Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Σκιές... Ρόντου στις σχέσεις Αθήνας - Βελιγραδίου

Στην Αθήνα σήμερα ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας  Β. Κοστούνιτσα. 

Οι σκιές στις σχέσεις Αθήνας - Βελιγραδίου δε διαλύθηκαν, όπως φαίνεται, μετά την ανατροπή του Σλ. Μιλόσεβιτς, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, αν και έλαβε την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, με την εκλογή του στην προεδρία επιμένει, όπως και ο προκάτοχος, να φροντίζει πρώτα απ' όλα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του, έστω κι αν κάποιες αποφάσεις του δυσαρεστούν την Ελλάδα.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, κατά κύριο λόγο το Βελιγράδι και η Μόσχα, δεν αποδέχτηκαν την τοποθέτηση του Αλεξ Ρόντος , στενού συνεργάτη και συμβούλου του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, στη θέση του διευθυντή του γραφείου του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών που είχε εργαστεί μεθοδικά για να προωθήσει την υποψηφιότητα - μόνο ο Ελληνας πρεσβευτής στη Μόσχα επισκέφτηκε πάνω από δέκα φορές το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, για να εξασφαλίσει τη συμπαράσταση της Ρωσίας - αναγκάστηκε, τελικά να την αποσύρει και να δηλώσει ότι στηρίξει την πορτογαλική υποψηφιότητα.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό του «σκληρού παιχνιδιού», που εξελίσσεται για τη διανομή της επιρροής στη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα, προφανώς, αν και έχει κοινά συμφέροντα με τη Γιουγκοσλαβία, αδυνατεί, όσο κι αν το προσπαθεί, να παίξει επί ίσοις όροις σε αυτό το παιχνίδι. Η ατυχής, όπως αποδείχτηκε επιλογή του υπουργείου Εξωτερικών, έδωσε την ευκαιρία στη βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη να υπενθυμίσει θέση που και στο παρελθόν είχε διατυπώσει με ερώτησή της στον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία «η επιμονή του υπουργείου στο πρόσωπο του κ. Ρόντου , περιφρονώντας το σύνολο της διπλωματικής υπηρεσίας, έχει κόστος για την ελληνική εξωτερική πολιτική»

Στην Αθήνα ο Κοστούνιτσα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Β. Κοστούνιτσα πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σήμερα το πρωί Β. Κοστούνιτσα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το μεσημέρι, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του «Αγνωστου Στρατιώτη» και μετά θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και το Δημαρχείο Αθηναίων, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, και ακολούθως, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο και με τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το βράδυ, θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 23:30 θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.

Οι συναντήσεις είναι φυσικό να πραγματοποιηθούν στη σκιά του «συνδρόμου των Βαλκανίων», αφού οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων.

Εκτός, όμως, από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, άλλα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, και ιδιαίτερα στο Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο, και οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της γείτονος χώρας, αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αναθεώρησης διμερών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί με το «παλαιό καθεστώς» της Γιουγκοσλαβίας, αφού η νέα ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας έχει εκφράσει αυτήν της την πρόθεση όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org