ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αναθερμαίνονται τα Δίκτυα

Τα Δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ) - που θεσμοθετήθηκαν με το άρθρο 31 του νόμου 2579/97 - αναθερμαίνονται και πάλι απ' την κυβέρνηση για να παρουσιαστούν ως στίγμα της διαβόητης «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Μάλιστα, η αναθέρμανση αυτή συνοδεύεται από απλόχερες υποσχέσεις προς τους αγρότες για την υγειονομική τους περίθαλψη στο ΙΚΑ.

Στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (24.4.2000), ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, είπε: «Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που σχεδιάζει το ΙΚΑ, στοχεύει μέσα στην τετραετία στην εξυπηρέτηση και των ασφαλισμένων του ΟΓΑ». Χτες ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ», έκανε επεξήγηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. «Πράγματι, αυτός είναι ο στόχος της αναδιάρθρωσης και του επανασχεδιασμού του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας, να καλύψει όλη τη χώρα στην ουσία. Υπάρχει και μια σχετική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, ώστε και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και οι μονάδες υγείας του ΙΚΑ να ενταχθούν σε ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, οπότε θα καλύψουν και τα δέκα εκατομμύρια του πληθυσμού και όλη τη γεωγραφική επικράτεια».

Εν πρώτοις να σημειωθεί ότι τα ΔΠΦΥ είναι η εφεύρεση για την κάλυψη των κενών που άφησε η μη δημιουργία των κέντρων υγείας αστικού τύπου. Ο νόμος 1397/83 προέβλεπε τη δημιουργία 400 κέντρων υγείας, αλλά δημιουργήθηκαν μόνο τα 170 κέντρα υγείας αγροτικού τύπου.

Ετσι, λοιπόν, η ΠΦΥ στα αστικά κέντρα αφέθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και πρωτίστως στο ΙΚΑ, που διαθέτει 105 πολυιατρεία σε νομαρχιακό και τοπικό επίπεδο και 137 τοπικά ιατρεία. Και τώρα, βασικά, το ΙΚΑ καλείται να καλύψει και πάλι με το «ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας» την ΠΦΥ στα αστικά κέντρα.

Κι ενώ υπάρχουν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις περί κάλυψης ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας απ' τους αρμόδιους της κυβέρνησης, οι ίδιοι σιωπούν για το «μάρμαρο» αυτού του εγχειρήματος. Δε μιλούν δηλαδή για τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσουν έστω αυτά τα ΔΠΦΥ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μελέτη που επιμελήθηκαν οι καθηγητές Γ. Κυριόπουλος, Τρ. Μπεαζόγλου και Ε. Γεωργούση - που εκδόθηκε πρόσφατα - για να λειτουργήσουν τα ΔΠΦΥ χρειάζονται 3.500 οικογενειακοί γιατροί το 2000, που πρέπει να φτάσουν στους 5.000 το 2001. Συνολικά, όπως φαίνεται και στον πίνακα, πρέπει να γίνουν δαπάνες 50 δισ. το 2000 και 80 δισ. το 2001, με την προοπτική να αφαιρεθούν απ' τον ιδιωτικό τομέα 50-100 δισ. δραχμές που σπαταλιούνται τώρα λόγω των ελλείψεων στην ΠΦΥ.

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει συνηθίσει τους αγρότες στην... ανθυγιεινή κοροϊδία. Στις 4.9.1996 ο Κ. Σημίτης, παρουσιάζοντας - τότε - τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, μίλησε «για την παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης και των πρόσθετων παροχών του ΙΚΑ προς τους αγρότες», με δημοσιονομικό κόστος 15 δισ. δραχμών. Στις 17.9.1996 ο Κ. Σημίτης απ' τη Λάρισα υποσχέθηκε ότι οι «ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα μπορούν να επισκέπτονται τα πολυιατρεία του ΙΚΑ». Ακόμα στις 19.9.1996 ο Κ. Σημίτης υποσχέθηκε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού - μια δέσμευση του ΠΑΣΟΚ απ' το 1983 - θα ξεκινήσει απ' το ΙΚΑ.

Στοίχειωσαν λοιπόν οι υποσχέσεις...


Ο,τι απόμεινε

Ο,τι απόμεινε απ' τη μεγάλη σφαγή ή ό,τι προηγήθηκε αυτής; Δύσκολα δίνεις απάντηση στο ερώτημα, ο χρόνος ούτως ή άλλως δύσκολα προσδιορίζεται στην εξοχή, η απλότητα της φύσης είναι πάντα αυτή που κάνει τη διαφορά κι ας μην εισακούονται οι προσταγές της στα βαρήκοα απ' τον «πολιτισμό» αυτιά μας.

Εικόνες μιας άλλης ζωής, ξεχασμένης και εγκαταλειμμένης, που δε σβήνουν απ' τα μάτια αυτών που εξακολουθούν να αναζητούν τις ρίζες τους χωρίς ενδοιασμούς. «Ζάπινγκ» στην πραγματικότητα δεν μπορείς να κάνεις, μάλλον δεν το δικαιούσαι, οπότε μένεις μετέωρος μπροστά στο βλέμμα τους, σ' αυτό το βλέμμα της αθωότητας που και πάλι ο «πολιτισμός» μας το έχει χρησιμοποιήσει για τις δηκτικές του παρομοιώσεις. Κι όμως, ο καθένας μας είναι υποχρεωμένος αλλού να ψάξει κι αλλού να βρει τις στάνες και τα εγκλωβισμένα κοπάδια τους...

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το φως που καίει

Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες... τραγουδούσε και προχωρούσε. Είναι μακρύς ο δρόμος ως εδώ, αλλά είναι δικός σου αυτός ο δρόμος, τον κρατάς όπως κρατάς το χέρι του φίλου σου και μετράς το σφυγμό του... Ενιωθε την ποίηση να τον κυριεύει. Τον Γιάννη Ρίτσο δίπλα του, έτοιμο ν' ανέβει στην εξέδρα ν' απαγγείλει για την Πρωτομαγιά. Δεν ήταν παραίσθηση, αλλά της ψυχής δόνηση. Συμβαίνει σε πολλούς συναγωνιστές ν' ανατριχιάζουν στο άκουσμα λέξεων, τραγουδιών, συνθημάτων. Κομμάτια από το είναι τους, κύτταρα υγιή στον αγώνα κατά της σήψης. «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης/ ο πλαστουργός της νιας ζωής/ ώριμο τέκνο της ανάγκης/ κι ώριμο τέκνο της οργής». Ναι, οι στίχοι του Βάρναλη κι αυτή η παιδιάστικη παρόρμηση, ν' ανατρέχει κάθε Μεγάλη Βδομάδα στα κείμενά του και να ξαναδιαβάζει «το φως που καίει», να ζωντανεύουν μπροστά του ο Προμηθέας, ο Ιησούς, ο Μώμος. Αξιον εστί το φως. Ω γλυκύ μου έαρ...

Συνθέσεις της φύσης, κατακόκκινες παπαρούνες, άσπρες και κίτρινες μαργαρίτες. Ευωδιές ανθισμένων εσπεριδοειδών, κρινάκια, βιολέτες. Από την άλλη μεριά, το σκοτάδι κι η μυρωδιά του ολέθρου. Η κόλαση του Δάντη ωχριά. Τω καιρώ εκείνω, οι αρχιερείς, λαβόντες τα τριάκοντα αργύρια του μεταμεληθέντος Ιούδα, ηγόρασαν τον αγρόν του Κεραμέως. Τη σήμερον, το Διεθνές Νομισματικόν Ταμείον, δε νίπτει τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος. Κανένα απορρυπαντικό δεν μπορεί να καθαρίσει το αίμα των λαών, που φωνάζει από τα ερείπια των βομβαρδισμών. Οι Φαρισαίοι φωνασκούν «μέα κούλπα» (λάθος), υποκριτικά χαμογελώντες στους παραμορφωτικούς, παραπλανητικούς φακούς της δημοσιότητος. Αι γενεαί πάσαι συνεχίζουν να πληρώνουν στους τελώνηδες, ως μη έχοντες, ως πρόβατα επί σφαγήν, ως αμνοί άκακοι. - Εξέδυσάν με τα ιμάτια..., επί την κεφαλήν μου στέφανον εξ ακανθών...

Την επαύριον θα πορευθούμε ξανά σε φιλειρηνικές πορείες. Θα φωνασκεί η γειτόνισσα, - πού πάτε χριστιανοί μου εσείς, επί ξύλου κρεμάμενοι, ξυπόλυτοι στ' αγκάθια;

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου... Οχι σε απάντηση της συνεχιζόμενης σταύρωσης των λαών. Για προβληματισμό κάποιων κατοίκων κατά Ιόνιον Πέλαγος μεριά. Να καταλάβουν πως πρέπει ν' απαλλαγούν από την επιρροήν καουμπόικων ταινιών. Η ζωή δεν είναι «για μια χούφτα δολάρια», ειδικά όταν αυτά είναι βουτηγμένα στο αίμα. Αν η υποτέλεια συνεχίζει να οδηγεί τις πράξεις τους και ενέργειες σαν τις πρόσφατες, που ποδοπάτησαν ελληνικές σημαίες μαζί με τις σημαίες της ειρήνης, αν οι εκδηλώσεις ενάντια στους μακελάρηδες τούς ενοχλούν, αν υπερασπίζονται τα συμφέροντα ξένων και με υπερβάλλοντα ζήλο καταδιώκουν τους φιλειρηνιστές, που συγκεκριμένα διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ», τότε άξιος ο μισθός τους και προς αυτούς οι στίχοι του Δ. Σολωμού, γιατί πράγματι είναι σκλάβοι: «Μην ειπούν στο στοχασμό τους/ τα ξένα έθνη αληθινά/ εάν μισούνται ανάμεσό τους/ δεν τους πρέπει ελευθεριά/.

Μέρες που είναι, πόσο λυπάμαι γιατί ταιριάζει γάντι σε μερικούς: Ω της παραφροσύνης και της υποκρισίας... Πώς μπορούν και κουβαλούν στα σπίτια τους το «φως της Ανάστασης», αν δεν καίει μέσα τους το φως της πραγματικής αγάπης, αν δεν κάνουν πράξη και βίωμα το Ειρήνη υμίν, για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου;


Κούλα ΚΑΡΑΜΗΝΑ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org