Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2024 - αριθ. φύλλου: 14488

50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το ταξίδι ξεκινάει την Κυριακή από το Σκοπευτήριο Καισαριανής

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ | Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή


ΣΕΛ.  19
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΗ
Να μη χαθεί ούτε μέρα στη μάχη για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Στο «φουλ» οι μηχανές των Κομματικών Οργανώσεων | Πλατύ κάλεσμα συμπόρευσης στον λαό και στη νεολαία


ΣΕΛ.  6   -   11

Χασάπηδες της Μέσης Ανατολής οδηγούν σε γενικευμένη ανάφλεξη

Μετά το Ιράν, ο ισραηλινός στρατός απειλεί ανοιχτά τον Λίβανο, όπου επιχειρούν ήδη δυνάμεις του | Παγκόσμια φρίκη για τους ομαδικούς τάφους με σφαγμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα | Να αποσυρθεί τώρα η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά

Κλιμακώνονται οι μαζικές αντιδράσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη | Με καταστολή των κινητοποιήσεων στηρίζει το Ισραήλ η αμερικανική κυβέρνηση | Συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία αύριο Παρασκευή από φοιτητικούς συλλόγους, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους φοιτητές των ΗΠΑ


ΣΕΛ.  22   -   23

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι απεργία!

Με την ορμή των μεγάλων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, τα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν αγωνιστικά την 1η του Μάη, την ερχόμενη Τετάρτη. Τη μέρα - σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη και τον αγώνα της απέναντι στην εκμετάλλευση, εκεί που συναντιούνται οι αιματοβαμμένοι αγώνες για το 8ωρο και το μεροκάματο, για τις ΣΣΕ και την προστασία των εργαζομένων, με την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και φέτος να υπονομεύσει τον αγωνιστικό - απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αυτήν τη φορά στο όνομα της «λειτουργίας της αγοράς», αξιοποιώντας σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα τής χαλάνε τα σχέδια. Απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση, το κύμα απεργιακών αποφάσεων όλο και φουσκώνει ενόψει του κορυφαίου αυτού αγωνιστικού σταθμού, για να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.

Η φετινή Πρωτομαγιά πιάνει το «νήμα» των μεγάλων αγώνων σε χώρους δουλειάς και κλάδους για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για ουσιαστικές αυξήσεις, για μέτρα προστασίας από την ακρίβεια, για να ορθωθούν εμπόδια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας που πατάει στο τεράστιο νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων για την ένταση της εκμετάλλευσης. Πιάνει το «νήμα» από τις απεργίες στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, που οργανώθηκαν από εκατοντάδες σωματεία παρά την απεργοσπαστική στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά την πρώτη Πρωτομαγιά που γιορτάστηκε στην Αθήνα, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τότε το 8ωρο, και παρά την απογείωση της παραγωγικότητας και των δυνατοτήτων να εργάζονται λιγότερο και να ζουν καλύτερα, έχουν να αντιμετωπίσουν το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου με τις ευλογίες της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Εχουν να αναμετρηθούν με τους αμέτρητους νόμους και ρυθμίσεις, που έφτασαν να καθιερώνουν τη 13ωρη δουλειά και τα ωράρια - λάστιχο, να καταργήσουν την αμοιβή των υπερωριών.

Η φετινή απεργιακή Πρωτομαγιά πιάνει το «νήμα» από τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, σε μια περίοδο που ο ελληνικός και όλοι οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τη θανάσιμη εμπλοκή στο μακελειό που είναι σε εξέλιξη σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Πιάνει το «νήμα» από την πλούσια δράση σε όλη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να επιστρέψει η φρεγάτα «Υδρα», για καμιά συμμετοχή στις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές.

Σήμερα, 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, οι εργαζόμενοι έχουν απέναντί τους τη βαρβαρότητα της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των κρατών και των επιχειρηματικών ομίλων, που επιστρατεύουν τον αντικομμουνισμό για να συντρίψουν τους λαούς, τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για το δίκιο τους. Εχουν απέναντί τους το ξέπλυμα του φασισμού, του πιο πιστού μαντρόσκυλου του κεφαλαίου, μέσα από τη βρώμικη επιχείρηση εξίσωσής του με τον κομμουνισμό.

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης, είναι μέρα που οι εργαζόμενοι θα ξεχυθούν ξανά στους δρόμους για τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Γιατί, εν έτει 2024 και με την ακρίβεια να τσακίζει, διεκδικούν να μη ζουν με μισθούς του 2010, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εκτοξεύονται. Απαιτούν να πάψουν τα μεροκάματα στους χώρους δουλειάς - παγίδες θανάτου, να πάψουν να θρηνούν έναν συνάδελφό τους κάθε δυο μέρες. Απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία κόντρα στην εμπορευματοποίηση που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Παλεύουν για κάθε τους ανάγκη, για τις ζωές τους απέναντι στα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που φωτίζει την αστείρευτη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, τον δρόμο της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Και αυτήν τη μέρα θα τη γιορτάσουν και φέτος, όπως ξέρουν, η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία: Στους δρόμους του αγώνα. Στην απεργία!


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Τιμούν με απεργία την 1η Μάη, δυναμώνουν τις διεκδικήσεις τους!

Την Τετάρτη όλοι στους δρόμους για Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα για την ακρίβεια | Την Κυριακή ο εργατικός - λαϊκός αγώνας δρόμου για τους 200 της Καισαριανής | Αύριο η μεγάλη συναυλία που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας


ΣΕΛ.  14   -   15


Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΕ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ συνεχίζεται το πρόγραμμα της επίσκεψης

Συναντήσεις χτες για την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Τορόντο


ΣΕΛ.  4   -   5
ΣΥΡΙΖΑ
Οπαδός της υποχρηματοδότησης της Υγείας, όπως και η ΝΔ

ΣΕΛ.  4
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
«Εκοψε» τους «Σπαρτιάτες» ο Αρειος Πάγος

ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Φιέστες - πρόκληση, με 5.000 στρέμματα ήδη καμένα!

ΣΕΛ.  21
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ
Αθλιότητες για τους νεκρούς σε Τέμπη και Μάτι

ΣΕΛ.  11

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ