Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Ο «σύμβουλος» του Γ. Παπανδρέου και το αμερικάνικο «μάτι» στο Βελιγράδι

«Μάτι» των Αμερικανών, τοποθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στο Βελιγράδι, αποστέλλοντας εκεί τον «ειδικό σύμβουλο» του υπουργού Εξωτερικών, Αλεξ Ρόντο . Ο «άτυπος» βαλκανιάρχης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πήγε στο Βελιγράδι, προφανώς για να υπερασπιστεί τη «σκληρή» αμερικάνικη γραμμή, περί αποχής της αντιπολίτευσης από το δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, ήταν, ίσως, ο μόνος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που υποστήριξε τη «γραμμή» της αποχής, από την πρώτη στιγμή, έχοντας, προφανώς, «πιάσει» τον αμερικανικό σφυγμό.

Στο Βελιγράδι, ο Αλεξ Ρόντος βρέθηκε την περασμένη Τρίτη και οι επαφές που πραγματοποίησε ήταν με στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς για την κυβέρνηση ο Αλεξ Ρόντος είναι «περίπου» ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Η δυσαρέσκεια της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για το πρόσωπο του Αλεξ Ρόντου ξεκινά από τη στιγμή που ανέλαβε πρώτο ρόλο στο αμερικανικό σχέδιο συγκρότησης ενός ενιαίου αντιπολιτευτικού μετώπου κατά του Μιλόσεβιτς. Ο Αλεξ Ρόντος ήταν αυτός που οργάνωσε και υποστήριξε, πολιτικά και οικονομικά, στις αρχές του καλοκαιριού τη συγκέντρωση του συνονθυλεύματος της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης στη Βουλιαγμένη, γεγονός που προκάλεσε την εντονότατη διαμαρτυρία του Βελιγραδίου. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά του Αλεξ Ρόντου και κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στο Βελιγράδι, όταν ο Αλεξ Ρόντος είχε προσκαλέσει προφορικά «ακτιβιστές» από τη φοιτητική αντιπολιτευτική οργάνωση ΟΤΠΟΡ, στην κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή στο Βελιγράδι, όπου δινόταν δεξίωση με προσκεκλημένους αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης!

Η τρέχουσα αποστολή του Αλεξ Ρόντου στο Βελιγράδι δεν έχει διευκρινιστεί και δύσκολα μπορεί να βγάλει κανείς συμπέρασμα, μια που ο εν λόγω απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν μπορεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αφού δεν μπορεί να συνομιλήσει με την πλευρά της κυβέρνησης. Ετσι, λοιπόν, όπως σημειώνουν άσπονδοι φίλοι του στο ελληνικό ΥΠΕΞ, «ο Αλεξ πήγε στο Βελιγράδι, μάλλον, για να εμψυχώσει την αντιπολίτευση να παραμείνει πιστή στην αμερικανική γραμμή της αποχής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε την αποστολή Ρόντου στο Βελιγράδι, λέγοντας: «Ο κ. Ρόντος γνωρίζετε ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές στη Γιουγκοσλαβία, τόσο κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης, όσο και στη συνέχεια. Το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του κ. Ρόντου , έχει συνεχή επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία. Προσπαθούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση υπέρβασης της κρίσης που ταλανίζει τη φίλη χώρα. Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας. Οπως και διεθνώς έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια και ο θετικός ρόλος της χώρας μας σε αυτή την κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org