ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /56
ΚΕΝΗ
Για τις υποσχέσεις των υποψήφιων νομαρχών Θεσσαλονίκης

Παρακολουθώντας τη δραστηριότητα των υποψήφιων νομαρχών (Παπαδόπουλος, Κοσκινάς, Παπαδημητρίου, Τρεμόπουλος) Θεσσαλονίκης - περιοδείες, δηλώσεις, προγράμματα κλπ. - διαπιστώνουμε, ότι:

Α. Εχουν και αναγνωρίζουν ανώτατο προϊστάμενό τους την ΕΕ και τα όργανά της. Αυτό ούτε οι ίδιοι το αρνούνται. Αντίθετα, το προβάλλουν. Ιδού η απόδειξη:

 • "ΠΕΤΥΧΑΜΕ: την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την απασχόληση, για την ανάπτυξη των πόλεων, για τους παλιννοστούντες, το περιβάλλον, τη μεταφορά τεχνογνωσίας κλπ. ". Είναι η πρώτη παράγραφος του προγράμματος του κ. Παπαδόπουλου. Ο ίδιος δήλωσε: "... έχουμε προχωρήσει στην ανάθεση μελετών, που αφορούν τα έργα του Γ κοινοτικού πλαισίου" (εφημ. "Θεσσαλονίκη", 15 - 9 - 98). Ακόμα και για τους στόχους του ΙΓΜΕ, παραπέμπει στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ("Αυριανή", 19 - 9 - 98).
 • "Αξιοποιούμε τα νέα δεδομένα και την πολιτική της ΕΕ. Προωθούμε αυτόνομη στρατηγική και προγραμματισμό στα πλαίσια της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής... Θα επιδιώξουμε οι προτάσεις μας να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο του Γ κοινοτικού πλαισίου Στήριξης... " (Χρήστος Κοσκινάς στο φυλλάδιο - πρόγραμμα).
 • "Θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον για τους αγρότες, με δηλωμένη την επιθυμία της ΕΕ να περιορίσει τον αριθμό των πολιτών, που ασχολούνται με την αγροτική οικονομία" (Ζ. Παπαδημητρίου, εφημ. "Θεσσαλονίκη", 14 - 9 - 98).
 • Ο Μ. Τρεμόπουλος, εκτός των άλλων, προτείνει: "εκμετάλλευση των αντίστοιχων προγραμμάτων της ΕΕ, δημιουργία δημοτικών επιχειρήσεων, π. χ. οικολογικές διαδρομές με βάρκες, ποδήλατα ή άλογα και γυναικείων συνεταιρισμών για τη λειτουργία οικοτουριστικών ξενώνων... " (εφημ. "Αγγελιοφόρος", 4 - 9 - 98).

Οι κ. κ. υποψήφιοι νομάρχες, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, κρύβουν από τις πολίτες του νομού ότι:

- Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ (που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ): οι πόλεις και οι περιφέρειες θα γίνουν επιχειρήσεις που θα πουλούν τα έργα και τις υπηρεσίες, τη γη και το περιβάλλον. Τα τοπικά προγράμματα θα εφαρμόζουν το πρόγραμμα σύγκλισης των οικονομιών, δηλ. την ιδιωτικοποίηση έργων και αρμοδιοτήτων κ. ά.

- Οι επιλογές και τα προγράμματα της ΕΕ καθορίζουν κατευθύνσεις και έργα, που βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες ανάπτυξης της χώρας και των νομών, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της ΕΕ. Και καθώς λείπει, σκόπιμα, η κρατική βοήθεια και ο προγραμματισμός, διευκολύνεται το πέρασμα της διαχείρισης των προγραμμάτων της ΕΕ στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων.

- Ολες οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την ΤΑ:

α) για να καλλιεργήσουν στη συνείδηση του λαού την αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων, την αναγκαιότητα της πρόσθετης φορολογίας και της ανταποδοτικότητας.

β) για να αναπτύξουν πελατειακές σχέσεις και μέσω δημοτικών, νομαρχιακών επιχειρήσεων, προγραμμάτων ΕΕ, προμηθειών και έργων...

Β. Κοινός στόχος δύο υποψηφίων νομαρχών είναι η διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή.

 • Ο Κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί "να καταστεί η Θεσσαλονίκη νομός - επίκεντρο της Βαλκανικής και Παρευξείνιας περιοχής" (εφημ. "Θεσσαλονίκη", 15 - 9 - 98).
 • Ο Χ. Κοσκινάς υπόσχεται "την ανάδειξη του Νομού Θεσσαλονίκης σε Μητροπολιτικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης" (πρόγραμμα - φυλλάδιο).

Ο πρώτος θέλει ισχυρό νομό, ο δεύτερος ισχυρή νομαρχία. Δεν εξηγούν όμως, τι εννοούν. Μήπως επαναλαμβάνουν, απλώς, την απροσδιόριστου περιεχομένου επαγγελία της κυβέρνησης για ισχυρή Ελλάδα ή θεωρούν αναγκαία την ισχύ του νομού σαν βάση εξόρμησης του ξένου κεφαλαίου στον ευρύτερο χώρο, με προπομπό το ελληνικό; Ο, τι και να έχουν στο νου τους, θα θέλαμε: α) Να τους ρωτήσουμε: Τι έχει να κερδίσει ο νομός, οι εργαζόμενοι, από την ανάδειξή του σε μητρόπολη; Ως τώρα δε βλέπουν ότι η εγκατάσταση επιχειρήσεων του νομού σε χώρες της Βαλκανικής αυξάνει την εδώ ανεργία;

β) Να τους επισημάνουμε ότι αυτή η διείσδυση είναι απάτη και ψεύδος. Η Θεσσαλονίκη και ο νομός δεν έχουν την παραγωγική βάση για να "διεισδύσουν". Εκείνοι που διεισδύουν στα Βαλκάνια είναι οι Ελληνες κεφαλαιοκράτες, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε πολυεθνικό κεφάλαιο. Μιλούμε για τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών των τροφίμων.

Τα μεγέθη του κεφαλαίου που κινούνται στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη είναι μικρομεσαία σε σχέση με αυτούς τους γίγαντες.

Γι' αυτό και οι απεγνωσμένες προσπάθειες, οι εκκλήσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας να υπαχθεί η Θεσσαλονίκη στη Β Ζώνη "του αναπτυξιακού Νόμου", με άλλα λόγια να τους βοηθήσουν να... επιζήσουν επιδοτούμενοι.

Η ελεύθερη όμως διακίνηση κεφαλαίων, ανθρώπων και υπηρεσιών που βίαια επιβάλλει η ΕΕ, είναι ο οδοστρωτήρας που σαρώνει ό,τι βρει στο πέρασμά του. Είναι φανερό ότι κανένας δεν μπορεί να ζήσει από μόνος του, όπως και κανένας δεν μπορεί να ζήσει αφημένος στην καλή προαίρεση των πολυεθνικών.

Γ. Προσπαθούν να εμφανιστούν σαν ακομμάτιστοι και περίπου ανεξάρτητοι:

 • Ο ρόλος του νομάρχη δεν πρέπει να είναι ούτε κυβερνητικός ούτε στείρα αντικυβερνητικός", δήλωσε ο Κ. Παπαδόπουλος.
 • Ο Χ. Κοσκινάς χαρακτηρίζει τον Κ. Παπαδόπουλο, "διορισμένο κυβερνητικό συνήγορο". Ο ίδιος δηλαδή δεν είναι υποψήφιος της ΝΔ;
 • Ο Ζ. Παπαδημητρίου παρουσιάζεται σαν αντίπαλος των "παραδοσιακών - κατεστημένων κομμάτων", χωρίς να υπάρχει ουσιαστική διαφορά της πολιτικής του κόμματός του, του ΔΗΚΚΙ, από τα... παραδοσιακά.
 • Ο Μ. Τρεμόπουλος δεν κρύβει ότι είναι υποψήφιος του Συνασπισμού, των οικολόγων κλπ.

Τι λένε όμως τα γεγονότα και η πράξη;

Πρώτο,ότι είναι υποψήφιοι νομάρχες με το χρίσμα της ηγεσίας των κομμάτων τους. Δεύτερο,ότι αυτό το χρίσμα το ανανεώνουν και το τιμούν οι υποψήφιοι στην προεκλογική πρακτική. Δύο παραδείγματα:

"Περισσότερα από 15 δισ. δραχμές θα διατεθούν για την ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που σχεδιάζει το υπουργείο Γεωργίας για την πενταετία 1998 - 2003... " (εφημ. "Αγγελιοφόρος", 17 - 9 - 98). Ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης, υπόσχεται πόρους στον Κ. Παπαδόπουλο για να του εξασφαλίσει ψήφους.

Ο Χ. Κοσκινάς στο πρόγραμμά του αφιερώνει δύο σελίδες στην κομματική ιστορία και δραστηριότητά του (ΟΝΝΕΔ και ΝΔ) και στο έργο που επιτέλεσε σαν υφυπουργός και υπουργός Γεωργίας των κυβερνήσεων της ΝΔ... Δεν είναι όμως διορισμένος συνήγορος της ΝΔ!

Γιατί όμως δε λένε ανοιχτά ότι είναι υποψήφιοι των κομμάτων τους; Πρώτο για να ξεγελάσουν ψηφοφόρους, σαν δήθεν αφοσιωμένοι στην ΤΑ, ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Δεύτερο,για να μη φορτωθούν τις ευθύνες της αντιλαϊκής πολιτικής των κομμάτων τους και χάσουν ψήφους. Τρίτο,για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, παρουσιάζοντας την ΤΑ ως θεσμό πέρα και έξω από κυβέρνηση και κόμματα και να στείλουν το μήνυμα: Αφού δεν εκλέγετε βουλευτές και κυβέρνηση, μπορείτε να ψηφίσετε νομάρχες, ανεξάρτητα από το τι ψηφίζετε στις βουλευτικές εκλογές!

Και κλείνουμε με τα έργα που υπόσχονται:

- Αν δεν τα εγκρίνει η ΕΕ - όπως ελπίζετε για τα περισσότερα - κι αν δεν ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό,τι θα κάνετε κ. κ. υποψήφιοι νομάρχες; Από την κυβέρνηση δεν τολμάτε να ζητήσετε όσα χρωστάει στην ΤΑ. Μήπως, λοιπόν, θα επιβάλλετε φορολογία στους κατοίκους του νομού;

- Δε λέτε λέξη για τις ιδιωτικοποιήσεις και μπορεί να διερωτηθούν ορισμένοι; Καλά, Δεν ξέρουν αυτοί οι... νομάρχες ότι ΟΣΕ, ΟΥΘ, ΟΑΘ, ΟΛΘ, ΔΕΘ ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιηθούν όμως προγραμματίζει η κυβέρνηση; Η μήπως συμφωνούν και αυτοί στο ξεπούλημά τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο;

Τέλος για τα έργα σε σχέση με την ανάπτυξη:

Καλά είναι και τα συγκοινωνιακά σε σχέση με τα τουριστικά και τα πολιτιστικά... αλλά προτεραιότητα πρέπει να έχει η βιομηχανία και η αγροτική οικονομία. Οταν, όμως, η βιομηχανία στο νομό αποδυναμώνεται, η ανεργία θεριεύει, τότε τα έργα που προτείνονται δεν είναι αυτά που χρειάζεται ο νομός, δε συμβάλλουν στην ανάπτυξή του προς όφελος του λαού, αλλά εξυπηρετούν τους ξένους, κυρίως επιχειρηματίες στην ταχεία και άνετη κίνησή τους μέσα στη χώρα και προς την ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό και η ΕΕ δεν εγκρίνει και οι πειθήνιοι υποτακτικοί της - οι ελληνικές κυβερνήσεις - δεν προτείνουν, δεν προγραμματίζουν την ίδρυση βιομηχανικών μονάδων, αλλά έργα παροχής υπηρεσιών. Ο λαός της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να έχει άλλη επιλογή, για την ενίσχυση των αγώνων του, τη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματά του και την υπεράσπιση των συμφερόντων του και μέσα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου συμπαράταξης της ΝΑΣ, με υποψήφιο νομάρχη τον Μιχάλη Σπυριδάκη.

Σωτήρης ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μέλος ΝΕ της ΚΟΘ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
"Πες μου ποιος σε στηρίζει να σου πω ποιος είσαι"

Σε κάθε προεκλογική περίοδο που σχετίζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση - και περισσότερο από κάθε άλλη φορά σε αυτή που ήδη διανύουμε - το πανελλήνιο παρακολουθεί μια υποκρισία χωρίς αρχή και τέλος: Η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηριζομένων υποψήφιων δημάρχων και νομαρχών από το τάδε ή το δείνα αστικό κόμμα, κάνει ό,τι περνά από το χέρι τους και τα επικοινωνιακά τους επιτελεία, για να αποδείξουν ότι... "ουδεμία σχέση έχουν με τα κόμματα που τους στηρίζουν"! Αυτή η φαιδρή προπαγάνδα, η θλιβερή επιχείρηση"απογαλακτισμού" των υποψηφίων από τους πολιτικούς χώρους που τους στεγάζουν, η διαφήμιση του "υπερβατικού" και "ακομμάτιστου" (!) χαρακτήρα της υποψηφιότητας του α ή του β "τοπάρχη", βρίσκει ίσως την πιστότερη αποτύπωσή της στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, στην Αθήνα.

Ούτε να ντρέπονταν, δηλαδή, για τα κόμματά τους... Πράγμα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ήταν θετικό αν συνέβαινε, αλλά δε συμβαίνει, καθώς άλλοι είναι οι λόγοι γι' αυτό το παιχνίδι του... "δε σε ξέρω, δε με ξέρεις", που παίζουν, τόσο οι ίδιοι (και οι... ίδιες), όσο και οι πολιτικοί τους φορείς. Και το βασικό παιχνίδι που διεξάγεται, είναι το οφθαλμοφανές: Να απαλειφθεί ως κριτήριο, για το πού θα εμπιστευτεί την ψήφο του ο πολίτης, το εξής: Το ποιο κόμμα, με την πολιτική του, τη στάση του, τις αξίες του, τη συμπεριφορά του, "εγγυάται" την αξιοπιστία και τη φιλολαϊκή κατεύθυνση του εκάστοτε υποψήφιου. Είναι φυσικό, δε, να επιχειρείται μια τέτοιου είδους προεκλογική "αποκομματικοποίηση" από τους αναξιόπιστους, τουλάχιστον, της πολιτικής. Είτε πρόκειται για κομματικούς φορείς είτε πρόκειται για πρόσωπα.

***

Αντί άλλης πιστοποίησης των παραπάνω, ας προσέξει και ο τελευταίος δημότης Αθήνας, την αγωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υποψήφιων στην πρωτεύουσα, με την οποία επιδιώκουν να αυτοεμφανίζονται σαν προϊόντα α-κομματικής παρθενογένεσης:

 • Ο κ. Αβραμόπουλος και η ηγεσία της ΝΔ, διαλαλούν ότι ο νυν δήμαρχος έχει αναστείλει, λέει, την όποια κομματική του ιδιότητα. Μάλιστα. Αλήθεια, ο κ. δήμαρχος έχει αναστείλει και την κομματική του συνείδηση, έχει αναστείλει και την πολιτική του αντίληψη όσον αφορά το "πράττειν και το σκέπτεσται", οι οποίες, όσο να 'ναι... σχετίζονται με την πολιτική του ένταξη; Η μόνη αναστολή που, πραγματικά, έχει ο κ. Αβραμόπουλος είναι να χρεωθεί τις αντιλήψεις και την πολιτική του κόμματός του.
 • Η περίπτωση της κ. Δαμανάκη είναι αντίστοιχη. Εξεδήλωσα μια "ανεξάρτητη" υποψηφιότητα, υποστηρίζει, την οποία κατόπιν αποφάσισαν να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Δεν κρύβεται, βέβαια, ότι είναι στέλεχος και βουλευτής του ΣΥΝ, αλλά και ότι συνεπαίρνεται από τις πολιτικές θεωρήσεις του πρωθυπουργού, αλλά το βασικό της μέλημα είναι να πείσει ότι κινείται..."υπεράνω" των κομμάτων που τη στηρίζουν. Πολύ λογικό. Τα κόμματα που τη στηρίζουν είναι υπέρ της ευρωλιτότητας, της υπερφορολόγησης των δημοτών, είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, υπέρ των καταναγκασμών τύπου "Καποδίστριας", είναι κόμματα που κάθε δεξιά τους πιρουέτα την ντύνουν με "αριστερά" φληναφήματα. Ποιος θα ήθελε, αλήθεια, να θυμίζει στους ψηφοφόρους τη σχέση του με τέτοια κόμματα... Ασε που στην Ελλάδα είναι πολύ διαδεδομένη η παροιμία "πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι".
 • Οσο για τον υποστηριζόμενο από το ΔΗΚΚΙ, τον κ. Μπέη, μέχρι τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να το ξεχάσουν οι Αθηναίοι. Και το ΔΗΚΚΙ το ίδιο. Πάντως και οι δυο πλευρές, εκείνο που δεν ξεχνούν με τίποτα είναι ότι ζουν για να θυμούνται το "παλιό καλό ΠΑΣΟΚ"... Ταυτόχρονα, θέτουν τα φουσκωμένα με περηφάνια στήθη τους από τα άρθρα 4 και τα σταθεροποιητικά προγράμματα του 1985-'87 (σ.σ. το "παλιό καλό ΠΑΣΟΚ" δηλαδή), ενάντια στο "κακό νέο ΠΑΣΟΚ", που στηρίζει την κ. Δαμανάκη...

***

Να σβήσουμε, λοιπόν, το κριτήριο "ποιο κόμμα στηρίζει ποιον υποψήφιο", πηγαίνοντας προς τις κάλπες; Να ψηφίσουμε αδιαφορώντας για το ποιος πολιτικός χώρος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις θέσεις του κάθε υποψήφιου; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Και κάτι παραπάνω: Το πιο κόμμα τάσσεται με τον ά ή το β συνδυασμό στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καθορίζει και καθρεφτίζει σε τεράστιο βαθμό το είδος των συμφερόντων, τη σταθερότητα, τον κοινωνικό χαρακτήρα, τη συνέπεια του συνδυασμού και της πολιτικής που επαγγέλλεται για το δήμο ή τη νομαρχία. Να το πούμε διαφορετικά: Δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό το πρόγραμμα ενός υποψηφίου που στηρίζεται από ένα κόμμα με αντιλαϊκή πολιτική.

Πριν φτάσει, επομένως - και ο τελευταίος πολίτης της χώρας, στο πιο απομακρυσμένο χωριό - στην κάλπη, παίρνοντας τα ψηφοδέλτια στα χέρια του, πρέπει να σκεφτεί: Ποιο κόμμα στηρίζει ποιον; Ποιο κόμμα "εγγυάται" για ποιο; Ποιου κόμματος η στάση στην ελληνική κοινωνία συντελεί στην αξιοπιστία ή την αναξιοπιστία του εκάστοτε συνδυασμού;

Αν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ και οι υποψήφιοί τους έχουν λόγους να θέτουν σε δεύτερη μοίρα τις σχέσεις τους, το ΚΚΕ και οι υποψήφιοι που στηρίζει έχουν λόγους για το ακριβώς αντίθετο. Το ΚΚΕ έχει κάθε λόγο να "βεβαιώνει" ότι ο υποψήφιος που στηρίζει στην κοινότητα, στο δήμο, στη νομαρχία είναι μπροστάρης στον αγώνα των εργαζόμενων, των αγροτών, των ανέργων, των ανθρώπων του πολιτισμού. Οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΚΚΕ έχουν κάθε λόγο να πιστοποιούν την αξία των διακηρύξεών τους μέσα από την πράξη του κόμματος που τους στηρίζει, του ΚΚΕ. Οσοι φοβούνται την καταδίκη της πολιτικής τους έχουν κάθε λόγο να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

***

Το ΚΚΕ με τη δύναμη του κόμματος που δεν κάνει καμία έκπτωση στην υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, που δεν έχει βάλει την υπογραφή του σε διατάγματα λιτότητας, που δεν έχει συναινέσει στις ιμπεριαλιστικές θηριωδίες, που δε συνεργεί σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση - φοροεισπράκτορα, που δεν αποδέχεται να αυξάνουν τα δημοτικά τέλη για να πηγαίνουν υπέρ της ΟΝΕ, που δε συμβιβάζεται με τη λογική "πλήρωσε για να έχεις", δεν ντρέπεται καθόλου, ούτε για την πολιτική του, ούτε για τους υποψηφίους που στηρίζει. Γι' αυτό και το λέει καθαρά: Σκεφτείτε ποιο κόμμα στηρίζει ποιον υποψήφιο στις 11 Οκτώβρη.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

σποτ

Το πιο κόμμα τάσσεται με τον ά ή το β συνδυασμό στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, καθορίζει και καθρεφτίζει σε τεράστιο βαθμό το είδος των συμφερόντων, τη σταθερότητα, τον κοινωνικό χαρακτήρα, τη συνέπεια του συνδυασμού και της πολιτικής που επαγγέλλεται για το δήμο ή τη νομαρχία. Να το πούμε διαφορετικά: Δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό το πρόγραμμα ενός υποψηφίου που στηρίζεται από ένα κόμμα με αντιλαϊκή πολιτική

"ΕΑΜ, αντιλαλεί όλη η Ελλάδα μια φωνή"

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

27 του Σεπτέμβρη, σήμερα. Επέτειος τιμής ιστορικής μνήμης και συνέχισης των αγώνων μέσα στις νέες συνθήκες και τα νέα κρίσιμα προβλήματα. Ηταν τότε, 57 χρόνια από σήμερα, όταν με την ενωτική προσπάθεια του ΚΚΕ συγκροτήθηκε το μεγάλο πατριωτικό, αντιφασιστικό μέτωπο. Ηταν τότε, που και αυτός ο κυνικός της πολιτικής, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγκάστηκε να παραδεχτεί: "Πρώτα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα λέμε, ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Ελληνες".

Ηταν τότε, όταν σε πόλεις, κάμπους και βουνά, ακούστηκε η βροντερή εγερτήρια φωνή του ξεσηκωμού: "ΕΑΜ, ΕΑΜ, ΕΑΜ αντιλαλεί, όλη η Ελλάδα μια φωνή".

Αυτή τη μέρα δε φτάνει να θυμόμαστε και να συνεχίζουμε την αγωνιστική πορεία, παλιοί και νέοι αγωνιστές και σύντροφοι. Πρέπει στο όνομα της μεγάλης εποποιίας, των ηρωισμών, των θυσιών, αλλά και των λαϊκών κατακτήσεων να τα λέμε έξω από τα δόντια προς τους κάπηλους.

Γιατί, αυτοί που συνεργάστηκαν με τον τριπρόσωπο κατακτητή, αυτοί που πρόδωσαν, αυτοί που έμειναν αμέτοχοι στους αγώνες και συμμέτοχοι στο μαυραγοριτισμό και τη μετακατοχική τρομοκρατία κράτους και παρακράτους, επέπλευσαν στο βρώμικο αφρό.

Υπάρχουν και όσοι ποταποί αναρριχήθηκαν σε αξιώματα με ξένες δάφνες, που σκύλευσαν στους τάφους των δικών τους ανθρώπων, που εξαργύρωσαν την όποια συμμετοχή τους με ανταλλάγματα υποταγής και καταισχύνης. Είναι αυτοί που εγκατέλειψαν αρχές και ιδανικά και προσδέθηκαν στην καταστροφική πορεία της νέας τάξης - αταξίας.

27 του Σεπτέμβρη του 1941: ΚΚΕ - ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΕΛΑΝ - ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ο μεγάλος αντιφασιστικός ξεσηκωμός. Σήμερα, 57 χρόνια από τότε, τα σύννεφα πυκνώνουν, ο νεοφασισμός, ο ρατσισμός και ο αυταρχισμός σηκώνουν κεφάλι. Οι λαοί γίνονται όμηροι του νέου imperium του κεφαλαίου και των τεχνητών ονειρώξεων του "οβάλ γραφείου".

Οι λαϊκές κατακτήσεις κατακρεουργούνται, η δημοκρατία και η εθνική ανεξαρτησία συρρικνώνονται στα μέτρα των συμφερόντων των επικυριάρχων.

Σήμερα η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συνέχιση των αγώνων, καθώς ο κόσμος, κοιλοπονάει τη νέα γέννα, μέσα από ένα μέτωπο αντίστασης των λαϊκών δυνάμεων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org