Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14590

«Φως» διεκδίκησης, μαχητικότητας, πολιτισμού... «που πάντα καίει»!

Συνάντηση αγώνα και αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται και δοκιμάζονται από την καπιταλιστική βαρβαρότητα

  • Αύριο Σάββατο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Στις 8.45 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Νωρίτερα θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής
  • Μοναδικές στιγμές σε όλα τα στέκια και τις σκηνές, με τη συμμετοχή της νεολαίας να ξεχωρίζει. Μεγάλο ενδιαφέρον και χτες για τις συζητήσεις

ΣΕΛ.  9   -   23

ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 21 - 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Ενθετη έκδοση για τα 50 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμμαχία του πολέμου

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «σπρώχνουν» σε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Ειδικά οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στον λαό.

Στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το Ευρωκοινοβούλιο με ψήφισμά του ρίχνει «λάδι στη φωτιά», ζητώντας προκλητικά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ «να άρουν αμέσως τους περιορισμούς στη χρήση δυτικών οπλικών συστημάτων που παραδίδονται στην Ουκρανία εναντίον νόμιμων στρατιωτικών στόχων στη ρωσική επικράτεια».

Η χρήση ΝΑΤΟικών όπλων για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα είναι «κρίκος» για γενικευμένη ανάφλεξη, με τη Ρωσία να προειδοποιεί για άμεση απάντηση.

Με το ίδιο ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη - μέλη να επιταχύνουν την παράδοση πολεμικού υλικού στο καθεστώς Ζελένσκι, έχοντας ήδη δαπανήσει πάνω από 190 δισ. ευρώ για την οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Αλλά και στη Μέση Ανατολή, ο ευρωατλαντικός συνασπισμός τροφοδοτεί την εγκληματική δράση του Ισραήλ, που σπέρνει τη φωτιά του πολέμου σε όλη την περιοχή.

Η τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος του Λιβάνου είναι η τελευταία πράξη στην κλιμάκωση που συστηματικά επιδιώκουν το Ισραήλ και οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σύμμαχοί του, δολοφονώντας, τρομοκρατώντας και εκτοπίζοντας τους Παλαιστίνιους και τους άλλους γείτονες λαούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες για τους κινδύνους που απειλούν τον λαό εξαιτίας της βαθιάς εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το κράτος - δολοφόνο και δεν καταδικάζει την τρομοκρατική ενέργεια ενάντια στον λιβανέζικο λαό.

Αντίθετα, ενισχύει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή και αναβαθμίζει τον ρόλο της στα θέατρα του πολέμου, με τη φρεγάτα στην Ερυθρά (τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η αντικατάσταση της φρεγάτας «Ψαρά» με τη φρεγάτα «Σπέτσαι»), τη συστοιχία Patriot στη Σ. Αραβία και την ετοιμότητα να συμμετέχει σε ναυτικές επιχειρήσεις «απεγκλωβισμού» αν κορυφωθεί η σύγκρουση με τον Λίβανο, εξέλιξη που έρχεται όλο και πιο κοντά.

Στοιχείο της πολεμικής προετοιμασίας, με «ρολίστα» την κυβέρνηση της ΝΔ και τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, είναι και η άσκηση «Ramstein Flag 24», που θα φιλοξενηθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας σε λίγες μέρες, συγκεντρώνοντας τις πολεμικές αεροπορίες 13 ΝΑΤΟικών κρατών.

Η κυβέρνηση παραδίδει τον ελληνικό εναέριο χώρο στους ΝΑΤΟικούς για ασκήσεις πάνω σε σενάρια πολέμου, που περιλαμβάνουν «αντι-πρόσβαση/άρνηση περιοχής, καταστολή της εχθρικής αεράμυνας και στρατηγικές ολοκληρωμένης αεροπορικής άμυνας εναντίον βαλλιστικών πυραύλων».

Δηλαδή, «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια», με τις δυο πολεμικές εστίες σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή να καταπίνουν αμάσητη την καύσιμη ύλη που οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι μια «προσωρινή εκτροπή», αλλά η «κανονικότητα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές. Οι ανταγωνισμοί αυτοί έχουν περάσει σε φάση μεγάλης όξυνσης, στο φόντο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η προσαρμογή της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας σε πολεμικούς ρυθμούς φανερώνει την τάση κλιμάκωσης και γενίκευσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των κομμάτων απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι κριτήριο για ακόμα πιο μαζική αμφισβήτηση και καταδίκη της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής από τον λαό, ενάντια στην αστική τάξη και τους διεθνείς συμμάχους της, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σ' αυτόν τον αγώνα μπαίνει μπροστά το ΚΚΕ, φωτίζοντας με την πάλη του τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο από τον ζόφο των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών: Τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, την ανατροπή του σάπιου συστήματος που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση και ανταγωνισμούς.



ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Στηρίζει τα χτυπήματα με ΝΑΤΟικά όπλα από την Ουκρανία στη Ρωσία

Το κατάπτυστο ψήφισμα καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  31
ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τρίτος εργαζόμενος νεκρός από το καλοκαίρι

ΣΕΛ.  7
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις προετοιμασίες επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο

ΣΕΛ.  29
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους

ΣΕΛ.  27

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ