Για αποθήκευση στο δίσκο κάντε δεξί κλικ εδώ και επιλέξτε Save Target as...


Σελίδα 1 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρώτος πληθυντικός και το «τέλος των μνημονίων»

Με αφορμή τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας στήνεται για πολλοστή φορά το γνωστό γαϊτανάκι: Θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα; Θα προλάβουμε τις προθεσμίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας; Με ποιον θα τα καταφέρουμε ως χώρα; Με την τωρινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παίζει το χαρτί της «υπευθυνότητας» και της «εμπειρίας»; 'Η με τους επίδοξους διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προαλειφόμενους συμμάχους του, που θα κάνουν «πραγματική διαπραγμάτευση» και δε θα είναι «καρπαζοεισπράχτορες», όπως κατηγορούν την τωρινή κυβέρνηση;

Πίσω από τα ερωτήματα σε πρώτο πληθυντικό («θα προλάβουμε;», «θα τα καταφέρουμε;») κρύβεται ο πυρήνας της επιχείρησης αποπροσανατολισμού του λαού: Επιδιώκεται να συσκοτιστεί η ταξική ουσία των παζαριών, να κρυφτούν τα πραγματικά προαπαιτούμενα που προδιαγράφουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από το διαχειριστή της αστικής διακυβέρνησης.

Τα παζάρια της κυβέρνησης γίνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του, για την εμπέδωση των συνθηκών καπιταλιστικής ανάκαμψης που προβλέπουν τα αστικά επιτελεία. Η έκβασή τους, ωστόσο, είναι άρρηκτα δεμένη με τα αυξανόμενα σημάδια νέας ύφεσης στην Ευρωζώνη, τα οποία με τη σειρά τους εντείνουν τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, τις αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης, τις προτεραιότητες στη χρήση εργαλείων για το κεφάλαιο (π.χ., το περιβόητο «πακέτο Γιούνκερ»).

Γι' αυτό ακριβώς, ανεξαρτήτως της έκβασής τους, τα παζάρια με την τρόικα και οι ενδοαστικές αντιθέσεις εντός και εκτός ΕΕ έχουν ένα σταθερό προαπαιτούμενο: Τη διατήρηση του πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων της προηγούμενης φάσης και την ενίσχυσή τους με νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τσακώνονται για το ποιος από τους δύο μπορεί να βάλει «τέλος στα μνημόνια», κρύβοντας ότι τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας ταυτίζονται με την ΕΕ, την αναγνώριση του χρέους, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, στα οποία ορκίζονται και οι μεν και οι δε.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζουν, έχει τα δικά του προαπαιτούμενα, που είναι αποτυπωμένα ανάγλυφα και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Επιτάχυνση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων που εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, με έμφαση στη μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία ακόμα πιο «ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος». Εκεί ακριβώς αποσκοπούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη: Το παραπέρα χτύπημα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο (π.χ. Ενέργεια), η περαιτέρω εμπορευματοποίηση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2015 επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ενώ οι αντίστοιχες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν οι... «αντιμερκελικές» κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία αποδεικνύουν, με τη σειρά τους, ότι τα βάρβαρα μέτρα θα συνεχίζονται ανεξάρτητα και από το μείγμα διαχείρισης.

Η αποπροσανατολιστική συζήτηση για το «τέλος των μνημονίων» αφήνει στο σκοτάδι τα μνημόνια διαρκείας που έχει θεσμοθετήσει η ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη της (με τους μηχανισμούς της «ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης», του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» κ.τ.λ.), τα οποία είναι ακριβώς εργαλεία εξειδίκευσης και ελέγχου εφαρμογής όλων των παραπάνω αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες αποτελούν ανάγκη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, ανεξαρτήτως των αντιθέσεων στο εσωτερικό του. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η παρέμβαση Σόιμπλε περί παροχής στην Κομισιόν δυνατότητας βέτο επί των προϋπολογισμών των κρατών - μελών σε περίπτωση «παραβίασης των κριτηρίων σταθερότητας της ΕΕ», καθώς ενισχύεται η προοπτική επιστροφής της λυκοσυμμαχίας στην κρίση και δυναμώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Αποδεικνύεται ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων που αποδέχονται το χρέος και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, αλλά στην πάλη για οριστική απαλλαγή από τα δεσμά της ΕΕ, του χρέους και των μονοπωλίων. Απέναντι στο νέο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ο λαός πρέπει να δώσει τη δική του δυναμική απάντηση, με μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο λαός νέους δρόμους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ. 4-5


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την καπιταλιστική ανάκαμψη


ΣΕΛ. 7


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μάχη έως την τελευταία ώρα για να μη λείψει κανείς

Κάλεσμα της ΠΑΣΥ: Μαζί με τους εργάτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ


ΣΕΛ. 12


ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μάχες και σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ


ΣΕΛ. 18


ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΜΑ

Η σίτιση των παιδιών δεν προσφέρει ανάπτυξη!


ΣΕΛ. 14


Σκληρό αντιλαϊκό πακέτο ετοιμάζουν στο Ασφαλιστικό

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων συγκυβέρνησης - τρόικας που συνεχίζονται στο Παρίσι

 • Αύξηση από τα 15 στα 20 χρόνια Ασφάλισης, προκειμένου κάποιος ασφαλισμένος να κατοχυρώνει δικαίωμα στην κατώτερη σύνταξη. Η αύξηση θα ισχύσει για τους γεννημένους μετά το 1975, δηλαδή γι' αυτούς που σήμερα είναι κάτω των 40 ετών.
 • Αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν ακόμα για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους.
 • Μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ).
 • Ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ.
 • Επέκταση του παγώματος των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, ακόμα για μία διετία (2016 - 2017).

Να απαντήσουμε σε αυτά τα νέα αντιλαϊκά σχέδια με μαζική συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 27/11.


ΣΕΛ. 13


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ

Κάλεσμα για δημοτική αρχή που θα είναι στην πράξη με το λαό

 • Σε συγκέντρωση στο πάρκο «Αλεξάνδρου» μίλησε το Σάββατο ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
 • Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα γίνει την Πέμπτη 27/11, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΣΕΛ. 3


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και τσιράκια του Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο!

Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή.


ΣΕΛ. 11


ΑΤΙΤΛΟ

Ο «Ριζοσπάστης» συμμετέχοντας στην αυριανή απεργία στα ΜΜΕ δε θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 27/11/2014.Σελίδα 2 - Aπό μέρα σε μέρα

Ποιον κοροϊδεύουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ερχομαι τώρα στο θέμα των ΚοινΣΕπ και των ΜΚΟ. Για εμάς αποτελούν το "Δούρειο Ιππο" για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών. Αν, πραγματικά, κανείς δει το τι συνέβη με αυτές τις απαράδεκτες σχέσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων, θα καταλάβει τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός».

Αυτά τα λέει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη ΑΥΓΗ» ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κοντόσταυλος!!! Θυμίζουμε ότι λίγες μέρες πριν, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που είναι επίσης ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε μαζί με τους Σγουρό και Κουμουτσάκο, σχέδιο για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε εταιρικό σχήμα για χρηματοδότηση της «Λειτουργίας Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των ΚοινΣΕπ και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας».

Θα μπορούσε κανείς να πει «ουδέν σχόλιο». Μόνο που στον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει δεύτερη φύση η προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων με διγλωσσίες και τριγλωσσίες, που πάντα όμως συνοδεύονται από τις κατάλληλες ή «ορθές επαναλήψεις» που απαιτεί η στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Καλό θα είναι, πάντως, ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του, να αναρωτηθεί αν είναι διατεθειμένος να την ξαναπατήσει...Σίτι ... καλεί ΣΥΡΙΖΑ

Στο Σίτι του Λονδίνου βρίσκεται κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τα στελέχη του οικονομικού του επιτελείου Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιό, για συζητήσεις με εκπροσώπους κολοσσιαίων επιχειρηματικών ομίλων. Μιας και επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει από πλευράς Κουμουνδούρου, τα off the record «ψιθυρίσματα» κάνουν λόγο για τετ - α - τετ με εκπροσώπους «hedge founds», εφοπλιστές, τραπεζίτες κ.λπ. Ξεχωρίζουν, μάλιστα, και προβάλλουν την πρόσκληση που έλαβε ο Γ. Σταθάκης απ' τον ιαπωνικό επενδυτικό οίκο «Nomura», που, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, πλασάρεται στην πρώτη πεντάδα της κατηγορίας του μετά τις «Morgan Stanley», «Merrill Lynch», «Goldman Sachs», «J. P. Morgan» κ.λπ.

Το συμπόσιο του οίκου είναι αφιερωμένο στον ΣΥΡΙΖΑ!!! Το μόνο θέμα συζήτησης είναι οι θέσεις του για την οικονομία και μόνος ομιλητής ο Γ. Σταθάκης. Κι αυτό καθώς - όπως λέγεται κι ακούγεται - ο εν λόγω οίκος εκπροσωπεί περί τα 35 - 40 «funds», που επενδύουν κυρίως στην Ευρώπη και ενδιαφέρονται για τις πιθανές επιπτώσεις μιας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στα επενδυτικά τους κεφάλαια.

Για όποιον θυμάται τα αλλοτινά ψευτο-νταηλίκια του ΣΥΡΙΖΑ για «χτύπημα του χεριού στο τραπέζι» κ.λπ. περαστικά...Περιζήτητοι...

Οι επαφές στο Σίτι, στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, δεν είναι οι μόνες που πραγματοποιεί αυτόν τον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως παραδέχεται ο Γ. Μηλιός, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στις σχετικές προσκλήσεις των ενδιαφερομένων να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, όχι για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους, αυτό ήδη το γνωρίζουν, αλλά για τον τρόπο που σκέφτεται να το κάνει. Στο πλαίσιο αυτών, προχτές ο Γ. Δραγασάκης μίλησε σε εκδήλωση του «Levy Institute», του αμερικάνικου «think tank» που διεκπεραίωσε τα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, στις αρχές του 2013. Ενώ αρχές Δεκέμβρη λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τιμητική του σε εκδηλώσεις νεοπαγούς «think tank» για την «αριστερή επιχειρηματικότητα»!!!

Να θυμίσουμε ότι το «Levy Institute» - που κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ το πρόβαλλαν περίπου σαν «ίδρυμα αγγέλων», επειδή υπερασπίζεται ένα μείγμα διαχείρισης που προσιδιάζει με αυτό που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - στις αρχές αυτού του χρόνου σε έκθεσή του έκανε καθαρό ότι η συνταγή του για τη διαχείριση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: Πακτωλό διακρατικών ενισχύσεων, τύπου σχεδίου Μάρσαλ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες και παροχή ευέλικτου φτηνού εργατικού δυναμικού με προγράμματα «κοινωφελούς απασχόλησης».Βρήκαν άξιο εκπρόσωπό τους

Η ισπανική (και όχι μόνο) πλουτοκρατία φαίνεται ότι βρήκε έναν άξιο υπερασπιστή της στρατηγικής της στο νεόκοπο κόμμα «Ποδέμος». Αυτό εξηγεί και γιατί μια από τις μεγαλύτερες αστικές εφημερίδες της Ισπανίας, η «Ελ Μούντο» (εκδίδεται από τον πολυεθνικό όμιλο «RCS MediaGroup S.p.A.» - όμιλο Ριτζόλι, που εκδίδει την «Κοριέρε ντε λα Σέρα» στην Ιταλία και ελέγχει μια σειρά από άλλα ΜΜΕ), που σιγοντάρει το κόμμα «Ποδέμος», ασχολήθηκε εκτενώς με πρόσφατο κυριακάτικο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Καθόλου τυχαία, για το ίδιο συγκρότημα διενεργήθηκε δεύτερη, «φρέσκια» δημοσκόπηση, που εμφανίζει το «Ποδέμος» ξανά πρώτο και μάλιστα με 28,3%.

Στο δημοσίευμά της για το άρθρο του «Ριζοσπάστη», η «Ελ Μούντο» εμφανίζει την εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ ως αποτέλεσμα μιας «κόντρας» και «αντιπάθειας» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ασφαλώς, την ουσία δεν τολμά να την αγγίξει καν. Δηλαδή, το ότι οι θέσεις και προτάσεις του νέου αυτού κόμματος ταιριάζουν γάντι σε πολλές από τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Είναι κι αυτό ενδεικτικό τού πώς οι αστοί επιδιώκουν να αποφύγουν μια ουσιαστική αντιπαράθεση αλλά και τού πώς προσφέρουν την «ασπίδα» τους σε όσους τους εξυπηρετούν στη χειραγώγηση και την υποταγή του λαού.1491 Η Γρανάδα, το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ιβηρική Χερσόνησο, παραδίδεται στους χριστιανούς βασιλείς της Ισπανίας Φερδινάνδο και Ισαβέλλα.

1844 Γεννιέται ο Γερμανός μηχανικός Καρλ Μπεντς, σχεδιαστής και κατασκευαστής του πρώτου πρακτικού αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

1884 Πεθαίνει ο Γερμανός χημικός Αντολφ Βίλχελμ Χέρμαν Κόλμπε.

1916 Οι δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τον αποκλεισμό της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να αποδεχτεί τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποσύρει τον ελληνικό στρατό από την Πελοπόννησο, ενώ η Πάτρα και ο ισθμός της Κορίνθου τίθενται υπό «συμμαχικό» έλεγχο.

1917 Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στο Βερολίνο με αίτημα τον τερματισμό του πολέμου (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1927 Με απόφασή του το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ καταδικάζει τη στάση της «τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης» και εγκρίνει όλα τα μέτρα που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι).

1935 Μετά το νόθο δημοψήφισμα του Κονδύλη, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' επιστρέφει στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό.

1936 Συνέρχεται στη Μόσχα το 8οΕκτακτο Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ, το οποίο ψήφισε το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ.

1936 Υπογράφεται το Αντικομιντέρν Σύμφωνο (εναντίον της Κομμουνιστικής Διεθνούς) μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας.

1942 Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα.

1952 Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται από τις Αρχές.

1952 Πραγματοποιείται συνάντηση του προέδρου της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδη και του πρωθυπουργού Α. Παπάγου, κατά την οποία ο Παπάγος διαβεβαιώνει ότι η ΕΔΑ δε θα διαλυθεί από το κράτος.

1969 Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς». Ο Λένον επέστρεψε το βραβείο, διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Βρετανίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1970 Αυτοκτονεί ο Ιάπωνας συγγραφέας Γιούκο Μισίμα.

1973 Με πραξικόπημα, ο Δ. Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας, ανατρέπει τον Γ. Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

1992 Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις Δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Εφαρμόστηκε από την 1η Γενάρη του 1993.Σελίδα 3 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Πέμπτη η κεντρική συγκέντρωση στην Καισαριανή

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα γίνει την Πέμπτη 27/11, στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Ηλία Σταμέλο και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής.ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Κάλεσμα για δημοτική αρχή που θα είναι στην πράξη με το λαό

Σε συγκέντρωση στο πάρκο «Αλεξάνδρου» (Τρίγωνο) μίλησε το Σάββατο ο Ηλίας Σταμέλος

Σε συγκέντρωση στο πάρκο «Αλεξάνδρου» μίλησε το Σάββατο ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής, τους κάλεσε την ερχόμενη Κυριακή να στηρίξουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ώστε «το βράδυ των εκλογών να αλλάξει σελίδα ο δήμος, να εκλεγεί δημοτική αρχή που θα είναι δίπλα στο λαό και θα παλεύει μαζί του».

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Καλούμε όλο το λαό της Καισαριανής να μας στηρίξει, ανεξάρτητα του τι επιλογή έκανε στον πρώτο γύρο, ανεξάρτητα από διαφωνίες, ενστάσεις γύρω από την πολιτική μας, αλλά εκτιμά ότι εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε, ότι παλεύουμε για τα λαϊκά προβλήματα, ότι μπαίνουμε μπροστά για τις ανάγκες του, δεν κοροϊδεύουμε και δεν τα διπλώνουμε στα δύσκολα».

Ο Ηλ. Σταμέλος στάθηκε στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα της Καισαριανής και στις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται ο λαός από τη συγκυβέρνηση και την ΕΕ σημείωσε: «Αν δείτε τον προϋπολογισμό που έρχεται, περιλαμβάνει καινούρια βάρη, νέους φόρους, νέα μέτρα. Γι' αυτό χρειάζεται μια δημοτική αρχή που δε θα είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αλλά θα είναι με το λαό και θα μπαίνει μπροστά στην πάλη του. Τα λαϊκά στρώματα αντιμετωπίζουν την ανεργία, την απληρωσιά, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και άλλες δυσκολίες. Ο δήμος πρέπει να στηρίξει αυτούς που υποφέρουν, όχι με λόγια και ανέξοδες διακηρύξεις αλλά στην πράξη. Να διεκδικήσει αγωνιζόμενος από την κεντρική εξουσία ώστε να δώσει χρήματα».

Οπως επισήμανε, «για να πάρεις μέτρα υπέρ του λαού στην πράξη, χρειάζεται διεκδίκηση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο λόγια», σε αντιδιαστολή με τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής (ΣΥΡΙΖΑ), που στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό απέρριψε τις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», γιατί «θα τις ακύρωνε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση».Με το Προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ - ΕΙΔΥΛΛΙΑ

Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα

Μια βδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη Μάνδρα, σε συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Μπάμπης Θεοδώρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Μπ. Θεοδώρου, καλώντας σε αποφασιστική ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι αυτή αποτελεί εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα και αναφέρθηκε εκτενώς στις διεκδικήσεις των κομμουνιστών για το δήμο, όπως η μείωση των δημοτικών τελών, ο αγώνας για να μην κλείσει η παιδιατρική κλινική του «Θριασίου», τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι των μεγάλων επιχειρήσεων για τη δημιουργία μονάδων αποθήκευσης χημικών αποβλήτων, εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών, ανεμογεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας στα βουνά και οικοδομικών φιλέτων στις παραθαλάσσιες περιοχές του δήμου. Στην προσπάθεια αυτή θα πιέσουν τους δήμους να συναινέσουν στις αδηφάγες ορέξεις τους. Εμείς παλεύουμε ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων. Ζητάμε να μην υλοποιηθούν τα σχέδια για χωματερή χημικών αποβλήτων στο Μελετάνι».

Υπογράμμισε ακόμα ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» μετέτρεψε το βήμα που της έδωσε ο λαός στο Δημοτικό Συμβούλιο σε βήμα για να ακούγεται η δική του φωνή. «Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα (...) Καλούμε το λαό της Μάνδρας - Ειδυλλίας να στηρίξει τους δοκιμασμένους αγωνιστές που θα είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα», τόνισε.

Ο Γ. Πρωτούλης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πρέπει ο κόσμος της δουλειάς να ξαναδεί τους εκλεγμένους του ΚΚΕ, το ίδιο το ΚΚΕ με τα στελέχη του, τους απλούς ανθρώπους της δουλειάς, από τους οποίους απαρτίζεται και το ψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες εκλογές. Ποιος άλλος ασχολήθηκε με την οργάνωση της πάλης του λαού; Ποιος αποκαλύπτει ότι χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια, τους καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό δεν πρόκειται να δει χαΐρι ο τόπος; Πολύ περισσότερος κόσμος έχει συμφέρον να στηρίξει τη "Λαϊκή Συσπείρωση", να είναι πολύ περισσότεροι οι κομμουνιστές αγωνιστές μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Παίρνοντας το λόγο, ο Δ. Κουμπούρης στάθηκε μεταξύ άλλων στη στάση των εκλεγμένων κομμουνιστών σε όργανα της Τοπικής Διοίκησης: «Εκεί που εκλέχθηκαν κομμουνιστές δήμαρχοι από την πρώτη στιγμή ανέλαβαν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, να οργανώσουν την πάλη του λαού. Εχει μεγάλη σημασία να εκλέγονται οι κομμουνιστές για να μπορούν να δίνουν τη μάχη για τα λαϊκά προβλήματα και να οργανώνουν την αντίσταση στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές. Εχει σημασία ιδιαίτερη οι δυνάμεις που στηρίζονται από το σύστημα να δέχονται ήττα».Σελίδα 4 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, να ανοίξει ο λαός νέους δρόμους

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και τον δημοσιογράφο Β. Ταλαμάγκα

-- Κύριε Γραμματέα, να ξεκινήσουμε από τα θέματα της επικαιρότητας. Σήμερα (σ.σ. χτες) είναι Δευτέρα, σε 3 μέρες υπάρχει μια μεγάλη απεργία, την Πέμπτη 27/11. Πριν 3 βδομάδες είχαμε μια μεγάλη συγκέντρωση, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ με μεγάλη επιτυχία - και όχι μόνο του ΠΑΜΕ, ήταν πάρα πολλές, άνω των 1.000 σωματείων και συνδικάτων, οι αποφάσεις συμμετοχής, είχε γίνει δηλαδή μια προεργασία. Τώρα, ποιο είναι το μήνυμα αυτής της μεγάλης απεργίας για το ΚΚΕ;

-- Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Ο αγώνας των εργαζομένων, όλου του λαού πρέπει να είναι συνεχής, το επόμενο διάστημα. Γενικότερα, μας θέλουν να καθόμαστε, να αναθέτουμε σε κάποιους άλλους τις τύχες της ζωής μας. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός, πλέον. Εχουμε βγάλει σημαντικά συμπεράσματα και δεν εννοούμε εμείς μόνο, ως Κόμμα, ή το συνδικαλιστικό κίνημα, ο ίδιος ο λαός πλέον έχει αποκομίσει σοβαρά συμπεράσματα από αυτή την πορεία της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που τον έχουν πλήξει.

Αρα, λοιπόν, ξέρει ότι το μόνο αποκούμπι, η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι να δυναμώσει την ενότητά του, τη συμμαχία του, στη βάση, μέσα στους τόπους δουλειάς, να οργανωθεί, να παλέψει, με βάση τη γραμμή που έχουν τα ταξικά συνδικάτα, αυτά που πραγματικά αγωνίζονται για το δίκιο του και, βεβαίως, να μην αναθέτει σε κάποιους... σωτήρες, νεοφώτιστους, παλιούς, άλλους που έχει γνωρίσει, άλλους που θέλει δήθεν να δοκιμάσει.

Θέλει εδώ και τώρα, γιατί άμεσα πρέπει να είναι και τα μέτρα ανακούφισης, τα αιτήματα που βάζει το συνδικαλιστικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα σ' αυτή την απεργία, το ίδιο το ΠΑΜΕ, αλλά και ευρύτερες οργανώσεις των εργαζομένων, που αφορούν καθημερινά προβλήματα, την προστασία δηλαδή των ανέργων απ' αυτή τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης. Αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς και την απώλεια του εισοδήματος που είχαν οι εργάτες, οι υπάλληλοι, όλα αυτά τα χρόνια και βεβαίως τη διεκδίκηση, όπως είναι η επαναφορά του 13ου και 14ουμισθού, της 13ης και 14ηςσύνταξης, η ελάφρυνση από φορολογικές επιβαρύνσεις που συνεχώς διογκώνονται το τελευταίο διάστημα και μια σειρά άλλα αιτήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, που αφορούν την ίδια την προοπτική τους για να μπορέσει να ζήσει στοιχειωδώς η λαϊκή οικογένεια. Και φυσικά όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τα θέματα της Υγείας, της περίθαλψης, του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, που απ' ό,τι βλέπουμε η τρόικα τώρα μαζί με την κυβέρνηση ετοιμάζουν, ή συζητάνε τέλος πάντων, νέα μέτρα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, που θα επιδεινώσουν συνολικά την ήδη άσχημη κατάσταση που έχει ο κόσμος σ' αυτό το ζήτημα. Και μια σειρά άλλα θέματα, όπως την παιδεία των παιδιών μας. Αρα, είναι στόχοι ευρύτεροι και αυτός ο αγώνας πρέπει να στηριχθεί.

Πρέπει να δοθεί η μάχη μέσα στους τόπους δουλειάς, όπου - κακά τα ψέματα - επικρατεί τρομοκρατία, επικρατεί φοβία, ο φόβος της απόλυσης, «αν απεργήσω». Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, πρέπει να βγάλουν από πάνω τους αυτή τη φοβία, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η δύναμη βρίσκεται μέσα μας, βρίσκεται στον αγώνα που πρέπει να δίνουμε καθημερινά είτε απέναντι σε μια στυγνή εργοδοσία ή απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος, βάρβαρο, εχθρικό, απέναντι στην τρομοκρατία ακόμα και του κρατικού μηχανισμού, όταν επιστρατεύεται ενάντια σε απεργούς και βεβαίως να συμμετέχουμε όλοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, που πραγματικά δίνουν μια ελπιδοφόρα προοπτική.

Γιατί, κακά τα ψέματα, κ. Ταλαμάγκα, αυτές τις μέρες γίνεται πιο φανερό ότι όλες οι άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις και παρατάξεις - θα πω βαριά κουβέντα, αλλά όμως έτσι είναι - σαμποτάρουν την απεργία, σαμποτάρουν την οργάνωση και κινητοποίηση του λαού. Ενώ πήραν αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να...

Θέλουν το κίνημα παροπλισμένο

-- Εννοείτε και πολιτικά κόμματα; Ποια;

-- Εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα - είναι οπωσδήποτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι παρατάξεις τους - αλλά είναι και η αξιωματική αντιπολίτευση.

-- Πιστεύετε ότι σαμποτάρει την απεργία ο ΣΥΡΙΖΑ;

-- Ε, βέβαια. Μόλις προχτές ήρθε στα χέρια μου μια ανακοίνωση από μια ΕΛΜΕ εδώ, από καθηγητές του Βόρειου Τομέα της Αττικής, της περιοχής της Ν. Ιωνίας, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι έκαναν πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο, που έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που υποτίθεται ομνύουν υπέρ της αριστεράς και των ανατροπών και των αλλαγών, για να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, των καθηγητών και αρνήθηκαν με το σκεπτικό ότι μπορεί να κινητοποιήσει το ΠΑΜΕ τους εκπαιδευτικούς στη συνέλευση και να αλλάξουν το περιεχόμενο των αιτημάτων! Μα αν δεν καλέσεις σε Γενική Συνέλευση και για να ενημερώσεις και κρύβεσαι πίσω από την απόφαση της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας και δεν ενημερώνεις, δεν παίρνεις μέτρα, με επιτροπές στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, για να έχει επιτυχία η απεργία, να διαφωτίσεις τους εργαζόμενους του κλάδου σου... Και βεβαίως εκεί θα γίνει διαπάλη, θα γίνει συζήτηση κι αν αλλάξει και ένα αίτημα προς το καλύτερο και γίνει, π.χ., πιο ριζοσπαστικό, τι φοβούνται;

-- Για τα κυβερνητικά κόμματα να το δεχτώ, αλλά δεν είναι λίγο βαρύ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να πούμε ότι σαμποτάρει το απεργιακό κίνημα; Δέχομαι τη θέση σας, αλλά κάποιοι απ' αυτούς, τα βήματά τους...

-- Καλά, δεν ταυτίζονται όλοι, μιλάμε για τις ηγεσίες τους, καταρχήν. Και ξέρετε, εξηγείται πολιτικά, διότι συνεχώς όταν θέλεις να δίνεις διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εταίρους της ΕΕ, στο ΔΝΤ, στα μεγάλα funds, που περιδιαβαίνουν και συζητάνε μεταξύ τους διάφορα ζητήματα και θέλεις απ' αυτή την άποψη να κερδίσεις την εύνοιά τους, έτσι ώστε να σε βοηθήσουν ουσιαστικά αύριο να κάτσεις στην καρέκλα της εξουσίας, σημαίνει ότι αυτόματα υποχωρείς συνεχώς σε πιέσεις, γιατί κανείς δεν σου δίνει έτσι απλόχερα. Σημαίνει ότι υποχωρείς και ότι του λες «εντάξει, όταν εγώ βρεθώ αύριο στην κυβερνητική εξουσία θα υλοποιήσω πολιτικές», οι οποίες βεβαίως θα είναι αντιλαϊκές. Αρα θέλουν ένα κίνημα παροπλισμένο.

Εχει ολοκληρωθεί η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ

-- Θα σας ρωτήσω ευθέως, πιστεύετε ότι τα έχει βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα κέντρα που υπονοείτε;

-- Νομίζω ότι βρίσκεται σε τέτοια διαδικασία και, μάλιστα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, η πορεία αυτή είναι ταχύτατη, περισσότερο κι από τις δικές μας προβλέψεις δηλαδή, που πάντα κάναμε κριτική και σημειώναμε ότι είναι επιρρεπές ένα τέτοιο κόμμα σε τέτοιες διολισθήσεις και σε αλλαγές, ακόμα και σε συνθήματα. Ποτέ δεν τα πιστεύαμε εμείς ως Κόμμα, αλλά ένας κόσμος πίστεψε τέλος πάντων ότι μπορεί να είναι ειλικρινείς ή ότι κάτι μπορεί να γίνει ή λέει «ας τους δοκιμάσουμε και αυτούς». Δυστυχώς, αυτή είναι η κοινή λογική. Και εμείς λέμε ότι πρέπει να σκεφτεί πριν να είναι αργά αύριο, να σκεφτεί τώρα πού πρέπει να πριμοδοτήσει δυνάμεις στο κίνημα, ποιους πρέπει να ενισχύσει και αύριο όταν γίνουν εκλογές, βεβαίως και στις εκλογές.

-- Για να κλείσουμε το θέμα της απεργίας. Θα το πω με ένα παράδειγμα: Στην Ιταλία, στη γειτονική χώρα, υπάρχει μια κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία βγήκε έμμεσα, δεν βγήκε από λαϊκή ετυμηγορία, απλά πήρε 41% στις ευρωεκλογές, είναι η κυβέρνηση Ρέντσι. Στις 12/12 υπάρχει γενική πανιταλική απεργία - τέτοιο φαινόμενο λένε οι αναλυτές έχει να το δει η Ιταλία από τη δεκαετία του '50 - είναι όλα τα συνδικάτα απέναντι στην κυβέρνηση Ρέντσι. Θέλω να τρέξουμε λίγο το χρόνο και ας περάσουν κάποιοι μήνες κι ας πούμε στην Ελλάδα ότι έχουμε μια κυβέρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλάζει το σκηνικό, υποθετικά μιλάμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε, το ΚΚΕ θα είναι στους δρόμους;

-- Φυσικά. Από την πρώτη μέρα κιόλας. Αυτό θα το κάναμε και σε περίπτωση που κάποια στιγμή βρισκόταν η εργατική τάξη στην εξουσία και είχε λαϊκή εξουσία - διακυβέρνηση, όπου θα δίναμε και εμείς το «παρών» μας σε μια τέτοια κυβέρνηση με ένα πραγματικά ριζοσπαστικό, προοδευτικό, ανατρεπτικό πρόγραμμα που θα μας πήγαινε μπροστά. Και τότε το λαό θα τον θέλαμε στους δρόμους. Πόσο μάλλον με μία κυβέρνηση, διότι σήμερα τα σημάδια όλα - θα δούμε βέβαια και πώς θα εξελιχθεί - δείχνουν ότι η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, το να πάρει δηλαδή τη θέση του ΠΑΣΟΚ σ' αυτό το δικομματικό - διπολικό παιχνίδι που παίζεται πάντα τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα, μετά τη μεταπολίτευση, έχει ολοκληρωθεί πλέον.

-- Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νέο ΠΑΣΟΚ;

-- Ουσιαστικά ναι. Και αυτή η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί πλέον και από άποψη θέσεων και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους απ' ό,τι ήταν το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 ή και αργότερα για ένα διάστημα. Δηλαδή, χωρίς καν το πρόγραμμα ή τα ριζοσπαστικά συνθήματα και τις θέσεις εκείνης της περιόδου, όπου το ΠΑΣΟΚ είχε πραγματικά ριζοσπαστικά συνθήματα, άσχετα αν δεν τα υλοποίησε, άσχετα αν μετά ως κυβέρνηση συνεχώς υποχωρούσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτή την κωλοτούμπα που έκανε το ΠΑΣΟΚ τότε, πολύ πιο νωρίς, όντας δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε, αν κάνει τέτοιες υποχωρήσεις σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση που είναι τα δύο τελευταία χρόνια, μας κάνει να σκεφτόμαστε τι έχει να συμβεί αύριο ως κυβέρνηση. Οχι μόνο θα είναι μεγάλη η κατρακύλα και η υποχώρηση σε βασικά ζητήματα, θα επιβάλει αντιλαϊκούς νόμους, αντιλαϊκά μέτρα, θα την πληρώσει πάλι ο λαός, αλλά και θα παροπλίσει και δυστυχώς παροπλίζει το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Εκεί που έπρεπε, με τις δυνάμεις που είχε - και ο λαός του έδωσε αρκετά σημαντικές δυνάμεις, τον ψήφισαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο κόσμος πριν δυο χρόνια και το ίδιο επαναλήφθηκε στις ευρωεκλογές. Αρα, αυτόν τον κόσμο αν προσπαθούσε τουλάχιστον να τον οργανώσει, να του δώσει μια κατεύθυνση, να παλέψει, να βγει στους δρόμους, έτσι όπως κάνει το ΚΚΕ, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχει, θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Πολλά μέτρα πιθανόν δεν θα περνούσαν, πολλά άλλα αντιλαϊκά μέτρα θα καθυστερούσαν, άρα θα κέρδιζε ανάσες ο λαός μας, θα ήταν για το συμφέρον του λαού και πολύ περισσότερο - που εμείς γι' αυτό συζητάμε - θα δημιουργούνταν εκείνες οι προϋποθέσεις αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων, μιας μεγάλης κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας, όπου θα έβαζε ζητήματα ενάντια σ' αυτό το σάπιο σύστημα, ενάντια στα μονοπώλια και στους ομίλους, ενάντια σ' αυτή την πολιτική που οδηγεί είτε η τρόικα - η οποία όπως ξέρουμε είναι βέβαια το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ...

Κανένα κέρδος για το λαό από τις θυσίες για τα μονοπώλια

-- Ενας «δεξιός» θα σας έλεγε: Ναι, αλλά έχουμε κάνει τόσες θυσίες, ειδικά τα 6 τελευταία χρόνια έχουμε δώσει τόσα λεφτά, έχει χυθεί αίμα. Σ' αυτόν τι θα λέγατε;

-- Εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες για τα μονοπώλια, την ΕΕ, για το κεφάλαιο, για τους τραπεζίτες, για τους βιομήχανους. Αμα πεις ότι έκανα τόσες θυσίες γι' αυτούς, για να ανεβάσουν την κερδοφορία τους, για να ανεβάσουν την ανταγωνιστικότητά τους ώστε να έχουν αυτοί κέρδη, το θέμα είναι ότι ο λαός δεν είχε κανένα κέρδος, όχι μόνο δεν είχε κέρδος, αλλά είχε μείωση του εισοδήματος, πληρώνει φόρους. Στον προϋπολογισμό έχουν μειωθεί οι φόροι κατά 100 εκατομμύρια στο μεγάλο κεφάλαιο και στο σύνολο αυτών που έχουν και επιβαρύνονται με πάνω από 1,5 δισ. τα λαϊκά στρώματα, ο λαός.

-- Εχει ανακοινωθεί ότι αύριο η κυβέρνηση θα δει την τρόικα στο Παρίσι. Θέλω ένα σχόλιο και γι' αυτό.

-- Είτε στο Παρίσι είτε στην Αθήνα το σίγουρο είναι ότι θα φέρουν νέα μέτρα ενάντια στο λαό μας. Νέα φορολογικά μέτρα, νέες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, μείωση συντάξεων, μείωση μισθών και θα ανοίξει η βεντάλια των υπόλοιπων μέτρων, το Ασφαλιστικό και άλλες αλλαγές που αν δεν έρθουν σήμερα τουλάχιστον θα πάρουν υποσχέσεις οι εταίροι μας, αλλά και εδώ στην Ελλάδα οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, να περάσουν αυτά τα μέτρα σε καταλληλότερο πολιτικά χρόνο. Αυτή είναι η ουσία.

Χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού

-- Στην τελευταία δημοσκόπηση σας εμφανίζουν από τα κόμματα με τη μεγαλύτερη άνοδο. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ τους επόμενους μήνες με δεδομένο ότι μπορεί να έχουμε εθνικές εκλογές;

-- Χρειάζεται μεγαλύτερη άνοδος του ΚΚΕ. Δεν αρκεί αυτή που υπάρχει. Βεβαίως, φαίνεται μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων ακόμα και παλιότερων απωλειών που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει καθαρά να πούμε και ειλικρινά ότι δεν φτάνει αυτή η άνοδος. Χρειάζεται πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, χρειάζεται πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, παντού. Εμείς θεωρούμε, μια πλευρά φυσικά είναι αρκετά σημαντική οι βουλευτικές εκλογές, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΚΚΕ, αλλά θέλουμε να είναι ισχυρό παντού. Και στις αρχαιρεσίες των σωματείων και στις αρχαιρεσίες των συλλόγων, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών. Υπάρχει άνοδος και εκεί αλλά χρειαζόμαστε ισχυρό ΚΚΕ παντού, να δρα μέσα στο λαό και στις βουλευτικές εκλογές που απ' ό,τι είπατε μάλλον θα είναι κοντά.

-- Το γεγονός όμως ότι κάποιες φορές τα ποσοστά - και στο πρόσφατο παρελθόν - δεν εκτινάχθηκαν, αυτό πού πιστεύετε ότι οφείλεται;

-- Σε πολλούς παράγοντες και σε συνθήκες που υπάρχει αυτή η κατάσταση, όχι μόνο η πολιτική πόλωση. Ακόμα οι εργαζόμενοι δεν έχουν πειστεί ότι είναι οι ίδιοι δύναμη, ότι πρέπει να ισχυροποιήσουν αυτή τη δύναμη. Παρότι λένε ότι ειλικρινά πιστεύουν στο ΚΚΕ, του έχουν εμπιστοσύνη και στις δημοσκοπήσεις βλέπετε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού, ένα 20-30% λέει ότι έχει εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, ότι είναι εγγύηση, παλεύει για το δίκιο του λαού, για τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά έχουν εκείνο το «αλλά», όπου πάνε δυστυχώς ακόμα και από παράδοση, αυτό είναι το επίπεδο του κινήματος, της συνείδησης, λέει «θα πάω σ' αυτόν που μπορεί να γίνει κυβέρνηση». Και αφού στο πλαίσιο του δικομματικού παιχνιδιού συνήθως δυο κόμματα παίζουν, λένε «θα πάω σ' εκείνο που μπορεί να γίνει άμεσα κυβέρνηση».

Εδώ αυτό είναι, αν θέλετε, και η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτει συνεχώς ο λαός μας τα τελευταία 40 χρόνια και πάντα στην ιστορία αν δει κανείς, όχι της Ελλάδας, αλλά διεθνώς, αυτή η λογική υπάρχει σε αυτές τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εγκλωβίζεται εκεί. Και δε βλέπει ότι αυτό πρέπει να συνδυαστεί με συνολική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, να ανατραπεί απ' τα κάτω, να συσπειρωθεί, να παλέψει μαζί με το ΚΚΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς, στους τόπους μόρφωσης, στους τόπους κατοικίας και αυτό να εκφραστεί και εκλογικά είτε σε βουλευτικές είτε σε ευρωεκλογές είτε σε δημοτικές, γιατί μόνο έτσι θα δοθεί δύναμη.

Εμείς λέμε να σκεφτεί ο ελληνικός λαός πολύ καλά αυτά που του λέμε και εφόσον πραγματικά μας εμπιστεύεται και βλέπει ότι λέμε αλήθειες και ότι θα σταθούμε κοντά του και δεν θα υποχωρήσουμε σε πιέσεις και θα παλέψουμε για το δίκιο και το λαϊκό συμφέρον, ως βασικό κριτήριο των ερχόμενων εκλογών να δει την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί εκεί είναι η λυδία λίθος και όχι ποια κυβέρνηση θα του κατσικωθεί στο σβέρκο.

-- Από τη 17ηΝοέμβρη του 1918 που ήταν η ίδρυση του ΣΕΚΕ μέχρι σήμερα έχουν περάσει 96 χρόνια. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας φέρει αυτό το βάρος αυτής της μεγάλης ιστορικής πορείας στους ώμους τώρα και θα το φέρει και στα 100χρονα. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το βάρος και αν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ο εορτασμός των 100 χρόνων και πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσει και πολιτικά το ΚΚΕ τα 100χρονα;

-- Το ιδιαίτερο βάρος καταρχάς το νιώθει το ίδιο το Κόμμα, ιδιαίτερα το ΚΚΕ. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα ξεχωριστών προσώπων ή κόμμα των προσωπικοτήτων. Είμαστε - και το εννοούμε αυτό - και στη λειτουργία και στη σκέψη μας και στη δράση μας συλλογικό κόμμα. Δεν είναι μόνο ο Κουτσούμπας, δεν είναι το Πολιτικό Γραφείο, είναι η Κεντρική Επιτροπή, είναι όλο το Κόμμα. Ολα αυτά τα θετικά που έγιναν σ' αυτό τον τόπο, όλη αυτή η προσφορά που θέλουμε κυρίως να κάνουμε σήμερα και αύριο σ' αυτό τον τόπο οφείλονται σε μια συλλογική δράση εκατοντάδων χιλιάδων.

Και μέσα σ' αυτή την πορεία η ΚΕ του Κόμματος έχει αποφασίσει να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια έτσι όπως τους αξίζουν, γιατί 100 χρόνια μπορεί να φαντάζουν σε κάποιους νέους ότι είναι πάρα πολλά, «είναι το πιο παλιό κόμμα» σου λέει, αλλά ταυτόχρονα είναι το πιο νέο σε ιδέες, σ' αυτά που θέλει να κάνει πράξη στη ζωή του λαού, στη ζωή της νεολαίας. Και απ' αυτή την άποψη τα 100 χρόνια θα τα γιορτάσουμε όχι μόνο με εκδηλώσεις, αλλά και με μελέτες και με ερευνητική δουλειά, όχι μόνο μελετώντας την Ιστορία αλλά και με σύγχρονες μελέτες που απαντούν σε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα του σήμερα, με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» και με μεγάλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Ηδη η ΚΕ ετοιμάζει τέτοιες εκδηλώσεις για το 2015, αντίστοιχα και για το 2016, το 2017 και θα κορυφωθούν το 2018.

Οι εξελίξεις στην περιοχή απαιτούν απ' το λαό επαγρύπνηση

-- Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η θέση του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος λέει ότι θα θέσει στην Ελλάδα θέμα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Σας φοβίζει αυτή η έξαρση και η ένταση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό στα εθνικά θέματα;

-- Είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις γιατί στην περιοχή μας και στην Αν. Μεσόγειο συγκρούονται πολλά ανταγωνιστικά συμφέροντα. Βρισκόμαστε πάνω στους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, της μεταφοράς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, είναι περιοχή πλούσια σε ορυκτό πλούτο, σε υδρογονάνθρακες και ανταγωνίζονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, απ' τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τη Ρωσία και πολλές περιφερειακές ισχυρές δυνάμεις που έχουν τα δικά τους συμφέροντα, μια απ' αυτές είναι η Τουρκία ή το Ισραήλ.

Τέτοιοι ανταγωνισμοί, τέτοιες αντιθέσεις για τα ζητήματα της Ενέργειας, του ορυκτού πλούτου, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εμείς λέμε - και ο λαός το ξέρει - ότι είναι πάντα βαμμένοι με αίμα στην ιστορική τους διαδρομή. Εχουμε ήδη τοπικές συγκρούσεις, περιφερειακές συγκρούσεις, έχουμε ανάπτυξη της προκλητικότητας και της επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο και δεν αποκλείουμε και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, είτε περιφερειακού είτε και παγκόσμιου.

Απ' αυτή την άποψη αυτό που έχει να κάνει ο λαός μας είναι να προετοιμαστεί, αυτό που ως καθήκον μας ως ΚΚΕ έχουμε είναι να προετοιμάσουμε τον κόσμο να επαγρυπνεί και να βγουν συμπεράσματα και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά κυρίως από το λαό μας. Δηλαδή, ότι μέσα σε λυκοσυμμαχίες, όσο μένουμε εκεί, όσο υπηρετούμε τέτοια συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, τόσο περισσότερο θα εμπλέκουμε το λαό μας, τη χώρα μας σε τέτοιες τυχοδιωκτικές, πολεμικές ενέργειες ή συγκρούσεις, σε επεμβάσεις που δεν θα είναι ούτε για το συμφέρον της υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν είναι και για το συμφέρον της Κύπρου, άρα λοιπόν θέλει άλλη στρατηγική, απεγκλωβισμού απ' αυτό τον θανάσιμο εναγκαλισμό με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ανοίξουμε διαφορετικούς δρόμους, διαφορετικής οργάνωσης της κοινωνίας, με άλλη εξουσία και με άλλους προσανατολισμούς, όπου εκεί θα μπορεί να υπάρχουν ισότιμες, επωφελείς οικονομικές, πολιτικές διεθνείς σχέσεις με άλλες χώρες του κόσμου.

Αυτό είναι μια θεώρηση που θα πρέπει ν' απαντήσει ο ελληνικός λαός και θα πρέπει να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι σήμερα μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις, που βρίσκονται σ' ένα δύσκολο πόστο υπεράσπισης των δικαιωμάτων της χώρας μας και δεν πρέπει να συνταυτίζονται ή να ακολουθούν πολιτικές οι οποίες ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των συμμαχιών, σε αντίθετο δρόμο, σε επικίνδυνους δρόμους.

Να απεμπλακεί ο αθλητισμός από επιχειρηματίες

-- Βλέπω αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο, δεν είναι κατάσταση. Εχουν διακοπεί ήδη τα πρωταθλήματα... Ενα σχόλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο πιο μαζικό λαϊκό άθλημα, όπως είναι το ποδόσφαιρο στον αθλητισμό.

-- Αμα τον αθλητισμό τον κάνεις τζόγο, άμα τον αθλητισμό τον κάνεις επιχείρηση και τον δίνεις στα χέρια μεγάλων συμφερόντων, αυτοί θα βγάλουν τα μάτια τους μεταξύ τους, θα ανταγωνίζονται και βεβαίως θα 'ναι σε βάρος του λαού. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να απεμπλακεί κάποια στιγμή - εδώ και τώρα λέμε εμείς - αλλά θέλει και άλλη διακυβέρνηση, άλλη εξουσία, θέλει να έχεις βούληση. Και γι' αυτό να απεμπλακεί από επιχειρηματίες το ποδόσφαιρο, συνολικά ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Δεν μπορεί να είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματιών, μεγάλων συμφερόντων γιατί τέτοιες καταστάσεις θα ζούμε και όσο πάει αυτό το πράγμα θα χειροτερεύει συνεχώς. Ηδη το έχουμε αντιμετωπίσει...

-- Μιλάτε για ερασιτεχνικό επίπεδο...

-- Βεβαίως ερασιτεχνικό επίπεδο. Πρέπει να σταματήσει ο τζόγος, πρέπει να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί γνήσια λαϊκός αθλητισμός και να είναι για το συμφέρον του λαού και της νεολαίας.Σελίδα 6 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»

Παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Μπρης, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ζητά την παραπομπή σε δίκη 64 κατηγορουμένων για την υπόθεση της «Ζήμενς». Στην πρότασή του περιγράφονται οι... διαδρομές της μίζας για τη σύμβαση 8002 της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ το 1998. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δωροδοκίες έφτασαν τουλάχιστον στα 69,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και 17 Γερμανοί, ενώ επισημαίνεται ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης έπρεπε να ανοίξουν εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν: 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με το νόμο περί καταχραστών, και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, 8 κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και 8 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μία κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το συνολικό κόστος της επίμαχης σύμβασης υπολογίζεται στα 236 δισ. δραχμές. Κατά την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι τα χρηματικά ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για να δωροδοκηθούν κρατικοί αξιωματούχοι, «μετατοπίστηκαν» στο κόστος της σύμβασης με σκοπό να πάρει τη... «δουλειά» η «Ζήμενς».Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Εκδήλωση με θέμα την επανέκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» του βιβλίου της 6ης Αχτίδας της ΚΟ Αθήνας του 1945, με τίτλο «Οι Ανατολικές Συνοικίες το Δεκέμβρη του 1944», διοργανώνεται αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στου Ζωγράφου, στον κινηματογράφο «Αλέκα», από τις ΚΟ Ζωγράφου. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΤΕ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Πτολεμαΐδας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιώργος Μούλης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Ψήνουν» τη ... συναίνεση στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Με συνεχείς παρεμβάσεις αστικών επιτελείων και παραγόντων των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, κρατιέται «ψηλά» το ζήτημα της «συναίνεσης» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που ιεραρχεί η εγχώρια αστική τάξη.

Χαρακτηριστικά όσα είπε, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η Ντ. Μπακογιάνννη: «Διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές των δηλώσεων των κομμάτων διακρίνει κανείς την αλλαγή των θέσεων που έχουν εκφραστεί στο παρελθόν. Είμαι βεβαία ότι αυτό που πριν από δύο μήνες εισηγήθηκα - και τότε ήμουν μόνη μου - σήμερα πλέον αποτελεί κοινό αίτημα των στελεχών και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της κοινωνίας. Ηρθε η ώρα ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο (σ.σ. και να επικοινωνήσει με τον Τσίπρα). Δεν είναι δύσκολη η εξίσωση της συνεννόησης, δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε, να ταυτιστούμε ή να συμπέσουμε. Χρειάζεται, όμως, να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Σχετικά με το αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ώστε να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές σημείωσε ότι «με τόσα ανοιχτά μέτωπα, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Παρά ταύτα, είναι ενδιαφέρον ότι ακούγονται προτάσεις όπως αυτή του κ. Σταθάκη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης, αν συμφωνούμε ότι προέχουν η σταθερότητα και η προοπτική της χώρας».

Θυμίζουμε, την προηγούμενη βδομάδα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης εμφανίστηκε να προτείνει στην κυβέρνηση να ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών και να «απεμπλέξει το πρόβλημα αυτό από την εκλογή Προέδρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε να εκλεγεί συναινετικά ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Παραπέρα, η Ντ. Μπακογιάννη τάχθηκε, για άλλη μια φορά, υπέρ του ανοίγματος της ΝΔ στους ψηφοφόρους του «κέντρου», λέγοντας πως «αν εμείς είχαμε κάνει αξιόπιστα το άνοιγμά μας προς το κέντρο, ο χώρος που διεκδικεί σήμερα το "Ποτάμι" θα ήταν σαφώς μικρότερος».

Σημειωτέον, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ» έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «ο πρωθυπουργός είναι αυτός, που, από την πρώτη στιγμή, ζήτησε εθνική συνεννόηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για αρραγές εθνικό μέτωπο». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ για «κατακλυσμό δηλώσεων που αποτρέπουν οποιαδήποτε συνεννόηση».

Συνεχίζονται παζάρια και υπολογισμοί για Πρόεδρο

Στο μεταξύ, συνεχίζεται και εντείνεται η προεδρολογία, όσο πλησιάζουμε στη λήξη της θητείας του Κ. Παπούλια τον Φλεβάρη. Αλλωστε, τα σχετικά παζάρια γύρω από την εκλογή ΠτΔ αποτελούν κομβικό σημείο στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, αλλά και στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας το Σάββατο στο «ΜEGA», ο «ανεξάρτητος» βουλευτής (πρ. ΠΑΣΟΚ) Χρ. Αηδόνης εκτίμησε ότι «οι περισσότεροι "ανεξάρτητοι" βουλευτές θέλουν εκλογή προέδρου».

Κυβερνητικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι στους 155 βουλευτές, που απαρτίζουν την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία, θα προστεθούν τουλάχιστον 16-18 από τις τάξεις των «ανεξαρτήτων» (συνολικά είναι 23), 6-8 από τη 13μελή ΚΟ των ΑΝΕΛ και τουλάχιστον 3-5 από τους 10 της ΔΗΜΑΡ. Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα ο επίσης «ανεξάρτητος» βουλευτής Π. Τατσόπουλος είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι από τους συναδέλφους του «ανεξάρτητους», 5 σίγουρα θα ψηφίσουν Πρόεδρο.

Εξάλλου, στην ονοματολογία των τελευταίων ημερών, όπου μια σειρά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, μετρώντας αντιδράσεις και απήχηση, ως υποψήφιος ΠτΔ ακούστηκε και ο νεοτοποθετημένος επίτροπος στην Κομισιόν, Δ. Αβραμόπουλος.

Ο Αβραμόπουλος δείχνει να το έχει σκεφτεί και να το σκέφτεται παραπέρα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, από το περιβάλλον του διαχέεται ότι έκανε ...μακροχρόνιο συμβόλαιο μίσθωσης κατοικίας στις Βρυξέλλες, σαν δείγμα ότι σκοπεύει να εξαντλήσει εκεί την 5ετή θητεία του, χωρίς να αποκλείει τίποτε για αργότερα.ΠΑΣΟΚ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Δρομολόγηση ευρύτερων εξελίξεων μετά τη νέα διαφοροποίηση Παπανδρέου

Εξελίξεις δρομολογούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικότερα στις διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, μετά και τη νέα διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του κόμματος Γ. Παπανδρέου έναντι της σημερινής ηγεσίας.

Με επιστολή του στον Ευ. Βενιζέλο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «έκτακτο και ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ» και εκλογή νέου προέδρου με ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος. Επιπλέον, απαξίωσε τη «Δημοκρατική Παράταξη», το νέο εκλογικό σχήμα που προκρίνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παίξει σημαντικότερο ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Θυμίζουμε ότι πριν από τις ευρωεκλογές φρόντισε να παραστεί σε εκδήλωση μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, ενώ στο μεσοδιάστημα «παπανδρεϊκά» στελέχη διαφοροποιούνταν συχνά πυκνά από τις επιλογές Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, σενάρια αναφέρουν πως μια απομάκρυνση Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βόλευε μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια σύναψης κομπρεμί για τη δική του συγκυβέρνηση.

Απ' την πλευρά της, η ηγεσία Βενιζέλου, σε ανακοίνωσή της, επικαλείται τις αποφάσεις του συνεδρίου και των αρμόδιων οργάνων του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία συγκρότησης της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουάριο του 2015».

Χαρακτηριστικές του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι και οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος, επικρίνοντας την κίνηση Παπανδρέου, μίλησε για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας. Εναντίον του Παπανδρέου τοποθετήθηκαν και οι Δ. Καρύδης (εκπρόσωπος Τύπου) και Π. Ρήγας (γραμματέας της ΚΟ). Από την άλλη, ο Θ. Μωραΐτης εξέφρασε την άποψη ότι ο Παπανδρέου «εξέφρασε το αίσθημα όλων». Υπέρ της κίνησης Παπανδρέου τάχθηκε και ο Φ. Σαχινίδης. Ο δε Μ. Καρχιμάκης («Κίνηση των 75») έσπευσε να συνδέσει την παρέμβαση Παπανδρέου με τις 4.000 υπογραφές που είχε συγκεντρώσει προ μηνός: «Επιβεβαιώνεται η απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών και φίλων του Κινήματος για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

«Προοδευτικό δίκτυο» και σενάρια για την επόμενη μέρα

Επιπλέον, νεολαίοι, υποστηρικτές του Παπανδρέου, με μηνύματα στο διαδίκτυο και προσκλήσεις, καλούν σε «ανοιχτή εκδήλωση» για τη «δημιουργία προοδευτικού δικτύου», την Παρασκευή στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το κλίμα, προβάλλονται τρία σενάρια για την επόμενη μέρα: Ο Παπανδρέου ξεκινά διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτείται το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή το 50% των νομαρχιακών επιτροπών ή το 10% των μελών) ώστε να επιβάλει συνέδριο μέσω του καταστατικού. Ιδρύει νέο κόμμα. Επιλέγεται τρίτο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος. Ηδη ο βουλευτής Μ. Κασσής πρότεινε ως μεταβατική λύση την Φ. Γεννηματά, αν και άλλα στελέχη φαίνεται να ψάχνουν άλλη λύση.

Βέβαια, οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις δεν αναιρούν τη στρατηγική προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εξ ου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ», απεφάνθη ότι «οι απόψεις που εκφράζονται μέσα στα κόμματα ή στα συνέδριά τους δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των κυβερνήσεων. Διότι η στρατηγική της στήριξης της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση (σ.σ.: καταπώς βολεύει τα μονοπώλια) δεν μπορεί να επηρεαστεί. Είναι πολύ μεγάλος στρατηγικός στόχος για να επηρεαστεί από κάποιες εσωκομματικές συζητήσεις».Σελίδα 7 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

Παζάρια στο Παρίσι με επίκεντρο τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Η «διευκόλυνση» της «επιχειρηματικότητας» στις προτεραιότητες των προωθούμενων αντιλαϊκών μέτρων

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου περνάνε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα. Τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.

«Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη», σημείωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Αντρέεβα, ενώ σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι «όλοι οι εταίροι βρίσκονται σε συνεργασία για τον συντονισμό των θέσεών τους». Να σημειωθεί ότι στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται η έδρα του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ καθώς και του ΟΟΣΑ.

Το αποτέλεσμα της διαβούλευσης θα συζητηθεί μεθαύριο Πέμπτη σε επίπεδο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 8 Δεκέμβρη.

Η προετοιμασία της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι ήταν στην ατζέντα χτεσινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη των αποφάσεων μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και σε κάθε περίπτωση «μέχρι το τέλος της χρονιάς», με τον Ευ. Βενιζέλο να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση» πριν από τη διευθέτηση των «τεχνικών λεπτομερειών» της συμφωνίας. Για τη «νέα σχέση» με το ΔΝΤ σημείωσε ότι «μπορούμε να βρούμε μία λύση, η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, επί της ουσίας, παρέπεμψε τα επόμενα χτυπήματα στις αναλογιστικές μελέτες, λέγοντας ότι «δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μία δυναμική»...

Παρεμβάσεις για πιο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον»

Παράλληλα, κλιμακώνονται οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον τομέα των «απελευθερώσεων» και της εφαρμογής των μέτρων που προτείνονται από τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, ενώ ταυτόχρονα συμπληρώνεται και το νομοθετικό οπλοστάσιο για τη διευκόλυνση των πλειστηριασμών κατοικιών. Ο Αντ. Σαμαράς συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα, ο οποίος ανακοινώνοντας τη κατάργηση 897 αδειών λειτουργίας σε αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες και κλάδους σημείωσε ότι «με αυτό τον τρόπο αίρουμε διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη τα οποία εμπόδιζαν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τη νέα επιχειρηματικότητα».

Πρόκειται για τη ρύθμιση που αφορά σε εφαρμογή διατάξεων του Ν. 4262/2014, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί κατά την ψήφισή του και αποσκοπεί στη διευκόλυνση και μείωση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ανάμεσα σε άλλους, περιλαμβάνονται κλάδοι της μεταποίησης τροφίμων, δέρμα, κλωστοϋφαντουργικές ύλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά., οι οποίοι σύμφωνα με τον υπουργό συνεισφέρουν στο 14% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπάρχει διάταξη για τη διενέργεια πλειστηριασμών κατοικίας, με βάση την τρέχουσα εμπορική τιμή αντί της υψηλότερης αντικειμενικής τιμής που ισχύει σήμερα. Η ρύθμιση διευκολύνει τους πλειστηριασμούς για ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες και την Εφορία και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2016.

Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για στεγαστικά τραπεζικά δάνεια, σε μία παρέμβαση διαφοροποιημένη από τις προτάσεις, που παρουσίασε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, ο Κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο είναι δίκαιο για όσους έχουν ανάγκη, υπάρχει ήδη ο νόμος Κατσέλη», προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε πρόχειρη και βιαστική δήλωση θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην κοινωνία». Είναι απόλυτα φανερό ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στο ενδεχόμενο νέας απογείωσης των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων, ενόψει των «προσδοκιών» για ρυθμίσεις «διευκόλυνσης».

Στο μεταξύ, στην κλιμάκωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εστίασε σε χτεσινή ομιλία του και ο Γερμανός υφυπουργός Ενέργειας Ούβε Μπεκμέγιερ. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα σημείωσε ότι «οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση - μόνο μακροπρόθεσμα θα δώσουν αισθητά δείγματα μιας οικονομικής ανάπτυξης». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «χωρίς πολιτική ή νομική αξιοπιστία, η απόδοση του κεφαλαίου ακόμα και της καλύτερης επένδυσης, δεν θεωρείται βέβαιη. Εδώ, το κράτος οφείλει να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για ένα ομαλό πολιτικό πλαίσιο»...ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να δώσει ο λαός δυναμική απάντηση στο χτύπημα που ετοιμάζουν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο που εξέδωσε την Κυριακή για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Απέναντι στο νέο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση, τρόικα και κεφάλαιο, ψάχνοντας τον τρόπο και το χρόνο που θα το "σερβίρουν", ο λαός πρέπει να δώσει τη δική του δυναμική απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή του στην απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Η λύση για το λαό δε βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων που αποδέχονται το χρέος και τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, αλλά στην πάλη για να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ, του χρέους και των μονοπωλίων».Πίστωση επιδόματος θέρμανσης

Σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί περίπου 351 χιλιάδων νοικοκυριών με το επίδομα θέρμανσης για το φετινό χειμώνα, ενώ η πρώτη δόση αφορά στην καταβολή ποσού ύψους περίπου 44 εκατ. ευρώ. Τα ψίχουλα του επιδόματος ουσιαστικά αφορούν στην «επιστροφή» ενός ελάχιστου μέρους από τις απανωτές ανατιμήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια κι αυτό μόνο για όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Υπενθυμίζουμε ότι μετά και τη «μείωση» στα 230 ευρώ / χιλιόλιτρο για το φετινό χειμώνα, ο ΕΦΚ διαμορφώνεται 11 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2010, όταν κυμαινόταν στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Παράλληλα, σε λειτουργία βρίσκεται από χτες το βράδυ η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Αντιλαϊκή κλιμάκωση για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Η παραπέρα θωράκιση των μηχανισμών της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» και των μνημονίων διαρκείας, η διαμόρφωση του «ευρωπαϊκού επενδυτικού ταμείου» για τη ενίσχυση και χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς και η κλιμάκωση των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, είναι στην ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί στο προσεχές διάστημα. Τα παραπάνω αποτελούν πτυχές του λεγόμενου «αναπτυξιακού πακέτου» που σχεδιάζει η νέα Κομισιόν υπό τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ειδικότερα:

 • Γαλλογερμανικό σχέδιο: Πάγωμα των μισθών και «χαλάρωση» του 35ωρου στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των επενδύσεων στη Γερμανία, προβλέπει σχέδιο για «τόνωση της ανάκαμψης» που παρήγγειλαν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», η έκθεση προβλέπει την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία και πάγωμα μισθών για μια τριετία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων. Επίσης, προτείνεται ο διπλασιασμός των κρατικών κονδυλίων για υποδομές στη Γερμανία στα 20 δισ. ευρώ (από 10 δισ.) μέχρι το 2018.
 • Δημοσιονομική εποπτεία:«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να διαθέτει ένα δικαίωμα να ασκεί βέτο επί των κρατικών προϋπολογισμών, οι οποίοι παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus», ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας B. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα του βέτο θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα ότι θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τις κοινές μας δεσμεύσεις», στην «πορεία προς μια δημοσιονομική ένωση». Μάλιστα, όπως δήλωσε, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 18-19/12. Την περασμένη βδομάδα ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, ο Γερμανός Γκ. Ετινγκερ, επέκρινε την κυβέρνηση της Γαλλίας για παραβιάσεις των δεσμεύσεων σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη, λέγοντας ότι «εμφανίζει ελλείμματα καθ' υποτροπή» και καλώντας τις Βρυξέλλες να την αντιμετωπίσουν με «αυστηρότητα».
 • Επενδυτικό Ταμείο: Αυτήν τη βδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση του Ταμείου και το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το συνολικό ύψος αναμένεται στα 300 δισ. ευρώ, μέσω κεφαλαίων και παροχής εγγυήσεων που θα δοθούν από τους μηχανισμούς της ΕΕ, καθώς και από τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Στο προσκήνιο επανέρχονται οι αβεβαιότητες του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητα του σχεδίου. Παράλληλα, η ΕΕ ετοιμάζει τη λίστα με τα έργα υποδομών που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί το ορατό ενδεχόμενο παραπέρα επιβράδυνσης ή ακόμη και πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.


Σελίδα 8 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους η ιδιωτικοποίηση

Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση τους σχεδιασμούς της για την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στα ιδιωτικά μονοπώλια, καθώς χτες, όπως έγινε γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε δεκτές και τις τρεις τεχνικές προσφορές, που είχαν καταθέσει τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) - METKA, FRAPORT - SLENTEL και VINCI Airports - ΑΚΤOR, ενώ σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στο άνοιγμα των φακέλων των οικονομικών προσφορών των τριών υποψήφιων επενδυτών. Τα αεροδρόμια που η κυβέρνηση έχει «βγάλει στο σφυρί» είναι αυτά σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ακτιο και Καβάλα (ομάδα Α) και σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο (ομάδα Β').

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων για διάστημα 40 ετών με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον 10, ενώ ως «αντάλλαγμα» οφείλει να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αναβάθμισή τους ύψους 200-250 εκατ. ευρώ εντός της πρώτης τετραετίας. Πάντως, το παραπάνω ποσό - σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει η ΟΣΥΠΑ - εξασφαλίζεται από τα έσοδα των ίδιων των αεροδρομίων και θα μπορούσαν οι επενδύσεις να γίνονταν υπό το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, δίχως αυτά να παραδοθούν σε κανέναν ιδιώτη.

Παρέμβαση του ΚΚΕ

Το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, με το ΚΚΕ να συμμετέχει σε αυτές, εκφράζοντας την αντίθεσή του στα καταστροφικά σχέδια της συγκυβέρνησης. Στη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από μαζικούς φορείς του νομού, παρευρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, η οποία με δήλωσή της υπογράμμισε ότι «η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να περάσει».

Συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Η ιδιωτικοποίηση του αερολιμένα Χανίων εντάσσεται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αυτή η ιδιωτικοποίηση δεν πρέπει να περάσει γιατί θα έχει τραγικές συνέπειες. Εδώ δίπλα είναι η 115 ΠΜ της πολεμικής αεροπορίας, η δεύτερη σε μέγεθος και δύναμη πτέρυγα στην Ελλάδα και αυτό σημαίνει ότι υποθηκεύεται η ασφάλεια του νησιού. Επίσης, θα υπάρχουν σοβαρές συνέπειες για τους εργαζομένους του αεροδρομίου, οι οποίοι όχι μόνο θα απολυθούν, όχι μόνο θα περάσουν νέες εργασιακές σχέσεις αλλά θα τσακιστούν ό,τι δικαιώματα υπάρχουν. Επίσης, οι επιπτώσεις θα αφορούν όλο το λαό της δυτικής Κρήτης καθώς θα αυξηθούν τα τέλη, τα εισιτήρια, θα επηρεάσει διάφορους κλάδους όπως για παράδειγμα τους ταξιτζήδες που θα πρέπει να πληρώνουν για να μπουν στο αεροδρόμιο. Αρα, μέσα σε αυτήν τη σκληρή λιτότητα το κόστος μεταφοράς θα πάει στα ύψη. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - ιδιωτικοποιήσεις εξυπηρετούν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και τα κέρδη τους. Διεκδικούμε η κρατική περιουσία να μείνει και να λειτουργεί υπέρ του λαού, για ασφαλείς και φθηνές μεταφορές που θα συμβάλουν και στις αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού».ΑΝΕΛ

Αλλοι καλοβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι λοξοκοιτάνε Πρόεδρο

Ολα είναι ανοιχτά για τη στάση βουλευτών των ΑΝΕΛ στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), την ερχόμενη άνοιξη. Το 2ο συνέδριο του κόμματος, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι μεταξύ στελεχών τους γίνονται σκέψεις στήριξης της κυβερνητικής πρότασης, αν και η ηγεσία των ΑΝΕΛ απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο και «ψήνει» (εφόσον το κόμμα μπει στη Βουλή) συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση των ΑΝΕΛ για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας διάχυτος ριζοσπαστικός πατριωτισμός στην ελληνική κοινωνία αποφασίσθηκε να τον σχηματοποιήσουμε μέσα από μια εθνική, πατριωτική και δημοκρατική συμμαχία με βασικό κορμό το Κίνημα των ΑΝΕΛ». «Με τα ψηφίσματα θωρακίστηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο» (!), «Αποφασίσθηκε ότι οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν ΠτΔ», «Ολες οι αποφάσεις του συνεδρίου ήταν ομόφωνες».

Και κατά συνείδηση!

Ωστόσο, ο Π. Μελάς (οι δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα ότι ίσως υπερψηφίσει ΠτΔ για το «καλό της πατρίδας» προκάλεσαν εσωκομματικούς τριγμούς) απέφυγε να μιλήσει στο συνέδριο ώστε να ξεκαθαρίσει δημόσια τη θέση του. Επιπλέον, δεν σήκωσε το χέρι στην πρόταση να μην ψηφίσει το κόμμα για ΠτΔ. «Είναι ξεκάθαρο. Θα κάνω αυτό που συμφέρει τον ελληνικό λαό. Να δούμε εάν με μια άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ή όχι», είπε αργότερα στο ΑΠΕ κατά την έξοδό του από το συνέδριο, συσκοτίζοντας παραπέρα την κατάσταση. Χτες το πρωί, πάντως, μιλώντας στο «BHMA fm» είπε ότι θα το «σκεφτεί» και θα λειτουργήσει «κατά συνείδηση»...

Αναφερόμενος εμμέσως στην περίπτωση Μελά, ίσως και άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ, έλεγε από το βήμα του συνεδρίου κατά στελεχών του κόμματος: «Υπάρχουν στο κόμμα μας και οι δούρειοι ίπποι που πρέπει να απομονωθούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν καρκινώματα την ώρα που δίνουμε τον αγώνα μας».

Πάντως, ο πρόεδρος του συνεδρίου, Π. Σγουρίδης, προκειμένου να βγει προς τα έξω εικόνα ομοφωνίας, απευθυνόμενος στο σώμα ζήτησε να εκφραστεί δημοσίως η όποια διαφωνία. Δεν τοποθετήθηκε κανείς και σύμφωνα με τον Σγουρίδη «η απόφαση να μην ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ομόφωνη»...

Νωρίτερα, ο Π. Καμμένος είχε προαναγγείλει μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Συζητήσεις κάτω από το τραπέζι δεν κάνουμε. Εχουμε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα και δεν κάνουμε πίσω. Εχουμε ξεκάθαρες θέσεις για εθνικά θέματα και Ορθοδοξία. Αλλά θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια συνεργασία σε μια κυβέρνηση που οι ΑΝΕΛ θα είναι η εγγύηση για το αύριο», είπε.ΣΥΡΙΖΑ

Διεργασίες με επίκεντρο την πρόταση Σταθάκη

Για τα καλά έχει ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση με επίκεντρο τη συναίνεση του πολιτικού προσωπικού της αστικής τάξης στα μείζονα προτάγματά της. Η άποψη που εξέφρασε ο Γ. Σταθάκης για συμφωνία με την κυβέρνηση που θα απεμπλέκει την προεδρική εκλογή απ' τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, επικροτείται από στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ενισχύεται, αν και δειλά προς ώρας, από τοποθετήσεις όπως αυτή που φέρεται να έκανε ο Αλ. Τσίπρας σε σύσκεψη γραμματέων νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος το περασμένο Σάββατο.

Εκεί φέρεται να δήλωσε - σε αντίθεση με την έως τώρα ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ - ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν ότι θα είναι απλά τα πράγματα με την προεδρική εκλογή κι ότι σφάλλουν επικίνδυνα όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Παρ' όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας, εκτίμησε ότι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή θα επέφερε απογοήτευση στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και θα απομάκρυνε την «πολιτική αλλαγή».

Την πρόταση Σταθάκη έρχονται να ενισχύσουν και δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου που αποδίδουν στην «κοινή γνώμη» διάθεση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απ' την παρούσα βουλή. Αλλά και «ψίθυροι» από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν ότι ο Γ. Σταθάκης δεν έκανε τυχαία ή από αβλεψία τη συγκεκριμένη πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε συνεννόηση με την ηγεσία για την βολιδοσκόπηση αντιδράσεων.

Οσοι πιστοί ας προσέλθουν...

Στη σύσκεψη με τους γραμματείς των νομαρχιακών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε άνοιγμα των ψηφοδελτίων του κόμματος με ένταξη όποιου πρόθυμου να βάλει πλάτες στη μάχη απόσπασης της διαχείρισης απ' τα «χέρια» της ΝΔ. Στο όνομα του «να μη χαθεί το ραντεβού με την Ιστορία» ζήτησε κινητοποίηση, ώστε να κάνει ο λαός δική του υπόθεση την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο και προέτρεψε τα στελέχη του να αποκτήσουν «αντίληψη και στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών».

Επιχειρώντας να αντικρούσει αιτιάσεις που προβάλλουν διάφορα βιλαέτια στο εσωτερικό του κόμματος από θέσεις ανταγωνισμού προς τους νεοεισερχόμενους, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα γίνει πλυντήριο». Πλην όμως σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε οργανώσεις που προβάλλουν εμπόδια στην εγγραφή και ανάδειξη στελεχών προερχόμενων κυρίως απ' το ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο, ότι δεν θα τους επιτραπεί «να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου ... Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%».

Συνέστησε τη δημιουργία «θεσμών ελέγχου και αυτοελέγχου» που θα «φιλτράρουν» όσους προσέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θέσπιση κανόνων για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή να ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό. Προέτρεψε, μάλιστα, όσοι απ' αυτούς κατέχουν στελεχικές θέσεις να επιλέξουν. «Οσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο», ανέφερε.

Κι επειδή «στη βράση κολλάει το σίδερο» χτες ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τη Θ. Τζάκρη, αλλά και τη Χρ. Γιαταγάνα, όπου φαίνεται ότι «κλείδωσε» η συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, αναχώρησε χτες για τη Μόσχα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από πρόσκληση της ρωσικής Ντούμας για συμμετοχή σε διεθνή διάσκεψη με θέμα τις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας.Σελίδα 9 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ»

Μείωση για τις βιομηχανίες

Με ποσό της τάξης των 15 - 20 εκατ. ευρώ ετησίως, για τη χρονική περίοδο 2013 - 2020, υπολογίζει το υπουργείο ΠΕΚΑ ότι θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος της εγχώριας βιομηχανίας μέσω δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που προωθεί για την αντιστάθμιση του κόστους των εκπομπών ρύπων. Το μέτρο χρηματοδοτείται από τα έσοδα που προκύπτουν από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, για τις οποίες το ρόλο του δημοπράτη έχει ο ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ενέργειας AE), και αναμένεται να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ενώ θα συμπεριλάβει και αναδρομική ενίσχυση της βιομηχανίας για το 2013.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η αντιστάθμιση του κόστους εκπομπών ρύπων αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ενέργεια και έχει σκοπό να προστατέψει την ευρωπαϊκή ενεργοβόρο βιομηχανία, όπως χαρτοβιομηχανία, κεραμοποιία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανία μετάλλων κ.ά., από το διεθνή ανταγωνισμό.ΥΠΕΚΑ - ΥΠΟΜΕΔΙ

Καθησυχάζουν τους ενδιαφερόμενους...

Διαβεβαιώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία ΠΕΚΑ και ΥΠΟΔΟΜΩΝ ότι η κυβέρνηση θα «πείσει» τελικά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής για τον «αναπτυξιακό χαρακτήρα» του συνόλου των έργων της Αθήνας που προτείνεται να χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ περιόδου 2014 - 2020. Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ορισμένα από τα έργα στην Αθήνα, μεταξύ αυτών η ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και του Φαληρικού Ορμου, απορρίφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «η Επιτροπή δεν απέρριψε τίποτα», απλά «εξέφρασε επιφυλάξεις» για τα δύο παραπάνω έργα, το κόστος των οποίων αποτελεί λιγότερο από το 10% του συνολικού προγράμματος. Συμπλήρωσε ότι, για να μην πάνε πίσω και τα υπόλοιπα έργα από το σύνολο των 5 δισ. ευρώ, αποφασίστηκε να προχωρήσει η έγκριση του προγράμματος χωρίς αυτά τα δύο, για τα οποία θα κατατεθούν συμπληρωματικοί φάκελοι στην Επιτροπή.Πάλι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Συνεχίζονται οι προκλήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο. Χτες, 2 σχηματισμοί από 10 αεροσκάφη συν άλλα 4 μεμονωμένα, προχώρησαν σε 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 11 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. «Ολα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ

Ολα για τις μπίζνες με την Ενέργεια

Διαρκής κινητικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, καθώς όπως όλα δείχνουν τα διαφαινόμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έχουν «ανοίξει την όρεξη» των μονοπωλιακών ομίλων και η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, προσπαθεί να λανσάρει προφίλ «σοβαρού και αξιόπιστου» συνομιλητή.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, με θέμα τη στρατηγική σημασία των ευρωμεσογειακών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, παρευρέθηκε στο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε από το αμερικανικό think tank «Atlantic Council» στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συνάντηση με τον Αμερικάνο υπουργό Ενέργειας, Ernest Moniz και τον Ειδικό Απεσταλμένο για θέματα Ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Amos Hochstein, οι οποίοι επίσης τόνισαν τη σημασία δημιουργίας ενός κάθετου διαδρόμου και τονίστηκαν «οι δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως διαμετακομιστικός κόμβος, μέσα από μία σειρά ρεαλιστικών έργων που μπορούν να υλοποιηθούν και για τα οποία η Ελλάδα έχει και στρατηγική και σενάρια υλοποίησης». Ο Γ. Μανιάτης συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Taner Yildiz, στον οποίο «εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις ως προς το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας την ελπίδα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί μεταξύ των δύο χωρών στις αρχές Δεκεμβρίου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Προπαγανδίζει τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου

Σε άλλη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον αντιπρόεδρο της BP Joe Murphy, υπεύθυνο για τον λεγόμενο Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου - σ.σ. έργα υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την περιοχή της Κασπίας, πρόκειται για ανταγωνιστικό σχέδιο του αντίστοιχου ρώσικου «South Stream» - όπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε «από κοινού η ικανοποιητική πρόοδος στην κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου και ειδικότερα, όσον αφορά στην Ελλάδα, του TAP».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα σε τρία ενεργειακά σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το Νότιο Διάδρομο και την κατασκευή του TAP, την κατασκευή του Interconnector Greece-Bulgaria και την κατασκευή του αγωγού East Med, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός κάθετου άξονα μεταφοράς αερίου, που θα συνδέει την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναχώρησε χτες για την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στη τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας, Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου, σε συνέχεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, που διεξήχθη στο Κάιρο στις 8 Νοέμβρη 2014, ενώ θα υπάρξει και διμερής συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη.ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Αφιξη Αϊντε για νέα παζάρια

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, επρόκειτο να φτάσει χτες στην Κύπρο αναμένοντας την επίσημη τοποθέτηση της κυπριακής κυβέρνησης πάνω στην πρόταση που έκανε πρόσφατα, ουσιαστικά για να συζητηθεί το θέμα της «αξιοποίησης» των υδρογονανθράκων ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις για την «επίλυση» του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αποστολής καλών υπηρεσιών του γγ του ΟΗΕ στο νησί, Μισιέλ Μποναρντό, η πρόταση «έχει απορριφθεί δημόσια αλλά κανένας δεν κάθισε να του δώσει (σ.σ. στον Αϊντε) εξηγήσεις, και αυτό είναι που θα επιδιώξει».

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, ο Αϊντε σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και αύριο τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τις ηγεσίες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων αλλά και πρέσβεις, ενώ την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε συνέδριο με τίτλο «Η διαμάχη στην Ευρώπη - Η Ευρώπη σε διαμάχη», που οργανώνει το Κυπριακό Κέντρο του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Οσλο για την Ειρήνη (PRIO).

Επικοινωνία Αναστασιάδη - Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Τουρκία, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο περιοδείας του το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Μπάιντεν επανέλαβε την αμερικανική θέση περί «αναφαίρετου» δικαιώματος της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της, όπως και τη στήριξη στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Κύπριος ηγέτης, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τις ενέργειες που έχει αναλάβει για αποκλιμάκωση της έντασης και για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Λευκωσίας τόσο για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου όσο και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αναστασιάδης και Μπάιντεν συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Ψάχνουν «γέφυρες»;

Στην Κωνσταντινούπολη, οι δρόμοι που ανοίγουν στα μονοπώλια οι υδρογονάνθρακες της Μεσογείου έκαναν τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, να επισημάνει: «Εάν στην Κύπρο όλοι συμφωνήσουν στο ότι οι φυσικές πηγές γύρω από το νησί ανήκουν στο σύνολο της Κύπρου και χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή μ' ένα κοινό όραμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, θα κερδίσουν όλοι». Η τοποθέτηση έγινε από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο», με τη συμμετοχή και του Μπάιντεν αλλά και του Ελληνα υπουργού Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.

Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ακόμα ότι «εάν ωστόσο καθίσουμε και συζητήσουμε την επανένωση του νησιού, τότε και η Κύπρος, όπως συνέβη και στο Ιράκ, θα μετατραπεί σε ανερχόμενη χώρα». Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αν οι διαπραγματεύσεις «χρειαστούν χρόνο» τότε «η "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" (όπως η Τουρκία προκλητικά αποκαλεί το ψευδοκράτος) και η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση" από κοινού μπορούν να ξεκινήσουν», υπογραμμίζοντας όλο νόημα: «Η χώρα στην οποία μπορεί να φθάσει ευκολότερα το φυσικό αέριο, που θα εξορυχθεί γύρω από την Κύπρο, είναι η Τουρκία και η Τουρκία είναι η χώρα από την οποία θα μπορέσει να φθάσει στις διεθνείς αγορές». «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να μας πουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι κλειστή για τους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό δε γίνεται», ξεκαθάρισε ο Νταβούτογλου, επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αξιώσεις τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», ο Ν. Χριστοδουλίδης, σε ερώτηση για το αν η Λευκωσία εξετάζει «το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας» για την προώθηση του φυσικού αερίου, απαντά: «Στην πραγματικότητα εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι και για συνεργασίες... Οπως αντιλαμβάνεστε, στην περίπτωση της Τουρκίας η όποια συνεργασία δεν θα μπορούσε να προκύψει πριν την επίλυση του Κυπριακού. Αρα και το θέμα αυτό είναι ένα άλλο κίνητρο για την Τουρκία η οποία πρέπει ξεκάθαρα να αντιληφθεί ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, κινδυνεύει να αποκλειστεί, με δική της επιλογή, από τις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες που δύναται να αναπτυχθούν στο σύντομο μέλλον στην περιοχή».Σελίδα 10 - ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε εξέλιξη ήταν και χτες οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό του άνδρα, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου άνοιξε πυρ με «Καλάσνικοφ» σε νυχτερινό κέντρο στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας 11 θαμώνες. Με αφορμή το περιστατικό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που επιτρέπει στην αστυνομία τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών.

Συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι δύο ομογενείς από τη Ρωσία που φέρεται ότι είναι οι δράστες της αιματηρής επίθεσης εναντίον 50χρονου δικηγόρου στην Πεντέλη. Από τα χέρια του είχαν αρπάξει τσάντα που περιείχε 30.000 ευρώ.

Πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη έως χτες δασική έκταση στην Ιεράπετρα της Κρήτης και συγκεκριμένα στην περιοχή Κουτσουράς στο Μακρύ Γιαλό.

Πολυμελής συμμορία διακίνησης ναρκωτικών, που δραστηριοποιούνταν στα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου, εξαρθρώθηκε από τις αρχές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο αστυνομικοί (υπαστυνόμος και ανθυπαστυνόμος) που παρείχαν άμεση συνδρομή σε μέλη του κυκλώματος.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» διακομίστηκε ο 21χρονος απεργός πείνας Νίκος Ρωμανός, καθώς ο οργανισμός του έχει εξασθενήσει λόγω της απεργίας που συνεχίζει από τις 10 Νοέμβρη. Σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, βρίσκεται και η υγεία του ισοβίτη κρατούμενου Ηρ. Κωστάρη ο οποίος επίσης κάνει απεργία πείνας.
ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ

Καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση για την καταβολή του

Η άρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για την καταβολή εποχικού επιδόματος στους χιλιάδες εργαζόμενους της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, κλάδου που σφαδάζει από την ανεργία και την εξαθλίωση, ήταν η «απάντηση» που έδωσε χτες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι σε ισχύ εδώ και δύο δεκαετίες και εφαρμόζονται σταδιακά από τις αστικές κυβερνήσεις όπως και η σημερινή, είχαν αποτέλεσμα την ιδιωτικοποίηση, τη δραστική συρρίκνωση και διάλυση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας. Είναι, σημείωσε, χαρακτηριστική η απόφαση της ΕΕ που απαγορεύει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά να κατασκευάζουν εμπορικά πλοία, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με τεράστιες ανάγκες, για παράδειγμα, στην ακτοπλοΐα. Από την άλλη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (ADM, «Thyssen Krupp», Ταβουλάρης), στους οποίους παραδόθηκαν τα μεγάλα ναυπηγεία, έχουν εισπράξει δισεκατομμύρια από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ οι εφοπλιστές κυνηγώντας το κέρδος κατασκευάζουν πλοία σε ναυπηγεία της Ασίας.

Ολα αυτά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους μεταφράζονται σε άγρια εκμετάλλευση, ανεργία, απληρωσιά, κομμένα ρεύματα, νερά, οικογένειες που υποσιτίζονται. Ενα χρόνο απλήρωτοι κλείνουν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, 3 χρόνια ήταν απλήρωτοι μέχρι πριν από 6 μήνες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι τώρα παίρνουν 800 ευρώ για την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος με το μέλλον αβέβαιο, κοντά 5 χρόνια έχουν να δουν μεροκάματο οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Επισήμανε ότι είναι αυτονόητο, ενόψει και των Χριστουγέννων, η καταβολή έστω αυτού του ελάχιστου εποχικού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας χωρίς όρους, με δεδομένο ότι υπάρχει και θετική εισήγηση γι' αυτό από τον ΟΑΕΔ. Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να απαλειφθούν οι απαγορευτικές προϋποθέσεις που προβλέπουν 50 έως 210 ένσημα για την καταβολή του.

Η απάντηση του Β. Κεγκέρογλου ήταν η εξής: «Εχουμε ήδη ενημερώσει τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών και ζητάμε τη χρηματοδότηση που είναι γύρω στα 2 εκατομμύρια. Εφόσον υπάρξει η θετική απάντηση θα συνταχτεί η σχετική ΚΥΑ. Δεν είμαι σε θέση σήμερα να σας πω αν υπάρξει θετική απάντηση παρότι εκφράστηκε η βούληση και από τον υφυπουργό Ανάπτυξης που μίλησα να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να δοθούν τα χρήματα μέσα από τον προϋπολογισμό». Οσο για τις προϋποθέσεις, δεν έβγαλε άχνα!Ενίσχυση της διακρατικής αστυνόμευσης

Δίκτυο με ισραηλινά drones στα σύνορα αλλά και στο εσωτερικό με πρόσχημα την αποτροπή ένοπλων επιθέσεων προτίθεται να ενεργοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με το «Βήμα», το θέμα θα συζητηθεί κατά το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης στο Ισραήλ, όπου ο υπουργός θα μεταφέρει «μηνύματα» του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, για θέματα της κυπριακής ΑΟΖ, των τουρκικών αντιδράσεων αλλά και για γεωστρατηγικές συμμαχίες.Απεργία πείνας Σύρων προσφύγων

Απεργία πείνας άρχισαν χτες το πρωί οι Σύροι που βρίσκονται για 7η μέρα στο Σύνταγμα, ζητώντας να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες και να βρεθεί γι' αυτούς στέγη. Ζητούν άσυλο και στέγη από τις ελληνικές αρχές, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ορισμένοι από αυτούς θέλουν να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν με νόμιμο τρόπο σε άλλες χώρες, όπου έχουν συγγενείς.

 • Σώος, με συμπτώματα υποθερμίας, εντοπίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στη θαλάσσια περιοχή του Πλωμαρίου στη Λέσβο, ένας από τους πέντε μετανάστες που αγνοούνται από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι έρευνες συνεχίστηκαν για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ

Συνέταιροι στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Την ώρα που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή της σταθερότητας, για λογαριασμό των κεφαλαιοκρατών, την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι είναι τα καλύτερα συνεταιράκια στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δεν πέρασαν λίγες μέρες που η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με τη στήριξη των παρατάξεων ΠΑΣΟΚ (Σγουρού) και ΝΔ (Κουμουτσάκου) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής την απόφαση, η συγκεκριμένη Περιφέρεια - πρώτη από όλες τις άλλες Περιφέρειες - να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών, της «μνημονιακής» συγκυβέρνησης, για τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Μηχανισμών για την προώθηση των λεγόμενων «Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» (ΚΟΙΝΣΕΠ). Τη σκυτάλη πήρε λίγες μέρες μετά ένα στέλεχος της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Μιλώντας, χτες, σε ημερίδα για την «κοινωνική οικονομία» δήλωσε, προφανώς με χαρά, ότι «συνεχίζουμε με τη σύσταση και στήριξη της πρώτης λειτουργίας των 13 Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ)». Ολόκληρη η ομιλία ήταν μια διαφήμιση για την «κοινωνική οικονομία».

Ολοι μαζί, λοιπόν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την αποκαλούμενη «κοινωνική οικονομία» χωρίς καμία διαφορά. Πατάνε πάνω στους ίδιους αντιλαϊκούς νόμους για να συμμετάσχουν στη δημιουργία των ίδιων ακριβώς μηχανισμών και να στηρίξουν ακριβώς τον ίδιο τύπο επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα, οι «επιχειρήσεις» αυτές έχουν ήδη φθάσει τις 700 και η κατεύθυνση που δίνεται είναι να δραστηριοποιηθούν κυρίως στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Περιφέρεια Αττικής) με αφορμή την απόφαση της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο έβγαλε ανακοίνωση αποκαλύπτοντας τους στόχους αυτής της πολιτικής. Σημειώνει ότι η απόφαση για την προώθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγει «την κερκόπορτα των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ της Αττικής, υλοποιώντας αντίστοιχο ευρωενωσιακό πρόγραμμα».

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής αφορούν όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα καθώς «η εν λόγω Αναπτυξιακή Σύμπραξη θα προωθήσει τις ΚΟΙΝΣΕΠ σε όλη την Αττική, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο σε αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Αποτελεί συνέχεια της απόφασης του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου για τη δημιουργία "θερμοκοιτίδας" για το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΟΙΝΣΕΠ σε πολιτιστικούς τομείς Δήμων, αποτελεί συνέχεια των προτάσεων της κυβέρνησης στους απολυμένους Σχολικούς Φύλακες και τις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, για ίδρυση ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούν όχημα για να έχουν φτηνούς εργαζόμενους, δίχως δικαιώματα, για να συνεχίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να ανακυκλώνουν την ανεργία με ολιγόμηνες θέσεις εργασίας, με άθλιους μισθούς και χωρίς ουσιαστικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για να εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα και τζάμπα εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις, για να διευκολύνουν την είσοδο ιδιωτών, βιομηχάνων, μονοπωλιακών ομίλων σε αρμοδιότητες και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Να δυναμώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε: Την ακύρωση της απόφασης της Περιφερειακής Αρχής για συμμετοχή της σε ΚΟΙΝΣΕΠ. Την κατάργηση του νόμου για τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στους ΟΤΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».Σελίδα 11 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Να πάρουν απάντηση!

Η συνεύρεση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ή ακόμα και της ΔΑΚΕ, σε κοινά ψηφοδέλτια, πάντα απέναντι στις δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πάμπολλες φορές ο «Ριζοσπάστης» έχει δημοσιεύσει παραδείγματα από αρχαιρεσίες σε σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, όπου τα ψηφοδέλτια που συγκροτεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός τους χωράνε όλους. Αρκεί να δημιουργείται μια «δύναμη πυρός» ικανή να αντιπαρατεθεί στις ταξικές δυνάμεις για λογαριασμό της εργοδοσίας, να υπονομεύει θετικές διεργασίες στον κλάδο ή στον τόπο δουλειάς, να ανακόπτει αγωνιστικές διαθέσεις. Η περίπτωση όμως του Συνδικάτου Μετάλλου είναι ένα βήμα πιο μπροστά, καθώς ρίχνει κυριολεκτικά τις μάσκες των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύει τον υπονομευτικό τους ρόλο στο κίνημα.

Το ψηφοδέλτιο που «κατεβάζουν» οι εργοδοτικοί στο Συνδικάτο Μετάλλου φέρει τον τίτλο του συνδυασμού με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε όλες τις αρχαιρεσίες στο Μέταλλο. Επίσης, ένα από τα πρώτα στελέχη του στον κλάδο είναι υποψήφιος με τον ίδιο συνδυασμό. Αρα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκρότηση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου. Σ' αυτό συναντιούνται με τον πρόεδρο της ΠΟΕΜ και ένα από τα πρώτα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στα ΕΑΣ. Για τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ, οι εργάτες ξέρουν πολλά. Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός απ' όταν η Ομοσπονδία τους καλούσε να απεργήσουν και να κινητοποιηθούν με αίτημα να πάρουν οι βιομήχανοι φτηνότερο ρεύμα, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να γλιτώσουν τάχα οι εργαζόμενοι τις μαζικές απολύσεις.

Την εποχή που τα έλεγαν αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε σε ημερίδα του για την Ενέργεια τη χαιρετιστήρια επιστολή από τους βιομήχανους - μεγάλους καταναλωτές Ενέργειας και υποσχόταν να στηρίξει τα αιτήματά τους. Την ίδια περίοδο, βέβαια, ο Μάνεσης έκανε ομαδικές απολύσεις στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», το «Χαλυβουργείο» της Θεσσαλονίκης ήταν ένα βήμα πριν το λουκέτο και η «Χαλυβουργία» στο Βόλο ξεκινούσε νέα επίθεση σε ό,τι είχε απομείνει όρθιο για τους μεταλλεργάτες. Κι αυτό παρά τις διαβεβαιώσεις από το κράτος, ως μέτοχος της ΔΕΗ, πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μειώσει το κόστος του ρεύματος για τα μονοπώλια του Μετάλλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και στηρίζει πολιτικά και συνδικαλιστικά τους βιομήχανους στον κλάδο του Μετάλλου. Αυτό είναι το σημείο συνάντησης των συνδικαλιστών του με τους παραδοσιακούς εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και αυτό πρέπει να «διαβάσουν» οι εργαζόμενοι πίσω από τις κολεγιές τους στα συνδικάτα.

Την ίδια περίοδο, όμως, γινόταν και η δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Ανάμεσα σ' αυτούς που κατέθεσαν τη μήνυση και εμφανίστηκαν σαν μάρτυρες κατηγορίας στο δικαστήριο, είναι δύο εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας» του Μάνεση στον Ασπρόπυργο. Οι δυο τους βρήκαν θέση στο ψηφοδέλτιο που κατεβάζουν οι εργοδοτικοί στο Συνδικάτο Μετάλλου. Το γεγονός ότι τους απέσυραν κακήν κακώς και κατόπιν εορτής, σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία. Για την πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, που στηρίζει το ψηφοδέλτιο των εργοδοτικών στο Συνδικάτο Μετάλλου, καμιά έκπληξη δεν προκαλούν οι εξελίξεις. Η ΠΟΕΜ στάθηκε από την πρώτη ώρα εχθρικά απέναντι στον αγώνα των χαλυβουργών και στη διάρκεια των διώξεων δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, προσπάθησαν να φανούν ότι στηρίζουν τάχα τον αγώνα των χαλυβουργών, ότι αντιτίθενται στις διώξεις.

Οι εξελίξεις τούς αποκαλύπτουν. Τα τσιράκια της εργοδοσίας, οι απεργοσπάστες βρήκαν τη θέση τους στο ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουν αναπάντητο οι μεταλλεργάτες, κάθε τίμιος και καλοπροαίρετος εργαζόμενος, ανεξάρτητα αν δε συμφωνεί σε όλα με τις ταξικές δυνάμεις. Μια πρώτη απάντηση πρέπει να δοθεί την Πέμπτη, με μαζική συμμετοχή των μεταλλεργατών στην απεργία και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια. Επόμενος κορυφαίος σταθμός είναι οι εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου. Να ξεπεράσει κάθε προσδοκία η συμμετοχή, να γίνει με τη συμβολή όλων το Συνδικάτο ο πραγματικός εκφραστής των εργαζομένων, των μεταλλεργατών της Αττικής.

Η απάντηση όμως πρέπει να ξεπεράσει τα όρια του κλάδου, επειδή αφορά συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στάση και το ρόλο κάθε δύναμης που δρα σ' αυτό. Αποδεικνύεται ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, δεν έχει όρια στην προσπάθεια να φέρει σε πέρας την αποστολή του. Η γραμμή του πρέπει να ηττηθεί παντού. Είναι όρος αναγκαίος για την ανασύνταξη του κινήματος το να πετάξουν οι εργαζόμενοι τους εργοδοτικούς έξω από τα σωματεία τους.


Π.ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ, τσιράκια Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο!

Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή

Συναγερμός σήμανε στις τάξεις της εργοδοσίας, μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του νεοσύστατου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς, ο ενθουσιασμός για το νέο σωματείο, που καταγράφηκε και στη Συνέλευση, έβαλαν «φωτιά στα μπατζάκια» των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Μέχρι τότε, η κοινή τους «γραμμή» ήταν να απομονωθεί το Συνδικάτο, να απαξιωθεί, να μη μαζικοποιηθεί. Αλλωστε, στις γενικές συνελεύσεις των κλαδικών Συνδικάτων, όπου συμμετέχουν οι λιγοστές δυνάμεις τους, ψήφιζαν κατά της προσχώρησης στο ενιαίο κλαδικό της Αττικής και συκοφαντούσαν εδώ και ενάμιση χρόνο κάθε προσπάθεια για το συντονισμό του κλάδου σε επίπεδο Αττικής, για τον οποίο πρωτοστατούν οι ταξικές δυνάμεις.

Τώρα, προσπαθούν να δηλώσουν παρουσία στις εκλογές, μ' ένα συνονθύλευμα από εργοδοτικούς συνδικαλιστές, απεργοσπάστες, τσιράκια του Μάνεση από το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αναμασούν εδώ και χρόνια τα ίδια με τους χρυσαυγίτες για τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Πρωτομάστορες σ' αυτήν την προσπάθεια, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ, Γιάννης Στεφανόπουλος, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, ο Βίκτωρας Γεράρδης, συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ, πρόεδρος του εργασιακού συμβουλίου στα ΕΑΣ Υμηττού και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ και ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος, συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζώνη και εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος με τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Είναι γνωστοί στους εργάτες

Ο Αλεβιζόπουλος και ο Γεράρδης είναι υποψήφιοι με τη «Ριζοσπαστική Ενότητα Μεταλλεργατών», που θα συμμετάσχει στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής το Δεκέμβρη. Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο τίτλος του συνδυασμού με τον οποίο οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες στα σωματεία του Μετάλλου.

Ειδικά για τον Αλεβιζόπουλο, οι εργαζόμενοι της Ζώνης έχουν «πολλά ράμματα για τη γούνα του». Είναι αυτός που, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τον Οκτώβρη του 2013, έλεγε με αφορμή τη δολοφονική επίθεση της Χρυσής Αυγής στους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ζώνης: «Μετά το 2005, όταν εμφανίσθηκε η κρίση, το ΠΑΜΕ πίεζε τους εργοδότες, δίνοντας κατάλογο εργαζομένων που έπαιρναν για εργασία. Ετσι δημιουργήθηκε ένα κλίμα για τα μέλη που είχαν ευνοϊκή μεταχείριση».

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόνταν ότι η δράση των ταξικών συνδικάτων έφερε στη Ζώνη τη Χρυσή Αυγή και ότι λειτουργούσαν ως «μαφία» που «πίεζε» τους εργοδότες να δίνουν δουλειά σε «ευνοημένους» από το ΠΑΜΕ. Τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσαν για χρόνια οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι εργολάβοι στη Ζώνη. Αυτά έλεγαν όμως και οι χρυσαυγίτες, όπως ο Λαγός, λίγα 24ωρα μετά το δολοφονικό χτύπημα στο Πέραμα.

Επιπλέον, η παράταξη του Αλεβιζόπουλου είχε κεντρικό ρόλο στον «αντισύνδεσμο» που προσπάθησαν να συγκροτήσουν από κοινού με μεγαλοστελέχη της εργοδοσίας πριν από δύο χρόνια, για να χτυπήσουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά «από τα μέσα». Ο πυρήνας των παρεμβάσεών τους ως «αντισύνδεσμος», ήταν ότι «οι απεργίες και τα υψηλά μεροκάματα στη Ζώνη πλήττουν την ανταγωνιστικότητα και δεν φέρνουν τα καράβια οι εφοπλιστές»!

Τα τσιράκια του Μάνεση!

Τη μέρα που κατατέθηκε το ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών», δύο μόλις μέρες μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου, ως υποψήφιοι εμφανίζονταν επίσης ο Περικλής Πατσιαούρας και ο Γιώργος Ζιοβίρης.

Οι δυο τους είναι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, μόνιμοι απεργοσπάστες, πολέμιοι της απεργίας, μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των ηρωικών χαλυβουργών. Αξιοποιώντας και τις δικές τους μαρτυρίες, τον περασμένο Απρίλη, το δικαστήριο καταδίκασε 24 από τους χαλυβουργούς σε 21 έως 23 μήνες φυλάκιση με αναστολή, για να τους τιμωρήσει και να «παραδειγματίσει» όλους τους εργάτες που αγωνίζονται.

Ο Πατσιαούρας και ο Ζιοβίρης είναι ανάμεσα στους μόλις 29 εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν στον εργοστάσιο του Μάνεση στον Ασπρόπυργο, ύστερα από τις ομαδικές απολύσεις που έκανε ο βιομήχανος τον περασμένο Ιούνη. Ετσι τους αντάμειψε ο Μάνεσης για τις υπηρεσίες τους όλο το διάστημα της απεργίας και για το γεγονός ότι στις μηνύσεις κατά των ηρωικών χαλυβουργών φιγουράρει φαρδύ πλατύ το όνομά τους.

Αυτούς τους μπιστικούς της εργοδοσίας έβαλαν στο ψηφοδέλτιό τους οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με πρώτο βιολί τους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τους μάζεψαν άρον - άρον

Το πράγμα, όμως, έχει και συνέχεια. Οταν στους εργαζόμενους του κλάδου διέρρευσε το «ποιόν» των υποψηφίων τους, σηκώθηκε κατακραυγή, υποχρεώνοντας τους επικεφαλής του συνδυασμού να αποσύρουν τα δυο τσιράκια του Μάνεση. Μάλιστα, ο Πατσιούρας και ο Σιοβίρης εμφανίστηκαν στην Εφορευτική Επιτροπή, για να καταθέσουν αίτηση ανάκλησης της υποψηφιότητάς τους, συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο της ΠΟΕΜ, Γ. Στεφανόπουλο, γεγονός που επιβεβαιώνει την άμεση και πρωταγωνιστική εμπλοκή του στα «μαγειρέματα» και τα αλισβερίσια για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου.

Τελικά, με την απόσυρση των δύο και την προσθήκη ενός άλλου, το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της «Ριζοσπαστικής Ενότητας Μεταλλεργατών» έφτασε να αριθμεί μόλις 12 άτομα, κυρίως στελέχη της ΠΑΣΚΕ και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, γνωστά για τους «αγώνες» τους στο πλευρό των μεταλλοβιομηχάνων - μεγαλοεργολάβων!

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε έναν εργαζόμενο να βάλει το όνομά του δίπλα στα δικά τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών του κλάδου τούς γύρισε την πλάτη. Στον αντίποδα, στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετέχουν πάνω από 200 εργαζόμενοι!Σελίδα 12 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση της Ομόνοιας έχουν οριστεί στις 10.30 το πρωί ως εξής:

ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, εργαζόμενοι στο ξύλο, εργαζόμενοι σε επισιτισμό - ξενοδοχεία, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, λογιστές, καθαριστές-στριες, μεταφορείς, υπάλληλοι δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, χρηματοπιστωτικού, τηλεπικοινωνιών, καλλιτέχνες, ΜΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού τομέα.

ΠΛ. ΒΑΘΗΣ: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Εργαζόμενοι τροφίμων, Τύπου & Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, ΕΥΔΑΠ και στη Χημική Βιομηχανία.

ΠΛ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: ΟΤΑ & Δημόσιου Τομέα, Δυτικού και Βόρειου τομέα.

ΠΛ. ΕΘΝ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΠΡ. ΚΟΤΖΙΑ): Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Συνταξιούχων και Νότιου τομέα.

ΧΑΥΤΕΙΑ: Εκπαιδευτικοί.

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές.ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΗ

Μάχη έως την τελευταία ώρα για να μη λείψει κανείς

Με στόχο να μη λείψει κανένας εργαζόμενος και άνεργος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεχίζουν να δίνουν μέχρι την τελευταία ώρα τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, με Γενικές Συνελεύσεις στα σωματεία, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνει η ανάγκη να μη βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι μπροστά στο νέο κύμα της επίθεσης, να μη χαμηλώσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να μην αρκεστούν στη ζωή με τα ψίχουλα, όπως αξιώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Να κάνουν ένα ακόμα βήμα οργάνωσης του αγώνα τους, δίνοντας το «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σήμερα, στις 8 π.μ., για την εγκληματική έλλειψη προσωπικού, και συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη, απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., θα γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Ενωσης Λογιστών Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).

Τους εργαζόμενους του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών καλεί η ΠΟΕΕΠ να συμμετάσχουν στην απεργία και τις συγκεντρώσεις. «Συμμετέχουμε στην απεργία, υπερασπίζουμε την αξιοπρέπειά μας και το μέλλον των οικογενειών μας!», σημειώνει στο κάλεσμά της και επισημαίνει ότι συνεχίζει τον αγώνα της για να ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Να κλείσουν τα καταστήματά τους και να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση καλεί τους αυτοαπασχολούμενους ο Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Πικετοφορία - κάλεσμα στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη έκανε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στην κεντρική αγορά και τις γειτονιές, μοιράζοντας το κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Με εξορμήσεις, περιοδείες και πικετοφορίες δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης. Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζει εξορμήσεις στις 9 π.μ. στον ΟΑΕΔ, στις 11 π.μ. στα κεντρικά του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους και στις 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο της Κομνηνών στην Καλαμαριά. Επίσης σήμερα, Τρίτη, οι Λαϊκές Επιτροπές που δρουν στις Βορειοδυτικές Συνοικίες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν πικετοφορίες, στις 7 μ.μ. σε Αμπελόκηπους - Μενεμένη, Εύοσμο, Κορδελιό, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Συκιές και Νεάπολη.

Η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., οργανώνει πικετοφορία στα Ζαρουχλέικα, με αφετηρία τη διασταύρωση Ευβοίας και Ανθείας.

Πικετοφορία οργανώνει σήμερα, Τρίτη, και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σημηριώτη.ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Μαζί με τους εργάτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, μαζί με τις οικογένειές τους, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αφανισμού τους, συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις 27 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση, «τα προβλήματα επιβίωσης της φτωχομεσαίας αγροτιάς πολλαπλασιάζονται χαρακτηρίζοντας το 2014 σαν μια ακόμη κακή χρονιά για όλους, τόσο στη φυτική παραγωγή, όσο και στην κτηνοτροφία. Οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ παίζουν τον καθοριστικό ρόλο σ' αυτήν την αρνητική πορεία. Με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 προχωρούν γρηγορότερα στο στόχο τους για τη δημιουργία λιγότερων μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων με το μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων φτωχών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων (...) Πολλά αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα μήνες μετά τη συγκομιδή είναι απλήρωτα, οι τιμές παραγωγού εξευτελιστικές, το κόστος παραγωγής ανεξέλεγκτο, τα χαράτσια για ΕΝΦΙΑ - Ασφάλιση σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ - δηλώσεις ΟΣΔΕ - αδειοδότηση στάβλων και γεωτρήσεων - σήμανση ζώων κ.ά. "έρχονται σύννεφο" (...) Η μικρομεσαία αγροτιά δικαιολογημένα βρίσκεται σε αναβρασμό και είναι αποφασισμένη να αντιπαλέψει τις πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ (...) Πρέπει στον αγώνα της αυτό να "συναντηθεί" με τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών. Η απεργία στις 27 Νοέμβρη να 'ναι το επόμενο κοινό αγωνιστικό μας βήμα».Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 11 π.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αττική

Ελευσίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μέγαρα, 10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων (Εργατικό Κέντρο)

Βόρεια Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ (πεζόδρομος)

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Καβάλα, 11 π.μ., Δημοτικός Κήπος

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πολύγυρος, 10 π.μ., Δημαρχείο

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Γιάννενα, 10 π.μ., Δημαρχείο

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Κόρινθος, 11 π.μ., περιβολάκια

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πύργος, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Στερεά Ελλάδα

Αταλάντη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαμία, 11 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς

Θεσσαλία

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Ελασσόνα, 11 π.μ., απέναντι από το Ταχυδρομείο

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σκιάθος, 11 π.μ., παραλία (Μπούρτζι)

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Φάρσαλα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Νησιά

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηράκλειο Κρήτης, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ικαρία, 11 π.μ., Εύδηλος

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., παραλία (πλατεία παλιού Δημαρχείου)

Ρόδος, 11 π.μ., ΟΑΕΔ

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων ΚαταστημάτωνΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Αποφάσεις που υπονομεύουν την απεργία

Στάσεις εργασίας και όχι απεργία αποφάσισαν να κηρύξουν, για άλλη μια φορά, τη μέρα της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας οι πλειοψηφίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (μπλε λεωφορεία) και στην Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ). Σύμφωνα με τις αποφάσεις τους, οι στάσεις εργασίας στα δύο μέσα θα γίνουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Μέχρι χτες δεν είχαν ανακοινώσει τι θα κάνουν τα σωματεία στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός).

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ είχε ζητήσει να συνεδριάσουν τα συνδικαλιστικά όργανα και να γίνουν γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για απεργία. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από τις πλειοψηφίες.

Για τη στάση των πλειοψηφιών, η Γραμματεία κατήγγειλε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της: «Η απεργία της 27ης Νοέμβρη είναι ο επόμενος σταθμός για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα, όμως υπονομεύεται συστηματικά από τις πλειοψηφίες των σωματείων.

Υπονομεύεται από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στο Συνδικάτο ΟΑΣΑ και στους τεχνίτες ΟΣΥ, στα σωματεία του ΤΡΑΜ. Στο όνομα να μεταφέρουμε τους διαδηλωτές! Υπονομεύεται στην Ενωση ΗΛΠΑΠ αφού "περιμένουν ακόμα" τι θα αποφασίσει το Συνδικάτο.

Υπονομεύεται και από τις δυνάμεις εκείνες που τάχα αντιπολιτεύονται την κυβερνητική πολιτική, όπως στην ένωση ΗΣΑΠ που την πλειοψηφία έχουν δυνάμεις του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΛΜΑ) που δεν μπορούν τάχα να πάρουν απόφαση γιατί πάνε για εκλογές».«SOFTEX»

Υπόθεση των ίδιων των εργατών η περιφρούρηση της απεργίας

Τη συμμετοχή τους στην απεργία και την περιφρούρησή της από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία «Softex» στη Γενική Συνέλευση που έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το σχέδιο για τη Συλλογική Σύμβαση του 2015, το οποίο το Σωματείο θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στην εργοδοσία. Επίσης, η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα καταδίκης των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να δέσει τα χέρια των συνδικάτων και των ίδιων των εργαζομένων και να διευκολύνει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής.

«Με αφετηρία την απεργία της Πέμπτης ξεκινά η διεκδίκηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Κατσιγιάννης, και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας με την ενότητά τους. Οι εργαζόμενοι στη «Softex» διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις και ισχύ για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή και για αυτούς που εργάζονται σε εργολάβους. Αρκετοί πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις του σωματείου, για την υγιεινή και ασφάλεια, την ελλιπή καθαριότητα στους χώρους των αποδυτηρίων, για τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, που έχουν «ενοχλήσει» την εργοδοσία.

Το γεγονός ότι η απεργία έχει αποφασιστεί από την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργάνων, στην πράξη όμως οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού την υπονομεύουν, υπογράμμισε ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου. Επισήμανε πως η Ομοσπονδία και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας, ώστε να αποτελέσει βήμα κλιμάκωσης και να δώσει ώθηση στους αγώνες που χρειάζεται να ακολουθήσουν. Κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η εργοδοσία δεν έχει συμβιβαστεί ούτε πρόκειται να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει, λόγω της συσπείρωσης στο ταξικό τους σωματείο, να βάλει χέρι στα δικαιώματά τους.

Την πείρα από την πάλη των εργαζομένων στα πρακτορεία για να αποτρέψουν το χτύπημα της Συλλογικής Σύμβασης και τις απολύσεις μετέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους

Συνέλευση για την καλύτερη προετοιμασία του κλάδου μπροστά στη μεθαυριανή πανελλαδική - πανεργατική απεργία οργάνωσε την περασμένη Κυριακή ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μ. Μπίκας, σημείωσε για την πανελλαδική απεργία πως «πρέπει να τη δούμε ως κλιμάκωση. Να ρίξουμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να έχει συμμετοχή. Οι άλλες δυνάμεις θα την υπονομεύσουν. Εμάς η δουλειά μας πρέπει να υπηρετεί το πώς θα μπουν περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη (...) τις επόμενες μέρες που απομένουν πρέπει να δούμε πώς ακόμα καλύτερα θα καλυφθούν περισσότεροι χώροι ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι και μέλη του σωματείου θα μπουν στη μάχη».Σελίδα 13 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Οι πρωτιές της «ανάκαμψης»

Δραματικές πρωτιές κατέχει η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) στο πλαίσιο μελέτης για τις «Νέες θέσεις εργασίας» που παρουσίασε χτες στέλεχός της στην Αθήνα, σε πείσμα του μύθου της «ανάκαμψης». Σύμφωνα με αυτά και με αναφορά στους δείκτες του πρώτου τριμήνου του 2014, μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο ποσοστό ανεργίας με 26,6% (αντί 10,1% στην ΕΕ των «28»), την πρώτη θέση στους μακροχρόνια ανέργους με 74,4% (έναντι 50,1% στους «28»), τη δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων με 52% (έναντι 21,7% στους «28»), ενώ βρίσκεται στην τελευταία, 28η θέση στα ποσοστά απασχόλησης με 38,1% (51,8% στους «28» της ΕΕ). Μάλιστα, όπως εκτιμά η ΔΟΕ, ακόμα και αν η χώρα πετύχαινε ρυθμούς αύξησης της απασχόλησης κατά 1,3% ετησίως, όσο δηλαδή είχε τα χρόνια πριν από την κρίση, τότε θα χρειάζονταν 20 χρόνια, για να πετύχει το ποσοστό απασχόλησης που είχε το 2008!ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ

«Ψήνουν» σκληρό πακέτο στο Ασφαλιστικό

Το σκληρό πακέτο των νέων ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση επαναφέρουν συγκυβέρνηση και τρόικα, καθώς σήμερα συνεχίζονται στο Παρίσι οι συζητήσεις για την τελική συμφωνία. Και ενώ τα νέα μέτρα είναι προ των θυρών, χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, με τη γνωστή αποπροσανατολιστική τακτική της κυβέρνησης επανέλαβε σε δηλώσεις του, πως δήθεν «δεν χρειάζονται δομικές αλλαγές στα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα», αλλά την ίδια στιγμή ομολογούσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία τελευταία και κρίσιμη διαδικασία διαβούλευσης...».

Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν την παραμικρή αξία, αφού οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και οι συμφωνίες που ήδη έχουν γίνει και μάλιστα έχουν αποτυπωθεί και σε σχετικούς νόμους, καθορίζουν τη δραστική μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης την ίδια στιγμή που ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και την ίδια ώρα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μειώσεις που, σε συνάρτηση με την υψηλή ανεργία, οδηγούν στον οικονομικό στραγγαλισμό των Ταμείων, στο φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία με τη σειρά τους γίνονται το χρήσιμο άλλοθι, για παραπέρα μείωση των συντάξεων και των παροχών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζονται νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας και αύξηση στον αριθμό των ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, μείωση των συντάξεων - που πληροφορίες φέρουν να φτάνει μέχρι και το 20% - νέες συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις που θα οδηγήσουν σε εξαφάνιση τις επικουρικές συντάξεις και σε παραπέρα συρρίκνωση των κύριων συντάξεων. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η εφαρμογή του νέου συστήματος του Ασφαλιστικού, που σταδιακά θα άρχιζε από το 2015 (νόμοι 3863, 3865 του 2010) και αφορούσε και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με τους νέους μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης, να γίνει πολύ νωρίτερα. Ετσι και με τον τρόπο αυτό, οι μειώσεις στις νέες συντάξεις, πέρα από τις περικοπές που έχουν νομοθετηθεί, θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τα επόμενα χρόνια, απ' αυτές που αρχικά είχαν νομοθετηθεί.

Στην ίδια κατεύθυνση περιορισμού της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αναμένεται να επανεξεταστούν τα κατώτερα όρια συντάξεων, καθώς ευθέως αμφισβητείται το τμήμα αυτών που οι κυβερνώντες θεωρούν «προνοιακό» και δήθεν δεν αντιστοιχεί στις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ ο λεγόμενος διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές βάζει στο στόχαστρο και το ΕΚΑΣ.

Μέτρα «καρμανιόλα»

Ειδικότερα, και με βάση και τη μελέτη του ΚΕΠΕ, στις επιδιώξεις συγκυβέρνησης και τρόικας, μεταξύ άλλων είναι:

 • Η αύξηση του αναγκαίου αριθμού ενσήμων (ημερών Ασφάλισης) από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα, δηλαδή από τα 15 στα 20 χρόνια Ασφάλισης, προκειμένου κάποιος ασφαλισμένος να κατοχυρώνει δικαίωμα στη σύνταξη. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο και για μεγαλύτερο αριθμό ενσήμων που θα φτάνει τα 6.500 ένσημα.

Η αύξηση θα ισχύσει για τους γεννημένους μετά το 1975, δηλαδή αυτούς που σήμερα βρίσκονται κάτω των 40 ετών. Πρόκειται για μέτρο εγκληματικό, καθώς οι ελάχιστες μέρες Ασφάλισης αυξάνονται πάνω από 30% και σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας αλλά και υποαπασχόλησης, θα οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους να διαβιούν στα γεράματά τους χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

 • Η αύξηση των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας που ισχύουν ακόμα για ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων και που μέχρι τώρα τούς δίνεται η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους (στην περίπτωση 40ετίας) ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους.

Σε αυτές τις ομάδες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά που είχαν τις προϋποθέσεις χωρίς να έχουν το απαραίτητο όριο ηλικίας, οι ασφαλισμένοι πριν το 1983 με προϋπόθεση την 35ετία, εργαζόμενοι που ασφαλίζονται στα ΒΑΕ, ασφαλισμένοι στο Δημόσιο με τουλάχιστον 25ετία και μεταβατικά όρια ηλικίας πριν το 62ο κ.λπ.

 • Μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ,ΤΑΕ) με το πρόσχημα των ελλειμμάτων που παρουσιάζει το Ταμείο, που μπορεί να φτάσει και το 30%.

Σημειώνεται ότι τα ελλείμματα ήταν το πρόσχημα και για παλιότερη απόπειρα μείωσης των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35% που προσωρινά είχε αποτραπεί. Μόνο που αυτά δεν είναι ευθύνη των αυτοαπασχολούμενων, αλλά συνέπεια της άγριας φορολογικής επίθεσης σε βάρος των μικρομεσαίων, της όξυνσης του καπιταλιστικού ανταγωνισμού που τους οδηγεί σε μαζικά λουκέτα, αλλά και της δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο, που το 2015 θα φτάσει στα 500 εκατομμύρια μικρότερη επιχορήγηση σε σύγκριση με το 2013.

 • Ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία ήδη εφαρμόζεται με την κατάργηση για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, ενώ το μέτρο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη διασύνδεσή του με το λεγόμενο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και τη δικαιολογία ότι πρόκειται για προνοιακό επίδομα και όχι συνταξιοδοτική παροχή.
 • Επέκταση του παγώματος των συντάξεων που ήδη αποδίδονται, ακόμα μία διετία (2016 - 2017), η οποία όπως υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας, θα αποφέρει «εξοικονόμηση» δαπανών περίπου 920 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Και, βέβαια, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στο Παρίσι, θα βρίσκονται τα μέτρα που προβλέπουν παραπέρα μείωση των μισθών στο Δημόσιο, τα εργασιακά με αιχμή το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, αλλά και τις παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, δηλαδή τους νέους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, αλλά και το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.Σελίδα 14 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εξετάσεις μόνο με ολόκληρη την πληρωμή

Απ' την τσέπη τους θα αναγκαστούν οι ασθενείς που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνουν τις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων ανακοίνωσαν «επίσχεση εργασίας» απ' την 1.12.2014. Η αιτία για την «επίσχεση εργασίας» είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Ετσι, οι ασθενείς που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα - μια επιλογή που είναι επιβεβλημένη καθώς το 90% των διαγνωστικών πράξεων και εξετάσεων δε γίνονται πια στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), λόγω υπολειτουργίας του - θα πληρώνουν εξολοκλήρου για τις εξετάσεις τους, ενώ τώρα πληρώνουν 15%.ΛΑΥΡΙΟ

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ποδοσφαιρικό αγώνα αφιερωμένο στην αλληλεγγύη των λαών οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τους πρόσφυγες του Κέντρου Υποδοχής του Λαυρίου. Ο αγώνας θα γίνει το Σάββατο 29 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο γήπεδο της Λαυρεωτικής.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου αναφέρει: «Ο αγώνας πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους. Τα θύματα στο ξαναμοίρασμα του κόσμου είναι οι λαοί που με το αίμα τους πολλές φορές υποχρεούνται να "χαράξουν" τα νέα σύνορα, να "σφραγίσουν" τα νέα συμβόλαια των πετρελαιάδων. Η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να νικήσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Αυτοί οι ξεριζωμένοι έχουν ανάγκη από φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία μπορούν να φέρουν όσοι επιθυμούν στο Κέντρο Υποδοχής, τα οποία και θα διοχετευτούν στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου πάνω από 200.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε σκηνές μπροστά σε έναν βαρύ χειμώνα και με αβέβαιο το μέλλον της επιστροφής τους στα σπίτια τους. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους όπου Γης ξεριζωμένους πρόσφυγες και καλούμε τους Πόντιους και Μικρασιάτες της Λαυρεωτικής να έρθουν στο γήπεδο της Λαυρεωτικής το Σάββατο 29 Νοέμβρη, 11 π.μ., οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την προσφυγιά και τις κακουχίες της».Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Σήμερα και τις επόμενες μέρες οι εκλογές, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ, θα γίνουν στα εξής σημεία:

 • Τρίτη 25 Νοέμβρη, Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων (οδός Λ. Δημοκρατίας και Ιωάννη Μέρλα).
 • Τετάρτη 26 Νοέμβρη, Δημαρχείο Περιστερίου (πλατεία Δημοκρατίας).
 • Παρασκευή 28 Νοέμβρη, Δημαρχείο Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 74).
 • Σάββατο 29 Νοέμβρη, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (οδός Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).
 • Δευτέρα 1 Δεκέμβρη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (οδός Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών).
 • Τρίτη 2 Δεκέμβρη, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (οδός Παγκάλου και Κίμωνος 11).
 • Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, Δημαρχείο Αμαρουσίου (οδός Β. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα).
 • Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του καλεί «όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες για να βγει πιο δυνατό το Συνδικάτο και να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων (...) Η ισχυροποίηση του Συνδικάτου στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη. Συμβάλλει στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

Για τις συνέπειες της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής

«Η νέα ΚΑΠ και οι συνέπειες στη μικρομεσαία αγροτιά» ήταν το θέμα της ομιλίας της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στην εκδήλωση - συνεστίαση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ στο Μάλεμε.

Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σε ενάμιση μήνα, το 2015, θα εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ. (...) είναι συνέχεια των προηγούμενων και χειρότερη σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών (...). Η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων και η αναδιανομή είναι υπέρ των μεγάλων, για να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καθώς και ο προσανατολισμός σε ορισμένα προϊόντα, απ' όπου θα ευνοηθούν οι μεταποιητές (...) το κυριότερο είναι τα κριτήρια της κατανομής τους και οι αλλαγές συγκριτικά με πριν. Αυτές οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:

α) Οι επιδοτήσεις θα δίνονται ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια και το κόστος παραγωγής. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι μικροκληρούχοι και κυρίως αυτοί που είχαν καλλιέργειες και δικαιώματα με υψηλές επιδοτήσεις άνω των 100 ευρώ/στρέμμα (...)

β) Νέο στοιχείο αποτελεί και το λεγόμενο "πρασίνισμα" της ΚΑΠ (...). Αποκρύβουν τον πραγματικό στόχο το "πρασινίσματος" ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση της επιδότησης κατά 30% σε όσους έχουν πάνω από 150 στρέμματα και αφήνουν ακαλλιέργητο το 5% και από το 2017 το 7% της καλλιεργήσιμης γης τους (...). Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις δεν θα καλλιεργηθούν (...) Αλλάζει ο ορισμός του δικαιώματος που θα επιδοτείται, ωστόσο δεν είναι γνωστός!

γ) Με τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι χαρακτηρίζονται "ενεργοί αγρότες". Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι κοινοτικές επιδοτήσεις δίνονται σε όσους καλλιεργούν ανεξάρτητα αν είναι ή όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

δ) Ο πυλώνας 2 της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για τη γεωργική ανάπτυξη (επιχειρηματικές επιδοτήσεις) και διοχετεύουν περισσότερα λεφτά που μεταφέρουν από τον 1ο πυλώνα τις άμεσες επιδοτήσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις μειώνουν σημαντικά τις ενισχύσεις και αναδιανέμουν τους πόρους για να εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν.

Η θέση του ΚΚΕ

(...) Αναδεικνύεται η επικαιρότητα της θέσης του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική εξουσία, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία οι βιομηχανίες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η γη, οι υποδομές κ.λπ., και να μπουν στην παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και κίνητρο παραγωγής την κοινωνική ευημερία, την ικανοποίηση των αναγκών των παραγωγών του πλούτου.

Μόνο σε αυτήν την κοινωνία ο αγροτοπαραγωγός μπορεί να έχει μέλλον, είτε δουλεύοντας σε μία μεγάλη μηχανοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή, άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία, είτε με την εθελοντική ένταξή του στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό που θα υποστηρίζεται από το κρατικό εμπόριο.

(...) Ο κεντρικός προγραμματισμός, η κλαδική και περιφερειακή εξειδίκευσή του που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και στον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο (...) αντιμετωπίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον καπιταλισμό τις δαπάνες (...), τις ανάγκες συσσώρευσης για μελλοντική πιο αναβαθμισμένη παραγωγική ανάπτυξη, για κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς να τις θεωρεί ασύμφορο "κόστος".

Σε αυτόν το διαφορετικό τρόπο υπολογισμού δαπανών και νέων αποθεμάτων προϊόντων στηρίζεται η αντίληψή μας για μονομερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από την ΕΕ και οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική ένωση, για δραστική μείωση των εισαγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη αύξηση των εγχώρια παραγόμενων, αλλά και για αμοιβαία επωφελείς για τους λαούς εμπορικές, τουριστικές ανταλλαγές».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Οσο ανασυγκροτείται και επανακάμπτει το μαζικό κίνημα, όσο συνδέουμε την οικονομία με την πολιτική, τόσο δυναμώνουμε την προοπτική για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, για τη δική μας λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτό σημαίνει ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού».ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΜΑ

Αρνούνται τη σίτιση στα παιδιά γιατί δεν προσφέρει ανάπτυξη!

Αρνείται το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβληθεί ακόμα και ένα σεντ για τη σίτιση των παιδιών του Δήμου Περάματος γιατί αυτό «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση» και δεν αφορά «την εκτέλεση έργων»! Αυτήν την απόφαση κοινοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογράφεται από την Επίτροπο Β. Σφηκάκη προς την Περιφέρεια Αττικής στις 19 Νοέμβρη. Αφορά ένα κονδύλι 350.000 ευρώ που θα πήγαινε για την ανακούφιση των ανέργων οικογενειών και τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία του Περάματος.

Συγκεκριμένα, πριν από 8 μήνες, δηλαδή τον περασμένο Μάρτη, μετά από έντονες πιέσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε, τελικά, να εγκρίνει τις προτάσεις που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, οι οποίες προέβλεπαν τη διάθεση 350 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα 10 δράσεων με διοργανωτές το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια, το Δήμο Περάματος σε συνεργασία με φορείς όπως τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν η θέρμανση και των 19 σχολικών κτιρίων του Δήμου, ένα γεύμα για όλους τους μαθητές του Περάματος, με τα προϊόντα διατροφής να είναι «εντός του νομοθετημένο πλαισίου σχολικής διατροφής του υπουργείου Παιδείας», κοινωνικό συσσίτιο διοργανωμένο από Δήμο, Περιφέρεια και υπουργείο Εργασίας, αγορά σχολικών ειδών για τους μαθητές των ανέργων οικογενειών, διανομή τροφίμων σε χώρο που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές κ.ά.

Μετά από από 8 μήνες, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα, το οποίο θα είχε διάρκεια 12 μηνών, «κωλύεται», παρουσιάζοντας ένα άκρως προκλητικό σκεπτικό, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει με τη σειρά του ότι ο «Καλλικράτης» στον οποίο αποτυπώνεται συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης, «θέλει» τους δήμους και τις περιφέρειες «γερά εργαλεία» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως μοναδικό γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και όταν αυτό σημαίνει παιδιά λιπόθυμα από τον υποσιτισμό.

Το σκεπτικό «μιλάει» από μόνο του. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη «νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», «οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτουν, μεταξύ άλλων, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα, είναι συμφωνίες που (...) σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη μελέτη και εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο». Οπως σημειώνει, στην προκειμένη περίπτωση, τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα για τους ανέργους του Δήμου Περάματος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης, αφενός η προμήθεια αγαθών, αφετέρου η παροχή υπηρεσιών, από την οποία απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση»! Ενώ αποφαίνεται ότι πολλές από τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να παρασχεθούν με άλλον τρόπο, αναφέροντας για παράδειγμα τη θέρμανση στα σχολεία ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες βέβαια υποχρηματοδοτούνται.Σελίδα 15 - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Απεργία και ταξική πάλη

Ο αγώνας δρόμου από την ΕΕ, τα μονοπώλια και την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη συνέχιση του προγράμματος επιτήρησης της οικονομίας της χώρας από την τρόικα (ΕΚΤ - ΕΕ - ΔΝΤ), είτε με την παράταση του προγράμματος του μνημονίου, είτε με νέα μορφή της συμφωνίας, σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και της καταστολής του εργατικού κινήματος.

Την ίδια ώρα σηκώνουν κουρνιαχτό οι αστικές δυνάμεις - φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές - για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις προσεχείς εκλογές, τυφλώνουν και αποπροσανατολίζουν το λαό από τα κύρια ζητήματα. Σ' αυτό το «παραμύθι» της αποβλάκωσης δεν αρέσκονται μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού με το κεφάλαιο αναμασούν την «καραμέλα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας, ως δήθεν «σανίδα» σωτηρίας για το λαό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που ρίχνουν στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμής, είναι η ένταση της καταστολής ενάντια στο ταξικό εργατικό κίνημα, η επίθεση για την αφαίρεση βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως η απεργία. Στο επίκεντρο της επίθεσης αυτής βρίσκονται ο περιορισμός - ουσιαστική κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, περαιτέρω χειροτέρευση του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και η επαναφορά του «δικαιώματος» της εργοδοσίας να προχωρά στην κήρυξη ανταπεργίας - «lock out».

Η απεργία συνιστά μία από τις κορυφαίες διεκδικητικές μορφές ταξικής πάλης. Είναι από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει ο εργάτης απέναντι στον κεφαλαιοκράτη, αφού προσωρινά παύει να θέτει στη διάθεσή του την εργατική του δύναμη - χωρίς την οποία είναι αδύνατη η συνέχιση της παραγωγής - καταργώντας έτσι τη δυνατότητα κέρδους, το οποίο αποτελεί βασικό όρο ύπαρξης του κεφαλαίου.

Από αυτή την άποψη αντιμετωπίζεται από τους κεφαλαιοκράτες, το κράτος τους και το αστικό δίκαιο σαν παράνομη πράξη.

Η απεργία κατάκτηση της εργατικής τάξης

Η αναγνώριση της απεργίας ως εργατικού δικαιώματος είναι το αποτέλεσμα σκληρής και αιματηρής πάλης της εργατικής τάξης, που προσέφερε στην πορεία αυτή εκατόμβες θυμάτων και δέχτηκε τις βάρβαρες και εγκληματικές επιθέσεις του αστικού κράτους.

Η αστική τάξη όχι μόνο δεν περιέλαβε στις πολιτικές ελευθερίες που κατέκτησε με τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, αλλά και με την Αμερικανική Επανάσταση, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική έκφραση της εργατικής τάξης, αλλά, αντίθετα, απαγόρευσε νομοθετικά και τιμωρούσε ποινικά τη συνδικαλιστική δράση της νεαρής τότε εργατικής τάξης.

Η κατοχύρωση της συνδικαλιστικής ελευθερίας στη νομοθεσία των αστικών κρατών υπήρξε το αποτέλεσμα των αιματηρών αγώνων, εξεγέρσεων και επαναστάσεων, όπως αυτές του 1848, που συγκλόνισαν την Ευρώπη. Η αναγνώριση αυτή όμως συνοδευόταν πάντοτε από ασφυκτικούς περιορισμούς και όρους. Μόνο μετά την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917, και την άνοδο των δυνάμεων του σοσιαλισμού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αναγκάστηκαν να συμπεριλάβουν στα αστικά Συντάγματα διατάξεις που κατοχύρωναν τη συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα στην απεργία, αλλά και πάλι κάτω από σοβαρούς περιορισμούς. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ρητή συνταγματική αναφορά υπάρχει για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1975!

Η νομοθετική κατοχύρωση της απεργίας στο αστικό δίκαιο συνιστά σημαντική κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ομως, τα όρια του δικαιώματος της απεργίας που αναγνωρίστηκαν από το αστικό κράτος, οι περιορισμοί άσκησής του και γενικά η έκτασή του, ακόμη και το ζήτημα της ουσιαστικής ύπαρξής του αντανακλούν πάντοτε το επίπεδο της ταξικής πάλης και της ανάπτυξης και ωριμότητας του κινήματος της εργατικής τάξης.

Οι περιορισμοί στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Η νομοθετική κατοχύρωση του απεργιακού δικαιώματος στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από σημαντικούς περιορισμούς και εμπόδια σχετικά με την άσκησή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

 • Συνταγματική και νομοθετική απαγόρευση της απεργίας των δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών.
 • Συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα πολιτικής επιστράτευσης των απεργών από το κράτος.
 • Απαγόρευση της απεργίας αλληλεγγύης.
 • Απαγόρευση της απεργίας που έχει πολιτικά αιτήματα, που ως τέτοια εννοούνται αιτήματα που απευθύνονται για ικανοποίησή τους στην κυβέρνηση.
 • Ο αντιδραστικός - αντεργατικός Ν. 330/1976, ο οποίος ισχύει ακόμη μέχρι και σήμερα για τους ναυτεργάτες.
 • Ο Νόμος 3239/1955 για την υποχρεωτική διαιτησία και την παράλληλη απαγόρευση της απεργίας, στο πλαίσιο της διαιτητικής επίλυσης της διαφοράς.
 • Το περιβόητο άρθρο 4 του Ν. 1365/1983, που ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 • Ο Ν. 2224/1994 που με τις προϋποθέσεις για δημόσιο διάλογο πριν από την κήρυξη απεργίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέτει ουσιαστικά εμπόδια στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στους χώρους εργασίας σήμερα επικρατεί πραγματικός εργασιακός μεσαίωνας. Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η απόλυση, η παρεμπόδιση συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των εργαζομένων από την καπιταλιστική εργοδοσία είναι ο μόνος «νόμος» στους χώρους δουλειάς. Οι απολύσεις για συνδικαλιστική και πολιτική δράση είναι στην ημερήσια διάταξη. Ακόμη και συνδικαλιστικά στελέχη, παρά την όποια ασθενική προστασία τους από το Ν. 1264/1982, απολύονται με διάφορες δικαιολογίες. Ολα αυτά καλύπτονται κάτω από τη γενικά αναγνωρισμένη ως «θεμελιώδη αρχή» του εργατικού δικαίου και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, που ονομάζεται «διευθυντικό δικαίωμα». Καθοριστική είναι πάντοτε η στήριξη των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, καθώς και η συνένοχη στάση της εργατικής αριστοκρατίας, με τους ρεφορμιστές και τους οπορτουνιστές συνδικαλιστές να ρίχνουν νερό στο μύλο έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από τα μονοπώλια.

Κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και των εργατικών δικαιωμάτων

Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, η επέκταση των ελαστικών μορφών και της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, της μεταμφίεσης της μισθωτής εργασίας με τη μορφή δήθεν αυτοαπασχόλησης, ο «δανεισμός» - δουλεμπόριο των εργαζομένων, η ανασφάλιστη εργασία αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα που επιβάλλεται στην εργατική τάξη από το κεφάλαιο, τις αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, αξιοποιώντας τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Ολες οι εργατικές κατακτήσεις που με σκληρές θυσίες κατοχύρωσε η εργατική τάξη στο εργατικό δίκαιο κατεδαφίζονται σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ανεργίας, βάζει τεράστια εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης, στην ταξική ανασυγκρότησή της και την αγωνιστική δράση της. Ολα αυτά απαιτούν σύγχρονες απαντήσεις από το ταξικό εργατικό κίνημα, που να παίρνουν υπόψη τους την κατάσταση που διαμορφώνει η βάρβαρη επίθεση των μονοπωλίων ενάντια στην εργατική τάξη.

Η δικαστική απαγόρευση της απεργίας

Οταν όλες οι επιθέσεις καπιταλιστών και κράτους με σκοπό να υπονομεύσουν και να εμποδίσουν το δικαίωμα στην απεργία αποτυγχάνουν, τότε μπαίνει σε κίνηση ο δικαστικός μηχανισμός του κράτους. Από το 1974 μέχρι σήμερα, οι δικαστικές αποφάσεις που έκριναν νόμιμη μία απεργία είναι ελάχιστες. Πάνω από το 90% των αποφάσεων των δικαστηρίων, που κρίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις, τις κηρύσσουν παράνομες. Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την ταχύτατη κίνηση των δικαστικών μηχανισμών, ώστε η απεργία να κηρύσσεται παράνομη και να απαγορεύεται ακόμη και την ίδια τη μέρα της κήρυξής της ή το αργότερο την επομένη. Οι δικαστικές αποφάσεις μπορούν να κοινοποιούνται τη νύχτα, ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Ταυτόχρονα, για να ακυρώσει το απεργιακό δικαίωμα το αστικό κράτος κινητοποιεί και το αισχρό μέτρο της καταναγκαστικής εργασίας, που ονομάζει «πολιτική επιστράτευση». Ακόμη και σήμερα σε επιστράτευση παραμένουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στο Μετρό της Αθήνας. Συνδικαλιστές καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης, όπως πρόσφατα η πρόεδρος των εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, και μεταλλεργάτες συνδικαλιστές.

Προπομπό έντασης της καταστολής των εργατικών αγώνων αποτελεί η νέα προκλητική δίωξη από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά σε βάρος του πληρώματος του πλοίου «SUPERFERRY II», επειδή πήρε μέρος σε πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20/2/2013, με το πρόσχημα ότι οι ναυτεργάτες ήταν επιστρατευμένοι. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, τα τελευταία χρόνια, δίωξης, με βάση την πολιτική επιστράτευση, του συνόλου των μελών ενός πληρώματος, ώστε να δικαστεί με αυτές τις βαριές κατηγορίες. Οι ρυθμίσεις που προαναγγέλλονται για την αλλαγή του νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη τη λήψη απεργιακής απόφασης από τα συνδικάτα, που υπονομεύεται ακόμα παραπέρα με την επαναφορά της ανταπεργίας για τους εργοδότες, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τη συνδικαλιστική δράση.

Εδώ, είναι κραυγαλέα η πολύχρονη δράση του παλιού και νέου εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού - ρεφορμιστών και οπορτουνιστών - που με σημαία ευκαιρίας τη στρατηγική της αστικής τάξης, την κερδοφορία και την εξουσία του κεφαλαίου δουλεύουν σχεδιασμένα στην υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της ταξικής πάλης του εργατικού κινήματος.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μέσα από τη συμμετοχή τους στα όργανα των ευρωπαϊκών συνδικάτων και την υπονομευτική δράση τους στη χώρα μας, όχι μόνο αποδέχονται τις αντιδραστικές αλλαγές και συναινούν στα συντελούμενα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων συνολικά, αλλά και σταλάζουν στους κόλπους της εργατικής τάξης το δηλητήριο του κοινωνικού εταιρισμού και της ταξικής συνεργασίας. Ο «κοινωνικός εταιρισμός», τα κοινά δήθεν συμφέροντα των «κοινωνικών εταίρων», το κοινό δήθεν όραμα της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων της ΕΕ γίνονται το ιδεολογικό εργαλείο και το πρόσχημα για τα αστικά και οπορτουνιστικά κόμματα, αλλά και για τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ευρωπαϊκών συνδικάτων, να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις και εκρήξεις την κατάργηση των δικαιωμάτων τους.

Η κατεδάφιση του εργατικού δικαίου στην ΕΕ και την Ελλάδα

Η εργατική τάξη στην Ελλάδα και σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία βάρβαρη, πολυμέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε κατακτημένα, με σκληρούς αγώνες και θυσίες, δικαιώματά της. Κεφάλαιο, ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να εξαπολύσουν μια πρωτοφανή επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στις θέσεις εργασίας, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά τους.

Η ιδεολογική τρομοκρατία, η δημαγωγία των αστικών πολιτικών δυνάμεων ότι η εργατική τάξη πρέπει να υποστεί σκληρές θυσίες για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη διαφορετικά την περιμένει ο όλεθρος, η υποταγή των οπορτουνιστών στον ευρωμονόδρομο, για να μην αποσπαστεί δήθεν η εργατική τάξη από τις διεργασίες για την ΕΕ των λαών, έναν κοινό στόχο έχουν: Να συγκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης του κεφαλαίου. Στόχος της ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ η λαϊκή ευημερία, η υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά, αντίθετα, η ενίσχυση του ευρωπαϊκού διεθνικού κεφαλαίου στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, η διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας του, μέσα από την αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, η διεύρυνση της πολιτικής του επιρροής, η εκμετάλλευση νέων αγορών και η καταλήστευση των λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι χυδαίο ψέμα της αστικής προπαγάνδας ότι η άγρια επίθεση στην εργατική τάξη υπαγορεύεται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος κάποιων κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Αντίθετα, αποτελεί υλοποίηση του στρατηγικού στόχου της ΕΕ που έχει καταστρώσει εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ όλοι οι σχεδιασμοί της Πράσινης Βίβλου της ΕΕ «για το εργατικό δίκαιο στον 21ο αιώνα», που χρονολογείται από το 2006, έχουν υλοποιηθεί νομοθετικά ή προωθούνται με ραγδαίους ρυθμούς. Το εργατικό δίκαιο ανατρέπεται εκ βάθρων, ώστε να εξυπηρετήσει τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας - την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Κεντρικά στοιχεία της αντιδραστικής μεταρρύθμισης είναι:

 • Η κατάργηση της πλήρους, σταθερής μόνιμης δουλειάς και το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των προστατευτικών για την απασχόληση διατάξεων του εργατικού δικαίου.
 • Η νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων και νομική ρύθμιση των ονομαζόμενων «τριμερών σχέσεων απασχόλησης», ώστε οι επιχειρήσεις να μην έχουν καμία ευθύνη και υποχρέωση για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας απέναντι στους εργαζόμενους.
 • Η κατεδάφιση των δημόσιων ασφαλιστικών συστημάτων.
 • Η ένταση της καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Αυτό που απασχολεί την ΕΕ και το κεφάλαιο είναι να καθορίσει το κατώτατο δυνατό επίπεδο δικαιωμάτων, ένα μόλις βήμα πριν την εξαθλίωση, σημαντικών τμημάτων της εργατικής τάξης, ώστε να κατορθώνει με το πολιτικό προσωπικό της να ελέγχει τους κινδύνους των κοινωνικών εκρήξεων που καθημερινά δημιουργεί η πολιτική προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και ολόκληρη η φιλολογία περί του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», στην οποία από κοινού συμφωνούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στο δρόμο για την υλοποίηση των αντεργατικών, αντιδραστικών αυτών μεταρρυθμίσεων του εργατικού δικαίου, χρησιμοποιήθηκε στο έπακρο η ιδεολογική - πολιτική δράση της ΕΕ και των μηχανισμών της (διάφορα Ταμεία, όπως, π.χ., το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση), απευθείας μηχανισμοί του ίδιου του κεφαλαίου (όπως τα διάφορα Δίκτυα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης), των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, η χρησιμοποίηση κάθε μέσου για τη χειραγώγηση της συνείδησης της εργατικής τάξης.

Συνυπεύθυνοι

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από κοινού με την τρόικα εξαπολύει νέα λαίλαπα αντεργατικών νόμων που προωθούν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, μειώνοντας τους μισθούς και τις συντάξεις στο όριο της στοιχειώδους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, εξαπλώνοντας την εξαθλίωση της εργατικής τάξης.

Τεράστιες ευθύνες για την πρωτοφανή αυτή ένταση της αντεργατικής και αντιλαϊκής επίθεσης έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του που δρουν στο εργατικό κίνημα, γιατί υπερασπίζονται τη λογική του ευρωμονόδρομου, βάζουν πλάτη στο «όραμα» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποδέχονται το στόχο του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Στηρίζουν το σύνολο των στρατηγικών επιλογών της ΕΕ. Η όποια κριτική ασκούν στην ΕΕ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν αφορά στον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής τους, αλλά στον τρόπο διαχείρισης, η οποία δήθεν είναι «νεοφιλελεύθερη», προτείνοντας ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, λες και είναι δυνατό να υπάρξει φιλολαϊκή έξοδος από την καπιταλιστική κρίση, αφήνοντας άθικτη την εξουσία των μονοπωλίων... Φυσική συνέπεια της οπορτουνιστικής λογικής τους είναι η συμπόρευσή τους με την εργατική αριστοκρατία στο συνδικαλιστικό κίνημα, σπέρνοντας έτσι συγχύσεις και αυταπάτες στους εργαζόμενους, εγκλωβίζοντάς τους στην αντίληψη της ηττοπάθειας, της μοιρολατρίας και του συμβιβασμού.

Οι επιδιώξεις της ΕΕ, των μονοπωλίων και των αστικών κυβερνήσεων γυρνούν την εργατική τάξη στον εργασιακό μεσαίωνα. Οι επιπτώσεις τους είναι ανυπολόγιστες όχι μόνο για την εργατική τάξη, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, συνολικά τα μικρά και μεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης.

Αναγκαία η αλλαγή συσχετισμών

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συσπείρωση και την πάλη τους μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και των άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ, για την απόκρουση της αντεργατικής λαίλαπας, για την οργάνωση της αντεπίθεσής τους. Η πρωτοπόρα, συνεπής, ασυμβίβαστη και ταξική δράση του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα αποτελεί ελπίδα για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 27 Νοέμβρη στις επιχειρήσεις και στους κλάδους.

Είναι ανάγκη η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει ότι όσο θα κυριαρχεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής όλα τα στοιχεία του εποικοδομήματός του, όπως είναι το νομικό εποικοδόμημα και η εργατική νομοθεσία, αντανακλούν την κυριαρχία του κεφαλαίου και τις εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις. Οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, μέσα από τους σκληρούς αγώνες της, είναι πάντοτε επισφαλείς και αβέβαιες. Ο οικονομικός αγώνας, οι οικονομικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης δεν μπορούν να εγγυηθούν την πραγματική καλυτέρευση της θέσης της αν δεν σταματήσει ο φαύλος κύκλος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Για να σταματήσουν τα δεινά για την εργατική τάξη χρειάζεται η πάλη του εργατικού κινήματος να προσανατολιστεί συνολικά ενάντια στην ίδια την καπιταλιστική εξουσία, στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τους φορείς της. Η ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και της πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης είναι βασική προϋπόθεση για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, η λαϊκή ευημερία και προκοπή μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την απελευθέρωσή τους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ώστε να περάσει ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν, καθώς και η εξουσία.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕΣελίδα 17 - ΠΑΙΔΕΙΑ

Σήμερα συζητιέται η τροπολογία για τις πανελλαδικές

Σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή οι τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου για την Ερευνα, αλλά αφορούν θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατάρτισης και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ανάμεσά τους είναι και η τροπολογία για τα μαθήματα που θα εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις με βάση το νόμο για το «Νέο Λύκειο», που μπήκε σε εφαρμογή από πέρσι, δηλαδή για τις εξετάσεις που θα δώσουν του χρόνου οι μαθητές της φετινής Β' Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Γενικού Λυκείου, κυριαρχεί η λογική του «κόψε - ράψε» αφού στη Γ' Τάξη Ημερήσιου Γενικού Λυκείου θα εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων 33 ωρών, που περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας 13 διδακτικών ωρών εβδομαδιαίως και τρεις Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού (Ομάδα Ανθρωπιστικών, Ομάδα Θετικών, Ομάδα Οικονομικών - Πολιτικών - Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών).

Προστίθεται επίσης ως εξεταζόμενο μάθημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις το μάθημα της Πληροφορικής στην Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες», εναλλακτικά με το μάθημα της Χημείας, αναλόγως του ποιες σχολές θα επιλέξει ο υποψήφιος.

Με την τροπολογία ορίζονται λεπτομερέστερα οι Σχολές, τα Τμήματα και οι Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, όπου μπορούν να εισάγονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις οι απόφοιτοι Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.

Θεσπίζεται ακόμα ο συντελεστής βαρύτητας κάθε μαθήματος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο οποίος θα ορίζεται με υπουργική απόφαση μέχρι την 1η Μάρτη κάθε έτους, οπότε τα τμήματα και οι σχολές θα πρέπει να παραδίδουν στον υπουργό την πρότασή τους για τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων.ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση

Εκδήλωση, με θέμα «οι θέσεις του ΚΚΕ για την τεχνικο-επαγγελματική εκπαίδευση», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σάββατο, 13 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της εκδήλωσης, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, από χτες, ξεκίνησε περιοδείες σε σχολές μαθητείας και κατάρτισης. Πρώτοι σταθμοί το Δημόσιο ΙΕΚ Νεάπολης, η 1η και 2η ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ Νεάπολης. Τις επόμενες μέρες και μέχρι το τέλος της βδομάδας προγραμματίζονται περιοδείες σε: 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, Δημόσιο ΙΕΚ Μοναστηρίου, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ωραιοκάστορυ, Δημόσιο ΙΕΚ Ευόσμου, Δημόσιο ΙΕΚ Τριανδρίας και Δημόσιο ΙΕΚ Θέρμης.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για τα κενά εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη με στοιχεία για τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου που υπογράφουν την Ερώτηση, «μηδενικοί ήταν και φέτος οι μόνιμοι διορισμοί, ενώ μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, οι προσλήψεις των αναπληρωτών. Επιπλέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών έχει μειωθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά είκοσι περίπου χιλιάδες και στην Πρωτοβάθμια κατά δέκα χιλιάδες.

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες στα Γυμνάσια και Λύκεια της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Ηδη κλείνουν δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπάρχουν περίπου 90 κενές θέσεις καθηγητών, γεγονός που σημαίνει ότι χάνονται σχεδόν 1.800 ώρες διδασκαλίας κάθε βδομάδα. Τα κενά εντοπίζονται στις ειδικότητες της αγγλικής γλώσσας, της οικιακής οικονομίας, των καλλιτεχνικών, της μουσικής, των οικονομικών, της πληροφορικής και της θεολογίας.

Αντίστοιχα κενά σημειώνονται και από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με κενά σε 33 καθηγητές, που αντιστοιχούν σε περίπου 640 χαμένες ώρες διδασκαλίας κάθε βδομάδα. Τα κενά σε εκπαιδευτικούς εντοπίζονται στις ειδικότητες φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιολόγοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί - μηχανικοί, γεωλόγοι, μουσικοί, μηχανολόγοι και ηλεκτρονικοί, καθώς και τεχνολόγοι τροφίμων και διατροφής».

Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ

Στο «τραπέζι» ο καθορισμός του αριθμού εισακτέων

Με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη μετάθεση της αρμοδιότητας καθορισμού εισακτέων από το υπουργείο Παιδείας στα ίδια τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, συνεδρίασαν χτες τα Συμβούλια Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ).

Η εισήγηση του υπουργείου Παιδείας είναι η εφαρμογή του τμήματος εκείνου του νόμου - πλαισίου, που ορίζει ότι ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται από τα ιδρύματα. Συγκεκριμένα, πρότεινε να υποβληθούν σχετικές εισηγήσεις από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), κατόπιν να κατατεθεί η γνώμη της ΑΔΙΠ στα ιδρύματα και στη συνέχεια τα ίδια τα ιδρύματα να αποφασίσουν για τον αριθμό των εισακτέων. Η δε ηγεσία του υπουργείου προσπάθησε να αποκόψει το ζήτημα της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τη συζήτηση για τους εισαγόμενους, ωστόσο κάλεσε τα ιδρύματα να λάβουν υπόψη τις απαιτήσεις της ελληνικής οικογένειας για ανώτατες σπουδές.

Ο υπουργός Παιδείας εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει αυτή τη διαδικασία και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή.

Η πλευρά των διοικήσεων των Πανεπιστημίων τοποθετήθηκε με βάση την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων που έγινε το Σάββατο. Τονίζοντας, δηλαδή, ότι το θέμα των εισαγομένων «είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», ώστε πολιτεία και ιδρύματα να αναλάβουν το κομμάτι της ευθύνης που τους αναλογεί. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, παρουσιάστηκε η σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον αριθμό των εισακτέων. Μεταξύ άλλων προτείνει ένα τμήμα που διαθέτει μέχρι και 5 καθηγητές όλων των βαθμίδων, να μην έχει αριθμό εισαγομένων άνω του 50 και όταν ένα τμήμα διαθέτει άνω των 5 καθηγητών όλων των βαθμίδων, να μπορεί να δέχεται αριθμό εισαγομένων αιτιολογημένα μέχρι 120.

Στη χτεσινή συζήτηση, δεν εκφράστηκε από την πλευρά των φορέων της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανοιχτή αντίθεση στο να καθορίζουν τα ιδρύματα πόσοι θα εισαχθούν. Ωστόσο καθολικά πρόταξαν το ζήτημα της αντιστοίχισης αριθμού εισακτέων - χρηματοδότησης - στελέχωσης. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Σύνοδος Πρυτάνεων, «σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2009», ενώ ζητά την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων για τις διαθεσιμότητες των διοικητικών υπαλλήλων.

Η χτεσινή συζήτηση ανέδειξε τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ «εκτός θέματος» ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που σπουδάζουν και οι οικογένειές τους, η υποβάθμιση των σπουδών και η ιδιωτικοποίηση λειτουργιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις των κομμάτων που πήραν μέρος στο Συμβούλιο «κοινωνικού διαλόγου» για την Παιδεία, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι σε μία τέτοια συζήτηση η «αριστερά» οφείλει να είναι παρούσα, όχι όμως και να συναινεί. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργείου, ο εκπρόσωπος του Ποταμιού ζήτησε να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι ποσοτικοί δείκτες (υποδομές, προσωπικό κ.τ.λ.) για τον καθορισμό των εισακτέων και οι μετεγγραφές να μην ξεπερνούν το 20% των εισακτέων.Σελίδα 18 - ΔΙΕΘΝΗ

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ

Νέα παράταση στον προσωρινό συμβιβασμό

Σε νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας έως τις 30 Ιούνη 2015 συμφώνησαν να προχωρήσουν οι διαπραγματευτές των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία,Κίνα, Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ συμμετέχει και η ΕΕ) και του Ιράν σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας επί του πυρηνικού του προγράμματος. Οπως, ωστόσο, ανακοινώθηκε, έως το Μάρτη θα ανακοινωθεί μια πρώτη πολιτική συμφωνία, ενώ διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε μεν πρόοδος στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις, αλλά όχι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εκ νέου τον επόμενο μήνα.

Το Ιράν έχει μειώσει τα αποθέματά του σε χαμηλού εμπλουτισμού φυσικό ουράνιο και έχει προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για να συμμορφωθεί με τους όρους της περσινής προσωρινής συμφωνίας που σύναψε με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, για αυτό και ζητάει άμεση άρση όλων των κυρώσεων, κάτι που δε δέχονται κυρίως οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ζητάνε και άλλες υποτιθέμενες εγγυήσεις για να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο, δικαίωμα βέβαια που δεν αμφισβητούν για τον εαυτό τους.

Το Ιράν απαιτεί να μπορεί να διατηρήσει, έως και να ενισχύσει, την ικανότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας των πυρηνικών του σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτήν την κατεύθυνση επεκτείνει και τη συνεργασία για νέους πυρηνικούς σταθμούς με τη Ρωσία, ζήτημα που παρεμπιπτόντως δε θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και της χτεσινής μέρας, το παζάρι των διαπραγματευτών ήταν σκληρό. Εγιναν διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις, του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ και της διαπραγματεύτριας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, όπως και των ΥΠΕΞ της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Κίνας Βανγκ Γι.

Ο νέος συμβιβασμός που επιτεύχθηκε αφήνει ανοιχτή την αντιπαράθεση με το Ιράν που αποτελεί κομβικό ζήτημα για τις εξελίξεις στην ευρεία Μέση Ανατολή και τις σχέσεις των Δυτικών ιμπεριαλιστών με τη Συρία και το Ιράκ. Σε αυτές τις γειτονικές στο Ιράν χώρες, αυτήν τη στιγμή, συνεχίζεται μεν η επέμβαση με το βολικό πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ωστόσο η έκβασή της είναι αβέβαιη.ΡΩΣΙΑ

Μεγάλες οι συνέπειες των κυρώσεων

ΜΟΣΧΑ.--

Το ζήτημα των συνεπειών από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες στη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις απώλειες από την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου ανέδειξε σε παρέμβασή του χτες ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ. Αναφέρθηκε σε απώλειες της τάξης των 40 δισ. δολαρίων ετησίως, εξαιτίας των κυρώσεων από την Δύση και 90 - 100 δισ. δολαρίων από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Την εκτίμηση αυτή σε ό,τι αφορά το σκέλος σχετικά με τις κυρώσεις ωστόσο αμφισβήτησε ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ. Βεβαίως, δέχτηκε το γεγονός ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι πάνω από 25%. Πάντως, όσο κλιμακώνεται η αντιπαράθεση η Ρωσία, διαμέσου του Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η χασούρα αφορά και τις χώρες που επιβάλλουν τις κυρώσεις, κάτι φυσικά που έχει σχέση με την αλληλοδιαπλοκή συμφερόντων μονοπωλιακών ομίλων στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία.ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Μάχες και σκέψεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο και χτες οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να αυξάνονται από τις επιχειρήσεις του στρατού κατά κατοικημένων περιοχών και των πολιτοφυλακών σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Σε ό,τι αφορά τις μάχες, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρίι Λισένκο, μίλησε για «τρεις στρατιώτες νεκρούς και 24 άλλους τραυματίες» ενώ οι αρχές του Δήμου του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι 12 πολίτες τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και πολλά οικήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές από πυρά πυροβολικού. Επλήγη επίσης το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα 5.000 οικήματα να μείνουν χωρίς θέρμανση.

Και ενώ το αιματοκύλισμα του λαού συνεχίζεται, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που έδωσε με την ομόλογό του της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, που επισκέφτηκε το Κίεβο χτες, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει να διοργανώσει δημοψήφισμα για το κατά πόσον οι Ουκρανοί πολίτες επιθυμούν ή όχι την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Διευκρίνισε πάντως ότι αυτό θα συμβεί «όταν η χώρα θα πληροί τα σχετικά κριτήρια».

Από την πλευρά της η ομόλογός του της Λιθουανίας ανέφερε ότι «η Ουκρανία θα λάβει όλη τη διαθέσιμη υποστήριξη από τη Λιθουανία και ό,τι έχει η Λιθουανία». Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, όμως αφήνεται να εννοηθεί ότι η βοήθεια θα περιλαμβάνει και εξοπλισμό που δεν προσδιορίζεται τι είδους ακριβώς θα είναι. Πάντως, η Γκριμπαουσκάιτε, ξεκάθαρα συνέδεσε τη χορήγηση της βοήθειας αυτής με την προώθηση βαθιών «μεταρρυθμίσεων» με στόχο την καταπολέμηση της «ενδημικής διαφθοράς».

Η Πρόεδρος της Λιθουανίας, γνωστή αντικομμουνίστρια (στη χώρα της τιμώνται τα τάγματα των συνεργατών των ναζί που πολέμησαν τον Κόκκινο Στρατό), υποσχέθηκε επίσης ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας της θα εκπαιδεύσουν αξιωματικούς του ουκρανικού στρατού, ενώ οι Ουκρανοί στρατιωτικοί που τραυματίζονται θα νοσηλεύονται σε λιθουανικά νοσοκομεία. Επίσης, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «επιδεικνύει όλα τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς ενός κράτους τρομοκράτη». Τον ίδιο κυνισμό και υποκρισία είχε χρησιμοποιήσει κατά την επίσκεψή του, την Παρασκευή, στο Κίεβο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Για το ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - που είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία - ο γγ του, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη Σύνοδο που έγινε στη Χάγη, είπε ότι η λυκοσυμμαχία εξακολουθεί να έχει ανοιχτή την πόρτα της για την Ουκρανία αλλά επικαλέστηκε τη δήθεν ανεξαρτησία της κάθε χώρας να αποφασίζει.ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Σύλληψη Σόκρατες για φοροδιαφυγή

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Στη σύλληψη του 57χρονου πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προχώρησαν οι πορτογαλικές αρχές το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στο επίκεντρο των ερευνών έχουν τεθεί υψηλά χρηματικά ποσά που μεταφέρθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Σόκρατες, χωρίς να δικαιολογούνται από τη φορολογική του δήλωση.

Ο σοσιαλδημοκράτης Σόκρατες ήταν πρωθυπουργός για το χρονικό διάστημα 2005 - 2011, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Ο νέος γενικός γραμματέας του PS, Αντόνιο Κόστα, επιχείρησε να τηρήσει αποστάσεις σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τα προσωπικά συναισθήματα της αλληλεγγύης και της φιλίας με την πολιτική δράση του PS, η οποία πρέπει να συνεχιστεί».

Η εμπλοκή κορυφαίων στελεχών αστικών κομμάτων σε υποθέσεις υπεξαίρεσης μαύρου χρήματος δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αφού η διαφθορά είναι βασικό σύμπτωμα του καπιταλισμού και το πολιτικό προσωπικό των μονοπωλίων είναι τμήμα της τάξης που θησαυρίζει από παρασιτικές δραστηριότητες και πάνω απ' όλα την εκμετάλλευση των εργατών. Δεν πρόκειται δηλαδή για καμιά «εξαίρεση», όπως προσπάθησαν να πείσουν όσοι εμφανίστηκαν δήθεν οργισμένοι και έκπληκτοι.ΒΕΛΓΙΟ

Δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας καθώς επίσης η βιομηχανική και εμπορική παραγωγή σε ολόκληρο το Βέλγιο επηρεάστηκαν χτες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε 4 από τις 11 επαρχίες της γαλλόφωνης Βαλονίας και της ολλανδόφωνης Φλάνδρας στον βελγικό βορρά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας και στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Σαρλ Μισέλ, που προωθεί περικοπές 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων, στις αυξήσεις στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως τα 65 - 66 έτη από το 2025 και έως τα 67 έτη από το 2030, αλλά και στα μέτρα που χτυπάνε κοινωνικές υπηρεσίες.

Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στην Αμβέρσα, το σημαντικότερο εμπορικό λιμάνι της χώρας, όπου μαζική ήταν η κινητοποίηση των λιμενεργατών. Επίσης μαζική ήταν η συμμετοχή στους σιδηροδρομικούς ενώ απεργία έγινε και στα αεροδρόμια.

Η χτεσινή απεργία αποτελεί συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης που είχε γίνει στις Βρυξέλλες με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις επίσης έχουν προγραμματισθεί νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και θα κορυφωθούν με γενική απεργία που έχει αναγγελθεί για τις 15 Δεκέμβρη.ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ετοιμάζουν νέα «πακέτα» - δώρα για το κεφάλαιο

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Μέτρα που θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη Γαλλίας και Γερμανίας αναμένεται να περιλαμβάνει έκθεση που συντάχθηκε μετά από αίτημα των δύο κυβερνήσεων, στο πλαίσιο κατάρτισης των νέων γύρων αντιλαϊκών επιθέσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», η έκθεση προβλέπει «μεταξύ άλλων την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στη Γαλλία, καθώς και τη χαλάρωση του 35ώρου σε πολυάριθμους τομείς. Εξάλλου, το κείμενο καλεί να υπάρξει πάγωμα μισθών για μια περίοδο τριών ετών, ώστε να καταστούν οι γαλλικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές». Σημειώνουμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν τόνιζε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» και ότι τα σημερινά ωράρια εργασίας στη Γαλλία δίνουν στους επενδυτές την εντύπωση ότι είναι μια χώρα «που δε θέλει να δουλέψει».

Οσον αφορά τη Γερμανία, η έκθεση συνιστά μεταξύ άλλων διπλασιασμό των επενδύσεων για τις υποδομές και πρόσθετες δαπάνες ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018, έναντι των 10 δισ. ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκο» οι νέες προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν επίσημα μεθαύριο Πέμπτη. Χτες, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών έλεγε ότι «δεν πρόκειται για προτάσεις της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά για μια έκθεση δύο οικονομολόγων». Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τρόπο και το χρόνο που τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα «σερβιριστούν», αυτά είναι δεδομένα, σε κάθε χώρα - μέλος στο πλαίσιο και της «δημοσιονομικής προσαρμογής» που φαίνεται να είναι βασική αφετηρία και για τη συγκεκριμένη έκθεση.Σελίδα 19 - ΔΙΕΘΝΗ

ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνάντηση στο φόντο έντονων ανταγωνισμών

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο εκτιμήσεων για συνεχιζόμενες «δοκιμασίες» των σχέσεων Αγκυρας - Ουάσιγκτον έγινε η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Τουρκία.

Οι δύο άντρες συζήτησαν για περίπου τέσσερις ώρες θέματα όπως η πρόοδος των επιχειρήσεων του «διεθνούς συνασπισμού» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») αλλά και το «μέλλον της Συρίας». Το γεγονός ότι δε δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους έκανε πολλούς να μιλήσουν για «διαφωνίες» που «παραμένουν έντονες». Για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά φαίνεται ότι συνεχίζει να αντιστέκεται «σθεναρά» στη χρήση της βάσης της στο Ιντσιρλίκ για τις ανάγκες του «συνασπισμού», να είναι ανήσυχη για την ευρύτερη αναβάθμιση του ρόλου των Κούρδων, ενώ εξακολουθεί να ιεραρχεί την «ευθεία» ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ ως καταλυτική και για την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι «πληρέστερες και ισχυρότερες» από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν εξηγώντας ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναπτύσσονται πάνω στις κοινές αξίες, στα κοινά συμφέροντα και τον αμοιβαίο σεβασμό και προσαρμόζονται στις νέες στρατηγικές συνθήκες» και ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν εκ νέου στην «αμοιβαία δέσμευση να εγγυηθούμε την άμυνα και την ασφάλειά μας, ως σύμμαχοι στους κόλπους του NATO». Επιπλέον, δήλωσε ότι οι συντονισμένες ενέργειες της Τουρκίας και των ΗΠΑ «θα παίξουν σημαντικό ρόλο για το μέλλον της περιοχής».

Ο Μπάιντεν επέλεξε να πει ότι «η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι όσο ισχυρή ήταν πάντα, έχουμε ανάγκη την Τουρκία και πιστεύω ότι η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι μας έχει και εκείνη ανάγκη».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ανώνυμα ότι με τους Τούρκους υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι στη Συρία «χρειάζεται μια πολιτική μετάβαση» αλλά «προς το παρόν, η απόλυτη προτεραιότητά μας στο Ιράκ και στη Συρία είναι να ηττηθεί το "ΙΚ"». «Ενας από τους λόγους για τους οποίους θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τουρκικές εγκαταστάσεις είναι ότι θα μας έδινε την ικανότητα να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στις μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του "ΙΚ"», συμπλήρωναν.

Στη διάρκεια της παραμονής του στην Τουρκία ο Μπάιντεν συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ

Διαφωνίες τακτικής με συνέχιση της επέμβασης...

Παραίτηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, λόγω «διαφωνιών» με τον Πρόεδρο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τις αντιθέσεις ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και σε ένα μέρος της αστικής τάξης σε σχέση με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί τόσο έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε Συρία και Ιράκ, όσο και έναντι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, φαίνεται πως αντανακλά η χτεσινή παραίτηση του 78χρονου Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου, επί τουλάχιστον 12 χρόνια γερουσιαστή στη Νεμπράσκα και πρώην βετεράνου στον πόλεμο του Βιετνάμ, σημειώνοντας ότι τον είχε ενημερώσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, λέγοντάς του ότι «έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει». Ο Ομπάμα σημείωσε πως ο Χέιγκελ θα παραμείνει στο πόστο του μέχρις ότου οριστεί αντικαταστάτης του, ενδεχομένως μεταξύ ενός εκ των πιθανών διαδόχων του που θεωρούνται η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Αμυνας, και ο Αστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Αμυνας.

Ο Χέιγκελ πρότεινε εδώ και μήνες μία «σκληρότερη» γραμμή δράσης όσον αφορά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ, υποστηρίζοντας ενθέρμως ακόμη και την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες είχε διαρρεύσει δικό του εσωτερικό υπόμνημα που προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Προέδρου Ομπάμα σε Συρία και Ιράκ «κινδυνεύει» εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, καθώς ο Αμερικανός ηγέτης φαίνεται να βάζει σε προτεραιότητα μία πιο σκληρή τακτική εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» «ανεξάρτητα από το θέμα του Ασαντ».

Η παραίτηση Χέιγκελ έδωσε, πάντως, αφορμή χτες στον (επίσης Ρεπουμπλικάνο) πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ να προτείνει μία «ευρύτερη επανεξέταση της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής», με αφορμή την αντικατάσταση του Χέιγκελ.

Μήνυμα Ασαντ για «συσπείρωση» κατά των τζιχαντιστών

Το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, ο ηγέτης της χώρας Μπασάρ Ασαντ, μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία Ρώσων βουλευτών, απηύθυνε διεθνώς έκκληση, ώστε να ασκηθεί «αληθινή πίεση σε εκείνους που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση, στον εξοπλισμό και στην υποστήριξη των ενεργειών των τρομοκρατών», αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία που στήριξαν ποικιλοτρόπως τους τρομοκράτες - μισθοφόρους.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επέκρινε τη δράση των (υπό αμερικανική ηγεσία) δυτικών και αραβικών δυνάμεων στη Συρία, έναντι των τζιχαντιστών του «ΙΚ», σημειώνοντας στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ ότι «δεν είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο», αφού η καταπολέμηση της τρομοκρατίας δίχως την άδεια των εγχώριων αρχών «είναι παράνομη και απορριπτέα». Ο Μπογκντάνοφ σημείωσε ότι η στάση των ΗΠΑ στην περιοχή «που λέει ότι συμφωνεί με την ιρακινή κυβέρνηση αλλά όχι και με τη συριακή είναι καταστροφική».

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε διαμηνύσει πως η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί σε αυτόν τον «διεθνή» συνασπισμό κατά του «ΙΚ» «γιατί δραστηριοποιείται δίχως την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Περίθαλψη τζιχαντιστών στο Ισραήλ;

Την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν πως κινούνται κατά των τζιχαντιστών, οι κατοχικές δυνάμεις του πιστού τους συμμάχου, του Ισραήλ, φαίνεται πως έχουν αναλάβει την ιατρική περίθαλψη των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα». Σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα «Walla», που επικαλείται χτεσινό τηλεγράφημα του συριακού πρακτορείου ειδήσεων, ΣΑΝΑ, το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις μετέφεραν δύο βαριά τραυματίες - μέλη του «Μετώπου Νούσρα» από τη Συρία στο νοσοκομείο Ναχαρίγια της δυτικής Γιαλιλαίας. Η ιστοσελίδα «Walla» σημειώνει μάλιστα ότι μέσα στους τελευταίους μήνες, στο νοσοκομείο Ναχαρίγια έχουν νοσηλευτεί 443 τζιχαντιστές που τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων στη Συρία.

 • Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι τα γαλλικά μαχητικά τύπου «Μιράζ» που αναμένεται να αναπτυχθούν εντός του επόμενου μήνα σε βάση της Ιορδανίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Το ίδιο 24ωρο στην επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ αναφέρθηκαν ακόμη δύο επιτυχίες δυνάμεων του ιρακινού στρατού, που έδρασε με την υποστήριξη πολιτοφυλακών Σιιτών και Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά», καταφέρνοντας να ανακτήσει τον έλεγχο των πόλεων Σααντίγια και Τζαλούλα.


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Ενδοαστική κόντρα με αφορμή ρατσιστικό νομοσχέδιο...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΚΑΪΡΟ.--

«Τρικυμία» στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκαλεί η προώθηση ρατσιστικού νομοσχεδίου στην Κνεσέτ, που δεν θα ορίζει πλέον το Ισραήλ ως «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος», αλλά ως «εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού», με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την αραβική μειονότητα, που αποτελεί το 20% του ισραηλινού λαού.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε την Κυριακή με 14 ψήφους υπέρ και 6 κατά, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, επικρίθηκε σφόδρα από τους εταίρους της κυβέρνησης Νετανιάχου, την υπουργό Δικαιοσύνης, Τζίπι Λίβνι, και τον υπουργό Οικονομικών (ηγέτη του κόμματος Yesh Atid) Γιαΐρ Λαπίντ. Θεωρείται ότι δίχως την κοινοβουλευτική υποστήριξη της Λίβνι και του Λαπίντ, ο Νετανιάχου δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου και θα υποχρεωθεί σε εύσχημη δικαιολογία απόσυρσής του. Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκε χτες και ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, Γεσούντα Γουαϊνστάιν. Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε μια βδομάδα.

Συνέχιση βίας σε βάρος Παλαιστινίων

Στο μεταξύ, οι πολιτικές της κυβέρνησης Νετανιάχου ενθαρρύνουν τα επεισόδια βίας Εβραίων εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων.

Την Κυριακή, ο 36χρονος Παλαιστίνιος Ακέλ Αμέρ Κχαλίλ Τζαντάλαχ έχασε τη ζωή του και ένας ακόμη συνομήλικός του τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα που φαίνεται πως προκάλεσε σκόπιμα Εβραίος έποικος σε δρόμο κοντά σε συνοικισμό εποίκων στο Μπινγιαμίν. Σε επιδρομές των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε σπίτια Παλαιστινίων σε Ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη συνελήφθησαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, ενώ και το περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι «παραδειγματικές» κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων που θεωρούνται ύποπτοι ή ενέχονται σε επιθέσεις κατά των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Πρόταση Σίσι για μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή (ένα 24ωρο πριν ξεκινήσει την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία σε Ιταλία και Γαλλία) σημείωσε ότι είναι έτοιμος να αποστείλει Αιγύπτιους στρατιώτες για να λειτουργήσουν σαν «δύναμη σταθεροποίησης» ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση αποσταθεροποίησης που αντιμετωπίζει η Λιβύη, σημειώνοντας ότι η χώρα «κατρακυλά στο χάος», όπου δημιουργούνται «εξαιρετικά επικίνδυνες βάσεις τζιχαντιστών». Κάλεσε δε τη «διεθνή κοινότητα» να κάνει μία «ξεκάθαρη επιλογή υπέρ του στρατού της Λιβύης και κανενός άλλου».

Στην ατζέντα της περιοδείας Σίσι σε Ιταλία και Γαλλία συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και κυρίως η προσέλκυση ξένου κεφαλαίου στην Αίγυπτο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί κατά την τελευταία τριετία πολιτικής αστάθειας.Σελίδα 20 - ΔΙΕΘΝΗ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ .-- Σήμερα αναμένεται να απελευθερωθούν από τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) δύο Κολομβιανοί στρατιώτες οι οποίοι έχουν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες στην περιοχή Αράουκα. Σε ό,τι αφορά τον επίσης αιχμάλωτο στρατηγό Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, έναν λοχαγό και μια δικηγόρο που τον συνόδευαν, η απελευθέρωσή τους που έχει συμφωνηθεί, καθυστερεί γιατί ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην περιοχή όπου κρατούνται. Θυμίζουμε ότι η σύλληψη του στρατηγού από τους κομμουνιστές αντάρτες σε ζώνη όπου συνεχίζεται η ένοπλη σύγκρουση, αποτέλεσε το πρόσχημα για τον πρόεδρο της Κολομβίας Χ. Μ. Σάντος να αναστείλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται ενώ και δυο χρόνια στην Αβάνα της Κούβας.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Ξεκινά αύριο Τετάρτη και ολοκληρώνεται μεθαύριο Πέμπτη η 18η Σύνοδος της Ενωσης Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία (SAARC). Η συνάντηση θα γίνει στο Κατμαντού του Νεπάλ, μετά από αναβολή δύο χρόνων. Η Ενωση δημιουργήθηκε το 1985 και σήμερα σε αυτήν συμμετέχουν Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα. Τον περασμένο Ιούλη, μετά από πρόταση της Ινδίας αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Αναπτυξιακή Τράπεζα της SAARC.

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Εξι νευραλγικά υπουργεία, μεταξύ των οποίων το Εσωτερικών, Ορυχείων και Επικοινωνιών αναλαμβάνει ο στρατός στη νέα «μεταβατική» κυβέρνηση της δυτικοαφρικανικής Μπουρκίνα Φάσο με μεταβατικό Πρόεδρο τον Μισέλ Καφαντό. Ο τελευταίος αναλαμβάνει ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, αναλαμβάνει το υπουργείο Αμυνας. Τα άλλα στελέχη της κυβέρνησης προέρχονται από οργανώσεις πολιτών και μια σειρά πολιτικών κομμάτων.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν το Σαββατοκύριακο το νότιο Μαρόκο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στη νότια πόλη Γκουελμίμ, όπου πνίγηκαν τουλάχιστον 24 άτομα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το θάνατο αρκετών δεκάδων χωρικών προκάλεσε η προχτεσινή επίθεση ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο χωριό Ντορόν Μπάγκα στις όχθες της λίμνης Τσαντ. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 60 ατόμων.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Σε μία βδομάδα καλούνται, εκ νέου, οι ψηφοφόροι στο Μπαχρέιν, προκειμένου να εκλέξουν τις 34 από τις 40 έδρες της Βουλής της χώρας, καθώς μόλις έξι υποψήφιοι κέρδισαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν το περασμένο Σάββατο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο αντιπρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ανακοίνωσε χτες ότι ο στρατός θα αντιμετωπίσει με «σιδερένια πυγμή» τους Σομαλούς ισλαμιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» που ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο σε λεωφορείο σκοτώνοντας 28 από τους επιβάτες, επειδή δεν «πέρασαν το τεστ» ερωτήσεων περί Κορανίου. Ο Ρούτο ανακοίνωσε ότι ήδη ο στρατός προχώρησε σε επιχειρήσεις έναντι των φανατικών ισλαμιστών της «Σαμπάμπ» σκοτώνοντας τη Δευτέρα «πάνω από 100». Προειδοποίησε πως θα ενταθούν οι αστυνομικοί εξονυχιστικοί έλεγχοι σε ύποπτα τζαμιά που τα αποκάλεσε «φωλιές τρομοκρατίας».

ΚΑΪΡΟ.-- Μια 31χρονη Αιγύπτια, έγκυος στον έκτο μήνα, απεβίωσε την Κυριακή από τη γρίπη των χοίρων (H1N1).ΙΑΠΩΝΙΑ

Παγιδεύτηκαν δεκάδες μετά από σεισμό

ΤΟΚΙΟ.--

Ενας από τους ισχυρότερους σεισμούς των τελευταίων 100 χρόνων ήταν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός που σημειώθηκε την Κυριακή στην κεντρική Ιαπωνία, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν. Η δόνηση σημειώθηκε στη νομαρχία Ναγκάνο και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα. Στο χωριό Χακούμα (ένα χειμερινό θέρετρο όπου το 1998 είχαν διεξαχθεί κάποια από τα αγωνίσματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων) περίπου 30 άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των σπιτιών τους για ώρες.

Στην Ιαπωνία υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι μεγάλες οι λαϊκές αντιδράσεις στη λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων.

Το περασμένο Σάββατο, σεισμός σημειώθηκε όμως και στην Κίνα, μεγέθους 5,9 βαθμών. Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά». Ο σεισμός έγινε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Σετσουάν, όπου το Μάη του 2008 είχαν σκοτωθεί 80.000 άτομα μετά από σεισμό 7,9 βαθμών.ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Δεκάδες νεκροί σε αγώνα βόλεϊ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 45 είναι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση που σημειώθηκε στην περιοχή Πάκτικα του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, προχτές, Κυριακή.

Η επίθεση σημειώθηκε όταν ένα άτομο πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένο αφού αναμείχτηκε στο κοινό που παρακολουθούσε έναν τελικό αγώνα σε τουρνουά βόλεϊ. Τα περισσότερα θύματα ήταν νεαρά αγόρια, ακόμα και παιδιά. Δεκάδες ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν (οι «Τάιμς του Αφγανιστάν» έκαναν λόγο για 70 τραυματίες), αρκετοί μάλιστα νοσηλεύονταν σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.

Επίθεση σημειώθηκε χτες και μέσα στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες - μέλη της ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σαββατιάτικο δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει πιο διευρυμένα «καθήκοντα» για τα αμερικανικά στρατεύματα που πρόκειται να μείνουν στο Αφγανιστάν και το 2015.

Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι στρατιώτες δεν θα παίρνουν μέρος σε μάχες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τελικά θα μπορούν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και άλλων ομάδων που απειλούν τον αμερικανικό στρατό ή την αφγανική κυβέρνηση. Ακόμα, θα επιτρέπονται οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά περίπτωση.ΤΥΝΗΣΙΑ

Προεδρικές εκλογές

ΤΥΝΙΔΑ.--

Ο 87χρονος πρώην πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μπέτζι Καΐντι Εσέμπσι, προβάλλει ως ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, πρώτη φορά μετά τις κινητοποιήσεις του 2011 που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε Προέδρου Μπεν Αλι.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν εντός τρέχοντος 24ώρου, ωστόσο υποστηρικτές του Εσέμπσι ισχυρίζονται ότι προηγείται των αντιπάλων του με αισθητή διαφορά, καθώς φαινόταν να παίρνει ποσοστό 47,8% έναντι του δεύτερου υποψηφίου, Μόνσεφ Μαρζούκι, με 26,9%.

Στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής συμμετείχαν 27 υποψήφιοι. Σε περίπτωση που δε συγκεντρωθεί απόλυτη πλειοψηφία τότε θα διεξαχθεί και δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων στις 28 Δεκέμβρη.

Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, Σαφίκ Σαρσάρ, δήλωσε ότι περίπου το 53,7% των συνολικά 5,2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες.

Από την ανεξαρτησία της Τυνησίας το 1956 έως την εξέγερση του 2011 η χώρα γνώρισε μόνο δύο Προέδρους, τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα, ο οποίος ανατράπηκε το 1987 από πραξικόπημα του ίδιου του πρωθυπουργού Μπεν Αλι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα μέχρι την φυγή του στη Σαουδική Αραβία στις 14 Γενάρη 2011.ΗΠΑ

Δωδεκάχρονο αγόρι νέο θύμα αστυνομικής βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «στρατιωτικοποίηση» της αστυνομίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ανεπαρκή εκπαίδευση και οι οξυμένες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αυξάνουν πλέον ολοένα και συχνότερα τα θύματα αστυνομικής βίας στη χώρα, παρά το σάλο και την ένταση που προκάλεσε τον περασμένο Αύγουστο στο Φέργκιουσον του Μιζούρι η εν ψυχρώ δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν...

Το τελευταίο νεαρότερο θύμα αστυνομικής βίας καταγράφηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ένα 12χρονο αγόρι, ο Αφροαμερικανός Ταμίρ Ράις, που είχε στην κατοχή του αεροβόλο με μπίλιες απεβίωσε την Κυριακή μετά τον τραυματισμό του από πυρά αστυνομικών σε πάρκο πλάι σε χώρο διασκέδασης στο Κλίβελαντ, στην πολιτεία Οχάιο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δύο αστυνομικοί εστάλησαν το Σάββατο το απόγευμα στο σημείο έπειτα από μια κλήση στην Αμεση Δράση σχετικά με έναν ύποπτο που κράδαινε ένα πιστόλι και απειλούσε διερχόμενους διαβάτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Κλίβελαντ, που ερευνά τη χρήση θανατηφόρας βίας, οι δύο αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο απαίτησαν από τον 12χρονο να σηκώσει τα χέρια ψηλά, αλλά αυτός «κατέβασε τα χέρια προς τη μέση του για να πιάσει το πιστόλι». Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν το αγόρι, τραυματίζοντάς το στον κορμό.

Μετά το συμβάν, οι αστυνομικοί συνειδητοποίησαν ότι το πιστόλι το οποίο βρισκόταν στην κατοχή του υπόπτου 12 ετών ήταν μια ρεπλίκα τύπου «airsoft» (αεροβόλο με μπίλιες), αντίγραφο ημιαυτόματου πιστολιού που χρησιμοποιείται ως παιχνίδι.

Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς είναι στο Σώμα λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ ο δεύτερος έχει εμπειρία δέκα ετών και πλέον. Στην ηχογράφηση της κλήσης στην Αμεση Δράση, ο καλών αναφέρει ότι ο ύποπτος ίσως ήταν «έφηβος» και το όπλο ήταν «πιθανόν ψεύτικο», αλλά η πληροφορία αυτή (σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ) δεν μεταφέρθηκε στους αστυνομικούς που εστάλησαν στο σημείο.

Νωρίτερα, ο πατέρας του αδικοσκοτωμένου Μάικλ Μπράουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία καθώς στο προάστιο Φέργκιουσον τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις ενόψει της απόφασης του πολιτειακού δικαστή σχετικά με την παραπομπή ή όχι του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον που δολοφόνησε τον άοπλο γιο του.Σελίδα 21 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των εκθέσεων του ΕΕΤΕ, πραγματοποιήθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 21/11 παρουσιάστηκαν έργα παιδιών από το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, με θέμα «Οι εικαστικές τέχνες κατά του φασισμού», καθώς και η δουλειά που έγινε στο Γυμνάσιο Παμφίλων (στη Μυτιλήνη) με έργα και εικαστική δράση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Επιπλέον, το Σάββατο και την Κυριακή πραγματοποιήθηκε διημερίδα. Μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρεμβάσεις, αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκε η ζωή και το έργο εικαστικών, που ήταν σάρκα από τη σάρκα του λαϊκού κινήματος, πάλευε μέσα στις γραμμές του κι όχι έξω απ' αυτό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το Επιμελητήριο, ο συλλογικός φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, γεννήθηκε το 1944 από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση. Εγινε προσπάθεια, επίσης, να αναδειχθεί η άμεση σχέση που πρέπει να έχουν οι εικαστικές τέχνες σήμερα με τη ζωή και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού και τη συμβολή των καλλιτεχνών με το έργο και τη δράση τους σε αυτούς τους αγώνες.ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Ξεκίνημα της δεύτερης φάσης της ανασκαφής

Σε συνέχεια της επικοινωνιακής πολιτικής με θέμα την Αμφίπολη, ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, κάλεσε τους δημοσιογράφους, το περασμένο Σάββατο για να ανακοινώσει προφανώς τις εντυπώσεις του μετά την επίσκεψή του στο μνημείο Καστά της Αμφίπολης, - αφού τίποτε καινούργιο δεν είχε να ανακοινώσει - συνοδευόμενος από την γγ του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας Κατερίνα Περιστέρη και την υπεύθυνη επικοινωνίας της ανασκαφής Αννα Παναγιωταρέα.

Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που θα πραγματοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές. Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης, Γρηγόρης Τσόκας, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο».«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας»

Την παράσταση «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο «Παλλάς», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πρόκειται για ένα ελληνικό, ποιητικό, λαϊκό έργο, γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που διατηρείται αυθεντικός στην παράσταση και εμπλουτίζεται με δημώδη τραγούδια και χορογραφίες.

Το έργο του Δημητρίου Κορομηλά αναβιώνει σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλα, ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ρένη Πιττακή, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου, Ευγενία Δημητροπούλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Πάνος Βλάχος, Χριστίνα Τσάφου και ο Νίκος Μαγδαληνός. Τραγουδάει ο Γιώργος Μαργαρίτης.Εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή Δ. Ραβάνη - Ρεντή

Εκδήλωση - αφιέρωμα στον κομμουνιστή και σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή διοργάνωσαν στο δημοτικό θέατρο Καλλιθέας οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ακόμα, χαιρέτισε η Αλεξάνδρα Κρέμου, σύζυγος του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων:

«Ο κομμουνιστής λογοτέχνης Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής εντάχθηκε με τη στάση ζωής του και τη στράτευσή του στο ΚΚΕ η οποία ήταν ενιαία και αδιαίρετη με τη λογοτεχνική του δημιουργία, στη χορεία εκείνων των πνευματικών προσωπικοτήτων που είχαν αταλάντευτη πίστη στη δυνατότητα της εργατικής τάξης και του λαού να γνωρίσει την αντικειμενική πραγματικότητα και να μετατρέψει αυτήν τη γνώση σε δύναμη για να αλλάξει τον κόσμο.

Με τα μέσα της τέχνης του κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια μέσω της δράσης των πρωταγωνιστών του το σύνολο των κοινωνικών αντιθέσεων που διαπερνούσαν τη θυελλώδη εποχή στην οποία έζησε, παρακολουθώντας ταυτόχρονα την "κίνηση" των ηρώων του στη ζωή και φωτίζοντας τις αιτίες της.

Χωρίς να παραγνωρίζει ποτέ τα συναισθήματα του αναγνώστη του, ο Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής τον κάνει να σκέπτεται και ακόμα περισσότερο τον καλεί σε συνειδητή δράση κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αποτυπώνοντας με εξαιρετική ενάργεια και με μεγάλη πρωτοτυπία θεμάτων, τη μεγάλη λαϊκή εποποιία '40 - '50, ο συγγραφέας αναδεικνύει την τεράστια σημασία του οργανωμένου αγώνα που ψυχή του ήταν το ΚΚΕ, και την ίδια ώρα, μέσα από τα έργα του διαφαίνεται το "πρόπλασμα" του αυριανού ανθρώπου, έτσι όπως γεννιέται, συμμετέχοντας με όλο του το είναι στον αγώνα τού σήμερα.

Παρά τις απίστευτες δυσκολίες, ο Δημήτρης Ραβάνης - Ρεντής δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο σε όγκο και ποιότητα έργο - σε όλα τα είδη του λόγου - ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αρθρογραφία του στον "Ριζοσπάστη" μετά το 1974, καθώς η πένα του αναμετρήθηκε με όλους εκείνους που ήθελαν να βάλει το ΚΚΕ "νερό στο κρασί του", χάνοντας την επαναστατική του ψυχή.

Ολη η θυελλώδης ζωή του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, του στιχουργού, εκτός των άλλων, των επαναστατικών τραγουδιών "Σαν ατσάλινο τείχος", "Παιδιά σηκωθείτε", του Υμνου του ΔΣΕ και "Ο Μπελογιάννης" συμπυκνώνεται σε ένα απόσπασμα από τη διαθήκη του:

"Ο δημιουργός, όπως με δίδαξε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν μπορεί να μένει κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους, παρατηρητής και "κριτής", αλλά ν' αγωνίζεται στα πεζοδρόμια, τον ίδιο αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού"».Συνεχίζονται οι Εκθέσεις του Εικαστικού Επιμελητηρίου

Μέχρι την Κυριακή θα έχουν την ευκαιρία οι επισκέπτες να δουν από κοντά έργα εικαστικών εκείνης της περιόδου

Για ακόμη μια εβδομάδα, μέχρι και την Κυριακή 30 Νοέμβρη, οπότε και θα ολοκληρωθούν, συνεχίζονται οι εκθέσεις του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Και τις δύο εκθέσεις μέχρι στιγμής τις έχουν επισκεφθεί πλήθος κόσμου. Οι διοργανωτές ξεχωρίζουν τη μεγάλη επισκεψιμότητα από σχολεία, από φοιτητές της ΑΣΟΕΕ και των Σχολών Υγείας.

Στην έκθεση με θέμα «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορίας Μεταξά - Κατοχής - Αντίστασης - Εμφυλίου και Τόπων Εξορίας ως το 1967», οι επισκέπτες θα δουν έργα εικαστικών, που στρατεύτηκαν με το νου, το έργο και τη δράση τους στους μεγάλους αγώνες του λαού μας για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωσή του. Οπως λέει η Εύα Μελά, πρόεδρος του Επιμελητηρίου «Η έκθεση αυτή είναι ένα πρώτο ξεκίνημα. Τα περισσότερα από τα έργα της Αντίστασης ήταν διασκορπισμένα. Το επιμελητήριο βρίσκεται σε φάση να τα μαζέψει. Μέχρι στιγμής έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από 8.500 έργα».

Με θέμα «Αντίσταση Τώρα», πραγματοποιείται έκθεση εικαστικών τεχνών των μελών του ΕΕΤΕ, με σύγχρονα έργα. Εκεί, οι επισκέπτες μπορούν να δουν αξιόλογα έργα με τη δυναμική και τις αντιφάσεις του σήμερα.

Οι εκθέσεις στεγάζονται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής) και στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, Γερμανικού και Μυλλέρου (Στάση Μετρό: Μεταξουργείο), αντίστοιχα. Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν για ακόμη μια βδομάδα, μέχρι την Κυριακή 30 Νοέμβρη.

Ωρες λειτουργίας Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.

 • To περιοδικό «Θέματα Παιδείας» (τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας) σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί την Κυριακή, 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ. σε ξενάγηση στην έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών.

Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν και η συνάντηση έχει οριστεί έξω από το Μετρό στην έξοδο προς Μέγαρο Μουσικής.Σελίδα 22 - ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

φωτό 1

Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια, «έφυγε» άδικα από κοντά μας το μονάκριβο μοναχοπαίδι μας, ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΤΟΛΕΩΝ.

Στη μνήμη του, οι γονείς του, Παντελής και Παγώνα, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Καλογρέζας, 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

***

Πέρασαν πολλά χρόνια από το θάνατο των γονιών μου ΧΑΡΑΥΓΗ ΠΑΥΣΑΝΙΑ και ΧΑΡΑΥΓΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ από την Μακρακώμη Φθ/δας, πιστών ψηφοφόρων του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωή τους.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ , μέσω της ΚΟΒ Βόρειας Λαμίας.

Χαραυγής Νίκος

***

φωτό 1

Σήμερα, 25 Νοέμβρη, κλείνει ένας χρόνος, που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ, πιστός οπαδός του ΚΚΕ έως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 100 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τυρνάβου.

Η σύζυγος: Αγγελική Κουμπάρου,

Παναγιώτης Φουσέκης - Κατερίνα Κουμπάρου, Θωμάς Δρογκούλας - Γεωργία Κουμπάρου

Τα εγγόνια του

***

φωτό 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας φίλων, ΒΑΣΩΣ ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΠΠΟΥ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 40 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση.

Οι φίλες τους,

Μαρία Καυκαλέτου

Φρόσω Στεφανίδη

***

φωτό 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μου γονιών, αντιστασιακών αγωνιστών: ΚΥΡΙΑΚΗΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ και με αφορμή της Οικονομικής Εξόρμησης, προσφέρω στο ΚΚΕ 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Λίζα Χριστοδουλίδου

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΛΑΤΡΩΝΗ, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του και μαχητή του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, η κόρη του προσφέρει 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

***«Εφυγε» ο σ. Θωμάς Τσούκας

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και γίνεται, σήμερα Τρίτη, στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων στις 2.30 μ.μ.

Το Σάββατο 22/11, «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, ο σύντροφος Θωμάς Τσούκας, στέλεχος της Τομεακής Οργάνωσης Δημόσιας και Τοπικής Διοίκησης Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΒ Νοτιοδυτικών των ΟΤΑ, δίνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή παλικαρίσια τη μάχη με την επάρατο νόσο.

Γεννήθηκε το 1950 στους Γόννους Λάρισας. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε στην Αθήνα μπαίνοντας στη βιοπάλη, δημιούργησε οικογένεια με την Αγγελική Τσούκα και έχει αποκτήσει 3 παιδιά. Συνειδητοποίησε και υπερασπίστηκε τα ιδανικά και δικαιώματα της εργατικής τάξης μέσα από τις γραμμές του Κόμματος από το 1976, που οργανώθηκε, από διάφορες επιτελικές θέσεις, καθώς και μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα τόσο ως Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ταύρου, όσο και ως μέλος της Διοίκησης του Κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Αττικής.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και γίνεται, σήμερα Τρίτη, στο Νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων στις 2.30 μ.μ.ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα, Τρίτη 25.11.2014 και ώρα 1 το μεσημέρι, κηδεύουμε στο Κοιμητήριο Αμπελακίων στη Σαλαμίνα, τον αγαπημένο πατέρα, αδελφό, παππού, θείο και πεθερό ΣΥΛΕΛΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟ του Ανδρέα που απεβίωσε προχτές Κυριακή 23.11.2014 σε ηλικία 78 ετών.

Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της Σωματειακής Επιτροπής Καισαριανής - Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων, συνειδητοποιημένο παιδί της εργατικής τάξης, συνεπής οπαδός του ΚΚΕ και, πάντα πρόθυμο, στήριγμα στους οικείους του.

Η οικογένειά τουΣελίδα 23 - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΧΕΙΟ

Με τη χτεσινή Ε' κλήρωση της 227ης έκδοσης, μέρα 6η του Εθνικού Λαχείου κερδίζουν οι αριθμοί:

Φορολογητέοι Λαχνοί

Ο αριθμός 3334 κερδίζει 30.000 ευρώ.

Ο αριθμός 70707 κερδίζει 10.000 ευρώ.

Από 5.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

3356 70729

Από 2.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

3067 3321 70440 70694

Αφορολόγητοι Λαχνοί

Από 1.000 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

3250 3295 3299 3419 3929 3953 70302 70326 70623 70668 70672 70792

Από 500 ευρώ κερδίζουν οι αριθμοί:

3012 3027 3029 3080 3090 3104 3113 3119 3121 3160 3168 3169 3201 3229 3233 3237 3245 3268 3271 3296 3301 3326 3342 3362 3364 3374 3415 3451 3456 3459 3477 3478 3483 3487 3488 3495 3501 3505 3524 3537 3553 3554 3561 3584 3589 3598 3604 3608 3639 3650 3653 3666 3686 3736 3738 3765 3774 3822 3825 3835 3855 3873 3888 3895 3897 3922 3925 3934 3968 3976 70012 70023 70026 70039 70059 70109 70111 70138 70147 70195 70198 70208 70228 70246 70261 70268 70270 70295 70298 70307 70341 70349 70385 70400 70402 70453 70463 70477 70486 70492 70494 70533 70541 70542 70574 70602 70606 70610 70618 70641 70644 70669 70674 70699 70715 70735 70737 70747 70788 70824 70829 70832 70850 70851 70856 70860 70861 70868 70874 70878 70897 70910 70926 70927 70934 70957 70962 70971 70977 70981

Τυχερές χιλιάδες ήταν οι: 3 και 70. Τέλος, από 240 ευρώ κερδίζουν όλοι οι άλλοι αριθμοί από 3000 έως 3999 και από 70000 έως 70999 που δεν αναγράφονται στον παραπάνω πίνακα.«Εφυγε» ο Π. Μολακίδης

Την απώλεια του Π. Μολακίδη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 51 ετών μετά από μάχη που έδωσε με την επάρατο νόσο, θρηνεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Π. Μολακίδης υπήρξε διεθνής τερματοφύλακας, αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, στον Κιλκισιακό, στον Πανσερραϊκό και τον Απόλλωνα. Μετά το τέλος της καριέρας του διατέλεσε προπονητής εθνικών κλιμακίων, της Εθνικής παίδων και του Κιλκισιακού. Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΠΟ.ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

Με τον αγώνα Μάντσεστερ Σίτι - Μπάγερν Μονάχου (21.45 Novasports) να αποτελεί το ντέρμπι της μέρας διεξάγεται το πρώτο μέρος της 5ης αγωνιστικής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα υπόλοιπα παιχνίδια: (19.00 ΝS2) ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρόμα, (21.45 NS3) ΜΠΑΤΕ - Πόρτo, (21.45 NS6) Παρί Σεν Ζερμέν - Αγιαξ, (21.45 NS1) ΑΠΟΕΛ - Μπαρτσελόνα, (21.45 NS3) Σάλκε - Τσέλσι, (21.45) Σαχτιάρ - Ατλέτικ Μπιλμπάο, (21.45) Σπόρτιγκ - Μάριμπορ.ΠΟΛΟ

Ηττα στις λεπτομέρειες

Στον τελικό του «Super Cup» γυναικών που έγινε στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ισχυρή και οικοδέσποινα του αγώνα Σαμπαντέλ 9-8 έχοντας όμως παράπονα και από τη διαιτησία.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ: 2η αγωνιστική: Πανιώνιος - Χίος 11-9, Ολυμπιακός - Εθνικός 15-4, Βουλιαγμένη - Νηρέας Λαμίας 18-5, Καλαμάκι - Παναθηναϊκός 4-10, ΠΑΟΚ - Υδραϊκός 10-8, Γλυφάδα - Παλαιό Φάληρο 8-9. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 6, Βουλιαγμένη 6, ΠΑΟΚ 4 κ.τ.λ.

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 1η αγωνιστική: Βουλιαγμένη - Εθνικός 10-6, Ρέθυμνο - Ηρακλής 19-10, Τρίτων Αμαρουσίου - Ν.Ο.Β.Α. 5-7.

EΘΝΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: Την Ολλανδία αντιμετωπίζει σήμερα η Εθνική γυναικών (Πειραιάς 18.00, Νova) στην πρεμιέρα για το World League.ΒΟΛΕΪ

Ξανά συγκάτοικοι

Στην κορυφή μαζί ξαναβρέθηκαν Ολυμπιακός και Εθνικός Αλεξανδρούπολης μετά τις νίκες τους επί του ΠΑΟΚ δύσκολα με 3-2 και της ΑΕΚ εύκολα με 3-0 αντίστοιχα. Αλλα αποτελέσματα: Ενωση Τούμπας - Αρης 0-3, Ορεστιάδα - Παμβοχαϊκός 3-2, Παναθηναϊκός - Φοίνικας Σύρου 3-0, Κηφισιά - Λαμία 3-0. Η βαθμολογία: Εθνικός Αλ. 13, Ολυμπιακός 13, Κηφισιά 12, ΠΑΟΚ 12, ΠΑΟ 11, κ.λπ.

Α1 Γυναικών: 7η αγωνιστική: ΑΟ Θήρας - ΠΑΟ 1-3, Ολυμπιακός - Ρέθυμνο 3-0, Μακεδόνες - Ηρακλής 3-1, ΑΕΚ - Μαρκόπουλο 3-0, Ηλιούπολη - Πανναξιακός 0-3. Ρεπό: Ανατόλια. Η βαθμολογία: ΠΑΟ 21, Πανναξιακός 18, Ολυμπιακός, ΑΕΚ 15 κ.λπ.ΜΠΑΣΚΕΤ

Ξεχώρισαν ΑΕΚ, Κολοσσός Ρ.

Οι εκτός έδρας νίκες της ΑΕΚ και του Κολοσσό Ρόδου ήταν αυτές που ξεχώρισαν στην 7η αγωνιστική της Α1. Στο ΣΕΦ αίσθηση προκάλεσε η διαφωνία του ΠΑΟΚ στο να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σέρβου οπαδού που σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αποτελέσματα: Ν. Κηφισιά - ΑΕΚ 75-80, Αρης - Κολοσσός Ρόδου 65-77, Πανελευσινιακός - Ρέθυμνο 70-80, Απόλλων Πατρών - Τρίκαλα 83-70, Πανιώνιος - Κόροιβος Αμαλιάδας 74-69, Παναθηναϊκός - ΚΑΟΔ 86-55. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 13, ΠΑΟ 12, Ν. Κηφισιά 11, Ρέθυμνο 11, Αρης 10, Κόροιβος 10, Απόλλων Πάτρας 10, Κολοσσός Ρόδου 10, ΑΕΚ 10, ΚΑΟΔ 9, Πανελευσινιακός 9, Τρίκαλα 9, ΠΑΟΚ 9, Πανιώνιος 8. Ο ΠΑΟΚ έχει δυο αγώνες λιγότερους και από έναν Αρης και Παναθηναϊκός.SUPER LEAGUE

Καινούργιος πρόεδρος με παλιές διαφωνίες

Οπως αναμενόταν, μετά τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας, οριστικοποιήθηκε χτες η αλλαγή ηγεσίας στη Λίγκα των ομάδων της πρώτης κατηγορίας, με τον πρόεδρο του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργο Μποροβήλο, να είναι και ο αντίστοιχος της Super League μετά το χτεσινό ΔΣ. Ο νέος πρόεδρος, με τις 13 ψήφους των 18 μελών, θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Αγραφιώτη (εκπρόσωπος του Ολυμπιακού), που παραιτήθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Παράλληλα, τη θέση του επίσης παραιτηθέντα αναπληρωτή προέδρου, Στράτου Σωπήλη (εκπρόσωπος του ΠΑΟ), πήρε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανθρακικός, Δημήτρης Τζελέπης.

Πάντως, για μια ακόμη φορά δεν έλειψαν οι κόντρες συμφερόντων ανάμεσα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου καθώς και για τον νέο πρόεδρο υπήρξαν διαφωνίες, με τον Παναθηναϊκό να είναι αρνητικός (έβγαλε και ανακοίνωση κατά του νέου προέδρου), τον ΠΑΟΚ να απέχει και τις ΠΑΕ Ξάνθη, Νίκη Βόλου και Λεβαδειακός να ψηφίζουν λευκό. Φραστικό επεισόδιο υπήρξε μεταξύ του προέδρου του ΠΑΟ, Γ. Αλαφούζου, και του Δ. Μπάκου (εκ των ιδιοκτητών του Αστέρα Τρίπολης) μετά τον χαρακτηρισμό ως υπόδικου από τον πρώτο για τον Γ. Μποροβήλο. Στον τελευταίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από τον Ιούνη του 2011 για την υπόθεση των στημένων αγώνων.

Από την άλλη μέλη της Super League κατέληξαν στη γραπτή δήλωση καταδίκης των τελευταίων περιστατικών (επίθεση στον Χρ. Ζωγράφο) που ζητούσε ως εγγύηση η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για να δώσει το... πράσινο φως για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων (μέσω του ορισμού των διαιτητών). Αυτή θα στηρίζεται στην αρχική ανακοίνωση καταδίκης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

 • Τα ξημερώματα της Δευτέρας άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση στα γραφεία που διατηρεί η οικογένεια του διαιτητή Ηλία Σπάθα στην Αμφιάλη. Η αστυνομία φέρεται να μελετάει και το κίνητρο της ληστείας για την επίθεση.
 • Στο ενδεχόμενο αγωνιστικής δράσης εντός των γιορτών των Χριστουγέννων (πιθανότητα για τις 28/12) προσανατολίζεται η Super League προκειμένου να βρει λύσεις για τις ημερομηνίες των αγωνιστικών υποχρεώσεων μετά τις δυο αναβολές που έχουν υπάρξει.


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Νέο... «λάδι στη φωτιά» από το θάνατο Σέρβου οπαδού

Το πρώτο νεκρό - έναν Σέρβο οπαδό του Ερυθρού Αστέρα που σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη - μετράει πλέον η εκτός ορίων το τελευταίο διάστημα οπαδική βία στα Βαλκάνια, της οποίας το χαρακτηριστικό της είναι οι εθνικιστικές... κορόνες που έχουν αποτελέσει και την αφορμή για τα συμβάντα. Τα τελευταία, πάντως, κάθε άλλο παρά μεμονωμένα ή συμπτωματικά μπορούν να χαρακτηριστούν. Αντίθετα, είναι προφανής η σύνδεσή τους με τα γενικότερα σχέδια των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις της περιοχής που χρησιμοποιούν την έξαρση του εθνικισμού για την προώθηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων. Και απ' ό,τι φαίνεται, τα γήπεδα αποτελούν (προς στιγμή αυτά, τουλάχιστον) το πλέον πρόσφορο έδαφος για την πραγματοποίηση... πειραμάτων πάνω σε αυτά τα σχέδια, όπως π.χ. η προβολή τους ή η επίδειξη δύναμης.

Αρκετά ερωτήματα

Ο 25χρονος οπαδός του Ερυθρού Αστέρα Μάρκο Ιβκοβιτς έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη, χτυπημένος από μαχαίρι (στην καρδιά σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν), σε επεισόδια με οπαδούς της Γαλατάσεραϊ που συνέβησαν (πριν και μετά) τον αγώνα για τον όμιλο της Ευρωλίγκα (στο συγκεκριμένο μετέχει και ο Ολυμπιακός). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 400 οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές δεν τους επέτρεψαν την αγορά εισιτηρίων, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια και καταστροφές. Παράλληλα, δέχτηκαν επίθεση από Τούρκους οπαδούς, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη. Τα πνεύματα πάντως ήταν οξυμένα και πριν την έλευση των Σέρβων, με τους Τούρκους να κρατούν αλβανικές σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Κοσσόβου. Πάντως, για μια ακόμη φορά προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για τη δημιουργία και την εξέλιξη των γεγονότων ιδιαίτερα μετά το πλέον πρόσφατο περιστατικό (στην αντίστοιχη αλυσίδα) των επεισοδίων στην Σόφια (για αγώνα του Εuro Cup) μεταξύ Βουλγάρων οπαδών της τοπικής Λέφκσι και της επίσης σέρβικης Παρτιζάν Βελιγραδίου.

«Λάδι στη φωτιά»

Τα... μεθεόρτια που ακολούθησαν το περιστατικό, για μια ακόμη φορά, ρίχνουν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά. Ο πρόξενος της Σερβίας στην Κωνσταντινούπολη απέδωσε ευθύνες στην τουρκική αστυνομία και στους διοργανωτές, ενώ ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα, Νεμπόισα Τσόβιτς κατήγγειλε ότι την ώρα της επίθεσης των Τούρκων οπαδών η αστυνομία έριχνε δακρυγόνα στους Σέρβους. Στο Βελιγράδι, έγιναν αρκετές διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και μάλιστα όχι μόνο από τους οπαδούς του Αστέρα όπου κυριάρχησαν τα εθνικιστικά συνθήματα. Στο συμβάν πήρε θέση και επίσημα η σερβική πολιτική ηγεσία, ενώ ο Τούρκος πρέσβης στο Βελιγράδι κλήθηκε για εξηγήσεις. Στο στόχαστρο από σερβικής πλευράς και ο Τούρκος προπονητής της Γαλατάσεραϊ Εργκίν Αταμαν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Σέρβους οπαδούς. Από την άλλη, φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει Τούρκους οπαδούς (χωρίς διακριτικά) με πανό με απειλητικό μήνυμα προς τους οργανωμένους φιλάθλους του Ολυμπιακού (αδελφοποιημένοι με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα), της Παρτιζάν (Grobari) και της ΤΣΣΚΑ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του νεαρού Σέρβου και υποσχέθηκε ότι οι Αρχές θα κάνουν τα πάντα, για να βρεθεί ο δράστης του εγκλήματος.

Επεισόδια σε Ιταλία, Γαλλία

Τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τα μοναδικά το προηγούμενο τριήμερο, αφού η βία μεταξύ οπαδών στιγμάτισε ποδοσφαιρικές συναντήσεις και σε Ιταλία, Γαλλία. Στην πρώτη, έκτροπα δημιουργήθηκαν σε δυο πόλεις, τη Ρώμη και το Μπέργκαμο, και στους αγώνες Λάτσιο - Γιουβέντους και Αταλάντα - Ρόμα, αντίστοιχα, με συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς αλλά και αστυνομικές δυνάμεις. Στη Μασσαλία έκτροπα υπήρξαν ανάμεσα σε οπαδούς της Μαρσέιγ και της γειτονικής Τουλόν πριν από αγώνα ομάδων νέων των δύο συλλόγων.Σελίδα 24 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «Λίνκε» εφεδρεία στην αστική διαχείριση

Πανηγύρια στην «Αυγή» και σε απανταχού της Γης οπαδούς του «εξανθρωπισμένου» καπιταλισμού, γιατί στο κρατίδιο της Θουριγγίας της Γερμανίας (περιοχή της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας) ανακοινώθηκε την Τετάρτη 19 του μήνα η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, της «Αριστεράς» («Λίνκε»), των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, όπου ο Μπόντο Ράμελοβ θα είναι ο πρώτος «αριστερός» πρωθυπουργός σε κρατίδιο. «Το τείχος έπεσε στη Θουριγγία» αλάλαζε την επομένη η «Αυγή» και την Κυριακή μιλούσε για «ένα αριστερό στοίχημα στη Γερμανία». Αφού όπως εξηγεί «25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, μετά τη συμφωνία των τριών, πέφτει και το τελευταίο ταμπού της μεταπολεμικής διαίρεσης»... στη συνέχεια πανηγυρίζει ότι η «Λίνκε» ...«έχει ξεμπλέξει οριστικά με το ανελεύθερο παρελθόν της, ως συνέχεια του κυβερνώντος κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας»... και καταλήγει: «Γι' αυτό και στο προοίμιο της κυβερνητικής συμφωνίας των 105 σελίδων, που βάζει τη βάση της διακυβέρνησης της Θουριγγίας για την επόμενη πενταετία, αναφέρεται σαφώς ότι τα τρία κυβερνητικά κόμματα δεσμεύονται για μια "συνεπή και διεξοδική επεξεργασία του παρελθόντος της δικτατορίας της καθημερινότητας" στην DDR. Και εκφράζεται ο σεβασμός τους στο ανατολικογερμανικό κίνημα ειρήνης, στο κίνημα των πολιτών και στο περιβαλλοντικό κίνημα, που άνοιξαν το δρόμο για την ειρηνική επανάσταση του 1989».

«Δικτατορικό καθεστώς» η ΓΛΔ, «επανάσταση» η ανατροπή του σοσιαλισμού. Καμιά εντύπωση δεν πρέπει να μας προκαλούν όλα αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι «αδελφές» του δυνάμεις στην ΕΕ, έδωσαν τις πρώτες τους εξετάσεις στο κεφάλαιο, αποκηρύσσοντας μετά βδελυγμίας τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πόσο μάλλον τώρα που προβάρουν κουστούμι ως αυριανοί κυβερνητικοί διαχειριστές!

***

Αυτό που παρουσιάζεται από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες ως ελπιδοφόρο μήνυμα που μπορεί να ανοίξει την προοπτική και για όλη τη Γερμανία, για να «ηττηθεί» λέει η νεοφιλελεύθερη Α. Μέρκελ, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου με άλλο όμως μείγμα διαχείρισης. Η «κοσμογονία» που εμφανίζεται με την «Λίνκε» στη Γερμανία, τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και το «Podemos» στην Ισπανία, είναι σαν τις «κοσμογονίες» που έχουν «φλομώσει» τους εργάτες οι οπορτουνιστές χρόνια τώρα: Οπως η «λεωφόρος της ελευθερίας» που δήθεν θα έφερναν οι ανατροπές του σοσιαλισμού το 1989-90, όπως η «ευρωπαϊκή σύγκλιση και η ΕΕ των λαών», όπως «ο άνεμος αλλαγής», που θα έφερνε ο Ολάντ στη Γαλλία και την Ευρώπη ή η «ανανέωση» του Ρέντσι στην Ιταλία και ο κατάλογος της διασποράς αυταπατών για έναν «ανθρώπινο καπιταλισμό» δεν έχει τέλος.

Ας δούμε, όμως, στο παράδειγμα της Θουριγγίας, προς τι οι θριαμβευτικές ιαχές; Ο «αριστερός» Ράμελοβ και οι εταίροι του συμφώνησαν ότι ο συνασπισμός θα καταθέτει κάθε χρόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και στο μέλλον τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν μεγαλύτερη χρηματική στήριξη, ενώ θα δοθεί έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη», πεδίο που ενδιαφέρει τμήμα του κεφαλαίου.

***

Η εμπειρία, επίσης, που υπάρχει και σε άλλα κρατίδια ή την Τοπική Διοίκηση όπου ήδη κυβέρνησε η «Λίνκε» σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες είναι εξίσου αποκαλυπτική. Στη Σαξονία - Ανχαλτ, στο Μεκλεμβούργο, στο Βραδεμβούργο, η «Λίνκε» με τη συμμετοχή της στις διοικήσεις των σοσιαλδημοκρατών έδωσε τις εξετάσεις της στο κεφάλαιο. Πρωτοστάτησε στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων όπως ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, περικοπές στον τομέα της Πρόνοιας, απολύσεις δημοτικών και κρατιδιακών υπαλλήλων, περισσότεροι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Στο Βερολίνο, τα κατορθώματα της «αριστερής» κυβέρνησης από το 2006 έως το 2011 είναι εξίσου εντυπωσιακά: Εκοψε τη χρηματοδότηση στεγαστικού προγράμματος, ιδιωτικοποίησε τη δημοτική επιχείρηση κατοικιών, με αποτέλεσμα 65.700 διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι να πουληθούν στην «Goldman Sachs» ξεσπιτώνοντας εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Επίσης, ιδιωτικοποίησε τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και πετσόκοψε κονδύλια για την Πρόνοια, ενώ η γερμανική «κυβερνώσα αριστερά» επέβαλε και χαράτσι 100 ευρώ για τα σχολικά βιβλία.

Οι λαϊκές δυνάμεις στη χώρα μας μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση αυτή. Τα παραμύθια που πουλάνε οι επίδοξοι διαχειριστές δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές τους ανάγκες. Αλλωστε, το γεγονός ότι μερίδες του κεφαλαίου ήδη «γέρνουν» προς την «αριστερή» κυβέρνηση στην Ελλάδα και τη Γερμανία, επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένουν νέους σωτήρες, αλλά απαιτείται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν την πάλη τους, για να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν. Αυτή είναι η μόνη φιλολαϊκή πολιτική και χτίζεται καθημερινά, στο εργοστάσιο, στην απεργία, στη γειτονιά, στους χώρους εκπαίδευσης, στη συμμαχία εργατών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.


Δ.ΚΟΓΕ

Διεκδικεί επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση επιδόματος τοκετού για εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, άνεργες και ανασφάλιστες, διεμήνυσε η ΟΓΕ με την κινητοποίηση που οργάνωσε χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΟΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου, που για μια ακόμα φορά με διάφορες προφάσεις αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας. «Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που θεωρούν τις παροχές Υγείας κόστος και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, που θεωρούν το δικαίωμα στην υγεία ατομική υπόθεση», τόνισε και κάλεσε τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες και τις μητέρες, να στείλουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής αυτής και με συμμετοχή τους στην απεργία και τη συγκέντρωση την Πέμπτη 27 Νοέμβρη.

Η ΟΓΕ διεκδικεί επίδομα τοκετού, ως μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των πρώτων εξόδων που συνεπάγεται η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή οικογένεια. Εχει καταγγείλει την κατάργηση του επιδόματος από τα τέλη του 2012 και τη διατήρησή του μόνο για τις γυναίκες που γεννούν στο σπίτι. «Θέλουν να γεννάμε στο σπίτι τα παιδιά μας, μας κόβουν το επίδομα που είναι δικαίωμά μας», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν και χτες έξω από το υπουργείο. Επιπλέον, έχει απαιτήσει να παρθούν πίσω τα «ραβασάκια», με τα οποία το ΙΚΑ ζητά από μητέρες να επιστρέψουν το επίδομα που τους χορηγήθηκε «κατά λάθος». Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες γυναίκες, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται, την ανεργία να τις απειλεί, τα έξοδα της οικογένειάς τους να αυξάνονται, να καλούνται να επιστρέψουν έντοκα το ποσό του επιδόματος!

Ενα τέτοιο «φιρμάνι», που ζητά την επιστροφή του ποσού και απειλεί με κατασχέσεις, έλαβε από το ΙΚΑ και η οικογένεια του Γιώργου. Ο ίδιος πήρε μέρος στην κινητοποίηση έξω από το υπουργείο. Οπως εξηγεί, η γυναίκα του γέννησε δίδυμα το Δεκέμβρη του 2012 και της καταβλήθηκε το επίδομα. Μετά από 1 χρόνο, όμως, τους ζητήθηκε να το επιστρέψουν. Είναι χαρακτηριστικό πως η γυναίκα του χρειάστηκε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών για 5 μήνες από τη δουλειά της, καθώς η ορθοστασία ήταν επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη της, και παράλληλα κατέβαλαν πολλαπλάσια έξοδα για τις απαραίτητες εξετάσεις.Κανένας συμβιβασμός με τη βία στις γυναίκες

«Η αποδοχή της βίας ή του συμβιβασμού με τα όρια της εξαθλίωσης δεν αξίζει σε καμία γυναίκα. Μπορούμε, έχουμε τη δύναμη να ορθώσουμε το ανάστημά μας!», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, μέρα που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει σε Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Η βία κατά των γυναικών εκφράζεται με τον πιο στυγερό τρόπο απέναντι στη μητρότητα: με την απαίτηση των εργοδοτών από τις εργαζόμενες για γραπτή διαβεβαίωση ότι δε θα τεκνοποιήσουν για όσο διάστημα εργάζονται στις επιχειρήσεις τους, με τις επικίνδυνες προτάσεις της κυβέρνησης για τις εκπαιδευτικούς που στοχοποιούν το δικαίωμα στις γονικές άδειες, με τις προτάσεις της "Apple", της "Google" προς τις εργαζόμενες να "βάλουν στο ψυγείο" τη δημιουργία οικογένειας. Εκφράζεται με τη βία απέναντι σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον πλανήτη είτε με τις επεμβάσεις στείρωσης που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους, ακόμα και τη ζωή τους, είτε με τους περιορισμούς στο δικαίωμα των γυναικών απέναντι στην έκτρωση.

Η βία και κατά των γυναικών έχει συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές αιτίες και οι συνέπειές της επεκτείνονται στις εργασιακές, κοινωνικές έως τις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή είναι η κοινή ρίζα της σε όλες τις χώρες, από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ μέχρι τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ανεξάρτητα αν σε κάποιες παίρνει πιο οξυμένη μορφή.

Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, καλεί όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να οργανωθούν και να παλέψουν μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της για ουσιαστικά και άμεσα μέτρα ανακούφισης των γυναικών, για κάθε πρόβλημα που τις βασανίζει, στην προοπτική πλήρους ικανοποίησης των αναγκών τους. Στο διεκδικητικό αυτό πλαίσιο, η ΟΓΕ εντάσσει και την άμεση και πλήρη στελέχωση και κρατική χρηματοδότηση των ξενώνων για κακοποιημένες γυναίκες που λειτουργούν σε Δήμους. Ταυτόχρονα, παλεύουμε για μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Δεν αρκεί οι γυναίκες "να σπάσουν τη σιωπή τους", όπως τις προτρέπουν θεσμικοί φορείς (Γενική Γραμματεία Ισότητας, δήμοι κ.λπ.) του αστικού κράτους και να περιγράψουν τη φρίκη της βίας, με όποια παραλλαγή τη ζει η κάθε μια. Δεν αρκεί να συμβιβαστούν με τα ψίχουλα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ολιγοήμερη φιλοξενία στους ξενώνες και μετά μες στη μιζέρια της "φιλόπτωχης αλληλεγγύης", αντί για δουλειά με δικαιώματα, αξιοπρεπή μισθό, προνοιακές παροχές.

Παλεύουμε και μέσα από τη συμμαχία ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, με προοπτική μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και τη λύση της γυναικείας ισοτιμίας».