Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2024 - αριθ. φύλλου: 14500

ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 18 - 19 ΜΑΗ
Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: Στην τελική ευθεία της μάχης των ευρωεκλογών δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Πανεξόρμηση από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα


ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΝΗ
Μήνυμα ελπίδας και νεανικής αντεπίθεσης στο σάπιο σύστημα με πιο ισχυρό ΚΚΕ!

Στο κατάμεστο από φοιτητές και φοιτήτριες αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

RIZOSPASTIS

  • Μην απέχετε, μην κάνετε τη χάρη σε αυτόν τον εσμό του συστήματος. Αυτό δεν είναι επιλογή, ειδικά σε αυτήν την εποχή που υπάρχει πολύ σκοτάδι, αλλά και σημαντικές αχτίδες ελπίδας.
  • Τώρα είναι ώρα να εκφραστείτε αντιπολεμικά, αντισυστημικά! Κι αυτό, όπως το ίδιο το σύστημα γνωρίζει, σημαίνει μόνο ΚΚΕ.
  • Εμπιστευτείτε το ΚΚΕ και δεσμευόμαστε ότι όλες μας τις δυνάμεις θα τις δώσουμε για να είναι η κάθε μέρα και μια μάχη κόντρα σε ό,τι μας πνίγει, για να προχωράει η ζωή μπροστά.

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  11   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψήφος και για την Υγεία του λαού

Τα 500.000 ευρώ που κοστίζει καθημερινά η συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην πολεμική αποστολή της ΕΕ, αν δίνονταν για τις ανάγκες της Υγείας, οι χτεσινές σκηνές με τα ράντζα απλωμένα στην εφημερία του «Γεννηματάς» δεν θα υπήρχαν.

Τα 240 δισ. ευρώ που ξόδεψαν σε έναν χρόνο οι κυβερνήσεις της ΕΕ για πολεμικούς εξοπλισμούς, αν δίνονταν για την προστασία της υγείας του λαού, εκατομμύρια ασθενείς δεν θα αναγκάζονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους και χιλιάδες από αυτούς δεν θα είχαν πεθάνει επειδή δεν είχαν την κατάλληλη φροντίδα.

Η ΕΕ διαθέτει 700 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τους ομίλους της «πράσινης μετάβασης», αλλά την περίοδο της πανδημίας δεν διέθετε ούτε αναπνευστήρες για να μην πεθαίνουν χιλιάδες ασθενείς σχεδόν αβοήθητοι σε κοινούς θαλάμους, τους οποίους βάφτιζαν ΜΕΘ.

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς οι λαοί πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, που είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους, με επιδοτήσεις, δάνεια και προνόμια σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αλλά και με ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που πληρώνουν οι λαοί ακόμα και με το αίμα τους. Αυτή η πολιτική, που βασανίζει καθημερινά ασθενείς και υγειονομικούς, που κάνει την Υγεία πανάκριβο εμπόρευμα και εφιάλτη την επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο, πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου στις ευρωεκλογές.

Να πληρώσει και στην κάλπη η ΝΔ, η οποία πρωτοστατεί ως κυβέρνηση στην παραπέρα διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τους νόμους για το «νέο ΕΣΥ», που χτίζεται με τα ίδια παλιά υλικά της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν στην πράξη αυτήν την εγκληματική πολιτική, η οποία φορτώνει κάθε χρόνο στον λαό 6 δισ. ευρώ πληρωμές απευθείας από την τσέπη του, χώρια οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι που χρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τα κόμματα αυτά στηρίζουν στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία. Προωθούν την ιδιωτικοποίηση και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, στο όνομα της «βιωσιμότητας», της «αποδοτικότητας» και της «συμβατότητας» με τις «αντοχές» της οικονομίας.

Καταλύτης για την επιτάχυνση αυτής της πολιτικής ήταν η ψήφιση, τον Μάρτη του 2021, του προγράμματος «EU4Health» 2021 - 2027, που μόνο το ΚΚΕ το καταψήφισε.

Εν μέσω πανδημίας και ενώ όλος ο κόσμος, η Ευρώπη και η Ελλάδα μετρούσαν χιλιάδες θύματα, ψήφισαν όλοι μαζί ένα πλαίσιο - εφαλτήριο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις των ομίλων της Υγείας, του Φαρμάκου, της ιατροβιοτεχνολογίας.

Το πρόγραμμα επεκτείνει τη λειτουργία των συστημάτων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το κράτος περιορίζει κι άλλο τις δωρεάν παροχές, επειδή τις θεωρεί κόστος.

Η πολιτική αυτή θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα, με τους ίδιους θεματοφύλακες: Τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Θα είναι εδώ και οι συνέπειες αυτής της άθλιας πολιτικής για τον λαό: Τα ράντζα και οι πολύωρες αναμονές, οι πληρωμές από τους ασθενείς, η εξουθένωση και τα «εντέλλεσθε» στους υγειονομικούς εξαιτίας της υποστελέχωσης.

Δεμένοι με τα δεσμά του κέρδους και της ΕΕ, οι λαοί δεν μπορούν να απολαύσουν τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την υγεία και τη ζωή τους.

Το δίλημμα επομένως και στις ευρωεκλογές είναι καθαρό: Ανοχή και συνέχιση αυτής της εγκληματικής πολιτικής, που αφήνει τον λαό απροστάτευτο ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας;

'Η ένα βήμα παραπέρα στη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, με πιο ισχυρό ΚΚΕ και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο και στη Βουλή, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα;

Μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δυναμώσουν η πάλη ενάντια στην Υγεία - εμπόρευμα και η αντεπίθεση για αποδέσμευση από την ΕΕ, με πρωταγωνιστές της «επόμενης μέρας» τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο καθένας με την ψήφο του και όλοι μαζί διαλέγουμε πλευρά!

Στις 22 Μάη να καταδικαστούν οι παρατάξεις που στηρίζουν την πολιτική του πολέμου και το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα» του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ


ΣΕΛ.  3


ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
«Μονομερή βήματα» ... τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα

Απάντηση στον επικίνδυνο εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση έδωσε το ΚΚΕ στη Βουλή


ΣΕΛ.  5
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Νέοι «κόφτες» με εργαλείο και την τεχνητή νοημοσύνη

ΚΚΕ: «Πρόκληση του μέλλοντος» είναι να αξιοποιούνται οι μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για τον λαό, όχι για τα κέρδη


ΣΕΛ.  15
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
Επέτειος της Νάκμπα με κλιμάκωση του μακελειού

ΚΚΕ: Αμέριστη αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού


ΣΕΛ.  18   -   19
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΑ ΣΩΖΕΙ Ο ΛΑΟΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια σε εξώσεις και πλειστηριασμούς

ΣΕΛ.  16
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού

ΣΕΛ.  20

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ