Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11976

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Συμφωνία για το τσάκισμα των λαών και κόντρες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

ΚΚΕ: Κοινός παρονομαστής ΕΕ και κυβερνήσεων οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις


ΣΕΛ. 4-5

«Επνιξαν» για άλλη μια φορά Δυτική Αττική και Πειραιά

Κοκκινιά. Ενα κουβάρι τα αυτοκίνητα...

Eurokinissi

Μεγάλες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής πλημμύρισαν, χτες, από τη δίωρη απογευματινή καταιγίδα πλήττοντας λαϊκά νοικοκυριά.

Από το Περιστέρι, το Μενίδι και το Καματερό μέχρι τον Πειραιά, εξαιτίας ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές, δρόμοι έγιναν χείμαρροι, σπίτια, σχολεία και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν.

  • ΚΚΕ: «Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνονται αποσπασματικά. Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας».
  • Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν βουλευτές του Κόμματος, όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων.

ΣΕΛ. 12-13

Οταν πέφτουν οι μάσκες...

Οταν πριν από λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι το «κράτος έχει συνέχεια», πολλοί ίσως να αναρωτήθηκαν τι εννοεί και αν αυτό είναι καλό ή κακό για το λαό. Προχτές, λοιπόν, μάθαμε την πρακτική έκφραση αυτής της θέσης στην Περιφέρεια της Αττικής, εκεί που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβέρνηση». Η περίπτωση με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής είναι χαρακτηριστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ίδιο και απαράλλαχτα αντιλαϊκό με αυτόν της «μνημονιακής» (έτσι τη χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ) διοίκησης Σγουρού, περιλαμβάνοντας όλες του τις δεσμεύσεις απέναντι στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό, άλλωστε, η πρόταση προϋπολογισμού στηρίχτηκε και υποστηρίχτηκε από τον «μνημονιακό» Σγουρό, τον «δεξιό» Μαντούβαλο και τον «νεοφιλελεύθερο» Τζήμερο.

Ηρθε η ώρα, λοιπόν, να πέσουν οι διάφορες μάσκες («αντιμνημονιακές», «αντισυστημικές» κ.λπ.) και να φανεί η ουσία που είναι μία: Οταν, ως κόμμα, στόχος σου είναι η εναλλαγή στη διακυβέρνηση πάνω στο έδαφος του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πάνω στο έδαφος των θεσμών ενός κράτους που λειτουργεί για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν έχεις να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσεις - με όποιες παραλλαγές - το έργο των προκατόχων σου. Να στηρίζεις, δηλαδή, όλα αυτά μικρά και μεγάλα που διαμορφώνουν το σύστημα που τρώει τις σάρκες του λαού, για να θρέφει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου. Η μόνη σου διαφορά είναι ότι ως «αδοκίμαστος», ως «νέος», «αριστερός» μπορείς πιο εύκολα να ξεγελάσεις το λαό. Κι ας τα 'χει ξαναζήσει...

Θυμίζουμε ότι πριν διοικήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ψήφο του λαού με δεσμεύσεις όπως: «Ξεκινά πόλεμος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα» ή «αρχή του τέλους του μνημονίου από την Αττική» και άλλα παρόμοια.

Καλά, θα πει κάποιος, είναι τόσο σημαντικό αυτό; Είναι ένας προϋπολογισμός μιας περιφέρειας ικανός για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση θα κάνει τα ίδια; Λογικά ερωτήματα αναζητούν λογικές απαντήσεις. Θα μπορούσε, όμως, να ανταπαντήσει κάποιος: Για να έχεις τέτοια πολιτική στην περιφέρεια, σκέψου τι έχει να γίνει αν κυβερνήσεις, αφού οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν, για να υπάρχει «συνέχεια του κράτους», στην περίπτωση της κυβέρνησης, είναι ακόμα μεγαλύτερες απέναντι στο κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα (ΕΕ, ΝΑΤΟ) κ.λπ.

Στην Περιφέρεια Αττικής, αυτή η «συνέχεια», η συνέχεια της αστικής διαχείρισης σε έναν σημαντικό θώκο αστικής εξουσίας, όπως μια περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, φτώχειας, πείνας, εξαθλίωσης, εκφράστηκε με το να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που διοικεί, έναν προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο «μνημονιακός Σγουρός», η παράταξη «που εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα με τα οποία θα συγκρουστούμε», όπως έλεγαν πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την «υπεύθυνη» αυτή στάση της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ εγκωμίασε σύσσωμος ο αστικός Τύπος, όπως η «Καθημερινή», που σε κεντρικό της άρθρο χτες έγραψε: «Το κράτος έχει συνέχεια, νομικές υποχρεώσεις, προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν και θα χαθούν. Σ' αυτή τη σκληρή πραγματικότητα έχει προσγειωθεί η νέα περιφερειάρχης και σύντομα θα φανεί αν θα μπορέσει να δαμάσει τους ακραίους οπαδούς της στείρας καταγγελίας και να παραγάγει έργο σε κρίσιμους τομείς (...)».

Τώρα, λοιπόν, που τελειώνουν τα ψέματα, είναι μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ο λαός ποια πρέπει να είναι η δική του αλήθεια. Θα προτιμήσει οικειοθελώς να στρατευθεί με εκείνους που με το ένα ή το άλλο μείγμα θα συνεχίσουν να τον εξαθλιώνουν ή θα παλέψει σήμερα για να ανακτήσει όλα όσα του έχουν κλέψει για να καλύψει τις ανάγκες του;


ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ


ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, εκατοντάδες μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές απ' όλη την Αττική, με αποφάσεις συλλογικών τους οργάνων, πραγματοποίησαν χτες δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο φρουρούσαν ασφυκτικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.


ΣΕΛ. 15


ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Σε διαρκή ομηρία τα λαϊκά νοικοκυριά για τα ανεξόφλητα χαράτσια

ΣΕΛ. 9
ΠΑΜΕ
Κλιμακώνουμε με την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη

ΣΕΛ. 11
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Πλούσια ανταλλαγή εμπειριών και δυνάμωμα της αλληλεγγύης

Ολοκληρώθηκαν χτες οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκλήρωσε χτες τις συναντήσεις της στην Κούβα με τη συνάντηση με τον Σαλβαδόρ Βαλντές Μέσα, αντιπρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της κυβέρνησης της Κούβας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, στην έδρα της ΚΕ, στην Πλατεία της Επανάστασης.


ΣΕΛ. 3

Διαβάστε στο «Ρ»


Ο καιρός

12°C
Αραιές νεφώσεις
Αραιές νεφώσεις
άνεμοι μεταβλητοί
12°C
Κυρίως νεφελώδης
Κυρίως νεφελώδης
άνεμοι ΒΔ 4 μποφόρ