ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά την ανοχή του λαού στα αντιλαϊκά μέτρα που απαιτεί η ανάκαμψη του κεφαλαίου

Eurokinissi

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει εξέλιξη προς το χειρότερο σε ό,τι αφορά το εύρος και την έκταση των αντιλαϊκών μέτρων αλλά και το χρόνο που θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται τα παζάρια για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» είναι ρευστό, η κυβέρνηση εμπλουτίζει τη «γραμμή» υπεράσπισης της συμφωνίας που έχει καταρχήν συνομολογήσει με «σφαγή» αφορολόγητου ορίου, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων κ.λπ., προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή του λαού, αν όχι τη συναίνεσή του.

Αυτό, άλλωστε, αξίωσε ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του απ' την Κέρκυρα, όπου πέρασε τις μέρες του Πάσχα. «Ολοι μαζί μπορούμε να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια και να την πάμε ακόμα πιο ψηλά», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, και υποσχέθηκε στο λαό ως ανταμοιβή της επιλογής να βάλει πλάτη στα προτάγματα του κεφαλαίου την ...Ιθάκη, κρύβοντας φυσικά ότι αυτή υπάρχει μόνο για τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι για το λαό, που θα συνεχίσει να συνθλίβεται στις συμπληγάδες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Οπως είπε, «για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φτάσουμε στην Ιθάκη, δεν χρειάζεται μόνο δύναμη, αλλά χρειάζεται και μυαλό. Να διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις Σειρήνες και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες συμπληγάδες. Είναι ίσως συμβολικό ότι το νησί των Φαιάκων ήταν η τελευταία στάση πριν την Ιθάκη. Και αρκεί να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε ότι υπάρχει Ιθάκη και θα φτάσουμε σύντομα».

Με δεδομένο ότι το παραμύθι των αντίμετρων που θα είναι προς όφελος του λαού και θα εξισορροπήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ξέφτισε σχετικά γρήγορα, η κυβερνητική προπαγάνδα επενδύει στην υπόσχεση της «Ιθάκης», όπως βαφτίζει τα μέτρα για το χρέος, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και στη συνακόλουθη ανάκαμψη που οι εξελίξεις αυτές ευελπιστεί να τροφοδοτήσουν, διοχετεύοντας στο κεφάλαιο «ζεστό» χρήμα για τη στήριξη των κερδών του.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 - 22 Απρίλη πραγματοποιείται η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου - σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός - «θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για το χρέος». Στη συνέχεια αναμένεται επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Και ακολούθως συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ - πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη - για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Θυμίζουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία πως μπορεί να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελεσματικά, σε συνδυασμό με τη χειραγώγηση του λαού. «Εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας», είναι κάποια από τα λόγια του πρωθυπουργού σε αυτήν την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, αποσιωπάται ότι δε θα ανακάμψει μαζί με τα κέρδη και το επίπεδο ζωής των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τα αντιλαϊκά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, αφού άλλωστε αποτελούν το «λίπασμα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, και επιφέρουν προσαρμογές στην κυβερνητική προπαγάνδα, που τώρα αναδεικνύει το εφεύρημα της επαναδιαπραγμάτευσής τους. «Εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίσει να υπεραποδίδει και πιάνονται οι στόχοι, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με τους δανειστές», απαντά σε σχετικό ερώτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με άρθρο του στο ΑΠΕ, υπενθυμίζει ωστόσο ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι, ομολογώντας πως πρόκειται για το αντίτιμο για μια «συμφωνία για το χρέος και ρεαλιστικά πλεονάσματα, γεγονός που ισορροπεί το τελικό αποτέλεσμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια». Επιπλέον, υπενθυμίζει ότι τα περιβόητα αντίμετρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από «στοχευμένα κοινωνικά μέτρα» για την ακραία φτώχεια, ζήτημα άλλωστε που ιεραρχεί ψηλά το ίδιο το κεφάλαιο για να εξασφαλίζει «κοινωνική συνοχή».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντικατάσταση και διεργασίες

Ανακατατάξεις γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ στο φόντο και ευρύτερων διεργασιών. Η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα, που είχε ζητήσει από τον Αδ. Γεωργιάδη να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος του κόμματος μέχρι να ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, αντικαταστάθηκε - με απόφαση του Κ. Μητσοτάκη - στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας της ΝΔ από τον βουλευτή Ι. Φωτήλα, που είχε προηγούμενα αποχωρήσει από το Ποτάμι για να ενταχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προ ημερών, και στο φόντο κοκορομαχιών στη Βουλή μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων για το στήσιμο Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, η Κ. Παπακώστα έγραφε στο διαδίκτυο για τον Αδ. Γεωργιάδη: «...επειδή όμως πιστεύει ότι, ως αντιπρόεδρος, βάλλεται, θα συμφωνήσω και θα του προτείνω το αυτονόητο ...έως ότου κλείσει η Εξεταστική τις εργασίες της να απεκδυθεί του θεσμού». Καταλήγοντας έγραψε πως «κανείς δεν είναι πολυτιμότερος της παράταξης στην οποία έχουμε την παράδοση, ο βίος και τα έργα μας να μην την εκθέτουν...».

Η Κ. Παπακώστα φαίνεται να είχε προκαλέσει και προηγούμενα πονοκεφάλους στην ηγεσία της ΝΔ, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις», υποστήριζε - κόντρα στη γραμμή Μητσοτάκη - ότι το κόμμα της πρέπει να ψηφίσει τις «ελαφρύνσεις» για να κλείσει η «αξιολόγηση» και ταυτόχρονα, αν κλείσει η «αξιολόγηση», να αποσυρθεί το αίτημα των πρόωρων εκλογών για να μην καταντήσει γραφική η ΝΔ.

Γενικά, η Κ. Παπακώστα πιθανά να εκφράζει περισσότερους απ' ό,τι απλά τον εαυτό της, είτε στην περίπτωση Γεωργιάδη, είτε στο τι θα πράξει η ΝΔ όταν έρθουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή. Πάντως και η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και όσα έχουν συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν (π.χ. δηλώσεις Μεϊμαράκη), δείχνουν ότι και στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν σοβαρές αντιπαραθέσεις - έκφραση διαφορετικών πόλων συμφερόντων - σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης.

Ενδεικτικά, ο πρώην εκπρόσωπος των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Ευ. Αντώναρος, ο οποίος ήταν υποψήφιος στη Β' Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή στην ίδια περιφέρεια με την Κατερίνα Παπακώστα, έσπευσε να γράψει σε ιστοσελίδα του, μετά την καρατόμησή της: «Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχα δώσει 1 από τους 4 σταυρούς που δικαιούμαι ως ψηφοφόρος στη Β' Αθηνών στην φίλη και πιστή Νεοδημοκράτισσα Κατερίνα Παπακώστα. Δεν βλέπω κανένα λόγο να μην της εκφράσω την προτίμησή μου και στις επόμενες εκλογές - οψέποτε γίνουν».

Με Κατάινεν για Brexit - προστατευτισμό

Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γ. Κατάινεν, συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Οπως λέγεται από πλευράς ΝΔ, στη συνάντηση «εξετάσθηκαν οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΕΕ στα πεδία αρμοδιότητας του κ. Κατάινεν, ιδίως υπό το πρίσμα της απόφασης της Βρετανικής Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, αλλά και των τάσεων προστατευτισμού που ενισχύονται τελευταία στην παγκόσμια οικονομική σκηνή».

Στη Σούδα το «USS Ross» που χτύπησε στη Συρία

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μπαίνει στον Κόλπο της Σούδας
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο μπαίνει στον Κόλπο της Σούδας
Στη Ναυτική Βάση των Αμερικανών στη Σούδα έδεσε τη Δευτέρα το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «USS Ross», το οποίο μαζί με το «USS Porter», που είχε δέσει στη βάση στα τέλη Μάρτη, εξαπέλυσαν πρόσφατα επίθεση εναντίον του λαού της Συρίας, με συνολικά 59 πυραύλους «Τόμαχοκ».

Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει το ρόλο - κλειδί που παίζει για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια η βάση, η οποία προσφέρεται ως βασικό στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (περιπολεί σε Ευρώπη και Αφρική), ως προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Επιβεβαιώνει και την πρεμούρα της κυβέρνησης να υπηρετήσει τέτοια σχέδια, ελπίζοντας σε γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως φάνηκε και από την προαναγγελία από τον υπουργό Αμυνας της επέκτασης της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας για 5 επιπλέον χρόνια, ως μια από τις πολλές «διευκολύνσεις» που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στις επαφές της με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org