Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12562

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο Κυριακή η εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών

Στο χωριό Τσούκα (Φωτεινό) Αντιχασίων του νομού Τρικάλων


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση λέει χοντρά ψέματα ότι η όποια «ελάφρυνση» του χρέους δεν θα φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  4   -   5

Απαντάει με αυταρχισμό στους δίκαιους αγώνες των μαθητών!

ΚΝΕ: «Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση μαθητών των ΕΠΑΛ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση μαθητών των ΕΠΑΛ
Με την καταστολή επιλέγει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους μαθητές που αγωνίζονται για όλα όσα δικαιούνται στη μόρφωση και τη ζωή, καθώς μετά τις δίκες μαθητών που στήνονται το τελευταίο διάστημα σε διάφορες πόλεις, όπως στην Κεφαλονιά, στα Γρεβενά και το Ηράκλειο Κρήτης, τα ξημερώματα της Παρασκευής επιστρατεύτηκαν Αστυνομία και εισαγγελέας ενάντια σε καταλήψεις μαθητών σε σχολεία της Λαμίας.

Κενό γράμμα για τους μαθητές τα πανηγύρια του υπουργού για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού στην πράξη (και με τις χειρότερες μεθόδους) η συγκυβέρνηση στήνει νέα «μαθητοδικεία».


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «νέο» παραγωγικό μοντέλο...

Το «νέο» παραγωγικό μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση διαφημίζει από το κύριο άρθρο της η χτεσινή «Αυγή», γράφοντας ανάμεσα σε άλλα ότι μια νέα γενιά επιχειρήσεων αναπτύσσεται, αφού κατάφερε να επιβιώσει στην κρίση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι - σύμφωνα με την εφημερίδα - η «εξωστρέφεια» και το γεγονός ότι η επιχειρηματική αυτή δράση αναπτύσσεται «κόντρα στην επικρατούσα πολιτική επιλογή δεκαετιών, που ήθελε τους επιχειρηματίες είτε κρατικοδίαιτους, είτε συνδεδεμένους άμεσα με το δημόσιο χρήμα».

Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς τη στήριξη του κράτους και των τραπεζών, επανενεργοποίηση του ενδιαφέροντος για καπιταλιστικές επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλο είναι το ζήτημα: το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο απ' αυτήν τη στήριξη και εδώ εκδηλώνεται σκληρός επιχειρηματικός πόλεμος.

Ανάμεσα στους κλάδους όπου μπορεί κανείς να ...προκόψει σήμερα, η «Αυγή» ξεχωρίζει τις βιολογικές καλλιέργειες, την τυποποίηση παραδοσιακών προϊόντων, τις «νέας αντίληψης τουριστικές επιχειρήσεις», τις εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, καθώς και άλλες επιχειρήσεις σχετικές με την τεχνολογία.

Καθόλου τυχαία, οι τομείς αυτοί είναι ίδιοι πάνω - κάτω με τους «δυναμικούς» κλάδους που ξεχωρίζει ο ΣΕΒ στις αναλύσεις του για την ελληνική οικονομία, για να προσελκύσουν κεφάλαια και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Οπως ομολογεί όμως η εφημερίδα, «κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του αν δεν υπάρχει ένα περιβάλλον που θα αγκαλιάζει τις νέες ιδέες, θα δίνει δυνατότητες υγιούς και διαφανούς χρηματοδότησης και επιπλέον θα στηρίζει την πορεία τους στις διεθνείς αγορές. Κι αυτό μπορεί και πρέπει να το κάνει η κρατική μηχανή».

Πώς θα γίνει αυτό; Συνεχίζει το άρθρο της «Αυγής»: «Διοχετεύοντας τα ΕΣΠΑ σε αυτούς που προσφέρουν πραγματικά στην ελληνική οικονομία, καταργώντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενισχύοντας την παρουσία των αξιόλογων νέων προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό και άλλα πολλά».

«Ξέχασε», προφανώς, η «Αυγή» να αναφέρει και ορισμένες άλλες λειτουργίες του κράτους, όπως το τσάκισμα με νόμους μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, η περιστολή των συνδικαλιστικών ελευθεριών, οι ιδιωτικοποιήσεις, που όλα συμβάλλουν στην παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και στο άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για το κεφάλαιο.

Αυτά γίνονταν πάντα και τώρα. Απ' αυτήν τη σκοπιά, το παραγωγικό μοντέλο της σημερινής κυβέρνησης δεν έχει κανένα στοιχείο «νεωτερισμού», πέρα από το γεγονός ότι προωθεί αναγκαίες προσαρμογές για το κεφάλαιο, στις συνθήκες που δημιούργησε η κρίση και στο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία της ΕΕ και παγκόσμια.

Για παράδειγμα, η «Αυγή» αναφέρεται στα «μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας με 555 εκατ.». Δεν λέει, όμως, ότι όπως και τα άλλα προγράμματα στον αγροτικό τομέα, δεν απευθύνονται σε μικρομεσαίους αγρότες, που ούτε κεφάλαια διαθέτουν για να «μοχλεύσουν» ούτε έχουν τη δυνατότητα να χρεωθούν στις τράπεζες, αλλά σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα.

Επομένως, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει την αίσθηση ότι με το «παραγωγικό της μοντέλο» θα οικοδομηθεί μια πιο «δίκαιη» ανάπτυξη και θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν. Αυτοί που έχουν να λαμβάνουν χρήμα και στήριξη από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, είναι οι μεγάλοι και ένα μικρό κομμάτι μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι μικροί επιχειρηματίες, που ήδη φυτοζωούν, θα δεχθούν τελειωτικό χτύπημα και θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

Ούτε βέβαια το «νέο παραγωγικό μοντέλο» αναιρεί τις σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα στο κράτος και το κεφάλαιο. Αντίθετα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για να ανακατεύεται η τράπουλα και σ' αυτό το πεδίο...


Eurokinissi


ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Ενθαρρυντικό ξεκίνημα από το συλλαλητήριο στον Τύρναβο

Αγρότες με τα τρακτέρ τους «έζωσαν» την πλατεία και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο προς την Κοζάνη

Θετικό μήνυμα για νέες μαζικές κινητοποιήσεις από τους μικρομεσαίους αγρότες ήταν το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, που οργάνωσαν χτες το μεσημέρι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες με δεκάδες τρακτέρ.

Τη Κυριακή 30 Οκτώβρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.


ΣΕΛ.  15


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ «ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ»
Ψηλά στην κυβερνητική λίστα προτεραιοτήτων

ΣΕΛ.  12
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Καλύπτει την ωμή παρέμβαση της Δικαιοσύνης στα συνδικάτα

ΣΕΛ.  10
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις υπεράσπισης των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων

ΣΕΛ.  3

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org