Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς φρούδες ελπίδες

Η ανακοίνωση του πλεονάσματος από τη «Γιούροστατ» έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να πανηγυρίζει, κλείνοντας το μάτι σ' όσους ακόμα αντέχουν ότι «ως εδώ τα βάσανα». Την ίδια ώρα, βέβαια, τόσο το αίσχος με το μηχανισμό απόδοσης του περίφημου «κοινωνικού μερίσματος» στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού, όσο και η επιδίωξη να καθιερωθεί ως μόνιμο το «ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης», αποκαλύπτουν τις φρούδες ελπίδες όσων προσδοκούν αποκατάσταση εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα, ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι ανατροπές στην Υγεία και την Πρόνοια, η απόλυτη υποταγή της εκπαίδευσης στους στόχους του κεφαλαίου, συνιστούν ανατροπές που ήρθαν για να μείνουν κι έχουν κοινό παρονομαστή την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τη δυνατότητα, δηλαδή, οι καπιταλιστές να τα βγάζουν πέρα στον ανταγωνισμό τους με άλλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αμφισβητεί τα αποτελέσματα της διαχειριστικής ικανότητας της κυβέρνησης, προβάλλοντας ότι με το «δικό του» μείγμα διαχείρισης η καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα θα τα καταφέρει καλύτερα... Υπόσχεται στους εργαζόμενους ότι αρκεί να φύγει η κυβέρνηση, αφήνοντας στη θέση τους απείραχτα την ΕΕ, τα μονοπώλια, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την εξουσία του κεφαλαίου... για να αλλάξουν όλα υπέρ του λαού!

Με φράσεις όπως «είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί» η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκλωβίσει το λαό στα παζάρια που θα κάνει στο πλαίσιο της ΕΕ για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για τη στήριξη της εγχώριας πλουτοκρατίας (η περίφημη επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους). Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι για τους ίδιους σκοπούς αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να γίνει με πιο ριζικό τρόπο (κούρεμα του χρέους).

Η κυβέρνηση ποντάρει στις χαμηλές προσδοκίες των εργαζομένων για να πουλήσει ελπίδες ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα, την έξοδο στις αγορές, το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα έρθει και η λαϊκή ευημερία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στις ίδιες χαμηλές απαιτήσεις, στη δυσαρέσκεια που έχει συσσωρευτεί για να πουλήσει αυταπάτες ότι η δική του «παραγωγική ανασυγκρότηση» της καπιταλιστικής οικονομίας θα φέρει ευημερία του λαού.

Και οι δύο, όταν μιλάνε για «λαϊκή ευημερία» «αποκατάσταση αδικιών», «κοινωνική δικαιοσύνη» κλπ., εννοούν πολιτικές πτωχοκομείου, διαχείρισης - συντήρησης της φτώχειας, της ανεργίας, της ακραίας εξαθλίωσης. Καμία σχέση με αποκατάσταση εισοδημάτων και σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Και οι δύο κρύβουν ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα δεν προκύπτουν από αυτήν ή την άλλη διαχείριση, αλλά υποβάλλονται από την αδήριτη ανάγκη του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του.

Κρύβουν ότι καμιά μορφή διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορεί να ανακόψει τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργήσει τους αντιλαϊκούς νόμους.

Και οι δύο γνωρίζουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αποφασίσει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς. Εχουν δημιουργήσει μηχανισμούς μόνιμης επιτήρησης και εποπτείας όλων των χωρών - μελών!

Ο λαός έχει απέναντί του το κεφάλαιο, τον αντιλαϊκό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την πολιτική της ΕΕ που τον στηρίζει, ανεξάρτητα από το ποιος «διαχειρίζεται» αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, αν λέγεται κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πολεμήσει αυτήν την πολιτική, ισχυροποιώντας τη Λαϊκή Συμμαχία, κάνοντας δυνατό το ΚΚΕ για να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του.«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»

Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια


ΣΕΛ. 8


ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε πλήρη εξέλιξη


ΣΕΛ. 11


ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η μεταρρύθμιση προχωράει σε βάρος των ασφαλισμένων


ΣΕΛ. 14ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς για την 1η Μάη

Προετοιμάζουν την απεργία και τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Συσκέψεις, περιοδείες και εκδηλώσεις διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις για να προετοιμάσουν την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.


ΣΕΛ. 13


ΑΙΓΑΙΟ

Σκηνικό έντασης με φόντο τους υδρογονάνθρακες


ΣΕΛ. 3


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Πήγαν περίπατο τα μεγάλα λόγια κατά της Χρυσής Αυγής

Αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στη διαπαραταξιακή του Δήμου Αθήνας την πρόταση του ΚΚΕ να μη δοθεί καμία προεκλογική παροχή στη ναζιστική οργάνωση.


ΣΕΛ. 5


Απαλλαγή από μνημόνια διαρκείας και χρέος σημαίνει ρήξη με τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων

«Πρωτογενές πλεόνασμα» αφαίμαξης του λαού που θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Αυτό κρύβουν από το λαό η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα που υπερασπίζονται την ΕΕ και αναγνωρίζουν το χρέος.

Δημοσιεύεται αύριο η «Εκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

-- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

--Την ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.


ΣΕΛ. 9


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση. Νέα στρατιωτικά γυμνάσια από ΝΑΤΟ και Ρωσία


ΣΕΛ. 17


Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Πού απευθύνονται;

«Το ερώτημα είναι: ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας - Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά; Είναι προφανές ότι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλή τη πίστει, παρασύρθηκε». Αυτά γράφει η «Αυγή» 23/4/2014. Αλήθεια, σε ποιον απευθύνει το ερώτημα για το ποιος υπέβαλε, και μάλιστα λάθρα, ως υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με νοοτροπία ΕΥΠ, την Σαμπιχά Σουλεϊμάν, την οποία μάλιστα τώρα χρεώνει στην ελληνική ακροδεξιά; Τώρα το έμαθε; Τη βράβευσή της από το αμερικάνικο προξενείο δεν την ήξερε; Από ποιον παρασύρθηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος μηχανισμός δρα ως ΕΥΠ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πείθει την ΚΕ γι' αυτήν ή την άλλη επιλογή; Και το λάθρα πάλι πού απευθύνεται; Οι ίδιοι αποφάσισαν να την εντάξουν στο ευρωψηφοδέλτιο. Περίεργοι, αλήθεια, χαρακτηρισμοί ως άλλοθι σε επιλογές, που «πατάνε» στην κάλπικη διαχωριστική γραμμή, μνημόνιο - αντιμνημόνιο, στο πλαίσιο των υπηρεσιών τους στο σύστημα.Οταν τους λείπουν επιχειρήματα...

«Και ...στο βάθος Σαμαράς» είναι ο τίτλος σχολίου της «Αυγής» 23/4/2014, για τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Και αυτό γιατί εξέφρασε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι μπαίνουμε σε φάση σταθεροποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να βρει άλλοθι στη δική του γραμμή ενίσχυσης των «υγιών» καπιταλιστών, του ΣΕΒ, της συμφωνίας του με την πολιτική διαχείρισης Ομπάμα και των αμερικανικών δεξαμενών σκέψης, ταυτίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ με αυτές της ΝΔ. Μια πρώτη διαπίστωση είναι η φανερή δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπαρατεθεί στην κριτική του ΚΚΕ, στην αποκάλυψη της στρατηγικής του σύμπλευσης με τη ΝΔ.Θάβουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Γ. Μώραλη ως δημάρχου στον Πειραιά και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του, έχουν οξυνθεί οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα και τους υποψηφίους των κομμάτων της διαχείρισης. Ετσι, καθημερινά σχεδόν η πλειοψηφία του αστικού Τύπου (ιδιαίτερα «Τα Νέα»), ασχολείται με αυτούς τους υποψήφιους, τους συνδυασμούς τους, προβάλλοντας τάχα τις κόντρες τους, ουσιαστικά κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι αστικές εφημερίδες προβάλλουν ως μοναδικούς υποψήφιους, εκτός από τον Γ. Μώραλη, τους Β. Μιχαλολιάκο της ΝΔ, τον Θ. Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Η. Τζανετουλάκο της ΔΗΜΑΡ. Εχουν εξαφανίσει κυριολεκτικά την υποψήφια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, την Ελπίδα Παντελάκη, λες και δεν είναι υποψήφια στον Πειραιά. Είναι και αυτός ένας τρόπος αρνητικής προπαγάνδας, απέναντι στο μοναδικό συνδυασμό που νοιάζεται για τα λαϊκά προβλήματα κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο λαός του Πειραιά να το σκεφτεί ως ένα ακόμη κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».1904 Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.

1916 Πραγματοποιείται διεθνής σοσιαλιστική συνδιάσκεψη στο Κίνταλ της Ελβετίας (24 - 30/4/1916), από την «αριστερά του Τσίμερβαλντ», δηλαδή τις δυνάμεις εκείνες που είχαν έρθει σε ρήξη με τη 2η Διεθνή, ήταν κατά της συμμετοχής στον ιμπεριαλιστικό Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνιζαν τη γενικότερη ανάγκη σύνδεσης του πολέμου με την προοπτική του σοσιαλισμού. Η «αριστερά του Τσίμερβαλντ» αποτελούνταν αρχικά από τους μπολσεβίκους, τους Πολωνούς ροζλαμόβτσι, τους Λετονούς σοσιαλδημοκράτες και αριστερά στοιχεία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γερμανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας. Αργότερα, προστέθηκαν και αριστεροί σοσιαλιστές της Ολλανδίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και των ΗΠΑ. Στη συνδιάσκεψη του Κίνταλ, η πλειοψηφία ήταν καουτσκική - κεντριστική. Ετσι, προδόθηκαν οι θέσεις, που έστω με αντιφάσεις είχαν διακηρυχτεί στο Τσίμερβαλντ και στο Κίνταλ. Εγκαιρα ο Λένιν είχε επισημάνει την ανάγκη διαχωρισμού από τους «Τσιμερβαλντικούς», ενώ ως μόνους λόγους παραμονής σε αυτούς έβλεπε την πρόσβαση σε πληροφορίες και την απόσπαση ορισμένων ταλαντευόμενων διεθνιστών από την επιρροή του κεντρισμού.

1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων και τη διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.

1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ενωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών.

1935 Στην Αθήνα, εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης και ο επίλαρχος Βολάνης, που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από το στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στο βενιζελικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) του Μάρτη 1935.

1937 Δραπετεύει από την Ανάφη ομάδα 7 εξόριστων κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Κώστα Θέο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ο Κ. Θέος ξαναπιάστηκε στις 6 του Απρίλη 1939 και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Ακροναυπλίας.

1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.

1945 Γενική απεργία και εξέγερση στο Μιλάνο (24 - 26/4/1945). Στις 25/4 η Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης της Βόρειας Ιταλίας εκδίδει διάταγμα για την ίδρυση συμβουλίων διεύθυνσης των εργοστασίων.

1958 Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων, της θρυλικής ΟΕΝΟ, αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της και την ένταξη των μελών της στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με το αιτιολογικό «να διευκολύνει την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των ναυτεργατών».

1967 Το διαστημόπλοιο Σογιούζ 1 συντρίβεται κατά την επιστροφή του στη Γη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κοσμοναύτης Βλαντιμίρ Κομάροφ.

1967 Πραγματοποιείται στο Κάρλοβι Βάρι της Τσεχοσλοβακίας Σύσκεψη 24 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης που καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.

1968 Ανταποκρινόμενη στο Μήνυμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ της 18/4 η Κεντρική Επιτροπή των Πολιτικών Προσφύγων, με ψήφισμά της, επιδοκιμάζει ανεπιφύλακτα τις αποφάσεις της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ.

1972 Πάνω από 2.000 Ελληνες και Γερμανοί παίρνουν μέρος στην αντιδικτατορική συγκέντρωση και πορεία στη Φραγκφούρτη με πρωτοβουλία του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ).

1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε γερμανικά βομβαρδιστικά.

1981 Η IBM παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον IBM PC.... ενοχλούνται

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτό που ενόχλησε περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο η «Αυγή» συνειδητά αποσιωπά είναι το επόμενο μέρος της απάντησης του Δ. Κουτσούμπα: «Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δε θα ανακοπούν στο ελάχιστο οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ξεκινήσει, δε θα πάψουν να υπάρχουν οι αντιλαϊκοί νόμοι και μέτρα, τα μνημόνια διαρκείας, οι κανόνες και οι μηχανισμοί επιτήρησης και εποπτείας από τη σφηκοφωλιά της ΕΕ». Γιατί ενοχλεί; Γιατί πολύ απλά ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλη την κριτική του στην κυβέρνηση στο ότι η πολιτική της δε φέρνει την ανάκαμψη, και ταυτόχρονα υπόσχεται στο λαό ότι η δική του πολιτική, που θα φέρει την ανάκαμψη, θα φέρει και τη λαϊκή ευημερία. Ενοχλήθηκε δηλαδή γιατί χαλάει τη σούπα της επιχειρηματολογίας του «25 ψηφίζουμε και φεύγουν», ενώ όλα αυτά που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι (καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ΕΕ, μνημόνια διαρκείας κλπ.) θα είναι εδώ...Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ

Η ΕΕΔΥΕ, η ΕΕΔΔΑ και η ΟΓΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) με ομιλητή τον Μπάμπη Αγγουράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Την εκδήλωση θα απασχολήσουν η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Στόχος η διείσδυση ελληνικών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

τΜε στόχο τη διείσδυση ελληνικών και άλλων ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, την πρόσδεση χωρών όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία στο ευρωατλαντικό άρμα, συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη Γεωργιανή ομόλογό του, Maia Panjikidze.

Στις δηλώσεις τους, ο Ευ. Βενιζέλος θύμισε ότι πριν λίγους μήνες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την «ευρωπαϊκή προετοιμασία» της Γεωργίας. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της Συμφωνίας Σύνδεσης Γεωργίας - ΕΕ (μονογραφήθηκε το Δεκέμβρη) μέσα στο εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Επίσης συζήτησαν τη σχέση Γεωργίας - ΝΑΤΟ.

Συμπλήρωσε ότι ασχολήθηκαν και «με τις ελληνικές επενδύσεις και την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Γεωργία, η οποία τώρα με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης αποκτά ένα πολύ πιο σταθερό νομικό πλαίσιο, το οποίο θέλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο». Παράλληλα κάλεσε τους Ελληνες επιχειρηματίες «να μείνουν στην Ουκρανία κανονικά και να συμβάλουν στην υπέρβαση της οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά το πού στοιχίζεται το κυρίαρχο τμήμα της ελληνικής αστικής τάξης, είπε, με αφορμή το ουκρανικό, ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολουθεί πάντα το κεντρικό ρεύμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πολιτικής και άξονας της πολιτικής μας θέλουμε να είναι πάντα οι κοινές θέσεις της ΕΕ».

Και η Γεωργιανή ΥΠΕΞ τάχτηκε υπέρ «της επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο προς αυτήν την κατεύθυνση (...) να προωθηθεί η ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία, καθότι η Σφαιρική και Σε Βάθος Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Deep and Comprehensive Free Trade), η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, θα προσφέρει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων με τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

«Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η Γεωργία θα προσελκύσει περισσότερους άμεσους ξένους επενδυτές και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις επιχειρηματικές δυνατότητες (...) καλούμε όλους, όλα τα κράτη - μέλη, να έρθουν στη Γεωργία και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες» πρόσθεσε η Γεωργιανή.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση «για τη στήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας (βλ. υπόθεση Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας), καθώς και των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών της φιλοδοξιών».

Τέλος, σημείωσε ότι «η ελληνική μειονότητα στη Γεωργία δεν είναι, δυστυχώς, τόσο μεγάλη σε σύγκριση με τη σοβιετική περίοδο, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γεωργίας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη Γεωργία».Για άσκηση στη Γαλλία ελληνικά μαχητικά

Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αντίστοιχες άλλων χωρών. Ασκήσεις που δεν αφορούν στην προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά στην επιχείρηση αναβάθμισης της γεωπολιτικής επιρροής της ελληνικής αστικής τάξης, με προετοιμασία και για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης της 110 Πτέρυγας Μάχης, συμμετείχε με δύο αεροσκάφη RF-4E Phantom, τέσσερις ιπταμένους και δύο τεχνικούς στη διοργάνωση «RECCE MEET 2014», στην Αεροπορική Βάση Mont de Marsan της Γαλλίας. Μετείχαν, επίσης, γαλλικές μοίρες και μια ισπανική.

Χαρακτηριστικές ως προς το στόχο που έχουν τέτοιες εκπαιδεύσεις είναι και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου: «Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη και στον κόσμο (...) Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να αντέχει. Και σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, παραμένει και είναι μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας. Το δε αμυντικό της σύστημα είναι (...) και στην υπηρεσία της διεθνούς εννόμου τάξεως» ανέφερε, υποδηλώνοντας τη βούληση της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις όπου Γης, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία.ΑΙΓΑΙΟ

Σκηνικό έντασης με φόντο τους υδρογονάνθρακες

Σκηνικό έντασης δείχνει να ξαναστήνεται στο Αιγαίο, με αεροσκάφη και φρεγάτες να παίρνουν θέση πάνω από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας να διαγκωνίζονται για το ποια θα έχει το πάνω χέρι στη μοιρασιά της λείας, στο φόντο και των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε μια τελευταία τέτοια εξέλιξη, στον ελληνικό Τύπο διοχετεύτηκαν πληροφορίες ότι το γερμανικό πλοίο «R/V Poseidon», το οποίο ανήκει στο πανεπιστήμιο του Κιέλου και έκανε έρευνες νοτίως της Κρήτης, παρενοχλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα από τουρκική φρεγάτα ενώ κινούνταν σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων νοτίως της Γαύδου, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το γερμανικό πλοίο διενεργεί θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο από τις 11 Απρίλη. Ξεκίνησε από την Κύπρο και αναμένεται να τις ολοκληρώσει τέλη Απρίλη στο Μπάρι της Ιταλίας.

Στο θέμα έδωσε ευρεία δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» κάνοντας λόγο για «ελληνοτουρκική αντιπαράθεση» και «θερμή συνάντηση στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Τούρκος συντάκτης αναφέρει (λανθασμένα) ότι το πλοίο έχει νοικιαστεί από την Ελλάδα και προσθέτει ότι το «R/V Poseidon», αναζητώντας κοιτάσματα υδρογονανθράκων, εισήλθε «χωρίς άδεια» στις 17/4 σε τομέα «τουρκικής αρμοδιότητας» και απομακρύνθηκε χάρη σε τουρκικό πολεμικό πλοίο και περιπολικό αεροσκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Παραπέρα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να μετέχει και αυτή στις έρευνες του γερμανικού πλοίου με δικό της ειδικό παρατηρητή. Εξ ου και έδωσαν, υποτίθεται, εντολή στους Γερμανούς να σταματήσουν τις έρευνες. Βέβαια, κατά άλλες, ελληνικές πηγές, η τουρκική φρεγάτα δεν επικοινώνησε καν (μέσω ασυρμάτου) με το γερμανικό σκάφος, ούτε το πλησίασε.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν συνέβη, και μόνο το δημοσίευμα της «Milliyet» σηματοδοτεί μια κινητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης γύρω από τα ελληνοτουρκικά, με κινήσεις που συντηρούν ένα σκηνικό έντασης. Σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπαίνουν συχνότερα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, υπήρξε μάλιστα έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα και εμπλοκή αεροσκαφών των δύο χωρών. Παράλληλα, η Αγκυρα και ο Τύπος της γειτονικής χώρας δίνουν μεγάλη έμφαση σε έρευνες που διεξάγονται στα ανοιχτά της Χίου, σε διεθνή ύδατα, για την ανεύρεση της σορού του πιλότου Ναΐλ Ερντογάν, το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στην περιοχή το 1996.

Ελληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι αυτό το σκηνικό εξυπηρετεί σκοπιμότητες «εσωτερικής κατανάλωσης» στην Τουρκία, ωστόσο οι κινήσεις αυτές πρώτα και κύρια συνδέονται άμεσα με την όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη και οι έρευνες Ελλάδας και Κύπρου για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου, της Κρήτης και στο Ιόνιο.Σελίδα 4 - ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014

Ομιλίες και περιοδείες υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 6.45 π.μ., στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού θα περιοδεύσει ο Σ. Ζαριανόπουλος.

-- Συγκέντρωση στην Πύλη Τρικάλων, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στις Νέες Καρυές Λάρισας στις 7.30 μ.μ., στο Ζάππειο Λάρισας στις 8.30 μ.μ. και στη Χαρά στις 9.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 7.30 π.μ., στον ΟΤΕ Σταυρούπολης θα περιοδεύσει η Θεανώ Καπέτη.Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Πλατιά πολιτική δράση αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Το Σάββατο 26/4

-- Στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κρυονερίου θα μιλήσει η Ζωή Σώκου, υποψήφια δήμαρχος Διονύσου.

-- Στις 11 π.μ., στο Εμπορικό κέντρο Αγ. Αναργύρων θα περιοδεύσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Την Κυριακή 27/4

-- Στις 7 μ.μ., στο Κάτω Αιγάλεω, στην πλατεία Λάρνακος (Ρήγα Φεραίου και Κηφισού) θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια δήμαρχος Αιγάλεω.

-- Στις 11 π.μ., στο Χαϊδάρι, στην καφετέρια Corner - Palace (Καραϊσκάκη 83) θα μιλήσει ο Μ. Σελέκος, υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου.

Τη Δευτέρα 28/4

-- Στις 7 μ.μ., στο Χαλάνδρι, καφενείο Ολύμπου και Εδέσσης, θα μιλήσει η Λούλα Καρατζά, υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου.

-- Στις 7 μ.μ., στον Αγ. Δημήτριο, στην πλατεία Ασυρμάτου, θα μιλήσουν ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, και η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

-- Στις 10 π.μ., στους ανέργους στον ΟΑΕΔ Περιστερίου θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών.

Την Τρίτη 29/4

-- Στις 8 μ.μ., στον Περισσό, στην πλατεία Αγ. Αναστασίας θα μιλήσει ο Π. Τσουκαλάς, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας.

-- Στις 11 π.μ., στους εργαζομένους του ΙΚΑ Πειραιά ( Αγ. Κων/νου 1) θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

-- Στις 2 μ.μ., στους εργαζομένους του ΚΠΑ Αθήνας (Σταδίου 54) θα μιλήσει η Βέττα Πανουτσάκου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

-- Στη 1 μ.μ., στους εργαζομένους στην εταιρεία E - VALUE θα μιλήσει η Τόνια Γαρδούνη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθήνας.

-- Στις 6.30 π.μ., στους εργαζομένους του Κέντρου Διανομής Περιστερίου των ΕΛΤΑ θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, και ο Δ. Κατσαντώνης, υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στο ΚΑΠΗ της Μπότσαρη και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε σύσκεψη στο Ντεπώ, ο Γ. Δελής, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην Ικαρία

-- Ο υποψήφιος δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος θα παρουσιάσει τη διακήρυξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις ακόλουθες συγκεντρώσεις: Σήμερα, Πέμπτη, στον Αγιο Κήρυκο στις 8.30 μ.μ. Αύριο, Παρασκευή, στον Εύδηλο στις 8.30 μ.μ.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Πέμπτη

-- Συγκέντρωση στο Σταυρό Φαρσάλων στις 8 μ.μ. και στο Κατωχώρι Φαρσάλων, στις 9 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

-- Περιοδεία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στις 9 π.μ., με τον Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων.

Αύριο, Παρασκευή

-- Συνέντευξη Τύπου στο Βόλο για τα εργασιακά και την ανεργία, με τους Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Γ. Λούμα, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Α. Νάνο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου.

-- Συγκέντρωση στον Αλμυρό Μαγνησίας, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Β. Μπούτα.

Στη Στερεά Ελλάδα

-- Αύριο, Παρασκευή, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Αυλωνάρι Αλιβερίου θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας.«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό

Ανακοίνωση, με θέμα την αξιοποίηση των ορεινών όγκων, των υδάτων και των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι τη θυσία τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Καρπενησίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων και των δασών ως παράγοντα ανάπτυξης στον τόπο μας. Οι δυνατότητες είναι γνωστές, όχι μόνο ως εικόνα στις μνήμες των Ευρυτάνων. Το 2010 στο νομό μας απασχολούνταν στον πρωτογενή τομέα περίπου 1.600 άτομα, δηλαδή το 19,28% της απασχόλησης (Eurostat - περιφερειακές στατιστικές). Ωστόσο, ο τομέας αντιπροσωπεύει μόλις το 3,76% της προστιθέμενης αξίας που παράγεται στο νομό. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι ανάπτυξη για ποιον;

Ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σημαίνει παράδοση ορεινών όγκων και υδάτινων πόρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου, αλλαγές χρήσης γης, συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Σημαίνει "πράσινες" μπίζνες από επιχειρηματίες στα δάση όπως προβλέπει η πολιτική της ΕΕ, οι οδηγίες για τα δασικά συστήματα και το λεγόμενο 7ο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης. Σημαίνει συγκέντρωση στον τουρισμό, αναψυχή, κυνήγι, χιονοδρομία, ορειβασία να αποτελούν πολυτέλεια για λίγους και όχι δικαίωμα για όλους. Σημαίνει υλοποίηση της ΚΑΠ και περιθωριοποίηση της κτηνοτροφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 το 21,20% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στο νομό προέρχεται από τον τομέα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (αγοραπωλησίες κ.λπ.) στοιχείο που δείχνει τον παρασιτισμό και την τάση συγκέντρωσης ιδιοκτησίας που συνοδεύει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης σήμερα.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα δάση στη χώρα μας και την Ευρυτανία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θυσιάζει τα πάντα για το κέρδος. Βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής είναι η εμπορευματοποίηση της γης, οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω απ' όλα το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, η πολιτική που θέλει πάμφθηνη εργατική δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι κρατικές επενδύσεις για την ανάπτυξη των δασικών συστημάτων ανέρχονται σε ψίχουλα.

Αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος του εργαζόμενου λαού

Στη δική μας αντίληψη, τα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία. Μπορούν να λειτουργήσουν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με μια δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους, την ανάπτυξή τους ως βασικού τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Γι' αυτό διεκδικούμε τη συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας.

Διεκδικούμε την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων, τη χαρτογράφηση και απογραφή του δασικού πλούτου, την ταξινόμηση των δασικών εκτάσεων ανάλογα με τις παραγωγικές δυνατότητες, την οικολογική δυναμική τους, τα φυσιογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε με βάση αυτήν την υποδομή να εκπονηθούν μελέτες διαχείρισης, προστασίας, ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων και αξιοποίησης του δασικού χώρου.

Θεωρούμε σημαντικά και όχι πολυτέλεια τα έργα δασοπονίας (αναδασώσεις, υδρονομικά έργα, διευθετήσεις χειμάρρων κ.λπ.), τη βελτίωση βοσκοτόπων (ποτίστρες, δρόμους, στέγαστρα, υδρολίπανση και αεροσπορά), τις διανοίξεις ορεινών και δασικών δρόμων και μονοπατιών, την πυροπροστασία, τη βελτίωση βιοτόπων για την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας (με σπορές και επισκευές πηγών για τα ενδημικά θηράματα, λαγός, πέρδικα, άλλα πτηνά, αγριογούρουνα κ.λπ.).

Διεκδικούμε τη στήριξη των δασικών συνεταιρισμών, με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους. Τη στήριξη με προγράμματα δενδροφυτεύσεων, καλλιέργεια δασών ελάτης, υλοτομίες στρογγυλής ξυλείας. Τη λειτουργία πρατηρίων και εργοστασίων ξυλείας για παραγωγή προϊόντων ξύλου (σανίδες, πάτερα, καδρόνια, παλέτες κ.λπ.).

Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες και για την αξιοποίηση γεωργικής γης, την ανάπτυξη ορεινής γεωργίας (λ.χ. καστανιά, όψιμη καρυδιά, μελισσοκομικά φυτά κ.λπ.), την υποστήριξή της με αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου προς όφελος του εργαζόμενου λαού μπορεί να δώσει πολλές θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσει την ανεργία σε αντίθεση με την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας και της ΕΕ που την έχει διογκώσει.

Τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να γίνουν στόχοι πάλης της λαϊκής συμμαχίας, του κοινού αγώνα εργατών, υπαλλήλων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, γυναικών και νέων.

Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στη "Λαϊκή Συσπείρωση" σε Δήμο και Περιφέρεια θα δώσει ώθηση σε αυτόν τον αγώνα. Σημαίνει ψήφο για την εκλογή εκπροσώπων μας που θα στηρίζουν, θα προωθούν και θα υπερασπίζονται αυτές τις διεκδικήσεις, θα αντιστέκονται στη λογική που θέλει τα βουνά, τα ποτάμια και τα δάση μας έρμαια στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων».Σελίδα 5 - ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014

Επίθεση φασιστοειδών στη Σέκλιζα Καρδίτσας

Να απομονώσουν με τον αγώνα τους το φασισμό καλεί τους εργαζομένους και το λαό η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρδίτσας

Τη ρατσιστική και φασιστική επίθεση στο χωριό Καλλίθηρο (Σέκλιζα) από άτομα που φορούσαν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Καρδίτσας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι του χωριού Καλλιθήρου (Σέκλιζας) έγιναν μάρτυρες μιας ρατσιστικής και φασιστικής επίθεσης από άτομα που φορούσαν διακριτικά μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.

Πέρα από το γεγονός ότι αρχικά φέρθηκαν με ρατσιστικό τρόπο και επιτέθηκαν σε βάρος αθίγγανων που διαμένουν εδώ και πολλά χρόνια σε οικισμό πλησίον του χωριού, προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων, στη συνέχεια είχαν το θράσος να αμαυρώσουν με ναζιστικά σύμβολα το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ζωγραφίζοντας έναν αγκυλωτό σταυρό και την υπογραφή "Χρυσή Αυγή". Ενα σχολείο που μέσα του η συμμορία του Βουρλάκη είχε κλείσει τους άνδρες της Σέκλιζας (Καλλίθηρο) το 1945 και πέταξε μια χειροβομβίδα σκοτώνοντας τον Βαγγέλη Καλυβιώτη και τραυματίζοντας άλλους 17 συγχωριανούς μας.

Οι απόγονοι των Σούρληδων και των Βουρλάκηδων, στηριγμένοι στις πλάτες αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, σαν γνήσια γεννήματα και στηρίγματά του, γι' άλλη μια φορά βάζουν ως στόχο το ίδιο το λαϊκό κίνημα και την τιμημένη ιστορία του.

Καταδικάζουμε αυτήν τη φασιστική, ναζιστική ενέργεια και δηλώνουμε πως ήμαστε, είμαστε και θα είμαστε εμείς, η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της, αυτοί που με τον αγώνα μας θ' απομονώσουμε το φασισμό.

Καλούμε το λαό της Καρδίτσας να συμβάλει σ' αυτήν τη μάχη στηρίζοντας τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και υπενθυμίζοντας τους γνωστούς στίχους:

"Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον"».Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

-- Σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ. επίσκεψη στις υπηρεσίες του ΟΠΑΝΔΑ (Κοτοπούλη 9) και στις 6 μ.μ. περιοδεία στα καταστήματα της πλατείας Γκύζη.

-- Αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ. περιοδεία στα καταστήματα της πλατείας Κολιάτσου. Στις 6.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στην πλατεία Αγ. Ανδρέα, στη Λαμπρινή, και στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στο καφέ «Πεζόδρομος» (Πανδοσίας 6).Το πρόγραμμα του Γ. Μαρίνου

Το πρόγραμμα του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβάνει για τις επόμενες μέρες:

-- Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Ορχομενού. Θα χαιρετήσει ο Γ. Γκικόπουλος, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας.

-- Το Σάββατο 26/4, στις 10.30 π.μ. θα περιοδεύσει στην αγορά της πόλης της Λαμίας, μαζί με τον Κ. Μπασδέκη, υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, και τον Τ. Χρονά, υποψήφιο δήμαρχο Λαμίας. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας, στην αίθουσα του Δήμου Λαμιαίων.ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Πήγαν περίπατο τα μεγάλα λόγια κατά της Χρυσής Αυγής

Αρνήθηκαν οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ στη διαπαραταξιακή του Δήμου Αθήνας την πρόταση του ΚΚΕ να μη δοθεί καμία προεκλογική παροχή στη ναζιστική οργάνωση

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα μεγάλα λόγια ενάντια στη Χρυσή Αυγή, οι ψηφοθηρικές καταγγελίες για την εγκληματική της δράση πήγαν περίπατο στη σημερινή διαπαραταξιακή συνεδρίαση στο Δήμο της Αθήνας. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ, να μη δοθεί καμία προεκλογική διευκόλυνση και παροχή σε μια οργάνωση που, με απόφαση της Βουλής, της έχει κοπεί η κρατική χρηματοδότηση, που στην πλειοψηφία των βουλευτών της έχει αρθεί η ασυλία και οι υποψήφιοί της είναι υπόδικοι, προφυλακισμένοι ή ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και εγγυήσεις, για συμμετοχή και διεύθυνση σε εγκληματική ναζιστική οργάνωση.

Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στην ασυνέπεια του κόμματός του, από τη μία καταγγέλλει την "ατζέντα Κασιδιάρη" και απ' την άλλη προωθεί στην ουσία τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, ενώ ο δήμαρχος της συγκυβέρνησης από διώκτης της Χρυσής Αυγής, όπως διαφημίζεται, της παρέχει κάθε διευκόλυνση».Για τους ετεροδημότες

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να μη χαθεί ούτε μία ψήφος που προορίζεται για το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:Παρουσιάσεις ψηφοδελτίων

Σήμερα, Πέμπτη

Αύριο, Παρασκευή

Το Σάββατο 26/4

Την Κυριακή 27/4ΒΟΛΟΣ

Περιοδείες του Απ. Νάνου σε υπηρεσίες του Δήμου

Περιοδεία στην υπηρεσία καθαριότητας στην Πορταριά και σε υπηρεσίες του Δήμου Βόλου στον Ιωλκό, πραγματοποίησε, χτες, ο Αποστόλης Νάνος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην υπηρεσία καθαριότητας είναι φανερές οι συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων που υλοποιεί η τωρινή δημοτική αρχή, τόσο στους εργαζόμενους με την καταστρατήγηση της Συλλογικής τους Σύμβασης, όσο και στην ίδια την υπηρεσία, που, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε πετρέλαιο και εφόδια, δυσκολεύεται η αποτελεσματικότητά της.

Στις δημοτικές υπηρεσίες στον Ιωλκό έγινε συζήτηση με τους εργαζόμενους στα πεντάμηνα προγράμματα. Ο Απ. Νάνος σημείωσε ότι θέση του ΚΚΕ ήταν και παραμένει η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να πάψει το αίσχος της νόμιμης σκλαβιάς των 400 ευρώ, επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Επεσήμανε ότι απέναντί τους οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα έχουν τόσο τις δυνάμεις της συγκυβέρνησης, που νομοθετούν τα μέτρα υπέρ των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως φαίνεται και από δηλώσεις του υποψηφίου του, Μ. Πατσιαντά, αποδέχεται τη βαρβαρότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων, με ό,τι συνεπάγεται για το παρόν και το μέλλον ιδίως των νέων.Σελίδα 6 - ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014

Ο Πειραιάς πονοκεφαλιάζει τη ΔΗΜΑΡ

Σε «πονοκέφαλο» για την Αγίου Κωνσταντίνου εξελίσσεται η «ανταρσία» της οργάνωσης Πειραιά της ΔΗΜΑΡ, η οποία επέβαλε καταρχήν την απόσυρση της υποψηφιότητας της Μ. Ρεπούση και σήμερα φέρεται να συζητά με την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Θ. Δρίτσα. Οι ενέργειες της τοπικής επιτροπής έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην ηγεσία του κόμματος, που επισήμως υποστηρίζει τον Η. Τζαννετουλάκο για τη δημαρχία του Πειραιά, αν και ο ίδιος φέρεται να καλοβλέπει την απόφαση της τοπικής οργάνωσης.

Το θέμα θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή, ενδεχομένως και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου, πάντως, παρατηρούν ότι είναι κάπως αργά για να αντικατασταθεί ο Η. Τζαννετουλάκος και πως αν ο ίδιος και η τοπική επιτροπή συνεχίζουν να «φλερτάρουν» με το «Λιμάνι της Αγωνίας» του Θ. Δρίτσα, τότε δεν αποκλείεται η ΔΗΜΑΡ να προτρέψει τα μέλη της στον Πειραιά σε ψήφο κατά συνείδηση.Συνεργασία Πολύδωρα - Παπαθεμελή

Την εκλογική συμπόρευσή του στις ευρωεκλογές με τον Στέλιο Παπαθεμελή υποδήλωσε ο Βύρων Πολύδωρας, επικεφαλής του μορφώματος «Ενωση για την πατρίδα και το λαό», όπου έχουν στοιχηθεί και άλλα τέτοια στελέχη του δεξιού - κεντροδεξιού χώρου (Ψωμιάδης, Νικολόπουλος, Ζώης) του αστικού πολιτικού σκηνικού, στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών ανασύνθεσής του.

Ανακοινώνοντας χτες ο Πολύδωρας τη συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ενωσης» του καθηγητή Ηλία Σταμπολιάδη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο λόγος θα ήταν ελλιπής αν δεν εμνημονεύετο το άξιο αναφοράς γεγονός ότι ο κ. Η. Σταμπολιάδης προέρχεται από και ανήκει λειτουργικά στην μεγάλης ηθικής αξίας και ποιότητας πολιτική οργάνωση-κόμμα "Δημοκρατική Αναγέννηση" του Στέλιου Παπαθεμελή. Τον θεωρούμε ως επάξιο εκπρόσωπο αυτής στην παρούσα συνεργασία μας»...ΑΝΕΛ

Παίζοντας το χαρτί του «ευρωσκεπτικισμού»

Σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, διεκδικούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, προτάσσοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άλλου μείγματος αστικής διαχείρισης, πάντα εντός ΕΕ.

Μιλώντας χτες ο Πάνος Καμμένος στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματός του, έθεσε ως εκλογικό στόχο για τις ευρωεκλογές το ποσοστό που έλαβαν οι ΑΝΕΛ το Μάη του 2012, όταν άγγιξαν το 11% (στις εκλογές του Ιούνη έπεσαν στο 8%).

Πρόσθεσε ότι «σε αυτές τις ευρωεκλογές θα εκλεγεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Θα πρέπει να επιλέξει εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει στην Ευρώπη της ομοσπονδίας, στην κατάργηση δηλαδή της Ευρώπης των εθνών - κρατών, στην Ευρώπη των τραπεζιτών και της Μέρκελ, στην επικυριαρχία της Γερμανίας ή αν θα παραμείνει η Ευρώπη στην οποία ενέταξε την Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εν συνεχεία διατήρησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτή την Ευρώπη στηρίζουμε. Την Ευρώπη, που δεν υποστέλλει τις σημαίες, που δεν ταπεινώνεται στους δανειστές, που δεν προσκυνά τους τραπεζίτες».

Παρακάμπτοντας το γεγονός ότι με εργαλεία όπως το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», την «Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση» και το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», η ΕΕ έχει επιβάλει διαρκή μνημόνια σε όλα τα κράτη - μέλη, σκορπώντας αυταπάτες ότι μπορεί τάχα να αλλάξει, πρόσθεσε: «Σε μια Ευρώπη, όπου οι προϋπολογισμοί των κρατών θα εγκρίνονται -λέει- από ξένα κέντρα, που καταργείται η εθνική κυριαρχία, που καταργείται το κυρίαρχο κράτος. Σε αυτή την Ευρώπη λέμε όχι και αυτή την Ευρώπη θα παλέψουμε να μην την μεταβάλλουν εκείνοι που νομίζουν ότι ελέγχουν τους λαούς».

Ακολουθώντας το παράδειγμα του «Ποταμιού», ο Καμμένος είπε πως οι ΑΝΕΛ δεν θα ενταχθούν σε καμία ομάδα πριν τις ευρωεκλογές, ενώ τέλος έκανε άνοιγμα στους «πολιτευτές που κόβονται από τα άλλα κόμματα στη Θράκη, επειδή δεν προσκυνούν το τουρκικό προξενείο», παρεμβαίνοντας στο θέμα που ανέκυψε με την απόσυρση από τον ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ

Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της παράκτιας ζώνης

Συγκέντρωση διοργανώνει το Σάββατο 26/4, στις 19.00, στην πλατεία Λιάσκου (παραλία Ελευσίνας) η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας, με αίτημα να μην ιδιωτικοποιηθούν το λιμάνι και η παράκτια ζώνη, να πάψει ο κόλπος της Ελευσίνας να είναι θάλασσα των βιομηχάνων και να απομακρυνθούν τα εγκαταλειμμένα και βυθισμένα πλοία.

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει:

«Βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της ασυδοσίας των επιχειρηματικών ομίλων και της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κόλπος της Ελευσίνας έχει μετατραπεί σε κλειστή θάλασσα των βιομηχάνων. Κάθε βιομηχανία έχει το δικό της λιμάνι ("ΤΙΤΑΝ" - "ΧΑΛΥΨ" - "ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ" κ.ά.). Η θάλασσα μολύνεται συνεχώς, ενώ τα βυθισμένα πλοία καθιστούν επικίνδυνη τη ναυσιπλοΐα.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Ελευσίνας και της Περιφέρειας Αττικής (και παλαιότερα της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής). Επέτρεψαν την ασυδοσία των βιομηχάνων. Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 2005 άνοιξαν το δρόμο για τις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ. Αφήνουν ανενόχλητο την "ΤΙΤΑΝ" να καταστρέφει το περιβάλλον και την ιστορία της πόλης μας.

Συγκυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), δηλαδή την παράδοση όλης της παράκτιας ζώνης από του "Παλάσκα" ως τα Μέγαρα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, τους επαγγελματίες στην παραλία, για όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Βγάλε συμπεράσματα!

Τώρα ξέρεις πού οδηγεί η πολιτική της ΕΕ. Φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και παράδοση στρατηγικών τομέων της οικονομίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Φτώχεια, ανεργία και μόλυνση του περιβάλλοντος για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτήν την πολιτική θα ακολουθήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και έχουν σαν στόχο την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Εχουν ορκισθεί στο μεγάλο μνημόνιο, που είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Διεκδίκησε μαζί μας!

Τα λιμάνια και οι ακτές να ανήκουν στο λαό και όχι στα μονοπώλια.

-- Να δημιουργηθεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας λιμανιών και να ενταχθεί ο ΟΛΕ.

-- Να πάψει η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

-- Να ανελκυστούν τα βυθισμένα πλοία, με επιβάρυνση των εφοπλιστών.

-- Να μεταφερθεί ο "ΤΙΤΑΝ" στο Καμάρι, με ταυτόχρονη εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο χώρος, μαζί με αυτόν των διαλυτηρίων του ΣΑΒΒΑ και του ΚΔΑΥ, να διατεθεί για δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού και για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου».

«Καλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - τις λαϊκές οικογένειες να ψηφίσουν με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Να αξιοποιήσουν την πείρα τους για το πού μας οδήγησε η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που εφάρμοσε σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας και η Περιφέρεια Αττικής.

Να εκλέξουν αγωνιστές στους Δήμους και τις Περιφέρειες που θα αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών και θα διεκδικούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές - ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας - για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση που θα οργανώνει τον αγώνα για να αξιοποιηθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Περιοδεία στα χωριά των Τζουμέρκων

Μαζική εξόρμηση πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΚΚΕ και υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα χωριά των Τζουμέρκων τη Δευτέρα του Πάσχα, με επικεφαλής τον Βασίλη Ζιώβα, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Αρτας, τον Χρήστο Λύκο, υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, και τον Βησσαρίωνα (Ράκια) Ζιώβα, υποψήφιο στο Δήμο Αρταίων.

Ο Ράκιας Ζιώβας, συζητώντας με κατοίκους στους Μελισσουργούς, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να δοθεί μια απάντηση σε όλους όσοι μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, δηλαδή ΕΕ, κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε όλα τα άλλα κόμματα - ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ελιές, Ποτάμια - που λιβανίζουν και αποδέχονται την ΕΕ. Την αναγκαιότητα να ενισχυθούν το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Ο Χρήστος Λύκος, μιλώντας στα Λεπιανά, υπογράμμισε ότι καμιά λαϊκή ψήφος δεν πρέπει να διασκορπιστεί σε δήθεν ανεξάρτητους, σε συγγενείς ή φίλους, αλλά σε αγωνιστές που στέκονται κοντά σε κάθε λαϊκή οικογένεια, σε πρωτοπόρους μαχητές που παλεύουν να περάσει ο πλούτος σε αυτούς που τον παράγουν.

Στην ομιλία του στην πλατεία της Κυψέλης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρτας Βασίλης Ζιώβας ξεκίνησε σημειώνοντας ότι «θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στη σημερινή μας συνάντηση στη μνήμη του Κώστα (Μπόση) Πουρναρά. Είναι γνωστό ότι φέτος κλείνουν 20 χρόνια από το θάνατό του και σημαντικό ότι τούτη την περίοδο εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βιβλίο του με τίτλο "Θα νικήσουμε". Η Κυψέλη πρέπει να είναι περήφανη για την προσωπικότητα, το έργο του Κώστα Μπόση. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι να παραδειγματιστούμε από το χαρακτήρα του, να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δίκαιο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων ο Β. Ζιώβας τόνισε: «Στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Μπορούμε να δυναμώσουμε τη συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στην πάλη, με αισιοδοξία και πίστη ότι ο λαός μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του και όχι θεατής στα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, εναλλαγής ίδιας κοπής κυβερνήσεων, που το μόνο "νέο" που φέρνουν είναι νέες αυταπάτες, νέες απογοητεύσεις, νέα χαμένα χρόνια.

Γι' αυτό στις εκλογές πρέπει να καταδικαστούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, για τη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια. Να καταδικαστούν οι πολιτικές δυνάμεις, που, με την απειλή της χρεοκοπίας της χώρας, χρεοκόπησαν τελικά το λαό».Σελίδα 7 - ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014

Η χρεοκοπία του ρεφορμισμού

«

Το ΚΚΕ επενδύει στην ηττοπάθεια «και τη διάσπαση των αγωνιζόμενων δυνάμεων. Δηλώνει διαρκώς ότι καμιά αλλαγή δεν είναι εφικτή σήμερα, παραπέμποντας όλους τους αναγκαίους πολιτικούς στόχους του κινήματος (διαγραφή του χρέους, έξοδος από την ΕΕ κλπ.) στο ακαθόριστο μέλλον της "λαϊκής εξουσίας"». Αυτά γράφει η εφημερίδα «ΠΡΙΝ», 19-20/4/2014 σε ρεπορτάζ που παρουσιάζει τη Διακήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέναντι στο ΚΚΕ δεν είναι καινούργια. Είναι η συνεπής τοποθέτηση μιας «αντικαπιταλιστικής» στα λόγια και ρεφορμιστικής στην πράξη πολιτικής δύναμης. Που πασχίζει να πείσει ότι μπορούν να επιβληθούν αντικαπιταλιστικοί πολιτικοί στόχοι σε καθεστώς καπιταλισμού, αδυνατώντας να απαντήσει στην εύλογη κριτική ότι δεν απαντά «ποια εξουσία, ποια κυβέρνηση θα τους εφαρμόσει». Γιατί είναι αυταπάτη να καλείς το λαό σε πάλη για πολιτικές αλλαγές σε όφελός του εντός του καπιταλισμού. Είναι σαν να του λες ότι: Μπορεί το κεφάλαιο να έχει την οικονομία στα χέρια του, την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, να έχει και την εξουσία, αλλά η εργατική τάξη να επιβάλλει πολιτικούς στόχους, τέτοιους μάλιστα, που της ανοίγουν το δρόμο για τη δική της εξουσία! Αυτή η γραμμή είναι συγκαλυμμένη ρεφορμιστική.

Και για να μη λένε πάλι ότι τους διαστρεβλώνουμε, παρουσιάζουμε αποσπάσματα από το ίδιο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΠΡΙΝ». Γράφει: «Απαιτείται αγώνας για την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Δεν μπορεί αλλιώς να καταργηθεί το μνημόνιο και οι αποικιοκρατικές δανειακές συμβάσεις. Δεν μπορεί αλλιώς να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και δημόσια αγαθά». (Εφημερίδα «Πριν», 19-20/4/2014). Και προκύπτει το ερώτημα: Την αποδέσμευση ποιος θα την κάνει; Σ' αυτό πάλι δεν απαντούν. Γιατί είναι υποχρεωμένοι να πουν είτε εργατική εξουσία είτε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού. Αφού όμως αποσυνδέουν την αποδέσμευση από την ΕΕ από την εξουσία, μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αναφέρονται σε κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού; Ισως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Αλλωστε για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό, στο μέλλον, λέει, θα μελετήσουν τη «σχέση κυβέρνησης - επανάστασης», η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στο εσωτερικό όλων των ομάδων που την συγκροτούν που φλερτάρουν ανοιχτά με μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτουμε άλλο ένα απόσπασμα από το ίδιο ρεπορτάζ: «Από την έξοδο από την ΕΕ έχει συμφέρον η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τα συμφέροντά τους απαιτούν κατάργηση όλων αυτών των αντιδραστικών συνθηκών και μηχανισμών που τους επιβάλλουν. Ο μόνος που δεν έχει συμφέρον είναι η αστική τάξη, η ολιγαρχία του πλούτου, όσοι ξεκοκάλισαν το δημόσιο πλούτο, εκμεταλλεύτηκαν τους εργαζομένους και μας οδήγησαν στα μνημόνια. Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι μεγάλο χτύπημα για όλους αυτούς, γιατί σε αυτή στηρίζουν τη βάρβαρη πολιτική τους».

Εδώ είναι φανερό ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βλέπει τα πράγματα στατικά. Βεβαίως και σήμερα δεν υπάρχει αστική δύναμη στην Ελλάδα που να θέτει ζήτημα εξόδου από την ΕΕ ή την Ευρωζώνη. Ομως ενισχύονται τάσεις που θέτουν αμφιβολίες, αμφισβητούν την ΕΕ, υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής προσανατολισμού και προτεραιοτήτων στις διεθνείς συμμαχίες. Είναι οι δυνάμεις του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού» που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Αλλωστε το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ ή την Ευρωζώνη στο έδαφος του καπιταλισμού δε θα είναι αποκλειστικά υπόθεση ενός κράτους, αλλά θα σηματοδοτεί συνολικές αλλαγές στην ΕΕ. Ο κίνδυνος κάτω από ριζοσπαστική συνθηματολογία το εργατικό κίνημα να γίνει ουραγός θέσεων ενός αστικού ρεύματος που θα διεκδικεί καλύτερη αναδιαπραγμάτευση των θέσεων του κεφαλαίου σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο είναι υπαρκτός. Τέτοιες θέσεις εκφράζουν ανοιχτά τόσο το «Σχέδιο Β» του Α. Αλαβάνου όσο και το ΕΠΑΜ. Απόδειξη του πού οδηγεί η γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι επιδιώχτηκε πολύμηνη προσπάθεια για εκλογική συμμαχία με το πρώτο, ενώ αρχικά δεν αποκλειόταν συνεργασία και με το δεύτερο.

Εν κατακλείδι, οι αντιφάσεις αυτές στη γραμμή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανεξάρτητα από την αφετηρία τους, αντικειμενικά οδηγούν την εργατική τάξη να κυνηγά έναν πολιτικό στόχο που είναι τάχα σε όφελός της, θα κάνει ζημιά στο κεφάλαιο, αλλά θα τον υλοποιήσει μια κυβέρνηση στο έδαφος της οικονομίας και της εξουσίας του κεφαλαίου! Παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Αλήθεια, ποιος επενδύει στην ηττοπάθεια και τη διάσπαση, ποιος στέλνει τους πολιτικούς στόχους της εργατικής τάξης σε ένα ακαθόριστο μέλλον, το ΚΚΕ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλεί το εργατικό, το λαϊκό κίνημα να παλέψει για έναν αντικαπιταλιστικό πολιτικό στόχο που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού;


Ι.«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Να παραμείνει στο Δημόσιο ο χώρος στις Γουλιμίδες Κορδίας

Σχετικά με τον παραθαλάσσιο χώρο 48 στρεμμάτων στις Γουλιμίδες Κορδίας Καλαμάτας, ο οποίος έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ και τα σενάρια που θέλουν να ιδιωτικοποιείται, οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νίκος Διασάκος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και Δημήτρης Οικονομάκος, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, προέβησαν σε κοινή δήλωση.

Η κοινή δήλωση έχει ως εξής: «Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην πώληση του χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο χώρος πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο, ως περιουσία του λαού και να παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις θα τον διαθέτει ελεύθερα στο λαό της πόλης για άθληση και ψυχαγωγία.

Η αξιοποίηση του χώρου να γίνει αποκλειστικά από το Δήμο Καλαμάτας, χωρίς συμμετοχή ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ ή οποιασδήποτε άλλης μορφής συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Είχαμε αναδείξει πρώτοι το ζήτημα με ερώτηση που είχαμε καταθέσει το Μάρτη του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία ζητούσαμε το κομμάτι του χώρου που βρίσκεται μεταξύ των αθλητικών εγκαταστάσεων Κορδία και του πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής να καθαριστεί, να εξωραϊστεί και να δοθεί στο λαό σαν χώρος περιπάτου - αναψυχής, αναβαθμίζοντας και τη γύρω περιοχή. Παρά τις τότε διαβεβαιώσεις του δημάρχου, ο χώρος παραμένει απροσπέλαστος από τα καλάμια και τους θάμνους και επικίνδυνος για τους περίοικους. Τον Αύγουστο του 2013 στο χώρο εκδηλώθηκε πυρκαγιά και χρειάστηκε η παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της».ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Τα διαπιστευτήριά του καταθέτει ο Β. Χατζηλάμπρου

Δήλωση του μέλους της ΚΕ και υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Από "αντιμνημονιακός" σε κυνηγό του κρυμμένου θησαυρού της ΕΕ, ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στην Δυτική Ελλάδα, κ. Χατζηλάμπρου. Δίνει τα διαπιστευτήριά του στους επιχειρηματικούς κύκλους της περιοχής μας σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τους προηγούμενους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων που μας παρέχει η ΕΕ!! Δεν κρύβει τη συγκίνησή του για τον "ανθρωπισμό" της ΕΕ, διαλαλεί τα "τριάντα αργύρια" που δίνει για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την "ανθρωπιστική κρίση" (όπως ο ίδιος αναφέρει), εξωραΐζοντας έτσι αυτήν τη λυκοσυμμαχία».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει, σε δήλωσή του, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή δηλώσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια. Συνεχίζοντας υπογραμμίζει:

«Θεωρεί τον τουρισμό εργαλείο για την ανάπτυξη στην περιοχή. Λέει ό,τι και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, χαρακτηρίζει τον τουρισμό ατμομηχανή που τραβά την ανάπτυξη της οικονομίας, κρύβοντας ταυτόχρονα την αλήθεια που είναι ότι: Πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων χτίζεται η ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού που το 2013 κατέγραψε έσοδα που έφτασαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, στη διετία 2011 - 2013 οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού μειώθηκαν 15%, γενικεύτηκε η ανασφάλιστη εργασία, οι ατομικές συμβάσεις, η καταστρατήγηση του ωραρίου και η εντατικοποίηση της εργασίας.

Τέλος, δηλώνει ότι δεν έχει κανέναν απολύτως ενδοιασμό για την εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών και στη Δημόσια Διοίκηση όπως την εφαρμογή του σπαστού ωραρίου».

«Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε - καταλήγει στη δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος - ότι συναγωνίζεται επάξια τους συνυποψήφιούς του στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είτε έχουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, της ΔΗΜΑΡ, είτε δηλώνουν "ανεξάρτητοι", στο ποιος θα είναι ο καλύτερος υπάλληλος των συμφερόντων του συστήματος, της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, τους ξεκληρισμένους αγρότες και επαγγελματίες, που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου με ισχυρό ΚΚΕ παντού, με ισχυρή λαϊκή συμμαχία να αντιπαλέψουν αυτήν τη βάρβαρη πολιτική».Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά

Η ΚΟ Καλλιθέας Νοτίου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και το παράρτημα Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Οι γυναίκες πολιτικοί πρόσφυγες στο σοσιαλισμό», το Σάββατο 26/4, στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας (Κρέμου 123 και Φιλαρέτου). Θα μιλήσει η Ρούλα Ελευθεριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς θα παρουσιάσει την παράσταση «Με τη σκέψη στην Πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων.Ο Δήμος Πετρούπολης τιμά τον Νίκο Παξιμαδά

Ο Δήμος Πετρούπολης, την Κυριακή 27/4, στις 11 π.μ., στην πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας & Ρήγα Φεραίου, διοργανώνει εκδήλωση, για να τιμήσει τον επί τριάντα χρόνια αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Νίκο Παξιμαδά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ»

Εμπαιγμός απέναντι στη φτώχεια

Τον εμπαιγμό γύρω από το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» σε κατηγορίες δικαιούχων φτωχών λαϊκών νοικοκυριών συνεχίζει η συγκυβέρνηση, ενώ από τις υπάρχουσες ενδείξεις διαφαίνεται το ενδεχόμενο να μην καλυφτεί ούτε καν το προς διάθεση ποσό συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Εκτός ενίσχυσης βγαίνουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, παρά το γεγονός ότι εξαναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που προβλέπονται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή μετά από τις 30 Ιούνη, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει απομείνει αδιάθετο ένα σημαντικό ποσό από τα 450 εκατ. ευρώ, θα επανακριθούν οι αιτήσεις που θα έχουν απορριφθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο, προφανώς και ενόψει των εκλογών του Μάη, θα εξεταστεί η αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου μέχρι 500 ευρώ, έτσι ώστε να διανεμηθεί το συνολικά προβλεπόμενο ποσό των 450 εκατ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί πάνω από 345.000 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί μόλις 85.000 (ποσοστό 24,6%), με τους δικαιούχους να μοιράζονται 65 εκατ. ευρώ, 130.000 αιτήσεις απορρίφτηκαν και οι 130.000 εκκρεμούν για έλεγχο.

Για τους ανέργους σε προγράμματα

Συστάσεις να μην υποβάλουν ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις όσοι άνεργοι το 2013 έλαβαν μέρος σε επιδοτούμενα σεμινάρια και εισέπραξαν κάποια μικροποσά, καθώς επίσης και όσοι φορολογούμενοι εμφανίζονται μόνο με μικροποσά εισοδημάτων από τόκους καταθέσεων, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, το ζήτημα που έχει προκύψει θα λυθεί μέσω τροπολογίας που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι είχαν ταξινομηθεί από την Εφορία ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», ενώ μετά από τη νομοθετική ρύθμιση θα φορολογηθούν με βάση το καθεστώς που διέπει τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Εννοείται ότι θα παραμείνουν σε ισχύ όλα τα «τεκμαρτά εισοδήματα» που υπολογίζει η Εφορία. Το «τεκμήριο διαβίωσης» διαμορφώνεται στα 3.000 ευρώ για τον άγαμο, στα 5.000 ευρώ για το νοικοκυριό. Πρόσθετα τεκμήρια που ξεκινούν στα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο προβλέπονται για τη λαϊκή κατοικία. Το τεκμήριο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι 1.200 κ.ε. διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ με περαιτέρω κλιμάκωση ανάλογα με τα κυβικά. Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω ποσά αθροίζονται, ενώ ο φόρος εισοδήματος όπως και το χαράτσι της λεγόμενης αλληλεγγύης υπολογίζονται πάνω στο μεγαλύτερο εισόδημα που προκύπτει ανάμεσα στο πραγματικό και το τεκμαρτό.ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εκδήλωση για την Ενέργεια

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Ενεργειακά αποθέματα, δρόμοι και αγωγοί, ανταγωνισμοί ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας, ποιος θα ωφεληθεί τελικά;», οργανώνει η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Ωκεανίς». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.ΚΚΕ

Δεν μπορούν να ανακουφίσουν το λαό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα κριτήρια της κυβέρνησης σχετικά με τους δικαιούχους του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» σημειώνει:

«Η κυβέρνηση με τα κριτήρια που θέτει για το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα", που προήλθε από την αφαίμαξη του λαού, αποκλείει δεκάδες χιλιάδες ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες κατηγορίες από τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι στην πραγματικότητα ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνήσεις που αποδέχονται το μονόδρομο της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να ανακουφίσουν πραγματικά τα λαϊκά στρώματα».ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Ζητούν να εισάγουν ρεύμα για λογαριασμό τους

«Ελεύθερες» εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την ιδιοκατανάλωση, δίχως τη διαμεσολάβηση της ΔΕΗ, επιθυμούν οι μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, όπως καταγράφεται σε επιστολή της «Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» (ΕΒΙΚΕΝ) προς τη διοίκηση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» (ΡΑΕ). Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά να καταργηθεί το «μονοπώλιο» της ΔΕΗ στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, όπως υποστηρίζει, η σημερινή λειτουργία της αγοράς επιβαρύνει το τελικό κόστος προμήθειας έως και 60% εξαιτίας χρεώσεων όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης φυσικού αερίου, το ελάχιστο έσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.ά.

Τα όσα επικαλείται η ΕΒΙΚΕΝ στην επιστολή της περί «στρεβλώσεων του υγιούς ανταγωνισμού» στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην ουσία αποτελούν μία ακόμη έκφραση των αξιώσεών της να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών, την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά φορτώνονται αλλεπάλληλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Σημειωτέον, σε ό,τι αφορά τις ενδοαστικές κόντρες, ότι το σχετικό αίτημα των ενεργοβόρων βιομηχανιών κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος από την κυβέρνηση σίγουρα θα είχε αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση του τιμήματος με τους υποψήφιους «επενδυτές»...Καπιταλιστική βαρβαρότητα...

Η Νότια Κορέα προβάλλεται από τους αστούς δημοσιολόγους σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα καπιταλιστικής ανάπτυξης, «ασιατική τίγρης» καπιταλιστικής ευημερίας. Η Ν. Κορέα, με ετήσιο ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης 3,7% το 2013, κατέχει την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ναυπήγησης νεότευκτων, μετασκευής και επισκευής εμπορικών πλοίων και ο Κορεατικός Νηογνώμονας εκδίδει χιλιάδες πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας είναι ευθέως ανάλογοι με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη δυστυχία, τη φτώχεια και τα βάσανα του εργαζόμενου λαού.

Τα διεθνή και ντόπια ειδησεογραφικά πρακτορεία με συνεχείς ανταποκρίσεις από τις 16 Απρίλη μεταδίδουν τραγικές εικόνες από το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» και τις σορούς των επιβατών - μεταξύ των οποίων 350 μαθητές - που μεταφέρονται στο λιμάνι Τζίντο της Ν. Κορέας. Το Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» κατασκευάστηκε το 1994 στην Ιαπωνία και μετασκευάστηκε το 2012, έχοντας την έγκριση του Κορεατικού Νηογνώμονα, στον οποίο ήταν καταταγμένο το πλοίο. Οι μετατροπές του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» το 2012 αφορούσαν την προσθήκη καμπινών επιβατών στο 3ο, 4ο και 5ο κατάστρωμα, που σήμαινε αύξηση της χωρητικότητας σε επιβάτες κατά 181 και αύξηση του βάρους του πλοίου κατά 239 τόνους, για την αύξηση της κερδοφορίας της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η μετασκευή ήταν η βασική αιτία για το ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL», γιατί «η προσθήκη των καμπινών μετέφερε το κέντρο βάρους του πλοίου κατά 51 εκατοστά υψηλότερα», με αποτέλεσμα το δυστύχημα να προκληθεί από «δυνάμεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό του πλοίου».

Το τραγικό ναυάγιο του Ε/Γ - Ο/Γ «SEWOL» αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των εφοπλιστικών εγκλημάτων που συγκλόνισαν τη διεθνή κοινή γνώμη και στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πολύνεκρα τραγικά ναυάγια επιβατηγών πλοίων όπως: Το «Ηράκλειο» το 1966 με θύματα 200 επιβάτες, το «Εσθονία» το 1994 με 852 επιβάτες, το «Εξπρές Σαμίνα» με 81 άτομα, το «Al - Salam Boccaccio 98» με θύματα περίπου 1.000 άτομα... Αποκαλύπτοντας ότι μοναδικό και αποκλειστικό κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό είναι το κέρδος και σ' αυτό υποτάσσονται τα πάντα. Η ανθρώπινη ζωή στο σύστημα της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας δεν έχει την παραμικρή αξία.

Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται τα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ, του καπιταλιστικού μονόδρομου. Αυτή την ανάπτυξη διαφημίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα κόμματα που δίνουν όρκους πίστης στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, όποια μορφή και ονόματα κι αν παίρνουν, «Ποτάμι», «Ελιά», ΔΗΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Ελληνες», ή, τα μαντρόσκυλα της πλουτοκρατίας, η εγκληματική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Ανάπτυξη με κριτήριο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει, όσο τα μονοπώλια κυριαρχούν στην οικονομία, όσο η παραγωγή κινείται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για να αποκτήσει η ανθρώπινη ζωή αξία και νόημα, για να λειτουργεί η κοινωνία με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής, αντικαπιταλιστικής πάλης παντού, ενίσχυση - στη χώρα μας - του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων με τον εργαζόμενο λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και του ανήκει.


Τ. Γ.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

«Εργαλείο» στα χέρια του κεφαλαίου

«Μήνυμα αλληλεγγύης» και «ένδειξη εμπιστοσύνης» από τη γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομικών τη συμμετοχή της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) με 100 εκατ. ευρώ στο λεγόμενο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κατά τη χτεσινή επίσημη τελετή υπογραφής της τελικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Το εν λόγω «Ταμείο» θα στεγάζει τρία επιμέρους υποταμεία, με σκοπό τη δανειοδότηση «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, τη συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, σκοπός του είναι η κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της ελληνικής οικονομίας. Εδρα του Ταμείου θα είναι το Λουξεμβούργο - «για λόγους ευελιξίας» όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης - το τελικό ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου δε θα υπερβαίνει το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου και τα δάνεια που θα παρέχει στις επιχειρήσεις θα χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Τη συμμετοχή της KfW στο Ταμείο θα ακολουθήσει την επόμενη βδομάδα εκείνη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, είναι πιθανό να συμμετάσχουν με κεφάλαια το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων, η Κινεζική Επενδυτική Τράπεζα, αντίστοιχα funds από τα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, με τους οποίους έχουν ήδη γίνει σχετικές επαφές.

Συμβολή στις κερδοφόρες επενδύσεις

Η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου θα είναι καταρχάς 100 εκατ. ευρώ με προοπτική να ανέλθει στα 350 εκατ., ενώ υπάρχει ήδη προκαταρκτική συμφωνία του Ιδρύματος Ωνάση για συμμετοχή του με 30 εκατ. Ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες, με τη λειτουργία των δυο επόμενων υποταμείων που αφορούν τα έργα υποδομής και την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και με τη συμμετοχή από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της KfW, L. Funke, ανέφερε ότι η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα χειρίζεται ετησίως περίπου 60 δισ. ευρώ με τη μορφή χορήγησης δανείων, δίχως να «ανταγωνίζεται» τις υπόλοιπες τράπεζες που υπάρχουν στην αγορά. Πρόσθεσε ότι ακριβείς λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος στην Ελλάδα θα γίνουν γνωστές αργότερα, όταν εντοπιστούν οι ανάγκες και «εξειδικευτούν» τα χρηματοδοτικά προϊόντα που θα διατίθενται στις εγχώριες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, η συμφωνία με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, καθώς, όπως είπε, «το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης (...) για προσέλκυση κι άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες ο Αντ. Σαμαράς θα ανακοινώσει το πολιτικό σχέδιο για το λεγόμενο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», το οποίο βασίζεται σε «ανεξάρτητες» μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της «Mac Kinsey». Πρόσθεσε, σε σχέση με αυτό, ότι έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης η σύνταξη ενός «κειμένου στρατηγικής» που θα κατατεθεί στο «Euro Working Group» και στο «Eurogroup», προκειμένου, όπως είπε, «να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ».

Με βάση όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι το συγκεκριμένο «Επενδυτικό Ταμείο» δεν πρόκειται να ενισχύσει επιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ - το διευκρινίζουμε επειδή μιλούν για «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» - αλλά μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας ή άλλων κρατών σημαίνει επενδύσεις των δικών τους μονοπωλίων. Και εδώ που τα λέμε οι ιδιωτικοποιήσεις, οι απελευθερώσεις και το κάλεσμα για ξένες επενδύσεις από την κυβέρνηση είναι στην ημερήσια διάταξη. Για τους εργαζομένους, οι όποιες θέσεις εργασίας υπάρξουν θα είναι κακοπληρωμένες και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με βάση τα ως τώρα αντεργατικά μέτρα.ΚΚΕ

Η αφαίμαξη του λαού θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Γιούροστατ σημειώνει:

«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα της αφαίμαξης του λαού, η οποία θα συνεχιστεί με τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ. Αυτήν την αλήθεια κρύβουν από τον ελληνικό λαό τόσο η κυβέρνηση, με τις υποσχέσεις για "ελάφρυνση" του χρέους που δήθεν θα ανακουφίσει το λαό, όσο και τα άλλα κόμματα της ΕΕ που υπερασπίζονται αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα και αναγνωρίζουν το χρέος. Η απαλλαγή του λαού από τα μνημόνια διαρκείας, την αντιλαϊκή πολιτική και το χρέος, που δε δημιούργησε ο ίδιος αλλά το κεφάλαιο, προϋποθέτει ρήξη με τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων, ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της πρότασής του για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».«ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ»

«Κούρεμα με την ψιλή» στα λαϊκά δικαιώματα

Ανοίγει η συζήτηση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Το άνοιγμα της συζήτησης γύρω από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους προδιαγράφουν τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ («Γιούροστατ») σχετικά με την εμφάνιση και τη λογιστική απεικόνιση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο η «συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας θα διεξαχθεί στο β' εξάμηνο του 2014». Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, στη βάση των ανακοινώσεων της «Γιούροστατ», προσδιόρισε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8%) σύμφωνα με τη μεθοδολογία της τρόικας. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου θα κλιμακωθούν, ενώ επεξεργάζονται και νέα αντεργατικά μέτρα. Το ζήτημα της «διευθέτησης» του χρέους αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης της Ομάδας Εργασίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Euroworking Group), ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 5 Μάη.

Αύριο Παρασκευή, δημοσιοποιείται από την Κομισιόν η «Εκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες περιλαμβάνει και τα παρακάτω:

-- Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Το βάρος πέφτει στους εξής κλάδους: Μεταποίηση, χονδρεμπόριο, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρονικό εμπόριο.

-- Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.

-- «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.

-- Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

--Η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.

-- Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

-- Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.

-- Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική κ.ά.

Πλεονάσματα σε όφελος του κεφαλαίου

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από τη «Γιούροστατ», ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της νέας Ελλάδας». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «γινόμαστε ξανά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και αυτό σημαίνει πολλά για το κόστος δανεισμού των τραπεζών, για το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων, για τις δυνατότητες χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας». Πρόκειται, δηλαδή, για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η «διατηρησιμότητα» του οποίου θα στηριχτεί στα μνημόνια διαρκείας που έχει επιβάλει για όλα τα κράτη - μέλη η ΕΕ και στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, τουλάχιστον σ' αυτά που έως τώρα έχουν ψηφιστεί. «Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, στάθηκε στα πόδια της και ατενίζουμε το μέλλον πια με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ολα τα άλλα, όπως ξέρετε, είναι κανονισμένα στις συμφωνίες που έχουμε κάνει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπονοώντας πως ήρθε η ώρα να εφαρμόσει η ΕΕ τις αποφάσεις του Νοέμβρη του 2012 για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Από την πλευρά του, ο Γ. Μηλιός, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν νόημα αν στηρίζονται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και σε αναπτυξιακές πολιτικές». Είναι, δηλαδή, φανερή η «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον, αναγνωρίζει την ύπαρξη των «πλεονασμάτων», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να εστιάζει την κριτική του στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί, προκειμένου να δοθεί στήριξη «σε αναπτυξιακές πολιτικές» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Η «Γιούροστατ»

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών αφορούν στο σύνολο των κρατών - μελών. Αλλωστε, ο έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών είναι τμήμα της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύει στην ΕΕ, ενώ τα σχετικά στοιχεία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια από την Κομισιόν για τις τυχόν «συστάσεις» και «υποδείξεις» στις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων και δεσμεύσεων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2013 διαμορφώνεται σε 23,1 δισ. ευρώ (12,7% του ΑΕΠ) στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος για την ενίσχυση των τραπεζών, που όμως δεν υπολογίζεται από την τρόικα στο πλαίσιο της αξιολόγησης του αντιλαϊκού προγράμματος. Το κρατικό χρέος εμφανίζεται στα 318,7 δισ. ευρώ ή στο 175,1% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Το συνολικό έλλειμμα στα κράτη της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 3% του ΑΕΠ και σε επίπεδο ΕΕ των 28 κρατών στο 3,3% του ΑΕΠ. Τα κρατικά χρέη διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη σε 9,6 τρισ. ευρώ (92,6% του ΑΕΠ) και συνολικά στην ΕΕ σε 13 τρισ. ευρώ (87,1% του ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, καταγράφονται και έντονες ανισομετρίες ανάμεσα στα κράτη. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κρατικά χρέη κυμαίνονται από 10% μέχρι 175,1% του ΑΕΠ. Βουτηγμένα στα χρέη είναι τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα 16 από τα 18 εμφανίζουν ποσοστά πολύ πάνω από το στόχο του 60%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους καταγράφονται σε Ελλάδα (175,1%), Ιταλία (132,6%), Πορτογαλία (129%), Ιρλανδία (123,7%), Κύπρος (111,7%) και Βέλγιο (101,5%).Σελίδα 10 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ξεκάθαρος μόνο όταν απευθύνεται στους καπιταλιστές

Σαφείς δεσμεύσεις στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη ανέλαβε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας προχτές το βράδυ στα Χανιά. Ξεκαθάρισε καταρχήν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά της ΕΕ, αλλά «κατά της Ευρώπης που επιλέγει (...) τη λιτότητα αντί για την αλληλεγγύη», υποδεικνύοντας το μείγμα διαχείρισης που δεν επιτρέπει τη στήριξη με ρευστό των καπιταλιστών. Επεσήμανε στη συνέχεια ότι δεν είναι οπαδοί του κρατισμού, ούτε εχθροί των επενδυτών, των τραπεζών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παρά μόνο πολέμιοι της «διαπλοκής και της διαφθοράς». Κατέληξε σε δεσμεύσεις για έμπρακτη στήριξη, ώστε «να ξαναγίνει η Κρήτη η δυναμική οικονομία που όλοι θαυμάζαμε» και πιο συγκεκριμένα για ενίσχυση των τομέων όπου η Κρήτη παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα, κατονομάζοντας τον αγροτοδιατροφικό, τον τουρισμό, την έρευνα, τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.

Επιμένοντας σε μια ρητορική που «ερεθίζει» επικίνδυνα αντιδραστικά αντανακλαστικά, για να συγκαλύπτει τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι «η επόμενη κυβέρνηση δεν θα είναι κυβέρνηση υποτέλειας, δε θα την κρατά κανείς από πουθενά, θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», υπονοώντας ότι η σημερινή είναι έρμαιο εκβιασμών και εκπρόσωπος συμφερόντων λίγων, ενώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα και των καπιταλιστών και του λαού που είναι όμως αλληλοσυγκρουόμενα.

Την ώρα που εξέφραζε τον προβληματισμό του για το «φασισμό που σηκώνει κεφάλι, με το άσχημο πρόσωπο της εγκληματικής Χρυσής Αυγής», συνέχιζε να αναπαράγει τη δηλητηριώδη φρασεολογία της. Εκανε λόγο για ασέβεια του «χερ Σόιμπλε» ανήμερα του ελληνικού Πάσχα, για διαταγές του προς το λαό και την κυβέρνηση, για «άξονα» που επιβάλλει πολιτική «που παράγει φτώχεια, ανεργία, απελπισία και θάνατο» και «μετατρέπει τον ελεύθερο παραγωγό σε δούλο», για «κυβέρνηση αντιπρόσωπο των γερμανικών συμφερόντων»!!!

Για να καταλήξει στο κάλπικο δίλημμα: «Με την πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα ή με την πολιτική της Αθήνας για την Ελλάδα», κρύβοντας ότι η πολιτική συμμορφώνεται με τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ και όχι με τις διαταγές του Βερολίνου.

Αφού ξιφούλκησε κατά της γερμανικής κυβέρνησης, κατέληξε να την καλεί να ετοιμάζεται «να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος». Ενώ συγχρόνως επιχειρούσε να θυματοποιήσει το κόμμα του υποστηρίζοντας ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις «για την τιμωρία που περιμένει τους Ελληνες αν κάνουν την αποκοτιά να ψηφίσουν σαν Ελληνες».

Μέσα σε όλο αυτό το παραλήρημα, είχε το θράσος να επικαλεστεί τις Ακροναυπλίες και τα ξερονήσια σαν το ηθικό φορτίο που εγγυάται ότι θα κυβερνήσουν «όχι ως μεταπράτες αλλά ως δημοκράτες», ώστε «να μπει ορμητικά ο λαός στο προσκήνιο».ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών

Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου, που βέβαια «πατάνε» στην κοινή ανακοίνωσή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη της 11ης Φλεβάρη, που μιλάει για «δύο συνιστώντα κράτη που θα έχουν και δική τους νομοθεσία», έχουν ανακατέψει το πολιτικό σκηνικό. Αντιδράσεις προκάλεσε η μη παραδοχή των εποίκων, όπως και η λογική ότι χρειάζεται «πάρε - δώσε» και από τις δύο πλευρές και η λεγόμενη τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για «γρήγορη λύση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ζητά ο Ντερβίς Ερογλου. Είπε, επίσης, ότι «η δήλωση Ερογλου γίνεται για το θεαθήναι ή για να δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα προχωρούν, τη στιγμή που γνωρίζει ότι οι θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι δεν αφήνουν περιθώρια να σημειωθεί πρόοδος».

Χτες, έγινε συνάντηση ανάμεσα στον Ν. Αναστασιάδη και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, που διαφωνεί με τη διαπραγματευτική τακτική της σημερινής κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είπε ότι είναι «κακή βάση η κοινή ανακοίνωση» και ότι ο «Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν τη διπλή ιθαγένεια, ενώ ο κ. Ερογλου αρνείται να συζητήσει το θέμα των εποίκων». Επίσης, έθεσε το ζήτημα αλλαγή τακτικής με αξιοποίηση του «αναβαθμισμένου ρόλου της Κύπρου, ενόψει και των ανακαλύψεων που αφορούν τους υδρογονάνθρακες της περιοχής».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΑΚΕΛ που χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερογλου «εντελώς αντιπαραγωγικές και απαράδεκτες». Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, απευθυνόμενος στον Ερογλου σημείωσε: «Είναι προκλητικότατος και θα τον καλούσα, αντί να επιχειρεί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί στην ουσία του προβλήματος, να συνεργασθεί με τον κ. Αναστασιάδη, για να λυτρώσουμε την κοινή μας πατρίδα».

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, άσκησε κριτική στον Ερογλου.

Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό που επείγει για τους ιμπεριαλιστές και τις αστικές τάξεις είναι να ανοίξει ο δρόμος για τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων καθώς το ζήτημα της Ενέργειας παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Αλλωστε, σήμερα στην Κύπρο μεταβαίνει κλιμάκιο τεχνοκρατών της Deutche Bank για να εξετάσει τις προοπτικές χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, που έχει σχέση με τα σχέδια για ενεργειακό άξονα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, την ίδια ώρα που υπάρχουν και άλλα ανταγωνιστικά σχέδια για σύνδεση με αγωγό μέσω Τουρκίας.ΣΥΡΙΖΑ

Εμπλοκή στα προξενιά για τις υποψηφιότητες

Στο φόντο του θορύβου που προκάλεσε η απόσυρση της υποψηφιότητας της Σ. Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε χτες και η απόσυρση του Κουρτ Αχμέτ, αυτή τη φορά από το ψηφοδέλτιό του για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Πρόκειται για τον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» («ΤΕΞ»), με στενές σχέσεις με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ, το οποίο μάλιστα φέρεται διατεθειμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές με τη στήριξη της «ΤΕΞ». Εκτός αυτών, χτες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με τον Ντ. Μπαχτσελί, ηγέτη του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, με διασυνδέσεις με τους περιβόητους «Γκρίζους Λύκους».

Επιχειρώντας ν' απαντήσει στην αντιπαράθεση, που με αφορμή τα δύο αυτά περιστατικά σηκώνει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αντίστοιχη δράση υποψηφίου από τη μειονότητα με τη ΝΔ. Ταυτόχρονα, με non paper δηλώνει ότι αντιτίθεται «σε σχεδιασμούς κύκλων του τουρκικού προξενείου όπως εκδηλώνονται με την προσπάθεια διαμόρφωσης μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές».

«Υπό αυτήν την έννοια και μετά από τη γνωστοποίηση των δηλώσεων του Αχμέτ Κουρτ, ζητήθηκε η παραίτησή του, κάτι που ο ίδιος έπραξε και παραιτήθηκε από το περιφερειακό ψηφοδέλτιο» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι σε αυτήν την παρουσία του Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όπως οι Φαΐκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της ΝΔ, Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν».

Ο χαρτοπόλεμος και οι αλληλοκατηγορίες καλά κρατούσαν ως αργά χτες βράδυ. Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για «επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση» που «ρίχνει νερό στο μύλο ακροδεξιών εθνικιστικών επιδιώξεων». Ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «ακραία εθνικιστική και διχαστική μισαλλοδοξία» αναγνωρίζει «στους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας ρυθμιστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας μας».

Ανταπαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου δήλωσε: «Επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα της χώρας είναι η διαγραφή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ των εθνικών μας συμφερόντων όπως περιγράφονται σε διεθνείς συμφωνίες. Ας αφήσει, λοιπόν, τις υπεκφυγές ο κ. Τσίπρας και ας πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης. Αν όχι, ας αποπέμψει σήμερα κιόλας από το ευρωψηφοδέλτιό του τον εκφραστή των θέσεων αυτών, κ. Χριστόπουλο».

Με τη σειρά του ο Δ. Χριστόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε: «Ζήτημα Λοζάνης δεν τέθηκε και δεν τίθεται, όπως άλλωστε μου έχει δοθεί η ευκαιρία να διευκρινίσω, όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης. Αντιθέτως, αυτό που τίθεται ως κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τα θέματα της μειονότητας είναι ότι οι χρόνιες πολιτικές διακρίσεων του ελληνικού κράτους σε βάρος του συνόλου της μειονότητας έχουν σπρώξει μείζον τμήμα της στη "φιλόξενη" αγκαλιά του τουρκικού προξενείου».

Στο μεταξύ η Οργάνωση Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν «δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια "καλή υποψηφιότητα" από τη μειονότητα» και κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι εσκεμμένα την παρουσιάζουν έτσι, για να πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, δίχως βεβαίως να κάνει τον κόπο να εξηγήσει πώς μια τέτοια υποψηφιότητα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ΚΠΕ.

Καταγγέλλει ακόμα «σκοπιμότητες που υπηρετεί μια υποψηφιότητα, όπως αυτή της κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά», την οποία εντάσσει σε όσους διαιρούν τη μειονότητα. Προστίθεται στην ανακοίνωση: «Η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από δεκαπενταετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια, αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται ... η κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν αποτελεί επιλογή από τη μειονότητα, δεν την εκφράζει και προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη μειονότητα, αλλά και στην πλειονότητα. Ο ρόλος της είναι γνωστός όλα αυτά τα χρόνια (συνεργασία με τον μεγαλοεργολάβο Εμφιετζόγλου και Δίκτυο 21, μαύρες χρηματοδοτήσεις το ΥΠΕΞ, "πολιτικό σουλάτσο" σε ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, επαφές με Αμερικανό πρόξενο, "διαχειρίστρια" προγραμμάτων επιμόρφωσης Ρομά κτλ.)».Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Tην άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των ναυτεργατών των πλοίων «Μυτιλήνη» και «AQUA MARIA» της εταιρείας «NEL LINES» απαιτούν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων). Σύμφωνα με καταγγελίες των ναυτεργατών, τα παραπάνω πλοία βρίσκονται στη Δραπετσώνα και τα πληρώματα παραμένουν απλήρωτα εδώ και μήνες. Μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης ηλεκτροδότησης, στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» εδώ και ένα μήνα περίπου οι ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος σιτίζονται στο πλοίο «AQUA MARIΑ», στο οποίο προβλέπεται να γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας στο Δήμο Περιστερίου σκοτώθηκε χτες πέφτοντας από την ταράτσα κτιρίου όπου στεγάζονται γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (οδός Τρώων 1). Ο θάνατός της αποδίδεται σε αυτοκτονία.

ΕΛΠΕ: Πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Η φωτιά προκλήθηκε σε δεξαμενή των διυλιστηρίων, αυτήν τη φορά από κεραυνό, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί. Περιστατικά πυρκαγιών έχουν σημειωθεί κατ' επανάληψη, σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» και παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν συνολικά οι κάτοικοι της περιοχής.ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε πλήρη εξέλιξη

Με ταχύτατους ρυθμούς, ο κρατικός μηχανισμός προσαρμόζεται στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων

Στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και στην υλοποίηση νέων ρίχνει βάρος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την αποτελεσματικότερη προσαρμογή του κράτους στα συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.

Για τους εργαζομένους και το λαό, ο στόχος αυτός έχει περιφέρει ήδη μεγάλες απώλειες: Από τα τέλη του 2009 έως το Μάρτη του 2014, η απασχόληση στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 27% και η δαπάνη για τους μισθούς εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 8,61% του ΑΕΠ από 10,6% το 2009. Ως αποτέλεσμα, υποβαθμίστηκαν ή και καταργήθηκαν υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα.

Οπως περιγράφεται στο κείμενο που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο με τον τίτλο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016» οι αναδιαρθρώσεις αποσκοπούν μεταξύ άλλων στα εξής:

Μάλιστα, στο ίδιο κείμενο, η κυβέρνηση δε μασάει τα λόγια της και σημειώνει τα εξής: «Παράλληλα, ξεκάθαρη είναι και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω το εύρος παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα)». Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «τρίτος τομέας» αναφέρεται στην «κοινωνική οικονομία», της οποίας ένθερμος οπαδός είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος κύκλος ανατροπών

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο και σύμφωνα με δημοσιεύματα, το επόμενο διάστημα προωθούνται μια σειρά αλλαγές στο Δημόσιο, όπως:ΕΡΕΥΝΑ «RANDSTAD»

Από τη Σκύλλα της «μαύρης» στη Χάρυβδη της «ευέλικτης» εργασίας

Διαπιστώνει ότι τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως δουλεύουν «αδήλωτοι» και συστήνει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις

Σχεδόν τα 2/3 των εργαζομένων παγκοσμίως αγγίζει η αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με έρευνα της επιχείρησης «Randstad» («flexibility@work 2014») σχεδόν 1,8 δισεκατομμύρια, σε ένα σύνολο 3 δισεκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, δουλεύουν κάτω από καθεστώς «μαύρης» εργασίας.

Το εύρος του φαινομένου στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες ποικίλλει από ποσοστά χαμηλότερα του 10% (6,6% στις ΗΠΑ), μέχρι ποσοστά που ξεπερνούν το 25% σε χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης (31,2% στη Βουλγαρία). Οσον αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό της αδήλωτης απασχόλησης υπολογίζεται σε 23,6%.

Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα, η Randstad, που παρέχει υπηρεσίες «διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού» στις επιχειρήσεις - πελάτες της, δε στοχεύει απλά στη χαρτογράφηση των άθλιων εργασιακών συνθηκών που διαμορφώνει το κεφάλαιο όπου Γης. Αντίθετα, επιδιώκει τη διαφήμιση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, στο όνομα του περιορισμού της αδήλωτης εργασίας, όπως δηλώνει ήδη από τον τίτλο της.

Ετσι, το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα είναι ότι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά «μαύρης» εργασίας είναι εκείνες στις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν ευκολότερα να καταφύγουν σε «λύσεις» προσωρινής απασχόλησης, να απασχολήσουν δηλαδή εργαζόμενους με μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Μάλιστα, οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν, χαρακτηρίζονται «αδικαιολόγητοι» και οι κυβερνήσεις προτρέπονται να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στις εταιρείες προσωρινής απασχόλησης να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

«Προκειμένου οι επιχειρήσεις, και επομένως οι οικονομίες, να παραμείνουν καινοτόμες και ανταγωνιστικές στο σημερινό περιβάλλον, η ευελιξία - και άρα η ευέλικτη εργασία - είναι επιβεβλημένη», σημειώνει στον πρόλογο της έρευνας ο διευθύνων σύμβουλος της «Randstad», Ζακ Βαν Ντεν Μπροκ, και προσθέτει: «Ενα ευέλικτο εργατικό δυναμικό έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγικότητα και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα».

Στο κείμενο της έρευνας, γίνεται αναφορά στις αποφάσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις συνέπειες της αδήλωτης εργασίας και την ανάγκη για τη δήθεν «καταπολέμησή» της. «Καταπολέμηση» που, όπως φαίνεται, ΕΕ και επιχειρήσεις την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο: Δηλαδή, με μετατροπή της «μαύρης» εργασίας σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, όπως συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση, αλλά και επέκταση των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες «ενοικίασης» εργαζομένων, όπως είναι άλλωστε και η ίδια η «Randstad».Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Τα «ιδιωτικά συμφωνητικά» δεν είναι πρωτοτυπία...

Είτε με διμερείς συμφωνίες, είτε με «κανονισμούς εργασίας», είτε με ατομικές συμβάσεις, οι επιχειρήσεις μεταχειρίζονται τους εργαζόμενους σαν ιδιοκτησία τους

Πριν από λίγες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» έγραψε για την εταιρεία «Mikel» (αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης), που βάζει τους εργαζόμενους να υπογράψουν «δήλωση» (ιδιωτικό συμφωνητικό) όταν προσλαμβάνονται για δουλειά. Με τη «δήλωση» αυτή, η εργοδοσία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να εργάζονται παράλληλα σε άλλη συναφή επιχείρηση, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ίδια απαγόρευση να ισχύει και για τον πρώτο χρόνο μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Απαγορεύει, επίσης, στους εργαζόμενους και σε συγγενείς τους πρώτου βαθμού να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία συναφούς επιχείρησης. Σε περίπτωση, μάλιστα, που ο εργαζόμενος παραβεί κάποιον από τους όρους της «συμφωνίας», του επιβάλλεται αυτοδίκαια πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε «παράβαση» από αυτές που περιγράφει το συμφωνητικό!

Η περίπτωση της εταιρείας «Mikel» δεν είναι μοναδική. Εδώ και χρόνια, οι εργοδότες μέσω «ιδιωτικών συμφωνητικών», «κανονισμών εργασίας», αλλά και ατομικών συμβάσεων, προσπαθούν να καταργήσουν ό,τι απέμεινε από τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να παρακάμψουν ακόμα και αυτήν τη φιλεργοδοτική νομοθεσία, όταν τους βάζει έστω και τα ελάχιστα εμπόδια στον τρόπο που θέλουν να διαμορφώσουν τους όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράψουν αυτά τα συμφωνητικά, ή να αποδεχτούν απαράδεκτους «κανονισμούς εργασίας» κάτω από το φόβο της απόλυσης.

Ο «Ριζοσπάστης», στα ρεπορτάζ του, έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις εταιρειών, που επέβαλαν τέτοιες «συμφωνίες» στους εργαζόμενους. Οι όροι που περιλαμβάνουν είναι προκλητικοί και διαμορφώνουν συνθήκες εργασίας εξοντωτικές για τους εργαζόμενους. Στον αντίποδα, παρέχουν στον εργοδότη το δικαίωμα να τους θεωρεί «κτήμα» του και ανάλογα να διαμορφώνει τις ώρες και το χώρο απασχόλησης, τις απολαβές, τις άδειες κ.ά. Ορισμένες τέτοιες περιπτώσεις σταχυολογούμε παρακάτω.

Ενας μισθός υπέρ του εργοδότη

Πριν από λίγες μέρες, η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ» ζήτησε από τους εργαζόμενους να της χαρίσουν έναν ολόκληρο μισθό, για να στηρίξουν «την οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας και στα πλαίσια της συζήτησης με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της»!

Μάλιστα, η εργοδοσία πρότεινε η περικοπή να γίνει ως εξής: Να αφαιρεθεί το 1/4 του μισθού του Απρίλη 2014, το 1/4 του Ιούλη και το 1/2 του Δεκέμβρη, εφόσον οριστικοποιηθεί η καταβολή του το Σεπτέμβρη του 2014 «συνεκτιμώντας την οικονομική κατάσταση της εταιρείας εκείνη την περίοδο». Η παραπάνω συμφωνία προτεινόταν με e-mail στους εργαζόμενους και ζητούνταν να την υπογράψουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Ενα άλλο παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «E-shop.Gr», η οποία υποχρέωνε τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που αχρήστευαν ακόμα και την κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία. Οι ατομικές συμβάσεις όριζαν, μεταξύ άλλων, πως ο εργαζόμενος «δεν υπάγεται στις περί χρονικών ορίων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (κυρίως υπερωριακή εργασία, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες). Για τις εργασίες αυτές, ο εργαζόμενος παραιτείται και ρητά από κάθε τυχόν αξίωση ή αμοιβή».

Δηλαδή, η εργοδοσία μπορεί ν' αναγκάζει τον εργαζόμενο να δουλεύει υπερωρίες, νύχτες και αργίες τζάμπα και όποτε αυτή θέλει. Ακόμα, πως «υποχρεούται, επίσης, να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε θυγατρικές εταιρείες ή εταιρείες που συμμετέχει ή συνεργάζεται η εδώ συμβαλλόμενη εταιρεία εφ' όσον τούτο του υποδειχτεί». Δηλαδή, ο εργαζόμενος θα «δανείζεται» σε οποιαδήποτε εταιρεία, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, αν το αποφασίσει η εργοδοσία. Σε άλλο σημείο, οριζόταν ότι, αν ο εργαζόμενος αρνηθεί οποιαδήποτε μετάθεση, η εργοδοσία τού επιβάλλει να παραιτηθεί και να φύγει χωρίς αποζημίωση.

Πολιτική δράση με έγκριση του προϊστάμενου

Επικαλούμενη τον «Κώδικα δεοντολογίας» της επιχείρησης, η «Coca - Cola» επιβάλλει στους εργαζόμενους να ζητάνε την άδεια του προϊσταμένου τους, για να αναπτύξουν πολιτική δράση και για να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» τον περασμένο Μάρτη, η πολυεθνική διένειμε μέσω e-mail στο προσωπικό της μια «φόρμα», όπου αναγράφονταν μια σειρά από ενέργειες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να ζητάνε την άδεια της εργοδοσίας πριν τις πραγματοποιήσουν.

Αναφέρεται επί λέξει: «Η παρούσα φόρμα προορίζεται για συμπλήρωση από οποιονδήποτε εργαζόμενο της Coca - Cola HBC AG ή των θυγατρικών της (στο εξής η "Coca - Cola Hellenic") που ζητά την έγκριση από τον Υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα (ή τον αρμόδιο Νομικό σύμβουλο) ή υποχρεούται να ενημερώσει για συγκεκριμένες ενέργειες σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της "Coca - Cola Hellenic" (στο εξής ο "Κώδικας") ή σύμφωνα με την Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας και το εγχειρίδιο συμμόρφωσης (στο εξής η "Πολιτική καταπολέμησης της δωροδοκίας")».

Ανάμεσα στις ενέργειες για τις οποίες απαιτείται «προηγούμενη έγγραφη έγκριση ή ενημέρωση», στην ενότητα «πολιτικές δωρεές και δραστηριότητα», περιλαμβανόταν και το εξής: «Αν σκοπεύετε να διεκδικήσετε ή να αποδεχθείτε ένα δημόσιο αξίωμα, θα πρέπει να λάβετε προηγούμενη έγκριση από τους υπεύθυνους συμμόρφωσης με τον Κώδικα». Δηλαδή, αν ένας εργαζόμενος θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές (εθνικές, τοπικές ή άλλες), θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από την εργοδοσία και συγκεκριμένα από τον «υπεύθυνο συμμόρφωσης με τον Κώδικα»!

Στον «Κώδικα» της εταιρείας δε διευκρινιζόταν αν το «δημόσιο αξίωμα» αφορά και τη συνδικαλιστική ιδιότητα. Αν, δηλαδή, χρειάζεται η έγκριση της εργοδοσίας για να συμμετάσχει κανείς σαν υποψήφιος και στις εκλογές του σωματείου του. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ερμηνεία, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν επιπλέον εμπόδια και στη συνδικαλιστική δράση, ιδιαίτερα σ' αυτή που εναντιώνεται στα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Ο,τι και όπως το θέλει η εταιρεία

Το 2007, η εταιρεία «MEDIA MARKT» κατέθεσε για έγκριση σε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Απασχόλησης τον «κανονισμό εργασίας». Στο άρθρο 5 του κανονισμού, αναφέρεται ότι η εταιρεία μπορεί να τοποθετεί τους εργαζόμενους όπου θέλει, να τους αναθέτει όποια καθήκοντα θέλει (πολυειδικότητα) και να τους μετακινεί σε οποιαδήποτε πόλη ή νομό θέλει.

Γράφει το άρθρο 5: «Η εταιρεία μπορεί, ανάλογα με τις ανάγκες της και μέσα στα πλαίσια και τους περιορισμούς του νόμου και της συμφωνηθείσας ατομικής σύμβασης εργασίας, να τοποθετεί σε οποιαδήποτε θέση και να αναθέτει οποιαδήποτε καθήκοντα σε οποιονδήποτε εργαζόμενο (...) σε οποιαδήποτε πόλη ή νομό, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων εταιρειών του Ομίλου ή και όσων πρόκειται να συσταθούν ή ενταχθούν σε αυτόν στο μέλλον, και να τους αναθέτει οποιαδήποτε υπηρεσιακά καθήκοντα».

Η επίκληση του νόμου, σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η εταιρεία μεταχειρίζεται τον εργαζόμενο σαν ιδιοκτησία της και διεκδικεί το δικαίωμα να τον μεταθέτει σε όποιο πόστο και σε όποιο μέρος τη συμφέρει, χωρίς να παίρνει υπόψη την οικογενειακή και κοινωνική του ζωή, χωρίς να δεσμεύεται από τυχόν διαφορετικές συμβάσεις εργασίας που ορίζουν τους όρους αμοιβής και απασχόλησης για κάθε ειδικότητα.

Την καπιταλιστική κρίση επικαλέστηκε το 2009 η εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ «ΖΙΜ», προκειμένου να επιβάλει την εκ περιτροπής εργασίας με «ιδιωτικό συμφωνητικό». Σε αυτό αναφερόταν: «Προς αντιμετώπιση της επικρατούσης παγκοσμίου οικονομικής κρίσεως, πρέπει τα συμβαλλόμενα μέρη να διαμορφώσουν μια νέα οικονομική κατάσταση, η οποία θα συμβάλει εις την εύρυθμο λειτουργία της εταιρείας, εις την διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και γενικά θα είναι επ' ωφελεία της εργοδοσίας και των εργαζομένων. Για την υλοποίηση των ανωτέρω η Εταιρεία προτείνει την μείωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων κατά 30 λεπτά ημερησίως και εβδομαδιαίως 2 ώρες και 30 λεπτά με ανάλογη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».

Ολες οι προϋποθέσεις που έθετε το συμφωνητικό, ήταν αποσπάσματα από το ν. 2639/1998, τον οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και διατήρησε η ΝΔ.

Πρόστιμο αν φύγεις από τη δουλειά!

Ορισμένα ακόμα παραδείγματα: Ο εσωτερικός κανονισμός της εταιρείας «ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ», που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» το 2007, προέβλεπε ότι η εργοδοσία μπορεί να μετακινεί τους εργαζόμενους σε άλλο γραφείο, εργοστάσιο ή κατάστημα όποτε θέλει. Με το άρθρο 4 του Κανονισμού, επιβαλλόταν η προσέλευση στη δουλειά των υπευθύνων βάρδιας μισή ώρα νωρίτερα από το χρόνο της βάρδιάς τους, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό το μισάωρο θεωρείται εργάσιμος χρόνος.

Στο ίδιο άρθρο, η εταιρεία ουσιαστικά καταργούσε το δικαίωμα του διαλείμματος των εργαζομένων, αφού αναφερόταν ότι «η απόφαση της εταιρείας για την παροχή τού ως άνω διαλείμματος είναι ελεύθερα ανακλητή και δε δημιουργεί σε καμία περίπτωση επιχειρησιακή συνήθεια»!

Αντίστοιχα, στην εταιρεία «ICTS Hellas, Διεθνείς σύμβουλοι σε θέματα ασφαλείας μονοπρόσωπη εταιρεία περιορισμένης ευθύνης - ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας», ο εργαζόμενος ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει πρόστιμο, αν αποφάσιζε να φύγει από τη δουλειά του!

Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν στον Κανονισμό, «σε περίπτωση διακοπής της εργασίας χωρίς ειδοποίηση ή σε περίπτωση αποχώρησης εντός της νόμιμης προθεσμίας προμήνυσης, συμφωνείται ποινική ρήτρα ίση με τις αποδοχές ενός μήνα, οι οποίες και θα συμψηφίζονται με τις οφειλόμενες αμοιβές και θα αφαιρούνται από τον καταβλητέο μισθό, ενώ η εταιρεία θα διατηρεί το δικαίωμα της αποζημίωσης για κάθε περαιτέρω ζημιά που θα έχει τυχόν υποστεί από τη διακοπή της εργασίας χωρίς προμήνυση»! Το συγκεκριμένο άρθρο ήταν τόσο «κραγμένο», που απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Απασχόλησης.

Στα «απαγορευμένα» έμπαινε, επίσης, το δικαίωμα στην απεργία και στο συνδικαλισμό, καθώς σε άρθρο του Κανονισμού προβλεπόταν ότι «δεν επιτρέπεται «καμία πολιτική ή θρησκευτική δραστηριότητα». Για κερασάκι στην τούρτα, προβλεπόταν ότι «η διεύθυνση της εταιρείας μπορεί να επιβάλλει ατομική έρευνα και έρευνα του ΙΧ αυτοκινήτου (ή άλλου μέσου μεταφοράς του εργαζόμενου) και των αποσκευών του εργαζόμενου όταν βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ή πελατών της προς το σκοπό της παροχής υπηρεσίας».Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς για την 1η Μάη

Προετοιμάζουν την απεργία και τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Συσκέψεις, περιοδείες και εκδηλώσεις διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις για να προετοιμάσουν την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Μεταξύ άλλων, σε μαζική συμμετοχή καλούν η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σήμερα Πέμπτη, εκδήλωση για την απεργία της Πρωτομαγιάς οργανώνουν τα ναυτεργατικά σωματεία «ΠΕΜΕΝ», «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», «ΠΕΕΜΑΓΕΝ», «ΠΕΠΡΝ», «ΠΕΣ / ΝΑΤ» και η Επιτροπή Ανεργων Ναυτεργατών, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της «ΠΕΜΕΝ» (Μπουμπουλίνας 21). Επίσης σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη τα πρωτοβάθμια σωματεία, συλλόγους και φορείς για την οργάνωση της απεργίας, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε να κηρύξει 1 ώρα στάση εργασίας για το διήμερο Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Απρίλη, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους με ομιλία, προβολή DVD, έκθεση φωτογραφίας. Επίσης, θα οργανώσει δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Σάββατο 26 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης και την Τρίτη 29 Απρίλη στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Την Τρίτη 29 Απρίλη η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής καλούν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων, τις σωματειακές επιτροπές και όλους τους εργαζομένους του κλάδου της Χημικής Βιομηχανίας σε σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομήρου Σκυλίτση 19).

Επίσης την Τρίτη 29 Απρίλη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής διοργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στα γραφεία του (οδός Γλάδστωνος 3), στις 5 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις του συνδικάτου τα τελευταία χρόνια, προβολή βίντεο και συζήτηση.Εκθεση φωτογραφίας για τα 15χρονα του ΠΑΜΕ

Από την Τετάρτη 30 Απρίλη ως την Παρασκευή 2 Μάη, ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών) θα φιλοξενήσει μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα 15 χρόνια ζωής και δράσης του ΠΑΜΕ. Η πρώτη μέρα ίδρυσης του ΠΑΜΕ, στις 3 Απρίλη του 1999, τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες και οι κινητοποιήσεις, η καθημερινή δράση των σωματείων, ντοκουμέντα από τα πανελλαδικά σώματα, η διεθνής δραστηριότητα, η αλληλεγγύη, οι παρεμβάσεις στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, στους μετανάστες θα παρουσιαστούν αναλυτικά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο, καθώς επίσης και προβολή βίντεο από τη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους Γυναικείους και Νεολαιίστικους Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους, να οργανώσουν επισκέψεις. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 8 μ.μ. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς, η έκθεση θ' ανοίξει μετά από το τέλος της απεργιακής Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης.Το ΚΚΕ τιμάει την Πρωτομαγιά

Οι κλαδικές Τομεακές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών) διοργανώνουν εκδήλωση για την 1η Μάη, τη Δευτέρα 28 / 4, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145). Η εκδήλωση περιλαμβάνει βίντεο - ομιλία - καλλιτεχνικό πρόγραμμα - έκθεση φωτογραφίας. Θα μιλήσει ο Γ. Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.Νέα συνάντηση για τη ΣΣΕ στο Φάρμακο

Νέα συνάντηση - διαπραγμάτευση με τους φαρμακοβιομήχανους (ΣΦΕΕ) για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα έχει στις 28 Απρίλη η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Η Ομοσπονδία τονίζει πως «η οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας με τη συζήτηση και τη συμμετοχή των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και η επιτυχία της θα δώσουν στην εργοδοσία το μήνυμα που πρέπει να πάρει: Οι εργαζόμενοι του κλάδου υπερασπίζονται μαχητικά τα δικαιώματά τους, διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους, συσπειρωμένοι στην κλαδική Ομοσπονδία ΟΕΦΣΕΕ, δε θυσιάζουν τίποτα στο βωμό των συμφερόντων της εργοδοσίας. Το κάθε σωματείο, η κάθε επιτροπή, ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την οργάνωση και την επιτυχία της Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Ετσι θα δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες, μαχητικοί κι έτοιμοι να διεκδικήσουμε την υπογραφή της κλαδικής μας συλλογικής σύμβασης εργασίας, την επαναφορά του κλάδου μας στα ΒΑΕ, τον κοινωνικό χαρακτήρα του ταμείου μας (ΤΕΑΥΦΕ), να υπερασπίσουμε το κατακτημένο ωράριο για 5ήμερη, 8ωρη δουλειά, Δευτέρα - Παρασκευή».Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Στη απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα καλεί η ΠΑΣΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές, δεν είμαστε μόνοι μας. Μαζί μας είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες και νεολαία. Ολοι όσοι υποφέρουν από τη δίψα των μονοπωλίων για κέρδη είναι σύμμαχοί μας. Είμαστε με αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτού του τόπου και όχι με αυτούς που τον κλέβουν. Στο δίλημμα, λοιπόν, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι απαντάμε: Πάμε με το λαό που αγωνίζεται, έχοντας το κεφάλι ψηλά, και όχι με το κεφάλαιο, σκυφτοί κι εξαθλιωμένοι! Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει.

Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Ν' απαλλαγούμε από τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να επιβάλουμε τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης με το λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει. Να ανασυγκροτήσουμε το κίνημα σε κάθε κλάδο και σε κάθε γειτονιά. Να δυναμώσουμε την ΠΑΣΕΒΕ. Συμμετέχουμε μαζικά στον εορτασμό της 1ης Μάη, με το ΠΑΜΕ. Κρατάμε ζωντανά τα οράματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης, γιατί, όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Στην Αθήνα, η προσυγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 9.30 το πρωί».Μηνύματα για τους Χαλυβουργούς

Την ανταπόκριση από εργατικά συνδικάτα σε μια σειρά χώρες συναντά το κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, μετά από την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τους ηρωικούς χαλυβουργούς και τον αγώνα τους. Η πολύμηνη απεργία των χαλυβουργών είχε συναντήσει τη στήριξη δεκάδων συνδικάτων απ' όλο τον κόσμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ξένοι συνδικαλιστές βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κατά τη διάρκειά της. Ανάμεσα σε άλλους, μηνύματα έχουν στείλει το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Εμπόριο από την Ιρλανδία, η Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Εργατών, Εργατικές Επιτροπές από την Ισπανία, το Συνδικάτο των Εργαζομένων στα πετρέλαια «Ζαναρτού» από το Καζακστάν, η Ενωση Εργαζόμενων στο Δέρμα Αργεντινής, το Συνδικάτο των Τραπεζοϋπαλλήλων από την Ινδία, η Διεθνής Κλαδική Ομοσπονδία των Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και η Διεθνής Κλαδική Ομοσπονδία Συνταξιούχων της ΠΣΟ.Σελίδα 14 - ΥΓΕΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η μεταρρύθμιση προχωράει σε βάρος των ασφαλισμένων

Ανεξάρτητα από τους ρυθμούς επαναλειτουργίας των μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ, οι αλλαγές οδηγούν σε χειροτέρευση των υπηρεσιών

«Ρολόι» - κατά την έκφρασή του - βρήκε ο υπουργός Υγείας την επαναλειτουργία των μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ, που εντάχτηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την ένταξη 73 μονάδων του πρώην ΕΟΠΥΥ στο σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού, υποστήριξε ότι, «παρά τις Κασσάνδρες, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προχωρά κανονικά. Τα Πολυϊατρεία άνοιξαν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέλευση είναι ίδια με εκείνη πριν ξεκινήσει η πολύμηνη απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ προχωράει, βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρέχει ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών για όλους και, από κει και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει θα έχει και την υγεία του. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, είναι δεδομένο ότι τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ θα επαναλειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό και με χειρότερες παροχές προς τους ασφαλισμένους, όπως έγκαιρα προειδοποίησε το ΚΚΕ.

Για παράδειγμα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) έχουν υποβάλει αίτηση επανένταξης το 64% των γιατρών που, πριν, είχαν μόνιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ και στη 2η ΥΠΕ το 50% των γιατρών. Επιπλέον, τα βιοχημικά και μικροβιολογικά εργαστήρια είναι σχεδόν άδεια από αντιδραστήρια.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το χαράτσωμα των ασφαλισμένων ακόμα και για να κλείσουν ένα τηλεφωνικό ραντεβού στα πολυϊατρεία, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι «χρεώσεις των γραμμών» είναι «χωρίς χρονοχρέωση από αστικό τηλέφωνο. Χρονοχρέωση υπάρχει μόνο αν πάρεις από κινητό τηλέφωνο». Ωστόσο, χτες τα τηλεφωνικά νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο συνέχιζαν να ενημερώνουν για τις χρεώσεις σε όσους ασφαλισμένους τα καλούν.

Εκτός από τη χρέωση στην κλήση επίκειται και η επιβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ, όπως ισχύει στα εξωτερικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας από την 1/1/2015, όπως επιβεβαίωσε και χτες ο υπουργός Υγείας.Ζωή - μαρτύριο για τους ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες

Τα 2,4 εκ. στο σύνολο φτάνουν όσοι δεν έχουν υγειονομική κάλυψη

Ενδεικτικά του Γολγοθά που ανεβαίνουν οι χρονίως πάσχοντες που έχασαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εξαιτίας της απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά, είναι τα όσα καταγγέλθηκαν χτες από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ).

Οι ασθενείς με αιμορροφιλία είναι 900 στην Ελλάδα και το «κόστος» νοσηλείας τους ήταν κοντά στα 25 εκ. ευρώ το χρόνο. Η νοσηλεία παρέχεται σε πέντε κέντρα αιμορροφιλίας (Λαϊκό, Ιπποκράτειο και Αγία Σοφία στην Αθήνα και Κέντρο ανηλίκων και ενηλίκων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης). Ομως, με τις περικοπές της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από 1.350 εκ. ευρώ το 2009 σε 530 εκ. το 2014, τα κονδύλια για τους αιμορροφιλικούς έχουν μειωθεί από 23,4 εκ. ευρώ το 2013 σε 17 εκ. ευρώ το 2014.

Ολες αυτές οι περικοπές, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών με αιμορροφιλία, δημιουργούν τραγικές καταστάσεις:

Οι «φιλάνθρωπες» πολυεθνικές...

Συνολικά, οι ανασφάλιστοι - που δεν έχουν και υγειονομική κάλυψη - ανέρχονται σε 1,9 - 2,4 εκ. σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραβρέθηκε χτες σε εκδήλωση της φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρίας Roche, για τη δωρεά 11.500 συσκευασιών φαρμάκων αξίας 2 εκ. ευρώ για ανασφάλιστους ασθενείς. Η δωρεά της πολυεθνικής εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η διάθεση των φαρμάκων θα γίνει μέσω των δημόσιων νοσοκομείων και του «κοινωνικού ιατρείου» που λειτουργούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αρχιεπισκοπή.

Ο υπουργός Υγείας εκθείασε την προσφορά της πολυεθνικής, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να βρει λύση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη, ο υπουργός Υγείας είπε: «Τα νούμερα των ανασφαλίστων δεν τα ξέρει κανένας επακριβώς. Το σύστημα ΑΤΛΑΣ προχωράει στην καταγραφή (και) σήμερα ξέρουμε ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 1.900.000 και του 2.400.000. Η καταγραφή έχει ξεπεράσει σήμερα το 80%».Κανείς συμβιβασμός με τη διαχείριση της φτώχειας

Φαγητό, κρεβάτι, μπάνιο για 20 μέρες το πολύ. Δυο - τρεις επισκέψεις στο γιατρό κι άλλες τόσες ιατρικές συνταγές για ένα τετράμηνο με την «κάρτα Υγείας» και υποτυπώδεις υπηρεσίες Υγείας - δωρεάν συνταγογράφηση επί της ουσίας - στο ΠΕΔΥ. Μερικές εκατοντάδες ευρώ εφάπαξ σε λίγες χιλιάδες - ούτε καν σε όλους όσοι ζουν σε ακραία φτώχεια. Αυτό είναι το «κοινωνικό μέρισμα» που ανακοινώνει πανηγυρικά η κυβέρνηση, τέτοιου τύπου «παροχές» συνεπάγεται η «κοινωνική πολιτική» που προπαγανδίζει.

Η υποβάθμιση «κοινωνικών υπηρεσιών» που παρέχονταν από το κράτος αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, που υποχρεώνεται σε μια ζωή με υποτιμημένες τις ανάγκες του σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στην υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία κ.ά. Για παράδειγμα: Οι υπηρεσίες Υγείας, ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας, έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, όπου πλέον ο ασφαλισμένος κι ο ανασφάλιστος δικαιούνται δωρεάν από το κράτος μόνο ένα «μίνιμουμ» παροχών. Ενα «ελάχιστο εγγυημένο» πακέτο παροχών Υγείας, που δεν έχει καμιά σχέση με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εποχής. Από κει και πέρα ο καθένας, ανάλογα με το πορτοφόλι του, θα έχει και την υγεία του.

Η διαχείριση της ακραίας φτώχειας και η υποβάθμιση των κρατικών παροχών συνολικά προς τα λαϊκά στρώματα είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αναστραφεί αν υπάρξει ανάκαμψη. Δεν πρόκειται οι μισθοί και οι συντάξεις να επιστρέψουν ακόμα και στα προ κρίσης επίπεδα, ούτε βέβαια να ανακοπεί η υποβάθμιση εργατικών - λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Γι' αυτό, τα μέτρα φτωχοκομείου που τώρα ενισχύονται δεν είναι ούτε έκτακτα, ούτε παροδικά. Είναι πανάκεια στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας από τις κυβερνήσεις που θέλουν να διαχειριστούν τον καπιταλισμό, ανεξάρτητα από το μείγμα που λένε πως θα χρησιμοποιήσουν, και βεβαίως δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για μέτρα «ανακούφισης» των πιο φτωχών, προκειμένου να διατηρείται η «κοινωνική συνοχή». Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, μιλάει για «ψηφοθηρικά» ψίχουλα, χωρίς ο ίδιος να υπόσχεται ότι θα κάνει κάτι ριζικά διαφορετικό αν κυβερνήσει. Για παράδειγμα, εξυμνεί το έργο των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων, επειδή «δημιουργούν εντελώς νέες σχέσεις και νέες προοπτικές. Μπολιάζουν την ελληνική πραγματικότητα με νέες μορφές και αντιλήψεις για την Πρωτοβάθμια Υγεία», όπως είπε η Θεανώ Φωτίου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική εκδήλωση το Μάρτη του 2013.

Με δεδομένο ότι τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία λειτουργούν με όρους εθελοντισμού, δωρεών και «φιλανθρωπιών» και παρέχουν ένα «ελάχιστο» επίπεδο υπηρεσιών - σίγουρα όχι ενιαίο για όλους - για ποιες νέες μορφές κι αντιλήψεις μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν αναφέρεται μόνο στον ανασφάλιστο, που αναγκαστικά θα καταφύγει εκεί για να εξασφαλίσει στοιχειώδεις υπηρεσίες. Ούτε περιορίζεται στον εθελοντή υγειονομικό, που θέλει να προσφέρει, ανεξάρτητα από το πώς επιλέγει να το κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει καθαρά πως, αν κυβερνήσει, αυτές οι δομές θα μείνουν και θα ενισχυθούν, ως το «νέο» μοντέλο της ΠΦΥ. Αντίστοιχα, στο ίδιο πνεύμα η κυβέρνηση πολλές φορές συγχαίρει το έργο των «κοινωνικών ιατρείων - φαρμακείων» και άλλων παρόμοιων δομών, που πολλαπλασιάστηκαν σε συνθήκες κρίσης.

Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, η νεολαία, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων δεν πρέπει να συμβιβαστούν μ' αυτήν τη βάρβαρη πραγματικότητα. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες ο λαός να ευημερήσει, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του. Αυτό που τον εμποδίζει είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης. Εκεί πρέπει να στρέψει τα πυρά του, δυναμώνοντας σήμερα τη συσπείρωση γύρω από αιτήματα που απορρίπτουν τη διαχείριση της φτώχειας και φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστική προστασία των ανέργων, των φτωχών, που δεν ευθύνονται γι' αυτό που ζούνε. Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη, η απόρριψη των κομμάτων - διαχειριστών της φτώχειας θα αποτελέσει όπλο του λαού προς αυτήν την κατεύθυνση.


Ε.Σελίδα 15 - ΝΕΟΛΑΙΑ

Αντιδράσεις για την υποκριτική «αναπλήρωση» μαθημάτων

Με αντιδράσεις από μαθητές και εκπαιδευτικούς που βλέπουν ότι η κυβέρνηση τιμωρεί τους μαθητές για τις κινητοποιήσεις τους, ξεκίνησε χτες για πρώτη φορά το μέτρο της «αναπλήρωσης» των διδακτικών ωρών μέσα στις διακοπές του Πάσχα.

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για την αναπλήρωση ζήτησαν χτες το πρωί σε συνάντησή τους με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής γονείς και εκπαιδευτικοί. Αντιπροσωπεία της ΑΣΓΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, Ενώσεων Γονέων και εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας αναδεικνύοντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα του μέτρου και τα πραγματικά ελλείμματα στα σχολεία. Ζήτησαν παράλληλα να εξεταστούν οι μαθητές της Α' Λυκείου όπως και τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς τράπεζα θεμάτων, και να εξεταστούν οι μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου σ' αυτά που έχουν διδαχτεί και όχι σ' αυτά που θα έπρεπε να έχουν διδαχτεί.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Διευθυντής δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, αν και ο ίδιος εξέφρασε τη συμφωνία του με την πολιτική που ακολουθείται. Σύμφωνα με εκπροσώπους των γονιών, δεν αρνήθηκε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά στα σχολεία τα οποία είπε ότι θα καλυφθούν...

Με αποχή και καταλήψεις των σχολείων τους απάντησαν οι μαθητές σε σχολεία που αποφασίστηκε χτες να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της αναπλήρωσης, ενώ οι καθηγητές πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου που το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ανάδειξης του ζητήματος μαζί με την ΕΛΜΕ, Συλλόγους Γονέων και αντιπροσωπείες μαθητικών συμβουλίων, από τα 26 σχολεία που ήταν προγραμματισμένα ν' ανοίξουν χτες, τα 14 που είναι και τα πολυπληθέστερα παρέμειναν κλειστά.

Υποκρισία από το υπουργείο

Λόγω ελλείψεων εκπαιδευτικών, λόγω της διαθεσιμότητας των καθηγητών των ΕΠΑΛ ή ακόμα και λόγω έλλειψης πετρελαίου σε σχολεία της Β. Ελλάδας, φέτος ήταν πολλά τα σχολεία που έχασαν διδακτικές ώρες. Ωστόσο το υπουργείο Παιδείας έβαλε στο στόχαστρο τους αγώνες προσπαθώντας να περάσει στους μαθητές ότι έχουν «συνέπειες». «Εθιμική γάγγραινα» χαρακτήρισε χτες τις καταλήψεις μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, λέγοντας ότι γίνονται συνήθως αναίτια ή είναι υποκινούμενες στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, ανακάλεσε τις προχτεσινές του δηλώσεις ότι θα κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τους καθηγητές που δε θα προσέλθουν για αναπλήρωση, λέγοντας ότι δεν αφορά τις ώρες της στάσης εργασίας, αλλά την αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο.

Επιχείρησε για μία ακόμη φορά να εμφανίσει τους εκπαιδευτικούς σαν απρόθυμους ν' αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες, κάνοντας λόγο για «σκοτεινό» πρόσωπο του συνδικαλισμού σε ό,τι αφορά τις στάσεις εργασίας της ΟΛΜΕ. Ωστόσο οι Σύλλογοι Διδασκόντων, στο πλαίσιο της δικής τους αρμοδιότητας κι ευθύνης, την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών την έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένα και αποτελεσματικά. Σύμφωνα δε με τη μέχρι τώρα εμπειρία, δύο ή τρεις μέρες μαθημάτων αναπληρώνονται με ευκολία, χωρίς παράταση σχολικού έτους ή μαθήματα μέσα στις γιορτές του Πάσχα. Ομως είναι καθαρό ότι στόχος του υπουργείου δεν είναι η αναπλήρωση, αλλά να τιμωρήσει και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μελλοντικές κινητοποιήσεις...

Και αστυνομία σε σχολείο

Αντιδρώντας στην τιμωρητική λογική και υποκρισία του υπουργείου, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Λουτρακίου αρνήθηκαν χτες να μπουν για μάθημα, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Και, σύμφωνα με το Τομεακό Συμβούλιο Κορινθίας της ΚΝΕ, στο σχολείο κατέφτασε η αστυνομία. Το ΤΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει ότι, «στην κατεύθυνση του κυβερνητικού αυταρχισμού με την ανοχή του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η αστυνομία κλήθηκε να πάρει τα στοιχεία από μαθητές» και δηλώνει ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα των μαθητών.ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Βήματα πλήρους και βαθύτερης εναρμόνισης με την πολιτική της ΕΕ

Την πλήρη εναρμόνιση της πολιτικής που θα εφαρμόσει και η νέα διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση, με τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Κατρίνης (βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία) παρουσιάζοντας - στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής - τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρόκειται να κινηθεί η διοίκηση για το ζήτημα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης.

Εμμένοντας σε αντιεπιστημονικά και αντιδραστικά ιδεολογήματα, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ χαρακτήρισε την τοξικοεξάρτηση ως «πρόβλημα δημόσιας υγείας που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και οι υπόλοιπες χρόνιες παθήσεις». Υπηρετώντας την προπαγάνδα που στοχεύει στη συσκότιση των πραγματικών αιτιών, ιατρικοποιεί ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό πρόβλημα που οξύνεται και πατώντας στο συγκεκριμένο ορισμό επαναφέρει το «θεραπευτικό πλουραλισμό» και σύνδεση των προγραμμάτων υποκατάστασης με τα «στεγνά» προγράμματα.

Αν αποκωδικοποιήσουμε το «θεραπευτικό πλουραλισμό», τον οποίο επικαλούνται κυβέρνηση και ΕΕ, στην ουσία πρόκειται για υπονόμευση και υποχρηματοδότηση των «στεγνών» προγραμμάτων που η αποτελεσματικότητά τους είναι αποδεδειγμένη (παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και τις ελλείψεις προσωπικού τουλάχιστον 200 άνθρωποι κάθε χρόνο κερδίζουν τη μάχη της απεξάρτησης και βγαίνουν πάλι «καθαροί» στην κοινωνία) και πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης (τα ποσοστά των απεξαρτημένων από τα συγκεκριμένα προγράμματα στα περίπου 20 χρόνια λειτουργίας τους είναι μηδαμινά). Πρόκειται για προγράμματα που σήμερα λειτουργούν με χαμηλές προδιαγραφές, κρατούν χιλιάδες ανθρώπους ομήρους της κρατικής πρέζας, διατηρούν νόμιμους και μόνιμους χρήστες.

Προκειμένου να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η συντήρηση του προβλήματος και η διαχείριση της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ έκανε λόγο για την πρόθεση συνταγογράφησης υποκατάστατων στους σταθεροποιημένους χρήστες, αρχικά μέσω του ΟΚΑΝΑ και αργότερα από γιατρούς του ΕΣΥ (μελλοντικά ενδεχομένως κι από ιδιώτες γιατρούς). Το πρόσχημα, για να κυκλοφορούν περισσότερες ανθρώπινες σκιές, είναι για άλλη μια φορά η «μείωση της λίστας αναμονής και να απελευθερωθούν οι θέσεις εργασίας». Η λίστα αναμονής υπάρχει μόνο στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ δημιουργείται σκόπιμα και αξιοποιείται επικοινωνιακά απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αξιοποίηση της λίστας από τον τότε υπουργό Υγείας Α. Λοβέρδο, για να μεταφερθούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο σε ένα χρόνο, στη Γερμανία, σημειώθηκαν 350 θάνατοι από υποκατάστατα (βουπρενορφίνη), ενώ στη Δανία σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη. Καμιά θεραπεία απεξάρτησης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν οδηγεί στο περιθώριο, έστω κι αν αυτό είναι «θεσμοθετημένο», αν αποβλέπει απλώς και μόνο στην «ομαλοποίηση» και τον κοινωνικό έλεγχο της συμπεριφοράς του εξαρτημένου, αν στοχεύει στη νομιμοποίηση του φαινομένου και στο συμβιβασμό με αυτό.

Η θεσμοθέτηση προγραμμάτων υποκατάστασης και στις φυλακές αποτελεί άλλον έναν άξονα, στον οποίο πρόκειται να κινηθούν διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα, σε κάποιες από τις φυλακές λειτουργούν προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και έργο. Τα προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές απλά θα πυροδοτήσουν τα ήδη οξυμένα προβλήματα και θα υπονομεύσουν το ιδιαίτερα δύσκολο έργο των «στεγνών» προγραμμάτων.

Οσο για τις αναφορές στην ανάγκη πρωτογενούς πρόληψης και παρεμβάσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία, επισημαίνοντας ως μοναδικό πρόβλημα την έλλειψη Κέντρου Πρόληψης στο Λασίθι, μόνο ως υποκριτικές και προκλητικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Εδώ και 15 χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης αιμορραγούν οικονομικά, οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στα ολοένα αυξημένα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Απαραίτητη προϋπόθεση για ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις είναι η αλλαγή του σαθρού θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης, η γενναία ενίσχυση του προσωπικού τους και αύξηση της χρηματοδότησης.

Παράλληλα, στις προθέσεις του ΟΚΑΝΑ είναι η ενεργός συμμετοχή των ΜΚΟ, στο όνομα της καταπολέμησης του κοινωνικού στιγματισμού. Ενώ έντονες ανησυχίες και ερωτήματα προκαλεί η πρόθεση της διοίκησης για μελλοντική μετεξέλιξη του Οργανισμού σε ...Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης όλων των εξαρτήσεων.

Σελίδα 16 - ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ντόρος για ρατσιστικές αφίσες του Κόμματος Ανεξαρτησίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τη συνήθως «διακριτική» ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στο Λονδίνο, προκαλεί στη Βρετανία η νέα προεκλογική εκστρατεία του ευρωσκεπτικιστικού και αντιμεταναστευτικού βρετανικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, που ξαναπαίζει το τετριμμένο «χαρτί» της υποτιθέμενης «κλοπής» θέσεων εργασίας Βρετανών εργατών από χαμηλόμισθους μετανάστες, προσπαθώντας ν' «αλιεύσει» ψήφους ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη.

Αφορμή για δυσμενή σχόλια σε βάρος του κόμματος UKIP, που αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία την παρούσα κατάσταση προς όφελος των μονοπωλίων και της αστικής τάξης, έδωσαν τουλάχιστον δύο από τις κεντρικές προεκλογικές αφίσες του. Στη μία αναγράφεται το σλόγκαν:«26.000.000 άτομα στην Ευρώπη αναζητούν δουλειά. Και τίνος δουλειά κυνηγάνε;», ενώ ένα δάχτυλο είναι στραμμένο προς το μέρος του ατόμου που διαβάζει την αφίσα. Στην άλλη απεικονίζεται ένας εργάτης φορώντας προστατευτικό κράνος να ζητιανεύει, ενώ από κάτω αναγράφεται η φράση: «Η πολιτική της ΕΕ εν δράσει. Οι Βρετανοί εργαζόμενοι πλήττονται σφόδρα από την απεριόριστη φθηνή εργασία.»...

Οι απροκάλυπτα ξενοφοβικές αφίσες του UKIP προκάλεσαν εκπρόσωπο της ανώτατης Αρχής της Καθολικής Εκκλησίας στη Βρετανία ν' απευθύνει δημόσια έκκληση στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν «κινδυνολογικό» λεξιλόγιο όταν αναφέρονται στους μετανάστες. Οι επικριτές της συνέκριναν τις αφίσες με εκείνες ανάλογου περιεχομένου και «ήθους» που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» και το «Βρετανικό Εθνικό Κόμμα».

Ομως υπάρχει μία σημαντική διαφορά: Οι παλιότερες ανάλογου περιεχομένου αφίσες των παλιότερων αστικών εθνικιστικών βρετανικών κομμάτων κόστιζαν πολύ λιγότερο και δεν είχαν από πίσω το ζεστό χρήμα πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών - δήθεν «φιλάνθρωπων» όπως του Πολ Σάικς που βρίσκεται πίσω από τη σημερινή προεκλογική εκστρατεία του UKIP για τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, λέγεται πως η σημερινή, ρατσιστική αφισορύπανση του Λονδίνου κόστισε, - ούτε λίγο, ούτε πολύ - περίπου 1.500.000 στερλίνες...

Προφανώς ο Σάικς δεν έριξε το 1,5 εκατομμύριο στερλίνες γιατί «λυπήθηκε» τους Βρετανούς εργάτες, αλλά γιατί προσδοκά μεγιστοποίηση των κερδών του και ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων από μια πιθανή ενίσχυση της εκλογικής δύναμης «εναλλακτικών» κομμάτων τύπου UKIP.

Πρόταση Γιούνκερ για πενταετές «μορατόριουμ» στη διεύρυνση της ΕΕ

Γεγονός πάντως είναι πως ο «ευρωσκεπτικισμός» εκλαμβάνεται πλέον σοβαρότερα υπόψη από πολιτικούς εκφραστές της αστικής τάξης, όπως ο κεντροδεξιός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γιούνκερ έπαιξε κι εκείνος χτες με τον τρόπο του το «χαρτί» της μετανάστευσης, αφού, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε πως «θα εργαστεί για μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία», υποστηρίζοντας καταρχάς ένα πενταετές «μορατόριουμ» όσον αφορά την εισδοχή νέων μελών στην ΕΕ, για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες του Λονδίνου σχετικά με τη μετανάστευση από τις φτωχότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης...

«Είμαι της άποψης ότι δε θα υπάρξει καμία νέα προσχώρηση τα επόμενα πέντε χρόνια», είπε ο Γιούνκερ επιχειρώντας να καθησυχάσει τον Κάμερον, ο οποίος, εάν επανεκλεγεί στις εκλογές της επόμενης χρονιάς στη Βρετανία, έχει δεσμευτεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος το 2017, ώστε να επιλέξουν οι Βρετανοί αν θέλουν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψουν.ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - «ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ»

Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται

Ιδιαίτερη προβολή συνάντησε στον αστικό Τύπο η λεγόμενη τελευταία επίσκεψη της τρόικας στην Πορτογαλία, κάτι που εμφανίζεται ως το τέλος του μνημονίου και έξοδος στις αγορές. Μάλιστα σημειώνεται ότι «το πρόγραμμα διάσωσης» θα κλείσει με την τελευταία δόση 851 εκατομμυρίων από το δάνειο 25,7 δισεκατομμυρίων που ξεκίνησε το 2011 και των συνολικών πιστώσεων ύψους 78 δισ. Φυσικά, όλα αυτά, όπως και το δάνειο στη χώρα μας, είναι χρήματα που πάνε για την ενίσχυση των κεφαλαιοκρατών για να βγουν από την καπιταλιστική κρίση, αλλά πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Πάντως και η λεγόμενη έξοδος από το μνημόνιο που προβάλλουν τα κυβερνητικά αστικά κόμματα στην Πορτογαλία δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ένα από τα μέρη της τρόικας, προειδοποιεί πως πρέπει να συνεχιστεί «μια διευρυμένη δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία», καθώς είναι αναγκαία «για να εξασφαλιστεί ότι το χρέος θα παραμείνει βιώσιμο και για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Είναι δηλαδή φανερό ότι για την εργατική τάξη και τα εκμεταλλευόμενα στρώματα τα αντιλαϊκά μνημόνια θα είναι διαρκείας, ενώ, και σε περίπτωση μιας κάποιας σταθεροποίησης ή ανάκαμψης, αυτή δεν πρόκειται ν' αλλάξει τη σημερινή βαρβαρότητα, της απώλειας εισοδήματος και εργασιακών και κοινωνικών δικαιώματα. Δηλαδή και στην Πορτογαλία, όπως και στη χώρα μας και κάθε καπιταλιστική χώρα, αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι να χαράξουν το δικό τους δρόμο για τη δική τους εργατική λαϊκή εξουσία, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες τους, και όχι να εγκλωβίζονται στα διάφορα μείγματα διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ

Σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία

Στόχος της περιοδείας είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση αλλά και το προβάδισμα των αμερικανικών μονοπωλίων στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας

ΤΟΚΙΟ.--

Στην Ιαπωνία προσγειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, μεταφέροντας τον Μπαράκ Ομπάμα στον πρώτο σταθμό της οκταήμερης περιοδείας του στην Ανατολική Ασία.

Σήμερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και τον πρωθυπουργό της χώρας. Χτες, οι επαφές του περιορίστηκαν σε ένα γεύμα που είχε με τον Σίνζο Αμπε σε γνωστό εστιατόριο σούσι της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ένα είδος συνάντησης ηγετών ασυνήθιστο για την περιοχή, αλλά γεμάτο συμβολισμούς - σύμφωνα με αναλυτές - για τις προσπάθειες του Αμπε να αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τους προβληματισμούς των ΗΠΑ για κινήσεις του Τόκιο όπως, π.χ., αυτές που προκαλούν τριβές με τη Σεούλ (λόγω εδαφικών διαφορών) και τις συνέπειες για τις «ισορροπίες» που απαιτούν, αναζητώντας ένα συσχετισμό δύναμης βολικό για την προώθηση των σχεδίων των αμερικανικών πολυεθνικών.

Ο Ομπάμα φτάνει στην περιοχή επιδιώκοντας να διασφαλίσει την πρόσβαση των αμερικανικών μονοπωλίων στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη καπιταλιστική αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού. Ταυτόχρονα, μέλημα των Αμερικανών είναι και η εξασφάλιση προβαδίσματος έναντι των ανταγωνιστών τους, κύρια των Κινέζων, που αποτελούν κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Γι' αυτό και στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν οι διαπραγματεύσεις για τη «Δια-Ειρηνική Συμφωνία Εμπορίου» (που προς το παρόν «κολλάει» κυρίως στα συγκρουόμενα συμφέροντα αμερικανικών και ιαπωνικών εταιρειών), καθώς αν υπογραφεί, θα δημιουργηθεί μια τεράστια αγορά με όρους που δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν σημαντικά μειονεκτική θέση για τις κινεζικές εταιρείες (η Κίνα δε συγκαταλέγεται στις συνολικά 12 χώρες που διαπραγματεύονται).

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα

Χτες, τα διεθνή ΜΜΕ εστίασαν σε ένα από τα σημεία συνέντευξης που έδωσε ο Ομπάμα στην ιαπωνική εφημερίδα «Γιομιούρι» (Yomiuri), όπου σημείωσε ότι τα νησιά Σενκάκου (που στα κινεζικά αποκαλούνται Ντιαογιού και αποτελούν διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα) διοικούνται από την Ιαπωνία και ως τέτοια εμπίπτουν στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ - Ιαπωνίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση που η Ιαπωνία δεχτεί επίθεση, οι ΗΠΑ πρέπει να την βοηθήσουν. Η επισήμανση αυτή (που δε γίνεται για πρώτη φορά) έδωσε αφορμή σε πολλούς να βγάλουν το συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ στέλνουν «σαφές μήνυμα» ενάντια στην Κίνα κ.τ.λ.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι πολύ πιο σύνθετες και καθόλου «ευθύγραμμες».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ομπάμα, τονίζοντας την αυξανόμενη σημασία που έχει η περιοχή για τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «βαθαίνουμε τους δεσμούς μας με αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία». Ειδικά όσον αφορά την Κίνα, έκανε λόγο για «νέο μοντέλο» στις διμερείς τους σχέσεις, «βασισμένο στην πεποίθηση ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, περιφερειακά αλλά και παγκόσμια». Ως τέτοια ανέφερε την «αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», την «ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», τις «κλιματικές αλλαγές». «Καλωσορίζουμε τη συνεχιζόμενη άνοδο της Κίνας» που «παίζει έναν υπεύθυνο ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις», επισήμανε, συμπληρώνοντας βεβαίως ότι «η δέσμευσή μας με την Κίνα δεν θα γίνεται σε βάρος της Ιαπωνίας ή άλλων συμμάχων μας».

Ακόμα, ο Ομπάμα επιδοκίμασε τα σχέδια της Ιαπωνίας να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε να μπορεί (και τυπικά) να εμπλακεί σε «ειρηνευτικές» αποστολές εκτός συνόρων.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, δήλωσε ότι η συμφωνία Ιαπωνίας - ΗΠΑ είναι διακανονισμός από «την εποχή του ψυχρού πολέμου και δε θα έπρεπε να βλάπτει την εδαφική ακεραιότητα και τις δίκαιες απαιτήσεις της Κίνας».

Αύριο Παρασκευή ο Ομπάμα θα συνεχίσει το ταξίδι του στη Νότια Κορέα ενώ μετά θα βρεθεί σε Μαλαισία και Φιλιππίνες.Σελίδα 17 - ΔΙΕΘΝΗ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση. Νέα στρατιωτικά γυμνάσια από ΝΑΤΟ και Ρωσία

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ για την Ουκρανία στις 10 Μάη

Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία στην Ουκρανία (αλλά και η σφήνα που θέλουν να βάλουν οι ΗΠΑ στην ΕΕ και ειδικά στη Γερμανία και τις σχέσεις με ρωσικά μονοπώλια), όπως όλα δείχνουν, κλιμακώνεται παραπέρα. Ολοι πια θεωρούν τη Συμφωνία της Γενεύης της περασμένης Πέμπτης ένα κενό γράμμα, παρόλο που αλληλοκατηγορούνται ρίχνοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλο για τη μη εφαρμογή της.

Ποια είναι τα σημερινά δεδομένα: Η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων στέλνει και άλλα στρατεύματα στην Ανατολική Ουκρανία όπου οι ρωσόφωνοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες, τις καταλήψεις κυβερνητικών και την οργανωμένη και ένοπλη αντίσταση, χωρίς να είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητα αυτών των κινήσεων, όπως αποδείχτηκε πολύ πρόσφατα με τις αυτομολήσεις με το μέρος των διαδηλωτών και την άρνηση στρατιωτών να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους ενάντια σε συμπατριώτες τους. Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εντείνει την παρουσία του στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας - και κυρίως οι ΗΠΑ - ότι θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους τον πλούτο της περιοχής. Ταυτόχρονα η Ρωσία προχωράει επίσης σε γυμνάσια, αυτήν τη φορά στην Κασπία Θάλασσα και δηλώνει ότι, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, δε θα διστάσει να απαντήσει. Είναι δηλαδή φανερό ότι με τη συσσώρευση τέτοιου όγκου στρατιωτικών δυνάμεων δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα θερμό επεισόδιο. Χωρίς να επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή, η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στην πόλη Σβιατογκόρσκ «απελευθέρωσε» την πόλη αυτή κοντά στο Σλαβιάνσκ.

Νέα συνομιλία Λαβρόφ - Κέρι

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κατόπιν πρωτοβουλίας του δεύτερου, στην οποία σημείωσε ότι «οι εντολές για την ανάπτυξη του στρατού για την αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να ακυρωθούν, η ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας πρέπει να αφοπλιστεί, οι συλληφθέντες ακτιβιστές στη Νοτιοανατολική Ουκρανία να αφεθούν ελεύθεροι και να αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος στην Ουκρανία».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν απειληθούν άμεσα τα συμφέροντά της, θύμισε την περίπτωση της Νότιας Οσετίας και κατηγόρησε ξανά τις ΗΠΑ για «υποκίνηση» της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι πίσω από όλα βρίσκονται οι Αμερικανοί». Μιλώντας επίσης χτες στο δίκτυο «Russia Today», ο Λαβρόφ είπε ότι, «εάν δεχτούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχτούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε για παράδειγμα στη Νότια Οσετία, δε βλέπω άλλο τρόπο, παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σχετικά με τις εξελίξεις στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι το Κίεβο «είχε ανακοινώσει τη διακοπή αυτού που ονομάζει "αντιτρομοκρατική επιχείρηση", αλλά τώρα που ο (Αμερικανός αντιπρόεδρος) Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε το Κίεβο, λένε ότι η επιχείρηση περνά και πάλι σε ενεργό φάση». «Δεν έχω κανένα λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επανέλαβε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία δεν εκπληρώνει κατά τη γνώμη του τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης. «Τίποτε από όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη, και φυσικά οι Αρχές του Κιέβου θα έπρεπε να έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν, δεν έχει γίνει», είπε.

Ο Κέρι από την πλευρά του κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποκινεί την αναταραχή στην Ανατολική Ουκρανία και είπε ότι πρέπει οι ρωσόφωνοι να φύγουν από τα κτίρια και να αφοπλιστούν για να υπάρξει πρόοδος.

ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια σε Βαλτικές Χώρες και ρωσικά στην Κασπία

Την ίδια ώρα βέβαια οι ΗΠΑ στέλνουν 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει στόχο να καθησυχάσει τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μετά από την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιναύαρχος Τζον Κέρμπι, σημείωσε ότι αυτές οι ασκήσεις που προγραμματίζεται να διεξαχθούν γίνονται επιπροσθέτως του τακτικού προγράμματος εκπαίδευσης που έχει ο αμερικανικός στρατός με αυτές τις χώρες και διευκρίνισε ότι αυτές προστέθηκαν λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.

Από την άλλη το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί από χτες στρατιωτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα, διάρκειας 7 ημερών. Ενώ και στην περιοχή του Ροστόφ κοντά στα ουκρανικά σύνορα πραγματοποιούνται γυμνάσια στρατού ξηράς.

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ, ανησυχία για την ενέργεια

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα υποδεχτεί το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις 10 Μάη στην Στράλσουντ, στη Βορειοανατολική Γερμανία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Οστε Τσαϊτούνγκ» χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα η συνάντηση. Πάντως αναφέρεται ότι ο λόγος της συνάντησης θα είναι κυρίως η κατάσταση στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ θα συναντηθεί σήμερα με αρμόδιους υπουργούς της Σλοβακίας και της Ουκρανίας στην Μπρατισλάβα για να συζητήσουν την πιθανότητα της αντιστροφής της ροής του φυσικού αερίου, ώστε να μεταφέρεται πίσω στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ετινγκερ, τον Ουκρανό υπουργό Ενέργειας Γιούρι Προντάν και τον Σλοβάκο υπουργό Οικονομίας Τόμας Μαλατίνσκι θα γίνουν πριν από μια άλλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ουκρανία και τη Ρωσία τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Κρατείται στο Σλαβιάνσκ Αμερικανός δημοσιογράφος

Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες στο Σλαβιάνσκ κρατούν τον Αμερικανό δημοσιογράφο Σάιμον Οστρόφσκι από το διαδικτυακό μέσο «Vice News». Ο αυτονομιστής αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ότι οι άνδρες του κρατούν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο, χωρίς να τον κατονομάσει. Αλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή είπαν ότι ο Οστρόφσκι συνελήφθη από ενόπλους τη Δευτέρα μαζί με άλλα άτομα, όμως, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συλληφθέντες, δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος.Απεργία σε ανθρακωρυχεία του Ντονμπάς

Χτες, σε πέντε ορυχεία της επιχείρησης «Κρασνοντονούγκολ» στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι ανθρακωρύχοι κατέβηκαν σε απεργία διεκδικώντας αύξηση των αποδοχών τους. Η επιχείρηση ανήκει στον όμιλο «Μετινβέστ» του μεγαλοκαπιταλιστή, πρώην υποστηριχτή του Γιανουκόβιτς και τώρα με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, Ρινάτ Αχμέτοβ, του πιο πλούσιου επιχειρηματία της Ουκρανίας. Στην απεργία συμμετείχε πάνω από το 80% των εργατών και κατέβηκαν στην πλατεία της πόλης Κρασνοντόν του Λουγκάνσκ όπου απέκλεισαν την έδρα της επιχείρησης που εργάζονται. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, οι απεργοί δεν προέβαλαν πολιτικά ζητήματα, αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις τους, υποστήριξαν ότι λαμβάνουν μισθούς μικρότερους κατά 2 έως 4 χιλιάδες γκρίβα από τους μέσους μισθούς που ισχύουν στο Ντονμπάς, την ώρα μάλιστα που βλέπουν το κόστος ζωής να ακριβαίνει.ΡΩΣΙΚΗ ΔΟΥΜΑ

Καταδίκη του φασισμού και της αποκατάστασής του

Σε άλλη μια εντυπωσιοθηρική κίνηση προχώρησε χτες η ρωσική αστική εξουσία, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Η Δούμα ενέκρινε επί της αρχής ένα διάταγμα με ισχύ νόμου που επιβάλλει ποινές σε όποιον αρνείται τα αποτελέσματα του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης κατά του φασισμού, αποκαθιστά τον ναζισμό και διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τη δράση της Ρωσίας και των συμμάχων της κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προβλέπονται ποινές χρηματικές έως 8.300 δολ. και φυλάκιση έως τρία χρόνια για όσους δημόσια εκφράζονται έτσι, πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα και ποινές έως 5 χρόνων σε ΜΜΕ που θα δημοσιεύσουν τέτοιες απόψεις και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάδειξη των νεοναζί στη νέα εξουσία, ωστόσο είναι φανερό ότι επιχειρεί να καπηιλευτεί την ηρωική προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος στη νίκη επί του φασιστικού τέρατος, που είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αν, δε, σκεφτεί κανείς ότι μόλις προχτές η ρώσικη κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν «έριξε νερό στο μύλο» του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας, με «όχημα» τον «αντισταλινισμό», ανακοίνωσε διάταγμα που αποκαθιστά τα «θύματα του Στάλιν στην Κριμαία», μπορεί να καταλάβει τη σκοπιμότητα των σημερινών κινήσεων. Είναι φανερό ότι αυτό που επιχειρείται είναι, αξιοποιώντας τα αντιφασιστικά αισθήματα του ουκρανικού λαού, που έδωσε στον αγώνα ενάντια στους ναζί πάνω από 5 εκατομμύρια από τα συνολικά 22 εκατομμύρια των Σοβιετικών στρατιωτών και πολιτών, τη δίκαιη αντίστασή του στην αντιδραστική νέα αστική εξουσία του Κιέβου, να κρυφτεί ο ρόλος της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας, που δρα για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών της ομίλων.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε σήμερα τα συλλυπητήρια της Τουρκίας «στα εγγόνια των Αρμενίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν το 1915» κατά τις σφαγές που είχαν στόχο την κοινότητα αυτή υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

ΟΛΤΙΝΓΚ.-- Νεοναζί από Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο χωριό Ολτίνγκ στην Αλσατία της Γαλλίας, για μια «ιδιωτική βραδιά» με την ευκαιρία της επετείου γέννησης του Αδόλφου Χίτλερ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί διεθνώς η αποκάλυψη εκατοντάδων βιασμών σε βάρος αγοριών από 12 ως 14 ετών επί δεκαετίες από τον Αμερικανό εκπαιδευτικό - παιδεραστή Ουίλιαμ Τζέιμς Βάχεϊ. Ο Βάχεϊ αυτοκτόνησε πριν περίπου ένα μήνα στο Λεβέρν της Μινεσότα, ενώ το FBI προσπαθούσε να βγάλει ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης φωτογραφικού υλικού με στιγμιότυπα από τα θύματά του σε υπολογιστή του δράστη. Οι αμερικανικές Αρχές αναζητούν θύματα κακοποίησης του δράστη σε εννιά χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, όπου το 1978-1980 είχε εργαστεί ως δάσκαλος Ιστορίας και Γεωγραφίας στο «American Community School» της Αθήνας.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεύτερη επίθεση, σε ένα περίπου 20ήμερο, κατά οικογένειας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημειώθηκε προχτές στο Λονδίνο από επτά ένοπλους άνδρες που εισέβαλαν σε διαμέρισμα οικογένειας κλέβοντας τιμαλφή, χρήματα και πιστωτικές κάρτες υπό την απειλή μαχαιριών, σφυριών και όπλων.

MAΔΡΙΤΗ.-- Ελπίδες για τη μακροπρόθεσμη εξεύρεση ασφαλούς θεραπείας της εκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ γεννούν οι πειραματικές δοκιμές επιστημόνων του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (UAB), που ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν μια γενετική θεραπεία με την πρωτεΐνη Crtc1 που αναστρέφει την απώλεια μνήμης, στα πρώτα στάδια, σε ποντίκια που έπασχαν από την ασθένεια.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Τουλάχιστον 63 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 80 τραυματίστηκαν χτες σε εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας στην επαρχία Κατάνγκα, στη Νοτιοανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, πέφτοντας θύματα του πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.ΙΤΑΛΙΑ

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα κλιμακώνεται

Η συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που πρεσβεύει και ο νέος αστός πολιτικός Ματέο Ρέντσι, που έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας ανατρέποντας τον ομόσταυλό του στο «Δημοκρατικό Κόμμα» Ερνίκο Λέτα, επιβεβαιώνεται καθημερινά. Ο νέος πολιτικός, που εμφανίστηκε ως ο «καινοτόμος» και ο «άφθαρτος που θα φέρει πρακτικές λύσεις ενάντια στη διαφθορά και τη γραφειοκρατία», πέρασε χτες σε πρώτη φάση στη Βουλή την αντιδραστική μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η συγκεκριμένη ψηφοφορία είχε και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που επιτεύχθηκε με 344 «ναι» και 188 «όχι».

Το σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά ήταν και πρόταση των Ιταλών βιομηχάνων, δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν με συμβάσεις έργου (ακόμα και πέντε μέσα σε 3 χρόνια) νέους ειδικά εργαζομένους χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα, χωρίς να υπόκεινται σε κλαδικές συμβάσεις. Δηλαδή ουσιαστικά μιλάμε για ένα σκλαβοπάζαρο αναλώσιμων εργαζομένων που θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία στους καπιταλιστές και θα αναβαθμίσουν τη λεγόμενη «ανταγωνιστικότητα της ιταλικής οικονομίας» σε σχέση με άλλες χώρες.

Ο Ιταλός υπουργός εργασίας Τζουλιάνο Πολέτι δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να εξασφαλιστεί και η έγκριση της Γερουσίας που είναι απαραίτητη επίσης, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε ό,τι αφορά τα κύρια περιεχόμενα του νέου νόμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει, οι νέοι εργαζόμενοι σε μια δουλειά δε θα έχουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα πριν περάσουν τρία χρόνια και θα μπορούν οι εργοδότες να τους αλλάζουν ειδικότητες. Είναι φανερό ότι οι αναλώσιμοι αυτοί εργαζόμενοι θα γίνονται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης και από τις εταιρείες επινοικίασης εργαζομένων, που εκτιμάται ότι πρέπει να διευρυνθούν. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι απ' ό,τι φαίνεται το πρότυπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα «στύβονται σαν λεμονόκουπες», θα πετιούνται στην ανεργία και θα βρίσκονται νέοι από τη στρατιά των ανέργων που θα μπορούν να δουλέψουν και με χαμηλότερους μισθούς. Το φαινόμενο αυτό πλέον εφαρμόζεται σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πολύ αποτελεσματικά για τους καπιταλιστές.ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ερευνούν συντρίμμια σε ακτή

ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ.--

Συντρίμμια που «ξεβράστηκαν» στην ακτή, 300 χιλιόμετρα από το Περθ όπου βρίσκεται το κέντρο συντονισμού των ερευνών για το «Μπόινγκ 777», ερευνούν οι αυστραλιανές Αρχές, για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με το αεροσκάφος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» που φέρεται να έχει εξαφανιστεί από τις 8 Μάρτη του 2014.

Τα συντρίμμια - που εντοπίστηκαν σε ακτή κοντά στη πόλη Αουγκούστα - έμοιαζαν με λαμαρίνα με καρφιά και οι εικόνες που τραβήχτηκαν από αυτά στάλθηκαν και στη Μαλαισία. Χτες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ είπε ότι οι έρευνες, αν και μέχρι σήμερα έχουν αποβεί άκαρπες, θα συνεχιστούν. Από τη μεριά του, ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών και Αμυνας Χισαμουντίν Χουσεΐν ανακοίνωσε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών που θα βοηθήσουν στις έρευνες.ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Επεισόδια στις φαβέλες του Ρίο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Το σκηνικό της επέμβασης των δυνάμεων καταστολής σε φτωχογειτονιές (φαβέλες) του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά το βράδυ της Τρίτης. Μετά από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου από αστυνομικούς ενός χορευτή που θεωρήθηκε έμπορος ναρκωτικών, υπήρξαν συγκρούσεις και οδοφράγματα από νέους που πυρπόλησαν αυτοκίνητα και επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα κοντά στην κοσμοπολίτικη περιοχή της Κόπα Καμπάνα. Ο 26χρονος Ντάγκλας Ραφαέλ Ντα Σίλβα έφερε σημάδια έντονης κακοποίησης σε όλο του το σώμα, που η αστυνομία επέδωσε σε πτώση.

Οι επιχειρήσεις αυτές καταστολής δύο μήνες πριν το Παγκόσμιο Κύπελο έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια ως «επιχειρήσεις καταπολέμησης του ναρκεμπορίου», όπου συχνά είναι τέτοια η βιαιότητα των ομάδων της αστυνομίας, που δικαιολογημένα προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων που ζουν στις φαβέλες. Στο τελευταίο περιστατικό, από σφαίρες αστυνομικών σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε ένα 12χρονο παιδί. Τα τελευταία χρόνια, και με δεδομένο το χορό δισεκατομμυρίων που έχουν στήσει οι πολυεθνικές με το Μουντιάλ και την Ολυμπιάδα το 2016, εκδηλώνονται κινητοποιήσεις κατοίκων στις φτωχογειτονιές, που διαμαρτύρονται γιατί την ίδια ώρα που ξοδεύονται αμύθητα ποσά για τα κέρδη των μονοπωλίων οι εργαζόμενοι στερούνται βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.ΝΕΠΑΛ

Nεκροί 13 οδηγοί ορειβατών

KATMANTOY.--

Νεκροί θεωρούνται οι τρεις από τους συνολικά 16 Σέρπα (ορεινός λαός του Νεπάλ) οδηγούς που εξακολουθούσαν και χτες να αγνοούνται, πέντε μέρες μετά από τη χιονοστιβάδα που χτύπησε την ομάδα τους τη Μ. Παρασκευή. Οι 13 είχαν εντοπιστεί νεκροί τις προηγούμενες μέρες.

Συντετριμμένοι από το πιο θανατηφόρο δυστύχημα στην ιστορία των αναβάσεων στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, οι οδηγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να απεργήσουν διεκδικώντας αυξήσεις, ασφαλιστική κάλυψη και βελτίωση της περίθαλψής τους σε περίπτωση ατυχήματος. Οι Αρχές αντιδρούν στο ενδεχόμενο κινητοποίησης, γιατί στις αρχές του Μάη ξεκινά η νέα αναρριχητική περίοδος.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων με 400 δολάρια. Ωστόσο οι Σέρπα ζητούν την αύξηση της αποζημίωσης.ΝΑΥΑΓΙΟ «ΣΕΟΥΟΛ» - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Τα θύματα αυξάνονται κατά δεκάδες

ΤΖΙΝΤΟ.--

Με τα νεκρά κορμιά (κύρια) εφήβων να ανασύρονται κατά δεκάδες συνεχίζεται το δράμα του ναυαγίου του «Σεουόλ» με τις έρευνες στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, στα ανοιχτά του νησιού Τζεζού, όπου αναμενόταν να καταπλεύσει το μοιραίο πλοίο δυόμιση ώρες αφού ξεκίνησε να βυθίζεται. Οι δύτες που επιχειρούν στο εσωτερικό του πλοίου περιγράφουν ότι ένα μεγάλο μέρος των άψυχων παιδιών εντοπίζονται με δάχτυλα ακρωτηριασμένα, καθώς φαίνεται ότι έχασαν τη μάχη με το θάνατο προσπαθώντας απεγνωσμένα να βγουν από το πλοίο.

Την ίδια στιγμή, οι έρευνες για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά σε ζητήματα όπως οι χειρισμοί του πληρώματος. Τόσο η απαράδεκτη στάση μελών του πληρώματος και πρώτ' απ' όλα του πλοιάρχου (που φέρεται να είναι από τους πρώτους που εγκατέλειψαν το πλοίο) όσο και η αυτοθυσία με την οποία άλλοι ναυτεργάτες πάλεψαν για να σωθούν όσα το δυνατόν περισσότερα παιδιά αποτελούν αφορμές σε νοτιοκορεατικά και διεθνή ΜΜΕ να παρακάμψουν ζητήματα που αφορούν τις προδιαγραφές ασφαλείας του πλοίου, τις συνθήκες εργασίας, την οργανική σύνθεση και μια σειρά άλλους κρίσιμους παράγοντες που αποδεικνύονται καταλυτικοί σε έκτακτες συνθήκες, όταν απαιτείται να εκκενωθεί με ασφάλεια και ταχύτητα ένα πλοίο.

Χτες, έγινε αστυνομική έρευνα στο σπίτι του Γιου Μπιγιούνγκ - εούν, ιδιοκτήτη της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Σεουόλ». Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει μετοχές σε 13 εγχώριες εταιρείες, αλλά και σε 13 θυγατρικές του εξωτερικού.

ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πλοίαρχος (που έχει συλληφθεί μαζί με τουλάχιστον τέσσερα ακόμα μέλη του πληρώματος) δεν αποκλείεται να καταδικαστεί μέχρι και σε ισόβια. Δούλευε σε καράβια 40 χρόνια, ανέφεραν πρακτορεία. Ο αρχιμηχανικός του πλοίου έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, αλλά τελικά νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός, με σκοπό να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, η ΛΔ Κορέας έστειλε μήνυμα εκφράζοντας τη θλίψη της για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων, ανάμεσά τους τόσων μικρών παιδιών.

Θυμίζουμε ότι το «Σεουόλ» βυθίστηκε τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης 16 Απρίλη, ενώ μετέφερε 476 ανθρώπους, ανάμεσά τους 324 μαθητές λυκείου που πήγαιναν εκδρομή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 157 και οι αγνοούμενοι ήταν 145.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ο Τόνι Μπλερ ... ξαναχτυπά κατά της Συρίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο απεσταλμένος του κουαρτέτου ΟΗΕ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή και πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, κάλεσε χτες πρώην ομολόγους του σε χώρες της Δύσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους με τη Ρωσία και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στον «ισλαμικό εξτρεμισμό», προτείνοντας παράλληλα αύξηση των πιέσεών τους σε βάρος της Συρίας.

Λίγο πριν από την εκφώνηση ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ του Λονδίνου, ο Μπλερ μίλησε στο ΒΒC, υποστηρίζοντας ότι οι «ισχυρές χώρες θα πρέπει να πάρουν θέση» και να υποστηρίξουν «ανοιχτόμυαλες ομάδες», υποστηρίζοντας ότι η Δύση «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για την απόφασή της να μην επέμβει στη Συρία. Πρόσθεσε ακόμη ότι «χάθηκε η ευκαιρία για τη δημιουργία της καλύτερης λύσης».

Ειδικά για την περίπτωση της Συρίας ο Μπλερ είπε ότι κατανοεί την απροθυμία του Λονδίνου να μην αναλάβει στρατιωτική δράση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος στη θέση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα πίεζε τουλάχιστον για την επιβολή εναέριων ζωνών απαγόρευσης πτήσεων. «Γνωρίζω τις δύσκολες επιπτώσεις από μία επέμβαση, αλλά εάν κοιτάξεις στη Συρία βλέπεις τις συνέπειες της μη επέμβασης και γι' αυτήν τη μη επέμβαση θα κληθούμε να πληρώσουμε πολύ βαρύ τίμημα...», είπε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Μπλούμπεργκ, ο Μπλερ κάλεσε τους ηγέτες της Δύσης «να θέσουν ψηλά στην ατζέντα τους τα ζητήματα θρησκευτικού εξτρεμισμού», καλώντας τους να συνεργαστούν «με άλλες χώρες, ειδικότερα με τη Ρωσία και την Κίνα, ανεξάρτητα από τις άλλες διαφορές». Στη συνέχεια, εστίασε στην απειλή, όπως είπε, που θέτουν «οι θέσεις ακραίων ομάδων που διαστρεβλώνουν και παραμορφώνουν το αληθινό μήνυμα του Ισλάμ» στον κόσμο.ΣΥΡΙΑ

Αιχμές κατά του διεθνούς μεσολαβητή Μπραχίμι

Στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Εντονες επιφυλάξεις για την «αμεροληψία» και «ειλικρίνεια» του μεσολαβητή ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, εξέφρασε χτες το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από τις προχτεσινές αποδοκιμαστικές δηλώσεις του διεθνούς απεσταλμένου σχετικά με την επιλογή των συριακών Αρχών να καθορίσουν την 3η Ιούνη ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή των νέων προεδρικών εκλογών παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα μέτωπα του πολέμου.

«Ο ΟΗΕ και ο απεσταλμένος του, Λακντάρ Μπραχίμι, που είναι μεροληπτικός και όχι ένας ειλικρινής μεσολαβητής, εμποδίζουν τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης 2», δήλωσε αξιωματούχος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλέστηκε η κρατική τηλεόραση.Το υπουργείο κατηγόρησε επίσης τις χώρες «οι οποίες στέλνουν όπλα στους τρομοκράτες, υποστηρίζουν τα εγκλήματά τους και αρνούνται να ακούσουν τη φωνή των Σύρων μέσω της κάλπης ότι εμποδίζουν κάθε πολιτική λύση», φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και την Τουρκία.

«Βοήθεια» από Τούρκους στρατιώτες

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χτεσινή είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» που ανέφερε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιβεβαίωσε πως μια «τουρκική αποστολή» μεταφέρει «βοήθεια μέσα στη Συρία», απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι τουρκικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση ενάντια σε θέσεις μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ΙSIL). «Το θέμα τώρα δεν είναι η ISIL. Δουλειά της αποστολής μας είναι να μεταφερθεί βοήθεια στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ» δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια εκδήλωσης για τη χτεσινή Μέρα του Παιδιού στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», νωρίτερα, χτες, λογαριασμοί σε «κοινωνικά δίκτυα» που εικάζεται ότι έχουν σχέση με την ISIL ανέφεραν ότι 6 δεξαμενές, 12 τουρκικά άρματα μάχης και 300 στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί σε απόσταση 200 μέτρων από θέσεις μαχητών της ISIL, ενώ και η ίδια η οργάνωση ενίσχυε τις δυνάμεις της επίσης.

Ο συγκεκριμένος τάφος (που σύμφωνα με παλιότερη συμφωνία αποτελεί μέρος της τουρκικής επικράτειας και φυλάσσεται από Τούρκους στρατιώτες) βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα είχε διαρρεύσει συνομιλία ανάμεσα στον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέντ Νταβούτογλου, τον αναπληρωτή επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουρέλ και τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, από την οποία προέκυπτε ότι σχεδιάζεται προβοκάτσια για να δικαιολογηθεί μια τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Εκκληση ΟΗΕ για απρόσκοπτη βοήθεια στους αμάχους

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι από πέντε υπηρεσίες του ΟΗΕ (όπως η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες κ.ά.) απηύθυναν κοινή έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία να άρουν τα εμπόδια που τίθενται στη διανομή διεθνούς βοήθειας στη χώρα.

«Πολύ συχνά οι μαχητές αρνούνται κάθε ανθρωπιστική πρόσβαση σε αυτούς που έχουν ανάγκη», επισήμαναν, διεκδικώντας την άμεση άρση πολιορκιών που έχουν επιβληθεί και από τις δύο εμπόλεμες πλευρές στους αμάχους, στις συνοικίες του Χαλεπιού, της Χομς, του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ, της Ανατολικής Γούτα, της Μουανταμίγια, της Νουμπλ και της Ζάρα.

Οι επικεφαλής οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ σημείωσαν τη δραματική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, μέρα με τη μέρα, θυμίζοντας ότι πάνω από 9.000.000 Σύροι έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, εκ των οποίων τα 3.500.000 δεν έχουν καμιά υποστήριξη.

Στοιχεία οργανισμών του ΟΗΕ για το Χαλέπι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον παρά μόλις 40 γιατροί για τους 2.500.000 ανθρώπους που παραμένουν στην πόλη, έναντι 2.000 γιατρών πριν την έναρξη της σύγκρουσης. Επιπλέον, το ένα τρίτο των εργοστασίων επεξεργασίας νερού της Συρίας δε λειτουργούν πια, το 60% των κέντρων υγείας έχουν καταστραφεί.

Γαλλία: Μέτρα ενάντια στις στρατολογίες «εξτρεμιστών»

Το υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας εξέτασε στη χτεσινή του συνεδρίαση μέτρα για την «αποτροπή» της στρατολόγησης νεαρών Γάλλων από εξτρεμιστικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία, καθώς ως τώρα οι γαλλικές Αρχές έχουν εντοπίσει πάνω από 700 Γάλλους που ανήκουν σε τέτοιες ομάδες. Ενα ζήτημα που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί, όπως επιδιωκόταν από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν 3 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θα ενισχύσει τους ελέγχους σε ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς το κοινοβούλιο θα εξετάσει σχέδιο ακόμη και παρεμπόδισης εξόδου από τη χώρα όσων έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές ενέργειες». Θα δημιουργηθεί ειδική γραμμή «ακρόασης και προσανατολισμού» οικογενειών των οποίων τα παιδιά ενδέχεται να έχουν διασυνδέσεις ή να έχουν «μπλέξει» σε τέτοιες ομάδες, και μάλιστα η κυβέρνηση καλεί τους γονείς να ενημερώνουν τις Αρχές για οποιαδήποτε κίνηση των παιδιών τους προκαλέσει υποψία. Επίσης, σχεδιάζεται η πιθανή «δέσμευση» περιουσιακών στοιχείων ξένων υπηκόων που έχουν σχετική εμπλοκή, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Τέλος, σημειώνεται πως η Γαλλία μαζί με την ΕΕ και τη «διεθνή κοινότητα» πρέπει να εξετάσουν σχέδιο στήριξης «των συριακών ζωνών που έχουν ελευθερωθεί».ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Συμφωνία «Χαμάς» - «Φατάχ» για νέα κυβέρνηση και εκλογές

ΡΑΜAΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εκνευρισμό στο Ισραήλ προκαλεί η χτεσινή ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη της «Φατάχ» στη Δυτική Οχθη και της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας με στόχο τη συγκρότηση κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα γεφυρώνει το σημερινό «χάσμα» και θα οδηγήσει το νωρίτερο ως το Δεκέμβρη τρέχοντος έτους στην προκήρυξη των πρώτων (από το 2005 και 2006) παλαιστινιακών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η χτεσινή ευόδωση των διαπραγματεύσεων, που γίνονταν τους τελευταίους μήνες, παρασκηνιακά ή ανοιχτά, ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση της πρώτης (εδώ και χρόνια) κοινής παλαιστινιακής κυβέρνησης σε Λωρίδα Γάζας και Δυτική Οχθη μέσα στις επόμενες πέντε βδομάδες. Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης του «Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου», δηλαδή του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, που αποτελείται από βουλευτές από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, θα κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και θα εκδώσει διάταγμα για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Βέβαια, ανάλογες συμφωνίες είχαν επιτευχθεί και στο παρελθόν, χωρίς να ευοδωθούν.

Γεγονός είναι πάντως ότι η χτεσινή εξέλιξη δεν προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ. Το αντίθετο... Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ακολούθησε ισραηλινή γκανγκστερική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και παιδιά 5 - 12 ετών...

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποφάσισε την ακύρωση της προγραμματισμένης χτεσινοβραδινής συνάντησης μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ισραηλινών και Παλαιστινίων δηλώνοντας στη συνέχεια: «Θέλει (ο Αμπάς) ειρήνη με τη "Χαμάς" ή ειρήνη με το Ισραήλ;». «Μπορεί να έχει το ένα, αλλά όχι και το άλλο. Ελπίζω να επιλέξει την ειρήνη. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει!».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, είπε ότι η υπογραφή μιας συμφωνίας συμφιλίωσης του Αμπάς με τη «Χαμάς» «θα ισοδυναμεί με την υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής», που σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο «ολοκληρώνονται» την ερχόμενη Τρίτη, 29 Απρίλη.

Αρνητική αντίδραση επιφύλαξε αργότερα χτες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς εξέφρασε «απογοήτευση» για την ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία, κρίνοντας ότι «θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ».Σελίδα 20 - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ενα σερβικό α-ρι-στούρ-γη-μα!!!

Η μετά από το Πάσχα κινηματογραφική βδομάδα διαθέτει πλούτο υλικού και καλύπτει όλο το εύρος της βαθμολογικής γκάμας. Στην υψηλότερη σκάλα καταχωρείται η σερβική ταινία της AMA films «Διασταυρούμενες ζωές» (2013) που προβάλλεται αποκλειστικά στο «Αστυ». Τη χείριστη θέση καταλαμβάνει επάξια η αισχρή ταινία του παλαίμαχου Πολωνού Αντρέι Βάιντα για τον Βαλέσα... Στο ενδιάμεσο κινούνται ταινίες αδιάφορες κι ενδιαφέρουσες...

Στο σινεμά επιστρέφει απόψε και ο Τέρι Γκίλιαμ, με την αμερικανορουμανική συμπαραγωγή «Το θεώρημα του μηδενός» (2013) μετά από πληθώρα αποτυχημένων σχεδίων. Αποδέχτηκε την αποτυχία, αλλά δεν εγκατέλειψε την ιδέα του να ερμηνεύσει τον κόσμο - εν συγχύσει και δυστυχία - με εργαλείο την ιδιόρρυθμη φαντασία, καθώς και την επιστημονική φαντασία άλλων καιρών, επικαιροποιώντας όμως τα θέματά του στην εποχή των κοινωνικών δικτύων. Η οπτική της ταινίας ανήκει δίχως άλλο σε σκηνοθέτη «άλλης γενιάς» και ο Γκίλιαμ δεν κάνει τίποτα για να το κρύψει. Καλεί το θεατή να συμμετάσχει στο επικαιροποιημένο, «vintage», βίντεο παιχνίδι του, στο οποίο η πεσιμιστική απομυθοποίηση πήρε τη θέση της ανατρεπτικής οργής του ανθρώπου που θέλει ν' αλλάξει τα πράγματα... Η απαισιοδοξία του «Brazil» (1985) μετατράπηκε σε μη κριτική αποδοχή της δεύτερης αρχής της θερμοδυναμικής. Ομως, η μεταβλητή του αλγορίθμου που βγαίνει νικήτρια από την ταινία είναι μάλλον οι ερμηνευτές... Κριστόφ Βαλτζ, Ματ Ντέιμον, Τίλντα Σουίντον, Πέτερ Στόρμαρε, Μελανί Τιερί κ.ά.

Πρεμιέρα και για το ντοκιμαντέρ του Τζιανφράνκο Ρόζι (ουδεμία σχέση με Φραντσέσκο Ρόζι), Sacro GRA (Grande Raccordo Anulare), ιταλογαλλικής παραγωγής 2013. «Τέλεια ασχήμια» - σε αντιδιαστολή με την «τέλεια ομορφιά» του Σορεντίνο - χαρακτήρισαν κάποιοι το φιλμ για τον «κόσμο» των παρυφών της Ρώμης, όπως αυτές ορίζονται από το «μεγάλο δακτυλιοειδή αυτοκινητόδρομο» χωρίς αρχή και τέλος, με εισόδους κι εξόδους, προς και από, το κέντρο της πρωτεύουσας. Road movie, ίδιο σβούρα, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του και δεν οδηγεί πουθενά, παρά συνδέει θραύσματα ζωής των «περιθωριακών» υπάρξεων, της νύχτας μάλλον. Επτά δύσκολες καθημερινότητες που η αφήγηση ακολουθεί με μη γραμμικά. Ανιαρό ντοκιμαντέρ, ούτε σηματοδοτεί καινοτομίες, ούτε προσθέτει κάτι ιδιαίτερο σε ό,τι προγενέστερο... Δύσκολα δικαιολογείται ο περσινός βενετσιάνικος Χρυσός Λέοντας της ταινίας...ΣΡΕΝΤΑΝ ΓΚΟΛΟΥΜΠΟΒΙΤΣ

Διασταυρούμενες ζωές

Εύγε! Ας γραπώσουμε την ευκαιρία να δούμε ένα, βαθιά γειωμένο στο παρόν, σπουδαίου Λόγου, γλώσσας και ωριμότητας, σινεμά, με την ανθρώπινη φύση στην καλύτερη και χειρότερή της εκδοχή. Η αξία της ταινίας δεν εστιάζεται στο καθαυτό πραγματικό συμβάν, αλλά στον τρόπο που ο σκηνοθέτης επεξεργάστηκε τη θεματική και τις διαστάσεις της κι έστησε τη μυθοπλασία και τις αφηγηματικές του στρατηγικές, ώστε να εξάγει και να μεταδώσει αποτελεσματικά το μήνυμα που εκείνος, ως δημιουργός του έργου τέχνης, θέλει να δώσει. Εύγε ξανά! Ο Γκολούμποβιτς ξεκινά με ένα γεγονός που έλαβε χώρα το 1993, μέρα μεσημέρι, στην πλατεία της σερβοκρατούμενης τότε, πόλης Τρεμπίνιε της Βοσνίας. Αφού εισάγει με ακαδημαϊκή μαεστρία τους πρωταγωνιστές των ιστοριών που θα συναντήσουμε παρακάτω, δείχνει τον νεαρό Σέρβο στρατιώτη Μάρκο να εμποδίζει ομάδα τριών θερμοκέφαλων Σέρβων στρατιωτών που κακοποιούν βίαια έναν μουσουλμάνο περιπτερά, για γελοία αφορμή. Από τη Βοσνία του χθες μεταφερόμαστε 12 χρόνια μετά, σε εργατικές συνοικίες γερμανικής πόλης, όπου «φιλοξενούνται» οι ξεπουλημένοι από τις χώρες τους μετανάστες, όπου τα παιδιά της εργατικής τάξης διδάσκονται στα σχολειά τον ύμνο της ΕΕ που παίζουν επιδεικτικά με φλογέρα.

Παρά τις διαφορετικές εθνότητες που εμπλέκονται στην ίντριγκα, η ταινία παίρνει απόσταση από κάθε τι εθνικιστικό, η σερβο-μουσουλμανική σύγκρουση μένει απέξω, η όποια τέτοια φόρτιση επιβλήθηκε άνωθεν και έξωθεν ακριβώς για να βρει αποδέκτες του γνωστούς «νταήδες» που έκαναν πρακτικά τη δουλειά του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Γι' αυτό ακριβώς έχει τεράστια σημασία το ότι η θανατηφόρα συμπλοκή γίνεται μεταξύ ομοεθνών. Οι ιστορίες δε, που διαδραματίζονται στο «σήμερα» σε δύο γεωγραφικούς τόπους, πηγάζουν από το «χθες» που παραμένει σταθερά στο επίκεντρο της αφήγησης, ως μόνιμο σημείο αναφοράς, ως μήτρα του κακού, ως το αντικείμενο που, πέφτοντας στο νερό, δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους... Ο Γκολούμποβιτς μέσα σε αισθητική άκρατου ρεαλισμού, παίζει με μοναδικό του χαρτί την αλήθεια. Χωμένη ως τα μπούνια στην αλήθεια η λακωνική αφήγηση, ξεφλουδίζει με σοφή στρατηγική, στρώμα - στρώμα την ατομική (του πολίτη) και προσωπική (του ανθρώπου) ενοχή, όλων ανεξαιρέτως των παρισταμένων, που με τη μη- παρέμβαση/επέμβασή τους, λόγω φόβου μην μπλέξουν στην άγρια συμπλοκή, άφησαν αβοήθητο το μόνο άνθρωπο που είχε το θάρρος να εναντιωθεί σε μια απάνθρωπη πράξη... Το μήνυμα ακουμπά στη στάση ζωής, όπως ακριβώς την περιέγραψε κι ο Μπρεχτ στο σχετικό, πασίγνωστο ποίημά του. Μήνυμα διαχρονικά επίκαιρο... Η σουσπάνς βοηθιέται από τις σιωπές, τους ήχους και τη μουσική και κρατά το θεατή συνεχώς πεινασμένο για τη συνέχεια της ιστορίας, για το τι τελικά έγινε στην πλατεία της Τρεμπίνιε το '93. Σήμερα, στη Βοσνία με τις σβηστές καμινάδες των εργοστασίων, ο πατέρας του Μάρκο αναρωτιέται αν η θυσία άξιζε τον κόπο. Ο σκηνοθέτης δίνει αισιόδοξη απάντηση - μέσα από πληθώρα συμβόλων. Κι όταν ο φόβος αντικαθίσταται από το σεβασμό...

Μην τη χάσετε!!!

Παίζουν: Αλεκσάνταρ Μπέρτσεκ, Λεόν Λούτσεβ, Βουκ Κόστιτς, Χριστίνα Πόποβιτς, κ.ά.

Παραγωγή: ΣΕΡΒΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ (2013)ΑΝΤΡΕΪ ΒΑΪΝΤΑ

Βαλέσα, η δύναμη της ελπίδας

Για πάμπολλες δεκαετίες ο 87χρονος Βάιντα διαλαλεί αντικομμουνισμό αντάξιο του μίσους του για τους Ρώσους. Η δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι αυτοαναιρέθηκε πανηγυρικά με τις φασιστικορατσιστικές ηλιθιότητες που δημοσίευε από την 11η Σεπτέμβρη και μετά. Οσο για τον γελοιωδώς βατικανόπληκτο Βαλέσα, εγωπαθής αχυράνθρωπος ξεκίνησε (σπρωγμένος και στηριγμένος από την αντικομμουνιστική KOR με τις άπειρες διασυνδέσεις), συνδικαλισταράς βολεμένος συνέχισε (γνωρίζοντας ότι η εξουσία δε θα τολμούσε να τον πειράξει) και απότοκος, λησμονημένος καραγκιόζης κατέληξε, αφού προσέφερε γονυπετής το στέμμα της αέναης κερδοφορίας στους πολυεθνικούς καπιταλιστικούς ομίλους. Με το λαϊκίστικα αντικομμουνιστικό του έκτρωμα, ο Βάιντα ολοκληρώνει την τριλογία / ωδή στην καπιταλιστική παλινόρθωση που εγκαινίασε ο «Ανθρωπος από μάρμαρο» (1977) και συνέχισε ο «Ανθρωπος από σίδερο» (1981). Ο αγγλικός «Γκάρντιαν» γράφει «κατά κάποιο τρόπο (το φιλμ) υποδηλώνει αναδρομικά ότι ο ηρωικός "Ανθρωπος" των 2 προγενέστερων ταινιών, ανέκαθεν, ήταν ο Βαλέσα»...

... που ως σωτήρας του έθνους αναδύεται από το πλήθος στις δημαγωγικές εξέδρες των απεργιών... Αξιος κινηματογραφιστής ο Βάιντα, παλιά καραβάνα, με γερές σπουδές στην Καλών Τεχνών Κρακοβίας και την ξακουστή Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, κατέχει την τεχνική του ν' «αφηγηθεί» αυτό που θέλει. Δομεί την αφήγησή του στη συνέντευξη της Ιταλίδας Φαλάτσι με το Ναπολεόνιο Βαλέσα για το 10χρονο χρονικό του βαλέσιου αγώνα, με μπρος / πίσω στο χρόνο. Αναμειγνύει κα ένα βασικό μπρεχτικό στοιχείο, τα τραγούδια, ως ενδιάμεσους τίτλους που αναδεικνύουν το θέμα κάθε κεφαλαίου. Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των ροκ ασμάτων έχει ως εξής: «Την ελευθερία καταλαβαίνω και αγαπώ, την ελευθερία δεν μπορώ ν' απαρνηθώ». Μόνο αντικομμουνιστικό το επιλεγμένο υλικό. Εκείνο της τεκμηρίωσης «πειραγμένο» - δεν άφησε το αρχειακό, αλλά το ξανασκηνοθέτησε, γιατί; Οι βιομηχανικοί εργάτες ζουν στην αθλιότητα, σε φαβέλες, σε συνθήκες Αγγλίας 1800, στο απάνθρωπο σύστημα του σοσιαλισμού που «τα κουμμούνια μας ρουφούν το αίμα». Φριχτό το νοσοκομείο που γέννησε η γυναίκα του, το ξύλο και τα ουρλιαχτά στην Ασφάλεια, οι οδομαχίες, τα χημικά, τα γκλομπς και τα τανκς. Επιτείνει το φριχτό της κατάστασης «κλέβοντας» από το «Αλονζανφάν» (1974) των Ταβιάνι την εικόνα με τους παρατεταγμένους στους τοίχους του διαδρόμου αστυνομικούς που ραβδίζουν τον κρατούμενο, και τα πλάνα της απεργίας του φιλοδοξούν να παραπέμψουν στην «Απεργία» του Αϊζενστάιν. Φιλμ εμετικό, εμετικότατο...

Παίζουν: Ρόμπερτ Βίκιεβιτς, Αγκνιέτσκα Γκροτσόφσκα, Μαρία Ροζάρια Ομάτζιο κ.ά.

Παραγωγή: ΠΟΛΩΝΙΑ (2013)ΜΠΟΝΓΚ ΤΖΟΥΝΤ - ΧΟ

Snowpiercer

Τρένο και σινεμά: Παλιά κινηματογραφική ιστορία ... Φουτουριστική δυστοπία, αλληγορία κοινωνική με φιλοσοφικές διαστάσεις, η πρώτη αγγλόφωνη δουλειά του Κορεάτη Μπονγκ Τζουντ-χο, ζωντανεύει τη γαλλική graphic νουβέλα «Le Transperceneige» (1984) των Λεγκράν, Ροσέτ και Λομπ, εμφυσώντας της την αγχωτική ποίηση του πρωτογενούς κειμένου. Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας στο πνεύμα των καιρών, εσωστρεφής οδύσσεια, όπου δράση και χιούμορ εναλλάσσονται με θεματικές παγκοσμιοποίησης και πάλης των τάξεων, φιλμ πάνω στα χνάρια του «μετά - Αποκάλυψης» κινηματογράφου. Τοποθετείται στο 2031, εν μέσω εποχής παγετώνων που ήδη εξόντωσαν κάθε ζώντα οργανισμό. Μία χούφτα επιζήσαντες βρίσκουν καταφύγιο από το θανάσιμο ψύχος στο τρένο / κιβωτό του Νώε, που καταπίνει χιόνι και παράγει νερό κι Ενέργεια. Οι φτωχοί στοιβάζονται στην ουρά του τρένου και η χλιδάτη ελίτ της κεφαλής είναι αποφασισμένη να μην αφήσει την πλέμπα να εισβάλει στα ευγενή της διαμερίσματα.

Συμβολική η διαμερισματοποίηση πλούσιων και φτωχών - θεμελιωμένη στην εκμετάλλευση των πρώτων επί των δεύτερων, οι σημασίες και αναγνώσεις διαχρονικές. Οι πεινασμένοι που τρέφονται με ζελατινώδη ουσία άγνωστης προέλευσης, εξεγείρονται κι επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα του τρένου (την εξουσία), ιερό για την άρχουσα τάξη... Το τρένο χωρίς προορισμό και στάσεις, είναι μηχανή που, νομοτελειακά, κινείται μόνο προς τα μπρος... Ειδήμων στη μείξη θεμάτων και κινηματογραφικών ειδών ο Μπονγκ, αφήνει την ταινία του να κυλά σε γνωστά κανάλια, χωρίς όμως να μοιάζει με τίποτα γνωστό κι ασκεί τα ταλέντα του, μεταμορφώνοντας το τρένο σε Βαβέλ ηθοποιών. Με τους Κορεάτες φετίχ του, με τον Κρις Εβανς (Κάπτεν Αμέρικα) και την Τίλντα Σουίντον... Ενδιαφέρουσα!

Παίζουν: Κρις Εβανς, Τίλντα Σουίντον, Αλισον Πιλ, Τζέιμι Μπελ, Τζον Χαρτ, κ. ά.

Παραγωγή: Ν. ΚΟΡΕΑ, ΗΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ (2013)Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νυχτερινό φεστιβάλ αφηγήσεων

«Ολη τη νύχτα: ένα μικρό νυχτερινό φεστιβάλ αφηγήσεων». Με παραμύθια, προσωπικά βιώματα, οικογενειακές αναμνήσεις, αφηγήσεις ζωής, το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α, Κυψέλη, τηλ. 213.0040.496) ανοίγει τις πόρτες του στην προφορική αφήγηση, την Παρασκευή 9 Μάη, από τις 21.30.

Ξεκινώντας με τα παραμύθια «Πούλια και Αυγερινός» (για τις περιπέτειες δύο αδελφών που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κατάρα της κακιάς μητριάς) και «Ψέματα λες», ευτράπελο παραμύθι που αφηγείται την προσπάθεια ενός βοσκού να διηγηθεί τις πιο απίστευτες ιστορίες σε μια βασιλοπούλα (αφήγηση της Νεφέλης Παυλίδου, ζωγραφιές του Λευτέρη Γιακουμάκη), «Το ερωτευμένο σύννεφο», λαϊκό παραμύθι διασκευασμένο από τον μεγάλο Τούρκο ποιητή Ναζίμ Χικμέτ (αφήγηση της Γόνης Λούκα) και την ιστορία της μεγάλης αράχνης, του φιδιού και του πλούσιου χωρικού (αφήγηση της Λίλλυς Τριαντάρη), η βραδιά συνεχίζεται με αφηγήσεις του κοινού - σε όσους επιθυμούν να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Θεατές και παραμυθάδες κάθονται στον ίδιο κύκλο, και όποιος το επιθυμεί σηκώνεται, πηγαίνει στο κέντρο, και αρχίζει να λέει...«Η αρρώστια της νιότης»

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει, στις 30 Απρίλη, το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η αρρώστια της νιότης», στο νέο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη. Μια σπαρακτική, άγρια ελεγεία στα τραυματισμένα νιάτα. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ. Βιέννη, 1923. Μια παρέα φοιτητών της Ιατρικής δοκιμάζει τα όριά της φλερτάροντας με την καταστροφή. Απελπισμένοι, απόλυτα διαψευσμένοι μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μπερδεμένοι ηθικά και ιδεολογικά, παγιδεύονται σε παιχνίδια ασύδοτα και αμείλικτα, θεωρώντας τη νιότη τους αρρώστια που πρέπει να αφανιστεί. Ο αυστριακός συγγραφέας Φέρντιναντ Μπρούκνερ (1891 - 1958) μέσα από τα περισσότερα έργα του αποτυπώνει τη ματιά του πάνω στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία της εποχής -μιας εποχής και μιας γενιάς όπου προετοιμάστηκε το έδαφος για την έλευση του ναζισμού.

Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ασημακόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού. Διανομή: Κορίνα Βασιλοπούλου, Αννα Ευθυμίου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Αννα Μαντά, Νίκος Μαραγκόπουλος, Μιχάλης Συριόπουλος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης.«Η παράσταση αρχίζει... »

Για δύο και μόνο βραδιές, η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τη νέα της μουσική παράσταση, προάγγελο της καλοκαιρινής της περιοδείας στο Αριστοτέλειο Θέατρο της Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2310 262.051), τη Δευτέρα 28 Απρίλη και Δευτέρα 5 Μάη, με τίτλο «Η παράσταση αρχίζει...».

Κανονάκι, άρπα, ακορντεόν, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα και η Ευανθία Ρεμπούτσικα, με το κόκκινο βιολί της, θα βρεθούν μαζί στη σκηνή για να παίξουν μουσικές από το σινεμά, την τηλεόραση, το θέατρο, με χρώματα Ανατολής και Δύσης. Από το «Αστέρι κι η ευχή», τις «Μικρές ιστορίες» ως την Κωνσταντινούπολη με την «Πολίτικη Κουζίνα» και «Babam veOglum» μέχρι το Παρίσι του «Συρανό ντε Μπερζεράκ». Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Παπαβρανούσης - τύμπανα, Ανδρέας Συμβουλόπουλος - πιάνο, Πάνος Δημητρακόπουλος - κανονάκι, Θοδωρής Ματούλας - άρπα, Γιώργος Σχοινάς - ακορντεόν, Βαγγέλης Τζάτσος - κόντρα μπάσο. Στον ήχο ο Νίκος Βεκύρης.Λυρική «Νυχτερίδα»

«Η Νυχτερίδα», η δημοφιλέστατη οπερέτα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, η οποία ξεκίνησε σε νέα παραγωγή στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 28 Φλεβάρη, συνεχίζει το δεύτερο κύκλο των παραστάσεών της, έως τις 14 Μάη, στο «Ολύμπια». Εργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές, πλημμυρίζει από τη γοητευτική μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης, σε μουσική διεύθυνση Μιχάλη Οικονόμου, Ζωής Τσόκανου και Ανδρέα Πυλαρινού. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης μεταφέρει τη δράση του έργου στην αθηναϊκή μπουρζουαζία της δεκαετίας του '60.

Η «Νυχτερίδα» είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η Εθνική Λυρική Σκηνή στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 5 Μάρτη 1940. Το έργο είχε δοθεί στα ελληνικά. Από τότε έως και σήμερα η «Νυχτερίδα» παρουσιάζεται πάντα στην ελληνική γλώσσα σε όλες τις παραστάσεις της στην ΕΛΣ. Η μετάφραση της νέας παραγωγής είναι του Δημήτρη Δημόπουλου. Σκηνικά: Σωτήρης Στέλιος. Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Χορογραφία: Μαρία Κουσουνή. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Στο έργο όλα ξεκινούν από φάρσα που είχε γίνει στο παρελθόν: Μετά από αποκριάτικο χορό, ο Δρ. Φάλκε βρέθηκε να τριγυρνά στους δρόμους, μέρα μεσημέρι, μασκαρεμένος με κοστούμι νυχτερίδας. Υπεύθυνος ήταν ο Γκάμπριελ φον Αϊζενστάιν, στον οποίο ο Φάλκε αποφασίζει ν' ανταποδώσει τα ίσα κατά τη διάρκεια χορού που παραθέτει ο Ρώσος πρίγκιπας Ορλόφσκι. Αφθονη σαμπάνια και μάσκες φροντίζουν για κέφι, παρασύροντας τους πρωταγωνιστές σε σειρά παρεξηγήσεων. Για διαφορετικούς λόγους όλοι καταλήγουν στη φυλακή, όπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματικότητα.

Παίζουν: Διονύσης Σούρμπης, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρία Μητσοπούλου, Ελενα Κελεσίδη, Τζίνα Πούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος, Σταμάτης Μπερής, Ελένη Βουδουράκη, Μαρισία Παπαλεξίου, Ελενα Μαραγκού, Μαρίτα Παπαρίζου, Αντώνης Κορωναίος, Νίκος Στεφάνου κ.ά.Αφιερωματικό μουσικό ταξίδι

Τα τραγούδια που τόσο αγαπήθηκαν μέσα από τις ταινίες του ανατρεπτικού σκηνοθέτη Pedro Almodovar, παρουσιάζονται, την Κυριακή 27 Απρίλη και Κυριακή 11 Μάη 2014 και ώρα 9.30 μ.μ. στον Πολυχώρο Χυτήριο, σε ένα αφιερωματικό μουσικό ταξίδι που ξεκινά από το 1980, με την ταινία «Pepi Lucy Bom» και φτάνει μέχρι την τελευταία του ταινία «Losamantes pasajeros».

Πληγωμένες κόρες, απατημένες σύζυγοι, προδομένες μητέρες, μεγάλοι έρωτες, ανεκπλήρωτοι πόθοι, επίδοξοι καλλιτέχνες και πολλές ακόμη ιδιαίτερες προσωπικότητες ξαναζωντανεύουν μέσα από τα τραγούδια και τα video art του «Almodovar Project». Διακρίσεις και ιδιαίτερες στιγμές του σκηνοθέτη, αποσπάσματα από ταινίες και γυρίσματα, αξέχαστες χορογραφίες, αγαπημένοι πρωταγωνιστές σε συγκινητικές και αστείες σκηνές, συνοδεύουν το μουσικό αυτό αφιέρωμα. Τραγούδι: Odalis Palma, Sergio Ponte. Μουσική: Γιάννης Αρζιμάνογλου, Demian Gomez. Video Art: Αννα Τιαγκουνίδου Gomez. Ωρα Εναρξης: 9.30 μ.μ. Είσοδος: 5 ευρώ.Συνεχίζουν...

Το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» και ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός «ΑΣΤΥΘΕΑ» παρουσιάζουν την τραγωδία του Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ», στη σκηνή της οδού Φρυνίχου. Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών - όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Γιάννης Παπαγιάννης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Κοστούμια - σκηνικός διάκοσμος: Βασιλική Σύρμα. Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα. Ηχητικός σχεδιασμός: Θέμης Παντελόπουλος - Φοίβος Παπαγιάννης. Επιμέλεια κίνησης: Χριστιάνα Κοσιάρη. Παίζουν: Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελένη Βλάχου, Βασίλης Ζώης, Ηρώ Διαμάντη. Στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ ο Δημήτρης Παπαγιάννης.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

φωτό 1

Πλήθος κόσμου, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του που τον γνώρισαν στους καθημερινούς αγώνες για τα δίκια του λαού μας και ως γιατρό, αποχαιρέτησαν, χτες, μαζί με τους οικείους του, τον σ. ΝΙΚΟ ΜΙΧΙΩΤΗ στο τελευταίο του ταξίδι. Η πολιτική κηδεία του έγινε μπροστά στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω και η ταφή του στο Γ' Νεκροταφείο της Νίκαιας. Ο σ. Νίκος «έφυγε» από τη ζωή, ανήμερα του Πάσχα 20 Απρίλη 2014, σε ηλικία 85 ετών. Αφιέρωσε όλη τη ζωή στους αγώνες του λαού μας για λευτεριά και την κοινωνική προκοπή. Επίσης, με την ιδιότητα του επιστήμονα, γιατρού, πρόσφερε κάθε βοήθεια όπου αυτή ήταν αναγκαία στους συνανθρώπους. Ο Νίκος Μιχιώτης, εκτός των άλλων, διετέλεσε για ένα διάστημα και μέλος του ΔΣ του «ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ» προσφέροντας και μ' αυτόν τον τρόπο θετικά στη λειτουργία του.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γρ. Τύπου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Επίσης, το ΔΣ του «Σπ.τ.Αγ.» εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του σ. Νίκου Μιχιώτη.

***

Σήμερα, 24 Απρίλη, συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΠΟΥΛΑΣ, μέλος του ΚΚΕ, από το Αμπελάκι Αμφιλοχίας. Υπήρξε μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στα Τεχνικά Εργα, σε Πουρνάρι (Αρτα), Μόρνο (Ναύπακτος - Αμφισσα), Αχελώο (Αγρίνιο). Μέλος του ΚΚΕ σε Κομματικές Οργανώσεις Αρτας, Αγρινίου και μέχρι τέλους της Αμφιλοχίας. Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

***

φωτό 3

Στην άσβεστη μνήμη του ακριβού μου συντρόφου στη ζωή και τον αγώνα ΓΙΩΡΓΗ ΛΙΝΑΡΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, με τον οποίο γνωριστήκαμε το 1944 στην ΕΠΟΝ και παντρευτήκαμε μετά από 16 χρόνια λόγω των διωγμών, φυλακών, εξοριών και στρατοδικείων.

Επίσης, στη μνήμη του αγαπημένου μου αδελφού ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ που «έφυγε» στις 20.3.14 μετά από μακροχρόνια ασθένεια και ταλαιπωρίες σε όλη του τη ζωή λόγω άγριου ξυλοδαρμού και βασανισμού στα κρατητήρια της Σπάρτης από τους ευεργέτες των Γερμανών, σε ηλικία 16 ετών, καθώς ήταν φίλος της ΕΠΟΝ. Ο βασανισμός του είχε ως συνέπεια σε όλη του τη ζωή να τρέχει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Ακόμα, στη μνήμη του ανιψιού μου ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, που «έφυγε», στις 12.4.2002, σε τροχαίο δυστύχημα.

Προσφέρω στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ οικονομική ενίσχυση για τις εκλογές, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας.

Ελένη Καλφακάκου - Λιναρδή
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή ΣΤ' κλήρωση της 225ης έκδοσης, μέρα 13η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 32187 κερδίζει 50.000 ευρώ.

Ο αριθμός 117525 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

32209 117547

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

32174 32920 117258 117512

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

32103 32148 32152 32272 32782 32806 117120 117144 117441 117486 117490 117610

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

32013 32021 32022 32054 32082 32086 32090 32098 32121 32124 32149 32154 32179 32195 32215 32217 32227 32268 32304 32309 32312 32330 32331 32336 32340 32341 32348 32354 32358 32377 32390 32406 32407 32414 32437 32442 32451 32457 32461 32492 32503 32506 32519 32539 32589 32591 32618 32627 32675 32678 32688 32708 32726 32741 32748 32750 32775 32778 32787 32821 32829 32865 32880 32882 32933 32943 32957 32966 32972 32974 117013 117016 117026 117046 117064 117079 117086 117088 117113 117116 117125 117159 117167 117203 117218 117220 117271 117281 117295 117304 117310 117312 117351 117359 117360 117392 117420 117424 117428 117436 117459 117462 114487 114492 117517 117533 117553 117555 117565 117606 117642 117647 117650 117668 117669 117674 117678 117679 117686 117692 117696 117715 117728 117744 117745 117752 117775 117780 117789 117795 117799 117830 117841 117844 117857 117877 117927 117929 117956 117965

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 32 και 117. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 32000 έως 32999 και από 117000 έως 117999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.Σελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΟΛΟ

Πράξη δεύτερη για τους τελικούς

H δεύτερη πράξη των φετινών τελικών στην Α1 ανδρών... παίζεται σήμερα στο κολυμβητήριο του Λαιμού, όπου η Βουλιαγμένη θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό (18.30) θέλοντας να... ρεφάρει την ήττα της στο πρώτο παιχνίδι στον Πειραιά και να ισοφαρίσει τις νίκες σε 1 - 1. Από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι», με τον αέρα του 1 - 0 και ανεβασμένη ψυχολογία, θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν τους «μπέμπηδες» εντός του... οίκου τους, προκειμένου έτσι να βρεθούν μια ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωταθλητής κρίνεται στις 3 νίκες.ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση της Γραμματείας Νέων ενόψει των τελικών

Με τη διεξαγωγή των τελικών για τις θέσεις 1-2 και 3-4 στο γήπεδο του Ιλίου ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Απρίλη το φετινό εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ, στο οποίο συμμετείχαν αρχικά 52 ομάδες. Αριθμός που για μια ακόμη χρονιά επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την απήχηση που έχουν οι αγώνες στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα. Η Γραμματεία Νέων του Πανεργατικού Μετώπου με αφορμή τη επικείμενη λήξη της φετινής διοργάνωσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Το φετινό πρωτάθλημα λήγει σε μια δύσκολη περίοδο που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δέχονται μεγάλη επίθεση στο εισόδημά τους. Πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων θα στηριχθεί η ανάκαμψη των μονοπωλίων. Είναι επιτακτική ανάγκη κάθε εργαζόμενος και άνεργος να μπει στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες του, να απαιτήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης. Να σπάσει τη μοιρολατρία, μέσα από την ταξική ενότητα, την οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, κόντρα σε εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, μακριά από αυταπάτες.

Μέσα από το Εργατικό Τουρνουά, με τη συμμετοχή 52 ομάδων εργαζομένων, ανέργων, μεταναστών, θεραπευτικών κοινοτήτων και νεολαίας από χώρους μαθητείας και κατάρτισης, προσπαθήσαμε να προβάλουμε το ποδόσφαιρο ως μέσο ψυχαγωγίας και διαπαιδαγώγησης στον ελεύθερο χρόνο. Ολες οι ομάδες που συμμετείχαν έδωσαν "σεμινάρια" αθλητικής συμπεριφοράς, ταξικής αλληλεγγύης. Σε αντίθεση με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό των επιχειρηματικών ομίλων, που κουβαλάει μαζί του όλη τη σαπίλα του συστήματος, την ντόπα, τον τζόγο, τα στημένα, το Εργατικό Τουρνουά υψώνει μέτωπο στη ναρκωκουλτούρα και το ρατσισμό. Κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα πρέπει να είναι δικαίωμα για όλη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Καλούμε όλες τις ομάδες και τα σωματεία που συμμετείχαν στο Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου, καθώς και τους φιλάθλους, να παραβρεθούν στους τελικούς αγώνες που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 27 Απριλίου στο γήπεδο του Ιλίου (λεωφόρος Χασιάς 130).

Το πρόγραμμα:

11.00 ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω Ηλεκτρολόγοι Αυτοκ. β' έτος - ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ ΕΞΑΝΤΑΣ (θ. κοινότητα)

Μεγάλος τελικός

12.00 Μετανάστες εργαζόμενοι Αφγανιστάν - ΕΠΑΣ Αθηνών».ΧΑΝΤΜΠΟΛ

«Στοπ» Δούκα στην ΑΕΚ

Η επικράτηση του Δούκα επί της ΑΕΚ με 24-21, που υποχρέωσε την Ενωση στην πρώτη της ήττα μετά από 11 μήνες στις εγχώριες διοργανώσεις, ήταν το γεγονός που ξεχώρισε στην 20ή αγωνιστική αλλάζοντας κατά πολύ το σκηνικό για την κατάκτηση της κορυφής στην κανονική περίοδο. Και αυτό γιατί ο Διομήδης, που νίκησε τον ΠΑΟΚ με 31-24, μείωσε τη διαφορά με την πρωτοπόρο ΑΕΚ στον ένα βαθμό (37 με 36) κάνοντας ρευστές τις ισορροπίες δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Στη μάχη για την παραμονή σπουδαία νίκη πέτυχε ο Φοίβος Συκεών επί της Αναγέννησης Βύρωνα με 27-26, που τον κρατάει στην κατηγορία. Αλλα αποτελέσματα: Ποσειδώνας Λουτρακίου - Κιλκίς 25-19, Αρχέλαος Κατερίνης - Φίλιππος Βέροιας 23-27.ΒΟΛΕΪ

Βήμα τίτλου για Ολυμπιακό στις γυναίκες

Σοβαρό προβάδισμα για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου στην Α1 γυναικών πήρε από χτες ο Ολυμπιακός που, στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των τελικών υπερίσχυσε της ΑΕΚ με 3 - 0 (17 - 25, 17 - 25, 20 - 25) στο κλειστό της Ν. Φιλαδέλφειας. Ετσι οι «ερυθρόλευκες», που προηγούνται πλέον με 2-1 νίκες, έχουν την τύχη στα χέρια τους στον επόμενο αγώνα στην έδρα τους, όπου με νίκη στέφονται πρωταθλήτριες. Αντίθετα, η ΑΕΚ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού ουσιαστικά χρειάζεται δύο νίκες: μία για να ισοφαρίσει και να γυρίσει τη σειρά ξανά στην έδρα και μία στο τελευταίο παιχνίδι, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα.

Α1 ανδρών: Στον τελικό ο Ολυμπιακός

Εκμεταλλευόμενος τη δύναμη της έδρας, για μια ακόμη φορά, ο Ολυμπιακός έγινε ο δεύτερος φιναλίστ του φετινού τελικού της Α1 ανδρών, επικρατώντας στον 5ο αγώνα της σειράς για τα ημιτελικά του Φοίνικα Σύρου με 3 - 1 (22 - 25, 25 - 15, 25 - 15, 25 - 18) στο κλειστό του Ρέντη και κάνοντας το 3 - 2 στις νίκες. Οι «ερυθρόλευκοι» στον τελικό θα αντιμετωπίσουν τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει ήδη προκριθεί τελειώνοντας πιο νωρίς τη σειρά με την Κηφισιά. Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα έδρας και τα δυο πρώτα παιχνίδια θα γίνουν στου Ρέντη αρχής γενομένης από την Κυριακή 27 Απρίλη και το δεύτερο την επόμενη μέρα 28/4. Ο πρωταθλητής αναδεικνύεται στις 3 νίκες.FOOTBALL LEAGUE

Νίκη... ανόδου

Πλήρης αλλαγή σκηνικού και προγνωστικών επέφερε η 4η αγωνιστική των πλέι οφ στην Football League με τη Νίκη Βόλου να είναι η πρωταγωνίστρια και να παίρνει κεφάλι στη βαθμολογία, σε συνδυασμό και με τα στραβοπατήματα των μέχρι πρότινος συγκατοίκων της κορυφής Ολυμπιακού Βόλου και Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, οι «μπλε» του Βόλου επικράτησαν, έστω και με αρκετή αγωνία των Χανίων στο Πανθεσσαλικό με 2-1, ενώ αντίθετα οι συμπολίτες τους «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την ήττα στα Ψαχνά με 1-0. Στραβοπάτημα περίμενε και την Κέρκυρα που δεν μπόρεσε να νικήσει στην έδρα της τον αξιόμαχο Φωστήρα, παραχωρώντας λευκή ισοπαλία στην ομάδα του Ταύρου. Σημαντική ευκαιρία να ανέβει ψηλότερα έχασε ο Αιγινιακός που ήρθε ισόπαλος 0-0 με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη. Η βαθμολογία: Νίκη Β. 11, Ηρακλής Ψ. 10, Κέρκυρα 10, Ολυμπιακός Β. 9, Αιγινιακός 8, Χανιά 4, Φωστήρας 4, Ηρακλής 4.ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1

Με τέσσερις αγώνες (αναβάλλονται τα παιχνίδια των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με Ρέθυμνο και Κηφισιά, αντίστοιχα) για την 25η αγωνιστική ξαναρχίζει η δράση στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μάχη για τη συμπλήρωση της πρώτης τετράδας και στην αντίστοιχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Το πρόγραμμα (ώρα έναρξης 18.00): Πανιώνιος - Απόλλων Πάτρας, ΚΑΟΔ - Πανελευσινιακός (ΝS), Hλυσιακός - ΠΑΟΚ, Αρης - Τρίκαλα, Ικαρος - Κολοσσός Ρόδου.ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ απέκτησε από χτες η Ρεάλ Μαδρίτης, που στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου, στο «Μπερναμπέου» επικράτησε με 1-0 χάρη στο γκολ του Μπενζεμά στο 19'. Ετσι θα πάει με άλλον αέρα στη ρεβάνς της Γερμανίας την επόμενη βδομάδα.ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ

«Πολεμική επιχείρηση» τα μέτρα ασφαλείας

Με μέτρα που για μια ακόμη φορά θυμίζουν πολεμική επιχείρηση και περιλαμβάνουν από... σκανάρισμα των οπαδών που εισέρχονται στο γήπεδο μέχρι και κλείσιμο δρόμων και περιοχών του κέντρου της Αθήνας, προσπαθούν οι αρμόδιοι... να ξορκίσουν το φόβο για παρατράγουδα βίας ενόψει του τελικού Κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ (Σάββατο 26/4, 20.00). Χτες, πραγματοποιήθηκε η τελική σύσκεψη που συγκάλεσαν ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Π. Παναγιωτόπουλος, και το υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ανδριανός, για τα μέτρα ασφαλείας του αγώνα.ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Εμειναν ... ζωντανοί και ελπίζουν

Διατηρώντας το απόλυτο της έδρας τους αφού επικράτησαν για δεύτερη φορά των αντιπάλων τους στα τέταρτα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν σε 5ο παιχνίδι σε Μόσχα και Μαδρίτη την Παρασκευή, αντίστοιχα, την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Οι «ερυθρόλευκοι» χτες στο ΣΕΦ επιβλήθηκαν ξανά μέσα σε 48 ώρες της Ρεάλ Μαδρίτης με 71-62 παίζοντας πολύ καλά κατά διαστήματα και εμφανιζόμενοι για μια ακόμη φορά διαβασμένοι απέναντι στους αντιπάλους τους. Με τον Ντάνστον (13 π.) να είναι και πάλι κορυφαίος του Ολυμπιακού και τις πολύτιμες βοήθειες των Λοντζέσκι, Σπανούλη και Πρίντεζη, οι Πειραιώτες είχαν τον έλεγχο στο σκορ (32-21, 37-30, 55-49, 60-51), ενώ επέδειξαν ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση στην αντεπίθεση των Μαδριλένων λίγο πριν την ανάπαυλα όπου μείωσαν οριακά (49-47).

Στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός μπορεί να είχε 3,5 χρόνια να νικήσει την ΤΣΣΚΑ, τώρα όμως πέτυχε δυο νίκες σε τρεις μέρες επικρατώντας και πάλι με 73-72 στην παράταση (κ.α. 64-64). Το παιχνίδι τόσο στο 40λεπτο όσο και στην παράταση ήταν αμφίρροπο με τις δυο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ (21-16, 37-38, 51-48, 71-71) ενώ ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά στα τελευταία δευτερόλεπτα του παιχνιδιού με απανωτά λάθη. Πολύτιμοι για τον ΠΑΟ ήταν ο Μαυροκεφαλίδης (10 π.) στο 4ο δεκάλεπτο και ο Φώτσης (8 π.) στην παράταση που έδωσαν λύσεις σε καθοριστικά σημεία.

Στο άλλο παιχνίδι η Μακάμπι Τελ Αβίβ νίκησε την Αρμάνι Μιλάνο με 86-66 και την απέκλεισε από το φάιναλ φορ.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικισμός - κοσμοπολιτισμός σημειώσατε Χ

Τα γεγονότα είναι γνωστά, υποψήφια Ρομά από τη μουσουλμανική μειονότητα, γνωστή για τις σχέσεις της με ελληνικούς αντιδραστικούς κύκλους και βραβευμένη από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, εντάσσεται ως υποψήφια στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ και στην πορεία αποσύρεται (μετά από αντιδράσεις, όπως γράφεται, των μειονοτικών βουλευτών και του τουρκικού προξενείου), και μάλιστα με κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία που δίνει πάτημα στον εθνικισμό της άλλης πλευράς. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρόεδρος της λεγόμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης που στηρίζει το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB και - όπως αποδεικνύεται - έχει σχέσεις με εθνικιστικούς κύκλους στην Τουρκία, υπό το βάρος των αντιδράσεων παραιτείται. Θυμίζουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε δημοσιεύσει εδώ και μια βδομάδα (Πέμπτη 17/4/2014) Ανακοίνωση της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, στην οποία η ΚΟ κατήγγελλε αυτά τα περιστατικά.

***

Αντίφαση; Οχι τόσο. Ενα αστικό κόμμα είναι φυσικό να ενσωματώνει στους κόλπους του τόσο τον εθνικισμό όσο και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου. Μια δύναμη αστικής διαχείρισης που υπόσχεται ότι θα διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των επιχειρηματιών, ότι θα στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη, δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των εργαζομένων της μουσουλμανικής μειονότητας, δεν μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους ως αναπόσπαστου τμήματος της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας της Ελλάδας. Ετσι «παίζει» στα διάφορα παιχνίδια των ενδοαστικών ανταγωνισμών, αλλά και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, που πάντα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν τη μειονότητα. Αυτό κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας και έτσι πόσο «νέο» κόμμα είναι.

Αλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι πίσω από διάφορους αυτόκλητους εκπροσώπους της μειονότητας - είτε αυτοί σχετίζονται με εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδας είτε με ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΕΕ και ΝΑΤΟ) είτε με εθνικιστικούς κύκλους της Τουρκίας - υπάρχουν οι μπίζνες διάφορων επιχειρηματιών, τα σχέδια για την «ανάπτυξη της Θράκης», που βρίσκεται μάλιστα σε στρατηγικό σημείο όσον αφορά τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και ενέργειας. Το παιχνίδι με τις ενδοαστικές αντιθέσεις με τα διάφορα κέντρα του εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού συνιστά κάθε άλλο παρά διεθνιστική στάση, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβοντας τις «πομπές του» κάτω από το χαλί. Ούτε βεβαίως διεθνισμός είναι το να αναπαράγεις τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές.

***

Οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων κομμάτων, αποδεικνύουν πού μπορεί να οδηγήσει ο καιροσκοπισμός και η ψηφοθηρία. Κάτι που φάνηκε και με την περίπτωση Καρυπίδη στη Δυτ. Μακεδονία, αλλά και με άλλες περιπτώσεις.

Βεβαίως αυτό δεν είναι κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλα τα αστικά κόμματα, και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, παίζουν και έχουν παίξει σε αυτό το παιχνίδι πολλοί από τους λεγόμενους μειονοτικούς βουλευτές και πολιτευτές τους (θυμίζουμε τις ανάλογες περιπτώσεις, π.χ.: Αχμέτ Ιλχάν από ΝΔ και Γκιουλ Καραχασάν από ΠΑΣΟΚ κ.ά., ή ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ που αποκαλύπτεται ότι έχει σχέσεις με το DEB κ.ά.). Θυμίζουμε επίσης ότι ο Γ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος διδάξας στην προβολή της λογικής του λεγόμενου «συλλογικού αυτοπροσδιορισμού», λογική που διευκολύνει τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα να εγείρουν «μειονοτικά», «εθνικά», «θρησκευτικά» ζητήματα όπου αυτό τους είναι χρήσιμο, με ΗΠΑ και ΕΕ να πρωτοστατούν σε αυτήν τη λογική. Αυτήν την κοσμοπολίτικη επιχειρηματολογία επανέφερε ουσιαστικά ο άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Χριστόπουλος.

***

Υπαρκτά ζητήματα της μειονότητας, που αφορούν την εκλογή μουφτή, τους ιμάμηδες και άλλα, εντάσσονται από αστικές και άλλες εθνικιστικές δυνάμεις στις ενδοαστικές - ενδοκαπιταλιστικές - ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων, δηλητηριάζοντας τη συνείδηση των εργαζομένων της μειονότητας. Ενώ μπαίνουν στην μπάντα άλλα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν ιδιαίτερα τη μειονότητα, όπως η αυξημένη ανεργία που οδηγεί εκατοντάδες στο δρόμο της μετανάστευσης, οι επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ στις κατασκευές και στην παραγωγή καπνού - κλάδοι στους οποίους απασχολείται μεγάλο τμήμα της μειονότητας - κ.ά.

***

Το ΚΚΕ απορρίπτει αυτές τις λογικές. Απορρίπτει και τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, που, ανεξάρτητα αν ανήκουν στην πλειονότητα είτε στη μειονότητα, έχουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες, έχουν κοινό εχθρό την πολιτική της ΕΕ και τα μονοπώλια. Μόνο με την κοινή τους πάλη μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

Οι εξελίξεις αυτές χρειάζεται να προβληματίσουν τους εργαζομένους, τη φτωχολογιά της μειονότητας και της πλειονότητας, που τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν από τη στήριξη σε δυνάμεις που ενισχύουν τον εθνικισμό ή τον κοσμοπολιτισμό.

Ταξική ενωτική επιλογή για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής είναι η ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο και στις τοπικές εκλογές. Για να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων, ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική συνείδηση, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του.


Π.Η Πρωτομαγιά είναι των εργατών...

Η Εργατική Πρωτομαγιά μέσα από το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης»

«...Ε! σεις εργάτες, σεις που ο ίδρως σας τρέχει ποτάμι απ' την αδιάκοπη και χωρίς δίκαια ανταμοιβή εργασία. Σκλάβοι των πλουσίων και των ισχυρών που σαν λιμασμένα κοράκια περιμένουν να χορτάσουν τη λαιμαργία τους απ' τη γεμάτη αγωνία και κόπο δουλειά σας, μην αφήνοντας παρά ένα κόκκαλο όσο σας φτάνει για να μην ψοφίσετε από την πείνα. Κι' αυτό σας το δείνουν για να εκμεταλλεύονται αιώνια την εργασία σας που είνε πηγή πλούτου των. (...) Λυτρωθείτε από την απελπιστική μοιρολατρία σας, κι ελάτε, ελάτε όλοι στην αγκαλιά μου (...) Αντλήστε θάρρος κι ελπίδα απ' την απελπισία σας! Σηκώστε την ατσαλένια σας γροθιά, την τίμια και φοβερή και συντρίψτε τους τυράννους σας. Γιορτάστε μέσα στην αγκαλιά μου την ένωσή σας και τ' αδέλφωμα, το προμήνυμα της Νίκης. (...) Η κόκκινη σημαία σας ας κυματίση υπερήφανη. Θα την χαϊδέψη απαλά το μυρωμένο μου αγέρι. (...) Κι όταν πια περήφανοι νικηταί, νιώσετε σπασμένες τις αλυσσίδες που σας έζωναν, γκρεμισμένο κάθε εμπόδιο που σας έφραζε το δρόμο του θριάμβου σας, ελάτε, ω ελάτε πάλι στην αγκαλιά μου να γιορτάσετε τη Νίκη σας και το λευθέρωμά σας».

(Ο Εργάτης - Οργανο του Πανεργατικού Συνδέσμου «Η Αδελφότης» (Δ/ντής Κων. Ι. Ζάχος) Αρ. 19, 2/5/1908, Αρχείο ΚΚΕ, ΑΜ 347439)

Ο υπερεκατοντάχρονος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει αφήσει τα δικά του ανεξίτηλα σημάδια στην Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Τα περισσότερα απ' αυτά τα «σημάδια» είναι «ορατά» και στους επισκέπτες του Επιμορφωτικού Κέντρου (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης»(ΕΚΧΦ) της ΚΕ του ΚΚΕ, που στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο σπίτι, όπου κατοικούσε ο κομμουνιστής ηγέτης και το οποίο ο ίδιος δώρησε στο Κόμμα του.

Από την Πρωτομαγιά του 1902, που ο Σταύρος Καλλέργης δημοσίευε στην εφημερίδα του «Σοσιαλιστής - Οργανον των Κοινοκτημονικών Κοσμοπολίτικων Αρχών» το «Πρόγραμμα Σοσιαλιστικόν Κοινοκτημονικόν», τους ηρωικούς εργατικούς αγώνες της Πρωτομαγιάς της δεκαετίας του 1930, την ένδοξη Πρωτομαγιά του 1943, το γιορτασμό της από τους μαχητές του ΔΣΕ στη γραμμή του πυρός, τις αντιδικτατορικές Πρωτομαγιάτικες Διακηρύξεις και χαιρετιστήρια του ΚΚΕ, της ΕΣΑΚ και της ΕΑΣΚΕΝ, των κρατούμενων γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ και των κομμουνιστών συνδικαλιστών από το Παρθένι της Λέρου, μέχρι τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Πρωτομαγιάς (1986), όλος αυτός ο πλούτος ιστορικών πηγών είναι στη διάθεση όχι μόνο του κάθε ερευνητή, αλλά και της κάθε Κομματικής Οργάνωσης, του κάθε μαζικού και συνδικαλιστικού φορέα, που θέλει να παρουσιάσει στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωσή του και μια σχετική έκθεση με προκηρύξεις, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κ.λπ.

(Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.6851.129 - Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 17.00 - και στην ιστοσελίδα του ΕΚΧΦ www.ekxf.gr).