ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Νέα δώρα στους ενεργειακούς ομίλους, αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης»

Νέα παροχή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί η τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο και τους φορείς του να επιλέγουν και «εναλλακτικούς προμηθευτές» ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από τη ΔΕΗ. Επιπλέον, μέσω της ίδιας τροπολογίας, το Δημόσιο θα μπορεί να προαγοράζει το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, δηλαδή να καταβάλλει ρευστό και στους υπόλοιπους ομίλους πλην της ΔΕΗ για Ενέργεια που δεν έχει ακόμη καταναλώσει, υπό το πρόσχημα κάποιων εκπτώσεων που μπορεί να του προσφερθούν.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, αίρεται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς το Δημόσιο, καθώς τη δυνατότητα αυτή αποκτούν πλέον και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αποσαφηνίζονται οι όροι εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και παρέχεται το δικαίωμα στο Δημόσιο να προαγοράζει για ένα έτος το ηλεκτρικό ρεύμα, «εκμεταλλευόμενο έτσι τις εκπτώσεις που προσφέρονται». Βέβαια, το επιχείρημα αυτό βασίζεται στο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που εμπορεύονται οι «εναλλακτικοί πάροχοι», το προμηθεύονται στο συντριπτικό του όγκο από τη ΔΕΗ, η οποία εξαναγκάστηκε από το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να το πουλά στους ιδιώτες κάτω του κόστους παραγωγής του...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία και κατήγγειλε την κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία «πλασάρει» αυτήν την παροχή προς τις επιχειρήσεις ως προσπάθεια μείωσης της δημόσιας δαπάνης για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, ο Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του επισήμανε:

«Ερχεται ο κ. Σταθάκης και λέει, για να μειώσουμε τη δημόσια δαπάνη για την Ενέργεια, τι κάνουμε; Εντάσσουμε εκτός από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους στη δυνατότητα προεξόφλησης από μεριάς των δημόσιων φορέων. Ετσι θα μειωθεί η δημόσια δαπάνη, υποτίθεται.

Μα, καλά, ποιον κοροϊδεύετε; Αυτό είναι ένα τεράστιο δώρο στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας; Καταργήθηκε το κρατικό μονοπώλιο, βγήκαν διάφοροι, όπως η ENERGA και η HELLAS POWER, τα γνωστά σκάνδαλα τα οποία υπήρξαν και σήμερα άλλοι, κι έχουν αυξήσει πολλαπλάσια την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μόνο και μόνο για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, με μέτρα τα οποία κι εσείς παίρνετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Και σήμερα τι λέτε; Και οι ιδιώτες πάροχοι μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση, όπως έχει και η ΔΕΗ από το δημόσιο τομέα, δηλαδή να προεξοφλούνται νωρίτερα. Αρα, δηλαδή, να τους κάνουμε δώρο, να τους προπληρώνουμε επί της ουσίας για την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και το θεωρείτε επιτυχία αυτό το πράγμα, όταν δίνετε τέτοια δώρα στους ιδιώτες, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας; Αυτά είναι τα πεπραγμένα σας και σε αυτά τα βήματα προχωράτε».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια»

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η υπόθεση της επίθεσης μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου στο στέκι «Αντίπνοια» στις 30/6/2008.

Για την επίθεση έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου ο Β. Σιατούνης (στέλεχος της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές το 2010) και ο Αθ. Στράτος. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η επίθεση μηχανοκίνητου τάγματος της Χρυσής Αυγής ήταν προμελετημένη, οργανωμένη και με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ο προσχεδιασμός προκύπτει σύμφωνα με το σκεπτικό από τον τρόπο επίθεσης: Πολλά άτομα μαζί, αφαίρεσαν ή κάλυψαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των μοτοσικλετών τους, κρατώντας μαχαίρια και τσεκούρια, εισέβαλαν στον χώρο των παθόντων, χωρίς να προκληθούν από τους τελευταίους. Η «ανθρωποκτόνος πρόθεση των δραστών δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική τους βούληση, αλλά επειδή ένα από τα πρόσωπα της ομάδας φώναξε "τέλος χρόνου" με αποτέλεσμα την άμεση και συντεταγμένη αποχώρηση των επιτιθέμενων», σημειώνεται.

Ο μάρτυρας Ruben Rodriguez, καθηγητής Ισπανικών, που δέχτηκε και ο ίδιος τη δολοφονική επίθεση κατέθεσε χτες, στο δικαστήριο πως την ώρα που βρίσκονταν στο στέκι τέσσερα άτομα και έκαναν μαθήματα Ισπανικών, εισέβαλε ένας άντρας με κράνος και ρόπαλο φώναξε: «Εχετε τα χαιρετίσματα της Χρυσής Αυγής, θα σας γαμ...». Τον ακολούθησαν 10 - 15 άτομα που επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν δύο - τον έναν στη μηριαία αρτηρία με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγικό σοκ -, έσπασαν τζάμια και προκάλεσαν φθορές στο χώρο.

Περιέγραψε στο δικαστήριο ότι «ο πρώτος έδωσε το παράγγελμα, ένας με σκεπάρνι ξεκίνησε να σπάει την τζαμαρία, άλλος έριξε κάτω το έντυπο υλικό, όλα γίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, άλλοι είχαν σταθεί στον χώρο κόβοντας τη δυνατότητα διαφυγής (...) στη συνέχεια ξεκίνησαν τα μαχαιρώματα...». Σταμάτησαν όλοι όταν ακούστηκε το «τέλος χρόνου» και πάλι σε κλάσματα δευτερολέπτου είχε αδειάσει ο χώρος. Από γείτονες που μαζεύτηκαν έξω από το χώρο έχουμε μαρτυρίες ότι αποχώρησαν συντονισμένα, είπε ο μάρτυρας. «Είχαν ρόλους (...) ήταν μια επίθεση τύπου κομάντο, όπως βλέπουμε σε επιχειρήσεις του στρατού ή των σωμάτων καταστολής», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

«Μέσα από τη δολοφονική παρακρατική επίθεση ήθελαν να τρομοκρατήσουν τον κοντινό μας κόσμο (...) και να περάσουν στην κοινωνία μήνυμα υποταγής, ότι όποιος δεν δέχεται αυτά τα πράγματα αυτά θα υποστεί. Αυτό δεν είναι διαφορετικό από όποια υπόθεση κρίνεται εδώ μέσα (...) Το ΠΑΜΕ ήταν αγωνιστές συνδικαλιστές. Ο Φύσσας ήταν αντιφασίστας άνθρωπος και είχε μυαλό ελευθερίας, οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες μετανάστες»... Αναφερόμενος, μάλιστα, στα κοινά χαρακτηριστικά των επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου έκανε λόγο για απρόκλητες, σχεδιασμένες, δολοφονικές επιθέσεις από χρυσαυγίτες που πάντα εμφανίζονται ξαφνικά, χτυπάνε, είναι υπεράριθμοι και αποχωρούν. Και πάντα αρνούνται αυτό που έχουν κάνει.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στον ρόλο των Κασιδιάρη και Λαγού σε σχέση με τη δολοφονική επίθεση: «Τον Μάρτη του 2011 που είχε οριστεί η εκδίκαση της υπόθεσής μας, έξω από την αίθουσα μας περίμενε ένα τάγμα εφόδου μ' επικεφαλής τους παραπάνω (...) Είχαν έρθει για να τους βγάλουν λάδι» (τους χρυσαυγίτες Σιατούνη και Στράτο).

Για τη σύνδεση ταγμάτων εφόδου - Χρυσής Αυγής είπε ότι είναι στελέχη του ίδιου μορφώματος, αναφέρθηκε στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα Μιχαλολιάκο. «Το παρακράτος και ο φασισμός έτσι λειτουργούν (...) Η Χρυσή Αυγή είναι το δεκανίκι του συστήματος», ανέφερε ο μάρτυρας. «Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που θέλουν να περάσουν: τρομοκρατία, επιβολή, θάνατος....».

Στη συνέχεια, ξεκίνησε και η κατάθεση του μάρτυρα Γιώργου Μηλιαράκη που δέχθηκε δολοφονική επίθεση, μαχαιρώθηκε στη μηριαία αρτηρία, με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγικό σοκ. Περιέγραψε στο δικαστήριο πως βρέθηκε εγκλωβισμένος από το τάγμα εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Για τον ρόλο που είχε ο καθένας στο τάγμα εφόδου, ο μάρτυρας ανέφερε «ένας μαχαίρωνε, ένας ψέκαζε, ένας έσπαγε με σκεπάρνι, μετά το παράγγελμα εξόδου ακολούθησε αποχώρηση». Ο μάρτυρας ανέφερε ότι όταν άκουσε το «τέλος χρόνου» ήταν για εκείνον «λυτρωτικό, γιατί το να είσαι σε ένα χώρο 55 τετραγωνικών, 4 άτομα εναντίον 10, 4 άτομα άοπλα που δέχονται επίθεση με τσεκούρια, όταν βλέπεις το μαχαίρι να γυαλίζει στο μάτι σου λες τώρα τι θα γίνει»... «Νοσηλεύτηκα 20 μέρες στο νοσοκομείο με 7 φιάλες αίμα, θα ήμουν νεκρός στη θέση του Παύλου Φύσσα αν δεν ήταν η 4η μάρτυρας που είχε διατελέσει νοσοκόμα...», πρόσθεσε.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτη η παράδοση 14 αεροδρομίων σε ιδιώτες

Την ιδιωτικοποίηση 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που αποτελεί πολιτική της ΕΕ στη στρατηγική της για τις αερομεταφορές, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, χτες, στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Τα αποτελέσματα του "Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού", της στρατηγικής αερομεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ιδιωτικοποίηση υποδομών, υπηρεσιών και του εναέριου χώρου, βιώνουμε και στην Ελλάδα με την παράδοση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων, 14 αεροδρομίων στην κοινοπραξία "Φραπόρτ - Κοπελούζου".

Οι εργαζόμενοι της Πολιτικής Αεροπορίας, όλοι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια μένουν κυριολεκτικά στον αέρα, μη γνωρίζοντας αν αύριο θα έχουν δουλειά, δικαιώματα.

Η ασφάλεια των πτήσεων, με τη λογική κόστους - οφέλους, τίθεται σε κίνδυνο.

Ο τουρισμός που εξυπηρετείται από τα αεροδρόμια, παραδίνεται σε συνδεδεμένους μεταφορικούς και τουριστικούς ομίλους.

Κρατικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, τίθενται στην υπηρεσία του ιδιώτη.

Παραδίνεται ο έλεγχος του εναέριου χώρου σε ιδιωτικά μονοπώλια, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σε μια περιοχή, το Αιγαίο, και σε μια χρονική περίοδο που αυτά αμφισβητούνται ευθέως από την τουρκική ηγεσία με καθημερινή έμπρακτη αμφισβήτηση των συνόρων, εναέριων και θαλάσσιων, και της Συνθήκης της Λοζάνης που τα καθορίζει.

Ο λαός να σταματήσει την παράδοση των αεροδρομίων. Ενιαίος δημόσιος φορέας αερομεταφορών για τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα μονοπωλιακά κέρδη».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org