Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2024 - αριθ. φύλλου: 14504

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΗ
Ούτε ώρα χαμένη στη μάχη για πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Μαζικές συγκεντρώσεις σε δήμους της Αττικής και σε όλη τη χώρα | Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!


ΣΕΛ.  5   -   9

Με την ορμή των μεγάλων αγώνων «Πανσπουδαστική» πρώτη ξανά!

  • Σήμερα μιλάνε οι φοιτητές, που έδωσαν μάχες ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία! Ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη, αλλά και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού
  • Δίνουν και με την ψήφο τους απάντηση στις δυνάμεις της ΔΑΠ, που με οργανωμένο σχέδιο νοθείας προσπαθούν να εμποδίσουν την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να βάλουν φρένο στην αγωνιστική ανάταση χιλιάδων φοιτητών και φοιτητριών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ
  • Οι νέοι με την ψήφο τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά! Σήμερα «Πανσπουδαστική» πρώτη ξανά και στις 9 Ιούνη μαζικά στις ευρωεκλογές για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ!

ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τελεσίγραφα

Το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,2 δισ. ευρώ που κατέγραψε η ελληνική οικονομία το περασμένο τετράμηνο, είναι το προοίμιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας, που καταλήχθηκε από την ΕΕ και εφαρμόζεται άμεσα.

Εκτός από τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από τη φοροαφαίμαξη του λαού, το νέο Σύμφωνο είναι ένα πραγματικό υπερμνημόνιο για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς, σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας της ΕΕ και επιστροφής σε πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Σε αυτό το έκτρωμα, που θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών για να χαλκεύει κι άλλα δεινά στους λαούς, συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εβαλε μάλιστα μπροστά την εφαρμογή του ακόμα και πριν καταληχθεί, αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δεν σταμάτησε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα ούτε στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Προσφέροντας απλόχερα συναίνεση, όταν το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν ακόμα στα παζάρια μεταξύ των κρατών - μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε προκαταβολικά να στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν, που με μικρές διαφορές μετατράπηκε σε απόφαση της ΕΕ.

Τον Νοέμβρη του 2023, σε συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι «η πρόταση της Κομισιόν είναι σε θετική κατεύθυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζει». Ζητούσε μάλιστα από την κυβέρνηση της ΝΔ «αντί να λέει μισόλογα, να την στηρίξει ενεργά».

Ενα βήμα πιο μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα προκαταβολικά, σε ό,τι αφορά το νέο «εγχειρίδιο» της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Σε κατοπινή του συνέντευξη, ο Κασσελάκης «ανακάλυψε» ότι ο Μητσοτάκης «δεν διαπραγματεύτηκε σωστά» τα πρωτογενή πλεονάσματα και ότι «είναι δύσκολο» αυτά να αλλάξουν στο μέλλον.

Το κατά τ' άλλα λαλίστατο ΠΑΣΟΚ δεν βρήκε κάτι να πει για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Ευρωομάδα του όμως των Σοσιαλδημοκρατών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής εκδοχής στο Ευρωκοινοβούλιο, μαζί με το ΕΛΚ, την Ευρωομάδα της ΝΔ.

Η Νέα Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ 2) αναμασάει στην ιδρυτική της διακήρυξη αποκυήματα από παλιότερα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως «να απεμπλακεί η αρχιτεκτονική» της ΕΕ από την «εμμονή στη λιτότητα» και την αποτύπωσή της «για χρόνια στο Σύμφωνο Σταθερότητας».

Δηλαδή, ξαναζεσταμένη κοροϊδία για μια «άλλη» ΕΕ, που θα εγγυάται ταυτόχρονα την καπιταλιστική ανάπτυξη με στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και τα δικαιώματα του λαού. Τέτοια ΕΕ ούτε στη ...δευτέρα παρουσία!

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι οι πυλώνες της οικονομικής και δημοσιονομικής στρατηγικής του κεφαλαίου στην ΕΕ και στη χώρα μας, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του λαού τα επόμενα πολλά χρόνια, την καθημερινότητά του.

Το ένα συμπληρώνει το άλλο και σε συνδυασμό προβλέπουν επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, αύξηση της φορολογίας και των χαρατσιών για να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και πρωτογενή πλεονάσματα, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά.

Μια νέα σελίδα φτωχοποίησης ανοίγεται μπροστά στον λαό. Γι' αυτό μπροστά στις ευρωεκλογές το πραγματικό δίλημμα που τίθεται με το βλέμμα στις 10 του Ιούνη είναι το εξής:

`Η θα είναι πιο δυνατά τα κόμματα που ψηφίζουν, υλοποιούν ή στηρίζουν τη δημοσιονομική «κανονικότητα» των «κινήτρων» για το κεφάλαιο και της φοροαφαίμαξης του λαού, στο όνομα της ανάπτυξης για τα κέρδη, της «ανταγωνιστικότητας» και των «αντοχών της οικονομίας»...

`Η θα είναι πιο δυνατό το ΚΚΕ! Το μόνο κόμμα που δίνει μάχες για τα συμφέροντα του λαού και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, αποκαλύπτοντας και καταψηφίζοντας τα δημοσιονομικά τελεσίγραφα της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων τους, αλλά και εκεί που ανατρέπονται οι άγριες αντιλαϊκές πολιτικές τους: Στον δρόμο του αγώνα και της αποδέσμευσης από τον χαλκά της ΕΕ, για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός.


INTIME NEWS

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επίθεση - πρόκληση των ΜΑΤ στα σωματεία που κατήγγειλαν το έγκλημα
  • Δ. Κουτσούμπας: Η καταστολή δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες κρατικών αρχών - Frontex για το ναυάγιο, ούτε να αθωώσει την κυβέρνηση ΝΔ
  • Απρόκλητες συλλήψεις και καταστολή. Αθώοι οι Αιγύπτιοι μετανάστες που κατηγορούνταν, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, ως «διακινητές»

ΣΕΛ.  4


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Παρουσιάζει ως λύση για την ακρίβεια τις αιτίες που την προκαλούν

Ανακοινώνει «μέτρα ολοκλήρωσης» της «κοινής αγοράς»


ΣΕΛ.  3
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδια για ΝΑΤΟικά μαχητικά και αεράμυνα «αλά Ισραήλ»

Κάθε τέτοιο βήμα φέρνει πιο κοντά τη γενικευμένη ανάφλεξη


ΣΕΛ.  23
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Με καθολική συμμετοχή συνεχίζουν την απεργία

ΣΕΛ.  17
ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Υγεία κοινωνικό αγαθό - Τιμή δεν μπαίνει στη ζωή»

ΣΕΛ.  19

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ