Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακριβοπληρώνει ο λαός

Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τους μισθούς του 2013, που ανέδειξε χτες ο «Ρ», επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι το εργατικό εισόδημα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση, ένα πραγματικό ολοκαύτωμα, που οδηγεί ακόμα και μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, αν και έχουν ακόμα δουλειά, να μην μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους δέκα εργαζόμενους έχουν μισθό κάτω από 600 ευρώ μεικτά, ενώ το 60% κάτω από τα 1.100 ευρώ μεικτά.

Η μισθολογική κατάσταση της εργατικής τάξης δέχτηκε ένα συντριπτικό χτύπημα, ενώ σε ακόμα πιο δυσμενή θέση βρίσκεται η νέα βάρδια της μισθωτής εργασίας, οι μετανάστες εργάτες και οι γυναίκες εργαζόμενες. Το εργατικό εισόδημα μετατράπηκε σε καύσιμη ύλη για τα καπιταλιστικά κέρδη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας που ευαγγελίζονται οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση ότι η όποια ανάκαμψη θα χτιστεί πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων, προϋποθέτει την παραπέρα χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ομως, οι μισθωτοί δεν είναι οι μόνοι που δοκιμάζονται. Σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι που στην κυριολεξία έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους, αφού μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες απ' αυτούς λαμβάνουν το γλίσχρο επίδομα ανεργίας. Σε δύσκολη θέση έχουν περιέλθει και εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, των οποίων οι συντάξεις, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που επιβλήθηκαν, δε φτάνουν να ικανοποιήσουν ούτε τα στοιχειώδη. Ετσι, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας πληρώνει ακριβά το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης. Η πορεία αυτή δε θα ανακοπεί από μόνη της. Το αντίθετο. Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης για δήθεν παροχές ενόψει της ΔΕΘ, τα επιτελεία της ετοιμάζονται να κλιμακώσουν την επίθεσή τους. Η φοροεπιδρομή με τον ΕΝΦΙΑ, οι διαρκείς περικοπές στην Υγεία και την Παιδεία, η συνεχής αποψίλωση της Πρόνοιας, οι νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό, η επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, όλα συνηγορούν ότι ο Γολγοθάς για το λαό μας δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οπως έγραφε ο Κ. Μαρξ («Το Κεφάλαιο», τ. 1ος, σελ. 283), «το κεφάλαιο, όμως, που έχει τόσο "σοβαρούς λόγους" ν' αρνιέται τα βάσανα της εργατικής γενιάς που το περιβάλλει (...) απαντάει: Μήπως θα 'πρεπε να μας βασανίζει αυτό το βάσανο μια και αυξάνει τις απολαύσεις (τα κέρδη) μας;».

Εμπόδια σε αυτήν την καταστροφική πορεία για τα λαϊκά στρώματα, που είναι σύμφυτη με την καπιταλιστική οικονομία, όποιο μείγμα διαχείρισης και αν εφαρμοστεί αφού προϋποθέτει τη στήριξη των μονοπωλιακών συμφερόντων, μπορεί να βάλει μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με την πάλη. Η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη μπορεί να φέρει κάποιες μικροπαροχές ψίχουλα, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε πλήρη απασχόληση, ούτε ανθρώπινους μισθούς, ούτε δωρεάν και δημόσια Υγεία και Παιδεία, ούτε συντάξεις που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή γεράματα.

Η οργάνωση αγώνων, για να αποτραπούν τα χειρότερα και να τεθούν στην ημερήσια διάταξη διεκδικήσεις που θα ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες, είναι σήμερα η βασική προτεραιότητα. Είναι προϋπόθεση για να βγει ο λαός μας από το φαύλο κύκλο των απωλειών, της μάταιης αναμονής σε κάποια μελλοντική «ανάκαμψη», συνδέοντας όμως αυτούς τους αγώνες με την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Στην ατζέντα του ΚΚΕ είναι η οργάνωση της πάλης του λαού


ΣΕΛ. 3


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΒΕ

Πάνω από 300.000 χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη


ΣΕΛ. 16


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

«Αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματά του


ΣΕΛ. 4


ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πρόταση στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ για την οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης

Συγκεκριμένη πρόταση, με πλαίσιο, αιτήματα και στόχους πάλης που ωθούν την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται, κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Υπέρ μιας «καλής αξιολόγησης» τάχθηκε η πλειοψηφία, ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μιλάνε για ανάκτηση του κύρους της ΑΔΕΔΥ!


ΣΕΛ. 17


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 6 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ


ΣΕΛ. 17


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ελιγμός που δε λύνει το πρόβλημα η κυβερνητική τροπολογία

«Να μη διαγραφεί κανείς που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του!» ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, που την Πέμπτη, 28 Αυγούστου, προχωρά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις προωθούμενες διαγραφές φοιτητών. Εκείνη τη μέρα, στις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται στην Αθήνα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και σε άλλες πόλεις στις πρυτανείες των σχολών.


ΣΕΛ. 19


Η πίεση των κτηνοτρόφων έφερε τα πρώτα αποτελέσματα


ΣΕΛ. 5


Η λυκοσυμμαχία
του ΝΑΤΟ δυναμώνει την πολεμική της ικανότητα

Το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα της Συνόδου στην Ουαλία, στο όνομα του ότι το παγκόσμιο επίπεδο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο και ασταθές, «όπως η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει». Η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία επεξεργάζεται νέα σχέδια για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, για την προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων σε αντιπαράθεση με αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Επιδίωξή της, η ακόμη πιο ευκίνητη και γοργή - άρα και πιο αποτελεσματική - ικανότητα δράσης στις πολεμικές αποστολές όπου Γης. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, δεν απέκλεισε, στη Σύνοδο της Ουαλίας, να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.


ΣΕΛ. 6 - 7


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Κόβουν επιδόματα

Παρά τις διαβεβαιώσεις των εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και τους - κατά καιρούς - ισχυρισμούς της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ περί διατήρησης και συνέχισης καταβολής στους εργαζόμενους του επιδόματος γάμου από τις επιχειρήσεις, η πραγματικότητα δείχνει άλλα. Οτι σιγά σιγά αλλά σταθερά οι εργοδότες αποψιλώνουν τους εργατικούς μισθούς, με όπλο το δυσμενές για τους εργάτες νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί μετά το 2012, καταργούν επιδόματα που ισχύουν από χρόνια και με όπλο τον εκβιασμό επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Αυγούστου υπογράφτηκαν δύο τουλάχιστον επιχειρησιακές συμβάσεις (επισιτισμός και σεκιούριτι) οι οποίες προβλέπουν την κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) και του επιδόματος παιδιών (5% για κάθε παιδί). Ετσι, στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι καταβαλλόμενοι μέχρι τώρα μισθοί μειώνονται τουλάχιστον κατά 15%, επιβεβαιώνοντας ότι η μείωση των μισθών όχι μόνο δεν έχει σταματήσει αλλά συνεχίζεται ακάθεκτη. Από εδώ και η ανάγκη να οργανωθεί άμεσα ο αγώνας για την υπεράσπιση των μισθών, να υψωθεί τείχος αντίστασης στον πόλεμο των κεφαλαιοκρατών κατά της εργατικής τάξης.Καλύτερα να σιωπά

«Η αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγεί σε μια κοινωνία τεμαχισμένη», διαμαρτύρεται η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την κατάργηση επιδομάτων γάμου και τέκνων μέσω της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, που, κατά τη γνώμη της, «επιβεβαιώνουν την τάση κατεδάφισης των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων»...

Πρόκειται, τουλάχιστον, για υποκρισία. Η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση που κατεξοχήν υπονόμευσε εργασιακά δικαιώματα, όπως είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις. Ας μην καμώνεται την αθώα, επειδή κάποια απ' αυτά τα μέτρα τα καταψήφισε. Συνέχιζε να στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία που τα ψήφιζε στη Βουλή. Ακόμα και σήμερα υπερασπίζεται τη συμμετοχή της εκείνη σαν «εθνικά αναγκαία», αναγκαία, δηλαδή, για την αστική τάξη και διακυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης σε βάρος του λαού. Απ' όποια θέση, άλλωστε, στο αστικό πολιτικό σύστημα υποστηρίζει με σθένος την καπιταλιστική ανάπτυξη, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Αραγε, δε γνωρίζει πως αυτοί ακριβώς οι στόχοι πάνε χέρι - χέρι με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Ποιον νομίζει ότι κοροϊδεύει όταν γράφει στην ανακοίνωσή της ότι «η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα δεν μπορούν να στηριχθούν από εξαντλημένους εργαζόμενους»;Μας φώτισε

«Οι τραγικές αυτές εξελίξεις (σ.σ. στο Ιράκ) επιβεβαιώνουν την πλήρη χρεοκοπία της αμερικάνικης πολιτικής και ειδικότερα της πολιτικής Μπους, που μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, έκαναν τον καταστροφικό πόλεμο - όπως αποδεικνύεται και με τις τελευταίες εξελίξεις - στο όνομα της δήθεν αποκατάστασης της δημοκρατίας και της εξάλειψης της απειλής από το υποτιθέμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του τυραννικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν (...) Δυστυχώς, η ΕΕ, δέσμια του Ατλαντισμού των ηγεσιών της, έχει πλήρως αποτύχει στην Μεσανατολική και Μεσογειακή της πολιτική». Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο Π. Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή φταίνε οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οπως λέει, και για την Ουκρανία φταίει η Γερμανία και η Μέρκελ. «Λάδι», δηλαδή, η ΕΕ, που ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση προωθεί και υπερασπίζει τα συμφέροντα των μονοπωλίων αν χρειαστεί και με τα όπλα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι αθώα του αίματος. Το μόνο μεμπτό που της προσάπτει είναι η ...αποτυχία και η ...ομηρία της στον Ατλαντισμό. Να τη λυπηθούμε κιόλας δηλαδή. Η παραπλάνηση του λαού σε όλο της το μεγαλείο.Κρύβουν πολλά...

Εγραφε η «Καθημερινή» (19/8/2014): «Οσα συμβαίνουν σήμερα στο Ιράκ, στη Συρία και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής της Δύσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα, μαζί με τη Βρετανία, ακόμη και η Γαλλία (για τη Λιβύη), έχουν μεγάλες ευθύνες για την αιματοχυσία και το χάος που επικρατεί στις χώρες αυτές, όπως και για τη δυνατότητα που δόθηκε σε ακραίους ισλαμιστές και τζιχαντιστές να σφάζουν ανελέητα τους γύρω πληθυσμούς. Η αρχή έγινε με την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας το 2003 στο Ιράκ. Το επόμενο βήμα έγινε στη Συρία». Εχει βάση αυτό αλλά: Η «Καθημερινή» και όλα τα αστικά ΜΜΕ στήριξαν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στηρίζοντας και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτές. Κρύβουν ότι οι επεμβάσεις γίνονται για να αρπάξουν και να μοιράσουν τα μονοπώλια την Ενέργεια, ότι και οι τζιχαντιστές είναι δημιουργήματα των ιμπεριαλιστών ως μοχλοί για να δικαιολογούν τους πολέμους τους. Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράκ...1862 Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Κλοντ Ντεμπισί.

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτούνταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό και κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Οπως έλεγε ο ίδιος, η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν». Η διαρκής αναζήτηση τον οδηγεί το 1927 στη διαπίστωση πως το εκπαιδευτικό πρόβλημα της χώρας θα λυθεί οριστικά μέσα από την πάλη των τάξεων. Το 1934 μαζί με τον Βάρναλη επισκέπτεται τη Σοβιετική Ενωση, ένα ταξίδι που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα επιλογές του. Το 1935 εξορίζεται από τη δικτατορία του Κονδύλη και το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου. Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος. Είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει την μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν από την αναχώρησή του, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

1910 Υπογράφεται η ιαπωνο-κορεατική συνθήκη, με την οποία ο ιαπωνικός ιμπεριαλισμός προσαρτά την Κορέα.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας ενώ μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1927 Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στο θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατοχική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας ψηφίζει νόμο για την απαγόρευση της δράσης των κομμουνιστών.

1943 Συνέρχεται στο Καρπενήσι το Α' Περιφερειακό Συνέδριο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας, με τη συμμετοχή 700 περίπου αντιπροσώπων.

1943 Τριήμερη απεργία των τροχιοδρομικών πραγματοποιείται στην Αθήνα και τον Πειραιά με βασικό αίτημα να μη σταλούν εργάτες στη Γερμανία.

1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».

1971 Πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες και επιβάλλει στρατιωτική χούντα.

1978 Πεθαίνει σε ηλικία 86 χρόνων ο Γιόμο Κενιάτα, ηγέτης της Κένυας από την απελευθέρωσή της το 1963 και από τους πρωτεργάτες των κινημάτων που οδήγησαν στην κατάλυση του αποικιοκρατικού συστήματος στην Αφρική.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Στην ατζέντα του ΚΚΕ είναι η οργάνωση της πάλης του λαού

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» παραχώρησε συνέντευξη χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία και παραθέτουμε:

-- Τελείωσαν τα «μπάνια του λαού» και συνεχίζουμε τη συζήτηση από 'κει που την αφήσαμε πριν το καλοκαίρι, στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Εσείς έχετε πει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία πρόταση, έτσι δεν είναι;

-- Κοιτάξετε τώρα, αν γυρνώντας από τα μπάνια του λαού το πρόβλημα είναι οι σχεδιασμοί της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το 180 και το 121, ζήτω που καήκαμε. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, την είπατε και προηγούμενα. Σήμερα ο "Ριζοσπάστης" είχε πρώτο θέμα την κατάσταση στους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το 60%, λοιπόν, αμείβεται με μεικτά έως 1.100 ευρώ και το 30% με μεικτά έως 600 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό πρέπει να προβληματίσει, το πώς θα οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη, για να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Από κει και πέρα, υπάρχουν παιχνίδια με αφορμή την προεδρική εκλογή και από τη συγκυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας η θέση είναι γνωστή...

-- Γνωρίζετε ότι η συζήτηση γίνεται γιατί το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να προκαλέσει εκλογές με μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού το οποίο παρακολουθούμε μέχρι τώρα.

-- Συζητάμε τώρα εδώ και δύο χρόνια και έχουμε ξαναδεί το ίδιο σενάριο. Το λέω αυτό γιατί σ' αυτές τις συνθήκες εμείς έχουμε μια ξεκάθαρη θέση την οποία την επαναλάβαμε από το ξεκίνημα της προεδρολογίας - αν μου επιτρέπετε αυτό τον όρο - ότι το ΚΚΕ δε θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί, γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο θεσμός είναι ενταγμένος σ' ένα πολιτικό σύστημα, στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει τα διατάγματα, τους νόμους, τους σχεδιασμούς, οι οποίοι υλοποιούνται απαρέγκλιτα και φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού. Εχουμε τη δική μας πρόταση για το πολιτικό σύστημα, από 'κει και πέρα σ' αυτόν τον αρνητικό συσχετισμό, οι δικές μας ιεραρχήσεις, η δική μας ατζέντα είναι πώς θα οργανωθεί η πάλη του λαού μας απέναντι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται, απέναντι στο αίσχος με τις συμβάσεις και τους μισθούς, στα προβλήματα της Παιδείας. Ξεκινούν οι παιδικοί σταθμοί και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει για τους συμβασιούχους που πρέπει να προσληφθούν από τους δήμους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ενας κόσμος πρέπει να προβληματιστεί, γιατί μιλάμε για εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις αυτών που δούλευαν την προηγούμενη χρονιά έληξαν τον Αύγουστο και δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για ένα νέο προσωπικό που θα πιάσει δουλειά τον Σεπτέμβρη, ενώ αυτή τη δουλειά μπορεί να την κάνει και πρέπει να την κάνει εργαζόμενος με μόνιμες εργασιακές σχέσεις.

-- Είναι γνωστή η στάση που έχετε απέναντι στην ΕΕ και γενικότερα απέναντι στο θέμα του μνημονίου. Πιστεύετε όμως ότι το Σεπτέμβρη περιμένουμε να δούμε έστω και κάποιες διαφορετικές κινήσεις απ' αυτές τις οποίες έχουμε συνηθίσει; Δεν ξέρω αν θα είναι στη ΔΕΘ ή στη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση για το χρέος. Περιμένετε να αλλάξει κάτι;

-- Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση - ούτως ή άλλως η ΕΕ μπαίνει - της διαρκούς εποπτείας, της διαρκούς επιτήρησης. Δε θα έχουμε τις επισκέψεις ανά 3 μήνες της τρόικας, όμως η επιτήρηση από την Κομισιόν, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι ποινές, θα είναι το καθεστώς, το δεδομένο. Μην επικεντρώνουμε την προσοχή ότι η τρόικα δε θα έρχεται, η εποπτεία από την ΕΕ είναι σε ισχύ. Από κει και πέρα η τάση ανάκαμψης - μιλώντας για οικονομικούς όρους και όχι το εισόδημα των εργαζομένων - που φαίνεται μπορεί να ανακοπεί από απρόβλεπτους παράγοντες, όπως είναι η κρίση με τη Ρωσία και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής θα τις πληρώσουμε πάλι εμείς. Η σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ είναι λυδία λίθος, σε συνδυασμό και με την κυρίαρχη οικονομία, γι' αυτό που ζει ο λαός μας και το βλέπουμε με το εμπάργκο, το βλέπουμε με τους τυχοδιωκτισμούς στη Συρία κ.α. Ας προβληματιστεί ένας κόσμος. Αυτοί που σήμερα δολοφονούν κόσμο, μέχρι τώρα πριμοδοτούνταν και ενισχύονταν με όπλα και χρήματα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα τους βομβαρδίζουν. Σ' αυτά τα παιχνίδια ο λαός μας πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του, να προβληματιστεί, να δει ότι αυτό το σκηνικό ΕΕ - ΝΑΤΟ - χρέος - οικονομία της αγοράς έχει φτάσει σ' ένα σημείο και δεν υπάρχει επιστροφή. Χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα.ΤΟ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κομματικά γραφεία στο Αιγάλεω στόχος φασιστοειδών

«Μέσα στη νύχτα, θρασύδειλοι νεοναζιστές ξαναβρώμισαν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Λιούμη του ΚΚΕ στο Αιγάλεω, με αυτοκόλλητα σήματα», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, προσθέτοντας:

«Οι φασίστες δρώντας μέσα στα βαθιά σκοτάδια, έδειξαν πάλι το γνωστό αντικομμουνιστικό τους μένος. Θυμίζουν σε όλες τις μεθόδους τους, τους προγόνους τους χίτες και ταγματασφαλίτες και νομίζουν ότι με αυτές τους τις ενέργειες, θα τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές. Είναι κυριολεκτικά βαθιά νυχτωμένοι. Οι κομμουνιστές τα έβαλαν με αντιπάλους πιο ισχυρούς και βγήκαν νικητές. Ας ρωτήσουν και θα μάθουν τι σήμαινε το Αιγάλεω για τους φασίστες προγόνους τους και πόσο βαθιές ρίζες έχουν οι κομμουνιστές στις εργατογειτονιές του Λιούμη και γενικά του Αιγάλεω».

«Ας τους πούμε όμως και το εξής, σε λάθος πόρτα χτυπάτε για να ρίξετε το φασιστικό, ψευτοπατριωτικό σας δηλητήριο ενάντια στους μετανάστες», συνεχίζει η ανακοίνωση της ΤΟ «στις φτωχογειτονιές μας, με τους "ξένους" όπως εσείς τους λέτε, μαζί πήγαμε σχολείο, μαζί βγάλαμε το πρώτο μεροκάματο, μαζί παλεύουμε τη φτώχεια και την ανεργία που υπάρχει για να πλουτίζουν τα αφεντικά σας».

«Να ξέρουν ότι τέτοιες ενέργειες μας πεισμώνουν, μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο στην πάλη μας ενάντια στο σάπιο σύστημα που τους γεννά, τους τρέφει και τους χρησιμοποιεί για να φοβίσουν το λαό και για να "σπάσουν" το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Για ακόμα μια φορά και με αυτή τους την ενέργεια αποδεικνύουν ποιον φοβούνται. Δείχνουν στην πράξη ποιος είναι ο πραγματικός τους εχθρός. Οι φασίστες, ήταν, είναι και θα είναι το μακρύ και δολοφονικό χέρι του καπιταλισμού, γι' αυτό είναι αντικομμουνιστές, γι' αυτό χτυπούν το ΚΚΕ για να φοβηθεί ο λαός. Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν, από το λαό θα το βρουν», καταλήγει η ανακοίνωση.Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Στην τελική ευθεία οι «διαγνωστικοί έλεγχοι»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι «διαγνωστικοί έλεγχοι» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στους ισολογισμούς και τα εμφανιζόμενα περιουσιακά στοιχεία 128 μεγάλου μεγέθους τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης, μεταξύ αυτών και 4 ελληνικών (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, Eurobank). Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκονται τα «κόκκινα» δάνεια και τα άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, τα οποία σε συνδυασμό με παραμέτρους και σενάρια για μελλοντικούς κινδύνους θα προσδιορίσουν τυχόν «κεφαλαιακά κενά», τα οποία στη συνέχεια θα καλυφθούν από μαζικές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληθαίνουν οι υποθέσεις γύρω από τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Οι ίδιες σημειώνουν πως «δεν έχουν λάβει γνώση πληροφοριών ή αποτελεσμάτων» των ελέγχων και ότι «οποιαδήποτε σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ευρήματα των εποπτικών ελέγχων θα ανακοινωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, ενώ η υποβολή των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης στο νέο «Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό» θα γίνει το Νοέμβρη του 2014. Να σημειωθεί ότι η «προσομοίωση» αφορά σε διάφορα σενάρια και πολλούς στατιστικούς δείκτες, όπως ο χρηματοπιστωτικός κίνδυνος που διατρέχει το κάθε κράτος, οι υποθέσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση του ΑΕΠ, το κόστος χρηματοδότησης της κάθε τράπεζας και σωρεία άλλων παραγόντων. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται σχετικά αδύναμες σε σχέση με άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης. Είναι φανερό το γεγονός ότι η συζήτηση και οι αναμενόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών συνδέονται και με την ύπαρξη «κεφαλαιακών κενών».

Ζήτημα «διευθέτησης» των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων προς τις τράπεζες έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο των επαφών που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς της γερμανικής κυβέρνησης. Στους εξεταζόμενους τρόπους είναι η επιδότηση του επιτοκίου από τα ευρωενωσιακά κονδύλια του ΕΣΠΑ, ζήτημα που όμως σκοντάφτει στο σημερινό κοινοτικό πλαίσιο. Με το συγκεκριμένο τρόπο διασφαλίζονται και οι τράπεζες. Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας είπε ότι «πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια από το ΕΣΠΑ για να μειωθεί το επιτόκιο των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αρμόδιος επίτροπος «δεν είναι αρνητικός».

Στο επίκεντρο το μείγμα της πολιτικής

Σε παρεμβάσεις σχετικά με το κατάλληλο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη φάση προχώρησαν, χτες, ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι, μέσω εκθέσεων που δημοσιοποίησαν για την ελληνική οικονομία. Η Eurobank σπεύδει να υπενθυμίσει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΔΝΤ. Λόγος γίνεται για «συνέχιση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό τομέα», «συνέχιση του εξορθολογισμού των δαπανών στην Υγεία», «ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης». Σε ό,τι αφορά τη «μείωση» του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνουν ότι πρέπει «η όποια αλλαγή να είναι δημοσιονομικά ουδέτερη», δηλαδή η τυχόν μείωση να αναπληρωθεί από άλλα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα. Η Αlpha βλέπει ρυθμό ανάκαμψης του ΑΕΠ στο 1,5% με 2% για το β' εξάμηνο του 2014. Χαρακτηρίζει «αντικίνητρο στην ανάπτυξη» τις «φορολογικές στρεβλώσεις» στα ακίνητα, στις οποίες αποδίδει την πτώση των αγοραπωλησιών.ΥΠΕΞ

Δουλεύει για επιχειρηματικούς ομίλους και εφοπλιστές

Η επιδίωξη της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει κερδοφόρες μπίζνες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ναυτιλιακού εξοπλισμού, αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλου και του Zhao Jinjie, προέδρου του κρατικού ναυπηγοκατασκευαστικού ομίλου της κινεζικής περιφέρειας Φουτζιάν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Z. Jinjie εξέφρασε το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συνεργαστεί με ελληνικά ναυπηγεία, καθώς επίσης και με ελληνικές εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού. Ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του με ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας μας και επεσήμανε την υψηλή ζήτηση, από πλευράς κινεζικών ομίλων, για εξειδικευμένο προσωπικό με την απαραίτητη τεχνογνωσία στο ναυπηγοεπισκευαστικό και ευρύτερα ναυτιλιακό κλάδο.

Βέβαια, η μέχρι τώρα εμπειρία από την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά δείχνει ότι οι κινεζικές «επενδύσεις» στην Ελλάδα χτίζονται στην πλάτη των εργαζομένων που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.

Από την πλευρά του, ο Π. Μίχαλος διαφήμισε τους «Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου» που «χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης» και συμφώνησε ότι ένας από τους τομείς που παρουσιάζει ιδιαίτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι ο ναυπηγοεπισκευαστικός. Για να δείξει το μέγεθος των συμπράξεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου με τους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ανέφερε ότι «οι Ελληνες πλοιοκτήτες αποτελούν τους σημαντικότερους πελάτες των κινεζικών ναυπηγείων, καθώς πάνω από 200 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται υπό κατασκευή αυτήν την περίοδο στην Κίνα».

Ο Π. Μίχαλος, στη συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «σε δύο επιπλέον προτεινόμενους τρόπους προώθησης της διμερούς συνεργασίας», οι οποίοι αφορούν «στην αξιοποίηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους Ελληνες πλοιοκτήτες», αλλά και «στην πρόταση της ελληνικής πλευράς να προστεθεί στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξειδικευμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σχετικά με τα κινεζικά ναυπηγεία και τους Ελληνες προμηθευτές εξοπλισμού».

Υπενθυμίζεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας, «λειτουργεί» από το 2010, για την ενίσχυση των Ελλήνων εφοπλιστών που κατασκευάζουν στην Κίνα τα καράβια τους.ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014

«Αιματοβαμμένα» τα πλεονάσματά του

Σε ελεύθερη πτώση οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία κ.ά.

Με αντιλαϊκό «ατού» τα εμφανιζόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού προσέρχεται η συγκυβέρνηση στα παζάρια με την τρόικα, στο πλαίσιο του νέου κύκλου «αξιολόγησης» που ξεκινά στις 3 Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Στα οριστικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, που αφορούν στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη του 2014, καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, σχεδόν σε τριπλάσια επίπεδα από το στόχο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (800 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παραπέρα διάλυσης ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες καθώς επίσης και της παραπέρα αύξησης της μάζας των κάθε είδους αντιλαϊκών φόρων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καρατομήθηκαν, στο 7μηνο φέτος, κατά 1,3 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 6,3 δισ. ευρώ (από 7,6 δισ. στο 7μηνο του 2013) με ρυθμό πτώσης 17,1%.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (7μηνο Γενάρη - Ιούλη):

Οι πρωτογενείς δαπάνες που αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία, συμπιέστηκαν περαιτέρω στα 23,6 δισ. ευρώ (από 25,1 δισ. το 2013, με νέα μείωση ύψους 1,5 δισ.).

Σε ρυθμούς συρρίκνωσης συνεχίζουν και φέτος οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων και συγκεκριμένα:

-- ΙΚΑ: 1,5 δισ. (από 1,7 δισ.) με ρυθμό πτώσης 11,8%.

-- ΟΑΕΕ: 650 εκατ. (από 920 εκατ.) με ρυθμό πτώσης 29,3%.

-- ΟΓΑ: 1,5 δισ. (από 1,9 δισ.) με ρυθμό πτώσης 21%.

-- ΝΑΤ: 560 εκατ. (από 664 εκατ.) με ρυθμό πτώσης 15,7%.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διαμορφώθηκαν σε 4 δισ. ευρώ (από 4,5 δισ. πέρυσι).

Το σύνολο των δαπανών (τακτικός προϋπολογισμός) υποχώρησε σε 28,3 δισ. ευρώ, από 30,6 δισ. ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) εμφανίζονται στα 31,3 δισ. (από 32,7 δισ. πέρυσι).

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων έφτασε στα 24,5 δισ. (από 23,2 δισ.) με διόγκωση κατά 1,3 δισ. και ειδικότερα:

Η ένταση της φοροληστείας είναι αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόζονται, όπως η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τις λαϊκές οικογένειες, η κατάργηση της γκάμας των ελαφρύνσεων για τις δαπάνες διαβίωσης και για τα προστατευόμενα παιδιά, το χαράτσωμα των αυτοαπασχολούμενων με 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.

Το «πρωτογενές πλεόνασμα» καταγράφεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2013, διαμορφώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ, το 2015 στο 3% και το 2016 στο 4,5%...Σελίδα 5 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη στα Γιάννενα

Καθημερινές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της περιοχής

Την αντίδραση των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει, οργανώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας. Ο Σύλλογος προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 27 Αυγούστου, στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, το ΔΣ του Συλλόγου έχει ξεκινήσει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά της περιοχής, η πρώτη από τις οποίες έγινε χτες στη Ζίτσα. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής: Σήμερα, Παρασκευή, στην Πρωτόπαππα. Το Σάββατο 23/8 στο Πετσάλι. Την Κυριακή 24/8 στο Γκρίμποβο. Τη Δευτέρα 25/8 στα Γραμμενοχώρια και στο Πέραμα.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου έχει ως εξής: «Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, το συνεπές αγροτικό κίνημα πανελλαδικά και στο νομό μας είχε επισημάνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τους φτωχούς κτηνοτρόφους κάτω από τις εντολές της ΕΕ για τον αποχαρακτηρισμό των βοσκότοπων (σχέδιο δράσης για τα βοσκοτόπια). Τότε κατηγορηθήκαμε από διάφορους καλοθελητές που έσπειραν τον εφησυχασμό στους κτηνοτρόφους (ότι είμαστε κινδυνολόγοι και ότι φέρνουμε καταστροφή). Τα ίδια παπαγαλάκια λένε και σήμερα ότι όλα θα διορθωθούν και ότι θα υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις. Για μια ακόμη φορά λένε ψέματα ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΕΝΩΣΕΙΣ, συγκυβέρνηση και κόμματα του ευρωμονόδρομου που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Καλούμε τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να τους γυρίσουν την πλάτη και να βγάλουν συμπεράσματα μπροστά σε αυτήν τη δραματική κατάσταση, στην οποία οδηγούνται οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ορεινών φτωχών περιοχών του νομού μας, κατάσταση που τους οδηγεί στην απόγνωση και την ακραία φτώχεια, που θα επιδεινωθεί με την νέα ΚΑΠ παρά τους πανηγυρισμούς των ευρωλάγνων.

Η αγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ

Μαζί στον αγώνα αγρότες και εργάτες

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση της Δευτέρας στη Νάουσα

Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτηση που τους πνίγουν σε οργανωμένη αγωνιστική δράση ενάντια στην πολιτική που τους αφανίζει και τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, καλούν τους αγρότες η ΠΑΣΥ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων Ημαθίας και Πέλλας. Καθημερινά με εξορμήσεις και περιοδείες στις πόλεις και τα χωριά, με συζητήσεις στα καφενεία, καλούν τους εργάτες, τους αγρότες και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου της Νάουσας και να τη μετατρέψουν σε βήμα κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα τους για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ.

Να απορρίψουν τα μέτρα - κοροϊδία που ανακοίνωσαν κυβέρνηση και ΕΕ και να διεκδικήσουν μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και για τη στήριξη των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα.

Οι αγρότες, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι απογοητευμένοι από τις αποζημιώσεις - ψίχουλα που ανακοινώθηκαν και τους σχεδιασμούς να οδηγηθεί η ροδακινοπαραγωγή στην απόσυρση, δηλαδή να πεταχθεί ο μόχθος τους στις χωματερές, καταγγέλλουν για άλλη μια φορά ότι οι μόνοι ωφελημένοι τελικά θα είναι οι εξαγωγείς, οι έμποροι και όσοι θα διαχειριστούν τη διαδικασία της απόσυρσης.

Αναγνωρίζουν ότι μόνο αν μπουν αποφασιστικά στον αγώνα μπορούν να ελπίζουν σε ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους και ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και να δυναμώσουν την πάλη.

Εργατιά - αγροτιά μια γροθιά

Τη θέση τους στο πλευρό των αγροτών παίρνουν και οι εποχικά εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις διαλογής - ψύξης και στα κιβωτοποιεία της Νάουσας, οι οποίοι, εξαιτίας της ταύτισης της κυβέρνησης με τις κυρώσεις που επέβαλαν ΕΕ - ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας και το εμπάργκο που επέβαλε ως αντίμετρο η Ρωσία, χάνουν τη δουλειά τους, δε θα μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας, δε θα έχουν προϋποθέσεις να πάρουν ούτε το πενιχρό επίδομα από το ταμείο ανεργίας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα Σωματεία Εργαζομένων Διαλογής - Ψύξης και Κιβωτοποιών σημειώνουν: «Θα είμαστε όλοι στο συλλαλητήριο με κύριο αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές και το σταμάτημα των εξαγωγών.

Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ.

Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην ενότητά τους, σε σκληρούς και ανυποχώρητους αγώνες με βάση τα δικά τους συμφέροντα, να υπερασπίσουν τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν».ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Η πίεση των κτηνοτρόφων έφερε κάποια πρώτα αποτελέσματα

Απαιτείται επαγρύπνηση για τις πληρωμές, αλλά και τη διατήρηση των δικαιωμάτων στα βοσκοτόπια

Μόλις δυνάμωσε η κραυγή των κτηνοτρόφων, η κυβέρνηση μπόρεσε και εξασφάλισε πιστώσεις ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την πρόσφατη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφασίστηκε: α) Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2014.

Η προθεσμία που δίνει στους κτηνοτρόφους για την υποβολή ενστάσεων είναι μικρή και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για πολλούς κτηνοτρόφους να τη χάσουν. Προκύπτει, συνεπώς, η ανάγκη να τους δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.

β) Να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις ρυθμίσεις αυτές «και όσες επιπρόσθετα μπορούν να επιτευχθούν σε συνεργασία και με τις ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης θα εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό».

Το υπουργείο υποστηρίζει ακόμα πως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινίσεις και υποστήριξη, ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.

Τέλος, ενημερώνει ότι η εξισωτική του 2013 θα πραγματοποιηθεί με όσες πληρωμές απαιτούνται και πάντως μέχρι το τέλος του 2014 και πως η επόμενη εξοφλητική πληρωμή στους δικαιούχους, θα γίνει εντός του Σεπτέμβρη.

Πάντως, οι αποφάσεις αυτές δεν εξασφαλίζουν ότι τα πετσοκομμένα δικαιώματα των κτηνοτρόφων για τα έτη 2013 και 2014 δε θα χρησιμοποιηθούν σαν βάση για την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει εκπονήσει η ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι απόφαση της ΕΕ, με διάφορα προσχήματα, έπαψε να αναγνωρίζει και αποχαρακτήρισε από βοσκότοπους εκτάσεις που οι κτηνοτρόφοι έπρεπε να διαθέτουν, ανάλογα με τα ζώα που διέθετε ο καθένας, για τη βόσκησή τους. Πολλοί μην έχοντας ιδιόκτητα, αναγκάζονταν να νοικιάσουν βοσκοτόπια. Συνέπεια του αποχαρακτηρισμού ήταν η δραστική μείωση σε ποσοστό άνω του 60%, έως και πλήρης διακοπή για κάποιους, της εξισωτικής αποζημίωσης με την οποία τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν ένα μέρος του κόστους παραγωγής, αφού έμεναν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. «Σφαγιάστηκαν», δηλαδή, δικαιώματα των κτηνοτρόφων ευθέως συνδεδεμένα με το ύψος της αποζημίωσης.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η νέα ΚΑΠ να μη λάβει σαν βάση τα πετσοκομμένα δικαιώματα, αλλά αυτά που αναγνωρίζονταν προηγούμενα στους κτηνοτρόφους, ώστε να μην παγιωθεί η δραστική μείωση στην επιδότησή τους.

Οι κτηνοτρόφοι όλης της χώρας απαιτείται να μην επαναπαυτούν, αφενός έως ότου πάρουν τα χρήματα στο χέρι για το 2013, αφετέρου έως ότου εξασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα που είχαν διατηρούνται.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε μέρα άλλη άποψη και για τα φορολογικά

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν χτες βράδυ η Επιτροπή Προγράμματος και η Πολιτική Γραμματεία, ώστε τις επόμενες μέρες να ενσωματωθούν οι τελευταίες παρατηρήσεις πριν την παρουσίασή του, σε κομματικές εκδηλώσεις και φυσικά αρχές Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ, απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Ζητήματα όπως το φορολογικό σύστημα, η ανεργία, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης. Μέχρι, πάντως, την αποσαφήνιση στο κυβερνητικό πρόγραμμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα φορολογικά, συνεχίζεται η κατάθεση διαφορετικών, κάποιες φορές και αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων που αφορούν στα φορολογικά, και προκαλούν εσωκομματικές γκρίνιες. Σειρά πήρε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, ο οποίος μιλώντας στον «ΒΗΜΑ FM» πρότεινε ένα μοντέλο που προσιδιάζει στο γερμανικό για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Μετά τον Γ. Σταθάκη, που προσδιόρισε στις 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία, ο Γ. Μηλιός δήλωσε: «Φανταστείτε την πρόταση του γερμανικού ινστιτούτου, για μία τριμελή οικογένεια φτάνει στα 3.000.000 ευρώ η αφορολόγητη ατομική περιουσία και από εκεί και πέρα αρχίζει η φορολόγηση. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω αυτήν την στιγμή ποιο θα είναι ακριβώς το όριο, απλά το αναφέρω ενδεικτικά».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στο φορολογικό σύστημα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να υπάρχει ένας φόρος μεγάλης περιουσίας, αλλά ο βασικός φόρος θα είναι ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να είναι δίκαιος (...) Η όλη προβληματική σχετικά με το φόρο περιουσίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο όριο και από εκεί και πέρα ένας συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής. Αυτό θα αφορά τη συνολική περιουσία και επίσης θα κάνουμε μία καταγραφή που είναι άσχετη με το φορολογικό σύστημα, αλλά έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Δημοσίου να ξέρει τι ακριβώς γίνεται και την κατοχύρωση από τη μεριά του πολίτη της περιουσίας του με έναν τρόπο τελεσίδικο. Ετσι, λοιπόν, πέρα από το Κτηματολόγιο που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ολοκληρωθεί, να υπάρχει και ένα περιουσιολόγιο».ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

Κάλεσμα σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO στις 30 Αυγούστου

Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία

Στο κάλεσμά του αυτό, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης σημειώνει: «Το ΠΣΕ καλεί τις φιλειρηνικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε Μμέρα Παγκόσμιας Δράσης στις 30 Αυγούστου 2014, ενάντια στο ΝΑΤΟ.

2014: Εκατό χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο -75 Χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, μια τραγωδία που κόστισε τις ζωές 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τον έχουν περιγράψει ως τον "πόλεμο που θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους" , ωστόσο σήμερα, έναν αιώνα μετά, η στρατιωτική ισχύς για καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Κάθε μέρα, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, οι λαοί υποφέρουν από στρατιωτικές διενέξεις και γιγάντωση των εξοπλισμών, από κατοχή, εκφοβισμό και επιθετικότητα αλλά και τον εκσυγχρονισμό και διάδοση πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χειροτερεύει παραπέρα τις ζωές των ανθρώπων, ενώ τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας αυξάνονται. Το έδαφος για στρατιωτικές επιθέσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους εξάλλου ποτέ δεν καθοριζόταν από τυχαία γεγονότα ή προσωπικές αποφάσεις προσώπων.

Τα εκατό χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη, για δυνάμωμα της ειρήνης και ενδυνάμωση της διεθνούς φιλίας και αλληλεγγύης στη βάση της ισότητας και του σεβασμού και της κυριαρχίας των λαών. Πρέπει να κατευθύνεται στον τερματισμό της οικονομικής ηγεμονίας των μονοπωλίων και των επιθετικών στρατιωτικών συμμαχιών. Γι' αυτό απαιτείται η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την υπ' αριθμό 1 πολεμική μηχανή στον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που ιδρύθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με το σύνθημα "Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός" υπογραμμίζει την ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα από την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία την 1η Σεπτέμβρη 1939 και την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Οι αυξανόμενες τότε ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της ναζιστικής Γερμανίας συνάντησαν την ιμπεριαλιστική ατζέντα άλλων δυνάμεων, οι οποίες δεν αντιτάχτηκαν στο γερμανικό επεκτατισμό προς την Ανατολή στην αρχή.

Η ηρωική αντίσταση των λαών ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, σε συνδυασμό με τον αγώνα και τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων της ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην απελευθέρωση των λαών από το φασισμό και στην Νίκη των Λαών. Η διεθνής κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο, η δημιουργία του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη, έδωσαν νέες δυνατότητες στην πάλη των λαών για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ολα τα παραπάνω, απειλούνται ή έχουν ανατραπεί σήμερα βίαια, ενώ συχνά παρατηρείται η προσπάθεια υποκατάστασης του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ, παράλληλα με την άνοδο νεοφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη που υπηρετούν αντιδραστικές ιδεολογίες και σχέδια εναντίον των λαών.

Το ΠΣΕ εναντιώνεται στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για "Μεγάλη Μέση Ανατολή", τη "Στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία" και την παρέμβαση στις κυρίαρχες υποθέσεις των λαών στη Λατινική Αμερική.

NATO: Κεντρικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού - 65 χρόνια εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας

Το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ενώ κυριαρχείται σταθερά από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αποτελεί ταυτόχρονα πυλώνα της "στρατηγικής άμυνας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει 28 κράτη - μέλη σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Αλλες 22 χώρες εμπλέκονται στο "Συμβούλιο Ευρω - Ατλαντικής Συνεργασίας". Επιπλέον, άλλες 19 χώρες συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ μέσω προγραμμάτων όπως του "Μεσογειακού Διαλόγου"», της "Πρωτοβουλίας για Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης"» και άλλων μέσω του "«Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" σε όλο τον κόσμο.

Από το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε επιθετικά σε μέλη και πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό αποκαλύπτει και την βασική του στόχευση: Να αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο για την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον κόσμο.

Το NATO αποτελεί εχθρό για την Ειρήνη. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από τα δόγματα του Πρώτου και Προληπτικού Χτυπήματος. Ως επιθετικός στρατιωτικός συνασπισμός παρεμβαίνει πρόθυμα πριν προλάβει να δοθεί έδαφος σε πολιτικές λύσεις, όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις του - όπως στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία - ευθύνονται άμεσα για αποσταθεροποίηση, βία και πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών. Οταν επεμβαίνει, τα μέλη του χρησιμοποιούν συχνά τοξικά όπλα που εμπεριέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο ή λευκό φώσφορο. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θεωρεί τα πυρηνικά όπλα βασικό μέρος του οπλοστασίου και της "αμυντικής στρατηγικής" του. Η συμμαχία επιθετικά προάγει και επιβάλλει προκλήσεις και επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματα είναι πάντα καταστροφές, εκτοπισμοί και θάνατος. Τα παραδείγματα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, στο Αφγανιστάν και την Λιβύη καθώς και η επιθετικότητα απέναντι στη Συρία, αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ για την ανθρωπότητα. Στο Ιράκ όπου το ΝΑΤΟ έλαβε μέρος στην "ανασυγκρότηση", ούτε ειρήνη ούτε δημοκρατία φυσικά έφερε.

Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών και της Ειρήνης. Δίχως την παραμικρή δημόσια συζήτηση, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ "φιλοξενούν" στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Το 2010 υπογράφηκε μυστική συμφωνία για εγκατάσταση σύγχρονων πυρηνικών κεφαλών Β61, παρατείνοντας την παραμονή τους για αρκετές δεκαετίες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση. Μέσω του άρθρου 5 επιπλέον επιβάλλει ως συμμαχία υποχρεώσεις στα μέλη του που δε συμβαδίζουν με το κυρίαρχο δικαίωμα κρατών να αποφασίζουν για ειρήνη και πόλεμο.

Η ερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία θα υιοθετήσει και θα αναπτύξει παραπέρα τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισσαβόνας (2010), θα χρησιμοποιήσει παλιά και νέα προσχήματα για το ρόλο του ως "Παγκόσμιου Χωροφύλακα" που θα εγγυάται αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των λαών.

Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό.

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ποινικοποιεί την άποψη

Στο προσκήνιο διατηρήθηκε και χτες η ανούσια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων σχετικά με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Αντιπαράθεση που σκιάζει το ουσιαστικό μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την ενσωμάτωση της επικίνδυνης για το λαϊκό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες απόφασης - πλαίσιο ΕΕ2008/913/ΔΕ της ΕΕ.

Μετά την επιστολή των 38 βουλευτών της ΝΔ, με την οποία ζητούν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θα ορίζεται σαν αδίκημα «η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)» και να εξομοιωθεί με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, χτες τη σκυτάλη πήραν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην επιστολή των «38» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι με το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά θωρακίζεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική δημοκρατία απέναντι στο λόγο του μίσους και τη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική» και προσθέτει «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρ. Μαχαίρας δήλωσε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ζητήματα όπως η γενοκτονία των Ποντίων δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψηφοσυλλεκτικές οπτικές». Πρόσθεσε ότι οι «38» «θέλουν να κολακέψουν συγκεκριμένες μερίδες του εκλογικού σώματος».

Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στο αντιρατσιστικό και 3 τροπολογίες που περιέχουν ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά ποινικοποιείται η επιστημονική άποψη για ιστορικά ζητήματα, (δε συζητάμε για την εγκληματική δράση του φασισμού - ναζισμού που διέπραξε ολοκαυτώματα), η άποψη για την ταξική πάλη, δηλαδή και η ιδεολογία, επειδή αυτά θωρακίζουν τη σημερινή ιμπεριαλιστική πολιτική και δράση, την αστική εξουσία, τον καπιταλισμό από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του.ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Επιθεωρεί και ενισχύει την πολεμική του ετοιμότητα

Στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα της Συνόδου, στο όνομα του ότι το παγκόσμιο επίπεδο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο και ασταθές «όπως η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει». Είναι προφανές ότι η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» νέα σχέδια για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, προς προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Σχέδια τα οποία έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει η ευθεία σύσταση προς τα μέλη για αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύνοδος θα εστιάσει: Στην ετοιμότητά του για ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» και στη διασφάλιση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει άμεσα την οποιαδήποτε «πρόκληση». Στην επίδειξη της διατλαντικής αποφασιστικότητας και στην ανάγκη να διατηρηθούν οι «αμυντικές» δαπάνες στο κατάλληλο επίπεδο. Στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενίσχυση των δεσμών με την Ουκρανία μέσω αυξημένης συνεργασίας. Τέλος, στην εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων, στη διατήρηση της πολιτικής ανοικτών θυρών αλλά και στον τερματισμό της επιχείρησής του στο Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δανία δήλωσε απειλητικά ότι η Σύνοδος αυτή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με «όλο το φάσμα των απειλών».

«Θα υιοθετήσουμε ένα σχέδιο δράσης για να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο ευκίνητοι», πρόσθεσε, εκφράζοντας την επιδίωξη να καταστεί η λυκοσυμμαχία ικανότερη να ανταποκρίνεται στις πολεμικές αποστολές όπου Γης μιλώντας για «αιφνίδιες απειλές». Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα για βελτίωση της ετοιμότητας, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών, παροχή βοήθειας σε κράτη που τη ζητούν για την ενίσχυση των αμυντικών θεσμών τους.

Σφυρίζοντας νέο γύρο δαπανηρών εξοπλισμών πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η επιτυχία των στόχων αυτών του ΝΑΤΟ εξαρτάται απ' το αν τα μέλη του θα επενδύσουν επαρκώς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη το νέο κλίμα ασφάλειας που δημιουργήθηκε από παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Η ασφάλεια είναι σαν την ασφάλιση, για να έχεις την καλύτερη θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση και το αντίτιμο είναι υψηλότερο», δήλωσε κυνικά.

Το παραπάνω πρέπει να ιδωθούν στο φόντο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αλλωστε, μόλις προχτές, ο πτέραρχος Φ. Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, απείλησε τη Ρωσία ότι αν αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα.

Ισχυρή και ευέλικτη πολεμική μηχανή

Τη σημασία της συγκεκριμένης Συνόδου αναδεικνύουν εδώ και καιρό αξιωματούχοι του. Ο Α. Φ. Ράσμουσεν ήδη από τις 15 Νοέμβρη 2013 έλεγε ότι «θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ (...) Θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας, έτσι ώστε να παραμένει ισχυρή, ευέλικτη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση για την ασφάλεια. Και θα επιβεβαιώσουμε το δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που είναι η πηγή της δύναμής μας, της ασφάλειάς μας και της επιτυχίας μας».

Κι ακόμα ιεραρχώντας υψηλά τη δυνατότητα της λυκοσυμμαχίας για ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης όπου Γης, δήλωνε: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό»...

Ο ίδιος, αρχές Ιούνη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε στη Σύνοδο της Ουαλίας να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.

Από ελληνικής πλευράς, ο μετέχων στη Σύνοδο του Ιούνη, υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών, έδωσε ένα περίγραμμα του τι συζήτησαν και αποφάσισαν: «Η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ' όλα της συνοχής της Συμμαχίας και τη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή (...) Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτέμβρη, που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται. Υιοθετήσαμε μια σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Συζητήσαμε, επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Εθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτικής Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας».

Στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, όπου αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες το βράδυ (8.45 μ.μ. ώρα Ελλάδας) με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στις επεμβάσεις που ξεδιπλώνουν ή μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, το αίτημά τους για εγκατάσταση βάσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και άλλα θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, αναμενόταν να κυριαρχήσουν στη συνάντηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η επικαιροποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η μετασκευή και η αναβάθμιση του οποίου θα γίνει μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πρόσθεταν ότι στην κατεύθυνση αυτή «θα επιδιωχθεί το εύλογο μερίδιο της χώρας στη χρήση συγχρόνων τεχνολογικών μέσων και διευκολύνσεων».

Οι ίδιες πηγές παρουσίαζαν την εξέλιξη αυτή σαν ικανή να «δημιουργήσει πρόσθετες θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, για εφαρμογή και διάχυση της βιομηχανικής συμπαραγωγής, για μεταφορά τεχνογνωσίας, για δημιουργία κέντρων αριστείας, για έρευνα και οργάνωση και για δημιουργία κέντρων παροχής υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο». Εν ολίγοις σαν ικανή να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για την αστική τάξη της χώρας. Στο τραπέζι της συζήτησης εννοείται πως θα βρεθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και στη Συρία, με τις ΗΠΑ να αναζητούν ήδη μια νέα «συμμαχία προθύμων» για νέες επεμβάσεις με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών.Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραστηριότητα της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει μέσα στο καλοκαίρι η ΚΟ Λέσβου εντάσσονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία του Μανταμάδου, με ομιλητή τον Β. Αμπελογιάννη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Λουτρόπολης Θερμής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στα καφενεία της αγοράς του χωριού.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Ερεσού διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη Σκάλα Ερεσού.

-- Το Σάββατο 30/8, οι ΚΟΒ Γέρας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον «Πετρένιο Στύλο» και μετά ακολουθεί λαϊκό γλέντι.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση για τη θρυλική ΕΠΟΝ

Το ΔΣ του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής αύριο, Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Καράνου της Ορεινής Κυδωνίας, για τη θρυλική ΕΠΟΝ, με αφορμή την επέτειο της 1ης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΠΟΝ Χανίων, που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού το 1943.ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΖΑΚΥΝΘΟΥ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αύριο η μεγάλη πολιτική εκδήλωση στα Καλάβρυτα

Επίκαιρη εκδήλωση τιμής για τη λαϊκή πάλη, αντιφασιστικής μνήμης και απάντησης στις απόπειρες παραχάραξης της Ιστορίας απ' την ΕΕ

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στα Καλάβρυτα διοργανώνει η ΕΠ Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία, ανακηρύσσοντάς την «μέρα αντιφασιστικής μνήμης», σε εναντίωση στις αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις της ΕΕ που έχει ανακηρύξει την 23η Αυγούστου «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων».

Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση σημειώνει:

«Καταδικάζουμε το ναζισμό και την εγκληματική, ρατσιστική και αντικομμουνιστική Χρυσή Αυγή, την τελευταία εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος, που οι πολιτικοί της πρόγονοι, τα χιτλερικά στρατεύματα, αιματοκύλισαν πριν 71 χρόνια τα ηρωικά Καλάβρυτα.

Καταδικάζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει ως επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό και την παραχάραξη της Ιστορίας και καθιέρωσε την 23η Αυγούστου ως "Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων". Εχουν πραγματικό στόχο την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και των ριζοσπαστικών ιδεών. Εχουν στόχο, στο όνομα του ναζισμού, να χτυπήσουν τον κομμουνισμό. Γι' αυτό και σε μια σειρά χώρες της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι στην παρανομία, ενώ τα φασιστικά προνομιακοί συνομιλητές του κράτους. Πάντοτε, όταν θέλουν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, βάζουν στο στόχαστρο τους οργανωτές του, βάζουν στο στόχαστρο την πρωτοπορία του, βάζουν τους κομμουνιστές.

Καταδικάζουμε την πολιτική της ΕΕ που έχει ως αποτέλεσμα τους εκατομμύρια ανέργους, τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη λιγοστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, την πολιτική που εξαπολύει πολέμους και στηρίζει κράτη - δολοφόνους, όπως το Ισραήλ, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Τιμάμε τον ηρωικό λαό μας, που με μπροστάρη και καθοδηγητή το ΚΚΕ, με την πάλη και με το αίμα του, όχι μόνο τσάκισε το ναζισμό και τους ντόπιους συνεργάτες του, αλλά πάλεψε για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια, αποδεικνύοντας πως όταν ο λαός παλεύει οργανωμένος για το δίκιο του, για την κοινωνία των αναγκών του, δεν έχει να φοβάται τίποτα!».ΤΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τιμούν την Αντίσταση και τον ΔΣΕ

Οι Τομεακές Επιτροπές Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην Αντίσταση και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 24 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του Αγίου Βασίλη.ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ

Τιμούν τον Ερνστ Τέλμαν

Στις 18 Αυγούστου του 1944, με προσωπική εντολή του Χίτλερ, η αστική τάξη της Γερμανίας δολοφόνησε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον Ερνστ Τέλμαν, Πρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας την περίοδο 1925 - 1933.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία, τιμώντας την ηγετική φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, διοργανώνουν, την Κυριακή 24 Αυγούστου, εκδηλώσεις στα μνημεία του Ερνστ Τέλμαν στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, αντίστοιχα.

Η απότιση τιμής στον Τέλμαν αποτελεί ταυτόχρονα και έκφραση της αντίστασης σε κάθε προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας και διαγραφής της ανεκτίμητης προσφοράς του σοσιαλισμού στις κατακτήσεις των εργαζομένων.ΕΕΔΥΕ

Εκδήλωση για τα 65χρονα του ΠΣΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τιμώντας τα 65 χρόνια από την ίδρυση τού Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 1/9, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» - Ακαδημίας 50), με θέμα: «65 χρόνια ζωής και πάλης του ΠΣΕ ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο. Η δράση του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος σήμερα, απέναντι στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Θα μιλήσουν:

Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ε.α., εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).

Χρίστος Κουρτελλάρης, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κι Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστής Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Θα συντονίζει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ και της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση για το Μπλόκο

Την Κυριακή 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944, που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη). Μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΚΚΕ, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου στο Γ' Νεκροταφείο, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.

Στα τέλη του 1943, η πλειονότητα των κατοίκων της Κοκκινιάς ήταν οργανωμένοι ή υποστήριζαν ανοιχτά το ΕΑΜ. Με τη μάχη της Κοκκινιάς, στις 6 - 8 Μάρτη του '44, η επικράτηση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ κατέστησε την πόλη «ελεύθερο έδαφος», μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα, για περίπου έξι μήνες.

Ομως, τον Αύγουστο του '44, η πόλη βρέθηκε στο στόχαστρο των Γερμανών και των συνεργατών τους. Αποκορύφωμα ήταν το μπλόκο που έστησαν στις 17 Αυγούστου 1944, όταν ισχυρές γερμανικές δυνάμεις απέκλεισαν τη συνοικία, με κουκουλοφόρους χαφιέδες να καταδίδουν, αγωνιστές να βασανίζονται και να εκτελούνται και χιλιάδες ομήρους να οδηγούνται στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στο χώρο της Μάνδρας, στις 17 Αυγούστου 1944, έγιναν συνολικά 76 εκτελέσεις. Αλλοι 50 εκτελέστηκαν στη Μάνδρα στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και τα σπίτια τους.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία καλέσματα με τον ίδιο στόχο: Φιλί ζωής στον καπιταλισμό

Κάλεσμα 1ο: «Οι συνθήκες είναι ώριμες για μια ειλικρινή συζήτηση. Είναι τώρα η ώρα να αναζητήσουμε τις στρατηγικές συμφωνίες, που θα επιτρέψουν να έρθουμε όλοι στο ίδιο δωμάτιο και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Κάθε μια δύναμη μπορεί και πρέπει να έχει τους δικούς της πολιτικούς προσανατολισμούς και τις ιδεολογικές προελεύσεις της. Κάθε μια μπορεί να έχει τις αναφορές της σ' ένα αριστερό, κεντρικό, δεξιό, αναμορφωτικό ή ένα επαναστατικό περισσότερο ή λιγότερο μαχητικό παρελθόν». Αυτά τα γράφει η σύζυγος του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη Χρ. Παππά στην εφημερίδα που είναι διευθύντρια. Δηλαδή, δεν μας πειράζει τι ήσασταν πριν «Αριστεροί, Κεντρώοι, Δεξιοί ή Επαναστάτες». Τώρα έχει σημασία σε ποια όχθη είσαστε, δηλαδή με το κεφάλαιο και τις ανάγκες του. Δεν τους πειράζει, βέβαια, αφού έχουν τον ίδιο στόχο. Δηλαδή, φιλί ζωής στο σάπιο σύστημα των μονοπωλίων (στόχος μέσα από την αναζήτηση όπως λέει των «στρατηγικών συμφωνιών»).

Κάλεσμα 2ο: «Οι ΑΝΕΛ λοιπόν δεχόμαστε να ξεκινήσουμε συζητήσεις προκειμένου να βρεθούμε όλοι σ' ένα κοινό ψηφοδέλτιο (όλοι στο ίδιο δωμάτιο το λέει η σύζυγος του χρυσαυγίτη), κρατώντας ο καθένας την αυτονομία του (τους δικούς του πολιτικούς προσανατολισμούς λέει το 1ο κάλεσμα), προκειμένου να εκλέξουμε βουλευτές που θα μπορέσουν να δώσουν και την επόμενη κυβερνητική λύση». Αυτά τα λέει ο Καμμένος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το χωνί», από την οποία μάλιστα ζητάει «να διοργανώσει αυτόν τον πολιτικό διάλογο και να κάνουμε μια μεγάλη Δημοκρατική Συμφωνία και να προχωρήσουμε στη σύνταξη αυτού του μεγάλου μετώπου».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα δηλώνει ότι «ανταποκρινόμαστε και αρχίζουμε σειρά επαφών με όλο τον αντιμνημονιακό χώρο, με στόχο την άμεση δημιουργία Εκλογικού Μετώπου» (σ.σ. Στην έκδοση αυτής της εφημερίδας μετέχει και ο Καζάκης του ΕΠΑΜ). Δηλαδή, ο Καμμένος καλεί όλο τον «Αντιμνημονιακό» χώρο (δηλ. και τον ΣΥΡΙΖΑ) σε κοινό εκλογικό συνασπισμό, για να δώσουν την επόμενη κυβερνητική λύση και μιλάει για μια μεγάλη Δημοκρατική Συμφωνία. Και στο 2ο κάλεσμα η ίδια ακριβώς λογική. Ολοι μαζί, δεξιοί φευγάτοι από τη ΝΔ, κεντρώοι, «αριστεροί» ο καθένας όπως λέει με την αυτονομία του, αφού κοινός στόχος είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα ζωής στον καπιταλισμό και τις ανάγκες του (ο ίδιος στρατηγικός στόχος).

Κάλεσμα 3ο: Από την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Καλούμε όσους μπορούν να συμβάλουν για τους δικούς τους λόγους με τους δικούς τους υπολογισμούς στη δύσκολη προσπάθεια για την ανατροπή των μνημονίων. ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους, Πράσινους, ΔΗΜΑΡ κι ακόμα δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς τα αριστερά κι ακόμα τους ανεξάρτητους βουλευτές, τα ρεύματα και τις ομάδες που αμφισβητούν πλέον ανοικτά την πολιτική του μνημονίου. Δεν ζητάμε πιστοποιητικό ιδεολογικής και πολιτικής καθαρότητας από κανέναν. Δεν κρατάμε πολιτικό μητρώο για το παρελθόν». Δηλαδή, ο καθένας με την αυτονομία του όπως λέει στο 2ο κάλεσμα και ο Καμμένος, ο καθένας με το δικό του παρελθόν, όπως λέει και το 1ο κάλεσμα. Τίποτα δεν αλλάζει! Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει «μητρώο για το παρελθόν» όπως λέει, αφού ο στόχος είναι κοινός. Ολοι μαζί να φύγει η κυβέρνηση να 'ρθει η δική μας όπως ακριβώς καλεί κι ο Καμμένος. Ας δούμε όμως τι είπε σ' αυτή τη Συνεδρίαση της ΚΕ κι ο «αριστερός» Λαφαζάνης για τις συμμαχίες. Προσέξτε! Είπε, λοιπόν, ότι «διαφωνεί για συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές». Αμέσως μετά λέει: «Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει διαφοροποιήσεις και συνεργασίας με ενδεχόμενες δυνάμεις και πρόσωπα που προέρχονται από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο» (δηλαδή, πρώην φευγάτους ΠΑΣΟΚους, ΔΗΜΑΡίτες κ.ά.), αλλά λέει και ευρύτερα, δηλαδή και πέρα από αυτόν το χώρο «πρόσωπα και δυνάμεις που δεν έχουν εμπλακεί στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών και οι οποίες ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ».

Ο Λαφαζάνης προσπαθώντας να «διαφοροποιηθεί» από το κάλεσμα - αχταρμά του Τσίπρα, τελικά δε διαφοροποιείται πουθενά. Απλά εκφράζει την αγωνία του. Είναι σαν να λέει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Πρόσεξε, μέσα σ' αυτό το συνονθύλευμα συμμαχιών που πάμε να κάνουμε, προκειμένου να γαντζωθούμε στην κυβερνητική καρέκλα, μην απορροφήσεις και τίποτα κραγμένες περιπτώσεις και μας κάνουν ζημιά στο "αριστερό" ριζοσπαστικό προφίλ που έχουμε φιλοτεχνήσει με κόπο».

Τα κοινά χαρακτηριστικά

Τι βλέπει, λοιπόν, κανείς από τα τρία αυτά καλέσματα; Οτι και τα τρία έχουν βασικά κοινά χαρακτηριστικά.

1ο χαρακτηριστικό: Ολοι μιλούν με όλους και καλούν σε διάλογο όλους εκείνους που είναι «ενάντια» στα μνημόνια, αλλά και εκείνους που κάποτε ήταν με τα μνημόνια, αλλά σήμερα «απεγκλωβίζονται» όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μπορεί να εφάρμοσαν και καραμπινάτες αντιλαϊκές - νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά τώρα «μετάνιωσαν» και αρθρογραφούν στην «Αυγή» συμφωνώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χριστοδουλάκης, υπουργός επί Σημίτη, και πολλοί άλλοι της ίδιας κοπής. Ολοι καλούν όλους ενάντια στη συνταγή της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να φτιάξουν μέτωπο, ώστε να δοθεί λύση κυβερνητική. Οχι, βέβαια, λύση εξουσίας απλά ν' αλλάξει η κυβέρνηση.

2ο χαρακτηριστικό: Κανένα απ' αυτά τα καλέσματα δεν αναφέρεται, δε λέει λέξη για το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση, κανένα απ' αυτά τα καλέσματα και καμιά απ' αυτού του είδους τις συμμαχίες δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, τα επιχειρηματικά κέρδη, την ανταγωνιστικότητα, το δρόμο, δηλαδή, που έχει οδηγήσει το λαό σε απόγνωση. Καμιά απ' αυτές τις συμμαχίες δεν αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα, είναι όλες συμμαχίες συστημικές, όπως άλλωστε και τα κόμματα που καλούν σ' αυτές. Αλλωστε, τη σημερινή συνταγή που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ την αμφισβητούν ακόμα και τμήματα του κεφαλαίου, την αμφισβητεί ακόμα κι ο ΣΕΒ, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοαστοί επιχειρηματίες που θεωρούν ριγμένους τους εαυτούς τους σε σχέση με άλλους και θέλουν αλλαγή συνταγής, για να πάρουν και αυτοί μερίδιο σ' ένα νέο ενδεχόμενο φαγοπότι («ανάπτυξη και επενδύσεις»), το λένε. Τώρα οι εργάτες είναι τσάμπα και τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις διαλυμένα. Αρα τέτοια τμήματα του κεφαλαίου άνετα θα στήριζαν και τέτοιου είδους καλέσματα και «συμμαχίες» και κυβερνήσεις.

3ο χαρακτηριστικό: Ολοι ανεξαιρέτως και με τα τρία αυτά καλέσματα απευθύνονται σε κόμματα, κομματίδια, διασπασμένες ομάδες, κινήσεις «φευγάτων» από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κ.λπ., ανεξάρτητους βουλευτές, προσωπικότητες κ.λπ. Δηλαδή, όλοι μιλούν για συμμαχίες κορυφής, με το λαό και τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα στη γωνία, να παρακολουθούν τις κινήσεις αυτές, να παρακολουθούν αυτό που λέει το ΚΚΕ τις προσπάθειες, δηλαδή, που κάνει η αστική τάξη να ρετουσάρει το σύστημα, να ανακατέψει την τράπουλα, να διαμορφώσει η ίδια τα μέτωπα και τις συμμαχίες εκείνες που το επόμενο διάστημα θα κληθούν να εκπροσωπήσουν σε μια νέα κυβέρνηση με καλύτερους όρους τα συμφέροντά της. Γι' αυτό ο ΣΕΒ, αλλά και επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και εφημερίδες της αστικής τάξης όπως η «Καθημερινή» συνιστούν στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να μην πυροβολούν το ένα το άλλο, γιατί αύριο ποιος ξέρει, μπορεί να κληθούν να συγκυβερνήσουν δύο ή περισσότερα μαζί και άρα αν σήμερα ανταλλάσσουν βαριές κατηγορίες (όπως ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ με άλλο, ένα κομμάτι της ΔΗΜΑΡ με ένα άλλο κ.λπ.) ή ακραίες εκφράσεις, αυτό δε θα διευκολύνει αύριο τη συμμαχία τους για το «καλό - όπως λένε - της χώρας», δηλαδή του συστήματος που πρέπει να πάρει ανάσες και κυρίως να μην αμφισβητηθεί από το λαϊκό - εργατικό κίνημα.

Σ' αυτήν, λοιπόν, την προσπάθεια, σ' αυτά τα παζάρια που γίνονται, που όλοι καλούν όλους, σ' αυτό το συνονθύλευμα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σχεδόν τους πάντες και μάλιστα όπως λέει «ο καθένας με τους δικούς του υπολογισμούς και για τους δικούς του λόγους», καλεί δηλαδή κάθε καρυδιάς καρύδι, σ' αυτόν τον αχταρμά έχει τα μούτρα να καλεί και το ΚΚΕ. Γιατί όμως το καλεί; Γιατί όλο αυτό το μωσαϊκό με το οποίο θέλει να κάνει κολεγιά και να συμμαχήσει, προκειμένου να γίνει κυβέρνηση, όσο και να θέλει δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να το παρουσιάσει σαν «Αριστερή - Ανατρεπτική - Ριζοσπαστική» συμμαχία, όπως θα ήθελε, αλλά ούτε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πείσει ότι θέλει πραγματική ριζική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, πολύ περισσότερο του ίδιου του συστήματος, όταν πλέον η ενσωμάτωσή του είναι τόσο φανερή που επιτρέπει στον πρόεδρό του να λέει ξεκάθαρα πια ότι «η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ κι αυτό δεν αμφισβητείται». Αρα, οποιαδήποτε κυβέρνηση, όπως και αν την ονομάσουν, θα κινείται μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των αντιλαϊκών συνθηκών της ΕΕ, στα πλαίσια της οικονομίας των μονοπωλίων που η ΕΕ υπηρετεί από τα γεννοφάσκια της. Επομένως, η όποια «ανάπτυξη», η όποια συνταγή, η όποια διαχείριση ή παραγωγική ανασυγκρότηση θα είναι ενταγμένα στην προσπάθεια ανάπτυξης των μονοπωλιακών κερδών και με τα εργατικά δικαιώματα συντρίμμια, αφού αυτό απαιτεί η τρελή κούρσα του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, αυτή η κυβέρνηση δεν πα να τη λένε και της «Αριστεράς» και της «ανατροπής» και ό,τι άλλο, αφού δε θα αμφισβητεί το ΝΑΤΟ και την ένταξη της χώρας σ' αυτό, άρα θα υπηρετεί με τον ένα ή άλλο τρόπο τους σχεδιασμούς του και θα εντάσσει τη χώρα στα σχέδια και στις επεμβάσεις, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ ενάντια σε χώρες, λαούς, που κι αυτά όλα υπηρετούν τις ανάγκες διεθνών μονοπωλίων στην προσπάθειά τους να ελέγξουν πηγές πλούτου το καθένα για τα δικά του συμφέροντα. Δηλαδή, η «αριστερή» κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περίπου κάνει και η «δεξιά, νεοφιλελεύθερη», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημερινή συγκυβέρνηση.

Ψάχνει άλλοθι...

Τι θέλει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί το ΚΚΕ; Μα ακριβώς καλεί το ΚΚΕ για να του δώσει άλλοθι φιλολαϊκής δύναμης, γιατί αυτός δεν είναι, ούτε πολύ περισσότερο η συμμαχία που καλεί έχει κάποια σχέση με τη ριζική και ουσιαστική ανατροπή, την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής ΕΕ - μονοπωλίων. Να γίνει, δηλαδή, το ΚΚΕ η «αριστερή ντρίμπλα», προκειμένου όλος αυτός ο αχταρμάς, όλη αυτή η «Συμμαχία» να φανεί στα μάτια του λαού σαν ριζοσπαστική λύση που μπορεί να τον ωφελήσει. Αφού, σου λέει, θα είναι και το ΚΚΕ ε!, δε βαριέσαι, ας είναι και όλοι οι άλλοι, δηλαδή εκείνοι που υπηρέτησαν το σύστημα, ας είναι και εκείνοι που με τις θέσεις και τις πολιτικές τους είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ελα, λοιπόν και εσύ ΚΚΕ, να φτιάξουμε τη «Μεγάλη Δημοκρατική Πατριωτική Παράταξη», όπως λένε και οι ΠΑΣΟΚοι που έχουν μεταναστεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν τη δική τους «Σοσιαλιστική ομάδα». Ελα και εσύ ΚΚΕ. Ασε τώρα τους βιομήχανους, την εκμετάλλευση, τα μονοπώλια, τα περί εργατικής τάξης και αστικής, άσε αυτά τα «ο πλούτος ανήκει στους εργάτες», «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά». Ασε τη μονομερή διαγραφή του χρέους, τη Λαϊκή Συμμαχία, εξουσία και διακυβέρνηση. Ασε τα «έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», καλά είμαστε, μην τα αμφισβητείς. Αν θέλεις κράτα τα για τον εαυτό σου, αλλά έλα μαζί στην κυβέρνηση που θα είναι μέσα σ' αυτά. Ελα, μαζί με την «Κοινωνική Συμφωνία» που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, «Δημοκρατική Συμφωνία» τη λέει ο Καμμένος. Συμφωνίες, δηλαδή, για να «συνεννοηθούν» οι βιομήχανοι με τους εργάτες, οι εφοπλιστές με τους ναυτεργάτες, οι μεγαλοξενοδόχοι με τους ξενοδοχοϋπάλληλους, να σταματήσουν κι αυτά του ΠΑΜΕ στο λιμάνι και αλλού. Ελα κι εσύ, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να 'ρθει η δική μας, που όμως θα φαίνεται και «Αριστερή» γιατί απλά θα είσαι κι εσύ μέσα.

...και συνένοχο

Ρωτάμε: Ποιος πραγματικά ριζοσπάστης, αγωνιστής θα ήθελε το ΚΚΕ συμμέτοχο σ' αυτό το ιστορικό ξεγέλασμα του λαού;

Ποιος πραγματικά αριστερός που σέβεται την ιστορία και τους αγώνες της εργατικής τάξης της πατρίδας μας θα ήθελε να δει το τιμημένο ΚΚΕ, το Επαναστατικό Κόμμα της εργατικής τάξης, σαν καρικατούρα να συμπληρώνει το παζλ μιας «συμμαχίας» κορυφών, κομμάτων, κομματιδίων διαφόρων ομάδων, προσώπων δήθεν ανεξάρτητων που από καιρό έχουν θέσει τους εαυτούς τους στην υπηρεσία του μονόδρομου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τους όποιους ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει τώρα «ριζοσπάστες» και τους καλεί να κάνουν μαζί κυβέρνηση; Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ευθέως το ΚΚΕ να πετάξει στα σκουπίδια τη γραμμή πάλης που έχει, τις θέσεις του υπέρ του λαού. Να βάλει τη Λαϊκή Συμμαχία - Εξουσία και Διακυβέρνηση, το Σοσιαλισμό, τη ριζική δηλαδή λαϊκή λύση στα αζήτητα, επειδή ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαλέξει να κάνει πιο «ελκυστικό» τον καπιταλισμό στα μάτια του λαού και να το κάνει αυτό από κυβερνητική θέση. Και γι' αυτό το μπουρδούκλωμα του λαού θέλει συνένοχο το ΚΚΕ. Οσο περνά ο καιρός τα καλέσματα αυτά του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνονται πιο πιεστικά απέναντι στο ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι άλλοι πατάνε κυριολεκτικά πάνω στην απόγνωση και στην ανυπομονησία του λαού που με το δίκιο του προσδοκά καλύτερες μέρες γι' αυτόν και τα παιδιά του. Εκμεταλλεύονται αυτήν την αγωνία του λαού και προσπαθούν να τον πείσουν με τέτοια καλέσματα ότι με μια απλή αλλαγή στην κυβέρνηση θα τελειώσουν τα βάσανά του. Ομως, ο λαός έχει πείρα. Οι εργάτες, το 1.500.000 άνεργοι, τα μικρομάγαζα που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι φτωχοί αγρότες που ξεκληρίζονται, η νεολαία βλέπουν όλο και πιο καθαρά ότι οι πολιτικές που τους καταστρέφουν τη ζωή έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των μονοπωλίων, της ανταγωνιστικότητας και της ελεύθερης αγοράς.

Αυτή, δηλαδή, τη σφραγίδα που κανένα απ' αυτά τα καλέσματα, καμιά απ' αυτές τις συμμαχίες δεν αμφισβητεί. Ο λαός, επίσης, έχει αρκετή πείρα για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα από συνθήματα του τύπου «Στις 18 Σοσιαλισμός» του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ ή του τύπου στις «25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν» του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Η λαϊκή Κοινωνική Συμμαχία που προτείνει το ΚΚΕ, η συμμαχία στη βάση της εργατικής τάξης με τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία, η αποδέσμευση από τη λυκοφωλιά της ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία, η μετατροπή του πλούτου που κρατούν στα χέρια τους βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία και η αξιοποίηση αυτού του πλούτου και των μέσων σε όφελος του λαού είναι το μόνο κάλεσμα, η μόνη συμμαχία, ο μόνος ασφαλής δρόμος που οδηγεί σε αποτελέσματα και κατακτήσεις τους λαϊκούς αγώνες, σε καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Γι' αυτό το δρόμο, γι' αυτήν την κυβέρνηση και εξουσία παλεύει το ΚΚΕ και όχι για κυβερνήσεις κοροϊδίας που τέτοιες έχουν δει μπόλικες τα μάτια του λαού. Αλλωστε, γι' αυτόν το δρόμο που έχει διαλέξει και προτείνει το ΚΚΕ στο λαό, πολεμιέται με λύσσα από την ίδια την αστική τάξη, τα μέσα που διαθέτει (κανάλια - εφημερίδες κ.ά.) αλλά και τα κόμματά της, ακριβώς γιατί αυτός ο δρόμος αμφισβητεί την ίδια την εξουσία της και τα προνόμιά της, και κάνει το λαό πραγματικά κυρίαρχο και μοναδικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.


Γιώτης ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ
Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕΣελίδα 11 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Κατερίνη, Θήβα, Σπάρτη και Σάμο...

Σήμερα στο Φεστιβάλ της Κατερίνης θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών έχουν ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και γίνονται και μικρότερες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή, είναι η δεύτερη μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων στην Κατερίνη, που γίνονται στο αμφιθέατρο του Πάρκου και αρχίζουν στις 8.30 μ.μ. Το σημερινό του πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, με αφήγηση και μουσική. Ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τους Χρ. Μαστορογιάννη, Γ. Γαργαετίδη, Δ. Γεωργούση. Στο μαθητικό στέκι θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ.

Επίσης σήμερα, Παρασκευή γίνεται το Φεστιβάλ της Θήβας, που αρχίζει στις 8.30 μ.μ. και φιλοξενείται στο θερινό κινηματογράφο «Σόνια». Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει: Προβολή βίντεο, με θέμα «Τα τάγματα ασφαλείας στην κατοχή και στον εμφύλιο». Παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ από την ΟΒ Μαθητών Θήβας της ΚΝΕ. Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την Αγγελική Λαζάρου.

Αύριο Σάββατο, το Φεστιβάλ σταθμεύει στη Σπάρτη, στην πλατεία Ευαγγελίστριας, με όμορφο πρόγραμμα που περιλαμβάνει: Συναυλία από τους «KAZOORA», «ΤΑΜΠΑ-ΝΤΟΥΜΠΑ», B.I.T (Braveiron tongue) withB-boy StyleD (Break Dance). Μαθητικό συγκρότημα από το Μουσικό Λύκειο Σπάρτης. Αφιέρωμα από μαθητές, με τίτλο «Η πάλη ενάντια στο φασισμό». Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Ρίτα Αντωνοπούλου. Ομιλία από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο, γίνεται Φεστιβάλ και στο Βαθύ της Σάμου, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίδειξη Kick Boxing από τη σχολή του Παναγιώτη Λιάκου, παρουσίαση της συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών του νησιού που πήραν μέρος στον αντίστοιχο διαγωνισμό της ΚΝΕ, ομιλία από τον Θανάση Παπαθανασίου, στέλεχος της ΚΝΕ, μουσική παράσταση από το σχήμα «Τρικυμία εν Υδρία», με μελοποιημένα έργα και απαγγελία ποιημάτων του κομμουνιστή ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ ενάντια στο φασισμό.Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κάνουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ αυτήν την περίοδο:

-- Στην Αλικαρνασσό της Κρήτης, ο Εργατικός Τομέας Ηρακλείου της ΚΝΕ κάνει εκδήλωση στην πλ. Αγίου Νικολάου, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους... Από την Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους των εκμεταλλευτών».

-- Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, γίνεται εκδήλωση με ομιλητή στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Στη Λάρισα, στην πλατεία Νεάπολης, στις 8.30 μ.μ., συναυλία με τους «HotRats» και τον Λευτέρη Βουλγαράκη των «Εναλλάξ».

-- Στα Φάρσαλα, στις 9 μ.μ., στον κεντρικό πεζόδρομο, η θεατρική ομάδα Λάρισας της ΚΝΕ παρουσιάζει ένα θεατρικό αφιέρωμα στη δράση της ΕΠΟΝ Λάρισας την περίοδο 1940-1949.

-- Στη Σιάτιστα Κοζάνης, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, στις 8.30 μ.μ. εκδήλωση με αντιφασιστικό αφιέρωμα, ομιλία από την Τίνα Κουζιάκη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Κοζάνης της ΚΝΕ, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και πολιτικό και έντεχνο τραγούδι από νεανικό συγκρότημα.

-- Στη Λαμία γίνεται εκδήλωση στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης της συνοικίας Νέας Μαγνησίας. Θα παρουσιαστεί η εργασία της ΟΒ Μαθητών της ΚΝΕ που αναφέρεται στη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ 1940 - 1944 στη Φθιώτιδα και θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ρατζανί Πάλμε Ντατ, από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

-- Στην Κάλυμνο, εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, γνωριμία με το σκάκι και στο χώρο θα λειτουργούν στέκι μαθητών, βιβλιοπωλείο κ.ά.Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά»

Στις 11, 12 και 13 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» πραγματοποιείται το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Συνεχίζουμε!».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα κορυφωθούν το Σάββατο 13 Σεπτέμβρη με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του τριημέρου, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, αφιερώματα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια με γνωστούς και αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και νέους δημιουργούς.

Την Πέμπτη 11/9 θα γίνει συζήτηση με θέμα «Ανεργία: Παροδικό φαινόμενο ή να μάθουμε να ζούμε με αυτή; Υπάρχει διέξοδος;» και την Παρασκευή 12/9, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα», με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος - χώρος για νέα ζευγάρια, όπου θα λαμβάνει χώρα πλήθος δραστηριοτήτων: Βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, εργαστήρια κατασκευών, σκάκι, πειράματα αστρονομίας, μαθήματα χορού, αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.

Σήμερα ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Συναυλία «Αφιέρωμα στους ποιητές» με τον Δημήτρη Νικολούδη.

Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Λαϊκή Σκηνή

Πολίτικο τραγούδι από τους sevdalim aman.

Παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων «Η Μακεδονία».

Μουσικό γλέντι με χάλκινα από το «Παραδοσιακό Μεράκι».

Λαϊκό γλέντι με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Γιάννη Λίτσιο.

Μαθητική Σκηνή

Συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα.

Συναυλία με τους AFAZA και ΜΕΓΑΣ.

Αφιέρωμα στην Νίνα Σιμόν από το jazz σχήμα της ΚΝΕ.

Συναυλία με τον Γιώργο Αετόπουλο.

Συναυλία με τους Imam Baildi.

Στο Εργατικό Στέκι

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Ανεργία: Παροδικό φαινόμενο ή να μάθουμε να ζούμε με αυτή; Υπάρχει διέξοδος;»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή

Εντεχνο τραγούδι με τους 3 LaLoun.

Συναυλία «Μπαλάντες για ένδοξους ποιητές» με την Νατάσα Χρηστίδου, τον Αποστόλη Δημητρακόπουλο και τον Βαγγέλη Κόντο.

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Μελίνα Κανά.

Λαϊκή Σκηνή

«Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» με την ορχήστρα και τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

Συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα», με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ποντιακό γλέντι από την Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς.

Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Μαθητική Σκηνή

Μαθητικά συγκροτήματα.

Αντιιμπεριαλιστικά τραγούδια από τη ροκ ορχήστρα της ΚΝΕ «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

Συναυλία με τους KollektivA.

Συναυλία με τους magicdespell και τον Γιάννη Παλαμίδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Ομιλία από τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Λαϊκή Σκηνή

Παραδοσιακοί κρητικοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μετεώρων.

Γλέντι με τους Μαρία Φραγκούλη, Βασίλη Πρατσινάκη και Νίκο Ταλέα.

Λαϊκό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

Μαθητική Σκηνή

Συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Συναυλία με τους ΜΠΛΕ.Σελίδα 12 - ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Αλμπερτ Ρέινολντς, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και βασικός αρχιτέκτονας της ιστορικής εκεχειρίας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) τo 1994, πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών, μετέδωσε η ιρλανδική τηλεόραση. Ο Ρέινολντς εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1977 με το Φιάνα Φάιλ, το κόμμα της ιρλανδικής κεντροδεξιάς, και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του κατείχε πολλές υπουργικές θέσεις.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αποζημίωση 10.000.000 δολάρια αναμένεται να λάβει από την πόλη της Ν. Υόρκης στις ΗΠΑ ο 42χρονος Αφροαμερικανός Τζαμπάρ Κόλινς, επειδή φυλακίστηκε επί 16 χρόνια για έναν φόνο που δεν έκανε ποτέ αλλά καταδικάστηκε με βάση κάποιες «μαρτυρίες» ατόμων που ισχυρίστηκαν ότι είχαν δει από μακριά τη σκηνή του εγκλήματος...

ΣΟΦΙΑ.-- Συνολικά 22 κόμματα και επτά συνασπισμοί θα συμμετάσχουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Οκτώβρη, στη Βουλγαρία. Η προθεσμία για την υποβολή σχετικών αιτημάτων στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έληξε χτες και από εδώ και στο εξής θα γίνει έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όλοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Η Κεντρική Επιτροπή της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Μακεδονίας» στα Σκόπια (SDSM) αποφάσισε χτες ομόφωνα την κομματική διαγραφή των βουλευτίνων Σόλζα Γκρίτσεφα και Λιούμπιτσα Μπουραλίεφα, οι οποίες δεν υπάκουσαν στην κομματική απόφαση να αποποιηθούν οι βουλευτές του κόμματος τις έδρες τους. Ο αρχηγός του κόμματος Ζόραν Ζάεβ διέψευσε ότι διεξάγονται συζητήσεις για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή, η οποία συνεχίζει την αποχή από τις κοινοβουλευτικές εργασίες μην αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 27ης Απρίλη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η Πρίστινα και το Βελιγράδι δεν μπορούν να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων χωρίς τη διαμεσολάβηση των Βρυξελλών, δήλωσε χτες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσόβου Εντίτα Ταχίρι, σχολιάζοντας πληροφορίες εφημερίδων του Βελιγραδίου περί συνέχισης των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας, χωρίς διαμεσολάβηση, στο μέλλον.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην εκτέλεση 19 ανθρώπων από την 4η Αυγούστου, ανακοίνωσε χτες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», προσθέτοντας ότι οι οκτώ θανατώθηκαν για μη βίαια εγκλήματα και ένα πρόσωπο διότι ασκούσε «μαγεία», βάσει του κατηγορητηρίου.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ενοπλοι της ισλαμικής εγκληματικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατέλαβαν χτες την πόλη Μπούνι Γιάντι, στην πολιτεία Γιόμπε της βορειοανατολικής Νιγηρίας, επιδιδόμενοι σε λεηλασίες, σφαγές, καταστροφές και εμπρησμούς κτιρίων και υψώνοντας το μαύρο λάβαρό τους στο δημαρχείο της πόλης. Μεταξύ των πολλών νεκρών, αναφέρθηκε πως είναι τουλάχιστον δύο άνθρωποι που εκτελέστηκαν επειδή κάπνιζαν.ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Νέα αστή πολιτικός στη διεκδίκηση της προεδρίας

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Την υποψηφιότητα για την προεδρία της Βραζιλίας στις επερχόμενες εκλογές στις 5 Οκτώβρη αποδέχτηκε η Μαρίνα Σίλβα, που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντουάρντο Κάμπος, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα πριν από μία βδομάδα.

Η 56χρονη Σίλβα ήταν η αντιπρόεδρος με τον Κάμπος, ενώ έχει μακρά πορεία στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Ηταν υπουργός Περιβάλλοντος κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρώην Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα με το Κόμμα Εργατών την πρώτη περίοδο, στη συνέχεια πήγε στο κόμμα των Πρασίνων και από το 2013 συνεργάζεται με το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ενδιαφέρον έχει ότι αμέσως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπιασαν δουλειά και διαμορφώνεται κλίμα συνολικής χειραγώγησης του λαού στα διάφορα αστικά κόμματα. Η Μαρίνα Σίλβα φέρεται να έρχεται σχεδόν ισόπαλη στη δεύτερη θέση με τον Αέσιο Νέβες, υποψήφιο του δεξιού Βραζιλιάνικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSDB).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Σίλβα λαμβάνει το 21% των ψήφων και ξεπερνά οριακά τον Αέσιο Νέβες που κερδίζει το 20%. Η Σίλβα αν και εξακολουθεί να απέχει πολύ από το 36% που δίνει η δημοσκόπηση στην νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ του Κόμματος Εργατών, εμφανίζεται ως φαβορί αφού στην περίπτωση που περάσει στο δεύτερο γύρο, φαίνεται να επικρατεί της νυν Προέδρου με 47% έναντι 43%.ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

Ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτωρ σε αργεντίνικο πανεπιστήμιο

ΛΑΝΟΥΣ.--

Το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Λανούς στην Αργεντινή (UNLa) απένειμε την Τετάρτη τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στον ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, για την προσφορά στη Λατινική Αμερική και συνολικά την ανθρωπότητα. Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ανα Χαραμίγιο, η κουβανική επανάσταση της οποίας ηγήθηκε «μας δίδαξε να παλεύουμε για έναν καλύτερο κόσμο που μπορεί να στηρίζεται στην αλληλεγγύη, για την ενότητα των λατινοαμερικανικών κρατών, που είναι απαραίτητη η αποαποικιοποίηση και οι αξίες του ηρωισμού, της επιμονής και της αντίστασης και ότι οι μεγάλες πράξεις γίνονται συλλογικά με πάθος, αγάπη και ισότητα και πάνω από όλα ότι όταν κάτι το θέλει ο λαός μπορεί να γίνει».

Στην εκδήλωση, στο αργεντίνικο πανεπιστήμιο παραβρέθηκε η επικεφαλής των Μανάδων της Πλατείας του Μάη (από την περίοδο της χούντας που προβάλλουν το θέμα των αγνοουμένων) Εμπε Μποναφίνι, ο πρέσβης της Κούβας στη χώρα Χόρχε Λαμαντρίδ, ο δήμαρχος της πόλης Λάνους Νταρίο Πέρες που ανακήρυξε τον Φ. Κάστρο επίσης επίτιμο δημότη.ΛΙΒΥΗ

Τυνησία και Αίγυπτος σταματούν τις πτήσεις λόγω συγκρούσεων

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Η παρατεταμένη έκρυθμη και συγκεχυμένη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, εξαιτίας σφοδρών συγκρούσεων ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Τρίπολη και την ανατολική Βεγγάζη, προκάλεσε χτες την απόφαση των Τυνησίας και Αιγύπτου να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις από και προς τη χώρα.

Οι Τυνήσιοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας απέφυγαν να δώσουν εξήγηση για τη μάλλον εύλογη απόφασή τους, ενώ το λιβυκό ειδησεογραφικό πρακτορείο LANA μετέδωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές ακύρωσαν τις πτήσεις για λόγους ασφαλείας.

Τη Δευτέρα, πολεμικά αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας έπληξαν θέσεις ενόπλων στην Τρίπολη που μάχονται με μια αντίπαλη οργάνωση για τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Στη Βεγγάζη, μετά από σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτη προς Πέμπτη, οι ένοπλοι του απόστρατου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές, υποστηριζόμενοι και από δυνάμεις του τακτικού στρατού, ανακατέλαβαν τέσσερις στρατιωτικές βάσεις. Τα τέσσερα στρατόπεδα, που ελέγχονταν από τους ισλαμιστές, βρίσκονται στην περιοχή Μπουτάνι, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Χάφταρ, Ασραφ αλ Μάγιαρ.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βεγγάζη συνεχίζονται».

Συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ και των ισλαμιστών ξέσπασαν το περασμένο 48ωρο ξανά στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Ισχυρές εκρήξεις και ο ήχος ενός μαχητικού που πετούσε πάνω από το λιμάνι της πόλης ακούστηκαν προχτές βράδυ στην περιοχή Λιθί, όπου μάχονταν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του Χαφτάρ και τις ταξιαρχίες των τζιχαντιστών της «Ανσάρ αλ-Σαρία».ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΦΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Αναζητώντας επιζώντες οι αρχές αναγνώρισαν καθυστέρηση στην παρέμβασή τους

ΧΙΡΟΣΙΜΑ.--

Συνεχίζονται οι έρευνες από τα σωστικά συνεργεία στις συνοικίες της Χιροσίμα της Ιαπωνίας μετά τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, ως συνέπεια ισχυρών βροχοπτώσεων την Τρίτη. Από τα καταπλακωμένα ξύλινα σπίτια ήδη έχουν ανασυρθεί οι σοροί 39 ανθρώπων ενώ αγνοούνται ακόμα 7. Οι ξεσπιτωμένοι ξεπερνούν ήδη τους 1.000, οι οποίοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε δημόσια κτίρια.

Περίπου 2.500 πυροσβέστες, αστυνομικοί και στρατιώτες συμμετέχουν στην αναζήτηση επιζώντων, ενώ, όπως αναφέρουν ειδικοί, μέσα σε τρεις ώρες την περασμένη Τρίτη έπεσαν περισσότερα από 200 χιλιοστά βροχής, ένας όγκος νερού που υπό ομαλές συνθήκες πέφτει συνήθως μέσα σε ένα μήνα.

Οι επίσημες ιαπωνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι άργησαν να επέμβουν και να ζητήσουν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ειδικά σε περιοχές κοντά σε λόφους, όπου και έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Καζούμι Ματσούι, παραδέχθηκε ότι οι αρχές εξέδωσαν εντολή εκκένωσης των περιοχών ενώ είχε συμβεί η καταστροφή. Οι καιρικές συνθήκες στη Χιροσίμα παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς και υπάρχει ο κίνδυνος για νέες βροχοπτώσεις ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση του εδάφους, είναι πολύ πιθανόν να προκληθούν νέες κατολισθήσεις.Σελίδα 13 - ΔΙΕΘΝΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ

Καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιθέσεις των ισραηλινών αρχών στη Λωρίδα της Γάζας και τα άλλα Παλαιστινιακά Εδάφη, που πραγματοποιούνται με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, καταδικάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου - Ολύμπου.

Το ψήφισμα κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Δίου - Ολύμπου και υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Καταγγέλλουμε τη χερσαία επίθεση ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, και την κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης του ισραηλινού κράτους, το οποίο στηρίζεται πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με σκοπό την επιβολή των στρατηγικών οικονομικών συμφερόντων που εκπροσωπούν στην περιοχή.

Εκφράζουμε τη σταθερή αλληλεγγύη μας στους Παλαιστινίους, καταδεικνύουμε την υποκρισία όσων εξισώνουν τους θύτες με τα θύματα, και τη συνενοχή όσων κυβερνήσεων και κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης παζαρεύουν "γεωστρατηγικά οφέλη" με το αίμα των λαών, και αναβαθμίζουν πολύπλευρα τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Απαιτούμε άμεσα:

-- Να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

-- Να σταματήσουν άμεσα οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης και οι χερσαίες επιχειρήσεις.

-- Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής.

-- Να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

-- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους διαχωρισμού, και την άρση κάθε μορφής αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

-- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.

-- Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-- Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

-- Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».ΙΡΑΚ

Κομάντος των ΗΠΑ έχουν αναλάβει δράση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο αποκεφαλισμός του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από δημίους του «Ισλαμικού Κράτους» σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, ανάγκασε χτες το Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο να παραδεχτούν, για πρώτη φορά επίσημα, την προ ολίγων μηνών ή βδομάδων πραγματοποίηση επιχειρήσεων στη Συρία από άνδρες των ειδικών δυνάμεων με στόχο τον εντοπισμό και την απελευθέρωση ομήρων.

«Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος (Ομπάμα) έδωσε το πράσινο φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση Αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία», εξήγησε σε ανακοίνωση η Λάιζα Μόνακο, κύρια σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας, διευκρινίζοντας εντούτοις πως η αποστολή απέτυχε, γιατί δε βρέθηκαν οι όμηροι.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πολλών δεκάδων στρατιωτικών. Η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ακόμη ότι οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», είχαν ενοχλήσει επανειλημμένα την οικογένεια του δημοσιογράφου Τζ. Φόλεϊ ότι θα τον σκοτώσουν εάν δεν τους καταβάλλονταν λύτρα, ιδιαίτερα μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξήγησε πως οι ΗΠΑ «δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση», αλλά αναγκάστηκαν όταν διαπίστωσαν πως αμερικανικά ΜΜΕ ήταν έτοιμα να τη δημοσιοποιήσουν.

Οπως και να 'χει, οι επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ συνεχίστηκαν και χτες με ιδιαίτερη δριμύτητα κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΒΒC ανέφεραν το πρωί ως πιθανές αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, και στη δυτική ιρακινή επαρχία, Ανμπάρ, τμήματα της οποίας ελέγχουν εδώ και καιρό μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους».

Αντιδράσεις από ...ΕΕ και Κατάρ

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε διεθνώς ο απόηχος της εκτέλεσης του Φόλεϊ από τις ιμπεριαλιστές δυνάμεις που τώρα αντιδρούν, ενώ είναι αυτές που στήριξαν τους εγκληματίες και μισθοφόρους όταν τους αξιοποιούσαν για ανατροπή μη αρεστών καθεστώτων.

Η ΕΕ χαρακτήρισε χτες τη «μορφή τρομοκρατίας» που ασκεί το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία» ως «μια από τις σοβαρότερες απειλές» σε διεθνές επίπεδο, καταδικάζοντας την αποτρόπαιη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου. Την εκτέλεση του Φόλεϊ καταδίκασε και το Κατάρ, που υποδείχθηκε προχτές από το Γερμανό υπουργό Αναπτυξιακής Βοήθειας Γκερτ Μίλερ ως ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του «Ισλαμικού Κράτους». Το καταριανό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την εκτέλεση του Φόλεϊ «έγκλημα ενάντια στις αρχές του Ισλάμ, στις ανθρώπινες αξίες και στο διεθνές δίκαιο».

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι που πραγματοποίησε προχτές επίσκεψη στο Ιράκ δήλωσε ότι η «Ευρώπη δεν θα γυρίσει την πλάτη στο Ιράκ και στη σφαγή που γίνεται», ότι το «Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το Ιράκ, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη» και ότι η ΕΕ «είναι ενωμένη» στο ζήτημα εξοπλισμού των Κούρδων του Ιράκ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επανήλθε στη δράση του «Ισλαμικού Κράτους» χαρακτηρίζοντας τη διεθνή κατάσταση ως «την πιο σοβαρή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001», αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, αιχμές κατά της κυβέρνησης Ομπάμα στις ΗΠΑ για την ανάγκη μίας πιο «σθεναρής» ιμπεριαλιστικής επιχείρησης.

Τέλος, το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Βρετανίας, η μεγαλύτερη ομοσπονδία μουσουλμανικών οργανώσεων της χώρας, καταδίκασε τη δολοφονία του Φόλεϊ ζητώντας από όλους τους Μουσουλμάνους να επικοινωνήσουν με τις αρχές εάν γνωρίζουν τον εκτελεστή του Αμερικανού δημοσιογράφου και να ενωθούν για να σταματήσουν το «δηλητήριο του εξτρεμισμού» που έχει διεισδύσει στις κοινότητές τους.ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Συνεχίζεται το μακελειό

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τα λεγόμενα στοχευμένα χτυπήματα (στην πραγματικότητα η συνέχιση της σφαγής του λαού) είναι το προκάλυμμα της νέας φάσης των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη μαρτυρική Γάζα. Χτες, με πυραυλικές επιθέσεις δολοφονήθηκαν δύο ανώτερα στελέχη της οργάνωσης στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, ο Ράεντ Αταρ και το χαμηλόβαθμο στέλεχος, Μοχάμεντ Μπαρχούμ. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε χαρακτηρίσει τα ηγετικά στελέχη της «Χαμάς» «νόμιμους στόχους».

Οι τρεις που θεωρούνται διοικητές των «Ταξιαρχικών Εζεντίν αλ Κάσαμ» σκοτώθηκαν περίπου ένα 24ωρο μετά την αποτυχημένη απόπειρα του ισραηλινού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ να δολοφονήσουν τον στρατιωτικό διοικητή της «Χαμάς», Μοχάμεντ Ντέιφ, αντίθετα δολοφόνησαν τη γυναίκα του Ουιντάντ 27 χρόνων και τα παιδιά του Σάρα 3 χρόνων και τον 7 μηνών Αλι.

Στην ίδια επιδρομή, εναντίον των «Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ» σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι στη Ράφα, την πόλη που συνορεύει με την Αίγυπτο και η οποία είναι μια από τις πλέον πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές.

Πύραυλοι και σε νεκροταφείο!

Παράλληλα, στην πόλη της Γάζας ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επιδρομής σε ...νεκροταφείο, όπου οι τέσσερις άνδρες έθαβαν συγγενείς τους που είχαν σκοτωθεί το πρωί! Τα νέα αυτά θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 19 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους χτες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών.

Ας σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τέταρτο των 2.069 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τις 8 Ιούλη είναι παιδιά και έφηβοι.

Χτες, επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση, καλώντας άμεσα τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να επαναλάβουν τις συνομιλίες, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την επανέναρξη των «εχθροπραξιών».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς που ολοκλήρωσε χτες επίσκεψη στην Ντόχα, συναντώντας τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Τάμιμ Μπιν Χαμάντ Αλ Τάνι και τον εξόριστο ηγέτη της «Χαμάς» Χάλεντ Μεσάαλ δίχως να γίνουν γνωστά άμεσα αποτελέσματα, αναμένεται (εκτός απροόπτου) να μεταβεί σήμερα στο Κάιρο, στο πλαίσιο διήμερης επίσημης επίσκεψης στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατέχ Σίσι.

Στο μεταξύ, πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων εμφανίζουν έναν αξιωματούχο της «Χαμάς» να παραδέχεται σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ότι η οργάνωση απήγαγε τους τρεις εφήβους στις 12 Ιούνη κοντά στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης. Η «ομολογία» φέρεται πως έγινε προχτές σε συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Μουσουλμάνων Λογίων από τον Σάλεχ αλ-Αρούρι από τη Δυτική Οχθη που ζει εξόριστος στην Τουρκία. Ο Αρούρι φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η «Χαμάς» ήταν πίσω από την απαγωγή των εφήβων φερόμενος να δηλώνει: «Υπήρχαν πολλές εικασίες για την επιχείρηση αυτή, κάποιοι είπαν ότι ήταν συνωμοσία... Η λαϊκή βούληση ασκείται στην κατεχόμενη γη μας και κορυφώθηκε με την ηρωική πράξη των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ να φυλακίσουν τους τρεις έποικους στη Χεβρώνα».

Πάντως, η «Χαμάς» επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη. Ομως η ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς» ανακοίνωσε χτες ότι εκτέλεσε τρεις Παλαιστίνιους με την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.Σελίδα 14 - ΔΙΕΘΝΗ

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»

Αναβρασμός στη Λιβερία από τα μέτρα καραντίνας...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Τεταμένη ηρεμία επικράτησε, χτες, στο μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου, στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Λιβερίας, Γουέστ Πόιντ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μονρόβια και «σφραγγίστηκε» την Τετάρτη από ισχυρές δυνάμεις του στρατού σε μία ακόμη άτσαλη προσπάθεια της κυβέρνησης της Προέδρου Ελεν Τζόνσον Σερλίφ να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη χώρα.

Ωστόσο, η ηρεμία, που επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων και της βροχής δακρυγόνων, διακόπηκε από περιστασιακά επεισόδια και εντάσεις ανάμεσα σε κατοίκους του συνοικισμού των 70.000 έως 100.000 ανθρώπων που θέλησαν να σπάσουν την «πολιορκία» για να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Γουέστ Πόιντ ότι θα τους εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα, όμως, ως αργά χτες το απόγευμα πολλαπλασιάζονταν συνεχώς τα παράπονα για ελλείψεις, πείνα και αγωνία για το μέλλον σε μια πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη που δεν έχει καν πρόσβαση σε τρεχούμενο καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης.

Παράλληλα, ο Λιβεριανός υπουργός Αμυνας Μπράουνι Σαμουκάι αρνήθηκε ότι έχει δοθεί εντολή στο στρατό να ρίχνει αληθινά πυρά σε βάρος των κατοίκων του Γουέστ Πόιντ, ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ. ως «απαραίτητη» για τον περιορισμό της επιδημίας.

Στην πρωτεύουσα Μονρόβια, πάντως, έφτασε χτες ο Βρετανός επιδημιολόγος Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο που διορίστηκε την περασμένη βδομάδα από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ως ένας από τους επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με την επιδημία του «Εμπολα» με βασική αποστολή να προτείνει τρόπους ανασύστασης των διαλυμένων ή ανύπαρκτων συστημάτων υγείας σε δυτικοαφρικανικές χώρες όπως η Λιβερία, η Γουινέα Ισημερινού, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε. Ο Ναμπάρο επισκέφθηκε τα δύο νοσοκομεία της Μονρόβια που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση κρουσμάτων «Εμπολα» και στη συνέχεια είχε προγραμματίσει συνάντηση με την Λιβεριανή Πρόεδρο Ελεν Τζόνσον Σερλίφ. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, ο Ναμπάρο αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του σε νοσοκομεία της Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε, του Κόνακρι στη Γουινέα και της Αμπούτζα στη Νιγηρία.

Μεθοριακοί «σταθμοί υγείας»

Στη γειτονική Γουινέα, ο Πρόεδρος της χώρας Αλφα Κοντέ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας 41 μεθοριακών σταθμών ελέγχου, στελεχωμένων με πάνω από 100 γιατρούς και εθελοντές νοσοκόμους, κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον έως τις 31/12/14 σε μία επιπρόσθετη προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας του αιμορραγικού ιού, «Εμπολα». Παράλληλα, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους υπηρεσιών του ΟΗΕ και αεροπορικών εταιρειών, επιχειρώντας να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων για την ανάσχεση της νόσου, ιδιαίτερα μετά την απόφαση τεσσάρων εκ των εννιά αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν δρομολόγια στην πρωτεύουσα, Κόνακρι, να διακόψουν τις πτήσεις τους λόγω της επιδημίας.

Το ίδιο 24ωρο, στη Νιγηρία αναφέρθηκαν πέντε ύποπτα κρούσματα «Εμπολα» στη νότια πολιτεία Λάγκος. Παρ' όλα αυτά, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη διαπιστώθηκε πως σε Νιγηρία και Γουινέα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.

Στην Ατλάντα των ΗΠΑ ανάρρωσαν πλήρως ο Αμερικανός γιατρός Κεντ Μπράντλι και η Νάνσι Ράιτμπολ, που δούλευαν στη χριστιανική οργάνωση αρωγής «Samaritan's Purse» στη Λιβερία όταν μολύνθηκαν από τον ιό «Εμπολα». Και στους δύο είχε χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ΖΜΑΡΡ του οποίου τα λιγοστά αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί και γίνονται προσπάθειες - σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - να παραχθούν.

Τέλος, οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν τα σύνορα για τους αλλοεθνείς ταξιδιώτες από Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε διευκρινίζοντας ότι εξαιρέσεις θα γίνουν μόνον σε περιπτώσεις που η είσοδός κάποιων ταξιδιωτών είναι «απολύτως απαραίτητη».

Ο τελευταίος απολογισμός θυμάτων της νόσου από τον ΠΟΥ ανέφερε τουλάχιστον 1.350 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους καταγράφηκαν στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.ΤΟΥΡΚΙΑ

Προωθείται ο Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτός που θα διαδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, αλλά και στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Ο 55χρονος Νταβούτογλου φέρεται να είναι η επιλογή εκείνη που συγκεράνει καλύτερα τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και βέβαια εκφράζουν ενδοαστικές αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα εξασφαλισθεί η διαχείριση της αστικής εξουσίας με παράλληλη χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων.

Βεβαίως, παρότι η συγκεκριμένη επιλογή στο ΑΚΡ εμφανίζεται ως ενωτική δεν έλειψαν και τα παράπονα του νυν προέδρου της χώρας Αμπτουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή του κόμματος και της συζύγου του (κάνει λόγο ότι θα κάνει την δική της Ιντιφάντα - εξεγέρση κατά τα παλαιστινιακά πρότυπα) που θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί. Ο Γκιούλ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα και να μεταβεί η χώρα στο προεδρικό σύστημα όπως και τη διαφοροποίησή του στις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες δε πληροφορίες τον θέλουν στο μέλλον να ιδρύει και δικό του κόμμα, εκφράζοντας εκσυγχρονιστικές τάσεις που υπάρχουν σε μερίδες της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Πάντως, ο Νταβούτογλου απομένει να εκλεγεί και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν ο Ερντογάν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα Προέδρου. Στο βιογραφικό του Νταβούντογλου επίσης ξεχωρίζει η ακαδημαϊκή καριέρα στις πολιτικές επιστήμες στη Μαλαισία και στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν γίνει ΥΠΕΞ υπήρξε σύμβουλος και του Γκιούλ και του Ερντογάν για θέμα εξωτερικής πολιτικής και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό Βάθος» του 2001, που θέτει ζητήματα γεωστρατηγικής αρκετά από τα οποία ήδη προωθούνται.ΣΥΡΙΑ

Ο Ολάντ παραδέχεται ότι συνέβαλε στο αιματοκύλισμα

ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον προ «πολλών μηνών» εξοπλισμό «μετριοπαθών» (σε σχέση με τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους») ενόπλων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» με γαλλικά όπλα παραδέχθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από τη νήσο Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους μοναδικούς Σύρους που αγωνίζονταν για τη δημοκρατία (...) και που επρόκειτο να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας, χωρίς όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, ισχυριζόμενος ότι ο εξοπλισμός έγινε τάχα για να βοηθηθούν αυτοί που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα «τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και από την άλλη τους τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε ότι προέβη σε αυτή την απόφαση, τηρώντας τις «δεσμεύσεις» και «τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι το Παρίσι έστειλε «έναν αριθμό εγκεκριμένων υλικών».

Αναφερόμενος στις παραδόσεις γαλλικών όπλων στις κουρδικές δυνάμεις του Βόρειου Ιράκ που μάχονται τους άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους», ο Γάλλος Πρόεδρος παρατήρησε ότι, «παραδόξως, οι τρομοκράτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τις οργανωμένες χώρες που τους πολεμούν», εξηγώντας εντούτοις ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως άρπαξαν οπλισμό από αυτές τις χώρες...

Χτες επίσης, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στο Λονδίνο, εκτίμησε ότι μέσα στα τρία χρόνια πολέμου (και βρώμικων ξένων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων) στη Συρία έχουν σκοτωθεί πάνω από 180.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο (περίπου 59.000) ήταν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 9.428 παιδιών και 6.036 γυναικών. Εκτιμά επίσης ότι από την πλευρά του συριακού στρατού έχουν σκοτωθεί 66.365 άτομα και πάνω από 50.000 αντικαθεστωτικοί ένοπλοι και ξένοι μισθοφόροι ισλαμιστές.

Εξάλλου, το «Παρατηρητήριο» διευκρινίζει ότι 2.931 θύματα του πολέμου δεν έχουν αναγνωριστεί.ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Ο πραξικοπηματίας και πρωθυπουργός

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο 60χρονος Ταϊλανδός στρατηγός Πραγιούθ Τσαν - Οτσα, επικεφαλής του στρατού, που ηγείται του εξελισσόμενου από τις 22 Μάη πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, αυτοπροτάθηκε χτες για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο στρατηγός υπέβαλε τη μοναδική υποψηφιότητά του στη μη εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση για την τυπική «έγκρισή» της. Πράγματι, λίγη ώρα μετά 191 μέλη της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν υπέρ του στρατηγού Πραγιούθ έναντι μόνο τριών αποχών, σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη αστραπιαία και αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργοποίηση του στρατηγού αναμένεται να επικυρωθεί (το αργότερο έως αύριο Σάββατο) από τον 86χρονο Ταϊλανδό βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που έχει ζήσει 15 πραξικοπήματα και έχει ορκίσει 27 πρωθυπουργούς.

Το Μάη ο στρατηγός Πραγιούθ είχε καταλύσει την πολιτική εξουσία υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να τερματίσει την πολύμηνη ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ της τότε κυβέρνησης της Γινγκλάνγκ Σιναουάτρα και της αντιπολίτευσης, έχοντας βεβαίως τη στήριξη ενός σημαντικού μέρους της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου στην Ταϊλάνδη.Σελίδα 15 - ΔΙΕΘΝΗ

ΡΩΣΙΑ

Συνέχεια στον «πόλεμο» των κυρώσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Η ρωσική κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική «κρύο - ζεστό» σε ό,τι αφορά τον «πόλεμο» των κυρώσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και ενώ προετοιμάζεται ο νέος γύρος ενδοϊμπεριαλιστικού παζαριού. Χτες, η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των τροφίμων, επικαλούμενη παραβιάσεις υγειονομικών διατάξεων διέταξε την αναστολή της λειτουργίας τεσσάρων εστιατορίων της αμερικανικής αλυσίδας «McDolnald's» στη Μόσχα, ενώ διεξάγει ελέγχους σε καταστήματά της και σε άλλες περιφέρειες του Ταταρστάν, του Σβερντλόφσκ στα Ουράλια και έπεται η νότια περιφέρεια του Κρασνοντάρ.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρουν το εμπάργκο για ορισμένα είδη διατροφής που εισάγονται από δυτικές χώρες και είναι πολύ δύσκολο να υποκατασταθούν με άλλα. Με το διάταγμα που εκδόθηκε χτες αίρεται η απαγόρευση για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα ιχθύδια σολομού, τον πατατόσπορο, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι και τα συμπληρώματα διατροφής. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε δηλώσει ότι η άρση κυρίως θα αφορούσε προϊόντα κατάλληλα για ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη ή αλλεργίες.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τραγική η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από το συνεχές σφυροκόπημα από τις δυνάμεις της κυβέρνησης των εθνικιστών και φασιστών του Κιέβου, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζεται η κωλυσιεργία στο να περάσει το κονβόι των φορτηγών από τη Ρωσία με ανθρωπιστική βοήθεια. Αν και τυπικά έχει δοθεί άδεια, τα φορτηγά έως χτες ήταν στον τελωνειακό έλεγχο, κάτι που έκανε τους αξιωματούχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να εκφράσουν τη δυσφορία τους. Πάντως, με τις συνεχείς μάχες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους τελικούς αποδέκτες. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι του ΟΗΕ ζήτησαν να υπάρξει τουλάχιστον μια προσωρινή εκεχειρία για να παραδοθεί η βοήθεια. Ωστόσο, με βάση τους υπολογισμούς της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που προφανώς δεν καταγράφουν όλη την εικόνα, τουλάχιστον 415.800 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ανατολική Ουκρανία, από το Μάρτη που ξεκίνησε η λεγόμενη αντιτρομοκρατική επιχείρηση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Λέγεται ότι 197.400 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Ρωσία (78.000 εκ των οποίων έχουν ζητήσει να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα). Η ρωσική κυβέρνηση πάντως ανεβάζει τον αριθμό αυτό στις 773.000. Επίσης ο ΟΗΕ κάνει λόγο και για 190.000 εσωτερικά εκτοπισμένους, 14.600 που έφυγαν για την Πολωνία και 13.883 για τη Λευκορωσία.

Αξια προσοχής είναι και η δήλωση του Προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι «η κατάσταση που έχει παρατηρηθεί στις ανατολικές περιοχές σήμερα δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τις στρατιωτικές μεθόδους». Αυτό δήλωσε σε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, χτες, στο Κίεβο. Επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα μεταβαίνει αύριο Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, ενώ στις 29 του μήνα θα γίνει η συνάντηση Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ στο Μινσκ, κάτι που δείχνει ότι παράλληλα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εντείνεται και το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι.

Στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Ποροσένκο εξετάζει το ενδεχόμενο να διαλύσει το Κοινοβούλιο ακόμα και στις 24 του μήνα και να προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές, σε μια κίνηση για να ξεπεραστούν δυσλειτουργίες στην αστική διαχείριση.Η ... φιλανθρωπία του μπουγέλου

Μέρες τώρα, τα τηλεοπτικά κανάλια μάς «βομβαρδίζουν» με τη νέα μόδα των διασήμων, το λεγόμενο μπουγέλωμα με πάγο για φιλανθρωπικούς σκοπούς (ice bucket challenge) με δημόσια προβολή του ...κατορθώματος. Πρόκειται για έναν έρανο, για να βοηθηθεί η έρευνα για τη θεραπεία ανθρώπων που πάσχουν από την λεγόμενη Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια σοβαρή νευρολογική πάθηση, που προκαλεί μυική αδυναμία, αναπηρία και θάνατο και η ιατρική επιστήμη δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει τις ακριβείς αιτίες της. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, η ασθένεια συναντάται σε 1-3 άτομα στα 100.000.

Αντικείμενο του καθημερινού δεκάλεπτου στα κανάλια γίνεται ποιοι σταρ του σινεμά, του αθλητισμού, ποιοι πολιτικοί συμμετέχουν σε αυτό το διεθνή παροξυσμό του μπουγελώματος και της πρόσκλησης σε άλλους 3 να κάνουν το ίδιο. Η διαδικασία είναι ότι όταν κάποιος δεν αποδεχτεί αντί για 10 δολάρια προσφορά καλείται να πληρώσει 100 δολάρια. Ετσι λένε οι διασημότητες μαζεύουν χρήμα για καλό σκοπό, γίνεται ο χαβαλές με το θέαμα των βρεγμένων που ουρλιάζουν λόγω της ψυχρολουσίας, έχουν και τα κανάλια θέματα ανάλαφρα. Μέχρι και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους (αφού πρώτα έσπειρε το θάνατο στις επεμβάσεις που ηγήθηκε) έγινε προχτές ...φιλάνθρωπος και προσκάλεσε - προκάλεσε τον άλλο αρχιδολοφόνο του ιμπεριαλισμού, τον Μπιλ Κλίντον να μπουγελωθεί για καλό σκοπό.

Και θα έλεγε κανείς: Τι το κακό υπάρχει με τους σταρ (ας εξαιρέσουμε την υποκρισία των Μπους, Κλίντον και άλλων που μπορεί να ακολουθήσουν); Οχι, δεν είμαστε μεμψίμοιροι. Ομως, αν κάτι αναδεικνύει και αυτή η περίπτωση της ασθένειας είναι ότι όσο η υγεία του ανθρώπου είναι εμπόρευμα, όσο η έρευνα είναι υπόθεση των μονοπωλίων, όσο το κράτος είναι των καπιταλιστών και αυτοί καθορίζουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, τόσο τα λαϊκά στρώματα θα είναι ευάλωτα και θα βρίσκεται έδαφος για τη φιλανθρωπία στην οποία θα αναγκάζονται να καταφεύγουν υποχρεώνοντάς τα κιόλας να εκφράζουν ευγνωμοσύνη στους φιλανθρώπους. Για τι πράγμα; Για τη στοιχειώδη κάλυψη αναγκών τους που είναι δικαίωμά τους να τις καλύπτουν, αλλά τους τις στερεί ο καπιταλισμός. Αντίθετα, όταν το κράτος είναι εργατικό - λαϊκό, δηλαδή έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του θα μπορούν να διατεθούν και τα κατάλληλα κονδύλια για την έρευνα και θεραπεία νέων ασθενειών, θα εξασφαλίζεται η πρόληψη στην Υγεία και η θεραπεία για όλους.


Κ.ΗΠΑ - ΜΙΖΟΥΡΙ

Κινήσεις τακτικής υπό το βάρος των λαϊκών διαμαρτυριών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ.--

Σημάδια μίας αλλαγής τακτικής στο Φέργκιουσον του Μιζούρι των ΗΠΑ από τις δυνάμεις καταστολής παρατηρήθηκαν χτες. Στους δρόμους της πόλης (όπου δολοφονήθηκε στις 9 Αυγούστου από πυρά αστυνομικού για ασήμαντη αφορμή ο 18χρονος Αφροαμερικανός Μάικλ Μπράουν), υπήρχε μικρότερος αριθμός αστυνομικών και όχι με το βαρύ «εξοπλισμό» των προηγούμενων ημερών. Ηταν πιο προσεκτικοί στην αντιμετώπιση κινητοποιήσεων (υπήρξαν 6 συλλήψεις) αποφεύγοντας την εμπρηστική γλώσσα, ή τη λεκτική βία, ιδιαίτερα μετά την αποπομπή συναδέλφου τους, που καταγράφηκε σε βίντεο να χυδαιολογεί και να απειλεί να σκοτώσει διαδηλωτές εάν δεν υπάκουαν την εντολή του να διαλυθούν. Ωστόσο, η νέα δολοφονία του 25χρονου Καζίμ Πάουελ και ιδιαίτερα η αποκάλυψη χτες βίντεο από κινητό, που δείχνει ότι αυτός «γαζώθηκε» στην κυριολεξία από τους αστυνομικούς και ότι δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός τους ότι τους απειλούσε, έχει προκαλέσει νέα δυσφορία στον πληθυσμό της περιοχής.

Βεβαίως, η αλλαγή στη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής είναι κίνηση τακτικής, δεν αλλάζει τη ρατσιστική συμπεριφορά που επιδεικνύει σημαντικό μέρος των αστυνομικών αρχών στις ΗΠΑ, ούτε καταγράφεται ως ένδειξη αποστρατιωτικοποίησης που κλιμακώνεται. Αυτή η τακτική της κυβέρνησης Ομπάμα ήρθε εξαιτίας των λαϊκών, μαχητικών αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Και βέβαια ο ταξικός χαρακτήρας του κράτους, που δεν βλέπει φυλές και εθνικές ταυτότητες, είναι το βασικό. Είναι κράτος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο ίδιο πλαίσιο των τακτικών κινήσεων είναι και η διαβεβαίωση του ομοσπονδιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Αφροαμερικανού Ερικ Χόλντερ, για τη διενέργεια «εξονυχιστικής» ανεξάρτητης και δίκαιης έρευνας που θα ρίξει φως στα ερωτήματα που προκαλεί ο άδικος χαμός του 18χρονου Μάικλ Μπράουν. Ο υπουργός με κάθε αφορμή προσπάθησε να δείξει ότι αντιλαμβάνεται το λαϊκό αίσθημα, δηλώνοντας: «Η ιστορία σιγοβράζει κάτω από την επιφάνεια και πέρα από το Φέργκιουσον. Δείχνουν βαθιά προβλήματα... Είμαι ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης και είμαι επίσης μαύρος. Τα έχω περάσει και εγώ».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ...καταγγέλλει τις ΗΠΑ

Επίσης χτες, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα στο Μιζούρι. Με δημόσια δήλωσή του ο Ζάγκλαντ σημείωσε ότι «η χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από την Αστυνομία καθώς και οι συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα υπονομεύουν την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχής γενομένης με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης». Ο ίδιος προσθέτει ότι τα δικαιώματα αυτά αποτελούν «ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας και ενδεχόμενος περιορισμός τους θα πρέπει να είναι νόμιμος και αναλογικός». Βέβαια, η καταστολή των λαϊκών δικαιωμάτων συμβαίνει και στην ΕΕ, με το χτύπημα διαδηλώσεων, απεργών αφού είναι κοινή η στρατηγική του κεφαλαίου σε όλο τον καπιταλιστικό «δημοκρατικό» κόσμο. Ετσι, η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει φανερά άλλες επιδιώξεις.Σελίδα 16 - ΥΓΕΙΑ

ΠΑΤΜΟΣ

Εκρηκτική η κατάσταση στο χώρο της Υγείας

Ανακοίνωση της ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ

Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους κατοίκους της Πάτμου και στα θέματα Υγείας - Πρόνοιας, ως αποτέλεσμα της ολοένα εντεινόμενης επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις του λαού μας, καταγγέλλει η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει, η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και συνολικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντικατοπτρίζεται και στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία του, προβλήματα που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο το τελευταίο διάστημα με τις συνεχείς περικοπές δαπανών και στον τομέα της Υγείας.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Οι υπάρχοντες γιατροί αφενός δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και αφετέρου εξαντλούνται σωματικά και εργασιακά κάνοντας υπερωρίες και εφημερίες, για πολλές από τις οποίες μάλιστα τους χρωστούνται δεδουλευμένα. Υπάρχουν ακόμα ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Το πρόβλημα έχει ιδιαίτερα οξυνθεί τους μήνες της τουριστικής περιόδου, που ο πληθυσμός του νησιού έχει πολλαπλασιαστεί. Οι 2 οδηγοί ασθενοφόρου δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν οι διακομιδές από και προς το Κέντρο Υγείας. Πρόσφατα, χρειάστηκε να επιστρατευτούν... εθελοντές κάτοικοι του νησιού για να οδηγήσουν το ασθενοφόρο, προκειμένου να μεταφερθούν στο Κέντρο Υγείας στην πρώτη περίπτωση νεκρή γυναίκα που απεβίωσε σε ξενοδοχείο και στη δεύτερη μια ασθενής από τη Χώρα!

Η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους του νησιού σε διαρκή αγώνα και προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, σε πάλη ώστε με ευθύνη του κράτους να υπάρξει άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να καλυφθούν ειδικότητες απαραίτητες για την υγειονομική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού (π.χ. παιδίατρος). Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε σε περίπτωση διακομιδής έκτακτου περιστατικού, η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Την καταβολή των δεδουλευμένων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για υπερωρίες και εφημερίες γιατρών. Να υπάρξει κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων, όπως προληπτική οδοντιατρική, test pap, γυναικολογικός έλεγχος, ορθοπεδικός έλεγχος.

Ταυτόχρονα - τονίζει - «καλούμε σε συντονισμό και οργάνωση της πάλης και τους κατοίκους των γύρω νησιών, των Λειψών, του Αγαθονησίου, της Λέρου, της Καλύμνου, που αντιμετωπίζουν επίσης εκρηκτικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας, ώστε να παλέψουμε από κοινού κλιμακώνοντας τον αγώνα μας, για ένα ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Οι καπιταλιστές σπεύδουν να επενδύσουν στα συντρίμμια του συστήματος Υγείας

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη στη Θεσσαλία ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πλήρους υποβάθμισης του λεγόμενου δημόσιου τομέα και εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια επιχείρηση ανακοίνωσε χτες την έναρξη λειτουργίας της στο κέντρο της Λάρισας. Σε σχετική συνέντευξη, οι ιδιοκτήτες της ανακοίνωσαν πως θα λειτουργούν περίπου με όρους γενικού νοσοκομείου. Να σημειώσουμε ότι εδώ και μια πενταετία στη Λάρισα λειτουργεί μια ακόμα μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση στο χώρο της Υγείας, ενώ πολλές είναι οι ιδιωτικές γυναικολογικές και ψυχιατρικές κλινικές, καθώς και κέντρα αποκατάστασης και πάμπολλες οι διαγνωστικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου αν «η εποχή "επιτρέπει" επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας», εκπρόσωπος της νέας ιδιωτικής μονάδας Υγείας δήλωσε «η απάντηση στο ερώτημά σας είναι απλή: όχι μόνο θα επιβιώσουν οι ιδιωτικές επενδύσεις αλλά θα αναπτυχθούν και άλλες, διότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της νέας σύμβασης μεταξύ παρόχων υπηρεσιών Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μεγάλη μερίδα εκείνων των Κλινικών που δε θα πληρούν τα κριτήρια ή θα τους εξαναγκάσει να επενδύσουν τροποποιώντας ποιοτικότερα τη λειτουργία των δομών τους ή αν αυτό είναι ανέφικτο, κάποιοι ίσως και πολλοί θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον χάρτη της Υγείας. Και φυσικά μιλάμε πάντα για τις Επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γνωρίζετε ότι οι αγορές δεν πεθαίνουν ποτέ και νομίζουμε ότι ζούμε ήδη χρονικά το στάδιο της αυτορρύθμισης».

«Παραλυτικές» ελλείψεις

Τι δεν είπε, στη συνέντευξή του, ο επιχειρηματίας; Οτι οι ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της Υγείας στη Λάρισα - αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας - γίνονται σε μια περίοδο που, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, ο λεγόμενος δημόσιος τομέας υποβαθμίστηκε και «φυτοζωεί», αδυνατώντας ν' ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες του λαού. Αυτή την αδυναμία επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση μεγάλων κερδών από την ακριβή πώληση του αγαθού της Υγείας στους ασθενείς - πελάτες.

Χαρακτηριστικό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της «δημόσιας» Υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας, είναι οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα 5 νοσοκομεία της περιοχής, οι οποίες καθιστούν άκρως προβληματική τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών:

-- Στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχουν Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος. Στο Παιδιατρικό υπάρχουν μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός και 1 επικουρικός, στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Οφθαλμολογικό μόνον 1 ειδικός, στο Ουρολογικό μόνον 2 ειδικοί, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος.

-- Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν μόνο 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας, στην Οφθαλμολογική και την Ουρολογική από 1, στη Μαιευτική - Γυναικολογική 2, στην Ψυχιατρική 1. Δεν υπάρχουν καθόλου τμήματα, όπως πνευμονολογικό, γαστρεντερολογικό, ογκολογικό, ενώ με ελλείψεις λειτουργεί το ακτινολογικό.

-- Στο Νοσοκομείο Βόλου, από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί. Στην Αιμοδοσία - Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας υπάρχουν 1 αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει, στο Παιδιατρικό από 16 ειδικούς στο Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, στο Ψυχιατρικό από 6 ειδικούς έμεινε 1, στο ΩΡΛ από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγουν οι 2 επικουρικοί, στο Οφθαλμολογικό από 5 ειδικούς έμεινε 1 και φεύγει 1 επικουρικός, στο Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας από 4 ειδικούς έμειναν, στο Γαστρεντερολογικό μόνον 2 επικουρικοί και φεύγει ο 1, στο Νευροχειρουργικό μόνον 2 ειδικοί.

-- Στο Νοσοκομείο Λάρισας δεν υπάρχουν Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός και με μεγάλα κενά λειτουργούν Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική - Γυναικολογική, ΩΡΛ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό.

-- Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μεγάλα κενά υπάρχουν στις Κλινικές και Τμήματα, όπως Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό, Αγγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό.

Και, βεβαίως, ελλείψεις δεν υπάρχουν μόνο σε γιατρούς, αλλά και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά και σε φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως πριν λίγες μέρες κατήγγειλε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο της ουροδόχου κύστης, έχει σταματήσει η θεραπεία των 6 εγχύσεων που κάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, (αντίστοιχη της χημικοθεραπείας), λόγω της έλλειψης του σχετικού φαρμάκου (BCG), γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην επανεμφάνιση του καρκίνου!

Σ' αυτά τα συντρίμμια, λοιπόν, έρχονται να επενδύσουν οι καπιταλιστές, γνωρίζοντας πως έχουν μπροστά τους λαμπρό πεδίο κερδοφορίας.ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΒΕ

Πάνω από 300.000 χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι πάνω από 300.000 αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ - όπως και οι οικογένειές τους - οι οποίοι αδυνατούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι προϋποθέσεις του ν. 4254/2014 (μέσο εισόδημα στην τριετία 2011 - 2014 μέχρι 12.000 ευρώ, οφειλές μετά την 1/1/2011) επέτρεψαν μόλις σε 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα στοιχεία του ΟΑΕΕ φανερώνουν πως το 2012, από τους 774.000 ασφαλισμένους, οι 380.000 δεν μπόρεσαν να πληρώσουν εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νομοθεσίας, που με τον πιο βάρβαρο τρόπο συνδέει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τις εισφορές των εργαζομένων στα Ταμεία. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αλλά και εκατομμύρια άνεργοι και οι οικογένειές τους να μη δικαιούνται στοιχειώδεις υπηρεσίες για την υγεία των ίδιων και της οικογένειάς τους. Φυσικά, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους ασφαλισμένους, που πληρώνουν και ξαναπληρώνουν για υπηρεσίες και παροχές ολοένα και πιο κουτσουρεμένες, με αποτέλεσμα και όσοι έχουν βιβλιάριο να δυσκολεύονται να πληρώνουν για εξετάσεις, συμμετοχές για φάρμακα κ.λπ.

Εντός της ερχόμενης βδομάδας οι 65.835 οφειλέτες του ΟΑΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το δικτυακό τόπο της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και να ενημερώνονται για την καταχώρηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.Σελίδα 17 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

«Οχι» στη φοροληστεία

Κινητοποίηση χτες στη ΔΟΥ Αγρινίου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Αγρινίου έκαναν χτες το πρωί οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία των λαϊκών νοικοκυριών. Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, καλώντας τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τη φορολεηλασία από κοινού με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης στον προϊστάμενο της ΔΟΥ. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους και την κεντρική πλατεία της πόλης.

Με την κινητοποίησή τους εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες απαίτησαν: Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια. Να απαλλαγούν από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) η πρώτη κατοικία και η δεύτερη κατοικία που καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε βάρος λαϊκών οικογενειών. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Να μη φορολογηθεί η αγροτική γη των λαϊκών νοικοκυριών.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 6 Σεπτέμβρη το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους

Το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη συνέχιση και κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μπροστά στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης το εργατικό κίνημα καλείται να συμπήξει το δικό του μέτωπο πάλης και διεκδίκησης. Να οργανώσει την απάντησή του στις νέες ανατροπές που σχεδιάζονται στο Ασφαλιστικό, στη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εργατικών μισθών, στα σχέδια που υπάρχουν για να μπουν νέα εμπόδια στη δράση των συνδικάτων, στον κίνδυνο που επωάζεται για παραπέρα απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή που θα στραγγίξει το όποιο εργατικό εισόδημα έχει απομείνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στη ΔΕΘ. Καλεί τον εργαζόμενο λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και να απαντήσει αγωνιστικά στην άγρια επίθεση που δέχεται με τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, τη συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά εισοδήματα, τις περικοπές σε Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, την πλήρη κατάργηση της δυνατότητας υπογραφής ΣΣΕ, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το δραστικό περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, τη συμμετοχή της Ελλάδας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κ.ά.ΠΑΜΕ

Οι εργαζόμενοι να μην αποδεχτούν το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους

Με αφορμή την κατάργηση των επιδομάτων γάμου και τέκνων μέσα από πρόσφατα υπογεγραμμένες επιχειρησιακές συμβάσεις, το ΠΑΜΕ αναφέρει: «Η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων αυτές τις μέρες σε δύο επιχειρήσεις, του τουρισμού και security που έσβησαν μονοκοντυλιά τα επιδόματα γάμου και τέκνων δείχνουν πως η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα δεν έχει τελειωμό.

Οι εργαζόμενοι έναν δρόμο έχουν: την οργάνωση της πάλης και αντίσταση ανά κλάδο και τόπο δουλειάς ώστε να μην περάσουν οι νέες μειώσεις στους μισθούς που επιδιώκουν κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και ΕΕ. Να οργανωθούν στα συνδικάτα τους.

Να παραμεριστεί ο επικίνδυνος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός που καλλιεργούσε την αναμονή και πανηγύριζε για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αναφέροντας πως κατοχυρώθηκε ο θεσμός και τα επιδόματα, αφήνοντας παράλληλα στην άκρη και εκτός διαπραγμάτευσης το ύψος του άθλιου κατώτερου μισθού. Σήμερα αυτά τα επιδόματα πέφτουν σαν χάρτινος πύργος.

Κανείς εργαζόμενος να μην αποδεχτεί το σφαγιασμό των δικαιωμάτων του.

Να μην υποκύψουμε.

Να απαντήσουμε συλλογικά για να σπάσει η τρομοκρατία και οι απειλές της εργοδοσίας».ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Πρόταση για την οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης

Υπέρ μιας «καλής αξιολόγησης» τάχθηκε η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου ενώ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ μιλάνε για ανάκτηση του κύρους της ΑΔΕΔΥ!

Συγκεκριμένη πρόταση με πλαίσιο, αιτήματα και στόχους πάλης που ωθούν την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης του συνόλου των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που δέχονται, κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα κατέθεσαν πρόταση για τη διαγραφή των διευθυντών και των προϊσταμένων που θα υλοποιήσουν την «αξιολόγηση», πρόταση που έχει γίνει ήδη αποδεχτή από την τελευταία Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (Ιούνης 2014). Η πρόταση καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις ενώ με ευθύνη του προεδρείου δεν μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση για διαγραφή από τα σωματεία των στελεχών που θα υλοποιήσουν την «αξιολόγηση».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν: «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή" (πρώην συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ από το χώρο των ΟΤΑ) τάχθηκαν για μια ακόμα φορά υπέρ μιας άλλης "καλής" αξιολόγησης, στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης (...) Πρότειναν μάλιστα να καλέσει η ΑΔΕΔΥ την κυβέρνηση σε διάλογο για το ποιο σύστημα αξιολόγησης πρέπει να εφαρμοστεί. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις αυτές (...) βάζουν εμπόδια να εκφραστούν με πιο μαζικό τρόπο οι αγωνιστικές διαθέσεις που έδειξε μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) υπερασπίστηκαν τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, έφτασαν στο σημείο να μιλούν για ανάκτηση του κύρους της το τελευταίο διάστημα, αλλά και την ανάγκη να "βρούμε τα πρόσωπα εκείνα που οδήγησαν σε απαξίωση τόσο καιρό την ΑΔΕΔΥ"! Λες και τα πρόσωπα και όχι η πολιτική γραμμή ευθύνονται για την απαξίωση της ΑΔΕΔΥ στα μάτια των εργαζομένων».

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, όλες οι άλλες δυνάμεις «από κοινού βρήκαν και θετικό φορτίο στην απόφαση του αστικού δικαστηρίου, που έβγαλε παράνομη την απεργία - αποχή που είχε αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ και υπερψήφισαν τη συνέχιση της απεργίας - αποχής, αποσυνδέοντας ουσιαστικά την "αξιολόγηση" από το πραγματικό, αντιδραστικό της περιεχόμενο».

Τέλος, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ όρισε ως ημερομηνία διεξαγωγής του καταστατικού, οργανωτικού συνεδρίου τις 15-16 Δεκέμβρη. Την απόφαση αυτή είχε λάβει το 35ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ, με θέμα την εγγραφή στα σωματεία όλων των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δημόσιο, με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Επιγραμματικά, το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ είναι το εξής: Οχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Καμιά απόλυση. Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Ούτε πόντο πίσω από το αίτημα για 1.400 ευρώ βασικό μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλυφθούν οι απώλειές μας. Αποκλειστικά δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη διάλυση των κοινωνικών δομών. Καμία ιδιωτικοποίηση σε ΔΕΗ - νερό - διαχείριση απορριμμάτων - σχολεία - νοσοκομεία κ.ά.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, της σημερινής εξουσίας και του σημερινού, αντιδραστικού, κρατικού μηχανισμού δεν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση που θα έχει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά. Τίθεται το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος και των ιδιωτικοποιήσεων. Τα μέτρα αυτά - σημειώνεται - δεν θα σταματήσουν «αν δεν ανατρέψουμε κυβέρνηση - αντιλαϊκή πολιτική και γενικότερα αν δεν ανατρέψουμε την εξουσία - δικτατορία των μονοπωλίων και της ΕΕ». Διατυπώνεται η ανάγκη για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούνται οι εργαζόμενοι να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν στην πράξη η «αυτοαξιολόγηση» και η λεγόμενη αξιολόγηση των εργαζομένων. Μπροστά στη ΔΕΘ να ενταθεί ο αγώνας για το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων. Στη 1 Σεπτέμβρη, μέρα ανάληψης καθηκόντων από τις νέες δημοτικές τοπικές αρχές, καλούν σε μαζικές παραστάσεις, κινητοποιήσεις σε όλους τους δήμους για ζητήματα αιχμής, όπως οι παιδικοί σταθμοί, μεταφορά μαθητών κ.ά. Καταλήγοντας τονίζουν την ανάγκη για ενιαία και γενικευμένη πάλη όλων των εργαζομένων με όλες τις μορφές πάλης, συμπεριλαμβανομένης και της γενικής απεργίας.Θυμήθηκαν ... τον Πλουμπίδη

Απόφαση να οργανώσει εκδήλωση τιμής στον Νίκο Πλουμπίδη πήρε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. Τη σχετική πρόταση έκανε ο πρώην ΠΑΣΚίτης Θ. Μπαλασόπουλος (νυν επικεφαλής της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής»)!

Ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, μιλώντας γι' αυτήν την πρόταση, σημείωσε τα εξής: «Είναι δικαίωμα κάθε συνδικαλιστικού φορέα να οργανώνει εκδηλώσεις και να τιμά πρόσωπα και λαϊκούς αγωνιστές. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί να το αφαιρέσει κανένας. Ομως, ο φορέας που παίρνει μια τέτοια απόφαση, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφορά σε έναν ξεχωριστό λαϊκό αγωνιστή, θα πρέπει να σταθμίζει αν και κατά πόσο ο ίδιος υπηρετεί τα οράματα, τις αξίες και το δρόμο του Νίκου Πλουμπίδη. Η ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν τα υπηρετεί αλλά καθημερινά συκοφαντεί και υπονομεύει τους λαϊκούς αγώνες. Οσες εκδηλώσεις και αν κάνει δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες της και να συγκαλύψει το ρόλο που παίζει σε βάρος των εργαζομένων».Σελίδα 18 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ πραγματοποιήθηκε, προχτές, σε Αργολίδα και Λακωνία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και «τη διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών». Κατά τη... διαμόρφωση των συνθηκών αυτών, λοιπόν, ελέγχθηκαν στο σωρό 519 άτομα και 406 οχήματα. Από αυτούς προσήχθησαν 69 άτομα εκ των οποίων 38 αλλοδαποί ενώ συνελήφθησαν 31 άτομα. Παράλληλα, βεβαιώθηκαν συνολικά 87 παραβάσεις του ΚΟΚ, 24 παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού, 2 παραβάσεις περί αιγιαλού και 4 λοιπές παραβάσεις. Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και στη Θεσσαλία, όπου αστυνομικοί συνέλαβαν συνολικά 18 άτομα. Η επιχείρηση εκεί παρουσιάστηκε ως «καταπολέμηση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου και της επαιτείας». Βέβαια, δεν γλίτωσαν και οδηγοί καθώς συνολικά στα μπλόκα και τους ελέγχους σταμάτησαν 643 άτομα και 434 οχήματα. Συνολικά προσήχθησαν 70 άτομα ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά 150 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 128 αφορούσαν τον ΚΟΚ.

ΝΕΚΡΟΣ εντοπίστηκε τελικά ο 68χρονος μοναχός που αγνοούνταν μετά την ανατροπή πλαστικής βάρκας ανοιχτά του Αγίου Ορους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του μοναχού βρέθηκε σε μεγάλο βάθος ανοιχτά του αρσανά της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας και αναμένεται επιχείρηση ανάσυρσής της από μέλη της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού.

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ και λαθρεμπόριο φαρμάκων εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας από την Οικονομική Αστυνομία. Οπως έγινε γνωστό, έγιναν έρευνες σε επτά φαρμακεία στα οποία συμμετέχουν ως μέλη ή διαχειριστές συνολικά 11 άτομα.ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ

Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης στις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί, όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές και αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση, θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων, στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 697.4278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 697.7120.661). Επίσης, στους κατά τόπους Συλλόγους της ΟΓΕ.Εκδήλωση στον Ξηρόλακκα

Εκδήλωση, για να τιμήσουν την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, οργανώνουν την Κυριακή, 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στον «Ξηρόλακκα» Καρυάς Ολύμπου, τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, ενώ δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω του αριθμού τηλεφώνου 241.0252.611.«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ» ΑΤΤΙΚΗΣ

Καταγγέλλει την αδράνεια του Σωματείου

Τη στάση της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΥΠΣ) Αττικής, που συνειδητά αδρανεί μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Σώμα και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) Αττικής. Η αδράνεια αυτή, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ «παραδόξως αυξάνεται κατακόρυφα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, τότε που ο εργαζόμενος πυροσβέστης έχει μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιο στήριγμα σε αυτά που αντιμετωπίζει».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Για άλλη μια χρονιά, η έλλειψη προσωπικού καταδεικνύεται με το χειρότερο τρόπο. Οι αυξημένες ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος στην αντιπυρική περίοδο, οδηγούν τους Διοικητές σε αρκετούς σταθμούς της Αττικής να επιβάλλουν πρόσθετη εργασία. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής το βιώνει κάθε υπάλληλος μέσα από τη συνεχή εξάντληση. Επιπλέον, το μέτρο των βραδινών περιπολικών (01.00 - 04.00) που εφαρμόζεται φέτος σε ορισμένους σταθμούς, εντείνει περισσότερο το πρόβλημα και εξαντλεί τους συναδέλφους, αφού τα περιπολικά αυτά δεν έχουν συνδράμει ουσιαστικά σε κάποιο συμβάν».

Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, δεν είναι καινούριο. Είναι διαχρονικό «και η ΕΑΚΠ το έχει τονίσει επανειλημμένα στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο όμως δε θα σταματήσει όσο οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Οπως αποδείχθηκε, η πρόσληψη των 225 πυροσβεστών ήταν σταγόνα στον ωκεανό και ίσως το ίδιο συμβεί και με τους επόμενους 500 που ακολουθούν, αφού η Αττική μόνο έχει περίπου 760 κενά. Η λύση είναι η κάλυψη μέχρι και της τελευταίας οργανικής θέσης με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξοπλισμό των υπηρεσιών και όχι ο εθελοντισμός που προωθούν οι κυβερνήσεις, για να υποκαταστήσουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως «η αδράνεια του προεδρείου της ΕΥΠΣ Αττικής φάνηκε με το χειρότερο τρόπο στην πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πυροσβεστών - λιμενικών - αστυνομικών στις 6-8-2014. Παρά τη σοβαρότητα του θέματος για το οποίο έγινε το συλλαλητήριο, η ηγεσία του σωματείου δεν έκανε καμία κίνηση για να ενημερώσει το προσωπικό στους σταθμούς για τη μεγαλύτερη ληστεία, που ψηφίστηκε πλέον, για τα επικουρικά μας ταμεία, αλλά ούτε και κάλεσε κανέναν να αγωνιστεί ενάντια σε αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν στο συλλαλητήριο στη Βουλή, συνάδελφοι από επαρχιακές πόλεις να δώσουν μαζικότερο "παρών" από ό,τι η Αττική».

Γι' αυτό «ας είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, για κάθε συνάδελφο ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι τυχαίες, αφού με τον τρόπο τους βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Πέρα από τη σταθερή, μαζική και στοχοπροσηλωμένη συμμετοχή στους αγώνες για να αλλάξει η κατάσταση στον εργασιακό μεσαίωνα απαιτείται η πολιτική απομόνωση όσων μας έχουν φέρει ως εδώ και στο συνδικαλιστικό χώρο. Η ΕΑΚΠ από καιρό είχε προειδοποιήσει τόσο για τα μέτρα, σε ωράριο και ασφαλιστικό, όσο και για την ανάγκη κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο, αλλά και όποτε αυτές είναι αναγκαίες. Παρά τις όποιες αδυναμίες μας και παραλείψεις, θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και αν ο συσχετισμός μέσα στο σωματείο δε μας ευνοεί. Μάλιστα, ήμασταν και η μοναδική παράταξη που οι υποψήφιοί της στις πρόσφατες εκλογές, ήταν παρόντες και όχι πανηγυρικά απόντες όπως συνέβη με τις άλλες παρατάξεις».

Η ΕΑΚΠ Αττικής καλεί «το προεδρείο να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την οργάνωση δυναμικών κινητοποιήσεων μέσα στην αντιπυρική περίοδο και παράλληλα, συμμετοχή του σωματείου μας στους αγώνες άλλων εργαζομένων ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για τη σημερινή δραματική κατάσταση που βιώνουμε. Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μη μένουν απαθείς, να ενεργοποιηθούν, να συμμετάσχουν στους αγώνες όλων των εργαζομένων, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις της ΕΑΚΠ που αποτελούν το μοναδικό πόλο ουσιαστικής αντίστασης και αντίδρασης στο χώρο μας, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στο σωματείο και στην Ομοσπονδία».Στα ύψη το όζον

Σύμφωνα με μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας, χτες παρατηρήθηκε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος. Συγκεκριμένα, στις 2 μ.μ. στο σταθμό της Λυκόβρυσης, οι τιμές του όζοντος έφτασαν τα 186 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με όριο ενημέρωσης του κοινού τα 180 και όριο συναγερμού τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως: «Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».Νέα στοιχεία για τη διπλή δολοφονία στη Μάνη

Σε οικονομικές διαφορές που άγγιζαν τα 800 ευρώ και αφορούσαν σε αναβολικές ουσίες, αποδίδει η Αστυνομία τη διπλή δολοφονία που σημειώθηκε στην Καρδαμύλη. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, δράστες είναι δύο 18χρονοι που έχουν συλληφθεί και έχουν ομολογήσει την πράξη τους. Οπως τονίστηκε, ο ένας από τους τελευταίους είχε παραγγείλει σκευάσματα από τον 26χρονο πριν από περίπου τρεις μήνες, πληρώνοντας το ποσό των 800 ευρώ χωρίς όμως να παραλάβει τις παράνομες ουσίες. Αφού, λοιπόν, έκλεισε ραντεβού με τον 26χρονο, στο οποίο παραβρέθηκε και ο 25χρονος με πρόσχημα την αγορά ενός αυτοκινήτου, τους «παρέσυρε» σε ερημική τοποθεσία.

Εκεί ο 18χρονος μαζί με τον συνομήλικό του διαπληκτίστηκαν με τα θύματα και ο τελευταίος τους πυροβόλησε πισώπλατα με κυνηγετική καραμπίνα επτά φορές. Στη συνέχεια, μετέφεραν τα θύματα στο σημείο όπου βρέθηκαν οι σοροί τους και εγκατέλειψαν την μοτοσικλέτα τους στο πάρκινγκ ξενοδοχείου της Καλαμάτας. Τα τσαντάκια τόσο του 26χρονου όσο και του 25χρονου εντοπίστηκαν σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο σπίτι του ενός δράστη.

Στην κατοχή των δύο κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά τρεις καραμπίνες (εκ των οποίων η μία αποτελούσε το όπλο του εγκλήματος), μαχαίρια, καπνογόνα και σφαίρες. Μάλιστα, στο σπίτι του δεύτερου 18χρονου, βρέθηκαν και 6,5 γραμμάρια χασίς. Αξίζει να σημειωθεί πως σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο 26χρονος είχε τατουάζ από τα οποία ξεχώριζαν φασιστικά, ναζιστικά εμβλήματα, όπως σβάστικες, το «Ελλάς ή τέφρα», ενώ από την άλλη, ο 25χρονος, σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούσε, εξυμνούσε τη χούντα. Τατουάζ με σβάστικα φέρεται να είχε και ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους.Τροχαίο δυστύχημα στην Αρτα

Ενας νεκρός, τρεις σοβαρά τραυματισμένοι και οκτώ ελαφρύτερα είναι ο τραγικός απολογισμός σύγκρουσης λεωφορείου ΚΤΕΛ με επιβατικό αυτοκίνητο έξω από το χωριό Συκούλα στην Αρτα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το βαρύ όχημα που εκτελούσε το δρομολόγιο Ιωάννινα - Χαλκίδα, συγκρούστηκε - από άγνωστη αιτία - με το ΙΧ που βρισκόταν στο αντίθετο ρεύμα. Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου. Σοβαρά τραυματίστηκαν η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, ενώ οκτώ από τους επιβάτες του ΚΤΕΛ μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αρτας.Σελίδα 19 - ΠΑΙΔΕΙΑ

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Ελιγμός που δεν λύνει το πρόβλημα

Σχόλιο της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για την τροπολογία του υπουργείου σχετικά με τις διαγραφές φοιτητών

«

Να μη διαγραφεί κανείς που παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του!» ζητά το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το οποίο την Πέμπτη 28 Αυγούστου προχωρά σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις προωθούμενες διαγραφές φοιτητών. Εκείνη τη μέρα, στις 12 το μεσημέρι, οργανώνεται στην Αθήνα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και σε άλλες πόλεις στις πρυτανείες των σχολών.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, σχολιάζοντας την προχτεσινή εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για τροπολογία που θα δίνει περιθώριο δύο εξεταστικών σε κατηγορία «λιμναζόντων φοιτητών», αναφέρει τα εξής: «Κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για τις διαγραφές των λεγόμενων "λιμναζόντων φοιτητών", το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι στις 26 Αυγούστου θα καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν συμμετάσχει στις εξεταστικές τα τελευταία δύο χρόνια δεν θα διαγραφούν στις 31/8, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και στις δύο επόμενες εξεταστικές, το Σεπτέμβρη και το Φλεβάρη.

Ο ελιγμός του υπουργείου δεν λύνει το πρόβλημα για χιλιάδες από τους φοιτητές που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, απλά το μεταθέτει για το Φλεβάρη! Πολλοί από αυτούς δεν θα προλάβουν να περάσουν όλα τα μαθήματα σε αυτές τις δύο εξεταστικές. Το κύριο ζήτημα όμως είναι ότι όλοι οι παράγοντες, που οδήγησαν χιλιάδες φοιτητές να καθυστερήσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παραμένουν. Χιλιάδες φοιτητές θα συνεχίσουν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και δεν τα βγάζουν πέρα θα γυρνάνε πίσω.

Οι διαγραφές φοιτητών που παλεύουν να τελειώσουν τις σπουδές τους, είτε γίνουν σε 6 μήνες είτε σε περισσότερους, δεν παύουν να είναι ένα μέτρο ταξικό, συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που έχει γονατίσει τις οικογένειές μας. "Καθαρίζουν" τα δημόσια Πανεπιστήμια από το βάρος όχι των "ανεύθυνων φοιτητών", όπως λένε, αλλά από τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Για τα παιδιά που δεν αντέχει η τσέπη τους, δεν υπάρχει θέση στο Πανεπιστήμιο αλλά τα περιμένει η ψευτοκατάρτιση και τα προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων», τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, η οποία καλεί φοιτητές και σπουδαστές να απαιτήσουν:

-- «Κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος.

-- Να καταργηθούν οι παράγραφοι 9α, 9β και 9γ του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

-- Το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρώσουν όλοι οι φοιτητές που θέλουν τις σπουδές τους. Να δοθεί επιπλέον παράταση από αυτή που προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου.

-- Να μπορούμε όλοι να σπουδάζουμε απρόσκοπτα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κυνηγάμε μεροκάματα! Δωρεάν σίτιση - στέγαση - συγγράμματα - μεταφορές - αναλώσιμα για όλους. Ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους και έκτακτα μέτρα λύσης του οξυμένου προβλήματος της φοιτητικής στέγης.

-- Να προχωρήσει το μέτρο των μετεγγραφών για όλους τους φοιτητές που το αιτούνται και η οικογένεια τους έχει χαμηλό εισόδημα, μαστίζεται από την ανεργία, έχει και άλλο παιδί που σπουδάζει σε διαφορετική πόλη.

-- Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Πρόσθετες εξεταστικές περιόδους, ειδικά ωράρια μαθημάτων (π.χ. απογευματινά εργαστήρια), άδεια με αποδοχές στην εξεταστική κ.λπ.

-- Καθηγητές πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών».Κεντρική επιλογή οι διαγραφές φοιτητών

Εμμένει στο απαράδεκτο μέτρο της διαγραφής φοιτητών η κυβέρνηση, ενώ το υπουργείο Παιδείας προχτές ανακοίνωσε, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, ότι θα δώσει παράταση δύο εξεταστικών σε κάποιους από τους «λιμνάζοντες φοιτητές» που εισήχθηκαν πριν το 2003. «Πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των μητρώων των ιδρυμάτων, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για τον ενεργό αριθμό των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για πολλούς λόγους, παραδείγματος χάριν για τις χρηματοδοτήσεις», είπε για το θέμα των διαγραφών ο υφυπουργός Παιδείας, Αλ. Δερμετζόπουλος, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν αυτομάτως όλοι όσοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τις σπουδές τους», δήλωνε παράλληλα, αναφερόμενος στην τροπολογία που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας ότι θα καταθέσει στις 26 Αυγούστου και θα προβλέπει ότι «όσοι εκ των "λιμναζόντων φοιτητών" επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13, 2013-14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ».

Το φόβο ότι «πίσω από τις διαγραφές που θα γίνουν 31 Αυγούστου, θα γίνουν και πολλές αδικίες» εξέφρασε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9,84», ενώ σημείωσε ότι αν υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Παιδείας, «θα σωθεί ένα 10% περίπου του συνόλου των μακροχρόνιων φοιτητών». Η ρύθμιση δεν αναιρεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει πια σε διαγραφές φοιτητών, κάτι που ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη» χαρακτήρισε «αναγκαία ρύθμιση, καθώς όλα ανεξαιρέτως τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας εμφανίζουν δυναμικό πενταπλάσιο του πραγματικού αριθμού τους». Είναι ωστόσο γνωστό ότι οι λεγόμενοι «λιμνάζοντες» δεν κοστίζουν τίποτα στα ιδρύματα, όπως και ότι πολλοί φοιτητές καθυστερούν τις σπουδές τους γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν ή γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν για σπουδές μακριά από το σπίτι τους.Σελίδα 20 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

φωτό 1

Αύριο, Σάββατο 23/8/14, πραγματοποιείται το 40/ήμερο μνημόσυνο (Ι. Ναός Σταυρού Καρδαμύλων) της ΕΥΓΕΝΙΑΣ Γ. ΠΟΔΙΑ, αγωνίστριας του ΔΣΕ και πολιτικής πρόσφυγα στην Πολωνία. Από μικρή (14 χρόνων) βρέθηκε στις φάμπρικες του Λαναρά στην Νάουσα. Περπάτησε το δρόμο του αγώνα στα βουνά της Φλώρινας και της Καστοριάς μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ. Μετά Αλβανία - Πολωνία, δουλεύοντας σαν δασκάλα στα παιδιά των προσφύγων.

***

φωτό1

Στις 18 Ιούλη 2014 «έφυγε» από τη ζωή, μετά από σύντομη μάχη με την επάρατο, ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΤΖΟΥΡΗΣ, σε ηλικία 83 ετών.

Την Κυριακή, 24 Αυγούστου, τελείται το 40ήμερο μνημόσυνό του στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στην Ιστιαία.ΚΗΔΕΙΑ

Την μητέρα μας,

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗ,

ετών 86, κηδεύουμε σήμερα Παρασκευή 22-8-2014 και ώρα 10.30 π.μ, από την εκκλησία Αγ. Βαρβάρας Ιλίου.

Τα παιδιά τηςΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή ΣΤ' κλήρωση της 226ης έκδοσης, μέρα 11η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 100462 κερδίζει 50.000 ευρώ.

Ο αριθμός 54522 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

54544 100484

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

54255 54509 100195 100449

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

54117 54141 54483 54487 54607 100057 100081 100423 100427 100547

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

100001 100016 100023 100053 100062 100104 100155 100208 100218 100241 100247 100249 100288 100296 100297 100329 100357 100361 100373 100378 100396 100399 100424 100429 100454 100470 100492 100502 100543 100579 100584 100611 100615 100616 100682 100689 100712 100717 100726 100767 100778 100794 100814 100864 100866 100893 100902 100950 100953 100963 100983

Από 300 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

54010 54013 54023 54043 54061 54076 54083 54113 54122 54164 54215 54268 54278 54301 54307 54309 54348 54356 54357 54389 54417 54421 54433 54438 54456 54459 54484 54489 54514 54530 54552 54562 54603 54639 54644 54671 54675 54676 54742 54749 54772 54777 54786 54827 54838 54854 54874 54924 54926 54953 54962

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 100 και 54. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 100000 έως 100999 και από 54000 έως 54999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Στις 14 Αυγούστου 1954, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί, εκτελέστηκε ο ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ. Να τι έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής: «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ. Αντιμετώπισε με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος. Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του κλείσουν τους οφθαλμούς». Τιμή μου εγώ, πάνω απ' όλα έχω την τιμή του ΚΚΕ, δήλωσε. Τέτοιους κομμουνιστές αγωνιστές βγάζει το ΚΚΕ.

Τιμή και στη μνήμη του, προσφέρω 30 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Λάκης Ασκαρίδης

***

φωτό (χαρτί) 1

Προς τιμήν του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΞΥΔΕΑ (ΓΙΩΡΓΑΡΑ), από τη Σαϊδώνα Μεσσηνίας, που «έφυγε» από τη ζωή στις 11.12 2013, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 20 ευρώ.Θάνατος αγωνίστριας

Στις 21 Αυγούστου «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 78 ετών η συντρόφισσα ΣΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, μετά από σύντομη νοσηλεία. Μέλος του ΚΚΕ από τη δεκαετία του '70, συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στους αγώνες για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Συμμετείχε στο κίνημα της Ειρήνης μέσα από την ΕΕΔΥΕ, ενώ μέσα από τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των εργαζομένων, με τις μεγάλες νίκες για το ωράριο, το ασφαλιστικό και το μισθολόγιο. Δραστήρια μέχρι το τέλος της, με συμμετοχή σε όλες τις μάχες του Κόμματός μας, μικρές και μεγάλες, με κύρια έγνοια της για τους νέους και το μέλλον που τους επιφυλάσσουν.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 25 Αυγούστου στις 10.30 από το νεκροταφείο Βύρωνα και θα είναι πολιτική.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενα πιάνο - δύο φωνές

Από τη Δευτέρα 25 Αυγούστου και για όλες τις Δευτέρες του Σεπτέμβρη, η Τάνια Τρύπη και ο Μέμος Μπεγνής επανέρχονται στο «Χυτήριο» (Ιερά Οδός 44, τηλ. 210.3412.313) και μας παρουσιάζουν μία μουσική παράσταση με τα ωραιότερα τραγούδια του διεθνούς και ελληνικού μουσικού θεάτρου. Ενα πρόγραμμα με μουσικές επιλογές του Πάνου Αμαραντίδη, που θα μας μεταφέρει από το Μπροντγουέι και το Γουέστ Εντ των γνωστών και δημοφιλών μιούζικαλ, στην Αθήνα των μεγάλων μουσικών παραστάσεων και των καλοκαιρινών κηποθεάτρων. Από το «Phantom of the opera», το «Chicago», την «Piaf», το «Cats» και πολλά άλλα, στην «Οδό Ονείρων», στην «Ομορφη Πόλη» και τη «Στέλλα». Στο πιάνο ο Κωνσταντίνος Παγιάτης. Ωρα έναρξης: 10 μ.μ. Είσοδος: 10 ευρώ.Ελληνικές ταινίες στο Φεστιβάλ του Σαράγεβο

Τρεις ελληνικές παραγωγές συμμετέχουν στο 20ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, που ξεκίνησε στις 15 και θα ολοκληρωθεί στις 23 Αυγούστου.

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχει η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα με τίτλο ABLAST, η οποία έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ του Λοκάρνο. Στην ταινία παρακολουθούμε τη Μαρία, η οποία, μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος και υπεύθυνη κόρη. Στην προσπάθειά της να ξαναπάρει πίσω τη ζωή της, είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. Το σενάριο ανήκει στον Σύλλα Τζουμέρκα και την Γιούλα Μπούνταλη. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας, Γερμανίας και Ολλανδίας, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Κέντρου Κινηματογράφου της Ολλανδίας, καθώς και των Κέντρων Κινηματογράφου Αμβούργου και Ρηνανίας - Βεστφαλίας, τη συμμετοχή του γαλλογερμανικού καναλιού ZDF/ARTE και την υποστήριξη των προγραμμάτων Media και Eurimages.

Στην κατηγορία IN FOCUS θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία MISS VIOLENCE του Αλέξανδρου Αβρανά, που αφηγείται μία ιστορία αποδόμησης της σύγχρονης οικογένειας και περιγράφει τις σχέσεις βίας και εξουσίας μεταξύ των μελών της. Το σενάριο ανήκει στους Αλέξανδρο Αβρανά και Κώστα Περούλη. Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Επίσης, η βραβευμένη ταινία μικρού μήκους WASHINGTONIA, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, συμμετέχει στο πρόγραμμα European Shorts 2. Η παραγωγή της ταινίας, η οποία πραγματοποιήθηκε και προβλήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Athens Open Air Film Festival 2013, ανήκει στους Γιώργο Ζώη, Αρτεμη Παπακού και Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο ξεκίνησε το 1995 και αποτελεί σήμερα ένα φεστιβάλ που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αναγνωρίζεται τόσο από τους επαγγελματίες του κινηματογράφου όσο και το ευρύτερο κοινό ως το κορυφαίο φεστιβάλ κινηματογράφου στην περιοχή.ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην Αμφίπολη. Σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου δύο μέτρων και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, δηλ. 4.50 μ. Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της, η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος. Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα. Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα τη στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων».

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων, που πραγματοποιεί την αρχαιολογική ανασκαφή στον Τύμβο Καστά, ζητά την κατανόηση όσων φορέων (πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών) ζητούν ξενάγηση και ενημέρωση για τη διεξαγόμενη έρευνα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία σημαντική εν εξελίξει αρχαιολογική ανασκαφή που πρέπει να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα» - επισημαίνει η ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Η υπηρεσία μας θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου φορέα μόλις ολοκληρωθεί η κρίσιμη φάση της ανασκαφής που διεξάγεται ήδη».Καλοκαιρινό «Πάμε ξανά»

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου με τους συνεργάτες της περιοδεύει σε επιλεγμένους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επόμενος σταθμός το Κρανίδι Ερμιονίδας, αύριο, Σάββατο 23/8. Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στήνουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα, με τίτλο «Πάμε ξανά», με στόχο να κάνουν τα τραγούδια του ρεπερτορίου τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής. Στην καλοκαιρινή της εκδοχή η παράσταση συνδυάζει τα ήδη αγαπημένα τραγούδια της πρόσφατης συνεργασίας της Νατάσσας Μποφίλιου με τον συνθέτη Στάμο Σέμση με τα τραγούδια του προσωπικού ρεπερτορίου της, που την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες της γενιάς της.

Παίζουν οι μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο), Φοίβος Κουντουράκης (τύμπανα - κρουστά), Σωτήρης Καστάνης (κιθάρες - μπουζούκι), Γιώργος Μπουλντής (κοντραμπάσο), Αρης Ζέρβας (τσέλο), Δημήτρης Κουζής (βιολί - μαντολίνο).Ταξιδεύοντας με την «Λυσιστράτη»

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, συνεχίζει την περιοδεία της. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα, στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, αύριο, στο Αμφιθέατρο Σίβηρης, 24/8 κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης, 25/8 Ξάνθη, 26/8 Κομοτηνή, 27/8 Κιλκίς, 28/8 Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, 29 και 30/8, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 31/8 Σέρρες.

Μετάφραση - Απόδοση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Στίχοι τραγουδιών: Γιώργος Μπακόλας. Επιμέλεια κίνησης: Δήμητρα Κρητικίδη. Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Παπανικολάου, Θωμάς Γκαγκάς, Ελίνα Μάλαμα, Βασίλης Πουλάκος, Γεράσιμος Σκαφίδας. Παραγωγή: «Λυκόφως» σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Η μεγαλοφυέστερη ίσως σύλληψη αντιπολεμικής κωμωδίας του παγκόσμιου θεάτρου. Οι γυναίκες των αντίπαλων παρατάξεων (Αθηναίοι, Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους) αποφασίζουν - σε μια συναρπαστική αρχική σκηνή - να κατέβουν σε ερωτική απεργία, μην επιτρέποντας στους άντρες να τις αγγίξουν. Οι Αθηναίες με πονηριά καταλαμβάνουν την Ακρόπολη, όπου φυλάγεται ο θησαυρός της πόλης και αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση. Από δω και πέρα ακολουθούν εκρηκτικά κωμικά επεισόδια, άλλοτε με λεπτό χιούμορ και άλλοτε σαν χοντρή φάρσα.Σελίδα 22 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Εβδομος στον τελικό ο Δημητριάδης

Στην 7η θέση του τελικού στα 200 μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης στο Βερολίνο τερμάτισε τελικά ο Στέφανος Δημητριάδης, ολοκληρώνοντας έτσι τη μοναδική μέχρι στιγμής παρουσία σε τελικό κολύμβησης από ελληνικής πλευράς. Ο Ελληνας κολυμβητής σημείωσε χρόνο 1.57.10 στη δεύτερη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό τελικό στα 200 μ. πεταλούδα μετά την όγδοη θέση το 2010 στη Βουδαπέστη. Στην πρώτη θέση τερμάτισε ο Δανός Βίκτορ Μπρόμερ με 1.55.29 αφήνοντας δεύτερο τον Ούγγρο Μπένσε Μπίτσκο με 1.55.62 και τρίτο τον Πολωνό Πάβελ Κορζενιόφσκι με 1.55.74.

Κατά τ' άλλα το «παρών» στα ημιτελικά των 100 μ. ελεύθερο έδωσαν δύο Ελληνες κολυμβητές, ο Χρήστος Κατραντζής και ο Κριστιάν Γκολομέεβ, χωρίς όμως κανείς τους να πάρει την πρόκριση στον τελικό. Οι δύο πρωταθλητές μας «έπεσαν» αμφότεροι στην 1η ημιτελική σειρά, με τον Κατραντζή να τερματίζει στην 6η θέση με 49.07, βελτιώνοντας κατά πολύ το χρόνο του στα προκριματικά (49.62) και τον Γκολομέεβ να μένει στην 8η και τελευταία θέση της κούρσας με 49.73, μακριά από την επίδοση που έκανε στον πρωινό προκριματικό (49.49). Στις γυναίκες η Κριστέλ Βουρνά αποκλείστηκε στα προκριματικά των 100 μέτρων πεταλούδα αφού τερμάτισε 8η ανάμεσα σε 10 αθλήτριες με 1.00.06. Ο χρόνος της την έφερε στην 20ή θέση.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ: Και πάλι... χείμαρρος ο Παπαρούνας

Εκτός τελικού στο αγώνισμα του βατήρα 3 μ. έμεινε ο Στέφανος Παπαρούνας αφού κατατάχθηκε 15ος μεταξύ 27 αθλητών, βαθμολογούμενος συνολικά με 368.90. Σήμερα ο ίδιος μαζί με τον Φαφαλή θα αγωνιστούν στον προκριματικό των 3 μ. συγχρονισμένων καταδύσεων.

Ωστόσο, εκείνο που κάνει αίσθηση είναι οι νέες δηλώσεις του Παπαρούνα σχετικά με την κατάσταση του αθλήματος στη χώρα και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Οπως τόνισε, οι αποτυχίες του για διάκριση έχουν λόγο και αιτία τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμάζονται οι αθλητές των καταδύσεων ενώ δεν έδειξε να ενθουσιάζεται από τις υποσχέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού για καλυτέρευση των συνθηκών, τις οποίες σχολίασε με βαριές εκφράσεις. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο αθλητής, «...αν δεν υπήρχε και το ατύχημα του Μιχάλη (Φαφαλή) δεν νομίζω να έδινε εντολή να έμενε ανοιχτό το ΟΑΚΑ».ΒΟΛΕΪ

Στους «4» της Ευρώπης οι νεάνιδες

Ολαταχώς για μετάλλιο οδεύει πλέον η εθνική νεανίδων που για πρώτη φορά στην ιστορία της φιγουράρει στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Εσθονία. Τα κορίτσια της ελληνικής ομάδας, στο χτεσινό τελευταίο αγώνα για τον όμιλό τους επικράτησαν και της Ολλανδίας με 3-0 σετ και έτσι κατέλαβαν τη 2η θέση πίσω από τη Σερβία. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο σφράγισε το εισιτήριο για την τετράδα της διοργάνωσης όπου στον έναν ημιτελικό του Σαββάτου θα αντιμετωπίσει τη Σλοβενία (19.00) που πήρε την πρώτη θέση στον άλλο όμιλο. Στο άλλο ημιτελικό η πρώτη του ομίλου της εθνικής Σερβία θα αντιμετωπίσει μια εκ των Ρωσίας ή Τουρκίας (θα κρινόταν χτες βράδυ). Ας σημειωθεί πως η Εθνική βόλεϊ νεανίδων αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από 18 χρόνια, ενώ τρεις φορές μέχρι σήμερα έχει προκριθεί μέχρι την οκτάδα με καλύτερη θέση την 7η το 1996.

Στο χτεσινό παιχνίδι, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνίδες παίκτριες είχαν και το περιθώρια ήττας (αφού και πάλι βάσει συνδυασμών η πρόκριση μπορούσε να έρθει) δεν θέλησαν να μπλέξουν με τα κομπιουτεράκια συνεχίζοντας στον εντυπωσιακό ρυθμό των προηγούμενων αγώνων που τις έφθασαν μέχρι εδώ. Με όπλο τα καλά σερβίς, αλλά και τα άψογα μπλοκ που υποχρέωναν σε συνεχή λάθη τις Ολλανδέζες πήραν εύκολα το πρώτο σετ 25 - 15, ενώ έδειξαν χαρακτήρα στο δεύτερα όταν και οι αντίπαλές τους ανέβασαν ρυθμούς κατακτώντας και αυτό με 26 - 24. Τα πράγματα ξανάγιναν εύκολα για την ελληνική ομάδα στο τρίτο σετ που πήρε εξ αρχής διαφορά στο σκορ μέχρι να φθάσει στο τελικό 25 - 16.

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τεράστια την επιτυχία της εθνικής να δίνει το «παρών» στους τέσσερις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ από την άλλη έδειξε αισιόδοξος για τη συνέχεια. Οπως είπε και ο ίδιος «δεν πιστεύω ότι έχουμε τελειώσει».ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΕΩΝ

Καλή εμφάνιση από την Κουτσουβέλη

Την 7η θέση στον τελικό των 50μ ύπτιο κατέκτησε η Ελεάνα Κουτσουβέλη, στο αγώνισμα με το οποίο ολοκλήρωσε τη συμμετοχή της στους 2ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξάγονται στη Ναντζίνκ της Κίνας. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια είχε συνολικά πολύ καλή παρουσία παίρνοντας μέρος σε 2 τελικούς, αφού είχε πάρει και την 8η θέση στα 200μ ύπτιο. Σε άλλες ελληνικές συμμετοχές η Ελισάβετ Πάντη στα 50μ. ελεύθερο, αγωνίστηκε στην 4η προκριματική σειρά και με χρόνο 26.99 αποκλείστηκε από τη συνέχεια καθώς κατατάχθηκε στην 26η θέση. Ο Φώτης Μυλωνάς, ο οποίος αγωνίστηκε στην 3η προκριματική σειρά των 100μ. ελεύθερο τερμάτισε όγδοος με χρόνο 52.03.

Στο στίβο, ο Αλέξης Προδανάς προκρίθηκε στον τελικό της σφυροβολίας με βολή 73.52 που του έδωσε την 7η θέση στον προκριματικό. Στα κορίτσια, στο ίδιο αγώνισμα, η Εφη Καραστογιάννη ήταν 11η στον προκριματικό με 59.76 και θα συμμετάσχει στον τελικό.ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ

Δείγμα θετικό για εθνική

Εχοντας πάρει θετικό βαθμό στο προτελευταίο τεστ ενόψει Μουντομπάσκετ που έδωσε στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Τουρκία την οποία νίκησε με 70-56 μετά από καλή εμφάνιση, η εθνική θα επιδιώξει κάτι ανάλογο σήμερα στην Κωνσταντινούπολη (21.00 ΑΝΤ1) με τον ίδιο αντίπαλο. Το παιχνίδι σηματοδοτεί και το φινάλε της προετοιμασίας όσον αφορά τα φιλικά παιχνίδια για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και πλέον μετά θα μετράει αντίστροφα για το ταξίδι της στα γήπεδα της Ισπανίας που αρχίζει στις 30 Αυγούστου.

Στο ΟΑΚΑ, στο μοναδικό φιλικό που έδωσε η ομάδα επί ελληνικού εδάφους η εθνική πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση απ' όλα τα φιλικά που έπαιξε μέχρι τώρα κάτι που παραδέχτηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φώτης Κατσικάρης. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ομάδα «παντός καιρού», ενώ επισήμανε πως η ομάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας. Αυτό που ευχαρίστησε περισσότερο τον Φώτη Κατσικάρη ήταν η απόδοση της άμυνας καθώς και ο έλεγχος των ριμπάουντ ιδιαίτερα στο β' ημίχρονο του παιχνιδιού.

Οσον αφορά το ντεμπούτο το Νικ Καλάθη με τα χρώματα του ομοσπονδιακού συγκροτήματος μετά τη λήξη της ποινής του, ο Ελληνας προπονητής τόνισε πως χρειάζεται χρόνο προσαρμογής, ωστόσο ακόμα και έτσι έδειξε τις βοήθειες που μπορεί να προσφέρει. Από την πλευρά του, ο συγκεκριμένος παίκτης δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος που άρχισε τις υποχρεώσεις του με την εθνική ομάδα, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για την παρουσία της εθνικής στην Ισπανία.

Από το σημερινό παιχνίδι θα απουσιάσει ο Καϊμακόγλου που δεν ακολούθησε την αποστολή για προληπτικούς λόγους μετά το χτύπημα στο χέρι που είχε στον αγώνα της Τετάρτης.ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1

Πιστοποιητικό για τρεις

Τρεις ΚΑΕ ήταν αυτές που καθάρισαν από χτες για το πιστοποιητικό συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, οι φάκελοι των Ρεθύμνου, ΚΑΟΔ και ΠΑΟΚ ήταν πλήρεις και τους δόθηκε η άδεια συμμετοχής. Φάκελο στην Επιτροπή έχουν καταθέσει επίσης και οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Κηφισιά και Αρης, ωστόσο υπάρχουν στον καθένα εξ αυτών κάποιες ελλείψεις και η Επιτροπή δεν εξέδωσε πιστοποιητικά. Πάντως, τα όποια θέματα των συγκεκριμένων ΚΑΕ αναμένεται να τακτοποιηθούν την επόμενη βδομάδα. Αντίθετα, στην πιο δύσκολη θέση απ' όλους φαίνεται να είναι η ΑΕΚ αφού η επιστροφή της στην Α1 είναι στον «αέρα». Η Ενωση βρίσκεται ήδη αρκετά πίσω όσον αφορά τα διαδικαστικά, με αρκετά θέματα, διοικητικά και οικονομικά, να είναι ανοιχτά.

ΑΡΗΣ: Η ΕΟΚ έστειλε χτες στη FIBA την επιστολή η οποία της είχε ζητηθεί και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την άρση του απαγορευτικού μεταγραφών για την ΚΑΕ Αρης.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ: Με τη φανέλα του Κολοσσού θα αγωνίζεται ο Μάικλ Τζέιμς, καθώς οι Ροδίτες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους με τον 24χρονο Αμερικανό γκαρντ.

ΠΑΟΚ: «Εκλεισε» το τυπικό κομμάτι της συμφωνίας των Κώστα Χαραλαμπίδη και Γιώργου Δέδα με τον ΠΑΟΚ καθώς οι δύο παίκτες υπέγραψαν τα νέα τους συμβόλαια χτες Πέμπτη.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

SUPER LEAGUE

«Κλείνει» Ντουρμάζ ο Ολυμπιακός

Κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Τζίμι Ντουρμάζ βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι «ερυθρόλευκοι» τα βρήκαν τόσο με την ομάδα του, την τουρκική Γκεντσλέρ, όσο και με τον Σουηδό (με τουρκική καταγωγή) παίκτη, μετά τη βελτιωμένη προσφορά που έκαναν και προς τις δυο πλευρές. Τα χτεσινά σενάρια μάλιστα θέλουν τον 25χρονο χαφ να βρίσκεται στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι σήμερα προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στους πρωταθλητές Ελλάδας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απασχολήσει τον Ολυμπιακό από τις αρχές του καλοκαιριού και παρά τη συμφωνία με την ομάδα ο παίκτης δεν ήταν και τόσο πρόθυμος να έρθει στον Πειραιά. Εξάλλου, προς Μπενφίκα φαίνεται να οδεύει ο Ανδρέας Σάμαρης, με τα πορτογαλικά ΜΜΕ να θεωρούν κλεισμένη την υπόθεση απόκτησης από τους «Αετούς» του διεθνούς παίκτη του Ολυμπιακού.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ορίστηκαν χτες οι διαιτητές της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Super League που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 23-25 Αυγούστου με τη διεξαγωγή της 1ης αγωνιστικής. Στο στάδιο Καραϊσκάκη, όπου ο πρωταθλητής Ολυμπιακός θα κάνει... ποδαρικό το Σάββατο στη σεζόν με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου, ορίστηκε ο Δασκαλόπουλος (του Συνδέσμου Κορινθίας). Στα υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές είναι: ΟΦΗ - Παναιτωλικός: Τριτσώνης (Αθηνών), Κέρκυρα - Πανθρακικός: Μάνταλος (Καβάλας), Βέροια - Ξάνθη: Παπαπέτρου (Αθηνών), ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου), Ατρόμητος - Πλατανιάς: Δελφάκης (Αρκαδίας), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός: Θάνος (Γρεβενών), ΠΑΟΚ - Καλλονή: Κομίνης (Θεσπρωτίας), Πανιώνιος - Εργοτέλης: Γιάχος (Χίου).

ΞΑΝΘΗ: Για την απόκτηση ενός - δύο παικτών ακόμα έκανε λόγο ο προπονητής της Ξάνθης, Σάκης Τσιώλης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της έναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων για το πρωτάθλημα. Ο Ελληνας τεχνικός παράλληλα αναφέρθηκε στους στόχους και τη φιλοσοφία της ομάδας για τη νέα σεζόν.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Παίκτης του Εργοτέλη για τον επόμενο χρόνο είναι ο 25χρονος Ιγνάθιο Νταβίντ Φίντελεφ, καθώς οι Κρητικοί ανακοίνωσαν τον δανεισμό του Αργεντινού στόπερ από τη Νάπολι.

ΒΕΡΟΙΑ: Ο Γιώργος Κατίδης μετά από ενάμιση χρόνο επιστρέφει στην Ελλάδα και τη Super League, όπου θα αγωνίζεται πλέον με τη Βέροια.FOOTBALL LEAGUE

Στη Γ' Εθνική η Δόξα Δράμας

Το παράδειγμα άλλων ομάδων, προκειμένου να γλιτώσουν από τα υπέρογκα χρέη, ακολούθησαν και στη Δόξα Δράμας, αφού όπως ανακοινώθηκε επίσημα η ομάδα δε θα μετέχει στο πρωτάθλημα της Football League, αλλά θα υποβιβαστεί στην Γ' κατηγορία. Κάτι που πρακτικά σημαίνει διάλυση της ΠΑΕ, πτώχευση και επανεκκίνηση από την πιο κάτω κατηγορία χωρίς το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. Στη σχετική ανακοίνωση της προσωρινής διοίκησης της ΠΑΕ γίνεται λόγος για αδυναμία συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Football League, ενώ γνωστοποιείται η έναρξη συζητήσεων με ενδιαφερόμενος για τη συγκρότηση διοικούσας επιτροπής.ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός σε επεισόδια στη Βραζιλία

Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες ήταν το θλιβερό αποτέλεσμα της συμπλοκής οπαδών της Παλμέιρας και της Κορίνθιανς, στο Σάο Πάολο. Οπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Βραζιλίας, ο εκλιπών οπαδός της Παλμέιρας χτυπήθηκε από κάποιο μέλος του σκληροπυρηνικού συνδέσμου της Κορίνθιανς με έναν κορμό δένδρου στο μετρό του Σάο Πάουλο και άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης όπου διακομίστηκε αμέσως μετά το συμβάν.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Παίκτης της Λίβερπουλ είναι ουσιαστικά από χτες ο Ιταλός επιθετικός Μάριο Μπαλοτέλι, που αφήνει τη Μίλαν και επιστρέφει στην Αγγλία για δεύτερη φορά μετά τη θητεία του στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μπαλοτέλι, που αποχαιρέτησε χτες τους συμπαίκτες του στους «Ροσονέρι», αναμένεται σήμερα να τελειώσει και τυπικά τη μεταγραφή του στους «κόκκινους».

ΙΣΠΑΝΙΑ: Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο σημερινό επαναληπτικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης (23.30 ΟΤΕ) για το Σούπερ Καπ Ισπανίας. Ο Πορτογάλος έχει πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο και όπως αποκαλύπτει η «AS», αυτός ο τραυματισμός μπορεί να οφείλεται στην τενοντίτιδα που υπέστη την περυσινή χρονιά.ΠΑΟ - ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ 4 - 1

Με ... οδηγό τον Μπεργκ

Με τον Μπεργκ σε ρόλο οδηγού, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει πλέον προς τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μετά τη χτεσινή νίκη του στο πρώτο παιχνίδι για τα πλέι οφ της διοργάνωσης επί της δανέζικης Μίντιλαντ στη Λεωφόρο με 4-1. Ετσι, πλέον οι «πράσινοι» απλοποίησαν τη δουλειά τους ενόψει της ρεβάνς την άλλη βδομάδα, αφού ουσιαστικά κλείδωσαν την πρόκριση στη φάση των ομίλων. Κορυφαίος των πρασίνων στο χτεσινό αγώνα ήταν ο Μάρκους Μπεργκ που πέτυχε τα 3 γκολ της ομάδα του (21' πεν., 24', 45') ενώ από σουτ δικό του προήλθε και το 4ο, ωστόσο το άγγιγμα της μπάλας από τον Λάουριντσεν στην προσπάθεια του να σώσει το γκολ το κάνει να θεωρείται αυτογκόλ.

Ο Παναθηναϊκός, αν εξαιρέσει κανείς το ξεκίνημα του παιχνιδιού, όταν και ήρθε αντιμέτωπος με νέο... κάζο τύπου Σταντάρ, αφού είδε τους φιλοξενούμενους να τον αιφνιδιάζουν και να ανοίγουν το σκορ ισορρόπησε γρήγορα το παιχνίδι και από τα μισά του πρώτου μέρους κιόλας κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό του προηγούμενος στην ανάπαυλα με 3-1. Ετσι πλέον το β` μέρος κινήθηκε στα μέτρα της ελληνικής ομάδας η οποία είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επίθεση ενώ αμυντικά δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους αντιπάλους της. Το γκολ του Λαουρίστσεν στο 13` (φέρει ευθύνη και ο Κοτσόλης) ακολούθησε το προσωπικό σόου του Μάρκους Μπεργκ που μέσα σε ένα 20λπετο είχε αλλάξει τις ισορροπίες για την ομάδα του. Η αποβολή του Σβιατσένκο στο 58` που άφησε τους φιλοξενούμενους με 10 παίκτες έκανε τα πράγματα ακόμα πιο εύκολα για το «τριφύλλι» που συνέχισε να χάνει ευκαιρίες όσο περνάει η ώρα μέχρι να έρθει η φάση στο 89`. Ο Παναθηναϊκός τελείωσε και αυτός με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Τριανταφυλλόπουλου στο 81'.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κοτσόλης, Σίλντενφελντ, Μέντες, Τριανταφυλλόπουλος, Νάνο, Λαγός (77' λ.τ. Μπούι), Ζέκα, Πράνιτς, Ντίνας (66' Ατζαγκούν), Καρέλης (77' Πέτριτς), Μπεργκ.

ΜΙΝΤΙΛΑΝΤ: Χόγκαρντ, Πούλσεν, Ράσμουσεν (23' λ.τ. Ονουάτσου, 84' Γιάνσεν), Λαούριντσεν, Σβιατσένκο, Ντίκα, Μπάνγκααρντ, Σίστο, Χασάν (59' Λάρσεν), Ουζουτσούκου, Ιγκμπούν.ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 2-0

Προβάδισμα πρόκρισης

Ενα βήμα πριν από μια σπουδαία επιτυχία, όπως είναι η παρουσία στους ομίλους της διοργάνωσης, βρίσκεται πλέον ο Αστέρας Τρίπολης μετά τη νίκη του με 2-0 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ χτες στην Τρίπολη. Ετσι πλέον οι Αρκάδες απέκτησαν σοβαρό προβάδισμα στα προγνωστικά για την πρόκριση στον επόμενο γύρο και ενόψει της ρεβάνς έχουν την τύχη στα χέρια τους. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο αγώνας με την ισραηλινή ομάδα θα γίνει στην Κύπρο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Γάζα δίνει παραπάνω πλεονεκτήματα στον Αστέρα. Η ομάδα του Στάικου Βεργέτη παρουσιάστηκε διαβασμένη στον αγωνιστικό χώρο εφαρμόζοντας κατά γράμμα το στόχο να διατηρήσει το μηδέν στην άμυνα και να χτυπήσει τους αντιπάλους της στις αντεπιθέσεις. Μάλιστα, σε δύο από αυτές ευτύχησε να πετύχει τα δυο γκολ σε αντίστοιχα καθοριστικά σημεία. Αρχικά με τον Μάτσα στο 29' και στις αρχές της επανάληψης με τον Ζησόπουλο (47'). Ετσι άρχισαν να κάνουν διαχείριση του παιχνιδιού, ωστόσο όμως η οπισθοχώρηση στο τελευταίο τέταρτο, που έδωσε το δικαίωμα στην ισραηλινή ομάδα να αυξήσει την πίεση, έκανε τα τελευταία λεπτά ιδιαίτερα αγχωτικά.

Στη διαμόρφωση του αποτελέσματος έπαιξε ρόλο και η καθοριστική επέμβαση του τερματοφύλακα των γηπεδούχων Θεοδωρόπουλου στο 86' σε κοντινό σουτ του Πρίτσα που κράτησε το μηδέν και ακέραιες τις ελπίδες του Αστέρα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Θεοδωρόπουλος, Λούι (87' Τιέ Μπι), Γκόιαν, Ζησόπουλος, Παντελιάδης, Ουσέρο, Κουρμπέλης, Ρόλε (70' Σανκαρέ), Μουνάφο, Μάτσα (80' Μπαράλες), Ντε Μπλάσις.

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Πάμπλο, Γιεϊνί, Τιμπί, Γκαρθία, Σπουνγκίν, Αλμπερμαν, Ιγκιέμπορ, Ραντί (87' Λουγκάσι), Μπεν Μπασάτ (66' Πρίτσα), Ζάχαβι, Μίκχα (76' Μπεν Χαΐμ).ΖΙΜΠΡΟΥ - ΠΑΟΚ 1-0

Ο ίδιος το... δυσκόλεψε

Τον πήχη της δυσκολίας ανέβασε ενόψει της ρεβάνς στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ όσον αφορά την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, μετά τη χτεσινή ήττα στο Κισινάου της Μολδαβίας από τη Ζίμπρου με 1-0. Με βάση την εικόνα των δυο ομάδων ο «Δικέφαλος» παραμένει το φαβορί για τον δεύτερο αγώνα, ωστόσο τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα γι' αυτόν. Οι «ασπρόμαυροι», παρά τις όποιες εμφανείς αδυναμίες λόγω της πρώτης επίσημης υποχρέωσής τους, στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα είχαν την πρωτοβουλία στο παιχνίδι χάνοντας αρκετές φάσεις και έχοντας ιδιαίτερα κινητικούς στην επίθεση τους Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη και Μακ. Ωστόσο οι ευκαιρίες δεν έγιναν γκολ και τα πράγματα παρέμειναν ρευστά, με τους γηπεδούχους και χάρη στην είσοδο του Βισνιάκοφ να ...ξεθαρρεύουν μπροστά εκμεταλλευόμενοι και κάποια κενά που υπήρχαν στην άμυνα του ΠΑΟΚ. Ετσι, στο 86' κατάφεραν να πετύχουν με τον Μπούργκιου το γκολ ενώ μάλιστα στο 89' είχαν και δοκάρι με τον Αλεξέεφ.

Ζίμπρου: Ρούσου, Εργάν, Πάβλιουτσεκ, Μπούργκιου, Τζάρνταν, Βρεμέα, Κλίμοβιτς, Σπατάρου (61΄ Βισνάκοφς), Αμανί (69' Αλεξέεφ), Κεπτίνε (82΄ Ντιαλό), Γκρόσου.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Κίτσιου (79΄ Σπυρόπουλος), Ρατς, Κατσικάς, Σκόνδρας, Κάτσε, Τζιόλης (67΄ Μάρτενς), Μαντούρο, Σαλπιγγίδης, Μακ (66΄ Περέιρα), Αθανασιάδης.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνα παιχνίδια κυβέρνησης - ΚΕΔΕ

Το συνηθισμένο «παιχνίδι» μετατόπισης ευθυνών έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες από κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με αφορμή τα χιλιάδες παιδιά που μένουν έξω από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές των δήμων που βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Αμφότεροι δηλώνουν πως όσα περνούν από το χέρι τους τα έχουν κάνει. Παρ' όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες και της κυβέρνησης, αλλά και της ΚΕΔΕ, για τη σημερινή κατάσταση. Πάντως, είναι αξιοπερίεργο ότι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, μέσω δηλώσεων στελεχών της, προσπαθεί να αποδείξει πως όλα τα ...δεινά που συναντούν μπροστά τους, χρόνια τώρα, τα λαϊκά στρώματα τα είχε προβλέψει και είχε ζητήσει να παρθούν μέτρα. Τα χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι γονείς τους και η έλλειψη προσωπικού στις δομές αυτές είναι - λένε - μερικές από αυτές τις ...«προβλέψεις» της ΚΕΔΕ. Ποια είναι η αλήθεια; Πως, αντίθετα με όσα δηλώνουν διάφορα στελέχη της Τοπικής Διοίκησης, είναι η ίδια η ΚΕΔΕ που χαιρέτισε και υποστήριξε: Την κυβερνητική πολιτική των απολύσεων και των περικοπών σε πόρους. Το πετσόκομμα μισθών και δικαιωμάτων. Την υλοποίηση και διαιώνιση της μερικής απασχόλησης. Την «αξιολόγηση» εργαζομένων και δομών που οδηγεί σε κλείσιμο υπηρεσιών και σε απολύσεις. Τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στις δομές δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ που οδήγησε σε αποκλεισμό χιλιάδες παιδιά.

* * *

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

-- Περίπου ένα χρόνο πριν, το 2013, η ΚΕΔΕ είχε συμβάλει στην εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος για τη μείωση του προσωπικού, μέσα από την «αξιολόγηση» δομών και υπηρεσιών, που άνοιξε την πόρτα σε απολύσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού από τους δήμους. Και μάλιστα είχε ζητήσει να κάνει τη διαδικασία μόνη της..! Είχε εκδηλώσει, δηλαδή, την επιθυμία να έχει εκείνη το πάνω χέρι στην υλοποίηση μιας κυβερνητικής απόφασης που έβαζε λουκέτο σε υπηρεσίες και έστελνε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους.

-- Για το θέμα των παιδικών σταθμών που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, είχε δηλώσει μερικές βδομάδες πριν ότι χάρη στις «συντονισμένες παρεμβάσεις και πιέσεις έχουν εξευρεθεί τα 170 εκατομμύρια. Το περσινό πρόγραμμα ήταν 180 εκατομμύρια. Αν εμείς δε διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δεν πιέσουμε, μην πιστεύετε ότι τα υπουργεία θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης». Ωστόσο, στις συναντήσεις που είχε με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας ζήτησε λιγότερα χρήματα από αυτά που, όπως οι ίδιοι έλεγαν, χρειάζονται για να ενταχθούν όλα τα παιδιά των οικογενειών που θα κάνουν αίτηση. «Εμείς είπαμε στα υπουργεία ότι χρειαζόμαστε 250 εκατομμύρια, αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ίδια η χρηματοδότηση όπως και πέρσι, δηλαδή 180 εκατομμύρια για να καλύψουμε τα ίδια παιδιά». Το πιο βασικό, όμως, σύμφωνα με τον Κ. Ασκούνη, είναι το εξής: «Θεωρώ ότι αν πάρουμε τα 180 εκατομμύρια θα είναι μια μεγάλη επιτυχία». Δηλαδή, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι το να μείνουν εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά είναι επιτυχία...

-- Η ΚΕΔΕ δεν έχει εκφράσει καμία αντίδραση για το γεγονός ότι ζητούνται από την κυβέρνηση καρμπόν προϋπολογισμοί για κάθε δήμο, οι οποίοι μειώνουν παραπέρα τους πόρους των δήμων, την ίδια ώρα που προβλέπουν αυξήσεις στα ίδια έσοδα από φόρους και τέλη, προβλέπουν μείωση προσωπικού και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών. Κάτι που είχε αποκαλύψει πριν μερικές μέρες ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ». Ετσι, η ΚΕΔΕ, για μια ακόμη φορά, βάζει πλάτη στην κυβέρνηση, κάνοντας κριτική για ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική της κυβέρνησης.

* * *

Είναι προφανές ότι η ΚΕΔΕ έχει μεγάλες ευθύνες όσο κι αν προσπαθεί να τις κρύψει, αφού ουσιαστικά γίνεται μοχλός της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Είναι φανερό το πού το πάνε. Γι' αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι μαζί με τους εργαζόμενους γονείς να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καμία απόλυση, κανένα κλείσιμο δομών στους δήμους. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή. Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Π. Α.