Παρασκευή 6 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αγωνιστική απάντηση στον κυβερνητικό «κόφτη» στην Ειδική Αγωγή και τα εργοδοτικά σχέδια

Πλούσια συζήτηση στη χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ - Αγωνιστικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα

Η ανάγκη ενιαίου αγώνα με τους γονείς και τους εξυπηρετούμενους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αναδείχθηκε στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ
Η ανάγκη ενιαίου αγώνα με τους γονείς και τους εξυπηρετούμενους, ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας, αναδείχθηκε στη χτεσινή συνέλευση του ΣΕΜΙΣΕΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι σε χτεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) αποφάσισαν για το αμέσως επόμενο διάστημα παρεμβάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, πλατιά ενημέρωση των γονιών και των εξυπηρετούμενων, πολύμορφες κινητοποιήσεις και νέα Γενική Συνέλευση στις 22/1, στις 10.30 π.μ.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στο χώρο, με την κυβερνητική επιβολή «κόφτη» στα κρατικά κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και τις θεραπείες των ΑμΕΑ, μέσω της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και των αλλαγών στον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής. Στην πράξη, ό,τι κόβει το κράτος από τις θεραπείες, τα αφεντικά θα το ζητούν από τους γονείς των εξυπηρετούμενων και παράλληλα θα το αξιοποιούν για να κόβουν και από τους εργαζόμενους, όπως, άλλωστε, ήδη κάνουν...

Μιλώντας στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρους, ο πρόεδρος του ΣΕΜΙΣΕΑ, Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τίποτα διαφορετικό, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την ΕΕ, ούτε από τα μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα που κινούνται στον κλάδο. Δεν είναι μια απόφαση "κεραυνός εν αιθρία", μια απόφαση - έκπληξη σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα, (...) στο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Είναι μια εξέλιξη που μεθοδεύεται χρόνια, μέσω της συνεχούς υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και το φόρτωμα του κόστους για τις ανάγκες Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής στην οικογένεια αλλά και τους εργαζόμενους. Μια εξέλιξη που πατάει πάνω στην απόφαση της κυβέρνησης και ΕΕ για "κόφτη" στις οποιεσδήποτε παροχές. Τα μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο θωρακίζουν τα κέρδη τους κι αφού θα έχουν ξεμπερδέψει με τα μικρά κέντρα θα αυξήσουν την κερδοφορία τους».

Ενιαίος αγώνας εργαζομένων - γονιών - εξυπηρετούμενων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας

«Στάση υπομονής», «αναγκαίες θυσίες», απειλές, εκβιασμοί, απολύσεις, «προσωρινή» απληρωσιά, μειώσεις μισθών, μέχρι και προτάσεις για... «συνεταιρισμό» και «κοινές κινητοποιήσεις» είναι μερικά απ' όσα έχουν ακούσει από την εργοδοσία τις τελευταίες μέρες και μετέφεραν δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, συμπυκνώνοντας την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ όπως κατήγγειλαν, οι εργοδότες προσπαθούν να στρέψουν γονείς ενάντια στους εργαζόμενους και το αντίστροφο.

«Αποτρέπουμε μαζικά και οργανωμένα οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Ενώνουμε τις φωνές μας με το αγωνιστικό γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα. Δεν μας ξεγελούν οι υποτιθέμενοι "αγωνιστές εργοδότες" (...) Ακόμα και αν τώρα το παίζουν "αγωνιστές" και δηλώνουν ότι δε θα υπογράψουν (σ.σ. τις νέες συμβάσεις υπό το καθεστώς του "κόφτη" που προτείνει η κυβέρνηση), ξέρουμε ότι δεν θα παραιτηθούν από το 90% της "αγοράς". Αν τώρα λένε ότι δεν υπογράφουν, είναι επειδή ετοιμάζουν βάρβαρα μέτρα για τους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους (...) διαπραγματεύονται σύμβαση ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουν στα χέρια τους. Αυτοί, οι κυβερνήσεις τους και η ΕΕ, πλούτισαν εις βάρος των εργαζομένων, των παιδιών και των οικογενειών τους. Αυτοί μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, συνέχιση της πολιτικής τους είναι και αυτή η απόφαση. Δε θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους», τόνισε ο Ορ. Παπαγιαννόπουλος.

«Κέρδος, επιχειρηματική δράση και δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες δε συμβαδίζουν. Στόχος τους είναι το κέρδος να έρχεται σε όλο και λιγότερα χέρια. (...) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση κανένας μόνος του. Χρειάζεται οργάνωση και συσπείρωση στο σωματείο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Χάρης Χουρδάκης, από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

«Θα είμαστε δίπλα σας και όχι απέναντι. Οι νέες διατάξεις απαγορεύουν σε όσους γονείς δεν έχουν λεφτά - και οι περισσότεροι δεν έχουμε - να κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες για τα παιδιά μας. Ομως τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα σε θεραπείες, τις έχουμε χρυσοπληρώσει, άλλωστε, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών μας όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα βλέπω νέους επιστήμονες, σκληρά εργαζόμενους, άσχημα αμειβόμενους κι αυτό έχει αντίκτυπο και στα παιδιά μας», υπογράμμισε η Σοφία Σαριδάκη, εκ μέρους του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Τα αιτήματα που διεκδικεί ο ΣΕΜΙΣΕΑ, μαζί με γονείς και εξυπηρετούμενους, είναι: Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ με βάση τις ανάγκες. Αμεση αποπληρωμή των οφειλών του προς τις οικογένειες και τα κέντρα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή, αποκατάσταση, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους στα ΝΠΙΔ και σε όλο τον κλάδο. Κάλυψη των αναγκών των ΝΠΙΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην προοπτική ένταξής τους στο Δημόσιο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org