Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΕΚΑΒ
Διαμαρτυρίες και πορείες για την κατάσταση που «δεν πάει άλλο»

Σωματεία συνταξιούχων, ΑμεΑ και φορείς του κινήματος στήριξαν τις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας
Μέρα κινητοποιήσεων ήταν η χτεσινή για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα σωματεία των υγειονομικών, οι Επιτροπές Αγώνα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έδωσαν μαζικό «παρών» στις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν με απόφαση των Ομοσπονδιών του κλάδου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ είχε προκηρύξει στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια, ενώ ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ και ΑΔΕΔΥ καλούσαν στις κινητοποιήσεις. Στην Αττική, η πορεία των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων στην Υγεία ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία του ΕΚΑΒ, δίπλα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», πέρασε έξω από μια σειρά νοσοκομεία και κατέληξε στο υπουργείο Υγείας, καταγγέλλοντας με ευρηματικό τρόπο την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οδηγεί τα νοσοκομεία στο «κόκκινο».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με μαζικά μπλοκ η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Οταν η πορεία πέρασε έξω από τον «Ευαγγελισμό», στο ύψος της Β. Σοφίας, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που πραγματοποιούσαν ήδη συγκέντρωση, ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους. Το Σωματείο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» είχε πάρει απόφαση για στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκαν εκπρόσωποι συνταξιουχικών σωματείων, η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και νήσων. Επίσης, συμμετείχε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ και γιατρός.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Τμήμα Επειγόντων του νοσοκομείου, μίλησε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Χαιρέτισαν, επίσης, εκπρόσωποι των συνταξιούχων και του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.

Οριακή κατάσταση για εργαζόμενους και ασθενείς

Οταν η πορεία έφτασε έξω από το υπουργείο, το λόγο πήραν συνδικαλιστές για να απευθύνουν σύντομους χαιρετισμούς. Στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων, στις ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης αναφέρθηκε ο Ηλίας Σιώρας. Σημείωσε ότι τα κενά δεν μπορούν να «μπαλωθούν» με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για 4.000 «προσλήψεις», που στην πραγματικότητα είναι θέσεις μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας», δηλαδή προσωρινή, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα δουλειά.

Κατήγγειλε, ακόμα, ότι μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν 700 κενές θέσεις με βάση το πετσοκομμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου και πρόσθεσε πως η κατάσταση αυτή συνεπάγεται μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς και πραγματική εξουθένωση για το προσωπικό.

Είπε, επίσης, ότι παρά τη «βροχή» των εξαγγελιών για προσλήψεις, η πραγματικότητα είναι πως 1.600 επικουρικοί γιατροί σε όλη τη χώρα θα απολυθούν σε ένα χρόνο. Τόνισε, τέλος, πως ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός για τους υγειονομικούς και τους συνταξιούχους, τα εργατικά σωματεία, όλο το λαό, χαιρετίζοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή συνταξιουχικών σωματείων στην κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Μια εικόνα των δραματικών ελλείψεων στην Υγεία έδωσε ο Γιάννης Γαλανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, κάνοντας λόγο για 6.000 κενά πανελλαδικά όσον αφορά τους γιατρούς και 40.000 όσον αφορά συνολικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Αναφέρθηκε στην ανάγκη οι κινητοποιήσεις όχι απλά να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, με κήρυξη 24ωρης απεργίας ενάντια στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, με γερή οργάνωση σε κάθε νοσοκομείο.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση των εργαζομένων στα νοσοκομεία έγινε έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία των σωματείων του «Θεαγένειου» και του «Ιπποκράτειου», τα οποία είχαν πάρει και απόφαση για 24ωρη απεργία. Συμμετείχαν εργαζόμενοι απ' όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν συνταξιούχοι όλων των Ταμείων.

Από κοινού διαδήλωσαν υγειονομικοί και συνταξιούχοι στην Κρήτη, καθώς η απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, μαζί με την κινητοποίηση των συνταξιουχικών σωματείων του νησιού. Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, με τη στήριξη ταξικών συνδικάτων και του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση έξω από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο οργάνωσαν η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο. Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Νοσοκομείο Βόλου οργάνωσαν, χτες, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Μαγνησίας, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και οι Λαϊκές Επιτροπές Βόλου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org