ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Γυροφέρνουν» στο κρατικό χρέος με το «βλέμμα» στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Ανεξαρτήτως «αποκλίσεων» στις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην «ανάγκη» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης
Ανεξαρτήτως «αποκλίσεων» στις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην «ανάγκη» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης
Στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, με άξονα την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και την ολοκλήρωση των «αξιολογήσεων» του μνημονίου, εστιάζουν παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των κυβερνήσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που ξεκινά σήμερα στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

«Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Ο ίδιος, βάζοντας ακόμα πιο ανοιχτά στο κάδρο των αντιλαϊκών διεργασιών και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, επισήμανε: «Εχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το χρέος, εδώ και πολύ καιρό. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης». Αναφερόμενος στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την πλευρά της Ευρωζώνης, σημείωσε ότι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου», λέγοντας πως «η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Οσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η επικεφαλής του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην «παράλληλη» αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας που διενήργησε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, τόνισε ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά». Συνδέοντας την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόνισε ότι «δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει επιδείξει «ευελιξία» στο θέμα της «βιωσιμότητας», χαρακτηρίζοντας το ελληνικό κρατικό ως «μη βιώσιμο».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η ανάπτυξη παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών που έχουν «δημοσιονομικά περιθώρια», όπως η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ν. Κορέα, να τα χρησιμοποιήσουν.

Στο μεταξύ, άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», τόνισε ότι χωρίς «κούρεμα» το ελληνικό κρατικό χρέος δύσκολα θα καταστεί βιώσιμο. Ο ίδιος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επανέλαβε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης παραμένει «ανοιχτή ερώτηση».

Κλιμάκωση της επίθεσης σε «καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα»

Την ίδια ώρα, σε ομιλία του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ότι θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο «πρόγραμμα». Οπως είπε, «θα προσπαθήσουμε στις επόμενες εβδομάδες να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία». Σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, υποστήριξε ότι υπάρχουν «θετικές τάσεις», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε πως το «πρόβλημα» δεν βρίσκεται στο κρατικό χρέος, αλλά στο ζήτημα της «ανταγωνιστικότητας» που πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία, δηλαδή οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εστίαση της συζήτησης μόνο στο θέμα του χρέους λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ανησυχίες ως προς τη βιωσιμότητα τους χρέους, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ έχει πια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για το ελληνικό κρατικό χρέος, εξαιτίας των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων.

Αντιλαϊκά παζάρια στη σύνοδο του ΔΝΤ

Από την πλευρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα μετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συνόδου για σήμερα προγραμματίζονται συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε κ.ά.

Αύριο Σάββατο, η κυβερνητική αποστολή θα έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Μακεδονικό Γραφείο

Εκδήλωση τιμής για τα μέλη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ, τα οποία δολοφονήθηκαν στις 6/10/1941 στην Παλαιοκώμη Σερρών, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 9/10, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μπροστά στα 100χρονα του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφανιών στις 10 π.μ., στο μνημείο προς τιμήν του Μακεδονικού Γραφείου, στη Μεσολακκιά Σερρών, από αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση - ομιλία στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία του Ροδολίβους, με ομιλητή τον Ζήση Λυμπερίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε εκδήλωση για τους Παραολυμπιονίκες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί σήμερα Παρασκευή, στις 13.30, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Βουλή προς τιμήν των Παραολυμπιονικών.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάσεις της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν στην Αττική οι παρακάτω εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949:

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Ανω Λιοσίων. Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στο Αιγάλεω. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 9/10, στις 11 π.μ., στο Β' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Πλαπούτα 2, Μυροφόρες). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org