίας στην Ουάσιγκτον.ΚΑΝΑΔΑΣ

Καναδός ο δράστης της επίθεσης στην Οττάβα

ΟΤΤΑΒΑ.--

«Παράπλευρη» επίπτωση της συμμετοχής του Καναδά σε επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ θεωρείται η προχτεσινή επίθεση 32χρονου Καναδού λιβυκής καταγωγής στο Μνημείο Πεσόντων και στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Καναδά στην Οττάβα, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός 58χρονου στρατιωτικού και του ίδιου του δράστη από πυρά Καναδών αστυνομικών.

Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε «τρομοκρατική επίθεση» από τον Καναδό πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ, που απέφυγε, ωστόσο, να το συνδέσει άμεσα με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο Χάρπερ σημείωσε σε διάγγελμά του ότι «ο Καναδάς δε δέχεται εκβιασμούς» και ότι η χώρα δεν προσφέρει ασυλία γι' αυτού του τύπου τις επιθέσεις. Πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες «εναντίον του προσωπικού ασφαλείας της χώρας και των θεσμών εξουσίας» αποτελούν «επιθέσεις εναντίον της χώρας». Διαβεβαίωσε πως τέτοια περιστατικά «ενισχύουν την αποφασιστικότητα και τις προσπάθειες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα... ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά».

Εξέφρασε συλλυπητήρια στους συγγενείς του στρατιώτη που σκοτώθηκε την Τετάρτη στην Οττάβα και ενός ακόμη που έχασε τη ζωή του από την επίθεση 25χρονου Καναδού φανατικού ισλαμιστή το βράδυ της Δευτέρας στο Σεν Σιρ Ρισελιέ.

Ως δράστης της επίθεσης στην Οττάβα φέρεται ο 32χρονος Καναδός λιβυκής καταγωγής, Μισέλ Ζιχάφ Μπιμπό, που είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο για επιθέσεις, παράνομη οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ληστείες. Λένε πως αντιμετώπιζε ψυχολογικές διαταραχές, πως είχε προσφάτως προσηλυτιστεί στο Ισλάμ και του είχε κατασχεθεί το διαβατήριο, για να μη μεταβεί στη Συρία και το Ιράκ, πολεμώντας στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Σε κάθε περίπτωση, το επεισόδιο προκαλεί διάφορα αναπάντητα, ως τώρα, ερωτήματα, που σχετίζονται όχι μόνον με τα κίνητρα του δράστη (που παραμένουν άγνωστα), αλλά και με τα μέτρα ασφαλείας τουλάχιστον στο καναδικό κοινοβούλιο, όπου κατάφερε να εισέλθει οπλισμένος, σκορπώντας τρόμο με το όπλο του...

Φαίνεται, επιπλέον, πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών προκαλούν νευρικότητα στις καναδικές αρχές, καθώς χτες το απόγευμα, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν έναν άνδρα, όταν επιχείρησε να πλησιάσει στο Μνημείο Πεσόντων στην Οττάβα, την ώρα που κατέθεταν στεφάνι ο Καναδός πρωθυπουργός με τη σύζυγό του...

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το συμβάν, εφιστώντας «προσοχή και επαγρύπνηση».ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν τονίζει τις διαφορές με τις ΗΠΑ...

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Η Αμερική πήρε την πρωτοβουλία του αεροπορικού ανεφοδιασμού των Κούρδων με όπλα στο Κομπανί παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας», σημείωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Λετονία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, τονίζοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών στην περιοχή και την ανυποχώρητη αντίθεση της Αγκυρας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές αρχές «δε βλέπουν θετικά» τις εξελίξεις με την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών του «PYD» της βόρειας Συρίας από τις ΗΠΑ, ότι επανέλαβε στον Αμερικανό ομόλογό του πως δεν είναι «στρατηγικής σημασίας το Κομπανί για σας όσο είναι για εμάς» και ότι για την Αγκυρα το PYD «προκαλεί βαθιά καχυποψία», λόγω των δεσμών του με το (εκτός νόμου στην Τουρκία) ΡΚΚ. Επανέλαβε, όπως είπε, στον Ομπάμα κατά τη συνομιλία που είχαν στις 19 Οκτώβρη πως «το PYD είναι τρομοκρατική οργάνωση όπως και το ΡΚΚ»...

Απέναντι στις τελευταίες δηλώσεις του Ερντογάν, οι ΗΠΑ χτες δεν αντέδρασαν. Ωστόσο, την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρι Χαρφ κληθείσα να σχολιάσει ανάλογη δήλωση Τούρκων αξιωματούχων, σημείωσε πως για την Ουάσιγκτον το αστικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας «δεν είναι, για τις ΗΠΑ, τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «με κανέναν τρόπο δεν ήταν λάθος» οι ρίψεις όπλων και πυρομαχικών στο PYD.

Νωρίτερα, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο υποστήριξε ότι από τις 23 Σεπτέμβρη, οπότε ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 552 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 464 τζιχαντιστές, 57 ένοπλοι του τρομοκρατικού «Μετώπου Νούσρα» και 32 άμαχοι, εκ των οποίων έξι παιδιά και πέντε γυναίκες.

Παράλληλα, Κούρδοι αξιωματούχοι στο βόρειο Ιράκ ανακοίνωσαν χτες πως ο διοικητής των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, «εμίρης» Αμπού Καχτάν, που είχε διατάξει τον αποκεφαλισμό εκατοντάδων κατοίκων της πόλης, σκοτώθηκε την Τετάρτη μαζί με το πρωτοπαλίκαρό του στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων στο φράγμα της πόλης. Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες πως οι τζιχαντιστές υφίστανται, όσο περνά ο καιρός, «ολοένα και βαρύτερες απώλειες στο βορειοδυτικό Ιράκ», καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν περικύκλωση της Μοσούλης από δυνάμεις Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά) και τακτικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού που επιδιώκουν την απελευθέρωση της πόλης.ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

Εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ σε ερευνητικά κέντρα φαρμακοβιομηχάνων...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εναν «μποναμά» ύψους 24.400.000 ευρώ σε ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες αποφάσισε να χορηγήσει χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού «Εμπολα» σε χώρες της Δυτικής Αφρικής και ανακοινώνοντας την αποδέσμευση του παραπάνω ποσού για τη χρηματοδότηση πέντε ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων στο πλαίσιο ιδιωτικού - δημόσιου φορέα «Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων» (IMI).

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε πέντε ευρωπαϊκά ερευνητικά σχέδια και αφορούν σε έρευνες και κλινικές δοκιμές πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων κατά του αιμορραγικού ιού. Τα προγράμματα που επελέγησαν -δύο στο Βέλγιο, δύο στη Γαλλία και ένα στη Γερμανία- κρίθηκαν ως «τα πιο υποσχόμενα για την αντιμετώπιση του Εμπολα», όπως τα χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Χτες, η οικονομική «συμβολή» της ΕΕ έφτανε τα 600.000.000 ευρώ. Ο ΟΗΕ έχει κάνει έκκληση διεθνώς για τη συγκέντρωση ενός δισ. ευρώ, καλώντας τους ηγέτες των κρατών-μελών που συνεδριάζουν και σήμερα στις Βρυξέλλες, να «μετατρέψουν τις υποσχέσεις τους σε μετρητά» χωρίς καθυστερήσεις... Χτες, μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε πως η επιδημία εξακολουθεί να συνιστά μια «επείγουσα κατάσταση» όσον αφορά στη διεθνή δημόσια Υγεία, εκφράζοντας για πολλοστή φορά «έντονη ανησυχία» για την κατάσταση σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε.

Στη Λιβερία, το ίδιο 24ωρο, δεκάδες άτομα που έχουν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας σε δυτική κωμόπολη της χώρας, απείλησαν να βγουν με τη βία, καταγγέλλοντας ότι πεινούν επειδή έχουν ξεμείνει από τρόφιμα τουλάχιστον δύο μέρες.

Στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, επικρατεί εξίσου δραματική κατάσταση, όχι μόνον από τις ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες Υγείας, αλλά και εξαιτίας της άγνοιας και του φόβου που έχει αδειάσει σχεδόν όλες τις κλινικές της πόλης, μεταξύ άλλων και λόγω φημών ότι τα κρούσματα που καταλήγουν εκεί γίνονται θανατηφόρα επειδή δίνονται στους ασθενείς ύποπτα φάρμακα...Σελίδα 20 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ωμή κυβερνητική παρέμβαση

Σε απολογία καλεί ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης, επειδή δεν άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους 560 συμβασιούχους του δήμου. Καλεί, επίσης, σε απολογία και τους δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την απόφαση να μην κινηθεί νομικά ο δήμος εναντίον των συμβασιούχων, που το δικαστήριο αναγνώρισε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η κατηγορία με την οποία απειλούνται οι αιρετοί είναι «σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαριά αμέλεια».

Οπως λέει ο ΓΓ ΑΔΜΘ, ο νόμος ορίζει πειθαρχικές ποινές μέχρι και έξι μηνών αργίας ή ακόμη και έκπτωσης, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αιρετοί έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση καθήκοντος.ΠΑΤΡΑ

Αμεση ανάγκη για 551 προσλήψεις

Την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης 551 τακτικών υπαλλήλων σε μόνιμες θέσεις εργασίας, με έγκριση των σχετικών πιστώσεων στον Δήμο Πατρέων, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλο, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το πέρασμα στην Τοπική Διοίκηση σημαντικών υπηρεσιών αρμόδιων υπουργείων χωρίς παράλληλη στήριξη σε κονδύλια και σε υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού. Επιπροσθέτως, σε σχέση με το προσωπικό σημειώνεται η δραματική μείωση λόγω πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, προσαρμοσμένες στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό των εργαζόμενων με απολύσεις, από αναστολές προσλήψεων, από διαθεσιμότητες αλλά και συνταξιοδοτήσεις.

Μάλιστα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι με βάση τα παραπάνω «τίθεται πλέον εξαιρετικά κρίσιμη η ίδια η αποστολή των Υπηρεσιών του Δήμου που να είναι επ' ωφελεία των δημοτών». Ενώ, όπως αναφέρεται, «η αποδυνάμωση των υπηρεσιών του Δήμου από ανθρώπινο δυναμικό με τη συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων αποβαίνει επ' ωφελεία Επιχειρηματικών Ομίλων, πολιτική την οποία μάχεται η Δημοτική μας Αρχή».Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Ομονοούν για το χαράτσι των διοδίων

Οι διαφορετικές προτάσεις της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα

Σε δήλωσή του σχετικά με την τροπολογία για τα διόδια που κατέθεσαν οι βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Η πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για το θέμα των διοδίων, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό δικαίωμα να υπάρχουν δρόμοι σύγχρονοι και ασφαλείς στους οποίους εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες να κυκλοφορούν δωρεάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα κατάργησης των διοδίων για όσο διάστημα διαρκούν τα έργα και στην ουσία δίνουν διαβεβαιώσεις στους μονοπωλιακούς ομίλους ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν διόδια που θα τους διασφαλίζουν τεράστια κέρδη, στην περίπτωση που αυτοί γίνουν κυβέρνηση. Υποσχέσεις που δίνουν για επαναδιαπραγματεύσεις των συμβάσεων χωρίς να αμφισβητούν το καθεστώς παραχώρησης, χωρίς να εξαγγέλλουν επαναφορά των οδικών αξόνων στο κράτος, έχουν δοθεί και στο παρελθόν απ' τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε.

Απ' την άλλη πλευρά, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε σαν φιλολαϊκό μέτρο την αντικατάσταση των μετωπικών διοδίων με πλευρικά όταν τελειώσουν τα έργα, θέση με την οποία δε διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, με αυτό το μέτρο, το χαράτσι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς θα είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε πανάκριβα για το κάθε μέτρο δρόμου που θα χρησιμοποιούμε.

Το συμπέρασμα είναι ότι, είτε με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είτε με ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι δρόμοι θα εξακολουθήσουν να είναι στην ιδιοκτησία μονοπωλιακών επιχειρήσεων, τα διόδια και τα χαράτσια θα υπάρχουν για να καταληστεύεται το λαϊκό εισόδημα στο βωμό της επιχειρηματικής κερδοφορίας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για κρατικούς δημόσιους οδικούς άξονες, να έχει το κράτος την ευθύνη κατασκευής και συντήρησης, να είναι δωρεάν οι μεταφορές προϊόντων και οι μετακινήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών».ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό Σγουρού!

Επεσαν οι αντιμνημονιακές μάσκες στη χτεσινή συνεδρίαση. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έφερε η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, τον Π. Μαντούβαλο και στηρίχθηκε από τον Τζήμερο

Τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό, έφερε χτες (με μία μικρή αναμόρφωση) προς έγκριση η νέα περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιμνημονιακές μάσκες «έπεσαν» πολύ γρήγορα στην πρόβα τζενεράλε για την πολιτική που θα ασκήσει η νέα διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, καθώς μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε εξακολουθεί και ενισχύει την εξυπηρέτηση των μεγάλων, οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την υλοποίηση έργων προς όφελός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προϋπολογισμό που έφερε η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ τον υπερψήφισαν η παράταξη του Γ. Σγουρού και ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Μαντούβαλος, ενώ στήριξε στην τοποθέτησή του και ο Θ. Τζήμερος.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό παραμένουν αμετακίνητα τα κονδύλια που προβλέπονταν για επιχειρηματίες και συγκεκριμένα τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ, τα 7 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκού και 2 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, που η ίδια η περιφερειάρχης είχε καταγγείλει ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα. Μάλιστα, χτες, το προεδρείο αρνήθηκε σε κατοίκους του Γραμματικού που βρίσκονταν στη συνεδρίαση να λάβουν το λόγο με το πρόσχημα ότι θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα.

Παρόντες στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, στους οποίους η διοίκηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά την ανέγερση σχολείου, κάτι για το οποίο ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ.

Τα κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εμφανίζονται μεν αυξημένα, προορίζονται ωστόσο όχι για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων αλλά για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού γραφείου καταγραφής της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο μεταξύ, ποσό 38 εκατομμυρίων που ισχυρίστηκε η διοίκηση ότι εξοικονόμησε από τον προϋπολογισμό, δίνεται μόνο κατά 30% για προνοιακά ζητήματα ενώ κατά 70% πάει στους επιχειρηματίες.

Ενδεικτική του αντιλαϊκού προσανατολισμού του προϋπολογισμού ήταν η τοποθέτηση του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται κατά 95% στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης. Αυτόν τον προϋπολογισμό εμείς τον συντάξαμε, τον ψηφίσαμε και θα τον ψηφίσουμε». Προηγουμένως, η Ρ. Δούρου επιχείρησε να συγκαλύψει ότι ο προϋπολογισμός ήταν περίπου καρμπόν με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με το πρόσχημα ότι υπήρχε έλλειψη χρόνου για τη διαμόρφωση νέου προϋπολογισμού. Υποσχέθηκε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μέχρι το Γενάρη, με ενίσχυση - ανάμεσα σε άλλα - της «συνεργατικής οικονομίας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ιδια αντιλαϊκή πολιτική από την πίσω πόρτα

Στην τοποθέτησή της εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αλεξάνδρα Μπαλού τόνισε πως οι πολίτες απέρριψαν την πολιτική που εφαρμοζόταν. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι θα επιστρέψει αυτή η πολιτική από την πίσω πόρτα. Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με κάποιες επιμέρους διαφορές. Η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Αν αποδεχτούμε αυτή τη δικαιολογία πρέπει αντίστοιχα να δεχτούμε ότι όποια κυβέρνηση έρθει θέλει πολύ χρόνο για να αλλάξει την προηγούμενη πολιτική. Σχολιάζοντας τον ίδιο τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του, ο σταθερός προσανατολισμός του στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιεί την κεντρική κρατική οικονομική πολιτική σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από φόρους και βάρη στις πλάτες του λαού». Συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ότι δεν ακούστηκε κουβέντα για διεκδίκηση αύξησης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η νέα σας αντίληψη - συνέχισε η Αλ. Μπαλού - είναι πολύ παλιά. Πλαστότητα κονδυλίων σε διάφορα έργα, όπως αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά, και επιλεκτική πριμοδότηση σε έργα ανάλογα σε ποιον ανήκει ο δήμος». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι προβλέπονται εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας την ίδια ώρα που παιδιά στο Λεκανοπέδιο λιποθυμούν.

«Προωθείτε τη "συνεργατική οικονομία", τη λεγόμενη "κοινωνική οικονομία", που την προωθούν με ζέση οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής, την επεξεργάζονται στην ΕΕ ως μορφή διεξόδου προς όφελός τους. Εκτονώνουν τις κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις που γεννά το σύστημά τους και από την άλλη δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την υποταγή του λαού με την περιβόητη "αλληλέγγυα οικονομία" που συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ότι αποτελεί πρόκληση το κονδύλι των δύο εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί. Τόνισε δε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Κλείνοντας η Αλ. Μπαλού κατέθεσε την ανησυχία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι η νέα διοίκηση θα φέρει πιο σκληρά μέτρα εξαιτίας και των δεσμεύσεων που έχει πάρει απέναντι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Μέσα σε αυτά τα τείχη της ανταγωνιστικότητας και της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, ο λαός όποιον διαχειριστή και να διαλέξει, δε θα μπορέσει να καλυτερεύσει τη ζωή του.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πως ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Και πρόσθεσε: «Αυτόν τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να τον δουν οι εργαζόμενοι. Οσα παίρνουν μόνο λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν δίνονται για ολόκληρο το δυτικό Λεκανοπέδιο και τον Πειραιά όπου κατοικεί 1,5 εκατομμύριο κόσμος και που με βάση τα στοιχεία υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην Ελλάδα. Για ολόκληρη τη δυτική Αθήνα, ο προϋπολογισμός προβλέπει έναν (1) μόνο παιδικό σταθμό. Είναι ντροπή!».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «η συζήτηση παραπέμπει στην υποτιθέμενη κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν αρχίσουν να συγκυβερνούν. Είναι μία προβολή από το μέλλον του τι θα παρακολουθήσουμε στην επόμενη Βουλή. Σηκώνετε τους τόνους για να κρύψετε την απόλυτη συμφωνία σας».Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στο «Σταυρό του Νότου»

Από το Σάββατο 1 Νοεμβρίου, και κάθε Σάββατο, ο Μίλτος Πασχαλίδης θα βρίσκεται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου (Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210-9226975), που φέτος γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Μεγάλο μέρος της παράστασης που θα παρουσιάσει ο Μίλτος περιλαμβάνει αποσπάσματα από το συγκινητικό αφιέρωμα στους αγαπημένους του απόντες Ξυδούς, Μητροπάνο, Αλκαίο, με τίτλο «Αυτοί μου λείπουν πιο πολύ» που παρουσιάστηκε πρώτη φόρα στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε μια sold out συναυλία. Ενα αφιέρωμα που η ιδέα του, ως προς το καλλιτεχνικό μέρος, έχει τη δική της συγκινητική ιστορία και θα επιφυλάξει σε όλους μας απρόσμενες συναντήσεις.

Ο Μίλτος θα έχει ακόμα στις αποσκευές του τραγούδια από τους 9 προσωπικούς του δίσκους. Tραγούδια απ' τις συμμετοχές του σε εργασίες φίλων, καθώς και μια μουσική αναφορά στα χρόνια που έζησε στην Κρήτη. Συνοδοιπόρος κι αυτή τη φορά η Μιρέλα Πάχου, που θα παρουσιάσει υλικό απ' τον πρώτο της προσωπικό δίσκο «ΜΙΡΕΛΑ» που μόλις κυκλοφόρησε.

Τον συνοδεύουν επί σκηνής - εκτός από την Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι) - ο Δημήτρης Σινογιάννης (ηλεκτρική κιθάρα), ο Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), ο Ηλίας Δουμάνης (τύμπανα) και ο Πάρις Περυσινάκης (κρητική λύρα). Ωρα προσέλευσης: 22.30. Είσοδος: 12 ευρώ με μπίρα - κρασί.Γιαννάτου και Καρλαύτη τραγουδούν στην Πάτρα

Η Σαβίνα Γιαννάτου και η Ευγενία Καρλαύτη θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου Οικογενείας ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ. Το «διαφορετικό» αυτό ρεσιτάλ για δύο φωνές και πιάνο συνδυάζει παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου με διαχρονικά τζαζ κομμάτια, καθώς και με μελωδίες της Λένας Πλάτωνος και του Μάνου Χατζιδάκι. Η μουσική αυτή συνομιλία, ανοιχτή στην ευφορία του αυτοσχεδιασμού, ανανεώνει την ουσία των τραγουδιών και αποκαλύπτει νέες ερμηνευτικές παραμέτρους... Ωρα έναρξης 20.30 το βράδυ και εισιτήριο 10 ευρώ.Εκθεση φωτογραφίας

Eκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η γιορτή της Ελευθερίας. Ο ΕΛΑΣ οργανώνει πάνδημο εορτασμό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, 2 Νοεμβρίου 1944», παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» του Δήμου Καλαμαριάς. Η έκθεση φιλοξενείται στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Νοέμβρη.

Το φωτογραφικό υλικό παρουσιάζει την πανηγυρική παρέλαση στην οδό Νίκης των εφεδρικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στις 30 Οκτωβρίου 1944, αλλά και τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού στις 2 Νοέμβρη του 1944, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Η έκθεση λειτουργεί: Τρίτη - Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 5 μ.μ. - 9 μ.μ. και Κυριακή 9 π.μ. - 2 μ.μ.Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Φέρνοντας ακέραιο το πολιτικό μήνυμα του Βάρναλη

Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα - Σπείρα επαναλαμβάνουν την παράσταση (μέχρι τις 16 Νοέμβρη) «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη (κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00), στην Αίθουσα «Θέατρο» του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», μετά την επιτυχία που παρουσίασε την περασμένη σεζόν. Σκηνοθεσία: Ενκε Φεζολλάρι. Σωκράτης: ο Σταμάτης Κραουνάκης. Κατήγοροι - Μαθητές: Σπείρα - Σπείρα. Τραγουδούν μοναδικά τα λυρικά και επικά στάσιμα, μελοποιημένα από τον Αρη Βλάχο.

«Το εμβληματικό κείμενο του Ποιητή Κώστα Βάρναλη», λέει ο Σταμάτης Κραουνάκης -χαρακτηρίζοντας την παράσταση «πολιτική πράξη»-, «έρχεται σ' αυτή την ώρα της εθνικής δυστυχίας, να θυμίσει, να κωμωδήσει και να βάλει βαθιά το δάχτυλο στην πληγή... "Λεύτεροι πολίτες δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ' αυτήν, όλα ξένα" λέει ο ποιητής»...

Και πράγματι είναι πολιτική πράξη, καθώς στο έργο αυτό ο Βάρναλης, χρησιμοποιώντας το ιστορικό γεγονός της δίκης του Αθηναίου φιλόσοφου, ασκεί καταλυτική κριτική στην εκμετάλλευση και την ανελευθερία, χωρίς όμως να αγιογραφεί τον εξαθλιωμένο λαό. Η επικαιρότητα του έργου είναι αδιαμφισβήτητη και χάρη σ' αυτήν, αλλά και χάρη στο εξαιρετικό ανέβασμα και στην υπέροχη ερμηνεία του Σταμάτη Κραουνάκη και των ερμηνευτών της Σπείρας - Σπείρας, φέρνοντας ακέραιο το πολιτικό μήνυμα του Βάρναλη.

Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ενκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης. Ηχος: Δημήτρης Μουρλάς. Φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι. Σπείρα - Σπείρα: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Εδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανακοίνωση για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Για συμπεριφορές και αντιδράσεις που δημιουργούν σοβαρή δυσλειτουργία κατηγορεί το ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), την διευθύντρια του Μουσείου επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για τη συνεχή καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Μουσείου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού, στο κτίριο του ΦΙΞ και είναι έτοιμο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μεταξύ άλλων, την κατηγορούν πως «κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει ότι "το Μουσείο είναι εκείνη" αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ, που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν δίστασε μάλιστα να αλλοιώσει αποφάσεις του και απέκρυψε έγγραφα από αυτό. Ενεργώντας αυθαίρετα και αυταρχικά έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τα προηγούμενα και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της διευθύντριας».

Για το θέμα αυτό, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ενισχύοντας τις θέσεις του ΔΣ του ΕΜΣΕΤ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η ανακοίνωση του ΔΣ του ΕΜΣΤ ιδιαίτερα θέτει ζητήματα για πρακτικές που ακολουθεί η διευθύντρια, που πρέπει να ερευνηθούν αμέσως από το ΥΠΠΟΑ, διότι θέτουν ευθέως ζητήματα νομιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της περιουσίας του Μουσείου. Τα πιο πάνω εξηγούν ως ένα σημείο την αρνητική σχέση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία. Γνωρίζουμε δεκάδες καλλιτέχνες (οι περισσότεροι αποφεύγουν να το δηλώσουν) που έχουν προσφερθεί να δωρίσουν έργα τους στο Μουσείο, και έχουν αγνοηθεί. Δεν είμαστε της άποψης της άκριτης αποδοχής. Δεν είμαστε καν της άποψης να μετατραπεί το ΕΜΣΤ σε μία αενάως διογκούμενη αποθήκη έργων Τέχνης, τα περισσότερα εκ των οποίων, λόγω του μεγάλου αριθμού, σύντομα δεν θα είναι δυνατόν να εκτεθούν. Π.χ. από τα 1.014 έργα, που αριθμεί σήμερα η συλλογή του Μουσείου, στην έκθεση των εγκαινίων προβλέπεται να εκτεθούν τα 416. Το ζήτημα της δωρεάς έργων Τέχνης αφορά περισσότερο τις ανά την επικράτεια δημόσιες και δημοτικές Πινακοθήκες».

«Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, προκειμένου να διασφαλίζει τον εθνικό και διεθνή του χαρακτήρα και την εθνική και διεθνή δραστηριότητά του, οφείλει: Να έχει γερό εφαλτήριο στην Τέχνη που παράγεται στην Ελλάδα σήμερα. Αυτά περί ποσοστών και ποσοστώσεων και αντιεπιστημονικά είναι, και δεν υπηρετούν τη σύγχρονη Τέχνη στο διεθνές επίπεδο. Να είναι ανοιχτό (όχι σαν επιλογή ενός ατόμου) στην Τέχνη σε ενεστώτα χρόνο ως υποχρέωση. Ως υποχρέωση ξεπερνάει και την πλέον άριστη ατομική επιλογή και γίνεται επιστημονική υπόθεση θεσμικού οργάνου, όπου τα μέλη του προέρχονται από θεσμικούς φορείς».

«Αντίθετα, η μέχρι τώρα πολιτιστική πολιτική, την οποία διακηρύσσει η διευθύντρια ενόψει της λειτουργίας του Μουσείου είναι ότι ήρθε η ώρα των χορηγών. Η "εισβολή" χορηγών, όπως π.χ. του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος, μαζί με τη χορηγία 300.000 ευρώ το χρόνο, παίρνει χώρο (ενοικιάζει) και επιμελητή για την προβολή των συλλογών του. Με αυτόν τον τρόπο, το Εθνικό Ιδρυμα μετατρέπεται σε εκθετήριο επενδύσεων. Με άλλα λόγια, η πολιτεία πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευάζει εθνικό χώρο, μέσα από τον οποίο προβάλλονται ιδιωτικές συλλογές πέρα από την έκθεση δανείων από ιδιωτικές συλλογές. Ετσι, οι ντόπιοι καλλιτέχνες, παλαιότεροι κατά το πλείστον ως εκπρόσωποι μίας δήθεν ιστορικότητας, και κάποιοι νεότεροι (μετά 1990), γίνονται "γαρνιτούρα" ώστε να προβάλλονται οι διεθνείς πρωταγωνιστές - πρότυπα. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης, ή θα είναι ένα επιστημονικό ίδρυμα ψηφιακής τεκμηρίωσης απόλυτα ανοιχτό στο σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας συμβάλλοντας έτσι στην αισθητική καλλιέργεια των πολιτών που το πληρώνουν, ή θα είναι ένα επαρχιώτικο franchise χρηματιστήριο που θα προβάλλει καλλιτεχνικά προϊόντα ως πρότυπα των χρηματιστηριακών κέντρων, προς τέρψη και όφελος μιας ελίτ που αρέσκεται να "παίζει", να βγάζει χρήμα και από το χώρο της Τέχνης... Η πολιτεία οφείλει να πάρει ριζικά πλέον μέτρα, ώστε το ΕΜΣΤ να υπηρετεί την ανάγκη για σύγχρονο πολιτισμό των πολιτών που το πληρώνουν».Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΝΑΝΟΥΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης με φυλακίσεις στη Μακρόνησο, πιστού στις ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού έως το τέλος της ζωής του, τα παιδιά του, Χρήστος και Ευαγγελία Μπογιατζή, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουν για την ενίσχυση του ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Υγείας Λάρισας.

Το μνημόσυνο θα τελεσθεί, αύριο Σάββατο 25/10/2014, στη Χάλκη Λάρισας.

***

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας συντρόφου, συναγωνιστή και φίλου ΑΝΔΡΕΑ ΜΟΣΧΟΝΑ, προσφέρουμε, αντί για στεφάνι στην κηδεία του που έγινε στις 20.10.2014, το ποσό των 500 ευρώ σαν οικονομική ενίσχυση στο Ιδρυμα Περίθαλψης Ηλικιωμένων Αγωνιστών «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Οι σύντροφοι και συναγωνιστές

***

φωτό 1

Στις 24.10.2014 συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ (Νότη), που έμεινε πιστός και ακούραστος μαχητής μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου μας ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΙΟΥΣΗ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ταύρου, συμβάλλοντας στην οικονομική εξόρμηση του Κόμματος.

Μας άφησε παρακαταθήκη τους αγώνες του και συνεχίζουμε αταλάντευτα γιατί πιστεύουμε πως σύντομα θα χτίσουμε την άλλη κοινωνία που και εκείνος οραματιζόταν για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η συντρόφισσα σύζυγός του Χρυσούλα Κολιούση και

οι σύντροφοί του: Γιώργος Σεμελίδης και Γιώργος ΠρωτοψάλτηςΣελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

FOOTBALL LEAGUE

Δοκιμασία για ΑΕΚ, ντέρμπι στο Βόλο

Η δοκιμασία της ΑΕΚ στα Χανιά (18.00 ΟΤΕ ΤV) για τον 1ο όμιλο και το ντέρμπι του Ολυμπιακού Βόλου με τον Απόλλωνα 1926 (16.00, OTE TV) για τον 2ο είναι τα παιχνίδια που ανοίγουν σήμερα την αυλαία της 3ης αγωνιστικής στη Football League. H ένοικος του ρετιρέ στον 1ο όμιλο ΑΕΚ έχει σήμερα δύσκολη αποστολή στην προσπάθειά της να διευρύνει το αήττητο σερί της (έχει 2 στα 2) απέναντι στα Χανιά, που με 4 β. ήδη καραδοκούν για την κορυφή. Στο Βόλο ο Ολυμπιακός μετά από δύο ήττες ψάχνει την επανεκκίνηση απέναντι σε μια ομάδα με υψηλούς στόχους για φέτος, όπως είναι αυτή της Καλαμαριάς.ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος (Αθηνών) ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο «Γ. Καραϊσκάκης» την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτώβρη (19.30) για την 8η αγωνιστική της Super League. Στα άλλα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: Λεβαδειακός - Πανιώνιος: Κύζας (Δράμας), Ατρόμητος - Εργοτέλης: Λαμπρόπουλος (Ηλείας), Γιάννινα - ΑΕΛ Καλλονής: Μάνταλος (Καβάλας), Κέρκυρα - Πλατανιάς: Λιαχούδης (Μακεδονίας), ΟΦΗ - Αστέρας Τρίπολης: Τοπούζης (Θράκης), Παναιτωλικός - Πανθρακικός: Κουκουλάκης (Ηρακλείου), Ξάνθη - Νίκη Βόλου: Ντίτσος (Πρέβεζας).ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή Γ' κλήρωση της 227ης έκδοσης, μέρα 2η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 47488 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 84817 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

47510 84839

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

47221 47475 84550 84804

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

47107 47449 47453 47573 84436 84778 84782 84902

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

47009 47083 47244 47404 47425 47605 47610 47743 47752 47804 47892 47928 84072 84081 84133 84221 84257 84338 84412 84573 84733 84754 84934 84939

Από 300 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

47027 47042 47049 47051 47076 47079 47088 47122 47130 47166 47181 47183 47234 47258 47267 47273 47275 47314 47322 47323 47355 47383 47387 47391 47399 47422 47450 47455 47480 47496 47516 47518 47528 47569 47613 47631 47632 47637 47641 47642 47649 47655 47659 47678 47691 47707 47708 47715 47738 47758 47762 47793 47807 47820 47840 47890 47919 47976 47979 47989 84007 84020 84036 84037 84044 84067 84087 84091 84122 84136 84149 84169 84219 84248 84305 84308 84318 84356 84371 84378 84380 84405 84408 84417 84451 84459 84495 84510 84512 84563 84587 84596 84602 84604 84643 84651 84652 84684 84712 84716 84720 84728 84751 84779 84784 84809 84825 84845 84847 84857 84898 84942 84960 84961 84966 84970 84971 84978 84984 84988

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 47 και 84. Τέλος, από 160 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 47000 έως 47999 και από 84000 έως 84999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.Κηδεύτηκε, χτες, στο Βόλο ο Μίμης Κοκκινάκης, παλιός ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου και του Ολυμπιακού Πειραιώς, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείου του εκφράζουν η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου του ΚΚΕ, Απ. Νάνος και Θ. Τσαλούχας, και ο περιφερειακός σύμβουλος του Κόμματος, Γ. Λούμας.Επεισόδια οπαδών

Σε μια ακόμα βραδιά ευρωπαϊκών αγώνων δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ οπαδών. Τα πλέον σοβαρά εξ αυτών έγιναν στον αγώνα της Σλόβαν Μπρατισλάβας με την Σπάρτα Πράγας όταν Σλοβάκοι και Τσέχοι οπαδοί συνεπλάκησαν στις κερκίδες αλλά και εντός του αγωνιστικού χώρου. Αποτέλεσμα ήταν η 20λεπτη διακοπή του αγώνα. Η βία έκανε την εμφάνισή της και στους δρόμους της Λιλ μεταξύ οπαδών της γηπεδούχου με τους αντίστοιχους της Εβερτον, αλλά και τη γαλλική αστυνομία. Υπενθυμίζεται αντίστοιχα γεγονότα έγιναν προχτές και στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ οπαδών της Γαλατασεράι και της Αρσεναλ.ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Πρώτη ήττα για ΠΑΟ

Την πρώτη του ήττα στις επίσημες υποχρεώσεις του (εντός και εκτός Ελλάδας) γνώρισε χτες στο Μόναχο ο Παναθηναϊκός, που έχασε από την Μπάγερν με 81-75 για τη 2η αγωνιστική του ομίλου του. Η ολιγωρία στα κρίσιμα σημεία της τέταρτης περιόδου ήταν αυτή που στέρησε το ροζ φύλλο αγώνα από τους «πράσινους», που σε γενικές γραμμές για 30' στάθηκαν καλά, ωστόσο από κει και πέρα η κούραση έδειξε να τους οδηγεί σε λάθος επιλογές τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Σαφάνοβιτς (20 π.) ενώ για τον ΠΑΟ ο Σλότερ (13 π.).

Για το 2 στα 2 ο Ολυμπιακός

Μετά τη σπουδαία πρεμιέρα με τη νίκη εκτός έδρας κόντρα στη Βαλένθια ο Ολυμπιακός στοχεύει στη δεύτερη νίκη του σήμερα υποδεχόμενος στο ΣΕΦ (21.00, ΝS2) τη Λαμποράλ. Μπορεί η ήττα από την Κηφισιά να μετρίασε τη χαρά για το καλό ποδαρικό στην Ευρωλίγκα, τα προβλήματα τραυματισμών να παραμένουν και το θέμα του αντικαταστάτη του Μπαρτζώκα να μην έχει κλείσει, αλλά, όπως ξεκαθάρισε ο (ακόμα) υπηρεσιακός τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίλαν Τόμιτς, ο στόχος του 2 στα 2 στον όμιλο είναι το μοναδικό που απασχολεί την ομάδα. Μιλώντας για την βασκική ομάδα την χαρακτήρισε σπουδαία και επικίνδυνη με έμφαση στο περιφερειακό παιχνίδι.ΠΑΟΚ - ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ 0-1

Πλήρωσε τα λάθη του

Αν και με περισσότερη διάθεση σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι του στη Γαλλία (όταν και έχασε απ' την Γκινγκάμπ), ο ΠΑΟΚ δεν απέφυγε τη δεύτερη ήττα του στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ χάνοντας χτες στην Τούμπα από τη Φιορεντίνα με 1-0. Ωστόσο, παρά την ήττα η ελληνική ομάδα διατηρεί σοβαρές ελπίδες για την κατάκτηση τουλάχιστον της δεύτερης θέσης (αφού η Φιορεντίνα ουσιαστικά κλείδωσε την πρωτιά) και την πρόκριση μετά την ισοπαλία στο άλλο παιχνίδι μεταξύ Ντιναμό Μινσκ και Γκινγκάμπ (0-0). Ενα γκολ του Βάργκας στο 38' ήταν αυτό που έμελλε να κρίνει και την αναμέτρηση, στην οποία ο «Δικέφαλος» σπατάλησε όλο το πρώτο μέρος κάνοντας λάθη στην άμυνα και μην μπορώντας να κυκλοφορήσει σωστά την μπάλα. Στο ξεκίνημα της επανάληψης οι γηπεδούχοι ανέβασαν την απόδοσή τους και τουλάχιστον για ένα 20λεπτο είχαν την πρωτοβουλία αλλά έδειξαν αδυναμία να τελειώσουν τις όποιες φάσεις τους παρουσιάστηκαν. Η είσοδος του Κουαδράδο βελτίωσε την εικόνα της ιταλικής ομάδας που ξαναπήρε τα ηνία στον αγώνα ωστόσο οι επεμβάσεις του Γλύκου τουλάχιστον σε τρεις φάσεις της στέρησαν το κάτι παραπάνω.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας (11' Κίτσιου), Κατσικάς, Βίτορ, Ρατς, Τζιόλης, Κάτσε, Τζανδάρης, Περέιρα (54' Γκολάσα), Σαλπιγγίδης (81' Παπαδόπουλος), Αθανασιάδης.

Φιορεντίνα: Ταταρουσάνου, Ρίτσαρντς, Μπασάντα, Πασκουάλ, Τόμοβιτς, Μπαντέλ, Βάργκας, Κούρτιτς, Μπόρχα Βαλέρο (66' Λατζάρι), Ιλισιτς (78' Μαρίν), Μπερναρντέσκι (57' Κουαδράδο).

Η βαθμολογία: Φιορεντίνα 9, Γκινγκάμπ 4, ΠΑΟΚ 3, Ντιναμό Μινσκ 1.ΤΟΤΕΝΑΜ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 5-1

Μίλησε το φαβορί

Στην ανωτερότητα της Τότεναμ υπέκυψε ο Αστέρας Τρίπολης χτες στο Λονδίνο, όπου η πρώτη του ήττα στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ έμελλε να είναι και ιδιαίτερα βαριά αφού η γηπεδούχος επικράτησε με 5-1. Ωστόσο η ελληνική ομάδα παρά το άσχημο αποτέλεσμα παραμένει εντός του στόχου της πρόκρισης, η οποία αναμένεται να κριθεί κυρίως στα παιχνίδια του με την Παρτιζάν Βελιγραδίου και την Μπεσίκτας.

Οι Αρκάδες ήταν εμφανές χτες ότι δεν κατάφεραν να αποβάλουν το άγχος του «αουτσάιντερ» (ιδιαίτερα στο α' μέρος) απέναντι σε ανώτερη αγωνιστικά αντίπαλο, κάτι που φάνηκε και στο παιχνίδι τους, ενώ το γεγονός ότι η Τότεναμ κατάφερε στο μισάωρο να πετύχει δυο τέρματα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα γι' αυτούς. Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχαν ο Κέιν με χατ-τρικ (13', 75', 81') και ο Λαμελά (30', 66'). Για τον Αστέρα σκόραρε ο Μπαράλες (89') με απευθείας φάουλ αφού προηγουμένως είχε αποβληθεί ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Λιορίς.

Τότεναμ: Λιορίς, Ντάιερ, Βέρτονγκεν, Ντέιβις, Λαμελά (76' Ερικσεν), Τάουνσεντ (81' Λένον), Ντεμπελέ, Καπού, Αντεμπαγιόρ (76' Σαντλί), Κέιν.

Αστέρας Τρίπολης: Κοσίτσκι, Λούι, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Μουνάφο, Ουσέρο, Τσοκάνης, Μάτσα (82' Μπακασέτας), Ρόλε (73' Μπαράλες), Πάρα (80' Φερνάντες).

Στον άλλο αγώνα του ομίλου η Μπεσίκτας επικράτησε στο Βελιγράδι της Παρτιζάν με 4-0. Η βαθμολογία: Τότεναμ 5, Μπεσίκτας 5, Αστέρας 3, Παρτιζάν 1.ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ - ΠΑΟ 1-1

Βαθμός... ελπίδας

Μπορεί να έμεινε όρθιος στην Ολλανδία αφού αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Αϊντχόφεν παίρνοντας έναν πολύτιμο βαθμό, που μπορεί ακόμα να μην του καλυτερεύει τη θέση του για το στόχο της πρόκρισης (παραμένει ουραγός του ομίλου), ωστόσο του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει. Ενα γκολ του Καρέλη στο 87' που ισοφάρισε το αντίστοιχο του Ντεπάι των γηπεδούχων λίγο πριν το ημίχρονο, ήταν αυτό που έγραψε το τελικό αποτέλεσμα. Οι «πράσινοι» μετά από ένα χαμένο πρώτο μέρος, όπου δεν ξέφυγαν από τη μέτρια εικόνα που παρουσιάζουν στα παιχνίδια τους το τελευταίο διάστημα, άλλαξαν την εικόνα τους στην επανάληψη. Κατάφεραν να βγουν με αξιώσεις μπροστά, να βελτιώσουν την κυκλοφορία της μπάλας και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η Αϊντχόφεν ολοκλήρωσε το ματς με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπρουμά στο 89', με τον Ολλανδό αρχηγό να μην παίζει στη Λεωφόρο.

Αϊντχόφεν: Πάσφιρ, Ρέκικ, Μπρουμά, Βίλεμς, Μπρένετ, Χέντριξ, Μαχέρ, Γκουαρδάδο, Ντεπάι (67' Γιόζεφζουν), Ντε Γιονγκ, Νάρσινχ (75' Ριτσμάιερ).

Παναθηναϊκός: Στιλ, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Νάνο, Δώνης, Μπούι, Ζέκα, Ντίνας (23' Ατζαγκούν), Πράνιτς (60' Καρέλης), Κλωναρίδης (75' Πέτριτς).

Στον άλλο αγώνα η Ντιναμό Μόσχας επικράτησε εκτός έδρας της Εστορίλ με 2-1 και έγινε το φαβορί για την πρωτιά. Η βαθμολογία: Ντιναμό Μόσχας 9, Αϊντχόφεν 4, Εστορίλ 3, ΠΑΟ 1.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κέρδη των καπιταλιστών προστατεύουν

Η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) για την πρόσφατη πρόταση νόμου του ΚΚΕ «Επαναφορά κατώτερου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων» και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα προκληθούν από τυχόν εφαρμογή της, στον κρατικό προϋπολογισμό και στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, δεν είναι απλά ένα άλλοθι για να μην τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Είναι ταυτόχρονα ένα μνημείο υποκρισίας και αντεργατικής λογικής.

Το ΓΛΚ χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οταν πρόκειται να δείξει το κόστος που επιφέρει η πρόταση του Κόμματος στον κρατικό προϋπολογισμό και στα Ταμεία από την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης προς τους συνταξιούχους και την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σπεύδει να υπολογίσει το ύψος της δαπάνης. Οταν όμως πρόκειται για την πρόταση του Κόμματος για την αύξηση των κατώτερων μισθών, η οποία θα επιφέρει εκ των πραγμάτων αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μετατρέπεται σε σφίγγα.

Γράφει η Εκθεση του ΓΛΚ: «Αναφορικά με τις ρυθμίσεις που ορίζουν την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού, τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμείνει σταθερός, είναι: Ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση. Εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει, γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου. Ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Είναι μάλλον περιττό να υποδείξουμε στο ΓΛΚ και στην κυβέρνηση ότι η αποτίμηση του οφέλους στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στο ΙΚΑ, είναι πέρα για πέρα εφικτή, αφού ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό είναι γνωστός και καταγεγραμμένος στις καταστάσεις του ΙΚΑ. Αρα, τα πρόσθετα έσοδα μπορούν να υπολογιστούν.

***

Ομως η πρόταση του ΚΚΕ απορρίπτεται όχι για «λογιστικούς» λόγους, αλλά για καθαρά πολιτικούς λόγους στήριξης των επιχειρηματιών. Η πρότασή του πάει κόντρα στην ασκούμενη πολιτική που εξασφάλισε πρόσθετα κέρδη στους καπιταλιστές με τη μείωση των κατώτερων μισθών κατά 22% και 32%. Αυτό δε δέχεται η κυβέρνηση, δηλαδή τη μείωση των κερδών. Με αυτό διαφωνεί κάθετα και οριζόντια. Γι' αυτό άλλωστε απορρίπτει και τις διατάξεις της πρότασης νόμου που καταργούν όλες τις μορφές ευέλικτης απασχόλησης. Τα συμφέροντα των καπιταλιστών υπερασπίζεται η κυβέρνηση, γι' αυτά κόπτεται. Με τι δικαιολογία τραβηγμένη από τα μαλλιά; Οτι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα οδηγήσει σε απολύσεις. Αυτό βεβαίως κι αν είναι ψέμα. Με την ίδια λογική έγινε η με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μείωση του κατώτατου μισθού. Αλλά οι θέσεις εργασίας δεν αυξήθηκαν. Και πώς να αυξηθούν, όταν οι θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την αύξηση της παραγωγής, δηλαδή από την ανάκαμψη της οικονομίας; Πρόσχημα, λοιπόν, η άνοδος της ανεργίας αν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Επίσης, αντιδρούν στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων, γιατί με τις ατομικές και επιχειρησιακές μπορούν οι καπιταλιστές και καθορίζουν οι ίδιοι το ύψος των μισθών, που σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία τους πιέζει κάτω και από τον κατώτατο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δώρο που έδωσε η κυβέρνηση προς τους καπιταλιστές, μειώνοντας κατά 3,9 μονάδες τις εργοδοτικές εισφορές, που τους εξασφάλισαν σε ετήσια βάση κοντά 1 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας το θεμελίωσε πάνω στην «ασφαλή πρόβλεψη», ότι έτσι θα δημιουργηθούν 30.000 νέες θέσεις εργασίας! Αλλά δε δημιουργήθηκε καμιά θέση εργασίας απ' αυτό.

Βέβαια, στην παραπάνω περίπτωση των απαλλαγών προς τις επιχειρήσεις, παρά το ότι το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΔ χάνουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, το εφάρμοσαν. Οταν πρόκειται για τα κέρδη των καπιταλιστών, δεν υπάρχει πρόβλημα για τη «δημοσιονομική ισορροπία» του προϋπολογισμού και τα «ελλείμματα» των Ταμείων. Οταν όμως πρόκειται να δοθεί ένα κατοστάρικο στον άνεργο, για να ταΐσει το παιδί του, τότε ανακαλύπτουν οικονομικούς λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς.

***

Πράγματι, η εφαρμογή της πρότασης νόμου του ΚΚΕ φέρνει αύξηση των δαπανών και του κρατικού προϋπολογισμού και των Ταμείων, πέρα από τα οφέλη στους εργαζόμενους που και αυτά είναι συγκεκριμένα. Το Κόμμα δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από λογιστικές αλχημείες και τερτίπια του τύπου «συμφωνούμε με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» που επιβάλλει η ΕΕ, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε «την ανθρωπιστική κρίση», δεν υπόσχεται μια καπιταλιστική οικονομία που θα εξασφαλίζει την κερδοφορία των καπιταλιστικών ομίλων και ταυτόχρονα θα βάζει τους «ανθρώπους πάνω από τα κέρδη»! Ξέρει να μιλάει με καθαρές κουβέντες. Η πρότασή του υπηρετεί άμεσα συγκεκριμένες ανάγκες των εργαζομένων. Η ικανοποίηση αυτών των αναγκών είναι ο οδηγός της δράσης του. Εδώ, το ζήτημα δεν είναι αν προκαλείται κόστος στον προϋπολογισμό, αλλά τίνος τα συμφέροντα και ποιες ανάγκες υπηρετεί ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός. Για το Κόμμα, κριτήριο της πάλης του αλλά και της δράσης του στη Βουλή είναι τελικά ποια τάξη υπηρετείς. Με ποιόν είσαι. Με τους λίγους ψηλά ή με τους πολλούς και τους «κάτω που υποφέρουν»; Απο εκεί προκύπτει και το πώς διαθέτεις τον προϋπολογισμό. Τι θεωρείς ως «κόστος» και τι ως λαϊκή ανάγκη που πρέπει πάση θυσία να ικανοποιηθεί.

Τέλος, όλη αυτή η ιστορία με την πρόταση νόμου του ΚΚΕ επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι ακόμα και προτάσεις που αφορούν την κάλυψη κάποιων στοιχειωδών αναγκών, δε χωράνε μέσα σε αυτή την πολιτική, μέσα σε αυτό το σύστημα. Οτι σήμερα, ακόμα και η πιο μικρή διεκδίκηση πρέπει να συγκρουστεί και να αμφισβητήσει ολόκληρο το καπιταλιστικό πλαίσιο και όχι μόνο μια μορφή διαχείρισής του. Απαιτεί πάλη σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.


Γ.Ζ.